|
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
روایت موشکافانه جمال فیضاللهی در کتاب «اجارهنشین خیابان الامین»
چرا سوریه بهم ریخت؟
نرگس روزبهانی*: داستان کتاب «اجارهنشین خیابان الامین» داستان شخصیت است تا موقعیت. ماجرا بر سر کفر و الحادی است که برای «جمال فیضاللهی» بعد از درگذشت همسر مؤمنهاش پیش آمده؛ جمال که برای شفای زن محبوبش به درگاه حضرت زینب(س) دخیل بسته است، از همه جا مانده و از آنجا رانده میشود و تمام باورهایش میسوزد و از دست میرود.
جمال حالا بیشتر از همه چیز به واقعه عاشورا شک کرده است. میگوید اگر یکی یکی باورها را بیاورند دوباره حالیاش کنند، هیچ جوری در کتش نمیرود که یزید حاکم وقت و سردار سپاه بیاید انتقام دشمن شکست خوردهاش را از یک طفل 6 ماهه یا یک کودک ۳ ساله بگیرد. میگوید با عقل جور در نمیآید سر به نیزه زدن، سر را در تشت طلا گذاشتن و قرار دادن آن جلوی یک بچه خردسال. میگوید اینها قصه است. اینها را شیخها از خودشان درآوردهاند، غافل از اینکه سرنوشت چه قصهتر از اینها که برای جمال در آستین دارد!
راه پرپیچ و خم زندگی جمال از ایلام شروع شده، از بندرعباس گذشته و رسیده به ترکیه و دیاربکر و غازی عینتاب و استانبول و آخر سر دمشق و حرم خانم رقیه! این البته سیر آفاقش بوده اما در سیر انفس ماجرا پیچیدهتر و راه طولانیتر بوده. جمال ولی از این همه عبور کرده و توانسته غبار تن در حریم دل بتکاند. (ص6)
علیاصغر عزتیپاک (متولد ۱۳۵۳ در همدان)، نویسنده و داستاننویس ایرانی است. رمانها و مجموعهداستانهای او نامزد یا برنده جایزههای ادبی مختلفی بوده است. او پیش از این رمانهای «باغهای همیشه بهار» انتشارات سوره مهر (۱۳۹۶)، «آواز بلند» انتشارات شهرستان ادب (۱۳۹۰)، «باغ کیانوش» انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران (۱۳۸۹) و «زود برمیگردیم» انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران (۱۳۸۶) را در کارنامه کاری خود داشت و این روزها با انتشار ۲ رمان «اجارهنشین خیابان الامین» و «تشریف»، رنگ و رویی تازه به فضای رمان دینی بخشیده است. شخصیت داستان سیاسی- مذهبی ما نه بسیجی است و نه روحانی. طرفدار عقیده و مذهب خاصی هم نیست. از قاطبه مردم است. نماینده مردم عادی است. جمال از کردهای ارکوازی ایلام است. سبیل گندهای دارد و گردنکلفت. یک جا بند نمیشود و آرام نمیگیرد. از 8 سال جنگ تحمیلی ایران و عراق که بازمیگردد، میزند در کار نصب پرده و دوخت و دوز، از شرکت نفت سر در میآورد و آخر سر میرود ترکیه؛ همان جایی که زن مؤمنهاش را میگیرد. آنجا که او را از دست میدهد. سربند جریان احقاق حقش از گندهلاتی در ترکیه با نام بایرام، با لات تمامعیاری به نام ارسلان قرهگوز بیک آشنا میشود. بعد کافر شدنش با ارسلان -رفیق گرمابه و گلستان- فیجمله نمیماند از معاصی که نکرد و مسکری که نخورد. در وصف این مقطع از زندگیاش میگوید داشتم پولدار میشدم، حلال و حرامش هم برایم فرقی نمیکرد. در همین احوالات است که رفیق شهیدش میآید به خواب برادرش. میگوید برو جمال را بردار ببر حضرت رقیه. این میشود که راه ارسلان هم میافتد به حرم و این میشود که جمال یکهو خودش را وسط معرکه سوریه میبیند.
