|
اخبار
درگذشت هافبک کامرونی سابق پاریسنژرمن در ۴۰ سالگی
«مودست امبامی» هافبک سابق تیم ملی فوتبال کامرون درگذشت. به گزارش استار، پاریسنژرمن از درگذشت مودست امبامی، بازیکن سابق خود خبر داد. وی در ۴۰ سالگی بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست داد. امبامی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ برای پاریسنژرمن بازی کرد و ۲ بار با این تیم قهرمان جام حذفی فرانسه شد. او در طول دوران حرفهای خود همچنین برای سدان، لوهآور و مارسی فرانسه، آلمریای اسپانیا، دالیان و چانگچون یاتای چین، الاتحاد عربستان سعودی و میلوناریوس کلمبیا بازی کرد.
امبامی همراه تیم ملی کامرون قهرمان المپیک (۲۰۰۰) سیدنی شد و مدال نقره جام کنفدراسیونها (۲۰۰۳) و جام ملتهای آفریقا (۲۰۰۸) را نیز به دست آورد. این هافبک دوران ورزشی خود را سال ۲۰۱۵ به پایان رساند.
***
رئیس فدراسیون والیبال کرواسی درگذشت
«آنته باکوویچ»، رئیس فدراسیون والیبال کرواسی که والیبال این کشور را متحول کرد، در ۵۵ سالگی درگذشت.
به گزارش ایسنا، آنته باکوویچ، رئیس فدراسیون والیبال کرواسی روز گذشته پس از مبارزه با یک بیماری شدید در ۵۵ سالگی در زاگرب درگذشت. وی از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ و از سال ۲۰۱۷ تا پیش از مرگش، رئیس فدراسیون والیبال کرواسی بود.
در کرواسی از او به عنوان یکی از معدود رئیسان موفق فدراسیون ملی که قبلا ورزشکار نبوده و به عنوان فردی که در احیای والیبال کرواسی پیشقدم شده بود، یاد میشود.
آوریل ۲۰۱۷ فدراسیون والیبال کرواسی بدهیهای مالی سنگینی داشت. باکوویچ در حل مشکلات مالی کمک زیادی کرد تا چرخشی در والیبال کرواسی به وجود آید و فدراسیون والیبال کرواسی را به بالاترین سطح ورزش کرواسی ارتقا داد.
با تصمیم دولت کرواسی، وی به عضویت شورای ملی ورزش منصوب شد. وی اکتبر ۲۰۲۰ در مجمع انتخاباتی کمیته المپیک به عنوان عضو شورای کمیته المپیک کرواسی انتخاب شد. باکوویچ برای کار موفق از فدراسیون جهانی والیبال (FIVB) جایزه دریافت کرد.
***
عصبانیت آنچلوتی بعد از شکست برابر ویارئال
سرمربی رئال مادرید از شکست برابر ویارئال در هفته شانزدهم لالیگا خشمگین است و به انتقاد از عملکرد شاگردانش و داوری پرداخت. به گزارش مارکا، رئال مادرید دومین شکست فصل خود را متحمل شد. رئال که در خانه ویارئال به میدان رفت با نتیجه ۲ بر یک بازی را واگذار کرد تا نتواند به صورت موقت به صدر جدول ردهبندی بازگردد.
