|
اخبار
زنان والیبالیست ایران، فیلیپین را شکست دادند
سرمربی تیم ملی والیبال زنان ایران درباره پیروزی مقابل فیلیپین گفت: در شروع بازی پایاپای پیش رفتیم اما بازیکنانمان اشتباهات خود را پایین آوردند و به همین دلیل هم پیروز میدان شدیم. تیم ملی والیبال ایران در ادامه رقابتهای چلنجرکاپ زنان آسیا روز شنبه سوم تیر فیلیپین را 3 بر صفر شکست داد و امروز در آخرین مسابقه خود برای کسب جایگاه پنجم یا ششم به مصاف استرالیا میرود. فاطمه رشیدی، سرمربی تیم ملی درباره پیروزی مقابل فیلیپین گفت: خدا را شکر بازی را 3 بر صفر بردیم. به این برد نیاز داشتیم و بازیکنان تیم تمام تلاش خود را کردند. این بازیکنان هر چه بیشتر کنار هم بازی کنند و به تورنمنتهای بیشتری اعزام شوند، در مسابقات بعدی نتایج بهتری کسب میکنند. وی در ادامه افزود: در شروع بازی پایاپای پیش رفتیم اما بازیکنانمان چیزهایی را که خواسته بودیم، اجرا کردند و اشتباهات خود را پایین آوردند. به همین دلیل هم پیروز میدان شدیم. رشیدی به دیدار برابر استرالیا برای کسب جایگاه پنجم مسابقات اشاره کرد و گفت: آنالیز این تیم را انجام میدهیم و امیدوارم با توجه به برنامهای که به بازیکنان میدهیم، پیروز شویم و مقام پنجم را به دست بیاوریم. همچنین نگین شیرتری، پاسور تیم ملی درباره این پیروزی گفت: به کادر فنی و بازیکنان تیم خسته نباشید میگویم. با توجه به آنالیزی که از تیم فیلیپین انجام داده بودیم و نکاتی که کادر فنی به ما گوشزد کرده بود، توانستیم برنده بازی باشیم.
وی دلیل بازی پایاپای فیلیپین در ست سوم مسابقه را افزایش خطاهای ایران دانست و تصریح کرد: 2 ست را برده بودیم و در ست سوم یکسری خطاهای انفرادی داشتیم. سعی کردیم آنها را کمتر کنیم تا به پیروزی برسیم.
***
تمجید سازمان لیگ پرتغال از طارمی
کمیته فنی سازمان لیگ برتر پرتغال با معرفی مهاجم ایرانی تیم پورتو به عنوان یکی از اعضای تیم منتخب فصل به تمجید از او پرداخت. سازمان لیگ برتر فوتبال پرتغال در ادامه معرفی برترینهای فصل اخیر این مسابقات، به اعلام بازیکنان خط حمله تیم منتخب پرداخت و نخستین بازیکنی که معرفی کرد، مهدی طارمی مهاجم ایرانی تیم پورتو بود. در پستی که در صفحه اختصاصی سازمان لیگ برتر پرتغال در اینستاگرام منتشر شد، درباره طارمی که فصل را با عنوان آقای گل به پایان رساند، آمده است: نخستین مهاجم تیم منتخب، برترین گلزن فصل است. شاهزاده پارسی با گلهایش به قدمهای اژدها (لقب پورتو) جهت داد و مهدی طارمی با شایستگی آرای مربیان و کاپیتانهای تیمهای لیگ را برای ورود به تیم منتخب کسب کرد.
***
مسی از دوران حضورش در پاریسنژرمن گفت
قهرمان جامجهانی درباره دوران ناخوشایند حضورش در PSG و پیوستن به اینترمیامی صحبت کرد. به گزارش آ.اس، دوران مسی در پاریس 3 هفته پیش به پایان رسید. پاریسنژرمن جدایی لیونل مسی را اعلام کرد و این بازیکن در ادامه راهی اینترمیامی شد. این بازیکن آرژانتینی در مصاحبهای با BeIN Sports به دوران حضورش در فرانسه و همچنین سوتهای اعتراضی هواداران پاریسنژرمن پرداخت: «به پاریس رفتم چون این باشگاه را دوست داشتم، چون دوستانی در آنجا داشتم و افراد زیادی را در رختکن میشناختم. به نظرم میرسید راحت سازگار شوم. به همین دلیل تصمیم گرفتم بروم». وی درباره انطباق دشوارش با شرایط پاریسنژرمن که در چند ماه اول حضورش در باشگاه بیشترین تاثیر را روی او گذاشت، گفت: «حقیقت این است که دوره انطباق بسیار سختی برای من رخ داد. جدا از روابطی که با افرادی که در رختکن میشناختم داشتم، در پیشفصل همراه تیم نبودم. باید با یک شهر جدید سازگار میشدم که برای من و خانوادهام سخت بود و باعث شد شرایط دشوار شود». در نهایت مسی درباره سوتهای هواداران پاریسنژرمن صحبت کرد و افزود: «فکر میکنم استقبال هواداران در ابتدا خوب بود. سپس مردم شروع به برخورد متفاوت با من کردند. بخشی از طرفداران پاریسنژرمن اینطور بودند. بقیه هم در ادامه با من همین کار را کردند».
***
سیلوا قراردادش را با استقلال فسخ کرد
مدافع برزیلی تیم فوتبال استقلال به دلیل پرداختنشدن مطالبات، قراردادش را به صورت یکطرفه با این باشگاه فسخ کرد. به گزارش تسنیم، رافائل سیلوا که برای دریافت مطالباتش به باشگاه استقلال پیام اخطار داده بود، قراردادش را به صورت یکطرفه با این باشگاه فسخ کرد. سیلوا امسال نزدیک به 350 هزار دلار طلب دارد و قراردادش برای فصل آینده نیز 500 هزار دلار است. او با محاسبه پاداشها و قرارداد فصل آیندهاش 900 هزار دلار از باشگاه خواسته است.
