|
کاهش 40 دلاری قیمت طلا در بازارهای جهانی
دیروز در بازارهای جهانی قیمت هر اونس طلا با 40 دلار کاهش، 01/1777 دلار معامله شد که تقویت ارزش دلار بیشترین تاثیر را در کاهش قیمت این فلز گرانبها داشت. قیمت این فلز گرانبها در کمترین زمان 1775 دلار و در بیشترین زمان به قیمت 1823 دلار در هر اونس معامله شد. قیمت فلز زرد دیروز نسبت به یک ماه گذشته 92 دلار کاهش داشت اما نسبت به یک سال گذشته بیش از 50 دلار افزایش یافته است.
ارسال به دوستان
«وطنامروز» تأثیر مالیات بر عایدی سرمایه را در کاهش قیمت مسکن بررسی کرد
امید خانهاولیها
گروه اقتصادی: در سالهای اخیر، بازار مسکن وضعیت نامطلوبی داشته است؛ رشد غیرمنطقی قیمت مسکن، قدرت خرید مردم را بشدت کاهش داده و خانهدار شدن اقشار متوسط و ضعیف جامعه را با مانع جدی روبهرو یا حتی غیرممکن کرده است. مسکن ۳۰ تا ۵۰ درصد از هزینههای اقشار و دهکهای پایین درآمدی را تشکیل داده است و شمار زیادی از خانوادهها دیگر نمیتوانند وضعیت گذشته خود را حفظ کنند. از سوی دیگر بازار اجارهبها نیز وضعیت بسیار نگرانکنندهای دارد و مستاجران مجبورند بخش بیشتری از درآمد خود را به تامین مسکن اختصاص دهند و حتی به حاشیه شهرها یا بدمسکنی روآورند. مالیات بر عایدی سرمایه برای ساماندهی این وضعیت از ابتدای مجلس یازدهم در دستور کار قرار گرفت. در چند وقت اخیر بسیاری از کارشناسان به اثرات مثبت مالیات بر عایدی سرمایه اذعان داشتهاند. در این بین برخی مخالفان مالیات بر عایدی سرمایه مدعیاند که این پایه مالیاتی، از تورم سود میبرد و درنتیجه تورمزاست اما حقیقت این است که این مالیات از ایجاد تورم جلوگیری میکند.
به گزارش «وطنامروز» در پی تصویب کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس در خردادماه، افرادی که از محل افزایش ارزش داراییهای غیرمولد مانند زمین و مسکن یا سایر داراییها سود میبرند، به بهانه حمایت از سرمایه مردم، نسبت به مصوبه جدید مجلس یازدهم انتقاد و اعتراض را آغاز کردهاند. ۲ ادعا در مخالفت با مالیات بر عایدی سرمایه مطرح است؛ نخست آنکه گفته میشود این مالیات سبب میشود فروشنده، رقم مالیاتی وارده بر ملک و مسکن را از خریدار اخذ کرده و درنتیجه به افزایش قیمتها در بازار مسکن منجر میشود. ثانیا برخی میگویند این مالیات که از محل عایدی و افزایش ارزش مسکن قرار است از مالکان گرفته شود، به دلیل تورم عمومی موجود در جامعه و افزایش قیمت در همه کالاهاست و مالک نقشی در ایجاد ارزش افزوده و افزایش قیمت مسکن نداشته که بخواهد بابت این عایدی، مالیات بدهد.
* مردم؛ ذینفع اصلی مالیات بر عایدی سرمایه
بسیاری از کارشناسان بر ضدتورمی بودن مالیات بر عایدی سرمایه تأکید دارند و معتقدند مردم، ذینفعان مالیات بر عایدی سرمایه هستند. به اعتقاد این دسته از کارشناسان، آنان که از این پایه مالیاتی زیان میبینند سوداگران، سفتهبازان و دلالان بدون شناسنامه و غیررسمی هستند که از محل ایجاد تورمهای ساختگی و سپس ایجاد ارزش افزوده کاذب در داراییهای غیرمولد، به دنبال کسب سودهای نجومیاند؛ در حالی که مالیاتهای تنظیمگر بازار بویژه مالیات بر عایدی سرمایه، مانعی بر سر راه کسب چنین سودهایی است.
