|
کامیابینیا و امیری بازی سوپرجام را از دست دادند
۲ بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس به دلیل مصدومیت نمیتوانند تیم خود را در دیدار سوپرجام برابر تراکتور همراهی کنند. تیم فوتبال پرسپولیس در حالی باید عصر روز یکشنبه در سوپرجام برابر تراکتور به میدان برود که از ۲ بازیکن تیمش به دلیل مصدومیت نمیتواند استفاده کند. کمال کامیابینیا و وحید امیری که در اردوی تیم ملی مصدوم شدند، حالا کار گلمحمدی را در خط هافبک پرسپولیس سخت کردهاند.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطنامروز» با ژوروان ویرا، سرمربی سابق تیم ملی عراق
عراق تسلیم تاکتیک ایران شد
زهره فلاحزاده: تیم ملی فوتبال ایران با هدایت دراگان اسکوچیچ توانست در آخرین دیدار مرحله دوم مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر تیم عراق را با حساب یک بر صفر شکست دهد و به عنوان صدرنشین به مرحله نهایی مقدماتی جامجهانی صعود کند. «وطنامروز» برای بررسی عملکرد تیم ملی و دیدار آخر ایران در این رقابتها با ژوروان ویرا، سرمربی سابق برزیلی تیم ملی عراق و سپاهان گفتوگو کرده است. ویرا با تیم ملی عراق قهرمان جام ملتهای آسیا و با سپاهان نایبقهرمان لیگ برتر شد.
***
* شما سابقه حضور در ۲ کشور ایران و عراق را دارید و نتایج خوبی هم گرفتید. به مناسبت برد ایران مقابل عراق در مقدماتی جامجهانی قطر، نظرتان را درباره این دیدار بگویید.
بله! من در هر ۲ کشور ایران و عراق و با بازیکنان بزرگ کار کردم. با عراق قهرمان جام ملتها شدم و با سپاهان هم تا مرز قهرمانی پیش رفتم اما بدشانس بودیم. بازی با پرسپولیس یک بازی خاص بود و با توجه به شرایط و اتفاقاتی که افتاد، لیگ را از دست دادیم و نایبقهرمان شدیم. درباره بازی ایران و عراق پیش از شروع، گفته بودم بازی خوبی میشود چون هم ایران باید برنده از زمین خارج شود و هم عراق نیاز به برد دارد تا به عنوان سرگروه به دور بعد صعود کند. ایران بازی را برد اما به نظرم میتوانست بازی 1-3 به نفع ایران شود. عراق بازی خوبی به نمایش نگذاشت؛ ایران بازی درگیرانهای را انجام داد، توپ را خوب کنترل کرد و تاکتیکش نسبت به عراق بهتر بود و توانست به عنوان سرگروه صعود کند. تیم ایران مانند بازی با بحرین عالی بود. بحرین تیم قدرتمندی است و بازیکنان خوبی دارد. آنها نتایج خوبی در دور رفت گرفته بودند و با امتیاز میزبانی وارد این تورنمنت شدند. ایران در شرایط سختی قرار داشت اما بازیها را با برد پشت سر گذاشت. ما میدانیم که همیشه رقابت سختی بین ایران و عراق وجود دارد و مثل یک داربی است. ۲ تیم دوست دارند همیشه مقابل هم به پیروزی برسند. ایران با آرامش، تاکتیک عالی، کنترل توپ و کار خوب بازیکنان و مربی توانست این بازی را پیروز شود. عراق مقابل تاکتیک ایران حرفی برای گفتن نداشت. آنها تنها بیهدف میدویدند و نتوانستند کاری از پیش ببرند که در آخر هم تسلیم شدند.