ارسال به دوستان
استقلال برای نقلوانتقالات استارت زد
جواد نکونام سرمربی جدید استقلال در محل این باشگاه حاضر شد تا در جلسهای با حضور حجت کریمی سرپرست مدیرعاملی آبیپوشان شرکت کند. قرار بود در این جلسه سرمربی استقلال لیست نفرات مدنظرش برای تمدید قرارداد یا جذب بازیکنان جدید و همچنین اعضای کادر فنی را به مدیران استقلال ارائه کند تا اقدامات لازم در این باره انجام شود. استقلال همچنین قصد دارد جهت آمادگی برای حضور در لیگ برتر اردویی را در کشور ترکیه برگزار کند.
ارسال به دوستان
دیپلماسی اقتصادی جهانگرای دولت و امید به آینده درخشان
روحالله اژدری: در داخل کشور جریانی سیاسی و غربگرا وجود دارد که جهان را فقط اروپا و آمریکا میداند و وقتی با رای مردم به قدرت میرسد، کل ظرفیت سیاسی و اقتصادی کشور را بهرغم عدم تمایل غرب به همکاری با ایران، صرف این میکند که دل ارباب سلطهطلب را به سوی کشور متمایل کند. این جریان حاضر به دادن هر گونه امتیازی به طرف غربی حتی به قیمت تضعیف قوای تامینکننده امنیت کشور است. تا جایی که با افتخار با معرفی برجام به عنوان آفتاب تابان، از برجام ۲ و معامله بر سر توان موشکی حرف میزد. متاسفانه دولت روحانی در 8 سال حاکمیت خود یک فرصتسوزی عجیبی در پای برجام بر کشور تحمیل کرد و چون در انگاره ذهنی لیبرالها، دنیا فقط غرب است، از سایر مناطق جهان غفلت شد. اگر این فرصتسوزی در سیاست خارجی کشور رخ نمیداد با اطمینان میتوان گفت روحانی میتوانست امروز سربلند نزد ملت ایران باشد. با تغییر دولت، ریل سیاست خارجی نیز تغییر کرد و مسیر خود را از فقط اروپا و آمریکا به سوی اوراسیا، آسیای جنوب شرقی، آمریکای لاتین و جنوب غرب آسیا و تنشزدایی با همسایگان تغییر داد. دولت رئیسی ضمن حفظ کانال مذاکره با غرب، تلاش دارد با تنوعبخشی به شرکای سیاسی- اقتصادی، تنوع ابزارهای راهبردی برای کشور فراهم کند و از فشارهای اروپا و آمریکا بر پرونده هستهای بکاهد. تنوعبخشی به شرکای اقتصادی و سیاسی میتواند فشارهای اروپا و آمریکا را تعدیل کند و فرصتهای اقتصادی زیادی در حوزه صادرات و واردات برای کشور فراهم کند. بهرغم اینکه برخی کارشناسان سیاسی معتقد بودند دولت رئیسی رویکرد شرقگرایی را در پیش خواهد گرفت و در انگاره دولت رئیسی، شرق فقط چین و روسیه است اما دیپلماسی همهجانبهگرای دولت رئیسی نشان داد که تنها رویکرد در برنامههای سیاست خارجی شرقگرایی نیست، بلکه دولت درصدد است با جغرافیایی به وسعت جهان به توسعه روابط بپردازد. دولت رئیسی در 22 ماه گذشته علاوه بر تعمیق روابط با کشورهای همسایه مثل سوریه و عراق، با عربستان سعودی نیز تنشزدایی کرد. به کشورهای دارای ظرفیت در شرق و غرب عالم نیز توجه ویژه نشان داده تا روابط با آنان را نیز راهبردی کند. همچنین دولت رئیسی در تلاش است به تقویت روابط با دولتهایی توجه ویژه کند که در طول مدیریت دولت روحانی به امید بهرهمندی از گلابی برجام مورد کمتوجهی قرار گرفته بودند. قطعا یکی از موفقیتهای دولت رئیسی سیاست خارجی با رویکرد اقتصادی است و این رویکرد دیپلماسی اقتصادی میتواند آینده درخشانی برای اقتصاد کشور به ارمغان بیاورد و انشاءالله مردم را از نتایج اقتصادی آن بهرهمند کند. جهت تبیین رویکرد جهانی دیپلماسی اقتصادی به مطالعه فعالیتها و موفقیتهای دولت در سیاست خارجی میپردازیم تا منافع این رویکرد بیشتر روشن شود.
* پیوستن جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای
یکی از نخستین موفقیتهای امیدبخش دولت رئیسی در روابط بینالملل، پیوستن جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای در شهریور 1400 بود. دولت رئیسی این موفقیت را زمانی کسب کرد که تنها 3 ماه از انتخاب وی به ریاستجمهوری میگذشت. تمایل سازمان همکاری شانگهای به پذیرش عضویت رسمی ایران، ناشی از رویکرد نگاه همهجانبه دولت جدید بویژه نگاه به شرق توسط رئیسی بود. این سازمان در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه قدرت در برابر نفوذ آمریکا و ناتو با نام شانگهای ۵ پایهگذاری شد که البته پس از مدتی با عضویت ازبکستان، هند و پاکستان به سازمان همکاری شانگهای تغییر نام داد. سازمان همکاری شانگهای بزرگترین سازمان منطقهای جهان متشکل از 40 درصد جمعیت جهان و 30 درصد تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) است. سران ۸ کشور عضو سازمان همکاری شانگهای ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ نظر موافق خود را با تبدیل عضویت ایران از عضو ناظر به عضو اصلی به عنوان نهمین عضو این سازمان اعلام و اسناد مربوط به آن را امضا کردند و به این ترتیب جمهوری اسلامی ایران 26 شهریور ۱۴۰۱ به عضویت دائم این سازمان درآمد. ۲ عضو مهم این سازمان یعنی چین و روسیه از طرفین مهم اقتصادی و سیاسی ایران قبل از عضویت بودهاند و میزان تبادل تجاری با آنان بالغ بر 30 میلیارد دلار است که این میزان با عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در حال افزایش است. عضویت در این سازمان برای ایران مزایای اقتصادی و سیاسی زیادی خواهد داشت و ایران را به یک بازار بزرگ اقتصادی وارد میکند که 40 درصد جمعیت جهان در آن فعالند. این موقعیت اهرمهای قابل توجهی برای ایران ایجاد میکند و ایران را در موقعیت بهتری برای خنثی کردن تحریمهای غرب بدون دادن امتیاز قرار میدهد. اگرچه غرب تمایل دارد نشان دهد سیاست نگاه به شرق در انگاره دولت جمهوری اسلامی فقط ارتباط با چین و روسیه است اما هدف عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، مشارکت عمیق و همهجانبه و پایدار با کل اعضای این سازمان است. پذیرش ایران از سوی اعضای شانگهای به شدت بر نگرانیهای اروپا و آمریکا افزوده است. اروپا و آمریکا از این نگرانند که ایران اهرمهایی را برای بیاثر کردن تحریمهای غرب به دست آورد یا این روابط رو به گسترش، این امکان را برای ایران فراهم کند تا جمهوری اسلامی ایران به تکنولوژی نظامی پیشرفته در حوزه دفاع هوایی، موشکی، سایبری، ضد ماهوارهای و جنگ الکترونیک دست یابد (بردلی بومن: 2021).
