|
وجود بیش از ۷۰ هزار کودک کار در کشور
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی درباره آمار کودکان کار ضمن تصریح بر اینکه مساله کودکان کار جزو مسائل اجتماعی پنهان محسوب میشود، گفت: طی مطالعاتی که با دانشگاه علوم بهزیستی انجام شد، حدود ۷۰ هزار کودک خیابانی در کشور داریم. حبیبالله مسعودیفرید با تقسیمبندی کودکان کار به چند دسته افزود: یکدسته، کودکان هستند که ساعاتی از روز خود را برای امرار معاش یا به دلیل نبود سرپرست مناسب در خیابانها میگذرانند اما برخی دیگر به طور کامل در خیابانها حضور دارند.
ارسال به دوستان
غفلت 14ساله از اجرای قانون «تسهیل ازدواج»
زوجهای بیپناه!
خانواده مرکز همه تحلیلهای اجتماعی است و همه تحولات جامعه از درون این واحد اجتماعی شکل میگیرد اما حالا چند سال است اصل شکلگیری این واحد اجتماعی دچار بحران شده است. با وجود نیازهای جنسی، جسمی، روحی و روانی و تکامل اجتماعی که ازدواج را برای جوانان الزامی میکند اما موانع بسیار در کشور باعث شده است سن ازدواج زوجین سال به سال افزایش یابد. در این میان سالهاست قانون تسهیل ازدواج جوانان خاک میخورد.
به گزارش «وطن امروز»، با سخت شدن ازدواج در کشور میانگین سن ازدواج برای مردان حدود 28 سال و برای زنان حدود 24 سال شده است؛ آماری که سال 89 یعنی 10 سال قبل، برای مردان 5/26 سال و برای زنان 1/22 سال بود و این در حالی است که تعداد ازدواجها نیز سال به سال در حال کاهش است. طبق آمار ثبت احوال، ضمن رشد سنی ازدواج بین مردان و زنان که در این 10 سال حدود ۲ سال بوده است، تعداد ازدواجها نیز تقریبا نصف شده است. به گونهای که سال 89 در دفتر ثبت احوال کشور 891627 ازدواج و 137200 طلاق ثبت شده بود اما این آمار در سال ۹۸، ۵۳۰ هزار و ۳۳۵ ازدواج و ۱۷۴ هزار و ۸۳۱ طلاق بوده است.
* هزینههای سنگین آغاز زندگی
این آمارهای نگرانکننده در حالی است که سال به سال شرایط زندگی برای خانوارهای ایرانی سختتر هم میشود و مشکلات معیشتی شکلدهی زندگی برای آنها را دشوارتر میکند. بر اساس دادههای مرکز پژوهشهای مجلس و مرکز آمار ایران، خانوارهای کشور برای تامین سبد مطلوب وزارت بهداشت حداقل باید بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای خوراکیها هزینه کنند اما برای دهکهای پایین و طبقات محرومتر این عدد پایینتر است و نمیتوان سبد وزارت بهداشت را به عنوان کف زندگی در نظر گرفت. کالری مصرفشده در دهک سوم (مرز خط فقر) حدود ۱۹۳۴ کالری در روز است. اگر این عدد مبنا قرار گیرد، هر خانوار برای تامین حداقلهای زندگی نیاز به حداقل یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان خواهد داشت. اگر هزینه خوراکی به کل هزینههای زندگی مثل مسکن پوشاک، سوخت و... تعمیم یابد، با توجه به اینکه سهم خوراکیها ۸/۳۱ درصد از کل سبد مصرف دهک سوم است، هر خانوار کشور در تیرماه گذشته، حداقل نیاز به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان داشته تا بتواند حداقلهای زندگی را تامین کند. در این شرایط حالا حساب کنید چگونه میشود یک زندگی را اداره کرد. این در حالی است که وضعیت اشتغال در کشور نیز اصلا تعریفی ندارد و کرونا هم مزید بر علت شده است، تا آنجا که آمار رسمی میگوید تعداد بیکارانی که بعد از شیوع کرونا به سایت وزارت کار مراجعه کردند700 هزار نفر است و این در حالی است که تعداد بیکاران بسیار بیشتر از آنانی است که شرایط ثبتنام برای بیمه بیکاری را داشتهاند و در سایت وزارت کار ثبتنام کردهاند.
