|
میشل عون: لبنان اسیر فساد است
رئیسجمهوری لبنان در سخنانی ضمن درخواست برای کنفرانس گفتوگوی ملی، متعهد شد راه نجات این کشور را هموار کند. میشل عون گفت: لبنان اسیر یک سیستم فاسد سیاسی، مالی و اداری و یک اقتصاد رانتی است که تولید را در آن کشته و آن را گروگان گرفته است. عون ادامه داد: آیا هنوز زمان آن نرسیده است که با توجه به همه این شرایط، روند تشکیل دولت آینده را از تنشها و زورگویی دور کنیم؟
ارسال به دوستان
رسانهها دیروز از آغاز خروج ۵۰۰ نظامی آمریکا از عراق خبر دادند
خروج تاکتیکی آمریکا از عراق
چند فراکسیون و نماینده مجلس عراق خواستار خروج همه سربازان آمریکا از عراق شدند
گروه بینالملل: چند روز پس از اعلام رسمی پنتاگون دایر بر کاهش سربازان آمریکایی در عراق و افغانستان، 500 نظامی آمریکایی در عراق نخستین قدم برای «آغاز پایان نظامی» آمریکا در این ۲ کشور را برداشتند.
به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، نخستین کاروان نظامیان آمریکایی در چارچوب مذاکرات راهبردی بغداد با واشنگتن از عراق خارج شد. خروج این کاروان ۵۰۰ نفره در چند مرحله انجام میشود. از سوی پنتاگون اعلام نشده که آیا این سربازان به آمریکا باز خواهند گشت یا راهی دیگر پایگاههای آمریکا در منطقه یا مناطق دیگر جهان میشوند.
نیروهای آمریکایی در چند پایگاه در مناطق مختلف عراق مستقرند که بزرگترین پایگاه آنها عینالاسد در استان الانبار واقع در غرب این کشور است. این پایگاه همان پایگاهی است که ۵ روز بعد از ترور شهید سلیمانی هدف ۱۳موشک ایران قرار گرفت.
* اخراج وزیر دفاع آمریکا؛ مقدمه عقبنشینی
درست ۲ هفته پیش در حالی که آمریکا شاهد روزهای اول درگیری بایدن و ترامپ بر سر نتایج انتخابات ریاستجمهوری بود، خبر اخراج مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا خبرساز شد.
در همان ساعات اولیه بعد از اخراج توئیتری اسپر، تحلیلهای متفاوتی درباره چندوچون و دلایل آن مطرح شد. مهمترین علت، مخالفت اسپر با خروج نظامیان آمریکا از عراق و افغانستان بود که در نهایت با اعلام زمانبندی خروج نظامیان آمریکا از عراق و افغانستان، دلیل اخراج توئیتری اسپر از وزارت دفاع آمریکا مشخص شد. بر اساس برنامه اعلامی از سوی پنتاگون، تعداد سربازان آمریکایی در عراق و افغانستان تا 15 ژانویه یعنی 5 روز قبل از تشکیل دولت بعدی آمریکا باید 2500 نفر در هر کشور باشد. با توجه به مخالفت دموکراتها با خروج به این سبک از عراق و افغانستان، اگر بایدن رسما رئیسجمهور آمریکا شود، وی عملا در کار انجام شده قرار گرفته است و معلوم نیست چه تصمیمی بگیرد. در نهایت اگر برنامه ترامپ انجام شود تا ماه پنجم سال 2021 همین 2500 نیرو هم باید از عراق خارج و به آمریکا بازگردند. این موضوع در سطح گستردهای با مخالفت متحدان آمریکا در عراق و افغانستان مواجه شده است.
* خروج واقعی است؟
خروج حتی یک سرباز آمریکا از منطقه با توجه به نقش این کشور در افزایش تنشهای غرب آسیا و نقش فعال آنها در جنگهای افغانستان، عراق، سوریه و... غنیمت است اما درباره این خروج چند نکته مهم وجود دارد و مهمترین آنها اینکه رقبای سنتی آمریکا مثل روسیه، این خروج را نمایشی فرض کرده و با توجه به تقویت بنیه جاسوسی و امنیتی آمریکا و تمدید حضور 2500 نیرو، با دیده بیتفاوتی به آن مینگرند. متحدان ناتویی آمریکا هم با نگرانی به این خروج مینگرند و این سوال را مطرح میکنند: چگونه کشوری که پای بسیاری از کشورها را به افغانستان و عراق باز کرده، خود اینگونه غیرمسؤولانه (از نگاه متحدان آمریکا) از این کشور خارج میشود.