کارلو آنچلوتی اینگونه به شکست تیمش در این بازی واکنش نشان داد: بازی سختی بود. خودمان شرایط را بر خود سخت کردیم به طوری که بخوبی دفاع نکردیم و از همان ابتدای بازی اشتباهات بدی انجام دادیم. ابتدای سال را مثل سال قبل خوب آغاز نکردیم. باید بهتر از این ظاهر میشدیم. وقتی حریف فشار میآورد باید به توپهای بلند رو آورد اما ما اینکار را نکردیم. اشتباهات زیادی داشتیم و عملکرد خوبی از خود نشان ندادیم. او درباره استفاده از میلیتائو به عنوان مدافع راست هم گفت: من از میلیتائو در این پست استفاده کردم، چرا که او در جامجهانی با برزیل عملکرد خوبی در این پست داشت. واسکز خسته بود و به همین خاطر او را در این بازی در ترکیب اصلی به میدان نفرستادم. به نظرم کل خط دفاعی خوب ظاهر نشد و باید با تمرکز بیشتری بازی میکردیم. با تغییراتی که در ترکیب تیم دادم نهایت تلاش خود را به کار گرفتیم که گل تساوی را به ثمر برسانیم اما نشد. باید با قدرت راه خود را ادامه داد. آنچلوتی در واکنش به ۲ پنالتیای که داور برای ۲ تیم در این بازی گرفت نیز گفت: احتمال برخورد توپ به دست در محوطه جریمه زیاد است و معمولا داوران این صحنهها را پنالتی میگیرند اما اگر من داور بودم هیچکدام از این ۲ پنالتی را نمیگرفتم. با این نتیجه رئال مادرید با ۳۸ امتیاز در رده دوم جدول ردهبندی باقی ماند، این در حالی است که ویارئال با ۲۷ امتیاز در رده پنجم قرار گرفت.
***
توقف پورتو در حضور ۹۰ دقیقهای طارمی
پورتو در حالی که مهاجم ایرانی خود را ۹۰ دقیقه در ترکیب داشت برابر کاساپیا با تساوی بدون گل متوقف شد.
در یکی از بازیهای حساس هفته پانزدهم رقابتهای لیگ پرتغال، مدافع عنوان قهرمانی به مصاف کاساپیا رفت.
این بازی که در ورزشگاه خانگی کاساپیا برگزار شد، برنده نداشت و با تساوی بدون گل به پایان رسید تا پورتو ۲ امتیاز ارزشمند را از دست دهد. مهدی طارمی، مهاجم ایرانی پورتو در این بازی در ترکیب اصلی تیمش به میدان رفت و ۹۰ دقیقه بازی کرد. پورتو با این تساوی ۳۳ امتیازی شد و در رده سوم جدول ردهبندی قرار گرفت. بنفیکا با ۴۰ امتیاز در صدر قرار دارد و براگا هم با ۳۴ امتیاز در رده دوم است.
***
برگزاری جام حذفی به نام
«خلیج فارس»
رئیس فدراسیون فوتبال از برگزاری مرحله یکشانزدهم رقابتهای جام حذفی باشگاههای کشور تحت عنوان جام خلیجفارس خبر داد. در پی برگزاری جام کشورهای عرب با عنوان جعلی به جای نام اصیل خلیجفارس و پوشش آن از سوی فیفا و شخص جانی اینفانتینو، فدراسیون فوتبال ایران مرحله یکشانزدهم نهایی جام حذفی را با عنوان «خلیج فارس» برگزار میکند. این اقدام در حالی است که جام حذفی، طی سالهای گذشته با عنوان «یادواره آزادسازی خرمشهر» برگزار میشد. فدراسیون فوتبال در ارتباط با این مسأله نوشت: مهدی تاج، رئیس فدراسیون روز گذشته در نامهای به سازمان لیگ فوتبال ابلاغ کرد مرحله یکشانزدهم نهایی جام حذفی باشگاههای کشور (یادواره آزادسازی خرمشهر) در هفته جاری همانند مسابقات لیگ برتر تحت عنوان جام خلیجفارس برگزار شود. مرحله یکشانزدهم پایانی رقابتهای جام حذفی روزهای ۲۰ تا ۲۲ دی برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان
برگزاری جام باشگاههای پیشکسوتان در تهران
جام باشگاههای پیشکسوتان در تهران از انتهای دی با حضور بزرگان دهه 50 و 60 فوتبال ایران و تهران برگزار می شود. این مسابقات که به همت سازمان ورزش شهرداری تهران به مناسبت دهه فجر برگزار خواهد شد، روز چهارشنبه ۲۱ دی قرعهکشی میشود. لازم به ذکر است این مسابقات با حضور تیمهای هما، راهآهن، بانک ملی، استقلال، پرسپولیس، شاهین، وحدت، نفت، بوتان و پاس در رده سنی ۵۵ سال به بالا برگزار خواهد شد که در زمین ۳ نفر بالای ۵۵ سال، ۳ نفر بالای ۶۰ سال و ۳ نفر بالای ۶۵ سال حضور خواهند داشت.
