|
اخبار
عراقچی: مقاومت در روایتگری شکست رژیم و پیروزی خود موفق بود
وزیر امور خارجه با اشاره به اهمیت روایتگری مناسب درباره دستاوردهای جبهه مقاومت فلسطین در تقابل با جنایات رژیم اسرائیل، بر موفقیت حماس در روایت پیروزیهای خود و شکست رژیم صهیونیستی در جنگ و جنایت علیه مردم غزه برای افکار جهانی تأکید کرد.
سیدعباس عراقچی در اختتامیه نخستین همایش بینالمللی «توفان الاقصی و غزه؛ روایتها و واقعیتها» که صبح دیروز برگزار شد، گفت: در اول وزارت در یکی از جلسات گفتم کنار میدان و دیپلماسی، ضلع سوم یعنی رسانه وجود دارد و اینها با هم حرکت میکنند. رسانه نقش مهمی را در ساختن روایت از میدان و دیپلماسی ایفا میکند. ممکن است ما در عرصه میدان موفق باشیم ولی در عرصه رسانه موفق نباشیم و ممکن است پیروزیهایی که به دست آمده در چشم جهان به شکست منجر شود. ممکن است در جایی میدان و دیپلماسی عقب باشند و رسانه بتواند با تعریف خود نقش پیروز را برای مخاطب طراحی کند، بنابراین این سه ضلع باید با هم حرکت کنند. وی ادامه داد: همانطور که در عرصه دیپلماسی نبردی جریان دارد، در رسانهها نیز نبرد وجود دارد و کسی برنده است که نبرد روایتها را برنده شود. واقعیت این است روایتی که ارائه میشود مهم است. این عرصهای است که طرفهای مقابل ما توانمندی خوبی دارند ولی واقعیت امروز جهانی و فضای مجازی فرصتهای جدیدی را ایجاد کرده است. فضای مجازی میتواند فرصتی برای دسترسی سریع به مخاطبان در همه جای دنیا باشد.
***
گروهکهای تروریستی در مسیر آمریکا گام برمیدارند
معاون فرهنگی و جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح، گروهکهای تروریستی وابسته به نظام سلطه و استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی را دشمنان امنیت، پیشرفت و توسعه عنوان کرد و گفت: گروهکهای تروریستی در مسیر آمریکا گام برمیدارند. به گزارش تسنیم، سردار سرتیپ پاسدار ابوالفضل شکارچی که در راس هیاتی به استان سیستانوبلوچستان سفر کرده است، در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه این استان در زاهدان، به نقش و اهمیت پیشرفت و توسعه و ارتباط آن با امنیت اشاره کرد و اظهار داشت: پیشرفت و توسعه پایدار از موضوعاتی است که همواره یکی از دغدغههای بشری در ادوار مختلف تاریخی بوده و این مهم در شرایط کنونی جهان و با بروز و ظهور فناوریهای جدید از نقش و اهمیت ویژهای برخوردار است. شکارچی در ادامه گروهکهای تروریستی را به عنوان ابزار دشمنان جمهوری اسلامی و ملت ایران بویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی و یکی از موانع اصلی پیشرفت و توسعه هر جامعهای توصیف کرد و گفت: در جامعهای که امنیت حاکم نباشد، سرمایهگذاری و فعالیتهای عمرانی و اقتصادی هم با چالش اساسی مواجه میشود و هیچ سرمایهگذاری قادر نخواهد بود در شرایط ناامنی به فعالیت خود ادامه دهد. وی گروهکهای تروریستی وابسته به نظام سلطه و استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی را دشمنان امنیت، پیشرفت و توسعه عنوان کرد و با بیان اینکه این گروهکها حسابشده در مسیر اهداف دشمنان مردم و کشور حرکت میکنند، از اهالی رسانه خواست ضمن کمک به حفظ آرامش افکار عمومی، با آگاهیبخشی به مردم و افشاگریهای بموقع و عالمانه، توطئههای دشمنان ملت و کشور و دستهای پشت پرده فعالیتهای تروریستی را شفافسازی و برملا کنند و مانع از ادامه فعالیت آنها شوند.
