|
دیپلماسی عمومی باید محور اصلی سیاست خارجی دولت باشد
امیرحسین قاضیزادههاشمی در نشست «تحول دیپلماسی عمومی در گام دوم انقلاب اسلامی» گفت: با توجه به برخی انسدادها در دیپلماسی رسمی کشور، معتقدم باید از «دیپلماسی عمومی» بهعنوان محور اصلی سیاست خارجی استفاده و آن را جایگزین دیپلماسی رسمی کنیم. ما نیاز به سازماندهی ساختارها در شورای عالی امنیت ملی داریم.
ارسال به دوستان
نشست مدیران ارشد دولت روحانی به تعریف و تمجید از دولت و دستاوردهای خیالی آن گذشت
فقط برو!
گروه سیاسی: روز گذشته در آخرین ساعات کاری دولت دوازدهم، نشست مدیران ارشد دولت تدبیر و امید با حضور حسن روحانی، رئیسجمهوری و اعضای کابینه و برخی مدیران برگزار شد. در این نشست علاوه بر روحانی، دیگر مسؤولان دولتی نیز به سخنرانی پرداختند و جلسه به تعریف و تمجید از دولت و دستاوردهای خیالی آن گذشت.
به گزارش «وطنامروز»، حال که قطار دولت دوازدهم به ایستگاه پایانی خود رسیده و موعد تحویل قوه مجریه به رئیسجمهوری بعد فرارسیده، کارنامه عملکرد دولت نشان از این دارد که در بسیاری از مسائل، کشور با بحرانهای بیسابقهای روبهرو شده است و مردم با مشکلات عدیده اقتصادی و معیشتی دست به گریبانند. شکاف میان مردم و مسؤولان دولتی و عدم فهم صحیح دولت از سلایق و خواستههای مردم همواره یکی از انتقاداتی بود که از جانب منتقدان مطرح میشد. در تکمیل این شکاف، روز گذشته نمایش خودگویی و خودخندی مقامات دولتی درباره دستاوردهای(!) 8سال گذشته و تقدیر از خود در دورهمی پایانیشان در واپسین روز دولت و حرفهای عجیب به دور از واقعیت موجود کشور، باعث تعجب بسیاری شد.
روحانی در این نشست با اشاره به اینکه در روزهای آغازین دولت یازدهم امید در کشور موج میزد، گفت: تدبیر در سایه امید آسانتر از تدبیر در تحریم، جنگ و سختیهاست. امید آن زمان را در بازار ایران و افکار عمومی جهان مشاهده میکردیم.
رئیسجمهور که در گذشته وعده 100روزه خود را انکار کرده و گفته بود «من کی گفتم ۱۰۰ روزه مشکلات را حل میکنم؟» با اشاره به برنامه 100 روزه خود در آغاز دولت مثل احیای دریاچه ارومیه و سلامت مردم، تصمیمات برای غرب کشور و آذربایجان گفت: شما مصوبات و لوایح دولت را ببینید، تلاش دولت را در حوزههای داخلی و تلاش برای تعامل با دنیا را میبینید.
رئیس دولت در حالی که توهینهای بیسابقه خود و دولتش به منتقدان همچنان به فراموشی سپرده نشده، بیان کرد: با چنگ انداختن به صورت هم، با هتاکی و تخریب یکدیگر، نمیتوانیم کشور را به پیشرفت برسانیم. باید به این نتیجه برسیم که دوران تندروی به پایان رسیده است. راه اعتدال است. در طول این 8 سال جناحهای مختلف به آینده امیدوار بودند.
روحانی تصریح کرد: من به ملت ایران عرض میکنم کشور باید توسعه پیدا کند، باید کشوری الگو برای جهان باشد. یکی از راههای اصلیاش تعامل سازنده با همسایگان و جهان است. چطور ما توانستیم 7 قطعنامه خطرناک را از سر ملت برداریم؟ کار سادهای نبود. من میدانم کار وزیر امور خارجه و دستگاه دیپلماسی ما چقدر دشوار بود.
وی همچنین اظهار کرد: هیچکس در تعامل با کشورهای جهان به 100 نمیرسد. دنبال 100 هست اما به آن نمیرسد. امروز راهحل معضلات ما تعامل سازنده با جهان است. مقام معظم رهبری در ابتدای دولت گفتند تعامل وسیع و سازنده و گسترده با جهان.
