|
عراق: 16 میلیون نفر برای مراسم عزاداری شهادت امام حسین(ع) وارد کربلا شدند
طریق عشق
گروه بینالملل: مراسم عاشورای حسینی روز گذشته در سراسر عراق با حضور میلیونها مسلمان این کشور و برخی کشورهای اسلامی در امنیت کامل برگزار شد. روز گذشته همزمان با روز عاشورای حسینی در عراق، مراسم «رکضه طویریج» (هروله طویریج) مانند هر سال تحت تدابیر امنیتی و پیشگیرانه با حضور هزاران ارادتمند و عاشق سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبداللهالحسین (ع)، پس از ادای نماز ظهر و عصر برگزار شد. هر سال هزاران عزادار از داخل و خارج عراق در این مراسم باشکوه که به نشانه تجدید بیعت با اباعبداللهالحسین (ع) است، شرکت میکنند. مراسم «رکضه طویریج» در ظهر عاشورا (روز دهم محرم) برگزار میشود. طویریج نام قدیمی شهر هندیه در نزدیکی کربلاست. ظهر روز عاشورا عزاداران حسینی هرولهکنان و بر سر و سینهزنان برای یادآوری حادثه عاشورا به سمت حرم مطهر امام حسین (ع) در کربلا حرکت میکنند. دسته طویریج، بزرگترین دسته عزاداری روز عاشورا در عراق است. زائران حسینی از کیلومترها دورتر از کربلا برای زیارت حرم امام حسین(ع) حرکت و بعد از نماز ظهر و عصر، مراسم هروله به سمت حرم را آغاز میکنند. طبق رسم هر ساله در روز عاشورای حسینی در عراق، زائران و عزاداران حسینی که ساعتها برای زیارت حرم امام حسین (ع) پیادهروی کردهاند، پس از هروله و زیارت خیمهگاه حسینی، با نوای «واحسین»، «لبیک یا حسین» و «یا لثاراتالحسین» به سوی حرم سیدالشهدا (ع) حرکت کرده و پس از عزاداری در حرم ارباب به حرم حضرت عباس علیهالسلام مشرف میشوند. سازمان حشدالشعبی عراق نیز با انتشار تصاویری از تامین امنیت و سازماندهی امور برای برگزاری آیین عزاداری طویریج خبر داده و اعلام کرده بود بیش از 2 هزار نیرو برای تامین امنیت و فراهم کردن شرایط لازم به منظور برگزاری این آیین، مستقر کرده است. «خالد المخنا» سخنگوی وزارت کشور عراق هم به الفرات گفت طرح امنیتی و خدماتی ویژه عاشورای حسینی با موفقیت اجرا شد. وی با بیان اینکه آیین طویریج روز گذشته برگزار شد، افزود هیچ مشکل و نقص امنیتی یا تلاش برای ایجاد شایعه و برهم زدن فضای زیارت رخ نداد و طرح امنیتی تا زمان خروج آخرین زائر عزادار از کربلای معلی ادامه داشت.
در دوران رژیم بعث، برگزاری این مراسم مانند بسیاری از دیگر عزاداریهای امام حسین(ع) ممنوع بود و بسیاری به صورت فردی و پراکنده آن را انجام میدادند. مورخان گفتهاند این عزاداری اول بار سال 1855 یا 1872 میلادی برگزار شد و متولی برگزاری آن فردی به نام میرزا صالح قزوینی بود که در دهه اول محرم در خانه مسکونی خود در منطقه هندیه یا همان طویریج مراسم عزاداری برپا میکرد و روز عاشورا عزاداران از خانه او به سمت مرقد مطهر به راه میافتادند. بر اساس سنتی که از همان زمان تأسیس رایج شد، عزاداران از منطقه هندیه یا طویریج به راه میافتند و در منطقه قنطرهالسلام که دروازه طویریج بوده، نماز ظهر و عصر را اقامه و سپس به سمت مرقد مطهر حرکت میکنند. در زمان رژیم بعث، نیروهای امنیتی در طول مسیر مستقر میشدند تا عزاداران را شناسایی کنند و تحت تعقیب قضایی قرار دهند. بعد از سقوط رژیم بعث در سال 2003، مراسم عزاداری طویریج هر سال با شکوه بیشتر و با حضور عزاداران بیشتری برگزار میشود. عاشورای سال 2004 گروه تروریستی القاعده در مسیر این عزاداری در نزدیکی بینالحرمین دست به انفجار تروریستی زد که در آن جنایت دست کم 178 تن شهید شدند. امسال نیز میلیونها تن از عاشقان اهل بیت در این مراسم حضور داشتند و استان کربلا در حالت آمادهباش امنیتی، خدماتی و درمانی بود. در همین ارتباط صالح الحسناوی، وزیر بهداشت عراق گفت شخصا به صورت میدانی بر طرح پشتیبانی بهداشتی زیارت عاشورا نظارت کرده است. وی با اشاره به اینکه از خدمات پزشکی به زائران مطلع شده، بر ارائه خدمات بهداشتی به بهترین وجه تاکید کرد. الحسناوی تصریح کرد مراکز بهداشتی، میزبان هزاران مراجعهکننده بوده و خدمات بهداشتی یکپارچهای ارائه دادهاند.
***
شرکت 16 میلیون عزادار در مراسم عاشورای کربلای معلی
باقر الساعدی، نایبرئیس کمیسیون خدمات پارلمان عراق گفت برآورد اولیه نشان میدهد حدود 16 میلیون زائر وارد کربلای معلی شدهاند.
******
مراسم عزاداری «یومالزینب» با حضور گسترده مردم در زنجان برگزار شد
همه ساله در یازدهمین روز ماه محرم عاشقان اباعبداللهالحسین(ع) و دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت با شوق وصفناپذیری از سراسر کشور برای حضور در دسته عزاداری زینبیه اعظم زنجان میآیند تا به یاد شیرزن دشت کربلا، شوری دیگر خلق کنند. مردم زنجان و عاشقان حسینی، پس از حضور حماسی و به یاد ماندنی در دسته حسینیه اعظم زنجان در «یوم العباس» این بار با امالمصائب، حضرت زینب کبری(س) همنوا شدند و شکوه دیگری را این بار در «یومالزینب» به ثبت رساندند. عاشقان مکتب حسینی دیروز با شرکت گسترده و باشکوه در دسته زینبیه اعظم زنجان، همدلی، وحدت و یکپارچگی شیعیان را به تصویر کشیدند و جلوهای از دلدادگی خود را به نمایش گذاشتند. اقشار مختلف مردم از استان زنجان و نقاط مختلف کشور و خارج از ایران، دیروز خود را به زنجان رساندند تا در پایتخت شور و شعور حسینی و در مسیر زینبیه اعظم تا امامزاده سیدابراهیم(ع)، شریک مصیبت خواهر سیدالشهدا(ع) باشند و این پیام را به جهانیان مخابره کنند که کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود/ سر نی در نینوا میماند اگر زینب نبود. زینبیه زنجان یکی از قطبهای اصلی عزاداریها در این استان به شمار میرود و دسته عزاداری آن در روز یازدهم محرم از شهرت جهانی برخوردار است. قدمت این مکان مقدس به بیش از ۴۰۰ سال میرسد و از جمله مساجد با قدمت در استان زنجان محسوب میشود. مسجد زینبیه زنجان ۲۰ تیر سال ۹۰ با شماره ۲۹۹۶۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. پرونده ثبتی این اثر ارزشمند در شورای سیاستگذاری ۱۸ بهمن ۸۹ تایید شد و اکنون شماره ثبت آن ابلاغ شده است.
این مسجد همه ساله در ایام محرم پذیرای خیل عظیمی از عاشقان اباعبداللهالحسین (ع) از سراسر کشور و حتی خارج از کشور است و حاضران در این مکان مقدس به صورت خالصانه ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت(ع) اعلام میکنند.
عزاداران حسینی با شرکت گسترده در دسته عزاداری عظیم زینبیه زنجان، وحدت و یکپارچگی شیعیان و عاشقان خط سرخ امام حسین (ع) را به تصویر میکشند و جلوهای از عشق و دلدادگی خود را به سرور و سالار شهیدان به نمایش میگذارند.
عباس محمدی، رئیس هیأت امنای مسجد زینبیه زنجان در توضیح این مراسم میگوید: برای برگزاری هرچه بهتر این مراسم، جلسات مربوط از ۱۰ روز گذشته آغاز شده بود تا نواقص احتمالی به کمترین حد برسد.
طبق برنامه اعلامشده، مراسم یوم الزینب از ساعت ۱۶ دیروز از مقابل این مسجد آغاز شد و تا امامزاده سیدابراهیم(ع) ادامه داشت. این دسته از مقابل مسجد زینبیه وارد خیابان زینبیه شرقی شد و سپس به طرف خیابان شهدا، چهارراه امیرکبیر و خیابان امام حرکت کرد و در نهایت به امامزاده سیدابراهیم (ع) رسید. پایتخت شور و شعور حسینی، دیروز همچنین میزبان چند تن از مقامات لشکری و کشوری و کسانی بود که از راه دور و نزدیک برای همنوایی با مردم زنجان به این دیار سفر کرده بودند. بسیاری از کسانی که زنجان را در روز یازدهم محرم به عنوان مقصد سفر خود برگزیده بودند، سالهای نه چندان دور جزو حاجتمندانی بودند که حاجت خود را از منبر زینبیه اعظم گرفتهاند و حالا بهانهای برای حضور هر ساله خود در این شهر یافتهاند. با اینکه مسیر زینبیه اعظم تا امامزاده سیدابراهیم (ع) برای زنجانیها یک مسیر آشنا و تقریباً کوتاه است اما این مسیر دیروز طولانیترین راه برای رسیدن به معشوق بود؛ مسیری که نه فقط مردمان این شهر، بلکه سفرکردههای دور و نزدیک نیز به عشق همراهی و حضور در چنین روزی، خود را به پایتخت شور و شعور حسینی رساندند تا جزو جاماندگان قافله عشق نباشند.
آنچه روز یازدهم محرم را در زنجان به یک واقعه بینظیر در عصر حاضر تبدیل کرده و آن را در زمره میراث معنوی قرار داده، در اجتماع عظیم آن خلاصه نمیشود. نظم مثالزدنی در عزاداری دیروز، بیآنکه جلسات توجیهی برای رسیدن به این موضوع برگزار شود، خود حاکی از آن است که برگزارکننده واقعی این مراسم، خود اهلبیت(ع) هستند و همین موضوع بر معنویت مراسم میافزاید. تنها صدایی که در اجتماع دیروز به گوش میرسید، ندای حقخواهی بود و تنها چیزی که به سوی آسمان دراز میشد، دستهایی بود که هر چند خالی اما آکنده و لبریز از عشق بود. بیشک اگر این دستها در روز عاشورا بر این کره خاکی حضور میداشت، فرزند پیامبر در میان فریبخوردگان تاریخ تنها نمیماند و با دل سپردن به همین وفای به عهد، رسالت خویش را رقم میزد. زنجانیها دیروز جمع نشدند که یک سنت دیرینه را احیا کنند، بلکه آمده بودند ثابت کنند در حساسترین برهه تاریخی در کدام سو ایستادهاند. وقتی هر سال اجتماع عظیم زینبیه اعظم در روز یازدهم محرم عظیمتر میشود، تاریخ برای این همه وفاداری و وفای به عهد سر تعظیم فرود میآورد. دیروز رساترین پیام رسانهای عاشورا در پایتخت شور و شعور حسینی طنینانداز شد.