***
پهلو گرفتن ناوگروه نیروی دریایی سپاه در بندر شارجه امارات
ناوگروه نیروی دریایی سپاه پاسداران در بندر شارجه امارات پهلو گرفت. در این باره پیشتر دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز از اعزام ناوهای ایرانی به امارات خبر داده بود. در ادامه روند رو به رشد روابط دوجانبه و در جهت تقویت مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی در عرصه همکاریهای دفاعی و نظامی، ناوگروه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متشکل از 4 شناور، صبحگاه دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ وارد آبهای ساحلی امارات شد و پس از استقبال از سوی یگانهای شناور اماراتی در مرزهای آبی ۲ کشور، وارد بندر خالد در امارت شارجه شد و از سوی «رضا عامری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در امارات و سرتیپ «بطی سهیل المخینی» فرمانده پایگاه دریایی جبل علی و جمعی از افسران اماراتی مورد استقبال قرار گرفت. بر اساس اعلام سفارت ایران در امارات، مراسم رسمی استقبال از این ناوگروه، شامگاه دوشنبه با حضور برخی مقامات نظامی اماراتی و تعدادی از دیپلماتها و وابستگان نظامی مقیم امارات متحده عربی روی عرشه شناور شهید رئیسعلی دلواری برگزار شد.
***
هیأت ایرانی در مراسم تشییع شهید نصرالله در بیروت شرکت خواهد کرد
هیاتی از جمهوری اسلامی ایران در مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله در بیروت شرکت خواهد کرد.
به گزارش مهر، طبق شنیدهها هیاتی از جمهوری اسلامی ایران در مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله در بیروت شرکت خواهد کرد. هنوز ریاست این هیات مشخص نشده است. مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله یکشنبه ۵ اسفند در بیروت برگزار خواهد شد.
***
امیر صباحیفرد فرمانده قرارگاه پدافند هوایی کشور شد
امیر «علیرضا صباحیفرد» به عنوان فرمانده جدید قرارگاه پدافندهوایی خاتمالانبیا(ص) منصوب شد.
سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح با تایید فرماندهی معظم کل قوا در حکمی امیر سرتیپ علیرضا صباحیفرد، فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش را با حفظ سمت به فرماندهی قرارگاه مشترک پدافند هوایی کشور منصوب کرد. پیش از این امیر سرتیپ قادر رحیمزاده عهدهدار این مسؤولیت بود.
ارسال به دوستان
از بیانیه 800 تشکل دانشجویی خطاب به مجمع تشخیص تا اظهارات آملی لاریجانی
FATF بدون پیشبینی
گروه سیاسی: بحث FATF و تصمیمگیری درباره آن که هماکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است، در دایره توجهات قرار دارد و هر از گاهی اخبار متعددی پیرامون آن منتشر میشود. دیروز آیتالله صادق آملیلاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از عدم پیشبینی رای اعضای مجمع درباره FATF سخن گفت و در عین حال، خبر رسید که 800 تشکل دانشجویی دیروز با صدور بیانیهای تحلیلی هشدار دادند تصمیمگیری درباره این مساله میتواند سرنوشت ملت و منافع ملی را تا سالها تحت تأثیر قرار دهد. بیانیه تشکلهای دانشجویی در حالی است که چند روز پیش نیز نمایندگان مجلس جلسهای غیرعلنی درباره FATF برگزار کردند و خلاصه آنچه از این جلسه غیرعلنی به بیرون درز کرد این بود که بهارستاننشینها معتقدند که چندان نباید امیدوار باشیم تا در صورت پیوستن به FATF گشایشی در اقتصاد کشورمان به وجود آید. به گزارش «وطن امروز»، تعامل ایران با FATF نزدیک به ۱۵ سال پیش آغاز شد اما در دولت روحانی که روی این مساله تاکید بسیاری داشت، در سال 95 این دولت توانست پس از کشوقوسهای بسیار لایحه الحاق به FATF را به تصویب برساند. بهرغم این موضوع، حضور ایران در لیست سیاه FATF باز تمدید شد. سپس FATF در نامهای به وزیر وقت اقتصاد دولت روحانی خواستار تعهد ایران به اجرای کامل برنامه اقدام یا Action Plan شد. ایران نیز متعهد شد تا دی ۱۳۹۶، علاوه بر اصلاح قوانین «مبارزه با پولشویی» و «مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، به کنوانسیونهای «پالرمو» و «مبارزه با تأمین مالی تروریسم» بپیوندد، لذا از سال 96 به بعد، تصویب لوایح پالرمو و CFT نیز در کشورمان ذیل موضوع FATF قرار گرفت که این مباحث تاکنون ادامه دارد و تصمیمگیری نهایی درباره آن برعهده مجمع تشخیص مصلحت نظام گذاشته شده است.
