|
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
نگاهی به کارنامه هنری زندهیاد محمدرضا لطفی همزمان با زادروزش در گفتوگو با سالار عقیلی و مازیار شاهی
لطف قلندری
عباس اسماعیلگل: استاد محمدرضا لطفی ردیفدان، موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده برجسته تار، سهتار و کمانچه همچنین پژوهشگر و مدرس موسیقی سنتی ایرانی بود و بدون شک یکی از چهرههای تأثیرگذار موسیقی اصیل ایرانی محسوب میشود؛ هنرمندی که در میان دوستدارانش به عنوان «قلندر» موسیقی ایران شناخته میشود.
محمدرضا لطفی تجربه همکاری با خوانندگان مطرحی چون تاج اصفهانی، غلامحسین بنان، محمدرضا شجریان و شهرام ناظری را داشت و همچنین خوانندگانی چون صدیق تعریف، محمد گلریز، سیدمحمد معتمدی، علیرضا شاهمحمدی و امیر اثنیعشری را نخستینبار او به جامعه موسیقی معرفی کرد.
اگر بخواهیم نگاهی موشکافانه به زندگی هنری استاد لطفی داشته باشیم باید از چند وجه متفاوت به آن بپردازیم.
* راهاندازی «شیدا» با حال و هوای اعتراض به رژیم پهلوی
زندهیاد محمدرضا لطفی سال 1354 گروه شیدا را راهاندازی کرد و به همراه گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده، آهنگساز و نوازنده ایرانی به بازخوانی و اجرای دوباره آثار گذشتگان پرداخت اما این گروه در اعتراض به رژیم پهلوی از همکاری با رادیو انصراف داد. سپس کانون موسیقی چاووش را با همکاری هنرمندانی مانند حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان، علیاکبر شکارچی و... راهاندازی کرد و در طول یک دوره فعالیت چشمگیر آثاری از این گروه به جای ماند که به گفته بسیاری از اساتید از بهترین کارهای موسیقی ایران به شمار میرود. در واقع آثار کانون چاووش هم از جایگاه اجتماعی و سیاسی مهمی برخوردار است و هم از دیدگاه موسیقایی تحول و پیشرفت مهمی در زمینه موسیقی سنتی ایران به وجود آورد.
* ماندگاری با «کاروان شهید» و «ایران ای سرای امید»
محمدرضا لطفی با خلق آثاری چون «ایران ای سرای امید»، «کاروان شهید»، «برادر بیقراره» و «عشق داند» جای خود را در میان توده مردم باز کرد که در این میان ۲ اثر «کاروان شهید» و «ایران ای سرای امید» به شکل عجیبی به آثار ماندگار موسیقی ایران بدل شد؛ این قطعات را آغازگر فصلی تازه در موسیقی ایران دانستهاند.
«ایران ای سرای امید» ابتدا با صدای محمدرضا شجریان منتشر شد که بعدها محمد معتمدی به بهترین شکل ممکن این اثر را با همراهی محمدرضا لطفی بازخوانی کرد.
«کاروان شهید» نیز جزو نخستین قطعات موسیقی بود که پس از انقلاب اسلامی ایران در ایران منتشر شد.
قطعه «کاروان» یا «کاروان شهید» یکی از تصنیفهای ارزشمند دوران دفاعمقدس است که با شعری از محمد ذکایی و با صدای شهرام ناظری به تولید رسید، البته این قطعه طی چند سال اخیر و پس از درگذشت محمدرضا لطفی حواشی بسیاری داشته است. ماجرا از آنجا شروع شد که چندی پیش روایت جدیدی از روند تولید «کاروان شهید» مطرح میشود که در آن روایت، آهنگساز این اثر شهرام ناظری تلقی میشود نه محمدرضا لطفی. در این روایت آمده است: «در روزهای ابتدایی جنگ یکی از دوستان شهرام ناظری به شهادت رسید. ناظری در واکنش به این رویداد، سراسیمه به کرمانشاه رفت تا در مراسم خاکسپاری وی شرکت کند. در طول این مراسم ملودی قطعه کاروان شهید به ذهن ناظری خطور کرد و پس از بازگشت به تهران، وی این ملودی را در نشستی مشترک با محمدرضا لطفی و هوشنگ ابتهاج اجرا کرد. همانجا ایده ساخت این تصنیف شکل گرفت و لطفی برایش مقدمهای در آواز شوشتری نوشت و این اثر با صدای شهرام ناظری و همراهی اعضای گروه «شیدا» ضبط شد و همراه با قطعات دیگر در آلبوم «چاووش 8» جای گرفت».
