|
واکنش مجلس اعلای شیعیان لبنان و جنبش «امل» به تحریم آستان قدس رضوی
مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان و جنبش امل در بیانیههایی جداگانه، تحریم آستان قدس توسط آمریکا را رفتاری خصمانه توصیف کردند که نه تنها مقدسات دینی را هدف گرفته، بلکه قوانین بینالمللی را نیز نقض کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا چهارشنبه هفته گذشته (۲۴ دیماه) چند شخص و نهاد ایرانی از جمله آستان قدس رضوی و تولیت آن حجتالاسلام«احمد مروی» را در فهرست تحریمها قرار داد.
ارسال به دوستان
ناوگروه نظامی کرهجنوبی که پس از ماجرای توقیف نفتکش، عازم خلیجفارس شده بود همزمان با برگزاری رزمایش موشکی ـ پهپادی سپاه و ارتش در جنوب ایران، از تنگههرمز عقبنشینی کرد
جیم فنگ!
گروه سیاسی: مقامات کرهجنوبی اعلام کردند این کشور واحد نظامی خود را از تنگه هرمز دور کرده است.
به گزارش «وطن امروز»، دوئل سرد تهران - سئول روزهای حساس خود را سپری میکند. عدم پرداخت بدهی کرهجنوبی به کشورمان از سال97 باعث شد تا شریک اقتصادی قدیمی ایران تبدیل به یکی از پیچ و مهرههای دستگاه تحریمی آمریکا شود. بدهی بیش از 7 میلیارد دلاری کرهجنوبی به ایران که با بهانه فشارهای آمریکا از پرداخت آن استنکاف کرده است، محور اصلی تمام گفتوشنودها میان مقامات ۲ کشور شده است و در این میان هر حادثه و موضعی پیش و بیش از هر چیز در نسبت با این موضوع معنا پیدا میکند. سفر هفته گذشته هیات کرهای به تهران برای مذاکره پیرامون چگونگی پرداخت بدهی ایران، آن هم یک هفته پس از توقیف نفتکش این کشور در آبهای خلیجفارس، عملا صحنه نزاع میان ۲ کشور را واضحتر از هر زمان دیگری کرد. در چنین موقعیتی سئول انتظار داشت باز شدن باب گفتوگوها با تهران برای پرداخت بدهی 7میلیارد دلاری باعث تغییر موضع مقامات ایرانی و نهایتا آزادسازی نفتکش توقیفی شود اما برخلاف انتظارات آنها این سفر نیز برای کرهجنوبی راهگشا نبود. روزنامه «کُریا جونگآنگ» کرهجنوبی در گزارشی پیرامون سفر معاون وزیر خارجه کرهجنوبی به ایران اعلام کرد که ماموریت او برای حل دیپلماتیک موضوع توقیف نفتکش کرهجنوبی در ایران شکست خورد. این روزنامه در گزارش روز چهارشنبه خود نوشت: «دیپلماتهای کره که درباره آزادی یک نفتکش کرهجنوبی مذاکره کردند، به دنبال اختلاف نظر بر سر داراییهای بلوکه ایران و ادعاها درباره آلودگی محیطزیست، این کشور را دست خالی ترک کردند». طبق اعلام وزارت خارجه کرهجنوبی، مذاکرات برای «حصول راهحلهایی فوری و سازنده در موضوعات اختلافی» بین کرهجنوبی و ایران بر اساس اصول دوستی بلندمدت بین ۲ کشور ادامه خواهد یافت. وزارت خارجه کرهجنوبی همچنین اعلام کرد، طرف ایرانی درباره موضوع توقیف نفتکش کرهجنوبی وعده انجام «فرآیند منصفانه قضایی» و همچنین رفتار انساندوستانه و ارائه خدمات و دسترسیهای کنسولی برای 20 خدمه نفتکش را داد.
