|
اخبار
رهبر انقلاب در پیامی به سیامین اجلاس سراسری نماز تأکید کردند
ترویج نماز در میان نسل جوان و نوجوان
حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی در پیامی به سیامین اجلاس سراسری نماز، این فریضه بزرگ را نیازی فراتر از نیازهای جاری فرد و جامعه مسلمان و همچون روح و هوا برای انسان دانستند و تاکید کردند: متصدیان کارهای مرتبط با جوانان و نوجوانان باید راههای آموختن و گزاردن نماز و کیفیت بخشیدن به آن را برای نسل نو هموار کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن این پیام بدین شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین و صلیالله علی محمد و آله الطاهرین سیما بقیهالله فیالعالمین ارواحنا فداه
خدای متعال را بر ادامه سنت مبارک و نیکوی بزرگداشت نماز سپاس میگویم و از جناب حجتالاسلام قرائتی عالم مجاهد و روشنبین که پایهگذار این حرکت پربرکتند، صمیمانه تشکر میکنم.
نماز را نمیتوان در شمار نیازهای جاری فرد و جامعه مسلمان دانست. این فریضه بزرگ بسی فراتر از این نیازها نقش میآفریند. آن را باید همچون روح برای اندامهای بدن انسان یا همچون هوا در مقایسه با دیگر نیازهای مادی انسان دانست. اینکه قبول همه عبادتها و خدمتهای خدایی به قبول نماز وابسته شده و اینکه امر به نماز و ایستادگی بر آن از پیامبر مطالبه شده و اینکه نماز نخستین الزام در حاکمیت صالحان دانسته شده و اینکه اقامه آن و تاکید بر آن بیش از هر واجب دیگر در قرآن تکرار شده، همه دلیل بر جایگاه بیمثال این فریضه الهی است.
ترویج نماز در میان نسل جوان و نوجوان، کلید گسترش این نعمت الهی و جایگزین شدن آن در جایگاه شایسته آن است. کارهای مرتبط با جوانان و نوجوانان از خانواده، تا مدرسه و تا دانشگاه و تا محیطهای ورزشی و تا عالمان دینی در مدارس و دانشگاهها و تا مجموعههای بسیجی در مساجد و تا همه واحدهای بسیج و تا مجموعههای جهاد سازندگی و گروههای جهادی و نظایر اینها باید خود را مخاطب: اقیموا الصلاه بدانند، راههای آموختن و گزاردن نماز و کیفیت بخشیدن به آن را برای نسل نو هموار کنند. به نماز، به مسجد، به حضور قلب، به توجه به معانی نماز، به دانستن احکام نماز جاذبه ببخشند و به معنای واقعی، نماز را اقامه کنند. از خداوند متعال توفیقات همگان را خواستارم.
سیدعلی خامنهای
1402/10/15
***
قدرت پهپادی ایران متناسب با تهدیدات احتمالی در حال ارتقا است
فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: قدرت پهپادی ایران متناسب با تهدیدات احتمالی در حال ارتقا است و به برکت این تحول عظیم در سایر صنایع نیز شاهد جهش فناوری بومی هستیم. امیرسرتیپ علیرضا صباحیفرد در جمع فرماندهان و کارکنان یگان پهپادی این نیرو اظهار داشت: حمایت مردم کشورمان در برهههای مختلف، مهمترین مولفه قدرت کشور است و نقشههای شوم بیگانگان در ضربه زدن به اقتدار کشورمان را بیاثر کرده است. وی با بیان اینکه اقدامات تروریستی نشان از اوج ذلت و خواری بیگانگان دارد، اضافه کرد: این اقدامات بیانگر استیصال دشمنان در برابر پیشرفت و قدرت روزافزون جمهوری اسلامی ایران است. فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش افزود: قدرت پهپادی ایران متناسب با تهدیدات احتمالی در حال ارتقا است و به برکت این تحول عظیم در سایر صنایع از جمله متالوژی، فایبرگلاس و کامپوزیت شاهد جهش فناوری بومی هستیم. امیرسرتیپ صباحیفرد با تاکید بر اینکه پهپادهای بومی کشورمان برتری هوایی برخی کشورهای بیگانه را کماثر و سلب کرده است، تصریح کرد: توسعه بهرهگیری از پهپاد در افزایش توان رزمی و عملیاتی پدافند هوایی نقش بسزایی دارد و این موضوع با جدیت دنبال میشود.