* تسهیلات بانکی چگونه به خلق پول میانجامد؟
در حال حاضر اصلیترین عامل ایجاد تورم در بازار، خلق نقدینگی با استفاده از تسهیلات چند صد یا حتی چند هزار میلیاردی از سوی بانکهاست که به افراد خاصی داده میشود؛ این وامگیرندگان که به عنوان ابربدهکاران بانکی شناخته شدهاند و حتی رد پای آنها در مناظرات انتخاباتی ریاستجمهوری هم دیده شد، با استفاده از این تسهیلات وارد یک یا سبدی از بازارهای دارایی بویژه املاک و مستغلات شده و سپس با تورم ایجادشده از محل خلق نقدینگی، به بهانه حفظ ارزش داراییها، به افزایش قیمت این املاک و واحدهای مسکونی دامن میزنند تا از محل افزایش کاذب ارزش داراییها، به سود دست یابند.
* بانکهای خصوصی؛ عامل اصلی خلق نقدینگی
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به خلق نقدینگی در ایران از سوی بانکها بویژه بانکهای غیردولتی که نظارت بانک مرکزی بر آنها ضعیف است، گفت: مشکلی که در سالهای اخیر ایجاد شده، خلق پول نظام بانکی است. ۲ بانک خصوصی در سال ۹۷ به اندازه بودجه کل کشور، خلق نقدینگی و اعتبار داشتند. این اقدام بر اساس اختیاراتی که با ایجاد بانک در اختیار بانکدار قرار میگیرد، انجام شده و چون نظارت ضعیف است باعث میشود بانکدارها از اختیاراتشان سوءاستفاده کنند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این اعتقادند که مالیات بر عایدی سرمایه، هزینه ایجاد چنین روند و فرآیندی را افزایش داده و دیگر بازی در زمین داراییهای غیرمولد- بویژه املاک- سودده نخواهد بود. به این معنا که در بسیاری از موارد، تسهیلات کلان بانکها برای خرید املاک مسکونی به شرکتهای تابعه خود پرداخت شده و سپس با ایجاد ارزش افزوده کاذب و افزایش ساختگی قیمت، ارزش این واحدها را افزایش میدهند و این واحدها، جزو داراییهای بانک برای مثبت شدن ترازنامه تجاری بانک محسوب میشوند؛ در این صورت آنچه باقی میماند، افزایش قیمت مسکن در کل بازار بوده که سبب کاهش شدید قدرت خرید مردم میشود. اما با برقراری مالیات بر عایدی سرمایه، انگیزه برای انجام چنین اقداماتی از بین میرود. مالیات بر عایدی سرمایه از سال ۱۹۱۳ در بسیاری از کشورهای توسعهیافته در حال اجراست. ایجاد این پایه مالیاتی با پشتوانهای علمی مورد تأیید مراکز پژوهشی و اجرایی داخلی نظیر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، بخش پژوهشی سازمان برنامه و بودجه، دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی و همچنین سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است. سازوکار این پایه مالیاتی بهگونهای در نظر گرفته شده که گروه هدف آن، تنها سوداگران و ملاکان هستند. بنابراین مردم عادی و افرادی که با تقاضای مصرفی (سکونت) وارد بازار خرید مسکن شدهاند، از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه معاف خواهند بود. بر اساس پژوهشی که مرکز پژوهشهای مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه انجام داده، مهمترین عنصری که در مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک و مسکن باید لحاظ شود، اولا نرخ آن است که باید بازدارنده باشد و ثانیا اینکه کدام بخش از عایدی ایجادشده در داراییهای ملکی و مسکن، مشمول مالیات شود. در حالی که برخی کارشناسان میگویند در هنگام محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه، نرخ تورم ایجادشده باید از عایدی ایجادشده در ملک کسر شود اما محمود علیزاده، معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی معتقد است تورمزدایی از مالیات بر عایدی سرمایه موجب از بین رفتن کارایی لازم این مالیات میشود. به نظر میرسد همه این موارد نشان میدهد اعمال «تعدیل مالیاتی» در نرخ این پایه مالیاتی، عملا بازی در زمین سوداگران و سفتهبازان بخش مسکن است و نرخهای غیربازدارنده، نمیتواند دردی از مردم دوا کند.
