|
رهبر انقلاب در دیدار مدالآوران بازیهای آسیایی و پارآسیایی هانگژو با اشاره به شکست تلآویو از حماس در عملیات توفان الاقصی:
رژیم صهیونیستی ضربه فنی شد
گروه سیاسی: رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار صمیمانه مدالآوران بازیهای آسیایی و پارآسیایی هانگژو و جمع دیگری از قهرمانان، ورزشکاران، پیشکسوتان و فعالان عرصههای ورزشی، با تشکر عمیق از ورزشکاران و مربیان افتخارآفرین کشور، رفتارهای احترامبرانگیز آنان در میدانهای ورزشی را تجلیدهنده چهره برجسته ملت ایران خواندند و با تاکید بر ضرورت رسیدگی مسؤولان به زندگی قهرمانان ورزشی، افزودند: رژیم صهیونیستی در حادثه توفان الاقصی به دست حماس ضربه فنی شد و با همه جنایاتش نتوانست این شکست سنگین را جبران کند و در آینده هم نخواهد توانست. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنهای ضمن شیرین دانستن جلسهشان با ورزشکاران با قدردانی از عزم و اراده و سختکوشی مدالآوران گفتند: همچنین از آن بانوی محترمی که با حجاب کامل پرچمدار کاروان ایران در بازیهای آسیایی شد و آن بانوی ورزشکاری که هنگام اهدای مدال حاضر نشد با مرد نامحرم دست بدهد و نیز آن بانویی که با کودک خود روی سکوی مدالآوری رفت و با حرکت نمادین خود، احترام به خانواده و مادر را در دنیا برجسته کرد، صمیمانه تشکر میکنم. ایشان اینگونه رفتارها را دارای ارزشی معادل خود ورزش خواندند و افزودند: سجده کردن، دست به دعا برداشتن، بوسه بر پرچم و کارهای دیگری که تشخص ورزشکار ایرانی - اسلامی و چهره «شاخص دارای منطق و اعتماد به نفس» ملت ایران را به جهانیان نشان میدهد، شایسته قدردانی حقیقی است. رهبر انقلاب با تشکر از تیم ملی فوتبال که به نشانه دفاع از مظلوم در مسابقات چهارجانبه فوتبال در اردن با چفیه به میدان رفت، گفتند: همچنین از ورزشکارانی که مدالهای خود را به کودکان غزه و شهیدان فاجعهآفرینی صهیونیستها در یک بیمارستان اهدا کردند و ورزشکارانی که از رویارویی با ورزشکاران رژیم صهیونیستی خودداری میکنند تقدیر و تشکر میکنم.
حضرت آیتالله خامنهای اینگونه رفتارهای تحسینبرانگیز را بخشی از قدرت ملی ایران برشمردند و گفتند: ورزشکاران اغلب کشورها برای ملت خود افتخارآفرینی میکنند اما این رفتارهای زیبا و پرمعنا بالاتر از افتخارات ورزشی است، چرا که افتخارات انسانی است. رهبر انقلاب به خاطر شاد کردن دل ملت نیز از قهرمانان تشکر ویژه کردند و گفتند: برای من خیلی مهم است که شما با مدالهای رنگارنگ خود ملت را شاد و سرافراز میکنید.
حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر اینکه ایران قوی باید ورزش قوی داشته باشد، به توصیههای خود در جلسات عمومی و یا خصوصی با مسؤولان ورزش اشاره کردند و افزودند: آن مسائل و نکاتی که وزیر ورزش در این جلسه گفت باید یک به یک پیگیری جدی شود. رهبر انقلاب اتخاذ تدابیر درست در انتخاب مربی و ترکیب تیمهای ملی و مراقبت برای جلوگیری از بروز آفاتی نظیر «فساد اقتصادی، تشکیل مافیای داخلی و مشکلات اخلاقی» را از وظایف مسؤولان ورزشی کشور خواندند.
ایشان افزودند: رفع مشکلات ورزشی و پاسخ به سوالات قدیمی مانند نقش دولت در ورزش، خصوصیسازی، قراردادهای ورزشی و مربی خارجی، به برنامهریزی مبتنی بر اصول حرفهای نیاز دارد تا یکبار برای همیشه پاسخ این سوالات مشخص شود.
رسیدگی به وضع زندگی ورزشکاران نکته دیگر مورد تاکید رهبر انقلاب در این دیدار بود.
ایشان گفتند: نمیشود از ورزشکاران برای افتخارآفرینی در مسابقات جهانی توقع داشت اما با نیازهای آنان رفتار مناسبی نداشت، بنابراین مسؤولان به گونهای عمل کنند که ورزشکاران در سطح قابل قبولی درباره زندگی خود اطمینان خاطر داشته باشند که مهمترین آنها مسکن و اشتغال است. نشست و برخاست صمیمانه با ورزشکاران رشتههای مختلف و شنیدن درد دلها و پاسخگویی به آنان، توصیه دیگر رهبر انقلاب به مسؤولان ورزش کشور بود. رهبر انقلاب در ادامه، ورزشکاران را مخاطب توصیههای خود قرار دادند و با تأکید بر اینکه محبوبیت و شهرت، مسؤولیت سنگینی به دنبال میآورد، گفتند: گفتار، رفتار و نوع زندگی چهرههای ورزشی برای بسیاری از جوانان الگو است و میتواند بر آنان تأثیر سازندهای بگذارد، اگرچه عکس آن هم ممکن است، بنابراین ورزشکاران باید در این زمینه کاملا مراقبت کنند. ایشان در توصیهای دیگر، ورزشکاران را به قدردانی و شکر نعمت خدادادی توانایی جسمی و قدرت عزم و اراده فراخواندند و گفتند: شکر این نعمتهای الهی موجب افزایش آنها خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش پایانی بیاناتشان، به بیان نوعی جمعبندی از حوادث اخیر غزه در قالب یک تعبیر ورزشی پرداختند و گفتند: رژیم صهیونیستی در حادثه توفان الاقصی ضربه فنی شد و حماس نه بهعنوان یک دولت و کشورِ با امکانات زیاد، بلکه به عنوان یک گروه مبارز توانست رژیم غاصب صهیونیست را با آن همه امکانات ضربه فنی کند. ایشان با اشاره به ناتوانی صهیونیستها برای خارج شدن از زیر بار فشار و ننگ این شکست مفتضحانه، افزودند: آنها برای جبران، در بیمارستانها و مدارس غزه قدرتنمایی میکنند اما این کار مشابه کار ورزشکاری است که در میدان شکست خورده اما برای تلافی با حمله به طرفداران تیم مقابل، به آنها فحاشی و کتککاری میکند. رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه باخت سنگین رژیم صهیونیستی با این جنایات جبران نخواهد شد، گفتند: بدانند که این ظلم و بیرحمیها بیپاسخ نخواهد ماند و بمبارانها عمر رژیم غاصب را کوتاهتر خواهد کرد.
ایشان با اشاره به خودداری تحسینبرانگیز ورزشکاران ایرانی از مسابقه با نمایندگان رژیم صهیونیستی، افزودند: امروز همه دنیا علت این کار ورزشکاران ما را فهمیدهاند چون آن افراد برای یک رژیم تروریست و جنایتکار به میدان میآیند.
ایشان در بخش دیگری از بیاناتشان با انتقاد شدید از مسؤولان مراکز جهانی ورزش که تحت تسلط قدرتهای مستکبر قرار دارند، افزودند: آنان که در اقدامی سیاسی به بهانه جنگ، یک کشور را از حضور در همه میدانهای ورزشی محروم میکنند، اکنون ۵ هزار کودک شهید فلسطینی را نادیده میگیرند و به بهانه پرهیز از دخالت سیاست در ورزش، رژیم صهیونیستی را به علت نسلکشی و جنایات جنگی محکوم و محروم نمیکنند که امیدواریم روزی به این اقدامات تبعیضآمیز رسیدگی عادلانه شود. ایشان همچنین با تشکر از ورزش باستانی زیبای تعدادی از نوجوانان و جوانان در آغاز این دیدار گفتند: همانگونه که سالهای قبل به مسؤولان ورزشی گفته شد، ورزش باستانی ظرفیت تبدیل به یک ورزش بینالمللی را دارد و باید در این مسیر تلاش شود.
در ابتدای این دیدار، وزیر ورزش و جوانان با اشاره به جلوههایی از دفاع ورزشکاران کشورمان در میادین جهانی از مظلومان غزه و همچنین نمونههایی از اقدامات نمادین و معنوی آنها، گزارشی از مدالآوری کاروانهای ایران بیان کرد و دستیابی به جایگاه دوم در بازیهای پارآسیایی با کسب ۱۳۱ مدال را کار کارستان ورزشکاران جانباز و توانیاب کشورمان دانست. آقای کیومرث هاشمی همچنین از برنامهریزی برای بهبود وضعیت رفاه و معیشت قهرمانان، گسترش ورزش همگانی، توسعه عدالتمحور امکانات و تجهیزات ورزشی و تدوین سند ملی ورزش کشور خبر داد. در این دیدار همچنین معصومه زارعی، کاپیتان تیم ملی والیبال نشسته بانوان ایران و امیرحسین زارع قهرمان ملیپوش کشتی آزاد به بیان دغدغههایی درباره حل مشکل مسکن ورزشکاران، توسعه زیرساختهای ورزشی و افزایش اعتبارات حوزه ورزش پرداختند.
ارسال به دوستان
به اندازه خودمان صدای مظلوم باشیم
آرش میراسماعیلی*: همیشه دیدارهای ما با رهبر معظم انقلاب حال و هوای خاص خودش را داشته است اما حقیقتا دیروز فضا آنقدر ورزشی و خودمانی بود که خودم به شخصه در طول همه این سالها تا به حال نمونهاش را تجربه نکرده بودم. حضور پرتعداد ورزشکاران عزیز کشورمان و مسؤولان ورزشی فضا را به گونهای تداعی میکرد که احساس میکردیم در یکی از اردوهای ورزشی خودمانی هستیم تا در یک فضای رسمی سیاسی. از سویی بیشتر بیانات رهبر انقلاب درباره ورزش بود و حتی وقتی به موضوع غزه و جنایات این روزهای رژیم صهیونیستی اشاره کردند، باز هم پیوستهای ورزشی را به آن افزودند تا بچهها بخوبی موضوع را درک و تحلیل کنند که استفاده از عبارت «ضربه فنی» صهیونیستها توسط حماس در روز 7 اکتبر، بارزترین آنها بود. آقا در بعضی موارد آنچنان تخصصی و موشکافانه به اتفاقات اشاره میکردند که شنونده درجا متوجه میشد ایشان همه این صحنهها را شخصا دنبال کرده و دیدهاند. وقتی ورزشکار ببیند اینچنین افتخارآفرینی و تلاشش توسط رهبر انقلاب دیده و رصد میشود، صدچندان روحیه میگیرد.
نشست دیروز نشان داد ورزش دیگر موضوع دسته چندم سابق نیست. ایشان درباره ورزش و لزوم قوی بودنش آنقدر تاکید داشتند که ما به عنوان متولیان کار، حقیقتا احساس کردیم باید تلاش را بیش از پیش کنیم. ایران قوی باید ورزش قوی داشته باشد و بدون شک این وظیفه ما را دوچندان میکند.
موضوع مهم دیگر که بنده به شخصه چه در دوران قهرمانی چه در کسوت مدیریت ورزش، با پوست، گوشت و استخوان آن را لمس کردهام، اهمیت مواجه شدن با بحث مظلومیت فلسطین است. حضرت آقا صریحا حرفی را زدند که موضوع مغفول مهم در ورزش امروز جهان است. دنیا عادت کرده شعار جدایی ورزش از سیاست را سر بدهد اما استانداردهای دوگانه در این بین میبینیم.
