|
چامسکی: ترامپ مسؤول مرگ مردم آمریکاست
نوام چامسکی گفت: دونالد ترامپ با استفاده از همهگیری کرونا در راستای منافع انتخاباتی و پر کردن جیب تجارتهای بزرگ، مسؤول مرگ هزاران آمریکایی است. وی در گفتوگو با روزنامه گاردین گفت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با تظاهر به اینکه منجی آمریکا در دوران شیوع کروناست، از پشت به مردم کشورش خنجر زده است.
ارسال به دوستان
با وجود ابتلای اطرافیان معاون اول ترامپ به کرونا وی اعلام کرد حاضر نیست به قرنطینه برود
سرپیچی پنس از فرمان قرنطینه
مشاور کاخ سفید: نرخ بیکاری در آمریکا به بالای ۲۰ درصد میرود
گروه بینالملل: تعداد مبتلایان به کرونا در دنیا دیروز به 4,196,193 و آمار تلفات هم به 284,033 نفر رسید. تعداد افراد بهبود یافته هم 1,500,181 نفر شد. تا عصر دیروز مبتلایان به 2,411,979 نفر رسیدند که از این تعداد حال 47,035 نفر معادل 2 درصد افراد درگیر وخیم گزارش شده است.
در میان کشورهای دنیا آمریکا با 1,367,963 مبتلا و 80,787 فوتی همچنان درگیرترین کشور دنیا با کروناست. انگلیس هم پرتلفاتترین کشور دنیا بعد از آمریکا محسوب میشود.
* مایک پنس به قرنطینه نمیرود
در آمریکا اندکی بعد از آنکه اعلام شد مشاور مطبوعاتی «مایک پنس» معاون ترامپ به کرونا مبتلا شده است، قرار بر این شد پنس هم به قرنطینه برود و حتی برخی رسانهها خبر قرنطینه شدن وی را نیز منتشر کردند. با این وجود اما شبکه تلویزیونی دویچهوله صبح دیروز گزارش داد معاون رئیسجمهور آمریکا با وجود تایید ابتلای سخنگوی مطبوعاتیاش به کرونا، حاضر نیست قرنطینه شود. شبکه «سیانان» به نقل از دفتر پنس اعلام کرده او در محل کارش در کاخ سفید حاضر خواهد شد. پنس و ترامپ روزانه تست کرونا میدهند و جواب آزمایش آنها تاکنون منفی بوده است.
گفتنی است تاکنون 3 عضو ارشد بخش وزارت بهداشت و درمان آمریکا که به نوعی کارمند پنس محسوب میشوند به ویروس جدید کرونا مبتلا شدهاند و طبق توصیه پزشکان او باید به دلیل تماس با مبتلایان، ایزوله شود. «آنتونی فائوچی» مدیر موسسه ملی آلرژی بیماریهای واگیردار آمریکا، «رابرت ردفیلد» مدیر مرکز پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا و «استفن هن» کمیسر سازمان غذا و داروی آمریکا از جمله کسانی هستند که به دلیل تماس با افراد مبتلا به این ویروس، قرنطینه شدهاند.
همزمان در آمریکا اعلام شد به دنبال ابتلای یک عضو دفتر رئیس کمیته بهداشت، آموزش، کار و بازنشستگی مجلس سنای آمریکا به کرونا و قرنطینه شدن اعضای ارشد کارگروه ویژه کاخ سفید برای مقابله با ویروس کرونا، نشست استماع این کمیته به صورت ویدئوکنفرانس برگزار میشود.
جلسه استماع ویدئوکنفرانس کمیته بهداشت، آموزش، کار و بازنشستگی سنای آمریکا در حالی برگزار خواهد شد که روز یکشنبه خبر قرنطینه شدن 3 عضو ارشد بخش بهداشت و درمان این کشور از جمله آنتونی فائوچی، مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماریهای واگیردار خبرساز شد. فائوچی به همراه دکتر رابرت ردفیلد، مدیر مرکز پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا و دکتر استفن هان، کمیسر سازمان دارو و غذای آمریکا بعد از تماس با فردی مبتلا به کرونا در کاخ سفید به قرنطینه 2 هفتهای رفتند.
