|
رشد 10 هزار واحدی شاخص کل بورس
شاخص کل بازار سرمایه در پایان معاملات روز گذشته با 10 هزار و 96 واحد افزایش به رقم یک میلیون و 642 هزار و 37 واحد رسید. با این حال شاخص کل هموزن با 4 هزار و 110 واحد کاهش به رقم 445 هزار و 270 واحد رسید. در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، حدود 10 میلیارد سهم به ارزش تقریبی 12 هزار میلیارد تومان معامله شد.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از پشتپرده حمایت بانک مرکزی از بازار سرمایه گزارش میدهد
همتی دستبه دامان بورس
همتی نگران تداوم روند نزولی بازار سرمایه و بینتیجه ماندن تأمین کسری بودجه و در نهایت ناگزیر شدن دولت به استقراض از بانک مرکزی است
حمید کمار*: روند هفتههای گذشته بازار سرمایه و افت 20 درصدی این بازار باعث ایجاد نگرانیهایی در میان سهامداران و مسؤولان کشور شده است. برخی مسؤولان در روزهای گذشته از تصمیمات و پیشنهاداتی گفتند که به حمایت از بازار سرمایه منجر میشود. در این میان اما رئیس کل بانک مرکزی طی یادداشتی در صفحه شخصی خود، صراحتا خواستار بازارسازی سهامداران عمده برای حمایت از بازار سرمایه و بازگرداندن رونق به آن شد. حساسیت بازار سرمایه برای رئیس کل بانک مرکزی اما ریشه در مساله کسری بودجه سال جاری دارد. همتی نگران است رونق بازار سرمایه با تداوم روند نزولی اخیر رو به زوال گذاشته و هدفگذاری بودجه برای تامین مالی دولت از این محل محقق نشود. نتیجه این شرایط، ناگزیر شدن دولت به استقراض از بانک مرکزی است که این موضوع باعث بیاثر شدن سیاست جدید بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی با عنوان «هدفگذاری نرخ تورم» میشود.
به گزارش «وطن امروز»، روند نزولی بازار سهام در هفتههای گذشته، موجی از نگرانی را در میان سهامداران و البته مسؤولان ایجاد کرده است. یکشنبه 19 مرداد که شاخص بورس در روندی صعودی کانال 2 میلیون واحدی را تجربه کرد، در ادامه اما با طی مسیری نزولی به رقم یک میلیون و 642 هزار و 37 واحد در روز گذشته رسید. این روند که نشاندهنده افت بیش از 20 درصدی بود، باعث نگرانی و البته اعتراض بسیاری از سهامداران شد و حتی بسیاری از مسؤولان کشور را هم درگیر خود کرد. از همین رو برخی مسؤولان کشور در مجلس و بویژه در دولت اظهاراتی را در رابطه با لزوم حمایت از بازار سهام مطرح کردند. این نگرانی به حدی بود که حتی ناظر بازار هم در موضع حمایت از بازار برآمد تا جایی که برای دستیابی به این هدف در جلسهای با سهامداران حقوقی، تصمیماتی برای حمایت از بازار سرمایه اتخاذ کرد.
* تبوتاب ناظر برای رونق بازار
در همین حال رئیس سازمان بورس در رابطه با این تصمیمات گفت: مقرر شد فرآیند جدید بازارگردانی با هدف افزایش رونق بازار و تسهیل نقدشوندگی آغاز شود و قطعا نتایج مثبت این امر بهسرعت در بازار مشاهده میشود. حسن قالیبافاصل همچنین گفت: از دیگر تصمیمات اخذ شده افزایش دامنه فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری است و بر این اساس تسهیلاتی هم برای صندوقهای سرمایهگذاری در سهام در نظر گرفته شده است. وی اظهار داشت: این تسهیلات سرمایهگذارانی را که از دانش یا فرصت کافی سرمایهگذاری مستقیم برخوردار نیستند تشویق میکند از طریق صندوقها به سرمایهگذاری اقدام کنند؛ فراموش نکنید همواره روش غیرمستقیم بهترین روش برای سرمایهگذاران بورسی است. رئیس سازمان بورس نیاز بازار سرمایه کشور به افزایش فعالیتهای بازارگردانی را ضروری دانست و گفت: بازارگردان عامل ایجاد تعادل در بازار است و با عرضه و تقاضای منطقی ضریب نقدشوندگی بازار سرمایه را افزایش میدهد. قالیبافاصل ادامه داد: مقرر شد شرایطی فراهم شود تا قرارداد بازارگردانی ناشران و صندوقهای بزرگ منعقد شود تا در شرایط نامتوازن و عدم تعادل از بازار حمایت بیشتری شود.