نهادهای بینالمللی ورزش، به محض وقوع جنگ روسیه و اوکراین، برخوردهای سخت و چکشی با ورزش روسیه داشتند و حقیقتا دیگر مجازاتی نبود بر این کشور اعمال نشود اما 46 روز از تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه گذشته و بیش از ۵ هزار کودک به شهادت رسیدهاند؛ دریغ از یک توجه کوچک و یک اخطار ولو فرمایشی. تازه اگر کسی به متجاوز معترض شده باشد او را محکوم و تنبیه کردهاند!
در این بین وظیفه ورزشکار مسلمان ایرانی و حتی ورزشکاران غیرمسلمان خارجی این است که به سهم خویش صدای مظلوم باشند. فدراسیون جودو 4 سال سخت را به خاطر تعلیقهای بینالمللی پشت سر گذاشت اما امروز مشخص شده ما در سوی حق ایستاده بودیم. آنچه رهبر معظم انقلاب بر زبان آوردند، عین حقانیت جودو و دیگر ورزشکارانی بود که به اندازه سهم خود، دینشان را نسبت به مردم مظلوم سرزمین فلسطین ادا کردند. اینکه فلان سازمان و نهاد جهانی ورزش همچنان چشم و گوشش را بر واقعیتهای امروز فلسطین و جنایات بیحد و مرز صهیونیستها ببندد، دلیلی بر انفعال ما نیست. ما هر کدام وظیفه داریم ولو به اندازه خودمان، صدای مظلوم باشیم. صدای کودک چند سالهای باشیم که چند برابر وزنش، بمب روی او میافتد و شهید میشود. صدای همه آنهایی باشیم که بیصدا هستند. دنیا چشم و گوشش را بسته اما این به آن معنا نیست که ما هم کور و کر باشیم. از سوی دیگر باید «دیپلماسی ورزش» را بیش از گذشته فعال کنیم تا به همین سادگی نتوانند قوانین دوگانه خودشان را به ورزشکاران آزاده جهان تحمیل کنند. ما نه از تعلیق هراس داشتیم و نه این مباحث باعث عقبنشینیمان میشود اما باید در جبهه دیپلماسی ورزش با اتحاد مسلمانان، مانع برخوردهای گذشته شویم. مردم دنیا در موضوع اوکراین و فلسطین همه آنچه را باید میدیدند، دیدند. ورزش تا مغز استخوان سیاسی شده و با این شعار نمیشود مانع عدالتخواهی هیچ ورزشکاری در هیچ جای جهان شد.
شاید تا چندی قبل تردیدهایی با توجه به تبلیغات رسانههای غرب وجود داشت اما حالا با جنایات صهیونیستها در غزه، حجت بر همه تمام شده است. ترس از تعلیق و نگرانی از برخورد فلان نهاد بینالمللی ورزش، بهانهای برای عقبنشینی و سکوت ما نیست. به شخصه خودمان در فدراسیون جودو، هزینههای گزافی را دادهایم اما در ادامه مسیر نیز همین راه را پیش خواهیم رفت تا جهان ما را به بیتفاوتی محکوم نکند.
رئیس فدراسیون جودو *
ارسال به دوستان
به سمت گام نهایی
حسین پاک*: پس از گذشت ۴7 روز از آغاز عملیات توفان الاقصی توسط جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با واسطهگری قطر و نظارت مصر و ایالاتمتحده آمریکا آتشبس موقت میان حماس و رژیم صهیونیستی برقرار شد. نوشتن این مقاله را در حالی آغاز میکنم که ۴۵ روز از حضور من در جبهه شمال فلسطین اشغالی و جنوب لبنان میگذرد. دیروز برای نخستینبار شاهد یک نبرد تمامعیار در تمام ساعات روز میان حزبالله و رژیم صهیونیستی در تمام نوار مرزی و گاه عمق اراضی طرفین بودیم. به جرات میتوان گفت دیروز جبهه شمالی شاهد یک جنگ تمامعیار بود و کنترل آن از دست 2 طرف درگیری خارج شده بود، بویژه پس از اینکه رژیم صهیونیستی یک گروه خبری شبکه المیادین و 2 خودروی شهروندان لبنانی را هدف قرار داد. حزبالله پس از این حملات ۱۹ بار به مواضع رژیم صهیونیستی در مرز و عمق اراضی اشغالی هجوم برد که مهمترین آن را میتوان هدف قرار دادن کارخانه صنایع نظامی رافائل و یک مقر اطلاعاتی ارتش رژیم برشمرد. این در حالی است که مقاومت اسلامی فلسطین پاسخ رسمی خود درباره بندهای مذاکره شده از ابتدای مذاکرات را به واسط قطری تسلیم کرده بود تا پس از آن مورد بحث در کابینه جنگ رژیم صهیونیستی قرار گیرد که در نهایت نیز کابینه تلآویو آن را پذیرفت. به جرات میتوان گفت حماس و همپیمانانش در محور مقاومت بویژه حزبالله و انصارالله در حال تحقق یک پیروزی تاریخی بر اساس الگوی دستاوردهای نقطهای هستند. بر این اساس مقاومت در فلسطین پس از وارد کردن تلفات سنگین و به اسارت درآوردن تعداد بالایی از صهیونیستها در کنار پیشروی به داخل اراضی اشغالی به مدت چند روز - که در مجالهای بعدی میتوان درباره ابعاد آن نوشت - توانست سطح جدیدی از قواعد درگیری (قواعد اشتباک) را بر دشمن تحمیل کند. به علاوه حزبالله لبنان نیز توانست تمام ۴۶ پایگاه رژیم در طول مرز بیش از ۱۰۰ کیلومتری جنوب لبنان و شمال فلسطین اشغالی را چندین بار مورد هدف قرار داده و توان نظامی، جاسوسی و اطلاعاتی رژیم را در نوار مرزی تا عمق ۷ کیلومتر در اراضی اشغالی از کار بیندازد. این یعنی دستاوردی بزرگتر از جنگ ۳۳ روزه بدون آنکه خسارتی مانند آن جنگ به لبنان وارد شود. همچنین عملیات کمنظیر حزبالله در جنوب باعث مهاجرت معکوس نزدیک یکصد هزار شهرکنشین صهیونیست تا عمق 50 کیلومتری مرز با لبنان شد که بسیاری از آنها رسما اعلام کردند حتی با پایان جنگ حاضر به بازگشت به سرزمینهای اشغالی در شمال فلسطین نیستند. این میتواند بزرگترین ضربه به 2 رکن اساسی رژیم صهیونیستی یعنی «امنیت و زندگی بهتر» باشد؛ وعدهای که شهرکنشینان با آن از سراسر دنیا به سرزمینهای اشغالی مهاجرت کردهاند و حالا در شهرکهای شمالی و شهرکهای غلاف غزه به محاق رفته است. در این میان انصارالله یمن با چند عملیات مهم توانست توازن اجتماعی و سیاسی خود در جهان عرب را برقرار کرده و به یک عامل تعیینکننده در مهمترین مساله سیاسی - امنیتی منطقه تبدیل شود. با ورود به ساعات اولیه آتشبس ۴ روزه یقین دارم اگر مقاومت در منطقه بتواند دستاوردهای نقطهای را ادامه دهد و حماس در غزه از تغییر دموگرافیک جلوگیری کرده و تلفات دشمن را افزایش دهد، مقاومت یک گام بسیار بزرگ به سمت «گام نهایی» خواهد برداشت و این پیروزی نقش بسیار مهمی در معادلات آینده منطقه غرب آسیا ایفا خواهد کرد. توافق برای آتشبس موقت بین حماس و رژیم صهیونیستی نشان داد اسرائیل در این 46 روز هیچ دستاوردی جز کشتار مردم نداشته است. همانطور که در مرز لبنان و سرزمینهای اشغالی هیچ دستاوردی نداشت و 3 خبرنگار لبنانی را به شهادت رساند تا به نوعی اعتراف کند هیچ دستاورد ملموسی نداشته است. رژیم صهیونیستی در حمله به بیمارستان شفا نیز قصد داشت اینطور القا کند که مقاومت را از بین برده است ولی در جوامع بینالملل نتیجه عکس داد و کشورهای غربی را هم به واکنش در مخالفت با آنها واداشت. در پایان باید گفت آتشبس موقت نشان داد اسرائیل جایی در آینده غرب آسیا ندارد و این موضوع از درگیریهای جنوب لبنان مشخص است.
خبرنگار حاضر در مرز لبنان و سرزمینهای اشغالی *
ارسال به دوستان
ابطال مدل حکمرانی غرب در جنگ غزه
حنیف غفاری: «دولت/ ملت» یا «دولت/ شهروند» به نوع خاصی از دولتسازی در نظام بینالملل اطلاق میشود که در آن، دولتها مشروعیت سیاسی خود را از اعمال حاکمیت به نام یک ملت در سرزمینی دارای حاکمیت احراز میکنند. جامعهشناسان، سیاستمداران، تاریخنگاران و متخصصان شاخههای گوناگون علوم انسانی معمولا از زاویه دید یکسانی به مفهوم دولت/ ملت و مصادیق آن نمینگرند. با این حال در دنیای غرب، دولت/ ملت مدل و پدیدهای مدرن محسوب میشود که به قول ماکس وبر، عقلانی شدن ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، معلول تحقق آن است. در رویکرد رئالیستی و لیبرالیستی غالب در جهان غرب، دولت دارای عقلانیت است و قدرت گزینشگری دارد و ملت نیز تابعی از دولت محسوب میشود.
۱ـ بدون شک یکی از مهمترین آثار و تبعات تحولاتی عمیق مانند جنگ غزه، اثبات مرزبندی کاذب عقلانیت دولتی و کنشگری شهروندی در آمریکا و اروپاست. پس از وقوع جنگ غزه و آغاز نسلکشی وقیح و فاجعهبار صهیونیستها و استمرار جنایات از قبیل بمباران بیمارستان المعمدانی، اردوگاه جبالیا و مدرسه الفاخوره، ملل غرب رسما روایتگری و حتی استراتژی دولتهای خود را که بر مبنای حمایت مطلق از صهیونیستها شکل گرفته بود، پس زدند و به جای آنکه تسلیم تصویرسازی کاذب و تبلیغاتی لابیهای آشکار و پنهان قدرت سیاسی از ماجرای تلخ غزه شوند، این تصویر مجازی را منهدم کردند.
شهروندان آمریکایی و اروپایی در تظاهرات میلیونی لندن یا تظاهرات صدها هزار نفری در واشنگتن و برلین و پاریس، دال مرکزی مدل دولت/ ملت یا همان «دولت ملی» که «عقلانیت دولتها»ست را به چالش کشیدند تا جایی که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس ناچار شدند تحت تاثیر جهتگیری افکار عمومی کشورهایشان، مواضع سلبی خود در قبال انعقاد هرگونه آتشبس در نوار غزه را تغییر دهند و حتی با صدور بیانیههایی، پس از حمایت ۴۶ روزه از جنایات فجیع رژیم اشغالگر، از تفاهم آتشبس ۴ روزه استقبال کنند! صورت ماجرا مشخص است؛ دولتهای غرب دیگر نه بازیگرانی مبتکر و خلاق هستند و نه نمادهای عقلانیت و نقاط ثقل اتکای شهروندان خود محسوب میشوند. قطعا یکی از آثار پسینی جنگ غزه که در آینده نزدیک آثار خود را نمایان خواهد کرد، تشدید منازعات تئوریک در غرب بر سر مدلهای حکمرانی و دالهای گفتمانی و مرکزی منهدم شده است. این یک زنگ خطر محض برای پوزیتیویستها و اثباتگرایان و فراتر از آنها، حکمرانان غرب خواهد بود.