* مشاور کاخ سفید: نرخ بیکاری در آمریکا به بالای ۲۰ درصد میرود
یکی از مهمترین تبلیغات ترامپ در ایام پیش از کرونا پایین بودن نرخ بیکاری در این کشور بود که آن هم در ایام کرونا تبدیل به فاجعهای بزرگ برای آمریکاییها شده است. نرخ بیکاری این روزهای آمریکا را با بحران دهه 1920 میلادی مقایسه میکنند. در همین ارتباط «کوین هاسِت» مشاور اقتصادی دولت آمریکا در اظهاراتی گفت: انتظار دارد نرخ بیکاری با تداوم بحران شیوع ویروس کرونا در این کشور به بالای ۲۰ درصد برسد.
در همین ارتباط وزارت کار آمریکا پنجشنبه هفته پیش اعلام کرد در 7 هفته گذشته بالغ بر ۳۳ میلیون سند درخواست دریافت مزایای بیکاری برای نخستین بار را دریافت کرده است که این حاکی از نابودی هر چه بیشتر شغلها در آمریکا در آینده نزدیک است.
* رسانه فرانسوی: آمریکا در مقابله با کرونا کاملا شکست خورده است
درباره شکست پرستیژ آمریکا در دنیا تحلیلهای فراوانی در ایام کرونا منتشر شده است که هر یک از زاویهای به بررسی موضوع پرداختهاند.
در همین ارتباط دیروز رادیو بینالمللی فرانسه در مقالهای تأکید کرد دولت ترامپ واکنشی کند در قبال مهار کرونا داشته و در مقابله با ویروس کرونا کاملا شکست خورده است.
«آن کرپت» خبرنگار رادیو بینالمللی فرانسه در آمریکا در مقالهای با عنوان همزمان با ویروس کرونا، ماشین ابرقدرت اول جهان خراب شده است، ضمن مرور روشهای مقابله دولت ترامپ با ویروس کرونا در روزهای 18 ژانویه تا 8 مه، روند کامل مقابله دولت ترامپ با کرونا را نشان داده است که ابتدا مسأله ویروس کرونا را جدی نگرفته و سپس به دنبال مقصر گشته و اکنون با نادیده گرفتن جدیت شیوع ویروس کرونا در صدد احیای اقتصاد آمریکاست. به نوشته کرپت، ترامپ همواره نگاه تحقیرآمیز نسبت به دانش دارد و وظیفه خود را بر دوش دیگران میاندازد و نمیخواهد مسؤولیت واکنش کندش در قبال شیوع ویروس کرونا را بهعهده گیرد. پاسخ ضعیف و ناکام دولت آمریکا در مقابله با ویروس کرونا بر همگان مشخص است، این در حالی است که مدیریت بدون نظم ترامپ این روند را تشدید کرده است. با وجود آنکه آمریکا پس از اروپا و آسیا با شیوع کرونا روبهرو شد ولی خود را برای مقابله با این ویروس آماده نکرد.
* پکن: آمریکا ۲۴ ادعای دروغ علیه چین داشته است
وزارت خارجه چین با اشاره به دروغسازی بیستوچهارگانه آمریکا با محوریت ویروس کرونا علیه این کشور گفت هیچ مدرکی دال بر ساخته دست بشر بودن این ویروس وجود ندارد.
دولت چین با صدور بیانیهای طولانی، 24 ادعای توهینآمیز برخی مقامات ارشد آمریکایی علیه این کشور درباره شیوع ویروس کرونا را تکذیب و به آن شدیدا اعتراض کرد. در این بیانیه 11 هزار کلمهای، پکن با بیان اینکه برخی گزارشهای رسانهای نشان میدهد اتباع آمریکایی در داخل خاک این کشور حتی پیش از ثبت اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا در ووهان، دچار این بیماری شده بودند، تاکید کرده است هیچ مدرکی مبنی بر تولید این ویروس در آزمایشگاههای چین وجود ندارد. به نوشته رویترز، وزارت خارجه چین همچنین جدول زمانبندی مشخصی را از اینکه چگونه به موقع و به شکلی شفاف اطلاعات درباره شیوع ویروس کرونا در این کشور را در اختیار جهانیان گذاشته، منتشر کرد تا ادعاهای آمریکا مبنی بر کند و با تأخیر بودن واکنش خود را رد کند.
