|
4 داور لیگ قهرمانان آسیا در دوحه به کرونا مبتلا شدند
یک رسانه عربستانی از ابتلای 4 داور در جریان مسابقات لیگ قهرمانان آسیا در دوحه به کرونا خبر داد. سایت «کوره» عربستان خبر داد تست کرونای 4 داور آسیایی حاضر در دوحه در لیگ قهرمانان آسیا 2020 مثبت شد. پیش از این هم برخی مسؤولان AFC در دوحه به این ویروس مبتلا شده بودند. کاروان الهلال عربستان با ابتلای 25 نفر به کرونا در صدر کروناییهای این رقابتها قرار دارد.
ارسال به دوستان
دیدار سرنوشتساز استقلال ـ الاهلی امروز برگزار می شود
فقط صعود
در ادامه مرحله گروهی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا تیم استقلال امروز چهارشنبه به مصاف الاهلی عربستان میرود و تنها در صورت پیروزی شانس صعود از گروه خود را دارد. آبیها برای صعود به مرحله حذفی لیگ قهرمانان چارهای جز پیروزی مقابل الاهلی عربستان ندارند. استقلال در شرایطی آماده بازی آخرش در مرحله گروهی لیگ قهرمانان میشود که هیچ نتیجهای جز برد باعث خوشحالی مجید نامجومطلق و شاگردانش نخواهد شد. وضعیت به قدری حساس است که حتی پیروزی 0-1 مقابل الاهلی هم میتواند صعود استقلال را به اما و اگر بیندازد و آبیها اگر به فکر صعود بدون دردسر به مرحله بعدی هستند باید به فکر زدن گلهای بیشتر به حریف عربستانیشان باشند. حالا سوال مهم این است: آیا الاهلی به بازیکنان اصلیاش استراحت میدهد؟ اگر اخبار منتشر شده در این باره صحت داشته باشد، قطعا استقلالیها از آن استقبال خواهند کرد. با توجه به آنکه 6 بازیکن الاهلی در صورت دریافت کارت زرد در بازی با استقلال بازی مرحله حذفی یکهشتم نهایی را از دست میدهند، ممکن است سرمربی الاهلی ریسک نکند و با علم به اینکه صعود تیمش به مرحله بعد قطعی شده، به چند بازیکن تیمش استراحت دهد. استقلال با هدایت مجید نامجومطلق در لیگ قهرمانان آسیا مقابل الشرطه عراق به نتیجه مساوی یک - یک رسید تا کار صعود به یک مرحله یکهشتم نهایی به روز آخر و بازی سخت با الاهلی عربستان کشیده شود. استقلال در نیمه دوم مقابل الشرطه دقیقا مثل فینال جام حذفی در نیمه دوم یک تیم منسجم بود؛ مشخص نیست چرا آبیپوشان در نیمه اول مسابقات حساس خوب بازی نمیکنند. به هر حال استقلال اگر میخواهد به جمع 16 تیم برتر آسیا برسد، باید الاهلی عربستان را شکست بدهد. البته برتری یک بر صفر کار را برای صعود دشوار میکند، زیرا شرایط استقلال و الشرطه عراق دقیقا با هم مساوی میشود و تیم دوم گروه با شمارش کارتهای زرد و قرمز مشخص خواهد شد اما اگر آبیپوشان بیش از یک گل به الاهلی بزنند و با هر نتیجهای جز یک بر صفر به پیروزی برسند، بدون هیچ شرطی از گروه صعود خواهند کرد، البته به شرطی که شیخ دیاباته مقابل الاهلی مثل بازی با حریف عراقی خنثی بازی نکند. الاهلی اگر چه تیم قدرتمندی است ولی شکستناپذیر نیست. این تیم عربستانی مقابل الشرطه هم 2 بر یک بازنده شد. تنها مزیت این تیم آن است که نیازی به 3 امتیاز بازی با استقلال ندارد و نمیخواهد خود را به آب و آتش بزند. استقلال هم که نتیجهای جز برد به کارش نمیآید باید از دقیقه یک تا 90 هجومی بازی کند. یکی دیگر از مشکلات استقلال در لیگ قهرمانان آسیا تنهایی کادر فنی و بازیکنان در قطر است. باشگاه و مدیران این تیم در تهران در روزهای گذشته مدام به دنبال پیدا کردن سرمربی جدید برای فصل آیندهشان بودند و انگار نه انگار لیگ قهرمانان آسیا در این فصل هم اهمیت زیادی برای تیم دارد. به هر حال همه اهالی فوتبال ایران امیدوارند استقلال امشب با یک پیروزی درخشان هدیهای ویژه به آنها بدهد و آن هم حضور در جمع 16 تیم برتر آسیاست.
