|
بیسابقهترین حمله موشکی و پهپادی روسیه از ابتدای جنگ اوکراین ارتش روسیه در واکنش به انفجار پل کریمه، زیرساختهای کییف و چند شهر دیگر اوکراین را بمباران کرد حماقتهای زلنسکی، اوکراین را به سمت ویرانی بیشتر سوق میدهد
تاوان آتشبازی
گروه بینالملل: دیروز صبح شهر کییف شاهد شدیدترین حملات موشکی از زمان عملیات ویژه روسیه در اوکراین بود. حملات روز گذشته پاسخ سختی از سوی پوتین و روسیه به حمله اخیر اوکراین به پل کریمه بود که پوتین وعده انتقام سخت این حمله را داده بود.
صبح دیروز زمانی که اوکراینیها از خواب بیدار شدند، شاهد چندین حمله موشکی سنگین و سخت به مرکز شهر کییف بودند. «ویتالی کلیچکو» شهردار کییف در شبکههای اجتماعی نوشت: چندین انفجار در منطقه شوچنکو در مرکز پایتخت رخ داده است. «آنتون گراشچنکو» مشاور وزیر امور داخلی اوکراین هم در توئیتر نوشت که یکی از موشکها در نزدیکی بنای «یادبود میخائیل گروشفسکی» در خیابان ولادیمیرسکایا سقوط کرد. سرویسهای امنیتی اوکراین در این خیابان هستند و دفتر رئیسجمهور ولودیمیر زلنسکی هم در همان نزدیکی است. این حمله نشان داد روسیه قصد داشت پاسخی سخت به اقدام چند روز قبل اوکراین در حمله به پلی در کریمه بدهد.
ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد دود سیاه از چندین منطقه در کییف بلند میشود. یکی از موشکها خیابان ولادیمیرسکایا، جایی که دفتر نیروهای مسلح اوکراین در آن قرار دارد را هدف قرار داد و باعث توقف فعالیت مترو در کییف شد.
همچنین طبق گفته رسانههای اوکراین، بخش زیادی از کییف با قطع آب و برق روبهرو شده است. در منطقه خملنیتسکی، انفجار در تأسیسات زیرساختی رخ داده و در منطقه ژیتومیر سیستم انرژی آسیب دیده است. همچنین «الکسی گونچارنکو» معاون مجلس اوکراین از انفجارها در اودسا خبر داد. در دنپروپتروفسک و پولتاوا نیز وقوع انفجار گزارش شده است. قطع برق و آب و هشدار هوایی در سراسر اوکراین اعلام شده است. در شهرهای لووف، ترنوپیل و ژیتومیر هم برق قطع شده است.
* واکنش زلنسکی به انفجارهای کییف: روسیه در تلاش است ما را از روی زمین محو کند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین با انتشار فیلمی در تلگرام تأیید کرده که حملات روسیه بسیار وسیع و گسترده بوده است. وی گفت: «متأسفانه کشته و زخمی زیادی در پی حملات روسیه داشتیم. روسیه میخواهد ما را از روی زمین محو کند». همچنین او گفته روسیه با پهپادهای شاهد ایران به اوکراین حمله میکند.
وزیر دفاع اوکراین هم در واکنش به این انفجارها در توئیتی نوشت: «شجاعت کشورش هیچ گاه با حملات موشکی تروریستی حتی اگر این حملات به قلب پایتخت باشد از بین نمیرود». وی همچنین افزوده است این حملات «در عزم متحدان ما خللی وارد نمیکند». وی این انفجارها را به هواپیماهای بدون سرنشین کامیکازه نسبت داد و نوشت: «اخبار فوری! مرکز کییف توسط پهپادهای کامیکازه مورد حمله قرار گرفت». وزیر دفاع اوکراین افزود خدمات مترو در کییف به حالت تعلیق درآمده و همه ایستگاههای زیرزمینی اکنون به عنوان پناهگاه عمل میکنند.
«لسیا واسیلنکو» نماینده پارلمان اوکراین هم عکسی را در توئیتر منتشر کرد که نشان میدهد حداقل یک انفجار در نزدیکی ساختمان اصلی دانشگاه ملی کییف در مرکز شهر رخ داده است. سخنگوی خدمات اورژانس در کییف به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت تعدادی کشته و زخمی شدهاند. «ایهور ترخوف» شهردار خارکیف نیز گفت یک تأسیسات زیرساخت انرژی در نتیجه انفجارها در خارکیف آسیب دیده است. ترخوف در تلگرام نوشت: «حملات به تاسیسات زیرساخت انرژی بود. در برخی مناطق شهر برق قطع شده و آب هم نیست».
«دیمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین هم گفت: «تنها تاکتیک پوتین ترور در شهرهای صلحآمیز اوکراین است اما او اوکراین را متلاشی نمیکند. این پاسخ او به همه کسانی است که میخواهند با او درباره صلح صحبت کنند: پوتین تروریستی است که صحبت میکند».
به نظر میرسد حملات روسیه پاسخی به حملههای اخیر اوکراین و خرابکاری آنها بوده است. از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه اعلام کرد طراحان، عاملان و سفارشدهندگان تخریب پل کریمه سرویسهای ویژه اوکراین هستند و این حادثه یک حمله تروریستی با هدف تخریب زیرساختهای حیاتی روسیه است. پوتین در دیدار «الکساندر باستریکین» رئیس کمیته تحقیقات روسیه گفت: «در این باره همانطور که شما هماکنون گزارش دادید، هیچ شکی وجود ندارد، این یک حمله تروریستی با هدف از بین بردن زیرساختهای غیرنظامی حیاتی و بااهمیت فدراسیون روسیه است».
پوتین گفت اوکراین به خطوط برق فشار قوی که برق تولید شده توسط نیروگاه هستهای کورسک را منتقل میکند، آسیب رسانده است. کییف همچنین تلاش کرده است خط لوله گاز طبیعی ترکاستریم را خراب کند و پشت انفجار روز شنبه که به پل کریمه آسیب رساند، بوده است.
رئیسجمهور روسیه با اشاره به ترورهای هدفمند شخصیتهای عمومی و گلولهباران بیرویه شهرهای دونباس و نیروگاه هستهای زاپروژیا به عنوان نمونههایی از این اقدامات اوکراین، گفت: «رژیم کییف برای مدت بسیار طولانی از روشهای تروریستی استفاده میکند».
پوتین علاوه بر مقصر دانستن اوکراین در یکسری حملات به زیرساختهای روسیه، به از کار انداختن خطوط لوله نورد استریم هم اشاره کرد. وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی روسیه را از تحقیق درباره خرابکاری منع کردهاند، تاکید کرد: «همه ما بخوبی میدانیم منفعت نهایی این جنایت چیست». پوتین این سخنان را در حالی بیان کرد که ریاست جلسه شورای امنیت ملی روسیه را بر عهده داشت.
در عین حال «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، پرسشی مبنی بر اینکه «آیا حمله تروریستی به پل کریمه جزو شرایط احتمال استفاده از دکترین هستهای روسیه قرار میگیرد؟» را «طرح کاملا اشتباه سؤال» خواند و در پاسخ به سؤال خبرنگاران در این باره گفت: «خیر! بیان چنین سؤالی به این شکل کاملا اشتباه است».
همچنین «دیمیتری مدودف» نخستوزیر و رئیسجمهور پیشین روسیه و نایبرئیس کنونی شورای امنیت این کشور خواستار برچیده شدن دولت اوکراین شد. به گزارش نشریه انگلیسی تلگراف، مدودف دیروز با اشاره به حملات موشکی گسترده مسکو علیه پایتخت اوکراین گفت حملات هوایی صبح «اولین قسمت» از موج حملات برنامهریزی شده بود و در ادامه وعده حملات بیشتر برای مقابله با «تهدید ادامهدار، مستقیم و فوری اوکراین علیه روسیه» را داد. خبرنگار بیبیسی در کییف میگوید آسیب به پل کریمه میتواند عواقب جدی برای اوکراین از جانب روسیه داشته باشد.
* روسیه با 84 موشک و 24 پهپاد به کییف حمله کرد
حملات روسیه به اوکراین دارای ابعاد بسیار وسیعی بوده است. ژنرال «والری زالوژنی» رئیس ستاد ارتش اوکراین، گفته روسیه با 84 موشک و 24 پهپاد به کییف و چند شهر دیگر حمله کرده است که 43 موشک و 13 پهپاد به گفته مسؤولان نظامی کییف توسط اوکراین منهدم شده است. حملات موشکی روسیه به چند شهر اوکراین از جمله شهر کییف باعث شده است شهردار این شهر از مردم بخواهد بعد از آرامش نسبی ۲ ماهه به پناهگاهها و داخل مترو بروند. اینترنت هم در برخی شهرهای اوکراین قطع شده است. تاکنون طبق اعلام رسانههای اوکراینی به نقل از مقامات رسمی این کشور، در حمله موشکی روسیه به شهر کییف دستکم ۱۱ نفر کشته و ۸۷ نفر زخمی شدهاند. گفته شده است حملات روسیه از دریای خزر انجام شده است. از طرفی دولت بلاروس نیز از اعمال ممنوعیت پرواز در مرزهای جنوبی خود با اوکراین خبر داد. برخی منابع مدعیاند روسیه نیروهای خود را به جنوب بلاروس گسیل داشته است.
«آناتولی لاپو» رئیس کمیته مرزی دولت بلاروس شب گذشته اعلام کرد اوکراین تقریبا تمام پلهای مرزی با بلاروس را منفجر و جادهها و خطوط ریلی در مناطق مرزی را مینگذاری کرده است، زیرا نیروهای مسلح این کشور روی ایجاد پوششی حفاظتی برای مرزهای خود متمرکز شدهاند. گفتنی است حملات روز گذشته روسیه به کییف در پاسخ به حمله اوکراین به پلی در کریمه بود. چند روز پیش، زمانی که رسانههای بینالمللی از انفجار در پل کریمه که راه اصلی ارتباط خاک روسیه با شبهجزیره کریمه بود خبر دادند، بسیاری از تحلیلگران اعلام کردند پوتین راحت از کنار این ماجرا نمیگذرد و از پاسخ محکم مسکو به این انفجار خبر دادند؛ تحلیلهایی که خیلی زود به واقعیت تبدیل شد. اهمیت این مساله برای روسیه تا اندازهای بود که پوتین روز یکشنبه 9 اکتبر در کنفرانس ویدئویی با «الکساندر باستریکین» رئیس کمیته تحقیقات روسیه درباره انفجار پل «کرچ» که شبهجزیره کریمه را به خاک روسیه وصل میکند، گفت: «شکی نیست این یک اقدام تروریستی برای از بین بردن زیرساختهای بسیار مهم غیرنظامی بوده است».
***
اخبار پاسخ روسیه به اقدام اوکراین
پلیس اوکراین میگوید در جریان حمله روسیه به اوکراین 11 نفر کشته و 87 تن زخمی شدند.
زلنسکی میگوید روسیه با پهپادهای ساخت ایران زیرساختهای انرژی و چندین شهر اوکراین را هدف قرار داده است.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی حملات روسیه به اوکراین را محکوم کرد و نوشت: در کنار اوکراین ایستادهایم. حمایت نظامی بیشتر در راه است.
مسکو ادعا کرده سامانههای کنترل نظامی و تأسیسات ارتباطی و انرژی اوکراین را زده است.
پوتین حملات گسترده دیروز را پاسخی به اقدامات تروریستی کییف دانست.
«اسکاینیوز» نوشته یک موشک به خیابان «ولادیمیرسکایا» کییف برخورد کرده؛ خیابانی که فاصله چندانی تا دفتر ریاستجمهوری اوکراین ندارد.
وزارت انرژی اوکراین اعلام کرده به دلیل حملات موشکی اوکراین صادرات برق به اتحادیه اروپایی را از 11 اکتبر- امروز- متوقف میکند.
