|
آلکنو ۳ بازیکن را خط زد
با تصمیم ولادیمیر آلکنو، سرمربی تیم ملی والیبال ایران علی رمضانی، اسماعیل مسافر و اسماعیل طالبی از جمع اردونشینان کنار رفتند. آلکنو همراه با دستیارانش با این ۳ بازیکن گفتوگو و از حضور و تلاش آنها در تمرینات تشکر کردند. سرمربی تیم ملی به این بازیکنان یادآور شد امکان فراخوانیشان به اردو باز هم وجود دارد. به گفته امیر خوشخبر، سرپرست تیم ملی، برای این ۳ بازیکن همچون دیگر بازیکنان درخواست ویزای ایتالیا شده تا دست سرمربی تیم ملی برای تغییرات لحظه آخری هم باز باشد.
ارسال به دوستان
شکست پرسپولیس و فولاد و تساوی تراکتور در آسیا
شب تلخ
دوشنبهشب برای نمایندگان فوتبال ایران در لیگ قهرمانان آسیا شب خوبی نبود؛ پرسپولیس با غافلگیر شدن مقابل الوحده امارات یک بر صفر باخت اما همچنان در صدر جدول گروه باقی ماند، فولاد برابر السد شکست خورد تا امیدش برای صعود بسیار کم شود و تراکتور باز هم تن به تساوی داد، این بار مقابل پاختاکور. اما بپردازیم به شکست پرسپولیس که تا امروز بهترین نماینده ایران در آسیا بوده است. پرسپولیس در چارچوب هفته پنجم و دور برگشت مسابقات لیگ قهرمانان آسیا به مصاف الوحده امارات رفت اما با گلی که در دقیقه 5 این بازی دریافت کرد مقابل حریف اماراتی شکست خورد تا قرمزها پس از 9 بازی در لیگ قهرمانان آسیا در امر گلزنی ناکام باشند. آخرین بار پرسپولیس در بازی برگشت مرحله گروهی لیگ قهرمانان سال گذشته مقابل الدحیل با نتیجه یک بر صفر شکست خورد اما پس از آن در 9 بازی پیاپی آسیایی خود موفق به گلزنی شده بود. این تیم فصل گذشته پس از بازی با الدحیل و ناکامی در گلزنی، با 4 گل الشارجه امارات را شکست داد، سپس با یک گل از سد السد قطر گذشت، در ادامه 2 بر صفر پاختاکور ازبکستان را شکست داد. قرمزها در مصاف با النصر عربستان به تساوی یک - یک دست یافتند و در بازی فینال هم با وجود شکست مقابل اولسان هیوندای کرهجنوبی موفق به باز کردن دروازه این تیم شدند. پرسپولیس در 4 بازی ابتدایی خود در این فصل از لیگ قهرمانان آسیا هم در امر گلزنی موفق عمل کرد تا اینکه در مصاف با الوحده امارات در باز کردن دروازه حریف خود ناکام بود. شاگردان یحیی گلمحمدی تلاش زیادی برای گلزنی مقابل الوحده انجام دادند اما موقعیتهای گلزنی را مهاجمان و بازیکنان هجومی این تیم یکی پس از دیگری از دست دادند تا پرسپولیس نخستین باخت خود در این فصل لیگ قهرمانان را تجربه کند.
