|
شهید طهرانیمقدم؛ چراغ راه نسل جوان آینده
سردار سیدمجید موسوی، جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه در مراسم رونمایی از ۲ کتاب با عناوین «هفدهمین روز» و «موشک جواب موشک» به مناسبت سالگرد شهادت سردار حسن طهرانیمقدم، وی را الگویی مناسب برای نسل جوان آینده دانست که عمر خود را وقف خودکفایی و پیشرفت کشور کرد. وی نگاه شهید طهرانیمقدم را که مبتنی بر تکیه بر توان داخلی کشور بود راهگشای موفقیتها و پیروزیهای وی در عرصه موشکی عنوان کرد.
ارسال به دوستان
تأثیر مشهود نتایج انتخابات آمریکا بر مواضع اخیر روحانی نشان میدهد همچنان نگاه دولت به جای داخل به دولت جدید آمریکا دوخته شده است
مدیریت شانسی!
گروه سیاسی: رفتارهای دولت روحانی در ماههای پایانی زمامداری خود و پیامهای مستقیم و غیرمستقیمی که به طرفهای خارجی صادر میکند، حکایت از تثبیت الگوی «بیم و امید» در دیپلماسی دولت دارد؛ رویکردی که البته از سال92 و پس از توصیف جهانبینی کدخدامحور دولت خود را نمایان کرد و با گذر زمان بیش از پیش به چشم آمد.
با این حال بالاترین سطح الگوی «بیم و امید» دولتی در مواجهه با امور بیرونی، خود را در یک سال گذشته و با گرم شدن تنور انتخابات آمریکا نشان داد. وابسته کردن سرنوشت کشور و هر گونه برنامهریزی برای برونرفت از وضعیت موجود به انتخابات آمریکا باعث شد گزاره شرطی شدن اقتصاد ایران به نتایج رقابتهای انتخاباتی آمریکا بیش از پیش در افکارعمومی جامعه ایران مطرح شود. بر مبنای الگوی «بیم و امید» در عرصه بینالملل پیروزی کاندیدای حزب دموکرات در میدان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نقطه آغازین امید به بهبود شرایط به حساب میآمد، تا جایی که رسانههای همسو با دولت از ماهها قبل از برگزاری انتخابات آمریکا به استقبال اما و اگرهای این امید بالقوه رفته بودند.
در چنین شرایطی سخنان روز گذشته رئیسجمهور به مثابه گام جدیدی در عرصه تثبیت الگوی «بیم و امید» به شمار میرفت؛ سخنانی که پیش از همه این پرسش را مطرح میکرد که به فرض صحت داشتن تمام امیدهای دولت و اصلاحطلبان به معجزه دموکراتها، آیا آنها هیچ راهکاری در صورت پیروزی جمهوریخواهان برای خود ندارند؟
* تحلیل انتخاباتی روحانی
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در شرایطی محور اصلی صحبتهای روحانی در جلسه هیأت دولت را تشکیل میداد که او چند باری در لابهلای سخنان خود به عدم توجه دولتش به نتیجه انتخابات آمریکا اشاره کرد و گفت: آنها که فکر میکنند دولت دست روی دست گذاشته و به این چشم دوخته که در عالم چه اتفاقی رخ میدهد، باید بدانند دولت برنامهریزی خود را میکند و آمارها نشاندهنده این برنامهریزی است.
رئیسجمهور در ابتدای سخنان خود با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: رئیسجمهوری که همواره به دنبال تحقیر ملتها بود و صراحتا اسم گاو شیرده را به کار میبرد، در یک انتخابات با مخالفت قاطع مردم مواجه شد و این بسیار حائز اهمیت بود. روحانی در ادامه با تحلیل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، علت شکست احتمالی ترامپ را در ۳ عامل «مدیریت ضعیف کرونا»، «به هم ریختن مناسبات آمریکا با جهان» و «تحقیر در سیاستهای بینالمللی» دانست و گفت: آمریکا هیچ وقت در روابط بینالملل اینچنین در شورای امنیت و سازمان ملل مفتضح نشده بود. اینکه طرحی را ارائه کنند و فقط خودشان و جزیرهای کوچک به آنها رای دهند یا طرحی بدهند که هیچ کشوری به آن اعتنا نکند، تحقیر بزرگی بود. به این دلایلی که گفتم مردم آمریکا تصمیم به تغییر گرفتند.