سخنگوی سازمان ملل متحد گفت آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از بزرگترین حملات هوایی روسیه از زمان آغاز جنگ در اوکراین «عمیقا شوکه» شده است.
ارسال به دوستان
پشت پرده تلاش معاندان برای حذف تیم ملی فوتبال ایران از جامجهانی چیست؟
دشمن علیه ملت
محمد رشوند: برای مایوس کردن نسل جوان هر جامعهای تنها لازم است امید آن را به گروگان بگیرید. این ماموریت جدید رسانههای آن سوی آب به سرکردگی بیبیسی فارسی و اینترنشنال سعودی است؛ بازیگردانانی که متوجه اهمیت جامجهانی هستند و نگران این موضوع شدهاند که هیجان و امید تولید شده در این تورنمنت مانع رسیدن آنها به خواسته شومشان شود. از این رو در فاصله ۲ ماه مانده به آغاز جامجهانی 2022 شروع به کوبیدن بر طبل حذف ایران از جامجهانی کردند. افراد تابلودار و شناسنامهدار آنان هم آدمهای ناشناختهای نیستند؛ امثال معصومه علینژاد و سردار پاشایی (کشتیگیر کم نام و نشان سابق فرنگی ایران) که هر ۲ پیشتر در تعلیق فدراسیون جودو سنگ تمام گذاشتند.
اما حالا ماموریت جدیدشان موضوعی بسیار بااهمیتتر است؛ تعلیق حضور تیم ملی فوتبال ایران در مهمترین تورنمنت فوتبال جهان. هر چه به آغاز جامجهانی نزدیکتر میشویم طبیعتا صدای اعتراض و همچنین حاشیهآفرینیهای کاذب در این باب بیشتر از قبل خواهد شد.
آنها امید را نشانه رفتهاند و میدانند بر فرض «یک در میلیارد» اگر فیفا به هر ترتیبی بخواهد به خواسته خائنانه و ضدمیهنی آنها تن دهد، آن وقت چه حجمی از یأس و نومیدی به پیکره جامعه ایرانی پمپاژ میشود.
از این رو از مزدک میرزایی گرفته تا محمد تقوی و باقی پیادهنظام نشنال سعودی، هر روز یک داستان جدید رو میکنند تا به فیفا بگویند با توجه به اتفاقات اخیر در ایران، باید این نهاد با حذف تیم ملی از جام جهانی، یک اقدام تنبیهی بزرگ را در نظر بگیرد.
کسی باورش میشود یک عده مثلا ایرانی که سابقا خودشان یا ورزشکار بودند تا از اصحاب رسانه هستند، اینگونه برای خوشرقصی رؤسای خود در ریاض و لندن، بیشرمانه به دنبال حذف تیم ملی فوتبال ما از جامجهانی باشند؟
در اینکه این موضوع هرگز ره به جای نخواهد برد و هرگز فیفا با چنین بهانههای واهی و پوچی یک نهاد زیرنظر خودش را از جامجهانی حذف نمیکند، تردیدی نیست اما موضوع مطروحه این است که دامنه خیانت و وطنفروشی عدهای تا کجا میتواند گسترش و پوشش وسیع داشته باشد؟
ورزشکاران ما اکثرا در غائله به وجود آمده خواهان اجرای حقیقی عدالت شدند؛ نه کسی آنها را مجبور به نوشتن چنین متونی کرد و نه کسی با سرب دهانشان را بست. واقعیت همانی است که در کف مجازی همه میبینند. اما اینکه چرا باید یک عده به اصطلاح ایرانی اینچنین برای حذف تیم ملی فوتبال کشورشان از مهمترین آوردگاه جهانی تلاش کنند، از آن دست سوالاتی است که حتی شاید پول، ارتقای درجه و حتی وعدههای سیاسی هم بهانه قابل قبولی برای توجیهش نباشد.
انسانها عوض میشوند، هنوز فیلم بازی تیم ملی فوتبال ایران و کرهجنوبی در خاک این کشور موجود است که شاگردان کیروش با برد یک بر صفر و گلزنی رضا قوچاننژاد به جامجهانی 2014 برزیل صعود کردند و جالب آنکه گزارشگر آن دیدار مزدک میرزایی بود که با چه حرارت و افتخاری از صعود ایران به جامجهانی گفت و حالا بعد از 8 سال شاهد تغییر 180 درجهای فردی مثل او هستیم. عوض شدن هیچ ایرادی ندارد اما عوضی شدن چرا.
آنها آرزوی حذف تیم ملی فوتبال ایران از جامجهانی 2022 قطر را بدون هیچ شک و تردیدی به گور خواهند برد اما مردم ایران یادشان میماند در چنین روزهایی چه افرادی با چه پروژههایی تمامقد برای حذف تیم ملی تلاش کردند.
همانهایی که ساعتها برنامه تولید کردند و گفتند چرا در ایران به ورزشکاران به اندازه کافی رسیدگی نمیشود تا آنها مجبور به مهاجرت نشوند، همانهایی که ساعتها پروژه دروغین خود را در این باب در کف مجازی بسط و گسترش دادند اما حالا دم خروسشان بیرون زده و بدون هیچ حجاب و روتوشی در حال بیان واقعیت قلبی خود هستند؛ حذف تیم ملی فوتبال ایران از جامجهانی تا بلکه به این امید واهی و خیالی میلیونها جوان ایرانی را مأیوس کنند.
* به این دلایل آب در هاون میکوبند
زمین بازی را باید درست دید، از نو نگاه کرد و از بالا آن را به نظاره نشست؛ انگلیس، ولز و آمریکا تنها رقبای تیم ملی در جامجهانی نیستند. ایران برای درخشیدن در این جام باید جز این ۳ رقیب، روبهروی انبوهی از حواشی، زمزمههای ریز و درشت و البته شایعههای بزرگ بایستد. تازهترین شایعهای که در روزهای گذشته بارها به گوش رسیده، مساله کنار گذاشتهشدن تیم ملی از جامجهانی است؛ داستانی که برخی رسانهها با آب و تاب زیادی دربارهاش صحبت میکنند اما احتمال رقم خوردنش تقریبا نزدیک به صفر است. جامجهانی، چیزی شبیه اردوی تدارکاتی تیم ملی در کانادا نیست که با چند بیانیه براحتی لغو شود. تجربه نشان میدهد چنین تصمیمهایی در فاصله کوتاه تا برگزاری جام، هرگز عملی نشدهاند. این بار هم چنین خواستهای به سرانجام نخواهد رسید.
بدون تردید در روزهای آینده، تلاشهای مستمری برای حذف ایران از جامجهانی انجام میشود اما بعید است این تلاشها ثمر بدهد و کوچکترین خطری تیم ملی ایران را تهدید کند.
ایران یکی از نخستین تیمهایی بوده که به جامجهانی قطر راه پیدا کرده و سناریوی کنار گذاشته شدنش از این جام به دلایل غیرفوتبالی، کاملا دور از ذهن است. زمزمهها درباره حذف ایران از جامجهانی ۲۰۲۲ قطر، بعد از ۲ نمایش درخشان تیم ملی در ۲ مسابقه روبهروی اروگوئه و سنگال شکل گرفت. این دومینو از سوی رسانههای فارسیزبان مستقر در «لندن» شروع شد و حتی به ارسال نامه به فیفا برای جلوگیری از حضور ایران در جامجهانی رسید. ۲ نمایش درخشان تیم ملی موجب تحسین و تعجب سرمربی تیم ملی انگلیس شده بود. ساوتگیت شخصا به اتریش سفر کرد تا تیم ملی را زیر نظر بگیرد و خیلی زود متوجه شود در قطر، چه حریف سرسختی خواهد داشت. حالا دیگر در انگلیس، هیچ روزنامهای به خاطر تقابل با ایران خدا را شکر نمیکند و نگاهها به تیم ملی کاملا عوض شده است. به صورت همزمان اما عدهای مشغول هجوم بردن به صفحه فیفا و مطرح کردن درخواست حذف ایران از جامجهانی هستند.
این موج چند روز است به راه افتاده و اصرار دارد خودش را به مردم ایران ربط دهد. بسیاری از مردم ایران در هر شرایطی، حامی تیم ملیشان هستند و دوست ندارند این تیم به هیچ قیمتی از تورنمنتی مثل جامجهانی کنار برود. فوتبال در روزهای سخت، همیشه یکی از نقاط اتکای مهم ایرانیها بوده است.
* چرا حذف ایران از جام جهانی، سناریوی قابل باوری نیست؟
دلایل زیادی برای پاسخ دادن به این سؤال وجود دارد؛ اول اینکه برنامهریزی ۳ مسابقه ایران در جامجهانی از مدتها قبل انجام شده و فیفا در صورت لغو این ۳ بازی، با ضرر مالی بزرگی روبهرو خواهد شد. نمیتوان به همین سادگی اسپانسرها را نادیده گرفت و ۳ دیدار جامجهانی را لغو کرد. در شرایط فعلی عملا زمانی هم برای معرفی تیم جایگزین وجود ندارد. این نکته را هم فراموش نکنیم که بلیتفروشی هر مسابقه تیم ملی در قطر به طور کامل انجام شده و لغو این بازیها عملا محال خواهد بود. نه کشور میزبان خواهان چنین اتفاقی است و نه فیفا علاقهای دارد اینچنین برنامههایش را با تغییر اجباری روبهرو کند. قبلا هم سابقه نداشته در آستانه جامجهانی، چنین اتفاقی رقم بخورد. کنار رفتن یوگسلاوی به دلیل شرایط جنگی و حذف روسیه از دور مقدماتی بعد از حمله به اوکراین اتفاق افتاد. ایران اما درگیر جنگی با کشورهای همسایه نشده و کاملا بعید به نظر میرسد فیفا قصد کنار گذاشتن این تیم از جام را داشته باشد.
فیفا بارها ثابت کرده اساسا نهاد کاملا محتاطی است. تأیید انتخابات پرماجرای فدراسیون فوتبال نیز نشان داد آنها تمایلی برای ورود به ماجراهای اینچنینی ندارند. فوتبال ایران بتازگی درخواست فیفا برای صادر کردن مجوز ورود بانوان به استادیومها را پذیرفته و در چنین شرایطی، رابطه فدراسیون و این نهاد بینالملی مثبت ارزیابی میشود. پس فعلا خطری متوجه فوتبال ایران نیست و ستارههای تیم ملی نیز باید همه تمرکزشان را روی نتیجه گرفتن در این رقابت بگذارند. البته در جریان برگزاری جام نیز حواشی خاصی برای تیم ملی و لطمه زدن به رؤیای صعود شکل خواهد گرفت اما پسران تیم ملی باید با همه وجود در زمین مسابقه ظاهر شوند و در کنار هم، یک تورنمنت رؤیایی را پشت سر بگذارند.