* امروز و فردا کردن مالیات بر عایدی سرمایه
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد درباره اینکه آیا وزارت اقتصاد همواره از مخالفان تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس بوده یا خیر؟ گفت: ما در وزارت اقتصاد، لایحه مربوط به مالیات بر عایدی سرمایه را به تصویب رساندیم اما اینکه لایحه را به مجلس نمیدادیم، به خاطر مخالفت با این پایه مالیاتی نبود. وی افزود: وزارت اقتصاد لایحه جامع اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را تدوین و سال ۱۳۹۸ برای دولت ارسال کرده است. دژپسند تصریح کرد: بحثهای مربوطه در کمیسیون اقتصاد دولت انجام شد و به صحن هیات دولت رفت و بررسیهای مربوطه نیز در همانجا انجام اما با بررسی بودجه ۱۴۰۰ همزمان شد. وی یادآور شد: لذا بررسی آن را از دستور کار در صحن دولت خارج کردیم؛ انشاءالله در دولت بعدی این لایحه بررسی خواهد شد.
* مالیات بر عایدی سرمایه به کاهش انگیزه خرید و فروش مکرر مسکن میانجامد
حسین درودیان، کارشناس اقتصاد نیز درباره شائبه تورمزا بودن مالیات بر عایدی سرمایه گفت: اینگونه ادعاها هیچگونه پایه و اساس علمی ندارد و هیچ اقتصاددانی قائل به این نیست که مالیات بر عایدی سرمایه به تورم منجر میشود. وی افزود: ممکن است برخی کارشناسان معتقد باشند این پایه مالیاتی، سبب رکود و کاهش معاملات شود اما اینکه روی قیمت اثر بگذارد، صحت ندارد. اتفاقا پایه مالیاتی مذکور سبب کاهش گردش مالی بخش مسکن و همچنین کاهش انگیزه خرید و فروش مکرر شده و از افزایش قیمتها و تورم مسکن جلوگیری میکند.
* باید میان بخش کوچک جامعه که نقدینگی برای آنها خلق میشود با دیگر اقشار، تفاوت مالیاتی گذاشت
عباس دادجویتوکلی، کارشناس اقتصاد هم با تأیید لزوم دریافت مالیات بر عایدی سرمایه از بازارهای دارایی، اظهار کرد: مخالفان میگویند دولت خودش تورم ایجاد میکند و حال از محل این تورم میخواهد مالیات دریافت کند؛ در صورتی که این ادعا صحیح نیست. مشکل این است که در کشور ما ساختارهای هزینهزا مانند شرکتها تا حدودی قدرت قیمتگذاری بر بازار مسکن دارند. همانگونه که مشاوران املاک هم این قدرت را دارند، بانکها هم دارا هستند، دلالان و سفتهبازان هم در قیمتگذاری مسکن نقش دارند. وی ادامه داد: باید یک جایی این زنجیرههای قیمتگذاری قطع شود؛ در اقتصاد به این اتفاق «اثر پیگو» گفته میشود، به این معنا که وقتی سطح عمومی قیمتها بالا میرود، ثروت حقیقی مردم کم میشود. اما در ایران اینگونه نیست؛ وقتی تورم افزایش مییابد، ثروت کسانی که دارایی دارند ۲ تا ۳ برابر آن افزایش مییابد و ثروت حقیقی این عده به طور دائمی در حال افزایش است. کارشناس اقتصاد در پاسخ به این پرسش که چرا در حال حاضر این ادعا مشهود نیست و قدرت خرید مسکن مردم همزمان با افزایش قیمتها کاهش یافته است، گفت: باید این موضوع به ۲ بخش کامل تقسیم شود که چه کسانی مازاد ثروت دارند و چه دستهای از مردم از این مازاد ثروت محرومند؛ مالیات بر عایدی سرمایه بازدهی نامتعارف بازار مسکن و سایر بازارهای موازی را که با وضع موجود به سود برخی افراد ثروتمند سبب خلق عایدی و نقدینگی جدید میشود متوقف خواهد کرد. وی یادآور شد: بخش کمی از جامعه همیشه بخش اعظمی از سپردهها و نقدینگی را در اختیار دارند و حتی در این تورم میدمند. بخش دیگر، مازاد سپرده ندارند تا با آن دلالی و خرید و فروش مکرر ملک کنند، بنابراین با تفکیک این دو بخش از جامعه و سپس اجرای مالیات بر عایدی سرمایه، باید بخش نخست هدفگذاری شود؛ چرا که این بخش نخست است که نقدینگی به خاطر آنها خلق شده و تورم ۴۰ درصد را رقم زده است. دادجویتوکلی گفت: مالیات بر عایدی سرمایه زمانی درست کار میکند که جلوی مسیر نادرست خلق نقدینگی از محل تسهیلات بانکی گرفته شود بنابراین این پایه مالیاتی خود به خود نمیتواند کار کند، بلکه مجری این پایه مالیاتی باید اعتبارسنجی کرده و پروندههای دارندگان تسهیلات کلان بانکی، سپردههای بزرگ بانکی و مالکان بزرگ که تعداد آنها قطعا بسیار کم است، مورد بررسی قرار گرفته و سپس از آنها مالیات بر عایدی اخذ شود.