عمق رفاقت نویسنده با جمال در تصور نمیگنجد. نویسنده حرفهای چنان با شخصیت عجین شده که گویی در جلد او رفته و ذوب شده و میتواند مثل او فکر کند، بفهمد، بیندیشد و حرف بزند. تمام کتاب بیآنکه یک جمله جا بیفتد با لحن و زبان و آهنگ کلمات جمال گفته شده است. نویسنده ترجیح داده جمال را روی یک صندلی بنشاند مقابل ما و در حالی که سبیلهای پهنش و قد و قامتش را میبینیم به قصههای او درست از منظر دید او و با روایت او گوش کنیم؛ بیآنکه دست ما را بگیرد، در یکی از این صحنهها توقف کند و جای جای آن را با جزئیات و طمأنینه نشانمان بدهد. خیر، این حرفها نیست، نویسنده میخواهد فقط نگاه جمال باشد و بس!
من میگفتم ارسلان کسی نفهمد ما آمدیم اینجا قرآن میخوانیم. آبرویمان میرود. میگفت ولی این چیز خوبیست. میگفتم آره ادامش میدیم ولی نگذار کسی چیزی بفهمد. (صفحه ۴۵)
عزتیپاک تمام تلاشش را کرده که از زبان و دید «جمال» همه آنچه در 8 سال جنگ با سوریه اتفاق افتاده است را برای ما تعریف کند و فروگذار نکند. همه چیز را از اینکه جنگ را کردها به تحریک آمریکا شروع کردند و بهانهشان این بود که شناسنامه ندارند تا اینکه به ما بفهماند دستکم ۳ جریان داشتند در این کشور علیه دولت میجنگیدند که فقط یکیشان داعش بود. جمال شیعه ایرانی ساکن خیابان الامین از خشم و نفرتی که نسبت به «ایرانی» و «شیعه» ایجاد شده بود، قصهها میگوید و مظلومیت این اقشار را به تصویر میکشد. در این بین عزتی پاک تلاش میکند تا قصه افغانستانیها و لشکر فاطمیون را هم از قلم نیندازد و حتی برای مخاطب روشن کند که مبادا بعد از این بخواهی درباره اهل سنت بد فکری کنی و حساب آنها را از وهابیها و داعشیها جدا میکند. خردهداستانهایش بیبدیلند و وحدت انداموارشان برای تکمیل پازلهای رفع شبهات جنگ سوریه است.
گفت والا من تو زندگیم به هیچکس حسودیم نشده بود. اما امروز به تو حسودی میکنم. گفتم برای چی؟ گفت چرا تو باید قرآن بلد باشی اما من بلد نباشم، گفتم خب تو هم یاد بگیر. گفت ما از این حروف سر در نمیآوریم. راست میگفت. خب! این ترکها را آتاتورک بیچاره کرده؛ با تغییر خط، بنده خداها حروف الفبای عربی بلد نیستند، بنابراین قرآن هم بلد نیستند بخوانند. گفتم کاری ندارد همهاش ۲۸ تا حرف است یادت میدهم و شروع کردیم؛ شبها با هم عربی کار میکردیم. بله دیگر! ۲ نفر که تا دیروز شبنشینیشان عرق، ویسکی، تریاک، وافور و مافور بوده، حالا قرآن گذاشتهاند وسط، این دارد به آن الف لام میم یاد میدهد. (صفحه ۴۳)
این اثر از نشر معارف هماکنون در فروشگاههای معتبر کتاب در سراسر کشور موجود است.