ارسال به دوستان
بررسی نیازهای فنی استقلال برای نیمفصل دوم
تقویت لازم
افت فنی استقلال در چند بازی گذشته اتفاقی نیست که بشود بسادگی از آن چشمپوشی کرد. اگرچه محرومیتها و مصدومیتها در این موضوع بسیار تاثیرگذار است و باعث شده در بازیهای گذشته چند بازیکن در اختیار کادرفنی نباشند اما این محدودیت هم دلیلی بر اینکه ضعفهای استقلال در برخی خطوط به چشم بیاید، نیست. بحث تقویت تیم استقلال از مدتها قبل مد نظر کادرفنی بود و این را میشد از مصاحبههای مدیرعامل و سرمربی آبیها متوجه شد. البته ساپینتو چندی قبل وقتی با سوالی درباره جذب بازیکنان جدید مواجه شد، اعلام کرد باید با مدیرعامل در این باره حرف بزند تا مشخص شود آیا بودجهای برای جذب بازیکن وجود دارد یا خیر. از سوی دیگر پنجره نقل و انتقالاتی استقلال به خاطر پرداخت نشدن طلب سنگین استراماچونی و برخی پروندههای دیگر فیفایی بسته شده و تا زمانی که این مبالغ پرداخت نشود، آبیها حق جذب بازیکن جدید ندارند.
از طرف دیگر استقلال اگرچه از نظر تعداد نفرات، لیست پر و پیمانی دارد اما به نظر میرسد در برخی پستها نیاز به جذب بازیکن جدید احساس میشود؛ پستهایی که برای کسب عنوان قهرمانی بسیار کلیدی هستند و بیشک ساپینتو نیز چنین مسالهای را میداند. حال فرض را بر این میگذاریم که وعده مدیران باشگاه برای باز شدن پنجره نقل و انتقالات درست باشد و آبیها بتوانند وارد بازار شوند؛ در این شرایط استقلال در چه پستهایی نیاز به بازیکن تازهوارد دارد؟
* دروازه و دفاع محکم بسته شدهاند
مشکل اصلی در حال حاضر از نظر بازیکن قطعا در دروازه و خط دفاعی نیست. آبیها درون دروازه ۲ گلر باتجربه یعنی سیدحسین حسینی و علیرضا رضایی را در اختیار دارند و در کنار آنها سینا سعیدیفر هم حضور دارد که میتواند در موقع لزوم به بازی گرفته شود. حضور همزمان حسینی و رضایی میتواند به استحکام خط دفاعی هم کمک کند. البته شایعاتی درباره خروج علیرضا رضایی از تیم شنیده میشود که بعید است در شرایط کنونی مسؤولان استقلال راضی به این امر شوند. هر چند شاید برخی اختلافات از ماههای گذشته میان ساپینتو و رضایی همچنان در ذهن سرمربی پرتغالی باقی مانده باشد، با این حال اولویت جذب بازیکن برای استقلال قطعا در دروازه نیست. در خط دفاعی نیز مانند دروازه نیاز چندانی به بازیکن احساس نمیشود. اگرچه مصدومیت نفراتی مثل عارف غلامی، ابوالفضل جلالی و محمدحسین مرادمند در هفتههای گذشته محدودیتهایی را برای کادرفنی در خط دفاعی ایجاد کرد اما نفرات پرتلاش و توانمندی در این ساختار حضور دارند که هر کدام برای خود بازیکنان توانمندی محسوب میشوند. در پست دفاع وسط استقلالیها 4 مدافع باتجربه یعنی رافائل سیلوا، عارف غلامی، سیاوش یزدانی و محمدحسین مرادمند را در اختیار دارند که ارکان اصلی قهرمانی این تیم در فصل گذشته بودند. بازیکنانی که اجازه ندادند در فصل پیش استقلال بیشتر از 10 گل دریافت کند. در سمت راست خط دفاع هم صالح حردانی یک بازیکن تخصصی است و کوین یامگا نیز توانایی حضور در این پست را دارد. همانطور که در سمت چپ با بازگشت جلالی و حضور جعفر سلمانی تا حد زیادی خیال کادرفنی راحت است.
