|
جرائم اینترنتی 80 درصد افزایش داشته است
سرهنگ تورج کاظمی، رئیس پلیس فتای تهران بزرگ با بیان اینکه هنوز اقدامات مجرمانهای مانند کلاهبرداریهای اینترنتی انجام میشود، گفت: بیشترین جرائم سایبری و اینترنتی متعلق به سرقتهای اینترنتی از شهروندان است. رئیس پلیس فتای تهران بزرگ گفت: جرائم اینترنتی نسبت به سال گذشته ۸۰ درصد افزایش داشته است.
ارسال به دوستان
«وطنامروز» از علت مرگ 15 هزار پرنده مهاجر در شبهجزیره میانکاله گزارش میدهد
مسمومیت در تالاب وحشت
معاون سازمان حفاظت محیطزیست در گفتوگو با «وطنامروز»: آلوده شدن تالاب میانکاله به سموم و مواد شیمیایی و جلوگیری از ورود آب مرگ پرندگان مهاجر را رقم زده است
اسدالله خسروی*: طی یک ماه اخیر بیش از 15 هزار پرنده در تالاب میانکاله تلف شدهاند و مسؤولان به جای پاسخگویی درباره مرگ تدریجی طبیعت در این منطقه، عواملی چون ایجاد سم بوتولیسم، کمبود ورود آب به تالاب و رهاسازی مواد شیمیایی را علت نابودی محیطزیست در این منطقه عنوان میکنند؛ عواملی که علاج هر کدام راهکاری فنی، اصولی و علمی دارد اما مسؤولان نسبت به این موضوعات بیتوجهند. مرگ بیش از 15 هزار پرنده در این منطقه در کنار تلف شدن گونههای گیاهی و جانوری و... نمایانگر گوشهای از ناکارآمدی و ناتوانی مدیران سازمان حفاظت محیطزیست است. وضعیت به قدری بغرنج است که به گفته کارشناسان، چنانچه روند بیتوجهیها به این مهم ادامه یابد، تا کمتر از 5 سال دیگر تالابی در ایرانزمین دیده نمیشود. نباید فراموش کرد از بین رفتن تالابها علاوه بر مرگ طبیعت، تبعات منفیای چون ایجاد کانون گرد و غبار و بههمریختگی اقلیم را درپی دارد. معاون سازمان حفاظت محیطزیست در گفتوگو با «وطن امروز» درباره علت مرگ بیش از 15 هزار پرنده در تالاب میانکاله تصریح کرد: آنچه باعث مرگ خیل عظیمی از پرندگان در تالاب میانکاله شده، سموم به وجود آمده ناشی از کمبود شدید اکسیژن و آلایندههای شیمیایی است که باعث سمی شدن آب تالاب شده است.
مسعود تجریشی افزود: از آنجایی که آب و خوراک پرندگان مهاجر از این تالاب تامین میشود، بنابراین آنها با نوشیدن این آب سمی و گیاهان آلوده در تالاب، مسموم شده و تلف میشوند. تجریشی علت آلوده شدن تالاب میانکاله را ورود آلایندههای سمی ناشی از کودها و سموم استفاده شده توسط کشاورزان، باغداران و دامداران در بالادست و از همه مهمتر نفوذ فاضلاب شهری و روستایی به تالاب عنوان کرد و افزود: تجمع عناصر شیمیایی و ایجاد سموم ناشی از وارد نشدن آب لازم به تالاب میانکاله، سبب تولید سم بوتولیسم در این تالاب شده است.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که چرا مسؤولان نسبت به حل این مسأله زیستمحیطی کمتوجهند، افزود: حل این معضل نیازمند راهکارهای اصولی و فنی برای احیای تالابهاست. تالابها زمانی احیا میشوند که حقابه بالادست تامین شود. از طرفی اقدامات لازم نیز در راستای برخورد جدی با آلودهکنندگان محیطزیست انجام شود. زمانی که سموم و مواد شیمیایی از طریق آب وارد تالابها میشود، نباید انتظار داشت محیطزیست سالمی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بیشتر تالابهای کشور در انتهای رودخانهها قرار دارند، افزود: وقتی در بالادست آب برداشت میشود و از