|
اردوغان: گاز اسرائیل را به اروپا انتقال میدهیم!
رئیسجمهور ترکیه که اخیرا خبر داده بود بزودی از رئیس رژیم صهیونیستی پذیرایی میکند، دیروز در بازگشت از سفر اوکراین به خبرنگاران گفت دولتش درصدد انتقال گاز از اراضی فلسطین اشغالی به اروپاست. به گزارش آناتولی، رجب طیب اردوغان همچنین از تلاشهایش برای میانجیگری میان روسیه و اوکراین خبر داد. وی با انتقاد از جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفت او تا این لحظه روش مثبتی برای حل تنش اوکراین ارائه نکرده است.
ارسال به دوستان
دیدار دیروز رهبران چین و روسیه در بحرانیترین روزهای روابط شرق و غرب در عصر پساکمونیسم، تبدیل به یک رویداد دورانساز شد
اوراسیا در مقابل غرب
«ولادیمیر پوتین» دیروز پس از ۲ سال به پکن رفت و با «شی جین پینگ» همتای چینی خود دیدار کرد. سفر رئیسجمهور روسیه به چین برای شرکت در مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن انجام شد. سفر پوتین و سران چند کشور دیگر از جمله قطر، ولیعهد امارات و روسایجمهوری آرژانتین، ترکمنستان، مصر و تاجیکستان و نخستوزیران مغولستان و پاکستان در حقیقت دهنکجی به تحریم دیپلماتیک این بازیها توسط آمریکا و برخی متحدان غربیاش به بهانههای سیاسی بود. این در عین حال سومین سفر پوتین پس از شیوع جهانی کرونا (پس از سوییس و هند) و نخستین دیدار او با شیجینپینگ در دوران همهگیری است.
این دیدار در شرایطی انجام شد که عالیترین مقامات آمریکایی در برآوردهایی موازی ادعا کردهاند روسیه و چین با پایان المپیک زمستانی پکن به ترتیب به اوکراین و تایوان حمله خواهند کرد و به قول بایدن، در این صورت نظم جهانی فعلی دچار دگرگونی خواهد شد.
به گفته سخنگوی نهاد ریاستجمهوری روسیه (کرملین)، پوتین دیروز بلافاصله پس از ورود به پکن به دیدار شیجینپینگ رفت و طرفین در فضایی گرم و دوستانه گفتوگو کردند. همزمان بیانیه مشترک رهبران ۲ کشور منتشر شد که در آن به غرب تاخته و بر اتحاد میان خود تاکید کرده بودند.
به گزارش رویترز، در این بیانیه طولانی با آنکه بر احیای اتحاد سنتی میان فدراسیون روسیه و جمهوری خلق چین مانند دوران اقتدار بلوک شرق تاکید شده اما مشخصا با بازآفرینی فضای جنگ سرد مخالفت شده است.
رؤسایجمهور روسیه و چین که این بیانیه مشترک را امضا کردهاند، طی آن اقدامات برخی کشورها (آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپایی) در تحمیل استانداردهای خود به دیگران را محکوم و مخالفت خود را با گسترش ناتو همراه با رویکردی مشابه جنگ سرد از سوی کشورهای غربی به روابط بینالمللی اعلام کردند.
این بیانیه در عین اعلام اتحاد همهجانبه و بیسابقه مسکو و پکن- که حتی در دوران جنگ سرد و اقتدار بلوک شرق دیده نشده بود- تقریبا به اکثر منازعات و چالشهایی که ۲ کشور با غرب دارند از جمله اوکراین، تایوان و شبهجزیره کره اشاره و اعلام میکند طرفین در آنها از یکدیگر حمایت خواهند کرد.
در همین حال که مقامات چینی و روس همکاریهای همهجانبه ۲ کشور را بیسابقه توصیف میکنند، کارشناسان نیز بر این موضوع صحه میگذارند که در طول تاریخ هرگز این ۲ قلمروی بزرگ که بیشترین مساحت محور ژئوپلیتیک موسوم به اوراسیا را شکل میدهند، اینچنین به لحاظ سیاسی و اقتصادی یکپارچه نبودهاند.
همزمان با این سفر اما ۲ قرارداد عظیم انرژی میان ۲ کشور به امضا رسید. شرکت گازپروم روسیه، بزرگترین تامینکننده گاز طبیعی مصرفی اوراسیا و اروپا در اطلاعیهای از امضای قرارداد با شرکت ملی نفت چین (CNPC) برای انتقال گاز طبیعی از مسیر خط لوله جدید خاوردور خبر داد.