اما این روایت با واکنش شدید شاگردان محمدرضا لطفی مواجه شد تا جایی که این شاگردان در پی پاسخگویی به شهرام ناظری برآمدند و با رد این ادعای شهرام ناظری، از این خواننده انتقاد کردند که چرا در زمانی که محمدرضا لطفی در قید حیات بود، این موارد را مطرح نکرده بود.
* قلندر معترض موسیقی ایران
لطفی با صراحت و شیوایی جاری در کلامش، جایزههای جهانی و فستیوالهای موسیقی را به چالش کشید و اشاره کرد: ۹۰ درصد جایزهها در سطح جهانی، سیاسی است و بستگی دارد چه کسی شما را از آن طرف آبها حمایت میکند.
اما شاهکار رفتار اجتماعی استاد لطفی آنجا بود که 10 سال پیش در اظهار نظری قابل تامل به مصاحبه برخی هنرمندان با شبکههای خارجی اینچنین واکنش نشان داد: من حتی اگر هزار مشکل در ایران داشته باشم، ترجیح نمیدهم هرگز با تریبونهایی که قصد اصلاح و کمک به مردم ایران را ندارند همصدا شوم.
* تأسیس مکتبخانه میرزا عبدالله
استاد برجسته موسیقی سال 85 پس از سالها دوری از ایران به وطن بازگشت و با ثبت آثاری در مؤسسه آوای شیدا به فعالیت هنری خود ادامه داد. همچنین وی در هنرستان آزاد موسیقی با نام مکتبخانه میرزا عبدالله مشغول فعالیت شد. در میان شاگردان خلف محمدرضا لطفی، مازیار شاهی تنها کسی است که طی سالهای اخیر با انتشار آلبوم «قافله سالار عشق» با صدای سالار عقیلی ادای دینی به استادش داشت. مازیار شاهی، آهنگساز و نوازندهای است که در ۲ گروه «عارف» به سرپرستی زندهیاد استاد پرویز مشکاتیان و گروه «شیدا» به سرپرستی زندهیاد استاد محمدرضا لطفی به عنوان نوازنده تار حضور داشته و جزو معدود نوازندگان جوانی است که با هر دوی این اساتید ممتاز موسیقی ایرانی همکاری داشته است. آلبومهای «مشق عشق»، «در مکتب عشق» و «قافلهسالار عشق» جزو آثار شخصی او و نوازندگی در آلبومهای «وطنم ایران»، «یادواره عارف»، «سایه جان» و «هنر گام زمان» در گروه «شیدا»ی محمدرضا لطفی بخشی از فعالیتهای هنری او است.
* استاد لطفی یک هنرمند ایرانی تمامعیار بود
مازیار شاهی ابتدا درباره آلبوم «قافلهسالار عشق» که چند سال پیش در سوگ استاد محمدرضا لطفی منتشر کرد به «وطن امروز» گفت: رفتن استاد لطفی، داغی را بر دل اهالی موسیقی و دوستداران هنر گذاشت برای من هم این داغ خیلی سنگین بود و احساس کردم باید به زبان موسیقی قدری از این داغ کم کنم و داغ نهانم را با هنردوستان به اشتراک بگذارم و اینطور شد که انگیزه اولیه برای تولید آلبوم شکل گرفت. وی در ادامه به نوازندگان این آلبوم اشاره کرد و گفت: نوازندگانی که در این کار مرا همراهی کردند، همگی از شاگردان استاد لطفی بودند و همه گروه تولید از یک درد مشترک برخوردار بودند که این به تاثیرگذاری بیشتر آلبوم کمک شایانی کرد. شاهی درباره انتخاب سالار عقیلی برای این آلبوم گفت: از ابتدا نظری روی خوانندگان قدیمی گروه «شیدا» برای این آلبوم نداشتم، زیرا هدفم این بود که ارادت و عشق نسل جدید به ایشان را نشان دهم. از طرفی برخی خوانندگان نسل جدید که افتخار همکاری با استاد را داشتند، در مسیری رفته بودند که بههیچوجه مورد قبول من نبود. سال ۸۷ آلبومی ساخته بودم و مؤسسه آوای شیدا قرار بود آن را منتشر کند. استاد لطفی، پس از بررسیهای زیاد، پیشنهاد دادند کار را بدهیم سالار عقیلی بخواند (البته بنا به دلایل شخصی آن کار هیچگاه منتشر نشد)؛ میدانستم که سالار عقیلی از علاقهمندان جدی استاد لطفی است. وی در پایان درباره مهمترین ویژگی محمدرضا لطفی گفت: استاد یک هنرمند ایرانی تمامعیار بود و کاملا با فرهنگ ایرانی تأمل میکرد و هنر ناب ایرانی را دلنشین ارائه میداد و موسیقی فاخر را بدون اینکه دخل و تصرفی به بکر بودن موسیقی ایرانی کند، از صافی درون خودش عبور میداد و به شکل جدیدی عرضه میکرد.