انتظار شکستخورده مقامات کرهجنوبی برای پذیرفته شدن درخواستهایشان از سوی ایران در حالی بود که کشورمان در سالهای گذشته فرصتهای زیادی را در اختیار این کشور قرار داده بود تا بدهیهایش را با تهران تسویه کند. تابستان امسال و پس از ارسال محموله دارویی و پزشکی 500 هزار دلاری کرهجنوبی به کشورمان بود که سیدعباس موسوی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه در واکنش به این اتفاق گفته بود: به اندازه کافی از کرهجنوبی وعده شنیدهایم؛ بنابراین فقط منتظر اقدامات ملموس و برجسته هستیم. وی با تاکید بر اینکه کسی در ایران منتظر محموله نیم میلیون یا ۲ میلیون دلاری نیست، اظهار داشته بود: امیدواریم مقامات کرهای حجم منابع مالی مردم ایران در این کشور و عدم هیچ منع قانونی برای تجارت با ایران را به یاد داشته باشند.
در جریان سفر هفته گذشته مقامات کرهای نیز موضعی مشابه این بار از سوی عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه گرفته شد و وی با اشاره به ناموفق ماندن مذاکرات مختلفی که در این مدت با مقامات کرهای بویژه توسط بانک مرکزی کشورمان انجام شده است، گفت: از نظر ما مسدود ماندن منابع ارزی ایران در کره بیش از آنکه به دلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا باشد ناشی از فقدان اراده سیاسی نزد دولت کرهجنوبی است. روز شنبه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه هم در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره انتشار شایعاتی درباره احتمال آزادی کشتی کرهای گفته بود: کشتی کرهای به دلیل ایجاد آلودگی زیست محیطی در آبهای خلیجفارس بر اساس دستور مقام قضایی توقیف شده و پرونده آن در مرحله دادرسی بوده و از این رو هر گونه تحول درباره این موضوع موکول به نظر مقام محترم قضایی است.
* فرار از تنگه هرمز
پس از توقیف نفتکش کرهجنوبی در آبهای خلیجفارس و بالا گرفتن نزاعها میان تهران و سئول بود که مقامات این کشور در ادعایی که مورد استهزای افکارعمومی نیز قرار گرفت خبر از اعزام یک واحد نظامی به سمت آبهای تنگه هرمز برای حفاظت از نفتکشهایشان دادند و وزارت دفاع کرهجنوبی مدعی رایزنی با «نیروهای دریایی چندملیتی» حاضر در آبهای مجاور منطقه شد.
با این حال پس از شکست دیپلماتیک کرهجنوبی در وادار کردن کشورمان به آزادسازی نفتکش این کشور، روز گذشته اخبار جدیدی مبنی بر عقبنشینی نیروی دریایی کرهجنوبی از تنگه هرمز منتشر شد. خبرگزاری یونهاپ، به نقل از یک منبع دیپلماتیک خبر داد که سئول در تلاش برای آنچه نشان دادن حسننیت کرهجنوبی خوانده شده است، واحد نظامی خود را از تنگه هرمز دور کرده است. کرهجنوبی پس از توقیف نفتکش این کشور در آبهای خلیجفارس، یک واحد از نیروهای نظامیاش (کشتی جنگی choe yeong) را به منطقه فرستاده بود اما اکنون برای تقویت روحیه مثبت و نشان دادن حسننیت خود در اثنای انجام مذاکرات با طرف ایرانی درباره آزادی این کشتی، نیروهایش را عقب رانده است. به گزارش یونهاپ، عقبنشینی نیروهای نظامی کرهجنوبی از تنگه هرمز پیش از سفر هیات دیپلماتیک این کشور به سرپرستی چوی جونگ کان، معاون وزیر خارجه کره به تهران انجام گرفته بود. این خبر که حکایت از شکست ادبیات تهدیدآمیز کرهجنوبی در مواجهه با اقدام ایران داشت در حالی بود که رزمایش موشکی پیامبر اعظم(ص) در روزهای گذشته و رونمایی از توانمندیهای موشکی کشورمان و برد 1800کیلومتری موشکهای نقطهزن که عملا همه آبهای مجاور ایران را تا اقیانوس هند پوشش میدهد حامل پیام آشکاری نسبت به هر گونه شیطنت در آبهای منطقه بود. در این میان انتشار این خبر از سوی مقامات کرهجنوبی را میتوان بهمثابه دریافت پیام اقتدار موشکی کشورمان نیز دانست.