***
[انتقادات شدید از برنامه جانسون برای پایان قرنطینه]
انتظار انگلیسیها برای سخنرانی بوریس جانسون درباره زمان پایان قرنطینه برآورده نشد. بوریس جانسون که با تز مصونیت گلهای سبب شد دوره طلایی مبارزه با کرونا در کشورش از بین برود، حالا با شعار هشیار باش و به سر کار بازگرد، سبب شده است موج جدیدی از انتقادات علیه دولت انگلیس مطرح شود.
بامداد دیروز با گذشت ۶ هفته از اعمال محدودیت در انگلیس در پی شیوع کرونا، بوریس جانسون، نخستین دور کاهش مقررات محدودکننده را اعلام کرد. بنا به گزارش روزنامه انگلیسی میرور، قرار است از روز چهارشنبه (فردا) کاهش محدودیتها اجرایی شود اما این تغییرات فقط در انگلیس اجرایی خواهد شد و تحلیل رسانههای انگلیس این است که همین مسأله جامعه بریتانیا را که جز انگلیس شامل ولز، ایرلند شمالی و اسکاتلند نیز هست، دچار چند دستگی خواهد کرد. همچنین تصمیم جانسون در کم ارزش کردن شعار «در خانه بمان، جانها را نجات بده» و جایگزین کردن شعار «هوشیار باش و به سر کار بازگرد»، مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. برنامه جانسون به طور کلی گیجکننده و فاجعهآمیز توصیف شده است.
در همین ارتباط «کییر استارمر» رهبر حزب کارگر انگلیس گفت: این بیانیه بیشتر از اینکه جوابگو باشد، سوالبرانگیز است و بر اساس آن چشمانداز انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی به سمتهای مختلفی هدایت میشود. به نظر میرسد نخستوزیر به میلیونها نفر از مردم میگوید به سر کار بازگردید بدون آنکه برنامه روشن ایمنی درباره اینکه چطور باید سر کار بروند بدون آنکه از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند، ارائه دهد. «نیکولا استرجن» نخستوزیر اسکاتلند بعد از جلسه کمیته اضطراری دولت بریتانیا هشدار داد این شعار مبهم و غیردقیق میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» در گفتوگو بادکتر سید محمد مرندی بررسی کرد
تأثیر کرونا بر وجهه آمریکا نزد افکار عمومی
کرونا بدونشک بسیاری از معادلات جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است و بیراه نیست اگر بگوییم جهان پساکرونا شاهد نظم متفاوتی از شرایط قبل از کرونا خواهد بود. در این بین ایالاتمتحده آمریکا به عنوان کشوری که بیشترین مبتلا و فوتیها را داشته، علاوه بر تبعات کلی ناشی از کرونا بر شئون اقتصادی و سیاسی و حتی نظامی- امنیتی، نوع دیگری از بحران را تجربه میکند و آن بحران پرستیژ است. این بحران که مستقیما با نحوه مدیریت کرونا از جانب دولت فدرال و ایالتهای آن ارتباط دارد سبب شده رسانههای داخلی این کشور مثل نیویورکتایمز در تحلیلهای خود اذعان کنند «رفتهرفته جهان برای مردم آمریکا که بهخاطر نادانی مرگبار دونالد ترامپ به زانو درآمدهاند، احساس تأسف میکند» و بعضی دیگر از آمریکای ترحمبرانگیز صحبت به میان آورند. رفتارهای غیراستاندارد ترامپ در این عرصه به عنوان یک نمونه عینی نشان داد آمریکای پساکرونا به هیچ وجه نخواهد توانست ادعایی برای مدیریت و رهبری جهان داشته باشد؛. واقعیتی که بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان آمریکایی نیز به آن اذعان کردهاند. در همین راستا با دکتر سید محمد مرندی، استاد دانشگاه و کارشناس ارشد مسائل آمریکا به گفتوگو نشستهایم.
