|
واردات آمریکایی بسکتبال ایران!
مناسبات خصمانه آمریکا با ایران و تحریمهای ظالمانه واشنگتن علیه کشورمان هیچ نظیری در ورزش بسکتبال، نیافته است. با اینکه حضور بازیکن خارجی در لیگ برتر فوتبال ایران ممنوع اعلام شده اما در لیگهای بسکتبال و والیبال، تیمها در حال جذب بازیکنان خارجی مدنظر خود هستند. در همین راستا باشگاه شیمیدر از لیگ برتر بسکتبال، با ۲ آسمانخراش با سابقه بازی در لیگهای NCAA آمریکا قرارداد بسته است؛ «کلوین آمایو»ی کانادایی و «ایلوی وارگاس» اهل دومینیکن.
ارسال به دوستان
یکهشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا؛ پرسپولیس امروز مقابل ساقدوش همیشگی اش السد قطر میایستد
برتری روانی سرخها بر ژاوی
پرسپولیس عصر امروز به دنبال تداوم یک عصر است؛ عصری پرافتخار که در آن السد و ژاوی ارناندس همواره ساقدوش موفقیتهای آسیایی سرخهای ایران بودهاند. در هر ۳ فصل اخیر لیگ قهرمانان آسیا، این ۲ تیم به مصاف یکدیگر رفتهاند که نبرد ۲ سال پیش در مرحله نیمهنهایی، حساسترین این مصافها بود؛ جایی که پرسپولیس برانکو ایوانکوویچ با عبور از السد قطر راهی فینال 2018 شد و تا یکقدمی بام فوتبال باشگاهی آسیا پیش رفت. رویارویی امروز قهرمان ۴ فصل اخیر لیگ برتر ایران با قهرمان پیشین آسیا که اخیرا لیگ قطر را با سرمربیگری ستاره کاتالان خود از دست داده، برای هواداران ۲ تیم بسیار معنادار است. این دیدار که از مرحله یکهشتم نهایی امروز ساعت 17:10 در ورزشگاه اجوکیشن سیتی به صورت تک بازی برگزار میشود، هفتمین تقابل ۲ تیم طی ۳ سال اخیر محسوب میشود. در ۶ رویارویی پیشین پرسپولیس با ۳ پیروزی و یک تساوی دست بالاتر را نسبت به حریف قطری داشته است. تجربه حضور پی در پی بازیکنان پرسپولیس در قطر طی سالهای اخیر و این واقعیت که بازی به خاطر شرایط پساکرونا با حضور اندک تماشاگرانی که قطعا ایرانیان ساکن این شیخنشین هم جزوشان هستند، آن هم در ورزشگاه خانگی رقیب حیثیتی السد یعنی باشگاه الریان برگزار میشود، باعث میشود شاگردان ژاوی آنچنان برتری روانی ناشی از میزبانی نسبت به شاگردان گلمحمدی نداشته باشند.
از سوی دیگر با آنکه رسانهها بشدت بر حضور ستاره پیشین بارسا روی نیمکت السد و بازی سانتی کاسورلا، همبازی پیشین او در تیم ملی اسپانیا در مرکز زمین در کنار گیرمه تورس، هافبک دفاعی برزیلی سالهای نه چندان دور لاکرونیا مانور میدهند و حریف قطری پرسپولیس را یک تیم لالیگایی جا میزنند اما واقعیات چندان هم علیه نماینده ایران نیست.
پرسپولیس طی ۲ هفته گذشته با ۳ پیروزی کاملا تاکتیکی مقابل رقبای سرسخت سعودی و اماراتی که نقطه اوج آن پیروزی با شکوه و سرنوشتساز 4 بر صفر پنجشنبه گذشته مقابل الشارجه با یکی از زهردارترین خطوط حمله آسیا بود، نشان داد نه تنها به لحاظ تاکتیکی چیزی از السد با داعیه فوتبال بارساییاش کم ندارد، بلکه از نظر نیروی انسانی هم کمتر از حریف قطری نیست.
