|
اخبار
امیرحسین زارع: انتقام شکست از پتریاشویلی را میگیرم
ملیپوش سنگین وزن کشتی آزاد ایران تاکید کرد انتقام شکست از حریف گرجستانی را میگیرد. امیرحسین زارع در مراسم استقبال از او در بازگشت از المپیک پاریس که با حضور پرشور مردم آمل و در کنار خانوادهاش برگزار شد، گفت: حقیقتا در شبی که آن اتفاق افتاد، شرمندگیام آنقدر زیاد بود که نمیتوانستم با کسی ارتباط بگیرم و در چشم شما همشهریانم نگاه کنم و واقعا شرمنده شدم. وی که با صدایی بغضآلود حرفهایش را ادامه میداد، اظهار کرد: امروز که دوباره شور و اشتیاق و دلگرمی بیشتری را نسبت به خودم دیدم، شرمندگیام بیشتر شد و به شما این قول را میدهم که پا پس نگذارم، با تمام وجودم میجنگم و از جانم مایه میگذارم تا نه اینکه فقط مدال طلا بگیرم، بلکه دل همه شما را به دست بیاورم، چون میدانم دل شما در آن لحظه شکست. نایب قهرمان المپیک ۲۰۲۴ عنوان کرد: دست پدر و مادر، مربیان و همه عزیزانی را که برای من زحمت کشیدند میبوسم. میدانم آن موقع پدر، مادر، خواهر و بستگانم ناراحت بودند و برای اینکه این ناراحتیها از بین برود، از جانم مایه میگذارم. در آخر تاکید میکنم این انتقام به تنهایی شدنی نیست، ما میبریم.
***
پیام مورینیو به بازیکنانش: یاد بگیرید وقت تلف کنید!
ژوزه مورینیو میگوید بازیکنانش باید رو به اتلاف وقت و تظاهر به مصدومیت بیاورند تا بتوانند در فوتبال ترکیه پیروز باشند.
تیم فوتبال فنرباغچه در چارچوب دیدارهای هفته دوم رقابتهای سوپرلیگ ترکیه روبهروی گزتپه به میدان رفت و در حالی که با 2 گل از این تیم پیش افتاده بود، با دریافت 2 گل در نهایت با تساوی ۲-۲ متوقف شد و نتوانست دومین پیروزی را در مسابقات فصل جدید به دست آورد. مورینیو پس از پایان این بازی در نشست خبری حاضر شد و درباره شرایط این بازی به خبرنگاران گفت: «من هنوز باید با فوتبال ترکیه سازگار شوم. بازیکنانم هم باید شروع به وقت تلف کردن و انداختن خودشان روی زمین کنند. آنها باید وانمود کنند مصدوم هستند، کاری که دیگران در حال انجامش هستند. من جادوگر نیستم، فقط تجربه بیشتری دارم. بازی خیلی سختی بود اما توانستیم با 2 گلی که زدیم آن را تحت کنترل داشته باشیم. شانسهایی برای زدن گل سوم داشتیم اما پس از آن همه چیز تغییر کرد. تیم حریف روی حرکتی که در تمرینات روی آن کار کرده بودیم به گل رسید، روی یک ضربه شروع مجدد. توسون در آستانه زدن گل سوم بود اما نتوانست موقعیتی را که داشت به گل تبدیل کند». این مربی پرتغالی در پاسخ به سوالی درباره حمله هواداران حریف به علی کوچ، رئیس باشگاه فنرباغچه و برخورد بطری به سرش اظهار داشت: «من ندیدم چه اتفاقی رخ داد. تنها چیزی که دیدم ورود جمعیت زیادی به زمین بود. بازیکنان هم متوجه نشدند. من نفهمیدم چرا داور تصمیم گرفت بازی را متوقف کند. تمرکزم روی بازی بود و سعی داشتم تمرکز بازیکنانم را هم حفظ کنم».
***
موراتا سکوتش را شکست: نابود شدم
آلوارو موراتا پس از جدایی از همسرش آلیس کامپلو در گفتوگو با تلویزیون اسپانیا از وضعیت روحی بسیار بد خود گفت. جدایی غیرمنتظره آلوارو موراتا و آلیس کامپلو یکی از اخبار داغ هفته گذشته بود. اخبار، پیامها و شایعات همچنان ادامه دارد و گفته میشود شاید آلیس به موراتا فرصتی دوباره بدهد. بازیکن سابق اتلتیکو مادرید که در نخستین بازی خود برای میلان درخشید و یک گل زد، با برنامه «TVE De Corazón» صحبت کرد. ستاره جدید میلان درباره جدایی از همسرش گفت: «من کاملا واضح هستم، این رابطه به پایان رسیده ولی ما برای رفاه 4 فرزندمان ارتباطمان را حفظ خواهیم کرد. هر دوی ما روشن بودیم که ترجیح میدهیم به این رابطه پایان دهیم و از صفر شروع کنیم. واقعیت این است که من کاملا ویران شدهام». کاپیتان تیم ملی اسپانیا یکی دیگر از دلایل این جدایی را فاش کرد: «آلیس میخواست در اسپانیا بماند و نمیخواست دیگر جابهجا شود. ضمن اینکه من هرگز به او خیانت نکردم، او مهمترین زن زندگی من است».
***
اعلام اسامی کادر فنی تیم ملی بسکتبال ایران
کمیته فنی فدراسیون بسکتبال کادر فنی تیم ملی را معرفی کرد. کمیته فنی فدراسیون بسکتبال، اسامی کادر فنی تیم ملی بزرگسالان را برای همراهی سوتیریس مانولوپولوس، سرمربی یونانی تیم ملی معرفی کرد. با تصمیم کمیته فنی فرزاد کوهیان و محمد کساییپور به عنوان مربی، محسن شاهعلی به عنوان سرپرست، آرش بهادرزاده به عنوان مدیر اجرایی، مهدی چراغی به عنوان بدنساز، مجید صادقی به عنوان فیزیوتراپ و حسین دهقانی به عنوان تدارکات در کادر فنی تیم ملی حضور خواهند داشت. اردوی تیم ملی بسکتبال ایران از امروز با حضور ۲۹ بازیکن آغاز میشود.
