|
رشد 47 هزار واحدی شاخص کل بورس
شاخص کل بازار سرمایه در پایان معاملات روز گذشته با 47 هزار و 786 واحد افزایش به رقم یک میلیون و 262 هزار و 202 واحد رسید. همچنین شاخص کل هموزن با 12 هزار و 556 واحد رشد به رقم 435 هزار و 615 واحد رسید. در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، حدود 10 میلیارد سهم به ارزش بیش از 16هزار میلیارد تومان دادوستد شد.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ در حالی که هیچ اتفاق اقتصادی در کشور رخ نداده، دلیل نوسانات قیمت ارز چیست؟
صعود دلار!
قیمت هر دلار آمریکا در یک هفته اخیر با 2 هزار تومان افزایش وارد کانال 26 هزار تومان شد
گروه اقتصادی: قیمت ارز در بازار آزاد باز هم روند صعودی به خود گرفته و در یک هفته اخیر، قیمت هر دلار آمریکا با 2 هزار تومان افزایش، وارد کانال 26 هزار تومان شده است. این افزایش قیمت دلار را میتوان نخستین جهش جدی پس از رکورد قیمت ارز در مهرماه سال جاری (دلار 30 هزار تومانی) دانست. پس از این رکورد تاریخی، ناگهان با زمزمههای پیروزی نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا قیمت دلار در سراشیبی سقوط قرار گرفت و حتی نرخ 22 هزار تومان را هم به خود دید. آنچه در نوسانات قیمت ارز در نیمه دوم سال جاری عیان است، بیارتباطی آن با دلایل بنیادین اقتصادی کشور است. این یعنی نه کاهش و نه افزایش قیمت ارز هیچ توجیه اقتصادی ندارد و در بهترین حالت آن را میتوان ناشی از امیدواری بابت ورود ارزهای بلوکه به ایران و در بدترین حالت با مولفههای انتخاباتی و برای سفیدسازی جریان دموکرات در آمریکا با اغراض سیاسی- انتخاباتی توسط جریانات قدرتمند داخلی دانست. با در نظر گرفتن هر ۲ فرضیه، نقش تعلل و کوتاهی بانک مرکزی به عنوان اصلیترین پاسدار ارزش پول ملی و نهاد دولت در این پدیده واضح است. کما اینکه اگر قیمت ارز این چنین وابسته به جو روانی و مسائل بینالمللی است و مبنای بنیادینی در نوسان آن وجود ندارد، چرا دولت اقدامی برای مدیریت این رقم غیرواقعی و ناشی از جو روانی نکرده است؟ مگر غیر از این است که شاخص قیمت ارز یکی از اصلیترین متغیرهای تاثیرگذار بر تورم کشور است و رهاسازی آن میتواند باعث کوچک شدن سفرهای مردم شود؟
به گزارش «وطن امروز»، نوسان قیمت دلار در نیمه دوم سال جاری پیش از آنکه شبیه نمودارهای قیمتی باشد، شبیه نوار قلب است! آنقدر که در آن میتوان فرود و فراز پیدا کرد. اساسا نوسانات سال جاری را نمیتوان با هیچ شاخص اقتصادی ارزیابی کرد؛ نه در زمان رشد قیمت ارز نشانهای از کاهش صادرات نفت و برگشت درآمدهای ارزی وجود دارد و نه در زمان کاهشی شدن قیمت ارز خبری از بازگشت ارزهای بلوکه و بهبود منابع ارزی است.
بازار ارز بیش از هر زمان دیگری بدون صاحب است و همین موضوع بیشترین آسیب را به معیشت مردم وارد میکند. دلیل تاثیرگذاری قیمت ارز بر معیشت مردم را هم باید در اینجا جست که حدود 80 درصد اقلام وارداتی کشور که با ارز نیمایی تامین میشوند و قیمت این ارز هم مطابق نوسانات در بازار آزاد خود را بهروزرسانی میکند، کالاهای اساسی، اولیه و واسطهای هستند. این یعنی خواسته یا ناخواسته همواره قیمت ارز تاثیر خود را بر محصولاتی که بخش قابل توجهی از آن در داخل کشور هم تولید میشود، میگذارد، چه رسد به کالاهایی که به صورت کامل از خارج کشور وارد میشوند.