* پرسپولیس کار سایر نمایندگان ایران را سختتر کرد
از سویی پرسپولیس با شکست مقابل الوحده، امتیازات تیم دوم جدول گروه E را به عدد ۱۰ رساند تا کار تیمهای امیدوار به صعود به عنوان تیم دوم گروهها دشوار شود. همانطور که اشاره شد دیدارهای هفته پنجم مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا در منطقه غرب، دوشنبهشب در گروههای مختلف برگزار شد. در گروه B تراکتور ایران با وجود چهارمین کلینشیت خود در رقابتها و تبدیل شدن به تنها تیم شکستناپذیر ایرانی لیگ قهرمانان، نتوانست به عنوان صدرنشین به یکهشتم نهایی صعود کند. شاگردان خطیبی مقابل پاختاکور به تساوی بدون گل رسیدند و حالا برای قطعی کردن رتبه دوم خود به یک تساوی نیاز دارند اما برای قرار گرفتن میان برترین تیمهای دوم گروههای پنجگانه باید بر شارجه صعودکرده غلبه کنند. در گروه D هم فولاد ایران مقابل السد قطر یک بر صفر شکست خورد و با 5 امتیاز در رتبه سوم جدول مسابقات قرار گرفت. تنها خوششانسی فولادیها در هفته پنجم، شکست دور از انتظار النصر مقابل الوحدات بود که باعث شد هنوز فرصت صعود داشته باشند. فولاد برای زنده نگه داشتن امیدهای خود برای صعود، چارهای جز کسب پیروزی پرگل مقابل نماینده اردن ندارد و باید امیدوار باشد النصر با اختلاف مقابل سپیدپوشان قطری شکست بخورد. در صورت تحقق این دو اتفاق، فولاد 8 امتیازی خواهد شد که شاید نتواند نماینده ایران را جزو برترین تیمهای دوم قرار دهد. در گروه E نیز همانطور که گفته شد پرسپولیس ایران مقابل الوحده با یک گل مغلوب شد و نتوانست صدرنشینی خود را قطعی کند. پرسپولیس تاکنون بیشتر از هر تیمی در مسابقات امتیاز گرفته و به عنوان صدرنشین یا تیم دوم گروه، راهی یکهشتم نهایی میشود. البته این شکست، امتیازات الوحده را به عدد 10 رساند که برای یک تیم رده دومی امتیاز بالایی است و حال کار سایر تیمها از جمله نمایندگان ایران که به صعود به عنوان تیم دوم گروههای خود امیدوارند، سخت شده است.
***
روایت سایت قطر ی از درخشش دروازهبان السد مقابل فولاد
سایت قطری استاد الدوحه نوشت دروازهبان السد در دیدار مقابل فولاد ایران در چند صحنه درخشید. السد با یک گل از سد فولاد گذشت و به صعود به یکهشتم نهایی نزدیکتر شد. تنها گل بازی با ضربه سر «نام تائه هی» با پاس زیبای «حسن الهیدوس» به ثمر رسید. السد بخوبی از شکست النصر مقابل الوحدات اردن بهره برد و در فاصله یک هفته مانده تا پایان مرحله گروهی، به صدر جدول گروه D رسید. شاگردان ژاوی با اینکه به صعود به جمع 16 تیم پایانی نزدیک شدهاند، روز پنجشنبه گام سختتری دارند و آن هم مقابل النصر خواهد بود. السد مقابل تیمی سرسخت بازی قدرتمندی ارائه کرد و «بغداد بونجاح» هم در نیمه دوم، موقعیتی آسان را مقابل دروازه فولاد از دست داد. «مشعل برشم» دروازهبان السد هم درخشش قابل توجهی داشت و دروازه تیمش را در مقابل چند فرصت خطرناک حفظ کرد.
ارسال به دوستان
چالش جدی پیش روی رزمیکار ایرانی
چرا رقبای علیاکبری انصراف میدهند؟
امیرعلی اکبری، فرنگیکار سابق تیم ملی کشتی کشورمان که چند سالی است وارد مبارزات حرفهای رزمی شده و مبارزات خوبی هم از او شاهد بودهایم، مدتی است دچار چالشی جدی شده و رقبایش یکی بعد از دیگری از مبارزه با او منصرف میشوند.
«عباسوف» یک بار و «مالیخین» ۲ بار از دیدار برابر رقیب رزمیکار خود از ایران انصراف دادهاند و امیر در آخرین مبارزه خود بعد از نزدیک به ۲ سال در سنگاپور در مبارزاتی که سازمان «ONECHAMPIONSHIP» برگزارکننده آن بود، در پیکار با «کانگ» کرهای، قفس مبارزه را بازنده ترک کرد.
نکتهای که در چند وقت اخیر باعث نگرانی علاقهمندان به علیاکبری شده، اختلاف او با سازمان «ACA» است. برخی کارشناسان مسائل اخیری را که وی درگیر آن بوده به همین موضوع ربط میدهند و شنیده میشود این اختلاف چالشی جدی پیش روی امیر علیاکبری قرار داده است.
