|
رأی فدراسیون فوتبال درباره پرونده بیرانوند و پرسپولیس صادر شد
نه سیخ سوخت نه کباب!
کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال سرانجام پس از مدتها رأی پرونده فسخ قرارداد علیرضا بیرانوند را صادر کرد. در این مدت بارها صحبتهایی به میان آمده بود که رأی این پرونده صادر شده است اما اعلام نمیشود، با این حال فدراسیون فوتبال با کارهایی نظیر «ارجاع پرونده به کارشناسان مالی» زمان خرید و در نهایت دیروز رأی عجیبی از سوی کمیته وضعیت صادر شد و بیرانوند به مدت 4 ماه آن هم به صورت تعلیقی محروم و 20 میلیارد تومان جریمه شد. حتماً کمیته وضعیت به این نتیجه رسیده که بیرانوند دچار تخلف شده که او را 20 میلیارد تومان جریمه کرده است، پس چگونه است که او به صورت تعلیقی محروم شده است؟ اصلا مگر در چنین مواردی محرومیت تعلیقی داریم؟ نکته عجیب این است که در رأی صادره اشارهای نشده که این تعلیق ذیل مسائل انضباطی است یا خیر؛ به این معنی که اگر بیرانوند دچار تخلف انضباطی (نظیر بیاحترامی، فحاشی و...) شود حکم اجرا خواهد شد یا اینکه بابت فسخ دوباره قرارداد اجرا میشود. اینکه چگونه فدراسیون فوتبال «رویش» شده است چنین رأیی صادر کند در نوع خود قابل تأمل است، آن هم در شرایطی که گفته میشود رأی اخیراً تغییر کرده و رأی اولیه 4 ماه محرومیت قطعی بوده است. با چنین احکامی از سوی رکن قضایی فدراسیون فوتبال (کمیتههای مختلف) مشخص میشود که نباید به درست شدن این فوتبال دلخوش و امیدوار بود. فدراسیون فوتبال رسماً با احکامی که صادر میکند نهتنها به کاهش التهابات و تنشها کمک نمیکند، بلکه به آنها دامن نیز میزند. حال سؤال این است: آیا مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال از چنین احکامی دفاع میکند و آیا انتظار دارد با این آرا، شرایط فوتبال ایران اصلاح شود؟ آیا او میداند که این آرا میتواند چه تبعاتی داشته باشد؟ در واقع پیام روشن فدراسیون فوتبال با این آرا این است: «با خیال راحت تخلف کنید، اینجا کسی یا برخورد نمیکند یا شهامت این کار را ندارد».
* بیرانوند محروم شد، البته تعلیقی!
کمیته وضعیت بازیکنان رأی خود را درباره شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند و باشگاه تراکتور اعلام کرد. به گزارش سایت رسمی فدراسیون فوتبال، کمیته تعیین وضعیت، حکم نهایی پرونده شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند و باشگاه تراکتور را اعلام کرد. بر این اساس دروازهبان شماره یک تیم ملی با 4 ماه محرومیت از حضور در میادین (البته به صورت تعلیقی) و پرداخت غرامت 20 میلیارد تومانی محکوم شده است. رأی پرونده شکایت پرسپولیس از بیرانوند به شرح زیر است:
1- علیرضا صفربیرانوند و باشگاه فرهنگی - ورزشی تراکتور به نحو تضامنی به پرداخت مبلغ 198 میلیارد و 750 میلیون ریال غرامت و پرداخت مبلغ 7 میلیارد و 651 میلیون و 875 هزار ریال بابت هزینه دادرسی در حق خواهان محکوم میگردند.
2- آقای علیرضا صفربیرانوند به 4 ماه محرومیت از شرکت در بازیهای رسمی اعم از باشگاهی و ملی (با رعایت بند 8 ماده 18 مقررات نقلوانتقالات و تعیین وضعیت بازیکنان) محکوم و این محرومیت به مدت یک سال تعلیق میشود.
3- راجع به سایر خواستههای باشگاه خواهان قرار رد دعوا صادر و اعلام میشود.
ارسال به دوستان
انتشار سرودههایی از شاعران مختلف همزمان با عملیات «وعده صادق 2» و برپایی نماز جمعه نصر
نظم نصر
گروه فرهنگ و هنر: بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبههای نماز جمعه مصلای تهران بازتاب گستردهای میان شاعران کشور داشت. در این میان علیمحمد مؤدب، محمدتقی عزیزیانزمانه، نغمه مستشارنظامی، آسیه مرادپور، امالبنین بهرامی، محمدعلی یوسفی و متین پسندیده از جمله هنرمندانی بودند که نه تنها درباره خطبههای نصر که در پی تحولات اخیر از جمله شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در حملات رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت و عملیات موشکی «وعده صادق 2» ایران در پاسخ به جنایتهای رژیم صهیونیستی، اشعاری را سرودند.
همین موضوع بهانهای شد تا نگاهی به چیستی و چگونگی شعر انقلاب بیندازیم.
هنر، محصول جامعه است. این جمله مبین آن است که هنر در بستر اجتماعی که هنرمند یا خالق اثر هنری در آن قرار دارد، ظهور میکند. هنرمند هنگام خلق آثار هنری خود تحت تأثیر بافت فرهنگیای که در آن قرار دارد و همچنین تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی که در حال وقوع است قرار میگیرد، لذا در خلق اثر به نوعی کنش یا واکنش نسبت به آنچه پیرامونش مشاهده میکند میپردازد. این کنش هنری گاه در تعارض با سیاست و عملکرد حکومتها مانند دوران قاجار و گاه همسو و همراستا با دولت و سیاست است و مورد استقبال حکومت نیز قرار میگیرد که اشعار انقلاب اسلامی و جنگ نمونههای بارز آن است.
شایان ذکر است ارتباط آثار ادبی - هنری در هر دوره با تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی دوره مربوط رابطهای نه یکطرفه و یکرو، بلکه دوجانبه دارد. بدین معنا که آثار ادبی و هنری خلقشده در جامعه تحت تأثیر تحولات اجتماعی و سیاسی است و از سویی، خود این آثار که با توجه به شرایط و بستر اجتماعی تولید شده میتواند بر جامعه و ایجاد تحولات اجتماعی تاثیرگذار باشد.
آثار هنری زبان گویای جوامع زندهای هستند که در طریق تکامل خویش، به اصلاح و انقلابهای درونی دست مییابند. آثار هنری و ادبی، هم سخنگوی تحول و مطالبات یک قوم هستند و هم پرچم شناسنده و هویتبخش به فرهنگ آن. در این بین، شعر به عنوان یکی از اصیلترین اثر هنری و ادبی هر فرهنگ، مهمترین بستر ظهور و بروز این رسالت دیرینه در فرهنگ اسلامی ایرانیان است که از دیرباز جدیترین ابزار و اهرم و رایجترین زبان مفهومی آنان بوده است. پس از ورود اسلام، شاعران در اصلاح، تحکیم، تجمیل یا تثبیت جریانهای اجتماعی و تاریخی عمدهترین نقش را ایفا کردهاند و در ریزشها و رویشها به دنبال آن بودند ترجمان هویت مردمانی باشند که در طول تاریخ خود دیندار بودند و آزاده و عظمت تمدنی خویش را نیز مرهون همین حقیقت میدانستند.
انقلاب اسلامی، نقطه عطفی بر یکی از مهمترین برهههای فرهنگ اسلامی ایران است که اگرچه ظاهر آن در ساحت سیاست تجلی یافته اما باطن اصیل آن، در عمیقترین لایههای فرهنگی این جامعه تحقق یافته است و خواهد یافت. عصاره رسالت انقلاب اسلامی، هویتبخشی به جامعهای بود که در عین قوت و استعداد، نیروی حرکت و اعتماد و شکوفایی را از او ستانده بودند؛ جامعهای که نه تنها در مرزهای جغرافیایی یک کشور، بلکه در پهنای وسیع یک امت گمگشته تعریف میشد. انقلاب اسلامی ایران، منادی عزت و عظمت و هویت برای تمام جهان اسلام بود. در این میان، شعر فارسی ایرانی که خود، رسالت احیا و بازسازی فرهنگ جامعه را به یاد آورده بود، با انقلابی «شگرف در محتوا» و متن مواجه شد که سزاوار است آن را «انقلاب اسلامی در شعر فارسی» بدانیم. این انقلاب هم میراث گرانقدر شعر اصیل و متعهد فارسی را زنده کرد و هم به افق نگاه شاعران ایرانی در مضامین دینی و اجتماعی و سیاسی عمق بخشید، بویژه که از ویژگیهای انقلاب اسلامی، شناخت دقیق حاجات و آلام و آسیبهای فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی بود. گرایش دوسویه شعر متعهد و انقلاب اسلامی به یکدیگر، باعث شد تجلیات و نقاط عطف مهمی در تاریخ و سیر شعر پس از انقلاب ظاهر شود. با نگاهی گذرا به تأثیرات متنوع جریانات بر شعر و شاعری در ایران میتوان تنها به تحلیل گوشهای از این جریان عمیق نائل شد.
در کشور ما همانطور که بیان شد، شعر انقلابی فارغ از معنای متداولش، یک گونه از شعر سیاسی به شمار نمیرود؛ اگرچه بنمایههای این نوع شعر، نشأت گرفته از مسائلی است که ارتباط مستقیمی با سیاست دارد اما خود شعر، ارتباط چندانی با سیاست ندارد. شعر انقلاب، مستقیما به سیاست نمیپردازد.
البته نباید فراموش کرد که اساسا شعر سیاسی معترض، زمانی وجود خارجی دارد که مردم و حکومت از یکدیگر جدا باشند و وجه مشترکی میان آنها نباشد. اگر بخواهیم دقیقتر شویم، میتوانیم بخشی از شعر انقلاب و جنگ را زیر عنوان شعر سیاسی قرار دهیم و آن شعرهایی که فقط درگیری عاطفی شاعر با مفهومی مثل شهادت است، نمیتواند زیر عنوان شعر سیاسی قرار گیرد. شعر انقلاب و جنگ، با مفاهیم مذهبی و عقیدتی بیشتر سروکار دارد تا با مسائل سیاسی.