* شفافیت مالی یا تشدید تحریمها
از آنجا که برخی اخبار از نگاه مثبت در مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون پیوستن به FATF حکایت دارند، دیروز 800 تشکل دانشجویی در بیانیهای نسبت به این امر واکنش نشان دادند. این تشکلهای دانشجویی در بیانیه خود آوردهاند: در هفتههای اخیر، شاهد انتشار اخباری از سوی افراد و رسانههای مختلف پیرامون رسیدگی و برآورد مثبت مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره الحاق ایران به کنوانسیونهای CFT و پالرمو و در مجموع تأیید و چراغ سبز مجمع تشخیص هستیم. در همین زمینه، جمع کثیری از تشکلهای دانشجویی به عنوان چشمان بصیرت امت، لازم دانستند پس از انتشار چند نامه و بیانیه در مدت کوتاه اخیر، نکاتی را برای اطلاع مجمع تشخیص و آگاهی مردم شریف ایران پیرامون این موضوع و تصمیمات آن نهاد در رابطه با پیوستن به FATF خدمت اعضای محترم بیان دارند تا به عنوان آخرین کلمات با اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اتمامحجت کنند و کشور را از ضربههای سهمگین به منافع ملی دور نگه دارند. این بیانیه افزوده بود: در شرایط فعلی که کشور عزیزمان با چالشهای متعددی در عرصههای اقتصادی و بینالمللی در زمینه ظلم تحریمها روبهرو است، موضوع همکاری یا عدم همکاری با گروه ویژه اقدام مالی (FATF) به یکی از مسائل بسیار حیاتی و مورد بحث در حوزه سیاستگذاری اقتصادی و امنیت ملی تبدیل شده است. اصل این اولویتدهی به مسائل حاشیهای و کماهمیت نسبت به معیشت مردم توسط دولت و برخی جریانها، محل سوال و ابهامات جدی است. در این باره، بررسی دقیق پیامدهای احتمالی ناشی از پذیرش استانداردها و توصیههای این نهاد، بویژه در سایه تداوم تحریمهای بینالمللی، ضرورت بسیاری دارد تا از برخی سادهانگاریها نسبت به زندگی مردم جلوگیری کند. بیانیه مفصل تشکلهای دانشجویی روی همان موضوعی تاکید داشت که چند روز پیش نمایندگان مجلس نیز روی آن بحث کرده بودند. اینکه اصلا پذیرش و پیوستن ایران به FATF میتواند باری از روی دوش اقتصاد کشور بردارد یا برعکس باعث تشدید تحریمها میشود؟ در این رابطه عباس گودرزی، سخنگوی هیاترئیسه مجلس پس از جلسه غیرعلنی مجلس به خبرنگاران گفت: با توجه به اینکه مجلس خانه ملت است و باید در حوزههای مختلف و تصمیمات کشور اظهارنظر کند و تاثیرگذار باشد، امروز نشستی با حضور کارشناسانی از مرکز پژوهشها و سایر نمایندگان محترم برگزار شد؛ در این جلسه کارشناسان مرکز پژوهشها، روسای کمیسیونهای ذیربط و برخی نمایندگان اظهاراتی داشتند و ابعاد و ماهیت FATF مورد بررسی قرار گرفت. سخنگوی هیاترئیسه مجلس خاطرنشان کرد: از 41 اقدام در سنوات گذشته، دولتهای وقت 39 اقدام را پذیرفتند که البته 2 اقدام به خاطر اینکه ما قانون داخلی داشتیم و حق تحفظ برای خودمان قائل بودیم مورد توافق آنها قرار نگرفت و اعلام کردند مجدد باید مصوبه بدهید. نکته مورد اهمیتی که در جلسه غیرعلنی مجلس مورد تاکید نمایندگان محترم بود این است که عمده عدم مبادلات پولی و بانکی متاثر از تحریمهای ثانویه ایالات متحده آمریکاست و FATF گرهی از گرههای اقتصادی کشور باز نخواهد کرد و آنچه که دارد این است که دولتمردان ما نباید اقتصاد و معیشت را به این مباحث گره بزنند.
