|
باقری: برای اتمام کار در وین، تصمیمهای مشخصی وجود دارد که طرفهای غربی باید بگیرند
علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در توئیتی نوشت: هر قدر هم که به خط پایان نزدیک باشیم، الزاما تضمینی برای عبور از آن وجود ندارد. وی یادآور شد: این کار مستلزم هوشیاری، ثبات قدم قویتر، خلاقیت بیشتر و رویکردی متوازن برای برداشتن گام پایانی است. باقری خاطرنشان کرد: برای اتمام کار، تصمیمهای مشخصی وجود دارد که طرفهای غربی باید بگیرند.
ارسال به دوستان
بازخوانی مواضع غربگرایان درباره لزوم خلع سلاح ایران به بهانه توسعه اقتصادی
کاش هاشمی بود و میدید!
یونس مولایی: شبح جنگ بار دیگر بر فراز آسمان اروپا سایه افکند تا صدای آشنای گلوله و انفجار که سهم تحمیل شده به مردمان اقصی نقاط جهان بویژه ساکنان مظلوم بسیاری از کشورهای خاورمیانه بود این بار در گوش قاره سبز شنیده شود. بیراه نخواهد بود اگر آغاز جنگ روسیه و اوکراین را یکی از نقاط سرنوشتساز برای جهان بدانیم؛ جنگی که بیش از هر چیز اعتبار و بنیاد بسیاری از پیش فرضهای غربی را در اذهان عمومی جهانیان ساقط کرد. نتیجه و سرانجام این جنگ - هرچه باشد- نمیتوان از این واقعیت چشم پوشید که مردم و سیاستمداران دنیا آینه عبرت کییف و لابههای رئیسجمهور این کشور برای همراه کردن اروپا و آمریکا با خود را فراموش نخواهند کرد. چند ماه پیش در جریان خروج اشغالگران آمریکایی و تراژدی فرودگاه کابل که تبدیل به سیمای آشکاری از سرانجام دخالت آمریکا در امور داخلی دیگر کشورها شده بود، بسیاری از تحلیلگران صحنه سقوط مسافران آویزان از هواپیمای آمریکایی در کنار صندلی ویژه سگهای آمریکایی را نمادینترین قاب نظم جهانی موجود خواندند. با این حال اوکراین اروپایی که در دام عضویت ناتو تبدیل به میدان جنگی شده است، بیش از افغانستان رها شده از سوی اشغالگران، نمادی از شکست ملتهایی شد که استقلال و امنیت خود را در قمار همراهی با آمریکا به ثمن بخس از دست دادند. پاسخ به این سوال که سرانجام نزاع کییف به کجا ختم خواهد شد و پیشبینی احتمالاتی که در پس این جنگ میتواند در جهان رنگ واقعیت به خود بگیرد موضوعی جدا از این نوشتار است که یقینا در جای خود باید به آنها پرداخت. اما یافتن پاسخ این سوال که اوکراین 2022 چه پیامی را به جهان مخابره میکند امری بسیار مغتنم برای انسان امروز است.
* غرب، تکیهگاهی بر لبه دره!