این رزمیکار حرفهای کشورمان تاکنون با سازمانهای مختلف قرارداد بسته که معروفترین آن نیز سازمان آمریکایی «UFC» بود که با سروصدا شروع شد و در سکوت به فسخ قرارداد انجامید.
نکتهای که امیر را در این چالش جدی قرار داده، عقد قرارداد با سازمان «وان چمپیونشیب» است. این در حالی است که وی با سازمان بلاروسی «ACA» قرارداد داشته و قبل از خاتمه قرارداد و انجام کامل تعهدات، با سازمان جدید وارد مذاکره شده و قرارداد بسته و سازمان فوق نیز درخواست غرامت سنگینی را داشته است.
به نظر میرسد موضوع فوق چالشی جدی پیش روی این رزمیکار حرفهای کشورمان باشد که اگر ختم به خیر نشود، جریمه سنگینی متوجه وی خواهد شد.
ارسال به دوستان
اخبار
افطار بازیکن لسترسیتی هنگام بازی رسمی
مدافع مسلمان لسترسیتی در جریان بازی لیگ برتر انگلیس افطار و دروازهبان کریستال پالاس نیز به احترام او بازی را متوقف کرد. در چارچوب هفته سیوسوم لیگ برتر انگلیس، لسترسیتی به مصاف کریستال پالاس رفت و به برتری 2 بر یک رسید. جدا از برد لستر و تثبیت رتبه سوم این تیم در لیگ برتر انگلیس، کار شایسته مدافع مسلمان این تیم مورد توجه رسانهها قرار گرفت. دقیقه 35 این مسابقه، «وسلی فوفانا» برای افطار به بیرون از زمین مسابقه رفت تا با نوشیدن آبمیوهای روزهاش را باز کند. در این صحنه، دروازهبان تیم کریستال پالاس از زدن ضربه دروازه خودداری کرد تا این بازیکن پس از افطار خود به میدان بازگردد. فوفانا پس از این اتفاق در پایان بازی در فضای مجازی از «ویسنته گیتا» تشکر و اعلام کرد چنین اتفاقاتی در زمین، فوتبال را شگفتانگیز میکند.
***
ناگلزمان سرمربی بایرنمونیخ شد
باشگاه بایرنمونیخ با انتشار بیانیهای به صورت رسمی یولیان ناگلزمان را به عنوان سرمربی بعدی تیم خود معرفی کرد. باشگاه بایرنمونیخ با انتشار بیانیهای در سایت رسمی خود اعلام کرد ناگلزمان را برای هدایت این تیم در فصل آینده استخدام کرده است. هانسی فلیک، سرمربی فعلی باواریاییها که تیمش در آستانه قهرمانی در بوندسلیگا قرار دارد، به دلیل اختلاف با حسن صالح حمیدزیچ، مدیر ورزشی باشگاه اعلام کرد در پایان فصل از باواریاییها جدا میشود و شنیدهها از تمایل وی برای جانشینی یوآخیم لوو در تیم ملی آلمان حکایت دارد. مطابق اعلام باشگاه بایرنمونیخ، قرارداد هانسی فلیک به درخواست خود او و با توافق دوجانبه فسخ میشود. در همین حال سایت گل اعلام کرد بایرنمونیخ برای به خدمت گرفتن ناگلزمان 33 ساله، به لایپزیش غرامتی 25 میلیون یورویی خواهد پرداخت. قرارداد ناگلزمان با بایرنمونیخ 5 ساله است. ناگلزمان که دوران بازیگریاش به خاطر مصدومیتی شدید از ناحیه زانو خیلی زود به پایان رسید، مربیگری را سال 2016 در تیم هوفنهایم آغاز کرد و ۳ سال بعد به لایپزیش پیوست و نتایج خوبش در این
۲ تیم، باواریاییها را متقاعد کرد او را به عنوان سرمربی بعدیشان انتخاب کنند.