* آیتالله لاریجانی: نمیتوانم پیشبینی کنم
هشدار تشکلهای دانشجویی پیرامون آنچه «چراغ سبز مجمع تشخیص» عنوان میکنند در حالی است که دیروز آیتالله آملیلاریجانی، رئیس مجمع طی گفتوگویی کوتاه با خبرنگاران گفت او نمیتواند پیشبینی درباره رای اعضای مجمع به FATF داشته باشد. وی افزود: نمیتوانم پیشبینی کنم. ما بحث میکنیم و آنچه مصلحت کشور بعد از کار فنی و دقیق تشخیص داده شود، انشاءالله مطرح خواهد شد. لاریجانی افزود: ما کار دقیق علمی میکنیم. البته باید توجه داشت که FATF به مجمع تشخیص ارجاع نشده بلکه ۲ لایحه پالرمو و CFT - ۲ کنوانسیون بینالمللی - در دستور کار قرار گرفته است. وی همچنین بیان داشت: اکنون کمیسیونهای مجمع تشخیص مشغول کار دقیق هستند و آنچه را که مجلس محترم برای ما فرستاد و مورد ایراد شورای نگهبان بود، بحث دقیق درباره آن در مجمع درحال انجام است.
* ۲ نکته کلیدی پیرامون FATF
پیشتر در «وطن امروز» طی گزارشی عنوان کرده بودیم که درباره بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدگاههای مختلفی مطرح شده است. عمده انتقادات درباره اراده و اصرار دولت برای تصویب این لوایح این است که در شرایط فعلی که تحریمها همچنان علیه ایران پابرجاست، چه ضرورتی برای تصویب این لوایح وجود دارد؟ این یک نگرانی جدی است که با وجود اعمال تحریمها، تصویب FATF میتواند منجر به محکمتر شدن دایره تحریمها علیه ایران شود. معنای صریحتر این نگرانی این است که تصویب FATF در شرایط فعلی میتواند ایران را در کریدورهای دور زدن تحریم محدودتر کند. یک واقعیت دیگر که منتقدان مطرح میکنند این است که دولت آمریکا و کشورهای اروپایی قوانین و پروتکلهای مشخص و نظاممند درباره تروریسم ندارند. به صورت مشخص دولت آمریکا نشان داده است یک استاندارد دوگانه در تعریف مصادیق تروریسم دارد. به همین دلیل پیشبینی سوءاستفاده دولت آمریکا از تصویب FATF در ایران کاملا محتمل است، بنابراین آنچه منتقدان مطرح میکنند ناظر بر ۲ نکته کلیدی است:
۱- در شرایطی که تحریمها علیه ایران همچنان پابرجاست، تصویب FATF میتواند منجر به انسداد مسیرهای دور زدن تحریم و در نتیجه محکم شدن حلقه فشار علیه ایران شود. ضمن اینکه به واسطه تحریمهای ثانویه آمریکا و مجازات طرفین تجارت با ایران، نهتنها عضویت در FATF منجر به کاهش تحریمها نشده و هیچ آوردهای برای ایران نخواهد داشت، بلکه کاملا قابل پیشبینی است که افشای اطلاعات مربوط به تجارت ایران، میتواند شرکتهای طرف تجارت با ایران را از ادامه تعاملات منصرف کند.
۲- استانداردهای دوگانه دولت آمریکا در تعریف مصادیق تروریسم، همچنین طرح اتهام درباره مراودات تجاری ایران به بهانه احتمال همکاری با تروریسم، میتواند دردسرهای بزرگی در حوزه مراودات اقتصادی ایران ایجاد کند. نه در دولت پزشکیان و نه در دولت روحانی، هیچ پاسخ روشنی به این سوالات و نگرانیها داده نشد. روایت اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره بررسی این لوایح در دولت حسن روحانی نیز نشان میدهد نمایندگان دولت در جلسات مجمع هیچ جوابی به این سوالات ندادهاند. همین موضوع نشان میدهد منتقدان دست روی مسائل مهمی گذاشتهاند، بنابراین کاملا پیداست تصویب لوایحی مانند FATF نهتنها در شرایط فعلی ضرورت جدی ندارد، بلکه میتواند آسیبهای جدی به منافع مالی ایران وارد کند.