روحانی در بخش بعدی سخنان روز گذشته خود با اشاره به پیروزی احتمالی جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: این آقایی که آمده از ابتدای تبلیغات انتخابات گفته میخواهیم به برجام برگردیم، خب! ما که در داخل برجام بودیم و ۱+۴ هم داخل برجام بوده، حالا در تعهدات سستی کردهاند و ما هم متقابلا تعهدات را کاهش دادهایم ولی بالاخره همه در داخل برجام بودهایم. این برعهده آنهاست. اگر به وظیفه خود عمل کردند میتوانند به شکل جدیدی عمل کنند. ما برنامهمان را در داخل کشور به اراده آنها پیوند نمیزنیم، بلکه برنامه ما به اصولمان پیوند خورده است. وی ادامه داد: اگر طرف مقابل به سمت اصول ما حرکت کرد، راه باز است و بسته نیست ولی اگر نخواستند، برنامههایمان را ادامه میدهیم. برنامهای که اخیرا برای ۹ ماه آینده تدوین شده، بر این مبنا بوده که همین حاکم فعلی آمریکا پیروز شود. ما برنامه خود را بر این مبنا تنظیم نکردهایم که رئیس دولت فعلی تغییر کند که البته تغییر کرد و این به نفع ملتها و خود ملت آمریکاست.
* موضوعات ملی را به انتخابات گره نزنیم!
روحانی که در ۲ انتخابات ریاستجمهوری سالهای 92 و 96 بیشترین تجربه را در پیوند دادن مسائل و مصالح ملی به رقابتهای سیاسی داشت، در ادامه سخنانش ضمن یادآوری انتخابات 1400 از ارتباط میان موضعگیریها و این انتخابات گلایه کرد و گفت: خواهش میکنم موضوعات منافع ملی کشور را به انتخابات گره نزنیم. همانطور که زندگیمان و تولیدمان را نباید به تحولات دیگر کشورها گره بزنیم، از این طرف هم نباید موضعگیری و حرکاتمان را گره بزنیم به انتخابات ۱۴۰۰. انتخابات سر جای خودش برگزار میشود و هر که دلش بخواهد میآید و امیدواریم فضای پرشور حاکم شود و هر کسی مردم انتخاب کردند بیاید. اشکال ندارد از امروز تبلیغات ریاستجمهوری را شروع کنیم اما منافع ملی را فدای انتخابات نکنیم. مردم میخواهند احساس راحتی کنند و شرایط بهتری را پیشروی خود داشته باشند.
سخنان روحانی در شرایطی است که وی برای نخستینبار در تاریخ کشور مساله مذاکرات خارجی کشور را به میدان رقابتهای انتخاباتی کشاند و در نهایت انتخابات را تبدیل به یک رفراندوم سیاست خارجی کرد. وی با بیان اینکه دشمنان میخواستند ایران تسلیم شود و دیدند نمیشود، گفت: تحریم را تبدیل به جنگ تروریستی کردند. اقدامات تحریکآمیز انجام دادند و تا مرز جنگ پیش آمدند. این تدبیر نظام و مدیریت نظام و این تصمیم درست دولت بود. هیچ جا نگذاشتیم از فضا استفاده کنند ولی آنها تا مرز جنگ آمدند و از خط قرمز ما عبور کردند و بزرگترین سردار ما را نامردانه به شهادت رساندند، البته تودهنی خوردند.