بر این اساس، چین طی 30 سال آینده سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی اضافی از روسیه وارد خواهد کرد. بدین ترتیب، مجموع کل واردات گاز طبیعی چین از روسیه به سالانه 48 میلیارد مترمکعب خواهد رسید. این تقریبا معادل میزان گازی است که روسیه قرار است از طریق خط «نورد استریم 2» به اروپا صادر کند؛ پروژهای که تکمیل شده اما آغاز اجرای آن با بهانهجویی دولت آلمان، تحت فشار آمریکا به تعویق افتاده است.
دیگر غول انرژی روسیه، شرکت روس نفت نیز با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد قرارداد مربوط به انتقال نفت به چین از مسیر قزاقستان با شرکت ملی نفت چین (CNPC) به امضا رسیده است که بر اساس آن طی 10 سال آینده به 100 میلیون تن نفت خواهد رسید. روس نفت به عنوان بزرگترین شرکت نفتی روسیه از سال 2015 تاکنون در مجموع 445 میلیون تن نفت به چین صادر کرده است. اینها ۲ نمونه از 15 قراردادی است که در حاشیه دیدار پوتین و شی در پکن بین ۲ کشور امضا میشود.
هیات عالیرتبه روس که پوتین را در این سفر همراهی میکنند شامل 5 عضو از جمله «یوری اوشاکوف» دستیار رئیسجمهور، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه، «دیمیتری چرنیشنکو» معاون نخستوزیر، «نیکولای شولگینوف» وزیر انرژی و «ایگور سچین» رئیس شرکت روسنفت است.
* حمایت چین از روسیه درباره اوکراین
در آستانه این سفر، روز پنجشنبه وزیر خارجه روسیه در پکن با «وانگیی» همتای چینی خود دیدار کرد. سرگئی لاوروف در این دیدار اعلام کرد: «روابط دوجانبه ما متکی بر توافق کلی گسترده در هر ۲ کشور است. آنها خودکفا و باثبات هستند، تحت تأثیر هیچ شرایط سیاسی نیستند و علیه هیچ کشور ثالثی جهتگیری ندارند».
لاوروف در پایان این دیدار پس از مذاکره با وانگ درباره آخرین تحولات اوکراین و افغانستان، سند همکاریهای جدید میان وزارتخانههای خارجه ۲ کشور را به همراه همتای چینی خود امضا کرد.
او گفت مسکو از سطح همکاری بیسابقه با شریک چینی و همچنین حمایت متقابل قاطعانه ۲ کشور از یکدیگر بسیار رضایت دارد و ادامه داد: «مقامات مسکو و پکن همکاری بسیار نزدیکی در عرصه فعالیت وزارت خارجه دارند و این هماهنگی اقدامات به تقویت ثبات و قابل پیشبینی بودن اوضاع در امور بینالمللی کمک میکند».
در بیانیه وزارت خارجه چین درباره این سفر آمده است که پکن موضع مسکو درباره تضمینهای امنیتی خواستهشده از آمریکا و ناتو را درک کرده و از آن حمایت میکند.
* لاوروف سند آمریکاییها درباره اوکراین را جعلی خواند
لاوروف همچنین دیروز ادعای جدید غربیها درباره تلاش مسکو برای تدوین اسناد جعلی برای به دست آوردن بهانه برای حمله به اوکراین را بیمعنی توصیف کرد. این ادعا برای نخستینبار به نقل از یک مقام آمریکایی صبح روز پنجشنبه گذشته توسط روزنامه آمریکایی واشنگتنپست منتشر شد، سپس شبکه «سیانان» و سایر رسانهها آن را مطرح کردند. بعدازظهر همان روز «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد این دولت بایدن بوده که این اطلاعات را علنی کرده است. پرایس گفت: «اطلاعات شناخته شده برای دولت آمریکا، از نهادهای اطلاعاتی که ما از حالت طبقهبندی خارج کردهایم، گرفته شده است». او همچنین با بیاعتنایی نسبت به ادامه سوالات «مت لی» خبرنگار دیپلماتیک خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «اگر به اعتبار دولت ایالات متحده، دولت انگلیس و سایر دولتها شک دارید و اطلاعاتی که روسها منتشر میکنند آرامتان میکند، به خودتان مربوط است». او دولت روسیه را متهم کرد که ویدئویی تبلیغاتی را با به تصویر کشیدن عوامل بحران، صحنهسازی انفجارهای جعلی و تجهیزات نظامی ناتو مانند هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه به عنوان بهانهای برای حمله به اوکراین در روزهای آینده تهیه کرده است.
«لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس نیز در اقدامی هماهنگ برای افزایش فشار علیه مسکو از این ادعای واشنگتن حمایت کرد و گفت: «شواهدی تکاندهنده و واضح از خشونت و فعالیتهای پشت پرده روسیه برای ایجاد بیثباتی در اوکراین وجود دارد».
وزیر خارجه روسیه در واکنش به آنها گفت: «برخی اظهارات وزارت خارجه آمریکا را که روسیه ویدئوهایی جعلی را آماده کرده که حمله ادعایی نیروهای اوکراینی به دونباس را نشان میدهد، مطالعه کردهام. خب! ماهیت توهمی این نوع اتهامزنیها که هر روز تعداد بیشتر و بیشتری از آنها تولید میشود، برای هر کارشناس علوم سیاسی کموبیش مجربی واضح است».
***
ورود به دوره جدید با روابط همهجانبه روسیه و چین
ولادیمیر پوتین در آستانه سفر روز جمعه خود به چین، مقالهای با عنوان «روسیه و چین؛ مشارکت راهبردی آیندهمحور» برای خبرگزاری دولتی چین، شینهوا نوشت. رهبر کرملین در این مقاله تأکید کرد روسیه و چین به هم نزدیک و همسایگانی هستند که روابطشان به سنتهای چند صد ساله دوستی و اعتماد متقابل گره خورده است. پوتین نوشت: «روابط روسیه و چین با مشارکت همهجانبه و همکاری راهبردی، با ورود به دوره جدید، به سطح بیسابقهای رسیده و به الگویی از کارآیی و مسؤولیتپذیری برای آینده تبدیل شده است».
ارسال به دوستان
دور دنیا
انفجار در یک مرکز امنیتی در ریاض و واکنش عربستان
در حالی که برخی شبکههای اجتماعی از وقوع انفجاری بزرگ در منطقه امنیتی در ریاض خبر دادهاند، عربستان وقوع چنین انفجاری را تکذیب کرد. شبکههای اجتماعی بامداد دیروز از وقوع انفجار بزرگ در ریاض و در منطقهای که مراکز گارد ملی عربستان در آن واقع است و حمله به این مرکز خبر دادند. فعالان شبکههای اجتماعی اعلام کرده بودند با توجه به برخاستن ستونی از دود به نظر میرسد انفجار بزرگی رخ داده است. این فعالان بیان کرده بودند صنعا دست بالا را در برابر امارات و عربستان دارد. در واکنش به این خبر، وزارت گارد ملی عربستان اعلام کرد اخبار مربوط به انفجار در مراکز نظامی وابسته به این وزارتخانه در شرق ریاض، پایتخت این کشور صحت ندارد. گارد ملی عربستان تاکید کرد صداهایی که شنیده میشود در نتیجه تمرینات روزانه است، زیرا به گفته وی، منطقه تمرینات نظامی است. این وزارتخانه در عین حال از شهروندان این کشور خواست به شایعات توجه نکنند و اخبار را از طریق مراجع رسمی دنبال کنند.