* نظرتان درباره دراگان اسکوچیچ، سرمربی تیم ملی ایران چیست؟
دراگان مربی جوانی است ولی این دلیل نمیشود که ظرفیت ندارد یا تیمش تاکتیک خوبی ندارد و با دانش نیست. اسکوچیچ مربی باکیفیتی است، تاکتیک بلد است و به اعتقاد من در بازی با بحرین و عراق هم این موضوع را ثابت کرد. او با بازیکنانش ثابت کرد که میتواند بازیها را کنترل کند و به تیمش آرامش بدهد؛ بزرگترین کار را مقابل بحرین کرد و خودش را در آن بازی ثابت کرد. اسکوچیچ مربی آیندهداری است، البته او به تجربه بیشتری نیاز دارد. به طور کلی هیچ کسی از مادرش با تجربه زاده نشده و هیچکس از ابتدا ایدهآل نیست. ایشان با حمایت بیشتر و درایت فدراسیون میتواند مربی خیلی خوبی برای تیم ملی ایران شود.
* کاتانچ، سرمربی عراق توانست این تیم را به مرحله بعد رهسپار کند اما از سوی عراقیها اخراج شد. به نظر شما کنار گذاشتن این مربی در این مقطع درست بود؟
همیشه بازیهای ایران و عراق مهم است و هیچ کدام از ۲ کشور دوست ندارند بازی را ببازند. عراق قبل از بازی با ایران سرگروه بود و بازیهایش را برده بود اما بعد از باخت به ایران نزدیک بود حذف شود و با خوششانسی به مرحله بعد صعود کرد. مربیان در خاورمیانه حقوقهای خوبی میگیرند و وقتی نتیحه نگیرند، فدراسیون نخستین کاری که میکند، مربی را عوض میکند. آنها باید خیلی تلاش کنند تا مربیای بیاورند که در مرحله بعد نتیجه خوبی بگیرد. به هر حال همه باید بابت اشتباهات کاتانچ جواب پس بدهند. کاتانچ هم اشتباه کرد و نتوانست نتیجه لازم را بگیرد. عراقیها میخواستند به عنوان سرگروه به مرحله بعد صعود کنند. طبیعی است که بخواهند او را کنار بگذارند. آنها تحمل باخت به ایران را نداشتند و همیشه در ذهنشان خواهد ماند.
* شنیدهایم شما فوتبال ایران را خیلی خوب دنبال میکنید. علاقه است یا دلیل دیگری دارد؟
اصولا فوتبال هر کشوری را که کار کردهام دنبال میکنم. فوتبال ایران جذاب است و یکی از قدرتهای آسیا محسوب میشود و بازیکنان بزرگی دارد. کار کردن در این کشور همیشه هیجانانگیز است. ایران و فوتبالش را خیلی دوست دارم. من یک مربی هستم که باید همیشه آماده باشم تا به من تلفن کنند بروم کار کنم. چه کسی میداند؟ شاید روزی به فوتبال ایران بازگشتم. فوتبال ایران یک فوتبال ریشهدار و قوی در آسیاست و همیشه شانس برنده شدن را دارد. من لحظات بسیار خوبی در ایران داشتم و از کار کردن با سپاهان خیلی لذت بردم. هرگز ایران را فراموش نخواهم کرد و همیشه در قلب من خواهد بود.
* بعد از کارلوس کیروش و مارک ویلموتس، میتوان روی اسکوچیچ سرمایهگذاری کرد؟
کیروش مربی بزرگی است و اسم و کاریزمای بزرگی دارد. او نتایج بینالمللی بسیار خوبی گرفته و خودش را ثابت کرده است اما ویلموتس بازیکن بزرگی بود و در بلژیک هم کار کرد اما مربی بزرگ و بینالمللیای نبوده است. درباره ویلموتس نه میگویم مربی خوبی است و نه میگویم مربی بدی است. به نظر من او میتواند مربی خوبی در اروپا باشد اما برای خاورمیانه نه. اما دراگان درباره فوتبال و روانشناسی فوتبال ایران دارد یاد میگیرد. او مربیای با آینده روشن خواهد بود. او توانست در تیم ملی فوتبال ایران نتیجه بگیرد.