* شهرخودرو به دنبال نخستین برد آسیایی
اما در دیگر دیدار امشب شهرخودرو به مصاف پاختاکور میرود. شهرخودرو نخستین امتیاز آسیاییاش را بعد از 4 شکست، مقابل الهلال کرونازده کسب کرد تا حداقل دست خالی جام را ترک نکند و 10 هزار دلار جایزه برای این یک مساوی در کیسه اندوخته داشته باشد، البته نماینده ایران هنوز گلی در این مسابقات به ثمر نرسانده است. شاگردان سیدمهدی رحمتی حالا این شانس را دارند که یک برد آسیایی هم به دست آورند تا از اعتبار خود دفاع کنند. آنها برای نخستین مرتبه است حضور در این رقابتها را تجربه میکنند. نمایش شهرخودرو در دیدار با تیم الهلال چنگی به دل نزد و اکنون این تیم مقابل پاختاکور ازبکستان قرار میگیرد که برای صعود قطعی به پیروزی مقابل شهرخودرو نیاز دارد، بنابراین بازی سختی در انتظار شهرخودروی ایران است و امیدواریم این مرتبه این تیم با اتخاذ تاکتیکی مناسب و تمرکز بهتر بازیکنانش به نخستین برد آسیایی خود در آخرین مسابقه برسد.
* میلویویچ: به جوانان فرصت میدهم مقابل استقلال به میدان بروند
سرمربی تیم فوتبال الاهلی عربستان گفت میخواهد به بازیکنان جوان تیمش مقابل استقلال بازی دهد تا آنها، بازی در چنین مسابقاتی را تجربه کنند. ولادان میلویویچ در نشست خبری پیش از دیدار تیم فوتبال الاهلی عربستان مقابل استقلال گفت: در صدر جدول گروه A هستیم و برای آمادگی جهت حضور در مرحله بعدی، فلسفه من این است که با تمام قدرت ظاهر شویم تا به پیروزی برسیم. برای من بازی مقابل استقلال، مهمترین دیدار در حال حاضر است. باید مراقب هم باشیم و احتمالا بازیکنانی را که خطر محرومیت برای آنها وجود دارد، بازی نخواهم داد تا ریسکی متوجه ما نباشد. وی با بیان اینکه تیم جوانی در اختیار دارد که آینده فوتبال عربستان را تشکیل میدهد، تصریح کرد: مسلما به این بازیکنان فرصت خواهم داد مقابل تیمی چون استقلال به میدان بروند تا در میدان بازی و در رقابتهای اینچنینی، تجربه کسب کنند. در تمرینات روی پیروزی برنامهریزی میکنم و نگران این نیستم که نتیجه بازی ما چه اهمیتی برای سایر تیمها دارد. بازی میکنیم که به پیروزی برسیم، برای خودمان و نه دیگران. علی الأسمری، بازیکن تیم الاهلی هم در این نشست خبری گفت: امیدوارم در هر بازی به پیروزی برسیم. اینجا هستیم تا با تمام قدرت در هر بازی ظاهر شویم. مهمترین مساله این بود که به مرحله بعد راه پیدا کنیم که این را به دست آوردیم. قدم به قدم جلو خواهیم رفت تا به فینال برسیم. بازیکنان باتجربه و مربی بزرگی داریم که در کنار آنها امیدواریم به موفقیت برسیم.
***
[علی کریمی از ابتدا در ترکیب آبیها]
استقلال امروز در آخرین دیدار خود در مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا به مصاف الاهلی عربستان میرود. آبیپوشان که با الشرطه عراق به نتیجه مساوی رسیدند، در آخرین دیدار خود در مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا امروز به مصاف الاهلی عربستان، صدرنشین گروه اول میروند و در صورت پیروزی در این بازی به مرحله بعدی مسابقات صعود میکنند. مجید نامجومطلق در حالی تیمش را برای این بازی آماده میکند که میتواند علی کریمی، ستاره خط میانیاش را از ابتدای بازی در اختیار داشته باشد و از این نظر خیال وی راحت است. کریمی که با تاخیر زیاد به اردوی آبیپوشان در قطر ملحق شد، به دلیل دوری از تمرینات گروهی مقابل الشرطه در ترکیب اصلی قرار نگرفت و در نیمه دوم جانشین فرشید باقری شد. دیدار 2 تیم استقلال و الاهلی از ساعت ۱۸:۳۰ امروز در دوحه آغاز میشود و این در حالی است که صعود الاهلی با ۶ امتیاز به عنوان صدرنشین گروه به مرحله بعدی قطعی است.
***
نامجومطلق: از بازی قبل درس میگیریم
سرمربی تیم فوتبال استقلال میگوید: آنالیز خوبی از الاهلی داریم و با احترام به حریف، محکوم به برد هستیم.