طرفی سموم و آلایندههای شیمیایی نیز از طریق رودخانهها وارد تالابها میشود، کمبود آب در تالاب به همراه آلودگی مواد سمی را ایجاد میکنند که به مرگ حیوانات مصرفکننده این آب منجر میشود. تجریشی اضافه کرد: اگر حقابهها رعایت شود و سطح حفاظتها و بررسیها افزایش یابد میتوان بتدریج شاهد احیای تالابها در کشور بود. این مقام مسؤول به نابودی بیش از 80 درصد تالابهای کشور در پی کمبود ورودی آب به آنها اشاره کرد و افزود: چنانچه فکری اصولی برای احیای تالابها نشود، تا چند سال آینده تالابی در کشور وجود نخواهد داشت. وی اضافه کرد: زمانی که آب تالابها کم میشود، گونههای گیاهی کف آن نیز خوراک دامها میشوند و پس از مدتی تالاب خشک و کانون گرد و غبار میشود.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست به اقدامات دولت برای احیای تالابهای کشور اشاره کرد و افزود: اخیرا کارگروهی برای نجات تالابها تشکیل شده است تا وضعیت 24 تالاب موجود کشور که عمده آنها خشک شدهاند، مورد بازبینی و بررسی قرار گیرد.
* تأیید مرگ پرندهها در شبهجزیره میانکاله به خاطر سموم
در حالی رئیس سازمان محیطزیست معتقد است وارد نشدن آب به میانکاله سبب تولید سم بوتولیسم شده است مدیرکل دفتر مدیریت منابع آب حوضه آبریز دریای خزر میگوید: در مسیر رهاسازی آب به میانکاله سازهای از جمله سد یا مخزن مهمی وجود ندارد که جلوی این رهاسازی را بگیرد.
از اواخر دیماه امسال تاکنون بیش از ۱۵ هزار قطعه پرنده مهاجر در میانکاله بهدلیل آنچه بوتولیسم گفته شد، تلف شدهاند. عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، در آخرین اظهار نظر خود در یک شبکه تلویزیونی ضمن اشاره به این موضوع گفته است: طبق آخرین گزارش رسمی سازمان دامپزشکی- که مسؤولیت بررسی بیماریهای حیاتوحش را دارد- بوتولیسم سبب تلف شدن پرندگان شده است. بیماری بوتولیسم بر اثر سم تولید شده توسط باکتری «کلستریدیوم بوتولینوم» ایجاد میشود و پرندگان با بلع گیاهان یا حیوانات آلوده به این سم به آن مبتلا میشوند و جان خود را از دست میدهند. به گفته کلانتری این سم بسیار خطرناک است که هر نانوگرم آن میتواند 5 نفر را به کشتن دهد.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست همچنین معتقد است وارد نشدن آب به تالاب میانکاله سبب ایجاد شرایط بیهوازی و تولید این سم شده است، چرا که سدها و پمپاژها جلوی ورود آب به تالاب را میگیرند. وارد نشدن آب به تالاب میانکاله در حالی از سوی سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان یکی از عوامل تولید سم بوتولیسم در تالاب مطرح میشود که «کیاست امیریان» مدیرکل دفتر مدیریت منابع آب حوضه آبریز دریای خزر در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه آیا حقابه تالاب میانکاله رها شده است یا خیر؟ میگوید: امسال سال خوبی از نظر بارش داشتیم و ما مشکلی در تامین حقابه تالاب میانکاله نداشتیم. از سوی دیگر باید به این نکته توجه کنیم در میسر رهاسازی آب به میانکاله، سازهای از جمله سد یا مخزن مهمی نداریم که جلوی این رهاسازی را بگیرد.
وی تاکید میکند: این موضوع که وارد نشدن آب به میانکاله سبب تولید سم شده است نیاز به بررسیهای بیشتری دارد، چون ما سازهای برای ذخیره آب در میانکاله نداریم.