نخستین گزارهای که بویژه پس از استیصال مقامات اوکراینی در روزهای اخیر بیش از پیش به چشم آمد افسانه خریدن امنیت و تکیه به دولتهای غربی با نیت تضمین آینده کشور بود. اوکراینی که حتی تا ساعتها پس از آغاز درگیریها به طرق مختلف به دنبال رساندن صدای خود به دیگر کشورهای اروپا و آمریکا با نیت ورود ارتشهای دیگر به این میدان جنگی بود بیشترین جوابی که دریافت کرد مربوط به «دعا»ی بایدن و «امیدواری» دیگر کشورها برای پایان یافتن درگیریها بود. کییف که در سالهای گذشته از تمام امکانها برای ائتلاف با غرب استفاده کرده بود در بزنگاهی که ناگهان با آن مواجه شد همچون غریبهای قابل ترحم به گوشهای نهاده شد. اوکراین به رغم وسعت قابل توجه در قاره اروپا و مساعدتهای نظامی مختلفی که در این سالها دریافت کرده بود هیچگاه به دنبال «امنیت درونزا» حرکت نکرده بود و به همین خاطر در نخستین لحظهای که به دنبال همراهی دیگر دولتها بود کمترین امدادی پیدا نکرد. حاکمیت وابسته این کشور که افق خود را اشتراک منافع خود با واشنگتن ترسیم کرده بود تبدیل به یکی از الگوهای عبرتبخش دیگری شد که برای همراه شدن با غرب وارد مهلکه ویرانگری شد و سرانجام همچون گزینهای سوخته با کمترین همراهی از سوی کاخ سفید مواجه شد.
اوکراین فارغ از هر سرانجامی از امروز نقطه تردید نسبت به بسیاری از نسخههای تجویز شده به دولتهای جهان است که در ازای فروختن استقلال، امنیت را از آمریکا طلب میکنند. پیش از این نیز بسیاری از تئوریسینهای جریان غربگرا در ایران، استقلال را به عنوان سد راهی در مسیر توسعه توصیف کرده و جمهوری اسلامی را بابت پافشاری بر این اصل توبیخ کرده بودند. با این حال سقوط کییف به عنوان تمثال کاملی از این رویکرد بار دیگر افکار عمومی را به این سمت رهنمون کرد که نه امنیت قابل خرید است و نه غرب تکیهگاهی محکم برای متحدان وابسته خود.
* دنیای موشکها در کمین دولتهای خلع سلاح شده
در یک دهه گذشته به موازات افزایش جنگ اقتصادی آمریکا علیه کشورمان، نیروهای نظامی و قوای دفاعی ایران تبدیل به یکی از مقاصد ثابت حملات جریانات غربگرا شد، تا جایی که مرحوم رفسنجانی وجود نیروی نظامی قدرتمند را مانعی بر مسیر رشد اقتصادی خوانده و خلع سلاح ژاپن و آلمان پس از جنگ دوم جهانی را نیز شاهد مثالی برای اثبات این ادعا خواند و در توئیتی دنیای فردا را دنیای گفتمانها و نه موشک ها خواند. از سوی دیگر مانور قدرت نظامی نیز تبدیل به یکی از سوژهها برای تخریب قوای دفاعی کشور شد. موضع مشهور حسن روحانی در یکی از مناظرات انتخاباتی سال 96 که آزمایش موشک از سوی کشورمان را توطئهای علیه برجام خواند در عین اینکه تکرار صدای آمریکا از زبان رئیسجمهور وقت بود، بخوبی نمایانگر افق دید جریان غربگرا نسبت به تواناییهای دفاعی کشورمان بود.
سقوط سریعالسیر اوکراین و دستان خالی مسؤولان اوکراینی آن هم در شرایطی که این کشور عمده توان دفاعی خود را به پیشنهاد غرب از کشور خارج کرده بود از دیگر صحنههای عبرتآموزی بود که مقابل دیدگان جهانیان به نمایش درآمد. گویی دنیای موشکها واقعیترین و البته بیرحمترین چهره جهانی است که تا پیش از سقوط یک کشور عمق دردناکی خود را نشان نمیدهد. ویدئوی سخنان سفیر اوکراین در لندن که در نهایت استیصال ممکن نتایج از دست دادن توان بازدارندگی کییف و اعتماد به دولتهای غربی را نشان میدهد یکی از مهمترین محتواهایی بود که روز گذشته در شبکههای اجتماعی به چشم آمد. «وادیم پریستایکو» در این ویدئو با اشاره به اینکه اوکراین دو برابر کل فرانسه، بریتانیا و چین زرادخانه هستهای داشته و آن را در ازای وعده دریافت کمک واگذار کرده است، گفت: این درس بزرگی برای ما و همچنین ملتهای در آستانه هستهای مانند کره شمالی و ایران است که تلاش کنند از خود دفاع کرده و سپر هستهای خود را تقویت کنند. وی با بیان اینکه غربیها همواره تلاش میکنند به دیگر کشورها گوشزد کنند که توان هستهایشان را کنار بگذارند، گفت: غربیها در ازای این واگذاری تنها توافقنامه محافظت از کشورها را امضا میکنند. هرچند این مواضع نیز در بستر سیاسی و تهدیدی خود علیه دولتهای اروپایی و آمریکا باید فهمیده شود اما بخوبی سرانجام از دست دادن توان بازدارندگی را برای کشورها ترسیم میکند.