اما آمارهای فوق، مربوط به هزینههای جاری زندگی است و هزینههای شکلگیری یک زندگی خود بحثی بزرگ و مجزاست. هزینه اجاره هر متر مربع خانه در کشور به طور میانگین چیزی حدود یک میلیون تومان و البته در کلانشهرها عدد بالاتری است، به عنوان نمونه در تهران این عدد طی سال جاری به 1/2 میلیون تومان به ازای هر متر مربع خانه رسیده است. لذا تنها برای استجاره مسکنی 50 متری برای شروع یک زندگی، عددی بین 50 تا 100 میلیون تومان بسته به محدوده زندگی باید هزینه کرد. در کنار این مساله تامین جهیزیه اولیه زندگی بر اساس آمار انتهای سال 98 و ابتدای سال 99 و پیش از گرانیهای اخیر، به گونهای است که برای تامین آن از اجناس ایرانی معمولی حدود 50 میلیون و برای خرید کالای ایرانی مرغوب بیش از 110 میلیون باید هزینه کرد. طبق این آمارها و تحلیلهای عددی، یک زوج جوان ایرانی باید میانگین80 میلیون تومان برای مسکن، 80 میلیون تومان برای جهیزیه و در طول زندگی نیز حداقل درآمد ماهانه 4 میلیونی داشته باشند تا بتوانند یک زندگی ساده را شروع کنند و این باز در شرایطی است که خرج برگزاری مراسم عروسی و هزینههای جانبی را که خود عددی بیش از 50 میلیون تومان در کمترین حالت آن است با توجه به شرایط کرونایی سال جاری در نظر نگیریم! اگر چه برای شکلدهی یک زندگی ساده و حداقلی باید با مخارج کمتر زندگی را آغاز کرد.
* قانون تسهیل ازدواج و فراموشی دولتیها
بالا رفتن سن ازدواج و سختتر شدن شرایط تشکیل خانواده در سالهای اخیر اما در حالی رخ میدهد که اجرای قانون تسهیل ازدواج از سوی دولتمردان به فراموشی سپرده شده است. این قانون سال ۸۴ برای تسهیل ازدواج جوانان به تصویب رسید و شورای نگهبان آن را تایید کرد اما اجرای آن تقریبا رها شد. حتی برای رسیدگی به این قانون، بر اساس ماده ۱۲ آن، دولت باید هر ۶ ماه یک بار گزارش اجرای این قانون را به کمیسیون فرهنگی مجلس ارائه کند؛ قانونی که بارها مورد مطالبه رهبر انقلاب نیز قرار گرفته است و اخیرا نیز ایشان در ارتباط تصویری با نمایندگان مجلس فرمودند: «مسأله ازدواج جوانان خیلی مهم است، جزو مسائلی است که اصلا نباید از آن غفلت کرد و راههایی برای تسهیل و امکان ازدواج برای جوانها باید پیشبینی شود؛ بعضی از این راهها هزینه مادی هم ندارد، فقط تصمیمگیری و توجه لازم دارد».
اخیرا نیز ۱۷۰ فعال حوزه خانواده طی نامهای به سران قوا خواستار «فراهم شدن بسترهای لازم برای اجرایی شدن قانون تسهیل ازدواج جوانان» شدند. در این نامه آمده است: «غفلت 14ساله مجریان در اجرای این مصوبه قانونی است که در نهایت منجر به شکایت مجلس از دولت در آذرماه 98 شد و البته طی 9 ماه گذشته نیز هیچ واکنشی در رسیدگی به این شکایت از سمت نهادهای متولی صورت نپذیرفت». جالب اینجاست که قوه مجریه تاکنون حتی آییننامه اجرایی قانون تسهیل ازدواج را نیز به سرانجام نرسانده است. در این میان اما هر از چندگاهی بحث حذف «وام ازدواج» که تنها کمک دولتها به زوجهای جوان برای تشکیل زندگی است به گوش میرسد.