ارسال به دوستان
اخبار
تمدید مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی مؤدیان صنفی تا 15 تیرماه
آنطور که اتاق اصناف ایران گزارش داده است، در پی رایزنیها، مکاتبات و درخواستهای مکرر از ستاد ملی مقابله با کرونا و برگزاری جلسات متعدد با معاون اقتصادی رئیسجمهور و همراهی وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین رئیس سازمان امورمالیاتی، مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی مؤدیان صنفی تا ۱۵ تیرماه سال جاری تمدید شد. بر این اساس مؤدیان صنفی و صاحبان مشاغل و کسبوکارها تا ۱۵ تیرماه فرصت دارند ضمن مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.intamedia.ir نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی یا ارسال فرم تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم اقدام کرده و از تسهیلات و معافیتهای قانونی بهرهمند شوند. در توافقی که هفته گذشته بین اتاق اصناف ایران با مسؤولان سازمان امور مالیاتی درباره تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات صورت گرفت، شرایط ویژهای به لحاظ موقعیت و خسارتهای وارده به صنوف آسیبدیده بابت کرونا لحاظ شده و حمایتها و مساعدتهای مناسبی در این باره در نظر گرفته شده است. همچنین مصوبات موثری در حوزه مالیات، بانک و بیمه در حمایت از اصناف بر اساس پیشنهادات اتاق اصناف ایران در هفتادویکمین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا مورخ 8/3/1400 تصویب و ابلاغ شد.
***
استفاده از ظرفیت بورس برای تقویت ساختوساز
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: در طرح جهش تولید و تامین مسکن پیشبینی شده برای تامین هزینههای ساخت مسکن و تامین مصالح از ظرفیت بورس استفاده شود. سیدالبرز حسینی در رابطه با تاثیر عرضه مسکن در بورس بر افزایش تولید و کاهش دلالی در این حوزه گفت: مسکن حوزهای چندوجهی بوده و مسائل مختلفی در قیمت نهایی آن تاثیرگذار است، از این رو بخشی از آن در حوزه تصمیمگیری و ریلگذاری به دولت و مجلس مربوط است که باید زمینه استفاده از ظرفیت بخش خصوصی را فراهم کنند. وی ادامه داد: تدوین مکانیزمی برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در حوزه مسکن بسیار راهگشا خواهد بود، یکی از این ابزارها استفاده از بازار سرمایه است اما باید زیرساختهای آن به نحوی ایجاد شود که هنگام عرضه مسکن به بورس، همانند سایر محصولات دچار مشکل نشود. عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بورس فرصتی برای جمعآوری سرمایههای خرد است، اضافه کرد: وزارت راهوشهرسازی باید زمینه و بستر ورود مسکن به بورس را فراهم کند و بر آن نظارت داشته باشد. اگر تمام مسائل به بورس واگذار و زمینه دلالی در آن فراهم شود، این حوزه نیز همانند سایر حوزهها و محصولات عرضه شده در بورس از کنترل خارج میشود و مشکلات را بیشتر میکند. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در طرح جهش تولید و تامین مسکن پیشبینی شده که برای تامین هزینههای ساخت مسکن و تامین مصالح از ظرفیت بورس استفاده شود.