به سخره گرفتن توان هستهای و منع ایران از افزایش بازدارندگی در مقابل دشمنان تا بن دندان مسلحی که از هیچ فرصتی برای ضربه زدن به کشورمان چشمپوشی نمیکنند یکی از تاکتیکهای تبلیغاتی جریان غربگرا در داخل کشورمان بود. خلق دوگانه کاذب و خطرناک «امنیت/ معیشت» به عنوان مقدمه فروپاشی کشور از جمله مواردی است که به شکلی خائنانه در این سالها از سوی اصلاحطلبان پی گرفته شده است.
حمله به توانمندی نظامی کشور، دانش هستهای و گروههای مقاومت همسو با جمهوری اسلامی در سراسر منطقه از ثابتترین خطوطی بوده که غربگرایان همواره آن را در دستور کار خود قرار دادهاند. دستان خالی اوکراین و بدعهدی تکراری غرب بار دیگر نتایج خطرناک این سناریو را به جامعه ایرانی گوشزد کرد.
* افسانه نظم جهانی و نسخه اضمحلال
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و افزایش روزافزون قدرت ایالات متحده آمریکا و فقدان رقیبی همسطح، هضم شدن در نظم تجویزی آمریکا که «نظم جهانی» خوانده میشد یکی از سرخطهای ثابت غربگرایان بود. بر مبنای همین نگاه جمهوری اسلامی همواره به عنوان بازیگری که بر استقلال خود و اهداف انقلاب اسلامی تاکید دارد عضو «غیرنرمال» خوانده میشد و راه پیشرفت و ارتقای کشور در تبدیل شدن به بازیگری «نرمال» و در چارچوب خوانده میشد. طرح کلیدواژههایی همچون «تنشزدایی» برای قدرتزدایی از ایران و محدود کردن اهرمهای قدرت کشورمان در چنین فضایی پی گرفته شد. با این حال آنچه در وقایع اخیر اوکراین بخوبی به چشم آمد آن بود که قدرتهای جهانی به مهمترین مؤتلفان خود نیز که برای عضویت در این نظم جهانی تلاش میکنند کمترین کمکی نمیکنند. سرنوشت کییف برای تهراننشینانی که با اوهام تبدیل شدن ایران به بازیگری نرمال در نظم آمریکایی جهان، به دنبال از میان برداشتن اهرمهای قدرت کشورمان بودند، قابی عبرتآموز و البته پرهزینه است.
***
اصلاح طلبان؛ از نه غزه نه لبنان تا جانم فدای اوکراین
درگیریهای 48ساعت اخیر در اوکراین بار دیگر استانداردهای دوگانه اصلاحطلبان را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار داد. جریانی که به عنوان سمبل غربگرایی در داخل ایران شناخته میشود و همواره تا جایی که توان داشته مسیر اوکراینیزه کردن ایران را پی گرفته بود، با نخستین آتشی که بین مسکو و کییف رد و بدل شد بار دیگر در قامت صاحب عزای این نزاع حاضر شده و دیگر جریانات را متهم به حمایت از جنگافروزی میکند. هرچند کمترین ردی از همدردی اصلاحطلبان با اوکراین به عنوان نماینده غرب را نمیتوان در فجایعی همچون جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و رژیم آلسعود در یمن مشاهده کرد اما آنچه در این میان بیش از همه به چشم میآید تشابه سیاستهای این جریان با حکام فعلی اوکراین است. فروپاشی این روزهای کییف میتوانست نسخهای باشد که اصلاحطلبان در چند دهه گذشته همواره برای تهران تجویز کرده بودند.