* * *
* کرونا چه تأثیری بر جایگاه ایالاتمتحده در افکار عمومی گذاشته است؟
ایالاتمتحده آمریکا بر پایه قدرت رسانهای خود نزد افکار عمومی به عنوان یک کشور توانمند که قدرت خارقالعادهای در مدیریت و حل بحرانها دارد شناخته میشد. با توجه به انتظاری که از قدرت تکنولوژیک این کشور و توانایی دستیابی آن به اطلاعات بهروز میرفت، به وجود آمدن وضعیت فعلی در آمریکا ضربه جدی به وجهه این کشور زده است. به عبارت دیگر، افکار عمومی در کشورهای مختلف و حتی جامعه این کشور انتظار نداشت ایالاتمتحده تا این حد عملکرد ضعیفی در برابر کرونا داشته باشد. کرونا نشان داد ساختارهای سیاسی آمریکا به گونهای است که در زمان بحرانهای اینچنینی مشکلات جدی برای مردم این کشورها به وجود خواهد آمد. این مشکلات با توجه به ساختار اقتصادی این کشور نیز چشمگیر و قابل توجه بود و عملا نشان داد این کشور در زمینه مسائل رفاهی و زیرساختها فاصله زیادی با آنچه در افکار عمومی از خود ساخته است، دارد.
* یکی دیگر از مسائلی که در بحث بحران وجهه آمریکا مطرح میشود نحوه مواجهه دولت آمریکا با نهادهای بینالمللی است که اساسا موضوع راهبری جهانی این کشور را تحتالشعاع قرار داده است. به نظر شما چرا ترامپ در شرایطی که نظام بینالملل در حال دست و پنجه نرم کردن با بحران کروناست این رفتار را با سازمان جهانی بهداشت کرد؟
در بحث تعامل آمریکا با نهادها و معاهدات بینالمللی باید یک مسأله را به عنوان اصل قرار داد و آن اینکه اساسا ترامپ اعتقادی به این ندارد که عضویت در بعضی سازمانها بر گسترش هژمونی این کشور اثر مثبت دارد؛ گزارهای که مخالفان ترامپ آن را رد میکنند و بر پایه آموزههای نهادگرایی لیبرال معتقدند آمریکا میتواند با کمک سازمانهای بینالمللی، رهبری دنیا را در اختیار بگیرد. اما بحث سازمان جهانی بهداشت و نحوه رفتار ترامپ با این سازمان کمی متفاوت است. واقعیت این است که ترامپ به دنبال این است در موضوع کرونا تقصیر را به گردن چین و سازمان جهانی بهداشت بیندازد. تاکتیک ترامپ در بحران کرونا این است که مردم را علیه یک دشمن خارجی بسیج کند تا ضعفهایش را پوشش دهد. از این رو است که سازمان جهانی بهداشت را قربانی کرد. حتی به فرض اینکه چین و سازمان جهانیبهداشت برای مدتی مثل 5 یا 6 روز اطلاعات مربوط به کرونا را منتشر نکردهاند اما این نمیتواند دلیل قانعکنندهای برای دولت آمریکا باشد، چرا که بعد از چین، چندین کشور درگیر این بحران شدند و دولت آمریکا زمان مناسبی داشت آن را مدیریت کند. اما ضعف ساختار سیاسی و مدیریتی در دولت ترامپ به حدی بود که بهرغم همه این هشدارها باز هم مشکلات حادی پدید آمد.
