|
تحرکات بمبافکنهای B52 لحظهبهلحظه رصد میشود
امیر سرتیپ قادر رحیمزاده، جانشین قرارگاه پدافند هوایی کشور با بیان اینکه تمام تحرکات نیروهای منطقهای و فرامنطقهای از جمله پرواز بمبافکنهای B52 در فاصله بیش از ۱۵۰ کیلومتری از مرزهای کشور پایش و رصد میشود، گفت: کوچکترین تجاوز به حریم هوایی کشور با پاسخ آتشین پدافند هوایی مواجه خواهد شد.
ارسال به دوستان
برآورد اشتباه از قدرت و توان بازدارندگی ایران یکی از مهمترین عواملی است که اردوغان را نسبت به طرح مسائل اختلافبرانگیز ترغیب کرده است
انتقام از اسرائیل اردوغان را سر عقل میآورد
گروه سیاسی: اظهارات اردوغان درباره برخی نمادهای سرزمینی ایران با واکنشهای متعدد مواجه شده است. به گزارش «وطن امروز»، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز جمعه طی اظهاراتی در مراسم پیروزی جنگ قرهباغ در باکو بیتی از یک شعر محلی را خواند که عملا به جدایی بخشهای بالا و پایین ارس اشاره دارد؛ یعنی جمهوری آذربایجان و آذربایجان ایران. از طرفی، این شعر در میان برخی پانترکیستها به شکل یک شعر نمادین نگریسته میشود.
اظهارات اردوغان البته با واکنش گسترده مردم مواجه شد. مردم ایران در فضای مجازی و پیامرسانها بشدت به این اظهارات اردوغان واکنش نشان دادند و هشتگ اردوغان_غلط_کرد جزو هشتگهای پرکاربرد توئیتر در روز جمعه بود.
نکته قابل تامل اما تلاش برخی چهرههای دولتی و رسانههای نزدیک به آنان برای پررنگ کردن اظهارات جنجالی اردوغان و به حاشیه بردن مسائل اصلی روزهای گذشته بود. بهرغم واکنش درخور توجه مردم که برگرفته از پایبندی آنان به ملیت و هویت اصیلشان است، تلاش یک جریان سیاسی خاص برای سوءاستفاده از احساسات مردمی و جابهجا کردن اولویت افکار عمومی در انعکاس اظهارات و موضعگیری این افراد و رسانهها مشهود بود. به بیان دیگر در شرایطی که کشور دارای اولویتهای اساسی در حوزههای مختلف است، برخی جریانات سیاسی به دنبال اولویت دادن و ضریب دادن به اظهارات اردوغان برای تبدیل کردن ترکیه به عنوان اولویت اصلی کشور در حوزه سیاست خارجی هستند. این در حالی است که این جریان شناخته شده در برابر موضوعات دیگر بویژه مسائل مربوط به دشمنی آمریکا علیه ایران معمولا سیاست سکوت و تساهل دارند و از کنار آن بسادگی میگذرند. مساله اصلی جمهوری اسلامی در منطقه اما خروج نیروهای آمریکایی و همچنین فروپاشی رژیم صهیونیستی است، هر موضوعی که این گزاره را تضعیف کند یا در راستای این گزاره نباشد جزو مسائل فرعی به حساب میآید، برخی جریانات سیاسی و رسانههای وابسته به آنان با نگاه به تحولات چند ماه بعد بویژه روی کار آمدن رسمی بایدن، به دنبال جابهجایی چنین اولویتی و ضریب دادن به مسائل حاشیهای هستند.