ارسال به دوستان
اخبار
خطیب جمعه تهران:
نقطه نهایی مذاکرات لغو همه تحریمهاست
آیتالله سیداحمد خاتمی، امام جمعه این هفته تهران با اشاره به بحران اوکراین اظهار کرد: موضع نظام درباره اوکراین را مسؤولان محترم بیان کردند اما سیاست کلان ما در مسائل مشابه این است که همه کشورهای درگیر را به گفتوگو و خویشتنداری دعوت میکنیم. آنچه دغدغه ما است کشته شدن بیگناهان است. در این حادثه اقدامات تحریکآمیز ناتو با محوریت آمریکا شرایط را در منطقه پیچیده کرد. این نتیجه فضولیهایی است که آمریکا در کل دنیا دارد و به ناحق خود را ابرقدرت میداند، در حالی که ابرقدرت نیست. از سوی دیگر در این قصه کشورهای اروپایی مدام بر طبل جنگ میکوبند مثل اینکه نان خود را در جنگ میدانند. به گزارش تسنیم، خطیب نماز جمعه این هفته تهران با یادآوری اینکه هدف مذاکرات لغو تحریمها بوده است، گفت: مذاکرهکنندگان ما فرزندان این ملت هستند و تمام تلاششان تأمین مصلحت این ملت است و میدانند نقطه نهایی لغو همه تحریمها، تحریمهای بانکی و تجاری است و اگر این تحریمها لغو نشود، گویا مذاکرهای نشده است.
***
وزیر اطلاعات:
طرح آبراهام یک پروژه شکستخورده است
وزیر اطلاعات با بیان اینکه آمریکا با خروج از منطقه در تلاش است اسرائیل را جایگزین خود کند، گفت: قرار دادن اسرائیل به جای آمریکا در قالب طرح آبراهام را باید یک شکست مجدد برای غرب و استکبار جهانی دانست. به گزارش ایسنا، حجتالاسلاموالمسلمین سیداسماعیل خطیب با حضور در مسجد جوادالائمه پادادشهر اهواز در جمع مردم اظهار داشت: طرح آبراهام با هدف تامین امنیت متحدان آمریکا برنامهریزی شده است تا عملا رژیم صهیونیستی جایگزین آمریکا در منطقه باشد. وی ادامه داد: در جریان اجرای این طرح، تلاشهای زیادی شد تا امنیت و اقتدار جمهوری اسلامی تضعیف شود اما همانگونه که شاهدیم، ایران با اقتدار هرچه بیشتر به سمت دستیابی به منافع خود و متحدانش گام برمیدارد. وزیر اطلاعات با تاکید بر اینکه امنیت رژیم صهیونیستی به واسطه اقتدار جمهوری اسلامی بیش از پیش رو به افول است، گفت: مشارکتکنندگان در طرح آبراهام باید بدانند رژیم صهیونیستی توان تامین امنیت خود و متحدانش را ندارد، بنابراین طبیعی است که نتواند امنیت آنها را نیز تضمین کند. حجتالاسلاموالمسلمین خطیب تصریح کرد: امروز جمهوری اسلامی در جایگاهی قرار دارد که نه تنها تضعیف شدنی نیست، بلکه مقتدرتر از گذشته شده است. وی افزود: به همین دلیل هرگونه تحول در منطقه باید همراستا با منافع ایران باشد، در غیر این صورت، امکان تحقق آن وجود نخواهد داشت. وزیر اطلاعات با اشاره به اعمال تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی افزود: با این وجود، فروش نفت کشور در دولت فعلی افزایش یافته و همین موضوع پشتوانهای برای برنامهریزیهای دولت در راستای کاهش مشکلات اقتصادی است.