* به ضعف ساختار سیاسی در مواجهه با بحران اشاره کردید. در این مدت اختلافات جدی بین فرمانداران و رئیسجمهور درباره مدیریت بحران، تامین تجهیزات و مسأله قرنطینه به وجود آمد. صرفنظر از اینکه در این کشمکش حق با کدام طرف است، کرونا چه تاثیری بر ساختار سیاسی آمریکا خواهد گذاشت؟ و آیا انتخابات نوامبر 2020 هم تحت تاثیر این شکاف خواهد بود؟
جامعه داخلی آمریکا از زمان جنگ استقلال این کشور تاکنون این حد از انشقاق و دودستگی را تجربه نکرده بود. این شکاف به حدی است که مطمئنا در روندهای سیاسی این کشور تاثیر خواهد گذاشت اما نمیتوان از همین الان با قاطعیت پیشبینی کرد کدام کاندیدا برنده انتخابات خواهد بود. به همان میزان که دونالد ترامپ تحت تاثیر اشتباهات دولتش در بحران کرونا دچار ضعف است، جو بایدن رقیب دموکرات او نیز در وضعیت مناسبی نیست. مشکلاتی که برای شخص بایدن وجود دارد مثل کهولت سن و اتهامات اخلاقی عملا باعث شده او نتواند از شکست رئیسجمهور در بحران کرونا استفاده حداکثری را ببرد. آنچه مسلم است، شکاف به وجود آمده در جامعه آمریکا فراتر از مسائلی مثل انتخابات بوده و بسیار جدی است.
ارسال به دوستان
دور دنیا
ضبط ابزار جاسوسی از خبرنگار العربیه در یمن
نیروهای دولت مستعفی یمن در «مأرب» (واقع در مرکز یمن) محمد العرب، خبرنگار شبکه سعودی العربیه را به دلیل همراه داشتن ابزارهای جاسوسی بازداشت کردند. هنگام تفتیش محمد العرب در یک ایست بازرسی این ابزارهای جاسوسی که وی زیر لباس خود پنهان کرده بود، کشف و ضبط شد. در ادامه این گزارش آمده، سیمکارتها و ابزارهایی که از العرب کشف شده هیچ ارتباطی به کار رسانهای ندارد و وی هنگام عبور از ایست بازرسی در این باره به مأموران امنیتی اطلاع نداده است. در پی اعلام این خبر، برخی کاربران اینترنتی شروع به انتقاد از محمد العرب کردند و در صفحات خود نوشتند وی خبرنگار نیست، بلکه جاسوس عربستان سعودی و امارات است.
***
پیام امیر کویت به همتای قطری
احمد ناصر المحمد الصباح، وزیر خارجه کویت یکشنبهشب با تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر دیدار کرد. خبرگزاری قطر (قنا) گزارش کرد وزیر خارجه کویت در این دیدار پیام مکتوب امیر کویت را تقدیم امیر قطر کرد. در این دیدار 2 طرف به بررسی روابط برادرانه، افقهای تقویت و توسعه روابط 2 کشور و پارهای از مسائل دارای اهتمام مشترک، پرداختند. سفر وزیر خارجه کویت به قطر در حالی است که بحران به وجود آمده در روابط قطر با 4 کشور عربی (عربستان، امارات، مصر و بحرین) که از خرداد سال ۱۳۹۶ آغاز شده، همچنان ادامه دارد. 4 کشور مذکور به بهانه حمایت قطر از تروریسم روابط خود با این کشور را قطع کرده و تمام گذرگاههای زمینی، دریایی و هوایی را به روی آن بستند.
***
مذاکرات مسکو با بغداد برای تأسیس نیروگاه هستهای
سفیر روسیه در عراق از آغاز مذاکرات اولیه با بغداد برای تأسیس یک نیروگاه هستهای در عراق خبر داد. ماکسیم ماکسیموف، سفیر روسیه در عراق گفت: ما آماده همکاری با عراق در زمینه انرژی مسالمتآمیز هستهای هستیم و مذاکرات اولیه درباره تأسیس نیروگاه هستهای در عراق را آغاز کردهایم. وی افزود: ما مهارت زیادی در زمینه برق هستهای داریم و میتوانیم این تکنولوژی را به عراق برای پایان بحران برق منتقل کنیم. مذاکرات به دلیل میزان پروژههایی که آن را اجرا خواهیم کرد زمان میبرد. سفیر روسیه گفت: تماسها و مذاکرات ادامه دارد و لازم است مقدمهچینی خوبی داشته باشیم. مذاکراتی در زمینه برق داریم و فعالیتهایمان همچنان ادامه دارد.