***
آیتالله اعرافی:
هرگونه اقدام برای افزایش مشارکت عبادت است
رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور در دیدار اعضای ستاد انتخابات شورای ائتلاف تهران گفت: هر اقدامی برای افزایش مشارکت صورت بگیرد یک عبادت است. آیتالله علیرضا اعرافی در دیدار اعضای ستاد انتخابات شورای ائتلاف تهران با اشاره به نهضتی که امام خمینی(ره) سالها قبل از انقلاب آغاز کردند، خاطرنشان کرد: سال ۱۴۰۲ شصتمین سال آغاز نهضت امام خمینی است و لازم است مجددا به هزاران پیشرفتی که پس از انقلاب اسلامی داشتهایم توجه کنیم اما در عین حال یکی از وظایفی که بعضا در آن کوتاهیهایی صورت گرفته این است که به نسل جدید نتوانستهایم شیرینی و اصالت گفتمان انقلاب اسلامی را بچشانیم. وی در ادامه گفت: یکی از وظایف تشکلهای سیاسی پیاده کردن و ارائه این مسائل و گفتمانها و حرکتها بین جوانان و دانشجویان است و باید این کار به صورت خیلی قوی صورت بپذیرد. آیتالله اعرافی در ادامه گفت: همه این پیشرفتها و راهبرد مقاومتی که امروز در کل منطقه و جهان پدیدار شده و خود را وامدار انقلاب اسلامی میداند وظایف ما را در ایران سنگین کرده و نسل امروز از ما سوالهایی دارد که خیلی از آنها درست است. وی افزود: ما در حال حاضر باید ابتدا مشارکت را بالا ببریم و بعد کارآمدی را افزایش بدهیم. مجلس هر چه قویتر و با رای بیشتر باشد تأثیرگذارتر است و البته خبرگان هم مهم است و جایگاه خاص خودش را دارد.
ارسال به دوستان
حکمرانی درست، مستلزم شفافسازی و مردمیسازی است
رئیس مجلس گفت: وقتی حرف از حکمرانی درست میزنیم، باید شفافسازی، هوشمندسازی و مردمیسازی مورد توجه قرار گیرد که خروجی آن کارآمدسازی است. محمدباقر قالیباف در افتتاحیه اجلاس سراسری اندیشکدههای حکمرانی و قانونگذاری استانی گفت: ما نمیتوانیم در مجلس شورای اسلامی قانونگذاری کنیم اما ذینفعان آن قانون، در فرآیند بررسی و تصویب آن نقشی نداشته باشند.
ارسال به دوستان
استقبال متفاوت زنجانیها از رئیسجمهور همراه با شعار علیه اسرائیل و همدردی با خانوادههای شهدای کرمان
رئیسی در حلقه گرم زنجان
گروه سیاسی: زنجانیها را با حماسه آیینی یومالعباس میشناسند. عزاداری میلیونی مردم زنجان هر سال در هشتم محرم تبدیل به یکی از آیینهای ملی و مذهبی ایران شده است و مردم از گوشه و کنار کشور خود را به زنجان میرسانند تا در این آیین بزرگ شرکت کنند. نوع عزاداری و حجم کمسابقه عزاداران باعث شده تا زنجان به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی در ایران شناخته شود. به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته در مراسم استقبال از رئیسجمهور، زنجانیها جلوه دیگری از شور و شعور خود را به نمایش گذاشتند. سفر استانی هیات دولت به زنجان دیروز در حالی انجام شد که مردم ایران همچنان سوگوار و عزادار شهدای حادثه تروریستی کرمان هستند. مردم زنجان دیروز در مراسم استقبال از