|
ارسال به دوستان
ساخت آثار نمایشی در ژانر دفاع مقدس مثل «عاشورا» ضرورتی ملی به شمار میرود
ترویج سنت تولید مینیسریال در تلویزیون
سیدمهدی ناظمی*: این روزها مجموعه نمایشی جدیدی در قالب یک مینی سریال ۷ قسمتی بر قاب شبکه اول سیما نقش بسته است و هر هفته جمعهها به نمایش درمیآید؛ «عاشورا» که پیشتر نظارهگر نسخه سینمایی آن با عنوان «موقعیت مهدی» بر پرده سینما بودیم و توانست جوایزی را در جشنواره فیلم فجر از آن خود کند روایتی از زندگی شهیدان مهدی و حمید باکری و یادی از حماسهسازان لشکر ۳۱ عاشورا است.
رسانه ملی بر مدار تحولیاش حول محورهایی چون ایثار، مقاومت و شهادت و توسعه سبک زندگی ایثارگرانه حرکت میکند و ساخت تولیدات بصری در گونههای متنوعی چون سریال را برای به تصویر کشیدن زندگی مفاخر و قهرمانان ملی، به طور جدی در دستور کار دارد؛ چنانکه پیش از این شاهد پخش سریال «سوران» و کمی پیشتر نیز بیننده 2 سریال «گیلدخت» و «آتش و باد» روایتگر رشادتهای مردمان این مرز و بوم در دل تاریخ با نگاهی به سنتهای باستانی و دیرینه ایرانیان بودیم و ساخت سریالهایی از این دست از سوی مرکز سیمافیلم دنبال میشود.
عملیات بدر یکی از عملیاتهای مهم زمان جنگ بود که باید به آن پرداخته و توصیف میشد. عاشورا تلاش کرده است تا حدی نمایشگر فرهنگ آذریزبانهای وفادار و عاشق کشور باشد که سهم قابل توجهی در پیشرفت کشور داشتهاند. به واقع نمایش فرهنگ آذریزبانها را میتوان یکی از ویژگیهای مثبت این کار دانست که اتفاقا بسیار ملموس و خودمانی هم به تصویر کشیده شده و خروجی اثر بسیار عالی است و مخاطب میتواند بهراحتی با آن ارتباط برقرار کند.
البته این سریال نیز همانند هر اثر دیگری ممکن است ضعفها و نواقصی داشته باشد که باید نقد و بررسی شود تا در تجربههای بعدی برای ساخت چنین اثرهایی آنها را برطرف کنیم؛ ساخت مینی سریالها و تهیه نسخه سینمایی برخی تولیدات اتفاق بسیار خوبی است و باید تداوم یابد، چرا که باکیفیت سینمایی میتوان مینیسریال تولید کرد.
اگر این رویه تبدیل به سنت شود بسیار خوب است که البته لازمه آن ورود جدیتر نهادهای سرمایهگذار به این عرصه است. این نهادها باید بدانند که موظف هستند هر نهاد فرهنگی بخش قابلتوجهی از بودجه خود را صرف این حوزه کنند و مدیران ارشد به این نکته توجه کنند که برای تولیدات بزرگ هنری باید به صورت اشتراکی کار کنند.
باید چند مینی سریال به صورت فصل به فصل ساخته و یک رویداد از چند زاویه به تصویر کشیده شود تا حق مطلب را ادا کند؛ اگر پروژهها را به صورت کلان سرمایهگذاری کرده و زیرساختها را حفظ کنیم میتوانیم در کارهای دیگر از آنها استفاده و در روند تولید صرفهجویی کنیم. این روش تولید صنعتی است که جهان مدتهاست به آن رو آورده است و اگر قرار باشد از رقابت رسانهای جا نمانیم باید سریع این روش را به کار ببندیم.
هر ملتی با قهرمانانش زنده است. کشورهایی هستند که از اتفاقات بسیار کوچکی که در آن رخ داده و هر مقاومتی که در برابر بیگانه انجام شده باشد، قهرمانسازی میکنند و فیلمهای بعضا اغراقآمیزی هم میسازند که این باور در وجود مردم کشورشان نهادینه شود که در کشور قهرمانپروری زندگی میکنند. کشور ما بدون اغراق، قهرمانپرور است و از گذشتههای دور تا همین امروز قهرمانان بسیاری را در خود پرورانده است. منظور از قهرمان، معنی هنری کلمه نیست، بلکه قهرمان ملی است که توانسته اقدامات تاریخی را رقم بزند.