به صراحت میتوان گفت در هیچیک از ادوار گذشته شعر فارسی، دورهای را نمیتوان سراغ گرفت که شاعران، هم طرفدار حکومت و هم طرفدار حقیقت باشند، چرا که تا پیش از این، پرداختن به هر یک از این دو، متضمن وانهادن دیگری بوده است اما در دوره جدید فاصلهای میان مردم و حکومت نیست. اتفاقا شاعرانی که به این مقولات نمیپردازند، به نظر میرسد با مردم سر ناسازگاری دارند. شاعر ناچار از پرداختن به مسائل و حوادث بزرگی است که خود آن را تجربه کرده یا در محیط تجربی آن قرار گرفته است. انقلاب بزرگ اسلامی و حوادث پس از آن، 8 سال جنگ و دفاع و جبهه و آژیر و بمباران شهرها... حتی اگر به استقبالش نرفته باشیم، ما را دربرگرفته و به تجربه آن پرداختیم، پس چگونه میتوان این همه را نادیده گرفت! بنابراین پرداختن به این نوع شعر، مردمیترین شیوه شعری تاریخ ایران است.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
دوربرگردان
حمید ملکزاده*: در هر نبردی دقایقی هستند که ممکن است در آنها پیروزیهایی به دست بیاورید؛ پیروزیهایی تاکتیکی که امید شما و ناظرانی را که دل در گرو پیروزی شما بستهاند گرم میکند. همچنین ممکن است در جریان یک نبرد خونین، در مسیری قرار بگیرید که شما را درباره دست یافتن به پیروزی امیدوارتر کرده و عزم شما را برای استفاده کردن از استراتژیها یا تاکتیکهایی که این موفقیتهای نزدیک را برایتان به ارمغان آوردهاند استوارتر کند. با این وجود نباید از نظر دور بداریم که جنگها را نمیشود صرفا به عنوان چیزهایی در خود در نظر گرفت. یعنی جنگها، مخصوصا وقتی به عنوان رخدادهایی سیاسی در نظر گرفته شوند، باید هدفی بیرون از خودشان داشته باشند. در این معنا جنگ را باید به عنوان ابزاری سخت برای محقق کردن اهداف سیاسی مشخصی فهمید. در جهان جدید معمولا تلاش برای دفع تهدید امنیتی واقعی و عاجل برای دولت، تثبیت دولت در میانه نزاعهای وجودشناختی، ممانعت از قدرتگیری نظامی رقبای سیاسی در محیط پیرامونی یا اهداف دیگری را که عمدتا با تهدیدات وجودشناختی دولتها مربوط میشوند عموما اهداف نظامی منازعات نظامی و جنگهای سخت بهحساب آوردهاند. از این جهت دست یافتن به پیروزی در هر جنگی به شکل بنیادینی با تحقق اهداف غیرنظامی قابلتصور برای آن ارتباطی مستقیم دارد. وبسایت روزنامه گاردین در مطلبی اهداف غیرسیاسی تهاجم غیرانسانی رژیم صهیونیستی علیه نیروهای مقاومت فلسطینی و لبنانی بعد از عملیات توفان الاقصی را از این منظر بررسی کرده و نشان داده است که چطور اسرائیل در محقق کردن این اهداف ناکام مانده است. یادداشتنویس گاردین بحث خود را تا جایی پیش برده که به طور ضمنی اذعان کند توفان الاقصی و مقاومت فلسطینی - لبنانی با همیاری جمهوری اسلامی ایران، بحرانهای وجودشناختی قابلتوجهی را در مقابل رژیم صهیونیستی قرار داده است، تا جایی که میتوانیم ادعا کنیم برخلاف آنچه تا پیش از عملیات مبتکرانه مقاومت فلسطینی در هفتم اکتبر سال میلادی گذشته مشاهده میکردیم، امروز بعد از حدود یک سال از این اقدام غافلگیرکننده، رژیم اشغالگر قدس از نظر شاخصهای اساسی وابسته به موجودیت خود، وضعیتی به مراتب وخیمتر از روزهای تأسیسش در 76 سال قبل دارد. در این یادداشت عناصر اصلی مطلب گاردین را مورد بررسی قرار میدهم.
* خشونت ناشی از استیصال
یادداشتنویس گاردین مطلب خود را با ذکر عبارتی از دیوید بنگورین، اولین نخستوزیر اسرائیل آغاز کرده است که یهودیان را دعوت میکند بدون توجه به آنچه ممکن است غیریهودیها درباره آنها بگویند بر اقداماتی تمرکز کنند که هستی آنها را در مقام «یک ملت» تضمین میکند. او بعد از این توضیح میدهد که چطور این عبارت از بنگورین در یک سال گذشته به عنوان مبنای عمل و بنیان تصمیمگیریهای اخیر کابینه امنیتی اسرائیل در تهاجم بیرحمانه به مردم فلسطین و لبنان عمل کرده است. این همان بنیانی است که بر اساس آن میشود عدم توجه کابینه امنیتی اسرائیل به «دیپلماسی عمومی» و ارزشهای پذیرفتهشده اخلاقی یا بینالمللی درباره جنگ منصفانه را که بر اساس آن مراکز مدنی، شامل مدارس، بیمارستانها و عرصههای مربوط به زندگی شهروندان غیرنظامی در کنار خود افراد غیرنظامی، از شمول اقدامات نظامی خارج میشوند توضیح داد. مراجعه دوباره ارتش و اعضای کابینه رژیم صهیونیستی به این عبارت نشان میدهد از 7 اکتبر به اینطرف اسرائیل به شکل بنیادینی با نزاعی وجودشناختی دستبهگریبان است. یعنی اقدام مبتکرانه مقاومت در توفان الاقصی به طور قابلتوجهی حیات این رژیم اشغالگر را به مخاطره انداخته است، بنابراین خشونت غیر قابل توجیه و وحشیانهای را که در اقدامات ارتش این رژیم در سرزمینهای اشغالی یا علیه مقاومت لبنان مشاهده میکنیم میشود ناشی از یکجور استیصال وجودشناختی در نظر گرفت. استیصالی که به خشمی ویرانگر و نامقدس علیه همه ارزشهای دینی، اخلاقی و قانونی در محیط بینالملل نیرو بخشیده و ارتش اسرائیل را به دیوانهای تبدیل کرده است که شمشیر در دست گرفته و بیمحابا به افراد بیگناه حمله میکند. این خشونت و استیصال ناشی از آن هیچ هدف سیاسی مشخصی را دنبال نمیکند. یعنی نه میشود آن را به عنوان ابزاری برای بیشتر کردن امکانات دیپلماتیکی در نظر گرفت که به کار افزایش توان چانهزنی دیپلماتهای صهیونیست در مذاکرات صلح و مبادله اسرا میآید؛ نه میتوان آن را به عنوان تاکتیکی برای به دست آوردن پیروزیهایی در میدان نبرد فهمید. این خشونتی عریان برای خشونت ورزیدن بیشتر است. خشونتی از سر استیصال که به گزارش یادداشتنویس گاردین در نهایت مسیر اضمحلال رژیم اشغالگر قدس را هموارتر میکند.
* ضددستاوردهای خشونت عریان صهیونیستی
یادداشتنویس گاردین بدون اینکه صراحتا به این موضوع اشاره کرده باشد، در شیوه سازمانی که برای نگاشتن مطلب خود انتخاب کرده عملا رجوع دوباره رژیم صهیونیستی به دعوت بنگورین برای نادیدهگرفتن آنچه را ممکن است غیریهودیها درباره رفتارهای صهیونیستها بگویند به عنوان بنیان تصمیمات ارتش و کابینه رژیم اشغالگر قدس در اقداماتی که بعد از هفتم اکتبر سال 2023 علیه مقاومت فلسطینی اتخاذ کرده، معرفی میکند. مساله مهمی که در این باره باید به آن توجه کرد این است که عبارات مورد اشاره در مطلب گاردین، عملا موضوع اشغال فلسطین را به بحثی دینی تبدیل میکند. اگرچه در طول سالهای بعد از اشغال فلسطین یهودیان مومن زیادی اذعان کردهاند که صهیونیسم با ایمان یهودی متفاوت است. به هر تقدیر دعوت بنگورین، آنطور که در یادداشت گاردین آمده چه در سطح دیپلماسی عمومی و چه در سطح نخبگان سیاسی در کشورهای حامی رژیم صهیونیستی تبعات منفی زیادی به دنبال داشته است. در این زمینه یک مقام رسمی وزارت خارجه بریتانیا اذعان داشته است که «ارتش اسرائیل [نیروهای دفاعی اسرائیل] اهمیتی نمیدهد که مردم درباره آنها چه فکر میکنند. این یک دولت امنیتی است. نمیخواهد دوست داشته شود. میخواهد از او بترسند و به او احترام بگذارند». به گفته این مقام رسمی در نتیجه اقدامات ارتش رژیم صهیونیستی تلاش وزارت خارجه رژیم در زمینه دیپلماسی عمومی با شکست قابلتوجهی مواجه شده است تا جایی که رژیم عملا تلاشهای پیشین برای پاکسازی و سفیدشویی جنایات ارتش اشغالگر را کنار گذاشته یا در انجام دادن این وظیفه ناموفق مانده است.
این ناتوانی در دیپلماسی عمومی رژیم اشغالگر قدس را هم در اذهان عمومی در میان ملتهای جهان و هم در میان بخش زیادی از دولتهای مستقل ناکام گذاشته و حامیان غربی آن را تحتفشار روزافزونی برای عدم حمایت از کشتار بیرحمانه رژیم قرار داده است. انزوای ناشی از خشونتی که استیصال وجودشناختی برای اسرائیل ایجاد کرده تا حدی پیش رفته است که امروز «تعداد زیادی از دولتهای جهان، اسرائیل را به عنوان دولتی منفور در نظر میگیرند». در عین حال در مجمع عمومی سازمان ملل بین 120 تا 150 دولت در مقابل 14 کشور که عموما از کشورهای کوچکی هستند که همواره از ایالات متحده آمریکا پیروی میکنند، جنایات رژیم اشغالگر قدس و تداوم اشغالگری آن را محکوم کردهاند. اگر چه قطعنامههای مجمععمومی الزامآور نیستند، تأثیری اساسی در کاهش وجهه عمومی رژیم اشغالگر صهیونیستی داشته و نقشی اساسی را در افزایش فشار بر دولتهای حامی آن ایفا میکنند. یادداشتنویس گاردین تأکید کرده است که همین موضوع «اسرائیل را از بابت تداوم حمایت همهجانبه ایالات متحده آمریکا نگران ساخته است. این نگرانی مخصوصا وقتی از اهمیت بیشتری برخوردار میشود که طبق ادعای نویسنده گاردین «71 درصد از دموکراتها یا رهبران مستقل دموکرات، نتانیاهو را به عنوان شریکی قابلاعتماد در نظر نمیگیرند». گزارش گاردین این اعداد را از پژوهشی استخراج کرده است که نشان میدهد «آمریکاییهای زیر ۳۰ سال برخلاف دیگر آمریکاییها دیگر با اسرائیل همدلی ندارند»؛ در عین حال بر اساس نتایج این پژوهش «از هر 10 دموکرات 7 نفر دیگر نتانیاهو را به عنوان شریکی مطمئن بهحساب نمیآورند». بیتوجهی رژیم صهیونیستی به روایتهای «حقوق بشری» از اقدامات خصمانهای که علیه مقاومت فلسطین انجام میدهد در نهایت باعث شده این رژیم در «نبرد روایتها» بازنده باشد.
رویکرد تخاصمی کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی نسبت به سازمانهای بینالمللی و بیتوجهی آن به الزامات صادر شده از طرف دادگاههای بینالمللی که به درخواست صدور دستور بازداشت نتانیاهو منتهی شد، از دیگر ضددستاوردهای خشونت ناشی از استیصال وجودشناختی در طرف رژیم اسرائیل است. یادداشتنویس گاردین اینطور ادامه میدهد که این موضوع از این جهت اهمیت دارد که همه پایههای امنیتی رژیم اشغالگر قدس را سست کرده و امکان تداوم انتشار تصویری از آن به عنوان «یک دولت لیبرال مسؤول در محیط بینالملل»، چیزی را که دستگاه تبلیغاتی رژیم و حامیان غربی او مدام بر آن اصرار میکردند، از بین میبرد. همه اینها وقتی از اهمیت بیشتری برخوردار میشود که میبینیم در میان مردمی که دولتهایشان بیشترین حمایت را از رژیم اسرائیل کردهاند، گرایشهای ضدصهیونیستی و تمایلات ضد اشغالگران هر روز بیش از پیش رشد کرده است. برای نمونه گزارشگر گاردین نشان داده است که «جنبشهای عدم سرمایهگذاری که قرار بود توسط دولت محافظهکار قبلی بریتانیا غیرقانونی شود، در دانشگاهها فراگیر است» و همینطور بر این مساله تأکید کرده است که «اعتراضات در سراسر اروپا نسل جدید را سیاسی کرده است». اهمیت این موضوع در اینجاست که نسل جدیدی از شهروندان دولتهای حامی رژیم اسرائیل، هویت سیاسی خود را به اعتبار و به نام مخالفت با این رژیم تعیین خواهند کرد. این نسل در انتخابهای سیاسی خود در داخل کشورهایشان از این به بعد بیشتر به سیاستهای ضد اشغالگران رأی میدهند. همینطور برای نمونه درباره بریتانیا «62 درصد از مشارکتکنندگان در یک نظرسنجی اعلام کردهاند رفتار اسرائیل را غیرمسئولانه میدانند». اگر این مساله را در کنار نتایج مربوط به یک نظرسنجی در میان مردم 43 کشور دنیا قرار بدهیم که براساس آن محبوبیت اسرائیل تا حد قابل توجهی کاهش یافته است، منظور ما از شکست رژیم اشغالگر قدس در جنگ روایتها روشنتر خواهد شد. براساس دادههای موجود در یادداشت گاردین پیشبینیهای انجامشده درباره رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی بیش از 2.5 درصد کاهش داشته است. این تنها یکی از تبعات ویرانگر اقتصادی تداوم اقدامات تروریستی ارتش این رژیم علیه مقاومت فلسطینی است. در نهایت اینطور به نظر میرسد که انزوای رژیم صهیونیستی که در نتیجه دستزدن به خشونت عریان ناشی از استیصال وجودشناختی در میان اعضای کابینه امنیتی و ارتش آن به وجود آمده، این رژیم را از نظر خطرات وجودشناختی در نقطه صفر 70 سال پیش قرار داده باشد؛ در نقطهای که در آن موجودیت رژیم به شکل بنیادین و سازمانیافتهای با خطر مواجه شده است. تصویری که یادداشت گاردین از وضعیت رژیم صهیونیستی برای ما ترسیم میکند به ما اجازه میدهد اینطور ادعا کنیم که وضعیت رژیم حتی از آن زمان نیز شکنندهتر است، چرا که اگر در ابتدای تأسیس رژیم اشغالگر قدس سازوکارهای حمایت بینالمللی در میان دولتها و ملتهای غربی تحتتأثیر تبلیغاتی همدلانه با صهیونیسم در حال شکلگرفتن بود، امروز و بعد از آشکار شدن ماهیت جنایتکارانه صهیونیسم، این نظام سازمانیافته از حمایت و همدلی بینالمللی، همزمان با فروپاشیدن تصویری که از آن ساخته بودند در حال ویران شدن است.