ارسال به دوستان
اسرائیل در آستانه جنگ داخلی
مهدی بختیاری: عملکرد دولت نتانیاهو جامعه صهیونیستی را در آستانه یک جنگ داخلی بیسابقه قرار داده که بسیاری از مقامات سابق و فعلی این رژیم درباره آن هشدار دادند و برخی نیز – نظیر ایهود باراک، نخستوزیر اسبق - گفتهاند اسرائیل میرود تا به نفرین 80 سالگی دچار شود.
نفرین 80 سالگی به یک ماجرای تاریخی در قوم یهود بازمیگردد که طی آن، بیش از 3 هزار سال قبل، زوال و نابودی ۲ حکومت آنها (حکومت داوود و حکومت خشمونیها) در هشتمین دهه خودشان آغاز شد.
حالا که دولت صهیونیستی در هشتمین دهه عمر خود قرار دارد (75 سالگی)، برخی مقامات و تحلیلگران این رژیم از جمله باراک این هشدار را دادهاند که «اسرائیل را «شورش» و «تفرقه داخلی» تهدید به نابودی میکند».
طی ماههای اخیر – همان طور که قابل پیشبینی بود - روی کار آمدن نتانیاهو و حزب لیکود (البته با همراهی احزاب تندرو راستگرا)، نه تنها اسرائیل را از بنبست چند سال گذشته نجات نداد، بلکه خود تبدیل به چالشی بزرگ شد و شخص بنیامین نتانیاهو یکی از عوامل اصلی این بحران است.
نتانیاهوی 74 ساله به عنوان رهبر حزب لیکود، در حالی برای سومین بار به عنوان نخستوزیر انتخاب شد که برای رسیدن به این هدف و در حالی که بسیاری از دیگر احزاب، همکاری با لیکود را تحریم کرده بودند، ناچار به تشکیل ائتلاف با ۲ جناح راست افراطی و مذهبی شد که «اتحاد صهیونیسم مذهبی» به رهبری بزالل اسموتریچ (وزیر دارایی)، «قدرت یهود» به رهبری ایتمار بن گویر (وزیر امنیت قومی) و شاص به رهبری آریه درعی (که صلاحیتش توسط دادستان عالی اسرائیل برای وزارت امور داخلی رد شد) از جمله آنها هستند.
تحقق پیشبینیها نیازمند زمان زیادی نبود. کابینه جدید که برخی رسانههای اسرائیلی آن را متشکل از مجموعه باندهای تبهکاری میدانند که توانمندی حکومت کردن ندارند، بلافاصله دست به کار شد و نخستین هدفگیری نیز دیوان عالی به عنوان دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی بود.
دولت پس از استقرار، لایحهای با 12 بند را جهت تضعیف دیوان عالی - که در اسرائیل جایگاه و اختیارات زیادی دارد - به کنست (پارلمان) فرستاد که طبیعتا به دلیل سیستم حزبی در اسرائیل، اکثریت آن در اختیار دولت مستقر است.
دولت در این لوایح به دنبال خلع ید دیوان عالی در حوزه تصویب قوانین است.
در ساختار سیاسی اسرائیل، قوانین پس از تصویب در کنست (چه در صحن علنی و چه در کمیتههای مربوط) برای اجرایی شدن نیازمند تایید دیوان عالی است و این دیوان مصوبات را براساس شاخصهایی نظیر «معقولیت»، «حفظ منافع اسرائیل» و «تطابق با قوانین پایه»، تایید یا رد میکند.
حالا کابینه نتانیاهو میخواهد این اختیارات را از دیوان عالی بگیرد و به دولت و کنست واگذار کند و نقش دیوان عالی تنها به «توصیه» درباره قوانین جدید تقلیل یابد.
تلاش دولت برای تصویب این لوایح - که یکی از خطوط قرمز موتلفان با نتانیاهو نیز هست - از همان ابتدا تبدیل به تنش و بحران در جامعه اسرائیل شد؛ بحرانی که تا امروز 30 هفته بدون وقفه ادامه داشته و رفته رفته به یک اعتصاب سراسری بیسابقه نه فقط در کف خیابانهای تلآویو و قدس (اورشلیم)، بلکه در بدنه ارتش این رژیم تبدیل شده است.
تاکنون بیش از 10 هزار نیروی نظامی از جمله خلبانان احتیاط در کمپینی اعلام کردهاند همکاری خود با ارتش را به حالت تعلیق درآوردهاند و این امر وضعیتی بحرانی و بیسابقه را در ارتش این رژیم - به عنوان اصلیترین رکن امنیت آن – به وجود آورده و حتی واکنش برخی اعضای کابینه نتانیاهو را نیز به همراه داشته است.
هفتههای گذشته یوآف گالانت، وزیر جنگ این رژیم از جمله مخالفان طرح اصلاحات قضایی بود و اجرای آن - لااقل در شرایط فعلی - را به صلاح نمیدانست.
«شرایط فعلی» یعنی اسرائیل این روزها علاوه بر بحران سیاسی داخلی، با یک تهدید چندوجهی نیز در داخل و خارج از مرزهای سرزمینهای اشغالی مواجه است.
اوجگیری مبارزات گروههای فلسطینی و انجام چند عملیات ویژه در کرانه باختری و تهدید حزبالله لبنان که این روزها در اوج آمادگی قرار دارد، اسرائیل را در وضعیت بحرانی امنیتی حادی قرار داده است.
با همه این تفاسیر، نخستین و مهمترین بند لایحه اصلاحات قضایی مدنظر دولت - که مخالفان آن را یک کودتا میدانند - پس از جنجال فراوان و بدون حضور مخالفان در کنست با رای 64 نماینده پارلمان تصویب شد.
با توجه به این مصوبه، دیوان عالی دیگر نمیتواند تصمیمات کابینه / کنست رژیم صهیونیستی را به بهانه «عدم معقولیت»، لغو کند.
این در حالی است که پیش از این، یکی از مبانی حقوقی نظارت دیوان عالی بر مصوبات کنست و مقامات دولتی همین آزمون معقولیت بود که طی آن، 15 قاضی دیوان عالی، مصوبات و تصمیمها و دستورات را از منظر «عقلانی» بودن مورد بررسی قرار میدادند و در صورتی که تصمیمات با این شاخصها در تضاد بود، دیوان حق لغو آنها را داشت.
این مصوبه – همان طور که انتظارش میرفت - آتش کف خیابانها را شعلهورتر کرد و بر میزان خشونتها
- که از چند هفته قبل با اردوکشی افراطیون موافق دولت بیشتر نیز شده - افزود.
به این موضوعات، چالشهای اخیر اقتصادی نظیر سقوط بازار بورس تلآویو و افت قیمت شِکِل (واحد پول رژیم صهیونیستی) در برابر دلار را هم باید اضافه کرد؛ مواردی که پیامد همین اصلاحات مدنظر دولت است و بر وخامت اوضاع پیش روی دولت نتانیاهو میافزاید.
حالا نتانیاهو ۲ راه پیش رو دارد:
یا همین مسیر فعلی را ادامه دهد و تمام تلاش خود را برای تصویب نهایی لایحه اصلاحات قضایی به کار گیرد (فرآیندی که دولت فعلی آمریکا و اتحادیه اروپایی نیز با آن مخالفند) که در این صورت باید منتظر بحرانهای شدیدتر داخلی در جامعه اسرائیل باشیم یا اینکه برای فرار از بحران فعلی و چند پاره شدن داخل (یکی از اصلیترین هشدارهای مخالفان این است که دولت نتانیاهو جامعه را چند پاره کرده است) قید کودتا علیه دیوان عالی را بزند که در این صورت احزاب مؤتلف با خود را که به هیچ وجه حاضر به پذیرش این عقبنشینی نیستند، از دست خواهد داد و با خروج آنها از ائتلاف، هم دولت و هم کنست مانند چند دوره پیاپی در گذشته منحل خواهند شد و این یعنی سقوط دولت نتانیاهو.
به نظر میرسد نتانیاهو راه اول را برگزیده است یا اساسا چارهای جز این ندارد که آینده رژیم اشغالگر را فدای دولت خود کند!
ارسال به دوستان
تأملی در پسزمینه دیپلماتیک ناپدید شدن وزیر خارجه چین
آقای شین کجاست؟
ناپدید شدن «شین گانگ» که تازه چند ماهی بود در سمت وزیر خارجه چین فعالیت خود را آغاز کرده بود، زمینهساز داستانپردازیهایی هالیوودی در رسانههای شرکتی غرب به سبک ادبیات و سینمای جنگ سرد شده است.
همزمان با ناپدید شدن شین 57 ساله در سمتی که به طور دقیقتر، مشاور امور ملی در شورای دولتی چین یا بدنه اجرایی حکومت خوانده میشود، تمام ارجاعات درباره او نیز از تارنمای وزارت خارجه چین پاک شده است. همچنین وانگ یی، دیپلمات باسابقه و صاحب پیشین این سمت تا اواخر سال میلادی گذشته (2022) به وزارت خارجه بازگشته است.
در همین حال رسانههای غربی تلاش میکنند این وضعیت را به منفیترین شکل ممکن، همانند آنچه در سالهای نخست حاکمیت کمونیستها بر چین شاهد بودهایم یا مشابه داستانهایی که غربیها از کرهشمالی در قالب یک «پاکسازی» حکومتی روایت میکنند، رمزگشایی کنند. با این حال مشخص است گمانهزنیها از «سیانان» و «نیویورکتایمز» گرفته تا نشریات تایوانی، مبهم است. در واقع به نظر نمیرسد آنقدر که روایتهای غربی از سرنوشت وزیر تازه برکنار شده خارجه چین بلاتکلیف است، خود او بلاتکلیف باشد.
آنها میخواهند با مطرح کردن گزینههایی مثل دستگیری، اعدام و تبعید وزیر پیشین خارجه چین، از نظام حاکم بر این کشور تصویر یک رژیم مستبد بیرحم ارائه کنند، حال آنکه در آمریکا، اروپا و نظامهای لیبرال اقماریشان نیز وقتی چهرههای عمومی و سیاستمداران گرفتار رسوایی میشوند، ممکن است ترجیح دهند از رسانهها دوری کنند. همچنین برخلاف تبلیغات شرقستیزانه و مغرضانه آن طرفیها، جامعه چین به خاطر سابقه فرهنگ کنفسیوسی و مراعات احترام شخصی و خانوادگی افراد، برخوردی بسیار اخلاقیتر نسبت به جوامع لیبرال با افرادی دارد که مرتکب خطا میشوند. بنابراین از دست دادن چهره عمومی حتی به دلیل جنایات جزئی بسیار آسانتر از آن است که در غرب رخ میدهد.
در موارد مشابه پیشین مثل بازداشت «جک ما» موسس شرکت علی بابا به خاطر تخلف مالی و شرکتی یا مخالفخوانی سیاسی «پنگ شوآی» قهرمان تنیس چین علیه مقامات پکن نیز رسانههای شرکتی غربی تلاش کرده بودند آنها را قربانیان تبخیر شده حزب کمونیست - به سبک آثار جرج اورول- معرفی کنند ولی بتدریج مشخص شد این افراد بدون سر و صدا، زندگی عادی خودشان را دارند. حال با رد داستانسراییهای تاریک دستگاه پروپاگاندای آمریکا درباره سرنوشت وزیر برکنار شده خارجه چین، میتوان بر اساس واقعیات، وضعیت واقعی او را گمانهزنی کرد.