حضور پرثمر وحید امیری در مرکز برنامههای تاکتیکی یحیی پاسخی است به مرکزیت کاسورلا در برنامههای ژاوی بویژه که وحید همان شیر ایرانی است که لحظه تونل باز کردنش از میان پاهای پیکه، در کوران جامجهانی 2018 هنوز نقل آنونسهای برنامههای ورزشی شبکههای جهانی است. پرسپولیس با وجود جدایی ستارههای هجمومیاش، از دل بازیهای گروهی لیگ قهرمانان به یک بلوغ تاکتیکی رسیده و بویژه در 4 بازی اخیر در قطر پیشرفت محسوسی در فوتبال اقتصادی، دفاع تیمی، پرس حریف و حفظ مالکیت توپ در میانه میدان داشته است، یعنی همان سبک فوتبالی که ژاوی سعی دارد در السد پیاده کند.
بازگشت کوه تجربه، سیدجلال حسینی به قلب دفاع سرخها نیز میتواند هماهنگی فکری گلمحمدی را که خود یک دفاع کمنظیر بوده با بخش عقبی تیم بیشتر کند.
با اینکه مثلث هجومی تمام عربی السد شامل بغداد بونجاح، گلزن قهار الجزایری در نوک حمله و حسین الهیدوس و اکرم عفیف در بالهای راست و چپ سیستم 1-4-1-4 در بازیهای اخیر بسیار خطرناک جلوه کرده اما مطالعه پیروزی 1-2 هفته پیش سپاهان مقابل این تیم میتواند رهنمون یحیی برای غلبه بر تاکتیکهای ژاوی باشد، بویژه که گلمحمدی و دستیارش حمید مطهری نبوغ بازیخوانی خود را مقابل التعاون و الشارجه ثابت کردهاند.
آخرین تجربه ژاوی مقابل پرسپولیس، شکست تراژیک بهار 1398 به عنوان کاپیتان و طراح اصلی السد در تهران بود، آن هم در بازی خداحافظیاش که به خداحافظی تیم قطری با لیگ قهرمانان 2019 نیز انجامید. با این برتری روانی گلمحمدی و نسل جدید سرخها میتوانند عصر باشکوه پرسپولیس را ادامه دهند.
***
[قطر میزبان گروههای شرق آسیا؟]
زمزمههایی به گوش میرسد که کنفدراسیون فوتبال آسیا میزبانی گروههای لیگ قهرمانان در شرق قاره را هم به قطر خواهد سپرد. در حالی که رقابتهای گروهی و حذفی لیگ قهرمانان آسیا در منطقه غرب آسیا به مرحله یکهشتم نهایی رسیده اما متعاقب شیوع جهانی کرونا، مسابقات در شرق قاره از بهمنماه در مرحله گروهی متوقف شده است و برخی تیمها تنها ۲ بازی انجام دادهاند. از طرف دیگر وحشت از میزبانی تیمهای خارجی در میان همهگیری گسترده ویروس «کووید-19» کشورهای کرهجنوبی، ژاپن، چین، استرالیا، مالزی و تایلند را که نمایندگانشان در 4 گروه F، E، H و G حضور دارند در برگرفته و هیچ کدام حاضر نیستند میزبانی متمرکز بازیها را به عهده بگیرند. مالزی کشور مقر ایافسی هم به خاطر تغییر پروتکلهای بهداشتی و قوانین این کشور، میزبانی متمرکز مسابقات را لغو کرد. حال با توجه به میزبانی موفق قطر از دیدارهای 4 گروه غرب آسیا احتمالا شرقیها هم برای ادامه مسابقاتشان به قطر خواهند آمد.
***
یحیی گلمحمدی، سرمربی پرسپولیس:
برای پیروزی حاضریم از جانمان هم بگذریم
با بهترین و یکی از قویترین تیمهای این دوره از مسابقات باید بازی کنیم. با مربیای که این تیم دارد، یکی از مدعیان اصلی کسب جام خواهد بود. ما هم در چند بازی اخیر نشان دادیم به معنای واقعی یک تیم هستیم و فقط یک ستاره داریم که آن هم تیم پرسپولیس است. تیم السد ستاره و بازیکنان خوب زیادی دارد. این کارمان را سخت میکند و باید تمرکز زیادی داشته باشیم که بتوانیم آنها را مهار کنیم. ما هم پرسپولیس هستیم و برای خودمان هدفهای بزرگی تعیین کردهایم و برای رسیدن به این اهداف حاضریم فداکاری کنیم و حتی از جانمان بگذریم.