* بایدن در فردوسی!
به طرز عجیبی قیمت ارز در بازار آزاد ایران وابسته به اتفاقات آمریکا شده است. مهرماه امسال قیمت ارز به طور ناگهانی در چند هفته خود را به کانال 30 هزار تومان رساند، بانک مرکزی در آن مقطع هیچ اقدامی برای کنترل بازار انجام نداد و حتی رئیسکل بانک مرکزی سیگنال افزایشی هم به آن داد. عبدالناصر همتی درباره آینده قیمت ارز در آن مقطع اظهار داشت: «در حال حاضر دهها میلیارد دلار از درآمدهای ارزی ما در خارج از کشور مسدود است و حتی کشورهایی که روابط خوبی با ما دارند، به دلیل فشار آمریکا اجازه ندادند از این منابع استفاده کنیم، در حالی که پیشبینی بنده این بود که امسال بتوانیم از آنها بهرهبرداری کنیم». همتی با تاکید بر اینکه خوشبختانه ما در بانک مرکزی اقدامات خوبی را آغاز کردهایم و به همین منظور نسبت به آینده خوشبین هستیم، افزود: «هر چند در روزهای آخر ریاستجمهوری رئیسجمهور کنونی آمریکا فشارها بیشتر میشود اما ما هم مقاومت خود را بیشتر خواهیم کرد. ۳ هفته آینده فشارها بر ایران بیشتر خواهد شد و این بازار پرریسکترین بازار است».
این نخستینبار بود که یک مسؤول رسمی دولت قیمت دلار را به انتخابات آمریکا ربط داد. درست با گمانهزنیهای پیروزی جو بایدن، قیمت ارز کاهشی شد و در مقاطعی به حدود 22 هزار تومان هم رسید اما دیری نپایید که با سیگنالهای منفی بایدن نسبت به مذاکره، دوباره روند قیمت ارز صعودی شد و امروز شاهد رشد قیمت ارز هستیم. موضوع اصلی اما اینجا بود که چرا همتی وعده ۳ هفته دیگر را داده بود؟ آیا قرار بود با انتخاب شدن هر یک از کاندیداهای موجود در انتخابات آمریکا بلافاصله یک اتفاق خارقالعاده در روابط خارجی کشورمان رخ دهد؟ مسلما هر اتفاقی که بخواهد از سمت واشنگتن برای تهران بیفتد، از مسیر مذاکره میگذرد، چه بسا نوسانات موجود هم پیشپرداختهایی است که برای مذاکره دوباره در حال پرداخت شدن است، البته که این هزینه از جیب مردم و به قیمت کوچک شدن سفرههای آنهاست. این یعنی گره زدن یک موضوع اقتصادی به اتفاقات سیاسی و تکرار آنچه در برجام رخ داد یا به عبارت صحیحتر حرکت در مسیر برونزایی اقتصاد و گره زدن تمام مسائل به توافقات دیپلماتیک؛ رفتاری که نشاندهنده ضعف ساختاری دولت است و ایران را برای یک مذاکره بد دیگر با دست پایینتر نسبت به طرف غربی آماده میکند.
ارسال به دوستان
قیمت هر کیلو مرغ: 30 هزار تومان
باز هم گرانی مرغ
قیمت هر کیلو گوشت مرغ طی روزهای گذشته از مرز 30 هزار تومان هم فراتر رفت. تولیدکنندگان همچنان در واکنش به چرایی این افزایش قیمتها، رشد هزینه تولید را مطرح کرده و قیمت مصوب 20 هزار و 400 تومان برای هر کیلو گوشت مرغ را غیرواقعی میدانند. آنها البته سامانه بازارگاه را که دولت برای توزیع هوشمند نهاده مرغ طراحی کرده، همچنان دچار مشکل میدانند.