* خیلیها بعد صعود تیم ملی به دور بعد صحبت از تغییر کادر فنی کردند. به نظر شما با توجه به اینکه کمتر از ۳ ماه دیگر مسابقات مرحله نهایی مقدماتی جامجهانی شروع میشود، تغییر مربی کارساز است؟
اسکوچیچ تیم ملی فوتبال ایران را راهی دور بعد کرده است. زمان بازیهای دور بعد طوری است که میتوان تصمیم به تغییر مربی گرفت. در دنیا همیشه مربی را مثل پیراهن عوض کردن تغییر میدهند. به مربی هیچ احترامی نمیگذارند. اگر یک مربی در لیگ ببازد، سریع او را تعویض میکنند، بدون اینکه دلیل نتایج را بررسی کنند. بعضی وقتها تغییر مربی نتیجه خوبی نمیدهد. باید جوانب را بسنجند تا بفهمند که چرا یک مربی را باید کنار بگذارند. در کل تعویض سرمربی یک تیم یک چیز عادی است.
* به نظر شما ایران میتواند به جامجهانی قطر صعود کند؟
بله! به نظر من ایران میتواند به جامجهانی قطر صعود کند. همین احسان حاجصفی را یادم هست که از جوانان سپاهان به تیم بزرگسالان آوردم. او بازیکن بسیار بزرگ، شخصیت بزرگ و کاپیتان خیلی خوبی است. فراموش نکنید در بازیهای آینده ایران در راه جامجهانی کسی به تنهایی نمیتواند کار کند. همه اعم از بازیکن، مربی و فدراسیون باید دست به دست هم بدهند تا کل ایران برای اتفاق افتادن بزرگترین رخداد فوتبالی آماده شود. واقعیتش این است که اگر تیمی به جامجهانی برسد روی کل کشور و زندگی مردم تأثیر میگذارد.
* علاقه دارید به فوتبال آسیا بازگردید؟
من در قارههای مختلف مربیگری کردهام. در ۲۲ باشگاه و ۶ تیم ملی. شغل زیبا و هیجانانگیزی است. در برخی از تیمها موفق شدم و در برخی از تیمها هم شکست خوردم. از خدا شاکرم که این همه موفقیت به من داد. من دوست دارم دوباره در آسیا مربیگری کنم و موفقیتهای زیادی به دست بیاورم. نتایجی که من به دست آوردم، آرزوی خیلی از مربیان در دنیا است ولی هنوز دوست دارم خودم را امتحان کنم و بردهای بیشتری کسب کنم.
* حالا که مسابقات یورو ۲۰۲۰ و کوپا آمهریکا در حال برگزاری است. نظر شما درباره این بازیها چیست؟ کدام تیمها شانس قهرمانی دارند؟
شما میدانید که مسابقات کوپا آمهریکا به دلیل پاندمی کرونا از آرژانتین به برزیل انتقال یافت. صحبتها و انتقادات زیادی هم در این رابطه شد. به هرحال برزیل خیلی خوب شروع کرده و نتیجه گرفته است. تیم کلمبیا هم خوب نتیجه گرفته، با وجود آنکه وقتی کیروش، سرمربی سابق این تیم بود بازی آخر را 0-6 باخته بود. آرژانتین هم خوب نتیجه گرفته است. روی ونزوئلا حساب باز کرده بودم اما آنطور که فکر میکردم، نشد. پاراگوئه بهترین بازیهایش را انجام میدهد. باید دید در ادامه تیمها چه نمایشی خواهند داشت. درباره مسابقات یورو، به هر حال تورنمنت بزرگی است. به نظر من ایتالیا یکی از کاندیداهای فتح جام است. آلمان با بازیای که مقابل فرانسه انجام داد و یک بر هیچ هم باخت، این نتیجه من را ناامید کرد اما امیدوارم حذف نشود. بازی بعدی آلمان با پرتغال است. من طرفدار پرتغال هستم و دوست دارم این تیم برنده بازی شود. ترکیه با ۲ باخت حذف شد و ولز هنوز امید به صعود دارد. کمی میخواهم درباره اریکسن، بازیکن دانمارک صحبت کنم. اتفاقی که برای او در بازی افتاد، لحظات سختی برای همه بود و خدا را شکر حال اریکسن خوب است. نمیدانم او میتواند به فوتبال بازگردد یا نه. به نظر من نمیتواند و البته مهم سلامتی او است. فکر میکنم ایتالیا، فرانسه و پرتغال شانسهای قهرمانی یورو هستند.