اولین گمانهای که میتوان مطرح کرد، این است که شین یک مهره بازی موقت در خصمانهترین دوران روابط پکن و واشنگتن بوده که حال در دوره تنظیم مجدد روابط 2 طرف، متعاقب سهگانه سفر رئیس سیا، وزیر خارجه دولت بایدن و رئیس صندوق فدرال آمریکا، مجددا جای خود را به سکاندار اصلی دیپلماسی چینی داده، یعنی وانگ 69 ساله که از او به عنوان سفیر مقرب شی جین پینگ، رئیسجمهوری خلق چین یاد میشود و پیش از انتصاب شین گانگ به مدت یک دهه کامل سکان وزارت خارجه را در دست داشت؛ مردی که در دفتر سیاسی حزب قدرت واقعی را در تصمیمگیریها درباره سیاست خارجی دارد. نشانهاش هم اینکه زمستان پارسال بعد از ترک ساختمان مدور مشهور محله چائویانگ پکن، بر بالاترین کرسی سیاست خارجی در ساختار تکحزبی چین تکیه زد؛ یعنی ریاست کمیسیون امور خارجه کمیته مرکزی حزب کمونیست!
شین علاوه بر اینکه از زیردستان وانگ بوده است، به طیف «گرگهای جنگجو» - نزدیک به نظامیان - در سیاست چین تعلق دارد که رویکردی کاملا خصمانه نسبت به غرب دارند. اصلا به همین دلیل او را به سفارت چین در واشنگتن فرستاده بودند.
اوجگیری وضعیت جنگ سرد میان آمریکا و چین بر سر تایوان یا هیستری ناشی از غائله بالنهای جاسوسی در آسمان ایالات متحده طی یک سال اخیر مشخصههای غلبه گرگها بر دیپلماسی پکن بوده است. در مقابل وانگ در عین همه کاره بودن در دیپلماسی نوین چینی، یک دیپلمات ذاتی و فردی بسیار معتدل، خویشتندار و آرام است که پکن در حال حاضر، برای بازگشت به دوره تنشزدایی از روابط با آمریکا بدان نیاز دارد. پکن نمیخواهد به دولت بایدن اجازه دهد با سوءاستفاده از غائله تایوان، ناتو را به سمت آسیای شرقی توسعه دهد و با محاصره حوزه اقیانوس هند و آرام در پیرامون چین، مقدمات جنگی کردن اوضاع در شرق دور را به منظور انحراف در تغییر روندهای اقتصاد بینالملل فراهم آورد. با این حال اگر دست فرمان محتاطانه وانگ جواب ندهد و آمریکا به شرارتهایش در شرق آسیا ادامه دهد، دیگر نمیتوان با اطمینان گفت فرمان دیپلماسی چین در دست او باقی خواهد ماند. حتی شاید در آینده مجبور شویم به جای اینکه بپرسیم «آقای شین کجاست؟» این سوال را بپرسیم: « آقای وانگ کجاست؟»
ارسال به دوستان
این مردم مؤمن و دیندار
حجتالاسلاموالمسلمین سیدحسین مؤمنی: همانطور که پیشبینی میشد دشمنان دین و انقلاب اسلامی با نزدیکی ایام محرم و عزاداری سید و سالار شهیدان بشدت به هراس و وحشت افتادند و تمام تلاش خود را کردند که این ایام را در بین مردم منزوی کنند. به انحای مختلف تلاش کردند این مراسم یا برگزار نشود یا اگر هم برگزار میشود آن شکوه و عظمتی را که مشاهده کردیم، نداشته باشد.
دشمنان در این ایام نسبت به جریان عاشورا، در این کشور حرکتهایی را انجام داده و نقشههای شومی را کشیدند که به فضل الهی و به نگاه حضرت اباعبداللهالحسین علیهالسلام، دسیسهشان نقش بر آب شد.
نکتهای که هنگام مشاهده حضور میلیونی مردم در چنین مناسبتهایی باید در نظر گرفت، آن است که بر خلاف تبلیغات سنگین دشمن مبنی بر کاهش دینداری در بین مردم، اتفاقا مردم بسیار متدین و مومن هستند. بدون شک و تردید مردم ایران اسلامی مردم معتقد و باورمندی هستند و با وجود تمام هجمههای دشمن دست از اعتقادات مذهبی خود برنمیدارند. در همین حضور میلیونی مردم در مراسم عزاداری امام حسین علیهالسلام که در مساجد و هیئات و تکایای شهرهای گوناگون کشور، شاهد ابراز احساسات و عواطف زیاد مردم به ساحت مقدس حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و اصحاب و اهل بیت مکرم ایشان بودیم، حتی انسانهایی که شاید خیلی ظاهر دینی نداشته باشند، در این تجمع بودند و به امام حسین علیهالسلام ابراز علاقه میکردند. خانمهایی در این تجمع مقدس حضور داشتند که شاید حجاب شرعی را خیلی رعایت نمیکردند اما دل در گرو اعتقادات دینی و ائمه اطهار دارند. اینها همه از رشد دینداری در بین مردم ما حکایت میکند.
این مسیری که مردم متدین ما در طریق محبت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام در پیش گرفتهاند، بهترین مسیر تقرب به بارگاه حضرت احدیت است. امام حسین بهترین راه سلوک الیالله است. راه امام حسین علیهالسلام هم وسیع و پهناور است و هم سریع به مقصود میرسد. در روایت آمده اگر کسی شقی وارد حرم امام حسین علیهالسلام شود، سعادتمند از حرم خارج خواهد شد.
ارسال به دوستان
والیبال زیر 16 سال ایران قهرمان آسیا شد
درخشش بدون توقف
والیبال ایران یک قهرمانی مهم و فوقالعاده دیگر کسب کرد. بعد از پشت سر گذاشتن یک تورنمنت بسیار تلخ در لیگ ملتها که با 10 شکست برای ایران همراه بود، اخیرا روزهای خوبی را در والیبال سپری کردیم که نشان میدهد ایران در ردههای پایه همچنان فوقالعاده است. چندی قبل تیم ملی جوانان والیبال ایران موفق شد در رقابتهای قهرمانی جهان دست به کار بزرگی بزند و با شکست همه حریفان خود به مقام قهرمانی دست یابد. بازیکنانی که نشان دادند میتوانند نسل طلایی والیبال ایران را رقم بزنند و دوباره همه را به آینده این رشته ورزشی امیدوار کردند اما دیروز یک قهرمانی شیرین و فوقالعاده دیگر برای والیبال ایران به ثبت رسید؛ جایی که شاگردان آرش صادقیانی موفق شدند در بازی فینال رقابتهای زیر ۱۶ سال آسیا ازبکستان را شکست دهند و به مقام قهرمانی دست یابند. تیم ایران در ست نخست این مسابقه 25 بر 19 مغلوب میزبان شد که از حمایت هواداران بسیار زیادی در سالن برخوردار بود اما در ستهای بعدی به ترتیب با امتیازهای 25 بر 22، 25 بر 16 و 25 بر 22 به پیروزی رسید و به این ترتیب تیم ملی والیبال زیر 16 سال ایران در نخستین آزمون آسیایی خود موفق به کسب ۷ برد متوالی شد تا بدون شکست عنوان قهرمانی قاره کهن را به دست آورد. این تیم در رقابتهای آسیای مرکزی نیز عنوان قهرمانی را کسب کرد. این بچهها نوید یک آینده فوقالعاده را برای والیبال ایران میدهند و از طرف دیگر نشان میدهد این رشته ورزشی چقدر در ایران محبوب شده است. حالا باید امیدوار باشیم که در بخش بزرگسالان نیز این موفقیت تیمهای پایه تکرار شود تا بتوانیم مثل چند سال اخیر به گل سرسبد والیبال ایران نیز افتخار کنیم. ارسال به دوستان
«وطنامروز» از نظر کارشناسان درباره مزایا و معایب واردات خودروهای نو و کارکرده گزارش میدهد
واردات، گره کور خودرو را باز میکند؟
گروه اقتصادی: اردیبهشت ۹۷ بود که به دلیل از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه اقتصاد ایران، برای واردات بسیاری از کالاها، از سوی دولت محدودیتهایی در نظر گرفته شد. در میان کالاهای ممنوعالورود، خودرو نیز از جمله اقلامی بود که واردات آن ممنوع شد. به این ترتیب از سال 97 تا پایان سال 1400و به دنبال توقف رسمی ثبت سفارش خودرو، عملا هیچ خودروی خارجی جدیدی به کشور وارد نشد. این اتفاق باعث شد تا قیمت خودرو در بازار داخلی افزایش قابل توجهی پیدا کند تا اینکه در اواسط سال 1400 موضوع واردات خودرو در قالب یک طرح در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مطرح و پس از بررسیهای متعدد، طرح واردات خودرو برای سال 1401 از سوی نمایندگان مجلس تصویب شد؛ مصوبهای که به دولت اجازه داد در سال 1401 تا سقف ۷۰ هزار دستگاه خودروی سواری به کشور وارد کند. براساس این مصوبه، این امکان فراهم شد که هر شخص حقیقی و حقوقی بتواند به ازای صادرات خودرو یا قطعات یا سایر کالاها و خدمات مرتبط با انواع صنایع نیرو محرکه(معادل ارزش صادراتی) یا از طریق واردات بدون انتقال ارز، نسبت به واردات خودروی تمامبرقی یا دونیرویی (هیبریدی) یا واردات خودروی بنزینی یا گازسوز با برچسب انرژی B و بالاتر یا دارای شاخص ایمنی ۳ ستاره یا بالاتر براساس گواهیهای استاندارد معتبر اقدام کند. ناگفته نماند در تبصره ۵ این مصوبه نیز موضوع واردات خودروهای دست دوم و تا ۳ سال کارکرده پیشبینی شد. در واقع واردات خودروهای کارکرده طی یکی دو سال گذشته چندین بار توسط افراد مختلف مطرح شد اما هر بار با مخالفت عدهای مواجه میشد تا اینکه با آزادسازی واردات خودرو در سال ۱۴۰۱، بار دیگر ورود خودروهای کارکرده خارجی به کشور مورد توجه قرار گرفت و بالاخره بعد از کشمکشهای فراوان، در بهار ۱۴۰۲، مجلس با لایحه واردات خودروی کارکرده نیز موافقت کرد تا شاید با این روش، بازار پرتلاطم خودرو در کشور کمی آرام شود.
* موافقان و مخالفان واردات خودرو
البته موضوع واردات خودروهای کارکرده (دست دوم) در حالی به تصویب کمیسیون صنایع مجلس رسید که در همان ابتدای تصویب آزادسازی و از سرگیری واردات خودرو به کشور، وزیر صنعت، معدن و تجارت، ضمن اعلام خبر آزادسازی واردات خودرو تصریح کرد: بخشنامه ممنوعیت واردات که اردیبهشت سال ۱۴۰۱ به اتمام رسید، دیگر تمدید نخواهد شد و واردات همچون روال سابق طبق ضوابط قبل انجام میشود اما این نکته را فراموش نکنیم که واردات خودروهای دستدوم همچنان ممنوع خواهد بود.
قبل از تصویب طرح آزادسازی واردات خودرو، فضای دوگانهای در میان تصمیمگیران و کارشناسان کشور ایجاد شد. طرفداران طرح آزادسازی واردات خودرو معتقد بودند آزادسازی واردات التهابات بازار خودرو را آرام میکند و از طرف دیگر گروههای مصرف برای انتخاب ماشین مدنظرشان قدرت انتخاب بیشتری دارند. همچنین واردات باعث میشود اتومبیلهای باکیفیت بیشتری در دسترس عموم قرار گیرد و در نتیجه همه اینها به کاهش ۵۰ تا ۸۰ درصدی قیمت ماشینهای خارجی میانجامد و این فضای رقابتی منجر به تعادل در بازار عرضه و تقاضا میشود.