روحانی در پاسخ به منتقدان سیاست خارجی دولت گفت: اینکه میگویند برجام خوب نیست را واگذار میکنیم به آثار برجام.
رئیسجمهور با آنکه طی 8 سال اخیر تمام سیاستهای داخلی کشور را به موضوع توافق با غرب و تنشزدایی با کشورهای اروپایی و آمریکا گره زده بود، در دفاع از برجام تاکید کرد: طبیعی است وقتی ما با کشوری تفاهم کرده و قراردادی میبندیم، این توافق دائمی نیست. ما توافق دائمی در تاریخ نداریم. ما باید ببینیم اصل پیمان را در آن زمان انجام میدادیم بهتر بود یا انجام نمیدادیم. ما کار دیگری نمیتوانستیم انجام دهیم.
وی سپس ادعا کرد: تندروهای آمریکا، صهیونیسم و ارتجاع منطقه پس از مشاهده پیشرفتهای ایران به تبع برجام، منطقه غرب آسیا را با به وجود آوردن داعش به هم ریختند.
روحانی در ادامه درباره دلیل خروج ایالات متحده از برجام گفت: اسراری را اسرائیلیها دزدیدند و پیش ترامپ بردند و ترامپ هم از توافق خارج شد. راست و دروغ آن اسناد هم گذشت. ترامپ و تندروهای آمریکا هم که همیشه مخالف برجام بودند و این توافق بالاخره شکسته شد. در ادامه جنگی رخ داد و دشمن بر سر مردم ما بمب ریخت.
رئیسجمهور خطاب به منتقدان گفت: در این شرایط عدهای میگفتند دولت کجاست؟ به جای آنکه به کسی که بر سر مردم بمب میریزد فحش دهند، به کسانی حمله شد که دنبال حراست از کشور بودند. این هم توطئه دشمن بود و رسانههای ما حریف رسانههای صهیونیست نشدند.
پس از سخنان روحانی، دیگر مسؤولان دولتی نیز به ایراد سخنانی درباره دستاوردهای دولتهای یازدهم و دوازدهم پرداختند.
اسحاق جهانگیری در جلسه روز گذشته با اشاره به سوابق مختلف حسن روحانی در جمهوری اسلامی اظهار کرد: آقای روحانی قبل از دوران ریاستجمهوری گنجینه اسرار کشور بودند و در دوران ریاستجمهوری هم کشور را از شرایط سخت عبور دادند. من به سهم خود از رئیسجمهور تشکر کرده و خسته نباشید میگویم و مطمئنم روزی قدر کار رئیسجمهور برملا میشود.
وی با اشاره به شرایط کشور در سال ۱۳۹۲ خاطرنشان کرد: اشکال ما این است که زود فراموش میکنیم در آن مقطع تحریمهای شورای امنیت و آمریکا وجود داشت، در رکود تورمی بودیم و از نظر سیاسی هم اوج اختلافات داخلی را در میان نهادهای رسمی و حکومتی داشتیم، به گونهای که رئیسجمهور علیه رئیس مجلس شورای اسلامی نوار پخش میکرد.
معاون اول رئیسجمهور همچنین تصریح کرد: برجام در دی ۹۴ به عنوان بزرگترین دستاورد دیپلماسی تاریخ معاصر ایران امضا شد.
جهانگیری در ادامه درباره خرابکاریهای آمریکا و اسرائیل درباره فروش نفت گفت: ترامپ ایستاد و نگذاشت یک بشکه نفت فروخته شود و به ۱۲ نفتکش ما آسیب زده و منفجر کردند. اسرائیل آدم میفرستاد داخل نفتکش ما و آن را منفجر میکرد.
وی در آخر گفت: فرصت خوبی در اختیار دولت بعدی است. از هماهنگی قوا و حمایت نهادهای حاکمیتی میتوان برای حل مشکلات استفاده کرد اما اگر بموقع از فرصتها استفاده نشود، آنها میتوانند به تهدید تبدیل شوند.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور نیز در این نشست با بیان اینکه شرایط کشور به خاطر تحمیل جنگ اقتصادی و شیوع کرونا، شرایط بسیار سخت و دشواری بود، گفت: دولت دوازدهم بهرغم وجود همه سختیها و مشکلات، همه تلاش خود را انجام داد که تولید و روند توسعه کشور متوقف نشود و مردم مشکلات کمتری را در زندگی و معیشت خود متحمل شوند.