ارسال به دوستان
تیم ملی ایران از میزبانی در انتخابی جامجهانی محروم میشود؟
VAR مشکل جدید تیم ملی
با تصمیم کنفدراسیون فوتبال آسیا مرحله سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ با سیستم کمک داور ویدئویی برگزار میشود. این تصمیم میتواند شانس ایران را برای میزبانی مسابقات کاهش دهد. کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد در مرحله سوم مسابقات انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر که ماه سپتامبر برگزار میشود، از کمک داور ویدئویی (VAR) استفاده میکند. هرچند هنوز نحوه برگزاری این مرحله از مسابقات مشخص نیست اما روزنامه «الاقتصادیه» عربستان به نقل از یک منبع آگاه در کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد تمایل این نهاد به برگزاری بازیها به صورت رفت و برگشت است. به دلیل شیوع ویروس کرونا، AFC مسابقات لیگ قهرمانان آسیا را در ۲ فصل گذشته به صورت متمرکز برگزار کرده است. مرحله دوم رقابتهای انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ هم به صورت متمرکز در یک کشور از هر گروه برگزار شد (به استثنای گروه چین که در امارات برگزار شد). در صورتی که AFC بخواهد مرحله سوم انتخابی جامجهانی را به صورت رفت و برگشت در خاک خود کشورها برگزار کند، استفاده از VAR برای بعضی کشورها از جمله ایران عملیاتی نیست. این تکنولوژی در سالهای اخیر در بعضی کشورهای آسیا از جمله قطر، عربستان و امارات مورد بهرهبرداری قرار گرفته است اما فدراسیون فوتبال ایران به دلیل مشکلات مالی و زیرساختی هنوز نتوانسته آن را به خدمت بگیرد. یکی از دلایلی که باعث شد پرسپولیس میزبانی دیدار فینال لیگ قهرمانان آسیا در سال ۲۰۲۰ را هم از دست بدهد، نداشتن تکنولوژی کمک داور ویدئویی بود. به نظر میرسد در کنار بعضی مشکلات که فوتبال ایران در حال حاضر برای گرفتن میزبانی دارد، نداشتن VAR هم مزید بر علت خواهد شد تا تیم ملی ایران از میزبانی در حساسترین مرحله رقابتهای انتخابی جامجهانی محروم شود. ایران در سید نخست مرحله سوم انتخابی جامجهانی در کنار ژاپن قرار دارد و احتمال دارد با تیمهایی چون استرالیا، کرهجنوبی، عراق، عربستان، امارات و... همگروه شود. ارسال به دوستان
اخبار
خبر بد روزنامه عربستانی برای استقلال
روزنامه الاقتصادیه عربستان پیشبینی کرد مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا به صورت متمرکز برگزار شود. به گزارش این روزنامه، مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا به پایان رسید و تکلیف تیمهای صعودکننده در غرب آسیا به یکچهارم مشخص شد. هنوز کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم خود را درباره شیوه برگزاری مرحله یکچهارم نگرفته است. یک منبع در AFC در گفتوگویی که با روزنامه الاقتصادیه عربستان داشت، گفت: کمیته مسابقات در کنفدراسیون فوتبال آسیا به کمیته اجرایی توصیه کرده است بازیها به صورت متمرکز در ماه اکتبر برگزار شود و کشورهایی که به دنبال میزبانی هستند، درخواست خود را تا ابتدای آگوست ارسال کنند. به گزارش ایسنا، این تصمیم AFC قطعا به ضرر تیمهای ایرانی خواهد بود، چرا که تجربه نشان داده است کنفدراسیون فوتبال آسیا میزبانی رقابتهای بزرگ را آن هم در شرایط کنونی کرونا به ایران نخواهد داد و به این ترتیب ۳ تیم پرسپولیس، استقلال و تراکتور باید خود را آماده بازی در خارج از ایران کنند، بویژه استقلال که باید میزبان الهلال باشد.