اما مخالفان طرح آزادسازی واردات خودرو نظر دیگری داشتند. آنها معتقد بودند اگر واردات ماشین آزاد شود قطعا بین تجار واردکننده و خودروسازان اختلاف ایجاد میشود. این تجار با انحصار قیمتگذاری میتوانند در بازار خودرو قدرت و سرعت عمل را به دست گیرند. یکی دیگر از علل مخالفت این دسته از کارشناسان آماده نبودن زیرساختهای گمرکی برای اجرایی کردن این طرح است اما آنچه از جمعبندی نظر موافقان و مخالفان حاصل میشود به چند نکته مهم اشاره دارد؛ نخست آنکه آنها هیچ اشارهای به پایین آمدن قیمت خودروی داخلی نمیکنند و اختلاف نظر آنها فقط بر سر توازن قدرت واردکننده و تولیدکننده است. با این وجود اجرای طرح واردات خودرو بیشک تأثیر خود را بر بازار خودروی کشور خواهد گذاشت.
* افزایش رقابت، کاهش قیمت
به گفته دبیر انجمن واردکنندگان خودرو، واردات خودروهای کارکرده، همان تصمیمی است که نمایندگان مردم در مجلس در جهت حمایت از مردم و معیشت خانوادهها اتخاذ کردهاند و این اتفاق قطعا تاثیر مثبتی در کاهش قیمت خودرو در بازار خواهد داشت. مهدی دادفر معتقد است این قانون تلاش میکند با افزایش رقابت، قیمت را کاهش و عرضه خودرو را افزایش دهد و با اجرای این طرح میتوان بهترین خودروهای کم کارکرد مدل ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ را با کمترین قیمت به کشور وارد کرد.
نگاهی به وضعیت مصرف خودرو در کشورهای دیگر نشان میدهد در بسیاری از کشورها با گذشت یک سال از عمر خودرو، قیمت خودرو افت ۳۰ درصدی، با گذشت ۲ سال ۵۰ درصدی و با گذشت ۳ سال افت ۶۰ تا ۷۰ درصدی دارد. به عبارت دیگر میتوان خودروی ۴۰ هزار دلاری را به قیمت ۱۵ هزار دلار خریداری و وارد کرد. به این ترتیب مشتری میتواند با احتساب عوارض، تعرفه و سایر هزینهها، خودروی مدل ۲۰۱۹ یا ۲۰۲۰ وارداتی با کارکرد کمتر از ۲ سال را با پرداخت یکمیلیارد تومان خریداری و استفاده کند.
دادفر در این رابطه میگوید: در طرح واردات خودروی کارکرده انحصار واردات خودرو، از مسیر نمایندگیهای مجاز یا برخی اشخاص و شرکتها، شکسته شده و هر فرد حقیقی و حقوقی میتواند نسبت به واردات خودرو اقدام کند. این اقدام خوبی است، زیرا بازار خودروی ایران بهدلیل انحصار در واردات با برخی التهابات روانی مواجه بوده است. این قانون توزیع برابر فرصت واردات خودرو به همه افراد، البته به شرط تأمین ارز است و هیچ فشاری را بر منابع ارزی کشور تحمیل نمیکند.
به گفته وی، اکنون نیز مالکان خودروهای خارجی هزینه دریافت سرویسهای دورهای، دریافت خدمات و تأمین قطعات را به نرخ بازار آزاد میپردازند. علاوه بر این وقتی یک تاجر خودروی خارجی را وارد میکند، طبیعتا سراغ واردات خودرویی میرود که شبکه خدمات پس از فروش آن در داخل کشور وجود داشته باشد. اگرچه شبکه خدمات پس از فروش خودروهای خارجی به ارائه این خدمات الزامی ندارد اما مشکل چندانی برای ارائه خدمات پس از فروش به خودروهایی که گارانتی از نمایندگی مجاز ندارند نیز وجود ندارد.
کارشناسان بازار خودرو بر این باورند که واردات خودرو، بویژه خودروهای کارکرده در کاهش قیمت خودروهای پرتیراژ داخلی موثر خواهد بود، چرا که با واردات خودرو تنوع در عرضه خودرو و قدرت انتخاب مشتریان نیز افزایش یافته و در نتیجه وقتی تنوع در انتخاب و رقابت قیمتی در بازار خودرو ایجاد شود، قیمت خودرو شکسته خواهد شد.
* تأمین ارز برای واردات خودرو
در حال حاضر با توجه به موافقت نهادهای مختلف از جمله وزارت صمت، مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلح نظام، چنانچه بانک مرکزی نیز تایید نهایی برای تامین ارز لازم برای واردات را بدهد، ورود خودروهای کارکرده به کشور با هدف تنظیم بازار در کنار خودروهای نو خارجی، حتمی خواهد بود.
این در حالی است که عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفته است قرار نیست این خودروها از محل ارز دولتی وارد شود بلکه مردم میتوانند با ارزهایی که در خانههای خود دارند و تا ۶۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود، اقدام به واردات کنند. به گفته لطفالله سیاهکلی، اگر فردی در خارج از کشور یا در منزل خود ارز دارد، میتواند اقدام به واردات کند؛ در حال حاضر مردم ایران در خانههای خود بیش از ۶۰ میلیارد دلار ارز در اختیار دارند که میتوانند برای خرید خودرو از آن استفاده کنند.
وی معتقد است دولت مکلف به ایجاد رقابت در بازار خودرو است که در ۲ بخش عملی میشود؛ یکی کیفیت و دیگری قیمت خودرو؛ وقتی خودرو در بورس عرضه شد، قیمت برخی مدلهای آن به ۳ میلیارد تومان رسید، در حالی که قیمت واقعی آن ۷۰۰ میلیون تومان بود. در این شرایط و با تصویب لایحه ساماندهی خودرو در مجلس که به اصلاح قانون قبلی انجامید و واردات خودروهای کارکرده را آزاد کرد، قیمت خودرو سیر نزولی میگیرد و کیفیت آن سیر صعودی خواهد یافت.
سیاهکلی با اشاره به اینکه با این اقدام، خودرو به قیمت واقعی میرسد، نه آن قیمتی که دلال کف بازار تعیین میکند، میگوید: تعرفه واردات خودروی کارکرده باید از ۲۰ درصد آغاز شده و حداکثر ۱۰۰ درصد باشد و هر چه تعداد سیلندر یا قدرت خودرو بالا میرود، با توجه به افزایش میزان مصرف سوخت آن، دولت میتواند تعرفه گمرکی واردات را افزایش دهد. در این میان باید تعرفه گمرکی خودروهای وارداتی به صورت پلکانی افزایش یابد، چرا که تعرفه گمرکی ابزار مناسبی برای حمایت از تولید داخل است تا خودروسازان بتوانند ارز تهیه کرده و کیفیت تولید داخل را ارتقا دهند. از طرفی اگر تعرفه گمرکی واردات خودرو بر اساس مصرف بنزین باشد، بسیار خوب است و میتوان میزان مصرف بنزین را هم مدیریت و کنترل کرد و خودروهایی که کمتر از ۶ تا ۷ درصد مصرف سوخت دارند، باید تعرفه واردات آنها زیر ۳۰ درصد باشد.
* از ظرفیتهای تولید استفاده شود
صحبتهای نماینده مجلس در حالی مطرح میشود که به باور برخی کارشناسان بازار خودرو، ظرفیت تولید خودرو در داخل کشور کم نیست اما از ظرفیتهای خطوط تولیدی آنطور که باید استفاده نمیشود، لذا در این شرایط واردات دست دوم آن هم در شرایطی که خودروسازی در جهان به سمت برقیشدن میرود، سپردن فرصت تولید به دیگران است. احمد فرهادی، کارشناس اقتصاد میگوید: کالای مصرفی دست دوم، به هر حال دست دوم محسوب میشود و معمولا مسیر آنها مهاجرت از «سرزمینهای دست اول» به «سرزمینهای مقصد دوم» است که این دومی، سرزمینی است که نسبت به داشتههای خود بیتوجه است و مسائل اقلیمی، آب و هوا و سلامتی افراد جامعه در وهله دوم اهمیت - به بهای ارزانتر بودن - قرار دارد اما نکته مهم این است که آنچه در اولویت قرار میگیرد، تنها تسکین آلام و کنترل شرایط است و درمان ریشهای ندارد.
به گفته وی، بحث حضور خودروهای دست دوم این روزها مسیر خود را هموار کرده و احتمالا به زودی شاهد حضور تعدادی از این خودروها در کشور خواهیم بود اما سوال اصلی این است که حضور این خودروها در بازار ایران، چه نتایجی در پی خواهد داشت؟ از سوی دیگر شاهد تغییر در صنعت خودروسازی و حرکت به سمت تولید خودروهای هیبریدی یا تمام برقی در جهان هستیم به طوری که بسیاری از کشورهای توسعهیافته یا همان «سرزمینهای دست اول» تا چند سال آینده فروش خودروها با سوخت فسیلی را ممنوع خواهند کرد. به عبارت دیگر هر چه به گذشته بازگردیم خودروهای تولیدشده آلایندهتر و ناایمنتر هستند و این خودروهای ناایمن و آلاینده؛ هر ساله مهاجرت خود را از سرزمینهای دست اول به سمت سرزمینهای مقصد دوم ادامه میدهند؛ مهاجرتی که میتواند تهدیدی برای انسانها و آب و هوای یک منطقه باشد.
فرهادی میافزاید: بر اساس آمار موجود، در حال حاضر همه ما انسانها در کره زمین نزدیک به 1.4 میلیارد وسیله نقلیه را در تملک داریم که اگر با همین شتاب بیش برویم، این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۲ برابر افزایش پیدا میکند؛ با رشد تولید در چند سال آینده میتوان انتظار داشت سالانه حدود ۱۰۰ میلیون خودرو به این تعداد افزوده شود و افزایش تولید خودروهای جدید یعنی رشد مهاجرت خودروهای قدیمی. این در حالی است که استراتژی اصلی در «سرزمینهای دست اول» جایگزینی خودروهای فسیلی با خودروهای برقی برای مقابله با گرمایش هواست.
وی تأکید کرد: اساسیترین بخش این معادله این است که صادرات خودروهای دستدوم قدیمی یک گزینه ارزان و مطلوب برای کشورهای مقصد دوم است و در همان حال گزینهای آسان برای خلاصی از شر خودروهای آلاینده برای کشورهای دست اول خواهد بود.
* آلایندگی خودروهای دست دوم
بر اساس گزارش سازمان ملل که سال ۲۰۲۰ منتشر شده است، اگر تجارت جهانی خودروهای دست دوم کنترل نشود، میتواند عواقب بدی بر تغییرات آب و هوا، کیفیت هوا و در نتیجه سلامت عمومی داشته باشد. این مطالعه همچنین نشان داد بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸، ایالات متحده، ژاپن و اتحادیه اروپایی ۱۴ میلیون خودروی سواری کارکرده صادر کردهاند که مقصد ۷۰ درصد آنها به کشورهای در حال توسعه آفریقا، اروپای شرقی، آسیا، خاورمیانه و آمریکای لاتین بوده است. دوسوم کشورهای مورد بررسی در این مطالعه فاقد سیاستهای کافی برای تنظیم کیفیت خودروهای وارداتی بودهاند.