* نویسنده و منتقد ادبی
ارسال به دوستان
کتاب
اهدای بیش از 5 هزار جلد کتاب به کتابخانههای مناطق محروم
انتشارات «کتاب جمکران» بیش از 5200 جلد کتاب اهدایی را به کمک نیروهای جهادی بین کتابخانههای مناطق محروم توزیع کرد. به گزارش «وطن امروز»، با توجه به اینکه مسجد مقدس جمکران امروز به عنوان یکی از مراکز مورد اعتماد مردم با زیرساختها و تجربیات مطلوب در زمینه جذب و توزیع کمکهای مردمی به شمار میرود، لذا میتواند یکی از پایگاههای فرهنگسازی برای این امر مبارک و لازم باشد. در همین راستا اخیرا یکی از بانیان فرهیخته، انتشارات کتاب جمکران را برای تهیه و توزیع کتب اهلبیتی، ویژه کتابخانههای مناطق محروم انتخاب کرد. انتشارات کتاب جمکران با حمایت مالی این خیر شیرازی، در چند ماه اخیر، در مجموع بیش از 5200 جلد کتاب مناسب و جذاب را تهیه و بتدریج توسط نیروهای جهادی در کتابخانههای مناطق محروم از جمله مناطق میناب و بشاگرد توزیع کرد.
***
۱۵ دی برگزاری اختتامیه جایزه جلال
دبیر اجرایی سیزدهمین دوره جایزه جلال، از برگزاری اختتامیه سیزدهمین دوره این جایزه در روز چهارشنبه 15 دی، ساعت 23 در قالب برنامه «شب روایت» ویژه جایزه جلال آلاحمد از شبکه 4 سیما خبر داد. به گزارش تسنیم، مصطفی جلالی، دبیر اجرایی سیزدهمین دوره جایزه جلال در این زمینه گفت: «این برنامه تلویزیونی به دلیل محدودیتهای ناشی از اپیدمی کرونا و عدم مصوبه ستاد ملی کرونا برای برگزاری اختتامیه به صورت رسمی، به اختتامیه سیزدهمین دوره جلال اختصاص پیدا کرده است. به دلیل کرونا امکان برگزاری با حضور برگزیدگان نیست اما از طریق تماس تلفنی و تصویری با آنها ارتباط برقرار خواهیم کرد. در برنامه اختتامیه دبیر علمی، دبیر اجرایی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد یا شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور خواهند داشت». دبیر اجرایی جایزه جلال همچنین از دوبرابر شدن جایزه 12 نویسنده و مستندنگار بخش ویژه این دوره که به چهرههای برتر ادبیات دفاعمقدس به انتخاب اصحاب رسانه اختصاص دارد، خبر داد و گفت: «با موافقت معاون فرهنگی وزارت ارشاد، جوایز این 12 چهره برتر از 10 میلیون تومان به 20 میلیون تومان رسید. همچنین هدیه ناقابلی که برای تمام نامزدهای بخشهای مختلف در نظر گرفته شده بود نیز ۲ برابر شد».
***
روایت زندگی شهید ابوحامد در رمان «پروانه سوم»
رحیم مخدومی از انتشار تازهترین رمان خود با عنوان «پروانه سوم» برای مخاطب نوجوان با موضوع زندگینامه شهید ابوحامد، فرمانده لشکر فاطمیون خبر داد. به گزارش تسنیم، رحیم مخدومی، نویسنده کشورمان از انتشار رمان تازه خود برای مخاطب جوان با موضوع زندگینامه یکی از شهدای مدافع حرم خبر داد و گفت: «این کتاب که «پروانه سوم» نام دارد، رمانی است با موضوع زندگی شهید ابوحامد، فرمانده لشکر فاطمیون که برای ردهسنی نوجوان از سوی انتشارات خط مقدم منتشر میشود. منابع من برای نگارش این رمان مصاحبه با نیروهای شهید ابوحامد در تیپ فاطمیون، خانواده و نزدیکان شهید بوده است. چون مخاطب نوجوان است ما راوی را نیز دختر شهید قرار دادیم که با مخاطب ارتباط بهتری برقرار شود». رمان نوجوان «پروانه سوم» تا سالگرد شهادت حاجقاسم سلیمانی منتشر و روانه بازار نشر میشود».
