سرلشکر باقری از تغییر رویکرد و ماهیت نیروهای مسلح کشورمان در سطوح عملیاتی و تاکتیکی خبر داد
آفند به جای پدافند
گروه سیاسی: روز گذشته 2 مقام ارشد نیروهای مسلح از تغییر رویکرد نیروهای مسلح کشورمان از حالت تدافعی و پدافندی به آفندی خبر دادند.
به گزارش «وطن امروز»، سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در حاشیه هفتمین جلسه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس در جمع خبرنگاران با اشاره به تغییر رویکرد نیروهای مسلح از پدافندی به آفندی گفت: بر اساس آموزههای اسلام و آرمانهای جمهوری اسلامی، قصد تجاوز و تهاجم و حتی چشمداشتی به خاک هیچ کشوری نداریم. راهبرد کلان دفاعی ما دفاع از استقلال و تمامیت ارضی و منافع ملی کشور و ملت است.
وی با بیان اینکه سیاست دفاعی ایران اسلامی به معنای آن نیست که در رویکردهای سطح عملیاتی و تاکتیکی صرفا دفاعی و منفعلانه عمل کنیم، گفت: ما ضمن اینکه هیچ چشمداشتی به منافع و خاک کشورهای دیگر نداریم اما در حفظ منافع خودمان ممکن است رویکرد آفندی داشته باشیم. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تاکید کرد: اگر کسی قصد تجاوز به منافع کشورمان را داشته باشد و آثار و شواهد آن دیده شود، جمهوری اسلامی دست روی دست نخواهد گذاشت تا منافع ملت و امنیت و آرامش کشور به خطر بیفتد. لذا رزمایشهایی که در دریا، تنگه هرمز، خلیج فارس، دریای عمان و در زمین و هوا در سال جاری در حال انجام است یک تغییری در ماهیت دارد و این مسیر رو به ارتقا است تا اینکه نیروهای مسلح آمادگی این را داشته باشند که در صورت ضرورت، در تاکتیکها این تغییر را اعمال کنند.
به گزارش مهر، سرلشکر باقری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به در پیش بودن چهلمین سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، آثار و دستاوردهای انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح در صنعت دفاعی و عرصههای مختلف مانند نمایشها و دستاوردهای هوایی و نقش نیروهای مسلح در سازندگی کشور بویژه محرومیتزدایی، در نمایشگاههایی در محل موزه انقلاب اسلامی، مصلای امام خمینی(ره) و محدوده مهرآباد جنوبی برپا میشود.
عملیات آفندی در دستور کار نیروهای مسلح
همچنین فرمانده نیروی زمینی ارتش از تغییر حالت تهدیدمحور و اداره تدافعی رزمایشها به حالت هدفمحور و تهاجمی خبر داد.
امیر کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در تشریح اهداف و اقدامات انجام شده در رزمایش«اقتدار97» نزاجا، اظهار داشت: این رزمایش تفاوتهای محسوس و معناداری با رزمایشهای قبلی داشت و در آن از 2 رویکرد مهم رونمایی کردیم. وی افزود: نخستین رویداد تحول و تغییر ساختاری در نیروی زمینی ارتش بود که بنا بر منویات فرمانده معظم کل قوا در نیروی زمینی به وجود آمد و در این رزمایش در عمل این تحولات و تغییرات را مورد آزمایش و ارزیابی قرار دادیم.