* تلهای برای بایدن؟
یکی از مهمترین استدلالهایی که درباره این تصمیم ترامپ شده، قرار دادن دولت بعدی آمریکا در کار انجام شده است. دموکراتها اساسا تمایل بیشتری برای حفظ حضور نظامی خود در منطقه خاورمیانه دارند و برخلاف ترامپ آن را معادل حفظ بخش مهمی از امنیت ملی خود میدانند، بنابراین بایدن اگر قرار باشد 20 ژانویه به کاخ سفید برود، در نخستین روز کاری خود با انبوهی پرونده مواجه است که یکی از مهمترین آنها تصمیم به ادامه یا توقف روند ترامپ در افغانستان و عراق است.
* پمپئو: غیر از حضور نظامی، ابزارهای دیگری داریم
خروج سربازان آمریکایی از عراق و افغانستان مهمترین پرونده مقامات آمریکایی در چند هفته آینده است. در همین ارتباط مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که احتمالا در حال آخرین دیدارهای دوره وزارت خود از منطقه است، در مصاحبه با روزنامه قطری الرایه گفت: تعداد نظامیان آمریکایی تنها یکی از ابزارهایی است که آمریکا به عنوان ابزار نظارتی در اختیار دارد. وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که دموکراتها خروج نیروهای آمریکایی از عراق و افغانستان را اقدامی خطرناک میدانند، گفت: این یک خطمشی درست برای تعهد به وعدههایی است که به خود دادهایم. وضعیت را در واقعیت زیر نظر داشتیم و به نظارت خود ادامه خواهیم داد اما این امکان وجود دارد که ابزارهایی برای خود فراهم کنیم؛ تمرکز بر تعداد نظامیان فقط یک مسأله در میان هزاران مسأله دیگری است که میتوانیم انجام دهیم. به نظر من، ما همچنان ابزارهایی برای تحقق ۲ وعده رئیسجمهور [ترامپ] در اختیار داریم.
* همه آمریکاییها باید بروند
اولین مصوبه پارلمان عراق، بعد از ترور ناجوانمردانه سپهبد شهید قاسم سلیمانی و یارانش، موظف کردن دولت عراق به اخراج همه سربازان آمریکایی و غیرآمریکایی از خاک عراق بود. این موضوع اگر چه با کارشکنیهای دولت بعد از عادل عبدالمهدی عملا اتفاق نیفتاد اما همچنان به عنوان یکی از خواستههای جدی نمایندگان عراقی است. در همین ارتباط حسن خلاطی، نماینده پارلمان عراق گفت: مجلس عراق به طرح خروج کامل نظامیان آمریکایی از کشور رای داده و همه، از جمله دولت آمریکا، موظف به اجرای آن هستند. مقامهای عراقی و آمریکایی چندی پیش در نشستی مشترک در بغداد درباره جدول خروج نظامیان آمریکایی از این کشور مذاکره کردند که در اتفاقی عجیب حتی یک نماینده از مجلس عراق در این گفتوگوها حضور نداشت.