* فشار غیرمستقیم به آمریکا
فعالیت دولت کرهجنوبی برای کسب رضایت ایران پس از توقیف نفتکش این کشور در آبهای خلیجفارس شدت بیشتری یافته است؛ مسالهای که عملا باعث تغییر رویه این کشور در اطاعت مطلق از دستورات کاخ سفید میشود. به عبارت دیگر، اگر سئول در 2 سال گذشته با خیالی نسبتا آسوده از پرداخت بدهیهایش به ایران استنکاف میورزید و مخالفتهای واشنگتن را بهانه این کار میدانست، حالا در برابر این رویه خود با امکانهای زیادی از سوی ایران مواجه شده است که میتواند ابتکار عمل را بیش از هر زمان دیگری به تهران بدهد. وابستگی بالای اقتصاد کرهجنوبی به شاهراه آبی خلیجفارس و تنگه هرمز و حجم بالای تبادلات اقتصادی در این منطقه باعث شده تا بیم توقیف نفتکشهای دیگر و افزایش نظارتهای ایران یک تهدید جدی برای اقتصاد این کشور به شمار برود. در چنین موقعیتی که تغییر ادبیات مقامات سئول چه در عقبنشینیهایی همانند موضع اعزام نیروی دریایی به تنگه هرمز و چه تکاپو برای یافتن راهی جهت تسویه بدهی 7 میلیارد دلاری ایران را میتوان نشانههایی از ثمربخشی استراتژی جدید ایران دانست. در همین زمینه وزارت خارجه کرهجنوبی در بیانیهای به اظهارات قائممقام وزارت خارجه این کشور درباره ادامه بلوکه 7 میلیارد دلار منابع ایران اشاره کرد و مدعی شد او به مقامهای ایران تاکید کرده است نظام مالی کرهجنوبی بشدت به نظام مالی آمریکا مرتبط و پیوسته است و استفاده از این منابع بلوکه، به همکاری واشنگتن نیاز دارد. به روایت این وزارتخانه، چویی جونگ کان گفت: «ما از ایران خواستیم این واقعیت را بفهمد و به طور فعال در تلاشها برای یافتن راههایی به منظور تضمین استفاده موثر از داراییهای بلوکه همکاری کند». یقینا گره خوردن امنیت اقتصادی کرهجنوبی به کسب رضایت ایران و پرداخت بدهی انباشت شدهای که این کشور دارد به افزایش فشارهای سئول به واشنگتن منتهی خواهد شد؛ امری که میتوان آن را به مثابه یک فشار غیرمستقیم و هوشمند از سوی ایران به حساب آورد.
***
[سرلشکر باقری: نیروهای مسلح ما در اوج آمادگی به سر میبرند]
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در حاشیه همایش مدیران بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس در جمع خبرنگاران درباره تحرکات اخیر آمریکا در منطقه گفت: پرواز ۲ فروند هواپیما «بی ۵۲» از آمریکا روی منطقه و بازگشت آنها ارزش عملیاتی قابل توجهی ندارد. سرلشکر محمد باقری افزود: طی یک ماه اخیر ناو هواپیمابر و ناو بالگردبر آمریکا و همچنین زیرسطحی جورجیا از منطقه خلیجفارس خارج شده و در شعاع بیش از هزار کیلومتر از سواحل ایران قرار گرفتهاند و مجموعه اقدامات دشمن که آن را نمایش قدرت نام گذشتهاند، نشان دهنده این است که نسبت به قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران دچار ترس و واهمه هستند. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تاکید کرد: نیروهای مسلح ایران با وجود علم به اینکه دشمن با توجه به آمادگی نیروهای مسلح ایران قادر به انجام کاری نیست اما برای پاسخ به همه این تهدیدات کاملا آماده است و نیروهای ما در اوج آمادگی به سر میبرند. سرلشکر باقری با اشاره به رزمایشهای اخیر نیروهای مسلح گفت: طی ۲۰ روز گذشته بیش از ۱۰ مورد رزمایش عملیاتی در زمین، دریا، پدافند، حوزه پهپادی و همچنین موشکی داشتیم و همچنین در حوزه زمینی رزمایشهایی را در روزهای آتی خواهیم داشت که نشان دهنده آمادگی بالای نیروهای مسلح برای دفاع از حریم امنیت و منافع ملی کشورمان است و این آمادگی همچنان ادامه خواهد داشت. وی افزود: وقتی فرمانده کل قوا تصمیم گرفت نیروهای مسلح در اوج آمادگی باشد، رزمایشهایی در ۲۰ روز انجام شد که البته میتوانستیم در ۳ روز هم این رزمایشها را انجام دهیم اما برای انعکاس بیشتر به مردم عزیزمان و آسوده کردن خیالشان ۲۰ روزه شد.