***
اسلامی:
به دنبال ساخت رآکتورهای ۱۰۰ درصد ایرانی هستیم
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه غنیسازی در هر لحظهای اراده شود و نظام تصمیم بگیرد، قابل انجام است و دغدغهای برای آن نداریم، گفت: به دنبال ساخت رآکتورهای ۱۰۰ درصد ایرانی هستیم. به گزارش اداره کل دیپلماسی عمومی سازمان انرژی اتمی، محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی پیش از ظهر دیروز در جمع اقشار مختلف مردم اصفهان در مسجد صاحبالزمان(عج) اظهار داشت: اوکراین که یک کشور هستهای بود، تمام تسلیحات هستهایاش را جمع کردند و تضمین پشتیبانی دادند و تمام نمایشی را که میدهند، در مسائل اوکراین دیدیم. رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه هیچکدام از آیتمهای سودمند فناوری هستهای را در برجام ندادند، گفت: این بخشها با عزتآفرینی، به دست خودمان و با تلاش به دست آمده و آنها با این موضوع مخالفند و برای این مساله مزاحمت ایجاد میکنند که مبادا بیش از این قدرت داشته باشیم. وی افزود: خوشبختانه غنیسازی در کشور برقرار است که سقف حداکثری ۶۰ درصد است و همین امر آنها را پای مذاکره آورده و آنها برای مذاکره شتابان آمدهاند. اکنون مهم قابلیتی است که ایجاد شده و صنعت ما اثبات کرد بازگشتپذیری را سریع میتواند انجام دهد. امیدواریم قدرتی که با اقدامات سازمان انرژی اتمی در دست هیأت مذاکرهکننده قرار دارد، عاملی برای لغو تحریمها باشد. رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا حمله روسیه برای ایران فرصت یا تهدید است، گفت: این موضوع عبرت است؛ اوکراین کشوری با قابلیت زیاد است و ظرفیت صنعتی و تکنولوژی ممتازی دارد اما با انقلاب مخملی و شعارهای توخالی یک ملت را نابود و آنها را خلع سلاح کردند. اکنون رئیسجمهور اوکراین گفته با آمریکا صحبت کرده و آمریکا گفته از ما دفاع میکند و مردم وحشت نداشته باشید که جمله خندهداری است. رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه طرحها و برنامههای اصولی برای برنامه هستهای چیست، اضافه کرد: ما روی 4 محور قدرتمند کار میکنیم، اسنادش تدوین شده که منتشر میکنیم. یکی سند جامع توسعه سازمان است که برای نخستین بار سند جامع منتشر میشود که منویات رهبر معظم انقلاب در آن آمده که همگی سمت و سوی ما را بدانند؛ سند توسعه برق اتمی برای ۱۰ هزار مگاوات، سند توسعه منابع انسانی، چرخه سوخت و رهاسازی معادن تا بتوانیم کیک زرد مورد نیاز را تولید کنیم. ما اکنون برای یک نیروگاه، ۱۵۰ تن کیک زرد میخواهیم که امروز ظرفیتمان به ۴۰ تن رسیده و باید چند برابر کنیم. همچنین پرتودهی و دیگر مسائل مورد توجه بخش فناوری هستهای است که به اقتصاد کشاورزی، خانواده و اقتصاد ملی کمک میکند. وی اضافه کرد: یکی از اهداف ما ساخت رآکتور است که میخواهیم رآکتور ۱۰۰ درصد ایرانی باشد که برنامه آن را ابلاغ کردهایم.