ارسال به دوستان
مشاور فرمانده کل سپاه: ایجاد فاصله بین مردم و رهبران تاکتیک جنگ شناختی است
میدان جنگ: تصویر ذهنی
گروه سیاسی: مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به اینکه در جنگ شناختی، هدف، مدیریت ادراکی است، تصریح کرد: اعتبارزدایی، اعتمادزدایی، مشروعیتزدایی، امیدزدایی و ایجاد فاصله بین مردم و رهبران از جمله تاکتیکهای این جنگ محسوب میشود.
حمیدرضا مقدمفر دیروز در اختتامیه همایش واقعیتها و روایتها پیرامون عملیات توفان الاقصی که در واحد دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی برگزار شد، طی سخنانی با یادآوری اینکه «در جنگ اخیر رژیم اشغالگر علیه فلسطین و جبهه مقاومت 2 جبهه سخت و نرم داشتیم»، گفت: در نبرد سخت، میدان مشخص بود. در جبهه جنگ نرم هم شاهد جنگ ترکیبی بودیم که شامل جنگ دیپلماسی، رسانهای، سایبری، جنگ روانی و جنگ شناختی و انواع و اقسام جنگهای متصور برای جنگ نرم بود. وی با ابراز اینکه «در 76 سال گذشته رژیم صهیونیستی همواره به صورت هژمونی اقداماتی را در حوزه رسانه انجام داده و سعی کرده است هژمونی رسانهای در جهان ایجاد کند»، افزود: آنها سالها در بحث رسانه و افکار عمومی کار کردند و با ایجاد رسانه یا خرید سهامهای عمدهای از رسانههای بزرگ غربی اقدامات ساختاری انجام دادهاند. در جنگ اخیر نیز با کمک رسانههای وابسته کنار سایر جنگها جنگ شناختی را به عنوان پیشرفتهترین صورت جنگ نرم دنبال کردند.
مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به تاریخچه جنگ شناختی خاطرنشان کرد: جنگ شناختی در عین حال که ناشناخته است اما اثرگذاری فوقالعادهای دارد. اندیشمندان غربی از قبل پیشبینی میکردند در قرن 21 میلادی اذهان و مغز انسان میدان اصلی نبرد خواهد بود، چیزی که در جنگ اخیر کاملاً مشاهده کردیم و البته صهیونیستها تجربه آن را در جنگ 33 روزه و 23 روزه نیز داشتند.
وی با ارائه تعریفی در این باره عنوان کرد: توانایی تأثیرگذاری بر ادراک و شناخت یک فرد و جامعه برای تغییر رفتار آن فرد و جامعه برای رسیدن به اهداف مدنظر، سادهترین تعریف از جنگ شناختی است که از طریق تغییر باورها، ارزشها، هنجارها و نهایتاً ایجاد تغییر در ادراک فرد و جامعه ممکن میشود و محاسبات فرد و جامعه تغییر میکند. مقدمفر با بیان اینکه برخی تعریفها و تبیینها درباره جنگشناختی مربوط به عملیات روانی است، راجع به تفاوتهای جنگ روانی و شناختی گفت: جنگ روانی از دوران بسیار قدیم در پیوست جنگ سخت همواره وجود داشته است ولی در شکل عملیات، با جنگ شناختی تفاوت دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه گفت: دشمن در جنگ روانی دنبال فریب افکار عمومی با تکنیکهای مختلف نظیر شایعه و دروغ است اما در عملیات شناختی، هدف، جابهجایی باورها، شناختها و فکر یک فرد و جامعه است. بر اساس این نوع جنگ، باید ادراک و فهم افراد را تغییر دهند تا محاسبات او تغییر کند. مقدمفر یادآور شد: جنگ شناختی 3 رکن دارد؛ اول شناخت مغز انسان، دوم عصبشناسی و رکن سوم هوش مصنوعی است.
وی با تصریح به اینکه مهمترین نقش در جنگ شناختی را مدیریت ادراک دارد، یادآور شد: پایه علمی جنگشناختی برگرفته از اصول و قواعد علوم شناختی است و البته با اهداف کاملاً متفاوت.
مشاور فرمانده کل سپاه افزود: اعتبارزدایی، اعتمادزدایی، مشروعیتزدایی، امیدزدایی و ایجاد فاصله بین مردم و رهبران از جمله تاکتیکهای اصلی این جنگ خصوصاً در حوزههای سیاسی و امنیتی محسوب میشود. وی با بیان اینکه هدف اصلی این جنگ تغییر محاسبات و پیشبینیهاست، گفت: میدان در این جنگ شناختی، تصویرسازی ذهنی است؛ همان دوگانه واقعیت و تصویر واقعیت و جنگ روایتهاست. مشروعیتزدایی، شرطیسازی و دستکاری در واقعیتها و استفاده از تکنیک «دروغگویی با راست» و نقل روایت با پارهحقیقتگویی برای القای پیام دروغ نیز از جمله تاکتیکهای این حوزه است.