فرمانده نیروی زمینی ارتش رویکرد تهاجمی را دیگر رویداد مهم در این رزمایش برشمرد و خاطرنشان کرد: راهبرد کلی عملیاتی در نیروهای مسلح که از طریق سلسلهمراتب به ما ابلاغ شده است، از حالت تهدیدمحور و اداره تدافعی رزمایشها به حالت هدفمحور و تهاجمی تغییر پیدا کرده است. امیر حیدری در ادامه عنوان کرد: نیروی مسلحی که بخواهد هدفمحور باشد و رویکرد خود را مبتنی بر آفند طراحی کند باید پیشزمینههای آن را هم فراهم کند. به گزارش فارس، وی با بیان اینکه نیروی زمینی ارتش از یگانهای سنتی گذشته عبور کرده و به نیروهای واکنش سریع و تیپهای متحرک هجومی و یگانهای متحرک مکانیزه تغییر یافته است، اظهار داشت: نیروهای مسلح برای دفاع از میهن اسلامی نیاز به رویکرد نامتقارن ندارند و به مرحلهای رسیدهایم که میتوانیم با رویکرد خوب آفندی از میهن و نظام دفاع کنیم.
رزمایش پیامبر اعظم 12، نخستین رزمایش تهاجمی
اظهارات 2 مقام ارشد نیروهای مسلح کشورمان در خصوص تغییر رویکرد نیروهای مسلح از پدافندی به آفندی در حالی روز گذشته مطرح شد که عملیات تهاجمی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی برای نخستین بار آذرماه گذشته و در جریان دوازدهمین رزمایش پیامبر اعظم(ص) سپاه پاسداران رونمایی شد. چنانکه سردار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه در نشست خبری مرتبط با این رزمایش در این راستا گفته بود: همانگونه که قبلاً اعلام کردیم، اصول و راهبرد اصلی ما دفاعی است اما در سطوح عملیاتی و تاکتیکی، تهاجمی است. به گفته وی، بهترین دفاع حمله و هجوم است و وقتی دشمن علیه کشورمان نیتی داشته باشد باید به آن هجوم ببریم، چراکه عامل بازدارندگی ما همین هجوم خواهد بود.
گفتنی است رزمایش پیامبر اعظم 12 که با شعار «نمایش اقتدار و امنیت پایدار در سایه وحدت ملی و ظرفیتسازیهای نوین دفاعی» برگزار شد، شاهد نمایش تاکتیکها و برنامههای چندلایه و پیچیده نیروی زمینی سپاه بود که با حضور یگانهای برگزیده نیرو اعم از واکنش سریع، نیروی مخصوص و تکاوری، پهپادهای رزمی و شناسایی، بالگردهای هجومی، ترابری و بارریز، جنگال، مکانیزه، واحدهای مهندسی و تخریب، سیستمهای کنترل و فرماندهی و ناو تیپ ذوالفقار منطقه یکم نیروی دریایی سپاه به اجرا درآمد.
همچنین در این رزمایش عملیات آبی- خاکی، موارد مهمی چون انتقال سریع یگانهای مخصوص از عمق کشور به مناطق مرزی، ریزش بار و تدارکات از بالگرد، استفاده از نفربرهای BMP-2 به صورت تهاجم آبی- خاکی، عملیات مشترک بین واحدهای زرهی و پیاده و همچنین پشتیبانی ترکیبی یگانهای بالگردی و توپخانهای تمرین شد و برخی تاکتیکها و سلاحهای مورد استفاده، برای نخستینبار بود که در یک رزمایش کاملا عملیاتی میشد و به صورت علنی مورد استفاده قرار میگرفت.
طبق این گزارش، تاریخ، برنامه و تاکیدات مسؤولان ارشد و نیروهای مسلح کشورمان در دهههای پس از انقلاب، همواره بر اصول و تدابیر دفاعی استوار بوده و هست اما برخی شرارتها و اقدامات کشورهای کوچک منطقه که با همکاری مزدوران غربی و اسرائیلی و حمایتهای فرامنطقهای انجام میشود، لزوم اجرای یک رزمایش تهاجمی را بیش از همیشه، ضروری میکرد تا مشخص شود اگرچه اصول و راهبرد اصلی کشورمان دفاعی است اما بعضا در سطوح عملیاتی و تاکتیکی، تهاجمی خواهد بود؛ موضوعی که در رزمایش اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای نخستین بار رونمایی شد.