اما نگاه به این قانون میتواند برای ما جالب باشد؛ چه آنکه «پرداخت وام ودیعه مسکن»، «انبوه و ارزانسازی مسکن و اعطای مسکن موقت تا حداکثر ۳ سال»، «اعطای تسهیلات رفاهی دولتی و شهرداریها برای ارزان شدن هزینه شکلگیری ازدواج مثل امکان استفاده ارزانقیمت از تالارها»، «خوابگاه متاهلان برای زوجهای دانشجو» و... جزو مواد این قانون است.
* تغییر نظامات اجتماعی در خدمت تشکیل خانواده
اما علاوه بر آنچه مستقیما به مساله شکلگیری خانواده برمیگردد که در گزارش مبسوط به آن پرداخته شده است، بخشی از موانع ازدواج به نظامات دیگر اجتماعی برمیگردد که در شکلگیری خانواده موثرند. به عنوان یک نمونه بارز اما کمتر مورد توجه، فاصله بلوغ تا رسیدن به شغل در کشور یکی از دلایل مهم عدم شکلگیری ازدواج است. جوانان به طور میانگین در 18 تا 24 سالگی آمادگی کامل برای تشکیل زندگی را به صورت فردی دارند اما از آنجا که نظامات بنیادین مانند نظام آموزش در کشور معیوب است و فرهنگ غلط «طی مدارج علمی برای رسیدن به شغل» امروز تثبیت شده است، سن ورود مردان به چرخه اقتصادی و بازار کار به نزدیک ۳۰ سالگی رسیده است، در حالی که این سن در کشورهای پیشرفته ۱۸ تا ۲۰ سالگی است. جوانان امروز حداقل برای ورود به چرخه اقتصادی تا پایان مقطع فوقلیسانس وقت صرف میکنند و 2 سال خدمت سربازی و بعد پیدا کردن شغل برای آنها باعث میشود اندوخته سرمایهایشان برای تشکیل زندگی کم باشد. لذا تسهیل ازدواج علاوه بر توجه جدی به قانون ازدواج، به تغییر و اصلاح نظامات دیگر اجتماعی نیز نیاز دارد.
![]() ارسال به دوستان
افزایش آمار بستری بیماران کرونایی در تهران
ادامه دورکاری کارمندان در پایتخت تا پایان شهریور
محدودیتهای مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا در تهران که شامل دورکاری کارمندان و فاصلهگذاریهای اجتماعی است، هفته جاری نیز در پایتخت ادامه دارد. به گزارش «وطن امروز»، 11 استان کشور همچنان در وضعیت قرمز شیوع بیماری «کووید-19» قرار دارند. در این باره فرمانده ستاد مدیریت مقابله با بیماری کرونا در کلانشهر تهران، بر لزوم استمرار توجه به پروتکلهای بهداشتی تاکید کرد. دکتر علیرضا زالی با اشاره به افزایش آمار بستری بیماران کرونایی در مراکز درمانی استان تهران در چند روز گذشته افزود: کماکان تهران طبق شاخصهای تعریفشده، قرمز تلقی میشود و به نظر میرسد هفته جاری شرایط مشابه هفته گذشته را تجربه کنیم. از همین رو، محدودیتهای اعمالشده این هفته نیز ادامه خواهد داشت. دکتر زالی با اشاره به استقرار محدودیتهای بندهای ۳ و ۴ مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، بیان کرد: مهمترین مساله کاهش حضور و دورکاری کارمندان است که تا پایان شهریور ادامه پیدا خواهد کرد. در هفتههای اخیر استفاده منظمتر از ماسک و رعایت شیوهنامههای بهداشتی در محیطهای اجتماعی، آمار قابل قبولی را به خود اختصاص داده است. همچنین معاون کل وزارت بهداشت نیز درباره پیشبینیهایی که در زمینه وضعیت بروز و شیوع آنفلوآنزا در شرایط کرونایی میشود، گفت: باید توجه کرد که آنفلوآنزا مانند کرونا و سایر بیماریهای تنفسی از طریق تنفس و ذرات تنفسی منتقل میشود و اصولی نظیر استفاده مداوم مردم از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی و کاهش تماس مردم