سیدابراهیم رئیسی، مراسم و برنامههای معمول استقبال از هیات دولت را تغییر دادند و استقبال از رئیسجمهور را در قالب گردهمایی و مراسم بزرگداشت شهدای کرمان برگزار کردند. در همین راستا، گروههای مردمی استان زنجان ضمن استقبال گرم از رئیسی و کاروان دولت، با برگزاری راهپیمایی بسیار گسترده، حادثه تروریستی کرمان و جنایات تروریستهای کوردل را محکوم کردند. مردم ولایتمدار، مومن و انقلابی استان زنجان از صبح با حضور در میدان قائم، کوچه مشکی و خیابانهای منتهی به مصلای نماز جمعه منتظر استقبال از رئیسجمهور بودند و در ادامه با حضور در راهپیمایی مردمی، جنایت تروریستی کرمان را که به شهادت و مصدومیت شماری از هموطنان منجر شد، محکوم کردند. مردم ولایتمدار استان زنجان با سر دادن شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» خشم و نفرت خود را از استکبار جهانی اعلام کردند. پخش مداحی در سوگ شهدای کرمان نیز یکی از برنامههای این استقبال متفاوت بود. سخنرانی رئیسی در جمع مردم زنجان نیز با عنوان سخنرانی رئیسجمهور در مراسم گرامیداشت شهدای جنایت تروریستی کرمان انجام شد. رئیسی بر همین اساس ضمن قدردانی از مردم باغیرت و بزرگوار زنجان به خاطر اجتماع عظیم آنان در خیابانهای این شهر، تصریح کرد: این اجتماع امروز شما معنای خاصی داشت؛ اول تبریک و تسلیت به خانوادههای شهدای کرمانی، دوم اعلام بیزاری و نفرت از رژیم صهیونیستی و سوم اعلام حمایت از فلسطینیان مظلوم و مقتدر غزه.
* گزارش توسعه در زنجان
رئیسی در ادامه سخنرانی خود در جمع مردم زنجان با اشاره به اینکه در سالهای سپری شده از انقلاب اسلامی دشمنیهای زیادی با جمهوری اسلامی شده و دشمن از تحریم و تهدید تا حمله نظامی و محاصره اقتصادی را علیه ما به کار گرفته، گفت: با وجود همه این دشمنیها، ملت ایران اراده کرده با پایبندی بر ارزشها و دین روی پای خود بایستد و با همین پایبندی توانسته در این نبرد و جنگ ارادهها پیروز شود. رئیسجمهور با بیان اینکه دشمنان میخواستند اقتصاد ما رشد نکند اما آمارها نشان میدهد طی 6 ماه اول امسال، بیش از 5 درصد رشد اقتصادی داشتهایم، تصریح کرد: در استان زنجان بیش از 60 واحد تولیدی تعطیل و نیمهتعطیل راهاندازی شده و بیش از 13 هزار میلیارد تومان نیز سرمایهگذاری انجام شده است. هدف دشمن حذف سرمایهگذاری داخلی و خارجی در کشور بود اما امروز فقط در استان زنجان بیش از 60 میلیون دلار سرمایهگذاری شده و تولید و صادرات این استان نیز رو به افزایش است. رئیسجمهور با اشاره به مساله اشتغال در استان زنجان، تاکید کرد: نرخ بیکاری در استان زنجان 5 درصد کاهش یافته و روند ایجاد اشتغال نیز رو به افزایش است اما پیگیری و توجه به این مساله همچنان در اولویت دولت قرار دارد. به گفته رئیسی، دشمن نمیخواهد ما در کشور تولید و رشد اقتصادی داشته باشیم اما ملت ایران اراده کرده است که در عرصههای مختلف اقتصادی و اجتماعی اثرگذار باشد.