ارسال به دوستان
اخبار
شعار محوری و عناوین ایام دهه فجر اعلام شد
قائممقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی کشور شعار محوری و عناوین ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی 1399 را اعلام کرد. نصرتالله لطفی در مراسم اعلام شعار محوری و عناوین ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی 1399 گفت: از جمله اقدامات و برنامهریزیهای انجام شده در نهاد کهن شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به عنوان خادمین صدیق مردم عزیز و ولایتمدار، تعیین شعار محوری ایامالله دهه مبارک فجر در چهلودومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است که با در نظر گرفتن رشد و نمو مایه مباهات و پیشرفت و ترقیهای افتخارآمیز نهضت الهی احیاگر اسلام ناب محمدی صلیالله علیه و آله، حضرت امام خمینی رضوانالله تعالی علیه، شعار محوری ایامالله فجر سال جاری عبارت خواهد بود از «انقلاب اسلامی، بالنده و مقتدر، چون کوه استوار» و از همین منظر، اقدام بعدی تعیین عناوین اختصاصی ایامالله دهه فجر از 12 تا 22 بهمن بر مبنای اهداف، سیاستها و راهبردهای چهلودومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به منظور محور و چارچوب فعالیتهای هر روز از ایام در حوزه تبیین، مراسم، بیان دستاوردها، روشنگری و پاسخ به شبهات و فعالیتهای میدانی است که عناوین ایامالله دهه فجر چهلودومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی عبارتند از:
12/11/1399: انقلاب اسلامی، امام خمینی رضوانالله تعالی علیه، عبدصالح خدا، احیاگر اسلام ناب محمدی صلیالله علیه و آله
13/11/1399: انقلاب اسلامی، عدالت اجتماعی، اقتصاد مقاومتی، جهش تولید
14/11/1399: انقلاب اسلامی، جوان ایرانی، امید و خودباوری، پیشرفت علمی
15/11/1399: انقلاب اسلامی، سیره فاطمی، منزلت زن، سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی
16/11/1399: انقلاب اسلامی، مجاهدت انقلابی، کرامت انسانی، ایثار و شهادتطلبی
17/11/1399: انقلاب اسلامی، قرآن و معنویت، وحدت اسلامی، آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی عجلالله تعالی فرجه الشریف
18/11/1399: انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم انقلاب، امت ولایی، تمدن نوین اسلامی
19/11/1399: انقلاب اسلامی، نیروهای مسلح جهادی، اقتدار و صلابت، امنیت پایدار
20/11/1399: انقلاب اسلامی، بسیج فداکار، خدمت مؤمنانه، مدافعان سلامت
21/11/1399: انقلاب اسلامی، مکتب شهید سلیمانی، جبهه مقاومت، استکبارستیزی
22/11/1399: انقلاب اسلامی، یومالله 22 بهمن، عید بزرگ اسلامی، سرآغاز حکومت الله بر جهان
***
آیتالله رئیسی:
موشک و واکسن ایرانی منبع اقتدارآفرینی کشور است
آیتالله سیدابراهیم رئیسی در جلسه روز گذشته شورای عالی قوهقضائیه از رزمایش عظیم موشکی و پهپادی اخیر نیروهای مسلح به عنوان یکی از اقدامات انقلابی اقتدارآفرین برای کشور یاد کرد و گفت: در کنار این حرکت بزرگ، حرکت متخصصان ایرانی در تولید واکسن کرونا نیز منبع دیگر اقتدارآفرینی و تولید قدرت برای کشور است که عصبانیت دشمن از آن کاملا عیان است. آیتالله رئیسی گفت: وقتی بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در مسیر تولید واکسن حرکت کردند، دشمن سخت عصبانی شد و این عصبانیت و خشم را با تحریم این بنیاد و آستان قدس رضوی که در امور خیریه با