* تنشزدایی از روابط ایران و عربستان
پس از پایان جنگ سوریه و پیروزی محور مقاومت به رهبری ایران، منطقه جنوب غرب آسیا نیازمند پایان یافتن منازعات و آغاز رویکرد جدیدی بود که همه طرفهای درگیر از جمله عربستان این مهم را بخوبی درک میکنند. توافق با عربستان به عنوان دولت شاخص و تاثیرگذار عربی در حالی انجام شد که اعراب بخوبی دریافتهاند پایان هژمونی آمریکا در منطقه اجتنابناپذیر است و ایران در این مهم نقش محوری را بازی میکند. تثبیت قدرت و نفوذ ژئوپلیتیک ایران در جنوب غرب آسیا پس از جنگ سوریه و تقویت بیش از پیش سرپنجههای مقاومت مثل حزبالله و انصارالله یمن و همچنین حماس و جهاد اسلامی، کشورهای عربی و در رأس آنها عربستان را متوجه کرد که پرمنفعتترین راهبرد برای آنان، تنشزدایی با جمهوری اسلامی ایران است. پیام پیروزی مقاومت چنان قوی بود که حتی مصر با اینکه بیش از 40 سال با جمهوری اسلامی ایران رابطه ندارد، پیام تمایل به برقراری رابطه با جمهوری اسلامی را توسط سلطان عمان فرستاد. در صورت برقراری روابط دیپلماتیک با دولت مصر توسط دولت رئیسی، این موفقیت تاریخی در کارنامه این دولت ثبت خواهد شد و نتیجه آن گشایشهای متعدد در روابط سیاسی با اعراب و اجماع بیشتر در مساله فلسطین و مبارزه با صهیونیسم اشغالگر خواهد بود. رویکرد جدید باید مورد توجه ایران قرار میگرفت، چرا که نتیجه آن موجب گسست در روابط برخی اعراب با اسرائیل و گشایشهایی در موضوع هستهای میشود. این توافق موجب شد اروپاییها و آمریکا از اینکه ایران بتواند خود را از تشدید فشارهای غرب در موضوع هستهای برهاند ابراز نگرانی کنند. با این توافق میتوان چشمانداز آرامشبخشی را برای منطقه جنوب غرب آسیا تصور کرد، چرا که نتیجه آن نفع مردم منطقه خواهد بود و اروپاییها را در تغییر رویکرد با ایران تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ توسعه روابط تجاری منطقه، امنیت انرژی و ایمنی مسیرهای دریایی و از سرگیری روابط سیاسی و مذهبی نتیجه آن خواهد بود. خروج امارات از ائتلاف تامین امنیت دریایی به رهبری آمریکا از نتایج ملموس بهبود روابط ایران و عربستان است. همچنین اعزام گسترده حجاج ایرانی در سال جاری نخستین بازتاب مثبت این توافق است. این توافق به دلیل نفوذ ایران در یمن تاثیر زیادی در کاهش تنش در یمن دارد و به ریاض اجازه میدهد با این امید که مورد تهدید از ناحیه انصارالله قرار نگیرد به جنگ یمن پایان دهد. عربستان با این توافق در واقع انصارالله را به عنوان یک طرف مهم معادلات یمن پذیرفته است، در حالی که در ابتدای جنگ قصد داشت از ظهور یک حزبالله جدید وابسته به ایران در کنار مرزهایش جلوگیری کند. در نهایت این توافق، تلاش اسرائیل برای دیکته اتخاذ موضع تقابل عربی با ایران را به موضع تعامل تبدیل میکند و موضع عربستان را در حمایت مالی و سیاسی از اپوزیسیون و رسانههایی مثل اینترنشنال و همچنین دخالت و حمایت از ضد انقلاب داخلی تغییر میدهد. ایران با پذیرش میانجیگری چین در این توافق توانسته است به اعتبار آمریکا در منطقه و جهان ضربه وارد کند. با این کار، جهان، چندقطبی را پذیرفته است. اروپا و آمریکا دیگر بازیگران تعیینکنندهای در شکلدهی به دستور کار سیاسی و امنیتی در غرب آسیا نخواهند بود. لذا فشار آنان برای امتیاز گرفتن از پرونده هستهای ایران تضعیف خواهد شد و آنان مجبور خواهند بود تحریمهای خود را برای ایجاد فضایی برای کشورهای منطقه تعدیل کنند. در نهایت باید گفت این توافق پیروزی بزرگ برای مردم ایران و محور مقاومت و دولت رئیسی است.