***
آسیب جدی خشکسالی به تولید
مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی از کاهش ۲۱ درصدی خرید تضمینی گندم خبر داد و گفت: در کنار خشکسالی، تعیین قیمت پایین برای خرید گندم، انگیزه کشاورزان را تحت تأثیر قرار داده است. سیدجعفر حسینی با بیان اینکه میزان خرید تضمینی گندم تا روز چهارشنبه گذشته به ۲ میلیون و ۵۹۰ هزار تن رسیده بود، گفت: این میزان خرید نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱ درصد کاهش داشته است. وی درباره آخرین وضعیت پرداخت مطالبات گندمکاران نیز گفت: وجوه گندم کشاورزانی که تا ۱۷ خرداد لیست آنها به بانک ارسال شده پرداخت شده است. حسینی با بیان اینکه امسال وضعیت اقلیم و خشکسالی آسیب جدی به تولید گندم بویژه تولید گندم دیم وارد کرده است، افزود: در کنار این مساله تعیین قیمت پایین برای خرید تضمینی گندم، انگیزه کشاورزان را تحت تأثیر قرار داد و پیشبینیها حاکی از این است که برخی کشاورزان گندم خود را تحویل دولت نخواهند داد. وی با اشاره به اینکه در سال جاری دولت مجبور است بخش زیادی از منابع ارزی را صرف واردات گندم کند، گفت: اگر دولتمردان ماهها قبل که بخش خصوصی هشدار میداد در تعیین قیمت گندم هوشیارانه عمل میکردند، با چالش کمتری مواجه میشدیم.
***
اوج بار مصرف برق را هنوز پشت سر نگذاشتهایم
وزیر نیرو گفت: هنوز اوج بار مصرف را پشت سر نگذاشتهایم ولی پنجشنبه با مصرف ۶۱ هزار و ۸۰۰ مگاوات نسبت به تیر سال گذشته که کمتر از ۵۹ هزار مگاوات بود از گرمای زودرس و اوج مصرف باخبر شدیم. رضا اردکانیان افزود: تمام توش و توان صنعت برق بویژه در این ایام به کار گرفته شده است که همه واحدهای تحت تعمیر حتی ۲ هفته زودتر از روال هر سال به مدار بیایند. وی گفت: ما در نظر داریم جابهجایی مصرف بار در واحدهای صنعتی بزرگ صورت گیرد و من حتی از برخی صنایع خبر دارم که در اوج همکاری تصمیم گرفتهاند تعطیلات تابستانه خود را که معمولا در شهریور است به تیر منتقل کنند. وزیر نیرو گفت: بعضی مکانها حتی شیفتها را تغییر دادهاند و من اینجا از همه خانوادههای کارگران که همراهی کردهاند سپاسگزاری میکنم. اردکانیان افزود: نیروهای مسؤول بویژه نیروهای انتظامی هم همراهی خوبی داشتند و در جهت شناسایی دستگاههای غیرمجاز تولید رمزارزها گامهای مؤثری برداشتند. وی گفت: در همین روزهای گذشته هزاران دستگاه تولید رمزارز که در سراسر کشور فعال بودهاند شناسایی و ضبط شده است که مراجع قانونی با آنها برخورد خواهد کرد. وزیر نیرو درباره خاموشیها گفت: در عین اینکه خاموشیهای احتمالی را اعلام میکنیم اما نقطه اتکای ما خود مردم هستند که اگر خاموشی رخ داد مردم بدانند هر خاموشی در دوره زمانی اعلامشده است. اردکانیان افزود: خوشبختانه با همکاری مردم بویژه در مصرف دستگاههای سرمایشی و رساندن آن برودت به حد آسایش که 25 و 24 درجه است مشکلی نخواهیم داشت.