پس میتوان گفت استقلال در دروازه و دفاع بازیکن چندانی نیاز نخواهد داشت.
* کیست که موقعیت بسازد؟
یکی از مهمترین مسائلی که در خط هافبک استقلال در طول نیم فصل اول دیده شد، خلأ یک هافبک هجومی توانمند است که بتواند توپ را در نقاط مختلف زمین به گردش در بیاورد و با ایجاد موقعیت برای نفرات هجومی، تیم را در بحث بازیسازی و طراحی حمله درست جلو ببرد. استقلال در خط هافبک نفرات باتجربه و خوبی در اختیار دارد؛ بازیکنانی مثل سعید مهری، آرش رضاوند، مهدی مهدیپور، زبیر نیکنفس، روزبه چشمی و حتی عزیزبک آمانوف. همه این ستارهها جزو بهترینها هستند ولی نکته مهم این است که آنها در پستهای 6 (هافبک دفاعی) و 8 (هافبک وسط) تجربه بیشتری دارند و جلوتر رفتنشان به عنوان بازیکن شماره 10 در ترکیب کمی مشکلساز میشود. ساپینتو در مسابقات گذشته به خاطر نداشتن هافبکی با چنین ویژگیهایی مجبور شد چند بار در سیستم بازی تیمش تغییر ایجاد کند. از طرفی او بازیکنان مختلفی را امتحان کرد اما در 3- 2 بازی گذشته که البته نفراتی مثل رضاوند و مهری با مصدومیتهایی مواجه شدند، مشکلاتی در وسط زمین برای آبیها پیش آمد. شاید نیاز به جذب یک هافبک وسط و طراح در میانه زمین احساس میشود. اگرچه در مارکت کنونی فوتبال ایران بازیکنی که چنین ویژگیهایی داشته باشد و آزاد هم باشد، وجود ندارد! به عبارتی اگر ساپینتو در این پست نیاز به جذب بازیکن داشته باشد، باید باشگاه را مامور مذاکره با نفرات باشگاههای دیگر کند که این مساله دشوار است و اگر بخواهد محقق شود، احتمالا مبلغ زیادی را برای رضایتنامه نیاز خواهد داشت.
* ستارههای خط حمله و تعداد اندک گل
یکی از دغدغههای هواداران استقلال در ابتدای فصل ترافیک شدید در خط حمله این تیم بود. با حفظ ارسلان مطهری، آرمان رمضانی و امیرعلی صادقی و اضافه شدن بازیکنانی نظیر محمد محبی، سجاد شهباززاده، پیمان بابایی و مهدی قائدی پیشبینی میشد استقلال در خط حمله دغدغه خاصی نداشته باشد اما با ادامه بازیها مشخص شد مشکلاتی در این ساختار هم وجود دارد.
از مجموع 15 گل زده استقلال تا پایان نیمفصل اول لیگ برتر فقط 7 گل توسط مهاجمان زده شده که 4 گل آن را هم محمد محبی زده است. مهدی قائدی، پیمان بابایی و ارسلان مطهری نیز هر کدام یک گل زدهاند و آرمان رمضانی و سجاد شهباززاده و سایر مهاجمان هنوز پایشان به گلزنی باز نشده است. تغییرات مکرر ساپینتو در خط حمله نشان از آن دارد که او شاید به غیر از محبی از عملکرد سایر مهاجمان تیم خود راضی نیست. در ساختار هجومی استقلال شاید بتوان گفت تنها بازیکن مهاجم نوک تخصصی آرمان رمضانی است، چرا که بازیکنانی نظیر مطهری، بابایی و شهباززاده اگرچه توانایی بازی در نوک خط حمله را دارند اما بیشتر سبک بازیشان به وینگر یا مهاجم کناری شباهت دارد. مصدومیت طولانی رمضانی و دور شدن او از شرایط جسمانی آرمانی شاید یکی از دلایلی باشد که ساپینتو در خط حمله با مشکلاتی مواجه شده است. در چنین فضایی شاید اگر کادرفنی استقلال به این نتیجه برسد که با نفرات کنونی نمیتواند کار خود را جلو ببرد، یک بازیکن دیگر اضافه شود. ساپینتو در ابتدای فصل بدش نمیآمد که یک فوروارد خارجی خوب را به تیم اضافه کند و شاید حالا نیز چنین تصمیمی داشته باشد. اگرچه جذب بازیکن خارجی خوب با توجه به نرخ کنونی ارز و مشکلات دیگری که این روزها خارجیها برای فوتبال ایران ایجاد کردهاند، دشواریهای خاص خود را خواهد داشت.