ارسال به دوستان
روایتی متفاوت از دروازهبان اسبق پرسپولیس
مستند «قلیچ» به کارگردانی پوریا نوری پس از تصویربرداری آماده نمایش شد. به گزارش «وطن امروز»، مستند «قلیچ» به کارگردانی پوریا نوری و تهیهکنندگی احسان اطمینان پس از طی مراحل فنی آماده نمایش شد. این مستند پرتره به زندگی و خاطرات سنگربان اسبق تیمملی و باشگاه پرسپولیس میپردازد و سعی دارد چهره متفاوتی از وحید قلیچ را به نمایش بگذارد.
ارسال به دوستان
«تئاتر شهر» تا پایان سال دارای حریم میشود
مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد با اشاره به برگزاری جلسهای با حضور معاون وزیر میراث فرهنگی در هفته گذشته، اعلام کرد تلاش میکنیم و امیدواریم تا پایان سال جاری، تئاتر شهر دارای حریم شود. به گزارش مهر، قادر آشنا، مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره وضعیت و سرانجام حریم تئاتر شهر برای حفظ این بنای ملی و بهبود شرایط محیطی و فرهنگی پیرامون این مجموعه تئاتری، گفت: «نظر وزارت میراث فرهنگی در زمینه اینکه مجموعه تئاتر شهر دارای حریم باشد مهم است، زیرا مجموعه تئاتر شهر به عنوان یک بنای ملی ثبت شده است. در همین راستا هفته گذشته جلسهای با حضور معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دکتر طالبیان، معاون وزیر میراث فرهنگی و همچنین چند نفر از مدیران کل ستادی میراث فرهنگی درباره حریم مجموعه تئاتر شهر برگزار شد. خوشبختانه همه دوستان وزارت میراث فرهنگی در اینکه تئاتر شهر باید دارای حریم باشد متفقالقول هستند. دوستان شهرداری هم در این راستا همراهی لازم را دارند». آشنا با اشاره به ارائه نقشههای قدیمی حریم تئاتر شهر و نقشههای جدید در نظر گرفتهشده برای این حریم، افزود: «نقشههای جدید هم متناسب با مجموعه تئاتر شهر طراحی شدهاند تا هم هنرمندانه باشند و هم از این بنای ملی حفاظت کنند. همه موافق این هستیم که تئاتر شهر دارای حریم باشد و تلاش برای اجرایی شدن این طرح ادامه دارد و امیدواریم تا پایان سال مجموعه تئاتر شهر حریم خود را داشته باشد».
ارسال به دوستان
رویداد تولید محتوای مجازی «مرد میدان» برگزار میشود
رویداد مجازی «مرد میدان» مقارن با نخستین سالگرد ترور ناجوانمردانه سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، به همت معاونت فضای مجازی سازمان صداوسیما برگزار میشود.
به گزارش «وطن امروز»، به گفته حسن میثمی، دبیر رویداد مرد میدان، هدف از برگزاری این طرح، تولید، توزیع و داوری آثار حرفهای و نیمهحرفهای مردمی است که سال گذشته، در یک عملیات تروریستی، سردار خود را از دست دادند. میثمی در این باره گفت: تولید محتوا و فعالیت در این حوزه میتواند علاوه بر قرابت معنوی بین مردم و این شهید بزرگوار به جریانسازیهای گسترده در فضای ملی و بینالمللی در موضوع ترور و شهادت منجر شود.