این مجموعه همکاری دارد بروز داد اما سخن ما با آنها همان سخن بلند شهید بهشتی است که عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر. رئیس قوه قضائیه گفت: آستان قدس رضوی قبلهگاه عاشقان امام رضا(ع) از سراسر عالم و جایگاهی برای کسب معنویت و انسانسازی در جامعه ما است و تحریم این موسسه عظیم معنوی که خدمتگزار مردم و کارش رسیدگی به محرومان و مستضعفان است، موجب تنفر هر چه بیشتر از آمریکا و صهیونیستها میشود. آیتالله رئیسی بر همین اساس به کسانی که در حوزههای مختلف در کشور مشغول کار و تلاش هستند، متذکر شد آنچه برای کشور اقتدار میآفریند، تولید قدرت در همه بخشهای تولیدی، دفاعی، علم و فناوری و اقتصاد مقاومتی و دانشبنیان است و دشمن از اقتدار ایران در این حوزهها عصبانی است. وی با بیان اینکه امروز برای همگان ثابت شده دشمنان کینهتوز با تحریمهای خود اقتدار ملت ایران را هدف گرفتهاند، به دشمنان جمهوری اسلامی هم اعلام کرد ایران اسلامی یک لحظه از تولید قدرت در حوزههای مختلف غفلت نمیکند و به این اقتدارآفرینی توسط مردان و زنان و جوانان و دانشمندان خود افتخار میکند و خدا را بابت توفیقاتی که داشتهایم شاکریم.
***
آغاز رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا در سواحل مکران
فرمانده نیروی زمینی ارتش گفت: رزمایش اقتدار ۹۹ این نیرو از امروز با حضور تیپهای هوابرد، نیروهای مخصوص و واکنش سریع در سواحل مکران آغاز میشود. به گزارش روابط عمومی ارتش، امیر سرتیپ کیومرث حیدری با بیان اینکه این نیرو رزمایشی هدفمحور و خاص را در سواحل مکران برگزار میکند، اظهار کرد: رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا با حضور تیپ ۵۵ هوابرد، تیپ ۶۵ نیروی مخصوص و ویژه، تیپ ۲۲۳ واکنش سریع با پشتیبانی ترابری و رزمی نیروی هوایی و هوانیروز ارتش در سواحل مکران برگزار میشود. وی با تأکید بر اینکه اهداف و ویژگیهای این رزمایش منحصر به فرد است، افزود: پس از تغییرات عمدهای که در پی فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در ساختار یگانهای نزاجا ایجاد شد، این رزمایش به صورت تهاجمی و هدفمحور برای نخستینبار در سطح نزاجا برگزار میشود. امیر سرتیپ حیدری اظهار داشت: تمام تاکتیکهای به کار گرفته شده در این رزمایش ترکیبی، بومی و خلاقانه است که متناسب با ساختارهای جدید نیروی زمینی ارتش هویت پیدا میکند. وی با اشاره به اینکه تجهیزات و تسلیحات به کار گرفته شده در این رزمایش عمدتا ساخت صنایع داخلی، متخصصان نیروی زمینی و صنعت دفاعی کشور است، تصریح کرد: مهمترین هدف این رزمایش ارزیابی قدرت تحرک و تهاجم تیپها و لشکرهای واکنش سریع و متحرک هجومی نیروی زمینی ارتش است.
ارسال به دوستان
وزارت خارجه آلمان ضمن اذعان به ناکارآمد بودن سازوکار مالی اروپا برای تعامل تجاری با ایران، اعلام کرد ناکارآمدی «اینستکس» تقصیر ایران است!
زیر و رو کشی اروپا
گروه سیاسی: به فاصله اندکی پس از ادعاهای خلاف عرف دیپلماتیک «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه درباره ادعای حرکت ایران به سمت سلاح هستهای و مذاکره سخت درباره توان موشکی و منطقهای ایران، وزارت خارجه آلمان هم اعلام کرد سازوکار مالی اروپا برای تجارت با ایران موسوم به «اینستکس» -که تنها گام محدودی بوده که تروئیکای اروپا برای برجام بهرغم تعهدات فراوان خود انجام داده است- تا حد زیادی بیاثر بوده است.