مجید نامجومطلق در نشست خبری پیش از دیدار با الاهلی عربستان اظهار داشت: در ابتدا باید اعتراض کنم که من و همراهانم یک ساعت برای رسیدن به محل کنفرانس در راه بودیم، به خاطر اینکه راننده مسیر را بلد نبود و از این بابت بسیار عصبانی هستم. وی درباره بازی امشب گفت: بازی سرنوشتسازی داریم و فقط دنبال گرفتن امتیاز هستیم. آنالیز خوبی از الاهلی داریم و با احترام به حریف، محکوم به برد هستیم. سرمربی تیم فوتبال استقلال یادآور شد: همانطور که بعد از بازی قبلی عرض کردم، تیم ما از شرایط بازی دور بود و به خاطر همین، بازیکنان ما نیمه اول خوبی نداشتند ولی نیمه دوم شرایط عوض شد و میتوانستیم گلهای بیشتری به ثمر برسانیم. از بازی گذشته درس میگیریم و به امید خدا تلاش خواهیم کرد در این بازی برنده باشیم. وی درباره اینکه بازیکنانش چقدر برای مسابقه امشب آماده هستند، گفت: در واقع ما به تیم مقابل و انگیزههای آنها کاری نداریم و انگیزه بازیکنان خودمان مهم است و با انگیزه وارد مسابقه خواهیم شد و برای هدفمان خواهیم جنگید. نامجومطلق در پایان این نشست خبری گفت: اتفاقی که امروز برای ما افتاد و یک ساعت در راه بودیم، امیدوارم آخرین اتفاق باشد و تکرار نشود. ما بازی مهمی در پیش داشته و نیاز به تمرکز داریم.
ارسال به دوستان
3 مرحله تست دوپینگ از ورزشکاران المپیکی انجام میشود
تعیین بازه زمانی 4 ماهه
3 مرحله نمونهگیری از ورزشکارانی که سهمیه المپیک در اختیار دارند، برنامه مصوب ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) برای کنترل دوپینگ کاروان اعزامی به توکیو است. فرزاد شارکی، قائممقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) در گفتوگو با مهر، درباره برنامههای مصوب این ستاد برای کنترل دوپینگ کاروان ورزش ایران در بازیهای المپیک توکیو گفت: طبق آنچه در نشست هفته گذشته شورای مرکزی ستاد مجددا مطرح و مورد تایید قرار گرفت، قرار است نمونهگیری از ورزشکاران اعزامی به توکیو به صورت ویژه و در بازههای زمانی مشخص انجام شود. وی ادامه داد: هر یک از المپینها پیش از اعزام به توکیو باید 3 بار تست دوپینگ بدهند. این تستها توسط ماموران نادو و در محل اردو، تمرین و مسابقه یا خارج از آن گرفته میشود. قائممقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ با بیان اینکه کنترل دوپینگ ورزشکاران المپیکی از بهمنماه آغاز میشود، یادآور شد: ۱۵ بهمنماه سال جاری تا ۱۵ خردادماه سال آینده بازه زمانی تعیین شده برای نمونهگیری از ورزشکاران المپیکی است. 3 مرحله نمونهگیری از هر یک از ورزشکاران المپیکی در این بازه زمانی انجام خواهد شد. شارکی درباره چگونگی مدیریت نتایج نیز خاطرنشان کرد: تستها باید در نخستین فرصت برای آزمایشگاههای طرف قرارداد ارسال و درباره نتایج آنها زودتر تعیین وضعیت شود. به گونهای عمل خواهد شد که قبل از آغاز اعزام ورزشکاران به توکیو، نتیجه مرحله سوم و آخر نمونهگیریها دریافت شده باشد. این مقام مسؤول در نادو همچنین درباره چگونگی نمونهگیری از ورزشکاران المپیکی گفت: قطعا نمونه ادرار را از همه ورزشکاران خواهیم داشت. درباره نمونهگیری خون اما هنوز مصوبهای نداریم. در برخی رشتهها مانند دوومیدانی، قایقرانی، دوچرخهسواری و شنا و در بخش استقامت این رشتهها تغییرات خون روی عملکرد ورزشکاران تاثیر مستقیم دارد و از این حیث نمونهگیری خون از این رشتهها لازم است اما به خاطر برخی محدودیتها خیلی امکان انجام آن را نداریم. وی تاکید کرد: فاصله زمانی میان تست خون تا زمان ارسال آن برای آزمایشگاه آکردیته باید حداکثر ۷۲ ساعت باشد اما به خاطر حجم نمونهگیریها و مراحلی که باید برای ارسال آنها طی شود، نمیتوانیم در این بازه زمانی اقدام بموقعی داشته باشیم. اصلا به همین دلیل است که نادو پیگیر راهاندازی آزمایشگاه داخلی است. در هر صورت فعلا مصوبهای برای نمونهگیری خونی از ورزشکاران المپیکی نداریم. در صورتی که شرایط فراهم شود اخذ این تستها قطعا در برنامه قرار خواهد گرفت.