پژوهشگر اندیشههای سیاسی *
ارسال به دوستان
راهبرد قطعی جمهوری اسلامی، تنبیه سخت رژیم صهیونیستی در صورت تجاوز به خاک ایران است
میزنیم
لغو سیاست خویشتنداری یکطرفه و اتخاذ راهبرد بازسازی بازدارندگی از طریق ضربات سخت به دشمن
گروه سیاسی: منابع صهیونیستی روز گذشته از آمادگی ارتش رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران خبر دادهاند. آنها میگویند در پاسخ به عملیات «وعده صادق 2»، برخی مراکز در ایران را هدف قرار میدهند. عملیات «وعده صادق 2» واکنش قانونی ایران به نقض حاکمیت ملی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ترور فرماندهان مقاومت بود، بنابراین هر نوع حمله رژیم صهیونیستی به ایران به بهانه پاسخ به این عملیات، به معنی نقض حاکمیت ملی و حمله به خاک ایران تلقی میشود و ایران از حیث قانونی میتواند بار دیگر به رژیم صهیونیستی حمله کند.
البته در ایران، موضوع پاسخ محکم به هرگونه تجاوز رژیم صهیونیستی، تبدیل به یک تصمیم ملی و حاکمیتی شده است. «وعده صادق 2» نشان داد ایران دیگر «خویشتنداری» را گزینهای برای تامین امنیت ملی خود نمیپندارد و راهبرد بازسازی قدرت بازدارندگی خود را بر وارد کردن ضربات محکم به مراکز و منافع رژیم صهیونیستی قرار داده است. حضور کمنظیر مردم در نماز جمعه نصر و همراهی کمسابقه گروهها و طیفهای مختلف سیاسی با عملیات «وعده صادق 2» نشان میدهد در ایران اجماع ملی لازم برای تنبیه جدی رژیم متجاوز صهیونیستی ایجاد شده است. در کنار همراهی مردمی و گروههای مختلف سیاسی، دستگاهها و قوای سهگانه نیز در هماهنگی کامل به سر میبرند. این اجماع ملی و حاکمیتی در تعیین راهبرد جدید نظامی ایران علیه رژیم صهیونیستی بسیار مهم است. این راهبرد البته یک «روند» است و متناسب با الزامات موجود، میتواند دچار تغییراتی نیز شود. این تغییرات شامل ابعاد حملات و میزان خسارات آن به رژیم صهیونیستی است. ایران بنا دارد در حملات آتی خود به رژیم صهیونیستی زیرساختهای نظامی و اقتصادی صهیونیستها - بویژه در حوزه انرژی - این رژیم را به مرور منهدم کند.
در راس مراکز نظامی رژیم صهیونیستی که هدف مشروعی برای موشکها و پهپادهای ایران به شمار میرود، نیروگاه هستهای دیمونا است. رآکتور دیمونا دارای 9 ساختمان است که سالانه 40 تن پلوتونیوم برای مصارف نظامی رژیم صهیونیستی تهیه میکند. بر اساس آخرین اطلاعات، مراحل جداسازی پلوتونیوم در دیمونا، روی زمین قرار دارد و با وجود مراقبتهای حفاظتی مهم از این رآکتور اما به راحتی در دسترس موشکها و پهپادهای ایرانی قرار دارد. در کنار دیمونا، رژیم صهیونیستی چند مرکز نظامی هستهای دیگر نیز از الجلیل تا تلآویو دارد که این مراکز جزو بانک اهداف ایران است.
پایگاههای هوایی رامات دیوید، رامون، نتساریم، نواتیم و رافائل هم جز مهمترین پایگاههای هوایی رژیم صهیونیستی هستند که بخش عمدهای از حملات صهیونیستها به نوار غزه و لبنان، از این مراکز انجام میشود. پایگاه رافائل که حزبالله اخیرا حملاتی را علیه آن انجام داده، هدف مهمی در بانک اهداف ایران به حساب میآید.
نکته قابل تامل این است که پس از عملیات «وعده صادق 2»، بخش مهمی از فعالیتهای پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی مختل شده و حملات آنان به غزه و لبنان نیز کاهش چشمگیری داشته است. این موضوع نشان میدهد حملات موشکی سهشنبه شب گذشته ایران، بخش مهمی از ظرفیت پایگاههای هوایی رژیم اشغالگر قدس، مانند پایگاههای نواتیم و نتساریم را از بین برده است.
البته در راهبرد ایران برای انهدام زیرساختها و مراکز مهم نظامی رژیم صهیونیستی، یک تاکتیک مهم نیز در نظر گرفته شده است. بر اساس این تاکتیک، هدفهای ایران در سرزمینهای اشغالی باید به گونهای انتخاب شوند که تاثیر آن به صورت مستقیم در جبهههای لبنان و غزه نمودار شود. در واقع حملات انتقامجویانه ایران علیه رژیم صهیونیستی، بخش مهمی از استراتژی مقاومت در میدان نبرد علیه صهیونیستها خواهد بود.
فردای عملیات موشکی «وعده صادق 2» به 4 پایگاه هوایی اصلی رژیم صهیونیستی که عملا بیدفاع بودن تمام نقاط حیاتی اسرائیل در مقابل قدرت موشکی مقاومت را برملا ساخت، برخی تحلیلگران اقتصادی به این موضوع اشاره کرده بودند که زیرساختهای انرژی رژیم که عمدتا در امتداد ساحل غربی فلسطین اشغالی در فاصله بندر حیفا (نزدیک لبنان) تا عسقلان و اشدود (در جوار نوار غزه) قرار گرفتهاند، کاملا آسیبپذیرند.
بر اساس برآورد تارنمای اساندپی گلوبال، یکی از معتبرترین رسانههای بررسی ریسک سرمایهگذاری در جهان، رژیم صهیونیستی 2 پالایشگاه بزرگ نفت دارد که هر دو میتوانند تحت تاثیر افزایش تنش تلآویو با کشورهای منطقه در خطر قرار بگیرند. طبق گزارش این موسسه تجاری آمریکایی مستقر در نیویورک، 2 پالایشگاه نفتی اصلی اسرائیل، یکی در بندر حیفا به ظرفیت 197 هزار بشکه نفت در روز به مالکیت گروه بازان واقع شده و دیگری پالایشگاه اشدود - در کریدور راهبردی فلسطین اشغالی در جنوب تلآویو - است به ظرفیت 110 هزار بشکه نفت در روز که متعلق به گروه انرژی پاز، بزرگترین شرکت حوزه انرژی اسرائیل است.
طبق دیدگاه کارشناسان اساندپی گلوبال، هر دوی این پالایشگاهها که تا 70 درصد سوخت مورد نیاز رژیم را تامین میکنند، حتی در صورت اوجگیری جنگ با فقط یک جناح مقاومت یعنی حزبالله لبنان - و نه حتی ایران، یمن و عراق - اهداف بالقوه خواهند بود.
وضعیت مشابهی درباره تاسیسات گازی اسرائیل وجود دارد. بر اساس گزارش موسسه آمریکایی، رژیم صهیونیستی با سالانه 24.7 میلیارد متر مکعب تولید گاز مایع، یک صادرکننده مهم در حوزه شرق مدیترانه محسوب میشود. این تولید از ۳ میدان گازی تامار، لویاتان و اخیرا کاریش - در مرز آبی با لبنان - به دست میآید. با این حال طی گسترش درگیریها با حماس و حزبالله و بر اثر حملاتی که توسط انصارالله یمن به جنوب فلسطین اشغالی انجام شد، تاسیسات فراساحلی میدان گازی تامار، بزرگترین منبع گاز طبیعی در جنوب سرزمینهای اشغالی طی یک سال اخیر گاه و بیگاه تعطیل شده است.
تحلیلگران اقتصاد انرژی در نیویورک اما معتقدند انجام ۲ عملیات «وعده صادق 1 و 2» طی ۶ ماه اخیر، بیش از هر چیز امنیت زیرساختهای انرژی رژیم صهیونیستی را شکننده ساخته است.
وقتی حفاظتشدهترین نقاط نظامی و امنیتی رژیم که پایگاههای هوایی راهبردی مثل نواتیم و مراکز جاسوسی و ترور مثل یگان 8200 هستند، توسط ایران و حزبالله هدف قرار میگیرند، هیچیک از زیرساختهای انرژی رژیم در امان نخواهند بود.
این شامل ۲ نیروگاه اصلی برق که بیش از ۴۰ درصد برق فلسطین اشغالی را تامین میکنند نیز میشود که میتوانند از جمله اهداف مشروع هر یک از جناحهای مقاومت باشند. جالب اینکه رژیم صهیونیستی برای احتیاط، این نیروگاهها را همچنان متکی به سوخت زغالسنگ نگاه داشته است اما حالا آنچه ثبات انرژی اسرائیل را تهدید میکند، نه تامین سوخت لازم برای آنها، بلکه حفاظت از خود تاسیسات و شبکه انتقال برق است.
نیروگاه روتنبرگ در بندر عسقلان و نیروگاه اوروت رابین در شمال تلآویو در نزدیک پالایشگاههای یادشده در کریدور انرژی سواحل غربی قرار دارند و روی هم رفته چیزی حدود 5 هزار مگاوات برق تولید میکنند که انهدام و حتی اختلال در روند کار آنها رژیم را دچار بحرانی حیاتی خواهد کرد.
به هر حال ایران با عملیات بزرگ به تل آویو اعلام کرد راهبرد برخورد سخت و محکم با رژیم صهیونیستی را در پیش گرفته است. اینکه اتاق جنگ تلآویو قصد دارد چه واکنشی نشان دهد، هیچ تاثیری بر عزم ایران برای حمله مجدد به رژیم صهیونیستی ندارد. ایران اگرچه ابتدا تلاش کرد نسبت به جنگ مستقیم اجتناب کند اما ترورهای ناجوانمردانه سران مقاومت و تشدید جنایتهای رژیم صهیونیستی، مقامات ایران را به این باور رساند که باید هرچه سریعتر جلوی وحشیگری حیوان خشن آمریکا در منطقه گرفته شود. ایران به این تصمیم رسیده که برای یک بار هم که شده، باید همه در منطقه و دنیا با این واقعیت مواجه شوند که قدرت برتر در غرب آسیا، ایران است و نه رژیم صهیونیستی.