این رویداد حول محور 7 عنوان شکل گرفته است. تولید محتوای احساسی- عاطفی و یادداشتهایی در وصف دلتنگی برای سردار شهید، وجوه محبوبیت حاجقاسم و نیز روحیه انقلابی و جهادی آن شهید والامقام، و توجه به نقش سردار قاسم سلیمانی در امنیت ایران و منطقه برخی از محورهای رویداد مردمی مرد میدان است. توجه به جنبه الگوسازی برای قشر کودک و نوجوان، بازنمایی شخصیت شهید و انگیزهبخشی و امیدآفرینی برای ادامه راه این شهید و نیز دیگر شهدای ارزشمند کشور نظیر شهید محسن فخریزاده، بخش دیگری از عناوین کلیدی این رویداد را تشکیل میدهد. مشارکتکنندگان در این طرح میتوانند پس از تولید محتوا در هر قالب و انتشار آن در رسانههای اجتماعی، گروههای اجتماعی و سایت تلوبیون، با درج هشتگهای مربوط به رویداد، عضوی از این جریان ملی شوند. ارسال اثر به شناسه marde_meydan@ نیز یکی دیگر از راههای مشارکت در این رویداد مردمی است. تنوع قالب تولید محتوا از مزیتهای این طرح است؛ شرکتکنندگان در این رویداد هیچ گونه محدودیتی در تولید محتوا ندارند. عکس، کلیپ، دابسمش، یادداشت و حتی تولیدات حرفهایتر نظیر انیمیشن، فیلم کوتاه و موشنگرافی همگی قابلیت حضور در این رویداد مردمی را دارا هستند. بخش دیگر رویداد مرد میدان، داوری آثار ارسال شده است که افراد با حضور در سایت www.mardemeydan.ir میتوانند نسبت به ارزیابی آثار مشارکت کنند.
ارسال به دوستان
تنور سیونهمین جشنواره فیلم فجر داغتر شد
اعلام نام داوران بخش مستند و فیلم کوتاه فجر 39
اعضای هیأت داوران بخشهای مستند و فیلم کوتاه سیونهمین جشنواره فیلم فجر معرفی شدند. به گزارش «وطن امروز»، با حکم سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد، دبیر جشنواره، سعید پوراسماعیلی، امیر تودهروستا، محمدعلی فارسی، محمد کارت و سام کلانتری به عنوان اعضای هیأت داوران ۲ بخش «مستند» و «فیلم کوتاه» جشنواره سیونهم معرفی شدند و آثار این ۲ بخش رقابتی را مورد ارزیابی قرار خواهند داد. سعید پوراسماعیلی، معاون فرهنگی و آموزش انجمن سینمای جوانان ایران است. امیر تودهروستا نیز کارگردان و مستندساز ایرانی است که آثار متعددی در عرصه سینمای مستند تولید کرده است. محمدعلی فارسی نیز از مستندسازان پیشکسوت سینمای ایران است که از سال 67 به عنوان دستیار کارگردان و تدوینگر، همکاری با شهید آوینی را آغاز کرد و پس از تاسیس «روایت فتح» به همکاری خود با آن شهید ادامه داد. او ساخت مستندهای متعددی را در کارنامه دارد. محمد کارت هم که سال گذشته با فیلم بلند سینمایی «شنای پروانه» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت و مورد تحسین مخاطبان و منتقدان قرار گرفت، دیگر داور این دوره از جشنواره است. سام کلانتری نیز که یکی دیگر از داوران این دوره جشنواره فیلم فجر است، کارگردانی مستند «جایی برای فرشتهها نیست» (برنده سیمرغ بلورین بهترین مستند دوره قبل جشنواره فیلم فجر) را در کارنامه دارد. ارسال به دوستان
«از دامن مادر» منتشر شد
طلبهای که پای کار تمام میدانها بود