ارسال به دوستان
انتخابات فدراسیون فوتبال چه زمانی برگزار میشود؟
شفاف نبودن سرنوشت اساسنامه
مرتضی یعقوبی: وقتی 6 ماه قبل میگفتند قرار است انتخابات فدراسیون فوتبال تا یک سال آینده به تعویق بیفتد، باورش سخت بود اما وضعیت و روند اصلاح اساسنامه و حتی اظهارات مسؤولان این شایعه ضعیف را قوت میبخشد. از روزی که حیدر بهاروند، سرپرست فدراسیون فوتبال گفت «اصلاحات مدنظر فیفا با هماهنگی مراجع ذیصلاح انجام و به این نهاد ارسال شده و فکر میکنم کارمان تقریبا تمام شده است» بیش از ۵۰ روز میگذرد و هنوز خبری نشده و معلوم نیست پیشنویس اساسنامه اصلاحی فدراسیون فوتبال کجاست! اصلاح اساسنامه این فدراسیون، کلاف سردرگمی شده و از زمانی که فیفا جلوی برگزاری انتخابات را گرفت، بیش از ۶ ماه میگذرد و حالا تا ضربالاجل اولیه فدراسیون جهانی برای برگزاری انتخابات فقط حدود ۱4 روز مانده است. همچنین تا دومین زمان احتمالی تا برگزاری انتخابات یعنی آذرماه فقط 2 ماه باقی مانده است؛ یعنی اگر فردا هم فیفا و AFC نظر مشاورهای خود را اعلام کنند، احتمال دارد اساسنامه تا پایان پاییز تصویب و انتخابات برگزار نشود. این وضعیت دقیقا همان شایعهای است که در ابتدای سال جاری درباره اساسنامه گفته میشد که احتمال دارد پروسه تصویب اساسنامه جدید و برگزاری انتخابات یک سال به طول انجامد و مدیران کنونی با وجود اتمام دوره قانونیشان، کماکان بر مسند امور بمانند و فوتبال ایران در بلاتکلیفی درجا بزند. علی کفاشیان، نایبرئیس این فدراسیون که در دوره رفع ایرادات از اساسنامه اصلاحی و ارسال به فیفا مجددا بعد از محرومیت یکساله به فوتبال بازگشت، چندی پیش گفت ممکن است تا پایان سال هم انتخابات برگزار نشود. وی با بیان اینکه اساسنامه ایرادی ندارد اما فدراسیون فوتبال برای دریافت مجوز از نهادهای مربوط از نامهنگاری خودداری میکند، گفت: «به همین منوال پیش برویم، تا پایان سال هم انتخابات برگزار نمیشود. بدترین حالت برای فدراسیون بلاتکلیفی است که به فوتبال هم لطمه میزند». در برههای فیفا و فدراسیون فوتبال بر سر برخی مفاد اساسنامه اختلافاتی داشتند اما گفته شد که ایرادها رفع شده است. این در حالی است که هنوز پس از آخرین ارسال اساسنامه به فیفا که مربوط به بیش از 2 ماه قبل است، پاسخی دریافت نشده است. به نظر میرسد با وضعیت حاکم بر فدراسیون فوتبال و بیخبری مسؤولان وقت از سرنوشت اساسنامه مذکور که تایید و تصویب آن به شکلی کذایی و بیهوده طولانی شده، برگزاری انتخابات در قرن پانزدهم شمسی و در سال ۱۴۰۰ هم دور از انتظار نیست و نباید متعجب شد. آنطور که از شواهد و قراین بر میآید، هیچکس جز اعضای ارشد فدراسیون فوتبال از وضعیت این اساسنامه خبری ندارد و تاکنون توضیح روشنی هم درباره طولانی شدن این اتفاق به خانواده فوتبال ارائه نشده است. حل مشکلات اساسنامه فدراسیون فوتبال در کنار مشکلات زیرساختی فوتبال ایران نمیتواند موضوع چندان حادی باشد اما در نتیجه دیپلماسی ضعیف این مجموعه و ایجاد نکردن بستر لازم برای تعامل دوطرفه با نهادهای بالادستی، اساسنامه و به طور کلی فوتبال ایران در دور باطلی قرار گرفته است که دود آن فقط به چشم فوتبال این مملکت میرود.
ارسال به دوستان
اخبار
عبور آزادکاران مدعی تیم ملی از فیلتر لیگ کشتی
با توجه به اظهارات اخیر مدیر فنی تیم ملی کشتی آزاد، گویا پیکارهای لیگ برتر نیز به عنوان یکی از فیلترهای انتخابی تیم ملی برای رویدادهای آتی محسوب خواهد شد. به گزارش مهر، پیکارهای لیگ برتر کشتی آزاد باشگاههای کشور در حالی از ۱۰ مهرماه آغاز خواهد شد که گویا این رقابتها علاوه بر بحث معیشت و درآمدزایی برای کشتیگیران و مربیان، یکی از معیارهای انتخابی تیم ملی هم خواهد بود. طبق اعلام محسن کاوه، مدیرفنی تیم ملی کشتی آزاد، اگر مسابقات جهانی طبق اعلام قبلی اتحادیه جهانی کشتی آذرماه برگزار شود، نمیتوان انتخابی تیم ملی را به شکل گسترده برگزار کرد. در نتیجه لیگ میتواند فرصتی باشد تا کشتیگیران آمادگی و توان خود را به کادر فنی نشان دهند. همچنین مدیر فنی تیم ملی کشتی آزاد، تاکید کرد مربیان تیم ملی در تمام مسابقات لیگ برتر حضور خواهند داشت تا عملکرد کشتیگیران آماده و شایسته، با دقت و جدیت رصد شود. با توجه به اظهارات اخیر محسن کاوه، میتوان گفت لیگ امسال به نوعی یکی از مراحل اصلی انتخابی تیم ملی است و بهترین ملاک برای کادرفنی تا بتوانند بعد از ماهها تعطیلی مسابقات و اردوها، داشتههای خود را محک بزنند. بدین ترتیب مدعیان دوبنده تیم ملی باید با تمام توان در لیگ به میدان بروند، چون در واقع لیگ امسال، فیلتر ورود آنها به عرصه ملی و حضور در رقابتهای آتی است.