***
پیام آنچلوتی به راموس پس از جدایی او از رئالمادرید
سرمربی جدید تیم فوتبال رئالمادرید پس از خداحافظی رسمی کاپیتان این تیم از جمع کهکشانیها برای او پیامی فرستاد. برخلاف میل کارلو آنچلوتی، سرخیو راموس از رئالمادرید جدا شد. کارلتو چندی پیش، زمانی که به نظر میرسید مذاکرات شاگرد سابقش با رئالیها به بنبست خورده است، گفت امیدوار است مدافع میانی 35 ساله کهکشانیها در این تیم بماند. با این حال کاپیتان رئالمادرید پس از 15 سال حضور در سانتیاگو برنابئو، این تیم را ترک کرد و آنچلوتی هم در فصل آینده باید به فکر جانشینی مطمئن برای او در قلب خط دفاعی رئال باشد. آنچلوتی در واکنش به خداحافظی راموس از رئالمادرید که پنجشنبه گذشته با یک نشست خبری جنبه رسمی به خود گرفت، توئیتی منتشر کرد. او با گذاشتن عکسی از راموس در شب قهرمانی رئالمادرید در لیگ قهرمانان اروپا در سال 2014، نوشت: «سرخیوی عزیز، من هرگز چیزهایی را که در کنار هم تجربه کردیم، از یاد نمیبرم. موفق باشی کاپیتان». راموس در فینال لیگ قهرمانان اروپای سال 2014 که رئالمادرید تا دقیقه 90 از اتلتیکومادرید عقب بود، گل تساوی تیمش را بهثمر رساند و در ادامه رئالمادرید در وقتهای اضافه ۳ گل دیگر هم زد و دهمین قهرمانیاش را کسب کرد. آنچلوتی در پایان فصل گذشته با ترک اورتون به رئالمادرید بازگشت تا جانشین زینالدین زیدان شود و دومین دوره مربیگریاش را در این تیم آغاز کند.
***
سقوط شاگردان آلکنو به رده یازدهم
تیم ملی والیبال ایران با قبول شکست مقابل اسلوونی، باعث صعود این تیم به جایگاه سوم جدول ردهبندی لیگ ملتهای ۲۰۲۱ شد. به گزارش تسنیم، تیمهای آمریکا، ایتالیا و لهستان در بازیهای باقیمانده از هفته چهارم لیگ ملتهای والیبال 2021 مقابل حریفان خود به پیروزی رسیدند. تیم ملی آمریکا با 21 امتیاز تیلور سندر از سد هلند گذشت، ایتالیا با عملکردی درخشان در دفاع و سرویس، موفق به شکست فرانسه شد و لهستان با 16 امتیاز بارتوژ کورک بر آلمان غلبه کرد. تیمهای برزیل، لهستان، اسلوونی و روسیه در پایان هفته چهارم VNL در صدر جدول ردهبندی قرار دارند و تیم ملی ایران با 5 پیروزی و 7 شکست تا جایگاه یازدهم جدول سقوط کرد.
نتیجه کامل دیدارهای روز پنجشنبه 27 خرداد لیگ ملتهای 2021 به شرح زیر است:
آرژانتین 3 - صربستان صفر
بلغارستان صفر - روسیه 3
ژاپن صفر - کانادا 3
استرالیا صفر - برزیل 3
ایران یک - اسلوونی 3
هلند 2 - آمریکا 3
فرانسه 2 - ایتالیا 3
آلمان صفر - لهستان 3
***
سجاد مردانی قهرمان آسیا شد
نماینده وزن ۸۷+ کیلوگرم ایران به مدال طلای تکواندو آسیا رسید تا تنها طلایی ایران در روز دوم این رقابتها باشد. در ادامه رقابتهای روز دوم تکواندوی قهرمانی آسیا که در بیروت، پایتخت لبنان در حال برگزاری است، سجاد مردانی نماینده وزن ۸۷+ کیلوگرم ایران پس از یک دور استراحت به مصاف نماینده قزاقستان رفت و ۱۷ بر ۵ پیروز شد. وی سپس برابر نماینده لبنان ۱۱ بر ۴ به برتری رسید و راهی فینال شد. کاپیتان تیم ملی تکواندو در مرحله فینال نیز مقابل یون مین بای از کرهجنوبی پس از تساوی ۵ - ۵ در راند طلایی با نتیجه ۷ بر ۵ به برتری رسید و بر سکوی قهرمانی آسیا ایستاد. پیش از این در جریان رقابتهای روز دوم، امیرمحمد بخشی نایبقهرمان آسیا شد و آرمین هادیپور، پریسا جوادی، زهرا پوراسماعیل و مهدی جلالی به مدال برنز رسیدند اما رنگرززاده از کسب مدال بازماند.