پرواضح است که اگر ما زندگی و دستاوردهای این قهرمانان ملی را تبدیل به درام و اثر نمایشی نکرده و مخاطب را با آن مواجه نکنیم، بتدریج و روزبهروز ضعیفتر خواهیم شد. بر ما لازم است که قهرمانان را معرفی کنیم تا بدانیم راه چیست و آن را گم نکنیم.
ما موظف هستیم آثار نمایشی در حوزه دفاعمقدس تولید و این آگاهی و تذکر را برای خودمان ایجاد کنیم که به این وقایع بیندیشیم، درک کنیم و نسبت خود را با آنها مقایسه کنیم. از دیگر سو باید میراث گرانبهایی را که از این رویدادها برای ما به جا مانده است، پاسداری کنیم و احیانا اگر کجروی و خطاهایی در این مسیر داشتیم برطرف و اصلاح کنیم.
استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه فلسفه سینما و هنر *
ارسال به دوستان
امروز همزمان با روز ملی سینما برگزار خواهد شد
جلسه شورای عالی سینما با حضور معاون اول رئیسجمهور
رئیس سازمان سینمایی از برگزاری جلسه شورای عالی سینما همزمان با روز ملی سینما با حضور معاون اول رئیسجمهور خبر داد. محمد خزاعی، دبیر شورای عالی سینما با اعلام این خبر گفت: این جلسه با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور و اعضای حقیقی و حقوقی شورا با هدف بررسی چالشهای کلان سینما و مشکلات مبتلابه سینما برگزار میشود.
وی ادامه داد: دبیرخانه شورای عالی سینما در یک سال گذشته 11 جلسه تخصصی با حضور اعضای متخصص حقیقی با محوریت بررسی، ارزیابی و احصای چالشها و مشکلات سینمای ایران در محل سازمان سینمایی برگزار کرده است و در نهایت جمعبندی و خروجی نتایج جلسات مقدماتی در جلسه دوشنبه 20 شهریور شورای عالی سینما که در نهاد ریاستجمهوری برگزار خواهد شد مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
خزاعی با اشاره به 3 مصوبه جلسه قبلی شورای عالی سینما گفت: بخش عمده این مصوبات با موضوعات تجهیز و نوسازی مراکز و دفاتر سینمای جوان، مسکن هنرمندان و مطالعه برای تولید آثار مشترک بینالمللی در حال پیگیری و تحقق است.
وی افزود: درباره کمک به احداث، تجهیز و نوسازی تجهیزات مراکز سینمای جوان به نتایج درخشانی دست یافتهایم که تقریبا همه اهداف سازمان سینمایی در این باره در شرف اجراست. خزاعی از تهیه یک بسته پیشنهادی برای جلسه شورای عالی سینما خبر داد و گفت: امیدوارم نتایج جلسه فردای شورای عالی سینما، دستاوردها و اخبار خوبی برای خانواده سینما در پی داشته باشد. معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر تلاش سازمان متبوع خود برای رفع مشکلات مسکن سینماگران تاکید کرد: در این زمینه کارهای مقدماتی با همکاری وزارت راه، مسکن و شهرسازی انجام میشود و بزودی به مرحله اجرایی خواهد رسید.
خزاعی درباره تولید آثار مشترک بینالمللی در سینما نیز گفت: منابع مالی و سرمایهای این پروژه در حال تامین است و بزودی شروع به کار آن اعلام خواهد شد.
شورای عالی سینما متشکل از محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما، آیتالله علیرضا اعرافی رئیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم تحقیقات و فناوری، حجتالاسلاموالمسلمین سیدسعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلاموالمسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه صداوسیما و محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی به عنوان اعضای حقوقی و ابوالقاسم طالبی، مسعود نقاشزاده، مجید شاهحسینی، داوود میرباقری، منوچهر شاهسواری، مریلا زارعی و پوران درخشنده به عنوان اشخاص حقیقی است.