***
اشتباهات عجیب داوری در گروه پرسپولیس
اشتباهات عجیب داوری در دیدار الشارجه برابر التعاون عربستان باعث شده است تا شاید زودتر از زمان مقرر از VAR استفاده شود. به گزارش ایسنا، مشکلات داوری طبق معمول در لیگ قهرمانان آسیا زیاد است. دیدار الشارجه برابر التعاون که توسط داور کرهای سوت زده شد اشتباهات جنجالی و عجیبی داشت. سایت عربی کوره نوشت: 2 گل الشارجه در این دیدار مردود بود اما داور کرهای سوت نزد تا زمینه شکست سنگین التعاون فراهم شود. در گل سوم الشارجه توپ به دست بازیکن این تیم خورد اما داور سوت نزد تا این گل به ثمر رسیده شود و در گل چهارم هم روی کاسیو، سنگربان التعاون خطا شد اما باز هم داور کرهای اعتقادی به خطا نداشت تا بازیکن الشارجه گلزنی کند. این سایت عربی در ادامه نوشت: اشتباهات داوری زیاد شده است و همین باعث شده تا درخواستها برای تسریع در استفاده از VAR وجود داشته باشد. قرار است از یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا از VAR استفاده شود اما اعتراض تیمها به داوری ممکن است منجر به تغییر تصمیم AFC شود و شاید از مرحله نخست حذفی از این تکنولوژی برای کمتر شدن اشتباهات داوری استفاده شود. در دیدار پرسپولیس و الدحیل 2 صحنه مشکوک داوری وجود داشت که داور سریلانکایی در صحنه اول به سود الدحیل پنالتی گرفت اما در صحنه دوم ترجیح داد پنالتی به سود پرسپولیس نگیرد که اعتراض سرخپوشان را به دنبال داشت. در این گروه که تکلیف صعود بسیار پیچیده شده است الدحیل با ۹ امتیاز در صدر جدول ردهبندی جای دارد و پرسپولیس و الشارجه هم ۷ امتیازی هستند و التعاون با ۶ امتیاز در قعر جدول ردهبندی جا دارد و همه چیز به هفته پایانی کشیده شده است. در هفته پایانی پرسپولیس به مصاف الشارجه میرود و الدحیل هم با التعاون بحرانزده بازی خواهد کرد.
***
زمان برگزاری اردوی تیم ملی فوتسال برای بازی با ازبکستان
تیم ملی فوتسال ایران برای بازی دوستانه با ازبکستان ۲ روز به اردو میرود. تیم ملی فوتسال ایران طی روزهای ۱۶ و ۱۷ مهر 2 بازی دوستانه در تاشکند با تیم ملی فوتسال ازبکستان برگزار میکند. این 2 دیدار مهمترین بازیهای تدارکاتی تیم ملی فوتسال پیش از بازیهای فوتسال قهرمانی آسیاست با این حال ناظم الشریعه، سرمربی تیم ملی با توجه به تداخل تمرینات باشگاهها برای شروع فصل جدید لیگ برتر با این بازی، قصد ندارد اردویی طولانیمدت برگزار کند. بر اساس برنامه کادر فنی تیم ملی فوتسال، این تیم طی روزهای ۱۳ و ۱۴ مهر اردویی 2 روزه را در کمپ تیمهای ملی برگزار میکند و سپس ۱۵ مهر همراه با تیم ملی فوتبال با یک پرواز اختصاصی به سمت ازبکستان میرود. ناظمالشریعه قصد دارد تلفیقی از بازیکنان جوان و باتجربه را برای این 2 بازی به ازبکستان ببرد تا بازیکنان جوان نیز محکی جدی خورده و در صورت نیاز در لیست نهایی مسافران مسابقات فوتسال قهرمانی آسیا در تاشکند قرار بگیرند.