ارسال به دوستان
روایت تحلیلگران و رسانههای خارجی از اتحاد و اقتدار ایرانیان در میان تهدیدهای رژیم صهیونیستی
شجاعت شگفتانگیز
گروه سیاسی: عبدالباری عطوان، تحلیلگر سرشناس جهان عرب، پس از عملیات «وعده صادق 2» که آن را «کمرشکن، ویرانگر و دردناک» مینامد، اینطور عنوان میکند که «من از خونسردی ایرانیها پس از حمله گسترده به سرزمینهای اشغالی غافلگیر شدم!» چرا که به قول عطوان «منطقه اکنون در آرامش قبل از توفان به سر میبرد و اسرائیل میخواهد به حمله ویرانگر ایرانیها پاسخ دهد». اما عطوان سوالی را مطرح میکند که باعث تعجب و غافلگیریاش شده است. او میگوید: «چرا ایرانیها اینقدر خونسرد رفتار میکنند و گویی از هیچ چیز واهمه ندارند؟»
درست یک روز پس از عملیات «وعده صادق 2» مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، به قطر سفر کرد. اگر ساعتها را محاسبه کنیم، هنوز 24 ساعت از این عملیات تاریخی نگذشته بود که رئیسجمهور ایران در میان تهدید مقامات صهیونیست و رجزهایی که برای ضربه زدن به منافع کشورمان میخواندند، برای شرکت در مجمع همکاریهای کشورهای آسیایی و همین طور گفتوگو و تبادل نظر با مقامات قطری، راهی این کشور شد.
* از قطر تا لبنان و سوریه
هواپیمای حامل رئیسجمهور در حالی بر فراز خلیج فارس پرواز میکرد که هنوز بوی مهمات استفاده شده در موشکهای ایرانی، مشام صهیونیستها از شمال تا جنوب سرزمینهای اشغالی را آزار میداد. پزشکیان حتی در قطر نیز پاسخ گستاخیهای اسرائیلیها را داد و برای شیطنت احتمالی مجدد آنها خط و نشان کشید. او که ساعتی پس از عملیات «وعده صادق 2» خطاب به نتانیاهو گفته بود: «این تنها گوشهای از توان ما است. با ایران وارد درگیری نشو»، در قطر نیز خطاب به رژیم صهیونیستی گفت: «اسرائیل نباید منطقه را ناامن کند که به نفع هیچکس و دولتی نیست؛ نه به نفع اروپاست، نه آمریکا و نه منطقه». پزشکیان تاکید کرد: «اسرائیل اگر اقدامی انجام دهد با پاسخ سختتری مواجه خواهد شد».
با بازگشت رئیسجمهور از قطر، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان به بیروت سفر کرد. سفر وزیر امور خارجه به بیروت و انتشار تصاویر فرود هواپیمای وی در این شهر در حالی که همزمان دود ناشی از حملات هوایی اسرائیل در بیروت دیده میشد، در رسانههای منطقه و جهان بسیار جلب توجه کرد. خود عراقچی در بدو ورودش به لبنان در گفتوگو با خبرنگاران گفت: که «شب قبل از ورود ما رژیم صهیونیستی بمباران وحشیانهای را در بیروت انجام داد و صبح قبل از ورود ما هم اطراف فرودگاه بیروت را بمباران کرده بود اما ما به این چیزها عادت داریم و اراده ما سختتر از این مسائل است».
عراقچی نیز از همان بیروت جنگزده پیام قاطعانهای به رژیم صهیونیستی مخابره کرد و به خبرنگاران گفت: «ما قصد ادامه حملات را نداریم اما اگر اسرائیل هرگونه اقدام دیگری علیه ایران کند، اقدام ما سختتر خواهد بود و حتما پاسخ خواهیم داد. پاسخ ما متناسب و کاملا حسابشده خواهد بود».
سفر وزیر امور خارجه به بیروت آن هم در میان بمباران جنگندههای رژیم صهیونیستی، شگفتی خبرنگار ارشد بیبیسی (نفیسه کوهنورد) را در پی داشت که گفت: «ما انتظار نداشتیم در چنین شرایطی هواپیمای او به بیروت بیاید». در همین رابطه حتی کاربران صهیونیست نیز از سفر وزیر امور خارجه ایران به بیروت ابراز شگفتی کردند، چرا که سفر عراقچی بهرغم اعلام ممنوعیت حضور هواپیماهای ایرانی در بیروت صورت گرفت و در همین رابطه یکی از کارشناسان شبکه الجزیره قطر گفت: «وزیر امور خارجه ایران منطقه پرواز ممنوع اسرائیل را به چالش کشید».
* نماز جمعه نصر
سفر 2 مقام ارشد ایرانی به کشورهای منطقه و خصوصا سفری که عراقچی به لبنان و سپس سوریه (2 کشور همسایه و مورد تهدید رژیم صهیونیستی) داشت، این پیام را از ایران به جهان مخابره کرد که مردم و مسؤولان کشورمان از توان و ظرفیتهای داخلی خود اطمینان دارند و تهدیدهای رژیم صهیونیستی به هیچ وجه نمیتواند خللی در اراده این ملت به وجود آورد. اما شاهبیت سیگنال قدرتی که پس از حمله موشکی گسترده سپاه به اسرائیل از ایران به خارج از کشور مخابره شد، برگزاری «نماز جمعه نصر» به امامت مقام معظم رهبری بود که بازتاب فوقالعادهای در منطقه و سراسر جهان داشت. خصوصا آنکه این نماز جمعه با حضور میلیونی مردم به امامت معظمله اقامه شد و بسیاری از مسؤولان نظام اعم از سران سه قوه، اکثر اعضای دولت، برخی فرماندهان نظامی، نمایندگان مجلس، هنرمندان، چهرههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... حضور یافتند و قدرت، وحدت و اقتدار ایرانیان حول محور رهبرشان را به جهان مخابره کردند.
در نماز جمعه نصر، مقام معظم رهبری در فضایی باز و بیپرده مقابل میلیونها نفر از نمازگزاران حضور یافتند و علاوه بر قرائت خطبههای پیش از نماز، امامت نمازهای جمعه و عصر را نیز خود برعهده گرفتند. ایشان در خطبههای نماز جمعه به صراحت اعلام کردند «کار درخشان ایران در مجازات رژیم خونآشام صهیونیستی کاملا قانونی و مشروع بود و جمهوری اسلامی هر وظیفهای در این زمینه احساس کند، بدون تعلل یا شتابزدگی، با قدرت و صلابت و قاطعیت انجام خواهد داد». ایشان تاکید کردند: «همچنان که این کار انجام شد، در آینده نیز اگر لازم باشد، انجام خواهد گرفت».
حضور باشکوه مردم و مسؤولان برای اقامه نماز پشت سر ولی فقیه زمان، آنقدر تاثیرگذار بود که بسیاری از رسانههای جهان اقدام به بازتاب گسترده آن کردند. شبکه انتیوی ترکیه با بیان اینکه شاهد حضور بینظیر مردم تهران در نماز جمعه هستیم، گفت: «آیتالله خامنهای خطبههای ظفر و پیروزی ایراد کرد».
* عطوان: ایران براستی خونسرد است
همین خطبههای ظفر در نماز جمعه نصر و در میان تهدیدهای رژیم صهیونیستی و حضور گسترده و میلیونی مردم ایران باعث شگفتی عبدالباری عطوان شده است. او میگوید: «ایران حقیقتا خونسرد است! یعنی صحبت از حمله اسرائیل با هماهنگی آمریکاست اما ایران کاملا خونسرد رفتار میکند. ببینید! وزیر امور خارجه ایران به بیروت میرود. رئیس جمهورشان به دوحه میرود و آنجا سخنرانی میکند و بازمیگردد».
عطوان تاکید میکند: «فراتر از همه اینها، سیدعلی خامنهای پشت تریبون میرود و در هوای آزاد خطبه نماز جمعه میخواند. خب! اینها رفتارهای یک ملت مضطرب و ترسو نیست. نه! ایرانیها اعتمادبهنفس غیرطبیعی دارند». او همچنین تصریح میکند: «حتی وقتی رهبر عالی ایران پشت تریبون رفت، سخنرانی کرد و از شهادت سیدحسن نصرالله ابراز ناراحتی کرد و آن را تسلیت گفت، در اوج قدرت و ابتکار بود. مهمتر از همه اینکه او با ما عربها به زبان عربی که به آن مسلط است به شکل فصیح سخن گفت...».
***
چرا اسرائیل توانایی جنگ با ایران را ندارد؟
دیوید ناشری، مدیر و موسس مرکز مطالعات ایران در دانشگاه تلآویو در پاسخ به این سوال که چرا اسرائیل مستقیم با ایران وارد جنگ نمیشود، گفت: سالها پیش که مرکز مطالعات ایران را تاسیس کردم موضوع نخستین جلسات ما درباره حمله به ایران بود؛ نتیجهای که از این جلسات گرفتم این بود که ما گزینه نظامی در مقابل ایران نداریم و تا الان هم همینطور است. این کار خیلی خیلی سخت است.
وی همچنین درباره شیوه هدایت ایران به رهبری آیتالله خامنهای گفت: او بسیار حسابشده کار میکند. شاید بلندنظریهایی داشته باشد اما ماجراجو نیست. از نظر او مهمترین چیز، حفظ ایران است.
***
گزارش والاستریت ژورنال درباره توانایی نظامی ایران
ایران توانایی نگرانکنندهای برای هدف قرار دادن اسرائیل دارد
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در مصاحبه با یک تحلیلگر نظامی به بررسی توانایی نظامی بالای قوای مسلح جمهوری اسلامی ایران در هدف قرار دادن سرزمینهای اشغالی و پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی پرداخت. این تحلیلگر نظامی آمریکایی در مصاحبه با والاستریت ژورنال گفت: ما شاهد توان نگرانکننده موشکی ایران هستیم. تهران اکنون اگر تصمیم بگیرد میتواند زیرساختهای اسرائیل را به سهولت هدف قرار دهد. وی در ادامه خاطرنشان کرد: حمله اخیر ایران با 081 موشک بالستیک انجام شد که بزرگترین حمله در نوع خود در تاریخ جنگهاست. موشکهای مورد استفاده ایران در این حمله بیشتر از نوع فاتح ۱ و خیبر بود. این تحلیلگر در ادامه افزود: ایران برخلاف حمله 31 آوریل که از موشکهای کروز و پهپاد در کنار موشکهای بالستیک استفاده کرده بود، در حمله اول اکتبر تمرکز خود را بر استفاده از موشکهای بالستیک قرار داده بود. این موشکها سرعت بیشتری داشته و عملا سرزمینهای اشغالی را هدف قرار دادند. وی با اشاره به تعداد اصابتها به پایگاه نواتیم که مرکز نگهداری جنگندههای اف53 نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی هستند بر توان بالای نظامی جمهوری اسلامی ایران در هدف قرار دادن سرزمینهای اشغالی تاکید و از گسترش جنگ در صورت اقدام تجاوزکارانه احتمالی رژیم صهیونیستی علیه خاک ایران ابراز نگرانی کرد.
***
واکنش کاربران عرب زبان به نماز جمعه نصر
نمایش اتحاد، اقتدار و اعتمادبهنفس ایرانیان در نمازجمعه نصر باعث ایجاد شگفتی و در عین حال همدلی بسیاری در میان جهان عرب شده است. بهتازگی شبکه الجزیره قطر اقدام به نشر بخشی از نظرات کاربران خود کرده است. یکی از این کاربران میگوید: «من سنی هستم ولی از شیعیان در برابر اسرائیل و حامیان آن، حمایت میکنم». کاربر دیگری به صلابت خطبههای مقام معظم رهبری اشاره کرده و مینویسد: «مردی که بالای 08 سال سن دارد اما همزمان روحیه جهادی خود را به رغم همه خطرها حفظ کرده است».
یک مخاطب دیگر شبکه قطری الجزیره هم میگوید: «به خدا قسم یک میلیون درجه نظرم درباره ایران تغییر کرد». مخاطب دیگری هم نوشت: «خدا لعنتشان کند، چقدر ما را شستوشوی مغزی دادند که ایران دشمن ماست. الان حق و باطل مشخص شد». کاربر دیگری به خطبه عربی رهبری اشاره و بیان میکند: «از حاکمان خائن عرب، بهتر عربی صحبت میکند». شخص دیگری هم میگوید: «تنها خطبه نماز جمعه که زیر سلطه حکومتهای فاسد نیست».
یک کاربر دیگر هم با تحسین مقام معظم رهبری نوشت: «ای عربها! چقدر شماها بیفایده هستید! از این سید هاشمی خجالت بکشید» و دیگری میگوید: «ایران در وحدت مسلمانان پیروز شد پس از آنکه عربستان برای تفرقه تمام تلاش خود را به کار گرفت».