***
ژاوی ارناندس، سرمربی السد:
پرشورترین مسابقاتم مقابل پرسپولیس بوده است
بسیار هیجانزده هستیم. با پرسپولیس بازی داریم که بهترین تیم ایران است و میدانیم یک بازی سخت و دشوار برای ما خواهد بود که برایمان شبیه یک فینال است. پرسپولیس برای ما حریفی قدرتمند و دشوار خواهد بود و در این بازی باید سعی کنیم مالکیت توپ و کنترل بازی را در دست داشته باشیم... پرشورترین مسابقاتی که در طول زندگی حرفهای خود دیدهام، همیشه مقابل تیمهای ایرانی از جمله پرسپولیس بوده است. این را به بازیکنانم گفتهام که آنها همیشه با شور و شوق زیاد بازی میکنند، به همین دلیل ما هم باید بسیار پرشور باشیم، چون این یک فینال است.
ارسال به دوستان
اخبار
رئیس فراکسیون ورزش از پیگیری قرارداد تحمیلی سرمربی بلژیکی توسط قوهقضائیه خبر داد
ممنوعالمعامله شدن مسببان پرونده ویلموتس!
پرونده مسببان قرارداد تحمیلی سرمربی بلژیکی سابق تیمملی فوتبال ایران توسط قوهقضائیه در حال پیگیری بوده و به مراحل جالبی رسیده است. به گفته رئیس کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی، حداقل مجازات مسؤولانی از فدراسیون فوتبال که در قرارداد غیرمسؤولانه با مارک ویلموتس دخالت داشتهاند، ممنوعالمعامله شدن خواهد بود».
مهدی فروردین، نماینده مردم فیروزآباد، قیروکارزین و فراشبند و سرمربی پیشین تیم قشقایی شیراز در مصاحبه با فارس گفت:«دستگاه قضا به تمام جزئیات پرونده رسیدگی میکند تا آنچه مستحق مسببان قرارداد ویلموتس است، اعمال شود. درست است فدراسیون باید مستقل باشد اما نقش نظارتی دولت زمانی که از فوتبال حمایت میکند، نباید نادیده گرفته شود. چگونه زمانی که قرار است از فوتبال حمایت شود، دولت میتواند ورود کند اما زمانی که تخلفی رخ میدهد، حق نظارت ندارد؟ مطمئن باشید نقش نظارتی بموقع اعمال و اجرا میشود، زیرا در این موارد بیتالمال آسیب میبیند».
هفته گذشته نیز سیدنظامالدین موسوی اعلام کرده بود در کمیته فرهنگی و اجتماعی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، جلسه مفصلی با حضور مسؤولان وزارت ورزش و هیأترئیسه سابق و فعلی فدراسیون فوتبال درباره قرارداد ویلموتس برگزار شده است.
به گفته نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، اعضای کمیسیون اصل 90 همچنین در جلساتی با مسؤولان مرتبط نهادهای نظارتی این موضوع را بررسی کردند و مقرر شد علاوه بر مطالب بیان شده در جلسه، مطابق سوالاتی که کمیسیون اصل ۹۰ به صورت مکتوب برای نهادهای مربوط ارسال میکند، این نهادهای نظارتی گزارشهای مکتوبی ارائه دهند».
از طرف دیگر قائممقام پیشین سازمان تربیت بدنی از قانونی بودن مراحل رسیدگی به پرونده قرارداد ویلموتس خبر داد و اعلام کرد ورود قوهقضائیه به این پرونده، متعاقب گزارش کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال بوده که روندی مورد تایید اساسنامه مرجع فیفا محسوب میشود. در این باره امیررضا واعظیآشتیانی به تسنیم گفت: «وقتی بحث بررسی پرونده سرمربی پیشین تیم ملی از طریق قوهقضائیه مطرح شد، عدهای نفوذی در ورزش و کسانی که از جاسوسی در ورزش نان میخورند، به فیفا اعلام کردند قوهقضائیه در کار فوتبال دخالت کرده و بسیار ذوقزده شدند که فیفا موضعگیری کرده است. آنها خبر نداشتند کمیته اخلاق قبل از اینکه این پرونده رو شود این موضوع را بررسی کرده و بر اساس اطلاعاتی که به دست آمده گزارشی را به مقامات قضایی داده و مقامات قضایی کشور هم بدون محاسبه به این موضوع ورود نکردند. درباره