ارسال به دوستان
ضربهای که همه دنیا صدایش را بشنود
محمدعلی صمدی*: سهشنبه 29 خرداد 58، در کاخ ریاستجمهوری عراق، ژنرال«احمد حسن البکر»- چهارمین رئیسجمهور عراق- و ژنرال «حافظ علی الاسد»- بیست و یکمین رئیسجمهور سوریه- مقابل دوربینها ایستادند و خبر از توافق بر سر اتحاد سیاسی کشورهای تحت حاکمیت خود دادند. این تصمیم، در حقیقت واکنشی بود به مشکلاتی که پس از ۲ زلزله سیاسی در غرب آسیا (انعقاد معاهده «کمپ دیوید» و پیروزی انقلاب اسلامی در ایران)، از زیر خاکستر شعله کشیده بود. شعار «اتحاد عربی»، چندین بار در بزنگاههای تاریخی، به داد حکام عرب رسیده بود و امید میرفت این بار هم سودمند افتد. البته در این میان، «عراق» انتظار بیشتری از این راهبرد جدید داشت، چرا که بیش از 60 درصد جمعیتش را شیعیانی تشکیل میدادند که پیوندهای اعتقادی و معنوی غیرقابل انکاری با ایرانیان داشتند. از سوی دیگر، این اتحاد برای «رژیم صهیونیستی» و متحدان غربیاش حقیقتا نگرانکننده بود. سوریه و عراق از کشورهایی بودند که هرگونه سازش و تایید مشروعیت «دولت یهود» را مردود میدانستند و یکی از مهمترین مناطق تحت اشغال «تلآویو» یعنی «بلندیهای جولان» بخشی از قلمرو سوریه بود. این اتحاد، باعث تقویت نظامی و سیاسی سوریه و برافروخته شدن هیجانات عمومی اعراب برای بازپسگیری سرزمینهای اشغالی میشد. همان روز، سران ۲ حزب بعث عراق و سوریه، برای آخرین بار با هم مصافحه کردند و حافظ اسد به دمشق بازگشت. اگر چه مفاد مذاکرات او با رئیسجمهور عراق محرمانه بود اما گزارشی از خبرگزاری آمریکایی «یونایتدپرس» جلب توجه میکرد: «گزارشهای منتشره در مطبوعات عربی حاکی از آن است رئیسجمهور سوریه کوشش خواهد کرد بین ایران و عراق میانجیگری کند. روابط ایران و عراق، اخیرا بر سر تشنجهای موجود تیره شده است. در این گزارشها آمده است دولت عراق نیروی نظامی خود را در سراسر مرزهای کشورش با ایران، خاصه در نوار مرزی خوزستان، تقویت کرده است».
برخورد مثبت سوریه با انقلاب اسلامی، اگر چه از نظر تحلیلگران آن روز، در چارچوب سیاست کلان اتحاد جماهیر شوروی قرار داشت اما روابط نزدیک گروهی از بانفوذترین انقلابیون ایرانی با شخص حافظ اسد به عنوان یکی از رهبران سرسخت مقاومت و مواضع ضدصهیونیستی نظام جدید ایران، تاثیر فراوانی بر آن داشت.
طبیعی بود با چنین اوصافی، نزدیکی عراق و سوریه مستلزم حل و فصل دشمنیهای رژیم عراق با ایران، یا حداقل، خارج شدن آن از اولویت بود.
همزمان با روزهایی که «حسن البکر» درگیر مذاکرات «اتحاد» بود، سران دیگری از حکومت عراق، میزبان وزرای خارجه آمریکا و انگلستان بودند (ریچارد مورفی و هرالد براون). چند روز بعد از پایان مذاکرات «اتحاد»، معاون رئیسجمهوری عراق «صدام حسین المجید» که مرد شماره ۲ این کشور به شمار میرفت (ولی در حقیقت، همه کاره عراق بود) و بتازگی از گفتوگوهای محرمانه با میهمانان غربی خود فارغ شده بود، طی سخنانی، به صورت تلویحی، عدم تمایل خود به اتحاد سوریه و عراق را ابراز کرد.
تنها 27 روز بعد از آخرین خداحافظی «حافظ اسد» از عراق (25 تیر)، بدون هیچ زمینه و انتظار قبلی، «حسن البکر» طی نطقی تلویزیونی اعلام کرد به دلیل ضعف مزاجی، تصمیم گرفته از مقام ریاستجمهوری، دبیرکلی حزب بعث و ریاست شورای انقلاب عراق، کنارهگیری کند و بلافاصله بیانیه انتخاب «صدام» به عنوان مرد شماره یک رژیم بعث و رئیسجمهور قرائت شد. دیگر صحبت از وحدت عراق و سوریه تنها با سرب داغ پاسخ داده میشد و به این ترتیب، در تاریخ کشوری که تنها 60 سال از عمرش میگذشت، فصل جدیدی آغاز شد.
جابهجایی قدرت در عراق، مصادف بود با انتشار عمومی متن قانون اساسی جمهوری اسلامی و دعوت از مردم برای اعلام نظرات خود پیرامون آن. ایرانِ انقلابی در سرمستی آزادی و تنظیم منشورِ رسمی نظام جدید خود، کمترین توجه را به اتفاقات تاریخی عراق داشت.