ارسال به دوستان
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد رئیسجمهور این کشور در گفتوگوی تلفنی رئیسجمهور ایران را از آخرین تحولات درباره اوکراین مطلع کرد
پوتین به رئیسی گزارش داد
اقدامات وزارت امور خارجه درباره ایرانیان مقیم اوکراین تشریح شد
گروه سیاسی: رؤسایجمهور ایران و فدراسیون روسیه در تماسی تلفنی درباره تحولات اوکراین و مذاکرات هستهای گفتوگو کردند.
به گزارش «وطنامروز»، وزارت خارجه روسیه پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد رئیسجمهور این کشور در گفتوگوی تلفنی با «سیدابراهیم رئیسی»، ایشان را از آخرین تحولات درباره اوکراین مطلع کرده است.
طبق گزارش اینترفاکس، کرملین در بیانیهای اعلام کرد ولادیمیر پوتین با ابراهیم رئیسی گفتوگو کرده است. در بیانیه کرملین آمده است: «پوتین با توجه به تصمیم برای انجام یک اقدام نظامی ویژه برای محافظت از جمعیت غیرنظامیان در جمهوری دونباس که مطابق قوانین بینالمللی و تعهداتش ذیل پیمان مودت با جمهوریهای دونباس و لوهانسک انجام میشود [رئیسی را] از وضعیت اوکراین مطلع کرد». در این بیانیه آمده است رئیسی به نوبه خود تصریح کرد نگرانیهای امنیتی روسیه را درباره فعالیتهای بیثباتکننده ایالاتمتحده و ناتو درک میکند. در بیانیه کرملین تصریح شده ۲ طرف «درباره تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ و اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هستهای ایران رایزنی کردند. خاطرنشان شد رسیدن به توافق نهایی بر سر برجام به حفظ ثبات و امنیت منطقه کمک خواهد کرد». ۲ طرف همچنین بر قصد خود برای افزایش همکاریها در حوزههای مختلف با توجه به نتایج نشست ۱۳ ژانویه میان ایران و روسیه در مسکو تأکید کردند.
رئیسجمهور در گفتوگوی تلفنی خود با رئیسجمهور روسیه همچنین با بیان اینکه گسترش ناتو به سمت شرق تنشزا است، تاکید کرد: «گسترش ناتو تهدیدی جدی علیه ثبات و امنیت کشورهای مستقل در مناطق مختلف است». سید ابراهیم رئیسی اظهار امیدواری کرد آنچه اتفاق میافتد به نفع ملتها و منطقه تمام شود. رئیسی با اشاره به مذاکرات هستهای با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال توافقی پایدار است و نه متزلزل، اظهار داشت: «ارائه تضمین معتبر، پایان بخشیدن به ادعاهای سیاسی و لغو واقعی تحریمها از ضرورتهای دست یافتن به توافق پایدار است».
* واکنشها
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز گذشته در دومین روز درگیریها در اوکراین و بحران در این کشور در توئیتی نوشت: هیچ چیز نفرتانگیزتر از جنگ نیست اما وقتی غرب با روشهای مختلف به دنبال ضربه به امنیت ملی کشورهاست، عملا مسؤول مستقیم جنگها و بحرانهایی است که با هدف ایستادگی در برابر راهبرد غرب شکل میگیرد. دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین عصر پنجشنبه در توئیتی دیگر نوشت: سقوط بازارهای مالی و افزایش قابل توجه قیمت انرژی به دلیل ایجاد بحران در شرقیترین بخش جغرافیای اروپا، نشان داد بیثباتی و ناامنی در همه اشکال آن در نیمکره شرقی جهان، آسیبهای جدیای را متوجه منافع غرب خواهد کرد. بحران اوکراین میتواند عبرتی پندآموز باشد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم پنجشنبه در پی تحولات اخیر در اوکراین در توئیتی نوشت: بحران اوکراین ریشه در اقدامات تحریکآمیز ناتو دارد. وی افزود: ما توسل به جنگ را راهحل نمیدانیم. برقراری آتشبس و تمرکز بر راهحل سیاسی و دموکراتیک یک ضرورت است.