***
همکاری با استاد لطفی یکی از آرزوهایم بود
سالار عقیلی که به عنوان خواننده آلبوم تقدیمی به محمدرضا لطفی حضور داشت، درباره این همکاری به «وطنامروز» گفت: آلبوم «قافله سالار عشق» یک اثر در سوگ استاد محمدرضا لطفی بود که به آهنگسازی مازیار شاهی، به عنوان شاگرد خلف استاد لطفی ساخته شده و از آنجا که شاهی در تمام دوران فعالیت گروه شیدا در کنار استاد لطفی حضور داشت، با شناخت و عشق فراوان نسبت به استاد لطفی این اثر را ساخت. وی ادامه داد: بنده هم با تمام وجودم نهایت تلاش خود را کردم که ادای دینی به یگانه استاد تارنوازی ایرانزمین داشته باشم. این خواننده مطرح درباره محمدرضا لطفی گفت: چندین مرتبه قرار بود بنده با زندهیاد لطفی همکاری داشته باشم که متاسفانه این مساله هر مرتبه بنا به دلایلی به تعویق میافتاد، تا اینکه تنها چند وقت مانده به درگذشت این استاد موسیقی، شرایط این همکاری در حال مهیا شدن بود که چرخ روزگار مانع آن شد. وی تصریح کرد: همکاری با استاد لطفی همیشه از آرزوهای هنریام بوده که متاسفانه به آن نرسیدم. سالار عقیلی در پایان به جایگاه مردمی استاد لطفی اشاره کرد و گفت: استاد لطفی به قلب مردم نفوذ کرده است و کسی که به قلب و روح مردم راه پیدا میکند یک عارف است بویژه اینکه استاد لطفی خودش عارف و درویشمسلک بود.
ارسال به دوستان
باشگاه نوجوانانه «از ۲۰» ۱۰۰ هزار نفری شد
دبیر رویداد بزرگ نوجوانانه «از۲۰» از ثبتنام ۱۰۰ هزار نفر در این مسابقه فرهنگی خبر داد. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، آرمیتا رضایینژاد، دبیر رویداد بزرگ نوجوانانه «از۲۰» از ثبتنام ۱۰۰ هزار نفر در این رویداد خبر داد. رضایینژاد افزود: «خوشبختانه در کمتر از ۲ هفته از آغاز رسمی این رویداد، بیش از ۱۰۰ هزار نفر از نوجوانان کشور از این مسابقه استقبال کردند». دختر شهید رضایینژاد افزود: «طی این مدت از سرود «از ۲۰» همزمان با ولادت حضرت زینب(س) رونمایی و به تمام پرستاران اهدا شد». دبیر رویداد «از ۲۰» ادامه داد: «تاکنون بیش از هزار تشکل و کانون از سراسر کشور به این رویداد پیوسته و از آن استقبال کردهاند». مسابقه «از ۲۰» رقابتی فرهنگی بین نوجوانان است که با توجه به وضعیت موجود و محدودیتهای کرونایی از ۲۲ آذرماه آغاز شده است. مخاطبان میتوانند پس از ورود به پایگاه الکترونیک این رویداد به آدرس
AZ-BIST.IR و ایجــاد حساب کاربری، بــه صورت هفتگی در قالب تولیدات و محصولات فرهنگی با ابعــاد زندگی تراز انقلاب اسلامی آشــنا و از هدایای مختلف این طرح فرهنگی بهرهمند شوند.