۲ـ تبلور لمپنیسم و پوپولیسم در غرب و عادت تاریخی شکل گرفته پس از جنگ دوم جهانی در آمریکا و اروپا جهت تشکیل شبکه حامی/ پیرو، جایی برای تبلور عقلانیت در روش حکمرانی سیاستمداران این کشورها باقی نگذاشته است. در چنین شرایطی، دلیلی برای پذیرش اصالت دولتهای فاقد عقلانیت و حامی ظلم در نظام بینالملل وجود ندارد. این همان درس بزرگی است که ملتها در جریان حمایت غیورانه و مسؤولانه خود از فلسطینیان، به سیاستمداران پرادعای غربی دادند.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با حسن هانیزاده درباره نقش دیپلماسی تهران در تقویت موضع مقاومت
دیپلماسی میدانی ایران
گروه سیاسی: مساله غزه و جنایاتی که رژیم صهیونیستی علیه مردم بیگناه فلسطین انجام میدهد، به موضوعی جهانی شده تبدیل شده است. مردم سراسر جهان با تجمعات انبوه به حمایت از مردم فلسطین پرداخته و آنچه را که رژیم صهیونیستی در حال رقم زدن آن است، محکوم کردهاند.
در این بین دولتهای غربی برخلاف مطالبه مردم خود که توقف جنایات رژیم صهیونیستی است، به حمایت از این رژیم پرداخته و حتی کمکهای نظامی و لجستیکی را نیز در اختیار صهیونیستها قرار دادند. با این حال سیر ناکامیهای رژیم صهیونیستی در زمینگیر کردن مقاومت فلسطین، باعث شد تلآویو تن به آتشبس بدهد. در چنین شرایطی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلیترین و مهمترین حامی مردم و مقاومت فلسطین، گامهای مهمی برای محکومیت رژیم صهیونیستی در مجامع بینالمللی برداشته است. پس از حضور فعالانه در نشست اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی، رئیسجمهوری اسلامی ایران این بار در نشست اضطراری بریکس، با ارائه پیشنهادهایی خواستار برخورد با جنایات اسرائیل در غزه شد. در همین رابطه «وطن امروز» با دکتر حسن هانیزاده، کارشناس مسائل بینالملل به گفتوگو نشست.
***
* نشست اضطراری بریکس با محوریت جنگ غزه روز سهشنبه به پیشنهاد جمهوری اسلامیایران برگزار شد. این مساله را که بریکس به عنوان یک نهاد اقتصادی، درباره یک مساله نظامی - امنیتی ورود کرده چطور تحلیل میکنید و اساسا نسبت این مساله با بحث ایستادگی بریکس در برابر هژمون غرب چیست؟ ضمن اینکه دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در این نشست و ارائه پیشنهادهای هفتگانه چطور قابل بررسی است؟
در واقع بریکس یک نهاد کاملا اقتصادی است که قدرتهای بزرگی در آن به لحاظ اقتصادی حضور دارند. وجود روسیه، هند، چین، برزیل و آفریقای جنوبی و بعد از آنها ایران، همچنین کشورهای دیگری مثل مصر، آرژانتین، عربستان و امارات اهمیت این نهاد بینالمللی را نشان میدهد. پس این مجموعه بنا بر حضور چنین کشورهایی عملا در بعد اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. اخیرا بنا بر پیشنهاد ایران نسبت به تشکیل یک نشست اضطراری پیرامون جنگ غزه، این سازمان اقتصادی به سمتی حرکت کرد که از یک نهاد اقتصادی صرف، به نهادی تاثیرگذار در حوزه سیاسی، امنیتی و نظامی مبدل شود. بریکس با حضور ایران و سایر قدرتهای اقتصادی و امنیتی به تراز بالایی برای تصمیمگیریهای جهانی تبدیل شده است؛ آن هم به موازات کشورهای صنعتی و کشورهای G7. در این شرایط ایران به عنوان یکی از اعضای جدید بریکس که از قضا پیشنهاد برگزاری این جلسه را هم داده بود، نقش مهمی در این نشست اضطراری ایفا کرد. رئیسجمهور اسلامی ایران، با تکرار پیشنهادهایی که در اجلاس مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب داده بود، بر این امر صحه گذاشت که ایران برای تحقق پیشنهادهایی که در حمایت از مردم فلسطین ارائه داده بود، از تمام ابزارهای دیپلماتیک خود استفاده کرده و مستقیما میتواند در آینده منطقه و جهان نقش بازی کند.
* آتشبس و عقبنشینی رژیم صهیونیستی با پذیرش شروط ارائه شده از سوی نیروهای مقاومت را چطور ارزیابی میکنید؟ آیا این مساله شکست سیاسی دیگری برای رژیم صهیونیستی است؟
حماس با صدور بیانیهای از دستیابی به توافق آتشبس انساندوستانه (آتشبس موقت) به مدت ۴ روز خبر داد. این آتشبس در حالی برقرار شد که نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی تا پیش از پذیرش توافق آتشبس مذکور، از پذیرش هرگونه توافق خودداری میکرد و صهیونیستها مدعی شده بودند قادر به تصرف نوار غزه در یک مدت کوتاهند. آنها همچنین مدعی شده بودند در یک فرآیند زمانی ۱۰ روزه حماس و جهاد اسلامی را نابود خواهند کرد اما در نهایت مجبور به عقبنشینی شدند و زیر فشار شکست نظامی و اطلاعاتی، همچنین فشار افکار عمومی مجبور شدند در نهایت پیشنهادهای ارائهشده از سوی حماس را بپذیرند. ایران با این سیاست توانست اسرائیل را دچار یک شکست سیاسی بزرگ کند، بنابراین آنچه طی هفتههای اخیر رخ داد موجب شد رژیم صهیونیستی وارد چرخه فروپاشی شود. گزارشهایی که اکنون منتشر شده، نشان میدهد یک میلیون نفر از صهیونیستها و یهودیهای ساکن اراضی اشغالی که دارای تابعیت دوگانه هستند، آماده خروج از اراضی اشغالیاند و این عملا شکستی بزرگ بر پیکره رژیم صهیونیستی تلقی خواهد شد. علاوه بر این، شکست نظامی، اطلاعاتی و سیاسی رژیم صهیونیستی به مفهوم شکست آمریکا و کشورهای اروپایی هم خواهد بود. در این میدان دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور تاثیرگذار و یکی از بازیگران پرقدرت منطقه، معادلات را به نفع جبهه مقاومت و در کنار مجاهدان حماس و جهاد اسلامی تغییر داد. مشخصا هم جملگی این اتفاقات نشان داد بدون ایران نمیتوان به یک صلح پایدار در منطقه دست یافت. حماس و جهاد اسلامی با مقاومت ۴۷ روزهای که از خود نشان دادند، با وساطت قطر و مصر آتشبس را برقرار کردند. رژیم صهیونیستی ابتدا علاقهای به پذیرش پیششرطها نداشت. آنچه باعث شد سران رژیم صهیونیستی ناچار به پذیرش این مفاد شوند، به شکست نظامی آنها در میدان بازمیگردد. اسرائیل طبق گزارشهای موثقی که وجود دارد، طی ۴۷ روز گذشته ۲۰۰۰ کشته و ۷۰۰۰ زخمی داده است، همچنین ۱۸۰ تانک مرکاوای ارتش اسرائیل هم در جریان این جنگ منهدم شد که جملگی این اتفاقات در طول تاریخ ارتش رژیم صهیونیستی بیسابقه است.
پس رژیم صهیونیستی به دلیل شکست اطلاعاتی و نظامی ناچار شد آتشبس را بپذیرد، ضمن اینکه آتشبس هیچگونه امتیازی را برای اسرائیل به همراه نداشت و پیشنهادها تماما از سوی حماس ارائه شد.
* پذیرش آتشبس از سوی رژیم صهیونیستی علاوه بر شکستی که برای اسرائیل به همراه داشت، حامیان غربیاش را هم دچار چالش و یک نوع عقبنشینی کرد. آن هم از این جهت که آمریکا به همراه متحدان اروپاییاش از ابتدا با پذیرش آتشبس مخالف بودند. نظرتان درباره این مساله چیست؟
آمریکا و اروپاییها ابتدا با رژیم صهیونیستی همراهی کردند و کمکهای گسترده نظامی، اطلاعاتی و لجستیکی در اختیار اسرائیل قرار دادند و حتی جو بایدن هم ابتدا با آتشبس مخالفت کرده بود اما بعد که آثار شکست در ارتش رژیم صهیونیستی آشکار شد، آمریکاییها نسبت به ادامه حمایت از بنیامین نتانیاهو عقبنشینی کردند. دلیل این اتفاق هم آن بود که افکار عمومی به شدت آمریکاییها و اروپاییها را تحت فشار قرار داد. مردم با حضور انبوه در خیابانها اعتراض و خشم خود را نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی، نسلکشی مردم فلسطین و سیاست منفعلانه مقامات خود، اعلام کرده و در نهایت هم منجر به عقبنشینی مقامات خود شدند. پس این شکست هم برای آمریکا هم برای اروپا و هم رژیم صهیونیستی یک شکست سیاسی محسوب میشود.
* نظرتان پیرامون تور منطقهای وزرای خارجه کشورهای عربی و اسلامی چیست؟ به سبب رخ دادن تحولات سریع در غزه آن هم با بازیگری مهم کشورهایی چون ایران و قطر، چنین اقداماتی چه تاثیر و اهمیتی در قبال آنچه ممکن است در آینده حادث شود، خواهد داشت؟
علاوه بر این، حتی نشست مشترک سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض با شکست مواجه شد. به این دلیل که عربستان و کشورهای منطقه در وقایع اخیر، نقش تاثیرگذاری نداشته و عملا در مقایسه با دیپلماسی عالی جمهوری اسلامی ایران، نقشی کاملا حاشیهای و کمرنگ داشتند. آنچه از دل این اتفاقات میتوان استنباط کرد این است که مسلما یگانه بازیگر منطقه ایران است؛ ایران است که میتواند نقشه راه آینده منطقه غرب آسیا را ترسیم کند. ایران است که با اتکا به قدرت و ابزارهای بازدارندهای که در اختیار دارد، میتواند تراز بالایی در تصمیمگیریهای جهانی از خود نشان دهد. پس طبق این الگو رفتوآمد وزرای خارجه برخی کشورهای عربی و اسلامی در شرایط اخیر غزه چندان موثر نبود و عملا در حاشیه سایر تحولات قرار گرفت.
ارسال به دوستان
اعلام پایان جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور بعد از 22 دوره برگزاری
دیگر برای جشنوارهای کفشها را در نمیآوریم
محمدرضا اسماعیلی: عمرش 22 سال بود؛ شاید در ابتدا بگوییم سن بسیار پایینی است اما در میان جوایز ادبی کشور پیشکسوت بود.
چرا نام یک جایزه ادبی که در بستر مسجد شکل گرفت به نام شهید است؟ شهید حبیب غنیپور هم خود اهل قلم بود. وی یکی از اعضای نویسندگان این مسجد بود که سال 59 فعالیت ادبی خود را با انتشار کتاب «سوره بچههای مسجد» شروع کرد و با تحصیل در رشته ادبیات دانشگاه شهید بهشتی، این راه را ادامه داد. شهید غنیپور چند بار عازم جبهه شد و سرانجام در عملیات کربلای 5 به شهادت رسید و به همین دلیل، این جایزه به نام او متبرک شده است و در سالروز عملیات کربلای 5 اختتامیه این جایزه ادبی در مسجد برگزار میشد.