بنابراین چالش با ترکیه، برای جمهوری اسلامی «مساله» به حساب نمیآید، چرا که علاوه بر گزاره فوق (اولویت اصلی برخورد با آمریکا و رژیم صهیونیستی است) توان ترکیه در حد به چالش کشیدن مولفههای قدرت جمهوری اسلامی نیست و به همین دلیل تهدید معتبر برای ایران نیست. به عنوان مثال در هماوردی ترکیه با ایران در سوریه آن هم در شرایطی که ترکیه در ابتدا به دلیل خیانت بخش اعظمی از ارتش سوریه و تبدیل شدن به نیروهای مخالف بشار اسد و علاوه بر آن حضور گسترده تروریستها و سازماندهی مالی و لجستیکی از گروههای تروریستی، دست برتر در تحولات این کشور در روزها و ماههای ابتدایی جنگ داخلی را داشت اما با حضور مستشاری ایران در سوریه ورق برگشت و توان ترکیه در صحنه عمل به صورت واقعی مشخص شد. کار به جایی رسید که هماکنون استقلال نسبی مناطق کردنشین در سوریه به عنوان یک تهدید بالقوه برای ترکیه به حساب میآید که در آینده میتواند برای مسؤولان آنکارا دردسرساز نیز شود. علاوه بر این اردوغان خود نیز حمایت ایران را یکی از شرایط بقای خود میداند. ایران بهرغم اختلافات با اردوغان در برخی موضوعات اما حاضر به سقوط قدرت اردوغان به عنوان یک چهره اسلامگرا در ترکیه نیست. شاهد مثال آن حمایت ژئوپلیتیک ایران از ترکیه در جریان تحولات اخیر در منطقه و همچنین پشتیبانی از اردوغان در ماجرای کودتای سال 2016 میلادی است. دود دشمنی با ایران بیش از همه به چشم اردوغان میرود و همین امر باعث میشود که فاز تقابلی گاه و بیگاه رئیسجمهور ترکیه در سطح لفاظی او باقی بماند. دستگاه محاسباتی ترکیه به این فهم رسیده که توان تقابل با ایران و ایجاد چالش معتبر برای ایران را ندارد، ترکیه هیچگاه نمیتواند حتی با برنامهریزی روی ظرفیتهای قومیتی و بهکارگیری دستگاه امنیتی خود، سبب اتفاقی چون جداسازی بخشی از خاک ایران یا تجاوز به خاک ایران شود، برای همین اردوغان تمایلات و آرزوهای دستنیافتنی خود درباره ایران را نهایتا میتواند به زبان بیاورد.
* علت لفاظی اردوغان چیست؟
اما چرا اردوغان در این برهه زمانی این جسارت را پیدا کرده که درباره بخشی از خاک ایران اینگونه سخن بگوید. علت اظهارات اردوغان علاوه بر توهم شخصیتی که وی از خود دارد، به شرایط منطقهای نیز بازمیگردد. در ماجرای جنگ آذربایجان و ارمنستان، ترکیه به صراحت سمت برنده جنگ بود. پشتیبانیهای لجستیکی ترکیه از آذربایجان نقش مهمی در پیروزی باکو در جنگ قرهباغ داشت و علاوه بر این ترکیه در سطح دیپلماسی نیز ظرفیتهای خود را برای تثبیت پیروزی آذربایجان به کار گرفت. به بیان دیگر ترکیه طرف پیروز جنگ بود و به سطحی از اعتماد به نفس در نتیجه این پیروزی پس از شکست در عراق و سوریه دست پیدا کرد. از سوی دیگر ایران در نتیجه سیاستهای دولت روحانی، از چهره مقتدر خود در سالیان گذشته فاصله گرفته است. صداهایی در دولت شنیده میشود که حتی قائل به گرفتن انتقام خون شهید فخریزاده به بهانه از دست ندادن فرصتهای دیپلماتیک نیستند. پس از ماجرای ترور شهید سلیمانی نیز همین جریان گرفتن انتقام خون حاجقاسم سلیمانی حتی در شکل حداقلی آن را که در موشکباران عینالاسد اتفاق افتاد جایز نمیدانست!
بنابراین در ریشههای لفاظی اخیر اردوغان میتوان گفت اعتماد به نفس کاذب ترکیه پس از پیروزی آذربایجان در جنگ قرهباغ و همچنین احساس ضعف نسبی از سوی ایران سبب شده اردوغان بنا بر خلأهای شخصیتی که دارد، خود را در قامت قدرت اول منطقه ببیند و به صورت تلویحی برای ایران رجز بخواند. درواقع مقصر اول ماجرای شعرخوانی اردوغان، نه شخص وی، بلکه سیاستمدارانی هستند که با روحیه انفعال از به کارگیری ابزارهای قدرت ایران ناتوان بودند و تصویر یک دولت ضعیف را به دیگر بازیگران منطقهای و جهانی ارائه کردند.