ارسال به دوستان
تلفات سنگین ارتش صهیونیستی در جنگ با نیروهای حزبالله
لبنان قتلگاه اسرائیلیها
* نگرانی دموکراتها و انفعال بایدن در مقابل مداخلات سیاسی لابی صهیونیستی
گروه بینالملل: حزبالله لبنان از تداوم عملیاتهای مقاومت لبنان در دفاع از غزه و ملت لبنان در جنوب این کشور خبر داد. عملیاتهای موشکی و کمینهای حزبالله لبنان علیه سربازان اشغالگر در نوار مرزی جنوب لبنان با شمال سرزمینهای اشغالی همچنان ادامه دارد و با وجود سانسور شدید رسانهای رژیم صهیونیستی، مقامات و رسانههای این رژیم در روزهای گذشته بارها مجبور به اعتراف درباره آمار هلاکتها و نابودی تانکهای خود شدهاند. مقاومت لبنان روز شنبه به دنبال عملیات علیه رژیم اشغالگر در دفاع از غزه و ملت لبنان، از چندین عملیات موشکی و کمین علیه تجاوزات ارتش رژیم صهیونیستی خبر داد.
* عملیات موشکی روز شنبه
حزبالله لبنان از حملات موشکی به چندین شهرک صهیونیستنشین در مناطق شمالی در روز شنبه خبر داد. حزبالله لبنان در بیانیههایی در روز شنبه از شلیک 30 موشک طی یک عملیات به شهرک کرمئیل در شمال سرزمینهای اشغالی خبر داد. پلیس رژیم صهیونیستی نیز در همین ارتباط از اصابت برخی موشکها و خرابیهای متعدد در این شهرک اشغالی خبر داد. حزبالله لبنان همچنین طی چند عملیات موشکی دیگر شهرکها و پایگاههای نظامی صهیونیستها در پشت خط مقدم درگیریها را هدف قرار داد. حزبالله لبنان روز شنبه پایگاههای کتسرین، حستور و کفرگلعادی را طی یک موج عملیات موشکی هدف قرار داد. بیانیه حزبالله لبنان از موشکباران تجمعات سربازان صهیونیست در کفرگلعادی و تحمیل تلفات جانی و مالی به نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی خبر داد. یگان موشکی حزبالله لبنان همچنین از هدف قرار دادن پایگاه رامات دیوید با استفاده از موشک «فادی 1» خبر داد. پس از آن نیز طی یک عملیات موشکی دیگر علیه تجمع نظامیان صهیونیست در شهرک صعصعه، حزبالله لبنان از 2 فروند موشک «فلق 2» استفاده کرد. البته هدف عملیاتهای موشکی حزبالله لبنان تنها به شهرکها و پایگاههای نظامی شمالی سرزمینهای اشغالی محدود نبود و ظهر شنبه قوای موشکی حزبالله لبنان بندر حیفا را هدف حملات خود قرار داد. حزبالله لبنان با استفاده از موشکهای سنگین و دوربرد خود از جنوب لبنان بندر شهر حیفا را با چندین موشک هدف حمله قرار داد که منجر به صدا درآمدن آژیر خطر در سرتاسر این شهر پرجمعیت صهیونیستنشین شد. در پی حمله حزبالله، رسانههای اسرائیل به اصابت موشکهای حزبالله لبنان به ۲ ناحیه از منطقه صنعتی خلیج حیفا اعتراف کردند. رسانههای عبری همچنین وضعیت آسمان حیفا را طی حملات موشکی حزبالله لبنان جنونآمیز توصیف کردند. روزنامه هاآرتص نیز با اشاره به حملات موشکی حزبالله لبنان در اواخر هفته گذشته و اوایل هفته جاری، به شلیک بیش از 700 موشک توسط قوای موشکی حزبالله به سوی شهرهای الجلیل، حیفا، جولان و اطراف تلآویو اعتراف کرد. این اعتراف بر خلاف ادعای نیروی هوایی رژیم صهیونیستی درباره نابودی توان موشکی حزبالله لبنان در پی حملات هوایی وحشیانه به مناطق جنوبی لبنان است.
* تداوم کمینهای پرتلفات حزبالله
نیروهای حزبالله لبنان در ادامه مقاومت در برابر نیروهای اشغالگر صهیونیست که تلاش در ورود زمینی به شهرهای جنوب لبنان را دارند، از کمینهای جدید خود و تلفات سنگین ارتش اشغالگر خبر دادند. همچنین حزبالله لبنان طی بیانیههای جدید خود در روزهای جمعه و شنبه از حمله راکتی به سوی تجمع نیروهای اسرائیلی در اطراف دشت مارونالراس خبر داد. حزبالله لبنان همچنین از انفجار 3 تله انفجاری جدید در محور مارونالراس و آتش گشودن به روی نیروهای ارتش اشغالگر هنگام ورود آنها به شهر مارونالراس خبر داد. این کمین تلفات جدی بر نیروهای رژیم اشغالگر وارد کرد و منجر به عقبنشینی آنها شد. نیروهای حزبالله لبنان همچنین از درگیری و رگبار آتش به سوی سربازان ارتش اشغالگر در اطراف شهر یارون و ممانعت از پیشروی آنها به داخل شهر خبر دادند. حزبالله لبنان همچنین از نابودی یک یگان ارتش رژیم صهیونیستی که قصد ورود به شهرک العدیسه را داشتند و تلفات قطعی و هلاکت نیروهای ارتش اشغالگر در 2 محور یارون و مارونالراس خبر داد؛ تلفاتی که با وجود انتقال مداوم آنها به بیمارستانهای رژیم با استفاده از بالگرد سانسور میشود. حزبالله لبنان همچنین از هدف قرار دادن یک عراده تانک مرکاوا هنگام پیشروی به سمت ارتفاعات البت واقع در جنگل مارون، با موشک هدایتشونده خبر داد. با این اصابت تعداد تانکهای مرکاوای ارتش رژیم کودککش که هدف قرار گرفتهاند به 6 عدد رسید.
* هشدار نایبرئیس شورای سیاسی حزبالله
نایبرئیس شورای سیاسی حزبالله لبنان در گفتوگو با الجزیره اعلام کرد: موشکهای ما اکنون به عمق ۱۵۰ کیلومتری سرزمینهای اشغالی رسیده و رزمندگان ما همچنان به شلیک این موشکها به دشمن صهیونیست ادامه میدهند. وی در ادامه افزود: ما در جبهه زمینی بر ارتش رژیم صهیونیستی برتری داشته و آماده پیشروی علیه مواضع دشمن هستیم. دشمن صهیونیست باید بداند به هر منطقهای از لبنان که وارد شود، به قبرستان سربازان و تانکهایش تبدیل میشود. محمود قماطی با اشاره به سفر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به بیروت، گفت: عراقچی نزد ما آمد تا تاکید کند ایران کاملا در کنار مردم لبنان ایستاده است. ما اکنون در حال نبرد هستیم و وارد گفتوگو زیر آتش دشمن نخواهیم شد. زمانی که صهیونیستها به توحش خود پایان بخشند موضع خود را درباره مذاکره اعلام میکنیم.
* حادثه امنیتی در مرزهای شمالی
رسانههای رژیم صهیونیستی و همچنین منابع محلی و شهرکنشینان در منطقه کریات شمونه از حادثه امنیتی بزرگی در شامگاه جمعه خبر دادند. طبق اعلام رسانههای محلی عبری، تصاویری از درگیری و شلیک مداوم در شهرک کریات شمونه در جمعه شب منتشر شده است. در ویدئوهای منتشر شده صدای شلیک ممتد و پرواز هلیکوپترها به صورت مداوم شنیده میشود. کانال 12 رژیم صهیونیستی نیز از نفوذ غافلگیرانه نیروهای یگان ویژه رضوان حزبالله لبنان به منطقه الجلیل و پیادهسازی کمین موفق و درگیری و تبادل آتش خبر داد. منابع محلی همچنین از پرواز هلیکوپترهای رژیم صهیونیستی و شلیک آنها در شهرک کریات شمونه خبر دادند. در اخباری دیگر برخی منابع محلی در شمال سرزمینهای اشغالی از نفوذ گروهی از مبارزان حزبالله به شهرک مارگالیوت و تبادل آتش در این شهرک خبر دادند. رسانههای عبری و مقامات محلی رژیم در شهرکهای صهیونیستنشین شمالی از وقوع 7 اکتبری دیگر توسط حزبالله لبنان در شمال سرزمینهای شمالی ابراز نگرانی کردهاند. افزایش درگیریهای نظامی در نزدیکی شهرکهای اشغالی در حالی است که ارتش رژیم صهیونیستی با پروپاگاندای رسانهای مدعی اشغال روستاهای جنوب لبنان و پیشروی نیروی زمینی ارتش رژیم اشغالگر در این ناحیه است.
***
رسوایی بزرگ برای یگان نخبه ارتش اشغالگر
روز جمعه ارتش رژیم صهیونیستی تصاویری از تعدادی سلاح و مهمات مربوط به نیروهای حزبالله لبنان در یک خانه در جنوب لبنان منتشر کرد؛ تصاویری که در تلاش برای ایجاد جنگ روانی، قصد داشت پیشروی ارتش رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان را اثبات کند. خبرنگار میدانی المنار در مناطق جنوبی لبنان با اشاره به دروغ رسانهای رژیم صهیونیستی در نفوذ ارتش رژیم، به تداوم بمباران شهرهای مارونالراس، کفرکلا، العدیسه و یارون اشاره و اعلام کرد در صورت نفوذ نیروی زمینی ارتش رژیم کودککش به این نواحی و سقوط شهرها این حملات هوایی و توپخانهای کور توسط ارتش رژیم صهیونیستی انجام نمیشد. وی همچنین تصاویر منتشر شده توسط ارتش رژیم را مربوط به روستاهای چسبیده به دیوار مرزی لبنان و فلسطین اشغالی معرفی کرد و خبر جعلی صهیونیستها را از مناطق جنوبی لبنان افشا کرد. در ادامه نیز یک افسر میدانی حزبالله لبنان در اتاق عملیات مقاومت اسلامی لبنان در گفتوگو با رسانههای لبنانی گفت: بتازگی ارتش رژیم صهیونیستی یک عکس منتشر کرده که نشان میدهد نظامیان صهیونیست نزدیک یکی از خانههای روستای مرزی لبنان هستند. وی افشا کرد این عکس در محدود جغرافیایی چند متر دورتر از اراضی اشغالی فلسطین گرفته شده است. وی در ادامه با اشاره به کمین نیروهای حزبالله لبنان در مسیر این سربازان اشغالگر گفت: نتانیاهو برای به دست آوردن این عکس باعث کشته و زخمی شدن ۲۰ نفر از نیروهای ویژه ارتش رژیم صهیونیستی شد.
***
شهادت دهها نیروی امدادگر در حملات رژیم صهیونیستی
وزارت بهداشت دولت لبنان از شهادت 73 تن از امدادگران لبنانی از آغاز تجاوز گسترده رژیم صهیونیستی به لبنان خبر داد. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، از ابتدای آغاز تجاوزات گسترده تروریستی و اشغالگرانه رژیم صهیونیستی به ملت و دولت لبنان تاکنون 73 امدادگر لبنانی هنگام امدادرسانی به مجروحان و افراد گرفتار در زیر آوارها بر اثر حملات مجدد و وحشیانه رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند. وزارت بهداشت لبنان پیش از این از هدف قرار گرفتن 12 دستگاه آمبولانس توسط ارتش اشغالگر در جنوب لبنان خبر داده بود. روز جمعه نیز وزارت بهداشت لبنان از توقف امدادرسانی 3 بیمارستان در جنوب لبنان بر اثر تجاوزات رژیم صهیونیستی و کمبود دارو و تجهیزات خبر داده بود. هدف قرار دادن بیمارستانها، آمبولانسها و امدادگران از جمله اقداماتی است که ارتش جنایتکار رژیم صهیونیستی در طول یک سال گذشته در غزه انجام داده است و حتی در مواردی به خودروهای کارمندان و امدادگران سازمان ملل متحد نیز حملاتی داشته که منجر به قتل نیروهای سازمان ملل متحد شده است. اقدامات رژیم صهیونیستی علیه امدادگران خلاف قوانین بینالمللی بوده است و منجر به شهادت تعداد زیادی از امدادگران و حتی خبرنگاران فلسطینی و لبنانی شده است؛ جنایات خارج از عرفی که تاکنون واکنش مناسبی علیه آنها از سوی مجامع بینالمللی اتخاذ نشده است.