رشد قیمت مرغ طی سال جاری یکی از پرتکرارترین خبرها بوده است. نگاهی به بازار کالاهای اساسی در سال جاری نشان میدهد بیشتر کالاهای اساسی و ضروری سبد خانوار با افزایش قیمت چندباره به صورت قانونی و با موافقت ستاد تنظیم بازار مواجه شده اما در نهایت باز هم گرانتر از نرخ مصوب عرضه شده است.
چند هفته پس از رسیدن قیمت گوشت مرغ به اوج و عقبنشینی آن، دوباره طی روزهای گذشته قیمت این محصول افزایش یافت. بررسیها نشان میدهد قیمت هر کیلو مرغ روز گذشته به حدود 29 هزار تومان رسید. این قیمت البته در برخی مناطق فراتر هم رفت و به بیش از 30هزار تومان رسید. این در حالی است که گوشت مرغ مشمول قیمتگذاری رسمی است و طی سال جاری ۲ بار افزایش قیمت آن به تصویب شورای ستاد تنظیم بازار رسیده است و در نهایت قیمت آن معادل 20 هزار و 400 تومان تعیین شد.
* باز هم پای «بازارگاه» در میان است
عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: التهاب دوباره به بازار مرغ بازگشته و گرانفروشی مرغ به ۲۹ هزار تومان رسیده است.
عظیم حجت افزود: امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده در مرغداری ۲۰ هزار تومان و مرغ گرم در خردهفروشیها ۲۹ هزار تومان است، هر چند در برخی مناطق، مرغ با قیمت بالای ۳۰ هزار تومان هم عرضه میشود.
حجت گفت: سامانه بازارگاه تا ۴۰ روزگی جوجه، نهاده تخصیص میدهد، ضمن آنکه تا ۲ هفته اول پس از ورود جوجه به سالن، مرغداران مجبور به تامین نهاده از بازار آزاد هستند. وی افزود: با وجود افزایش کرایههای حملونقل و نرخ مصوب ذرت و کنجاله سویا، قیمت جدید مرغ اعلام نشده است.
عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: در حالی که مسؤولان قول دادند طی ۲۰ روز قیمتها را اصلاح کنند، متاسفانه با گذشت بیش از ۲ برابر این مدت زمان، تغییری در نرخ ایجاد نشده است.
* مرغ بیش از 27 هزار تومان گرانفروشی است
در همین حال نایبرئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که چرا در روزهای اخیر قیمت مرغ در خردهفروشیها تا ۳۰ هزار تومان هم رسیده است، گفت: قیمت واقعی مرغ قیمت مصوب تنظیم بازار یعنی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان نیست. قیمت واقعی مرغ زنده با توجه به افزایش مؤلفههای تولید بر اساس آنالیز تشکلها ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و قیمت مرغ گرم نیز ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان میشود. حبیب اسداللهنژاد ادامه داد: درخواست تشکلها این است قیمتها اصلاح شود ولی با وجود مذاکرات در این باره، هنوز هیچ تغییری رخ نداده است و این قصور باعث ایجاد نوسانات در تولید خواهد شد. به گفته وی، فروش مرغ بیش از ۲۷ هزار تومان گرانفروشی است. نایبرئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با بیان اینکه دونرخی بودن مرغ فسادزاست، اظهار کرد: ستاد تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت باید بعد از افزایش مؤلفههای تولید مانند ذرت و سویا، جوجه و... اثرات آن را روی قیمت تمامشده تولید بررسی میکردند و قیمت واقعی مرغ بر اساس آن تعیین میشد تا هم میل و رغبت به تولید بالا میرفت و هم شاهد این شرایط اعتراضی و دونرخی در بازار نبودیم اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی تصریح کرد: متاسفانه برخی استانها که مزیت تولید دارند، گاهی اجازه خروج مرغ به صورت زنده یا گرم از استانشان را نمیدهند. این بسته شدن راه خروج، میتواند باعث شود برخی سودجویان به دلیل روابطی که دارند از این فرصت استفاده کنند و مرغ را از آن استانها دریافت کنند و در استانهای دیگر با قیمت بالا بفروشند. اسداللهنژاد در پایان گفت: این تصمیمات جزیرهای منطقی نیست و توزیع مرغ را دچار چالش میکند و آرامش بازار را بهم میریزد.