ارسال به دوستان
«مراقب جایزههایت باش» در بازار کتاب
کتاب «مراقب جایزههایت باش» نوشته علی شعیبی، از نویسندگان حوزه ادبیات دینی کودک و نوجوان، توسط مؤسسه فرهنگی- هنری «قدر ولایت» منتشر شد. به گزارش «وطن امروز»، در معرفی این اثر آمده است: «ترک محرمات و گناهان در روایات، مقدمه و لازمه انجام واجبات است. گناهان، ویرانگر و تخریبکننده ایمان هستند. خداوند برای واجبات و اعمال و رفتارهای پسندیده جایزههای بیبدیل و نابی را مشخص کرده و وعده داده است. این اعمال و جایزهها در کتاب «جایزههای خدا» که قبلا به قلم همین نویسنده منتشر شده، بیان شده است. در کتاب «مراقب جایزههایت باش» نوجوانان با گناهانی آشنا میشوند که بهسرعت میتوانند جایزههای خدا را از دستشان بربایند. شیطان سوگند خورده است فرزندان آدم را فریب دهد و نگذارد به این جایزهها دست پیدا کنند. شناخت گناهان به نوجوانان کمک میکند از آنها دوری کنند و اراده قوی و انگیزه بالا را برای حفظ و مراقبت از جایزههای خدا پیدا کنند». علی شعیبی در این کتاب تعداد 30 گناه را نام برده و در معرفی آنها از منابع موثق و احادیث معتبر بویژه حدیث جنود عقل و جهل استفاده کرده است.
ارسال به دوستان
«مراقب جایزههایت باش» در بازار کتاب
کتاب «مراقب جایزههایت باش» نوشته علی شعیبی، از نویسندگان حوزه ادبیات دینی کودک و نوجوان، توسط مؤسسه فرهنگی- هنری «قدر ولایت» منتشر شد. به گزارش «وطن امروز»، در معرفی این اثر آمده است: «ترک محرمات و گناهان در روایات، مقدمه و لازمه انجام واجبات است. گناهان، ویرانگر و تخریبکننده ایمان هستند. خداوند برای واجبات و اعمال و رفتارهای پسندیده جایزههای بیبدیل و نابی را مشخص کرده و وعده داده است. این اعمال و جایزهها در کتاب «جایزههای خدا» که قبلا به قلم همین نویسنده منتشر شده، بیان شده است. در کتاب «مراقب جایزههایت باش» نوجوانان با گناهانی آشنا میشوند که بهسرعت میتوانند جایزههای خدا را از دستشان بربایند. شیطان سوگند خورده است فرزندان آدم را فریب دهد و نگذارد به این جایزهها دست پیدا کنند. شناخت گناهان به نوجوانان کمک میکند از آنها دوری کنند و اراده قوی و انگیزه بالا را برای حفظ و مراقبت از جایزههای خدا پیدا کنند». علی شعیبی در این کتاب تعداد 30 گناه را نام برده و در معرفی آنها از منابع موثق و احادیث معتبر بویژه حدیث جنود عقل و جهل استفاده کرده است.
ارسال به دوستان
اختتامیه متفاوت جایزه ادبی جلال که در قالب یک برنامه تلویزیونی برگزار شد
سیزدهمین جایزه جلال در ایستگاه پایانی
برگزیدگان و شایستگان تقدیر سیزدهمین جایزه جلال آلاحمد دوشنبهشب در قالب برنامه تلویزیونی شبهای هنر معرفی شدند. به گزارش «وطن امروز»، شرایط کرونایی پیشآمده باعث شد امسال شیوه برگزاری آیین اختتامیه جایزه ادبی جلال آلاحمد نیز به شیوهای متفاوت از هر سال باشد. این مراسم امسال در قالب برنامه تلویزیونی «شب روایت» از سری شبهای هنر که روزهای دوشنبه به کتاب و کتابخوانی اختصاص دارد، انجام شد. در بخش «مستندنگاری»، داوران ۲ کتاب «فرکانس ۱۱۶۰ (اینجا آبادان؛ صدای مقاومت و ایستادگی)» نوشته فضلالله صابری از انتشارات سوره مهر (دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری اصفهان) و «گوهر صبر (خاطرات گوهرالشریعه دستغیب)» اثر طیبه پازوکی از سوره مهر را به عنوان برگزیده مشترک معرفی