خبرنگار*
***
توضیحات سازمان محیطزیست در پاسخ به گزارش «وطنامروز»
[وقتی محیطزیست خود را به آن راه میزند]
روزنامه «وطنامروز» هشتم بهمنماه در گزارشی با عنوان «پاسخگو نبودن سازمان حفاظت محیطزیست در قبال مرگ مشکوک 5 هزار پرنده در میانکاله؛ محیط مرگ!» به موضوع مرگ غیرطبیعی پرندگان پرداخته بود. در این گزارش مدیرکل محیطزیست استان مازندران بارها تاکید کرد سازمان حفاظت محیطزیست نباید پاسخگو باشد و این سازمان دامپزشکی است که باید پاسخگو باشد. در این گزارش عین جملات مسؤول محیطزیستی منتشر شد. طبیعی است وقتی سازمان محیطزیست خود را پاسخگوی مرگ پرندگان نمیداند و صراحتا آن را اعلام میکند، روتیتر «پاسخگون نبودن سازمان حفاظت محیطزیست» برای گزارش انتخاب شود. حالا سازمان حفاظت محیطزیست با ارسال جوابیهای اعلام کرده این عبارت را نامناسب میداند و خواهان تنویر افکار عمومی و اطلاعرسانی شفاف شده است! اتفاقا گزارش «وطنامروز» کاملا منطبق با اتفاقات و رویدادهای و اخبار منتشر شده تا هفتم بهمن (تاریخ تنظیم گزارش) بوده و معلوم نیست مسؤولان سازمان حفاظت محیطزیست از کدام بخش این مطلب گلهمندند. گویا آنها با متن گزارش کاری نداشتهاند و فقط تیتر و روتیتر گزارش، محیطزیستیها را ناراحت کرده است. از طرفی در متن جوابیه به لینکهای خبری که نشانگر پاسخگو بودن مسؤولان سازمان محیطزیست است، اشاره شده، غافل از اینکه همه این لینکهای خبری در زمان تنظیم گزارش و روزهای بعد از آن در سایت سازمان محیطزیست منتشر شده است. به هر حال حدود 20 روز از روزهای مرگبار برای پرندگان میگذرد و حالا مشخص شده آنها مسموم شدهاند. امیدواریم مسؤولان با مسؤولیتپذیری مانع مسمومیت مدیریت محیطزیست شده و مانع تکرار فجایع اینچنینی شوند. در زیر متن جوابیه سازمان محیطزیست را میخوانید:
«روابط عمومی سازمان حفاظت محیطزیست بر اساس مستندات و گزارشهای دریافتی از محیطزیست استان مازندران و سازمان دامپزشکی، به عنوان متولی تشخیص دلیل تلف شدن پرندگان مهاجر در تالاب بینالمللی میانکاله، در پورتال و فضای سایبری اطلاعرسانیهای لازم را از تاریخ 4/11/98 الی 8/11/98 انجام داده است که در زیر به تعدادی از لینکهای اخبار منتشر شده، اشاره میشود. شایان ذکر است، مطلب مذکور با تیتری نامناسب و همراه با سوگیری تنظیم شده است که از آن رسانه محترم انتظار میرود، برای اطلاعرسانی و تنویر افکار عمومی به طور شفاف و منصفانه قدم بردارد».
ارسال به دوستان
اظهارات عجیب معاون شهردار تهران: زیرگذر استاد معین یک پروژه پیچیده بود!
نکرده کار که کار کند ...
عضو سابق شورای شهر تهران در گفت وگو با «وطنامروز»: شهر زنده مدیریت زنده میخواهد
گروه اجتماعی: معاون شهردار تهران در اظهارنظری عجیب پروژه زیرگذر استاد معین را که افتتاح ناقص آن موجب ایجاد حاشیه و برکناری شهردار منطقه 9 شد، پروژهای پیچیده در تهران دانست.