صدام، 80 روز پس از قبضه مطلق قدرت در عراق، در اجلاس کشورهای جنبش عدم تعهد در کوبا حاضر شد (11 شهریور). او در حاشیه این اجلاس، دیداری با وزیر وقت خارجه ایران، «ابراهیم یزدی» داشت که اگر چه آن روزها در کانون توجهات قرار نگرفت اما بعدها در فهرست مهمترین وقایع تاریخ ۲ کشور ثبت شد. «صلاح عمر العلی» تنها شاهد این دیدار، ربع قرن بعد شهادت داد «وزیر خارجه ایران، بالاترین حد تلاش را صورت داد تا بحران بین ۲ کشور خاتمه یابد. صدام هم بینهایت مثبت برخورد کرد تا جایی که طرفین توافق کردند تبادل هیأتهای دیپلماتیک را آغاز کنند. جلسه در این حد تمام شد».
دکتر ابراهیم یزدی نیز مفاد این جلسه ۳ نفره را در خاطرات خود به تفصیل بیان کرده است که تفاوت کلی قابل توجهی با اظهارات «صلاح العلی» ندارد اما او اطلاع نداشت پس از بازگشت او به اقامتگاهش در «هاوانا»، بین صدام و دیپلمات ارشد عراقی چه گذشته است. «صلاح العلی» در خاطراتش چنین آورده است: «پس از بدرقه ابراهیم یزدی بازگشتم پیش صدام. صحبتهایی داشتیم و من گفتم: خیلی خوشحالم و واقعا خوشبین هستم که بحران بین ۲ کشور، انشاءالله بزودی تمام خواهد شد... از این صحبتها که بین شما با روح مثبت و سازنده صورت گرفت، خوشحالم»... صدام پس از جملاتی گفت: کدام صلح؟ کدام حل مشکل بین ما و ایران؟ این فرصت شاید در هر قرن یک بار هم پیش نیاید. آنها اهواز را از ما گرفتند، شطالعرب را از ما گرفتند، به ما تعدی کردند، تهدیدمان میکنند، انقلابشان را به کشور ما صادر میکنند. الان فرصت مناسبی داریم. آنها فروپاشیدهاند، ارتششان تکهپاره است، نیروهایشان پراکنده شده، بین خودشان درگیرند، برخیها برخی دیگر را میکشند، پس ما الان فرصتی تاریخی داریم تا همه حقوقمان را بازگردانیم. این را به تو میگویم، خودت را به عنوان نماینده عراق در سازمان ملل آماده کن! من میخواهم بروم و به آنها ضربهای بزنم که همه کره زمین صدایش را بشنوند و همه حقوقمان را به صورت کامل بازپس بگیرم».
یک سال و 21 روز پس از این دیدار، 40 هزار عضو ارتش بعثی صدام، در پناه چند هزار تانک، چندصد هواپیمای جنگی و هلیکوپتر، در وسعتی به طول 1000 کیلومتر، از مرزهای جمهوری اسلامی ایران گذشتند و جنگ آغاز شد.
*پژوهشگر و تاریخنگار دفاع مقدس
ارسال به دوستان
تقلب قانونمدارانه!
دکتر حنیف غفاری: «شاید با اختیارات ویژه ریاستجمهوری خود، مانع تایید پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و راهیابی او به کاخ سفید شوم!»
این جمله تاریخی ترامپ را باید به عنوان «سند تهدید جمهوریت با استناد به قانون رسمی آمریکا» مورد توجه و تامل قرار داد. طی روزهای اخیر، از ترامپ گرفته تا دیگر مقامات و حتی رسانههای آمریکایی، از احتمال وقوع تقلب سیستماتیک و رسمی در انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر/ آبان، سخن میگویند! صورت بازی کاملا مشخص است: حتی اگر بایدن در ایالاتی مانند فلوریدا، پنسیلوانیا، میشیگان و ویسکانسین (موسوم به ایالات خاکستری) بر ترامپ غلبه کرده و پیروزی وی نیز توسط فرمانداران و نمایندگان حزبی تایید شود، رئیسجمهور آمریکا به راحتی میتواند ادعای «تقلب در انتخابات» را مطرح کرده و از این طریق، پیروزی نامزد رقیب را به چالش بکشد!
اما سوال اصلی اینجاست: مگر «نهادی قانونی» در آمریکا وجود ندارد که بتواند حکم به اخراج ترامپ از کاخ سفید و ابطال ادعای وی (مبنی بر تقلب در انتخابات) دهد؟ واقعیت امر این است که «دیوان عالی آمریکا» مرجع نهایی تصمیمگیری درباره ادعای رئیسجمهور آمریکا درباره تقلب در انتخابات خواهد بود. طی روزهای اخیر، اتفاقات بدی برای دموکراتها در این نهاد رسمی و مرجع آمریکایی رخ داده است!