***
موج استعفا در دولت انگلیس ۳ مقام ارشد دیگر کنارهگیری کردند
در پی تشدید بحرانها در دفتر نخستوزیری انگلیس، ۳ مقام دیگر دولت این کشور استعفای خود را اعلام کردند. به نوشته وبگاه شبکه «اسکای نیوز»، «النا ناروزانسکی» دستیار واحد سیاستگذاری دولت انگلیس جدیدترین مقام این کشور است که استعفا میکند. گفته میشود کنارهگیری این مقام دولت «بوریس جانسون» نیز به خاطر رسوایی «پارتی گیت» صورت گرفته است. چندی پیش مشخص شد مقامات دولت انگلیس در زمان اوج شیوع ویروس کرونا و اعمال محدودیتهای سختگیرانه برای شهروندان با شعار «در خانه بمانید»، چندین میهمانی و مراسم خداحافظی برگزار کردهاند. علاوه بر ناروزانسکی، «دن زورنفیلد» رئیس کارکنان خانه شماره ۱۰ و «مارتین رینولدز» منشی ویژه نخستوزیر انگلیس از مقام خود کنارهگیری کردهاند. پنجشنبه نیز «پاول گوین» وزیر ایرلند شمالی، «منیره میرزا» مشاور سیاسی و مسؤول سیاستگذاری و «جک دویل» مسؤول روابط عمومی دولت انگلیس استعفای خود را اعلام کردند. در این میان، گوین بابت تصمیم جدید دولت در قبال بخش «پروتکل ایرلند شمالی» در توافق برگزیت، منیره میرزا به خاطر اظهارات غیرحرفهای و اتهامزنی جانسون به رهبر حزب رقیب در جلسه پارلمان و دویل بابت رسوایی پارتیگیت کنارهگیری کردهاند. با این حال، وزیر انرژی دولت جانسون در مصاحبه با اسکای نیوز مدعی شد این کنارهگیریها به این دلیل رخ میدهد که نخستوزیر در حال در دست گرفتن سکان امور دولت است.
***
ترس از عملیاتهای یمن، فرانسه را هم به کمک امارات کشاند
وزارت دفاع فرانسه دیروز (جمعه) اعلام کرد پاریس برای تضمین امنیت حریم هوایی امارات عربی متحده در مقابل عملیاتهای نیروهای یمنی، با ابوظبی همکاری خواهد کرد. طبق گزارش پایگاه خبری العین، «فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه طی توئیتی در صفحه شخصی خود نوشت کشورش به دولت امارات در تامین امنیت مرزهای هواییاش که در معرض عملیاتهای نیروهای یمنی قرار دارد، کمک خواهد کرد. پارلی در ادامه ضمن ادعای خطرناک بودن حملات یمنیها به خاک امارات، گفت دولت فرانسه برای اعلام همراهی با این کشور تصمیم دارد از ابوظبی برای حفظ حریم هواییاش، حمایت نظامی به عمل آورد. پنجشنبه «تیری بورخارد» رئیس ستاد دفاع فرانسه حملات نیروهای یمنی به امارات را محکوم و همراهی کشورش را برای تمام اقدامات لازم جهت بازگشت امنیت به ابوظبی اعلام کرده بود.
***
ترافیک سفرهای سیاسی تروئیکای اروپا به مقصد مسکو
با اوج گرفتن بحران اوکراین، مقامات ارشد بریتانیا، فرانسه و آلمان که از آنها تحت عنوان ۳ پیشرو اروپا (تروئیکای اروپا) یاد میشود، برای سفر به مسکو گوی سبقت را از یکدیگر میربایند. این در حالی است که تلاشهای آلمان و فرانسه برای حل تنشها در اوکراین و رسیدن به یک راهحل اروپایی در مذاکره با مسکو و کییف از طریق گروه مینسک نافرجام مانده است. در عین حال کرملین به طور ضمنی تایید کرده به دنبال مذاکره مستقیم با آمریکا برای رسیدن به تنظیمات امنیتی در شرق اروپاست و تمایلی به مذاکره با اتحادیه اروپایی و ناتو ندارد، چرا که این نهادها عملا کاری جز فرمانبرداری از واشنگتن انجام نمیدهند. به همین دلیل برلین و پاریس به عنوان پیشروان اتحادیه اروپایی از یک سو و لندن به عنوان مهمترین شریک واشنگتن در ناتو از سوی دیگر به تکاپو افتادهاند تا از توافقات شرق و غرب جا نمانند.
به گزارش شبکه فرانس ۲۴، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز دوشنبه برای دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود به مسکو سفر خواهد کرد. او یک روز بعد نیز برای دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین وارد کییف خواهد شد.
مکرون پنجشنبه گذشته در تماسهای جداگانه با پوتین و زلنسکی درباره حلوفصل تنشها در اوکراین گفتوگو کرد. او بر اهمیت بحث درباره شرایط رسیدن به تعادل راهبردی در اروپا تأکید کرد که کاهش تنش در حوزه میدانی و تضمین امنیتی برای این قاره را به دنبال خواهد داشت. همچنین به گزارش اسپوتنیک، آندری کلین سفیر روسیه در بریتانیا، دیروز اعلام کرد لیز تراس وزیر خارجه و بن والاس وزیر دفاع انگلیس اواسط ماه فوریه به مسکو سفر خواهند کرد. سفر تراس به روسیه قرار بود زودتر از این انجام شود اما ابتلای او به ویروس کرونا این سفر را به تعویق انداخت.