کردند. داوران این بخش همچنین کتاب «از ری تا شام؛ روایت ناتمام احمد غلامی» اثر مرحوم «علی مژدهی» را به دلیل اعتبار راوی و همچنین اعتبار صاحب خاطره و محتوای غنی درباره تاریخ دقیق وقایع کردستان در مقطع ابتدای جنگ و نیز تشکیل تیپ 10 سیدالشهدا علیهالسلام، قابل تجلیل ارزیابی کرده و از دبیرخانه جایزه خواستند از این اثر تجلیل کند. در بخش «داستان بلند و رمان» نیز داوران کتاب «اوراد نیمروز» اثر منصور علیمرادی از نشر نیماژ را «شایسته تقدیر» دانستند. همچنین در بخش «نقد ادبی»، داوران کتاب «تاریخ بدن در ادبیات» اثر سیدمهدی زرقانی (با همکاری زهرا آقاباباییخوزانی، امید ایزانلو، فاطمه جهانپور، حمید خادمی، محسن شرفایی و فرزانه فرخفر) از نشر سخن را شایسته تقدیر دانستند. داوران این بخش همچنین کتاب «روایتشناسی درام» اثر پرستو محبی را به خاطر تلاشهای مؤلف در روشمندی، سازمندی و تحلیل ادبیات داستانی – نمایشی مورد تجلیل قرار داده و از دبیرخانه جایزه جلال آلاحمد خواستند به نحو مقتضی از این اثر نیز تجلیل کند. هیات داوران بخش «داستان کوتاه» سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد همچنین ضمن سپاس از همه نویسندگان ارجمند که آثارشان در این دوره مورد بررسی قرار گرفت، با اتفاقنظر اعلام کردند مجموعههای داستان کوتاه رسیده به دبیرخانه، دارای ساختار و محتوای قابل قبولی از نظر ویژگیهای فنی و تکنیکی داستان کوتاه نیستند، بنابراین انتخاب برگزیده یا شایسته تقدیر جایزه ادبی جلال آلاحمد از بین آثار رسیده به دبیرخانه این رویداد ادبی، فاقد توجیه فنی و حرفهای است و به همین دلیل هیات داوران بخش «داستان کوتاه» سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد، هیچکدام از آثار رسیده به این دبیرخانه در این دوره را حائز شرایط برگزیده شدن ندانستند. «بخش ویژه؛ پاسداشت چهلمین سال آغاز جنگ تحمیلی و آغاز دفاع مقدس» سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد در ۲ بخش «معرفی چهرههای داستاننویسی و مستندنگاری دفاع مقدس» به انتخاب رسانهها و تجلیل از «پایاننامههای دانشگاهی با موضوع ادبیات داستانی دفاع مقدس» آثار برتر را معرفی کرد. در بخش «معرفی چهرههای داستاننویسی و مستندنگاری دفاع مقدس» به انتخاب اهالی رسانه، محمدرضا بایرامی، احمد دهقان، مجید قیصری، حبیب احمدزاده، داوود امیریان، قاسمعلی فراست، داوود غفارزادگان، گلعلی بابایی، حمید حسام، اکبر صحرایی، علی مؤذنی و رحیم مخدومی به عنوان چهرههای برتر معرفی شدند. ارسال به دوستان
«خانه ما» با محوریت کرونا روی آنتن میرود
فصل جدید «خانه ما» چه ویژگیهایی دارد؟
تهیهکننده «خانه ما» به فصل دهم این مجموعه که بزودی روی آنتن میرود و جزئیات آن اشاره کرد. به گزارش «وطن امروز»، «مستند/مسابقه» «خانه ما» از جمله موفقترین مسابقههای تولید شده پیرامون خانواده در تلویزیون است؛ مجموعهای که فصل جدید آن با حال و هوای تحت تاثیر کرونا، قرار است روی آنتن برود. احمد شفیعی، تهیهکننده «خانه ما» در گفتوگو با مهر، درباره فصل جدید این مجموعه و اینکه چرا قزوین را برای فصل دهم انتخاب کردهاند، اینگونه توضیح داد: «شاید باید خیلی زودتر از اینها به قزوین میرفتیم. قزوین، شهری تاریخی است که مردمان بافرهنگ، فعال و بانشاطی دارد و از این شهر درخواستهای بسیار زیادی برای شرکت در مسابقه داشتیم». شفیعی درباره تولید فصل دهم این مجموعه در شرایط کرونایی و اینکه آیا جنس این رقابت تغییراتی داشته است یا خیر؟ گفت: «ما در فصل نهم به صورت ویژه به کرونا پرداختیم. سناریو کاملا تغییر کرد و خانوادهها به صورت آنلاین با یکدیگر رقابت میکردند اما درباره فصل دهم باید بگویم کلیت ساختار منطبق با فصلهای گذشته است و متناسب با شرایط کرونایی تغییراتی هم ایجاد شد. مثلا با توجه به ساخت فصل دهم در شرایط کرونا، تمام پروتکلهای بهداشتی رعایت شده و ایدههای شرکتکنندهها در راستای زندگی در شرایط کروناست». ارسال به دوستان
برگزیدگان عمار در حوزه «نهضت جهانی مستضعفان» تقدیر شدند
از «داغ قرهباغ» تا «هم وتن» در یازدهمین جشنواره فیلم عمار
پنجمین ویژهبرنامه تلویزیونی یازدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار با معرفی و تقدیر از برگزیدگان بخش مسابقه مستند «نهضت جهانی مستضعفان» از شبکه افق روی آنتن رفت. به گزارش «وطن امروز»، داوران بخش مستند «نهضت جهانی مستضعفان» متشکل از سلیم غفوری، زهره یزدانپناه، محمدرضا ماندگاران و سهیل اسعد ضمن تقدیر از اثر «داغ قرهباغ» به کارگردانی «سینا حسینپوراصل»، لوح افتخار این بخش را به دلیل «پژوهش کامل و واکاوی دقیق بحران در سوریه» به اثر «سوریه؛ پرونده یک بحران بزرگ» به کارگردانی «سیاوش سرمدی» و لوح افتخار دستاورد فنی و هنری را به تصویربردار اثر «سایههای روشن» به کارگردانی «ضیاء حاتمی» اهدا کردند. همچنین فانوس این بخش به اثر «هم وتن» به کارگردانی «محسن اردستانیرستمی و حسین نوری» به دلیل «پرداخت به موضوع فلسطین و هنر مقاومت» اهدا شد. سیاوش سرمدی بعد از دریافت جایزه خود گفت: «امسال آثار جشنواره در حوزه بینالملل، بیشتر در فضای جنگ بود، امیدواریم کارهای بینالمللی به سمت کارهای فرهنگی بینالملل برود و دیگر شاهد جنگ نباشیم». جوایز این بخش توسط پدر شهید مصطفی احمدیروشن، امضا شده بود. امسال به دلیل بیماری کرونا و لزوم رعایت دستورالعملهای بهداشتی، خانواده شهدا در جشنواره حضور ندارند. ارسال به دوستان
بازارهای فیلم جهان سال ۲۰۲۰ چقدر ضرر کردند؟
با پایان سال ۲۰۲۰ و انتشار آمار سالانه فروش سینماها میتوان مشاهده کرد شیوع ویروس کرونا چقدر به گیشه سینماهای جهان ضربه زده است. به گزارش مهر به نقل از آسوشیتدپرس، گیشه سینماها سال 2020 با کاهش ۵۷ تا ۷۶ درصدی در بازارهای نمایش فیلم روبهرو شدند. در این میان بریتانیا و ایرلند پیشتاز بودند و با کاهش ۷۶ درصدی در مقایسه با فروش سال ۲۰۱۹ بیشترین ضربه را از شیوع کرونا متحمل شدند. چین با کاهش ۷۰درصدی، کرهجنوبی با کاهش ۷۱ درصدی و ایتالیا و اسپانیا با کاهش ۷۲ درصدی از دیگر متضرران بزرگ شیوع کرونا بودند. روسیه نیز کاهش ۶۰ درصدی را در فروش سینماهایش در مقایسه با سال ۲۰۱۹ تجربه کرد. ژاپن ۶۱ درصد و نیوزیلند نیز ۶۲ درصد کاهش را ثبت کردند. سینماهای استرالیا با کاهش فروش ۶۵ درصدی رو بهرو شدند و آلمان و فرانسه نیز شاهد کاهش فروش ۶۹ درصدی در سینماهایشان بودند. کارشناسان در توضیح ضربه عظیمی که گیشههای بریتانیا متحمل شدند به نبودن عناوین جذاب داخلی اشاره کردند. در همین حال ژاپن با کسب سود ناخالص ۳۱۳ میلیون دلاری توانست به مدد انیمیشن پرفروش «دیوکش: قطار موگن» که به عنوان پرفروشترین فیلم گیشههای ژاپن شناخته شد، این ضرر را قابل تحملتر کند.