* انتقاد شدید از تمایل الکاظمی برای ادامه حضور آمریکا
در همین حال سخنگوی رسمی مقاومت اسلامی النجبای عراق گفت: دولت عراق موقت بوده و تصمیمگیری درباره تمدید حضور نظامیان آمریکایی در این کشور جزو صلاحیتهای آن نیست. «نصر الشمری» دیروز در پیامی توئیتری به اظهارات اخیر مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق درباره حضور نیروهای آمریکایی در این کشور واکنش نشان داد. نصر الشمری تصریح کرد: مصطفی الکاظمی به طور «موقت» نخستوزیر عراق و دولت وی صرفا مأمور پیشبرد امور جاری مانند برگزاری انتخابات زودهنگام است و نهتنها دولت موقت، بلکه دولت دائم نیز صلاحیت ندارد بر خلاف قانون اساسی و مصوبه پارلمان، از نیروهای بیگانه دعوت کند یا خواستار تمدید حضور آنان شود. وی در توئیت خود با استناد به بند چهارم اصل ۶۱ قانون اساسی عراق، پارلمان را تنها نهادی دانست که مشروعیت دارد درباره چنین مسائلی تصمیمگیری کند. سخنگوی جنبش النجبا ضمن اشاره به «مغایرت کامل» اظهارات ژنرال «کنت مکنزی» فرمانده نیروهای مرکزی ارتش آمریکا با سخنان الکاظمی، افزود: این تناقض نشان میدهد در زمینه مورد اشاره، ادعای هر ۲ دولت عراق و آمریکا یا حداقل یکی از آنها، فاقد اعتبار است. فرمانده نیروهای مرکزی ارتش آمریکا 3 روز پیش گفته بود بغداد خواهان تداوم حضور آمریکا برای مبارزه با گروه تروریستی داعش است.
* خروج نیروهای آمریکایی یک فریب است
نماینده عضو ائتلاف الفتح پارلمان عراق هم اعلام تصمیم خروج نیروهای آمریکایی از عراق را یک عملیات فریب و گمراه کردن دانست. «فاضل الجابر» به وبگاه المعلومه گفت: آمریکاییها هیچ جدول زمانی برای خروج نیروهایشان ارائه ندادهاند و از سوی دیگر خروج این نیروها به صورت جزئی خواهد بود. او افزود: اعلام آمریکا برای خروج نیروهای خود از عراق عملیات مخفیکاری و فریب است، چرا که آمریکا اعلام کرده بخشی از نیروهای خود را که در واقع ۵۰۰ نیرو هستند، خارج خواهد کرد و ۲۵۰۰ نیروی دیگر را باقی خواهد گذاشت. الجابر تأکید کرد: اگر نیت حقیقی آمریکاییها خروج نیروهایشان از عراق است، باید جدول زمانی مشخصی در توافق با دولت عراق ترسیم کرده و آن را در رسانهها اعلام کنند.
* عربستان اول غرامت بدهد بعد سرمایهگذاری کند
عربستان در کنار آمریکاییها مهمترین متهم ناامنیهای عراق در سالهای گذشته بوده است. ابراز تمایل سعودیها به سرمایهگذاری در عراق هم از نگاه بسیاری از مسؤولان عراقی چیزی جز فریبی بزرگ نیست. با این حال افرادی مثل امام جمعه نجف نگاه دیگری به این موضوع دارند. حجتالاسلام والمسلمین قبانچی گفت: عربستان سعودی قبل از سرمایهگذاری باید از سیاستهای خود در قبال عراق عذرخواهی کند و غرامت ۳ سال جنگ به عراق بدهد. وی گفت: طرح سرمایهگذاری عربستان سعودی در بیابانهای عراق از السماوه تا الانبار به عهده دولت و مجلس نمایندگان است اما عشایر السماوه در مخالفت با این طرح تظاهرات کرده و از سیاست سعودی که منجر به شهادت ۱۲۰ هزار نفر در جنگ داعش شد، ابراز خشم و نفرت کردند. امام جمعه نجف اشرف با بیان اینکه عربستان سعودی ۵۰۰۰ تروریست را به عراق فرستاد و نه عذرخواهی کرد و نه حسننیت نشان داد، افزود: سعودی باید از کشتارهایی که در عراق مرتکب شده عذرخواهی کند و اول غرامت ۳ سال جنگ را بپردازد و خسارتی را که به کشور وارد کرده جبران کند، سپس به دنبال سرمایهگذاری در عراق باشد. قبانچی در بخش دیگر سخنان خود اقدام آمریکا در کاهش نیروهای خود در عراق را گامی مثبت توصیف کرد و گفت: باید تمام نیروهای آمریکایی از سرزمینهای عراق خارج شوند و این روند خروج باید زمانبندی شود. حضور آمریکا در عراق برای جلوگیری از پیشرفت اقتصادی کشور است.