اولاف شولتز، صدراعظم جدید آلمان نیز در حالی از برنامه دیدار خود با پوتین در آینده نزدیک خبر داده که طی یک ماه اخیر علنا چند بار دعوت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را رد کرده بود.
ارسال به دوستان
در حالی که آمریکا مدعی است عملیات کشتن سرکرده داعش با موفقیت انجام شده اما شواهد حاکی است روایت آمریکا از این عملیات با ابهامات جدی روبهرو است
عملیات مبهم
گروه بینالملل: بامداد پنجشنبه نیروهای آمریکایی و ائتلاف به اصطلاح ضدداعش در منطقهای میان استانهای ادلب و حلب سوریه با هواپیماهای جنگی و بالگرد دست به انجام عملیات هلیبرن زدند. بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه بامداد پنجشنبه چند فروند هواپیما و بالگرد با برخاستن از پایگاه «خراب عشک» شهر «عین العرب» (کوبانی) به سمت منطقهای در مرز استانهای ادلب و حلب به پرواز درآمدند. در این عملیات بالگردهای ائتلاف بینالمللی با تیربارهای سنگین، محله «مدرسه غربی» در منطقه «دیربلوط» را زیر رگبار گرفتند. در ادامه، نیروهای ائتلاف بینالمللی با انجام عملیات هلیبرن در محله مدرسه غربی فرود آمدند. به گفته منابع رسانهای، این عملیات بیش از یک ساعت طول کشید و هواپیماهای «اف۱۶» آمریکا بر فراز این منطقه به پرواز درآمدند. در همین راستا، کانال تلگرامی «صابرین نیوز» وابسته به گروههای مقاومت عراق خبر داد در نتیجه درگیریها میان نظامیان آمریکایی و افراد مسلح یک فروند بالگرد آمریکایی «شینوک» سقوط کرد.
خبرگزاری فرانسپرس روز پنجشنبه به نقل از یک مقام مسؤول آمریکایی اعلام کرد «ابوابراهیم الهاشمی القرشی» سرکرده داعش در حین عملیات اخیر آمریکا در شمال غرب سوریه خود را منفجر کرده است. عصر پنجشنبه «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا مدعی شد در حمله چهارشنبهشب نظامیان این کشور به ادلب سوریه، سرکرده داعش کشته شده است. به نوشته ریانووستی، «جان کربی» سخنگوی پنتاگون نیز درباره عملیات علیه سرکرده داعش مدعی شد آمریکا چندین ماه در حال برنامهریزی عملیاتی علیه سرکرده جدید داعش بود. کربی در این باره ادعا کرد: «برنامهریزی، ماهها طول کشید که شامل تمرینات فیزیکی واقعی بود؛ دهها نیروی عملیات ویژه. این یک عملیات ایالات متحده بود که فقط توسط نیروهای آمریکایی انجام شد».
شبکه «الجزیره» نیز گزارش داد در این حمله 10 نفر از جمله 7 کودک کشته شدند. خبرنگار «العربی الجدید» نیز با تایید عملیات هلیبرن نیروهای آمریکایی در شمال استان ادلب به نقل از منابع محلی و شاهدان عینی نوشت: طی هلیبرن نیروهای ائتلاف بینالمللی علیه یک ساختمان مسکونی ۲ طبقه در نزدیکی گذرگاه «دیربلوط»، 9 نفر از جمله ۳ کودک و زن کشته شدند. بر اساس این گزارش، این عملیات ۳ ساعت طول کشید و پس از پایان، بالگردهای ائتلاف وارد اراضی ترکیه شدند و پهپادهای ائتلاف بینالمللی پس از عقبنشینی بالگردها، محل عملیات را هدف قرار دادند.
* پنتاگون درباره کشتار غیرنظامیان تحقیق نمیکند
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) روز پنجشنبه اعلام کرد ۶ کودک در جریان این عملیات در ادلب سوریه کشته شدند.