ارسال به دوستان
سیدبندی مقدماتی جامجهانی اعلام شد
ایران و ژاپن سید یک، کره و استرالیا سید ۲
با اعلام رسمی فیفا، سیدبندی رقابتهای مقدماتی جامجهانی در دور سوم و پایانی مشخص شد. با پایان مرحله دوم دور مقدماتی جامجهانی 2022 قطر، چهره 12 تیم حاضر در مرحله اصلی و پایانی مشخص شد تا پس از انجام مراسم قرعهکشی، تیمها در ۲ گروه 6 تیمی قرار گرفته و برای کسب 4 سهمیه مستقیم و یک سهمیه غیرمستقیم دیگر از آسیا، با یکدیگر به رقابت بپردازند. با اعلام صفحه رسمی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در اینستاگرام، سیدبندی مرحله پایانی مقدماتی جامجهانی 2022 در منطقه آسیا مشخص شد که بدین ترتیب و همانطور که از قبل تصور میشد، ایران و ژاپن تیمهای سید یک خواهند بود و این بدان معناست که این ۲ تیم با یکدیگر روبهرو نخواهند شد ولی احتمال برخورد با سایر تیمها وجود دارد. نکته جالب اینکه برخلاف انتظارها، عراق به جای سید سوم، در سید چهارم حضور دارد و امارات جای این کشور را گرفت. طبق اعلام فیفا، سیدبندی تیمها در این مرحله بدین صورت است:
سید یک: ایران و ژاپن
سید دوم: کرهجنوبی و استرالیا
سید سوم: امارات و عربستان
سید چهارم: عراق و چین
سید پنجم: سوریه و عمان
سید ششم: ویتنام و لبنان
بدین ترتیب احتمال حضور همزمان تیمهای عربستان و عراق در گروه ایران وجود دارد. مراسم قرعهکشی در تاریخ 10 تیر برگزار میشود. دور نخست از مرحله سوم مقدماتی جامجهانی، از تاریخ دوم سپتامبر برابر با 11 شهریور آغاز شده و آخرین دیدار این رقابتها نیز 29 مارس برابر با 9 فروردین برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان
انتخابات ریاستجمهوری جدال با سیاست پساحقیقت
فاطمه صابری: این روزها متأثر از فضای انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم، شاهد وایرال شدن اطلاعات فیک و دروغ در فضای رسانه و شبکههای اجتماعی هستیم که مدام مردم ایران را برای عدم مشارکت در انتخابات تهییج میکنند و با سفسطهگوییهای گوناگون دنبال تضعیف نظام هستند. رهبر انقلاب در آخرین سخنرانیشان قبل از انتخابات که چهارشنبه گذشته صورت گرفت، تأکید داشتند: «شاید در هیچ نقطهای از عالم نمیتوانیم کشوری را پیدا کنیم که انتخابات آن این همه مورد هجمه دشمنان قرار گرفته باشد. در همین انتخابات پیش رو چند ماه است رسانههای آمریکایی و انگلیسی و مزدورانی که زیر پرچم آنها مشغول کار هستند، دارند خودشان را میکشند تا انتخابات جمهوری اسلامی را به نحوی زیر سوال ببرند و به نحوی انتخابات در ایران را مورد اتهام قرار دهند». اما براستی چرا این هجم از دشمنی و دروغ پراکنی در رابطه با انتخابات ریاستجمهوری در ایران در جریان است و چرا ما از سال 88 به بعد در یک کارزار عظیم جنگ رسانهای داخلی و خارجی قرار گرفتهایم که مدام با انکار قدرت جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف به دنبال تلقین «واقعیتهای جایگزین» به جای «واقعیتها» در افکار عمومی مردم ایران است؟ بهتر است برای پاسخ به این پرسش مهم به مختصات «جهان پساحقیقت» که زیست جدیدی را در حال رقم زدن است، بیش از پیش توجه کنیم و مخاطب ایرانی را با این روش زیستن جدید که چند صباحی است زیست انسان ایرانی را نیز در برگرفته است، آشناتر کنیم.