لازم است درباره تنها مسجد تربیتکننده قصهنویس به دهه 50 بازگردیم؛ اواسط دهه 50، به همت زندهیاد امیرحسین فردی، نویسنده و مدرس نویسندگی که سال 92 درگذشت، محافل داستانخوانی و قصهگویی در کتابخانه مسجد جوادالائمه(ع) در یکی از محلههای جنوب غرب تهران محله سی متری جی برگزار میشد. وی از موسسان شورای نویسندگی مسجد جوادالائمه(ع) بود. مرحوم فردی در این مسجد که کتابخانهای با 7 هزار عضو داشت، تلاش کرد ذائقه مخاطبان و کتابخوانان را تغییر دهد؛ در دورهای که ادبیات انقلاب اسلامی به این سطح بلوغ نرسیده بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، جلسههای داستاننویسی دوشنبههای هر هفته با حضور اعضای فعالتر و علاقهمندان داستاننویسی، آغاز شد و رونق خاصی به فعالیتهای این جمع بخشید. جلسات صمیمی و پرشورِ این گروه یادگیرنده، 18 سال دوام داشت که حاصل آن معرفی چندین نویسنده و منتقد ادبی به جامعه ادبیات داستانی ایران بود.
سال 1365 که حبیب غنیپور به شهادت میرسد در همان روزها یکی از دوستانش یعنی امیرحسین فردی ایده برپایی یک جایزه ادبی را میدهد و این ایده بعد از 11 سال یعنی سال 1376 اجرایی میشود؛ دورهای که فقط جایزه کتاب سال برگزار میشد و در بدنه ادبیات انقلاب هیچ جایزهای به این رسمیت و البته مردمی آغاز به کار نکرده بود.
از سال 1376 تا همین دیروز که 22 دورهاش به طور خیلی ساده برگزار شد، این جایزه آثاری را در ۳ بخش رمان بزرگسال، رمان نوجوان و کودک معرفی میکرد. البته این جایزه مرامنامه داشت! که در بندهایی از این مرامنامه آمده است منتخب این جشنواره، همواره از میان کتابهایی خواهد بود که با مضامین اعتقادی و اخلاقی شهید مغایر نباشد. این جشنواره بیتوجه به نام ناشر و نویسنده و خطفکری و سیاسی آنها آثار را بررسی میکند، از حیثیت ادبیات داستانی دفاع و آثاری را به جامعه معرفی میکند که ادبیات اثر از وجوه مختلف برجسته باشد.
جایزه ادبی غنیپور در کنار جایزه ادبی جلال و کتاب سال که بودجههای دولتی دارند، رشد کرد اما چون در بستر مسجد برگزار میشد جایگاه ویژهای در میان نویسندگان پیدا کرد. ویژگی جشنواره حبیب غنیپور این بود که در مسجد برگزار میشد و تنها جشنواره مسجدی دنیا بود.
با توجه به مستقل بودن جایزه شهید غنیپور، جوایزش هر سال بسته به شرایط متفاوت و گاهی به یک یا چند سکه، وجه نقد و گاه به چفیهای متبرک از سرزمین نینوا تغییر هویت یافته است. با این حال بسیاری از نویسندگان برگزیده، جایزه نقدی را تقدیم مسجد میکنند تا دوباره صرف مسائل فرهنگی شود.
صبح روز سهشنبه شورای نویسندگی مسجد جوادالائمه(ع) در بیانیهای طی ۴ بند فعالیتهای خود را مرور و بیان کردند و در بند آخر هم پایان جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور اعلام شد: «این شورا، با تحلیل چالشها و اولویتهای ادبیات داستانی معاصر ایران و با توجه به شرایط موجود و پیدایش نیازهای جدید مخاطبان، تصمیم گرفت همزمان با اعطای جوایز برندگان دوره بیستودوم، پایان فعالیت این جایزه را اعلام و از این پس، توان خود را صرف زمینههای دیگری کند که تربیت نسل جدید داستاننویسان و انتقال تجربه به نویسندگان نوقلم، از آن جملهاند...»
* معرفی بخش بزرگسال آخرین دوره جایزه
بنا بر اعلام دبیر جایزه کتاب سال شهید غنیپور به نقل از هیات داوران بخش رمان بزرگسال بیستودومین دوره این جایزه ادبی، کتاب خسرو شیرین نوشته خسرو باباخانی از انتشارات کتابستان معرفت در این بخش به عنوان کتاب سال انتخاب و معرفی شد.
به گزارش دبیرخانه این جایزه، محمد ناصری، عضو شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) و دبیر این دوره از جایزه اعلام کرد: داوران این بخش با مطالعه و رصد بیش از 1200 رمان منتشر شده در سال ۱۴۰۰ در ۳ مرحله به داوری پرداختند. در هر یک از جلسات و نشستهای داوری، تعدادی کتاب برای بررسی بیشتر به جلسات و مراحل بعدی داوران راه یافت. قضاوت این تعداد کتاب پس از داوری به معرفی ۴ رمان بهعنوان نامزد نهایی منجر شد: «خسرو شیرین»، نوشته آقای خسرو باباخانی؛
«نبودن»، نوشته آقای مهدی زارع؛
«19 تماس بیپاسخ»، نوشته خانم خدیجه خانی؛
«و تن دادم وطن»، نوشته خانم مریم بصیری.
* نتیجه نهایی
کتاب برگزیده سال: رمان «خسرو شیرین» نوشته خسرو باباخانی به دلیل پرداختی واقعگرایانه، تأملبرانگیز و دردناک از جنگ و آوارگی مردم جنوب و بویژه مردم نجیب آبادان و احترام ویژه به عشق و وفاداری، به عنوان کتاب سال جایزه شهید غنیپور معرفی میشود.
کتاب تقدیری: رمان 19 تماس بیپاسخ نوشته خدیجه خانی به دلیل توجه به موضوع بیماری پاندمیک «کووید-۱۹» و روایتی ساده از دلتنگی انسانها در هنگامه بلایا و نیازشان به یکدیگر، قابلتقدیر شناخته شد.
در پایان داوران گروه رمان جایزه شهید حبیب غنیپور، ضمن تقدیر از پدیدآورندگان رمانهای منتشر شده در سال ۱۴۰۰ اعم از نویسنده، ناشر، توزیعکننده و سایر عوامل دخیل در آمادهسازی یک رمان، از صمیم قلب به خادمان کتاب و ادبیات و داستان کشور، خسته نباشید و خدا قوت میگویند.
گفتنی است هیات داوران این دوره در بخش رمان بزرگسال، آقایان: ابراهیم زاهدی مطلق، مصطفی خرامان و گلعلی بابایی بودند.
«من و آقای همسایه» در بیستودومین جایزه کتاب سال شهید حبیب غنیپور برگزیده شد.
بنا بر اعلام دبیر این جایزه به نقل از هیات داوران بخش نوجوان بیستودومین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور، کتاب «من و آقای همسایه» نوشته علیرضا متولی از انتشارات بهنشر در این حوزه بهعنوان اثر برگزیده انتخاب و معرفی شد. به گزارش دبیرخانه این جشنواره، محمد ناصری، عضو شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) و دبیر این دوره از جایزه اعلام کرد:
داوران این بخش، از میان ۸۷۵ اثر - چاپ اول - منتشر شده در سال ۱۴۰۰، 19 عنوان را بعد از چند مرحله ارزیابی اولیه به مرحله نهایی آوردند. در این مرحله داوران پس از مطالعه دقیق و بحث و تبادلنظر و گفتوگو در جلسات حضوری سرانجام 4 اثر زیر را از میان این ۳۹ کتاب بهعنوان نامزدهای نهایی بخش رمان نوجوان معرفی کردند:
۱- شوپه، نوشته آریا یعقوبزاده از انتشارات قصه و داستان
۲- من و آقای همسایه، نوشته علیرضا متولی از انتشارات بهنشر
۳- پرواز اسب سفید، نوشته سیده عذرا موسوی از انتشارات بهنشر
۴- من ضامن، نوشته مصطفی خرامان از انتشارات بهنشر
هیات داوران بخش نوجوان معتقدند سال ۱۴۰۰، رمان نوجوان به لحاظ کمی و کیفی رشد چشمگیری نداشته که احتمالا یکی از دلایل آن شیوع کرونا و تبعات آن بوده است اما نباید از نظر دور داشت که این گروه سنی حساس که در مرحله بلوغ جسمی و ذهنی قرار دارند، بیش از هر چیزی به ادبیات پرمایه هویتساز و آگاهیبخش نیازمند هستند، لذا جا دارد مدیران فرهنگی و نظام تعلیم و تربیت کشور با فراهم کردن تمهیدات و تسهیلات مناسب، از ترویج ادبیات کودک و نوجوان –بویژه در سطح مدارس- به نحو موثر حمایت کنند، چرا که ادبیات غنی، بهترین رسانه برای ارتباط با مخاطب و موثرترین عامل بالندگی روحی و فکری
اوست.
* نتیجه نهایی بخش رمان نوجوان
هیات داوران بخش رمان نوجوان، کتاب «من و آقای همسایه»، نوشته علیرضا متولی را بهعنوان کتاب سال معرفی میکند که برخی دلایل آن عبارتند از: مخاطبشناسی مناسب و پرداختن به دغدغههای فکری و مسائل اجتماعی این گروه سنی، ایجاد کشش و خلق جهان داستانی جذاب و باورپذیر، شخصیتپردازی خوب و برانگیختن حس همزادپنداری در مخاطب. همچنین در این بخش کتاب «شوپه»، نوشته آریا یعقوبزاده، شایسته تقدیر دانسته شد.
توجه به موضوع حیاتی محیطزیست و خلق فضاهای طبیعتگرایانه زیبا و باشکوه در قالب روایتی دلنشین و پرماجرا از جمله دلایل این انتخاب بوده است.
گفتنی است هیات داوران این دوره خسرو باباخانی، حبیب یوسفزاده و محمدعلی قربانی بودند.
* معرفی برگزیدگان بخش کودک
بنا بر اعلام دبیر این جایزه و به نقل از هیات داوران بخش کودک بیستودومین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور، کتاب «یک دروغ کوچولو» و «دوست بزرگ، دوست کوچک» در این بخش بهعنوان آثار برگزیده انتخاب و معرفی شدند.
به گزارش دبیرخانه این جایزه، محمد ناصری، عضو شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) و دبیر این دوره از جایزه اعلام کرد: گروه داوری کودک جایزه شهیدحبیب غنیپور با مطالعه و پایش ۱۷۰۰ عنوان کتاب منتشرشده در سال ۱۴۰۰ پس از مرحله ریزش اولیه، ۵۶ عنوان کتاب را شایسته صعود به مرحله دوم داوری دانست. گروه داوران پس از مطالعه تطبیقی این آثار، 5 عنوان کتاب زیر را به عنوان نامزدهای دریافت جایزه معرفی کرد:
۱- یک دروغ کوچولو، شکوه قاسمنیا
۲- قلب فروزان مترسک، جمال اکرمی
۳- دوست بزرگ، دوست کوچک، کلر ژوبرت
۴- قلب سفید پدربزرگ، مسلم ناصری
۵- غروب بازی، لاله جعفری
* نتیجه نهایی
کتاب برگزیده سال: کتاب یک دروغ کوچولو، نوشته شکوه قاسمنیا، به دلیل خلق اثری با نگاه خلاق، تخیل هنری و زبان عاطفی و بهرهمندی هوشمندانه و ظریف از عناصر داستان کودک، در عین درونمایههای مناسب.