همچنین علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست مذکور با برشمردن دستاوردهای دولت گفت: ما در دهههای گذشته، این تجربه را کسب کردیم که از راه افراط و تفریط نمیشود کشور را اداره کرد. دولت برآمده از ایده اعتدال به قدری به این ایده معتقد بود که رئیسجمهور در طول این مدت از مدیرانی با گرایشهای مختلف در دولت بهره برد و از آنان دعوت به کار کرد و در تمام 8 سال گذشته کوشید از جاده اعتدال منحرف نشود.
وی با بیان اینکه دولت اعتدالی با تدبیر و امید، در دوره 8 سال فعالیت خود بسیاری از اقدامات را سامان داد اظهار کرد: هر چند به علت موانع داخلی و خارجی نتوانست در برخی موارد موفق شود. دولت در این 8 سال، آثار قابل توجه و به یادماندنی در تاریخ ایران به جا گذاشت و ثبت کرد؛ موفقیتهایی که بخوبی دیده نشد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه قضاوت درباره دولتهای یازدهم و دوازدهم، بدون دیدن «عوامل خارجی و موانع داخلی» و ارزیابی عملکردش، بدون تقسیم این مدت به ۲ دوره زمانی، تبیینی منصفانه و درست نخواهد بود، اظهار کرد: دولت با این تحلیل که کشور نیازمند توسعه است و در سایه پیشرفت و توسعه و بزرگ شدن اقتصاد امکان تحرکهای اجتماعی فراهم میشود، برنامههای خود را در سایه ۳ جهت رشد و توسعه، گسترش عدالت و فقرزدایی در نظر گرفت. علی ربیعی همچنین در پایان در سخنانی مطایبهآمیز(!) با بیان اینکه ظاهرا هنوز هم تحریم از نظر صداوسیما واقعیت ندارد و در برنامههای اقتصادی که میسازد، هیچ اثری از تحریم دیده نمیشود، اظهار کرد: صداوسیما همچنان به دولتهای یازدهم و دوازدهم بپردازد و نقدش کند تا بگذارد دولت سیزدهم در آرامش به کارها برسد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت درباره مظلومیت دولت گفت: من از سال ۶۷ وزیر بودم اما هیچ دولتی را مظلومتر از دولت تدبیر و امید نمیدانم. اداره کشور با وجود تحریمها کاری کارستان بود. قابل انکار نیست که مدیریت ما جهان سومی است اما عملکرد دولت درست بود.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: از ابتدای دولت دوازدهم این تعبیر را داشتم که دوره ریاست جمهوری یازدهم و دوازدهم، دوره سختی است اما فکر نمیکردم آنقدر سخت باشد؛ خداوند را سپاسگزارم که این دوره را با شرافت به پایان رساندیم.
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی از دیگر سخنرانان این نشست گفت: هیچیک از دولتهای جمهوری اسلامی ایران با این حجم از بلایا روبهرو نبوده است.
وی همچنین گفت: اینجانب به عنوان یکی از دستاندرکاران گواهی میدهم در پرتو تدابیر اتخاذ شده توسط نظام اسلامی و تدابیر دولت شرایطمان از سال ۹۲ بسیار متفاوت است و صنعت هستهای ما در مسیر رشد روزافزون گام برمیدارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی خطاب به منتقدان دولت گفت: اینجانب افزون بر این اجازه میخواهم به این نکته اشاره کنم که بعضی عزیزان شرایط سخت این دولت را درک نکردند و بر خلاف توصیههای مکرر رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت اتحاد و انسجام اسلامی و همدلی و همافزایی ملی از مرزهای نقد مشفقانه و انتقاد منصفانه عبور کردند.
بازی در زمین صهیونیستها
سخنان عجیب و هزینهزای حسن روحانی درباره سرقت اسناد هستهای که خلاف امنیت ملی کشور و بازی در زمین صهیونیستها محسوب میشود غیرقابل قبولترین بخش از اظهارات رئیس دولت را به خود اختصاص داد؛ سخنانی که میتواند دارای تبعاتی برای کشور در مرجعیتبخشی به ادعاهای کذب صهیونیستها در پروندهسازی هستهای علیه ایران به همراه داشته باشد.