ارسال به دوستان
معاون اول رئیسجمهور:
غذا و کالاهای اساسی مردم نباید وابسته به ارز بیگانه باشد
گروه سیاسی: محمد مخبر روز گذشته در نخستین اجلاس سراسری الگوی کشت محصولات کشاورزی در محل وزارت جهاد کشاورزی، با تأکید بر اینکه نباید غذا و کالاهای اساسی مردم به ارز بیگانه وابسته باشد، اهمیت موضوع امنیت غذایی را مورد اشاره قرار داد و افزود: نه تنها مردم ایران، بلکه مردم اکثر کشورهای جهان به دلایل مختلف به دنبال ذخیرهسازی نیازهای خود هستند که این مهم اهمیت تأمین کالاهای اساسی توسط دولت را نشان میدهد. معاون اول رئیسجمهور همچنین به جنگ اوکراین و کمبود برخی کالاها در کشورهای اروپایی اشاره و تصریح کرد: پس از این جنگ کشورهای جهان و حتی اتحادیه اروپایی دچار مشکلات اساسی شدند تا جایی که قفسه بعضی فروشگاههای کشورهای اروپایی با هجوم مردم از کالاهای اساسی خالی شد اما در کشور ما که مردمش تمدن ریشهدار ایرانی و اسلامی دارند، در همان شرایط ویژه نیز تصمیم مهم اقتصادی برای مردمیسازی یارانهها و اصلاح ارز ترجیحی گرفته شد. وی با بیان اینکه باید با تقویت پول ملی، ارزش ریال در جهان جایگاه مناسب پیدا کند، گفت: مصرف گاز در کشور متناسب با جمعیت و ظرفیتهای موجود نیست و از طرفی میزان تولید نیز در کشور پایین است که باید با توجه به این مزیت خدادادی، کشور را به نقطه مناسبی در تولید و صادرات گاز برسانیم. مخبر فعال نشدن بخش خصوصی در اقتصاد ایران را یکی از معضلات مهم اقتصادی کشور برشمرد و ادامه داد: در حال حاضر بخش عمدهای از امور در وزارت کشاورزی توسط بخش خصوصی و کشاورزان انجام میشود که باید به عنوان الگویی برای سایر دستگاهها قرار گیرد و تا پایان دولت سیزدهم به سمتی حرکت کنیم که از نقطه تهدید تأمین کالاهای اساسی در کشور بگذریم و بتوانیم تا ۷۰ درصد نیازهای خود در این بخش را در داخل تهیه کنیم. معاون اول رئیسجمهور همچنین با تأکید بر اهمیت آمایش سرزمینی، بیمه، تأمین مالی زنجیرهای و ایجاد امکان صادرات محصولات کشاورزی افزود: باید اقتصاد کشور به لحاظ بینالمللی حرکت رو به جلویی را آغاز کند و وضعیت جغرافیایی جمهوری اسلامی میتواند یکی از امکانات برای ورود اقتصاد ایران به چرخه اقتصاد بینالمللی شود. مخبر ادامه داد: تمام کشورهای حاشیه خزر نیازمند مسیر ترانزیتی جمهوری اسلامی هستند و دولت کمیتهای برای ایجاد یک مسیر ترانزیتی از شمال به جنوب و دسترسی کشورهای حاشیه خزر به بنادر جنوبی ایران تشکیل داده و باید تصمیمات آن هر چه سریعتر اجرایی شود.
ارسال به دوستان
از التماس به عربستان تا نفت دزدی از آفریقا
راههای عجیب آمریکا برای جبران کمبود انرژی غرب در زمستان
ثمانه اکوان: دولت ایالات متحده با نشان دادن چراغ سبز به طرف سعودی، راهی پیش پای بنسلمان گذاشت تا بتواند از زیر بار اتهام قتل خاشقجی، روزنامهنگار سعودی فرار کند. ایده تبدیل شدن بنسلمان به نخستوزیر عربستان سعودی، ایدهای مورد حمایت دولت بایدن بود تا بتواند بنسلمان را از هر دادگاهی درباره قتل جمال خاشقجی دور کند. با این حال به نظر میرسد عربستان تمایلی برای جبران این مساله از خود نشان نداده و همچنان در مباحث مربوط به قیمت انرژی دنبالهرو روسیه است. دولت بایدن طی چند روز گذشته با انتشار خبر تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، بشدت تحت فشار است و جمهوریخواهان بیان کردهاند این همه تلاش و همکاری آمریکا با خاندان سعودی در نهایت باعث اقدام علیه امنیت انرژی اروپا و آمریکا شده است!
آمریکا و اروپا درباره 6 ماهه دوم سال و زمستان بسیار سختی که به دلیل تغییرات آب و هوایی با آن رو به رو خواهند بود، بشدت نگرانند. این نگرانیها1 اما با رفتارهای اخیر روسیه و عربستان شدیدتر نیز شده است. آمریکاییها حالا میدانند عربستان و امارات همانطور که از ابتدای بحران اوکراین میگفتند، در این جنگ طرف روسیه قرار دارند و نمیخواهند منافع ملی و منطقهای خود را کنار گذاشته و پیروی از آمریکا را در شرایط جدید منطقه در کارنامه خود ثبت کنند. با گذشت زمان و نزدیکتر شدن به فصل سرد سال، مشکل تامین انرژی اروپا و آمریکا بیش از پیش خودش را نشان میدهد و در این میان شکست دولت بایدن در همراه ساختن کشورهای عرب منطقه، به مسالهای حیثیتی برای دموکراتها تبدیل شده است. برخی کارشناسان آمریکایی بر این عقیدهاند آزادسازی ذخایر انرژی آمریکا نیز نمیتواند به حل این بحران کمک کند و بایدن باید تقصیرات و کمکاری خود در این زمینه را بپذیرد. با این حال بیشترین مسالهای که در رسانههای آمریکایی به آن پرداخته میشود، نوع رفتار بایدن با محمد بنسلمان در سفر چند ماه گذشتهاش به عربستان سعودی و واکنش بنسلمان به درخواستها و التماسهای بایدن است. بسیاری از رسانهها نوشتهاند بنسلمان دست بایدن به سمت صلح و کمک را با یک سیلی بزرگ2 پاسخ داد3 و برخی دیگر نیز پا را فراتر از این گذاشته و نوشتهاند بایدن در مقابل بنسلمان زانو زد اما در نهایت از پشت خنجر خورد!
رفتارشناسی سعودیها در این مساله اما نشان میدهد آنها بشدت تمایل دارند با استفاده از مساله امنیت انرژی در اروپا، برخی تسویه حسابهای سیاسی خود با آمریکاییها بویژه دموکراتها را آغاز کنند. به نظر میرسد روزهای باقیمانده تا برگزاری انتخابات کنگره، از نظر سعودیها بهترین زمان برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی مردم این کشور برای رای ندادن به دموکراتها است و عربستان تلاش دارد با استفاده از این مساله، راه را برای رای آوردن جمهوریخواهان در این انتخابات هموار کند. علت علاقه سعودیها به جمهوریخواهان در آمریکا این است که به نظر میرسد بنسلمان و خاندان سعودی به این نتیجه رسیدهاند با روی کار آمدن جمهوریخواهان در کنگره و بعد از آن احتمالا انتخابات ریاستجمهوری، دیگر آنها زحمتی برای توجیه اقدامات ضد حقوق بشریشان به خود نخواهند داد و در عین حال میتوانند بیش از پیش بر تصمیمگیران آمریکایی تاثیر بگذارند. بر همین اساس است که با وجود تمام انتقادات، بایدن از زمان روی کار آمدن تلاش کرد هم قراردادهای فروش سلاح به سعودیها را اجرایی کند و هم در جریان اقدامات ضد حقوق بشری بنسلمان، از این کشور حمایتی تمامقد به عمل آورد تا بلکه بتواند در بحبوحه جنگ اوکراین و کمبود انرژی در غرب، حداقل عربستان را به عنوان حامی خود در دنیا به همراه داشته باشد. این اقدامات اما برای خاندان سعودی کافی نبود و حالا به نظر میرسد غیر از کرملین، ریاض هم به دنبال تاثیرگذاری بر انتخابات آمریکا و روی کار آوردن جمهوریخواهان در این کشور است.
بایدن اما با وجود اقدامات عربستان، باز هم از سفر خود به عربستان در تابستان سال جاری میلادی دفاع میکند و میگوید این سفر تنها به خاطر نفت نبوده است و به خاطر «مسائل مرتبط با خاورمیانه و موقعیت اسرائیل بود».
اما راهکار بایدن برای مقابله با برنامه اوپک پلاس جهت کاهش تولیدات نفتیشان چیست؟ به نظر میرسد دولت ایالات متحده در حال بررسی راههای پیش روی خود است. از یک سو بایدن اعلام کرده است به دنبال خرید نفت از کشورهای دیگری غیر از کشورهای عضو اوپک پلاس است و از سوی دیگر منابعی در کاخ سفید بیان کردهاند که احتمالا غرب برای جبران کمبود انرژی، میزان بیشتری از تحریمهای ونزوئلا را لغو خواهد کرد. با این حال نگاهی به خبرهای منتشر شده درباره کشورهای نفتخیز جهان نشان میدهد احتمالا دولت بایدن به دنبال نفت دزدی بیشتر از کشورهایی نظیر سوریه و نیجریه است!
سایت خبری گلوبالنیوز در همین رابطه نوشته است میزان نفت دزدی در نیجریه به روزانه 400 هزار بشکه رسیده است که بسیاری از این منابع نفتی توسط کشورهای غربی بویژه آمریکا دزدیده میشود. در همین حال بر اساس آمار منتشر شده، نیجریه تنها در یک فصل ابتدایی سال 2022 شاهد دزدیده شدن 141 میلیون بشکه نفت خود به ارزش یک میلیارد دلار بوده است و این میزان تا ماه ژوئیه سال جاری (مردادماه) به 10.246 میلیارد دلار نیز رسیده است. این نفت دزدیها توسط دزدان محلی انجام میشود که با همکاری سازمانهای اطلاعاتی غربی و آمریکایی و رشوه دادن به مقامات محلی، این میزان انرژی را به خارج از این کشور و معاملهکنندگان بینالمللی نفت هدایت میکنند. در جریان تحقیقات انجام شده، آشکار شده است بسیاری از شرکتهای نفتی آمریکایی و اروپایی در پروژه دزدیدن نفت نیجریه همکاری دارند.4
در عین حال در سوریه نیز منابع خبری بامداد روز شنبه هفته جاری خبر دادند یک کاروان از نیروهای آمریکایی شامل 88 تانکر حامل نفت سرقتی سوریه از گذرگاه غیرقانونی المحمودیه عبور و وارد خاک عراق شدهاند. به نظر میرسد آمریکا برای تامین منابع انرژی مورد نیاز پایگاههایش در شمال عراق دست به این نفت دزدی در روز روشن زده است و احتمالا این قبیل اقدامات را برای کاستن از میزان هزینههای انرژیاش، بیش از این نیز ادامه خواهد داد. حالا دیگر به صورت واضحتری میتوان معنای صحبتهای بایدن را زمانی که میگفت برای تامین انرژی مورد نیاز غرب، «همه گزینهها روی میز است»5 متوجه شد. به نظر میرسد آمریکا برای رسیدن به منافع اقتصادی و سیاسی خود، به جای پی گرفتن اقدامات منطقی مانند کاستن از میزان تحریمهای ایران، به دنبال پیمودن راههای غیرقانونی و پرمخاطره برای به چنگ آوردن منابع انرژی منطقه است و باید دید آیا این اقدامات میتواند اروپا و خود آمریکا را از زمستان سخت سال جاری به سلامت عبور دهد یا نه.
----------------------------
پینوشت
1- https://www.msn.com/en-us/news/politics/biden-bent-a-knee-to-mbs-and-got-stabbed-in-the-back/ar-AA12G2xq?li=BBnb7Kz
2 - https://www.cnn.com/2022/10/07/opinions/biden-mbs-oil-opec-fist-bump-andelman
3-https://thehill.com/opinion/national-security/3676792-fist-bumps-dont-erase-memories/
4 - https://tfiglobalnews.com/2022/10/03/oil-thief-joe-biden-is-stealing-400000-barrels-of-nigerian-oil-every-day/
5 - https://www.channelnewsasia.com/business/all-options-table-us-response-opec-cuts-white-house-2992811
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» درباره هزینههای اقتصادی اغتشاشات اخیر
اغتشاش علیه اقتصاد
بیثباتی اقتصادی، عدم تشکیل سرمایهگذاری خارجی و داخلی، پیشبینی ناپذیر شدن اقتصاد و رشد قیمت ارز از اصلیترین آسیبهای بلندمدت اغتشاشات خیابانی است
گروه اقتصادی: 3 هفته از اردوکشیهای خیابانی که ابتدا به دلیل درگذشت خانم مهسا امینی بود و رفته رفته جریانات خاص شروع به بهرهبرداری از آن کردند و رنگ و بوی اغتشاش به خود گرفت، میگذرد.