به گزارش «وطنامروز»، در یک دهه اخیر ابرپروژههای بسیاری در تهران به سرانجام رسیده که انواع تونلها و بزرگراهها و حتی اتوبانهای دو طبقه از جمله آنهاست اما گویا برای مدیریت شهری جدید تهران انجام پروژههای شهری به مراتب کوچک، پیچیده است! زیرگذر استاد معین که 70 درصد آن در دوره قبلی مدیریت شهری و قبل از سال 1397 انجام شده بود، توسط مدیریت فعلی شهری به طور ناقص اجرا شد و اعتراض مردم را در پی داشت. این پروژه آنقدر مشکل داشت که شهردار تهران مجبور به اخراج شهردار منطقه 9 شد. حالا معاون پیروز حناچی، پروژه استاد معین را پیچیده میداند! با این اظهارنظر معلوم شد نباید از مدیریت فعلی شهری انتظار انجام پروژههای بزرگ داشت. یک مسؤول ارشد شهری وقتی اجرای زیرگذر استاد معین را پیچیده میداند، قطعا بزرگراهی مانند امام علی، یا اتوبان دو طبقهای مانند صدر و تونلی مانند توحید را ناممکن میداند.
صفا صبوریدیلمی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران دیروز در نشست خبری خود با اشاره به حواشی پیش آمده در فرآیند بهرهبرداری زیرگذر استاد معین اظهار کرد: این پروژه در سال 93 در شهرداری تهران آغاز شد که البته در ادامه در سال 95 متوقف شد و در سال 96 در طراحی جدید این پروژه تبدیل به تونل و زیرگذر شد که البته یکی از پروژههای پیچیده در شهرداری تهران محسوب میشود که در روز بهرهبرداری از این پروژه تعدادی از اهالی منطقه درخواست داشتند با توجه به بهرهبرداری از قسمت شمال به جنوب، بخش جنوب به شمال این پروژه نیز بهرهبرداری شود که بر همین اساس شهردار تهران دستور داد در همین زمینه مطالعات لازم انجام شود. معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با توجه به افتتاح و بهرهبرداری زیرگذر استاد معین گفت: این زیرگذر برای حرکت گردش به چپ ایجاد شده است و مطالعات بعدی برای استفاده احتمالی از بخش دیگر در دست بررسی است. البته این زیرگذر ماجراهایی دارد، ضمن اینکه در روز بهرهبرداری از این پروژه نیز تعداد اندکی از اهالی این منطقه نسبت به این پروژه انتقاد و واکنش نشان دادند. صبوری در پاسخ به این سؤال که آیا برکناری شهردار منطقه 9 نیز ارتباطی با افتتاح ناقص زیرگذر استاد معین دارد؟ گفت: امکان دارد این موضوع وجود داشته باشد اما این سؤال را باید از امور مناطق بپرسید.
* شهر زنده، مدیریت زنده میخواهد
انفعال مدیریت شهری تهران دیگر چیز عجیبی نیست و همه میدانند از مسؤولان فعلی شهری نباید انتظار بزرگی داشت. اقبال شاکری، عضو سابق شورای شهر تهران درباره حواشی به وجود آمده درباره زیرگذر استاد معین و علت انفعال مدیریت شهری تهران گفت: مجموعه عملکرد دولت و شهرداری نتوانسته رضایت شهروندان تهرانی را جلب کند. خدمات شهرداری بسیار نازل بوده و نتوانسته انتظار تهرانیها را برآورده کند. اگر عملکرد این دوره با دوره گذشته مقایسه شود، تفاوتهای بسیاری را خواهید دید. در دوره قبل نیروهای شهرداری شبانهروز در حال کار بودند اما در مدیریت شهری فعلی یک سردرگمی خاصی وجود دارد و گویا همه مدیران منتظر اقدام دیگری هستند. شورای شهر به عنوان نهاد ناظر به شهرداری باید فشار بیاورد، چرا که شهرداری هماکنون وظایف عقبمانده بسیاری دارد؛ مانند تکمیل پروژههای ناقص و تکمیل خطوط مترو. شهر زنده است و نیاز به مدیریت زنده دارد و اینها نتوانستند کار بزرگی که چشمگیر باشد انجام دهند. باید تحول عظیمی در ساختار مدیریت شهری پایتخت رخ دهد تا کارها زمین نماند اما شورای شهر نسبت به این موضوع کمتوجه است.
ارسال به دوستان
آخرین جزئیات از میزان افزایش کرایه تاکسیها در سال ۹۹ اعلام شد
کرایهها در صف گرانی!