***
[خروج از افغانستان در هالهای از ابهام]
اینگونه به نظر میرسد که تصمیم به خروج نظامیان آمریکایی از عراق، راحتتر از خروج آنها از افغانستان است، چه آنکه حضور گسترده طالبان، القاعده و داعش در افغانستان سبب شده متحدان آمریکا در این کشور فشار بیشتری بر واشنگتن وارد آورده و مخالفتها حتی به سنای این کشور هم کشیده شود. در پی دستور دونالد ترامپ برای کاهش نظامیان این کشور در افغانستان، کمیته دفاعی سنای آمریکا اعلام کرد باید در افغانستان حضور داشته باشیم. اعضای کمیته دفاعی سنای آمریکا تاکید کردند که هنوز باور ندارند افغانها توانایی برقراری امنیت در کشورشان را داشته باشند. «آدام اسمیت» رئیس کمیته دفاعی سنای آمریکا گفت: مناطقی که در آن حاکمیت وجود ندارد یا ضعیف است زمینه مناسبی برای رشد گروههای تروریستی است و به نظر بسیاری اگر افغانستان سقوط کند بار دیگر به 11 سپتامبر باز خواهیم گشت. «مک تورنبری» عضو کمیته دفاعی سنای آمریکا نیز گفت هدف این است که افغانها بتوانند به مشکلات امنیتی خودشان رسیدگی کنند اما هنوز به چنین تواناییای نرسیدهاند. از سوی دیگر، «استفان بیدل» عضو شورای روابط خارجی آمریکا نیز گفت: باید نیروهای آمریکایی در افغانستان بمانند تا فشاری در مذاکرات دولت افغانستان با طالبان باشد.
ارسال به دوستان
بولیوی بازگشت خود به برخی سازمانها را آغاز کرد
نشست مشترک رئیسجمهور بولیوی و مورالس
همزمان با پیوستن دوباره دولت جدید بولیوی به برخی سازمانهای کشورهای آمریکای لاتین که در دوره دولت انتقالی و غربگرای برآمده از کودتا به ریاست «جینین آنز» از آنها خارج شده بود، لوئیس آرسه، رئیسجمهوری این کشور برای نخستینبار در یک نشست علنی مشترک با اوو مورالس حضور یافت. رئیسجمهور بولیوی برای شرکت در یک نشست مشترک با اوو مورالس درباره جنبشهای سوسیالیستی خود را به شهر کوچابامبا رساند و نخستین دیدار مشترک علنی این 2 در بولیوی بعد از بازگشت مورالس به بولیوی انجام شد. بنا بر گزارش آژانس خبری فرات، نشست ملی جنبش به سوی سوسیالیسم در این شهر بولیوی با سخنان مورالس و با حضور رهبران اتحادیهها و جنبشهای بومی و سوسیالیستی بولیوی آغاز شده بود. به دنبال آغاز این نشست، آرسه، رئیسجمهور بولیوی هم در آن شرکت کرد. آرسه و مورالس برخورد گرمی در این دیدار داشتند و در میان تشویق شدید حضار، یکدیگر را بغل کردند. همزمان با این تحولات، دولت جدید بولیوی در ادامه مخالفتهایش با مواضع دولت انتقالی و غربگرای برآمده از کودتای سال گذشته در این کشور، عضویت بولیوی در برخی از سازمانها را احیا کرد. وزارت خارجه بولیوی در بیانیهای اعلام کرد دولت این کشور مشارکت کامل خود به عنوان کشور عضو ائتلاف «بولیواری برای مردم آمریکا»، «پیمان تجارت مردم»، «جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب» و «اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی» را از سر میگیرد. دولت برآمده از کودتای سال گذشته بولیوی که به خروج اوو مورالس از کشورش منجر شد، ضمن قطع روابط با ایران و ونزوئلا، بولیوی را از چندین سازمان و پیمان خارج کرده بود. مورالس به دنبال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اخیر در بولیوی و پیروزی لوئیس آرسه نامزد مورد حمایش در انتخابات، بعد از یک سال به کشور بازگشت و مورد استقبال پرشور مردمی قرار گرفت. آرسه در صفحه