فارغ از هزینههای مشهود اجتماعی، سیاسی و اقتصادی این اتفاق که میتوان آنها را در تخریب اموال عمومی، بر هم زدن نظم عمومی، شنیدهنشدن برخی مطالبات، شهادت نیروهای انتظامی و امنیتی، جریحهدار شدن افکار عمومی و... مشاهده کرد، این صحنهآرایی باعث هزینههای عمیق اقتصادی نیز میشود که میتواند آسیبهایی به اقتصاد در حال توسعه کشورمان وارد کند.
به صورت کلی پیامد هرجومرج در خیابان خود را با بیثباتی و فرار سرمایه از اقتصاد نشان میدهد؛ مشهور است که سرمایه ترسو است. پرواضح است اگر در اقتصادی سرمایهگذاری متوقف شود به دنبال آن باید منتظر توقف تولید، اشتغال و تمام بایستههای اولیه حرکت رو به رشد یک اقتصاد باشیم. کما اینکه تجربه سالهای ۹۶ و ۹۸ هم گویای آن است که نابسامانی اقتصادی و عدم تشکیل سرمایه یکی از پیامدهای بر هم زدن نظم عمومی بوده است.
در کنار تمام موارد مطرح شده این موضوع را باید عنوان کرد که در یک دهه گذشته حال و روز اقتصاد مناسب نبوده و به دلیل سیاستهای اشتباه دولتهای دوازدهم و یازدهم، مردم یکی از بدترین دوران زندگی خود را از نظر معیشتی سپری کردهاند و شاید همین موضوع خود بنزینی بر آتش خشم عمومی باشد.
به گزارش «وطنامروز» وجود امنیت عمومی در جامعه و حس اطمینان نسبت به آینده، ابتداییترین ویژگیهایی است که لازمه ایجاد ثبات در متغیرهای اقتصادی میشود. هنگامی که نظم عمومی برقرار نباشد و ناامنی در فضای عمومی کشور برقرار شود، زنگ شروع نوسانات متغیرهای مختلف اقتصادی به صدا درمیآید. به دلیل به هم پیوستگی بخشهای مختلف اقتصاد، نوسانات یک بخش از اقتصاد علاوه بر اینکه سایر اجزای اقتصاد را تحث تاثیر قرار میدهد، منجر به تشدید فضای ناامنی شده و عملا همچون آتش زیر خاکستر شعلهور خواهد شد. تشدید نوسانات بخشهای مختلف اقتصاد، امنیت سرمایهگذاری را به پایینترین حد خود میرساند و تیغ برش ابزارهای سیاستی جهت اصلاح روند را کندتر خواهد کرد.
ثبات در متغیرهای اقتصادی و وجود اطمینان نسبت به آینده با رشد سرمایهگذاری همراه است. در حال حاضر بروز اغتشاشات در برخی نقاط کشور که حدود 3 هفتهای از شروع آن میگذرد موجب بروز موجی از نوسانات در بازارهای مختلف همچون بورس، ارز و... شده است. وقتی بیاطمینانی در فضای عمومی اقتصاد به وجود میآید به این معناست که ریسک سرمایهگذاری افزایش یافته و افراد سرمایههای خود را از محلهای سرمایهگذاری شده خارج خواهند کرد. خروج نقدینگی از بازار سرمایه و ریزشهای بورس در طول این مدت حاکی از همین مساله است. در واقع این اغتشاشات در خیابانها صورت میگیرد اما پسلرزه آشوبهای آن در تابلوهای معاملاتی، وضعیت بنگاههای تولیدی و در نهایت رفاه مصرفکنندگان کالاها و خدمات مختلف قابل مشاهده است.
نرخ دلار نیز از دیگر متغیرهایی است که در اقتصاد ایران اثرات قابل توجهی را بر بخشهای مختلف میگذارد و از دیگر پارامترهایی است که با افزایش آشوبهای اخیر نوساناتی را تجربه کرده است. گفتنی است بخش قابل توجهی از اثرات نوسان ارز بر اقتصاد اثر روانی و انتظارات تورمی است، در حقیقت ممکن است در متغیرهای موثر بر این نرخ تغییری ایجاد نشده باشد؛ افزایش نرخ ارز با یک وقفه زمانی در افزایش قیمت کالاها و خدمات مورد نیاز مردم اثرگذار است.
* ترکش آشوبهای خیابانی روی تابلوی قرمز بورس
یکی از اصلیترین عوامل موثر بر نوسانات اخیر بازار سهام را میتوان اغتشاشات اخیر دانست. آشوبهای خیابانی با افزایش سطح ریسک سرمایهگذاری در بازار سرمایه، مسیر قرمزپوشی این بازار را فراهم کرد. هنگامی که فضای عمومی کشور تحت تاثیر رخدادهایی همچون اغتشاشات قرار میگیرد کاهش ارزش پول ملی و نوسان بازار سهام امری بدیهی است.
* ضربه اغتشاشات به مسیر دیپلماسی اقتصادی
توسعه دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و رابطه متوازن با کشورهای مختلف دنیا از اولویتهای دولت سیزدهم محسوب میشود و از ابتدای شکلگیری دولت نیز سفرهای مختلفی از سوی اعضای مختلف کابینه به این کشورها انجام شده یا ایران میزبان برخی رؤسایجمهور یا وزرای کشورهای همسایه برای تقویت دیپلماسی اقتصادی بوده است. یکی از مسیرهای خنثیسازی تحریمها، توسعه تجارت با کشورهای منطقه به عنوان بازاری بزرگ از محصولات و خدمات گوناگون است. سفرهای مقامات کشورها به تهران، عضویت دائم ایران در پیمان شانگهای، سفرهای رئیسجمهور و اعضای اقتصادی کابینه به کشورهای مختلف، نقش موثر ایران در نشست سران کشورهای حاشیه خزر و... از جمله اقداماتی بوده که در راستای افزایش سطح روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها میتوان نام برد. ثمره این اقدامات میتواند منجر به افزایش سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد ایران، ورود سرمایهگذاران مختلف به بازار ایران و افزایش حجم تجارت کشور شود که با بروز اغتشاشات، سطح ناامنی در اقتصاد نیز افزایش یافته و عملا به دلیل افزایش ریسک سرمایهگذاری، تمایل سرمایهگذاران خارجی برای ورود به بازار کاهش خواهد یافت. این اتفاق تدوین مسیری که دولت سیزدهم در راستای گسترش همکاریهای خود با کشورهای مختلف ایجاد کرده را با کندی روبهرو خواهد کرد و آسیب آن دامنگیر عموم جامعه خواهد بود.
* آسیبپذیری مشاغل از کسبه بازار تا کسبوکارهای اینترنتی
آشوبهای خیابانی، مشاغل محلهای مورد نزاع و بازاری را نیز تحث تاثیر منفی قرار داد.
مغازهدارهایی که به دلیل آشوبها نزدیک غروب کسبوکارشان را تعطیل میکنند و دستفروشانی که عمدتا از طبقه پایینتر درآمدی هستند به دلیل آشوب مجبور میشوند بعدازظهر زودتر بساط خود را جمع کنند نیز از اغتشاشات اخیر آسیبهای جدی دیدند. همچنین به دلیل محدودیتهای اعمال شده روی اینترنت به دلیل ملاحظات امنیتی در زمان آشوبها، کسبوکارهای اینترنتی نیز از این اردوکشیهای خیابانی در امان نماند و مورد آسیب واقع شد.
در همین باره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران طی مطالعهای به نتایج مشابهی دست پیدا کرده است. بر اساس این پژوهش که در هفتههای اخیر انجام شده، در طول 5 روز منتهی به دهم مهرماه سال جاری، 104 شرکت زیرمجموعه این سازمان با چالشهای متعددی مواجه شدند به طوری که 47 درصد از کسب و کارهای زیرمجموعه آن، بیش از 50 درصد از درآمد خود را از دست دادهاند. نصر بر اساس این آمار تخمین زده که اگر اختلالات اینترنت همچنان ادامه پیدا کند، 73 درصد از کسبوکارهایی که کمتر از 50 نفر نیروی کار دارند، روزانه 50 میلیون تومان زیان ببینند.
دادههای این سازمان که بهتازگی منتشر شده، نشان میدهد تعداد شرکتهایی که در این مدت با کاهش فروش و درآمد مواجه نبودند، صفر درصد بود. در واقع بیش از ۴۱ درصد از شرکتها اعلام کردهاند ۲۵ تا ۵۰ درصد از درآمد خود و حدود ۴۷ درصد از آنها بیش از ۵۰ درصد فروش خود را از دست دادهاند. ۱۱ درصد از شرکتها نیز کمتر از ۲۵ درصد از درآمد خود را از دست دادهاند و ممکن است تحت تاثیر نوسانهای کوتاهمدت باشند.
* اغتشاشات، زایشگاه تحریمند!
اگرچه در نگاه اول اغتشاشات و ناآرامیها در کشور، جنبه سیاسی و اجتماعی دارند اما تجربه نشان داده است تبعات اقتصادی آن بویژه در حوزه بینالملل دوچندان است. با نگاهی به تحولات یک دهه اخیر، میتوان دریافت با وقوع هرگونه آشوب و ناامنی در کشور، سیگنال ضعف و چنددستگی در کشور برای دشمنان غربی ارسال شده است که همین امر انگیزه آنان را برای افزایش فشارهای اقتصادی و سیاسی افزایش میدهد، چراکه گمان میکنند افزایش تحریمهای اقتصادی و افت معیشت مردم، میتواند بر آتش اغتشاشات بیفزاید.
بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند فتنه ۸۸ تاثیر چشمگیری بر وضع تحریمهای شدید علیه ایران داشت و میگویند فتنه ۸۸ مقامات آمریکایی را به این نتیجه رساند که میتوانند با افزایش فشار اقتصادی از طریق تشدید تحریمها و آغاز جنگ اقتصادی، شکاف بین مردم و حاکمیت را زنده نگه دارند تا ایران بر اثر فشارهای داخلی مجبور به تغییر رفتار در مساله هستهای و سایر مسائل به نفع آمریکا شود.
در همین رابطه ریچارد نفیو، معاون وقت وزارت خزانهداری آمریکا و طراح تحریمها علیه ایران در دولت اوباما، در کتاب خاطرات خود با عنوان «هنر تحریمها، نگاهی از درون میدان» با تاکید بر اینکه اعتراضها به نتیجه انتخابات سال ۸۸، کاخ سفید را به این نتیجه رساند که با توجه به تضعیف دولت ایران، امکان توافق وجود ندارد و آمریکا باید تحریمها علیه کشورمان را تشدید کند، نوشت: «در نوامبر ۲۰۰۹ (آذر ۸۸) اوباما به سفیر آمریکا در سازمان ملل (خانم رایس) و وزیر خارجه (خانم کلینتون) و یک وزیر دیگر اجازه داد تا برنامههای خود برای تحریم را پیش ببرند».
همچنین باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا در کتاب خاطرات خود با عنوان «سرزمین موعود» که اخیرا منتشر شده است، با اشاره به اعتراضات صورتگرفته به نتایج انتخابات ریاستجمهوری ایران در سال ۸۸، نوشت: «بعد از آنکه تلاشهایمان برای آغاز مذاکره با ایران رد شد و در شرایطی که این کشور وارد چرخه هرجومرج و سرکوبگری بیشتر میشد، ما راهبردمان را به سمت دومین گام راهبرد منع اشاعهای خودمان تغییر دادیم: یعنی بسیج کردن جامعه بینالملل برای اعمال تحریمهای اقتصادی سخت و چندجانبهای که میتوانست ایران را وادار به حضور در میز مذاکره کند».