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران گفت: نرخ کرایه تاکسی در سال آینده در قالب لایحه بودجه شهرداری تهران ارائه شده است.
علیرضا قنادان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، در تشریح آخرین جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسیها در سال ۹۹ گفت: میزان افزایش نرخ کرایه تاکسیها برای سال آینده در لایحه بودجه شهرداری تهران آمده که به شورای شهر تهران ارائه میشود. مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران در پاسخ به این سوال که آیا نرخ کرایه تاکسی برای سال آینده مانند سال گذشته با رشد ۲۰ تا ۲۵ درصدی (متناسب با نرخ تورم) افزایش پیدا میکند، گفت: موضوعاتی از این دست، بیشتر روی نرخ کرایه مترو و اتوبوس تمرکز دارد و باید به این نکته اشاره کنم که نرخ تورم در سال جاری رقمی بالاتر از ۲۰ تا ۲۵ درصد است. قنادان تصریح کرد: با توجه به افزایش هزینههای جاری تاکسیها به طور حتم افزایش نرخ کرایه باید متناسب با شرایط اقتصادی و هزینه نگهداری تاکسیها باشد. میزان افزایش نرخ کرایه تاکسی در سال آینده (سال ۹۹) پس از ارائه لایحه بودجه سال ۹۹ شهرداری تهران به شورای شهر و تصویب آن تعیین میشود.
* سهمیه سوخت تاکسیهای غیرفعال در یک قدمی ابطال
علیرضا قنادان همچنین درباره سهمیه سوخت تاکسیهای غیرفعال اظهار کرد: در حال جمعآوری اطلاعات همه تاکسیهایی که پروانه فعالیتشان فاقد اعتبار است هستیم تا به وزارت کشور ارسال کنیم. وی با اشاره به اینکه با ارائه این فهرست به وزارت کشور، سهمیه سوخت تاکسیهای غیرفعال ابطال میشود، ادامه داد: این آخرین فراخوان برای به روز شدن اطلاعات و تمدید اعتبار فعالیت تاکسیرانهاست، چرا که پیش از این، چند نوبت این موضوع اعلام شده است. مدیر عامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران تصریح کرد: اگر تاکسیهایی که در تهران فعالیت میکنند، میخواهند چالشی برای سهمیه سوختشان ایجاد نشود، باید نسبت به تمدید پروانه فعالیت خود در هفته جاری اقدام کنند. طبیعی است که تمدید پروانه بعد از ابطال سهمیه، آنها را با چالش مواجه میکند و زمانبر خواهد بود.
ارسال به دوستان
رئیس اداره بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت:
فعلا کرونا به ایران نیامده است
رئیس اداره بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت گفت: ۱۵ بیمارستان مجهز برای پذیرش بیماران احتمالی مبتلا به کرونا در آمادهباش هستند.
محمدمهدی گویا در گفتوگو با رادیو در رابطه با فراگیری ویروس کرونا تا روز شنبه گفت: ما در ایران با اقدامات کنترلی که انجام دادیم تا به حال هیچ مورد از ابتلای به این بیماری پیدا نکردیم. وی گفت: ۹ مورد مشکوک به ابتلای بیماری کرونا در شهرستانهای مختلف کشور داشتیم اما خوشبختانه با آزمایشات و بررسیهای انجام شده هر ۹ مورد منفی بود. رئیس اداره بیماریهای واگیردار سازمان وزارت بهداشت افزود: ما حدود ۱۵ بیمارستان مجهز را در نظر گرفتهایم که اگر کسی مبتلا به این بیماری بود یا احتمال ابتلای وی به این بیماری وجود داشت، به این بیمارستانها انتقال دهیم و در آنجا بستری شود. گویا درباره انتشار عکسهای کادر اورژانسی با لباسهای مخصوص در فضای مجازی گفت: پرسنل کادر بهداشتی و درمانی موظفند نهایت دقت را انجام دهند، چراکه بخش قابل توجهی از کسانیکه در چین به این بیماری مبتلا شدهاند، کادر بهداشتی و درمانی بیمارستانها بودند که با این بیمارها سر و کار داشتند، پس طبیعی است آنها بیشتر از خودشان مراقبت و بیشتر نکات بهداشتی را رعایت کنند.