ارسال به دوستان
110 فیلم متقاضی حضور در سیونهمین جشنواره فیلم فجر شدند
آغاز داوری فیلم فجر از 20 دیماه
جشنواره فجر این روزها پرخبرتر از همیشه شده است، علاوه بر انتشار فهرست آثار متقاضی در جشنواره فیلم فجر که برای نخستین بار اتفاق میافتد، دبیر جشنواره نیز از آغاز داوری فیلم فجر از 20 دیماه خبر داد. به گزارش «وطن امروز»، در آخرین ساعات دوشنبهشب، دبیرخانه جشنواره فیلم فجر با پایان مهلت ثبتنام در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر، ۱۱۰ فیلم متقاضی حضور در جشنواره را معرفی کرد. بر اساس آییننامه این دوره جشنواره، فیلمهایی که شرایط حضور دارند، توسط دبیرخانه جشنواره بررسی میشوند. البته انتشار این اسامی حاشیههایی هم داشت. چند تن از سازندگان این آثار بلافاصله اعلام کردند آثارشان متقاضی حضور در جشنواره نبوده است اما سیمون سیمونیان، مسؤول دبیرخانه سیونهمین جشنواره فیلم فجر در گفتوگو با مهر، به این خبرسازیها پاسخ داد. او در پاسخ به این سوال که چرا صاحبان ۲ فیلم سینمایی تاکنون اعلام کردهاند که فرم شرکت در این دوره از جشنواره فیلم فجر را پر نکردهاند اما نامشان در فهرست رسمی این رویداد درج شده است، توضیح داد: «پیش از هر چیز باید اعلام کنم دبیرخانه فیلم فجر نمیتواند به صورت مستقل فرم حضور برای یک فیلم سینمایی را پر کند، بلکه این تهیهکننده یا کارگردان فیلم هستند که فرم حضور در جشنواره را با درج کد ملی پر کردهاند و اسناد مرتبط با تکمیل فرمهای تقاضا موجود است». او در ادامه با ذکر اسامی به شبهات موجود در این ماجرا پاسخ داده است.
اما خبر دیگر اینکه محمدمهدی طباطبایینژاد در گفتوگویی با ایسنا درباره زمان شروع داوری آثار جشنواره و اسامی داوران بیان کرد: «امسال 7 نفر فیلمهای جشنواره فجر را داوری میکنند که هنوز اسامی آنها قطعی نشده است ولی بزودی این کار انجام میشود. داوری فیلمها از روز 20 دیماه شروع میشود و فیلمها با حضور این 7 داور در ساختمان جشنواره یا موزه سینما دیده خواهند شد». او درباره کم شدن تعداد فیلمهای متقاضی و اینکه گفته شده بعد از بررسی آثار واجد داوری و حذف فیلمهایی که شرایط حضور در جشنواره را ندارند (مثل آثار ویدئویی) شاید تعداد فیلمها به حدود 50 اثر کاهش پیدا کند، آیا به روال بسیاری از دورهها، مهلت بیشتر یا استثنا برای برخی فیلمها که ممکن است تا بیستم دیماه نسخه نهاییشان آماده نشود قائل میشوند یا خیر؟ گفت: «تعداد فیلمهایی که در نهایت به داوری میرسند، شاید از 50 فیلم هم کمتر شود، چون جز آنهایی که با قوانین جشنواره مطابقت داده و حذف میشوند، باقی باید طبق تاریخ اعلام شده قبلی، نسخه DCP را برسانند، چرا که داوری روز 20 دی آغاز میشود. بنای ما بر این است که حتی اگر تعداد کمتری فیلم هم تا این زمان به جشنواره برسد، فقط همانها را داوری کنیم».
دبیر جشنواره فیلم فجر در پاسخ به اینکه با توجه به برنامهریزی برای تنظیم جدول نمایش، آیا تصمیم قطعی برای نمایش فیلمها گرفته شده است، گفت: «ما نمایش فیلمها را برای صاحبان آثار، اصحاب رسانه و منتقدان تقریبا قطعی کردهایم، سالنها هماهنگ و کارهای مربوط به آن انجام شده است، مگر اینکه ستاد مقابله با کرونا اجازه این کار را ندهد. در حال حاضر نمایش فیلم در برج میلاد قطعی است و احتمالا پردیس ملت را هم اضافه میکنیم».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|