در حال حاضر نیز همان پازل سال 88 در حال تکرار است؛ پس از آنکه دولت سیزدهم توانست با عضویت کامل در پیمان همکاری شانگهای و خنثیسازی تحریمها، اقدامات دشمنان را خنثی و آنان را مجبور به قبول شرایط ایران در میز مذاکرات کند، اغتشاشات و آشوبهای اخیر اما باعث شد دشمنان مجددا در خیال خام افزایش نارضایتیها در پی افزایش تحریمها و تبدیل آن به اهرم فشار در میز مذاکرات فرو بروند. حال این اغتشاشگران هستند که بستر تحریمهای جدید و اجماعسازی علیه ایران را ایجاد خواهند کرد تا آمریکا با استفاده از این اهرم فشار بتواند در پای میز مذاکره، مطالبات خود را به جمهوری اسلامی تحمیل و امتیازات زیادهخواهانه را وصول کند.
* بورس و ارزش پول ملی، قربانی اغتشاشات
به عقیده کارشناسان اقتصادی، رابطه مستقیمی میان امنیت و ثبات با حضور سرمایه در اقتصاد و بازارهای مختلف وجود دارد، بنابراین چه در بعد خارجی و چه از جنبه داخلی، امنیت حاکم بر کشور میتواند نویدبخش حضور سرمایهگذاران خارجی و نیز اقبال بیشتر سرمایهگذاران داخلی برای حضور در اقتصاد و بازار سرمایه باشد، چراکه امنیت و آرامش در کشور منجر به ثبات اقتصادی و پیشبینیپذیری اقتصاد کشور میشود که این 2 مؤلفه از ملزومات شکلگیری سرمایهگذاری و رشد اقتصادی در کشور است.
بر این اساس زمانی که صحبت از حضور نقدینگی در بورس میشود، موارد و عوامل اثرگذار بر افزایش ریسک بازار سهام از جمله تجمعات غیرقانونی و آشوبها میتواند به عنوان مانعی جدی در این زمینه مطرح باشد. همچنین زمانی که بحث اغتشاشات، آشوبها و تجمعات غیرقانونی پیش میآید، چشمانداز سودآوری در آن شرکت با ابهام مواجه میشود که این موضوع به عنوان یکی از عوامل بازدارنده در رشد و بهبود اقتصاد و در پی آن بازار سرمایه مطرح است. تجمعات غیرقانونی و اعتراضات که در برخی موارد به تخریب اموال عمومی میانجامد، میتواند به عنوان یکی از عوامل گریز سرمایه از اقتصاد و بازار سهام کشور مطرح باشد.
به طور معمول سرمایه و سرمایهگذاران در اقتصادی رشد و پویایی دارند که در آن امنیت وجود داشته باشد بنابراین تجمعات مردمی میتواند به عنوان یکی از تهدیدهای مهم و تاثیرگذار بر روند حرکت اقتصاد بویژه بازار سرمایه مطرح باشد.
تجمعهای اخیر علاوه بر اینکه موجب گریز سرمایه از اقتصاد و همچنین بازار سهام میشود، در بعد ملی و خارجی نیز میتوانند به مانعی برای ورود سرمایه خارجی به اقتصاد کشور و بازار سهام مطرح باشد. بر این اساس باید توجه داشت هرگونه تنش، آشوب و ناامنی باعث ترس و نگرانی در میان سرمایهگذاران میشود که سرمایهگذاران بازار سهام نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
بدونشک یکی از دلایل ریزش چند روز گذشته شاخص بورس و قیمتها، حواشی مربوط به تجمعات غیرقانونی و آشوبها بود. از 26 شهریورماه که آشوبهای اخیر آغاز شد تا روز گذشته 18 مهرماه، شاخص کل بورس بیش از 85 هزار واحد کاهش یافته است و از رقم یک میلیون و ۳90 هزار واحد به کمتر از یک میلیون و 305 هزار واحد رسیده است.
همچنین در این مدت ارزش پول ملی به واسطه ناامنیها در کشور، بشدت کاهش یافته است؛ از 26 شهریورماه که هر دلار آمریکا در بازار آزاد با قیمت 31 هزار و 500 تومان میشد، قیمت دلار با آغاز اغتشاشات روند صعودی به خود گرفت تا جایی که روز دوشنبه 11 مهرماه نرخ دلار رکورد تاریخی خود را شکست و به رقم 33 هزار و 500 تومان رسید.
***
هزینه اغتشاشات از زبان اقتصاددانان
ناکام ماندن پروژههای کریدوری
علی مروی، عضو هیات علمی اقتصاد دانشگاه علامه: افزایش ریسک سرمایهگذاری در ایران از مسیر بیثباتی و ناآرامی و از طریق ۲ شاخص اقتصادی و روانی در دستور کار برخی کشورهای رقیب است.
بیثباتی، آشوب و اغتشاش حتما بر مسائل خرد و کلان اثرگذار است؛ تاثیر بر مسائل خرد به نحوی است که بازارها از رونق میافتد، تاثیر بر مسائل کلان هم به نحوی است که ریسک سرمایهگذاری از بین میرود.
در این فضا ممکن است تعریفی به وجود بیاید که چون ارتباط ایران و روسیه به یک ارتباط خوب بدل شده است و کریدور شمال به جنوب ایران به مسیری برای دور زدن تحریم ۲ کشور اختصاص دارد، بنابراین بیثباتی در ایران ریسک سرمایهگذاری کشورهای دیگر در این کریدور را افزایش میدهد. این یعنی ریسک به نحوی تنظیم میشود که در همه ابعاد قابلیت بهرهبرداری داشته باشد، به معنای دیگر افزایش ریسک سرمایهگذاری در ایران از مسیر بیثباتی و ناآرامی و از طریق ۲ شاخص اقتصادی و روانی در دستور کار است.
ناآرامی به وجود آمده در مسیرهای کریدوری از جمله سیستانوبلوچستان و چابهار برای تحت تاثیر قرار دادن روابط ایران و روسیه هم قابل تعریف است، یعنی اگر این کریدور آسیب ببیند یکی از مهمترین مسیرهای روسیه از بین رفته است، البته باید توجه کنیم در سطح حاکمیت باید مسیر اعتراض مسالمتآمیز برای مردم مهیا باشد.
***
کاهش جذب سرمایهگذاری خارجی
مسعود براتی، معاون سازمان سرمایهگذاری خارجی: یک اصل کلی وجود دارد که سرمایه ترسو است، زمانی که سرمایهگذار بویژه سرمایهگذار خارجی به نوعی به هم ریختگی سیاسی و اجتماعی را در کشور هدف مشاهده میکند برای اقدام خود دچار تردید میشود. جذب سرمایهگذاری اقتصادی پیش از هر چیز به امنیت و ثبات سیاسی و اجتماعی نیاز دارد. البته به نظر میرسد یک برنامه کلانی وجود دارد که اتفاقات این چنینی روی دهد. در دولت سیزدهم پیوندهای بسیار مناسبی با دیگر کشورها در زمینه جذب سرمایهگذاری به وجود آمد که مسلم است برخی به دنبال متوقف کردن آن باشند.
***
فضای مبهم و غبارآلود اقتصادی
حسین درودیان، کارشناس اقتصادی: من اول بگویم که فکر میکنم این اتفاقات از اقتصاد تأثیر میگیرد. درست است که علیالظاهر مطالبات اجتماعی است ولی مساله اصلی این است که ما اقتصادمان حدود ۱۰ سال است که رشد نکرده و در واقع درآمد سرانه مردم کاهش پیدا کرده است و افق و چشمانداز اقتصادی هم مبهم است، یعنی درواقع مشخص نیست که برنامه اقتصادی ما در داخل چه هست.
در محیط اقتصادی مشخص نیست در مذاکرات چه اتفاقی قرار است بیفتد و اساسا اگر با آنها به توافق برسیم، چه گشایش اقتصادی ایجاد خواهد شد. فضا، فضای مبهمی برای اقتصاد ما است و من فکر میکنم این فشارها درواقع موجب بروز برخی نارضایتیها میشود. یعنی اگر ما میگوییم فضای اقتصادیمان و آینده اقتصاد براساس روند کنونی آینده مبهمی برای مردم است، این وقایع و اتفاقات این ابهام را بیشتر، بدتر و تشدید میکند و حتی به سمت تیره شدن بیشتر سوق میدهد و مجموعا خیلی از افراد که میخواهند به سمت تولید و سرمایهگذاری بروند، به این نتیجه میرسند که الان وقت مناسبی نیست و باید دست نگه دارند و منتظر شوند ببینید چه اتفاقی خواهد افتاد. ما باید سعی کنیم به عنوان سیاستگذار اقتصادی، اگر میخواهیم به یک تفاهم برسیم در مناسبات بینالمللی این تفاهم و معامله تبدیل به یک پروژه و اتفاقات، مشخص و شفاف باشیم؛ مشخص باشد که این موارد در آینده ثمر میدهد، این چشمانداز میتواند کمک کند تا مردم احساس کنند آینده مناسبی در کار است و چه کشورهایی با ما در یک پروژه کار میکنند و به نتیجه میرسانند که قطعا در اقتصاد کشور هم تاثیرگذار است.
ارسال به دوستان
از ابتدای اغتشاشات تاکنون 24 نفر از مدافعان امنیت شهید و بیش از 2 هزار نیروی فراجا مجروح شدهاند
رشادت و شهادت ضامن امنیت
گروه اجتماعی: پلیس و مدافعان امنیت برای پاسداری و حفاظت از جان و مال و ناموس مردم در جریان آشوبهای اخیر در حالی 24 شهید را نثار انقلاب کردهاند که به گفته جانشین فرمانده کل انتظامی کشور، علاوه بر این شهدا، بیش از ۲۰۰۰ نیروی فراجا نیز طی چند هفته گذشته توسط آشوبگران دچار مصدومیت شدهاند.
به گزارش «وطنامروز»، نیروی انتظامی به عنوان سازمانی مردمی علاوه بر ارائه خدمات گسترده در جامعه، در عین حال حافظ امنیت و مظهر اقتدار برای مقابله با افرادی است که با هنجارشکنی قصد تعرض به جان و مال مردم را دارند؛ ارگانی که با جانفشانی، در مقابل بیقانونی و تخلف میایستد و اجازه نمیدهد خدشهای به جامعه و در سطح کلان نظام جمهوری اسلامی وارد شود.
جانشین فرمانده کل انتظامی کشور دیروز در چهاردهمین نشست فرماندهی انتظامی کشور با وابستگان نظامی و افسران رابط پلیس کشورهای خارجی -که در شهرک آزمایش برگزار شد- در جمع خبرنگاران با اشاره به مجروح شدن بیش از ۲۰۰۰ نفر از نیروهای فراجا در ناآرامیهای اخیر گفت: تعداد مزدوران اغتشاشگر در مقایسه با کل مردم هیچ است.
سردار قاسم رضایی افزود: پلیس از مردم و برای مردم است. پلیس حافظ امنیت و مظهر اقتدار کشور است. هر دادخواهی ما را تکیهخواه خود میداند. اگر مظلوم و دادخواهی باشد یا آرامش مردم بر هم بخورد، این خط قرمز ما است. در اغتشاشات اخیر اظهارنظرهای غیرکارشناسی انجام شد و ابهاماتی ایجاد کرد و خوراکی به آمریکا، رژیم صهیونیستی و منافقین داد. حتما دستگاه عدل و قضایی به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. وی ادامه داد: جمعیتی که به خیابان آمدند در مقایسه با جمعیت کلی هیچ هستند و بخش اعظمی از آنها احساسیاند. البته در آنها افرادی هستند که مزدورند. در دستگیریهای ما افرادی مرتبط با کوملهها و منافقین دستگیر شدند. پلیس تجمعات قانونی را حمایت میکند و پوشش میدهد اما زمانی که از این اعتراضات سوءاستفاده شود، دیگر اعتراض نیست و اغتشاش است. قانون به ما گفته مسؤول مقابله با هنجارشکنان هستیم. رضایی تصریح کرد: کشتهسازی یکی از اصول دشمن است. وظیفه ذاتی ما در کنار و با مردم بودن است. اگر ناامنی ایجاد شده باید پاسخ آن داده شود. بعضی کسانی که برای مثال در فتنه ۸۸ به کشور آسیب زدند الان اظهار نظر میکنند. آیا از این موضوع خجالت نمیکشند؟ مردم این را میفهمند. در این اتفاق و فتنهای که اتفاق افتاد برخی کشورهای غربی نیز اسیر خواستههای استکبار شدند. ابتدا باید درباره حقوق بشر در کشور خودشان سوال شود.