* ۷ نوع ویروس کرونا انسان را آلوده میکند
استاد گروه ویروسشناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: تا به حال 7 نوع ویروس کرونا شناسایی شده است که میتواند انسان را آلوده کند. طلعت مختاریآزاد در گفتوگو با مهر، با اشاره به انواع ویروس کرونا در دنیا که ۷ نوع آن انسان را آلوده میکند، اظهار داشت: هیچ کدام از این ۷ نوع ویروس کرونا با توجه به علائم بالینی که دارند، شبیه هم نیستند، به طوری که این ویروسها میتوانند به صورت خیلی خفیف تا شدید بروز کنند. وی در ارتباط با کرونا ویروس ۲۰۱۹ گفت: اگر بیماریزایی این ویروس در همان حد بماند، خیلی خطرناک نیست. مختاریآزاد تاکید کرد: نکته مهم در ارتباط با این ویروس جدید، موضوع رعایت دقیق بهداشت فردی و شستن دستهاست که باید اصولی انجام شود. همچنین، اصول درست ماسک زدن را نیز باید بدانیم.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
گردهمایی 100 هزار دانشآموز هرمزگانی به پاس خدمات سردار دلها
مسؤول بسیج دانشآموزی استان هرمزگان از برگزاری گردهمایی 100 هزار دانشآموز هرمزگانی با عنوان «سردار راهت ادامه دارد»، خبر داد. ابراهیم پیلهرام، مسؤول بسیج دانشآموزی استان هرمزگان در گفتوگو با فارس، درباره گردهمایی 100 هزار دانشآموز در این استان، اظهار کرد: این همایش تحت عنوان گردهمایی بزرگ 100 هزار دانشآموز و آیندهساز انقلاب با شعار «سردار راهت ادامه دارد»، امروز برگزار میشود. وی ادامه داد: محور این همایش سردار شهید سلیمانی و جبهه مقاومت است و برای نخستینبار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، برنامهای با چنین حجم گسترده توسط دانشآموزان بسیجی در استان هرمزگان برپا میشود. پیلهرام با بیان اینکه این گردهمایی در مساجد سراسر استان هرمزگان برگزار میشود، افزود: ائمه جماعات و مسؤولان شهرستانی، لشکری و کشوری در این همایش حضور دارند و مساجد جامع سراسر استان میزبان دانشآموزان است.
ارسال به دوستان
گسترش آتشسوزی جنگلها در رودبار و سیاهکل
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست استان گیلان درباره آتشسوزی جنگلهای استان گفت: آتش در شهرستانهای سیاهکل و رودبار گسترش یافته است. «سرهنگ محمد قربانی» در گفتوگو با ایلنا، درباره آتشسوزی جنگلهای استان گیلان، گفت: آتشسوزیها در سطح جنگلهای استان گیلان ادامه دارد و آتش در شهرستانهای سیاهکل و رودبار گسترش یافته است. تمام نیروها در عرصه حضور دارند و در حال اطفای حریق هستند. وی افزود: آتش در منطقه رودبار عمق یافته و به تعدادی از درختان آسیب زده است. البته هنوز آمار دقیقی از خسارات نداریم و باید منتظر اطفای آتش بمانیم؛ البته آتش تحت کنترل است.
ارسال به دوستان
کاهش ۸ تا ۱۵ درجهای دما در بیشتر مناطق کشور
مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه از عصر امروز (20 بهمن) بارش برف و باران در برخی مناطق کشور آغاز میشود، گفت: از امروز تا اواسط هفته دمای هوا بین ۸ تا ۱۵ درجه سانتیگراد در بیشتر مناطق کشور کاهش مییابد. صادق ضیائیان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: امروز گستره بارش مناطقی از سواحل مرکزی و غربی دریای خزر، ارتفاعات و دامنههای البرز مرکزی و غربی را دربر میگیرد. وی با اشاره به اینکه بیستم بهمن بارش برف و باران در نوار شمالی کشور ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: در برخی مناطق جنوب کشور نیز بارش باران گاهی با رعد و برق رخ میدهد. مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با بیان اینکه روز دوشنبه (۲۱ بهمن) نیز بارش در مناطق ذکر شده ادامهدار خواهد بود، گفت: روز سهشنبه (۲۲ بهمن) بارش به مناطق مرکزی کشور کشیده میشود و از روز چهارشنبه (۲۳ بهمن) در بیشتر مناطق کشور آسمانی صاف خواهیم داشت و برای نوار شرقی کشور بارش پراکنده پیشبینی میشود.