ارسال به دوستان
سنگاندازی عربستانیها مقابل بمب استقلال
دیدیه اندونگ، هافبک اهل کشور گابن یکی از خریدهای تیم فوتبال استقلال برای فصل جاری است. این بازیکن در سفر آبیپوشان به قزوین همراه این تیم حضور داشت اما نتوانست مجوز بازی بگیرد. همین مساله کافی بود تا جواد نکونام، سرمربی استقلال پس از بازی با شمسآذر در هفته اول لیگ برتر از مشکلات تیمش صحبت کند. پیگیریها نشان میدهد باشگاه الریاض عربستان، تیم قبلی اندونگ که خواهان تمدید قرارداد این بازیکن شده بود، در پاسخ به درخواست باشگاه استقلال برای صدور ITC همکاری لازم را نکرد تا مسؤولان استقلال از طریق فیفا درخواست ITC کنند.
ارسال به دوستان
بررسی اتفاقات ویژه ورزش ایران در المپیک پاریس؛ از اقتدار کشتی تا رکوردشکنی دختران
چشمانداز روشن
رضا خسروی: ورزش ایران المپیک سیوسوم را در شرایطی به پایان رساند که کمتر مسؤولی پیشبینی چنین نتایجی را میکرد اما ملیپوشان چند رشته نشان دادند در صورت توجه بیشتر میتوانند همه معادلات را بههم بزنند. کاروان ورزش ایران که با نام «خادم الرضا» عازم سیوسومین دوره بازیهای المپیک در پاریس شده بود، یکی از بهترین نتایج خود را در ادوار مختلف حضورش در المپیک رقم زد و با کسب ۱۲ مدال طلا، نقره و برنز پس از المپیک لندن در جایگاه دوم قرار گرفت اما از نظر تعداد ورزشکاران مدالآور به موفقترین دوره تبدیل شد. هرچند انتظار از برخی رشتهها این بود که نمایش و عملکرد بهتری در این دوره داشته باشند اما رشتههایی که به طور سنتی برای ورزش ایران مدالآوری کرده بودند این بار هم بار ورزش را به دوش کشیدند و در روزهای پایانی شادی را برای مردم ایران به ارمغان آوردند، ضمن اینکه برخی رشتهها نیز با وجود اینکه به مدالی نرسیدند اما نمایشی راضیکننده داشتند که شمشیربازی، ژیمناستیک و سنگنوردی جزو این رشتهها بودند. در این میان اما چند رشته مثل تیراندازی، تیروکمان و قایقرانی نتوانستند نمره قبولی بگیرند و باید بررسیهای لازم درباره دلایل عملکرد آنها انجام شود.
* اتفاق چشمگیر در ورزش بانوان
هرچند در ادوار گذشته المپیک بانوان ورزشکار هم توانسته بودند سهمیه حضور در المپیک را کسب کنند اما تاکنون سابقه نداشته است که دختران ایران بتوانند در یک دوره دو مدال باارزش نقره و برنز را به خود اختصاص دهند. با وجود اینکه ناهید کیانی و مبینا نعمتزاده هر دو در تکواندو موفق به کسب مدال شدند اما موفقیت بزرگی را برای ورزش ایران رقم زدند تا نشان دهند حمایتهای همه مسؤولان از ورزش بانوان بویژه مقام معظم رهبری میتواند چراغ راه آینده برای بهتر شدن شرایط باشد.
* رکوردی که تکواندو بر جا گذاشت
با وجود اینکه تکواندو در ادوار گذشته هم موفقیتهای زیادی را برای ورزش ایران رقم زده بود اما این بار با مدیریت هادی ساعی که خودش پرافتخارترین ورزشکار ایران در المپیک است، رکوردی تاریخی بر جا گذاشت و با 4 تکواندوکار به 4 مدال دست یافت. ملیپوشان تکواندوی ایران در شرایطی به یک مدال طلا، ۲ نقره و یک برنز دست یافتند که پیش از حضور در فرانسه کمتر کسی تصور ثبت چنین موفقیت بزرگی را داشت اما رکورد صددرصدی کسب مدال برای این رشته ماندگار شد.
* کشتی مثل همیشه درخشان و شادیآور
گوش شکستههای کاروان ورزش ایران هرچند میتوانستند مدالهای خوشرنگ بیشتری را کسب کنند اما مثل همیشه پیامآور شادی برای مردم ایران بودند و با کسب ۷ مدال کام ورزش را شیرین کردند. هر چند ۳ مدال نقره در کشتی آزاد میتوانست رنگ طلا داشته باشد اما همین مدالها هم تکمیلکننده عملکرد درخشان کشتی فرنگی بود که ورزش کشور را صاحب ۲ مدال طلا کرد. کشتی که در سالهای اخیر زیرساختهای مثالزدنی را برای خود دست و پا کرده است در المپیک پاریس هم همانطور بود که انتظار میرفت و در برخی اوزان فراتر از انتظار عمل کرد.
* طلاییهای المپیک، رؤسای موفق
یکی از اتفاقات خوبی که در المپیک پاریس رقم خورد موفقیت ۲ رشتهای بود که رؤسای فعلی آنها خود دارنده مدال طلای المپیک سیدنی و آتن هستند. علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی و هادی ساعی، رئیس فدراسیون تکواندو نشان دادند در صورت داشتن دانش مدیریت و تلفیق آن با تجربه حضور در رویدادهای بزرگ از جمله المپیک، میتوان ورزشکاران را با بهترین شرایط و در کمحاشیهترین وضعیت به المپیک برد و در آنجا هم زمینه موفقیت آنها را فراهم کرد. هر چند باید تاکید کرد این 2 رئیس بدون ایراد نیستند اما عملکرد آنها نشان داد هم خودشان طلایی بودند و هم مدیریتشان.