* آرزوهای بایدنی دولت
بخش اصلی سخنان رئیسجمهور باز هم به انتخاب بایدن و امیدهای دولت به این انتخاب مربوط میشد. روحانی در همین زمینه گفت: امیدواریم مردم آمریکا شرایط را به گونهای رقم بزنند که شاهد این باشیم کاخ سفید بر مبنای منافع این کشور و بدون تحقیر ملتهای دیگر و پایبندی به تعهدات خود به مسیر درست بازگردد. وی با بیان اینکه ما هر کجا ببینیم شرایط برای لغو تحریم آماده است از این فرصت استفاده خواهیم کرد، گفت: هدف ما این است تحریم ظالمانه لغو شود و بهراحتی در تعامل با جهان باشیم و هدف این است فشار تحریم را از شانه مردم برداریم. هر کجا فرصت فراهم باشد اقدامات و وظایف خودمان را انجام میدهیم. کسی حق ندارد فرصتسوزی کند. باید از فرصتها بر مبنای منافع ملی و وحدت ملی استفاده کنیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه در این ۷ سال در یک دورهای بر مبنای تعامل و مذاکره پیش رفتیم، اظهار داشت: شما ملت ایران ثمره آن را در سالهای ۹۵ و ۹۶ دیدید که در این ۲ سال شرایط ما جزو بهترین شرایط بعد از ۴۰ سال انقلاب بود، آن هم بر مبنای شاخصهای اقتصادی. یعنی تورم تکرقمی بود و رشد اقتصادی ما در یک سال یعنی ۹۵ بالاترین رشد اقتصادی جهان بود. اشتغال در شرایط بهتری نسبت به متوسط دورههای قبل بود. رشد اقتصادی ما از متوسط دورههای قبل بهتر بود. رشد پایه پولی پایینتر بود. در تمام شاخصها بر مبنای سیاستی که نظام جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرده بود با وحدت و با هدایت رهبری پیش رفتیم. وی ادامه داد: امیدواریم شرایط آینده شرایط بهتری باشد. از هر فرصتی که به نفع منافع ملی مردم ما و رفع تحریم باشد، ما حتما استفاده میکنیم. این مسائل، مسائل امنیت ملی و منافع ملی ماست. مسائل حزبی و جناحی نیست. مربوط به کل ملت است و همه هم درباره آن متحدیم. البته هر گامی برداریم حتماً به رهنمودهای رهبری توجه میکنیم. ما میتوانیم با اتحاد و وحدت و یکپارچگی، مسیر را برای گشایش بهتر در زندگی مردم، انشاءالله انتخاب کنیم.
* آیا مسیر تغییر میکند؟
سخنان روز گذشته رئیسجمهور در جلسه هیأت دولت، هرقدر در الگوی بیم و امیدی دولت، امیدوارکننده به نظر میآمد اما نشاندهنده مصمم بودن دولت برای پایان عمر خود بر مبنای رویکردی بود که کار خود را با آن آغاز کرده بود؛ حداکثری کردن تعیینکنندگی آمریکا در معادلات داخلی ایران و امیدواری به تغییر رفتار واشنگتن، آن هم در شرایطی که دولت ایران دیگر کمترین گامی برای فشار به آن برنمیدارد. روحانی در شرایطی از سالهای 95 و 96 به عنوان شاهد مثالهایی از روزهای خوش برجامی خود یاد میکند و در آرزوی بازگشت به آن روزها از آمادگی برای تعامل و استفاده از فرصتهای مذاکراتی سخن میگوید که کماکان مهمترین پرسشی که باید پاسخگوی آن باشد، برنامه دولت در صورت عدم تعامل طرف خارجی است.
با مجموعه این اوصاف، آغاز به کار دولت بایدن در آمریکا آن هم در میانه پیامهای اینچنینی که از سوی مقامات دولتی و چهرههای اصلاحطلب به واشنگتن ارسال میشود، میتواند منجر به در پیش گرفته شدن رفتاری همانند رفتارهای پیشین از سوی آمریکا شود. زمانی که طرف ایرانی به جای مطرح کردن مساله «بازگشت بدون پیششرط به برجام» و جبران خسارت رفتار دولت آمریکا در این سالها، از آمادگی برای تعامل با دولت جدید این کشور سخن به میان میآورد ناخودآگاه طرف آمریکایی را در موضع و موقعیت برتر قرار میدهد؛ حرکت بر مدار الگوی تثبیتشدهای که ایران را از موضع تعیینکنندگی مناسبات داخلی خود خارج کرده و با تبدیل کردن به متغیری وابسته به رفتار سیاست خارجی آمریکا، بیش از پیش به شرطی شدن اقتصاد و سیاست ایران در مواجهه با سیاستهای واشنگتن کمک میکند. به عبارت سادهتر تعریف نظاممند مناسبات در قالب «امید» به دموکراتها و «بیم» از جمهوریخواهان، حتی تعامل با دموکراتها را به موضع ضعف میکشاند.