* جذب بازیکن در گرو خروج چند نفر است
مهمترین موضوعی که در کنار مسائل اقتصادی در بحث استخدام بازیکن جدید وجود دارد، لیست بازیکنان آبیها در سازمان لیگ است. با توجه به اینکه ارسلان مطهری در ابتدای فصل قبول نکرد قراردادش را فسخ کند و از جمع استقلالیها جدا شود، لیست بزرگسال این تیم با 20 بازیکن کاملا پر شده و فقط در صورت خروج یک نفر، میتواند یک بازیکن جدید اضافه شود.
اگرچه گمانهزنیهایی درباره جدایی برخی بازیکنان نظیر عزیزبک آمانوف و یکی، دو نفر دیگر شنیده میشود اما هنوز چیزی در این خصوص رسمی نشده است. اینکه استقلال تا زمان خروج هر بازیکن از لیست نمیتواند بازیکن جدیدی به خدمت بگیرد، موضوع مهمی است که میتواند به یک دغدغه بزرگ برای کادرفنی بویژه ریکاردو ساپینتو تبدیل شود.
* تصمیم ساپینتو و فتحاللهزاده چیست؟
بیشک جلسه ساپینتو و فتحاللهزاده در این باره تاثیرگذار است. علاوه بر آنکه سرمربی پرتغالی باید درباره شکست مقابل تراکتور توضیح بدهد، موظف است درباره نقل و انتقالات نیز موارد مورد نظرش را به مدیرعامل اعلام کند. باید دید در این نشست چه تعاملاتی در حوزه جذب بازیکن میشود و آیا اساسا استقلال در نیمفصل جابهجایی خاصی خواهد داشت یا خیر.
ارسال به دوستان
به بهانه اشتباه بزرگ رئیس فیفا در بهکار بردن واژه مجعول به جای خلیج فارس
پیگیری تا معذرتخواهی
اشتباه بزرگ رئیس فیفا در پست اینستاگرامیاش پس از حضور در مراسم افتتاحیه جام خلیجفارس، فراتر از یک خطای قابل گذشت است. جانی اینفانتینو، رئیس فیفا، یک ماه پس از تحمل انتقادات بسیار از سوی رسانههای مختلف، بویژه اروپاییها، در حول و حوش برگزاری رقابتهای جامجهانی در قطر، اینبار با حضور در مراسم افتتاحیه جام خلیجفارس در شهر بصره، با انتشار یک پست اینستاگرامی از مسؤولان برگزاری این رقابتها تشکر کرد. با این حال اینفانتینو در درج این پیام خطای بزرگی مرتکب شد و اقدام به استفاده از نام جعلی خلیج ع ر ب ی با الفبای انگلیسی کرد؛ در حالی که او به عنوان یک شخصیت بینالمللی بنا بر پروتکلهای بینالمللی، باید از نام واقعی خلیجفارس استفاده کند. موضوع کلمه خلیجفارس، یک مسأله قدیمی و حساسیتزا در بین ایرانیان است و با وجود تلاش بسیاری از دولتهای عربی، هرگز بر این اصل تغییرناپذیر خدشهای وارد نشده و در نهایت مسؤولان، سیاستمداران و مدیران با توجه به پیشینه بزرگ این اسم، از آن در رویدادهای بینالمللی استفاده میکنند. با این حال به نظر میرسد با توجه به جو عربی رقابتهای جام خلیجفارس که به طرز عجیبی در غیاب کشور ایران هم برگزار میشود، اینفانتینو نیز این خطا را در صفحه اینستاگرامش ادامه داده است. این رقابتها که در این دوره با توجه به برگزاری آن بلافاصله بعد از ایام جامجهانی، از کیفیت و اعتبار همیشگی هم برخوردار نیست، با حضور تیمهای عربزبان آسیایی