* ۲ رشته و نوید آینده درخشان
شمشیربازی و سنگنوردی جزو رشتههایی بودند که با وجود اینکه در المپیک پاریس موفق به کسب مدال نشدند اما ورزش کشور را به آینده امیدوار کردند که در صورت تداوم مدیریت درست در این ۲ رشته، میتوانند در دوره آینده به کسب مدال امیدوار بود. شمشیربازی و سنگنوردی تا یکقدمی مدال پیش رفتند و در آخرین لحظات مدال را از دست دادند. البته به این ۲ رشته میتوان ژیمناستیک را هم اضافه کرد که با مهدی الفتی تا فینال پیش رفت اما به اندازه شمشیربازی و سنگنوردی به مدال نزدیک نبود. با این حال در نخستین حضور عملکردی درخشان را به ثبت رساند. تیم ملی شمشیربازی ایران تا یک قدمی مدال پیش رفت اما به آن نرسید.
* پرمدالترین با توجه به تعداد ورزشکاران
هر چند بهترین عملکرد ورزش ایران در المپیک ۲۰۱۲ لندن با کسب ۱۳ مدال به ثبت رسیده است اما در المپیک پاریس ورزش کشور با تعداد کمتری ورزشکار راهی پاریس شد و در مقایسه با تعداد ورزشکاران حاضر در لندن که ۵۷ نفر بودند، این دوره با ۴۰ ورزشکار از حیث تعداد مدال در صدر بهترینهای ادوار مختلف المپیک قرار میگیرد که اتفاقی مثبت و امیدوارکننده برای ورزش ایران است.
***
پاداش مدالآوران المپیکی چقدر است؟
مدالآوران ایران در المپیک بویژه آنها که طلا گرفتهاند جوایز نقدی قابل توجهی دریافت میکنند. اوایل هفته گذشته بود که مسابقات المپیک تابستانی پاریس 2024 با قهرمانی کاروان آمریکا، نایبقهرمانی چین و مقام سومی ژاپن به پایان رسید. آمریکا و چین در تعداد مدال طلا برابر بودند اما نقرههای آمریکا بسیار بیشتر بود و به همین دلیل آمریکاییها قهرمان المپیک شدند. کاروان ایران هم عملکردی بهتر از پیشبینیها داشت. ایران با 3 طلا، 6 نقره و 3 برنز و مجموع 12 مدال در رده 21 جدول مدالی المپیک 2024 قرار گرفت. همه مدالهای ایران در رشتههای کشتی فرنگی و آزاد و تکواندو به دست آمد. پیش از اعزام کاروان ایران به المپیک، سازمانهای مربوط مثل کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش و فدراسیونهای رشتههای المپیکی جوایزی برای مدالآوران تعیین کرده بودند. از آنجا که کسب مدال در المپیک کار بسیار سختی است جوایز در نظر گرفته شده هم بسیار باارزش است. نگاهی به جوایز از قبل تعیین شده برای رشتههایی که مدال آوردند بیندازیم.
کمیته ملی المپیک؛ طلا 10 میلیارد تومان
کمیته ملی المپیک؛ نقره 4 میلیارد تومان
کمیته ملی المپیک؛ برنز 2 میلیارد تومان
وزارت ورزش؛ طلا 8 میلیارد تومان
وزارت ورزش؛ نقره 4 میلیارد تومان
وزارت ورزش؛ برنز 2 میلیارد تومان
فدراسیون کشتی؛ طلا 5 میلیارد تومان به اضافه یک میلیارد و 200 میلیون تومان (ماهانه 100 میلیون)
فدراسیون کشتی؛ نقره یک میلیارد تومان به اضافه 360 میلیون تومان (ماهانه 30 میلیون)
فدراسیون کشتی؛ برنز 500 میلیون تومان به اضافه 180 میلیون (ماهانه 15 میلیون)
فدراسیون تکواندو؛ طلا یک میلیارد تومان
فدراسیون تکواندو؛ نقره 600 میلیون تومان
فدراسیون تکواندو؛ برنز 500 میلیون تومان
با احتساب این جوایز میشود متوجه شد که حداقل جوایز نقدی هر کدام از مدالآوران ایران در المپیک 2024 چقدر میشود. این حداقل میزان جوایز آنهاست، چرا که برخی نهادها و مقامات رده بالای کشور هم برای مدالآوران جوایزی در نظر گرفتهاند. بیشترین میزان جایزه به ۲ طلایی کشتی فرنگی میرسد.
محمد هادی ساروی و سعید اسماعیلی هر کدام 24 میلیارد و 200 میلیون تومان دریافت میکنند. بعد از آنها آرین سلیمی که در تکواندو طلا گرفته است 19 میلیارد تومان جایزه میگیرد. به دلیل ارزش فوقالعادهای که مدال طلا دارد جایزه بقیه مدالآوران که نقره و برنز گرفتهاند تقریبا نصف یا کمتر از جایزه طلاییهاست اما باز هم خوب و ارزشمند به نظر میرسد. علیرضا مهمدی، حسن یزدانی، امیرحسین زارع و رحمان عموزاد که نقره گرفتند هر کدام 9 میلیارد و 360 میلیون تومان جایزه خواهند گرفت.
به مهران برخورداری و ناهید کیانی نقرهایهای تکواندو 8 میلیارد و 600 میلیون تومان جایزه تعلق گرفته است. امیرعلی آذرپیرا و امین میرزازاده که در کشتی برنز گرفتند هر کدام 6 میلیارد و 680 میلیون تومان جایزه میگیرند و پایینترین جایزه هم 6 میلیارد و 500 میلیون تومان است که به مبینا نعمتزاده که برنز تکواندو را گرفت میرسد. همانطور که خواندید این حداقل جایزه نقدی مدالآوران المپیکی است. جوایز دیگری هم برای آنها در نظر گرفته شده است.