* رئیس کل خواهان حمایت از بازار سرمایه
رئیس کل بانک مرکزی هم در این باره طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، از لزوم بازارسازی سهامداران حقوقی برای حمایت از بازار سرمایه نوشت. عبدالناصر همتی در این یادداشت نوشت: اقبال مردم به بورس موضوع مهمی است و عملکرد سرمایهگذاران کوچک و بزرگ، پشتوانه بازار سرمایه است، لذا نظر به ورود طیف گسترده سرمایهگذاران جدید، تعامل حرفهای، ارائه آموزشهای سرمایهگذاری و شفافیت نهادهای مجری معاملات و معاملهگران با این دسته از سرمایهگذاران، منجر به حفظ منافع و تداوم حضور بلندمدت و فعالیت آنها در بازار خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: شایسته است مالکان عمده سهام اعم از نهادهای دولتی، عمومی غیردولتی، بنگاههای خصوصی بزرگ و حتی شرکتهای تابعه بانکها که طی چند ماه اخیر به دلیل رشد قیمت سهامشان منتفع شدهاند، با رعایت ضوابط قانونی، نقش بازارسازی را ایفا کنند و برای اطمینان دادن به سرمایهگذاران خرد، در جهت نقدشوندگی بازار و محافظت در برابر نوسانات اقدام کنند.
همتی در بخش دیگری از یادداشت خود آورد: بانک مرکزی توسعه بازار سرمایه و افزایش سهم آن در نظام تأمین مالی را در راستای اصلاح ساختاری اقتصاد و ثبات مالی میداند و از آن حمایت میکند. بانک مرکزی همچنین استقرار نظام عملیات بازار باز و توسعه ابزارها و بازار بدهی دولتی و انتشار گواهی اعتبار مولد را در این راستا پی میگیرد. وی در پایان یادداشت خود نوشت: پیشنهاد میکنم بازارسازی در جهت حفظ نقدشوندگی در بازار سهام به صورت عاجل با همکاری جدی سهامداران عمده و صندوقهای سرمایهگذاری و سایر بازیگران اصلی بازار سرمایه انجام گیرد.
* روزنامهنگار اقتصادی
***
راز توجه ویژه همتی به بازار سرمایه
رئیس کل بانک مرکزی پیش از این هم چندینبار در رابطه با بازار سرمایه اظهارنظر کرده و حتی دستوراتی در همین رابطه به شبکه بانکی کشور صادر کرده بود. اوایل سال جاری همتی با صدور بخشنامهای به شبکه بانکی، خواستار «استفاده بانکهای کشور از فرصت اقبال به سرمایهگذاری در بورس» شد. همتی در بخشنامه مذکور، بر تکالیف مقرر برای بانکها در ماده ۱۶ «قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور» اشاره کرد و خواستار «واگذاری سهام و بنگاههای تحت تملک بانکها در بازار سرمایه» شد. حساسیت رئیس کل بانک مرکزی نسبت به بازار سرمایه اما ریشه در مساله کسری بودجه سال جاری دارد. همتی میداند که بازار سرمایه در سال جاری به مهمترین منبع تامین کسری بودجه دولت تبدیل شده است. فروش اوراق بدهی دولتی و سهام دولت در بنگاههای اقتصادی در قالب صندوقهای ETF، 2 ابزار اصلی دولت برای تامین کسری بودجه سال جاری است.