پس از آنکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی سال 97 در یک نمایش زنده تلویزیونی با اشاره به اینکه این رژیم سندهای متعددی را از داخل ایران به دست آورده و ادعا کرد کشورمان در صدد دستیابی به بمب اتم است، حسن روحانی که منتقدان برجامی را همنوا با اسرائیل و سعودی میخواند، در یک همنوایی آشکار با صهیونیستها در بخشی از صحبتهایش گفت: «اسراری را اسرائیلیها دزدیدند و پیش ترامپ بردند و ترامپ هم از توافق خارج شد. راست و دروغ آن اسناد هم گذشت». این اظهارات تلویحا مهر تاییدی بر ادعاهای هستهای ایرانهراسانه رژیم صهیونیستی است.
اتخاذ چنین موضعی از جانب مقام رسمی کشور آن هم در سطح رئیسجمهور در تایید مواضع طرف اسرائیلی و آمریکایی از این به بعد در حکم مرجعیتبخشی به هر گونه ادعای کذب صهیونیستها عمل خواهد کرد. رسمیتبخشی به سرقت اسناد هستهای توسط اسرائیلیها از داخل ایران توسط روحانی با یک مغالطه دیگر از سوی رئیس دولت است مبنی بر اینکه این سرقت منجر به خروج آمریکا از برجام شده است.
این ادعای روحانی که اسراری را اسرائیلیها دزدیدند و پیش ترامپ بردند که باعث شد آمریکا از توافق خارج شود در حالی است که خروج از توافق هستهای از اصلیترین شعارها و برنامههای کمپین انتخاباتی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری 2016 بود.
چنین سخنی را میتوان در خوشبینانهترین حالت، اوج مسؤولیتناپذیری شخص دوم کشور دانست که بیش از ۳ دهه سابقه فعالیت در عالیترین سطوح امنیتی کشور را در کارنامه خود دارد. طرف آمریکایی و صهیونیستی میتواند با مصادره این سخنان، مهر تاییدی بر ادعاهای خصمانه خود بزند و با فشارهای جهانی بیشتر، دست دولت و حکمرانان آتی ایران را در بازیگری در سطح جهانی ببندد. همچنین اعتباربخشی به ادعاهای رژیم صهیونیستی باعث میشود جامعه جهانی به ادعاهای نادرست این رژیم در قبال ایران کمتر به دیده تردید بنگرد.
هزینههای اعمال و مواضع دولت فعلی و شخص رئیسجمهور برای کشور تا واپسین لحظات تصدی مسؤولیت این دولت ادامه داشت و به نظر میرسد تبعاتش گریبان دولتمردان آینده را نیز خواهد گرفت. حال که عمر دولت فعلی به سر آمد، با توجه به سخنان روز گذشته رئیس دولت باید پرسید: چه کسی در راستای منافع اسرائیل حرکت کرد و مواضعش با آنان همراستا بود؟
ارسال به دوستان
اخبار
تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت فرزند یوسفعلی میرشکاک
حضرت آیتالله العظمی خامنهای در پیامی به یوسفعلی میرشکاک، شاعر و نویسنده، درگذشت فرزند وی را تسلیت گفتند.
متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای یوسفعلی میرشکاک
مصیبت درگذشت فرزند عزیزتان را به جنابعالی و همسر گرامیتان و دیگر بازماندگان تسلیت عرض میکنم. از خداوند میخواهم آرامش و صبر بر دلهای شما نازل فرماید و با اجر جزیل شما را تسلا بخشد و رحمت خود را شامل حال آن جوان عزیز فرماید.
سیدعلی خامنهای
۱۱ مرداد ۱۴۰۰
***
بذرپاش از تصدی شهرداری تهران انصراف داد
مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات روز گذشته طی نامهای به مهدی چمران، انصراف خود را از تصدی شهرداری تهران اعلام کرد.
متن این نامه در ذیل آمده است:
برادر گرامی جناب آقای مهندس چمران
با سلام و تحیت
نظر به ضرورت انسجام در جبهه انقلاب و نیز حضور دلسوزانی که خود را برای خدمت در شهرداری تهران عرضه کردهاند، و ضمن تشکر از حسن نظر اعضای منتخب شورای شهر تهران به اینجانب، بدینوسیله انصراف خود را از حضور در این عرصه اعلام مینمایم و امیدوارم بهترین انتخاب را انجام دهید که واقعا در شأن شهروندان شریف تهران باشد و در خدمت به این مردم خوب و قدرشناس، از هیچ تلاشی فرو نگذارد.
وآخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین
برادر کوچک شما - مهرداد بذرپاش
***
اعلام آمادگی ۷۳ کشور برای حضور در مراسم تحلیف رئیسی
سیدنظامالدین موسوی، سخنگوی هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی در نشست خبری دیروز خود اظهار داشت: تاکنون ۱۱۵ مقام رسمی از ۷۳ کشور جهان برای حضور در مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب اعلام آمادگی کردهاند. وی افزود: ۱۰ نفر از سران کشورها، ۲۰ رئیس مجلس، ۱۱ وزیر خارجه، ۱۰ وزیر دیگر، فرستادگان روسای دولتها، نواب رئیس مجالس، هیاتهای پارلمانی، روسا، مقامات و نمایندگان ۱۱ سازمان بینالمللی و منطقهای برای حضور در این مراسم حاضر خواهند شد. موسوی بیان کرد: پس از انتخابات ریاستجمهوری چند مراسم طبق قانون اساسی برگزار میشود. مراسم تنفیذ توسط رهبر معظم انقلاب، مراسم تحلیف و سوگند رئیسجمهور و سپس رأی اعتماد مجلس به کابینه معرفیشده توسط رئیسجمهور مراسمهایی هستند که پس از آن، دولت جدید کار خود را آغاز میکند. سخنگوی هیأترئیسه مجلس افزود: مراسم تنفیذ رئیسجمهور منتخب دوازدهم مردادماه (امروز) برگزار میشود و پس از آن طبق اصل 121 قانون اساسی، مراسم تحلیف یا سوگند رئیسجمهور را در مجلس خواهیم داشت. این اصل قانون اساسی با صراحت بیان میکند مراسم در نشست علنی مجلس برگزار میشود و رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان نیز باید در این مراسم حضور یابند. نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: بنا بر عرف ادوار مختلف انتخابات ریاستجمهوری و با توجه به اهمیت حقوقی مراسم تحلیف که نماد مردمسالاری و انتقال مسالمتآمیز قدرت در کشور است، این مراسم با حضور میهمانان خارجی و داخلی برگزار میشود.
***
کاردار انگلیس به وزارت امور خارجه ایران احضار شد
کاردار انگلیس در تهران در اعتراض به اتهامات وزیر خارجه این کشور علیه ایران درباره حمله به کشتی صهیونیستی به وزارت امور خارجه احضار شد. به گزارش فارس، کاردار انگلیس در تهران بعدازظهر روز گذشته در نبود سفیر این کشور در اعتراض به اتهامات «دومینیک راب» وزیر خارجه کشور متبوعش علیه ایران، از سوی رئیس اداره سوم غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار شد. در این ملاقات رئیس اداره سوم غرب اروپا ضمن ابراز تاسف از اتهام بیپایه و اساس وزیر خارجه انگلیس، تاکید کرد این اظهارات شتابزده، متناقض و بدون سند و مدرک مردود بوده و قویا محکوم است. کاردار انگلیس هم قول داد مراتب را در اسرع وقت به لندن منعکس کند.
گفتنی است «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس در اتهامی بیاساس، ایران را پشت حمله ادعایی به کشتی صهیونیستی هدف قرار گرفته شده در دریای عمان خواند.
***
اشاره اولیانوف به تناقضگویی انگلیس و آمریکا در اتهامزنی به ایران
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی اتهامزنیهای اخیر انگلیس و آمریکا علیه ایران درباره حادثه رخ داده برای کشتی رژیم صهیونیستی را ادعاهایی متناقض خواند.
به گزارش فارس، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، در توئیتی ضمن اشاره به اتهامزنیهای اخیر انگلیس و آمریکا علیه ایران درباره حادثه رخداده برای کشتی رژیم صهیونیستی، آنها را متناقض خواند. وی در این باره نوشت: متوجه تناقض در بیانیههای وزارت خارجه آمریکا و وزارت خارجه انگلیس در اول اوت (دهم مرداد) درباره حمله به «مرسر استریت» شدید؟ آمریکا: «ما اطمینان داریم ایران این حمله را انجام داده است». انگلیس محتاطتر بود: «به احتمال زیاد (ایران این اقدام را انجام داده است)».