ارسال به دوستان
تجارت ۷۳ میلیارد دلاری ایران در سال ۹۹
بر اساس گزارش بانک مرکزی، صادرات ۱۲ ماهه سال گذشته ۳۴ میلیارد و ۹۹۸ میلیون دلار و واردات نیز ۳۸ میلیارد و ۸۹۳ میلیون دلار ثبت شد.
بانک مرکزی آمار ماهانه صادرات و واردات سال 99 را منتشر کرد که بر اساس آن بیشترین میزان صادرات مهرماه سال گذشته با رقم 4 میلیارد و 672 میلیون دلار انجام شد. بیشترین میزان واردات نیز اسفند ماه با 4 میلیارد و 572 میلیون دلار به ثبت رسید. همچنین بررسی آمارها حاکی از این است که به جز مهرماه، تراز تجاری در 11 ماه دیگر سال منفی بوده است.
بر اساس این گزارش، صادرات در مجموع 12 ماه سال گذشته 34 میلیارد و 998 میلیون دلار و واردات نیز با رقم 38 میلیارد و 893 میلیون دلار ثبت شد. سال گذشته در فروردینماه 1931 میلیون دلار واردات داشتیم که در مقابل 1652 میلیون دلار هم صادر کردیم. میزان صادرات و واردات دومین ماه سال 99 نیز به ترتیب 2 میلیارد و 648 میلیون دلار و 3 میلیارد و 110 میلیون دلار ثبت شده است.
واردات خردادماه سال گذشته نیز 2 میلیارد و 579 میلیون دلار و صادرات این ماه هم 2 میلیارد و 64 میلیون دلار بود. ایران همچنین تیرماه سال گذشته 3 میلیارد و 302 میلیون دلار واردات از دیگر کشورهای دنیا داشت و 2 میلیارد و 349 میلیون دلار نیز کالا به دنیا فروخت.
آمار واردات مردادماه نیز در حالی به 2 میلیارد و 785 میلیون دلار رسید که میزان صادرات 2 میلیارد و 162 میلیون ثبت شد. آخرین ماه تابستان سال 99 نیز با واردات 3 میلیارد و 76 میلیون دلاری و صادرات 2 میلیارد و 691 میلیون دلاری بسته شد. همچنین 3 میلیارد و 257 میلیون دلار و 4 میلیارد و 672 میلیون دلار نیز به ترتیب آمار واردات و صادرات مهرماه سال گذشته است که رکورد صادرات این سال را زد.
آبانماه واردات اندکی کاهش داشت و به رقم 3 میلیارد و 92 میلیون دلار رسید. صادرات نیز در این ماه با کاهش همراه بود و 3 میلیارد و 210 میلیون دلار ثبت شد. آذرماه سال گذشته واردات و صادرات به ترتیب 3 میلیارد و 726 میلیون دلار و 3 میلیارد و 664 میلیون دلار بود.
نخستین ماه فصل زمستان نیز با واردات 3 میلیارد و 781 میلیون دلاری و صادرات 2 میلیارد و 951 میلیون دلاری آغاز شد. واردات در بهمنماه نیز با رقم 3 میلیارد و 682 میلیون دلار و صادرات 3 میلیارد و 135 میلیون دلار به ثبت رسید. در نهایت کارنامه تجارت خارجی سال 99 در اسفندماه با واردات 4 میلیارد و 572 میلیون دلاری و صادرات 3 میلیارد و 800 میلیون دلاری بسته شد.