ارسال به دوستان
ستایش گاتزتا از مهدی طارمی در اینتر
مثلث طاتولا
روزنامه گاتزتا دلواسپورت در شماره روز گذشته خود به استفاده همزمان اینزاگی از ۳ مهاجم خود اشاره کرد و نوشت با حضور همزمان تورام، لائوتارو و طارمی، آنها مثلث طاتولا را در اینتر تشکیل دادهاند.
اینتر در دیداری از هفته نخست سری آ ایتالیا، در ورزشگاه لوئیجی فراری به مصاف جنوا رفت که با تساوی 2 - 2 متوقف شد. مهدی طارمی از دقیقه 75 وارد زمین مسابقه شد و روی گل دوم تیمش نیز اثرگذار بود اما اشتباه یان بیسک در وقتهای تلفشده و خطای پنالتیای که مرتکب شد، منجر به از دست رفتن پیروزی اینتر شد. روزنامه گاتزتا دلواسپورت در شماره اخیر خود به تشریح جزئیات این بازی پرداخته و در بخشی از یادداشت خود نیز به حضور مهدی طارمی در زمین بازی اشاره کرده است. این روزنامه معروف ایتالیایی نوشت طارمی در نخستین بازی رسمی خود برای نراتزوری موثر ظاهر شد و به نظر میرسد که در بازی با لچه، او زمان بیشتری را در زمین حضور داشته باشد. گاتزتا نوشت: مارکوس تورام با ۲ گلی که به ثمر رساند، توانست توجهات زیادی را به خود جلب کند. این نخستین دبل تورام با پیراهن اینتر بود و هر ۲ گل او زیبا و دیدنی بودند. اگرچه این ۲ گل نتوانست اینتر را به پیروزی در نخستین بازی با هدایت اینزاگی برساند اما امیدواری زیادی برای آینده به ارمغان آورد. تورام با عملکردی خیرهکننده فصل را آغاز کرد و نشان داد که قطعهای کلیدی در ترکیب تولا (تورام و لائوتارو) است که بخوبی عمل میکند. او دقتی مثالزدنی در مقابل دروازه به نمایش گذاشت، در حالی که لائوتارو مارتینز همچنان در تلاش برای باز کردن دروازه حریف است. این موفقیت تورام، بویژه پس از عملکرد ناموفق در رقابتهای اروپایی، پیام مهمی برای اینزاگی و رقبای اینتر بود. تورام در دیدار مقابل جنوا توانست با ۲ گل خود، اهمیت خود را به عنوان شماره 9 اصلی تیم ثابت کند. اینزاگی در مصاحبه پس از بازی گفت: «مارکوس باید همینگونه ادامه دهد. او نشان داده که از بلوغ بالایی برخوردار است و زودتر از موعد به تمرینات بازگشته است. او بدون وقفه تمرین کرده و آماده بازی بود». تورام با 5 شوت به دروازه جنوا، نقشی مهم در حملات اینتر داشت و نشان داد چرا اینتر نمیتواند بدون او، اینتر همیشگی باشد. از دیگر نکات مثبت این بازی، امکان استفاده از ۳ مهاجم بهطور همزمان بود. با ورود مهدی طارمی در نیمه دوم، ترکیب تولا به طاتولا (تورام - لائوتارو - طارمی) تغییر یافت و درست در میانه این تغییر، تورام موفق به زدن گل دوم خود شد. اینزاگی ترکیب 2-5-3 اینتر را به 1-3-2-4 تغییر داد و تورام در کنار لائوتارو و طارمی توانست بخوبی در زمین جا بیفتد. اینزاگی از این ترکیب راضی بود و اظهار داشت: «این ۳ مهاجم بخوبی با هم هماهنگ هستند و من دوباره از این ترکیب استفاده خواهم کرد، چه از ابتدا و چه در جریان بازی». ورود مهدی طارمی به ترکیب اینتر، به عنوان نخستین بازیکن ایرانی این تیم نیز، نقطه عطفی در بازی بود. طارمی که برای تقویت حملات اینتر وارد میدان شد، در جریان بازی موفق شد نقشی در گل دوم ایفا کند و پاسِ قبل از پاس گل را به فراتزی داد. چه کسی میداند؛ با توجه به نتایج، شاید طارمی در بازی خانگی با لچه زودتر وارد زمین شود. حالا هواداران اینتر امیدوارند که طارمی بتواند نخستین گل خود را نیز بزودی به ثمر برساند. اینزاگی با اضافه کردن طارمی به ترکیب، یک گزینه باتجربه دیگر در اختیار دارد؛ بازیکنی که پیش از این در پورتو در 182 بازی 91 گل به ثمر رسانده است.