بلاتر هم کمیته اخلاق فیفا به مقامات قضایی سوییس مراتب را اعلام کرد و آنها طی فرآیند قانونی، بلاتر و دیگر افرادی را که در اتفاقاتی که در فیفا نقش داشتند، بازداشت کردند و مورد بازجویی قرار دادند». او فدراسیون جهانی فوتبال را به خاطر عدم نظارتش بر فدراسیون فوتبال ایران مقصر خواند و اینکه فیفا باید در این زمینه به افکار عمومی بینالمللی پاسخگوی نظارت انجام نداده خودش باشد. مدیرعامل پیشین استقلال روند کار کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در رابطه با تخلفات قرارداد ویلموتس را کاملا قانونی خواند و گفت: «سوال افکار عمومی و حتی کارشناسان از فیفا این است که اگر فدراسیون فوتبال یک کشور تخلفی کرد و کمیته اخلاق کوتاهی و سکوت کرد، آیا در آییننامه فیفا چنین چیزی پیشبینی شده که مقامات آن کشور چه تصمیمی بگیرند؟ فیفا پاسخی در این ارتباط دارد که با فدراسیونها چه برخوردی خواهد داشت؟ امیدوارم فیفا این پیشبینی را کرده باشد و برای تنویر افکار عمومی برای کشوری مثل ایران و مشابه آن روشن کند که برخوردش با کمیتههای اخلاقی که موضوعات را انعکاس نمیدهند، چیست؟» طبق گفته واعظیآشتیانی، کمیته اخلاق نسبت به قرارداد ویلموتس و اینکه آخرین مبلغ قرارداد او 600 هزار دلار بوده و اینکه چرا با تیم ملی ایران قرارداد 2 میلیون دلاری بسته، به مقامات ذیربط کشور گزارش داده است. پس چارچوبی که فیفا تعریف کرده رعایت شده و کمیته اخلاق ابتدا ورود کرده و این مراحل طی شده است.
او در پایان درباره شکایت ایران از فیفا گفت: «اینکه پرونده شکایت ایران در ماجرای حکم فیفا در دادگاه CAS به نتیجه برسد یا نه موضوعی جداست و نحوه بستن قرارداد و مبلغ آن یک موضوع دیگر است. هنوز دادگاه CAS نتیجه پرونده را مشخص نکرده که خسارت ویلموتس 6 میلیون دلار است یا نه اما نوع و نحوه قرارداد و میزان آن جای ابهام بسیار دارد و کمیته اخلاق نسبت به این موضوع گزارش داده است. اینکه در دادگاه CAS پیروز باشیم یا نه موضوع اول ما است و نحوه قرارداد و میزان آن مساله دیگری است که باید رسیدگی شود».
***
همسر فوتبالیست ترکیهای برای قتل شوهرش قاتل اجیر کرد
یک زن ترکیهای که برای قتل شوهرش که یک فوتبالیست ملیپوش بازنشسته مشهور بود، قاتل حرفهای اجیر کرده بود، تبدیل به جنجالیترین چهره این روزهای رسانههای ترک شده است.
طبق تحقیقات انجام شده توسط پلیس ترکیه، «یاگمور آشیک» 27 ساله به طمع رسیدن به اموال همسر خود «امره آشیک» 46 ساله، بازیکن سابق تیم ملی ترکیه، رقمی معادل یک میلیون پوند به یک قاتل حرفهای پرداخت تا ستاره پیشین گالاتاسرای، بشیکتاش و فنرباغچه را که 8 سال پیش با او ازدواج کرده بود
از پای در آورد. شخصی به نام «اردوی سونگور» که سابقه تیراندازی به آشیک را دارد در اعترافات خود به پلیس گفته که این زن از او خواسته همسرش را به قتل برساند اما پس از ناکام ماندن عملیات ترور سراغ یک قاتل حرفهای رفته است.
ارسال به دوستان
میراسماعیلی رئیس فدراسیون جودو:
ملایی ممنوعیتی برای بازگشت ندارد
رئیس فدراسیون جودو و قهرمان نامی عرصه ورزش و اخلاق، از آغوش باز کشورمان به روی جودوکار ملیپوش به اسارت در آمده در چنگال مغولها و همه قهرمانان جلای وطن کرده خبر داد.
آرش میراسماعیلی دیروز در اظهاراتی غافلگیرکننده اما امیدبخش گفت: «از طرف وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک میگویم اگر سعید ملایی بازگردد با آغوش باز از او استقبال میکنیم. هیچ ممنوعیت و محدودیتی برای وی وجود ندارد».