وی اضافه کرد: کشور و مردم ما انقلابی است و ما نیز از همین مردم هستیم و تا آخرین نفر انقلابی عمل میکنیم. رضایی گفت: بیش از ۲ هزار نفر از همکاران ما در روزهای اخیر مجروح شدند و ۳ نفر نیز شهید دادیم اما هیچ کدام از اینها دلیل بر مماشات ما با اغتشاشگران نیست.
جانشین فرمانده کل انتظامی کشور در این مراسم گفت: همه در کشور ما آزادند اعتراض کنند اما برخیها از این اعتراضات سوءاستفاده کرده و هنجارشکن عمل میکنند.
سردار قاسم رضایی گفت: ما در کشوری زندگی میکنیم که پایه آن اسلام است و سکاندار این نظام ولیفقیه است. افتخار همه نهادها در کشور اتصال به این مفهوم است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران ۳ قوا به عناوین ارتش، سپاه و فرماندهی انتظامی دارد که هر قوا مسؤولیتهای مشخصی دارد اما همه به هم پیوستهاند و در راستای آرامش جامعه و امنیت داخلی تلاش میکنند.
رضایی گفت: تنها کشوری که پلیس هم مأموریت پلیسی و هم مأموریت مرزبانی را انجام میدهد، جمهوری اسلامی است و به همین دلیل مجموعه انتظامی مجموعهای فراپلیسی است.
جانشین فرماندهی کل فراجا گفت: یکی از سازمانهایی که بالاترین رتبه را در نظرسنجیهای مختلف از سوی مردم از نظر محبوبیت دارد، فرماندهی انتظامی است.
رضایی بیان کرد: مرزبانی در عملکرد خود به مقابله با تروریستها و قاچاقچیان میپردازد و در این راه شهدای زیادی را تقدیم کشور کرده است. زمانی که طالبان در افغانستان روی کار آمد و ترددهای غیرمجاز زیاد شد، مرزبانی به مردمی که به مرز مراجعه میکردند خدمت کرد. حتی برخی خانمهای باردار در مرزهای ایران وضع حمل کردند و داروهای بهداشتی مرزبانان در اختیار آنها قرار داده شد.
اعتراض زمانی که به شورش تبدیل میشود خط قرمز پلیس خواهد بود
وی ادامه داد: همه در ایران میتوانند به طور آزاد اعتراض کنند اما برخی افراد هستند که میخواهند از اعتراض سوءاستفاده کنند، اعتراض حق مردم است اما زمانی که به شورش تبدیل میشود خط قرمز پلیس خواهد بود. مردمی که به خیابانها میآیند اکثرا تماشاگر هستند و تعداد کمی مزدور و تروریست هستند.
جانشین فراجا تصریح کرد: برخی کشورها تحت تأثیر آمریکا و صهیونیسم غاصب قرار میگیرند و درباره حقوق بشر در ایران سوال میکنند. چرا زمانی که پلیس آمریکا زانوی خود را بر گلوی فرد مظنون میگذارد و وی را خفه میکند حرفی از حقوق بشر زده نمیشود؟
وی افزود: اگر پلیس ایران میخواست در تجمعات صرفا نظامی عمل کند جور دیگری رفتار میکرد. در کشور آزادی برای اعتراض وجود دارد اما برخی افراد از این اعتراضات سوءاستفاده میکنند و هنجارشکن عمل میکنند.
رضایی گفت: مردم ایران در روز رحلت پیامبر خودجوش به میدان انقلاب آمدند و از پلیس حمایت کردند.
جانشین فرمانده کل انتظامی کشور فراجا گفت: حاکمیت و حکومت ایران مردمی است. ایران یک کشور خشک نظامی نیست اما کشورهای استکباری این موضوع را برعکس جلوه میدهند.
رضایی بیان کرد: فرماندهی انتظامی ایران آماده تعامل با همه کشورها به جز رژیم غاصب صهیونیستی است که باید از صحنه روزگار محو شود. فرماندهی انتظامی کشور ما مخصوصا در بخش مبارزه با موارد جنایی، تجارب زیادی دارد.
***
افتتاح طرحهای جهادی یگانهای ویژه فراجا
فرمانده یگانهای ویژه فراجا با اشاره به اینکه یکی از مهمترین ابعاد اردوهای جهادی اثراتی است که روی کارکنان میگذارد، گفت: مهمترین هدف برگزاری اردوهای جهادی، سازندگی است و آغاز این سازندگی، ساختن خود است و به عبارتی نخستین هدف اردوی جهادی خودسازی است. سردار حسن کرمی در مراسم افتتاح طرحهای جهادی و در جمع فرماندهان، معاونان و رؤسای یگانهای ویژه فراجا ضمن تبریک هفته فراجا، اظهار کرد: یگان ویژه علاوه بر ماموریتهای سختی که در راستای ارتقای نظم و امنیت و مقابله با هر گونه ناامنی برعهده دارد، توانسته است با اجرای طرحهای مردمیاری و جهادی، محبوبیت بیشتری را در بین اقشار مختلف جامعه به خود اختصاص دهد. وی اردوهای جهادی را بهترین بستر برای تربیت مدیران انقلابی دانست و افزود: امروز افتخار میکنیم که جوانان ما در مجموعه عملیاتی یگانهای ویژه فراجا برای انجام فعالیتهای عمرانی و فرهنگی عازم مناطق محروم میشوند تا فرهنگ انقلابیگری را در جامعه رواج دهند و این کار بسیار باارزشی است. فرمانده یگانهای ویژه فراجا با بیان اینکه یکی از مهمترین ابعاد اردوهای جهادی اثراتی است که روی کارکنان باقی میگذارد، اظهار کرد: میتوان در یک کلمه گفت مهمترین هدف برگزاری اردوهای جهادی، سازندگی است و آغاز این سازندگی، ساختن خود است و به عبارتی نخستین هدف اردوی جهادی خودسازی است. سردار کرمی خاطرنشان کرد: امروز از دید همگان رویکرد یگانهای ویژه، جهادی، اجتماعی و جامعهمحور است؛ این مجموعه مجاهد، با تمام توان مأموریتهای خود را به پشتوانه عظیم مردمی با موفقیت پشت سر میگذارد و در رکاب ولایت مقتدرانه جانفشانی میکند.
ارسال به دوستان
پیروزی ارزشی
رهبر انقلاب در دیدار دستاندرکاران کنگره شهدای ورزشکار و جمعی از مادران شهدای ورزشکار، از ورزشکارانی که از مسابقه با فرستادگان رژیم صهیونیستی خودداری میکنند، تمجید کرد
حاشیهای از دیدار ورزشکاران و اعضای کنگره شهدای ورزشکار با رهبر انقلاب
گروه سیاسی: بیانات رهبر حکیم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران کنگره شهدای ورزشکار و جمعی از مادران شهدای ورزشکار که ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ برگزار شده بود، صبح دیروز در محل برگزاری این همایش در تهران منتشر شد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنهای در این دیدار با اشاره به تصریح قرآن به زنده بودن شهیدان گفتند: شهیدان به جامعه ایمانی بشارت و دلگرمی میدهند که مجاهدت در راه خدا با وجود دشواریها، عاقبت بسیار خوبی دارد و پایان آن نه با ترس همراه است و نه با اندوه. ایشان این بشارت امیدبخش را موجب حرکت و پیشرفت دانستند و خاطرنشان کردند: انقلاب اسلامی موجب ایجاد جاذبه عمومی برای جهاد و شهادت در راه خدا شد و بیش از ۵ هزار شهید ورزشکار نشانههای ممتازی از این جاذبه فراگیر و اثرگذار هستند. رهبر انقلاب محیط کنونی ورزش را متأثر از معنویت شهدای ورزشکار دانستند و با برشمردن جلوههایی از تدین و پایبندی ورزشکاران کشورمان گفتند: حضور بانوی ورزشکار بر سکوی قهرمانی با حجاب اسلامی و دست ندادن با مرد بیگانه، اهدای مدالهای قهرمانی به خانوادههای شهدا، سر به خاک ساییدن و ذکر نام ائمه هدی پس از پیروزی و عزیمت هیأت ورزشی به زیارت اربعین، پدیدههای شگرف و بیبدیلی در دنیای مادی و پر از فساد امروز است که برای شناخت اعماق روحی و اخلاقی ملت ایران باید مورد توجه قرار بگیرد. ایشان با اشاره به نقش برجسته چهرهها از جمله ورزشکاران صاحبنام در تزریق معنویت به لایههای گوناگون اجتماعی گفتند: پایبندی ورزشکاران و مدیران ورزشی به مسائل دینی و حضور جهادی چهرهها در میادین، تأثیر معنوی زیادی بر افراد مستعد دارد. حضرت آیتالله خامنهای ورزش همگانی را عامل سلامت جسم و نشاط روح و امری لازم و واجب برای همه خواندند و افزودند: ورزش حرفهای و قهرمانی نیز اهمیت زیادی دارد، چرا که هم موجب تشویق عموم مردم به ورزش همگانی است و هم مایه افتخار ملی است و پیروزی در آن موجب خرسندی و سرافرازی همه ملت میشود و به همین علت بنده همواره از قهرمانان ورزشی تشکر میکنم و به آنها تبریک میگویم. ایشان با تأکید بر لزوم همراه کردن پیروزی فنی در میدان با پیروزی ارزشی افزودند: اینکه ورزشکار ما به علت مسابقه ندادن با فرستادگان رژیم صهیونیستی از مدال محروم میشود، در واقع یک پیروزی است، چرا که مسابقه دادن به معنی به رسمیت شناختن رژیمی غاصب، جلاد و کودککش و پامال کردن پیروزی اخلاقی به بهای پیروزی فنی و ظاهری است که به هیچوجه ارزش ندارد. ایشان تحریمهای ورزشی بعد از جنگ اوکراین را موجب رنگ باختن ادعاهای مستکبران و دنبالهروهای آنها درباره دخالت ندادن سیاست در ورزش دانستند و گفتند: این قضیه نشان داد هر جا منافع غربیها اقتضا کند براحتی از خطوط قرمز خود عبور میکنند. حضرت آیتالله خامنهای ورزشکاران را به حفظ شرف و آبروی خود و ملت و کشور با مراقبت از رفتارشان در میدان مسابقه و خارج از آن توصیه کردند و افزودند: در گذشته محیط ورزشی ما همیشه به نام خدا و ائمه معصومین و جنبههای دینی و اخلاقی آراسته بود اما غربیها سعی کردند همراه با ورزشهای جدید، فرهنگ خود را نیز وارد کنند که باید ضمن فراگیری و پیشرفت در ورزشهای جدید، فرهنگ خود را غالب کنیم و نگذاریم ورزش به پلی برای ورود فرهنگ غربی تبدیل شود. رهبر انقلاب همچنین از تولیدکنندگان فیلم مستطیل قرمز با موضوع شهادت جمعی از ورزشکاران و تماشاگران در جریان بمباران یک زمین فوتبال در استان ایلام در دوران دفاع مقدس تشکر و تأکید کردند: بیان حقایق با آثار هنری کار لازمی است که باید با قوت انجام شود. ******
گروه فرهنگ و هنر: اینکه در میادین ورزشی در هیاهوی تماشاگران بدرخشند یا در غوغای تانک و گلوله و آتش، جان فدای میهن کنند، در گرو یک انتخاب بود. این انتخاب، برای آنهایی که در راه دفاع از وطن و پیروی از فرمان امام، هر چه داشتند در طبق اخلاص بود، اصلا انتخاب آسانی نبود، چرا که آنها به قهرمانی از زاویه دیگری مینگریستند.