ارسال به دوستان
حسابکشی از کودتا
با گذشت 71 سال از کودتای آمریکایی- انگلیسی 28 مرداد 1332، دیروز نخستین جلسه دادگاه دعوای حقوقی بالغ بر ۴۰۲ هزار نفر از شهروندان ایرانی از بیش از ۲۰ استان کشور به طرفیت ۶ شخصیت حقوقی و حقیقی از جمله دولت ایالات متحده آمریکا و سردمداران آن که در این کودتا دخیل بودند، برگزار شد. در پی کودتای 28 مرداد، محمدرضا شاه دوباره به اریکه قدرت بازگشت و 25 سال دیگر با دیکتاتوری تمام در ایران حکومت کرد. دیروز محمود مصدق، نوه دکتر محمد مصدق در این دادگاه گفت: درخواست دارم بر اساس قانون و قواعد بینالمللی و داخلی حکمی صادر شود که جبران خسارات عظیم مردم ایران ناشی از ساقط کردن دولت مردمی و قانونی آنها و خسارات عظیم تحمیل ۲۵ سال اختناق، غارت و چپاول منابع ایران باشد. جلسه رسیدگی به پرونده کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ دیروز (یکشنبه ۲۸ مرداد) در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی بینالملل به ریاست قاضی حسینزاده و جمعی از حقوقدانان مجتمع قضایی امام خمینی(ره) برگزار شد. در این دادگاه «شامی اقدم» وکیل خواهان گفت: دادخواست چند صد هزار نفری مردم ایران به طرفیت دولت آمریکا به سبب کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت قانونی دکتر مصدق و تحمیل ۲۵ سال خسارت مادی و معنوی و غارت اموال نفتی و غیرنفتی کشور در شعبه ۵۵ حقوقی امور بینالملل به جهت حقوق تضییع شده ملت ایران به لحاظ جبران خسارت مادی، اقتصادی، امنیتی، سیاسی و فرهنگی ثبت شده است. در ادامه محمد دادیالقار، وکیل دادگستری در جایگاه قرار گرفت و گفت: به لحاظ اهمیت موضوع کودتای آمریکایی - انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، سلطه تمامعیار ۲۵ ساله آمریکا بر ایران و آثار غیر قابل جبران آن بر ملت ایران و کشورمان، لازم میدانم مواردی را مطرح کنم. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور ما جزئی از مجموعه امپراتوری آمریکا در این منطقه محسوب میشد و خیلی هم وفادار به آمریکا بود. سیاستهای آمریکا در ایران و به وسیله این کشور، در هر جایی که در آن دستی داشت، اعمال میشد. ثروتهای ملی به صورت رایگان در اختیار آمریکا بود. عناصر سیاسی، دولت، مجلس فرمایشی و نمایشی و دستگاه قضایی وابسته آن روز، همه در اختیار اراده آمریکاییها بود.
دادیالقار در بخش دیگری از سخنانش گفت: در شصتمین سالگرد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در سال ۱۳۹۲، آرشیو امنیت ملی آمریکا اسنادی را منتشر کرد که ضمن نشان دادن نقش سازمان سیا در رهبری اقدام فوق، آن را بخشی از فعالیت سیاست خارجی آمریکا به شمار آورد. ژوئن ۲۰۱۷ سازمان سیا ضمن تأیید نقش خود در کودتا، اسنادی در این زمینه منتشر کرد. در اسنادی که از طبقهبندی محرمانه خارج شدهاند، ارجاعاتی به رمز آژاکس وجود دارد. این اسناد از جمله شامل پروندههای کاری «کرمیت روزولت» است که مامور اصلی سازمان سیا در اجرای طرح کودتا بوده و در روزهای منتهی به کودتا در تهران به سر میبرد. این اسناد بخشی از یک مجموعه سند و گزارش بزرگتر به نام «نبرد ایران» هستند که توسط تاریخنگاران سازمان سیا و صرفاً برای مصرف داخلی در اواسط دهه 70 میلادی تدوین شدهاند.
وی با اشاره به اینکه سلطه آمریکایی بعد از کودتای ۲۸ مرداد، با انواع توطئههای سخت و نرم علیه کشور و ملت ایران منجر به ورود خسارات مادی و معنوی فراوان شده است، برخی از این خسارات را به صورت فهرستوار اینگونه بیان کرد: ۱- بازگرداندن شاه مستبد فراری و حمایت و تحکیم پایههای حکومت استبدادی او ۲- تحمیل قانون استعماری کاپیتولاسیون ۳- ایجاد ساواک و سرکوب جنبشهای آزادیخواهی (جوانان، روحانیت، دانشجویان و ...) و شکنجه و قتل ۴- دستگیری و تبعید امام (ره) و جنایات و کشتار ۱۵ خرداد ۵- تخریب فرهنگ اسلامی، ایرانی و ترویج فرهنگ مبتذل غرب در ایران ۶- تسلط بر ارتش و در خدمت گرفتن ارتش ایران با حضور مستشاران و تبدیل حکومت شاه به ژاندارم منطقه ۷- فراهم کردن زمینه جدایی بحرین از ایران توسط انگلستان و ورود خسارت مادی و معنوی ناشی از آن ۸- توسعه فساد اداری و چپاول اموال ایران توسط عمال خاندان پهلوی ۹- تحقیر، توسعه فحشا و خیانت به زن ایرانی ۱۰- غارت نفت ایران ۱۱- سرکوب مطبوعات و سانسور ۱۲- تحمیل فقر و از هم پاشیدن اقتصاد خودکفای ایرانی ۱۳- عقب ماندن ایران از توسعه همهجانبه همسان کشورهای بزرگ ۱۴- بیسوادی اکثریت ملت ایران.
وی خطاب به قاضی دادگاه گفت: اینها تنها نمونههایی از فهرست بلند توطئهها و اقدامات خصمانه آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی است که بخوبی بیانگر عمق کینه و دشمنی این کشور با ملت و سرزمین ایران دارای تاریخ و تمدن کهن است. اینجانب به نمایندگی از صدها هزار خواهان ایرانی که متضرر و آسیبدیده از جنایات و اقدامات خصمانه دولت تروریستپرور آمریکا در ایران قبل از انقلاب هستند، با ثبت دادخواست حقوقی به طرفیت دولت مستکبر آمریکا خواهان محاکمه آن کشور و مطالبه جبران خسارت ناشی از این اقدامات و جنایات غیرقانونی آن هستم. آقای قاضی! انتظار ما این است هر یک از این جنایات و اقدامات ضدبشری و غیرقانونی آمریکا را که فهرست آن در دادخواست تقدیمی آمده است، به کارشناسان مربوط برای تقویم خسارات مادی و معنوی ناشی از آن ارجاع فرمایید، همچنین به استناد قوانین موضوعه، محکومیت خواندگان مبنی بر پرداخت خسارات مادی و معنوی ناشی از این اقدامات خصمانه و خسارت تنبیهی موثر که بازدارنده برای جلوگیری از تکرار اقدامات خلاف حقوق بینالملل خواندگان شود. در ادامه رضوانه دباغ، دختر مرحومه مرضیه حدیدچی گفت: بنا به تکلیف الهی اینجا حاضر شدم تا شهادت دهم در سن نوجوانی شاهد شکنجههایی که بر مادرم خانم مرضیه حدیدچی (دباغ) رفت که نقشی اساسی در سرنوشت خانوادهام داشتند، بودم.