دیپلمات روس در ادامه پرسید: چه چیزی پشت این مساله قرار دارد؟
ارسال به دوستان
پس از هیاهوی صهیونیستها نسبت به متهم کردن ایران در حمله به کشتی اسرائیلی و تهدید به اقدام متقابل، مقامات ایرانی هشدار دادند تهران هر گونه ماجراجویی احتمالی را بیدرنگ و با جدیت پاسخ خواهد داد
تیر خلاص به پروژه اسرائیلی
گروه سیاسی: سران اسرائیل با همراهی آمریکا و انگلیس در نسبت دادن حمله به کشتی «مرسر استریت» متعلق به رژیم صهیونیستی در آبهای سواحل عمان به ایران، پروژه ایرانهراسی برای فشار بر تهران و کسب امتیاز سیاسی از کشورمان را آغاز کردند.
به گزارش «وطنامروز»، روز جمعه یک گروه اطلاعاتی- امنیتی دریایی موسوم به «دریاد گلوبال» در گزارشی اعلام کرد یک کشتی که با پرچم لیبریا در حال حرکت در ۲۸۰ کیلومتری بندر الدقم در دریای عمان بود، با یک هواپیمای بدون سرنشین هدف قرار گرفت که منجر به کشته شدن ۲ نفر از خدمه این کشتی تجاری با تابعیت انگلیسی و رومانیایی شد.
پس از مشخص شدن مالکیت رژیم صهیونیستی بر کشتی «Mercer Street»، تحرکات دیپلماتیک این رژیم آغاز شد و یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل در گفتوگوی تلفنی با دومینیک راب، وزیر خارجه انگلستان اظهار کرد «پاسخ سخت برای حمله به مرسر استریت محفوظ است».
سپس وزیر خارجه آمریکا نیز در اظهارنظری مدعی شد: ایران کشتی اسرائیلی را هدف قرار داده است!
«آنتونی بلینکن» با تأکید بر اینکه واشنگتن اطمینان دارد ایران، نفتکش مذکور را در دریای عمان مورد هدف قرار داده است، گفت: واکنش مناسبی در این باره به تهران نشان خواهیم داد!
«دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس هم روز یکشنبه در سخنانی به اتهامزنی علیه ایران درباره کشتی هدف قرار گرفته شده در دریای عمان پرداخت. دومینیک راب در ادامه بدون ارائه مدرکی تاکید کرد: «ما معتقدیم احتمالاً این حمله عمدی، هدفمند و نقض آشکار قوانین بینالمللی توسط ایران بوده است».
راب همچنین مدعی شد: بریتانیا با شرکای بینالمللی خود در حال رایزنی برای «پاسخ هماهنگ به این حمله غیرقابل پذیرش» است! در همین حال شبکه خبری «اسکاینیوز» گزارش داد نشست کمیته اضطراری دولت بریتانیا موسوم به جلسه کبرا در سطح مقامهای دولت بریتانیا درباره حمله علیه کشتی مرسر استریت و شیوه پاسخگویی به آن برگزار شده است. الجریده کویت نیز -که مشهور است به اینکه چند وقت یک بار گزارشهایی پیرامون موضوعات مختلف جهانی و منطقه منتشر میکند که بیشتر آنها کذب و نادرست از آب درمیآیند- مدعی شد اسرائیل برای حمله مستقیم علیه مواضع ایران از آمریکا و انگلیس چراغ سبز گرفته است.
* پاسخ بیدرنگ به هر ماجراجویی احتمالی
در تهران اما کارزار ایرانهراسانه رژیم صهیونیستی و برخی متحدان غربی آن با واکنش روبهرو شد. سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه اتهامات وزرای خارجه انگلیس و آمریکا را حاوی مطالبی متناقض، اتهامات واهی و تحریکآمیز دانست و آنها را مایه تأسف عمیق دانست و قویا محکوم کرد.
سعید خطیبزاده بیان کرد: این بیانیههای هماهنگشده به خودی خود حاوی فرازهایی متناقض است، بهگونهای که ابتدا بدون ارائه هر گونه سند و مدرک به جمهوری اسلامی ایران اتهام میزند و متعاقبا از «احتمال» آن سخن میگوید!