ارسال به دوستان
خامفروشی و وابستگی؛ میراث پهلوی
میثم مهرپور*: بیش از 4 دهه از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد؛ 4 دههای که ایران بهرغم تمام کارشکنیها و تحریمهای ظالمانه دشمنان از همان ماههای ابتدایی پیروزی انقلاب همچنان به مسیر خود ادامه میدهد. در این میان برخی که البته عموما دوران پهلوی را درک نکرده و مطالعهای نیز در این زمینه نداشتهاند، با بیان برخی مسائل سعی در تلقین این موضوع دارند که روند شاخصهای اقتصادی از جمله اشتغال، تورم، توسعه، رفاه و... نهتنها بعد از پیروزی انقلاب بهبودی نداشته بلکه حتی شرایط در سالهای قبل از انقلاب بهتر بوده است. در این مقال با بیان آمارهایی از مراجع بینالمللی سعی در بیان برخی حقایق درباره اقتصاد ایران در دوران پهلوی دارم.
* محرومیت مردم از درآمدهای هنگفت نفتی
صادرات 6 میلیون بشکهای نفت خام در سالهای پایانی حکومت پهلوی [دوم]، درآمدهای هنگفتی را در اختیار این رژیم قرار داد. درآمدهای نفتی در دهه 50 آنقدر بالا بود که براساس محاسبات تنها در 5 سال پایانی دوره پهلوی(بین سالهای 52 تا 57) با فرض قیمت اسمی نفت، بیش از 200 میلیارد دلار و با لحاظ قیمت واقعی نفت، بیش از 800 میلیارد دلار درآمد نصیب این رژیم شد. علاوه بر موضوع درآمدهای نفتی ایران، موضوع بعدی جمعیت کشور در آن سالها بود. سال 35 و در آغاز برنامههای توسعه رژیم پهلوی، جمعیت ایران کمتر از 19 میلیون نفر بود. این رقم سال 55 [2 سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ملت ایران]، به 33 میلیون نفر رسیده بود که چیزی حدود یکسوم جمعیت کنونی کشور به شمار میرود. در واقع اگر بخواهیم مقایسهای میان وضعیت امروز و سالهای پایانی حکومت پهلوی داشته باشیم به این معناست که در آن سالها با 5/2 برابر صادرات نفت بیشتر و جمعیت کمتر، نصف درآمدهای نفتی موثر به میزان بیش از 6 برابر وضعیت موجود بود؛ درآمدهای هنگفتی که البته در آن سالها نتیجهای جز افزایش تورم، افزایش واردات و مانورهای تجملی آن هم برای قشر خاصی از شهرنشینان نداشت.
* خامفروشی نفت
سال 56 حجم کل تجارت خارجی ایران (مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی) 21 میلیارد و 364 میلیون دلار بود که از این میزان 20 میلیارد و 735 میلیون دلار صادرات نفتی و فقط 629 میلیون دلار صادرات غیرنفتی بود؛ ضمن اینکه فقط 26 درصد اقلام صادراتی، کالاهای صنعتی بوده و 46 درصد صادرات غیرنفتی کشور در آن سالها اقلام خام کشاورزی مانند برنج، دام، پوست دام، میوه و پنبه بوده است. بهعبارت دقیقتر، بر اساس آمارها، مجموع صادرات غیرنفتی کشور در سال 53 تنها 3 درصد از کل صادرات کشور (نفتی و غیرنفتی) را تشکیل میداد که به معنای خامفروشی محض و وابستگی شدید به درآمدهای حاصل از فروش نفت خام بود؛ موضوعی که در سالهای بعد از انقلاب کاملا تغییر مسیر داد. برای مثال سال 96 مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی کشور معادل 96 میلیارد و 931 میلیون دلار بوده که از این میزان 50 میلیارد دلار را صادرات نفتی و 46 میلیارد و 931 میلیون دلار را صادرات غیرنفتی تشکیل داد. یعنی سهم 3 درصدی صادرات غیرنفتی به 48 درصد افزایش یافته است.