رئیسجمهور با بیان اینکه یکی از نگرانیهای مردم زنجان در حوزه مسکن است، خاطرنشان کرد: کار در حوزه مسکن با سرعت ادامه دارد و در این راستا بیش از 7 هزار مسکن در سراسر استان زنجان آماده تحویل و بیش از 10 هزار قطعه زمین نیز برای تحویل به متقاضیان آماده شده است. رئیسی با اشاره به بازدید سال گذشته خود از یکی از مناطق حاشیهای شهر زنجان، گفت: من در سفر سال گذشته خود دیدم که مردم یکی از مناطق حاشیهای شهر زنجان در شرایط خاصی زندگی میکنند و همان جا از آقای استاندار خواستم مساله مسکن مردم این منطقه پیگیری شود و خوشبختانه امروز دیدم همان خانوادهها صاحبخانه شده و خانهها به آنها واگذار شده است. رئیسجمهور در ادامه تاکید کرد: انتظار ما این است که سایر اقدامات و مسائل چه در شهر، چه در روستا و چه در بافتهای فرسوده با قوت دنبال شود تا بتوانیم مساله مسکن را با توجه به امکاناتی که داریم حل کنیم. شاید در شهر زنجان زمین کمی برای ساخت مسکن وجود داشته باشد اما در سایر شهرهای استان کمبود زمین وجود ندارد. رئیسی با اشاره به مساله کشاورزی و آب در استان زنجان، گفت: بیشترین آب مصرفی در کشور مربوط به بخش کشاورزی است. باید یک الگوی مصرف در حوزه کشاورزی داشته باشیم. در این الگوی مصرف مردم میتوانند همکاری خوبی انجام بدهند. با اجرای طرحهای آبرسانی قطرهای و زیرسطحی میتوانیم مصرف را یکچهارم و تولید را 4 تا 5 برابر کنیم. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه برنامه ما در دولت عبور کردن از کنار چالهها و مشکلات نیست، بلکه برنامه ما حل مسائل است، گفت: یکی از اولویتهای دولت در استان زنجان، حل مساله آب است.
رئیسجمهور در ادامه به پروژه ورزشگاه زنجان اشاره کرد و گفت: 18 سال است که ساخت ورزشگاه زنجان آغاز شده است و جوانان انتظار داشتند مورد بهرهبرداری قرار بگیرد اما من تاسف خوردم که درصدی از کار این پروژه باقی مانده و موجب تاخیر در بهرهبرداری آن شده است. قرار شده کار اتمام ساخت این ورزشگاه به استان واگذار شود تا بتوانیم شهریورماه سال آینده از آن بهرهبرداری کنیم. رئیسی با تاکید بر اینکه کارها و پروژههای نیمهتمام در استان زنجان باید با سرعت به پایان برسد، تصریح کرد: شأن بنده، همکاران من و مدیران محترم استان زنجان، خدمتگزاری به مردم است. وقتی کسی به اداره و سازمانی مراجعه میکند باید با رضایت برگردد. اینکه اداره و سازمانی با روابط ناسالم و بروکراسی آزاردهنده و پیچ دادن کارها موجب تاخیر در امور مردم میشود، به هیچ عنوان قابل قبول نیست. رئیسجمهور در پایان با اشاره به موضوع تعاونیها در استان زنجان و ضرورت حل مسائل مربوط به آن تاکید کرد: قرار است آقای استاندار و معاونت اجرایی رئیسجمهور مسائل را به صورت متمرکز دنبال کنند. در واقع لازم است کارها با سرعت انجام شود و دچار وقفه نشود، البته سرعت در کار به معنای دقت نکردن نیست.
ارسال به دوستان
چرا حادثه کرمان تبدیل به لحظه عینیت یافتن انسجام ملی ایرانیان شد و چگونه میتوان این انسجام را به خدمت کشور درآورد؟
همخونی و همخوانی
علیمحمد هنرمند: جنایت تروریستی کرمان باعث شهادت 90 نفر از هموطنانمان شد. صاحب عزایی این 90 جان عزیز اما تنها به خانوادههایشان محدود نشد و یک ایران در عزای این خونهای به ناحق ریخته شده سیاه پوشیدند. حداقل در چند سال اخیر و در بزنگاه حوادث تلخ، جامعه ایران تا این اندازه واکنش یکسانی از خود نشان نداده بود. تا جایی که بارها این بحث مطرح شد که چنددستگی در جامعه ایران احتمالا امکان شکلگیری یک حس مشترک را از ایرانیان دریغ میکند. با این حال حادثه تروریستی کرمان در چند ساعت بسیاری از این پیشفرضها را با یک مثال نقض آشکار بیاعتبار ساخت، به گونهای که پس از مدتها تمام جریانهای سیاسی و بخش غالب چهرههای شناختهشده و مرجع اجتماعی در یک واکنش مشترک خود را شریک عزای این فاجعه تروریستی خواندند. از همین جهت چهارشنبه سیاه کرمان را میتوان به عنوان یک مصداق مهم در فهم جامعه ایرانی مورد مداقه و بررسی قرار داد.