ارسال به دوستان
اخبار
گشایش معبر مرزی بین ایران و پاکستان در هفته آینده
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به رایزنیهای دیروز خود با مقامات پاکستانی، گفت: قرار است گشایش معبر مرزی هفته آینده بین ایران و پاکستان انجام شود. به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف که در رأس یک هیأت سیاسی- اقتصادی به پاکستان سفر کرده است پس از دیدار وزیر خارجه و همچنین فرمانده ارشد پاکستان، در جمع خبرنگاران در ارتباط با نتایج این دیدارها گفت: امروز بحثهای طولانی و بسیار خوبی درباره روابط دوجانبه، همکاریهای مرزی، گشایش یک معبر مرزی بین ایران و پاکستان در هفته آینده، همکاری تجاری مرزی و تهاتر کالا بین ۲ کشور با مقامات پاکستانی داشتیم. وی ادامه داد: همچنین گفتوگو درباره وضعیت منطقه، افغانستان، خلیجفارس و عادیسازی روابط برخی کشورها با رژیم صهیونیستی و همچنین تحولات قرهباغ و برجام از دیگر محورهای این رایزنیها بود. وی با بیان اینکه در پی این دیدارها، مشورتها و تبادل نظرهای خوبی هم انجام شد و من از این تبادل نظرها خشنود هستم، گفت انشاءالله بعدازظهر (دیروز) نیز با نخستوزیر پاکستان دیدار و رایزنی خواهم کرد.
***
شکایت دولت از برخی نمایندگان مجلس
معاون پارلمانی رئیسجمهور گفت: معاونت حقوقی ریاست جمهوری از چند نماینده مجلس شکایت کرده است. به گزارش ایسنا، حسینعلی امیری دیروز در حاشیه جلسه هیأت دولت در پاسخ به این پرسش که آیا دولت از برخی نمایندگان به خاطر توهین به رئیسجمهور شکایت کرده است، اظهار کرد: نمایندگان میتوانند در امور کشور اظهارنظر کنند ولی در هیچ جای قانون، اهانت، نشر اکاذیب، افترا و نسبت ناروا قابل قبول نیست. موارد معدودی وجود داشته است که نطق یا اظهارنظری شامل همین مواردی که اشاره کردم بوده است که توسط معاونت حقوقی رئیسجمهور در دستگاه قضایی پیگیری میشود. وی ادامه داد: در صحن مجلس گاهی میبینیم نمایندهای اظهاراتی میکند که دقیق نیست و بر اساس قانون آییننامه داخلی مجلس ما به هیأترئیسه اعلام میکنیم که نماینده در نخستین فرصت اظهارات خود را جبران و اصلاح کند. مواردی هم بوده که خانم جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور شکایاتی را از برخی نمایندگان مطرح کردهاند.
***
حجتالاسلام دکتر داوود فیرحی در گذشت
حجتالاسلام والمسلمین دکتر داوود فیرحی بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشت. به گزارش «وطن امروز»، صبح روز گذشته حجتالاسلام والمسلمین دکتر داوود فیرحی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزههای علومسیاسی و اندیشه سیاسی در اسلام، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان لاله تهران درگذشت.
***
گفتوگوی بایدن و مکرون درباره برجام
رئیسجمهور فرانسه و رئیسجمهور منتخب آمریکا در گفتوگویی تلفنی درباره برنامه هستهای ایران به گفتوگو پرداختند. به گزارش ایسنا، به نقل از سیبیاسنیوز، جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا در تماس تلفنی با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه برای همکاری بر سر چالشهای جهانی نظیر برنامه هستهای ایران ابراز آمادگی کرد.