با یکدیگر مانند دست ندادن و... که در حال حاضر رعایت میشود، منجر به کاهش موارد شیوع آنفلوآنزا میشود. دکتر ایرج حریرچی افزود: رعایت همین موارد بهداشتی برای پیشگیری از شیوع کرونا، منجر به تجربه جالبی در کشورهای نیمکره جنوبی که در حال حاضر در زمستان به سر میبرند، شده است. بر این اساس خبر خوب این است که اگر ما همین رفتارهای بهداشتی و رعایتها پروتکلهای بهداشتی نظیر فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک، شستوشوی دستها و... را در فصل پاییز و زمستان ادامه دهیم، میزان بروز و شیوع انواع آنفلوآنزا و سرماخوردگی کاهش مییابد. وی به ایسنا گفت: در حال حاضر میتوانیم خطر کرونا را که گریبانگیر بشر شده و به نوعی تهدید محسوب میشود، با این اقدامات در حوزه آنفلوآنزا به یک فرصت تبدیل کنیم و نحوه مقابله با ویرسهای تنفسی را که از طریق ذرات تنفسی منتقل میشوند، بویژه آنفلوآنزا را نهادینه کنیم تا میزان این بیماریها کاهش یابد.
* ۳۷۵۳ نفر در وضعیت وخیم بیماری
آمار جانباختگان و بستریهای ناشی از بیماری «کووید-19» در کشور همچنان بالاست. سخنگوی وزارت بهداشت دیروز ظهر از ۱۱۵ فوتی بر اثر کرونا در کشور طی 24 ساعت خبر داد. سیماسادات لاری دیروز گفت: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 2 هزار و ۳۱۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور طی دیروز (پنجشنبه) شناسایی شد که یکهزار و ۲۵۳ نفر از آنها بستری شدند. وی افزود: مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۳۹۷ هزار و ۸۰۱ نفر رسید. لاری گفت: متاسفانه در این مدت، ۱۱۵ بیمار «کووید-19» هم جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۲۲ هزار و ۹۱۳ نفر رسید. به گفته وی، خوشبختانه تاکنون ۳۴۲ هزار و ۵۳۹ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
لاری ادامه داد: متاسفانه ۳۷۵۳ نفر در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. به گفته وی، تاکنون 3 میلیون و ۵۰۷ هزار و ۹۳۸ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
![]() ارسال به دوستان
اخبار
وزیر آموزشوپرورش:
اولیا حضوری یا غیرحضوری بودن آموزشها را انتخاب کنند
وزیر آموزشوپرورش با تشریح ارزیابیهای هفته اول سال تحصیلی و چشمانداز آینده این سال گفت: فاصله طولانی از آموزش و مدرسه، سلامت جسمی و روحی دانشآموزان را در معرض خطر قرار میدهد، هیچ مدرسهای حق ندارد دانشآموزان را مجبور به حضور کند، اولیا حضوری یا غیرحضوری بودن آموزشها را انتخاب کنند. محسن حاجیمیرزایی با اشاره به بازگشایی مدارس در ۱۵شهریور و سپری شدن یک هفته از سال تحصیلی گفت: در آموزشوپرورش تصمیمی نخواهیم گرفت که حفظ سلامت دانشآموزان در آن لحاظ نشده باشد. حال با توجه به اهمیت امر آموزش در این سن، فاصله طولانی از آموزش و مدرسه، سلامت جسمی و روحی آنها را در معرض خطر قرار میدهد. بنابراین برای رعایت هر 2 موضوع یعنی سلامت و آموزش، مدارس را با رعایت پروتکلهای بهداشتی باز کردیم. وی ادامه داد: طی هفتهای که گذشت از تعدادی مدارس بازدید کردم. درس شروع شده و دانشآموزان حداکثر تا ۱۲ نفر در مدرسه حضور داشتند. برای رفع نگرانی خانوادهها اعلام کردیم اگرچه ما آموزش حضوری را ترجیح میدهیم ولی هیچ دانشآموزی را مجبور به حضور در مدرسه نمیکنیم.