* تشریح اقدامات وزارت امور خارجه درباره ایرانیان مقیم اوکراین
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جمعه ششم اسفندماه در دومین روز درگیریها در اوکراین در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اقدامات این وزارتخانه به منظور رسیدگی به امور ایرانیان مقیم اوکراین و حل و فصل مشکلات آنها در شرایط توسعه تنشها در این کشور گفت: با شروع بحران و بالا گرفتن تنشها در منطقه، وزارت امور خارجه و سفارت جمهوری اسلامی ایران در کییف از ۲۴ و ۲۵ بهمن تا امروز اقدامات گسترده و متنوعی را در این خصوص انجام دادهاند. وی توضیح داد: با توجه به پیشبینیهای دقیقی که در وزارت امور خارجه انجام شده بود تحولاتی که امروز شاهد آن هستیم، از قبل به عنوان محتملترین سناریو به اطلاع مراجع و نهادهای ذیربط نیز رسانده شده بود. ستاد بحران سریعا در محل وزارت امور خارجه تشکیل و تلاش شد حداکثر هماهنگیها بین صف و ستاد با هدف مدیریت بهتر اوضاع و در صورت لزوم، تسهیل خروج شهروندان و دانشجویان ایرانی انجام شود. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: دکتر امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه با وزرای خارجه هر ۲ کشور گفتوگو کرد و همچنین چندین بار با سفیر کشورمان در کییف تماس تلفنی برقرار کرده و دستورالعملهای لازم جهت ارائه خدمات فوری و ویژه به ایرانیان مقیم را مورد تأکید قرار داده است و در آخرین اقدام نیز امروز (دیروز) با وزیر خارجه مجارستان گفتوگوی تلفنی داشت تا خروج ایرانیان از مرزهای آن کشور را تسهیل کند. وزیر امور خارجه در گفتوگوی تلفنی با «پیتر سیارتو» همتای مجارستانی خواستار مساعدت این کشور برای تسهیل روند انتقال ایرانیان مقیم اوکراین و دانشجویان ایرانی از طریق خاک مجارستان به ایران شد و «سیارتو» نیز قول همکاری داد. امیرعبداللهیان همچنین در تماس تلفنی با سفیر ایران در کییف در جریان وضعیت ایرانیان مقیم اوکراین قرار گرفت و توصیههای لازم و ارائه خدمات ٢۴ ساعته سفارت به هموطنان را مورد تأکید قرار داد. خطیبزاده در ادامه بیان کرد: پیگیری وضعیت ایرانیان مقیم اوکراین، بهروزرسانی اطلاعات و مشخصات تماس و محل اقامت ایرانیان مقیم و ایجاد بانک اطلاعات در این زمینه، اختصاص شماره تلفن ویژه برای تماس ایرانیان مقیم با معاونت کنسولی وزارت امور خارجه به صورت ۲۴ ساعته و همچنین اقدام مشابهی از سوی سفارت کشورمان در کییف، تهیه و انتشار اطلاعیه سفارت درباره لزوم هوشیاری و آمادگی برای شرایط اضطراری از دیگر اقدامات این وزارتخانه است. همچنین سفارت کشورمان در کییف در تماس مداوم با همه اتباع ایرانی بویژه دانشجویان بوده و به صورت تلفنی و حضوری به سؤالات و درخواستهای ایرانیان عزیز پاسخ خواهد گفت. دریافت نظرات و درخواستهای ایرانیان از طریق تماسهای تلفنی و صفحات سفارت در فضای مجازی، ارائه خدمات کنسولی فوری به برخی متقاضیان در طول شبانهروز، پاسخگویی به سوالات و نگرانیهای ایرانیان و دانشجویان در شبکههای مختلف اجتماعی و دیدار سفیر ایران با جمعهای مختلفی از دانشجویان ایرانی از دیگر اقدامات ما در این زمینه بوده است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: توجه به پاسخگویی به خانوادههای نگران