* واکنش مناسب ایران چیست؟
در مواجهه با اظهارات اردوغان باید ۲ سطح را از یکدیگر تفکیک کرد؛ اول آنکه باید پاسخ مناسب و درخور به اظهارات گستاخانه اردوغان داده شود. مسؤولان نباید به بیان جملات احساسی اکتفا کنند، بلکه باید از ظرفیت دستگاه دیپلماسی برای محکومیت این اظهارات اردوغان بهره ببرند به گونهای که رئیسجمهور ترکیه متوجه شود لفاظی درباره بخشی از خاک ایران برای او گران تمام میشود. سطح دوم اما وارد شدن به مارپیچ تنش با ترکیه است. دلیلی ندارد در شرایط کنونی و در حالی که ترکیه تزاحمی در نقشآفرینی منطقهای ایران ایجاد نمیکند، با این کشور وارد تنش شویم. همانگونه که گفته شد، هر چند در شرایطی که روابط ایران و ترکیه تنشآلود بشود باز هم ترکیه بازنده این ماجرا خواهد بود، با این حال توان اصلی ایران در شرایط فعلی مبارزه با سیاستهای منطقهای آمریکاست. بنابراین چالش به وجود آمده نباید به سطح تنش کشیده شود. علاوه بر این ایران باید با آگاهی محیطی بالا نسبت به تحولات جدید در رابطه با ارتباط میان اروپا و آمریکا با ترکیه، پازل فشار کشورهای غربی علیه آنکارا نشود. با روی کار آمدن بایدن انسجام بیشتری میان کشورهای عضو ناتو برای فشار بر ترکیه به وجود خواهد آمد. حتی بایدن در زمان گفتوگوهای تبلیغات ریاستجمهوری صراحتا اشاره کرده بود در صورتی که به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود، از مخالفان اردوغان حمایت میکند تا بتوانند قدرت را در دست بگیرند. بایدن تاکید کرده است برای فشار بر ترکیه از ابزار تحریم نیز استفاده میکند. بنابراین همانگونه که گفته شد ایران نباید در پازل آمریکا علیه ترکیه ایفای نقش کند، بلکه باید بتواند با جهت دادن به ترکیه در مواجهه با آمریکا حتی آنکارا را وادار به نقشآفرینی منطقهای در راستای سیاستهای جمهوری اسلامی کند. اما پاسخ اصلی ایران به اظهارات اردوغان و دیگر بازیگران منطقهای که در نتیجه سیاستهای دولت روحانی تصویر «ایران فاقد جسارت در نشان دادن عکسالعمل مناسب» در ذهنشان نقش بسته است، به فعلیت رساندن قدرت بالقوه جمهوری اسلامی است. ایران در لایههای امنیتی و نظامی دست بالا را نسبت به کشورهای منطقه و حتی نسبت به توان عملیاتی قدرتهای بزرگ در منطقه غرب آسیا دارد. طراحی و اجرای پاسخ بازدارنده و متناسب با ترور شهید سلیمانی و شهید فخریزاده مؤلفه اصلی در تقویت تصویر قدرت واقعی ایران است. به بیان دیگر، پاسخ مقتدرانه به عملیاتهای تروریستی اخیر، هم پاسخ به عاملان ترور به حساب میآید و هم پاسخی است به بازیگرانی منطقهای که طی ماههای اخیر درباره قدرت ایران دچار سوءتفاهم شدهاند.
***
[وزیر خارجه ترکیه: اردوغان معنای شعر را نمیدانست!]
وزارت امور خارجه اعلام کرد در تماس تلفنی دیشب «مولود چاوش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران، طرف ترکیهای ضمن تاکید بر روابط نزدیک و دوستانه میان ایران و ترکیه و سیاست قطعی حسن همجواری آنکارا، اطمینان داد رئیسجمهور ترکیه به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی و سرزمینی ایران احترام کامل گذاشته و نسبت به حساسیتها پیرامون شعر قرائتشده نیز مطلع نبوده و آن را صرفا در ارتباط با لاچین و قرهباغ میدانسته و به همین دلیل آن را در مراسم باکو خوانده است. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در این گفتوگوی تلفنی با تاکید بر اهمیت روابط دوستانه و حاکی از احترام ۲ کشور و نیز روابط صمیمانه میان رئیسجمهور ترکیه و مقامات عالیه جمهوری اسلامی ایران، ابراز امیدواری کرد روابط دوجانبه در بستر اعتماد متقابل بیش از پیش گسترش یابد.