کتاب «از دامن مادر»؛ روایتهایی از زندگی روحانی شهید سیدمهدی اسلامیخواه، نوشته محمد حکمآبادی به همت انتشارات «راه یار» منتشر و روانه بازار نشر شد. به گزارش «وطن امروز»، در بخشی از مقدمه این کتاب که تحقیقوتدوین آن از دیماه سال گذشته شروع شده بود، چنین آمده است: «طلبه، طالب بودن است و طلبههای واقعی، طالب لقای حقاند. مقصود طلبه پرواز است و به قول شهید آوینی، «اگر مقصود، پرواز است، قفس ویران، بهتر». طلبه به دنبال وظیفه میرود؛ حتی اگر فرسخها فاصله باشد. او عاشق خداست و بالطبع، عاشق پدر و مادرش که دریچه فیض خدا هستند و چه زیباست انعکاس این عاشقی. آنچه پیشروست، روایتهایی است از دامن مادر تا معراج شهادت سیدمهدی اسلامیخواه: طلبهای مبارز و خستگیناپذیر که به فرموده قرآن کریم، از شمار «مَنْ یَخْرُجْ مِنْ بَیْتِهِ مُهاجِراً إِلَیالله وَ رَسُولِهِ ثُمَّ یُدْرِکْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَی اللَّهِ» بود و برای تحصیل و تبلیغ، فرسخها و مدتها از خانهاش دور میشد...». کتاب «از دامن مادر» در 184صفحه، شمارگان 1000 نسخه و با قیمت 20 هزار تومان توسط انتشارات «راه یار» منتشر شده است و علاقهمندان جهت تهیه این کتابها علاوه بر کتابفروشیها میتوانند به صفحات مجازی این ناشر به نشانی raheyarpub@ یا سایت vaketab.ir مراجعه کنند. ارسال به دوستان
«دورهمی» پرمخاطبترین ویژهبرنامه شب یلدا
مرکز تحقیقات صداوسیما با انتشار نظرسنجی از مردم درباره ویژهبرنامههای شب یلدای امسال اعلام کرد میزان بیننده این ویژهبرنامهها نسبت به پارسال 3/4 درصد رشد داشته و به 2/43 درصد رسیده است.
به گزارش «وطن امروز» به نقل از روابط عمومی رسانه ملی، نظرسنجی اخیر مرکز تحقیقات صداوسیما درباره ویژهبرنامههای شب یلدا نشان میدهد 1/77 درصد مردم بیننده برنامههای سیمای رسانه ملی اعم از سریال، فیلم سینمایی، مسابقه، اخبار و... بودهاند.
از میان ویژهبرنامههای شب یلدا که از شبکههای سیما پخش شد، برنامه «دورهمی» از شبکه نسیم با 1/15 درصد و «زوجی نو» از شبکه ۳ با 1/14 درصد بیشتر از دیگر برنامهها بیننده داشتند. مسابقه «دستپخت» از شبکه یک هم با 4/10 درصد بیننده در رده سوم قرار گرفته است. 9/84 درصد مردم از «دورهمی»، 9/85 درصد از «زوجی نو» و 6/89 درصد هم از «دستپخت» در حد «زیاد» ابراز رضایت کردند.
بر اساس این نظرسنجی، در مجموع 9/70 درصد مردم از ویژهبرنامههای شب یلدا در حد «زیاد» ابراز رضایت کردند.
بر اساس نظرسنجی مرکز تحقیقات صداوسیما 4/63 درصد مردم معتقدند ویژهبرنامههای امسال نسبت به پارسال «بهتر» شده بود. در حالی که 1/65 درصد از مردم انتقادی به این برنامهها نداشتند اما 9/10 درصد «شاد نبودن»، 8/4 درصد «تنوع نداشتن» و 6/4 درصد هم «جذابیت نداشتن» را مهمترین انتقاد خود به برنامههای پخششده اعلام کردند.
مرکز تحقیقات صداوسیما اعلام کرد 7/5 درصد مردم هم «شنونده ویژهبرنامههای شب یلدای شبکههای صدا» بودهاند. 9/8 درصد هم از طریق «شبکههای استانی» پای سفره یلدا نشستهاند.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|