خاورمیانه برگزار میشود و محور آن همواره مناقشه برانگیز و سیاسی بوده و ایران بارها به شکلهای مختلف به برگزاری آن تحت لوای اسم جعلی، اعتراض کرده است و جالب اینکه حتی کشورهایی که راهی به خلیجفارس ندارند، برای تقویت موضوع سرزمینهایی که علاقهمند به استفاده از نام جعلی خلیجفارس هستند، در این رقابتها شرکت میکنند. در این شرایط حتی حضور رئیس فیفا به عنوان میهمان در تورنمنتی که در آن به تمامیت ارضی کشور دیگر، احترام لازم گذاشته نمیشود، خطاست؛ چه رسد به اینکه او بخواهد در اینستاگرام پستی هم با مواضع نادرست این کشورها منتشر کند که در این صورت این حرکتی قابل توبیخ و یک خطای کاملا استراتژیک از سوی اوست، یک ایراد بزرگ از سوی کسی که به عنوان رئیس فیفا باید به مناسبات سیاسی و نقشه کشورها احترامی بیش از سایرین بگذارد. بعد از این پست اینستاگرامی از سوی اینفانتینو، مراجع مختلف در ورزش ایران به اعتراض به رئیس فیفا پرداخته و فدراسیون فوتبال نیز بیانیهای در این باره منتشر کرده است. این مسأله حتی در پایان بازی لیورپول و ولورهمپتون در برنامه رضا جاودانی مورد بررسی قرار گرفت و درباره آن صحبت شد تا اهمیت بالای آن بر همه علاقهمندان به فوتبال آشکار بشود؛ علاقهمندانی که تعداد زیادی از آنها پای پست اینفانتینو به اعتراض رسمی به وی پرداخته و درخواست عذرخواهی و تصحیح این خطا از سوی وی را دارند. نکته اینجاست که این موضوعی نیست که بشود از آن فرار کرد و رئیس فیفا حتما باید علاوه بر تصحیح پست اینستاگرامی خود، به نحو مطلوب بابت این خطا از ایرانیان پوزش بخواهد.
ارسال به دوستان
دلیل تأخیر باشگاه پرسپولیس برای شکایت از مهاجم هلندی مشخص شد
در انتظار حرکت بعدی لوکادیا
باشگاه پرسپولیس همچنان برای شکایت رسمی از جدایی قریبالوقوع مهاجم هلندی خود تعلل میکند. تیم فوتبال پرسپولیس در حالی به قهرمانی نیمفصل رقابتهای لیگ برتر رسید که یورگن لوکادیا در حساسترین بازیهای این تیم تصمیم به ترک ایران گرفت. مهاجم هلندی پرسپولیس یک روز مانده به برگزاری داربی ۹۹ پایتخت مقابل استقلال، ایران را ترک کرد و دلیل آن را بیماری همسرش و سپس مسائل داخلی ایران عنوان کرد. باشگاه پرسپولیس نیز جدایی لوکادیا را غیر حرفهای و امری نامتعارف با توجه به وضع عمومی کشور دانست و رفتن او را بیربط به فسخ قرارداد به دلایل سیاسی ندانست. همین امر باعث شد رضا درویش، مدیرعامل باشگاه با اعضای هیاتمدیره و بخش حقوقی و بینالملل جلساتی را برگزار کند تا لوکادیا را ملزم به اطاعت از قراردادش کنند. باشگاه پرسپولیس نیز نامهای رسمی به لوکادیا ارائه میکند و جدایی او را غیرقانونی میداند اما لوکادیا با مشاورت وکلای خود همچنان از بازگشت به ایران سر باز میزند. در حالی که باشگاه پرسپولیس بخوبی میداند بازگشت لوکادیا امری محال در ادامه رقابتهای فصل جاری