* رها بودن فضای مجازی و ذهن محصور ما
سال 2016 دیکشنری آکسفورد بعد از ۲ واقعه برگزیت در انگلستان و انتخاب ترامپ در آمریکا، کلمه «پساحقیقت» را به عنوان کلمه سال بینالمللی خود معرفی کرد؛ مفهومی که در حال حاضر به کمک رشد بدقواره رسانههای جدید در حال تغییر هندسه فرهنگ و گفتمان عمومی و ارتباطات جهانی هستند. اما آنچه در «پساحقیقت» به عنوان دال مرکزی مهم است، این است که در جهان پساحقیقت این «احساسات» است که نسبت به «شواهد» و «واقعیت» از وزن بیشتری برخوردار است. بنابراین در دوران پساحقیقت شاهد نوعی فروپاشی وفاق عمومی در نحوه رسیدن به حقیقت هستیم. جهان پساحقیقت در ۳ عرصه معرفتی و تکنولوژیک قابل بررسی است. در عرصه معرفت در پایان دهه 1950 شاهد منازعات فلسفی پیرامون «چیستی حقیقت و علم» و شکلگیری این پرسش مشترک هستیم: انسان برساخته قدرت، از معرفت و واقعیت چه میداند؟ از علم چه میداند؟
این تحولات معرفتی در کنار انقلاب فناوری اطلاعات و شکلگیری تدریجی «شبکه جهانی وب» در اواخر قرن 20، باعث شد «سیلوهای داده» شکل بگیرد و زمینهساز رشد رسانهها و بعدها شبکههای اجتماعی شود تا در قرون 20 و 21 جهان در میانه انتقال از «جامعه واقعیتها» به «جامعه دادهها» قرار بگیرد. این ۲ عامل مهم در کنار ۲ اتفاق عمده سیاسی در سال 2016 که یکی از آنها انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا و دیگری رأیآوردن برگزیت در انگلستان بود، منجر به آن شد که اصطلاح پساحقیقت به صورت جدی مطرح شود و قواعد جدیدی را پیریزی کند.
اما در ایران، متأسفانه شاهد هستیم تکنولوژیزدگی و عدم درک مناسب از اتفاقات جهانی در میان نخبگان و برخی مسؤولان بویژه در سالهای اخیر باعث شده امواج جهان پساحقیقت، بر ساحل ذهن و فرهنگ و زیست انسان ایرانی نیز بنشیند و جهان پساحقیقت و این بار برساخته رسانهها، برای مخاطب ایرانی نیز رخنمایی کند؛ بنابراین اگر بخشی از مردم ایران در انتخابات سیزدهم دچار یأس و تردید در مشارکت شدند- سوا از عملکرد نامطلوب دولت فعلی در حوزه اقتصاد و معیشت مردم و جنگ اقتصادی دشمن- یک علت مهم آن را همانطور که رهبر انقلاب در بیانات نوروزی بیان کردند باید در «رها بودن فضای مجازی کشور» جستوجو کرد. ایشان به صراحت در سخنرانی نوروزی در رابطه با استفاده حداکثری از فضای مجازی برای دلسرد کردن مردم و همچنین از رونق انداختن انتخابات صحبت و از نحوه مدیریت فضای مجازی در کشور انتقاد کردند و فرمودند: «همه کشورهای دنیا، بر فضای مجازی اعمال مدیریت میکنند اما در کشور ما، برخی به رها بودن فضای مجازی افتخار میکنند، درحالیکه این شیوه به هیچوجه افتخار ندارد».