1- انسجام ملی مفهومی پایهای و متضمن مدنیت و امنیت هر کشوری به حساب میآید. برخلاف تصور عام این انسجام نه به معنای همنظر بودن است و نه باید فقدان شکاف سیاسی، اجتماعی و معرفتی را از آن برداشت کرد. انسجام ملی باور به یک «ما»ی جمعی در دل تکثر و اختلافات گوناگون است. از همین جهت انسجام ملی نه لزوما یک عینیت مستمر که یک ذهنیت موجود در ناخودآگاه جامعه است. اتفاقا لحظات عیان شدن انسجام لحظاتی معدود و عمدتا در دل یک حزن یا جشن جمعی است. لحظهای که کلیت یک جامعه مشترکا در سوگ یک چهره مینشینند، نوروز و یلدا را جشن میگیرند، در آیینی مذهبی همچون محرم شرکت میکنند، از پیروزی یک ورزشکار یا تیم ایرانی در برابر ورزشکار یا تیم خارجی خوشحال میشوند و... در واقع در حال رقم زدن همان لحظه انسجام هستند؛ لحظاتی که افراد از حصار تفرد خود خارج و به یک محیط بزرگ جمعی با ارزشها، آیینها، احساسات و مقصدی مشترک وارد میشوند. این لحظات استمرار نمییابند و اساسا خاصیتشان در همین مقطعی بودنشان است. بسیار در مطالعه تاریخ ملل بر نقاط عطفی تاکید میشود که سرآغاز یک مسیر تاریک یا روشن برای یک ملت بوده است. عمده این نقاط عطف یا لحظه تبلور این انسجام بوده یا لحظه فروپاشیشان. از همین جهت لحظات انسجام ملی به علت ناب و معدود بودنشان میتواند آغازگر یک مسیر حیاتی برای هر ملتی به حساب آید.
2- دشمنان خارجی ایران در سالهای اخیر بیشترین تمرکز خود را بر از هم پاشیدن همین لحظات انسجام معطوف کردهاند. به طور مشخص از اواسط دهه90 رسانههای فارسیزبان خارج از کشور خط روایی خود را به سمت بیاعتبار کردن هر آنچه از ایرانیان یک «ما»ی مشترک میسازد بردند. با این حال آشوبهای خیابانی سال گذشته نقطه اوج این مسیر بود تا جایی که ضدانقلاب این پیشفرض را برای حامیان آشوب به وجود آورد که همراهی با هر آیین و مناسبت انسجامبخشی را فعلی قبیح به حساب آورند. بیراه نبود که آنها در این مسیر هزینه زیادی کنند تا لحظات به ظاهر کماهمیتی همچون برگزاری مسابقات ورزشی نیز به صحنه افتراق جامعه از همدیگر تبدیل شود. ضدانقلاب بخوبی میدانست تنها در سایه بیاعتبار شدن لحظات انسجام است که میتواند جامعه را برای همراهی با ویرانی خویش همدل سازد. آنچنان که حرف نهایی تمام چهرههای برانداز در یک سال گذشته به دعوت از قوای خارجی برای حمله نظامی به ایران و افزایش تحریم و فشارهای اقتصادی ختم میشد. یقینا جامعهای که انسجام و همین باور به «ما»ی مشترک خود را از دست نداده باشد نمیتواند این چنین در بازی ویرانی خویش مشارکت داشته باشد.
3- با این نگاه اگر به حادثه کرمان نظر بیندازیم، لحظات بعد از این حادثه را باید یک نقطه عطف دانست. در این لحظات هر اندازه جامعه و گروههای مرجع آن با جنایت همراهی میکردند یا حداقل در محکومیت آن لکنت نشان میدادند این گزاره بیشتر تثبیت میشد که ایران انسجام و «ما»ی مشترک خود را از دست داده است. به همین خاطر برخی چهرههای ضدانقلاب که در آشوبهای سال گذشته برای خود جایگاه لیدری نیز پیدا کرده بودند از همان ساعات نخست با استفاده از شنیعترین ادبیات تلاش کردند آغازگر یک موج همراهی با تروریسم باشند. اما در صحنه عمل آنچه اتفاق افتاد این بود که برافتادن نقاب از چهره این خنّاسان خبیث اتفاقا لایههای زیادی از جمعیت سرخورده جامعه را در همدردی با این جنایت به میدان آورد. کرمان در لحظهای که دشمنان انسجام ملی ایرانیان به دنبال اثبات یک فروپاشی اجتماعی میگشتند به همان نقطه انسجامآفرین تبدیل شد. جامعهای متکثر با هزاران اختلافنظر و سلیقه در یک نقطه به «ما»ی مشترک خود رجوع کرد. این لحظه همان لحظه عیان شدن روح جمعی یک کشور بود.