* توسعه روابط با آسیای جنوب شرقی
منطقه جنوب شرق آسیا از جمله مناطق جغرافیایی آسیاست که از ۲ ویژگی راهبردی برای جمهوری اسلامی ایران برخوردار است؛ اول اینکه ۳ کشور مالزی، اندونزی و تایلند از رشد اقتصادی خوبی برخوردارند و دوم اینکه از کثرت جمعیت مسلمان برخوردارند. این ۲ ویژگی سرمایه اجتماعی و فنی مناسبی برای توسعه روابط اقتصادی و سیاسی است. سفر رئیسی به اندونزی نشان داد از جمله مناطق جغرافیایی مورد توجه جمهوری اسلامی منطقه جنوب شرق آسیاست. تخمین زده میشود تا سال 2030 تولید ناخالص داخلی (GDP) کشورهای آسهآن مانند مالزی، اندونزی، فیلیپین و تایلند از یک تریلیون دلار فراتر برود. (2021:T. M. Kibtiah)
این چشمانداز روشن زمینه مناسب توسعه روابط اقتصادی و سیاسی ایران با اعضای آسهآن را توجیه میکند. جمعیت بالا، بازار مناسب صادرات و تولید زیاد و پیشرفت در فناوری کشورهای آسهآن، میتواند یک کمک دوطرفه برای توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران باشد. از طرف دیگر عضویت ایران در اوپک به عنوان تولیدکننده نفت و گاز، دارا بودن بنادر مناسب و کریدور ترانزیتی (شمال - جنوب) برای ارتباط کشورهای جنوب شرق آسیا با آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا، فرصت مناسبی را برای کشورهای جنوب شرق آسیا فراهم میکند. این ظرفیتها تقویت مناسبات سیاسی و تجاری و حفظ آن را در هر دولتی توجیهپذیر میکند. دولت احمدینژاد توانست روابط خود با جنوب شرق آسیا را به شکل بیسابقهای گسترش دهد اما متاسفانه این سیاست تداوم نداشت و در دولت روحانی بهرغم تداوم تعامل اقتصادی، انتظارات لازم را برآورده نکرد.
* توسعه روابط با آمریکای لاتین
یکی از هدفگذاریهای دولت رئیسی گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با کشورهای آمریکای لاتین است. روابط ایران با کشورهای آمریکای لاتین بعد از انقلاب اسلامی با نوساناتی رو به گسترش بوده است. در دولت احمدینژاد این روابط با سرعت گسترش یافت اما در دولت روحانی به دلیل رویکرد غربگرایی یکجانبه تضعیف شد. دوران درخشان روابط را میتوان دوران دولت احمدینژاد دانست. احمدینژاد و هوگو چاوز دوستان نزدیک و شرکای سیاسی و اقتصادی بودند. بین سالهای 2005 تا 2012، بیش از 270 موافقتنامه، از جمله معاهدات تجاری و موافقتنامههای مربوط به پروژههای توسعه صنایع خودروسازی، سیاستهای انرژی و برنامههای بانکی امضا شد. شتاب روابط سیاسی و اقتصادی ۲ کشور نیز افزایش یافت. این روابط در رویکردهای سیاسی دولتهای آمریکای لاتین تاثیرگذار بود و آنها در موضوع پرونده هستهای جانب ایران را گرفتند. سپتامبر 2005، در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ونزوئلا تنها کشوری بود که به قطعنامهای که اجازه میداد برنامه هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارسال شود، رای منفی داد. پس از فوریه، با قطعنامه جدید شورای حکام که در واقع پرونده را به شورای امنیت ارسال میکرد، توسط ونزوئلا، کوبا و سوریه مخالفت شد. کوبا که اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد را سازماندهی میکرد، در حمایت فعال از سیاستهای ایران در توسعه هستهای و مقابله با سازمان ملل متحد، به ونزوئلا پیوست. پس از نشست سران جنبش غیرمتعهدها در هاوانا در سپتامبر 2006، مقامات ارشد کوبا و ونزوئلا حمایت خود و کشورهای غیرمتعهد را از ایران اعلام کردند. این سابقه سیاسی و همچنین ایدئولوژی استقلالطلبانه بولیواری و سیاست ضد هژمونی در آمریکای لاتین که با اصول مقاومت و استکبارستیزی جمهوری اسلامی همسویی دارد، زیربنای خوب توسعه مناسبات است. در میان کشورهای آمریکای لاتین، ۲ کشور کوبا و ونزوئلا همچون ایران به دلیل سیاستهای استقلالطلبانه تحت فشار سیاسی و اقتصادی آمریکا قرار گرفتهاند. بولیوی و نیکاراگوئه هم تحت نفوذ ونزوئلا قرار دارند و سیاستهای چپگرایانه را دنبال میکنند. به نظر میرسد تحکیم روابط با آمریکای لاتین در زمان مناسبی آغاز شده است، چرا که چشمانداز سیاسی در آمریکای لاتین تغییر قابل توجهی به سمت چپگرایی دارد؛ انتخاب دولتهای چپگرا در برزیل، شیلی و کلمبیا شاهد آن است. این چپگرایی با سرخوردگی شهروندان از آمریکا و افزایش نگرشهای ضد لیبرالی این منطقه تقویت شده است. ایران میتواند در میان جزر و مدهای سیاسی، فرصت کافی برای گسترش روابط خود پیدا کند. روابط ایران با آمریکای لاتین میتواند هژمونی آمریکایی را در این منطقه و همچنین سیاست منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران را تضعیف کند. جدا از مناسبات سیاسی، این روابط میتواند آورده اقتصادی مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد. سال 2022 در جریان سفر نیکلاس مادورو یک توافق 20 ساله با جمهوری اسلامی ایران امضا شد که میتواند شامل فعالیتهای بسیاری در زمینه خودرو، نفت، پالایشگاه، پتروشیمی، اکتشاف و بانکداری و مسکن باشد. در صورت عضویت ایران در بریکس مبادلات سیاسی و تجاری ایران با برزیل هم افزایش خواهد یافت و جای پای ایران را در آمریکای لاتین محکمتر خواهد کرد. تنوعبخشی به شرکای اقتصادی از جمله کشورهای آمریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت آمریکا، ابزار راهبردی لازم را در اختیار ایران قرار میدهد تا بتواند سیاستهای ضد ایرانی اروپا و آمریکا را تعدیل کند.