ارسال به دوستان
گزارش«وطن امروز» از تبعات اقتصادی جنگ برای رژیم صهیونیستی
انرژی پاشنه آشیل تلآویو
گروه اقتصادی: موضوع اقتصاد کلان در کشورهای منطقه خاورمیانه موضوعی پیچیده و با مسائل استراتژیک در هم تنیده است. صعوبت این امر غالبا بدان دلیل است که کشورهای این منطقه به علت تنوع نظامهای سیاسی و البته اتکا به ابزار نفت، در بحث اقتصاد هر یک شیوه عملکردی خاص خود را دارند. با این حال چرخه اقتصاد در رژیم صهیونیستی هرگز کامل نبوده و با شرایط پیشآمده در سال اخیر نیز بیشتر رو به زوال رفته است و خلل و فرجهایی دارد که کمتر بدان پرداخته شده است. به بهانه فشارهایی که در این مدت بر این رژیم جعلی وارد شده است این چالشها را در گزارشی بررسی خواهیم کرد.
***
سقوط رتبه اعتباری مالی رژیم صهیونیستی
در روزهای اخیر موسسه اعتباری مودیز در اطلاعیهای از تقلیل رتبه اعتباری مالی رژیم صهیونیستی در پی خطرات ژئوسیاسی ناشی از وخامت درگیری این رژیم با لبنان خبر داد.
فلسطین الیوم گزارش داد این موسسه در اقدامی معنادار 2 رتبه به یک باره از اعتبار مالی این رژیم را کاهش داد و از A2 به Baa1 رسیده است.
در گزارش موسسه اعتباری مودیز درباره اعتبار مالی موسسات مالی این رژیم، دلیل این کاهش رتبه «خطرات فزاینده ژئوسیاسی همراه با چشمانداز وخامت درگیری با حزبالله و ارزیابی از وقوع یک جنگ طولانیمدت» ذکر شده است.
این برای دومین بار است که رژیم صهیونیستی طی سال جاری شاهد سقوط رتبه اعتباری خود نزد موسسات اعتبارسنجی جهانی است.
گفتنی است این کاهش شدید رتبه، چشماندازی ضعیف برای اقتصاد رژیم صهیونیستی در میانه درگیریهای ارتش رژیم در غزه و در لبنان ترسیم میکند.
در همین حال هم باید مد نظر داشته باشیم که رژیم صهیونیستی به نوعی یکی از بزرگترین واردکنندگان منطقه محسوب میشود و در سالهای اخیر آذربایجان و قزاقستان سالانه حدود یک میلیارد دلار نفت به رژیم صهیونیستی صادر میکنند که تقریبا ۶۰ درصد کل صادرات نفت به رژیم صهیونیستی را شامل میشود. حجم صادرات امارات به رژیم صهیونیستی نیز بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ۶۳۲ میلیون دلار رسیده است. از سویی ترکیه 6.2 درصد از کل واردات رژیم صهیونیستی را تامین میکند؛ ترکیه پنجمین کشور صادرکننده به رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۲ بوده که بر اساس اخبار این کشورها قصد قطع این صادرات به رژیم صهیونیستی را دارند و با وجود اینکه برخی تهدیدهای کشورهای اسلامی نظیر این کشورها عملی نشده ولی در صورت پیوستن این کشورها به تحریم رژیم صهیونیستی، این رژیم جعلی با مشکلی بزرگتر از جنگ مواجه خواهد شد.
***
جنگ چگونه رژیم جعلی صهیونیستی را ضعیف کرده است؟
جنگ غزه تأثیرات گستردهای بر اقتصاد رژیم صهیونیستی داشته است. برخی از مهمترین این آسیبها عبارتند از:
۱- کاهش رتبه اعتباری: موسسات اعتبارسنجی بینالمللی مانند S&P رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی را کاهش دادهاند که این امر میتواند هزینههای استقراض این رژیم را افزایش دهد.
۲- کاهش تولید ناخالص داخلی (GDP): جنگ و درگیریها باعث کاهش فعالیتهای اقتصادی و تولیدی شده است. سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) گزارش داده که رژیم صهیونیستی یکی از شدیدترین رکودهای اقتصادی را تجربه میکند.
کارنیت فلوگ، رئیس سابق بانک مرکزی رژیم صهیونیستی اول اکتبر به سیانان گفت: اگر تشدید تنشهای اخیر به جنگی طولانیتر و شدیدتر تبدیل شود، تلفات سنگینتری بر فعالیت و رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی خواهد گذاشت. بانک رژیم صهیونیستی در ماه مه برآورد کرد هزینههای ناشی از جنگ تا پایان سال آینده در مجموع به ۲۵۰ میلیارد شکل (۶۶ میلیارد دلار) میرسد که شامل هزینههای نظامی و هزینههای غیرنظامی مانند هزینههای مسکن هزاران اسرائیلی خواهد بود که مجبور به ترک خانههای خود در شمال و جنوب میشوند و معادل تقریبا ۱۲ درصد از تولید ناخالص داخلی رژیم صهیونیستی است.
۳- افزایش کسری بودجه: جنگ غزه باعث افزایش کسری بودجه رژیم صهیونیستی شده است. پیشبینی میشود کسری بودجه در سالهای آینده نیز ادامه داشته باشد.
در همین راستا دولت رژیم صهیونیستی انتشار بودجه سال آینده را به تعویق انداخته است، زیرا با تقاضاهای رقابتی دست و پنجه نرم میکند. این درگیری باعث شده است کسری بودجه رژیم صهیونیستی - تفاوت بین هزینههای دولت و درآمد، عمدتا از محل مالیات - از 4 درصد قبل از جنگ به 8 درصد تولید ناخالص داخلی برسد و ۲ برابر شود.
۴- ضربه به صنعت گردشگری: صنعت گردشگری رژیم صهیونیستی بشدت تحت تأثیر قرار گرفته و تعداد گردشگران به سطح ۲۰ سال پیش بازگشته است.
گردشگری نیز در این رژیم با کاهش شدیدی در سال جاری مواجه شده است. وزارت گردشگری رژیم صهیونیستی تخمین زده است کاهش گردشگران خارجی به 18.7 میلیارد شکل (4.9 میلیارد دلار) درآمد از دست رفته از زمان شروع جنگ تبدیل شده است. نورمن بوتیک یکی از هتلهای تلآویو اعلام کرد مجبور شده است برخی از کارکنان خود را اخراج کند و قیمتهای خود را تا ۲۵ درصد کاهش دهد، تا حدی که برخی از امکانات آن - از جمله رستوران ژاپنی روی پشتبام آن - برای صرفهجویی در هزینهها بسته شده است.
۵- تأثیر بر بازار کار: بسیاری از کسبوکارها به دلیل جنگ و درگیریها متضرر شدهاند و نیروهای ذخیره مجبور به ترک کارهای غیرنظامی خود شدهاند که این امر به کاهش بهرهوری و افزایش بیکاری منجر شده است.
آوی هسن، مدیر عامل استارتآپ نیشن سنترال، سازمان غیرانتفاعی صنعت فناوری رژیم صهیونیستی گفت عدم اطمینان فقط برای اقتصاد و سرمایهگذاری مضر است. هسون در گزارش اخیر، هشدار داد انعطافپذیری کنونی قابلتوجه بخش فناوری رژیم صهیونیستی در برابر عدم اطمینان ایجاد شده در نتیجه درگیری طولانیمدت و سیاست اقتصادی مخرب دولت پایدار نخواهد بود.
این عوامل نشان میدهد جنگ غزه نهتنها تأثیرات فوری بلکه پیامدهای بلندمدتی بر اقتصاد رژیم صهیونیستی داشته و این خسارات ادامه خواهند داشت.
***
بنادر؛ پاشنه آشیل اقتصاد رژیم صهیونیستی
اصلیترین درآمدهای بندری رژیم صهیونیستی از بنادر حیفا، اشدود و ایلات حاصل میشود. این بنادر نقش حیاتی در اقتصاد رژیم صهیونیستی دارند.
۱-بندر حیفا: این بندر اصلیترین و بزرگترین بندر رژیم صهیونیستی است که سالانه حدود ۳۰ میلیون تن بار و بیش از ۲ میلیون مسافر را جابهجا میکند. این بندر به عنوان مرکز اصلی واردات و صادرات کالاهای مختلف، از جمله محصولات صنعتی و کشاورزی شناخته میشود.
۲- بندر اشدود: این بندر نیز یکی از بنادر مهم رژیم صهیونیستی است که نقش مهمی در واردات و صادرات کالاها دارد. اشدود بویژه در حملونقل کالاهای سنگین و صنعتی اهمیت دارد.
۳- بندر ایلات: این بندر در جنوب سرزمینهای اشغالی واقع شده و به دلیل موقعیت استراتژیک خود در دریای سرخ، نقش مهمی در تجارت بینالمللی دارد. ایلات بویژه در واردات خودروها و کالاهای مصرفی نقش دارد.
این بنادر به دلیل موقعیت جغرافیایی و زیرساختهای پیشرفته، سهم بزرگی در اقتصاد رژیم صهیونیستی دارند و هر گونه اختلال در عملکرد آنها میتواند تأثیرات منفی بر اقتصاد این کشور داشته و این رژیم را فلج کند.
***
نفت و گاز؛ رگ حیات رژیم صهیونیستی
درآمد رژیم صهیونیستی از نفت و گاز عمدتاً از منابع زیر حاصل میشود که با فاصله ۲۰ تا ۸۰ کیلومتر از بندرهای این رژیم به طرف جزیره قبرس قرار دارند.
۱- میدان گازی لویاتان: این میدان یکی از بزرگترین میادین گازی در دریای مدیترانه است و نقش مهمی در تأمین گاز طبیعی این رژیم دارد. استخراج گاز از این میدان به رژیم صهیونیستی امکان میدهد نیازهای داخلی خود را تأمین کرده و مازاد آن را صادر کند.
۲- میدان گازی تامار: این میدان نیز یکی دیگر از منابع مهم گاز طبیعی رژیم صهیونیستی است که در نزدیکی بندر حیفا واقع شده است. تامار به عنوان یکی از منابع اصلی تأمین گاز طبیعی برای مصرف داخلی و صادرات به کشورهای همسایه شناخته میشود.
۳- میدان گازی کاریش: این میدان در نزدیکی مرزهای دریایی لبنان قرار دارد و اخیرا با توافقی بین رژیم صهیونیستی و لبنان، استخراج گاز از آن آغاز شده است. این میدان نیز به عنوان یکی از منابع مهم درآمدی برای رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
۴- واردات نفت خام: رژیم صهیونیستی بخش عمدهای از نفت خام خود را از کشورهای آذربایجان و قزاقستان وارد میکند. این واردات به پالایشگاههای داخلی ارسال میشود و بخشی از نیازهای انرژی اسرائیل را تأمین میکند.
این منابع به رژیم صهیونیستی کمک میکنند نیازهای انرژی خود را تأمین کرده و بخشی از درآمدهای خود را از طریق صادرات گاز طبیعی به دست آورد.
***
مشکلات اقتصادی رژیم صهیونیستی در صورت ورود به جنگی بلندمدت
اگر رژیم صهیونیستی به جنگی دچار شود که منجر به نابودی بنادر و چاههای نفت و گاز این رژیم شود، با مشکلات اقتصادی جدی و چندجانبهای مواجه خواهد شد که بخشی از این مشکلات به شرح زیر است.
۱- کاهش درآمدهای نفتی و گازی
نابودی چاههای نفت و گاز به معنای از دست دادن منابع مهم درآمدی برای دولت رژیم صهیونیستی است. این امر میتواند به کاهش شدید بودجه عمومی و تأثیر بر پروژههای زیرساختی و اجتماعی منجر شود.
۲- افزایش هزینههای نظامی
در صورت ادامه جنگ و گسترش آن، رژیم صهیونیستی مجبور به افزایش هزینههای نظامی خواهد بود. این هزینهها میتواند بر سایر بخشهای اقتصادی این رژیم فشار وارد و نیاز به تخصیص بودجه بیشتر برای تأمین امنیت را ایجاد کند.