شخصی خود در توئیتر با به اشتراک گذاشتن تصاویری از دریافت استوارنامههای سفرای جدید ایران و ونزوئلا، درباره سفیر جدید ایران گفته بود: «آنها (ایرانیها) همیشه در بولیوی مورد استقبال هستند. ما به تقویت پروژههای مشترک در جهت منفعت مردمان خود ادامه میدهیم». به دنبال پیروزی لوئیس آرسه، رئیسجمهوری جدید بولیوی در انتخابات ریاستجمهوری (۲۷ مهر)، مورالس، رهبر پیشین جنبش به سوی سوسیالیسم بولیوی از تبعید در آرژانتین به وطن خود بازگشت. وی 27 آبان در پی برگزاری نشستی ملی با حضور مقامات کشوری با هدف استقبال از انتخابات ایالتی آتی، ریاست این جنبش را دوباره برعهده گرفت. مورالس که نخستین رئیسجمهوری بومی بولیوی بود، پس از ۱۳ سال حکومت، در پی پیروزی در چهارمین دوره ریاستجمهوری در سال ۲۰۱۹، با کودتای ارتش تحت حمایت سازمان کشورهای آمریکایی، از مقامش کنارهگیری و به آرژانتین رفت. رئیسجمهوری مستعفی بولیوی در گفتوگویی مطبوعاتی گفت: انتخاب نامزدها کار آسانی نیست اما با تجربهای که جنبش به سوی سوسیالیسم، در اختیار ما میگذارد، به سوی انتخابات پیش میرویم. ارسال به دوستان
هواپیماهای رژیم صهیونیستی بامداد دیروز مناطقی در نوار غزه را هدف حملات هوایی قرار دادند
حمله به غزه؛ آغاز یک سناریوی جدید؟
گروه بینالملل: طی یک هفته اخیر درگیریهای نظامی در غزه و سرزمینهای اشغالی شدت گرفته است. پس از حمله راکتی شنبهشب به شهرک صهیونیستنشین عسقلان، بامداد دیروز بالگردهای رژیم صهیونیستی بخشهایی از غزه را هدف حملات هوایی قرار دادند؛ وضعیتی که به نظر میرسد در روزهای آینده تشدید خواهد شد و احتمالا سطح درگیریها افزایش خواهد یافت.
* حمله هوایی صهیونیستها به غزه
به گزارش «وطن امروز»، خبرگزاری فلسطینی «شهاب» بامداد دیروز گزارش داد هواپیماهای رژیم صهیونیستی به یک تاسیسات دریایی در منطقه «بیدر» در غرب نوار غزه حمله کردند. این خبرگزاری همچنین نوشت مناطقی در غرب «خان یونس» و محله «شجاعیه» توسط رژیم صهیونیستی هدف حمله هوایی قرار گرفت. طبق گزارش خبرگزاری شهاب، حملات هوایی رژیم صهیونیستی به اهدافی در منطقه بیدر واقع در غرب نوار غزه تا صبح یکشنبه ادامه داشت.
خبرگزاری «صفا» نیز گزارش داد چندین گلوله توپ به ساحل منطقه «شیخ عجلین» در جنوب غربی نوار غزه شلیک شده است. دقایقی بعد از گزارشهای اولیه (ساعت ۵:۱۰ به وقت تهران)، خبرگزاری شهاب از وقوع حمله جدیدی این بار به پایگاه «حشاشین» واقع در شمال غرب منطقه «رفح» خبر داد.
* رژیم صهیونیستی و رؤیای تغییر معادله منطقه
اگر چه در ظاهر امر حملات هوایی بامداد یکشنبه به غزه واکنش صهیونیستها به حملات راکتی به شهرک صهیونیستی عسقلان است اما در لایه دوم تحلیل این اقدام میتوان به موضوعات مهمتری اشاره کرد. حقیقت امر این است که رژیم صهیونیستی پس از علنی شدن روابط با بعضی کشورهای عربی که از آن به عنوان هدیه ترامپ به اسرائیل یاد میشود، سعی دارد حملات نظامی گستردهای را علیه مقاومت فلسطین ترتیب دهد.
در همین راستا همزمان با حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مناطقی در نوار غزه، سخنگوی ارتش این رژیم از آغاز تمرینات گسترده با مشارکت نیروهای نظامی و ذخیره در حومه نوار غزه خبر داد. نیروهای تیپ غزه در این تمرینات تعامل با سناریوهای مختلف را با همکاری شاخههای نظامی مختلف و دستگاههای امنیتی آموزش خواهند دید.