کتاب تقدیری: کتاب دوست بزرگ، دوست کوچک، نوشته کلر ژوبرت به دلیل بیان هنرمندانه و استفاده از شگردهای خلاق داستان کودک، در عین داشتن درونمایه عمیق. گفتنی است هیات داوران این دوره در بخش کودک، آقایان: ناصر نادری، محمدحسن حسینی و علیاصغر جعفریان بودند.
ارسال به دوستان
رژیم صهیونیستی به رغم مخالفتهای چندباره نتانیاهو، تن به آتشبس موقت داد
تکمیل پیروزی اکتبر با آتشبس نوامبر؛ شکست دوم
* آغاز آتشبس از ساعت 10 صبح امروز/ * بر اساس توافق آتشبس، 50 اسیر اسرائیلی با 150 زن و کودک فلسطینی در بند رژیم صهیونیستی مبادله خواهند شد
گروه بینالملل: نخستوزیر رژیم صهیونیستی 13 بار در 46 روز گذشته گفته بود این رژیم هیچ آتشبسی را نمیپذیرد و قصد دارد با حمله زمینی همهجانبه به نوار غزه، هم حماس را نابود کند، هم تمام 243 اسیر خود نزد مقاومت اسلامی را آزاد کند اما در نهایت بنیامین نتانیاهو مجبور شد شروط مقاومت برای آتشبس و تبادل زندانیان را بپذیرد و این توافق از امروز اجرایی خواهد شد. دیروز نخستوزیر قطر خبر از توافق بین حماس و رژیم صهیونیستی داد که بر اساس آن 50 اسیر زن و جوان زیر 19 سال اسرائیلی در مقابل 150 زن و کودک فلسطینی در بند رژیم اسرائیل تبادل خواهند شد. همچنین الجزیره قطر در گزارشی اختصاصی اعلام کرد طبق شروط مقاومت، رژیم صهیونیستی باید گشتزنی هوایی بر فراز غزه را متوقف کند و همچنین نیروهای خود را از جاده صلاحالدین که شمال و جنوب غزه را به یکدیگر متصل میکند عقب براند. همچنین طبق اعلام حماس، روزانه
4 کامیون سوخت، 2 کامیون گاز و 200 کامیون شامل آب و غذا و دارو از مرز رفح به غزه وارد میشود. موضوع بعدی این است که حماس اسرای اسرائیلی را به تلآویو تحویل نمیدهد و آنها را در مرز رفح به صلیب سرخ جهانی واگذار خواهد کرد. این توافق یک دستاورد بزرگ سیاسی و نظامی برای ۲گروه مقاومت اسلامی فلسطین یعنی حماس و جهاد اسلامی محسوب میشود. اسرائیل بیش از 40 روز به غزه از هوا، دریا و زمین حمله کرد. نتانیاهو در ابتدای جنگ اعلام کرد چند هدف برای این حمله ترسیم کرده است؛ ابتدا اینکه حماس و نیروهای مقاومت را نابود کند. دوم، بتواند اسرای اسرائیلی را آزاد کند و از همه مهمتر برای همیشه غزه را پاکسازی امنیتی کرده و خطر این باریکه را برای تلآویو از بین ببرد. اکنون که 6 هفته از حملات زمینی و هوایی اسرائیل به غزه میگذرد تلآویو نتوانسته هیچ اسیر اسرائیلی را آزاد کند و تنها جنازه یک زن اسرائیلی را در غزه یافته است. در حملات هوایی اسرائیل بیش از 70 اسیر اسرائیلی کشته شدند و اعتراضها به نتانیاهو بشدت افزایش یافت. از سویی یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل قول داده بود یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه را میکشد و حتی او را مرده متحرک خطاب کرده بود. حال اسرائیل نه تنها حماس را نتوانسته نابود کند، بلکه 70 نظامی این رژیم طبق گفته خود رژیم در بمبارانهای غزه کشته شدهاند و از سوی دیگر اسرائیل نتوانست هیچکدام از فرماندهان نظامی بزرگ القسام و حماس را دستگیر کند و همچنان موشکهای مقاومت تا تلآویو میرسد. بنابراین این تبادل یک شکست برای نتانیاهو محسوب میشود؛ شکستی که موجب شد حتی بن گویر، وزیر امنیت داخلی این رژیم در جلسه کابینه به این توافق رای ندهد. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بامداد دیروز در چهلوششمین روز از توفان الاقصی از دستیابی به توافق آتشبس با رژیم اسرائیل خبر داد و گفت طی این مدت، درگیریها و همچنین همه حملات ارتش رژیم اشغالگر متوقف خواهد شد. دقایقی پیش از اعلام این توافق، سازمان رادیو و تلویزیون رژیم اسرائیل گزارش داد کابینه این رژیم با توافق تبادل اسرا موافقت کرده است. خبرگزاری رویترز به نقل از دفتر نخستوزیری رژیم اسرائیل گزارش داد کابینه وزیران بنیامین نتانیاهو با توافق تبادل اسرا موافقت کرد و طی چهار روز آینده قرار است 50 اسیر صهیونیست که عمدتا زنان و کودکان هستند، آزاد شوند. به گفته منابع صهیونیست، همه وزیران کابینه نتانیاهو به جز سه وزیر وابسته به حزب صهیونیسم دینی با توافق تبادل اسرا موافقت کرد. در ادامه این بیانیه آمده است: «درگیریها از سوی دو طرف، فعالیتهای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در همه مناطق غزه و نیز جابهجایی خودروهای زرهی این رژیم در غزه متوقف خواهد شد. بر اساس این توافق، صدها کامیون ویژه حامل کمکهای بشردوستانه، درمانی و سوخت وارد همه مناطق غزه بدون استثنا خواهد شد».
از طرفی «جو بایدن» روز گذشته از توافق آزادی زندانیان بین رژیم اشغالگر و جنبش حماس استقبال کرد و گفت: من از این توافق با هدف آزادسازی گروگانهایی (اسرایی) که حماس در جریان حمله به اسرائیل نگه داشته، استقبال میکنم. این توافق باید آمریکاییهای بیشتری را نیز به خانه بازگرداند. رئیس جمهور آمریکا که شدیدا نگران سیاستهای تلآویو در مدیریت این بحران است، ادامه داد: من از تعهد نتانیاهو برای حمایت از آتشبس در جهت اطمینان از اجرای توافق و ارائه کمکهای بیشتر با هدف کاهش رنج خانوادههای اسرا در غزه قدردانی میکنم. «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا هم در این باره گفت: ما از این توافق برای آزادی ۵۰ گروگان (اسیر) از جمله آمریکاییهایی که از زمان حمله حماس به اسرائیل در بازداشت بودهاند، استقبال میکنیم. این توافق بیانگر پیشرفت بزرگی است و تا زمانی که حماس به گروگانگیری در غزه ادامه دهد، ما آرام نخواهیم نشست. بلینکن که از آغاز درگیریها تاکنون بارها به تلآویو رفته، به شیوه بایدن سیاست کابینه نتانیاهو را ستود و تصریح کرد: من از مدیریت و مشارکت مستمر مصر و قطر در این توافق قدردانی میکنم و از دولت اسرائیل برای حمایت از آتشبس بشردوستانه متشکرم. شبکه الجزیره گزارش داد که یک مقام آمریکایی از نقش قطر تمجید کرد و گفت: توافق درباره مرحله اول معامله تبادل زندانیان حاصل شده و این احتمال وجود دارد که در صورت پیشرفت در مرحله دوم توافق، مدت آتشبس تمدید شود. دولت آمریکا تا زمانی که همه اسرا آزاد نشوند، به کار روی مراحل بعدی توافق ادامه خواهد داد. «محمد بن عبدالرحمن آلثانی» نخستوزیر و وزیر خارجه قطرنیز ابراز امیدواری کرد آتشبس در غزه، منجر به توافق پایداری شود که جنگ را متوقف کند و به مذاکرات صلح جامع ختم شود. او تصریح کرد: ما از شرکای خود برای همکاری در توافق آتشبس غزه به رهبری مصر و متحده ایالات تشکر میکنیم. «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر هم اعلام کرد از موفقیت میانجیگریهای قاهره – دوحه - واشنگتن در دستیابی به توافق برای اجرای آتشبس بشردوستانه در غزه استقبال کرده و تلاشهای مستمر کشورش برای دستیابی به راهحلهایی نهایی در جهت تحقق عدالت و تضمین حقوق مشروع فلسطینیان ادامه خواهد داشت. جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم تاکید کرد: توافق آتشبس در غزه، پس از تلاشهای جدی و مذاکرات سخت از طریق میانجیگری و تعلل و لجاجت از سوی اشغالگران انجام شد. تا زمانی که همه اسرای ما از زندانهای رژیم صهیونیستی آزاد نشوند، اسیران نظامی دشمن ما هم به آزادی نخواهند رسید. «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز خاطرنشان کرد: از توافق آتشبس و تبادل اسرا بین اسرائیل و حماس استقبال میکنیم و خواستار راهحلهای گستردهتر برای حل مناقشه طولانیمدت اسرائیل و فلسطین هستیم. «حسن الشیخ» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در این باره گفت: عباس و مقامات دیگر رامالله از توافق آتشبس بشردوستانه استقبال کرده و قدردان تلاش قطر و مصر هستند. آنها درخواستها برای توقف همهجانبه تجاوزات اسرائیل به مردم فلسطین و ورود کمکهای بشردوستانه را تکرار میکنند.