***
از سوی آمریکا صورت گرفت
تهدید به تحریم در صورت همکاری تسلیحاتی با ایران
وزیر خارجه آمریکا در پی تحریمهایی که کشورش در ۲ روز گذشته علیه ایران اعمال کرد، بار دیگر شرکتهای خارجی را در صورت همکاری با ایران، به تحریمهای آمریکا تهدید کرد. به گزارش ایسنا، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در پیامی توئیتری درباره تحریمهایی که دولت این کشور بر ایران اعمال کرد، نوشت: آمریکا امروز اعضای یک شبکه تدارکاتی غیرقانونی ایرانی را تحریم کرد. ما کاملا نسبت به مقابله با هر فعالیتی که امنیت ملیمان را تهدید کند متعهد هستیم. پیام ما روشن است؛ اگر با (صنایع) گسترش تسلیحاتی ایران همکاری تجاری کنید، در معرض خطر تحریمهای آمریکا قرار میگیرید. بر اساس این گزارش، اظهارات پمپئو پس از آن مطرح میشود که ۲ روز قبل وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد ۴ شخص و ۶ نهاد مرتبط با ایران در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند. وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریم علیه محمد بنیهاشمی (ارتباط با شرکت دن بینالملل)، چین هوا هوانگ (ارتباط با شرکت دن بینالملل)، محمد سلطانمحمدی (ارتباط با صنایع سولتک) و شیه میسان (ارتباط با شرکت دن بینالملل) خبر داد. وزارت خزانهداری آمریکا همچنین تحریمهایی را علیه شرکتهای آرتین صنعت تابان، دن بینالملل، هدا تریدینگ، ناز تکنولوژی، صنایع پروما و صنایع سولتک اعمال کرد.
***
صنعا: حکام ریاض از تهران یاد بگیرند
وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن در واکنش به اتهامپراکنی سفیر عربستان سعودی علیه ایران، گفت حکام عربستان سعودی باید از اقدامات ایران در زمینه صلح یاد بگیرند. به گزارش فارس، هشام شرف، وزیر خارجه یمن در گفتوگویی اظهار داشت: تنها موفقیتی که «ائتلاف نظامی بینالمللی به رهبری سعودی» علیه ملت یمن از 6 سال پیش به دست آورده، استفاده از مدرنترین زرادخانه نظامی آمریکایی- غربی است، از جمله تسلیحات ممنوعه آن هم برای کشتار زنان، کودکان، سالخوردگان یمنی، نابودسازی زیرساختهای این کشور و رقم زدن بزرگترین فاجعه انسانی در عصر جدید. هشام شرف ادامه داد: حکام ریاض باید از تهران بیاموزند؛ تهران، فراخوان خود برای برقراری امنیت و ثبات منطقه را با ارائه ابتکاری تحت عنوان «ابتکار صلح هرمز» به منظور پاسداری از امنیت و ثبات خلیج فارس عملی کرد؛ ابتکاری که هدف از آن نهادینه کردن ثبات در منطقه خلیج فارس است».
ارسال به دوستان
مدیرکل اروپای وزارت خارجه از برگزاری دادگاه اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشتی کشورمان در بلژیک در تاریخ 7 آذر خبر داد
قربانی انفعال دیپلماسی
گروه سیاسی: مدیر کل اروپای وزارت امور خارجه از برگزاری دادگاه «اسدالله اسدی» دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در اتریش در تاریخ ۲۷ نوامبر( 7 آذر) خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، پیمان سعادت، دستیار وزیر و مدیر کل اروپای وزارت امور خارجه با اشاره به انجام دیدارهایی با وکلای اسدی خاطرنشان کرد: این پرونده مهم و ضروری برای ایران است و وکلای ایشان هم مبرز و خوب هستند. بازداشتشان چند بار تمدید شده بود اما ۲۷ نوامبر وقت دادگاهشان است.
اعلام خبر برگزاری دادگاه قریبالوقوع دیپلمات کشورمان از سوی مدیرکل اروپای وزارت امور خارجه در شرایطی رخ میدهد که در سایه بیعملی دستگاه دیپلماسی دولت، اشخاص و نهادهای حقوقی کشورمان در تکاپوی استیفای حقوق دیپلمات کشورمان هستند که ۲ سال است در بازداشت به سر میبرد. بر این اساس بیانیه حمایت جمعی از حقوقدان و وکلای مرکز، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضائیه تحویل مقامات وزارت امور خارجه شد.
این جمع همچنین با حضور در مقابل نمایندگی سازمان ملل متحد در تهران، بیانیهای در حمایت از اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشت شده تحویل این دفتر دادند. این بیانیه توسط ۱۸۴۲ حقوقدان و وکلای مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه به امضا رسیده است. این بیانیه، از اقدام خلاف عرف دیپلماتیک آلمان و اتریش شدیدا انتقاد کرده و از سازمان ملل متحد خواستار پاسخگو کردن اتریش و آلمان نسبت به این اقدام شده است.