* درخواست پیوستن به بریکس
دولت رئیسی برای پیوستن به گروه بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی درخواست داده است. اصطلاح بریکس برای توصیف رشد شگفتانگیز برزیل، روسیه، هند و چین توسط «جیم اونیل» ابداع شد. عضویت ایران در بریکس ارزش افزوده بسیار خوبی برای طرفین بویژه برای ایران خواهد داشت، چرا که چین بزرگترین اقتصاد در گروه بریکس را دارد که بیش از 70 درصد از 27.5 تریلیون دلار قدرت اقتصادی این گروه را به خود اختصاص داده است.
بر اساس دادههای صندوق بینالمللی پول، هند حدود 13 درصد و روسیه و برزیل حدود 7 درصد آن را تشکیل میدهند. بریکس بیش از 40 درصد از جمعیت جهان و 26 درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهد.
(al-monitor:2023)
حضور ۲ شریک راهبردی ایران یعنی چین و روسیه میتواند در عضویت سریع ایران در بریکس موثر باشد. گروه بریکس انتظار دارد از دولتهای گروه ۷ به لحاظ رشد اقتصادی پیشی بگیرد. پیشبینی میشود گروه ۷ تا سال 2028 تنها 27.8 درصد اقتصاد جهان را به خود اختصاص دهد و بریکس 35 درصد اقتصاد جهان را از آن خود کند. خبرگزاری فارس گزارش داده است ارزش تجارت غیرنفتی ایران با اعضای بریکس در سال مالی 202۳-202۲ به 38.43 میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 14 درصد افزایش داشته است (فارس/ 20 اردیبهشت 1402)
عضویت ایران در بریکس میتواند این مبادلات تجاری را بهسرعت افزایش دهد و ایران را از مزایای بازار بزرگ بینالمللی چندقارهای برخوردار کند. همچنین عضویت ایران در بریکس بعد از سازمان همکاری شانگهای، نشانه شکست طرح انزوای ایران و تحریمهای اقتصادی خواهد بود.
منابع:
1- https://www.fdd.org/analysis/2021/09/22/iran-joining-shanghai-cooperation-organisation
2- Analysis of the Iran-SEA cooperation (Indonesia-Malaysia-Thailand) in facing US economic
Sanctions. T. M. Kibtiah:2021- https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/729/1/012123/pdf
3- https://www.al-monitor.com/originals/2023/05/iran-increases-trade-brics-including-china-it-looks-join-bloc
4- https://www.farsnews.ir/news/14020220000295
ارسال به دوستان
بررسی سیمای قضات صالح در نهجالبلاغه به مناسبت هفته قوهقضائیه
حامی مردم، دشمن اشرار
عدنان حیدری: امیرالمومنین علیهالسلام در بخشی از نامه 53 نهجالبلاغه معروف به عهدنامه مالک اشتر، بحث مهمى درباره قضات بیان میدارد و بخش مستقلی را در نامه به این بحث اختصاص میدهد تا اشارهاى به استقلال قضایى باشد که در دنیاى امروز به آن اهمیت زیادى مىدهند و قوهقضائیه را قوه مستقلى در برابر قوه اجرایى (دولت) و قوه قانونگذارى مىشناسند.
ایشان مىفرماید: «از میان رعایاى خود برترین فرد را نزد خود براى قضاوت در میان مردم برگزین» (اخْتَرْ لِلْحُکْمِ بَیْنَ النَّاسِ أَفْضَلَ رَعِیَّتِکَ فِی نَفْسِکَ).
این تعبیر مىرساند که درباره قضات حتما باید سراغ برترینها رفت، چراکه مسأله قضاوت امرى بسیار سنگین، حساس و سرنوشتساز است که تنها برترینها مىتوانند آن را سر و سامان بخشند.
آنگاه 12 صفت براى آنها برمىشمارد که در واقع نشان مىدهد برترینها چه کسانى هستند:
1- مىفرماید: «کسى که امور مختلف وى را در تنگنا قرار ندهد» (مِمَّنْ لاَ تَضِیقُ بِهِ الاْمُورُ).
اشاره به اینکه آگاهى آنها درباره مسائل مختلف و قوانین اسلام و شناخت موضوعات در حدى باشد که هر مسأله پیچیدهاى پیش آید راهحل آن را بدانند و در تنگنا قرار نگیرند.
2- «و برخورد مخالفان و خصوم با یکدیگر او را به خشم و لجاجت وا ندارد» (وَلاَ تُمَحِّکُهُ الْخُصُومُ).
یعنى آنچنان سعه صدرى داشته باشد که اگر گاهى طرفین دعوا در محضر او به نزاع و جنجال برخیزند از کوره در نرود و حکم عادلانه الهى را درباره آنها هرچند جسور و بىادب باشند صادر کند.
3- «کسى که در لغزش و اشتباهاتش پافشارى نکند» (وَلاَ یَتَمَادَى فِی الزَّلَّهِ).
به یقین افراد لجوج هنگامى که مرتکب خطایى شوند و متوجه شوند، به آسانى حاضر نیستند مسیر خود را تغییر داده و به سوى راه راست و صراط مستقیم بازگردند و همین سبب مىشود داورىهاى آنها ظالمانه و غیرواقعى باشد آن هم ظلمى از روى عمد که غیرقابل بخشش است.
4- «و هنگامى که خطایش بر او روشن شود بازگشت به سوى حق بر او مشکل نباشد» (وَلاَیَحْصَرُ مِنَ الْفَیْءِ إِلَى الْحَقِّ إِذَاعَرَفَهُ).
این وصف در واقع چهره دیگرى از عدم لجاجت یا به تعبیرى دیگر نتیجه آن است.
5- «کسى که نفس او به طمع تمایل نداشته باشد» (وَلاَتُشْرِفُ نَفْسُهُ عَلَى طَمَع).
بدیهى است اگر قاضى طمعکار باشد، حتى گرفتار کمترین طمع شود به آسانى مىتوان او را با پیشنهاد رشوه فریب داد و از داورى بحق بازداشت.