رضوانه دباغ گفت: نیروهای ساواک تحت تفکر آمریکا و اسرائیل دکترای شکنجه گرفته بودند و همواره مورد حمایت آنها بودند.
وی افزود: بر اثر شکنجهها ناراحتی قلبی گرفتم و با شوکهای برقی ساواک دچار مشکلات تنفسی شدم.
دباغ گفت: پس از ناراحتی قلبی من را به بهانه آزادی از مادرم جدا کردند و در زیرزمین موزه عبرت امروز حبس کردند و پس از مدتی یک دادگاه نمایشی برگزار کردند.
در ادامه محمود مصدق، نوه دکتر محمد مصدق در جایگاه قرار گرفت و گفت: بیشک نهضت ملی شدن صنعت نفت برگ زرینی از تاریخ کشورمان در مبارزه با استبداد داخلی آن زمان و استعمار خارجی و رهاییبخش سایه شوم دخالت بیگانگان در سرنوشت کشور بوده که تا ابد بر آسمان استقلال و سربلندی این مرز و بوم خواهد درخشید.
محمود مصدق در ادامه بیان داشت: امروز با گذشت بیش از ۷۰ سال از کودتای آمریکایی -انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و ساقط کردن دولت قانونی مرحوم دکتر محمد مصدق و تحمیل بیش از ۲۵ سال خسارت مادی و معنوی بر پیکره ایران اسلامی، به رغم وجود ظرفیتهای حقوقی و قانونی داخلی و بینالمللی، اقدام موثری برای دادخواهی و مطالبه ضرر و زیان ملت و کشور عزیزمان از دولت آمریکا توسط مراجع ذیصلاح دولتی صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد: اینجانب وارث خانواده مرحوم دکتر مصدق با ثبت دادخواست حقوقی، اقدام به طرح دعوای حقوقی جهت تادیه خسارات مادی، معنوی و تنبیهی بازدارنده از دولت سلطهگر آمریکا به دلیل انجام اقدامات خصمانه علیه کشور، ملت و نظام اسلامی کردهام. استدعا دارم بر اساس قانون و قواعد بینالمللی و داخلی حکمی را صادر فرمایید تا جبران خسارات عظیم مردم شریف ایران ناشی از ساقط کردن دولت مردمی و قانونی آنها و خسارات عظیم تحمیل ۲۵ سال اختناق، غارت و چپاول منابع ایران عزیز، تالمات وارده بر خانواده هزاران شهید در طول ۲۵ سال مبارزه با طاغوت و زندان و شکنجههای جسمی و روحی وارده بر مبارزان و آزادی خواهان ایرانی باشد.
در ادامه مهدیه شادمانی، وکیل خواهان پرونده در جایگاه قرار گرفت و گفت: آقای قاضی! به استناد قوانین موضوعه، محکومیت خواندگان مبنی بر پرداخت خسارات مادی و معنوی ناشی از غارت و چپاول ۲۵ ساله اموال و منابع نفتی کشور و خسارت تنبیهی موثر که بازدارنده برای تکرار اقدامات خلاف حقوق بینالملل خواندگان شود، همچنین همه خسارات دادرسی اعم از هزینه دادرسی و حقالوکاله مورد استدعاست.
قاضی در پایان گفت: این دعوا به طرفیت دولت آمریکا و سردمداران آن بوده است و نامبردگان به صورت رسمی از طریق وزارت امور خارجه دعوت شدهاند و خواندگان از برگزاری دعوا اطلاع داشتند.
وی افزود: مستندات تقدیمی خواهانها که ۴۰۲ هزار نفر هستند، شامل اقاریر دولتمردان آمریکاست که در پرونده وجود دارد. ادامه رسیدگی به این دعوا به جلسه بعدی موکول شد.
ارسال به دوستان
معادله اعتماد
عباد محمدی: «نطقتان در مجلس هم تعجببرانگیز بود؛ نطقی که از حداقل جذابیت برخوردار بود. مطالب تکراری و سخنان درهم ریخته و خستهکنندهتان همهمه نمایندگان را برمیانگیخت، حرف تازهای نداشتید، هیچ راهحلی برای هیچ چیزی ارائه نکردید؛ نه برنامهای در کار بود، نه پیشنهادی و نه... تا بدانجا که کسی متوجه نشد شما چه میگویید! نه مردم دریافتند دولت جنابعالی به کجا خواهد رفت و نه نمایندگان متوجه شدند که باید با چه چیزی موافقت کرده یا با چه چیزی مخالفت کنند...»؛ این بخشی از اعتراض تند حمید ابوطالبی، مشاور سیاسی دولت حسن روحانی بود به سخنان مسعود پزشکیان که در مجلس قرائت شد. میتوان گفت رئیس دولت چهاردهم خیلی زودتر از پیشبینیها در حال از دست دادن حمایت بخشی از اصلاحطلبان و مسؤولان دولت روحانی است. البته این رفتار قابل پیشبینی بود، این جریان همواره در حال سهمخواهی بوده و پس از ارسال لیست وزرای پیشنهادی به مجلس، گلایههای آنها عمیقتر شده است. حالا نخستین سخنرانی رئیسجمهور جدید در مجلس پس از تنفیذ رای ملت و در دفاع از کابینه مورد تعجب اصلاحطلبها و بخشی از طیف موسوم به اعتدالی قرار گرفته است. دفاع رئیسجمهور از کابینه پیشنهادی را میتوان در ۲ جمله خلاصه کرد: «به خدا، والله مشورت کردهایم، حداقل در آن سطح بالا مشورتهایمان را انجام دادهایم» و «از شما میخواهم به همه عزیزانی که انتخاب کردهایم، با قدرت رای بدهید». این همه دفاع رئیسجمهور از کابینه پیشنهادی در ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه وقتی بود که مجلس در اختیار رئیسجمهور قرار داد. هرچند سخنان پزشکیان در جلسه علنی و در دفاع از کابینه پیشنهادی بیش از یک ساعت زمان نبرد و با جمله «من بلد نیستم زیاد حرف بزنم» در ذهن افکار عمومی ثبت شد.