*** انتقام از اسرائیل، اردوغان را ادب خواهد کرد دکتر فداحسین مالکی*: صحبتهای آقای اردوغان در مراسم رژه نظامی، سخنان بیسابقهای بود که نوعی توهین به کشور میزبان محسوب میشود. از هیچ کسی که دارای قوه عاقله باشد، انتظار نمیرود اینطور سخن بگوید. اگر استنباط آقای اردوغان و همپیمانان او این است که ایران بعد از ترور سردار شهید سلیمانی و دکتر فخریزاده تضعیف شده است، سخت در اشتباهند. اگر اینگونه تحلیل میکنند، یک خطا و اشتباه تاریخی را مرتکب شدهاند. جمهوری اسلامی ایران نه تنها تضعیف نشده، بلکه روز به روز هم جایگاهش در معادلات بینالمللی ارتقا پیدا کرده است. به فضل الهی جمهوری اسلامی در آینده نزدیک انتقام سختی از اسرائیل به خاطر ترور شهید فخریزاده خواهد گرفت و این انتقام سخت و کوبنده و دندانشکن، چنان نمایش قدرتی برای ایران خواهد بود که دیگر امثال اردوغان به خود اجازه یاوهگویی علیه امنیت و تمامیت ارضی کشور ما را ندهند. از زمان ترور شهید فخریزاده، اسرائیل همه سفارتهای خود را به حالت آمادهباش درآورده است و تمام اماکنی را که با منافعش مرتبط است تحت حفاظت شدید قرار داده است. صهیونیستها میفهمند که انتقام سخت ایران یعنی چه؟ چیزی که بزودی به چشم شاهد خواهند بود. آقای اردوغان فراموش نکند در کودتای سال 2016 به وضوح موقعیت سست او در داخل کشور ترکیه نمایان شد. ایشان حتی اگر منظورش ایران نبوده است و مخاطبش آذربایجان هم بوده است، باید بداند آذربایجان هم پاره تن ایران است. آنقدر ادعای آقای اردوغان سخیف بود که نیازی برای استدلال آوردن بر اشتباه بودن آن نیست. اشتباه بودن آن از بدیهیات تاریخ است. به هر ترتیب دوباره تاکید میکنم هر کس در هر مقامی، اگر گوشه چشمی به یک وجب از خاک ما داشته باشد، در توهم محض به سر میبرد و با چنان واکنشی از سمت فرزندان دلیر ایرانزمین مواجه خواهد شد که پشیمانی او در تاریخ ثبت شود.
* عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس
ارسال به دوستان
اخبار
تکذیب اتهامات علیه دولت عبدالمهدی درباره شهادت سردار سلیمانی
نخستوزیر سابق عراق طی بیانیهای اتهامات رسانهای مطرح شده علیه دولتش درباره اطلاع داشتن از عملیات هواپیماهای آمریکایی برای هدف قرار دادن سردار سلیمانی را تکذیب کرد.
به گزارش فارس، دفتر رسانهای «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر سابق عراق طی بیانیهای گزارش برخی رسانهها در این باره که طرفهای رسمی عراق به هواپیماهای آمریکایی برای هدف قرار دادن سردار شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» اجازه دادهاند را رد کرد.
در بیانیه نخستوزیر عراق تاکید شده بر خلاف گزارش این رسانهها، دولت وقت عراق سختگیریهای شدیدی درباره قوانین هرگونه تحرک چه زمینی و چه هوایی داشته و با توجه به نقضهایی که هر از گاهی صورت میگرفت، این نقضها ثبت شده و به طرفهای مربوط گزارش داده میشد.
«حیدر العبادی» نخستوزیر اسبق عراق اخیرا مدعی شد هواپیمایی که اقدام به هدف قرار دادن سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، در نزدیکی فرودگاه بغداد کرد، این اقدام را با موافقت طرفهای عراقی انجام داده بود.
***
تجمع اعتراضآمیز مردم تبریز در واکنش به سخنان اردوغان
مردم تبریز در واکنش به اظهارات اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در رژه باکو در آذربایجان تجمع اعتراضآمیز مقابل کنسولگری ترکیه در فلکه همافر ولیعصر تبریز برگزار کردند.
به گزارش فارس، تجمعکنندگان که پلاکاردهایی انتقادی در دست داشتند، شعارهایی مانند «باکی اسرائیل اولماز/ کربلادان آیریلماز»، «اردوغان - اسرائیل پیوندتان مبارک»، «آذربایجان جانباز، خامنهایدن آیریلماز» سر دادند.