6- «کسى که در فهم مطالب به اندک تحقیق اکتفا نکند و تا پایان پیش رود» (وَلاَ یَکْتَفِی بِأَدْنَى فَهْم دُونَ أَقْصَاهُ).
اشاره به اینکه قاضى باید در فهم مسائل چنان باحوصله باشد که تمام جوانب مسأله و شرایط متخاصمان را که نزد او به داورىها حضور مىیابند بررسى و آنگاه حکم صادر کند.
7- «کسى که در شبهات از همه محتاطتر باشد» (وَأَوْقَفَهُمْ فِی الشُّبُهَاتِ).
مفهوم این سخن آن نیست که قاضى از حکم کردن باز ایستد، زیرا وظیفه او به هر حال فصل خصومت و فیصله دادن نزاع است، بلکه منظور آن است که توقف کند و تمام جوانب را بررسى کند و ظلمت شبهات را با نور علم برطرف سازد و گاه طرفین نزاع را به مصالحه که مواقف احتیاط است دعوت کند.
8- «کسى که در تمسک به حجت و دلیل از همه بیشتر پافشارى کند» (وَآخَذَهُمْ بِالْحُجَجِ).
مهمترین برنامه قاضى بررسى ادله طرفین دعواست؛ دلایل قوى و قابل قبول و نیز خوددارى از پذیرش دلایل ضعیف و آسیبپذیر.
این احتمال نیز هست که منظور از این جمله آن باشد که قاضى باید بیش از هر کس در جستوجوى دلیل باشد.
9- «کسى که با مراجعه مکرر اطراف دعوا کمتر خسته شود» (وَأَقَلَّهُمْ تَبَرُّماً مُرَاجَعَهِ الْخَصْمِ).
بسیار مىشود که ارباب دعوا هرکدام دلایلى براى خود دست و پا مىکنند و پى در پى براى قاضى مزاحمت فراهم مىسازند. قاضى اگر کمحوصله باشد آنها را طرد مىکند و چه بسا دلایل واقعى با این کار مکتوم مىماند ولى اگر پرحوصله باشد و ناراحت نشود حق بهتر به حقدار مىرسد.
10- «کسى که در کشف حقیقت امور شکیباتر باشد» (وَأَصْبَرَهُمْ عَلَى تَکَشُّفِ الاُْمُورِ).
به یقین اگر قاضى عجول و اهل شتابزدگی باشد حقیقت امر بویژه در دعاوى پیچیده براى او روشن نمىشود اما اگر صبور و شکیبا باشد و در صادر کردن حکم نهایى شتاب نکند بهتر مىتواند حق را به حقدار واقعى برساند. معناى این سخن آن نیست که مانند زمان ما رسیدگى به پروندهها را هر روز به بهانهاى به تأخیر بیندازند و گاهى فیصله یک نزاع سالها به تأخیر بیفتد، بویژه اگر پاى وکلاى پشتهمانداز در میان باشد که گاه با یک بهانه کوچک رسیدگى به پروندهاى را چند ماه به عقب مىاندازند.
11- «کسى که هنگام آشکار شدن حق در انشاى حکم از همه قاطعتر باشد» (وَأَصْرَمَهُمْ عِنْدَ اتِّضَاحِ الْحُکْمِ).
محتاط بودن قاضى و شکیبا بودن در برابر طرفین دعوا و جستوجوى حداکثرى ادله به این معنا نیست که در مقام انشاى حکم گرفتار وسواس شود و با روشن شدن حق در انشاى حکم امروز و فردا کند، بلکه باید مانند شمشیرى برنده نزاع را با انشاى حکم قاطع پایان دهد و به پیامدها و آثار متعاقب آن نیندیشد.
12- «ستایش فراوان، او را مغرور نسازد (و فریب ندهد) و مدح و ثناى بسیار او را به ثناخوان و مدحکننده متمایل نکند» (مِمَّنْ لاَ یَزْدَهِیهِ إِطْرَاءٌ وَلاَ یَسْتَمِیلُهُ إِغْرَاءٌ).
ناگفته پیداست افراد خودخواه و خودپسند هنگامى که از سوى کسانى تمجید و ستایش شوند ممکن است از مسیر حق بازگردند و روى حب ذات به ثناخوان علاقهمند شوند و به سبب همین علاقه حکم را ظالمانه به نفع او صادر کنند. امام تأکید مىکنند این قبیل افراد لایق مقام قضاوت میان مسلمانان نیستند، هرچند صفات دیگر در آنها موجود باشد.
ارسال به دوستان
همه آنچه باید درباره ورود پرسپولیس به بازار نقل و انتقالات بدانید
ورود با احتیاط
باربد بهراد: دیروز لحظاتی پس از آنکه خبرنگاران میدانی حوزه پرسپولیس با ترک بیمارستان محل درمان علیرضا بیرانوند و پایان پوشش خبری عمل جراحی او، راهی میدان پیروزان و باشگاه پرسپولیس شدند تا تحولات احتمالی در این باشگاه را پوشش دهند، ناگهان با خروج اعضای کادر فنی از ساختمان پرسپولیس شگفتزده شدند.
* زمان شروع تمرینات: 7 تیر
ابتدا گفته شد تمرینات پرسپولیس از پنجم تیر آغاز خواهد شد اما رسما اعلام شد پیشفصل سرخپوشان از چهارشنبه 7 تیر آغاز خواهد شد. با این حال موضوع اصلی، حضور بازیکنان در تمرین به صورت تمام و کمال خواهد بود که احتمالا با تاخیر انجام خواهد شد.
* پریرا از لیست مازاد خط خورد
در حالی که همه تصور میکردند لئاندرو پریرا در فهرست خروجی سرخپوشان قرار خواهد داشت اما مسؤولان باشگاه در پاسخ به سوالی پیرامون این مهاجم برزیلی اعلام کردند «او با ماست و کارش را ادامه میدهد». پریرا یک فصل دیگر با پرسپولیس قرارداد دارد اما دستمزد 720 هزار دلاری این بازیکن و عملکرد نامطلوبش باعث شده بود احتمال جدایی او مطرح شود.