این در حالی است که او چند روز پیش در دادگاه عالی بینالمللی ورزش (CAS) برای رسیدگی به تعلیق جودوی ایران حاضر شده بود؛ دادگاهی که با حضور سعید ملایی، وحید سرلک و محمد منصوری، از ملیپوشان و مربیان سابق جودوی ایران و شهادت آنها علیه کشورشان تشکیل شده بود. میراسماعیلی در این باره گفت: «ادعای طرف مقابل ما در دادگاه این بود که داورزنی به ملایی گفته مسابقه ندهد. این ادعا به هیچوجه درست نبود، چون داورزنی آن روز اصلا در دفترش در تهران حاضر نبود. سجادی هم به نمایندگی از آقای صالحیامیری در جلسه بود که ادعای کذب علیه رئیس کمیته ملی المپیک را رد کرد. زارعیان هم به عنوان سرمربی تیم در صحنه حاضر بوده است. این شهودی که ما انتخاب کردیم، بر اساس ادعاهای طرف مقابل بود».
طبق اظهارات رئیس فدراسیون جودوی کشورمان، «سعید ملایی که خودش آن روز در مسابقه حضور داشته و به وجود آورنده این قضیه بوده است، در کنار منصوری و سرلک که اصلا آنجا نبودند برای شهادت آمده بود».
به عبارت دیگر ماهیت پروندهای که با اعمال نفوذ لابی صهیونیستی علیه ورزش ایران گشوده شده، بشدت مخدوش است.
این پرونده زمانی گشوده شد که سعید ملایی، جودوکار 30 ساله تیم ملی، شکست از رقبایش در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۱۹ را بهانهای برای روبهرو نشدن و روی سکو نرفتن با نماینده رژیم صهیونیستی عنوان کرد و تصمیمگیری در این مورد را به گردن فدراسیون جودوی ایران و مقامات ورزش کشورمان انداخت. پس از آن او بنای قهر با اهالی جودوی ایران را گذاشت و با رویکردی غیراخلاقی تلاش کرد از میهن خودش انتقام بگیرد. ملایی به پیشنهاد همسر آلمانیاش با روادید ۲ ساله به این کشور کوچ کرد اما با روی دیگر سکه جلای وطن به سرزمین غربت مواجه شد. آلمانها آبانماه 98 درخواست حقیرانه پناهندگی ملایی را پذیرفتند اما به شکلی تحقیرآمیز با آنکه او یکی از برترین جودوکاران جهان بود و سابقه حضور در المپیک ۲۰۱۶ ریو و مدالهای طلا و برنز قهرمانی جهان را با پرچم جمهوری اسلامی ایران داشت، حاضر نشدند به او تابعیت بدهند. بدین ترتیب ملایی امکان حضور در مقدماتی المپیک با تیم ملی جودوی آلمان یا هر کشور دیگر اتحادیه اروپایی را از دست میداد. اقدام آلمانها در عین حال درس بزرگی برای این جودوکار بود، چرا که فهمید ژرمنها حاضر نیستند به خاطر افتخارات ورزشی جهانی اصول خود را حتی در سطح مقررات عادی اعطای تابعیت اتحادیه اروپایی زیر پا بگذارند، حال آنکه ملایی انتظار داشت کشور خودش ارزشهایی اساسی چون به رسمیت نشناختن رژیم غاصب صهیونیستی را نادیده بگیرد.
در نهایت ملیپوش سابق ایران به جای بازگشت به کشور و شرکت در انتخابی المپیک 2020 توکیو، تصمیم شاذ دیگری گرفت که حتی رسانهایهای خارجنشین که در ابتدا مشوق او در راه جلای وطن بودند نیز آن را حرکتی ضدایرانی تلقی کردند. ملایی شهروندی مغولستان را پذیرفت و حاضر شد با پرچم مغولستان در مسابقات بینالمللی شرکت کند؛ حرکتی حقارتبار و نشانه نهایت استیصال یک قهرمان سابق که از سوی ایرانیان سراسر دنیا به رفتن زیر ذلت یاسای چنگیزی تشبیه شد. به نظر میرسد او هنوز از این همه اشتباه درس نگرفته و حال بازیچه لابیهای صهیونیستی شده است تا علیه کشورش در دادگاه CAS شهادت دهد؛ رفتاری که قطعا هیچ کمکی به او در عرصه ورزش قهرمانی نخواهد کرد و تنها او را نزد هموطنانش منفورتر خواهد کرد.