در کشور ما زیرساختهای تولید خودرو فراهم است؛ میلیاردها دلار سرمایهگذاری شده تا خطوط تولیدی بتوانند هر ساله بیش از ۲ میلیون خودرو تولید کنند! اما آنچه در عمل اتفاق افتاده تولید خودرو در مرز یک میلیون دستگاه مانده است. این به معنای استفاده نکردن از ظرفیتهای خطوط تولیدی و فرصت تولید را در اختیار دیگران گذاشتن است. چندی پیش یکی از مدیران عامل شرکتهای بزرگ تولید خودرو از نگاه به سیاستهای بالادستی صحبت میکرد، اینکه؛ اگر آنها بگویند خودروی نو وارد کنید، ما نخستین شرکتی هستیم که واردات خودرو را پیشه خواهیم کرد و اگر بگویند خودروی دست دوم وارد کنید، باز هم ما نخستین شرکت خواهیم بود اما در حقیقت به نظر میرسد چنین اظهاراتی گرهگشا نیست. بنگاههای بزرگ علاوه بر مسؤولیت تامین کالاهای مورد نیاز جامعه باید بتوانند در مسیر سیاستگذاریهای کلان جامعه هم مشارکت داشته باشند؛ اینکه بنگاهی فقط خود را تابع بداند، چندان مطلوب نیست!
از سوی دیگر یک سال از موضوع مجوز واردات خودروهای نو میگذرد و هنوز شاهد اتفاق خاصی در این حوزه نیستیم؛ شاید دلیل این کندی، کمبود منابع ارزی و تنگناهای مناسبات بینالمللی باشد اما هر چه باشد همان دلایل میتواند بر موضوع واردات خودروی دست دوم هم موثر باشد.
* واردات به شرط تأمین ارز
دانشیار دانشکده مهندسی خودرو در گفتوگو با «وطن امروز» درباره تاثیر واردات خودرو بر وضعیت بازار خودرو در ایران میگوید: در طرحی که توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شد، ظاهرا تمام ضوابط ممکن برای واردات خودرو برداشته شده است به غیر از ضابطه واردات خودروهای زیر 5 سال که تأکید بر عمر کمتر از ۵ سال تولید خودرو در زمان ورود به گمرک دارد.
امیرحسین کاکایی افزود: در حال حاضر فضای جامعه به شکلی شده که اکثریت جامعه با این تصور که واردات خودرو به کاهش قیمت خودرو در کشور میانجامد، طرفدار اجرای هر چه سریعتر این مصوبه هستند، در حالی که آنچه اکنون از هر موضوع دیگری اهمیت بیشتری دارد، بحث تأمین ارز برای واردات خودرو است.
وی معتقد است: در شرایط کنونی واردات خودرو با اما و اگرها و موانع زیادی روبهرو است که مهمترین آن تخصیص و تأمین ارز است، چرا که در حال حاضر هیچگونه مشکل قانونی برای واردات وجود ندارد و در صورت وجود و تأمین ارز، واردات انجام میشود. به عبارت دیگر تا زمانی که درآمد دولت افزایش پیدا نکند، کمبود ارز وجود خواهد داشت و این امر مانعی جدی بر سر راه واردات خودرو خواهد بود.
کاکایی میافزاید: طبق نظر نمایندگان مجلس، مصالح مملکت بر درآمد دولت ارجحیت دارد در حالی که به اعتقاد کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، افزایش درآمدهای کشور پیشزمینه هر تحول اقتصادی در حوزه واردات و صادرات است. نظام بانک مرکزی در حال حاضر بر مبنای تخصص بانکداری عمل میکند و در نتیجه تا زمانی که نتواند ارز مورد نیاز واردات خودرو را تأمین کند، امکان واردات وجود نخواهد داشت.
* کاهش نرخ ارز بدون پشتوانه
دانشیار دانشکده مهندسی خودرو بر این باور است اکنون کشور در یک دوراهی تاریخی قرار گرفته؛ از یک سو بازارهای سرمایهگذاری از جمله بازار سرمایه، ارز و... با رکود شدیدی مواجه شده و از طرفی موضوع واردات خودرو مطرح شده است. در این میان اگر چه قیمت ارز نسبت به ماههای گذشته کاهش یافته و در ظاهر اتفاق مثبتی در فضای اقتصادی کشور رخ داده اما نباید فراموش کرد زمانی کاهش نرخ ارز اهمیت دارد که پشتوانه این کاهش بر مبنای ورود ارز به کشور باشد نه مدیریت خروج ارز.
به گفته کاکایی، با فرض اینکه بانک مرکزی با واردات خودرو موافقت کند، پیشبینی بازار خودرو در کشور پس از واردات خودرو ۲ فرضیه را پیش رو قرار میدهد؛ نخست آنکه واردات خودروی دسته دوم بازی بانک مرکزی در بازار متشکل ارزی را به هم میزند، چراکه به یک عده مجوز میدهد در عمل دلار را به هر قیمتی که بخواهند بفروشند.
از طرفی ما در کشوری زندگی میکنیم که با فضاسازی خبری قیمت دلار بالا و پایین میشود. در حال حاضر این ذهنیت ایجاد شده است که قیمت خودرو پایین میآید اما بیشک قیمت خودرو از یک عدد مشخص پایین نمیآید، حتی اگر خودروساز نتواند تولید خود را عرضه کنند بازار به شرایط رکود میرود، یعنی همان اتفاقی که برای سایر بازارها از جمله مسکن رخ داد.
این کارشناس صنعت خودرو تأکید میکند با استدلالی که واردات خودروی دسته دوم تصویب شد باید واردات لوازم خانگی نیز آزاد شود، چرا که قیمت یخچال فریزر نیز بالاست. واردات هر نوع کالا در این شرایط اقتصادی تاحدودی قیمتها را پایین میآورد اما منجر به ضربه زدن به صنعت میشود.
ارسال به دوستان
معاریو: 58 درصد اسرائیلیها نگران جنگ داخلی هستند
سقوط آزاد
* سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل در نامههایی هشدارآمیز به نتانیاهو از کاهش بازدارندگی در مقابل ایران ابراز نگرانی کرد
گروه بینالملل: سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل در ۴ نامه هشدارآمیز به نخستوزیر این رژیم نوشته است شکاف ایجادشده در جامعه صهیونیستی در نتیجه تغییرات قضایی، به بازدارندگی در برابر ایران، حزبالله و «سایر دشمنان» آسیب زده است.
روزنامه یدیعوت آحارانوت روز جمعه ششم مرداد گزارش داد چهارمین نامه هشدار سازمان اطلاعات نظامی ارتش، دوشنبه گذشته که مجلس اسرائیل نخستین قانون جنجالی از لایحه دولتی برای تغییرات قضایی را تصویب کرد، برای بنیامین نتانیاهو ارسال شد. از طرفی، نتایج نظرسنجی موسسه تحقیقاتی «لازار» رژیم صهیونیستی که در روزنامه معاریو منتشر شد، نشان میدهد ۵۸ درصد صهیونیستها از یک جنگ داخلی واقعی میترسند و تنها ۳۸ درصد از آنها گفتند انتظار وقوع جنگ داخلی را ندارند. این نظرسنجی نشان داد بیشترین ترس از وقوع جنگ داخلی در میان رایدهندگان حامی حزب اپوزیسیون تلآویو با ۷۶ درصد است و در مقابل ۵۵ درصد حامیان احزاب ائتلاف کابینه فعلی این هراس را دارند. در پی گسترش دامنه تمرد نظامیان صهیونیست از خدمت، پس از تایید تغییرات در دستگاه قضایی، ۴۹ درصد صهیونیستها میترسند ارتش به بیکفایتی برسد و در مقابل ۴۵ درصد معتقدند هیچ آسیبی نخواهد داشت. همچنین ۴ درصد صهیونیستها گفتند اقدامات مثبتی برای خروج از اراضی اشغالی داشتهاند و ۲۲ درصد هم پاسخ دادند فعلا در حد فکر بوده و اقدامی در این زمینه نکردهاند. اکثر پاسخدهندگان به این نظرسنجی یعنی ۶۸ درصد صهیونیستها هم گفتند به فکر خروج از اراضی اشغالی هستند. «بنی گانتس» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی و رئیس حزب «اردوگاه دولتی» در اظهاراتی به نخستوزیر این رژیم تاخت. طبق گزارش شامگاه جمعه وبگاه سما، گانتس گفت: «اینکه نخستوزیر بنیامین نتانیاهو نمیتواند به تصمیمات صادره از دستگاه قضایی احترام بگذارد، به مثابه فساد اخلاقی است». کابینه رژیم صهیونیستی به ریاست نتانیاهو پس از روی کار آمدن، به رغم اعتراضات گسترده، تلاشهایی را برای تصویب طرحی تحت عنوان «اصلاحات قضایی» آغاز کرد تا دستگاه قضایی این رژیم را تضعیف کند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی که علیه او اتهامات قضایی مطرح است، سعی دارد با تصویب کامل طرح مذکور از محاکمه فرار کند. در همین ارتباط وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی با اشاره به نتانیاهو تاکید کرد رئیس قوه مجریه باید به تصمیمات دادگاه حتی اگر موافق آن نباشد، پایبند باشد.
در این میان ارزیابی سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل تأکید کرده ایران و حزبالله ترجیح میدهند فعلا کنار بایستند و بگذارند این رژیم در نتیجه بحران داخلی خود «از درون فرو بپاشد». بر اساس این ارزیابی، ارتش معتقد است بازدارندگی اسرائیل تا به حال بر ۴ جنبه قوی متکی بوده: توان ارتش، رابطه مستحکم با آمریکا، اقتصاد قوی و انسجام داخلی اما هر ۴ بعد این توانمندی در نتیجه شکاف ایجادشده بر سر تغییرات دستگاه قضایی در ماههای اخیر لطمه دیده است. هزاران تن از نظامیان ذخیره - شامل خلبانان - گفتهاند ارائه خدمات داوطلبانه به ارتش را در اعتراض به تغییرات قضایی تعلیق خواهند کرد. عدم حضور نظامیان ذخیره در برخی یگانها آغاز شده است. در همین زمینه ارتش سهشنبه گذشته هشدار داد سرپیچی نیروهای ذخیره از خدمت نظامی برای مدتی طولانی، به آمادگی رزمی ارتش آسیب خواهد زد و جبران عواقب آن ممکن است مدت زیادی طول بکشد. به هر روی شواهد نشان میدهد رژیم صهیونیستی قدرت بازدارندگی خود را مقابل حزبالله لبنان از دست داده و صحبتها و تحلیلها درباره فروپاشی و نابودی این رژیم افزایش یافته است.
* بازدارندگی اسرائیل به دلیل جنگ داخلی رو به تحلیل نهاده است
عیدی کوهن، تحلیلگر امور عربی در شبکه ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی گفت: آنچه قدرت بازدارندگی اسرائیل در برابر حزبالله نامیده میشود، به دنبال حوادث و اعتراضات اراضی اشغالی در دوره اخیر از بین رفته است. معلوم نیست حزبالله برای جنگ برنامهریزی میکند یا خیر اما در هر صورت این وضعیت به نفع حزبالله است.
* رژیم صهیونیستی درحال فروپاشی است
وی گفت: جهان عرب شاهد نوعی بدبینی نسبت به تلآویو در تمام سطوح است. حتی در نوشتهها و مقالات تحلیلگران امور اسرائیل آمده است تلآویو در حال فروپاشی است و یهودیان در حال کشتن یکدیگرند. کوهن به اظهارات مسؤولان اسرائیلی سابق در نهادهای سیاسی و امنیتی پرداخت و گفت: همه چیز منتشر میشود؛ هر کلمهای؛ اظهارات ایهود باراک و ایهود المرت، از نخست وزیران پیشین اسرائیل. آنها همه چیز را منتشر میکنند. بسیار خوشحال هستند و پیشبینی میکنند یک جنگ رخ بدهد و فلسطین آزاد شود. کوهن که از تحلیلگران نزدیک به وزارت خارجه رژیم صهیونیستی است، گفت: صحبت در جهان عرب درباره تخریب معبد سوم است. کاریکاتوری از پرچم اسرائیل که در حال سوختن است، منتشر میشود. قدرت بازدارندگی در برابر حزبالله لبنان از بین رفته است. حزبالله در حال امتحان کردن ما است.