آمارهای بانک مرکزی از فروش اوراق بدهی دولتی در ۱۴ مرحله فروش این اوراق، نقش حیاتی بازار سرمایه در تأمین مالی دولت را نشان میدهد. طبق نمودار ۱ از مجموع ۶۲ هزار میلیارد تومان اوراق فروخته شده در ۳ ماه گذشته، 36 درصد از این اوراق (معادل 4/22 هزار میلیارد تومان) در بازار سرمایه فروخته شده است. همچنین طبق نمودار ۲ سهم بازار سرمایه از تأمین مالی دولت در هفتههای اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
علاوه بر این درآمد دولت از محل مالیات بر نقل و انتقال سهام هم نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری داشته که به منبع جدیدی برای تامین مالی دولت تبدیل شده است. از همین رو بازار سرمایه به نقطه امید اصلی دولت برای تامین کسری بودجه تبدیل شده است.
در چنین شرایطی همتی امیدوار است با تداوم روند کنونی بازار سرمایه، کسری بودجه دولت تامین شود، چرا که در غیر این صورت دولت ناگزیر به استقراض از بانک مرکزی خواهد بود. استقراض بانک مرکزی اما نقطه پایانی بر سیاست جدید بانک مرکزی برای مدیریت پولی کشور با عنوان «هدفگذاری نرخ تورم» است. از همین روست که رئیس کل بانک مرکزی حاضر شده در اقدامی عجیب، با انتشار یادداشتی در صفحه شخصی خود صراحتا خواستار بازارسازی سهامداران عمده بازار سرمایه برای بازگرداندن شاخص به مسیر سبز گذشته و داغ نگه داشتن تنور بورس شود؛ تنوری که سود اصلی آن را دولت از طریق تامین کسری بودجه هنگفت خود در سال جاری میبرد.
ارسال به دوستان
گلایه وزیر امور اقتصادی و دارایی از سوءاستفادههای سیاسی از بازار سرمایه
دخالت نکنید
وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته ضمن اشاره به نقش کلیدی بازار سرمایه در تامین مالی اقتصاد، گفت: امیدوارم اجازه دهند بازار سرمایه همچنان به صورت حرفهای اداره شود، از مداخلات سیاسی در امان بماند و عدهای کملطفی نکنند و برای بهرهبرداریهای سیاسی، به اظهارنظرهایی اقدام نکنند که این بازار را دچار خدشه و آسیب کند.
***
وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته در مراسم آغاز شصت و نهمین سال فعالیت بانک صادرات و رونمایی از سامانه شعب مجازی سپهر (شمس) و 4 طرح جدید اعتباری این بانک حضور یافت. فرهاد دژپسند در این مراسم به موضوع استفاده از فناوریهای نوین در اقتصاد اشاره کرد و از لزوم بانکداری دیجیتال در کشور گفت.
* هوش مصنوعی در خدمت اقتصاد
وزیر اقتصاد با بیان اینکه بانکداری دیجیتال یک گام عقبتر از بانکداری هوشمند است، افزود: خواسته وزارت امور اقتصادی و دارایی در این مرحله، بانکداری دیجیتال است. باید منابع مورد نیاز برای دستیابی به این هدف بر اساس مصارف بانک تقویت شده و در مجاری صحیح خود مصرف شود.
وی با بیان اینکه برخی مقاومتها امروز مانعی برای بهرهمندی بیشتر از برخی فناوریهای نوین است، تکنولوژی بلاکچین را مورد اشاره قرار داد و افزود: به دلیل خودکار شدن سیستمها، هزینههای این بخش نیز تا ٥٠درصد کاهش خواهد یافت، ضمن اینکه محدودیتی برای تعداد مشتریان نخواهیم داشت. با استفاده از هوش مصنوعی درآمد سازمان تا ١٧ درصد بالاتر خواهد رفت. تقریبا ٧٠ درصد کار پروندهها بدون استفاده از کاغذ و در محیط هوشمند انجام خواهد شد.