ارسال به دوستان
جایزه بهترین فیلم و بازیگر نقش اول زن جشنواره بینالمللی فیلمهای اسلامی به ساخته بهروز شعیبی رسید
درخشش«بدون قرار قبلی» در کازان روسیه
«بدون قرار قبلی» در نوزدهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای اسلامی کازان روسیه موفق به دریافت 2 جایزه بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
فیلم «بدون قرار قبلی» به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیهکنندگی محمود بابایی از تولیدات برتر بنیاد سینمایی فارابی که به عنوان تنها نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه فیلمهای بلند نوزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم کازان روسیه حضور داشت، در مراسم اختتامیه این رویداد توانست 2 جایزه بزرگ بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کند.
در میان میهمانان اختتامیه مراسم واسیل شیخرازیف معاون نخستوزیر تاتارستان، ایرادا آیوپوا وزیر فرهنگ جمهوری تاتارستان، داوود میرزاخانی سرکنسول کشورمان در کازان، امیر کاستاریکا کارگردان مشهور صرب و سینماگران و کارگردانان مشهور از مناطق مختلف روسیه و کشورهای مختلف نیز حضور داشتند. در این جشنواره 52 فیلم از 21 کشور جهان حضور داشتند که 4 فیلم ایرانی «بدون قرار قبلی» ساخته بهروز شعیبی در بخش مسابقه فیلمهای بلند سینمایی، «گواه» ساخته آیدا تبینیان در بخش مسابقه فیلمهای کوتاه داستانی، «ایساتیس» در بخش مسابقه مستند بلند و «آب، باد، خاک، نان» ساخته مهدی زمانپور کیاسری در بخش مستند کوتاه در این رویداد به نمایش درآمدند.
«بدون قرار قبلی» محصول بنیاد سینمایی فارابی با مشارکت موسسه تصویر شهر است. نوزدهمین جشنواره فیلم اسلامی کازان روسیه از 14 تا 18 شهریور (پنجم تا نهم سپتامبر) برگزار شد.
ارسال به دوستان
ونیز هشتادم برندگانش را شناخت
شیر طلا نصیب «بیچارگان» شد
هشتادمین دوره جشنواره فیلم ونیز با برگزاری مراسم افتتاحیه به کار خود پایان داد و به این ترتیب برندگانش را شناخت. به گزارش ورایتی، لیست کامل برندگان چنین است:
* بخش رقابتی اصلی
شیر طلایی بهترین فیلم: «بیچارگان» یورگوس لانتیموس
جایزه بزرگ هیات داوران: «شیطان وجود ندارد» ریوسوکه هاماگوچی
جایزه ویژه هیات داوران: «مرز سبز» ساخته آگنسکا هالند
بهترین فیلمنامه: گییرمو کالدورن و پابلو لارین برای «الکنده»
جام ولپی بهترین بازیگر زن: کیلی اسپانی برای فیلم «پریسیلا»
جام ولپی بهترین بازیگر مرد: پیتر سارسگارد برای «خاطره»
جایزه مارچلو ماسترویانی برای بهترین بازیگر جوان: سیدو سار برای فیلم «من کاپیتان»
* بخش افقها
بهترین فیلم: «توضیح برای همه چیز»، گابور ریس
بهترین کارگردان: «بهشت در حال سوختن»، میکا گوستافسون
جایزه ویژه هیات داوران: «یک یکشنبه بیپایان»، آلن پارونی
بهترین بازیگر زن: مارگاریتا روزا دی فرانسیسکو برای «بهشت»
بهترین بازیگر مرد: ترگل بولد - اردن برای «شهر باد»
بهترین فیلمنامه: انریکو ماریا آرتاله برای «بهشت»
بهترین فیلم کوتاه: «یک سفر کوتاه» ساخته ارنیک بقیری
شیر آینده
ارسال به دوستان
وزیر ارشاد از حمایت دولت و تقویت سینمای جوان خبر داد
المپیاد بازیگری راهاندازی شد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره راهاندازی المپیاد بازیگری گفت: سال جاری بنیاد فارابی المپیاد بازیگری و شناسایی استعدادها را به صورت عمومی برای نوجوانان و جوانان راهاندازی کرده است. هدف از این المپیاد، جذب استعدادهای فرهنگی و هنری در ایران است. محمدمهدی اسماعیلی درباره انجمن سینمای جوان توضیح داد: علاوه بر این، برای تقویت انجمنهای سینمای جوان در 58 شهرستان اقداماتی انجام شده است. با همکاری دولت و وزارت نفت، مبلغی بالغ بر 180 میلیارد تومان به انجمنهای سینمای جوان اختصاص یافته است تا بتوانند تجهیزات خود را به روز کنند و فعالیتهای گستردهتری را امسال انجام دهند.