آرش میراسماعیلی، پهلوانی که خود به خاطر همبستگی با آرمان قدس، موقعیت استثنایی قهرمانی المپیک 2004 آتن را فدا کرده و حاضر نشده بود جلوی رقیبی از رژیم صهیونیستی بایستد، قطعا بهتر از هر کسی شرایط ملایی و ملیپوشانی همانند او را درک کرده و میکند. او درباره کشیده شدن پای خود و فدراسیونش به دادگاه بینالمللی توسط شاگرد پیشینش میگوید: «بحث آرش میراسماعیلی نیست و بحث جودوی ایران است. من میگویم ایرانی هستم و به ایرانی بودنم افتخار میکنم. هر چقدر هم به من بیمهری شود، اجازه ندارم علیه کشورم در یک دادگاه شهادت دهم».
او برای اینکه حسننیت خود و دستگاه ورزش کشورمان را ثابت کند، میگوید: «نهتنها از طرف خودم، بلکه از طرف آقای صالحیامیری و سلطانیفر میگویم که هر کدام از این عزیزان بخواهند به آغوش کشور بازگردند، هیچگونه محدودیت یا ممنوعیتی متوجه آنها نیست».
ارسال به دوستان
وظیفه نمایندگان مردم در قبال بازار سرمایه
سینا احدیان*: بازار سرمایه در یک سال اخیر، نسبت به سالهای گذشته با حمایت و دعوت پیاپی دولت مورد استقبال بخش عمدهای از مردم قرار گرفت، بویژه در سال جاری بعد از آزادسازی سهام عدالت و افزایش بیسابقه نرخ تورم، بخش زیادی از مردم ـ هر چند با سرمایههای خرد ـ به سمت بازار سرمایه هدایت شدند. هر چند بر اساس شواهد، دولت با هدف تامین بخشی از کسری بودجه خود مردم را به سرمایهگذاری در بورس تشویق کرد و کنترل حجم بالای نقدینگی هم یکی از دلایل آن است اما مجموع رفتارهای دولت باعث شد تعداد فعالان کنونی بازار سرمایه نسبت به ۲ سال گذشته بیش از ۱۰ برابر افزایش یابد، به نحوی که بین ۸ تا ۱۲ میلیون نفر، فعال بازار سرمایه به شمار میروند. به گفته مسؤولان وزارت اقتصاد، نزدیک به ۵۰ میلیون کد بورسی صادر شده است، بنابراین از این جهت که بازار فراگیر شده و عموم مردم جامعه را درگیر کرده اهمیت ویژهای یافته است و از این حیث نمایندگان مجلس شورای اسلامی موظف به صیانت از بازار سرمایه و سرمایههای مردم هستند. از طرفی با توجه به اینکه بازار سرمایه ظرفیت قابل توجهی برای تامین مالی تولید دارد و در بسیاری از کشورهای پیشرفته، بورس محور منابع مالی و سرمایهگذاری در صنعت و تولید است، بنابراین باید رکن قانونگذار کشور برای استفاده از این ظرفیت بازار سرمایه برای پیشرفت اقتصاد و در راستای جهش تولید برنامهریزی و نظارت داشته باشد. از سوی دیگر در راستای تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر اجرای خصوصیسازی و افزایش بهرهوری شرکتهای دولتی یا سودده کردن شرکتهای زیانده دولتی و مردمی کردن اقتصاد، بازار سرمایه نشان داده است ظرفیت قابل توجهی برای رسیدن به این اهداف مهم دارد. شفافیت بورس به نسبت سایر بازارها و موظف بودن شرکتها به ارائه صورتهای مالی خود و اطلاعرسانی برنامه توسعهای بنگاهها به سهامداران و عموم مردم جامعه از ویژگیهای دیگر بازار سرمایه به شمار میرود. همچنین کشف قیمت و متعادلسازی بازار سایر کالاها در بازار سرمایه نشان داده بورس، بازار پرکاربردی است، بنابراین با توجه به ظرفیتهای بورس، انتظار میرود نمایندگان مجلس یازدهم با توجه به این اصل که مجلس در رأس امور است به صورت جدی به بازار سرمایه ورود کنند. مجلس از ۲ جهت میتواند در بورس مثل سایر بخشها تاثیرگذار باشد؛ تصویب قوانین و نظارت. در بحث قوانین طی سالهای گذشته بازار سرمایه تغییر جدی نداشته است. اقبال عمومی به بورس و گسترش بازار و افزایش ارزش آن که امروز به بیش