بنابراین چه بخواهیم و چه نخواهیم، جهان پساحقیقت چندصباح است در حال رشد و گسترش است. انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، رشد اخبار جعلی، مرجعیت یافتن سلبریتیها و ظهور استبداد جدید از نوع افکار عمومی در سالهای اخیر همگی نشان از آن دارد که زیستبوم جدیدی در حال ایجاد است که لازم و ضروری است بیش از پیش ابعاد آن مورد ارزیابی و بررسی نخبگان قرار گیرد. امری که شاید باید به صورت جدیتر در سالهای بعد از فتنه 88 مورد توجه نخبگان و مسؤولان قرار میگرفت تا امروز افکار عمومی و سرمایه اجتماعی کشور اینگونه با اخبار مسموم و جعلی رسانهای، مورد تهاجم قرار نمیگرفت و ناامیدی و یأس و تشویق برای عدم مشارکت در انتخابات ترویج نمیشد.
در هر صورت افکار عمومی لازم است بداند افراد مختلف میتوانند از شرایط ایجاد شده در دوران پساحقیقت، برای اهداف سیاسی، اقتصادی و گفتمانی استفاده کنند، بویژه سیاستمداران که آن را به ابزاری برای کسب رأی تبدیل کردهاند. به عنوان مثال در مناظرات سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران شاهد بودیم برخی نامزدها با هیجانی کردن جامعه به واسطه طرح شایعه و دروغپراکنی و اتهامزنی به رقیب خود و طرح دوقطبیهای ساختگی، تلاش کردند با تلقین واقعیتهای جایگزین به جای واقعیتها به مخاطب خود، حقیقت را در پژواکها گم و وضع موجود را توجیه کنند.
یا به عنوان مثال یکی از ویژگیهای مهم دیگر دوران پساحقیقت که توسط رسانهها و شبکههای اجتماعی فضای عمومی کشور را متأثر از خود کرده است، غلبه هیجانات و احساسات بر منطق و استدلال است؛ امری رایج در شبکههای اجتماعی که در آن پیامهایی بیشتر وایرال میشوند که هیجانیتر و تحریکآمیزتر باشند. به همین خاطر است که سیاستمداران یا افرادی که میخواهند حرفی را در شبکههای اجتماعی منتشر کنند، سعی میکنند هرقدر میتوانند آن را هیجانی و شاذ تنظیم کنند تا هم در این شبکهها بچرخد و هم بهواسطه ارسال افراد به نزدیکانشان، برای مخاطبان باورپذیر شود؛ امری که در مناظرههای انتخاباتی در دورههای قبل و همینطور در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شاهد آن بودیم. دیوارکشی در پیادهروها و اینکه یکی از کاندیداها بیش از 6 کلاس درس نخوانده و... از جمله مصادیق غلبه هیجانات و تحریک احساسات در برابر منطق و استدلال و انکار حقایق در برابر واقعیت است.
بنابراین با تحلیل وقایع انتخابات سال 88 و ظهور جنبشهای اجتماعی و نیز مرجعیت یافتن سلبریتیها از طریق شبکههای اجتماعی- مثل کنشگری آنها در انتخابات 92 و 96 که از نشانههای غلبه جهان پساحقیقت است- در کنار رشد بدقواره صنایع آیسیتی در سالهای اخیر به یمن سیاستهای وزیر جوان ارتباطات دولت فعلی، میتوان گفت ذهن ایرانی نزدیک به یک دهه است با گردش در جهان پساحقیقت در حال آشنایی ذهنی، عینی و میدانی با مختصات این جهان جدید است و همین امر خود بسترساز آن شده است که حضور مردم در نظام جمهوری اسلامی که دارای یک اصل محکم و سند متقن فکری است و صرفا مساله سیاسی نیست به مسألهای صرفا جناحی و جنجالهای رسانهای تبدیل شود. در صورتی که طبق فرمایشات رهبر انقلاب، نگاه به بعضی حقایق مثل مشارکت مردم و حضور در انتخابات باید فراتر از نگاههای سیاسی باشد، بنابراین خوب است فراتر از زیست رسانهای و جنجالهای رسانهای، همچون تشییع پیکر شهید حاجقاسم سلیمانی که فراتر از سلیقههای سیاسی همه در آن حضور داشتیم به جدال با سیاست پساحقیقت برویم و حقیقت قدرت مردم ایران را بار دیگر به رخ جهانیان بکشیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|