|
بانک مرکزی دستورالعمل عرضه دینار را به 7 بانک عامل ابلاغ کرد؛ سهم هر زائر 200 هزار دینار
تأمین ارز زائران اربعین
فروش ارز اربعین از 7 مرداد تا 3 شهریور
گروه اجتماعی: حب به اهلبیت و شوق حضور در مراسم راهپیمایی میلیونی اربعین دلها را از هم اکنون روانه کربلا کرده است، به طوری که طبق پیشبینیها با وجود دمای بالای هوا حدود 5 میلیون زائر قرار است امسال در مراسم پرشکوه اربعین حسینی شرکت کنند. تمهیدات لازم برای تردد آسان زائران اربعین در حالی اندیشده شده است که به گفته رئیس ستاد مرکزی اربعین، خدمات اربعینی از جمله ارز زیارتی، بلیت هواپیما، قطار و اتوبوس یا وامهای زیارتی تنها به زائرانی که در سامانه سماح ثبتنام کنند، پرداخت میشود. از این رو افرادی که قصد تشرف برای زیارت اربعین دارند، باید حتما در این سامانه ثبتنام کنند. البته ثبتنام متقاضیان زیارت اربعین حسینی امسال یک هفته زودتر آغاز شده و تاکنون بیش از ۶۰ هزار زائر اربعین در سامانه سماح ثبتنام کردهاند. همچنین برای خروج از کشور ۳ شرط داشتن گذرنامه زیارتی یا بینالمللی، ثبتنام در سامانه سماح و انجام بیمه الزامی است و هر کس یکی از این ۳ شرایط را نداشته باشد، نمیتواند از مرز خارج شود.
* زائران اربعین در کمترین زمان به عراق وارد میشوند
زائران اربعین امسال در کمترین زمان به عراق وارد میشوند. وزیر کشور گفت با توجه به گرمای هوا، با تمهیدات و اقدامات در نظر گرفتهشده، زائران اربعین حسینی در کمترین زمان ممکن از مرزهای کشور خارج و وارد کشور عراق خواهند شد. احمد وحیدی دیروز جمعه در بازدید از مرز بینالمللی شلمچه اظهار کرد: در بازدید از ۴ مرز خسروی، مهران، چذابه و شلمچه که تردد زائران اربعین حسینی در آنها انجام میشود، تمهیدات لازم برای تردد آسان زائران دیدهشده است. وزیر کشور افزود: امسال نیز مرزهای خسروی، شلمچه، چذابه، مهران، باشماق و تمرچین آماده خدمترسانی به زائران اربعین هستند. وی در ادامه گفت: مرز سومار برای حملونقل مواکب آماده است و مواکب از این مرز بدون مشکل تردد خواهند کرد. وحیدی بیان کرد: زیرساختها در مرزها نسبت به سال گذشته افزایش یافته و در زمان باقیمانده هم مشکلات رفع خواهد شد. وزیر کشور عنوان کرد: به حداقل رساندن مدت زمان ماندگاری زائران در مرزها از اهداف وزارت کشور است تا زائران در کمترین زمان ممکن از مرزها تردد کنند. وحیدی ادامه داد: در اربعین امسال مرز چذابه برای تردد اتباع خارجی در نظر گرفته شده و این مرز با ایجاد زیرساختها، امکان تردد آسان را برای آنها فراهم خواهد کرد. وی افزود: ملت و دولت عراق در این سالها بخوبی میزبانی خود را در برگزاری آیین اربعین حسینی ادا کردهاند. وزیر کشور با تاکید بر اینکه در نشستهای اربعین، دغدغه مسؤولان ایرانی و عراقی فراهم ساختن سفری روان و آسان برای زائران امام حسین(ع) است، بیان کرد: این کار حد و مرزی نمیشناسد و ارزش این خدمت بزرگ در این است که فراتر از نژادها و حتی مذاهب است.