4- انفجارهای تروریستی در نزدیکی گلزار شهدای کرمان مولفه «امنیت» جمعی ایرانیان را نشانه گرفت. عملیاتی که باعث به شهادت رسیدن دهها کودک بیگناه شد. از سوی دیگر عامل آن یک فرد خارجی بود که برای پیادهسازی این جنایت، مزار چهرهای امنیتآفرین را انتخاب کرده بود. کنار هم قرار دادن این موارد نشان میدهد این حادثه در وجه روانیاش قصد نشانه گرفتن عالیترین اهرم شکلگیری هر اجتماع یعنی امنیت را داشته است. به میدان آمدن همه ایرانیان برای پاسداری از این اهرم و همدردی با قربانیانی که نزدیک مزارش در خون خود غلتیده بودند میتواند آغازگر مسیری برای تفاهم و تعامل میان انسانهایی باشد که دشمن مشترک برای ریختن خون هیچکدامشان تردیدی به خود راه نمیدهد. از همین جهت فهم این انسجام و لحظه شکلگیری آن در کنار توجه به این واقعیت که دشمن نقشه بلندمدتی برای از بین بردن آن دارد (و در این سالها ضربات مهمی نیز به آن وارد شده است) میتواند تمام دلسوزان سرنوشت ایران را دور یک میز جمع کند تا در مرزبندی با ویرانیطلبان، از ایده خود برای آینده بگویند.
ارسال به دوستان
الحاق ناو ابومهدی المهندس و شناورهای تندرو و موشکانداز نیروی دریایی سپاه
مراسم الحاق ناو ابومهدی المهندس و شناورهای تندرو و موشکانداز نیروی دریایی سپاه با حضور فرمانده کل و فرمانده نیروی دریایی سپاه در بندرعباس برگزار شد.
سردار علیرضا تنگسیری در این مراسم با اشاره به ویژگیهای ناو ابومهدی اظهار داشت: این شناور توانایی 14 روز دریانوردی و 2 هزار مایل دریایی مسافت با قابلیت رادارگریزی در مقابل رادارهای دشمن را دارد. وی ادامه داد: این شناور با 4موتور پیشرونده قادر است در امواجی در فورس 6 دریامانی و در فورس 5 عملیات را انجام دهد و با بدنه جدید در داخل کشور طراحی و ساخته شده است.
فرمانده نیروی دریایی سپاه تصریح کرد: 3 شرکت دانشبنیان در نیروی دریایی سپاه در حال ساخت شناور هستند. ساخت شناور ابومهدی 15 ماه طول کشید و دومین شناور از این کلاس است ولی در آینده قادریم در کمتر از یک سال 3 فروند از این شناور را تولید کنیم. امروز شناور ابومهدی المهندس رسما وارد سازمان رزم خواهد شد.
سردار تنگسیری درباره دستاوردهای دیگر این مراسم گفت: درباره پوشش هوایی، موشکهای کوثر را روی شناورهای کلاس طارق و عاشورا نصب کردیم.
وی اظهار داشت: همچنین شناور طارق که تا الان راکتانداز بود به موشک با برد 180 کیلومتر برد مجهز شده است. فرمانده نیروی دریایی سپاه افزود: موشکهای کوثر روی شناور عاشورا با رادار 3 بعدی با بردهای مختلف قادرند در فواصل بسیار بالا هواپیماها و بالگردها و موشکهای کروز دشمن را هدف قرار دهند.
وی با بیان اینکه امروز الحاق شناورهای شناسایی را هم داریم، گفت: همچنین شناورهای با سرعت بالا و اژدرافکن از دیگر موارد الحاقی امروز است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|