آنها در پایان ضمن یادآوری کمکهای ایران در ماجرای کودتای ترکیه، از مقامات ترکیه خواستند مواظب گفتارشان باشند.
***
ایران و روسیه به دنبال روشهای جدید برای مقابله با تأثیر تحریمها
وزیر خارجه روسیه در گفتوگویی به مسائل مختلف پیرامون ایران از جمله ترور اخیر شهید فخریزاده پرداخت. به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفتوگویی با صداوسیمای ایران گفت: جامعه جهانی مشتاق است نتیجه تحقیقات درباره ترور [شهید] دکتر محسن فخریزاده، دانشمند برجسته ایرانی را بداند. لاوروف در این باره گفت روسیه قاطعانه ترور این دانشمند را در سطوح متعدد از جمله در بیانیه رسمی وزارت خارجه این کشور محکوم کرد.
لاوروف در ادامه این گفتوگو اظهار کرد: ایران و روسیه به دنبال روشهای جدید برای مقابله با تاثیر منفی تحریمها روی روابط دوجانبه اقتصادی خواهند بود و تهران و مسکو در حال انجام دادن اقداماتی هستند تا اجازه ندهند تجارت دوجانبه و همکاریهای اقتصادی کاهش یابد.
وزیر خارجه روسیه ادامه داد: برعکس، بویژه به لطف رویگردانی از استفاده از دلار آمریکا و روی آوردن به سمت ارز رایج ملی در توافقها و طرحهای خلاقانه، تعاملات اقتصادی در حال افزایش است. لاوروف افزود: ما فقط تحریمهای یکجانبه را رد نمیکنیم، بلکه با اقداماتی ویژه از ایران حمایت میکنیم. شاید کاری که انجام میدهیم بیشتر از همه است. در اعداد و ارقام برابر با میلیاردها دلار است. فعالیت ما در تمام زمینهها ادامه دارد؛ از کشاورزی گرفته تا فناوری اطلاعات.
وزیر خارجه روسیه به آمار تجارت روسیه با ایران اشاره کرد و گفت: تجارت دوجانبه بیش از ۲۰ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش داشته است در حالی که در نیمه اول این سال میلادی ۸ درصد با توجه به پیامدهای سخت بیماری همهگیر کرونا افزایش داشته است. او در این باره افزود: ما واقعا چنین شاخصهایی را با کسی دیگر نداریم که تجارت در بحبوحه محدودیتهای ویروس کرونا به جای کاهش، افزایش یابد.
***
مذاکرات دوحه و تأمین صلح افغانستان محور دیدار عراقچی و عبدالله
معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیروز (22 آذر) با «عبدالله عبدالله»، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش فارس، در این دیدار که در قصر سپیدار انجام شد، 2 طرف درباره مذاکرات صلح، پیشرفتها در مذاکرات دوحه، نقش ایران در تأمین صلح افغانستان و روابط دوجانبه میان ۲ کشور بحث و تبادلنظر کردند.
سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه در جریان سفر خود به کابل، با «میرویس ناب» معاون سیاسی وزارت خارجه افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
در ادامه، هر 2 طرف درباره مذاکرات صلح میان جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان و نقش جمهوری اسلامی ایران در ایجاد اجماع منطقهای پیرامون وضعیت سیاسی و امنیتی افغانستان و گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری میان ۲ کشور و موضوعات مرتبط دیگر، بحث و تبادلنظر کردند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیروز همچنین با «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار عراقچی بر حمایت ایران از دولت، جمهوری اسلامی و قانون اساسی افغانستان تأکید کرد.
ارسال به دوستان
پس از انتقاد دولت روحانی نسبت به مصوبه هستهای مجلس وزیر خارجه دولت ترامپ نیز این مصوبه را باجگیری ایران از غرب دانست
پمپئو هم سوخت!