* چه کسی کابینه را گردن میگیرد؟
نخستین ناقدان کابینه پیشنهادی رئیسجمهور حامیان وی بودند و با استعفای مسبوق به سابقه محمدجواد ظریف به صورت علنی عیان شد. صدای سهمخواهیها از همان نخست بلند بود و حتی بعد هم برخی گزینهها که از حضور در لیست جامانده بودند، خیلی شفاف گلایه خود را از اینکه وزارتخانهای برای آنها کنار گذاشته نشده است، اعلام کردند. حال این لیست به صحن علنی مجلس رسیده است و در نهایت طی چند روز آینده تعیین تکلیف میشود، لذا مجلس در نخستین مرحله باید توجه کند کابینه حتی اگر با همین ترکیب فعلی از مجلس رای اعتماد دریافت کند، چندان از حمایت اصلاحطلبها به عنوان گروه حامی دولت برخوردار نیست و این جریان قرار نیست در بسیاری از موضوعات خود را همراه و سهامدار بداند. البته برخی معتقدند این انتقادها میتواند به نوعی ضمن گریز از مسؤولیتپذیری، ترفندی برای اخذ رای اعتماد برخی وزرای پیشنهادی رادیکال نیز باشد. از این رو مجلس در بررسی لیست وزرا باید بر اساس منافع ملی رفتار کند و در ادامه چتر حمایتی خود را برای پیشبرد اهداف ملی گسترش دهد.
به عبارتی مجلس ضمن رویکرد همدلانه با کابینه پیشنهادی، باید تعارفات و رودربایستیها را کنار گذاشته و مانع حضور تندروها در هیات دولت شود.
* کابینه وفاق با رأی نمایندگان ملی میشود
وعده کابینه وفاق ملی از سوی رئیسجمهور در حالی مطرح شد که ترکیب معرفیشده تا حدودی مانع نقد صریح آن شده است، هرچند سهم اصلاحطلبها بیشتر از پیشبینیها بود و بویژه گزینههای ساختارشکن اصلاحات برای تصدی وزارتخانههای مهم معرفی شدند. دولت پزشکیان همچنان یک دولت اصلاحات است اما تلاش شده تا حدودی از ضرب این مساله گرفته شود. از چند هفته پیش بود که چهرههای مختلف اصلاحطلب تلاش کردند معنای متفاوتی از وفاق ملی را به رئیسجمهور تحمیل کنند. رئیس دولت اصلاحات که همواره مدعی بود اختلافات کشور ناشی از عدم حضور و نقشآفرینی همه جناحهای سیاسی است، در چرخشی عجیب اعلام کرد: «وفاق ملی، ائتلاف سیاسی نیست، توجه همگانی به خواست ملت، برای تغییر و اصلاح امور است»! برخی این اظهار نظر را (هرچند در آن دعوت به همراهی شده بود) در ادامه گلایهها و سهمخواهیها تحلیل کردند. این عبارت بسیار عجیب در حالی تکرار میشود که نوعی انتظار برای بروز رفتار متفاوت نسبت به وعدهها توسط رئیسجمهور محسوب میشود. باید در نظر داشت رئیسجمهور صریحا در دفعات متعدد وعده داده بود از همه جناحها و گروهها در کابینه خود بهره میبرد و جامعه به این انتظارات اعتماد کرده است. البته برخی چهرههای گزینش شده توسط مسعود پزشکیان، بویژه در برخی وزارتخانههای مهم برآمده از جریانهای رادیکال اصلاحطلبان هستند و بروز فکری آنها در مقاطع مختلف موجب خسارتهای جبرانناپذیری به کشور شده است.
همینطور که انتظار میرفت، مجلس روز گذشته نیز مانند روز نخست در فضایی آرام و کارشناسی به بررسی صلاحیت نمایندگان پرداخت. هرچند روز گذشته برخی نمایندگان اظهارات صریح و تند و بعضا بیادبانه و بچگانه مطرح کردند اما باید اعتراف کرد روند کلی ۲ روز گذشته به دور از نگاههای سیاسی و با توجه به تخصص و عملکرد گزینههای پیشنهادی پیش رفت. نطقها در دفاع از وزیر ارتباطات و مخالفت با او برآمده از همین رویکرد بود. انتظار هم این است که همین روند در ادامه نیز طی شود تا به نتیجه مطلوب برسد. نگاه تخصصی به مسائل از این جهت دارای اهمیت است که در صورت عدم قاطعیت مجلس، راهیابی برخی از افراد به دولت زمینه بروز اختلافهای ملی را ایجاد میکند؛ مانند آنچه در دوره دولت حسن روحانی شاهد بودیم و برخی از وزرا نهتنها شرایط مناسبی را برای پیشرفت کشور ایجاد نکردند، بلکه خود زمینه عقبماندگی در کشور شدند. رئیسجمهور نیز که در نطق خود از عدم دستیابی به اهداف سند چشمانداز گلایه کرده بود، حتما واقف است اگر بخواهد بر اساس برنامه هفتم توسعه پیش رود و به اهداف سند چشمانداز توسعه دست یابد، با برخی وزرای پیشنهادشده، نخواهد توانست. این مساله در موضوعات اقتصادی و اجتماعی نمود پررنگتری دارد، لذا وفاق ملی زمانی محقق خواهد شد که مجلس با نگاهی تخصصی، کارشناسی و دلسوزانه با کابینه پیشنهادی همراهی و بر آن نظارت کند و از راهیافتن برخی چهرههای رادیکال به دولت که عملکرد آنها پیش از این نیز مشخص بوده است، خودداری کند.