وی در ادامه گفتوگویش با رادیو جوان گفت: در یک دهه گذشته، بسیاری از استعدادهای مهم این حوزه از انجمنهای سینمای جوان برآمده بودند اما به دلیل عدم حمایت کافی، این انجمنها با یک افت قابل توجه روبهرو شده بودند.
وزیر ارشاد تأکید کرد: امسال با تصویب شورای عالی سینما، اقدامات مهمی انجام شده است و فردا در روز سینما نیز جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهور و سایر افراد حقیقی و حقوقی برگزار خواهد شد.
اسماعیلی افزود: علاوه بر این، در زمینه عمران، بیش از 500 طرح ناتمام در دست داشتیم که باید برخی از آنها به وزارت میراث فرهنگی واگذار میشد. همچنین کتابخانه زیبایی در خرمآباد افتتاح شده است که پروژه آن 22 سال قبل آغاز شده بود و حالا با تلاش دولت به اتمام رسیده است. در کل، دولت در حال راهاندازی بهترین تالارهای فرهنگی و هنری است و مجموعه فرهنگی و هنری زیبایی در کرمان ایجاد شده است.
وی در پایان بیان کرد: تا پایان سال، افتتاح بسیار شگفتانگیزی در 5 مرکز استان در دستور کار قرار دارد. هدف ما این است که تمام زیرساختهای مورد نیاز را با اراده قوی به اتمام برسانیم؛ بهرغم اینکه کار سختافزاری برای ما اولویت نیست.
ارسال به دوستان
اخبار
«میراث زمین» روی آنتن شبکه مستند میرود
مستند «میراث زمین» به کارگردانی رضا مهرانفر به سفارش سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور که در شبکه مستند تولید شده است، بزودی از این شبکه تلویزیونی پخش خواهد شد.
مستند «میراث زمین» عنوان مستندی به کارگردانی رضا مهرانفر است که با محوریت ژئوپارک جهانی طبس و با معرفی پدیدههای شاخص محدوده جغرافیایی طبس تولید شده است. این مستند با خلق تصاویر جذاب، روایتگر تاثیر ژئوپارکها بر هویت یک سرزمین با در نظر گرفتن مباحث زمینشناسی و آمایش سرزمینی، جامعه محلی و فرهنگ اقوام، میراث تاریخی و طبیعی و احیای آداب و رسوم فولکلور است و بزودی از شبکه مستند پخش خواهد شد. منطقه طبس به عنوان بهشت زمینشناسی در قلب کویر ایران شناخته میشود و آن را موزه طبیعی از فسیل و سنگواره میدانند؛ «میراث زمین» سعی دارد به معرفی هرچه بهتر این منطقه که یکی از میراث زمینشناختی است و کمتر در اذهان عمومی شناخته شده، بپردازد.
مستند «میراث زمین» به کارگردانی رضا مهرانفر و به سفارش سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، بزودی روی آنتن شبکه مستند میرود.
***
برگزاری «دومین جشن مهر سینمای ایران» در کشور
سازمان سینمایی کشور با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از ۲۶ شهریورماه تا ۱۳ مهرماه «دومین جشن سینمای ایران» را در سراسر کشور برگزار میکند. این مراسم به مناسبت روز ملی سینما، با هدف تحقق استمرار شادابی و پویایی در محیط روانی سینمای کشور و توجه خاص به مقوله عدالت فرهنگی و هنری در دولت سیزدهم، در راستای تکریم سینماگران پیشکسوت، فعالان سینمای ایران در رشتههای مختلف و هنرمندان شاخص استانها طراحی و پیشبینی شده است.