گروه سیاسی: «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا طی بیانیهای در واکنش به مصوبه مجلس ایران برای لغو تحریمها، این تصمیم مجلس را بشدت محکوم کرد. به گزارش «وطن امروز»، در این بیانیه آمده است: «ایالاتمتحده آمریکا قانونی که به تصویب مجلس ایران و شورای نگهبان رسیده را محکوم میکند. این مصوبه چیزی جز جدیدترین ترفند رژیم برای استفاده از برنامه هستهای خود جهت ارعاب جامعه بینالمللی نیست». در ادامه این بیانیه آمده است: «این قانون در صورت تصویب، غنیسازی ایران را به سطح خطرناک ۲۰ درصد خواهد رساند، حال آنکه ایران همین الان محدودیتهای برجامی درباره سطح غنیسازی را زیر پا گذاشته و علاوه بر آن اقدام به توسعه ذخایر اورانیوم و تحقیق، تولید و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته کرده است». پمپئو در ادامه ادعای خود نوشته است: «ایران هیچ توجیه فنی منطقی درباره اینکه چرا نیاز به غنیسازی اورانیوم در این سطح برای اهداف صلحآمیز دارد ارائه نکرده است».در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «جامعه بینالمللی نباید بهانهتراشیهای خطرناک این رژیم را با مماشات اقتصادی پاسخ دهد. اگر رژیم ایران دنبال کاهش تحریم و فرصت اقتصادی است، باید ابتدا با متوقف کردن اخاذیهای هستهای و با مذاکره بر سر توافق جامعی که در آن ساخت موشکهای بالستیک، حمایت از تروریسم، بازداشتهای غیرمنصفانه و سایر فعالیتهای بیثباتکننده در منطقه مورد رسیدگی قرار میگیرند نشان دهد که جدی است». عصبانیت وزیر خارجه آمریکا البته نشان میدهد مصوبه هستهای مجلس در زمان و شرایط درستی به تصویب رسیده و اهرم بازدارندگی مناسبی در برابر اقدامات خصمانه آمریکا و متحدانش در تحمیل فشار همهجانبه به ایران است. خشم وزیر خارجه آمریکا از ضربهای که این حرکت مجلس ایران به کارزار فشار حداکثری دولت آمریکا وارد میکند نشات میگیرد. ترامپ و پمپئو از چند ماه قبل به خاطر شکست سیاست فشار حداکثری تحت شدیدترین فشارها در داخل آمریکا قرار دارند. مجلس شورای اسلامی در واکنش به ترور دانشمند هستهای کشورمان شهید محسن فخریزاده، 11 آذرماه به عنوان بخشی از انتقام این ترور، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را تصویب کرد که آغاز غنیسازی 20 درصد و همچنین متوقف کردن اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در صورت عدم تعهدات طرفهای برجامی، از مهمترین بخشهای این مصوبه است.
این مصوبه که مراحل لازم را در شورای عالی امنیت ملی طی کرده بود اما با مخالفت تعجببرانگیز و خلاف مصالح ملی حسن روحانی و برخی دولتمردان روبهرو شد و بهانه را برای هجمه به طرحی که در پی احیای برنامه هستهای کشور است به خارج از مرزها داد. حسن روحانی این مصوبه را مضر برای دیپلماسی خواند و محمدجواد ظریف در نشست مجازی «مدیترانه رم» تاکید کرد بهرغم مخالفت با طرح راهبردی مجلس برای لغو تحریمها، دولت ناگزیر است مصوبه مجلس را اجرا کند. ظریف در این راستا گفت: از قانون مجلس خوشمان نیامد و صراحتا گفتیم! نکته عجیب در این میان همسویی مواضع روحانی و ظریف با مایک پمپئو در مخالفت با طرح مجلس است. از عجایب است که رئیس دولت و وزیر امور خارجه که در ۲ سال اخیر انتقادات از خود را به همراهی با ترامپ و پمپئو تعبیر کردهاند، حالا مواضعشان با پمپئویی مطابقت دارد که چندی قبل به ملت ایران آدرس او و رئیسش در واشنگتن دیسی را جهت لعن و نفرین دادند. اینها همه در حالی است که دولت دوازدهم پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام پاسخ درخوری به آمریکاییها نداد و به اجرای یکطرفه توافق پرداخت و همزمان یک سال به انتظار تروئیکای اروپا جهت جبران خروج آمریکا از توافق نشست و این فرصتسوزی را صبر استراتژیک و فرصت به دیپلماسی نامید. در نهایت رئیسجمهور در سالگرد خروج دولت ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک، گامهای ایران در کاستن از تعهدات کشورمان را اعلام کرد و به فاصله ۲ ماه یک بار پنج مرحله از گامهای کاهشی ایران برداشته شد. البته این گامها به خاطر احتیاط و وسواس دولت در اجرای کاستن از تعهدات سنگین ایران در برجام از بازدارندگی لازم برخوردار نبود و موجب تجدیدنظر شرکای غربی دولت در بازگشت به تعهداتشان نشد. به عنوان نمونه «برایان هوک» مسؤول سابق گروه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا اسفند 98 در یک مصاحبه تلویزیونی اذعان کرد گامهای برجامی ایران خارج از این توافق نبوده و قابل بازگشت است. برایان هوک در گفتوگو با تلویزیون فرانس24 گفت: گامهای هستهای ایران در کاهش تعهدات برجامی قابل بازگشت است.