ارسال به دوستان
بورس در هفتهای که گذشت
سهامداران منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات
بورس در هفته گذشته باز هم روند نزولی به خود گرفت و بسیاری از سهامداران منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری هستند تا برای آینده خود در بازار سرمایه تصمیم بگیرند. بورس در هفتههای گذشته روند تقریبا متعادلی به خود گرفته بود اما هفته گذشته باز هم نمادهای شاخصساز با فشار فروش مواجه شدند و همین مساله سبب شد شاخص کل و شاخص کل هموزن در مجموع با کاهش همراه شوند. روند سبزپوشی بازار سرمایه با معرفی کاندیداهای ریاستجمهوری آغاز شد که این روند تا ابتدای هفته گذشته ادامه داشت اما بازار سرمایه به دلیل بیاعتمادیای که دولت دوازدهم در سال گذشته ایجاد کرد، همچنان به آینده امیدوار نیست و از کمترین سود ایجادشده در بازار استفاده کرده و سهام خود را به فروش میرساند.
* کاهش شاخص کل بعد از چند هفته رشد
در هفتهای که گذشت بازار سهام شاهد یک روز سبز و 4روز قرمز بود. روز شنبه شاخص کل کار خود را با افت 7 هزار واحدی آغاز کرد و روز بعد نیز همچنان شاخص با افت مواجه شد. سرانجام روز دوشنبه نخستین سبزپوشی شاخص با رشد ۹ هزار واحدی اتفاق افتاد اما رشد آن ادامهدار نبود و پرونده شاخص در این هفته با افت ۲ هزار واحدی در روز چهارشنبه بسته شد. در این هفته شاخص کل با نزول 4171 واحدی حدود 4/0 درصد کاهش یافت و به عدد یک میلیون و 147 هزار واحدی رسید. این کاهش شاخص کل بیشتر مربوط به نمادهای شاخصساز بود که فشار عمدهای برای فروش آنها وجود داشت.
* ادامه افت شاخص کل هموزن طبق روندهای گذشته
در هفته گذشته شاخص کل هموزن با افت 6/2درصدی روبهرو شد. شاخص کل فرابورس نیز 4 روز قرمز و یک روز سبز را تجربه کرد و در مجموع ۱۸۹واحد معادل یک درصد افت کرد.
شاخص کل هموزن در تمام روزهای این هفته کاهش یافت و با کاهش 10 هزار واحدی به عدد 370 هزار و 588 واحد رسید. طی این هفته تقریبا 250 سهم در صف فروش قفل بودند و خریداری برای سهام آنها وجود نداشت.
متوسط ارزش معاملات این هفته به ۳ هزار و ۵۵ میلیارد تومان رسید که نسبت به هفته پیش حدود ۲۰ درصدکاهش یافته است.
* پول همچنان از بازار خارج میشود
در هفتهای که سپری شد در هیچ روزی بازار با ورود پول روبهرو نشد. همچنین در ۳ روز ابتدایی بازار بر شدت خروج پول نیز افزوده شد اما این روند در روز چهارشنبه با کاهش شدت خروج پول متوقف شد. در طول هفته گذشته تقریبا 1700 میلیارد تومان از بازار سرمایه خارج شد تا روند خروج پول طی هفتههای گذشته، ادامه داشته باشد. در مجموع این هفته خالص فروش حقیقیها حدود هزار و ۶۸۷ میلیارد تومان از خریدشان بیشتر بود.
* نمادهایی با بیشترین بازدهی و ضرر
نمادهای «خعمرا» با 2/33 درصد، «باران» با 8/29 درصد و «ولکار» با ۲۵ درصد بیشترین بازدهی را طی هفته چهارم خرداد ثبت کردند. در سمت دیگر، «لکما» با ۵۶ درصد، «سصفها» با 7/42 درصد و «واحصا» با 7/33 درصد کاهش، سهامداران خود را نقره داغ کردند. برخی کارشناسان معتقدند بسیاری از سهامداران منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری هستند تا برای آینده تصمیم بگیرند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|