مهمترین حسن این اقدام مجلس، جلوگیری از حاشیهسازی در کابینه است. به عبارتی رای عدم اعتماد به گزینههای سیاسی تندرو میتواند هدیه بزرگی از ناحیه مجلس برای حفظ آرامش دولت باشد.
* دولت، مجلس و آینده جهان
دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم در سالهای آینده با حوادثی روبهرو هستند که فراتر از امر ملی بر سرنوشت مردم تأثیرگذار است. به هر صورت مساله غزه و جنگطلبی رژیم صهیونیستی تأثیر خود را بر جهان خواهد گذاشت و تحولات عمیقی را شکل خواهد داد که ایران نباید در نسبت با آن در حالت انفعال قرار گیرد. مساله جنگ اوکراین و روسیه و تحولات شتابان اروپا نیز از جمله تغییرات جهانی است. همچنین باید توجه داشت تکرار سیاست غلط اعتماد به غرب مجددا در کشور نباید زمینهساز گره خوردن مساله اقتصاد به مساله مذاکرات و جلب رضایت کشورهای غربی باشد. این روند غلط در دولت حسن روحانی موجب شد کشور دچار چالشهای فراوانی شود. حال این بیم وجود دارد که برخی گزینهها ممکن است با نگاههای غلط کشور را در یک حالت انفعالی قرار داده و زمینه توقف رشد اقتصادی را فراهم کنند. علاوه بر تحولات بینالمللی، باید در نظر داشت قطع ارتباط با همسایهها، انزوای سیاسی، زمینهسازی برای تعهدات بینالمللی خسارتآفرین و اعتماد دوباره به غرب از مهمترین چالشهای پیش روی کشور است. مجلس باید در این باره بتواند با رای اعتماد هوشمندانه مسیر را برای دولت فراهم کند تا کشور در تحولات آینده جهان دچار خسارت نشود.
* مجلس عملگرا مکمل یک کابینه پویا
پزشکیان از همان نخست که وارد عرصه انتخابات شد، از این مساله آگاه بود که مجلس تا پایان دولت همراه او است. او هم از ترکیب سیاسی نمایندهها آگاه بود و هم میدانست اگر گزینههای رادیکال را برای تصدی یک وزارتخانه پیشنهاد دهد، گزینه مطرح شده از مجلس رای اعتماد نخواهد گرفت. این آگاهی نیز از جنس سالها حضور وی در مجلس شورای اسلامی و آگاهی از اختیارات خانه ملت است.
هرچند مجالس یازدهم و دوازدهم توسط جریان اصلاحطلب بازمانده به صورت همهجانبه و تمامعیار مورد هجمه قرار گرفتند و با ادبیاتی چون «مجلس اقلیت»، «مجلس طرح صیانت»، «مجلس ضدشفافیت»، «مجلس دنا پلاس» و... مورد حمله قرار گرفتند اما به نظر میرسد مجلس نگاهی دلسوزانه و پدرانه به کابینه دارد و بنا ندارد از دولت مچگیری کند، بلکه دستگیر دولت است، لذا مجلس این مساله را که میتوانست مهمترین زمینه اختلافی رئیسجمهور با نمایندگان مجلس باشد، بخوبی مدیریت کرد. از امروز به بعد نیز هیات دولت و جبهه حامی رئیسجمهور باید باور داشته باشند «مجلس در رأس امور است» و «قوانین مجلس لازمالاجراست» و متعهد به اجرای قوانین مجلس باشند. از این جهت مجلس و دولت میتوانند کاملا مکمل یکدیگر باشند و پیش روند.
نکته دوم و مهم این است که دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی نشان داد مجلس به طور ویژهتری نسبت به ادوار گذشته ناظر بر مصوبات و قوانین است؛ روندی که تا حدود زیادی در مجلس دوازدهم نیز حفظ شده است. از این جهت امکان دارد برخی گزینههای پیشنهادی که عدم کارآمدی در مدیریت و پایبندی به قوانین آنها اثبات شده است، از مجلس نتوانند رای اعتماد کسب کنند. مجلس عملگرا طبیعتا با کابینه پویا پیش خواهد رفت و نمیتوان انتظار داشت نمایندگان رای اعتماد را به افرادی دهند که پیش از این در کارنامه سابقه درخشانی از خود برجا نگذاشتهاند. موضوع کارآمدی مهمترین پارامتر در بررسی وزرای پیشنهادی است.
* کارنامه دولت به پای مجلس هم نوشته میشود
در نهایت اینکه پیشبینی میشود مجلس با وجود رای عدم اعتماد به گزینههای سیاسی و تندرو، همراهی بسیار مثبت و به دور از نگاه سیاسی با کابینه پیشنهادی دولت داشته باشد. البته این موضوع بدین معنی نیست که همه کابینه رای اعتماد از مجلس دریافت میکند اما اختلاف جدی نیز مشاهده نمیشود. این مساله نیز مهم است که مجلس و دولت 4 سال را به همراه هم سپری خواهند کرد و تأثیرات تحولات آینده جهان بر ایران را باید مدیریت کنند. به همین جهت نقش مجلس به نسبت دولت بیش از پیش خواهد بود و جدیت بیشتری لازم است. این را نیز باید به خاطر سپرد که بخشی از عملکرد مطلوب یا ضعیف وزرای پیشنهادی به پای مجلس نیز نوشته میشود، چرا که در هر صورت کابینه از مجلس رای اعتماد گرفته و راهی دولت شده است.
بر همین اساس مجلس باید عاقلانه و متناسب با مصالح و منافع امروز تصمیم بگیرد و عمل کند. نخستین ثمرات مجلس دلسوز برای رئیسجمهور و سپس تاثیرات آن برای جامعه است. مدیریت توأم با نگاه همدلانه و رویکرد واقعگرایانه و عملگرایانه، نیاز به ظرافت بسیار دقیقی دارد که حالا رئیس مجلس در مناسبات با دولت باید این ظرافت را به کار ببندد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|