* وابستگی بیشتر با افزایش درآمدهای نفتی
در آن سالها به ازای افزایش درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت، واردات نیز با افزایشی جهشی مواجه بود. در حالی که سال 56 کل صادرات غیرنفتی ایران حدود 629 میلیون دلار بود حجم واردات کشور معادل 14 میلیارد و 771 میلیون دلار بوده است. یعنی در این سال میزان واردات 23 برابر صادرات غیرنفتی ایران بوده است.
نکته قابل توجه در این زمینه مقایسه آمار تجارت خارجی ایران در سالهای 40 تا 57 است. بر اساس آمار موجود، واردات ایران در سال 40 حدود 5 برابر صادرات غیرنفتی ایران بود که با افزایش درآمدهای بیسابقه نفتی در سال 52، این نسبت به طور چشمگیری تغییر میکند. این تغییر تا جایی ادامه دارد که سال 56 میزان واردات 23 برابر صادرات غیرنفتی میشود. یعنی هر قدر درآمدهای نفتی ایران در دهه 50 بیشتر شده است میزان آسیبپذیری اقتصاد ایران نیز افزایش یافته و اقتصاد کشور با افزایش درآمدهای نفتی وابستهتر شده است.
* وامدهی به کشورهای خارجی
در حالی که کشور با افزایش شدید درآمدهای نفتی مواجه بود، میزان واردات کشور- که عمده مصرفکننده آن قشر خاصی از جامعه بودند- روزبهروز افزایش مییافت؛ به طوری که بهرغم افزایش درآمدهای نفتی، ضریب جینی به عنوان شاخص نشاندهنده اختلاف طبقاتی نه تنها کاهش نداشت بلکه با روندی افزایشی مواجه بود. علاوه بر این موضوع یعنی واردات هدفمند برای قشر خاصی از جامعه که صرفا به افزایش رفاه آن قشر منجر میشد حکومت پهلوی در آن شرایط شروع به وامدهی به برخی کشورها و دولتهای خارجی میکند به نحوی که بر اساس آمار وزارت خارجه انگلستان در 3 سال پایانی رژیم پهلوی، ایران 2/1 میلیارد دلار به فرانسه کمک بلاعوض میکند! یا به صندوق بینالمللی پول (IMF)1/1 میلیارد دلار و به انگلستان 800 میلیون دلار وام میدهد. این بذل و بخششها از سوی پهلوی در شرایطی است که مردم با فقر شدید مواجه بودند.
* شاخص توسعه انسانی
جامعترین شاخص در بررسیهای توسعه اقتصادی در دنیا «شاخص توسعه انسانی» است. این شاخص که توسط برنامه توسعه و پیشرفت سازمان ملل ارائه میشود، ارائهدهنده اطلاعات مربوط به توسعه جهانی بوده و شامل برآوردهای ملی، منطقهای و جهانی است. وضعیت این شاخص در سالهای قبل از پیروزی انقلاب در سطح پایینترین کشورهای مورد بررسی قرار داشت به نحوی که این شاخص در سال 1979 حدود 437/0 بوده و ایران نیز از این حیث در رتبه 110 دنیا قرار داشته است. اما بر اساس جدیدترین گزارش توسعه انسانی [2018]، شاخص توسعه انسانی ایران به عدد 774/0 رسیده و ایران [بهرغم گذراندن جنگی 10 ساله (2 سال جنگهای جداییطلبانه داخلی و 8 سال جنگ تحمیلی) و تحریمهای شدید 30 سال اخیر] در این شاخص رتبه 69 دنیا را داراست.
کارشناس ارشد اقتصاد*
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|