نکته قابل تأمل اینکه فرماندهی جنوبی این رژیم برگزاری این تمرینات را در راستای اجرای سناریوی تشدید حملات به نوار غزه دانست. بر این اساس به نظر میرسد درگیریها در این منطقه ادامه خواهد داشت و طبیعتا مقاومت فلسطین نیز کمافیالسابق واکنش برابری در مقابله با این حملات خواهد داشت.
ارسال به دوستان
دور دنیا
خروج آمریکا از معاهده آسمانهای باز
آمریکا دیروز روند خروج از معاهده «آسمانهای باز» را طی کرد. به نوشته خبرگزاری «تاس»، روز بیستویکم ماه مه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد واشنگتن از این معاهده خارج خواهد شد. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز در بیانیهای عنوان کرد خروج از معاهده آسمانهای باز پس از 6 ماه وارد روند اجرایی خواهد شد. طبق گفته پمپئو، چون آمریکا ۲۲ ماه مه خروج خود را از معاهده آسمانهای باز اعلام کرد، بنابراین روند خروج از این معاهده دیروز اجرایی شد. معاهده آسمانهای باز به کشورهای عضو اجازه میدهد از حریم هوایی یکدیگر برای پروازهای تجسسی استفاده کنند. این معاهده بین ۳۵ کشور جهان منعقد شده و هدف از آن ایجاد درکی متقابل بین کشورهای امضاکننده درباره تحرکات و فعالیتهای نظامی احتمالا نگرانکننده بوده است. روسیه و آمریکا جزو نخستین کشورهایی بودند که این معاهده را تصویب کردند؛ معاهدهای که سال ۱۹۹۲ امضا و از اول ژانویه ۲۰۰۲ اجرایی شد. جو بایدن، رقیب دموکرات رئیسجمهوری آمریکا پیشتر تصمیم ترامپ برای خروج از این معاهده را کوتهفکری خواند و گفت این اقدام تنشها میان غرب و روسیه و همچنین خطر محاسبات غلط یا احتمال درگیری را افزایش میدهد.
***
انتقاد از نصب سامانه «سی-رام» در سفارت آمریکا در عراق
تحلیلگر سیاسی عراق با اشاره به اینکه اقدام آمریکا در نصب سامانه پدافندی «سی-رام» در سفارت این کشور در بغداد، نقض حاکمیت عراق است، تأکید کرد سفارت آمریکا به پایگاه نظامی در قلب پایتخت عراق تبدیل شده است. سعد محمد الکعبی در مصاحبه با وبگاه «المعلومه» تصریح کرد محافل سیاسی عراق تنها به اظهارات و محکوم کردن این اقدامات آمریکا اکتفا میکنند بیآنکه دولت تصمیمات جدی برای حفظ حاکمیت عراق و تصمیم اجرایی برای اخراج نیروهای آمریکا از کشور اتخاذ کند. وی افزود: تحرکات سفارت آمریکا در قلب پایتخت و مرکز سیاسی و تصمیمگیری آن، امری مشکوک است و گذشته از آن حضور نیروهای آمریکایی در سفارت نقض حاکمیت عراق است. این تحلیلگر سیاسی عراق با اشاره به اینکه نصب سامانه پدافندی «سی- رام» نقض حاکمیت عراق است، گفت: دولت وجود این سامانه را که ممکن است علیه عراقیها به کار گرفته شود، نادیده میگیرد.