پیمان سعادت، سفیر سابق ایران در بلژیک صبح دیروز در مراسم تحویل بیانیه حمایت جمعی از حقوقدانان و وکلای مرکز، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضائیه به مقامات این وزارتخانه به تشریح شرایط دستگیری اسدالله اسدی، رایزن سوم سفارت ایران در اتریش هنگام عبور از کشور آلمان پرداخت و اظهار کرد: نحوه دستگیری اسدالله اسدی بسیار غیر حقوق بشری بود؛ پرونده ایشان یکی از دستورکارهای من در بروکسل بود. من و معاونم هر هفته به ملاقات ایشان میرفتیم اما بعد از هر ملاقات، ایشان را بازرسی بدنی میکردند که به خاطر این بازرسیها دیگر این ملاقاتها ادامه نیافت.
سعادت با تاکید بر اینکه «تمام تلاش خود را خواهیم کرد و مکررا و مرتبا در دستورکار ما است»، گفت: به حمایت شما حقوقدانان و وکلا نیازمندیم و لازم است از اهتمام شما بهرهبرداری لازم را انجام دهیم. انعکاس رسانهای اقدام شما بسیار مهم است و حتما به تلاش شما توجه خواهیم کرد.
تیرماه سال97 پـس از برگزاری اجلاس سالانه منافقان در پاریس، انتشار خبری بیپایه کافی بود تا برخی کشورهای اروپاییها را به جنجال دیپلماتیک و پروندهسازی علیه کشورمان وادارد. در این راستا دادستانی فدرال آلمان مدعی شد اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی مستقر در وین، مشکوک به همکاری با زوجی است که قصد حمله به تجمع گروهک تروریستی منافقین در پاریس را داشتهاند. دستگاه قضایی بلژیک هم حکم به بازداشت این دیپلمات ایرانی داد و به همین دلیل وی ظرف ۴۸ ساعت موقعیت دیپلماتیک خود را از دست داد. در نهایت نیز دادستانی آلمان این دیپلمات ایرانی را به دستگاه قضایی بلژیک تحویل داد.
با این حال، وزارت امور خارجه از همان زمان تاکنون به بیان مواضع پراکنده در مقاطع مختلف اکتفا کرده است. انفعال ۲ ساله دیپلماسی کشورمان در نهایت موجب شد دستگاه قضایی بلژیک سرانجام با اعلام پایان یافتن مراحل تحقیقات، دادگاه رسیدگی به اتهامات اسدی و ۳ فرد دیگر را آغاز کند. این در شرایطی است که فارغ از واهی بودن ادعاهای دولتهای اروپایی برای یک پروندهسازی جدید علیه ایران، حتی اساسا دستگیری این دیپلمات کشورمان به عنوان جنبهای از نقض مصونیت قانونی دیپلماتها مطرح است. بازداشت و همچنین تصمیم دولت اتریش برای سلب مصونیت دیپلماتیک از یک دیپلمات ایرانی، گذشته از آنکه اتفاقی نادر و استثنایی در دنیای دیپلماسی به حساب میآید، بر خلاف نص صریح حقوق دیپلماتیک نیز هست، چرا که طبق این حقوق نمیتوان یک دیپلمات را به هیچ عنوان بازداشت کرد. حتی بر اساس این حقوق، دیپلماتها را نمیتوان تحت تعقیب قانونی قرار داد. در پیمان وین یا کنوانسیون وین درباره روابط دیپلماتیک به عنوان مهمترین معاهده مربوط به حقوق دیپلماتیک آمده است: مصونیت دیپلماتیک اساسا قابل نقض نیست.
مجموع این شرایط در کنار انفعال تمام عیار دستگاه سیاست خارجی سرانجام باعث شکلگیری بدعتی جدید و محاکمه یکی از دیپلماتهای کشورمان در بلژیک شده است. ۲ سال از اقدام دولت آلمان در دستگیری اسدالله اسدی دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در اتریش میگذرد اما همچنان این امر برای افکار عمومی محل سوال است.