کوهن گفت: آنها انواع فیلمها را درباره فروپاشی اسرائیل ساختهاند. همچنین سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانی خود گفت اسرائیل با تخریب، فروپاشی و دودستگی مواجه است.
* عملیات حزبالله علیه رژیم صهیونیستی نشاندهنده نبود بازدارندگی است
طبق ادعای صهیونیستها ماه مارس حزبالله لبنان یکی از نیروهای خود را به منطقه مجیدو در ۷۰ کیلومتری مرزها فرستاد. وی بمبی را در این منطقه کار گذاشت که ساخت روسیه بود. این بمب در این مکان منفجر شد اما به طرز معجزهآسایی تلفات جانی نداشت. بعد از آن این نیروی حزبالله مکان را ترک و تلاش کرد به لبنان بازگردد اما نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی توانستند او را بازداشت کنند. از سویی حزبالله لبنان هفته گذشته سیلی محکمی به صورت رژیم صهیونیستی زد. این اتفاق زمانی افتاد که ویدئویی درباره سفر هرتزی هالوی، رئیس فرمانده ارتش رژیم صهیونیستی و فرمانده منطقه شمالی به مرزها با لبنان منتشر شد. منابع امنیتی در تلآویو اعلام کردند این اقدام در راستای اقدامات تحریکآمیز اخیر حزبالله بوده و نشاندهنده آمادگی این حزب برای ورود به جنگ علیه این رژیم است. این ویدئو نیز به منزله یک پیروزی اضافی برای حزبالله در این جنگ است. کارشناسان نیز اعلام کردند پیام حزبالله این بوده است که ما میتوانیم هالوی و فرمانده منطقه شمالی را به قتل برسانیم. همچنین انتشار ویدئویی از نیروهای حزبالله لبنان در نزدیکی دیوار مرزی با اراضی اشغالی از سوی رسانههای عبری بود. رسانههای عبری این ویدئو را بسیار نگرانکننده خواندند. رسانههای رژیم صهیونیستی اعلام کردند ساکنان شهرکهای منطقه الجلیل بسیار نگرانند و حق دارند نگران باشند.
* مقام سابق صهیونیست: نتانیاهو به اقتصاد اسرائیل ضربه زده است
از سوی دیگر اقتصاد اسرائیل رو به زوال است. یعکوف فرانکل، رئیس سابق بانک رژیم صهیونیستی در مصاحبهای درباره پیامدهای فاجعهبار تصویب قوانین طرح اصلاحات قضایی بر اقتصاد این رژیم هشدار داد و گفت: صفهایی از سرمایهگذاران آمریکایی در حال حاضر سوال میکنند چگونه میتوانند سرمایههایشان را از «اسرائیل» خارج کنند؟
فرانکل با اشاره به تعهدی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به مدیر اجرایی شرکت مودیز داده، مدعی شد قوانین قضایی از یک اتفاق نظر گسترده برخوردار خواهد شد و این یعنی نتانیاهو دروغ گفت و با این کار اعتبار اقتصاد را به خطر انداخت. رئیس سابق بانک رژیم صهیونیستی با اشاره به دورههای موفق اقتصاد رژیم صهیونیستی گفت: اکنون داستان کاملا برعکس شده و اگر نگویم ما همانند جذامیها شدهایم، باید بگویم هنوز خیلی جالب نیستیم و بسیار کوچکیم. بعد از همه اینها ما حوزهای به نام هایتک داشتیم که بیش از ۵۰ درصد صادرات ما از آن بود و نقش بسیاری در رشد اقتصادی ایفا کرد اما چه اتفاقی در حال وقوع است؟ این حوزه در حال خشک شدن است و شاهد فرار مغزها هستیم و اگر من یک رهبر بودم، بسیار نگران میشدم. وی در پایان تاکید کرد: وامهای مسکن پرهزینهتر خواهد شد و این به معنای کاهش سرمایهگذاریها خواهد بود و رشد اقتصادی کاهش خواهد یافت و البته این کاهش آغاز شده است، همچنین با کسری بودجه مواجه خواهیم شد و کسی که هزینه این کسری را متحمل خواهد شد، یا نسل آینده خواهد بود یا مالیاتهایی که به این نسل تحمیل خواهد شد و تمام پیشگوییها حاکی از این است که شرایط خوب نیست.
ارسال به دوستان
دادگاه کیفری یک تهران: اعضای گروهک منافقین برای دفاع از خود وکیل معرفی کنند
تشکیل پرونده برای 104 منافق
دادگاه کیفری یک استان تهران در رابطه با محاکمه ۱۰۴ عضو سازمان مجاهدین خلق یک آگهی عمومی منتشر کرد و از آنها خواست برای دفاع از اتهاماتشان، وکیل معرفی کنند. در همین رابطه دادگاه کیفری یک استان تهران با انتشار یک آگهی عمومی که در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر شده، از اعضای متواری سازمان مجاهدین خلق معروف به منافقین خواست وکیل قانونی خود را به این دادگاه معرفی کنند تا در فرآیند رسیدگی به پروندهای که برای آنها تشکیل شده از این افراد دفاع کنند. در آگهی عمومی که از سوی این دادگاه صادر شده، آمده است: «نظر به اینکه بر اساس کیفرخواست شماره ۱۴۰۲۶۸۴۳۰۰۰۰۳۷۳۶۰۷ مورخ ۱۸ تیرماه ۱۴۰۲ صادره از سوی دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارجاعی به دادگاه کیفری یک استان تهران، نسبت به اشخاص مطابق فهرست پیوست، تقاضای کیفر شده و با عنایت به عدم دسترسی و متواری بودن متهمان با لحاظ معلوم نبودن محل اقامت آنها و اینکه اقدامات دادسرای تعقیبکننده جرم، منتج به دستیابی به متهمان و همچنین ابلاغ به آنان به نحو دیگر نشده است و با توجه به ضرورت معرفی وکیل از ناحیه نامبردگان برای دفاع از اتهامات انتسابی، مستندا به ماده ۳۸۴ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و با امعان نظر به ماده ۱۷۴ قانون مورد اشاره، به موجب این آگهی به اشخاص مذکور ابلاغ میشود ظرف مهلت یک ماه از تاریخ نشر این آگهی نسبت به معرفی وکیل قانونی به این دادگاه اقدام کنند. در غیر این صورت مطابق قانون، تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد شد». اسامی متهمان حاضر در این پرونده که از آنها خواسته شده وکیلی را به دادگاه معرفی کنند عبارت است از: تشکیلات موسوم به مجاهدین خلق (معروف به گروهک منافقین)، مسعود رجوی، مریم قجر عضدانلو (معروف به مریم رجوی)، مهدی ابریشمچی، زهره اخیانی، فهیمه اروانی، مهدی براعی، مژگان پارسیایی، زهرا مریخیآهنگرکلایی، محمدعلی توحیدی خانیکی، علی خداییصفت، مهدی خداییصفت، عباسعلی داوریفیضیپورآذر، سیدمجید سیدالمحدثین، صدیقه حسینی، محمد طریقتمنفرد، مهوش سپهری، قدسی خرازیان، مهناز سلیمانیان، محسن سیاهکلاه، مریم فضلمشهدی، بهشته شادرو، ژیلا دیهیم، ابوالقاسم رضایی، حمیرا حجتیامامی، محمود عطاییکاریزی، گلنار جواهریساعتچی، مهریان حاجینژاد، مرتضی اسماعیلیانمارنانی، دولت نوروزیمنجیلی، زهرا بخشایی، محمد حیاتی، نیکو خائفیاشکذری، عذرا علویطالقانی، جمیله ابریشمچی، محمود قجرعضدانلو، بدری پورطباخ، محمدجواد قدیریمدرسی، فرهاد الفت، رویا احمدیموسوی، بهزاد نظیری، فرشته یگانه، معصومه بلورچی، یاسر جهاننژادی، فائزه خیاطحصاریمحمدی، صالح رجوی، محمد ساداتخوانساری، پرنیان سرآمد، حکیمه سعادتنژاد، حمیده شاهرخیامیری، ثریا شهری، پروین صفایی، محمود فخارزاده، عشرت محبتکار، علیرضا معدنچی، عباس میناجیمقدم، حمیدرضا اسحاقی، علیرضا امامجمعه، اسدالله اوسطی، فاطمه آدرسی، مصطفی آسیفی، زهره بنیجمالی، محمود بنیهاشمی، اسدالله بهرامی، علیرضا بهرامی، عزیزالله پاکنژاد، مهرافروز پیکرنگار، مریم حاجخانیان، احمد حنیفنژاد، پرویز خزائی، حسین دادخواه، فاطمه داوران، حسین ربوبیخبوشانی، سپیده ابراهیمی، بیژن رحیمی، آزاده رضایی، هادی روشنروانی، محمد ساداتدربندی، فریدون سلیمی، عباس شاکری، سهیلا شعبانی، احمد شکرائی، سهیلا صادق، مهران صادق، طاهره ضیائی، کبری طهماسبی، رقیه عباسی، زهره عطریانفر، مهری علیقلی، مرتضی فخار، سیداسدالله فقیهدزفولی، ایرج فیضبوسجینی، پرویز کریمیانسیچانی، احمد گلپایگانی، فرید ماهوتچیحسینی، مهدی مددیالموسوی، سیدمحمود احمدیعلونآبادی، سیدجواد احمدیعلونآبادی، اسماعیل مرتضایی، محمود معیری، رقیه ملکمحمدی، حسن نظامالملکی، نسرین نظریعلیآبادی، علی هادیزاده و اللهکرم هوشنگی. ارسال به دوستان
روسیه: سیستم پرداخت بریکس جایگزین سوئیفت میشود
بریکس در مسیر دلارزدایی
گروه اقتصادی: اینطور که پیداست با افزایش فشارهای مالی آمریکا به کشورهای مختلف ذیل تحریم یا هر عنوان دیگری حرکت به سمت پیامرسانهای جدید که دلار در آن نقشی نداشته باشد، تشدید شده است. پس از یوآن دیجیتال، حالا اعضای بریکس هم سیستم پرداختیای تهیه کردهاند که میتواند سوئیفت را کنار بگذارد. نکته حائز اهمیت درباره بریکس آن است که هماکنون 25 درصد تولید جهان در این کشورها اتفاق میافتد و اگر کشورهای در صف برای عضویت بتوانند عضو بریکس شوند تا 50 درصد این سهم افزایش مییابد. به گزارش «وطن امروز»، رئیس کمیته هماهنگی همکاری اقتصادی روسیه با کشورهای آفریقایی گفت: جهان چندقطبی با مشارکت آفریقا در حال شکلگیری است که سیستم پرداخت بریکس در «دنیای جدید غیرغربی» جایگزین سوئیفت خواهد شد. آنطور که راشاتودی در این باره نوشته است، رئیس کمیته هماهنگی همکاریهای اقتصادی با کشورهای آفریقایی (آفروکام) گفت: این قاره بخشی از یک جهان چندقطبی با روابط اقتصادی کاملا جدید خواهد بود. به گفته ایگور موروزوف، جهان تکقطبی در حال فروپاشی است و جهان چندقطبی با مشارکت آفریقا در حال شکلگیری است؛ جایی که طبقه متوسط تازهشکلگرفته در آینده نزدیک تقاضای مصرفکننده را تعیین خواهد کرد.
این مقام روس در حاشیه نشست روسیه و آفریقا فاش کرد 19 کشور آفریقایی در سال گذشته برای عضویت در گروه بریکس درخواست دادهاند، چراکه خواهان روابط اقتصادی کاملا جدید هستند. موروزوف ادامه داد: پس از اینکه آمریکا و اتحادیه اروپایی ذخایر ارزی روسیه را توقیف کردند، جهان متوجه شد این نه تنها یک «سلاح سیاسی»، بلکه یک ابزار برای فشار مالی بر سیاست خارجی و داخلی کشورها و (حتی) قارههاست.