ایرانی از جمله دانشجویان از وظایف دیگر ما بوده است. منوچهر مرادی، سفیر ایران در کییف نیز پنجشنبهشب در محل اسکان برخی دانشجویان در اوکراین حضور یافت و از نزدیک در جریان مشکلات آنها قرار گرفت. خطیبزاده اظهار داشت: هماهنگی و اتخاذ تمهیدات با هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران برای تخلیه اتباع کشورمان از دیگر اقدامات مهم از آغاز این بحران بوده که در صورت امکان انجام پرواز و صدور مجوز از طرف دولت اوکراین و اطمینان از امنیت پرواز بهسرعت انجام میشود. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین افزود: ارسال دستورالعملهای لازم به سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه اوکراین که امکان عزیمت هموطنان به آنجا متصور است از اقدامات دیگر بوده است. سفارتخانههای ایران در لهستان، مجارستان، بلاروس، مولداوی و رومانی در آمادهباش کامل بوده و اختیاراتی برای مدیریت عبور ایرانیان به آنها داده شده است. خطیبزاده همچنین گفت: سفارت ایران در کییف با تمام توان مشغول فعالیت است و مهمترین ماموریت آن حلوفصل مشکلات ایرانیان است و تا اطمینان از حل و فصل مشکلات تکتک هموطنان این ماموریت کلیدی ادامه خواهد داشت. بدیهی است وزارت امور خارجه با طرفین موضوع در تماس مداوم بوده و تصمیمات جدید با توجه به روند تحولات به اطلاع شهروندان عزیز ایرانی خواهد رسید.
* اختصاص یک فروند هواپیما برای بازگشت ایرانیان از اوکراین
محمد محمدیبخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: بنا به دستور معاون اول رئیسجمهور تمهیدات لازم برای بخش ترابری اتباع ایرانی و مقیم اوکراین انجام شد و یک فروند هواپیمای جمهوری اسلامی ایران برای تردد پیشبینی شد. وی افزود: اگر ایرانیان مقیم خود را به مرز کشورهای همجوار برسانند و این امکان را داشته باشیم که به آن کشور پرواز کنیم، جابهجایی ایرانیان بلافاصله انجام خواهد شد. محمدیبخش گفت: هواپیما از چرخه پروازی خارج شده است و ایران آماده است به محض صدور مجوز این عملیات را آغاز کند.
***
هماهنگیها برای عبور اتباع ایرانی از مرز مولداوی انجام شده است
منوچهر مرادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در اوکراین عصر دیروز در گفتوگو با شبکه خبر، گفت: سفارت ایران در اوکراین بر اساس وظیفه ذاتی خود، وضعیت اتباع ایرانی در اوکراین را به طور جدی پیگیری میکند. وی بیان کرد: هماهنگیهایی با تهران داشتیم تا تمهیداتی برای عبور اتباع ایرانی از مرز مولداوی و چند کشور دیگر در همسایگی اوکراین فراهم شود. سفیر جمهوری اسلامی ایران در اوکراین تصریح کرد: مسؤولان سفارت ایران در اوکراین هم وظیفه رصد تحولات و گزارشدهی به تهران را دارند و هم به طور میدانی در میان ایرانیان و دانشجویان مقیم اوکراین حضور مییابند. آرامش در میان ایرانیان مقیم اوکراین برقرار است. مرادی تصریح کرد: البته دانشجویان ما از پوشش اخبار ایران درباره وضعیت اوکراین گلایه داشتند و گفتند این مساله منجر به نگرانی خانوادههای آنان میشود. بنابراین، رسانههای داخلی ایران باید ضمن توجه به رسالت خبری خود، این موضوع را مدنظر داشته باشند و التهاب بیجهت ایجاد نشود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|