***
بازداشت یک مظنون داعشی در آلمان
پلیس آلمان اعلام کرد یک مظنون به عضویت در گروه تروریستی داعش را بازداشت کرده که قصد داشت عملیات مسلحانه انجام دهد. به نوشته روزنامه دیلیصاباح، رابرت کاپ رئیس پلیس منطقه باواریا طی نشست خبری توضیح داد این شهروند آلمانی که ترکتبار نیز هست، شامگاه جمعه اعتراف کرده قصد داشته در هفتههای آتی حملاتی را در شهر والدکرایبورگ انجام دهد. دادستانی ایالت باواریا ضمن اشاره به حملات آتشافروزانه این مظنون ۲۵ ساله علیه کسبوکارهای اتباع ترکیه در آلمان، گفت او مدعی است عضوی از گروه تروریستی داعش است که از ترکیهایها متنفر بوده و قصد داشته باز هم به آنها حمله کند. روز جمعه نیز پلیس اسپانیا از بازداشت یک مظنون داعشی با تابعیت مراکشی در بارسلون که قصد عملیات مسلحانه داشت، خبر داد.
***
حمایت تمامعیار سعودیها از سعد الحریری
پس از برخی گمانهزنیها مبنی بر اینکه ریاض قصد دارد برادر «سعد الحریری» را به جای وی وارد صحنه سیاسی کند، سفیر عربستان سعودی به دیدار الحریری رفت و درباره ادامه حمایت به وی اطمینان داد. بهاء الحریری که از زمان ترور پدرش رفیق الحریری در فوریه ۲۰۰۵ به نفع برادرش سعد الحریری از صحنه سیاسی کنار کشیده بود، امسال در پانزدهمین سالگرد ترور پدرش بیانیهای سیاسی صادر و ضمن اعلام همراهی با معترضان لبنانی، از وضعیت کنونی و به نوعی برادر خود انتقاد کرد. در پی این موضوع بود که گمانهزنیها مبنی بر اینکه بهاء قصد دارد جای برادر خود سعد به عنوان رئیس جریان المستقبل را در صحنه سیاسی بگیرد شکل گرفت.
***
مجری الجزیره مجددا تهدید به قتل شد
روزنامهنگار و مجری سرشناس شبکه قطری الجزیره بار دیگر به دلیل انتشار توئیتهایی علیه عربستان تهدید به قتل شد؛ به همان شیوهای که جمال خاشقجی، روزنامهنگار و منتقد سعودی کشته شد. جمال ریان، روزنامهنگار فلسطینی و مجری شبکه الجزیره اعلام کرد، پس از اینکه در توئیتر درباره دلایل قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار و منتقد سعودی سوالاتی را مطرح کرد، بار دیگر از سوی حسابهای کاربری سعودی در توئیتر تهدید به قتل شد. وی در توئیتی با انتشار تصویری از پیام تهدید نوشت: کمی پیشتر، این پیام تهدیدآمیز را از طریق واتساپ دریافت کردم: اگر یک بار دیگر از عربستان حرف بزنی تکهتکهات میکنم و به سرنوشت خاشقجی دچار میشوی.
***
عضو ارشد حماس: توافق تبادل اسرا در جزرومد است
محمود الزهار از اعضای ارشد جنبش فلسطینی حماس اعلام کرد توافق تبادل اسرا با رژیم اشغالگر اسرائیل در جزر و مد است. وی به شبکه الغد گفت: این مسأله نیاز به صبر و حوصله، آمادهسازی و ابزار فشار دارد تا بتوانیم آن را نهایی کنیم، همانگونه که قبلا اینگونه انجام شده است. الزهار ادامه داد: باید برای این کار یک میانجی بینالمللی، عربی یا... وجود داشته باشد. رسانههای رژیم صهیونیستی چند هفتهای است که مدعی پیشرفت در رایزنی برای توافق تبادل اسرا میان این رژیم و مقاومت فلسطین میشوند و حماس بارها این اخبار را تکذیب کرده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|