لیگ برتر است تاکنون اقدام حقوقی برای شکایت از او را در فیفا ثبت نکرده است. درویش نیز بارها روی این موضوع تاکید داشته اما خروجی باشگاه نشان میدهد پرونده او مسکوت باقی مانده است. باشگاه پرسپولیس تصمیم قطعی برای شکایت از لوکادیا دارد اما به نظر میرسد منتظر است تا اقدام بعدی لوکادیا را برای انتخاب تیم آیندهاش نیز زیر نظر بگیرد. این در حالی است که جدایی لوکادیا از پرسپولیس هیچ ارتباطی با انتخاب تیم آیندهاش ندارد. ارسال به دوستان
رژیم دیوانگان
مهدی بختیاری*: طی روزهای گذشته «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اشغالگر صهیونیست با همراهی تعدادی از نیروهای امنیتی و نظامی اسرائیل وارد صحن مقدس مسجدالاقصی شد.
این رفتار تحریکآمیز او در هتک حرمت قبله اول مسلمین، یادآور اقدام مشابهی است که 23 سال قبل، جرقهای برای شعلهور شدن دومین انتفاضه سراسری در تاریخ اشغال فلسطین شد.
طبق توافقنامه 26 اکتبر 1994، اداره مسجدالاقصی به حکومت اردن واگذار شده و تنها مسلمانان حق عبادت و برپایی مراسمهای مذهبی در آن را دارند و یهودیان فقط در برخی زمانهای معدود، میتوانند در آنجا حضور داشته باشند و از آن بازدید کنند.
28 سپتامبر 2000 «آریل شارون» نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی -که آن زمان رهبر حزب «لیکود» به عنوان اپوزیسیون دولت بود- با حمایت چندصد نفر از نیروهای امنیتی و با چراغ سبز «ایهود باراک» نخستوزیر وقت این رژیم وارد صحن مسجدالاقصی شد.
این ماجرا فلسطینیان خشمگین را به خیابانها کشاند تا یکی از سختترین دورههای تاریخ حیات ننگین و نامشروع اشغالگران قدس را رقم بزنند.
اظهارات شارون پس از این اقدام، مبنی بر اینکه «بیتالمقدس برای همیشه متعلق به اسرائیل است»، شهر قدس را به میدانی برای نبرد فلسطینیان با ارتش اسرائیل تبدیل کرد که در همان ساعات اول به شهادت 7 فلسطینی و مجروحیت 250 نفر انجامید و البته موجب زخمی شدن 13 نظامی رژیم صهیونیست نیز شد.
البته موج درگیریها به شهر قدس محدود نماند و سرتاسر کرانه باختری و نوار غزه را دربرگرفت و حتی تلاش شارون - که چند ماه بعد از این واقعه به نخستوزیری اسرائیل رسید - در ترور رهبران مقاومت هم تاثیری در خاموش کردن این آتش نداشت. طی 5 سال انتفاضه دوم، گروههای مقاومت بیش از پیش مجهز شدند. جنبش حماس دست به توسعه توان موشکی خود زد و برای نخستین بار توانست گستره وسیعی از شهرهای صهیونیستنشین را زیر آتش بگیرد.
در جریان انتفاضه الاقصی، ۴۴۱۲ فلسطینی به شهادت رسیده و ۴۸۳۲۲ تن زخمی شدند. همچنین ۱۱۰۰ صهیونیست از جمله ۳۰۰ نظامی هلاک و حدود ۴۵۰۰ نفر زخمی شدند.
حالا 23 سال پس از آن واقعه، «بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اسرائیل دست به ماجراجویی مشابه زده و اعلام کرده که این کار را تکرار خواهد کرد.