***
گزینههای المپیکی کشتی آزاد در لهستان محک میخورند
کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد در نظر دارد برخی نفرات مورد نظر در ترکیب تیم المپیکی خود را در تورنمنت زیلکوفسکی لهستان محک بزند. اواخر فروردینماه بود که ۳ آزادکار منتخب ایران یعنی امیرمحمد یزدانی، یونس امامی و محمدحسین محمدیان توانستند با حضوری پیروزمندانه در رقابتهای گزینشی المپیک در قاره آسیا سهمیههای باقیمانده المپیک در اوزان ۶۵، ۷۴ و ۹۷ کیلوگرم را کسب کنند. به این ترتیب با احتساب ۳ سهمیه کسب شده در رقابتهای جهانی ۲۰۱۹ قزاقستان، سهمیههای المپیک برای تیم ملی کشتی آزاد تکمیل شد تا این تیم با ترکیبی کامل راهی توکیو شود اما دغدغههای کادر فنی با مشخص شدن تکلیف سهمیههای المپیک هنوز تمام نشده و غلامرضا محمدی و همکارانش در نظر دارند برخی گزینههای ترکیب تیم اعزامی به المپیک را در یک میدان بینالمللی معتبر محک بزنند. به همین دلیل برخی آزادکاران منتخب کادر فنی اواسط خردادماه راهی جام زیلکوفسکی لهستان خواهند شد تا در آخرین میدان تدارکاتی قبل از المپیک به مصاف رقبای خود بروند. در همین راستا ابراهیم مهربان، مربی تیم ملی کشتی آزاد کشورمان با اشاره به روند انتخاب برخی ملیپوشان اعزامی به بازیهای المپیک توکیو گفت: «بچههای ما تورنمنت بینالمللی جام زیلکوفسکی را پیش رو دارند که کادر فنی برای محک زدن بچهها نگاه ویژهای به این مسابقات دارد. البته اعزام به لهستان از قبل جزو برنامههای ما بود که دست ما را برای انتخاب نفرات المپیکی باز خواهد کرد».
البته در کشتی فرنگی هم شرایط مشابهی وجود دارد و محمد بنا در نظر دارد در همان زمان در تورنمنت بینالمللی جام پیتلاسینسکی لهستان، برخی گزینههای المپیکی خود را محک بزند. نهمین مرحله از اردوی تیم ملی کشتی آزاد نیز از روز ۶ اردیبهشتماه در محل خانه کشتی شهید ابراهیم هادی مجموعه ورزشی آزادی تهران آغاز شده که تا ۱۷ اردیبهشت پیگیری خواهد شد.
ارسال به دوستان
از احتمال تا واقعیت رسیدن سهراب و کیانوش به سهمیه المپیک
هزار و یک اما و اگر!
علی فیض: رسیدن سهراب مرادی یا کیانوش رستمی به سهمیه المپیک دسته ۹۶ کیلوگرم به اما و اگرهای فراوانی کشیده است.
وزنهبرداری ایران در المپیک توکیو تنها ۲ سهمیه دارد که یک سهمیه آن توسط علی داوودی در فوق سنگین قطعی شده است و یک سهمیه دیگر باقی مانده که یا در دسته ۹۶ کیلوگرم خواهد یا در دسته ۱۰۹ کیلوگرم. فدراسیون بیشتر به دنبال این است در دسته ۹۶ کیلوگرم سهمیه بگیرد چون شانس گرفتن مدال در این وزن بیشتر است و سهراب مرادی و کیانوش رستمی دنبال یک سهمیه این وزن هستند. برای گرفتن این سهمیه یکی از آنها باید یا جزو 8 وزنهبردار اول وزن باشد یا در بین وزنهبرداران آسیایی بیشترین امتیاز را داشته باشد که به دلیل امتیاز کمی که دارند جزو 8 نفر نمیتوانند باشند و تمام امیدشان رسیدن به سهمیه بهترین وزنهبردار قاره است.
پس از پایان مسابقات وزنهبرداری قهرمانی آسیا در ازبکستان، از آنجا که سهراب مرادی و کیانوش رستمی نتوانستند حداکثر امتیاز لازم را بگیرند، کسب سهمیه دسته ۹۶ کیلوگرم برای ایران به اما و اگرهای فراوانی کشیده است و انواع احتمالات برای رسیدن به این سهمیه مطرح است.