به گزارش «وطنامروز»، دومین کنگره شهدای ورزشکار روز گذشته در مجموعه ورزشی آزادی برگزار شد تا هیاهوی این روزها از یادمان نبرد که برای دفاع از هر وجب این خاک، چه جوانان سرافرازی از چه فرصتهایی گذشتند؛ فرصتهایی که گذشتن از آنها مرد میدان نبرد میخواست و شهدای ورزشکار ما، مرد این میدان بودند. پیش از این هم مقام معظم رهبری در دیدار دستاندرکاران این کنگره و همچنین جمعی از مادران شهدا، نکات ارزشمندی را مطرح کردند.
آیتالله خامنهای همچنین با تشکر از عوامل فیلم «مستطیل قرمز» که به موضوع شهادت جمعی از ورزشکاران و تماشاگران در جریان بمباران یک زمین فوتبال در استان ایلام در دوران دفاعمقدس اشاره دارد، بار دیگر نشان دادند که پرداختن به این مسائل با زبان هنر، از مهمترین اولویتهای ما است. به مناسبت برگزاری این کنگره، با چند نفر از اعضای خانواده شهدای ورزشکار که در دیدار با مقام معظم رهبری حاضر بودند، گفتوگو داشتیم و آنها از اهمیت برگزاری این کنگره و همچنین روحیات ورزشی این شهدا در طول حیات برایمان گفتند.
***
مریم جهانیان، همسر شهید حسن نوفلاح
زینبوارعمل کنیم
آنچه در دیدار با رهبر انقلاب بیش از همه توجهم را جلب کرد، این بود که مقام معظم رهبری حتی به ریزترین مسائل در حوزه ورزش و اهمیت آن اشاره دارند. افزون بر آن، ایشان در جامعه ورزشی -که مانند هر جامعه دیگر هم شامل افراد خوب و هم شامل افراد بد است- نمونههای خوب را برجسته میکنند. رفتارهای نامناسبی را که گاهی در بین برخی ورزشکاران دیده میشود، مثل عدم رعایت شئونات اسلامی در پوشش یا در رفتار با نامحرم، گوشزد میکنند و در عین حال آنچه در مرکز توجه ایشان است، اکثریتی است که با پختگی خویش، از چنین مسائلی به دور هستند.
این کنگرهها را باید غنیمت بدانیم، چرا که یاد شهدا باید زنده نگه داشته شود. نسلهای جدید آنگونه که لازم است با چنین مسائلی درگیر نیستند و از آنها آگاهی لازم را ندارند. بر دوش ما است که این آگاهیها را بیفزاییم. به قول شهید مطهری، آنهایی که رفتند حسینوار عمل کردند و آنهایی که ماندند باید زینبوار عمل کنند.
شهید نوفلاح در دوراهی ورزش و دفاع، انتخاب درستی داشت و دفاع را برگزید. او همواره جسم را مرکبی میدانست که اگر سالم نباشد، نمیتواند در رکاب روح سالم باشد و به همین جهت به ورزش توجهی ویژه داشت.
***
مهدی شمسیپور، فرزند شهید علیرضا شمسیپور
شهیدی که معمار ورزش نوین بود
از بین سخنان امام این جمله بیشتر فکرم را مشغول کرد؛ آنجا که فرمودند: در ۲ جای قرآن تصریح شده که شهیدان مرده نیستند، بلکه زندهاند. یکی از لوازم زنده بودن هم تأثیرگذاری است؛ پس شهدا تأثیرگذارند. ثمره برگزاری کنگره شهدا این است که به ما دلگرمی میدهند؛ آن جامعه مؤمنی که میخواهد در راه خدا قدم بردارد و برای رضای خدا کار کند، دلگرم میشود و میفهمد میتوان در این راه با امید حرکت کرد و پیش رفت. این دلگرمی هم ما را به حرکت وامیدارد. پدرم از زمان جنگ تا روز شهادت در حوزه ورزش فعالیت داشت به طوری که از او به عنوان معمار ورزش نوین همدان یاد شده است. او علاوه بر حضور گسترده در میدان جنگ سخت، سنگر جنگ نرم را خالی نمیگذاشت و با فعالیت مستمر در عرصه ورزش به پرورش روح و جسم جوانان این مرز و بوم بویژه جوانان همدانی میپرداخت. پدر در لباس مربی، داور، مدیر چند باشگاه فوتبال (فجر و پاس)، رئیس چند هیات ورزشی (دوچرخهسواری و تیراندازی)، رئیس بسیج ورزشکاران استان، رئیس تربیت بدنی سپاه همدان و عضو هیات رئیسه فدراسیون دوچرخهسواری و... خدمات شایانی به ورزش همدان داشت. وی حتی در سوریه، در مناطقی که از امکانات ورزشی بهرهمند نبودند، مسابقات فوتبال برگزار میکرد و همچنین زمانی که مسؤول محور مناطق مرزی ایران بود، در مناطق محروم به مردم وسایل ورزشی اهدا میکرد.
***
مجتبی شکوری، فرزند شهید حسین شکوری
ورزش بخشی از هویت او بود
درباره مقام والای شهید بسیار صحبت شده است اما نخستین بار بود که میدیدم پس از رحلت حضرت امام خمینی(ره)، مقامی میآید و اینقدر حکیمانه درباره ورزش سخن میگوید. رهبر انقلاب در بیاناتشان در دیدار عوامل کنگره و خانواده شهدای ورزشکار فرمودند شاید ما موفقیتهای امنیتیمان را به دلایلی نتوانیم جار بزنیم و خود را به جهان اثبات کنیم اما وقتی در حوزه ورزش پرچم کشوری بالا میرود، این موضوع یک عامل خبری پررنگ و مهم برای این است که در جهان پرچم خودمان را بالا ببریم. ایشان همچنین اشاره داشتند که نهتنها به ورزشهای اصیل، بلکه به ورزشهایی که منشأ غیرایرانی دارند هم باید توجه کنیم و تلاش کنیم تا در آنها سرآمد باشیم.
هر چند این سخنان به 20 شهریورماه و قبل از اغتشاشات و ناآرامیهای اخیر برمیگردد اما به عقیده من آن اکثریت جامعه ورزشکار که رهبری هوشمندی آنها را در سخنرانی دانشکده افسری امام حسن مجتبی ستودند، این 5 هزار و 135 شهید را هم شامل میشود و سخنان 20 شهریور رهبری با سخنان 11 مهر ایشان بیارتباط نیست.
درباره پدرم باید بگویم شخصیت ورزشی ایشان یکی از بارزترین ویژگیهایش بود و با اینکه قبل از انقلاب از مبارزان سیاسی بود و 2 سال و 7 ماه را در زندان به سر برد، باز هم وجهه ورزشیاش در بین اطرافیان پررنگتر و برجستهتر بود. انگار ورزش بخشی از هویت او بود. این موضوع شاید برمیگشت به آنکه پدر ورزش را از دوران نوجوانی آغاز کرده بود و سابقه ورزشی طولانیای داشت. پدر 2 تا ۳ ماه قبل از شهادت هم در تیم کشتی سپاه پذیرفته شده بود اما با این حال، راهی جبههها شدن را ترجیح داد.
او به این دلیل از بین ورزشها کشتی را ترجیح داد که روحیه پهلوانی برایش حائز اهمیت بود. ورزش برای پدرم فقط وسیلهای برای افزایش آمادگی جسمانی نبود، بلکه وی از ورزش، پهلوانی هم میآموخت.
***
حاشیهای از دیدار ورزشکاران و اعضای کنگره شهدای ورزشکار با رهبر انقلاب
5135 در خاطرم ماند
محمدرضا کردلو: 5 هزار و 135؛ عددی که وقتی جلسه تمام میشود در ذهنم میماند و وقتی دارم خیابان فلسطین را رو به بالا میآیم، به آن فکر میکنم. از میان همه حرفها و شنیدهها، این 5 هزار و 135 عدد قابل تأملی است. ما در این کشور 5 هزار و 135 شهید ورزشکار داریم. از ابراهیم هادی، شهید دوران دفاعمقدس تا شهید مصطفی صدرزاده، فرمانده فاطمیون که در دفاع از حرم اهل بیت و حریم جمهوری اسلامی به شهادت رسید. جلسه، جلسه این شهداست و رهبر برای صحبت درباره این شهدا، دیداری با فعالان و ورزشکاران کنگره شهدای ورزشکار دارد. پیش از آغاز سخنرانی رهبر انقلاب، خانمها و آقایان ورزشکار و رؤسای فدراسیونها و برخی چهرهها که در سالهای دور و نزدیک در ورزش کشور فعالیت داشتند هم میآیند. یادداشت کردن اسامیشان سخت است. یکی دو تا نیستند. یکی یکی میآیند و روی صندلیها مینشینند. چفیهای را که برای کنگره شهدای ورزشکار است، روی شانه میاندازند. مدتی است که آقا دیدار حضوری نداشته است. در خیلی از سالها، طبیعی بوده وقتی میان دیدارها فاصله میافتد، برخی رسانهها که اصلا برای دشمنی با ایران راه افتادهاند، خبرهایی منتشر میکنند! این بار مدعیان حرفهایگری در سطح نیویورکتایمز هم خبر جعلی کاربر بیاعتبار مجازی و ترولهای سعودی را به عنوان خبر رسمی منتشر میکنند که چنین و چنان. آقا اما سلامت و تندرست، سرحال و قدرتمند میآید و پشت تریبون مینشیند؛ رفع دلتنگی است دیدار رهبر. قاری آیاتی از کلامالله میخواند. بعدش وزیر ورزش و جوانان گزارشی از کنگره شهدای ورزشکار ارائه میدهد. سکوی قهرمانی، سکوی نام و نشان است. وزیر جملات قابل تأملی درباره شهدای ورزشکار میگوید. اینکه ورزشکاران شهید، سکوی نام و نشان را رها کردند و از نام و آوازه گذشتند و بینشان جاودانه شدند؛ اینکه مرام و فتوت ورزشکاری به تأسی از امیرمومنان به جایگاه شهادت متصل میشود. وزیر اشارههایی هم دارد به معنویت در میان ورزشکاران؛ اینکه ورزشکاری در ثانیههای آخر با تأسی به شهید، پیروز میشود.
بعد مسؤول بسیج ورزشکاران گزارشی مبسوطتر از فعالیتهایی که برای کنگره شهدای ورزشکار صورت گرفته ارائه میدهد. یکی از ورزشکاران هم صحبتی کوتاه درباره اتصال ورزش و پهلوانی و شهادت بیان میکند. رهبر انقلاب بعد از شنیدن این گزارشها، صحبتشان را آغاز میکنند. ابتدا درباره حیات طیبه شهیدان میگویند. حیات جاوید و اینکه «شهیدان زندهاند». این گزاره را با استناد به آیات قرآن بیان میکنند. اشاره قابل تأملی دارند. اینکه شهدا زندهاند و چون زندهاند، در محیط زندگی زندگان تاثیرگذارند و دلگرمی میدهند. گزاره دیگری که در صحبتهای رهبر انقلاب مورد اشاره قرار گرفت، جاذبه پیدا کردن جهاد فی سبیلالله در سالهای پس از انقلاب بود.