۳- نابودی زیرساختها
جنگ معمولا به نابودی زیرساختها منجر میشود. این امر میتواند به اختلال در خدمات عمومی از جمله آب، برق و حملونقل، همچنین خسارت به ساختمانها و املاک خصوصی منجر شود.
۴- کاهش سرمایهگذاری خارجی
وضعیت ناپایدار اقتصادی و سیاسی میتواند موجب فرار سرمایهگذاران خارجی شود. این امر باعث کاهش رشد اقتصادی و ایجاد بیثباتی بیشتر در بازار کار خواهد شد.
۵- تأثیر بر صنعت گردشگری
صنعت گردشگری که یکی از منابع مهم درآمدی برای رژیم صهیونیستی است، بهشدت تحت تأثیر جنگ و ناامنی قرار دارد. کاهش تعداد گردشگران میتواند به ورشکستگی کسبوکارهای مرتبط با این صنعت منجر شود.
۶- افزایش بیکاری و نارضایتی اجتماعی
کاهش فعالیتهای اقتصادی و اختلال در تجارت میتواند به افزایش بیکاری و نارضایتی اجتماعی منجر شود. این وضعیت میتواند به اعتراضات و ناآرامیهای اجتماعی دامن بزند.
۷- تأثیرات روانی و اجتماعی
تنشهای جنگی و ناامنی میتواند تأثیرات روانی عمیقی بر جامعه داشته باشد. کاهش روحیه عمومی و افزایش اضطراب میتواند باعث بروز مشکلات اجتماعی و اقتصادی بیشتر شود.
در مجموع، جنگ گسترده و نابودی بنادر و چاههای نفت و گاز میتواند اثرات ویرانگری بر اقتصاد رژیم صهیونیستی داشته باشد.
***
مقایسه ایران و فلسطین اشغالی از نظر وسعت و جمعیت
1- ایران
مساحت: حدود ۱,۶۴۸,۱۹۵ کیلومتر مربع. ایران یکی از بزرگترین کشورهای خاورمیانه و دهمین کشور بزرگ جهان از نظر وسعت است.
جمعیت: حدود ۸۵ میلیون نفر (بر اساس برآوردهای ۲۰۲۳). ایران یکی از پرجمعیتترین کشورهای خاورمیانه است.
2- فلسطین اشغالی
مساحت: حدود ۲۲,۰۷۲ کیلومتر مربع. رژیم صهیونیستی به عنوان یک منطقه کوچک در خاورمیانه شناخته میشود و مساحت آن کمتر از 1.5 درصد مساحت ایران است.
جمعیت: حدود 9.5 میلیون نفر (بر اساس برآوردهای ۲۰۲۳). رژیم صهیونیستی دارای جمعیت بسیار کمتری نسبت به ایران و جمعیت آن با نرخ پایینتری نسبت به ایران در حال رشد است.
ایران به لحاظ وسعت و جمعیت بهمراتب بزرگتر از رژیم صهیونیستی است. ایران با وسعتی بالغ بر 1.6 میلیون کیلومتر مربع و جمعیتی حدود ۸۵ میلیون نفر، یکی از کشورهای بزرگ و پرجمعیت خاورمیانه به شمار میآید که این وسعت در کنار قدمت تاریخی موجب شده زیرساختها و معادن خوبی را در اختیار داشته باشد و از نظر ژئوپلیتیکی در محلی از کره زمین قرار دارد که شاهراه ترانزیتی شرق به غرب به حساب میآید.
در مقابل، رژیم صهیونیستی با وسعتی حدود ۲۲ هزار کیلومتر مربع و جمعیتی نزدیک به 9.5 میلیون نفر، منطقهای کوچکتر با جمعیت کمتر، حدود یکهشتادم ایران است که ساکنان آن هم از کشورهای مختلف دنیا گرد هم آمده و فرهنگهای گوناگون دارند و به نسبت ایران همبستگی و وابستگیای به این خاک ندارند.
***
تنشها و جنگها چه مشکلاتی برای رژیم صهیونیستی به وجود آورده است؟
شرایط اقتصادی رژیم صهیونیستی در سایه تنشها و جنگها درگیر مشکلات بسیاری شده است.
۱- هزینههای نظامی و امنیتی
ورود به جنگ و درگیریهای مداوم، بویژه در غزه و لبنان، به افزایش هزینههای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی منجر شده است. این هزینهها شامل تأمین تجهیزات نظامی، استخدام و نگهداری نیروهای نظامی و همچنین هزینههای مرتبط با حفاظت از
زیرساختها است.
۲- تأثیر بر اقتصاد داخلی
جنگ و ناآرامیهای ناشی از آن به کاهش فعالیتهای اقتصادی داخلی منجر شده است. بسیاری از کسبوکارها در مناطق مرزی یا در معرض خطر با کاهش مشتریان با تعطیلی مواجه شدهاند. این امر میتواند به بیکاری و نارضایتی اجتماعی دامن بزند.
3- کاهش سرمایهگذاری خارجی
وضعیت ناپایدار اقتصادی و سیاسی میتواند باعث فرار سرمایهگذاران خارجی میشود. کاهش سرمایهگذاری به کاهش رشد اقتصادی و ایجاد بیثباتی در بازار کار منجر شده است.
۴- تأثیر بر صنعت گردشگری
تنشها و جنگها بهشدت صنعت گردشگری را تحت تأثیر قرار داده است. کاهش تعداد گردشگران خارجی به دلیل نگرانی از ناامنی، به ضرر اقتصاد رژیم صهیونیستی که به گردشگری وابسته است، تمام شده است.
5- نوسانات نرخ ارز و تورم
شرایط ناامنی به نوسانات در نرخ ارز و افزایش تورم منجر شده است. این وضعیت میتواند قدرت خرید مردم را کاهش دهد و باعث افزایش هزینههای زندگی شود.
۶- سیاستهای اقتصادی و تحریمها
دشمنی با کشورهای همسایه بر صادرات و واردات رژیم صهیونیستی تأثیر گذاشته است. این امر میتواند به افزایش هزینه کالاها و کاهش دسترسی به بازارهای خارجی منجر شود.
در مجموع، رژیم صهیونیستی در شرایط اقتصادی پیچیدهای قرار دارد که تحت تأثیر درگیریهای نظامی و تنشهای سیاسی با کشورهای همسایه است. هزینههای نظامی بالا، نوسانات اقتصادی و کاهش سرمایهگذاری خارجی، از جمله چالشهای جدی هستند که این رژیم با آنها مواجه است.
***
نقاط ضعف اقتصادی رژیم صهیونیستی
۱- وابستگی به بخش فناوری: هرچند رژیم صهیونیستی به عنوان یک مرکز نوآوری و فناوری شناخته میشود اما وابستگی به این بخش میتواند خطرناک باشد. در صورت بروز بحرانهای جهانی یا کاهش تقاضا برای فناوری، اقتصاد میتواند بهشدت آسیب ببیند.
۲- نابرابری اقتصادی: نابرابری درآمد و ثروت در رژیم صهیونیستی یکی از مشکلات جدی است. تفاوتهای اقتصادی بین اقلیتها، یهودیان ارتدکس و سایر گروهها میتواند به تنشهای اجتماعی و نارضایتی عمومی منجر شود.
۳- هزینههای نظامی بالا: هزینههای بالای نظامی و امنیتی که به علت تنشهای مداوم با همسایگان و تهدیدات امنیتی ایجاد میشود، میتواند بر بودجه عمومی تأثیر منفی بگذارد و منابع مالی را از حوزههای دیگر مانند آموزش و بهداشت دور کند.
۴- بازار کار غیرانعطافپذیر: بازار کار رژیم صهیونیستی به دلیل قوانین سختگیرانه و عدم انعطافپذیری نمیتواند بهسرعت به تغییرات اقتصادی پاسخ دهد. این موضوع میتواند مانع بهبود واقعی شرایط اقتصادی شود.
5- وابستگی به واردات: رژیم صهیونیستی بهشدت به واردات کالاهای اساسی از جمله انرژی و مواد غذایی وابسته است. این وابستگی میتواند در شرایط بحران یا جنگ مشکلات جدی ایجاد کند.
۶- چالشهای مسکن: افزایش قیمت مسکن و کمبود واحدهای مسکونی در برخی مناطق، بویژه در تلآویو و دیگر شهرهای بزرگ، به یکی از معضلات اصلی تبدیل شده است. این میتواند به نارضایتی اجتماعی و مشکلات اقتصادی برای قشر متوسط و پایین دامن زند.
7- نقص در زیرساختها: زیرساختهای ناکافی در برخی مناطق، بویژه در زمینه حملونقل و انرژی میتواند رشد اقتصادی را محدود کند و هزینههای عملیاتی را افزایش دهد.
******
«وطن امروز» روند بازار سهام تحت تأثیر ریسکهای سیاسی را تحلیل و بررسی کرد
سرخی کاذب بورس
شاخص کل بورس در یک هفته گذشته افت داشته اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند بورس ایران ارزنده است و سهامداران تصمیم احساسی نگیرند
گروه اقتصادی: بررسی وضعیت بازارهای مالی حکایت از این دارد که رشد جمعی شاخصهای بازار سهام به پایان رسیده است. به همین دلیل فارغ از تنشهای سیاسی، شاخصهای مالی باید دست به اصلاح میزدند. هرچند رکورد معاملات خرد در شهریور شکست اما با توجه به اینکه بازار نمیتواند همیشه مثبت باشد و از طرفی ریسکهای جدیدی در اقتصاد نمایان شد، استراتژی سهامداران تغییر کرده است.
در این هفته، شاخصهای سهام با محدودیت یک درصدی دامنه نوسان قیمتی ادامه فعالیت دادند. بازار سرمایه در هفته پایانی تابستان شاهد سبزپوشی ۸۹ درصد از نمادها بود اما در شرایط کنونی بیش از 90 درصد نمادها منفی هستند.
با توجه به اخبار منفی از تنشهای سیاسی و نظامی در خاورمیانه، روند معاملات اخیر احساسی شده است. از این رو، بازار سهام با محدودیت یک درصدی دامنه نوسان قیمتی مدیریت شد که باعث ضعف فروش کاذب شده است. کارشناسان پیشبینی میکنند در هفته سوم مهر، تحولات مهم داخلی و خارجی میتواند تأثیرات قابل توجهی بر بازارهای داخلی، بویژه بورس داشته باشد.
فعالان بازار معتقدند ضعف شرایط بنیادی شرکتها باعث شده است تحلیلگران به انتظار انتشار صورتهای مالی 6 ماهه بنشینند. کارشناسان بر این باورند تنشهای سیاسی و اقتصادی، اثری گذرا بر بازار دارد و در ادامه، تغییرات اقتصادی راه را برای تعدیل مثبت نسبت P/E بازار هموار میکند، از این رو هفته آخر مهر برای بازار سرمایه از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که فرصتی را برای حذف موانع عبور از شاخص 2.2 میلیون واحد و تثبیت بالای این سطح فراهم میآورد.
* استراتژی سهامداران تحت تأثیر جو روانی
شهیر محمدنیا، کارشناس اقتصاد در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره به اینکه بازار ایران ارزنده است، درباره استراتژی سهامداران گفت: در حال حاضر سهامداران نسبت به ریسکهای سیاسی واکنش نشان دادهاند و سهام خود را بدون توجه به ارزندگی عرضه کردهاند. به همین دلیل بعد از اینکه ریسکهای سیاسی حذف شود، شرایط بسیار تغییر میکند و معاملات دوباره به روند صعودی بازمیگردد.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط اینچنینی باید بخش قابل توجهی از سبد سهام افراد از شرکتهای بزرگ باشد و شناوری قابل توجهی داشته باشد، گفت: این موضوع روی نقد کردن سرمایه برای کسانی که قصد خروج دارند موثر است. همچنین بخشی از سبد سرمایهگذاری افراد وقتی از صندوقهای درآمد ثابت باشد، میتواند بدون ریسک باشد.