این استاد دانشگاه با اشاره به سوابق تاریخی استفاده از جنگ شناختی گفت: مجاب شدن افکار عمومی و پذیرش حمله آمریکا به ژاپن با بمب اتمی که یک جنایت بزرگ تاریخی و نسلکشی بود، از این جنس است.
ارسال به دوستان
نگاه
تبیین بیکلام مؤثرتر است
مصطفی نصری: چهلوچند سال از پیروزی انقلابی میگذرد که قرار بود ایران را از وابستگی، فساد و بیعدالتی رژیم پهلوی نجات دهد اما آیا توانستهایم روایت درستی از آنچه بودیم و آنچه شدهایم، ارائه دهیم؟ چرا پیشرفتهای علمی و اقتصادی کشور هنوز برای بسیاری ملموس نیست؟ چرا تبعات حکومت پهلوی که هنوز گریبان کشور را گرفته، کمتر درک شده است؟ مشکل ما این نیست که حقیقت را نمیدانیم، مشکل این است که نتوانستهایم آن را بدرستی منتقل کنیم. برای آنکه مردم حقایق مربوط به رژیم پهلوی را بپذیرند، باید روایتها را شخصیتر، ملموستر و مرتبطتر با زندگی امروزشان کنیم، نه آنکه صرفا کلافی از گذشته را پرتاب کرده و انتظار داشته باشیم مخاطب در میان هزار دغدغه سر نخ یک کلاف پیچیده را گرفته و به دنبال راوی کشیده شود.
* مواجهه مرتجعانه با نقاط قوت، فرصت جعل روایت را فراهم میکند
انقلاب اسلامی تنها تغییرات سیاسی را به همراه نداشت، بلکه تحولی فرهنگی نیز در پی داشت. تبیین این تحول فرهنگی و اجتماعی باید به گونهای باشد که نشان دهد انقلاب نه تنها به دنبال برپایی یک حکومت اسلامی بوده، بلکه به ایجاد یک فرهنگ اسلامی و انسانی در جامعه پرداخته است. برای مثال، رشد جنبشهای اجتماعی، حمایت از حقوق زنان، توجه به اخلاقیات در جامعه و ترویج عدالت اجتماعی از جمله مواردی است که میتوان در تبیین انقلاب به آنها پرداخت. اما نگاه منفی به برخی از این مباحث باعث شده برخی، نقاط قوت را به نحوی روایت کنند که انگار بزرگترین نقاط ضعف کشور همینهاست.
* مشکل اصلی دانستن حقیقت نیست
با وجود حجم گستردهای از اسناد، گزارشها و مستندات درباره فساد و ناکارآمدی رژیم پهلوی، هنوز بخشی از جامعه نسبت به این واقعیتها یا آگاهی کافی ندارد یا آن را بدرستی درک نمیکند. چرا روایت این حقایق نتوانسته جای خود را در ذهن مردم باز کند؟ این مساله نه فقط یک چالش رسانهای، بلکه یک ضعف عمیق در شیوه تبیین و انتقال مفاهیم تاریخی است. یکی از مشکلات در بیان واقعیتهای رژیم پهلوی این است که معمولا به شیوهای صرفا خبری یا تحلیلی مطرح میشود اما ذهن انسان بیشتر از تحلیلها، با روایت و داستان ارتباط برقرار میکند. رژیم پهلوی باید نه فقط با آمار و دادهها، بلکه با روایتهای ملموس و شخصی تبیین شود. برای مثال به جای گفتن «فساد اقتصادی رژیم پهلوی گسترده بود»، باید داستانهایی واقعی از افراد قربانی فساد در آن دوران نقل شود.
به جای اشاره کلی به وابستگی ایران به غرب، باید نشان داد چگونه این وابستگی باعث شد ایران حتی برای ابتداییترین نیازهای خود به کشورهای خارجی متکی باشد.