***
[واکنش سخنگوی شورای نگهبان به اظهارات پمپئو]
سخنگوی شورای نگهبان به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی (اقدام راهبردی برای لغو تحریمها) واکنش نشان داد. به گزارش ایسنا، عباسعلی کدخدایی در توئیتر نوشت: «Secpompeo در انتخابات اخیر شکست خورده و مردم آمریکا به او و دولتش رای ندادهاند و با دخالت در امور داخلی ایران از قانون مجلس با رویکرد جدید هستهای انتقاد کرده است! صرفنظر از صحت قانون مزبور، باید گفت ایران همانند کشورهای منطقه نیست که تابع خواست نامشروع رژیم آمریکا باشد!»
ارسال به دوستان
حکم اعدام روحالله زم، مؤسس کانال معاند آمدنیوز صبح دیروز اجرا شد
فیکنیوز رفت
گروه سیاسی: سحرگاه روز گذشته حکم اعدام «روحالله زم» مؤسس و گرداننده رسانه معاند آمدنیوز اجرا شد و وی به دار مجازات آویخته شد. به گزارش «وطن امروز»، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه سهشنبه گذشته در جریان نشست خبری خود گفت: دیوان عالی کشور حکم دادگاه عمومی و انقلاب درباره روحالله زم را تایید کرد. دادگاه بدوی رسیدگی به اتهامات زم، ۱۳ مورد از عناوین ریز اتهامات نامبرده را توأم با هم، از مصادیق افساد فیالارض دانسته و بدین جهت برای مشارالیه حکم اعدام صادر کرده بود؛ همچنین دادگاه مزبور برای چند مورد دیگر از اتهامات منتسب به زم که در زمره مصادیق افساد فیالارض نبوده، مجازات حبس تعیین کرده بود.
جلسات دادگاه بدوی رسیدگی به اتهامات زم طی ۶ جلسه به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به صورت علنی با حضور مستشار، وکیل مدافع زم و نماینده دادستان در اجرای مواد ۳۵۲ و ۳۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری برگزار شد. نخستین جلسه دادگاه وی ۲۱ بهمن ۹۸ و ششمین و آخرین جلسه آن ۲۰ خرداد ۹۹ برگزار شد.
بر این اساس اتهامات زم عبارت بود از: «افساد فیالارض» در بازه زمانی سال ۹۵ تا زمان دستگیری از طریق ارتکاب جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، نشر اکاذیب به طور گسترده، معاونت در تخریب، معاونت در ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور، تشکیل و اداره کانالهای معاند آمدنیوز و صدای مردم با هدف بر هم زدن امنیت داخلی و خارجی کشور، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی فرانسه در ابتدای سال ۹۷ تا زمان دستگیری، همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی در نیمه دوم اسفندماه سال ۹۶ تا زمان دستگیری، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام، عضویت و همکاری با کانال معاند سحام با هدف بر هم زدن امنیت داخلی و خارجی کشور، مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار در دیماه سال ۹۶، مشارکت در جمعآوری اطلاعات طبقهبندیشده با هدف بر هم زدن امنیت کشور، مشارکت در نشر اکاذیب به طور گسترده، توهین به مقدسات اسلام، تحصیل مال از طریق نامشروع و شکایت اشخاص حقیقی و حقوقی.
زم در جلسات دادگاه خود اقاریر و اعترافات قابل تاملی داشت؛ از جمله آنکه اعتراف کرد لیدر اغتشاشات دیماه 96 بوده که در نتیجه آن تعدادی از هموطنانمان به واسطه اعمال تروریستی عناصر مزدور وابسته به بیگانه جان خود را از دست دادند.
گفتنی است پدر روحالله زم روز گذشته با انتشار مطلبی ادعاهایی را درباره ملاقات خود با پسر مجرمش بیان کرد که این ادعاها توسط یک منبع آگاه در قوه قضائیه تکذیب شد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|