مسؤولیت گرفتن «ایتامار بن گویر» در دولت مجعول عبری، نتیجه ائتلاف حزب «لیکود» با احزاب تندرو راستگرا مانند «قدرت یهود» (به عبری: עוצמה יהודית)- به رهبری بن گویر- است که به پیروزی آنها در انتخابات اخیر و تشکیل کابینه انجامید.
رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر با یک انسداد شدید سیاسی روبهرو بوده که تشکیل یک دولت باثبات را دور از دسترس قرار میداد.
در این دوره از انتخابات هم اگرچه لیکود با موتلفانش توانست اکثریت لازم کنست (پارلمان اسرائیل) را به دست آورد اما بسیاری از ناظران، همین ترکیب را یکی از عوامل اصلی بروز چالشهای بزرگ در آینده میدانند.
یکی از این عوامل، وجود همین افراد و گروههای افراطی در دولت نظیر «ایتامار بن گویر» است که با یک رویکرد فاشیستی و نژادپرستانه افراطی، معتقد به سیاست مشت آهنین در برابر فلسطینیان است و اینکه بیش از حد با فلسطینیها مهربانی(!) شده است.
این رویکرد در حالی است که جامعه صهیونیستی بهسرعت به سمت افراطیگری و تسلط راستگرایان (مذهبی و قومیگرا) پیش میرود بهطوری که بر اساس نتایج یک نظرسنجی در سال 2022، تعداد راستگرایان و تندروها در مقایسه با دیگران 4 برابر شده است.
این رویکرد افراطی و نژادپرستانه - بویژه درباره ساکنان سرزمینهای اشغالی و بویژه اعراب ساکن در این مناطق- زنگ خطر بزرگی را برای کابینه جدید نتانیاهو به صدا درآورده است که اقدام اخیر «بن گویر» در هتک حرمت مسجدالاقصی -که بسیاری از کشورها در واکنشهای رسمی خود، با عنوان «یورش به مسجد» از آن یاد کردند- تازه گام نخست است.
این اقدام تندروهای صهیونیست به حدی برای اسرائیل خطرناک است که علاوه بر محکومیت آن از سوی کشورهای اسلامی، صدای حامیان این رژیم نظیر ایالاتمتحده و آلمان را هم درآورد و علاوه بر این، سران دولت سابق رژیم صهیونیستی نیز درباره عواقب ویرانگر این دست حرکات به دولت جدید نتانیاهو هشدار دادند.
این اقدام «بن گویر» در راستای همان افراطیگری و سیاست مشت آهنین در برابر فلسطینیهاست که اگر ادامه یابد- که ظاهراً همین طور است – نهتنها دولت جدید نتانیاهو را به چالش بزرگی خواهد کشاند -که حتی امکان سقوط آن نیز میرود- بلکه دور جدیدی از مبارزات گروههای فلسطینی را در پی خواهد داشت که نتیجه آن برای اسرائیل بسیار ناگوارتر از انتفاضه دوم خواهد بود، بویژه که در سالهای اخیر، گروههای مبارز فلسطینی به تجهیزات مهمی نظیر موشکهای دوربرد، پهپاد و... مجهز شدهاند و در کنار آن، شاهد یک اتحاد کمسابقه میان فلسطینیان ساکن در کرانه باختری و نوار غزه هستیم.
با این تفاسیر باید صبر کرد و دید افراطیون راستگرا، آینده اسرائیل را به چه سمتی میبرند؛ آیندهای که علامه «سیدحسن نصرالله» در سخنرانی اخیر خود درباره آن گفت: «دولت جدید صهیونیسم که دیوانگان در آن حضور دارند، با مرتکب شدن اشتباهات و حماقتها موجب تعجیل و شتاب در پایان این رژیم میشوند، تعرضات به مسجدالاقصی و مقدسات اسلامی و مسیحی در فلسطین و بیتالمقدس تنها منجر به انفجار اوضاع در داخل فلسطین نمیشود، بلکه همه منطقه را تحتالشعاع قرار میدهد».
* کارشناس غرب آسیا
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|