* دستاوردهای قابل لمس تبیینپذیرند
یکی از اصلیترین چالشها در تبیین انقلاب اسلامی ایران، انتقال مفاهیم و دستاوردهای آن به مردم و نسلهای جدید است. انقلاب اسلامی ایران نه تنها تغییرات سیاسی و حکومتی به همراه داشت، بلکه در زمینههای علمی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیز دستاوردهایی مهم داشت که باید درک و تبیین شود. یکی از مهمترین جنبههای تبیین انقلاب، ناظر به پیشرفتهای علمی و فناوری کشور است. برای مثال، دستاوردهای علمی در زمینههای پزشکی، نانو و انرژی هستهای باید به شکلی به مردم معرفی شود که با زندگی روزمرهشان پیوند داشته باشد. وقتی از فناوری نانو یا صنعت هستهای صحبت میکنیم، باید به این نکته اشاره کنیم که این پیشرفتها نه تنها ایران را در سطح جهانی برجسته کرده، بلکه در زندگی مردم نیز اثرات ملموسی مانند توسعه درمانهای پزشکی، کشاورزی دقیق و انرژی پاک داشته است.
* بدون کلام هم میشود حرف زد
یکی از مهمترین شیوههای تبیین، ایجاد «درک بدون کلام» است. همانطور که وقتی مردم پیشرفتهای علمی را در زندگی روزمره خود لمس کنند، دیگر نیازی به تبلیغات گسترده برای باور آن ندارند، درباره تاریخ نیز همین اصل صادق است. اگر مردم تأثیرات رژیم پهلوی را در زندگی خود تجربه کنند، خودشان به حقیقت پی خواهند برد. نمایشگاههای تعاملی از اسناد و تصاویر زندگی در آن دوران که مردم را در فضای تاریخی قرار دهد، امکان بازدید از مناطق محرومی که در زمان پهلوی توسعهنیافته ماندند و بعد از انقلاب پیشرفت کردند تا مردم با چشم خود تفاوت را ببینند و بازسازیهای نوستالژیک در قالب رویدادهای فرهنگی که تجربه زندگی مردم در آن دوران را شبیهسازی کند، اقدامات خوبی است که البته اجرای دیرهنگام آنها حتما همه گرههای تبیینی را باز نمیکند، اما حداقل مخاطب را یک پله از فضای منولوگ جلوتر میبرد.
* تبیین را به زندگی حال و آینده پیوند بزنیم نه گذشته
یکی از مشکلات روایت تاریخی در ایران این است که صرفا به گذشته محدود میشود اما مردم بیش از آنکه به گذشته علاقه داشته باشند، دغدغه امروز و آینده خود را دارند. برای همین باید نشان دهیم بسیاری از مشکلات امروزی، ریشه در عملکرد نادرست رژیم پهلوی دارد. تمرکز بیش از حد تهرانمحور رژیم پهلوی یکی از ملموسترین این موارد است. باید به این سوال ضریب داده شود: «چرا هنوز شاهد اختلافات توسعهای بین مرکز و مناطق محروم هستیم؟» اقتصادی متکی بر نفت میراث دوران پردرآمد پهلوی است و این شیوه مدیریت اقتصادی به نحوی کشور را وابسته به بودجه نفت کرده است که حتی در دوران کمرونقی بازار نفت نیز ایدههای جایگزین شگرفی برای عبور از بحران ارائه نشده است. فقدان تجربه در زمینه اقتصاد دانشبنیان و مردممحور باعث شده سالها زمان کشور صرف درک چنین تجربهای شود؛ سالهایی که به قیمت سرخوردگی نخبگان و وابستگی اقتصادی گسترده به خارج تمام شده است. اگر مردم در زندگی روزمره خود این پیوندها را احساس نکنند، صرفاً با گفتن اینکه رژیم پهلوی بد بود، نمیتوان ذهنیت آنها را تغییر داد.
* مقایسه هوشمندانه، نه بزرگنمایی و شعارزدگی
بسیاری از مردم از مقایسههای غیرواقعی و اغراقآمیز دلزده شدهاند. وقتی صرفا گفته میشود «در رژیم پهلوی همهچیز بد بود و بعد از انقلاب همهچیز عالی شد»، مخاطب دچار شک میشود. در مقابل، باید به جای کلیگویی، به مقایسههای دقیق و مستند پرداخت. اگر مقایسهها علمی، واقعبینانه و مستند باشد، تأثیر بیشتری خواهد داشت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|