محمدنیا تاکید کرد: در هر حال نگاه سرمایهگذار به بازار اساسا باید اینگونه باشد که با پولی وارد سرمایهگذاری شود که به آن نیازی ندارد. بازار الان در حال نوسانگیری است و دیدهای کوتاهمدت نیست. این بازار یک مدیریت پسیو یا غیرفعال پرتفوی میطلبد و حتما باید با پولهایی وارد بازار شوید که نیازی به آن ندارید. در هر حال یکی از مزیتهای بزرگ بازار بورس باید نقد شوندگی آن باشد ولی خب! بازار در مقطع کنونی به دلیل دامنه نوسان و ریسکهای سیاسی به صف فروش سنگین رسیده است.
اظهارات وزیر اقتصاد درباره تسهیل روند تأمین مالی از بازار سرمایه و حرکت مثبت بورس همچنان یک سیگنال مثبت برای بازار سهام است. همچنین پیشبینی میشود هفته آینده شرایط متعادلی در بورس حاکم باشد اما با این حال خروج پول حقیقی از بازار ادامه دارد.
* کاهش حجم معاملات ناشی از محدودیت دامنه نوسان
معاملات بازار سهام فعلا نتوانسته از تشدید عرضه جلوگیری کند. کندل شاخص کل نشان داد با وجود دامنه نوسان یک درصدی، میانگین قیمت سهمهای بزرگ بازار کاهش نیافته است به طوری که شاخص کل در مدت 6 روز کاری اخیر با کاهش 2 درصدی از تراز 2 میلیون و ۱۵۵ هزار واحد در پایان هفته گذشته به 2 میلیون و 106 هزار واحد در پایان روز شنبه رسید.
این روند نزولی همچنین در سهمهای کوچک بازار به طور جزئی مشاهده میشود به طوری که شاخص هموزن در این هفته با کاهش روبهرو شد. به همین دلیل تحلیلگران و سرمایهگذاران باید به دقت تحولات جاری را رصد کنند تا تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
کاهش حجم معاملات، میانگین ارزش معاملات خرد را نیز تحت تأثیر قرار داد و این رقم به حدود 2 هزار میلیارد تومان رسید. از سوی دیگر، روند کنونی سهمهای بازار باعث منفی شدن تراز پول حقیقی شد. در این مدت، بیش از 4 هزار و 4۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی خارج شد.
شاخص بورس این هفته را نیز تحت تاثیر عوامل روانی با روند نزولی آغاز کرد. این موضوع ناشی از رفتار هیجانی و نگرانی سهامداران خرد در بازارهای مالی و سرمایهای است. به همین دلیل، سازمان بورس همچنان تاکید دارد دامنه نوسان معاملات را مثبت و منفی یک درصد نگه دارد. این اقدام به کاهش ریزش بازار کمک کرد و به نظر میرسد این محدودیت تا آرام شدن اوضاع در منطقه ادامه خواهد داشت.
* رکود معاملات سهام، مانع افزایش زیان سهامداران
ایجاد محدودیت دامنه نوسان یک درصدی، بازار سهام را از ریزش شدید نجات داد اما ارزش و حجم معاملات خرد به کمترین میزان در روزهای اخیر رسید. این شرایط، نیاز به نظارت و اقدامات مقتضی برای بازگشت اعتماد سرمایهگذاران را بیشتر میکند.
در گذشته، هنگام بروز تنشهای سیاسی و اتفاقات غیرمنتظره، سازمان بورس و اوراق بهادار با 2 روز تأخیر دامنه نوسان را محدود میکرد که این تأخیر منجر به ضرر قابل توجهی برای سهامداران میشد اما این بار، تصمیم بهموقع درباره محدودیت دامنه نوسان، از زیان سنگین فعالان بازار سرمایه به دلیل تنشهای نظامی اخیر جلوگیری کرد.
هر چند این تحولات در کوتاهمدت نشاندهنده چالشهای جدی پیش روی بازار سرمایه نیست اما با توجه به ارزندگی بازارهای مالی ایران و همچنین احتمال موقت بودن این ریسکها به نظر میرسد بازار به سرعت به وضعیت عادی بازمیگردد. بنابراین سرمایهگذاران و تحلیلگران باید به دقت تغییرات بازار را رصد کنند تا به بهترین تصمیمات دست یابند.
حجم معاملات به ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون برگه سهم رسید که نسبت به هفته گذشته همچنان اندک به نظر میرسد. همچنین ارزش معاملات خرد به 2 هزار میلیارد تومان کاهش یافت. این امر نشاندهنده بازگشت سریع ترس و رکود به معاملات سهام است. در این روزها، تراز پول حقیقی نیز منفی شده است و میلیاردها تومان از سهام خرد، حقتقدمها و صندوقهای سرمایهگذاری خارج میشود. در مقابل، صندوقهای کالایی با ورود پول حقیقی مواجه بودند.
ارزش معاملات خرد به کمتر از 2 هزار میلیارد تومان رسیده است و حجم معاملات نیز تنها به ۴ میلیارد برگه سهم رسید. هفته جاری با گمانهزنی درباره تشدید تنشها همراه بود. در واقع حملات موشکی جمهوری اسلامی ایران به سرزمینهای اشغالی ، شرایط خاص منطقه و لزوم بررسی وضعیت کشور پس از این رویداد باعث شد همچنان دامنه نوسان یک درصد ادامه داشته باشد.
به گفته کارشناسان اقتصاد بازار سرمایه در شرایط کنونی تحت تأثیر محدودیتهای اعمال شده در دامنه نوسان و شرایط نامطلوب کلی بازار، روند منفی را دنبال میکند. این وضعیت منجر به کاهش نقدشوندگی در بازار شده و سرمایهگذاران با محدودیتهای بیشتری در انجام معاملات مواجه هستند.
اگرچه هدف از تعیین دامنه نوسان پایین، کاهش ریسکهای شدید و هیجانات لحظهای است اما در برخی موارد مانع اصلاح طبیعی و سریع بازار میشود. این موضوع بویژه در شرایط کنونی که بازار با رکود و نوسانات منفی مواجه است، چالشهای بیشتری برای سرمایهگذاران ایجاد کرده است.
* جهتگیری بازارهای مالی تحت تأثیر عوامل سیاسی و اقتصادی
شرایط نامطلوب اقتصادی و کاهش تقاضا در برخی صنایع کلیدی فشار زیادی به شرکتهای حاضر در بورس وارد کرده است. این فشارها به طور عمده ناشی از عدم اطمینان سرمایهگذاران نسبت به آینده اقتصادی کشور و تأثیر تحریمها و بحرانهای منطقهای است.
بازارهای مالی همواره نسبت به تحولات سیاسی و اجتماعی حساس هستند. در ماههای اخیر، به دلیل تنشهای سیاسی، شاهد کاهش اعتماد سرمایهگذاران و نوسانات قابل توجه در بازار بورس بودهایم. در شرایط عدم قطعیت، سرمایهگذاران به داراییهای امنتری همچون طلا و ارز پناه میبرند و از بازارهای پرریسک مانند بورس فاصله میگیرند.
با بازگشت ثبات نسبی، فرصتهای جدیدی برای بازگشت سرمایهگذاران به بازار بورس ایجاد میشود. تجربه نشان داده پس از عبور از بحرانهای سیاسی، بازارهای مالی تمایل به رشد دارند. این بازگشت باید با حمایتهای دولت و تغییر سیاستهای اقتصادی همراه شود تا اعتماد سرمایهگذاران بازگردد.
در نهایت، برای بهبود وضعیت بازار سرمایه و جذب دوباره سرمایهگذاران، نیاز به ایجاد ثبات اقتصادی و سیاسی و اتخاذ سیاستهای حمایتی است. توجه به این نکات میتواند به تقویت بازار بورس و افزایش اعتماد سرمایهگذاران کمک
کند.
ارسال به دوستان
دیدگاه
پیامهای نماز جمعه نصر
دکتر محمدمهدی ایمانیپور*: برگزاری نماز جمعه ١٣ مهرماه به امامت حضرت امام خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی دامظلهالعالی دارای پیامهای متعدد و گویایی برای دوستان و دشمنان گفتمان مقاومت در منطقه و جهان بود. جمعه نصر، تبلور قاطعیت و درایت جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با جبهه باطل و مصادیق آن محسوب میشود. این رویداد تاریخی و تاثیرگذار و فرمایشاتی که رهبر شجاع انقلاب اسلامی در خطبههایشان ایراد فرمودند، حاوی نکاتی است که توجه به آنها، ارزش راهبردی، فرهنگی و گفتمانی جمعه نصر را عیان میکند.
۱- پیام مهمی که برگزاری نماز جمعه نصر به ذهن مخاطبان عام و خاص متبادر کرد، معطوف به پیوند ناگسستنی ملت و رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران است. حضور انبوه و پرشمار نمازگزاران در نماز جمعه ١٣ مهر و برگزاری باشکوه آن (به رغم تهدیدات مکرر رژیم اشغالگر قدس)، نمایانگر پیوند مستحکمی است که از سالها پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند انقلاب اسلامی و در کوران حوادث پس از انقلاب، میان ولی فقیه و ملت ایران شکل گرفته و هیچ حادثهای قدرت به چالش کشیدن آن را نداشته است. این پیوند که به تعبیر رهبر بزرگوار انقلاب از مصادیق اعلای «ولایت» است، واجد ابعادی است که قابل فهم از سوی دشمنان نبوده و در آینده نیز نخواهد بود. به عبارت دقیقتر، پیوند امام و امت، منطبق بر ریشهها و باورهایی است که اساسا ماهیتی محاسباتی و قابل اندازهگیری از سوی اتاقهای فکر آمریکا و رژیم اشغالگر قدس ندارد و ضامن استمرار و بقای مقاومت خواهد بود.
۲- پیام دیگر منبعث از متن فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در نماز جمعه شکوهمند نصر است. حضرت معظمله در قسمتی از خطبهها تاکید فرمودند: «هر ضربه به رژیم صهیونی خدمت به کل انسانیت است».
پیام این جمله، عزم جمهوری اسلامی ایران در حمایت از جبهه مقاومت و مشروعیت آن است. این حمایت، خود را در میدان رزم و عرصه گفتمانی - فرهنگی بروز داده و دشمنان را در هرگونه مواجههای با این منظومه پویا و مقدس ناتوان و سردرگم ساخته است. بر همین اساس، حمایت از مقاومت نه برآمده از یک راهبرد یا نقشه راه سیاسی - امنیتی، بلکه برخاسته از باور و گفتمانی است که ثوابت آن از جمله «ظلمستیزی»، «دفاع از مظلوم» و «ایجاد امت واحد اسلامی»، هویتساز و ارزشآفرین است.
۳- پیام اصلی جمعه نصر که در فرمایشات رهبر مدبر انقلاب اسلامی نمود پررنگ داشت، نمایش توأمان «درایت» و «قاطعیت» در مواجهه با دشمن صهیونیست و کلیت جبهه باطل است. ایشان ضمن تحسین عملیات غرورآفرین «وعده صادق 2» تاکید فرمودند: «در مجازات اسرائیل نه تعلل میکنیم و نه شتابزده عمل خواهیم کرد».
اساسا تاویل گفتمان مقاومت بدون «قاطعیت» و «درایت» امکانپذیر نیست. به عبارت بهتر، در رصد و تحلیل رویکرد دشمن (در تمام ابعاد) و نحوه کنشگری یا واکنش در برابر آن، لازم است این ۲ مؤلفه مبنایی و اصولی با یکدیگر ترکیب شده و نمود خود را در میدان نبرد ترکیبی (نرم و سخت) با دشمن نشان دهد. این همان چارچوب قاعدهمند و نهادینهشدهای است که استناد و اتکا به آن، مولد نصرت و پیروزیهای متعدد در برابر توطئههای بیپایان دشمنان شده است. دشمنان قسمخورده بشریت و در رأس آنها آمریکا و رژیم صهیونیستی، از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران و شکلگیری جبهه مقاومت در منطقه، تلاش زیادی در راستای نقض یا مهار هر یک از این ۲ مؤلفه و متعاقبا ترکیب موثر این ۲ با یکدیگر صورت دادهاند اما تحت تاثیر قدرت گفتمانی و رهبری جبهه مقاومت، در این مسیر با شکست و ناکامی مواجه شدهاند.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی *
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|