* قطعیترین راه؛ وزنه زدن در کلمبیا
از آنجا که وزنهبردار قرقیزستان امتیاز بالاتری نسبت به سهراب و کیانوش دارد و فعلا شانس اصلی کسب عنوان بهترین وزنهبردار قاره آسیاست، بنابراین یکی از قطعیترین راهها برای کسب سهمیه این است که سهراب مرادی یا کیانوش رستمی در مسابقات گزینشی المپیک کلمبیا بتوانند مجموع امتیازات خود را به امتیازی بالاتر از وزنهبردار قرقیزستان برسانند.
مجموع امتیازات وزنهبردار قرقیزستان پس از قهرمانی آسیا ۳۲۲۶ است.
سهراب مرادی در صورتی که در کلمبیا مجموع ۳۸۸ کیلوگرم را ثبت کند، 117/941 امتیاز میگیرد و میتواند مجموع امتیازات خود را به ۳۲۲۷ برساند و بالاتر از وزنهبردار قرقیز قرار بگیرد.
کیانوش رستمی کار برایش بسیار سختتر است. او برای پیش افتادن از وزنهبردار قرقیزستان باید حدود ۱۲۰۰ امتیاز بگیرد و در واقع در کلمبیا باید ۴۰۲ کیلوگرم وزنه بزند که کار بسیار مشکلی محسوب میشود.
حالا اگر این امتیازات در مسابقات کلمبیا پیش نیاید، باید امید این ۲ وزنهبردار به احتمال تغییرات در رنکینگ باشد.
البته در صورتی که سهراب مرادی به هر دلیلی به کلمبیا نرود یا در کلمبیا نتواند وزنه بزند، کیانوش رستمی با مجموع ۳۷۸ کیلوگرم و کسب ۱۰۵۰ امتیاز بالاتر از سهراب مرادی قرار میگیرد و میتواند به تغییرات رنکینگ چشم داشته باشد.
* بررسی احتمال تغییرات در رنکینگ دسته ۹۶ کیلوگرم
در صورتی که سهراب مرادی و کیانوش رستمی در مسابقات کلمبیا نتوانند اختلاف امتیاز با وزنهبردار قرقیز را جبران کنند، باید امیدوار باشند که تغییرات رنکینگ به نفع آنها باشد که البته این رنکینگ هم پیچیدگیهای خاص خود را دارد. در صورتی که رنکینگ ریزش داشته باشد و وزنهبردار قرقیز بتواند جزو 8 نفر رنکینگ باشد، یکی از ۲ وزنهبردار ایران میتواند سهمیه بهترین وزنهبردار قاره را بگیرد.
ارسال به دوستان
ادامه انتظار ساحلیبازان برای پاسخ AFC
کار به شکایت میکشد؟
کنفدراسیون فوتبال آسیا هنوز پاسخ اعتراض فدراسیون فوتبال به حذف تیم ملی فوتبال ساحلی از جامجهانی روسیه را نداده است.
از اعتراض فدراسیون فوتبال ایران به نحوه انتخاب تیمها برای حضور در جامجهانی فوتبال ساحلی روسیه و کنار گذاشته شدن ساحلیبازان ایران چند روز میگذرد اما هنوز کنفدراسیون فوتبال آسیا پاسخی به این اعتراض نداده است. البته امکان دارد با اتمام تعطیلات پایان هفته در کشورهایی مانند مالزی که با تقویم میلادی پیش میروند، پاسخی در روزهای آینده به دست فدراسیون فوتبال کشورمان برسد.
مطابق آنچه فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرده «بر اساس تصمیم حیرتانگیز کنفدراسیون فوتبال آسیا، عمان با وجود کسب امتیاز کمتر نسبت به ایران، در سایت AFC به عنوان نماینده سوم آسیا معرفی شده است». فدراسیون فوتبال معتقد است «بر اساس مصوبه و معیار کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا، تیمهای ژاپن، امارات و ایران با کسب به ترتیب ۲۷۰، ۲۴۰ و ۲۳۰ امتیاز در 3 دوره گذشته مسابقات آسیایی، باید به عنوان نمایندگان قاره آسیا در جامجهانی ۲۰۲۱ روسیه حضور داشته باشند».