***
بازار نابسامان محصولات اساسی
نگاه کوتاهی به بازار کالاهای اساسی در سال جاری نشان میدهد بیشتر کالاهای اساسی و ضروری سبد خانوار با افزایش قیمت چند باره به صورت قانونی و با موافقت ستاد تنظیم بازار مواجه شده اما در نهایت باز هم گرانتر از نرخ مصوب، عرضه شده است. به طور خلاصه در سال جاری با موافقت ستاد تنظیم بازار، از بین کالاهای اساسی خوراکی ۳ بار قیمت تخممرغ، ۲ بار قیمت مرغ و ۲ بار قیمت لبنیات و از بین سایر کالاها ۲ بار قیمت انواع شوینده و ۲ بار قیمت لوازم خانگی افزایش یافته است. همچنین بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) قیمت ۲۰ قلم کالا از انواع خوراک دام و طیور، صیفیجات، میوه، حبوبات و برنج و همچنین آهنآلات در آبانماه امسال بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته و بین ۲ تا 5/4 برابر شده و ۲۷ کالا هم بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشتند. در میان کالاهای اساسی به نظر میرسد بازار مرغ و تخممرغ از سایر کالاها بیسروسامانتر است، چرا که همانطور که اشاره شد با وجود افزایش چندینباره نرخ مصوب این کالاها، در حال حاضر قیمت هر کیلو مرغ در سطح خردهفروشیها به ۳۰ هزار تومان و قیمت هر شانه تخممرغ به ۵۰ هزار تومان هم رسیده است، آن هم در حالی که قیمت مصوب این ۲ کالای اساسی به ترتیب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان و ۳۲ هزار تومان است. این افزایش قیمت در حالی است که در سالهای اخیر و با افزایش چشمگیر قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ جایگزین گوشت قرمز در سبد معیشت اقشار ضعیف شده بود ولی حالا به نظر میرسد مرغ با تخممرغ از سفره مردم پر کشیده است.
ارسال به دوستان
اخبار
طرح جهش تولید مسکن، موتور محرکه اقتصاد را به حرکت در میآورد
نایبرئیس مجلس شورای اسلامی در رابطه با اقدامات مجلس در زمینه مسکن جوانان به خانه ملت گفت: در جریان بررسی لایحه بودجه 1400 برای تسهیل ازدواج جوانان در حوزه تسهیلات ودیعه مسکن، ساخت مسکن برای جوانان و ایجاد اشتغال، کارهای بسیار خوبی در کمیسیون تلفیق صورت گرفت اما در صحن مجلس با کلیات لایحه بودجه 1400 مخالفت شد و اکنون دولت باید لایحه جدیدی را به مجلس ارسال کند. علی نیکزاد اظهار داشت: طرح جهش تولید و تامین مسکن یکی از اقدامات بسیار خوب مجلس در حوزه ساخت مسکن بود که بر اساس آن دولت مکلف به ساخت یک میلیون واحد مسکونی در طول سال میشود اما منظور از تکلیف دولت به ساخت مسکن این نیست که وزارت راهوشهرسازی و بنیاد مسکن خودشان اقدام به ساخت مسکن کنند، بلکه این ارگانها باید کارهای راهبری را انجام داده و فرآیند ساخت مسکن را تسهیل کنند، مانند کاری که ما در دولت قبل با مسکن مهر انجام دادیم.