نکته جالب توجه اینکه سخنگوی پنتاگون با تایید کشته شدن چند زن و کودک در جریان عملیات حمله به محل اختفای سرکرده جدید داعش، گفت فعلا قصدی برای تحقیق در این زمینه ندارند. جان کربی گفت پنتاگون قصد ندارد درباره مرگ غیرنظامیان در جریان عملیات در سوریه تحقیق کند. کربی طی نشست خبری در پنتاگون گفت: «ایالات متحده هنوز تصمیمی برای انجام تحقیقات درباره کشته شدن غیرنظامیان در سوریه در جریان عملیات برای از بین بردن رهبر گروه تروریستی داعش نگرفته است». به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی با تایید کشته شدن چند غیرنظامی در حمله به محل اختفای سرکرده داعش در ادلب گفت حداقل 3 غیرنظامی در این عملیات کشته شدند. سخنگوی پنتاگون با اشاره به اینکه القرشی در این انفجار که خودش ترتیب داده بود کشته شد، اظهار داشت همسر و 2 فرزندش نیز با او جان باختند. بر اساس این گزارش، کربی تصریح کرد: «ما میدانیم ۳ نفر با او در طبقه سوم بودند که آنها نیز کشته شدند. آنها همسر و ۲ فرزند او بودند. در طبقه دوم این عمارت، نظامیان با معاون القرشی تبادل آتش کردند که از بین رفت». وی سپس با شانه خالی کردن از مسؤولیت کشتار غیرنظامیان در این عملیات گفت: «ایالاتمتحده اطمینان دارد مسؤولیت کشتار غیرنظامیان در جریان عملیات نابودی رهبر گروه تروریستی داعش در شمال غرب سوریه بر عهده تروریستهاست، نه ارتش آمریکا».
* روایت آمریکا درباره کشته شدن سرکرده «داعش» دروغ است
«علاءالدین الیوسف» خبرنگار شبکه الجزیره در سوریه و جنوب ترکیه پس از اظهارنظر یک مقام مسؤول آمریکایی درباره نحوه کشته شدن سرکرده داعش، در رشتهتوئیتهایی نوشت: بنا به روایت آمریکا، او خود را منفجر کرده و به همراه همه اعضای خانوادهاش کشته شده است. بازدیدی که از داخل منزل داشتم، روایت آمریکا را تکذیب میکند. در این خانه هیچ اثری از انفجار یا آسیب دیدن دیوارها و ریختن خون بر زمین بر اثر حمله از فاصله نزدیک یا چیزی شبیه به آن (ترور) وجود ندارد. چرا آمریکاییها دروغ میگویند؟ روایت آمریکا به کلی دروغ است. او خودش را منفجر نکرده است. آیا درگیری رخ داده است؟ بله. زمان درگیری هم کوتاه نبوده است. همه کسانی که در این مکان کشته شدهاند، بر اثر همین درگیری بوده است و کودکان به علت منفجر شدن کمربند [انتحاری] کشته نشدهاند بلکه در حین درگیریها و حمله هوایی به این خانه کشته شدند. خبرنگار الجزیره در توئیتی دیگر درباره تصاویر منتشر شده از لاشه بالگرد آمریکا نزدیک شهر جیندرس در شمال حلب نوشت: دروغ دیگر آمریکا این است که بالگرد از کار افتاد. [این در حالی است که] بالگرد آسیب دید و نتوانست ماموریت خود را به مقصد پایگاه به اتمام برساند. [به همین علت] تصمیم گرفتند آن را در حومه جیندرس بر زمین بنشانند، آن را تخلیه کردند و سپس هدف حمله هوایی قرار دادند تا هیچگونه استفادهای از آن نشود.
* انفجار بالگرد آمریکایی در جریان عملیات
خبرگزاری آناتولی هم نوشت تیمی از خبرنگاران آناتولی در سوریه با حضور در منطقه «عرفین» در شمال این کشور تصاویر یک فروند بالگرد متعلق به نیروهای نظامی آمریکا را که بامداد پنجشنبه در عملیات نیروهای نظامی ویژه این کشور برای دستگیری سرکرده گروه تروریستی داعش در ادلب شرکت کرده و در پی بروز نقص فنی به زمین نشسته و بعد منهدم شده، منتشر کردند. در تصاویر دیده میشود که بالگرد مذکور به طور کامل تکه تکه شده و جز برخی اجزای آن، باقی قسمتهایش به قطعات کوچک تبدیل شده است. از سوی دیگر برخی منابع محلی که هنگام عملیات مذکور به منطقه مورد حمله نزدیک بودند، به خبرنگار آناتولی گفتند: یک زن انتحاری به سوی بالگردهای وابسته به نیروهای نظامی ویژه آمریکا آتش گشود. این زن سپس جلیقه انتحاری خود را منفجر کرد. بر اثر انفجار یکی از بالگردها که در حال بازگشت بود، آسیب دید و برای مدت کوتاه در منطقه جیندرس ناچار به زمین نشست. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک مسؤول آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، در این باره گفت یکی از بالگردهایی که در عملیات شرکت کرد، به دلیل نقص فنی به زمین نشست و سپس منهدم شد.