از ۶٠٠٠ هزار میلیارد تومان یا به حدود 230 میلیارد دلار رسیده است، نشان میدهد چنین بازار عظیمی با فراگیری گسترده در سطوح مختلف جامعه و اثرگذاری غیرقابل انکار نیازمند تصویب قوانین جدید و برنامههای راهبردی موثر است. مساله تعارض منافع در سیستم مدیریت بورس کشور یک مشکل اساسی است. در واقع در بحت تعارض منافع بخشی از اعضای شورای عالی بورس، اعضای هیأترئیسه شرکت بورس تهران و فرابورس یا بخش زیادی از مدیران بورسی که در سالهای گذشته در بازار سرمایه صاحبنظر و صاحب کرسی بودهاند، امروز هم ارتباطات خود را با مدیران جدید یا بدنه سازمان بورس حفظ کردهاند، ضمن اینکه خودشان به صورت غیرمستقیم از فعالان بازار سرمایه، شرکای صندوقها، کارگزاریها و یا مشاوران آنها به شمار میروند، بنابراین شائبه سوءاستفاده از رانت اطلاعاتی و تصمیمگیری یا تصمیمسازی مبتنی بر منافع شخصی در بورس بسیار بالاست، لذا نمایندگان مجلس برای این موضوع باید چارهای بیندیشند. از سوی دیگر موضوع بیبرنامگی سیستم مدیریتی بورس ذیل وزارت اقتصاد بر کسی پوشیده نیست. با اتفاقات 6 ماه گذشته و رشد نجومی و بیمنطق شاخص که از 500 هزار واحد به بیش از 2 میلیون واحد رسید و از آن طرف بسیاری از مردم که دعوتشدگان به بورس از سوی دولت بودند از 20 مرداد با سقوط شاخص و رسیدن به کانال یک میلیون و 500 هزار واحد متضرر شدند، اعتمادی که به سختی ایجاد شده و بعد از سالها مردم را برای ورود به بورس متقاعد کرده بود، بر باد رفت. قطعا بخش زیادی از این اتفاق به بیبرنامگی و ناتوانی مدیران بورسی کشور برمیگردد. در واقع اتفاقات اخیر و تصمیمات اتخاذشده سریالی مثل عرضه سهام عدالت در بازار معاملاتی بورس، تغییر مکرر ضریب تعدیل صندوقهای با درآمد ثابت و میزان اعتبار کارگزاریها، ۲ زمانه کردن معاملات و مجددا یکپارچه کردن زمان معاملات و عدم ارائه عرضه اولیههای مناسب برای پاسخ به تقاضای شدید ناشی از ورود نقدینگی، نشان میدهد هیچ برنامهای برای بازار بزرگ بورس وجود ندارد و با یک تکانه مدیران بورسی دچار آشفتگی میشوند.
روند بیمنطق مدیریت بورس، حبابی کردن سهمها و سپس سقوط شاخص، عواقب بدی برای سهامداران، بازار و همینطور سایر بخشهای اقتصادی به دنبال داشت؛ این اتفاق بخوبی ناکارآمدی و بیبرنامگی گردانندگان بازار بورس ایران را نشان داد. حتی شائبه اینکه دستهایی در رویدادهای بازار سرمایه دخیل است، موضوع تعارض منافع را برجسته میکند، بنابراین از این حیث انتظار میرود مجلس شورای اسلامی برنامه بلندمدت، راهبردی و کارآمدی برای بازار سرمایه و آینده این ظرفیت بالقوه که به قول خود مسؤولان به آینده اقتصاد کشور گره خورده، داشته باشد. حال آنکه متاسفانه بررسیها نشان میدهد در بهارستان از طرح و برنامه برای بازار سرمایه خبری نیست.
* کارشناس بازار سرمایه
ارسال به دوستان
تلویزیون مناظرههای ترامپ ـ بایدن را پخش کند
محمدرضا کردلو: به عنوان یک ناظر عادی که البته بیخبر از تحولات آمریکا نیز نیست، برایم عجیب است که چرا تلویزیون ما- یعنی صداوسیما- در تحلیل فضای داخلی آمریکا این قدر دست به عصاست؛ این همه معطل است و این اندازه خنثی! یعنی کامران نجفزاده عزیز که حالا در نیویورک است و البته مدتی است محدود شده، چرا تحلیلهایی ارائه میدهد که منِ کردلو از تهران هم میتوانم آنها را مطرح کنم؟ با اینکه گفتم صرفا به عنوان یک ناظر عادی و بهواسطه همجواری با دوستان روزنامهنگار حوزه بینالملل، دارم کمی از تحولات آمریکا باخبر میشوم.