***
مهر محرمانگی دائمی بر اسناد لاکربی
بهرغم تلاشهای خانواده عبدالباسط المقرحی، مظنون اصلی ماجرای لاکربی برای انتشار اسناد اطلاعاتی مربوط به بمبگذاری در هواپیمای پانامریکن در سال ۱۹۸۸، عالیترین قاضی اسکاتلند رای به محرمانه ماندن این اسناد داد. به نوشته روزنامه گاردین، عالیترین قضات اسکاتلند فرمان محرمانه نگه داشتن اسناد مربوط به ماجرای بمبگذاری لاکربی را که دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس چندی قبل آن را امضا کرده بود، تایید و به محرمانه باقی ماندن این اسناد رای دادند. طبق گزارش این رسانه انگلیسی، گفته میشد برخی از این اسناد نشاندهنده نقش داشتن یک گروه فلسطینی در بمبگذاری لاکربی بود. وکلای خانواده عبدالباسط علی المقرحی، مظنون لیبیایی این بمبگذاری اعتقاد دارند این اسناد نقشی محوری در موضوع اعتراض به حکم محکومیت موکلشان در این پرونده دارد و سهشنبه هفته گذشته از دادگاه، انتشار این اسناد را خواستار شدند. درخواست تجدیدنظر و اعتراض به حکم محکومیت المقرحی را پسر او آغاز کرده است؛ پروندهای که نخستین پرونده تجدیدنظرخواهی در تاریخ حقوقی اسکاتلند درباره یک فرد فوتشده است. ۳۱ ژانویه ۲۰۰۱ بود که ۳ قاضی اسکاتلندی عبدالباسط علی المقرحی از مقامات سابق «عرب ایرلاین» لیبی را به جرم بمبگذاری در پرواز شماره ۱۰۳ پان امریکن به حبس ابد محکوم کردند. در انفجار این هواپیما که ۲۱دسامبر ۱۹۸۸ و بر فراز روستای لاکربی اسکاتلند رخ داد ۲۸۱ نفر در هواپیما و این روستا کشته شدند. المقرحی ۲۰ آگوست سال ۲۰۰۹ توسط وزارت دادگستری اسکاتلند بخشیده شد و به لیبی بازگشت اما این لیبیایی در ۶۰سالگی، ۲ سال و ۹ ماه بعد از آزادی، در تاریخ ۲۰ مه ۲۰۱۲ درگذشت. گفته شد او به سرطان پروستات مبتلا بود. اسناد اطلاعاتی که پسر المقرحی و وکلای این پرونده به دنبال گرفتن مجوز برای انتشار آن هستند، اسنادی است که گفته میشود توسط ملک حسین، شاه سابق اردن درباره ماجرای لاکربی به دولت انگلیس داده شد. طبق گزارش گاردین، در این اسناد ادعا شده یک افسر اطلاعاتی اردنی به نام مروان خریساط، سازنده بمب عامل انفجار در لاکربی بود. دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس، ماه آگوست فرمانی را امضا کرد که طی آن این اسناد اطلاعاتی باید محرمانه و از دسترسی و انتشار علنی مصون بماند. سال ۲۰۰۸ دیوید میلیبند، وزیر وقت خارجه انگلیس هم مانع انتشار این اسناد شده بود. لرد کارلُوِی، عالیترین قاضی اسکاتلند اعلام کرد دادگاه اسکاتلند باید فرمان دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس برای محرمانه نگه داشتن اسناد ماجرای لاکربی را مراعات کند.
***
تعیین سرکرده جدید القاعده در بلاد مغرب اسلامی
القاعده در بلاد مغرب اسلامی پس از آنکه «عبدالمالک دروکدال» تبعه الجزایری و سرکرده این گروه در ژوئن گذشته به دست نیروهای مسلح فرانسه در شمال مالی کشته شد، سرکرده جدیدی را برای این گروه منصوب کرد. القاعده با انتشار ویدئویی از تعیین «ابوعبیده یوسف العنابی» رئیس کنونی «مجلس سنا» یا همان کمیته توجیهی این گروه، به عنوان سرکرده جدید آن در بلاد مغرب اسلامی خبر داد. بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، این عضو سابق گروه سلفی الدعوه و از عناصر جنگجوی الجزایر از سپتامبر ۲۰۱۵ در لیست سیاه آمریکا موسوم به «تروریستهای بینالمللی» قرار دارد و مسؤول رسانهای القاعده در بلاد مغرب اسلامی بوده و همواره در ویدئوهای منتشرشده از این گروه حضور داشته است. ارتش فرانسه ژوئن گذشته طی عملیاتی در مالی، عبدالمالک دروکدال، سرکرده القاعده در بلاد مغرب اسلامی را به قتل رساند. مارس ۲۰۱۷ عناصر جهادی مرتبط با القاعده در بلاد مغرب اسلامی در یک گروه موسوم به «جماعه نصره الاسلام و المسلمین» ادغام و متحد شدند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|