* بورس را سیاسی نکنید
دژپسند در ادامه با تاکید بر اینکه امروز بازار سرمایه نقشی کلیدی در تامین مالی دارد، اظهار کرد: امیدوارم اجازه دهند بازار سرمایه همچنان به صورت حرفهای اداره شود، از مداخلات سیاسی در امان بماند و عدهای کملطفی نکنند و برای بهرهبرداریهای سیاسی، به اظهارنظرهایی نپردازند که این بازار را دچار خدشه و آسیب کند.
وزیر اقتصاد نقش دولت و سازمان بورس در بازار سرمایه را نظارتی دانست و ادامه داد: جنس بازار سرمایه به گونهای است که باید مداخله دولت به حداقل برسد. بورس یک حیطه مبتنی بر بازار(MARKET BASED) است، بنابراین باید حرفهای اداره شود. وی افزود: بازار سرمایه دارد عمق، ریشه و پایداری پیدا میکند، البته طبیعت بازار هم این است که گاهی با خوداصلاحی مواجه شود. بنابراین خویشتنداری هم برای فعالان و سهامداران بازار سرمایه و هم برای کسانی که میخواهند اقتصاد کشور از این منافع استفاده کند، بسیار ضروری است. این بازار باید میانمدت و بلندمدت دیده شود.
* بازار سرمایه یک فرصت است
رئیس شورای عالی بورس، بازار سرمایه را فرصتی برای نظام بانکداری دانست و گفت: بنگاههای مالی بزرگ ما برای سرمایه در گردش میتوانند بخوبی از این بازار استفاده کنند تا صنعت بانکداری بر اعطای تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط متمرکز شود. با این کار، پلکان ترقی اقتصاد ایران را در درون برای افزایش رفاه و در اقتصاد بینالملل برای افزایش سهم در بازار بینالمللی فراهم میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، حاکمیت شرکتی را نیز مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: پیام اصلی حاکمیت شرکتی مبتنی کردن تصمیمات بر نظامهای حرفهای، علمی و تجربی است، در واقع تصمیمات باید به صورت حرفهای در قالب حاکمیت شرکتی اتخاذ شود.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
اخبار
کاهش 2/14 درصدی نسبت تعداد چکهای برگشتی به مبادلهای در تیرماه
گزارش بانک مرکزی از آمار چکهای مبادلهای در تیرماه 99 نشان میدهد بهرغم تعلیق 3 ماهه برخی تنبیههای مربوط به چک برگشتی توسط دولت به خاطر شیوع کرونا، نسبت تعداد چکهای برگشتی به مبادلهای در این ماه نسبت به خرداد 2/14 درصد کاهش یافته است. مطابق گزارش بانک مرکزی، تیرماه 1399 در کل کشور بالغ بر 1/9 میلیون فقره چک به ارزش حدود 2054 هزار میلیارد ریال مبادله شد که نسبت به مـاه قبـل آن از نظـر تعـداد و مبلـغ بـه ترتیـب 4/15 درصـد و 33 درصد افزایش نشان میدهد. براساس این گزارش، از کل تعداد و مبلغ چکهای مبادله شده در ماه مـذکور (تیر 99) بـه ترتیـب 6/9 درصد و 5/9 درصد برگشت داده شده است. تعداد و مبلغ چکهای برگشت داده شده نسبت به چکهای مبادله شده در خردادماه امسال به ترتیب معادل 2/11 درصد و 12 درصد و در تیرماه 98 به ترتیب برابـر 3/9 درصـد و 1/11 درصد بوده است. به عبارت دیگر، تعداد چکهای برگشت داده شده نسبت به چکهای مبادله شده در تیرماه 99 در مقایسه با خردادماه امسال 2/14 درصد کاهش یافته است.