وی افزود: دولت قبل به صورت مستقیم خانه نساخت، بلکه با برداشتن موانع پیشروی سازندگان و با ارائه تسهیلات ارزانقیمت و زمین مناسب، فرآیند ساخت مسکن را تسهیل کرد. ما آن زمان با کاهش هزینههایی مانند بیمه تامیناجتماعی، مالیات، عوارض شهرداری و هزینه نظام مهندسی، سالانه بیش از یک میلیون خانه میساختیم. نیکزاد در پایان خاطرنشان کرد: تاکنون 5ماده از طرح جهش تولید و تامین مسکن مورد تصویب نمایندگان قرار گرفته و امیدواریم در ۲ هفته آینده به صورت کامل بررسی شده و به شورای نگهبان ارسال شود؛ این طرح از جمله کارهای ارزشمندی است که مسکن را به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور به حرکت درخواهد آورد.
***
صدور کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت با اشاره به ضرورت فرماندهی واحد در تجارت خارجی کشور، گفت: با صدور کارت بازرگانی از طریق سامانه تجارت، ضمن ایجاد شفافیت در فرآیند صدور و تمدید، دغدغههای صادرکنندگان کاهش یافته و انجام استعلامات صدور و تمدید و امور مرتبط با کارت بازرگانی به صورت برخط، دقت و سرعت بیشتری به فرآیند تجارت میبخشد. حمید زادبوم گفت: پس از تصویب و اجرایی شدن مصوبه کمیته هفتادوهفتمین نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در حوزه ایفای تعهدات ارزی صادرکنندکان و دستورالعمل تکمیلی آن، بخش بزرگی از مشکلات صادرکنندگان در این زمینه رفع شده و با انعطاف در نظر گرفته شده در روشهای بازگشت ارز حاصل از صادرات، انتظار میرود روند آن سرعت بیشتری را تجربه کند.
***
تمایل روسیه برای همکاریهای بانکی و بیمهای و کشاورزی با ایران
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در گفتوگو با خانه ملت با اشاره به سفر خود همراه با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی به روسیه گفت: دیدار با رئیس کمیسیون کشاورزی شورای فدراسیون روسیه اهمیت زیادی به دلیل جایگاه شورای فدراسیون در هدایت حوزه کشاورزی در این کشور داشت، حتی دانشگاههای کشاورزی روسیه ذیل همین شورای فدراسیون تعریف میشوند. افزایش حجم مبادلات بین ایران و روسیه یکی دیگر از محورهای مورد بحث بود. ساداتینژاد ضمن تاکید بر اینکه رفع مشکلات بانکی و بیمهای میان ایران و روسیه عامل مهم شکلگیری تجارت میان ۲ کشور است، بیان کرد: اکنون بانک ملی و بیزنس بانک در روسیه حضور دارند اما نتوانستهاند مشکلات مالی حوزه کشاورزی را حلوفصل کنند. اگر یک بانک مشترک میان ایران و روسیه وجود داشته باشد، دیگر مبادلات میتواند با استفاده از ارز رایج مشترک انجام شود اما این موضوع اتفاق نیفتاده است. وی همچنین درباره مشکلات بیمهای میان ۲ کشور هم تصریح کرد: ایران میتواند با استفاده از دریای خزر، کل مبادلات خود را از طریق کشتیرانی انجام دهد که این موضوع نیازمند بیمه است. میتوان با تشکیل یک صندوق بیمهای مشترک میان ایران و روسیه مشکلات صادرات را حل کرد که در جلسات مشترک ما با کمیسیون کشاورزی روسیه این مسائل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و طرف روسی هم با نگاهی مثبت به این مسائل اعلام کرد حمایت مورد نیاز در این رابطه را انجام خواهد داد.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|