با این اوصاف، هیچکس در فدراسیون فوتبال از دلیل حذف تیم ملی ایران باخبر نیست و این موضوع تبدیل به ابهام بزرگی برای اهالی خیابان سئول شده است. این بیخبری از اصل ماجرا در حالی است که کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده بود به توصیه کمیته فوتسال و فوتبال ساحلی اعتماد خواهد کرد و نتایج ۸ تیم برتر ۳ دوره اخیر رقابتها را معیار قرار خواهد داد.
تنها منبع معتبر در این زمینه، مهدی تاج، رئیس کمیته فوتسال و فوتبال ساحلی AFC و همینطور یکی از نواب شیخ سلمان (رئیس AFC) و عضو کمیته اجرایی این نهاد است. او که مستقیما در تصمیمگیری برای حضور تیمها در جامجهانی نقش داشته، به مسؤولان فدراسیون اعلام کرده ایران جزو گزینههای صعود بود اما نمیداند چه اتفاقی رخ داده که در نهایت منجر به کنار گذاشتن ایران شده است!
اگر چه مهدی تاج به مسؤولان فدراسیون اعلام کرده ایران جزو گزینههای صعود بود اما باید دید خود او به عنوان رئیس کمیته فوتبال ساحلی، در مقابل تغییر تیمها از سوی این کنفدراسیون چه اقدامی را انجام خواهد داد تا از اعتبار و جایگاه خودش - نه صرفا ایران - دفاع کند، چرا که در وهله نخست AFC دستورات کمیته زیر نظر او را از درجه اعتبار ساقط کرده است!
در وضعیت کنونی برخی ملیپوشان ایرانی امید چندانی به تغییر حکم AFC ندارند اما بخش حقوقی فدراسیون فوتبال ابتدا با اعتراض به AFC و شاید در آینده و در صورت حل نشدن موانع، با شکایت به دادگاه CAS، باز هم مسیر حقوقی را در مراجع بینالمللی طی خواهد کرد.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
تقدم دیپلماسی بر میدان فقط ترکمانچای!
مهدی خانعلیزاده: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، وزارت امور خارجه کشورمان به دلیل وابستگی کامل نیروهای آن به نظام پادشاهی و باورهای مخالف چارچوب سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، جزو نهادهایی بود که با کمبود نیروی متخصص متعهد روبهرو شد و به همین دلیل، جمعی از فعالان سیاسی انقلابی بدون دارا بودن تخصص در این زمینه وارد دستگاه دیپلماسی کشورمان شدند. نمونه مشخص این مساله، روایتهای مختلف از نحوه ورود برخی دانشجویان انقلابی در کشورهای خارجی به محل سفارت ایران و قرار گرفتن در جایگاه سفیر- بدون هیچ سابقه دیپلماتیک یا تخصص در این زمینه- است؛ از جمله مدیریت کنسولگری ایران در سانفرانسیسکوی آمریکا توسط دکتر محمدجواد ظریف.
این ناآشنایی با بنیانهای علم روابط بینالملل و مفاهیم سیاست خارجی بعد از گذشت زمان و ورود نیروهای متخصص و انقلابی که در دانشگاههای برتر کشور درس خوانده بودند، اعتبار را به وزارت امور خارجه بازگرداند و مجددا زمینه را برای اعتماد به دستگاه دیپلماسی کشور فراهم کرد؛ هر چند همچنان حضور «باند نیویورکیها» در این وزارتخانه سنگین، محسوس و ملموس بود.
صحبتهای اخیر وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با سعید لیلاز، فعال سیاسی اصلاحطلب و توصیفهایی که وی از سیاست خارجی و تعارض و تقابل آن با نظامیگری داشت، مجددا اثبات کرد در بر همان پاشنه بیسوادی میگردد و خبری از نگاه واقعی و فنی به حوزه سیاست خارجی نیست.