به گزارش «وطن امروز»، وزارت خارجه آلمان در پاسخ به سوال یک عضو پارلمان فدرال آلمان و عضو حزب سبز این کشور درباره اینستکس، ضمن اذعان به ناکارآمد بودن سازوکار مالی اروپا برای تعامل تجاری با ایران اعلام کرد از ۲ سال پیش که این سازوکار ایجاد شده تاکنون، تنها یک تراکنش مالی برای صادرات تجهیزات درمانی از طریق این سازوکار انجام شده است.
با این حال و پس از اعتراف معنادار آلمان مبنی بر ناکارآمدی سازوکار اینستکس، «آنتی لیندرتسه» از مقامات وزارت خارجه آلمان در پاسخ به سوال نماینده پارلمان این کشور، ایران را مسؤول ناکارآمدی سازوکار اینستکس معرفی کرد. وی در این زمینه گفت: «شرکتهای اروپایی متعددی تمایل خود را برای تجارت از طریق اینستکس ابراز کردند و مذاکراتی را نیز با این شرکت انجام دادند. تکمیل و موفقیت یک تراکنش وابسته به عوامل زیاد و اغلب بسیار پیچیدهای است و بویژه (وابسته) به همکاری طرف ایرانی است که تاکنون با هر گونه تراکنش بیشتر موافقت نکرده است».
این ادعای آلمانیها البته با واکنش بانک مرکزی ایران روبهرو شد. صفحه توئیتر روابط عمومی بانک مرکزی در واکنش به ادعای آلمانها که ایران را مقصر ناکارآمدی اینستکس اعلام کردند، نوشت: «کانال اینستکس برای نجات برجام طراحی شد اما کار نکرد چون کشورهای اروپایی شجاعت کافی برای اعمال قدرت اقتصادی ملی و مستقل خویش را نداشتند». در ادامه واکنش بانک مرکزی آمده است: «همچنین آنان هیچ راهی برای تامین مالی اینستکس نیافتند. مشخص است که ایران تنها برای حفظ کانال اروپایی و واردات کالاهایی که قادر است از کانالهای دیگر تامین کند، حاضر به جابهجایی منابع مالی خود نیست».
اینستکس - ابزار حمایت از مبادلات تجاری- پس از خروج دولت آمریکا از برجام قرار بود روابط تجاری ایران و اروپا را فارغ از تحریمهای آمریکا شکل دهد. سازوکار اینستکس که ابتدا SPV نام داشت، ژانویه سال 2019 میلادی حدود یک سال پس از خروج آمریکا از توافق هستهای رونمایی شد. با این وجود مارس 2020 یعنی بعد از 14 ماه از ایجاد شدن، این سامانه توانست نخستین و تنها تراکنش خود را با ایران درباره تجهیزات درمانی انجام دهد، چرا که آمریکا شرکتهای اروپایی را تهدید و اعلام کرده بود شرکتهایی که از این طریق تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض میکنند در معرض قطع دسترسی به نظام بانکی آمریکا قرار خواهند گرفت، به همین خاطر شرکتهای اروپایی به دلیل نگرانی از تحریمهای آمریکا رغبتی برای کار با این سازوکار نشان ندادند. در آن مقطع رادیو فرانسه پس از ثبت این شرکت گزارش داد: بعید به نظر میرسد اینستکس در مبادلات تجاری ایران و اروپا تأثیر چشمگیری داشته باشد. در آغاز گفته میشد «سازوکار ویژه» برای صادرات نفت به کار خواهد آمد اما با توجه به اینکه اروپاییان دیگر تقریبا هیچ نفتی از ایران نمیخرند، گشایش این کانال جدید بیشتر به درد شرکتهای کوچک خواهد خورد.