دلار آمریکا به سلاح تبدیل شده است، برای همین است که کشورها بتدریج استفاده از آن در تجارت را کنار میگذارند و سیستم پرداخت بریکس «دنیای جدید غیرغربی» جایگزین شبکه پیامرسانی مالی سوئیفت خواهد شد. وی افزود: «رهبران آفریقا همچنین نگران استفاده بیشتر از دلار و یورو هستند. در همین راستا، تعداد کشورهایی که تمایل دارند به بریکس بپیوندند به سرعت در حال افزایش است، زیرا این یک سیستم پرداخت جایگزین است که قرار است ظرف نیم سال فعال شود». کشورهای عضو بریکس به دنبال تجارت با ارزهای ملی هستند و تلاش میکنند یک شبکه پرداخت مشترک برای کاهش وابستگی به سیستم مالی غرب بویژه دلار به راه بیندازند. رئیس کمیته هماهنگی همکاریهای اقتصادی با کشورهای آفریقایی گفت: روابط تجاری روسیه با کشورهای آفریقایی در سالهای اخیر تقویت شده است و فضای بیشتری برای رشد وجود دارد، نظیر مناطق آزاد تجاری که فعالانه در کشورهای آفریقایی در حال توسعه هستند. وزارت خارجه روسیه هفته گذشته اعلام کرد کشورهای عضو بریکس در نشست ماه آینده خود درباره ایجاد یک سازوکار پرداخت پایدار برای مبادلات تجاری دوجانبه بحث و گفتوگو خواهند کرد. نشست این گروه در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی 22 تا 24 آگوست برگزار خواهد شد. کشورهای عضو بریکس تلاش میکنند در معاملات دوجانبه بیشتر دلار آمریکا را کنار بگذارند و این تلاشها به دنبال تحریمهای روسیه که به میزان موثری دسترسی این کشور به سازوکارهای مالی غرب را قطع کرد، شتاب بیشتری گرفت. تعداد زیادی از کشورهای در حال توسعه نظیر کشورهای عضو بریکس مانند روسیه، چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی در مبادلات تجاری به سوی ارزهای جایگزین حرکت کردهاند. روسیه سال گذشته ایده ارز بریکس را مطرح کرد. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور، ژوئن گذشته گفت این گروه در حال کار روی یک ارز ذخیره بر اساس سبدی از ارزهای ملی مورد استفاده 5 کشور عضو این بلوک است. دیلما روسف، رئیس بانک بریکس با اشاره به حمایت این بانک از ارزهای ملی اعلام کرده است تولید ناخالص داخلی جهانی کشورهای بریکس یک چهارم تولید جهانی را تشکیل میدهد. این بانک 8 سال پیش تاسیس شده است. کار به جایی رسیده که جونگ ایل هیونگ، کارشناس امور بینالملل معتقد است بسیاری از کشورها به دنبال عضویت در این گروه هستند و این موضوع سلطه و هژمونی دلار آمریکا در جهان را کاهش میدهد.
* به سمت تعادل مالی جهانی
در مجموع ایجاد چنین ارزی برای اقتصاد جهانی، مبادلات تجاری و سیاستهای اقتصادی بینالمللی، میتواند تاثیر زیادی در کوتاهمدت داشته باشد، همچنین مهم است که ایجاد ارز جدید بریکس صرفا بر جایگزینی دلار متمرکز نباشد، بلکه بر اعتماد بیشتر به سیستمهای مالی و ابزارهای ارزی در جنوب جهانی تاکید کند تا تجارت و سرمایهگذاری در جنوب جهانی افزایش یابد و توسعه بازار سرمایه عمیقتر شود. در واقع ارز بریکس باید بهعنوان یک لنگر معتبر برای آن دسته از اقتصادهای در حال توسعهای باشد که جریان تجارت و سرمایهگذاری خود را به سمت جنوب جهانی تغییر میدهند. در بلندمدت و با تکامل به مرحله ارز ذخیره، 5R به سیستم پولی جهانی متعادلتر کمک و با دلار آمریکا و سایر ارزهای ذخیره پیشرو رقابت خواهد کرد.
* بریکس تأثیرات عمیقی بر نظام مالی بینالمللی میگذارد
بر اساس گزارش پایگاه آمریکایی «مدرن دیپلماسی» که توسط مسیر اقتصاد ترجمه شده است، راهاندازی ارز جدید بریکس میتواند تاثیرات عمیقی بر نظام مالی بینالمللی بگذارد که مهمترین آن تضعیف جایگاه دلار در مبادلات تجاری جهانی است. توسعه تدریجی ارز بریکس، با ایجاد یک «واحد حسابداری» بین کشورهای عضو شروع میشود و در نهایت میتواند جایگزین دلار در اقتصادهای بزرگ جهان و نقطه عطف بازارهای نوظهور باشد.
سناریوی واقعی و روشهای معرفی چنین ارزی هنوز مشخص نشده و احتمالا نخستین مرحله راهاندازی ارز بریکس، به جای یک ارز معاملات بینالمللی تمامعیار، به شکل یک واحد حسابداری باشد. 5R (که نام خود را از حروف اول ارزهای کشورهای BRICS گرفته) حتی در قالب واحد حسابداری نیز تاثیر قابل توجهی بر اقتصادهای جنوب جهانی و سیستم مالی بینالمللی دارد و مزایای مهمی را برای اقتصادهای کشورهای در حال توسعه به ارمغان میآورد.
* داشتن رویکرد واقعبینانه نسبت به ارز جدید بریکس
اولین تلاشها برای پروژه ارز مشترک R5 و استفاده از بریکس به عنوان بستر دلارزدایی، توسط «وای لیسوولیک» در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در آفریقای جنوبی مطرح شد. بحثهای بعدی درباره 5R بیشتر حول ایجاد یک ارز شبیه یورو برای معاملات بینالمللی بود، همچنین مسیرهای جایگزینی مانند ارز ذخیره یا واحد حسابداری پیشنهاد میشد. سناریوی دوم، در واقع سادهترین و شاید واقعیترین سناریو برای نخستین مراحل پروژه 5R خواهد بود. به گفته کارشناسان این حوزه، ایجاد یک واحد حسابداری برای BRICS، میتواند به طور واقعبینانه با حداقل منابع انجام و در مدتزمان نسبتا کوتاهی عملیاتی شود.
ایجاد یک ارز جهانی جدید توسط بلوک بریکس نشاندهنده نوآوری واقعی و تحول در اقتصاد جهانی است که جایگاه آن عرصه بینالمللی را بهبود میبخشد، همچنین معرفی ارز بریکس میتواند بر جهت و کیفیت سیاستهای کلان اقتصادی اعضای بریکس تأثیر بگذارد. احتمالا ظهور R5 تا حدودی تحمل مقامات پولی بریکس نسبت به افزایش نوسانات در نرخ تبدیل ارزهای ملی را کاهش میدهد، همچنین احتمالا هماهنگی بیشتری بین سیاستهای اقتصاد کلان کشورهای بریکس و بریکسپلاس ایجاد شود تا از همواری مسیر اجرای مراحل بعدی 5R اطمینان حاصل شود.
ارسال به دوستان
بانک مرکزی خطاب به صرافیها: خروج سرمایه و دریافت مبالغ مازاد منجر به ابطال مجوز میشود
هشدار میرداماد به فردوسی
مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی از تشکیل کمیته رسیدگی به تخلفات پولی و ارزی در بانک مرکزی و برخورد قاطع با صرافیهای متخلف خبرداد و گفت: در شرایط تحریمی کشور صرافیهای مجاز و قانونمند نقش مهمی در انجام امور ارزی کشور دارند. نعمتالله کریمی گفت: با تشکیل کمیته رسیدگی به تخلفات پولی و ارزی با حضور نهادهای ذیربط از جمله نمایندگان مراجع محترم قضایی، پلیس امنیت اقتصادی، وزارت اطلاعات و سایر دستگاههای ذیربط با تمام ظرفیت نسبت به شناسایی متخلفین بازار ارز در ۲ حوزه صرافیها و مشتریان صرافیها اقدام میشود. وی با بیان اینکه بانک مرکزی و حوزه نظارت بر صرافیها با دقت و وسواس بیشتری نظارت خود را در حوزه صرافیها اعمال میکنند، گفت: طی یک سال گذشته بانک مرکزی با استفاده از ظرفیت حسابرسان مستقل برای اجرایی شدن حسابرسی رعایت شرکتهای صرافی مبتنی بر استاندارد 4 لایه دفاعی، پیادهسازی نظام رتبهبندی شرکتهای صرافی، ایجاد و اعلام کدینگ حسابداری یکسان، حرکت به سمت نظارتهای غیرحضوری و مبتنی بر سیستمهای مالی بهصورت برخط از طریق وبسرویس (در راستای پایش و نظارت هوشمند صرافیها) و بررسی عملکرد شرکتهای صرافی در حوزه ثبت تراکنشهای ریالی متناظر با معاملات ارزی در کنار صدها بازرسی حضوری، فعالیت صرافیها را رصد کرده است. مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی با تشریح تخلفاتی که منجر به ابطال مجوز برخی صرافیها شده است، افزود: از مهمترین تخلفاتی که منجر به ابطال یا تعلیق مجوز فعالیت برخی از صرافیها شده است میتوان به خروج سرمایه صرافی، استفاده از حسابهای شخصی در عملیات صرافی، عدم فعالیت طولانیمدت، عدم فروش ارز ظرف مهلت سه روز کاری، عدم ثبت عملیات صرافی در سامانههای بانک مرکزی، خودداری از خرید و فروش ارز، فعالیت بسیار کم و عدم ارائه اطلاعات مورد نیاز بازرسان بانک مرکزی اشاره کرد.
وی در ادامه به تخلفات اخیر برخی صرافیها اشاره کرد و گفت: دریافت مبالغ مازاد بر آنچه در سامانههای ارزی بهعنوان نرخ رسمی مطرح است در برخی صرافیها اتفاق افتاده است. کریمی با اشاره به تشکیل کمیته رسیدگی به تخلفات پولی و ارزی در بانک مرکزی تصریح کرد: بر اساس تدبیری که در بانک مرکزی انجام شده، کمیته رسیدگی به تخلفات پولی و ارزی تشکیل شده است که نهادهای ذیربط از جمله نمایندگان مراجع محترم قضایی، پلیس امنیت اقتصادی، وزارت اطلاعات و سایر دستگاههای ذیربط در این کمیته حضور دارند و با تمام ظرفیت نسبت به شناسایی متخلفان بازار ارز در دو حوزه صرافیها و مشتریان صرافیها اقدام میشود. وی با ابراز خرسندی از اقدامهای این کمیته خاطرنشان کرد: دستاوردهای این کمیته بسیار خوب بود؛ بهگونهای که هماهنگیهای لازم بین بانک مرکزی و ضابطین محترم قضایی برای شناسایی و برخورد با تخلفات ارزی انجام میگیرد و موجب تسریع میشود.