آقای ظریف بدون توجه به مفهوم واقعی سیاست خارجی و تعریف رایج آن در فضای روابط بینالملل، دوگانهای را تحت عنوان «دیپلماسی/ میدان» مطرح میکند که در آن، دیپلماسی و نظامیگری ۲ رویکرد کاملا مجزا از یکدیگر در نظر گرفته میشوند که هر کدام میتوانند به نفع دیگری کنار زده شوند یا کوتاه بیایند؛ در صورتی که اساسا جداسازی این ۲ مفهوم از یکدیگر امکانپذیر نیست و سیاست خارجی هر کشور، ترکیبی درهمآمیخته از دیپلماسی و نظامیگری است. در واقع هیچ دیپلماتی نمیتواند بدون پشتوانه نظامی وارد فعالیت مذاکراتی شود. این یک مفهوم بدیهی در علم روابط بینالملل است که وقتی یک واحد سیاسی، قدرتی برای اعمال نظرات و اهدافش ندارد، اساسا هیچ واحد سیاسی دیگری حاضر به پذیرش مذاکره با او نیست؛ یعنی نمیتوان در میدان شکست خورد یا ضعیف ظاهر شد و بعد در دیپلماسی به پیروزی رسید. اساسا دیپلماسی به پشتوانه قدرت نظامی و میدانی شکل میگیرد. بر همین مبناست که اساتید این حوزه میگویند دیپلماتها بیشتر از نظامیها به جنگ علاقه دارند، چون «نظامیگری»، ابزار قدرت آنها در میز مذاکره است.
مراجعه به چند مصداق تاریخی میتواند به روشن شدن این بحث کمک کند. طبق مذاکراتی که میان طرفین جنگ اول جهانی انجام شد، قراردادی تحت عنوان «معاهده صلح» در کاخ ورسای فرانسه امضا شد که روزگار بازندگان جنگ- از جمله آلمان- را سیاه کرد. مفاد این توافق دیپلماتیک تا اندازهای تحقیرآمیز بود که کارشناسان ریشه شکلگیری دولت نازی در آلمان را به آن مرتبط میدانند. همین ماجرا در جنگ دوم جهانی هم به نوعی دیگر تکرار شد؛ یعنی پس از شکست فرانسه از آلمان نازی، مذاکراتی برای تشکیل یک دولت به ریاست «مارشال پتن» بر بخشهای اشغالنشده و مستعمرات فرانسه شکل گرفت که در نهایت منجر به تشکیل دولتی با نام «ویشی» شد. دستاورد این اقدام دیپلماتیک، به تاراج رفتن منابع و از بین رفتن زیرساختهای کشور فرانسه بود.
چنین ماجرایی برای کشورمان نیز رخ داده است. پس از پایان جنگهای ایران و روسیه تزاری، قراردادی میان ۲ طرف در روستای ترکمانچای امضا شد که طبق آن، بخشهایی از ارمنستان، آذربایجان و ترکیه کنونی از خاک ایران جدا شد. این اقدام دیپلماتیک حتی از سوی دکتر محمدجواد ظریف هم مورد تایید و تقدیر قرار گرفته است. وی در آیین گشایش انجمن علمی دیپلماسی ایران در سال 1398 با اشاره به این قرارداد گفته است: «ترکمانچای امروز به عنوان قرارداد ننگین شمرده میشود اما باید توجه شود مرز کشور را به جای قزوین، به مرز ارس برد. در آن زمان ابزار نظامی در میدان حکومت میکرد و دست دیپلماسی را میبست اما دیپلماتی که توانست در کنار جنگ شکستخورده در قزوین، مرز کشور را در ارس قرار دهد، تلاش کرد قدری قدرت را تعدیل کند».
جداسازی دیپلماسی از استراتژی- یا همان نظامیگری و به قول آقای ظریف، میدان- خروجی بهتری از ترکمانچایها و ویشیها و ورسایها ندارد یعنی هم منافع ملی را به حراج میگذارد و هم منابع کشور را تخریب میکند. به همین دلیل است که باید نسبت به تبعات خطرناک این دیدگاه عجیب، غیرعلمی و نامناسب دکتر ظریف، هشدار جدی داد و مسؤولان کشور را به تدبیر برای رفع این خطر از سر منافع ملی کشورمان، ترغیب کرد.
در مجموع باید گفت ترسیم، توصیف و القای دوگانه توهمی «دیپلماسی/ نظامیگری» از سوی دکتر ظریف، سیاهترین نقطه کارنامه وزارت ۸ ساله ایشان محسوب میشود که آسیبی جدی به اعتبار وزارت امور خارجه زد؛ آسیبی که این وزارتخانه تا سالها از آن رنج خواهد برد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|