* ید طولای آمریکا در کشتار غیرنظامیان به بهانه تروریسم
به نظر میرسد تاکید مقامات آمریکایی بر عدم انجام تحقیقات پیرامون چگونگی کشته شدن غیرنظامیان در جریان این عملیات در ارتباط با عملیاتهای اخیر این کشور علیه غیرنظامیان در افغانستان و سوریه قابل تحلیل است. 29 آگوست 2021 (7 شهریور 1400) حمله پهپادی آمریکا به یک خودروی سدان سفیدرنگ در خانهای در کابل منجر به قربانی شدن 9 عضو یک خانواده از جمله 7 کودک شد. کمتر از یک ماه پس از این عملیات ثابت شد خودروی مذکور متعلق به یک امدادگر افغان بوده و او به همراه فرزندانش که هیچ ارتباطی با تروریستها نداشتند، قربانی شدند. وزارت دفاع آمریکا نیز ضمن تایید هویت قربانیان، آن را اشتباه و سهلانگاری قلمداد کرد. میتوان اینطور برداشت کرد که آمریکاییها این بار با تکذیب اقدام خود در بمباران پهپادی یک منزل مسکونی (در ادلب سوریه) بدون در نظر گرفتن وضعیت غیرنظامیان و کودکان حاضر در خانه با فرار به جلو به دنبال برداشتن فشار ناشی از جنایات مکرر علیه غیرنظامیان هستند. چه اینکه برخی سوالات بیجواب درباره نحوه عملیات همچنان پابرجاست. به طور مثال آمریکا اعلام کرده است هلیکوپتر نیروهای آمریکایی پس از عملیات دچار نقص فنی شده و آنها بالگرد مذکور را در نزدیکی محل درگیری منهدم کردهاند. این در حالی است که برخی رسانهها به نقل از منابع محلی از مورد هدف قرار گرفتن هلیکوپتر خبر داده بودند. علاوه بر این مقامات آمریکایی مدعی شدند پس از پایان عملیات رودررو با القرشی، پهپادهای ائتلاف با بمباران منزل وی باقیمانده خانه را منفجر کردند؛ موضوعی که با ابهام جدی از سوی تحلیلگران مواجه شده است.
اخیرا «فضل عبدالغنی» مدیر وبگاه سازمان موسوم به «الشبکه السوریه لحقوق الانسان» (نزدیک به معارضان سوریه) در گفتوگو با پایگاه خبری «عربی۲۱» از جنایتهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در سوریه پرده برداشته بود. فضل عبدالغنی فاش کرده بود از جمله مهمترین کارشکنیهای نیروهای ائتلاف، کشتار خارج از چارچوب قانون در سوریه بوده است. او خبر داده بود شمار غیرنظامیانی که به دست ائتلاف در سوریه کشته شدهاند، از مرز ۳ هزار نفر عبور کرده است که یکسوم آنها کودک بودهاند. عبدالغنی در این باره توضیح داده بود که جنگندههای ائتلاف بینالمللی به صورت پراکنده محل اسکان غیرنظامیان را هدف قرار میدادند و اماکن حیاتی را ویران میکردند که این اقدام جنایت جنگی محسوب میشود. او همچنین گفته بود «نیروهای ائتلاف مسؤول بیخانمان شدن صدها هزار سوری هستند». این اظهارات پس از آن مطرح شد که روزنامه «نیویورکتایمز» با انتشار نتیجه تحقیقاتی فاش کرد گروهی از نظامیان آمریکایی درباره انجام ۲ حمله در «باغوز» سوریه که در تاریخ هجدهم ماه مارس سال ۲۰۱۹ انجام شده است، پنهانکاری کردهاند؛ اقدامی که در پی آن ۶۴ زن و کودک سوری کشته شدند. پس از انتشار این گزارش، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا از یکی از ژنرالهای این کشور خواست ظرف مدت زمان مشخصی تحقیقاتی را در این باره انجام دهد و نتیجه را گزارش کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|