از طرف دیگر، منبعی در حزبالله لبنان به شبکه خبری الجزیره اعلام کرد: «ما به هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان یا غزه طی دوره آتشبس پاسخ خواهیم داد. اگر نیروهای اشغالگر اسرائیل به آتشبس پایبند باشند حزبالله نیز به آن پایبند خواهد بود». این منبع اعلام کرد: «جنوب لبنان جبهه کمکی نوار غزه است. توقف جنگ در آنجا بر جبهه لبنان نیز تاثیر میگذارد. ما در مذاکرات درباره توافق آتشبس یا تبادل اسرا میان حماس و رژیم اشغالگر شرکت نکردهایم». از زمان شروع عملیات توفان الاقصی توسط مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی مرزهای لبنان و اراضی اشغالی شاهد تبادل آتش و حملات متقابل موشکی میان حزبالله و این رژیم است که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از نیروهای دو طرف شده است. در همین حال، مشاور نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت: اسرائیل آماده تمدید آتشبس موقت انسانی در غزه جهت خارج کردن تعداد بیشتری از شهروندانش است اما ایتامر بن گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی دیروز اعلام کرد توافق میان این رژیم و حماس درباره تبادل اسرا و برقراری آتشبس یک اشتباه تاریخی و تسلیم شدن در برابر دیکتههای رهبر حماس در نوار غزه است. وزیر امنیت داخلی اسرائیل توافق آتشبس میان حماس و رژیم صهیونیستی را به شدت مورد انتقاد قرار داد و استدلال کرد که توقف درگیریها یک «سابقه خطرناک» ایجاد میکند. در حالی که «ایتامار بن گویر» میگوید معامله با بازگشت اسرا «مزیتهایی» دارد اما «ما حق و اختیاری نداریم که با ایده جداسازی آنها و بازگرداندن بخشی از آنها موافقت کنیم». بن گویر در ایکس نوشت: حماس بیش از هر چیز این وقت تنفس را میخواست. طرح کلی این توافق یک سابقه خطرناک ایجاد میکند که معادله را تغییر میدهد و ممکن است اتفاقات بیشتری را به همراه داشته باشد. در این رابطه رایالیوم نوشت: «نتانیاهو و سران سیاسی و نظامی این رژیم با وجود خسارتهای گسترده اقتصادی به دنبال طولانی کردن دامنه جنگ بودند، چرا که بخوبی میدانند در صورتی که نتوانند نشانهای از یک پیروزی ارائه دهند، آینده سیاسی خود را از دست میدهند و کمیتههای تحقیق کار خود را آغاز خواهند کرد. این در حالی است که نتانیاهو در پروندههای مفاسد اقتصادی نیز در دادگاه حضور پیدا میکند و در صورتی که اتهاماتی دیگر نظیر اهمال و سستی نسبت به امنیت شهرکنشینان و دروغگویی و مخفی کردن تلفات واقعی، همچنین کشتار شهرکنشینان اسرائیلی در روز ۷ اکتبر به آنها اضافه شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ به این ترتیب مشخص است که توافق آتشبس و تبادل اسرا به نفع آنها نیست و علاوه بر اینکه موقعیتی را برای تقویت مجدد جنبش حماس فراهم میکند، زمینه حل سیاسی جنگ کنونی را نیز فراهم میکند و این چیزی است که نتانیاهو به دنبال آن نیست. نتانیاهو ترجیح میداد میانجی عملیات تبادل اسرا با گروههای فلسطینی، فقط مصر باشد نه قطر، چرا که در این صورت علاوه بر اینکه میتوانست موقعیت مصر را به عنوان یکی از طرفهای مشارکتکننده در محاصره غزه تقویت کند، از اهرم فشار این کشور ضد گروههای فلسطینی بیشترین بهره را ببرد، اما این اتفاق نیفتاد و اعمال فشارهای گسترده بر فاشیستترین کابینه رژیم صهیونیستی باعث شد این آتشبس در نهایت به تصویب برسد.
* آثار توفان الاقصی بر اسرائیل و منطقه
در مجموع چند نکته ویژه درباره توفان الاقصی وجود دارد:
نخست : عملیات غافلگیرکننده حماس، یک طراحی فلسطینی بود که ضربههای امنیتی، اطلاعاتی و نظامی ترمیمناپذیری را به رژیم صهیونیستی وارد کرد.
دوم: رژیم صهیونیستی با کمک گرفتن از همه ظرفیتهای قدرتهای جهانی بعد از گذشت حدود 50 روز نتوانست هیچ دستاورد قابل اتکایی جز کشتار بیرحمانه کودکان و زنان بیگناه داشته باشد.
سوم: علاوه بر خسارتهای نظامی، حجم خسارتهای اقتصادی به رژیم صهیونیستی در حدی است که رژیم ناگزیر شده بودجه وزارتخانههای مختلف خود را صرف مصارف نظامی کند.
چهارم: موج حمایتهای مردمی از غزه و نیروهای مقاومت با برپایی راهپیماییهای گسترده در ۹۲ کشور جهان، نشاندهنده نفرت روزافزون ملتها از صهیونیسم و محبوبیت مردم مبارز فلسطین است.
پنجم: تلاشهای آمریکا برای حمایت تسلیحاتی، تبلیغاتی و سیاسی از رژیم صهیونیستی و پیروز نشان دادن آن به روندی شکست خورده مبدل شد.
ششم: مقاومت یمن با توقیف کشتی اسرائیلی و حملات پهپادی و موشکی به سرزمینهای اشغالی نشان داد هر لحظه ممکن است دامنه خسارتهای رژیم صهیونیستی افزایش یابد و ابعاد جدیدی در جنگ پدیدار شود.
***
هاآرتص: نتانیاهو تحت فشار افکار عمومی توافق آتشبس را پذیرفت
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی با اشاره به توافق آتشبس ۴ روزه بین رژیم صهیونیستی و حماس نوشت: «نتانیاهو تحت فشار افکار عمومی توافقی را پذیرفت که پیش از این رد میکرد». هاآرتص نوشت: «حرکتهای زیگزاگی نخستوزیر (نتانیاهو) امر معمولی است اما ظاهرا اینبار آنچه ذهن او را تغییر داد، فشار افکار عمومی، دیدارش با خانوادههای اسیران و مواضع ارتش، شینبت (سازمان اطلاعات و امنیت داخلی) و موساد (سازمان جاسوسی) بود». روز گذشته حماس بیانیهای پیرامون توافق آتشبس موقت در غزه منتشر و اعلام کرد: با توجه به مسؤولیتمان در قبال ملت صابر و مجاهد فلسطین و در راستای تقویت پایداری ساکنان قهرمان غزه و افزایش اراده مقاومت پیروزمند در ۷ اکتبر و پس از روزهای طولانی مذاکره، به یاری خداوند به توافق آتشبس موقت انسانی ۴ روزه دست یافتیم.
ارسال به دوستان
امیر عبداللهیان در سفر به بیروت با رهبران مقاومت فلسطین دیدار و گفتوگو کرد
برای تثبیت پیروزی
* نماینده حماس در لبنان: پیروزی مقاومت مرهون حمایتهای ایران است
گروه سیاست خارجی: همزمان با اعلام آتشبس موقت جنگ در غزه، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان به منظور استمرار آن به بیروت سفر کرد. سفر حسین امیرعبداللهیان به لبنان در سالروز استقلال این کشور با هدف تثبیت و تداوم آتشبس به عنوان یکی از ارکان حفظ و تثبیت پیروزی مقاومت فلسطینی در 7 اکتبر و همچنین گفتوگو درباره وضعیت اداره غزه در پساجنگ صورت گرفته است.
به گزارش «وطن امروز»، در همین راستا وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس مطبوعاتی دیروز خود در بدو ورود به بیروت گفت: تردیدی وجود ندارد که آینده غزه و فلسطین را تنها مردم فلسطین رقم خواهند زد. امیرعبداللهیان که در فرودگاه مورد استقبال اعضای پارلمان لبنان و رهبران گروههای فلسطینی و لبنانی در بیروت قرار گرفت، با تسلیت به خانواده شهدا در فلسطین و لبنان و محور مقاومت و شهدای خبرنگار گفت: 6 هفته مقاومت قهرمانانه غزه اثبات کرد زمان به نفع رژیم اسرائیل نخواهد بود. وی افزود: 6 هفته مقاومت غزه ثابت کرد بازنده قطعی در افکار عمومی جهان، آمریکا و رژیم جعلی اسرائیل بودند. امیرعبداللهیان تصریح کرد: تردیدی وجود ندارد که آینده غزه و فلسطین را تنها مردم فلسطین رقم خواهند زد. وی افزود: ما از رهبران مقاومت شنیدهایم که تا احقاق حقوق کامل ملت فلسطین و به نتیجه رسیدن قطعی مقابله با اشغالگری دستان مقاومت روی ماشهها باقی خواهد ماند. وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ما امروز در بیروت هستیم تا با مقامات عالی لبنان درباره چگونگی امنیت حداکثری منطقه و چگونگی احقاق حقوق فلسطین رایزنی داشته باشیم. همچنین احمد عبدالهادی، نماینده جنبش حماس در لبنان با حضور در فرودگاه رفیق حریری بیروت ضمن خیرمقدم به حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه با اشاره به سفرهای دیپلماتیک او به لبنان گفت: وزیر امور خارجه ایران در ابتدای جنگ در اینجا پیام محکمی به صهیونیستها داد و تلاشهای دیپلماتیک خود را در همین باره آغاز کرد. وی ادامه داد: این سفر وزیر امور خارجه ایران هم در یک زمان مهم یعنی پیروزی مقاومت صورت گرفته است. رژیم صهیونیستی تاکنون دستاوردی در جنگ نداشته است. ملت فلسطین در حال مقاومت برابر رژیم صهیونیستی و همپیمانان آن است. نماینده جنبش حماس در لبنان خاطرنشان کرد: پیروزی مقاومت علیه رژیم صهیونیستی باعث شد آتشبس موقت را به رژیم تحمیل کنیم. این آتشبس برای کاهش دردها و رنجهای ملت فلسطین انجام میشود و انشاءالله با این آتشبس بتوانیم پیروزی بزرگ را محقق کنیم. عبدالهادی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران تلاشهای زیادی را برای مساله فلسطین همگام با مقاومت مردم غزه انجام داد و امیدواریم این آتشبس به شکل کامل برقرار شود. نماینده سیاسی حزبالله لبنان هم در این مراسم با قدردانی از تلاشهای دیپلماتیک ایران برای پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، گفت: رژیم صهیونیستی در مرحله شکست است اما مقاومت با صبر خود پیروز شد. ملاقات با نبیهبری، رئیس پارلمان لبنان و نجیب میقاتی، نخستوزیر دولت پیشبرد لبنان، یکی دیگر از برنامههای رئیس دستگاه دیپلماسی در روز گذشته بود که در جریان آن وزیر امور خارجه درباره آخرین وضعیت فلسطین و مساله تثبیت و دوام آتشبس به تبادل نظر پرداخت.
همچنین حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در سفر به بیروت با «زیاد نخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و «خلیل الحیه» مسؤول روابط عربی - اسلامی و نایبرئیس جنبش حماس در غزه دیدار و درباره تحولات فلسطین دیدار و گفتوگو کرد. بررسی آخرین تحولات غزه و روند قریبالوقوع آتشبس در این منطقه، مهمترین موضوع مورد گفتوگو در دیدار وزیر امور خارجه کشورمان و مقامات جنبشهای حماس و جهاد اسلامی بود. در این دیدار آخرین وضعیت جنگ رژیم غاصب صهیونیستی علیه غزه، آتشبس قریبالوقوع، راههای تثبیت آتشبس احتمالی و کمکرسانی به ملت مظلوم فلسطین مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت. همچنین آخرین وضعیت روند سیاسی در لبنان نیز از موضوعات مورد گفتوگو و تبادل نظر در این دیدار بود.
ارسال به دوستان
بررسی جزئیات بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳ سهم نفت از درآمدها به ۲۲ درصد کاهش یافت
گذار از بودجه نفتی
* افزایش ۴۰ درصدی درآمدهای پایدار حذف یارانه ثروتمندان و صادرات روزانه 1.3 میلیون بشکه نفت از اصلیترین نکات بخش درآمدهای بودجه سال آینده است
گروه اقتصادی: بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور مشتمل بر ۷ فصل شامل احکام سقف منابع، سقف درآمد و تراز عملیاتی سقف واگذاری داراییهای سرمایهای، سقف واگذاری داراییهای مالی، منابع هدفمندسازی یارانهها و مفروضات پیشبینی منابع و مصارف بودجه منتشر شد. منابع عمومی دولت در لایحه بودجه با رشد 16.7 درصدی ۲۴۲۹ هزار میلیارد تومان و درآمدهای پایدار نیز با رشد 41.9 درصدی ۱۴۹۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
یکی از بزرگترین آمال سیاستگذاران اقتصادی و دولتهای مختلف کشورمان کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی است. این درآمدها از یک طرف باعث بدعادت شدن و تنبلی اقتصاد میشود و از سوی دیگر نقطه ضعفی در زمان تحریم است. روند نفتزدایی از بودجه از دهه 90 شروع شد؛ زمانی که دولتهای وقت متوجه شدند تحریمهای نفتی میتواند تا چه میزان برای اقتصاد کشورمان گران تمام شود. رفته رفته سهم نفت از درآمدهای دولت به زیر 50 درصد سوق یافت و در ۲ سال گذشته از دولت سیزدهم هم با وجود بهبود شرایط فروش نفت، این روند ادامه داشته و حتی سرعت گرفته است. از اصلیترین گامهایی که برای این مهم برداشته شده است، شناسایی مؤدیان مالیاتی و ردیفهای مالیاتی جدید بود.