تاکید رهبر انقلاب درباره عمومی شدن این جهتگیری در بین اقشار مختلف از جمله ورزشکاران پدیدهای است که شاهد مثال فراوان دارد.
جلوههای تدین و پایبندی به مقدسات در ورزشکاران، از مواردی بود که در صحبتهای رهبر انقلاب مورد اشاره قرار گرفت؛ اینکه بانوان با چادر یا حجاب اسلامی در سکوهای افتخار میایستند، جوان قهرمانی که مدالش را به خانواده شهدا تقدیم میکند یا جوانی که پس از پیروزی به جای تبختر، روی خاک میافتد. جالب است که رهبر انقلاب، وقتی درباره ورزش هم صحبت میکنند، وجوهی را مورد اشاره قرار میدهند که کمتر مورد توجه ما حتی به عنوان آدمهایی که در رسانه هستیم قرار میگیرد. یکی اینکه آن پیروزیای که بیش از پیروزیهای دیگر و زودتر از دیگر موفقیتها مورد توجه قرار میگیرد پیروزیهای ورزشی است، چرا که موفقیتهای امنیتی قابل گفتن نیست، موفقیتهای علمی یا توسط عموم قابل درک نیست یا دیر فهمیده میشود یا مورد علاقه مردم نیست یا توسط دشمن مورد تخطئه قرار میگیرد اما موفقیتهای ورزشی و پیروزیهای ورزشی از جمله پیروزیهایی است که سریع فهمیده میشود، سریع بازتاب پیدا میکند و باعث خوشحالی مردم میشود.
نکته دیگری که شاید کمتر در لفظ و سخن بیاید، این است که ملتها و دوستان ایران در دنیا هم با پیروزیهای ایران خوشحال میشوند.
رهبری در پایان گفتند باید تلاش کرد پیروزی ارزشی فدای پیروزی فنی نشود و ارزش به خاطر مدال زیر سوال نرود.
دیدار به پایان میرسد. ورزشکاران، خانواده شهدای ورزشکار و مسؤولان ورزشی، در آستانه برگزاری دومین کنگره شهدای ورزشکارند؛ 5 هزار شهید دفاعمقدس و 135 شهید مدافع حرم؛ 5135 شهید.
ارسال به دوستان
تعدادی از اراذل ضد ایرانی ساکن انگلیس در سایه انفعال پلیس این کشور به سفارت ایران تعرض و به پرچم کشورمان اهانت کردند
حمله به دیپلماسی در لندن
گروه سیاسی: شامگاه یکشنبهای که گذشت، سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلیس مورد حمله برخی عناصر ضدانقلاب مقیم لندن قرار گرفت. ماجرا از این قرار بود که تعدادی از اراذل ضدایرانی در ادامه اقدامات وحشیانه چند هفته اخیر، از ساختمان سفارت ایران در لندن بالا رفته، ضمن اهانت به پرچم مقدس کشورمان، خسارتهایی را به تابلو و شیشههای سفارت وارد کردند. پلیس لندن در این رابطه اعلام کرد: «حدود ساعت ۱۸:۳۰ یکشنبه ۹ اکتبر، گروهی به سفارت ایران نزدیک شدند. ۲ مرد به بالکن بالای در ورودی رفتند، پرچم را برداشتند و یک پرچم جایگزین نصب کردند. این در حالی است که دیگران تلاش میکردند به جلوی ساختمان آسیب بزنند». حسینی متین، کاردار سفارت ایران در پی حمله عناصر ضدانقلاب به ساختمان نمایندگی کشورمان در لندن که در غیاب پلیس این کشور انجام شد، گفت: اوضاع سفارت اکنون آرام است. وی ادامه داد: پرچم پرافتخار جمهوری اسلامی ایران که توسط دشمنان انقلاب مورد اهانت قرار گرفته بود، در محل خود نصب شد.
* 5 نفر از مهاجمان دستگیر شدند
بر اساس اعلام پلیس لندن، ۵ مرد به دلیل وارد کردن خسارت به ساختمان سفارت دستگیر شدهاند. ۳ مرد و یک زن دیگر نیز به دلیل ایجاد بینظمی خشونتآمیز و حمله به پلیس بازداشت شدهاند. در ادامه بیانیه پلیس لندن آمده است: پس از این حادثه پرچم اصلی به بالکن بازگردانده شد.
* انگلیس اگر نمیتواند امنیت سفارت را تامین کند، اعلام کند
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به حمله برخی عناصر ضدانقلاب به سفارت ایران در لندن اظهار کرد: «جای تاسف بسیار است که کشورهای مدعی حتی درباره تامین امنیت یک مکان دیپلماتیک هم به وظیفه خود عمل نمیکنند و در این زمینه مدعی جمهوری اسلامی ایران هستند». وی تصریح کرد: «ما بر وظیفه قانونی دولت انگلیس در این زمینه تاکید میکنیم. در این روزها هم چند بار سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد، تذکرهای جدی داده شد، مسؤولیت انگلستان در تامین امنیت اماکن دیپلماتیک ما مورد تاکید قرار گرفت و این انتظاری است که ما از دولت انگلیس داریم که اگر نمیتوانند امنیت را تامین کنند، به دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کنند. اگر پذیرنده نمایندگی دیپلماتیک هستند، به مسؤولیت خود عمل کنند و اگر مقابله با خشونت برای آنها یک اصل و اصالت است، در سرزمینهای خودشان اعمال کنند و با خشونتطلبان برخورد کنند و اجازه تعرض و فعالیت به خشونتطلبان ندهند».
* تحریمهای جدید انگلیس علیه ایران در حمایت از اغتشاشات
مدتهای بسیاری است کشورهای غربی در کمین فرصتی هستند تا به هر بهانهای که شده، در راستای اقدامات ضدایرانی خود دست به تحریم کشورمان بزنند. در اغتشاشات اخیر نیز آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به بهانه آشوبهای ایجاد شده، ایران را تحریم کردند. آمریکا، کانادا، آلمان و اکنون انگلیس از جمله کشورهایی بودند که در حمایت از آشوبهای خیابانی، تحریمهای جدیدی علیه مردم ایران وضع کردند. روز گذشته دولت انگلیس در راستای اقدامات دخالتجویانه خود، در بیانیهای اعلام کرد تحریمهای جدیدی را علیه پلیس امنیت اخلاقی و مقامات ارشد امنیتی ایران اعمال کرده است. در بخشی از این بیانیه آمده است: «بریتانیا تحریمهایی را علیه 5 مقام سیاسی و امنیتی مهم در ایران به دلیل نقض جدی حقوق بشر اعمال میکند». دولت انگلیس از ابتدای اغتشاشات در ایران، در کنار اراذل آشوبگر ایستاده و در حمایت از ناامنیهای ایران، اقدامات ضدایرانی متعددی انجام داده است. علاوه بر تحریمهای اخیر، پیشتر وزارت خارجه انگلیس کاردار سفارت ایران را به دلیل آنچه «سرکوب خشونتآمیز اعتراضات» خواند، فراخوانده بود. وزارت امور خارجه کشورمان نیز در واکنش به این اقدام دولت انگلیس، هفته گذشته «سایمون شرکلیف» سفیر انگلیس در ایران را احضار کرد. ناگفته نماند برخی شبکههای فارسیزبان ضدایرانی نیز که همواره در صدد برهم زدن آرامش عمومی جامعه ایران هستند و در اتفاقات اخیر نیز مردم را به آشوب و اغتشاش تحریک کردند، در انگلیس مستقر هستند. بیبیسی فارسی و همچنین ایران اینترنشنال و منوتو که از سوی عربستان سعودی حمایت مالی میشوند، از جمله رسانههایی هستند که فعالیتهای ضدایرانی خود را از لندن دنبال میکنند.
ارسال به دوستان
رسانههای ضدانقلاب در 25 روز گذشته 17312 خبر دروغ منتشر کردند
بیبیسی در صدر دروغگویان
گروه سیاسی: دروغ کاشتن و آشوب درو کردن را میتوان مختصرترین استراتژی رسانههای ضدانقلاب در هفتههای اخیر و پس از طرح ماجرای مرگ مرحومه مهسا امینی دانست؛ رسانههایی که از نخستین ساعات مخابره این خبر تمام اهتمام خود را بر تبدیل کردن ابهامات جامعه به اعتراضات و منتقل کردن اعتراضات به فاز اغتشاشات معطوف کرده بودند، موج دروغپراکنیهایی که هر روز در پوشش یک واقعه جدید بازتعریف میشدند و در سایه کثرت موضوعات امکان صحتسنجی را از مخاطبان میگرفتند.
در همین زمینه روز گذشته خبرگزاری فارس با انتشار گزارشی به بررسی کمی عملکرد 5 رسانه بیبیسی فارسی، ایران اینترنشنال، صدای آمریکا، رادیو فردا و منوتو و صفحات مجازی آنها پرداخت و از انتشار 17312 دروغ در 25 روز گذشته خبر داد. در این پیمایش صرفا وبسایت، کانال تلگرام، صفحات توئیتر و اینستاگرام رسمی این 5 رسانه بررسی شده و شبکههای تلویزیونی آنها مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش مصادیق اخبار خلاف واقع شامل جعل خبر، تقطیع، تحریف، وارونهسازی، بزرگنمایی و کوچکنمایی بوده است. ضمنا اخباری که توسط این رسانهها مورد سانسور خبری قرار گرفته نظیر جوابیه پزشکی قانونی درباره علت فوت مهسا امینی، تجمعات نیروهای انقلاب و تکذیبیه اخبار دروغ مورد بررسی قرار نگرفته است.
ادعای دروغ ضربوجرح مهسا امینی، ادعای دروغ درباره فوت و بیماری رهبر انقلاب، ادعای دروغ درباره سقوط شهر اشنویه، ادعای دروغ درباره علت مرگ نیکا شاکرمی و ادعای دروغ به خاک و خون کشیده شدن دانشگاه شریف 5 دروغی بودند که به ترتیب بیش از سایر دروغها در 25 روز گذشته در رسانههای ضدانقلاب منتشر شده است. مطابق رتبهبندی بیشترین انتشار اخبار خلاف واقع به نسبت حجم خبر به این شرح است: شبکه بیبیسی با مجموع 58 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 5343. تعداد اخبار خلاف واقع: 3101)، ایران اینترنشنال با مجموع 53 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 11426. تعداد اخبار خلاف واقع: 6026)، شبکه منوتو با مجموع 49 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 3739. تعداد اخبار خلاف واقع: 1835)، صدای آمریکا با مجموع 43 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 8555. تعداد اخبار خلاف واقع: 3656) و رادیو فردا با مجموع 41 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 6502. تعداد اخبار خلاف واقع: 2694). بدین ترتیب در این ایام به طور متوسط 48.8 درصد اخبار منتشر شده این رسانهها خلاف واقع بوده یعنی تقریبا از هر 2 خبر یک خبر صحت نداشته است. این رسانهها در 25 روز گذشته به طور متوسط هر 2 دقیقه یک دروغ منتشر کردهاند. نکته قابل تامل کثرت ادبیات تهییجی، تبلیغی و آموزشی برای ایجاد اغتشاش بود که در نوع خود بینظیر و خلاف همه پروتکلهای رسانهای در دنیاست که البته در این پژوهش به آن پرداخته نشده است. مطابق این پیمایش شبکه سعودی ایران اینترنشنال با 11426 مطلب بیشترین میزان تولید را در 25 روز گذشته داشته است و صدای آمریکا و رادیو فردا رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند. از لحاظ میزان بازنشر تولیدات در فضای مجازی، ایران اینترنشنال با 20 درصد، منوتو با 17 درصد و بیبیسی با 14 درصد بیشترین سهم را در توزیع اخبار اغتشاشات در فضای مجازی داشتهاند. یعنی حدود 51 درصد اخبار بازنشر شده اغتشاشات در فضای مجازی مربوط به این 3 رسانه بوده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|