عدم دفاع تمامعیار وزارت امور خارجه از اسدالله اسدی پس از ۲ سال و در شرایطی که تا مدت زیادی هم این وزارتخانه تعیین وکیل برای پیگیری حقوقی بازداشت غیرقانونی دیپلمات کشورمان را به تاخیر انداخت، نشان از یک انفعال رسمی در مواجهه با این نقض حقوق دارد به طوری که شاید تنها اقدام وزارت امور خارجه در این زمینه را بتوان توئیت ۲ سال قبل وزیر امور خارجه در این باره دانست. ظریف 11 تیر 97 در واکنش به این سناریوی ضدایرانی در توئیتر خود نوشته بود: «چه همزمانی جالبی! همزمان با شروع سفر رئیسجمهور به اروپا یک عملیات ایرانی افشا و عوامل آن دستگیر میشوند. ایران هرگونه خشونت و ترور را در هر مکانی محکوم میکند و برای همکاری با همه مقامات ذیربط برای کشف آنچه تنها یک عملیات پلید برای دادن نشانی غلط است، آماده است».
با این اوصاف اینکه دادگاه اسدالله اسدی بزودی برگزار میشود، مقامات وزارت امور خارجه را بیشتر به موضعگیری واداشته است. در این راستا سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره آخرین وضعیت پرونده اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشتی کشورمان در بلژیک گفت: این اتفاق را نقض کامل کنوانسیونهای بینالمللی و نزاکت بینالمللی و بدعتی بسیار خطرناک میدانیم که بانیان آن خودشان قربانی این بدعت خواهند شد. اصول شناخته شده در نظام بینالملل باید رعایت شود.
سعید خطیبزاده افزود: یکسری جریانسازیها بر اساس ادعاهای واهی بویژه در ایامی که به دادگاه ادعایی نزدیک میشویم، رخ داده که کاملا قابل پیشبینی بود.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: ایران بشدت و قاطعیت این موضوع را پیگیری میکند و از مجاری مختلف پیامهای ما رفته است و امیدواریم مسیر عقلانیت را انتخاب کرده و تحت تاثیر نیروهای ضدآرامش در روابط بینالملل قرار نگیرند.
گفتنی است در کنار تعلل وزارت امور خارجه در قبال کشورهای اروپایی و اکتفا کردن به یک توئیت و احضار چند سفیر که همگی آنها نیز تنها در همان مقطع زمانی بود، برخی موضعگیریهای این وزارتخانه حتی نقش کمککننده به دولتهای اروپایی در این جنجالسازی داشته است. مهرماه سال97، ۳ ماه پس از دستگیری اسدالله اسدی بود که «وطنامروز» در یک گزارش تفصیلی به بیان ابعاد و زوایای این سناریوی دولتهای اروپایی پرداخت. همان زمان بهرام قاسمی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه در گفتوگو با «وطن امروز» در پاسخ به سوالی درباره بازداشت اسدی که توسط پلیس آلمان در جریان حضورش در این کشور انجام شد، آن هم با توجه به مصونیت دیپلماتها، گفت: ببینید! ایشان مصونیت دیپلماتیک در آلمان ندارد؛ آقای اسدی عضو سفارت ما در وین است و بر اساس قوانین و کنوانسیونها او دارای مصونیت در وین است و در طول مأموریت و رفت و آمد به وین نیز از این مصونیت برخوردار است. وی افزود: تصور من این است فردی که در یک کشوری دارای مصونیت و به انجام وظیفه مشغول است، اگر برای انجام مرخصی به همراه خانوادهاش به کشور دیگری مراجعه کند، استثنائات دیگری بر این روابط حاکم میشود.
اظهارات قاسمی که به مثابه صلاحیتبخشی به اقدام بلژیک و دیگر کشورهای اروپایی در نقض حقوق دیپلمات کشورمان به شمار میرفت، با واکنشهای متعددی در فضای سیاسی و رسانهای کشور مواجه شد تا در نهایت امر قاسمی با انتشار یک متن اصلاحیه نسبت به موضع پیشین خود در قبال دستگیری اسدالله اسدی، بنویسد: «از نگاه ما چون این دیپلمات ایرانی به رغم عدم حضور در کشور محل مأموریت خود، در مسیر بازگشت به محل مأموریت بوده است، لذا بر اساس ماده ٤٠ کنوانسیون وین از مصونیت کامل برخوردار است و نمیتوان گفت فاقد مصونیت بوده است».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|