با این وجود تیم سیاست خارجی دولت ابتدا با خوشبینی به راهاندازی اینستکس مینگریست و در چنین فضایی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در نخستین اظهارنظر رسمی خود پس از اعلام عملیاتی شدن سازوکار مالی اینستکس در ادعایی عجیب این کانال مالی را دارای اهمیتی استراتژیک خواند. محمدجواد ظریف تیرماه 98 در مراسم روز صنعت و معدن گفت: «اینستکس اگرچه پاسخی به تعهدات اروپاییها و خواست ایران نیست اما یک ارزش استراتژیک و راهبردی دارد و آن این است که نزدیکترین متحدان آمریکا در روابط اقتصادی خود در حال فاصله گرفتن از آمریکا هستند!» عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه هم درباره اینستکس اظهار داشت: نظام پرداخت مالی ایران با اروپا اگر چه نخست برای کالاهای غیرتحریم شده مورد استفاده قرار خواهد گرفت اما در نهایت موارد تحریمشده را نیز پوشش خواهد داد و درواقع هدف از ایجاد این زیرساخت نیز مبادلات کالاهای تحریمشده است. اما زمان زیادی نگذشت تا چشم دولتمردان به واقعیت این سازوکار باز شود. بیژن زنگنه، وزیر نفت در اظهارنظری به پاسخگو نبودن اینستکس اذعان کرد. وی در این زمینه اذعان کرد: اگر اینستکس را به عنوان یک عملیات در نظر بگیرند، بدون واریز مطمئن پول به آن یا با واریز 3 یا 4 میلیون دلار یا یورو، این سازوکار پاسخگو نیست؛ باید پول نفت به آن واریز شود. در نهایت هم حسن روحانی 12 تیرماه 98 در جلسه هیات دولت تصریح کرد: امروز اینستکس تنها سازوکاری بدون پول است و اینستکس توخالی به هیچ دردی نمیخورد. ۳ کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان که از مشارکتکنندگان در برجام محسوب میشوند پس از انتخابات سوم نوامبر آمریکا و پیروزی جو بایدن، نامزد دموکرات، رویکرد خود را در مواجهه با برنامه هستهای ایران و برجام تغییر دادهاند و بهرغم عمل نکردن به هیچ کدام از تعهدات خود در توافق هستهای سال 94، روزی نیست که زیادهخواهی جدیدی از کشورمان طلب نکنند. البته در این میان بیعملی دستگاه سیاست خارجی و رویکرد مداراگونه دولت دوازدهم با این ۳ کشور، در اتخاذ این رویکرد از سوی تروئیکای اروپا بیتاثیر نبوده است اما مصوبه هستهای مجلس شورای اسلامی - اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران- تا حد زیادی توانست تعهدات و تکالیف را در برجام متوازن کند و پاسخ درخوری به بدعهدی اروپاییها دهد. در مقدمه طرح مجلس آمده است: پس از گذشت 2 سال و نیم از خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپایی به صدور بیانیه سیاسی اکتفا کرده و فقدان اراده و توان اروپا برای اجرای تعهدات بویژه در زمینه تضمین صادرات نفت و تسهیل مبادلات بانکی، همراهی عملی دولتها، شرکتها و بانکهای اروپایی با تحریمهای آمریکا و ایجاد عدم توازن در پایبندی ایران و دیگر اعضای باقیمانده در برجام به تعهدات، آشکار شده است.
ارسال به دوستان
رئیس مجلس در نشست مجازی رؤسای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی مجالس کشورهای حامی فلسطین:
صهیونیستها فقط زبان زور را میفهمند
گروه سیاسی: نشست مجازی رؤسای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی مجالس کشورهای حامی فلسطین روز گذشته به میزبانی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
رئیس مجلس ایران سخنران ویژه روز گذشته این نشست بود. محمدباقر قالیباف در اظهارات خود در این نشست گفت: همانطور که میدانید اشغال کشور فلسطین و آوارگی فلسطینیهای ساکن در این سرزمین، بدترین فاجعهای است که جریان انحرافی صهیونیسم بعد از جنگ دوم جهانی در قلب جهان اسلام ایجاد کرد. قالیباف اضافه کرد: به رغم گذشت 73 سال از این رویداد تلخ و روز نکبت، همچنان بیش از 4 میلیون فلسطینی در اردوگاهها و در بدترین شرایط معیشتی به سر میبرند و هزاران نفر در زندانهای رژیم صهیونیستی اسیر، زندانی و تحت شکنجهاند. شهرکهای صهیونیستی همچنان توسعه مییابد و هر روز زنان و کودکان فلسطینی به خاک و خون کشیده میشوند و هر روز خانه فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی به بهانههای مختلف تخریب میشود.