* ماموریت دادم تغییرات کتب درسی، رصد و اصلاح شود
همچنین وزیر آموزشوپرورش در واکنش به انتقادها از حذف تصویر دختران از جلد کتاب ریاضی سوم دبستان گفت به رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش ماموریت داده است تغییرات در شکل و محتوای کتابهای درسی را با حساسیت کامل رصد، اصلاح و گزارش کند. حاجیمیرزایی در حساب توئیتر نوشت: تغییرات در کتابهای درسی همه ساله بر اساس ارزیابی مؤلفان انجام میشود.
***
برگزاری مراسم اربعین امسال از راه دور
در گفتوگوی وزرای بهداشت جمهوری اسلامی ایران و عراق بر ضرورت برگزاری مراسم اربعین امسال از راه دور و تقویت همکاریها برای پایان دادن به بیماری «کووید-۱۹» تاکید شد. دکتر سعید نمکی در گفتوگو با دکتر حسن التمیمی وزیر بهداشت عراق گفت: امیدواریم دوستان ما در کشور عراق توانسته باشند مدیریت خوبی بر بیماری «کووید-۱۹» اعمال کنند. وی افزود: امسال بسیار دلتنگ بودیم که توفیق پیدا نکردیم به دلیل شیوع «کووید-۱۹» زائر کربلا و عتبات عالیات باشیم. ما همواره بعد از هر نماز رو به کربلا میایستیم و به آن سرزمین پاکیزه و مقدس سلام میفرستیم و همواره به دلیل عشق به امام حسین(ع) دل ما پیش شما است. وزیر بهداشت عراق نیز تصریح کرد: یکی از موارد مهم گفتوگوی میان ما برنامهریزی برای آگاهیبخشی به مردم ایران و عراق جهت زیارت از راه دور اربعین حسینی است. همه مردم استانهای عراق آماده هستند که به کربلا بیایند و در حال حاضر با تمام توان در تلاش هستیم با شهروندان عراقی در ارتباط باشیم و از خدا میخواهیم این بیماری و همهگیری از کشورهای ما و کل جهان برچیده شود.
***
پیشفروش واکسن در مطبها و داروخانهها ممنوع است
معاون فنی و نظارت نظام پزشکی گفت: تخصیص واکسن آنفلوآنزا برای گروههای پرخطر در سالهای گذشته هم وجود داشته است اما پیشفروش این واکسن در داروخانهها و مطبها ممنوع است. به گزارش فارس، محمد جهانگیری درباره استفاده از واکسن آنفلوآنزا اظهار داشت: نحوه صحیح استفاده از واکسن و پروتکلهای مربوط به آن، توصیه شده است و قطعا محدودیتهایی برای اینکه همه مردم بخواهند از این واکسن استفاده کنند، وجود دارد. وی با تاکید بر ممنوعیت پیشفروش واکسن آنفلوآنزا گفت: تخصیص واکسن آنفلوآنزا برای گروههای پرخطر و نوبتدهی به آنها برای تزریق با اولویتهایی که وزارت بهداشت مشخص میکند در سالهای گذشته هم وجود داشته ولی اگر مردم با پیشفروش این واکسن در داروخانهها و مطبها مواجه شدند باید با 190 تماس بگیرند.
***
ضارب محیطبان تهرانی دستگیر شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران از دستگیری ضارب محیطبان تهرانی که در کوه سرگردان و مخفی شده بود، خبر داد. سعید محمودی در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به اخبار جدید از محیطبان مجروح تهرانی، اظهار کرد: (چهارشنبه 19 شهریور) هنگامی که نیروهای محیط زیست شمیرانات قصد برخورد قانونی با یک شکارچی در ارتفاعات ورجین را داشتند، شکارچی با شلیک مستقیم گلوله محیطبان امیرحسین کرمیان را مجروح کرد. وی گفت: شکارچی قصد داشت گلوله دوم را هم شلیک و سرباز محیط زیست را نیز هدف قرار دهد اما سربازی که همراه محیطبان بود با پرتاب سنگ به سمت شکارچی وی را از ناحیه سر مجروح کرد و شکارچی متخلف نیز پس از این حادثه متواری شد. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران اضافه کرد: پس از انتقال محیطبان مجروح به بیمارستان، محیطبانان به یکی از شکارچیان سابقهدار منطقه مظنون شده و محل سکونت وی را تفتیش کردند. محمودی با بیان اینکه در جریان بازرسی از این مکان از داخل آغل گوسفندان لباسهای خونی شکارچی، به همراه اسلحه شکاری و دوربین آغشته به خون و از داخل یخچال نیز مقداری گوشت شکار کشف شد، افزود: پسر متهم در جریان بازجوییها اعتراف کرد پدرش صبح زود وارد خانه شده و پس از تعویض لباسهایش، متواری شده است. وی افزود: با اعترافات پسر متهم، ضارب که در کوه سرگردان و مخفی شده بود، دستگیر شد.