«روث بیدر گینزبرگ»، قاضی دیوان عالی ایالات متحده روز ۱۸ سپتامبر در ۸۷ سالگی درگذشت. دیوان عالی آمریکا متشکل از 9 قاضی است که با مرگ «گینزبرگ» فعلا 8 قاضی در آن حضور دارند. هماکنون، 5 قاضی دیوان عالی آمریکا به حزب جمهوریخواه و 3 قاضی به حزب دموکرات تعلق دارند. ترامپ اصرار دارد تا قبل از برگزاری انتخابات، یک قاضی جمهوریخواه (نومحافظهکار) دیگر را به این ترکیب اضافه کند. به این ترتیب، ترکیب نهایی این دیوان، 6 به 3 به سود ترامپ و جمهوریخواهان خواهد بود. در این صورت، هر گونه ادعایی که مبنی بر تقلب در انتخابات مطرح شود، میتواند به راحتی مورد حمایت و حتی استقبال این قضات قرار گیرد!
نکته مهمتر اینکه در نظرسنجیهای صورتگرفته در ایالات حساس و خاکستری آمریکا، 2 نامزد انتخاباتی(ترامپ- بایدن) فاصله نزدیکی با یکدیگر دارند. اگر چه فعلا بایدن در اکثر نظرسنجیهای صورتگرفته در ایالات تعیینکننده، با اختلاف یک تا 4 درصد جلوتر است اما این فاصله، تضمینی برای پیروزی بدون دردسر وی در انتخابات نخواهد بود! به عنوان مثال فرض کنید ترامپ در ایالت فلوریدا -که دارای 29 رای الکترال است- با اختلاف یک درصد یا کمتر، از بایدن شکست بخورد، در این صورت رئیسجمهور آمریکا بلافاصله بر «تقلب در انتخابات» تاکید کرده و پیروزی بایدن را در این ایالت و ایالات دیگر نمیپذیرد! در این میان، اساسا اهمیتی ندارد که رئیسجمهور مستقر در کاخ سفید چه ادله و اسنادی برای ادعای خود ارائه میدهد، بلکه موضوع اصلی، «ترکیب قضات» است که به صورت بالقوه، پیروزی نهایی ترامپ را در انتخابات ریاستجمهوری تضمین میکند.
فراتر از آنچه اشاره شد، جالب است بدانیم «رئیسجمهور مستقر در کاخ سفید» میتواند با پیشنهاد انتصاب یک قاضی (پس از تایید نسبی مجلس سنا)، قاضی مستقر در دیوان را مدیون خود و همحزبیهایش سازد! در حال حاضر، ترامپ قصد دارد جانشین «گینزبرگ» را خود پیشنهاد دهد و مجلس سنا نیز به واسطه ترکیب خود (که در دستان حزب جمهوریخواه است)، این گزینه را تایید کند. همانگونه که مشاهده میکنیم، اصلیترین مرجع تظلمخواهی انتخاباتی در آمریکا، به زمین بازی سیاسی 2 حزب سنتی این کشور تبدیل شده است! در این میان، دموکراتها نیز نمیتوانند اعتراضی نسبت به اقدام ترامپ داشته باشند، زیرا خود نیز طی دهههای گذشته، از ظرفیت سیاسی خود، برای تعیین قضات منتسب به حزب متبوعشان استفاده کردهاند.
کمترین شک و شبههای وجود ندارد که این قضات و متعاقبا سیاستمداران ارشد 2 حزب دموکرات و جمهوریخواه، کمترین ارزش و اعتباری برای رای شهروندان آمریکایی قائل نبوده و با یک «تصمیم شخصی» میتوانند صحنه بازی را به سود یا ضرر یک حزب یا نامزد انتخاباتی بازگردانند. اگر چه پس از برگزاری انتخابات ماه نوامبر شاهد منازعه تمامعیاری بین شهروندان آمریکایی بر سر پیروزی یا شکست ترامپ خواهیم بود اما این منازعه روبنایی نباید ما را از توجه به «زیرساختهای ظالمانه حقوقی آمریکا» غافل کند. براستی کشوری که رئیسجمهور آن به صورت آشکار و در فاصله اندک باقیمانده تا انتخابات، از عدم پذیرش پیروزی رقیب خود، آن هم به واسطه «حمایت بالاترین مرجع حقوقی آمریکا» سخن میگوید، چگونه به خود جرات میدهد درباره «دموکراسی»، «جمهوریت» و «صیانت از رای مردم» در دیگر کشورهای دنیا اظهارنظر کند؟! اکنون ما با کشوری روبهرو هستیم که از «رایدزدی در روز روشن» گذشته و «اعتبار آرای صحیح» را رسما زیر سوال میبرد! این «دموکراسی آمریکایی» مبارک کسانی باشد که ارتفاع دید آنها در قبال واقعیات جاری در ایالات متحده، از ارتفاع مجسمه آزادی نیویورک هم کمتر است!
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|