در لایحه بودجه ۱۴۰۳ سهم درآمدهای نفتی کاهش و سهم درآمدهای پایدار افزایش یافته است، به گونهای که درآمد مالیاتی تقریبا ۲ برابر درآمد نفت از سوی دولت پیشنهاد داده شده است.
بر این اساس سهم درآمدهای پایدار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ معادل ۶۱,۵ درصد است که افزایش حدود ۱۱ درصدی را نسبت به بودجه امسال دارد. همچنین سهم واگذاری داراییهای مالی در لایحه بودجه سال آینده، 13.2 درصد در نظر گرفته شده که یک درصد نسبت به بودجه سال جاری کاهش یافته است.
در زمینه فروش داراییهای سرمایهای سهم 25.3 درصدی در نظر گرفته شده که نسبت به بودجه امسال نزدیک ۱۰ درصد کاهش یافته و فروش نفت و گاز نیز سهم 22.8 درصدی در بودجه دارد که کاهش 6.2 درصدی را نشان میدهد. بنابراین برنامه دولت در بودجه سال آینده کاهش سهم درآمدهای نفتی و افزایش سهم درآمدهای پایدار است.
* درآمد نفت 614 همت، مالیات 1122 همت
درآمد نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان و درآمد مالیاتی هزار و 122 میلیارد تومان از سوی دولت پیشبینی شده که تقریبا ۲ برابر درآمد نفت است. درآمد مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده 49.8 درصد رشد دارد.
دولت در لایحه بودجه سال آینده پیشبینی کرده است روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت با قیمت ۶۵ یورو به فروش برساند که بر این اساس درآمد نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
در مجموع در لایحه بودجه 1403 میزان فروش نفت، گاز و فرآوردههای نفتی با کاهش 8 درصدی به 554 هزار میلیارد تومان رسید. میزان فروش نفت، گاز و فرآوردههای نفتی در بودجه امسال 603 هزار میلیارد تومان بود که دولت این عدد را در لایحه بودجه سال آینده به 554 هزار میلیارد تومان کاهش داده است. در صورت تصویب و عملیاتی شدن این پیشنهاد، سهم درآمد حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی و گازی از کل بودجه سال آینده از 29 درصد در بودجه سال جاری به 22.8 درصد در بودجه سال 1403 کاهش مییابد.
* افزایش 40 درصدی درآمدهای پایدار بودجه 1403
درآمدهای پایدار بودجه برای سال آینده هزار و 495 میلیارد تومان پیشنهاد داده شده است، در حالی که در بودجه امسال میزان درآمدهای پایدار بودجه هزار و 54 میلیارد تومان تصویب شده بود، دولت این عدد را برای بودجه 1403 تا 41 درصد افزایش داده و عدد هزار و 495 میلیارد تومان را پیشنهاد داده است.
همچنین در لایحه بودجه سال آینده مجموع رشد منابع بودجه عمومی دولت ۱۸ درصد نسبت به بودجه سال جاری است. در مجموع با افزایش درآمدهای پایدار و کاهش هزینهها، کسری تراز عملیاتی بودجه پیشنهادی سال آینده نسبت به سال جاری از ۴۵۷ هزار میلیارد به ۳۰۷ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. در بخش حقوق و دستمزد نیز رشد حقوق کارکنان دولت ۱۸ درصد و بازنشستگان ۲۰ درصد نسبت به امسال پیشنهاد شده است.
همچنین منابع عمومی دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ بیش از 2 هزار و 429 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که نسبت به بودجه امسال 16.7 درصد افزایش دارد. واگذاری داراییهای مالی با رشد حدود 8 درصدی 319 هزار میلیارد تومان پیشنهاد داده شده است. در بودجه ۱۴۰۳ بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان برای واگذاری شرکتهای دولتی در نظر گرفته شده است. واگذاری شرکتهای دولتی در بودجه سال آینده بیش از 43 درصد کاهش پیدا کرده است. میزان واگذاری شرکتهای دولتی در بودجه امسال 106 هزار میلیارد تومان بود که در لایحه بودجه سال آینده میزان واگذاریها 60 هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است.
فروش اوراق مالی که در بودجه امسال 187 هزار میلیارد تومان بود، در بودجه سال آینده به 254 هزار میلیارد تومان افزایش یافته و با رشد 36 درصدی همراه است. در لایحه بودجه 1403 درآمد حاصل از عوارض گمرکی 3.8 درصد کاهش یافته است اما در مقابل سود حاصل از عملکرد شرکتهای دولتی رشد 76.5 درصدی خواهد داشت.
درآمد حاصل از فروش و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول (مانند درآمد حاصل از مولدسازی داراییهای دولت) با 44.6 درصد کاهش از 108 هزار و 439 میلیارد تومان در بودجه سال جاری به 60 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه سال آینده کاهش داشته است. در مجموع در لایحه بودجه سال آینده درآمد حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای 16 درصد کاهش داشته است.
در بخش واگذاری داراییهای مالی، درآمد حاصل از فروش و واگذاری انواع اوراق مالی و اسلامی با 36.1 درصد افزایش به 254 هزار و 600 میلیارد تومان افزایش یافته اما در بخش درآمد حاصل از فروش سهام شرکتهای دولتی، رقم پیشنهادی در لایحه بودجه از 106 هزار میلیارد تومان در بودجه سال 1402 به 60 هزار میلیارد تومان در بودجه سال آینده کاهش مییابد.
* بودجه 13 میلیارد یورویی برای واردات کالاهای اساسی
در لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده بیش از 13 میلیارد یورو برای واردات کالاهای اساسی پیشبینی شده است. دولت در لایحه بودجه 1403 برای واردات کالاهای اساسی 13.65 میلیارد یورو منابع تعیین کرده است.
* حق اشتراک 300 و 400 تومانی برق و گاز
در بودجه سال ۱۴۰۳ هر واحد مسکونی برای گاز و برق باید به ترتیب ۴۰۰۰ ریال و ۳۰۰۰ ریال بپردازد، این عدد برای واحدهای تجاری ۳۰ هزار ریال است. بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳ به استناد ماده ۱۲ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) به هر یک از وزارتخانههای نفت و نیرو از طریق شرکتهای تابعه ذیربط اجازه داده میشود ماهانه از هر واحد مسکونی مشترکان گاز مبلغ 4 هزار ریال، از هر واحد مسکونی مشترکان برق مبلغ ۳ هزار ریال و از هر یک از واحدهای تجاری مشترکان گاز و برق مبلغ ۳۰ هزار ریال اخذ و به عنوان منابع داخلی نزد خزانهداری کل کشور واریز کنند.
برای مشترکان روستایی مبالغ فوقالذکر معادل ۵۰ درصد است و مشترکان فاقد انشعاب گاز از پرداخت معافند. وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود.
همچنین عوارض موضوع ماده ۵ قانون حمایت از صنعت برق کشور به میزان ۱۰ درصد مبلغ برق مصرفی در سقف 89 هزار میلیارد ریال تعیین شده است. مشترکان برق روستایی و عشایری مجاز، از شمول حکم این جزء معافند. 35 درصد از این منابع به حساب شرکت توانیر نزد خزانهداری کل کشور برای حمایت از توسعه و نگهداری شبکههای برق روستایی و جابهجایی تیر برق در معابر روستایی و 65 درصد مابقی برای تولید برق تجدیدپذیر و پاک و توسعه فناوریهای تجدیدپذیر با اولویت روستایی، عشایری و خانوارهای کمدرآمد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور به حساب سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود تا بر اساس مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور به صورت کامل به مصرف برسد.
* افزایش نرخ آب برای مشترکان پرمصرف
وزارت نیرو در لایحه بودجه 1403 مکلف شده درباره مشترکانی که بیش از 2 برابر الگو مصرف کردهاند، به ازای هر مترمکعب مازاد، 35 درصد نرخ را افزایش دهد. در لایحه بودجه 1403 کل کشور وزارت نیرو از طریق شرکتهای آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر نرخ آب به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف تا 2 برابر بیش از الگو، 15 درصد نرخ آببها را افزایش دهد و درباره مشترکانی که بیش از 2 برابر الگو مصرف کردهاند، به ازای هر مترمکعب مازاد، 35 درصد نرخ را افزایش داده و از آنان دریافت و به خزانهداری کل کشور واریز کند. وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود. 100 درصد وجوه دریافتی از محل حساب مذکور در ردیف معین در بودجه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور جهت آبرسانی شرب شهرهای دارای تنش آبی، روستایی و عشایری و شهرهای زیر 25 هزار نفر و اصلاح شبکه آن و تکمیل فاضلاب روستایی و آبرسانی سایر اختصاص مییابد، به نحوی که 30 درصد منابع مذکور برای آبرسانی عشایر و باقی مانده برای آبرسانی شهری و روستایی براساس بحران و کمبود آب سالم بین استانها، در مقاطع 3 ماهه توزیع شود. مبادله موافقتنامه بین شرکتهای آب و فاضلاب و سازمان امور عشایر ایران و سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها الزامی است.
* اختصاص 758 هزار میلیارد تومان برای یارانهها
بر اساس تبصره 10 لایحه بودجه سال آینده، مبلغ 758 هزار میلیارد تومان به عنوان منابع هدفمندی یارانهها در نظر گرفته شده است. بر اساس ارقام پیشبینیشده در لایحه بودجه 1403 کل کشور، در راستای اجرای هدفمند کردن یارانهها، تمام دریافتیهای قانون مذکور به علاوه 40 درصد از منابع داخلی ریالی و ارزی حاصل از فروش محصولات فرعی گاز مانند اتان، پروپان، بوتان، پنتان و گوگرد به استثنای عوارض شهرداریها و دهیاریها، حق بیمه مشترکان گاز طبیعی و منابع حاصل از آب و برق و عوارض گازرسانی و حق بیمه منازل مسکونی، در اجرای قانون تاسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی به میزان 758 هزار میلیارد تومان توسط شرکتهای تابعه وزارت نفت، بابت دریافتی حاصل از فروش داخلی فرآوردههای نفتی و فروش صادراتی فرآوردههای نفت و گاز با احتساب عوارض و مالیات ارزش افزوده و نیز فروش خوراک گاز به پتروشیمیها و سوخت صنایع به حساب سازمان هدفمندسازی یارانهها واریز میشود. یارانه نقدی معیشتی و مستمری مددجویان و یارانه داروی موضوع این تبصره مستقیما به ذینفع نهایی و سرپرست خانوار یا داروخانهها پرداخت میشود. همچنین مابهالتفاوت قیمت بنزین در سال 1398 مشمول عوارض و مالیات بر ارزش افزوده و سهم 14.5 درصد شرکت ملی نفت ایران نمیشود.
* خودروهای بالای 3 میلیارد تومان مشمول مالیات میشوند
در لایحه بودجه 1403 پیشنهاد شده است خودروهای بالای 3 میلیارد تومان مشمول سالانه یک درصد مالیات شوند. در بند «س» تبصره 6 لایحه بودجه 1403 آمده است: انواع خودروهای سواری، وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی که قیمت روز خودروی آنها بیش از 3 میلیارد تومان است مشمول سالانه یک درصد مالیات میشوند.