* فهرست خروجی نامعلوم ماند
با توجه به پایان قرارداد 6 بازیکن پرسپولیس و همچنین شایعات پیرامون بازیکنانی نظیر سیامک نعمتی و وحدت حنانوف، همه منتظر بودند اسامی بازیکنان خروجی رسانهای شود اما مدیریت و کادرفنی سعی کردند نامی از هیچ بازیکنی در این باره نبرند تا اول خریدها و تمدیدیها انجام شود و بعد از آن خروجیها مشخص شوند؛ اتفاقی که فصل قبل هم شاهدش بودیم و تا لحظات آخر مشخص نبود بازیکنانی مثل کمال کامیابینیا در لیست قرمزها هستند یا نه.
یکی از ابهامهای مهم پرسپولیس برای فصل جدید، وضعیت امید عالیشاه بود. پایان قرارداد گلزن شهرآورد و کاپیتان سرخپوشان، در شرایطی بود که هیچ تماسی بین باشگاه و او برقرار نشده بود. با توجه به اینکه کادر فنی لیست خود را در اختیار رضا درویش قرار داده بود، این شایعه طرح شد که عالیشاه در فهرست مورد نظر جایی ندارد اما دیروز باشگاه اعلام کرد عالیشاه قطعا برای فصل بعد میماند. شاید این بهترین خبر برای کاپیتان اول قرمزها در لیگ بیستوسوم باشد.
آلکثیر که شاید کمتر کسی تصور میکرد بعد از مصدومیت رباط صلیبی همچنان در پرسپولیس بماند، بعد از درخشش در ترکیب سرخپوشان حالا بار دیگر مورد توجه قرار دارد. آخرین پرسش درباره او بود که خبرنگاران متوجه شدند آلکثیر هم همچنان در لباس پرسپولیس به فوتبالش ادامه میدهد. با توجه به سطح آمادگی او به نظر هم میرسید این اتفاق رخ دهد.
* لیست کامل در اختیار رضا درویش
نکته مهم این است که پرسپولیس اکنون 14 بازیکن بزرگسال در ترکیب خود دارد و قرارداد 6 نفر نیز به پایان رسیده است. این در حالی است که کادر فنی اسامی خریدهای خود را هم به باشگاه داده و درویش باید حداقل 3 بازیکن جدید را به خدمت بگیرد. حالا نوبت مدیرعامل پرسپولیس است تا نقلوانتقالات را پیش ببرد.
* 48 ساعت طلایی در انتظار پرسپولیس
اگرچه وعدههای نقلوانتقالاتی شاید از اعتبار صددرصدی برخوردار نباشد اما زمانی که از دهان مدیرعامل تیم خارج شود، اوضاع تفاوت میکند. باشگاه اعلام کرد «احتمالا امروز یا فردا» نقلوانتقالات را در بخش تمدید قرارداد و خرید بازیکنان پیش میبرد و نفراتی نهایی خواهند شد. بنابراین هیجان پنجره تابستانی در این 48 ساعت در باشگاه پرسپولیس به اوج خواهد رسید.
* بغداد بونجاح به ایران میآید؟
در فضای مجازی شایعه شده پرسپولیس به جذب بغداد بونجاح نزدیک است. پس از مطرح شدن نام عبدالرزاق حمدالله پیرامون باشگاه پرسپولیس، حالا نام بغداد بونجاح به گوش میرسد. نقلوانتقالات تابستانی لیگ برتر آغاز شده و طبق روال سالهای گذشته بازار شایعات داغ است. برخی از این شایعات غیرقابل باور است و تصور واقعی شدن آنها غیرممکن! در هفتههای گذشته ابتدا نام عبدالرزاق حمدالله، بازیکن تیم الاتحاد عربستان به عنوان گزینه تقویت خط حمله پرسپولیس مطرح شد؛ بازیکنی که همچنان در عربستان خواهان دارد و همچنین الاتحاد نیز به ادامه همکاری با این بازیکن علاقهمند است. چند روز از این شایعه گذشت و نام عبدالرزاق حمدالله کمرنگ و سپس ناپدید شد. دیگر کسی از پیوستن او به پرسپولیس حرف نمیزد و همکاری عبدالرزاق با قرمزها در حد همان شایعه و فضای مجازی باقی ماند. حالا اما نام عجیبتری به گوش میرسد؛ تیتر توافق اولیه پرسپولیس با بغداد بونجاح مانند یک بمب در فضای مجازی ترکید. بغداد بونجاح بازیکن السد است و 31 سال سن دارد. ارزش بونجاح در سایت ترنسفرمارکت 4 میلیون یورو ثبت شده است که همین رقم باعث میشود توافق اولیه پرسپولیس با این بازیکن صرفا یک شایعه برای بیشتر دیده شدن برخی کانالهای تلگرامی باشد. بغداد بونجاح تا سال 2024 با السد قرارداد دارد و فقط در صورتی که پرسپولیس رضایت تیم قطری را جلب کند مجوز خروج او صادر میشود. بدیهی است بازیکنی که 4 میلیون یورو ارزش دارد، مبلغ رضایتنامه پایینی نخواهد داشت. با پیگیریها مشخص شد پرسپولیس هیچ صحبتی با بونجاح نداشته و نام این بازیکن در لیست پرسپولیس دیده نمیشود. کاملا واضح است که انتقال بونجاح با آن سطح کیفی و قیمت بالایی که دارد غیرممکن است. حالا باید منتظر ماند و دید کادر فنی چه بازیکنی را برای تقویت خط حمله خود جذب میکند؛ بازیکنی که نه عبدالرزاق حمدالله است و نه بغداد بونجاح!