ارسال به دوستان
کشف پیکر بیجان 4 کودک در کانال آب
پیکر بیجان 3 کودک از 4 کودک تبعه افغانستان و یک کودک ایرانی در کانال آب روبهروی شرکت هواپیماسازی ایران (هسا) در اصفهان کشف شد.
به گزارش «وطن امروز»، پایان تعطیلات تابستانی در استان اصفهان با یک حادثه تلخ برای کودکان این استان همراه شد و پیکر بیجان 4 کودک در کانال آبی در این استان شوک اجتماعی به همراه داشت.
بر اساس گزارش رسمی ۴ کودک ۷، ۹، ۱۰ و ۱۲ ساله افغانستانی مقیم و ساکن شاهینشهر، عصر روز دوشنبه، ۱۷ شهریورماه- بنا بر اعلام خانوادههایشان- به قصد بازی در گیمنت از منزل خارج شدند که پس از گذشت چندین ساعت و بازنگشتن به منزل، والدین پیگیر وضعیت آنها شدهاند. با اعلام این موضوع به پلیس، پرونده مقدماتی در پلیس آگاهی و اقدامات فنی و پلیسی جهت کشف مفقودین آغاز شد.
متاسفانه عملیات جستوجو برای یافتن این کودکان نتیجهبخش نبود تا اینکه چهارشنبه، ۱۹ شهریورماه طی تماس مردمی با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر مشاهده جسدی در کانال آب روبهروی شرکت هواپیماسازی ایران(هسا)، عملیات جستوجو توسط عوامل آتشنشانی و اورژانس و پلیس در محل انجام شد که در نهایت منجر به کشف جسد 3 کودک از اتباع افغانستانی به دلیل غرقشدگی شد. پیگیریها جهت مشخص شدن وضعیت کودک چهارم همچنان ادامه دارد. همچنین همان روز جسد دیگری متعلق به پسر ۱۲ ساله ایرانی هم به خاطر غرقشدگی در کانال انتقال آب حوالی شهر گز کشف و شناسایی شد که همه این اجساد برای اقدامات قانونی به پزشکی قانونی منتقل شده است.
این دومین حادثه غرقشدگی اتباع ایرانی و افغانستانی در شهرستانهای شاهینشهر و میمه در کانالهای انتقال آب کشاورزی است و به همین منظور روابط عمومی فرمانداری شاهینشهر و میمه با صدور اطلاعیهای، «مسؤولیت متولیان کانالها بویژه سازمان آب منطقهای استان را متناسب با تعاریف قانونی، عرفی و موقعیت جغرافیایی و محلی کانالها یادآور شد» و ضمن تاکید بر ضرورت اقدامات ایمنی، حفاظتی، پیشگیرانه و هشداردهنده و نیز مسؤولیت خانوادهها در قبال فرزندان کودک و نوجوان خود، توضیحاتی را در راستای تنویر افکار و اطلاعرسانی عمومی اعلام کرد. طبق اطلاعیه فرمانداری «هویت فردی و خانوادگی کلیه افراد متوفی مشخص شده و همگی ساکن شاهینشهر بودهاند و برخی اخبار منتشرشده مبنی بر نامشخص بودن هویت اجساد یا ارتباط دادن آنها با کودکان کار تکذیب میشود».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|