* پرداخت ۶ هزار میلیارد تومان به صندوق بیمه محصولات کشاورزی
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، به دولت اجازه داده میشود ۶ هزار میلیارد تومان جهت پرداخت سهم دولت به صندوق بیمه محصولات کشاورزی به صورت نقدی، یا اسناد خزانه اسلامی (یکساله) با تضمین از سوی دولت پرداخت شود. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بخش کشاورزی در بند «ب» تبصره ۵ (حوادث غیرمترقبه) آمده است: در اجرای بند 7 ماده 61 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور و تبصره ذیل ماده ۴۹ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور به دولت اجازه داده میشود از محل منابع تنخواهگردان موضوع بند «م» ماده 28 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مبلغ ۶ هزار میلیارد تومان جهت پرداخت سهم دولت به صندوق بیمه محصولات کشاورزی به صورت نقدی، یا اسناد خزانه اسلامی (یکساله) با تضمین از سوی دولت اقدام کند.
* درآمد سالانه ۱۲۰ میلیون تومان معاف از مالیات
دولت در بودجه سال ۱۴۰۳ پیشبینی کرده است مبالغ دریافتی کارکنان دولت که کمتر از سالانه ۱۲۰ میلیون تومان میشود معاف از مالیات باشد. بر اساس بند «ث» تبصره ۱۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ دولت پیشبینی کرده است مبالغ دریافتی کارکنان دولت که کمتر از سالانه ۱۲۰ میلیون تومان میشود معاف از مالیات باشد. بر این اساس مبالغ دریافتی سالانه از ۱۲۰ تا ۱۶۸ میلیون تومان ۱۰ درصد، از ۱۶۸ تا ۲۷۶ میلیون تومان، ۱۵ درصد، از ۲۷۶ تا ۴۰۸ میلیون تومان ۲۰ درصد مالیات اخذ خواهد شد.
* حذف یارانه ثروتمندان
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، سازمان هدفمندسازی یارانهها موظف است با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به حذف یارانههای خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت اقدام کند. بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد که بر اساس ماده ۷ تبصره ۱۰ این لایحه، سازمان هدفمندسازی یارانهها موظف است با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به حذف یارانههای خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت به موجب آییننامهای که به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان هدفمندسازی یارانهها به تصویب دولت میرسد، اقدام کند. گفتنی است تقریبا هر ساله در بودجههای سنواتی به این موضوع تاکید میشود اما در عمل تاکنون یارانهبگیران به صورت دقیق غربال نشدهاند.
* اخذ مالیات از فراریان مالیات بر ارزش افزوده
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، مالیات و عوارض ارزش افزوده مودیان مالیات بر ارزش افزوده بابت هر یک از دورههای سنوات ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰ باید از سوی سازمان مالیاتی برآورد و اخذ شود. بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد که بر اساس بند «ر» تبصره ۶ لایحه، به وزارت امور اقتصادی و دارایی (سازمان امور مالیاتی کشور) اجازه داده میشود مالیات و عوارض ارزش افزوده مودیان مالیات بر ارزش افزوده بابت هریک از دورههای سنوات ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰ را که اظهارنامههای خود را در موعد مقرر تسلیم نکرده و تاکنون مورد رسیدگی قرار نگرفتهاند و مالیات آنها نیز برآورد نشده است از طریق حسابرسی سیستمی بر اساس میزان فعالیت اطلاعات موجود در سامانههای مالیاتی سوابق مالیاتی پرونده عملکرد و با توجه به میزان اعتبارپذیری خرید کالا و خدمات فعالیت مودیان مذکور بر اساس دستورالعملی که به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی ظرف سه ماه بعد از ابلاغ این قانون تهیه شده و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد، تعیین و اظهارنامه برآورد کند. در صورت اعتراض این گونه مودیان به مالیات قطعی تعیینشده پرونده قابل طرح در هیأت موضوع تبصره ۲ ماده 216 قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود. مجموع جریمههای قابل پرداخت توسط مودی از هر نوع در این بند نمیتواند از 50 درصد اصل مالیات تعیین شده بیشتر باشد.
* پیشبینی فروش روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت
دولت پیشبینی کرده است سال ۱۴۰۳ روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت را با قیمت ۶۵ یورو و سالانه ۱۱ میلیارد متر مکعب گاز با قیمت هر مترمکعب ۲۹ یورو به فروش برساند. براساس اطلاعات منتشر شده در جدول شماره ۶ مفروضات منابع و مصارف عمومی، دولت پیشبینی کرده است قیمت هر بشکه نفت صادراتی ۶۵ یورو باشد، همچنین نرخ تسعیر پیشنهادی ارز در این جدول ۳۱ هزار تومان در نظر گرفته شده است. انتظار میرود مقدار صادرات نفت خام و میعانات گازی روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه باشد، همچنین براساس اطلاعات این جدول، میزان صادرات گاز در سال ۱۱ میلیارد مترمکعب برآورد شده که قیمت هر مترمکعب گاز صادراتی ۲۹ یورو در نظر گرفته شده است.
* اختصاص ۴ هزار میلیارد تومان برای رفع نقاط حادثهخیز جادهها
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، صندوق تأمین خسارتهای بدنی ۴ هزار میلیارد تومان به صورت نقدی یا اوراق مالی اسلامی برای سرمایهگذاری در رفع نقاط حادثه خیز جادهای به وزارت راه و شهرسازی میپردازد. بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد بر اساس ماده ۴ تبصره ۱۵ لایحه که درباره صندوق تأمین خسارتهای بدنی است، این صندوق با تصویب شورای عالی حملونقل و ایمنی کشور مبلغ 40 هزار میلیارد ریال به صورت نقدی یا اوراق مالی اسلامی برای سرمایهگذاری در رفع نقاط حادثه خیز جادهای به وزارت راه و شهرسازی پرداخت کند.
* پاداش پایان خدمت کارمندان ۵۲۰ میلیون تومان شد
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳، سقف پاداش پایان خدمت کارمندان ۵۲۰ میلیون تومان خواهد بود. بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد پاداش پایان خدمت موضوع قانون پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری به کارکنان دولت پاداش پایان خدمت کارکنان مشمول ماده ۱۰۷ قانون مدیریت خدمات کشوری با احتساب فوقالعاده بند ۱۰ ماده ۶۸ قانون مذکور به مقامات، رؤسا، مدیران و کارکنان تمام دستگاههای اجرایی موضوع ماده یک قانون برنامه 5 ساله هفتم توسعه، همچنین وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی در ازای هر سال خدمت حداکثر تا ۳۰ سال و تا سقف 5 میلیارد و 200 میلیون ریال خواهد بود. اعمال این بند برای نیروهای مسلح با رعایت تبصره 3 ماده 117 قانون مدیریت خدمات کشوری است.
ارسال به دوستان
از شما چه پنهون!
زوزه پهلویتیوی
دلایل گفته نشده تعطیلی من و تو
- کیوان جان! گفته شده یکی از دلایل تعطیلی شبکه، این بوده که برای مجریهاتون کلاس تقویت زبان فارسی بدون تپق برگزار کنید. توضیح میدی!
+ همونطور که میدونی این شبکه خیر سرش برای فارسیزبانهای دنیا ساخته شده بود. متاسفانه مجریهامون از هر 5 کلمه، 10 تا اشتباه لفظی داشتن؛ در حدی که فرهنگستان ادب ایران هم برای اون کلمات عجیب غریب، مشتری شده بود. نشون به اون نشون که سالومه به «تطهیر» «تهطیر» و به «تجریح» «ترجیح» نه ببخشید به «ترحیج» «ترجیح»....... خلاصه تو این مایهها یه چیزی گفته بود که برای خودش سمی بود! برای همین اول کلاس آموزش زبان فارسی رو گذاشتیم تو اولویت.
- بله واقعا حق دارید کلاس بذارید. گفته بودی میخواین تم برنامه رو از طنز به جدی عوض کنید. مگه...؟
+ راستش از اول هدفمون تولید برنامه طنز نبود. اونقدر جدی بودیم که میخواستیم رژیم ایران رو هم ساقط کنیم اما با خلاقیتهای بچهها و دست دندندر..دندر اندرکاران برنامه دیدیم رسما داریم طنز کار میکنیم.
- مثال میزنی؟
+ مثلا تو هیری ویری براندازی که همهمون عرق میریختیم برای یه لقمه نون حلال، طرف زنگ زده تو برنامه زنده میگه: «توی گوهردشت یک نفر هم بیرون نیومده بود.» البته در مقابل سوتیهای دیگه، این خیلی هم ضایع نبود. به یه نفر متن آماده دادیم که نقش یه بسیجی مخالف رژیم رو دربیاره اما اینم نتونست؛ اسم مستعارش طاها بود اما به مجری میگفت طاها؛ آخرش هم گفت: «فرماندهمون بهم گفت مجتبی!» اصلا یه وضعی بود؛ تن و بدنم داشت میلرزید.
- راستش رو بخوای من به اون یکی سوتیتون خیلی خندیدم. هر وقت دپرسم، چند بار پلی میکنم، شارژ میشم. خدا خیرتون بده
+ کدوم؟
- همون که یارو زنگ زد گفت: «آذوقه یک ماه رو که داریم، میشینیم تو خونه، رژیم ساقط بشه».
+ اون عالی بود آره (روی پایش میزند و میخندد) سوال بعدی لطفا.
- گفتی دنبال یه کیس بهتر برای تهطیر.. تطهیر هستین. یعنی به جای ربع پهلوی؟
+ آقا ما 13 ساله داریم این آدم و جد و آبادش رو تهطیر تیهطیر.. ای بابا! تطهیر میکنیم اما دریغ از یک حرکت! دیگه جایی برای تهطیرش نمونده. داره برق میزنه. با دوستان مشورت کردیم به این نتیجه رسیدیم یه شخصیت چرک جدید پیدا کنیم لااقل ارزش تهطیر داشته باشه.
- گزینه دیگهای در نظر داری؟
+ نظرمون رو بایدنه. به نظرم جا برای کار زیاد داره اما بالاخره میتونیم انقد بشوریمش که شخصیت نامرئی رو ازش جدا کنیم ببینیم کیه لامصب!
- خیلی جذابه! من همیشه منتظر دیدن خرزوخان درونش بودم. راستی! برای اسپانسر جدید فکری کردین؟
+ از شما پنهون نیست از خدا چه پنهون...
- ببخشید! بر عکس نگفتی؟
+ چی رو؟ مگه بازم تهطیر و تطهیر داشت؟
- نه! ادامه بده راحت باش
+ بله داشتم میگفتم. از خدا چه پهنون! تو این 13 سال، اسرائیل مثل یه پدر پشتمون وایساد. هیچ وقت منت سرمون نذاشت. حتی یه مدت مثل جودی ابوت دنبال بابا لنگدرازمون بودیم که پیداش کردیم. بعدش عربستان تو این کار خیر پیش قدم شد اما متاسفانه سیاستهای رژیم ایران، عربستان رو هم کشید طرف خودش و کم موند مارو هم اره کنن. پیدا کردن اسپانسری که از ایران حرف شنوی نداشته باشه، نایابه ولی موحال ببخشید مِحال.. نیست.
- کیوان جان! حالا شما با این همه تجربه قراره فعلا از کجا نون دربیارین؟
+ احتمالا بریم تو کار انقلاب. احجاف.. حافج... ای باباااا! احجاف نیست بگیم ما باعث شدیم همه برن سمت مقاومت. شبکه ما باعث شد مردم بدونن کدوم سمتی باید برن. حالا ما هم میریم اون طرف. الان نون تو مقاومته.
- خداقوت...
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|