خطیبزاده، جمهوری اسلامی ایران را مدافع و حامی تردد امن و بیضرر کشتیها در خلیجفارس و آبهای بینالمللی خواند که بیشترین مرز آبی را در خلیجفارس داشته و همواره نیز آماده همکاری در زمینه تامین امنیت دریانوردی در آن با کشورهای منطقه است و حضور و مداخلات نیروهای فرامنطقهای در آبهای خلیجفارس و کشورهای حاشیه آن را مخل ثبات و امنیت منطقه میداند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه تاکید کرد: جای تاسف است در حالی که این کشورها نسبت به تعرض و خرابکاریهای تروریستی در قبال کشتیهای تجاری ایران در دریای سرخ و آبهای بینالمللی سکوت حمایتآمیزی داشتهاند، در یک سوگیری آشکار سیاسی اتهامات واهی را متوجه جمهوری اسلامی ایران میکنند، در صورتی که چنانچه این کشورها سندی برای اثبات ادعاهای واهی خود دارند باید ارائه کنند.
خطیبزاده در پایان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران نسبت به حفاظت از امنیت و منافع ملی خود لحظهای تردید نداشته و هر گونه ماجراجویی احتمالی را بیدرنگ و با قوت و جدیت پاسخ خواهد داد.
همچنین یک مقام مسؤول به پایگاه خبری «نورنیوز» وابسته به شورای عالی امنیت ملی گفت: اگر چه جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات مقامات غربی و رژیم صهیونیستی را بیشتر ژستهای تبلیغاتی قلمداد میکند اما انجام هر گونه اقدامی علیه منافع و امنیت ملی ایران با پاسخ شدید و قاطع روبهرو خواهد شد و مسؤولیت تبعات آن نیز مستقیما متوجه واشنگتن و لندن است.
ارسال به دوستان
مرثیهای برای خسارت 8 ساله
یونس مولایی: آخرین سخنرانی مقامات دولتی درباره آنچه در 8 سال گذشته بر اوضاع ملک و مملکت رفته است به هر چیزی شبیه بود الا آنچه به چشم میآید، این را هم میتوان از مزاحهای روزگار دانست که سرانجام رئیس دولتی که از پشت شیشههای دودی اتومبیلش از روی چهرههای مردم نظرسنجی برگزار میکرد، در ارائه گزارش کار خود ادعاهایی را بر زبان آورد که به هر چیز میتوانست شبیه باشد الا آنچه به چشم مردم میآید.
با این حال پیمانه پرهزینه دولت دوازدهم و دوره 8 ساله ریاستجمهوری حسن روحانی نیز پر شد. 8 سال پیش بود که در جلسه تنفیذ حکم ریاستجمهوری، حسن روحانی از لسان حافظ شیرازی گفت «که دراز است ره مقصد و من نوسفرم». او البته تا جایی که توانست از این نوسفری و درازی راه برای خود حاشیه امن خرید تا تقریبا نیمه اول راه خود را با پیوند زدن همه چیز به دولت قبل سپری کند و در نیمه دوم نیز برای درازتر شدن راه مقصد در دوران سفر دولتش پای همه چیز را به میان کشید تا پاسخی به مردم ندهد، گو آنکه این بار میلی برای تفأل به حافظ نبود و الا احتمالا خواجه شیراز این بار میگفت: «تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز».
و اما بعد، آیا با رفتن روحانی میتوان خبر از پایان عصر روحانی داد؟
احتمالا آری و یقینا خیر؛ آری از آن جهت که آغاز دولت سیزدهم میتواند مطلع عصر جدیدی برای ایرانیان باشد، عصری که در آن فعالیت جای انفعال، تحرک جای سکون، خدمتگزاری جای منتگذاری، آبادی جای ویرانی، گشایش جای سختی و در نهایت سعادت جای فلاکت قرار گیرد. عصری که در آن با ایجاد تغییرات ساختاری و اصلاح تدریجی شرایط مقدمات زیست بهتر برای عموم مردم بویژه طبقات محروم فراهم آید.
و لاجرم خیر، از آن رو که اثرات 8 سال دولتداری حسن روحانی و تاثیرات فراگیری تفکر جریان غربگرا بر موقعیت کنونی ایران تا مدتهای مدیدی مقابل دیدگانمان حاضر خواهد بود. میراث به جا مانده از دولتی که با کلید خود بر امید، آبادی و سفره مردم قفلی پولادین زد، تا جایی که باید نخستین ماموریت دولت جدید را به وجود آوردن نگاهی جدید در ذهنیت مردم خستهای دانست که بسیاری از آنها امید چندانی به بهبود شرایط خویشتن ندارند؛ طبقات محروم و متوسطی که احتمالا به سختی سیمای رنجکشیده و خموششان از پشت شیشههای اتومبیل رئیسجمهور به چشم آمده است.