قالیباف همچنین گفت: بیش از ۲ میلیون فلسطینی، ۱۴ سال است در غزه، تحت محاصره کامل انسانی قرار دارند و بیش از 6 میلیون فلسطینی در سرزمینهای اشغالی ۱۹۴۸ و کرانه غربی زیر سلطه صهیونیستها و جو نظامی، پلیسی و امنیتی وحشتناک و غیرانسانی به سر میبرند که یک تراژدی دردناک برای بشر در قرن ۲۱ است. رئیس مجلس ادامه داد: تأسفبارتر از این اتفاقات این است که همه این جنایتها در سکوت و مماشات برخی حاکمان جهان اسلام، سازمان ملل و سازمانهای مدافع حقوق بشر در حال وقوع است. امروز ما نه تنها شاهد حمایت و کمک به مردم مظلوم فلسطین نیستیم، بلکه متأسفانه معدودی از حاکمان کشورها با نادیده انگاشتن حقوق ملت فلسطین، با برقراری روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری و حتی نظامی - امنیتی و سرمایهگذاری، به پروژههای شهرکسازی صهیونیستها کمک میکنند. وی اضافه کرد: امروز همه ما مسؤولیم و کمترین وظیفه انسانی و اسلامی ما این است که با صدای بلند فریاد برآوریم و صدای مظلومیت فلسطین را به گوش جهانیان برسانیم. محور آمریکایی- صهیونیستی، سناریوی تجزیه کشورهای اسلامی منطقه را به موازات اخراج فلسطینیها از سرزمین اجدادیشان و یهودیسازی و تخریب مسجدالاقصی دنبال میکند. قالیباف یادآور شد: بیتردید اگر امروز جهان اسلام متوجه این توطئه خطرناک نشود و از وقوع آن ممانعت نکند و صهیونیستها در صورتی که بتوانند قبح عادیسازی روابط را برطرف کنند، گام بعدی را برای تجزیه جهان اسلام برخواهند داشت. جهانیان در سالهای اخیر، روابط نزدیک صهیونیسم و تروریسم را در بخشهایی از منطقه غرب آسیا بویژه سوریه شاهد بودهاند. این خصومت صهیونیستها با هدف تجزیه کشورهای اسلامی دنبال میشود و باید هوشیار بود. قالیباف اضافه کرد: معتقدیم پارلمانها تصویر گویا و زبان حال مردم هستند و میتوانند از ظرفیت خود در جهت حمایت از ملت مظلوم فلسطین و بیان این فجایع در نطقهای پارلمانی استفاده کنند. این حداقل کاری است که میتوان برای فلسطین انجام داد. وی همچنین گفت: ما در مجلس شورای اسلامی ایران بویژه در این مرحله حساس، با بهکارگیری دیپلماسی پارلمانی برای تحقق حقوق مشروع ملت فلسطین تلاش میکنیم و ضمن حمایت از راهحل مقاومت به عنوان یک حق مشروع، بر راهحل سیاسی فلسطین از طریق ثبت طرح برگزاری همهپرسی در میان ساکنان اصیل فلسطین شامل مسلمان، مسیحی و یهودی در سازمان ملل تأکید کردهایم، هرچند صهیونیستها ثابت کردهاند فقط زبان قدرت را میفهمند. رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: خوشبختانه امروز ملت و مقاومت فلسطین، بیدار، سرزنده و بالنده است و اسیر این توطئهها نخواهد شد. باور داریم ملت فلسطین از حقوق حقه خود کوتاه نخواهد آمد و ما نیز وظیفه داریم از این روحیه مبارزه و مقاومت تا حد ممکن حمایت کنیم. قالیباف تاکید کرد: بیتردید طرح آمریکایی- صهیونیستی موسوم به معامله قرن، شکست خورده است و ملتها بیدار و هوشیارند و با داشتن عقبه و فرهنگ غنی اسلامی نخواهند گذاشت صهیونیستها بر منطقه مسلط شوند. وی در پایان گفت: همزمان با ایام سالگرد سردار شهید سپهبد سلیمانی، قهرمان بینالمللی مبارزه با تروریسم، یاد و خاطره سرداری را که از سوی مقاومت و مردم فلسطین شهید قدس نام گرفت گرامی میدارم و بار دیگر از مشارکت همه عزیزان در این نشست مجازی تشکر و قدردانی میکنم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|