20 شبکه تلویزیونی که حداقل 5 تا از آنها گروه سیاسی دارند و یک شبکه خبر که پیشوند «بینالمللی» دارد، نمیتوانند درباره تحولات بینالمللی صاف و پوستکنده حرف بزنند. این مسأله آنقدر آرزو شده که گاهی دیدن نادر طالبزاده و فواد ایزدی در شبکه افق و شنیدن کمی تحلیلهای غیررسمی ذوقزدهمان میکند. انتخابات 2020 آمریکا حتما یکی از پرتنشترین انتخابات نیم قرن گذشته خواهد بود. و بر اساس برخی دیدگاهها احتمالا مهمترین انتخابات همه ادوار پیشین است. نکته بسیار مهم، مسأله تنشها و تعمیق شکافهای اجتماعی در آمریکاست؛ و طرفین رقابت که هیچ کدام زیر بار باخت نمیروند. ماجرا چنان شده که سنا بتازگی بیانیهای مبنی بر «انتقال مسالمتآمیز قدرت» منتشر کرده است.
اعتراضات در شهرها و نژادپرستی، نگاه کاندیداها درباره سلامت انتخابات، اقتصاد آمریکا، کرونا، عملکرد و سوابق کاری ۲ کاندیدا و دیوان عالی آمریکا، مباحثی هستند که ترامپ و بایدن پیرامون آنها مناظره خواهند کرد. یکجورهایی مناظره درباره «تاریخ آمریکا» است. یادمان نرفته که ترامپ در مناظرات 2016 چگونه با صراحت درباره تاریخ دور و نزدیک آمریکا سخن میگفت. اذعان ترامپ به ایجاد داعش توسط دموکراتها
- که یکی از برگهای برنده او در انتخابات بود- از جمله اظهارنظرهای داغی بود که در ایران نیز بشدت بازتاب یافت.
حالا مناظرات2020 در پیش است و فکر نمیکنیم هیچ تریبونی، هیچ رسانهای، هیچ فیلم سینمایی و مستندی به اندازه این مناظرات بتواند وضعیت آمریکا را برای مردم ایران شفاف کند. کسانی که مستمرا پیگیر تحولات آمریکا هستند شاید بدانند خیلی از مواردی که در مناظرات طرح خواهد شد، چه هستند و حتی چگونه طرح خواهند شد. برای ما به عنوان ناظران عادی اما همه اینها جالب و قابل تامل است. چه زمانی دوباره فرصتی دست خواهد داد که آمریکا بدون روتوش در معرض رسانهها قرار بگیرد؟ بویژه اینکه تزاحم منافع قدرت میان ۲ حزب اصلی و گزاره متغیر ترامپ، این ذهنیت را نزد تحلیلگران ایجاد کرده که مناظرههای آتی، لایههای بیشتری از واقعیت پنهان آمریکا را پیش روی چشم جهانیان قرار میدهد. و در واقع به دست کاندیداهای آمریکایی، واقعیات بیشتری از آمریکای بدون روتوش رونمایی میشود.
اتفاقا این فرصتی برای دیده شدن بهتر تلویزیون در جدال با تلویزیونهای دیگر نیز هست. بالاتر و مهمتر از همه اینها، برخی ایرانیان در نسلهای جدید ریشه دشمنی آمریکاییها با «ایران» را نمیشناسند. احتمالا مقصر هم نیستند و شاید کوتاهی در همه این سالها از رسانه و تولیدات رسانهای بوده که نتوانسته این اقناع را ایجاد کند. حالا مناظرات لقمه آمادهای برای تلویزیون است تا همه این کاستیها به نحوی جبران شود.
به نظر میرسد باید برخی ملاحظات را از روش تلویزیون برداشت و اجازه داد تلویزیون اقدام به پخش مناظرههای ترامپ و بایدن کند.
پخش این مناظرهها را باید در راستای تکالیف رسانه ملی برای آگاهیبخشی جامعه نسبت به ماهیت واقعی آمریکا فهم کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|