* آنچه بود و آنچه هست
سیاست و حکمرانی ماهیتی سیال و تا حدودی پیشرو دارد، به گونهای که عملا گذر زمان و پیشرفت بشری حدی از پیشرفت را با خود به همراه دارد. با این حال دولت روحانی پیش از هر گونه قضاوتی درباره جوانب مدیریتش بسیاری از داشتههای مردم را نیز در طول 8 سال گذشته نیست و نابود کرد. اگر شرایط دشوار اوایل دهه90 فرصت انتخاب را برای او فراهم آورد، تجربه مجدد آن شرایط تبدیل به بخشی از آرزوهای عموم مردم در سال 1400 شده است.
با این حال نگاه اجمالی به وضعیت سیاست خارجی و سیاست داخلی میتواند مشتی نمونه خروار از عملکرد روحانی را برای افکار عمومی عینیت بخشد.
سیاست خارجی به عنوان رکن و وجه هویتبخش دولتهای یازدهم و دوازدهم بیشترین موضوعیت را در اظهارات مقامات دولتی در 8 سال گذشته داشته است. به گونهای که در ابتدای کار با طرح حل مشکل آب آشامیدنی در سایه توافق هستهای تمام شقوق اجرایی و مدیریتی کشور را به سیاست خارجی پیوند زده و پس از آن نیز با اعلام ناکامی در پروژه سیاست خارجی با شانه خالی کردن در برابر مسؤولیتها، نشانی کاخ سفید را به عنوان مسبب تمام مشکلات اعلام کردند. بر این اساس باید مهمترین آسیب دولت در عرصه سیاست خارجی را خالی کردن دست کشور از هر گونه ابتکار عمل دانست؛ دولتی منفعل که در برابر تحریم و زورگویی خارجی حتی پس از توافق برجام و تعهدات سنگین، هیچ راهحلی جز لعنت فرستادن به ترامپ نداشت. وزنبخشی غیرمعقول به ابزار سیاست خارجی عملا باعث شد طرف غربی با اطمینان بیشتر نسبت به نبود ابتکار عمل از سمت طرف ایرانی، فشارهایش را افزایش دهد. نکته جالب در این باره را میتوان عصبانیت دولت در شکلگیری ابتکار عمل برای ایران در مصادیقی همانند قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» مصوب مجلس یازدهم دانست. تا جایی که در آخرین روزهای دولت و در شرایطی که عمق معیوب و ناکارآمد بودن دکترین سیاست خارجی دولت برای همگان عیان شده است باز هم روحانی و دیگر چهرههای دولتی در اظهاراتی ضدملی تلاش میکنند عدم رفع تحریمها در دوره رئیسجمهور دموکرات آمریکا را نیز ناشی از تصویب این قانون و ابتکار عمل کشورمان در پاسخگویی به خلف وعده طرف آمریکایی القا کنند. در نهایت مهمترین آسیب بلندمدت سیاست خارجی دولت روحانی فارغ از توافق نامتوازن برجام و تعهدات سنگین ایران در برابر امکان آنی آمریکا برای خروج از برجام، تهی شدن سیاست خارجی ایران از هر گونه ابتکارعمل و تضعیف جایگاه منطقهای و جهانی کشورمان است. آواربرداری در این زمینه ماموریت دشوار دولت سیزدهم خواهد بود، چرا که توفیق در سیاست خارجی پیش و بیش از هر چیز نیازمند تغییر جایگاه کشورمان در معادلات جهانی و ترسیم افقی روشن از یک سیاست خارجی فعال و مقتدر است.
در عرصه سیاست داخلی اما مهمترین آسیب دولت روحانی را باید در رویه 8 سال گذشته مبنی بر استراتژی تقویت شکافهای سیاسی و تضعیف موضع ملی با نیت بهرهبرداریهای کوتاهمدت دانست؛ بذر کینهای که دولت روحانی در مواجهه با منتقدان خود در فضای عمومی جامعه پاشید و در نهایت مدیریت ناکارآمدش جامعه ایران را در یک شرایط سرخورده و ناامید قرار داده است. پروژه احیای امید و ترمیم شکافهای اجتماعی کارویژه حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در عصر پساروحانی در مواجهه با میراث به جا مانده از دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|