ارسال به دوستان
بیرانوند زیر تیغ جراحی رفت
دروازهبان ملیپوش تیم فوتبال پرسپولیس مورد عمل جراحی قرار گرفت. علیرضا بیرانوند، دروازهبان ملیپوش تیم پرسپولیس که در دیدار اخیر تیم ملی مقابل ازبکستان از ناحیه فک دچار شکستگی شده بود، روز گذشته زیر تیغ جراحی رفت. پزشک تیم ملی فوتبال دیروز پس از عمل جراحی این دروازهبان درباره آخرین وضعیت بیرانوند و زمان بازگشت او به تمرینات توضیحاتی را بیان کرد. پرهام خانلری گفت: خدا را شکر عمل علیرضا با موفقیت انجام شد. میشد عمل سنگینتری باشد اما با تصمیمی که دکتر شیرانی، جراح ایشان گرفت، خوشبختانه هفتههای آتی بیرانوند تمرینات سبک خود را شروع خواهد کرد و به نظر میرسد طی 3 یا 4 هفته تمرینات بدنسازی خود را شروع کند. عمل بسیار خوبی بود. وی درباره حضور دروازهبان تیم ملی در تمرینات تیم باشگاهی خود گفت: بین 4 تا 6 هفته زمان نیاز است تا شرایط استخوانهایی که دچار شکستگی میشوند مناسب شود و بدون شک این زمان با مراقبتهایی که خواهد شد، طی میشود و تمریناتی که متناسب با وضعیت بیرانوند است، برای او در نظر گرفته خواهد شد. خانلری درباره شرایط تغذیه در طول این مدت برای اینکه بیرانوند دچار افت شدید وزن نشود، گفت: در یکی دو هفته ابتدایی غذا به صورت جویدنی قابل استفاده نیست. با همکاران تغذیه خود صحبت کردم و قرار شد کالری و پروتئین مورد نیاز را از طریقی که مشخص شده در اختیار دروازهبان تیم ملی قرار دهیم و نگرانی از لحاظ افت تغذیه نخواهیم داشت.
علیاعظم معادی، فیزیوتراپیست تیم پرسپولیس نیز در رابطه با شرایط بیرانوند اظهار کرد: متاسفانه علیرضا در اردوی تیم ملی و دیدار مقابل ازبکستان دچار شکستگی از ناحیه فک شد که پس از انجام کارهای اولیه برای این بازیکن و انجام تصویربرداری و سیتیاسکن، شورای پزشکی برای او تشکیل و تصمیم بر این شد فک وی ابتدا به مدت ۲ هفته فیکس شود و پس از آن نیز ۲ هفته الاستیک تراپی برایش انجام شود به این معنی که فکش با باند مخصوص ۲ هفته نگه داشته شود. معادی گفت: خوشبختانه از آنجا که شکستگی از نوع جابهجایی نبود، نیازی به انجام عمل جراحی باز نبود. در اینجا جا دارد از کادر پزشکی تیم ملی و همچنین دکتر شیرانی تشکر کنیم که در این چند روز زحمات زیادی برای درمان بیرانوند کشیدند. انشاءالله علیرضا با انجام این مراقبتهای ویژه میتواند بعد از ۴ هفته به میادین بازگردد.
ارسال به دوستان
درباره اقدام آمریکا در عدم صدور ویزای بازیکنان والیبال
این ورزش سیاسی است
دبیر فدراسیون والیبال میگوید: با توجه به اینکه صدور ویزای نیمی از بازیکنان جهت شرکت در رقابتهای لیگ ملتها در آمریکا مبهم است، نمیتوانیم با هر شرایطی در مسابقات شرکت کنیم. میلاد تقوی درباره پروسه صدور ویزای آمریکا برای بازیکنان ایران و رد شدن درخواست ویزای بعضی ملیپوشان برای حضور در هفته سوم رقابتهای لیگ ملتهای والیبال گفت: متأسفانه ویزایی که از سوی آمریکا برای تیم ملی صادر شده کامل نیست، الان بحث ما «ریجکت» شدن بازیکنان نیست، بلکه ویزاهایی که صادر میکنند کامل نیست و این موضوع بار روانی برای تیم ایجاد کرده است. وی افزود: آمریکا به صورت نصفونیمه به بازیکنان ایران ویزا میدهد. ما هم تأکید داریم که ویزای تیم باید به صورت کامل صادر شود تا بتوانیم در مسابقات شرکت کنیم، بنابراین فعلا باید منتظر بمانیم. شأن والیبال ایران این نیست که تیم به صورت ناقص به مسابقات اعزام شود، از نظر اخلاقی و دیپلماسی ورزش هم کار درستی نیست. برای نخستین بار در تاریخ ورزش شاهد هستیم یک کشور که میزبان مسابقات رسمی است، به بازیکنان اصلی یک تیم ویزا نمیدهد. این موضوع اتفاق جدیدی در ورزش دنیاست. دبیرکل فدراسیون والیبال تأکید کرد: آخرین فرصت صدور ویزا تا دهم تیرماه است و ما تا آن موقع زمان داریم. امیدواریم آمریکا به وظایف خود درباره میزبانی عمل کند؛ فدراسیون جهانی هم سخت پیگیر این موضوع است و نمیدانیم از پس این موضوع برمیآید یا خیر. در این هفته با مسؤولان جلساتی خواهیم داشت و تمام نقشهها را برای مسائل غیرقابل پیشبینی و پیشبینی شده بررسی خواهیم کرد تا دهم تیرماه تصمیم نهایی را بر اساس عملکرد آمریکا بگیریم. تقوی اظهار داشت: ۳ بازیکن در مرحله اول ویزا ریجکت شدند اما الان تعدادی از بازیکنان اصلی ویزایشان صادر نشده است. این بازیکنان نه تأیید شدند و نه ریجکت و در وضعیت مبهمی قرار دارند. این موضوع به لحاظ روحی بازیکنان را تحت فشار قرار داده است. با این حال ما با هر شرایطی حاضر نیستیم به آمریکا برویم و اگر قرار باشد به نصف بازیکنان ویزا ندهند، احتمال انصراف از مسابقات وجود دارد.
دبیرکل فدراسیون والیبال تأکید کرد: متأسفم که آمریکاییها موضوعات سیاسی را با ورزش ادغام میکنند؛ زبان دیپلماسی ورزش با سیاست کاملا متفاوت است، آمریکا برای صدور ویزای بازیکنان مسائل را سیاسی میکند در صورتی که ما درباره ورزش صحبت میکنیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|