در همین راستا در گام اول نسبت به ابطال مجوز صرافیهایی که اینگونه تخلفات را انجام دادهاند، اقدام شده است، ضمن آنکه حوزه حقوقی بانک مرکزی هم نسبت به پیگیری حقوقی و کیفری در مراجع قضایی اقدام قانونی لازم را در دستور کار دارد که در این باره چند پرونده قضایی در محاکم در حال رسیدگی است. مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی در پایان ضمن تقدیر از صرافیهایی که عملکرد مناسبی داشتهاند، تأکید کرد: در شرایط تحریمی کشور صرافیهای مجاز و قانونمند نقش مهمی در انجام امور ارزی کشور دارند و بانک مرکزی نسبت به این دسته از صرافیها نگاه حمایتی دارد و با توجه به پیادهسازی سیستم رتبهبندی در آینده نزدیک، برای این دسته از شرکتها امتیازاتی نیز در نظر گرفته خواهد شد. وی در عین حال از تمامی مشتریان صرافیها، آحاد مردم و واردکنندگانی که با صرافیها تعامل دارند درخواست کرد موارد تخلف را به بانک مرکزی منعکس کنند و اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی موارد تخلف منعکسشده از سوی مردم را بررسی و با متخلفان برخورد میکند.
***
صرافان متخلف به چرخه خروج سرمایه و قاچاق ارز میکنند
رئیس اتاق ایران و چین گفت: مهمترین بحرانهای ارزی ایجادشده توسط صرافیهای غیرمجاز و متخلف، تامین مالی برای خروج سرمایه و ورود کالای قاچاق است. مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با تاکید بر نقش صرافیهای غیرمجاز و متخلف در بحرانهای ارزی گفت: قطعا صرافیهایی را که به قانون و مقررات تحت نظارت بانک مرکزی تن نمیدهند نباید صرافی نامید، بلکه باید آنها را «دلال پول» خواند. کار این صرافیهای غیرمجاز و متخلف، خروج سرمایه و ورود کالای قاچاق است و فقط به تامین مالی این دو بخش کمک میکنند. وی با تاکید بر هموارسازی مسیر تامین ارز برای متقاضیان قانونی از سوی بانک مرکزی گفت: مطمئنا بانک مرکزی میتواند با تسهیل تامین ارز برای متقاضیان واقعی مثل فعالان اقتصادی، واردکنندگان، دانشجویان خارج از کشور و حتی متقاضیان ارز برای درمان بیماری، راه را برای فعالیت و بحرانسازی صرافیهای غیرمجاز ببندد. معتقدم اگر بانک مرکزی به تقاضاهای قانونی ارز به شکل مناسب جواب دهد، میتواند تکلیف صرافیهای غیرمجاز را هم مشخص کند. چون با این روش میتوان متقاضیان واقعی ارز را با قاچاقچیان و خارجکنندگان ارز و سرمایه از کشور متمایز کرد و مورد برخورد قانونی قرار داد. این فعال اقتصادی به لزوم برخورد بانک مرکزی و نهادهای امنیتی با صرافیهای متخلف و غیرمجاز تاکید کرد و افزود: هرگاه تقاضای واقعی ایجاد شود، بیتردید در کنار آن باید منتظر تشکیل یک بازار سیاه هم بود. در نتیجه بانک مرکزی میتواند با نرخهای مختلف، تقاضای ارز را از طریق کانالهای قانونی تامین کند. به این ترتیب متقاضیان غیرقانونی ارز هم نمیتوانند به راحتی در بازار جولان دهند و طبعا با آنها برخورد قانونی صورت میگیرد. حریری ادامه داد: بانک مرکزی میتواند در کنار برخورد با صرافیهای غیرمجاز، زمینه شکلگیری بازار سیاه را هم کنترل کند و آن را از بین ببرد، بهطوری که تقاضای مشروع ارز را به موقع و با سهولت پاسخ دهد و بدین ترتیب شرایط را برای فعالیت غیرقانونی در بازار ارز سختتر کند. آنگاه میتواند راحتتر با اعمال مجرمانه صرافان غیرمجاز برخورد تنبیهی کند و افکار عمومی را نیز با سیاستهای سختگیرانه خود همراه سازد.
ارسال به دوستان
حضور شناورهای ایرانی در روسیه برای شرکت در مراسم روز تشکیل نیروی دریایی این کشور
رژه در سنپترزبورگ
گروه سیاسی: فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی روز گذشته وارد سنپترزبورگ شد تا به دعوت فرمانده نیروی دریایی ارتش روسیه در مراسم سالروز تشکیل نیروی دریایی روسیه شرکت کند.
دریادار شهرام ایرانی به منظور شرکت در مراسم رژه سالروز تشکیل نیروی دریایی روسیه که با حضور ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه برگزار میشود به سنپترزبورگ سفر کرده است. امیر دریادار ایرانی در بدو ورود به فرودگاه بینالمللی پولکووای سنپترزبورگ مورد استقبال کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، سرتیپ بورزنکو نماینده فرمانده نیروی دریایی روسیه و ناخدا رضا خسرویمقدم وابسته نظامی سفارت ایران در روسیه قرار گرفت. بنا بر اعلام روابط عمومی ارتش، فرمانده نیروی دریایی ارتش در حاشیه این مراسم با برخی فرماندهان نیروهای دریایی کشورهای شرکتکننده دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
امیر دریادار ایرانی در بدو ورود به روسیه با اشاره به پیگیری دیپلماسی دریایی در این سفر اظهار داشت: یکی از ماموریتهایی که نیروهای دریایی کشورها، همچنین نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بنا بر تدابیر ستادی دنبال میکند، موضوع دیپلماسی دریایی است.
وی در این زمینه افزود: همانطور که مستحضرید ما هر سال یک رزمایش مرکب دریایی با حضور نیروهای دریایی روسیه و چین در بندر چابهار و سواحل مکران برگزار میکنیم. فرمانده نیروی دریایی ارتش تصریح کرد: حضور ما و شناورهایمان در رژه امسال به دعوت فرمانده نیروی دریایی ارتش روسیه است.
ایرانی در ادامه تاکید کرد: همانطور که فرمانده کل قوا فرمودند نیروی دریایی یک نیروی بینالمللی است و ما حتما در عرصههای بینالمللی حضور مییابیم و تلاش میکنیم پرچم نظام مقدس و مردم عزیزمان را در جهان برافراشته نگه داریم.
رژه سالانه روز نیروی دریایی روسیه یکشنبه 8 مردادماه ۱۴۰۲ با حضور ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه و مقامات بلندپایه دفاعی ۲۱ کشور جهان از جمله فرمانده نیروی دریایی راهبردی جمهوری اسلامی ایران در سنپترزبورگ برگزار میشود. همزمان با این رژه در سنپترزبورگ، ۲ فروند ناوچه موشکانداز کلاس کمان نیروی دریایی ارتش از ناوگان شمال این نیرو در دریای خزر برای شرکت در رژه دریایی روسیه عازم این کشور شدهاند.
* حضور ناوگروه 75 در سیصدوبیستوپنجمین سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه
اولین بار نیست که نیروی دریایی ارتش در این مراسم شرکت میکند و سال گذشته نیز بنا به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک رژه روز نیروی دریایی روسیه با حضور ناوهای ایرانی در داغستان در پایگاه ناوگروه خزر برگزار شد. مردادماه سال 1400 نیز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در قالب ناوگروه 75 متشکل از ناوهای سهند و ناوبندر مکران با طی مسیری 45 هزار کیلومتری و ثبت رکوردی در تاریخ دریانوردی کشور در مراسم سیصدوبیستوپنجمین سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه در بندر سنپترزبورگ شرکت کرد که این موضوع در آن زمان مورد توجه بسیاری از رسانههای جهان قرار گرفت.
ناوگروه 75 که در ابتدای ماموریتش برخی رسانههای غربی گمانهزنیهایی مبنی بر اعزام آن به کشور ونزوئلا را مطرح میکردند، با دور زدن قاره آفریقا و عبور از اقیانوس اطلس و گذر از سواحل برخی کشورهای اروپایی مانند انگلیس و دانمارک برای شرکت در مراسم سالروز تاسیس نیروی دریای روسیه وارد بندر سنپترزبورگ شد. به گزارش تسنیم، تا چند سال گذشته نیروی دریایی ارتش یک نیروی دریایی ساحلی بود و تجربه چندانی در دریانوردیهای بینالمللی نداشت و از همین رو بسیاری از کارشناسان بر این گمان بودند که ایران قادر به حضور معنادار بینالمللی در عرصه دریا نخواهد بود اما شیوع پدیده دزدیهای دریایی در خلیج عدن و تنگه باب المندب و به تبع آن به خطر افتادن کاروانهای تجاری کشورمان، نیروی دریایی ارتش را بر آن داشت با حضور در این مناطق امنیت عبور و مرور خطوط مواصلاتی کشتیرانی ایران را تامین کند. از این رو سال 88 نخستین ناوگروه نیروی دریایی ارتش با طی مسافت 3000 کیلومتری به منطقه مذکور اعزام شد و بعد از آن نیز تا امروز در بازههای زمانی مشخص، ناوگروهای رزمی ارتش به منطقه خلیج عدن و دریای سرخ اعزام میشوند.
چند سال بعد نیروی دریایی ارتش با تجربهای که از دریانوردی در خلیج عدن پیدا کرده بود، پا را از این هم فراتر گذاشت و با اعزام چند ناوگروه رزمی به سریلانکا، چین، هند و آفریقای جنوبی، رفته رفته در حال تبدیل شدن به یک نیروی دریایی راهبردی است و سرانجام با اعزام ناوگروه 86 متشکل از ناوشکن تمامایرانی دنا و ناوبندر مکران پس از ۸ ماه دریانوردی و طی مسافت بیش از ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی به دور دنیا سفر کرد و نشان داد ایران در حوزه دریانوردی نیز از این پس حرفی برای گفتن در دنیا دارد و و آمریکاییها که روزی حضور نیروی دریایی ایران در اقیانوس اطلس و آرام را غیرممکن تلقی میکردند، شاهد حضور ناوهای رزمی و پشتیبانی ایرانی در این مناطق هستند.
در واقع وقتی یک نیروی دریایی قادر به حضور در آبهای بینالمللی نباشد به این معناست که آن کشور قادر به دفاع و حراست از منافع خود در آبهای آزاد جهان نیست و در صورت مواجه شدن با تهدید نظامی باید در سواحل خود با دشمن مقابله کند که این موضوع هزینههای بسیاری برای آن کشور در پی دارد اما زمانی که نیروی دریایی یک کشور قادر به حضور معنادار در آبهای آزاد و بینالمللی باشد، علاوه بر آنکه قادر به دفاع از منافع خود در سایر مناطق جهان است میتواند در صورت بروز هرگونه تهدید به صورت متقابل، سواحل دشمن متخاصم را هدف تهدید قرار دهد و در واقع دفاع از خود را به کیلومترها دور از مرزهایش انتقال دهد.
باید به این نکته نیز اشاره کرد که در سالهای پس از دوران دفاعمقدس، ارتش روسیه از نیروی دریای ایران برای حضور در یک رزمایش دریایی مشترک در آبهای دریای خزر دعوت به عمل آورد و چون نداجا شناور قابل توجهی در این منطقه نداشت نتوانست در این رزمایش شرکت کند. تعامل نیروهای دریایی ایران و روسیه که در سالهای اخیر و با برگزاری رزمایشهای مرکب دریایی وارد مرحله جدیدی شده است، با حضور ناوگروه نیروی دریایی ارتش در روسیه مستحکمتر از گذشته خواهد شد و این موضوع موجب اشتراک تجربیات دوطرف و افزایش توانمندی ۲ نیروی دریایی در مقابل تهدیدات مشترک خواهد شد. از سویی حالا به نظر میرسد پس از آنکه به گفته مقامات آمریکایی پهپادهای ایرانی به بزرگترین چالش عملیاتی آنها تبدیل شدهاند، نوبت آن رسیده است تا آمریکاییها با چالش جدیدی مواجه شوند؛ چالشی که این بار به جای آسمان در دریا رخ میدهد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|