در دومین جشن مهر سینمای ایران با همکاری و همفکری نهادها و شخصیتهای هنری، فعالترین و شاخصترین سینماگران استانی شناسایی و پس از ارزیابی، از برگزیدگان در مراسمی که به همین مناسبت در مراکز یا شهرستانهای منتخب در نظر گرفته شده، تجلیل خواهد شد.
از برگزیدگان رشتههای مختلف از جمله کارگردانی، بازیگری، فیلمنامهنویسی، تدوین، گریم، صداگذاری، جلوههای ویژه بصری، فیلمبرداری، انیمیشن، سینماداران، آموزشگاههای سینمایی، پژوهشگران، تهیهکنندگان و... در این رویداد قدردانی به عمل میآید.
«جشن مهر سینمای ایران» به دبیری قادر آشنا و زیر نظر معاونت توسعه فناوری و مطالعات سینمایی از ۲۶ شهریورماه تا ۱۰ مهرماه در استانها و 13 مهرماه در تهران برگزار خواهد شد.
***
کتاب «وقتی حیات خواب بود» روانه بازار نشر شد
«وقتی حیات خواب بود» نوشته الهه طاهریان توسط انتشارات سوره مهر منتشر و راهی بازار نشر شد. این کتاب نوشته الهه طاهریان به تازگی توسط انتشارات سوره مهر منتشر و روانه بازار نشر شده است. این کتاب درباره مقاومت زنان در خرمشهر است.
«وقتی حیات خواب بود» داستانی است که در بستر دفاعمقدس اتفاق میافتد. شخصیت اصلی داستان زن جوانی به نام «حیات» است. حیات بعد از مرگ شوهرش، با گاومیش سیاه رنگش به نام مروارید خو میگیرد. گاومیش در زمان حمله عراق به ایران باردار است، همین اتفاق باعث میشود حیات از ترک خرمشهر سر باز بزند و در محاصره ۳۴ روزه خرمشهر گرفتار شود.
در بخشی از کتاب میخوانیم: «امشبیر عاشق خانهشان بود. هر روز که حیات از شط برمیگشت و به آنها سر میزد، از رفتن عراقیها و تمام شدن غائلهها حرف میزد و امیدوار بود مجبور نشود خانهشان را ترک کند. فکر میکرد همسایههایشان که رفتهاند، چطور میتوانند جایی دیگر زندگی کنند؟ و به حیات گفته بود: «ئی همه خاطره و زندگیشونه گذاشتن و رفتن؟ آدم بدون خاطره مگه میتانه زندگی کنه؟» این کتاب با شمارگان هزار و ۲۵۰ نسخه و قیمت ۷۵ هزار تومان عرضه میشود.
***
پیکر مهدی ظهوری مجری پیشکسوت رسانه ملی تشییع شد
مراسم وداع با مهدی ظهوری روز گذشته با حضور خانواده، دوستان، آشنایان و همکاران رسانهای آن مرحوم برگزار شد.
پیکر زندهیاد مهدی ظهوری، مجری پیشکسوت تلویزیون یکشنبه ۱۹ شهریورماه در بهشت زهرا(س) به خاک سپرده شد. مراسم وداع با مهدی ظهوری با حضور خانواده، دوستان، آشنایان و همکاران رسانهای آن مرحوم برگزار شد. مجلس یادبود این مجری فقید سهشنبه ۲۱ شهریورماه از ساعت ۱۹ تا ۲۰:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب برپا خواهد شد.
مهدی ظهوری مجری قدیمی تلویزیون صبح جمعه (۱۷ شهریورماه) به دلیل بیماری در بیمارستان درگذشت. زندهیاد ظهوری متولد سال ۱۳۳۳ بود و سابقه اجرای برنامههای «جنگ هفته» و «تهران تهران» را داشت. وی همچنین مجری آیین افتتاحیه شبکه ۵ بود و نیز انجام مصاحبههای مردمی و گفتوگو با هنرمندان را برعهده داشت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|