***
مالیات بر خانههای خالی بزودی ابلاغ میشود
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره طرح اصلاح قانون بانکداری و بانک مرکزی اظهار داشت: کلیات این طرح در کمیسیون اقتصادی تصویب و وارد جزئیات شده است، البته کلیات این طرح در مجلس دهم نیز تصویب شده بود ولی به دلیل تداخل با بررسی بودجه، ناتمام ماند. به گزارش تسنیم، محمدرضا پورابراهیمی همچنین درباره طرح اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم نیز خاطرنشان کرد: علاوه بر طرح مجلس در این باره، دولت نیز لایحهای درباره اصلاح مواردی از قانون مالیاتهای مستقیم ارائه کرده است که قرار شد طرح کمیسیون و لایحه دولت با یکدیگر ادغام شود. وی همچنین با بیان اینکه مالیات بر خانههای خالی بزودی نهایی و ابلاغ میشود، افزود: اصلاح مالیات بر ارزش افزوده، لایحه اصلاح مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین موضوع سهام عدالت جاماندگان نیز از مواردی است که در کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم در حال بررسی و انجام است.
***
طرح دوفوریتی تولید مسکن آماده شد
نایبرئیس مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم راهحل مشکل مسکن را در ۲ بخش دانست و عنوان کرد: اول اینکه ما بتوانیم تولید انبوه مسکن را که در قانون داریم و منسوخ هم نشده است، انجام دهیم و دوم همکاران من مصوباتی داشتند که انشاءالله قانون خواهد شد که یکی بحث مالیات بر خانههای خالی، مالیات معاملات مکرر، مالیات بر عایدات مسکن و مالیات بر زمینهای بایر است. علی نیکزاد اظهار داشت: در بحث مسکن شخص رئیس دولت باید وقت میگذاشت و این قصور متوجهشان است و چون در این کار تجربه دارم، باید بگویم از اول در بخش مسکن اطلاعات غلطی به رئیسجمهور دادند، بنابراین حتما باید در تولید انبوه مسکن بتوانیم مشکلات جوانان عزیز را حل کنیم. در همین راستا کمیسیون عمران طرح دوفوریتی ویژهای را در باب تولید و همچنین بازدارندگی از طریق مالیات در کشور آماده کرده است و امیدوارم یکشنبه(امروز) که ما صحن مجلس را خواهیم داشت، این موضوع وارد صحن شود و همکاران به ۲ فوریت آن رأی دهند.
***
تفحص از عملکرد سازمان تأمین اجتماعی کلید میخورد
نماینده مردم مهاباد در مجلس از کلید خوردن طرح تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی در مجلس یازدهم خبر داد. به گزارش تسنیم، جلال محمودزاده با بیان اینکه اسناد و گزارشاتی از سازمان تامین اجتماعی به دست ما رسیده که لازم است از عملکرد این سازمان تحقیق و تفحصی از سوی مجلس صورت بگیرد، افزود: تخلفات سازمان تامین اجتماعی هم در زمینههای مالی و هم در رابطه با انتصابات در این سازمان است و گویا انتصابات در سازمان تامین اجتماعی براساس رابطه و نه ضابطه انجام شده است. وی با تاکید بر اینکه سازمان تامین اجتماعی حیاط خلوت مسؤولان شده است، ادامه داد: دولت در برخی مواقع که نیاز به پول دارد به منابع مالی و درآمدهای سازمان تامین اجتماعی که ذخایر بازنشستگان کشوری است، دست درازی میکند. محمودزاده بیان داشت: کارگران و بازنشستگان نیز چندان از عملکرد سازمان تامین اجتماعی رضایت ندارند که همه این موارد باعث میشود در مجلس ساختار مدیریتی و همچنین ساختار مالی این سازمان را بررسی همهجانبه کرده و تحقیق و تفحص از آن پیگیری و دنبال شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|