* فعال بودن ۶ مرز جهت تردد زوار
وزرای کشور ایران و عراق در نشست خبری مشترک، بر تسهیل و افزایش سرعت تردد زوار اربعین از مرزهای مشترک ۲ کشور در اربعین امسال تاکید کردند. احمد وحیدی، وزیر کشور پنجشنبه 21 تیر در مرز خسروی در جمع خبرنگاران، با اشاره به بازدید با همتای عراقی خود از مرزهای مشترک 2 کشور برای تسهیل در تردد زوار اربعین، گفت: در جلسهای که امروز در مرز خسروی داشتیم توافقات خوبی درباره حملونقل و حضور مواکب در عراق صورت گرفت. وی افزود: یکی از موضوعات مهم مطرح شده طرح امام سجاد(ع) است که در آن ارتباطات الکترونیکی مشترک در برخی مرزهای تردد زوار از جمله مرز خسروی برقرار شده و با توجه به شناسایی زودهنگام زوار، تردد هر زائر به کمتر از چند ثانیه کاهش مییابد. وزیر کشور افزود: همچنین توافقاتی درباره کمکرسانی به حملونقل زوار در کشور عراق انجام شد و قرار است برخی مواکب بتوانند نیازمندیهای آن سوی مرز را برطرف کنند. وی در ادامه از فعال بودن ۶ مرز در اربعین امسال جهت تردد زوار خبر داد و افزود: امسال تردد زوار را از مرزهای خسروی، مهران، چذابه، شلمچه، باشماق و تمرچین خواهیم داشت. وی با اشاره به تردد بیش از 4.2 میلیون زائر در اربعین سال گذشته گفت: امسال با توجه به گرمای شدید هوا نمیتوان پیشبینیای در این زمینه داشت اما برای تردد بیش از این تعداد آمادگی داریم. عبدالامیر الشمری، وزیر کشور عراق هم در جمع خبرنگاران از هماهنگیهای انجامشده درباره تردد زوار و برپایی مواکب خبر داد. وی افزود: مرز منذریه - خسروی در اربعین امسال ۲۴ ساعته خواهد بود.
* زوار اربعین بیمه مسافران را جدی بگیرند
رئیس ستاد اربعین گفت بیمه شدن برای حضور در مراسم اربعین الزامی است، زیرا هزینه درمان در کشور عراق بسیار بالاست و در توان زائران ما نیست. مجید میراحمدی با بیان اینکه پیشبینی میشود امسال هوا از سال گذشته گرمتر باشد، گفت: امسال ساخت بیش از ۱۴۵ هزار مترمکعب سایهبان، مهپاشها و نیازمندیهایی که تحمل گرما را تسهیل میکند را در دستور کار قرار دادهایم و همچنین بیش از ۲۰۵ میلیون بطری آب و یک میلیون قالب یخ و دهها کارخانه تولید یخ نیز پیشبینی شده است. میراحمدی افزود: هم در داخل کشور و هم در کشور عراق بیمارستان و درمانگاههای سیار باید احداث شود که البته تمام این تمهیدات به نحو شایسته و کامل در حال انجام است تا انشاءالله اربعین به یاد ماندنی داشته باشیم. رئیس ستاد مرکزی اربعین با بیان اینکه ما امسال ثبتنام در سامانه سماح را یک هفته زودتر آغاز کردیم و زائران استقبال خوبی از خود نشان دادند، گفت: تا امروز بیش از ۵۰ هزار نفر در سامانه سماح ثبتنام کردهاند و تأکید ما این است که زائران ثبتنام را به تأخیر نیندازند. بنا به درخواست زائران ۳ نوع بیمه در ۳ سطح پیشبینی شده است که هر کس منطبق با خواست خود، میتواند نوع بیمه را انتخاب کند. رئیس ستاد اربعین گفت: بیمه شدن برای حضور در مراسم اربعین الزامی است، زیرا هزینهای درمان در کشور عراق بسیار بالاست و در توان زائران ما نیست. وی با بیان اینکه برای عبور از مرز ۳ شرط داریم، افزود: نخستین شرط، داشتن مدرک قانونی یعنی داشتن گذرنامه رسمی یا زیارتی است که حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد. شرط دوم، ثبتنام در سامانه سماح و شرط سوم، بیمه شدن است. هر کدام از اینها نباشد، زائر امکان خروج از کشور را نخواهد داشت.
* زائران اربعین چقدر ارز دریافت میکنند؟
بنا بر اعلام مسؤولان، فروش ارز اربعین امسال از ۷ مرداد آغاز میشود و تا پایان روز سوم شهریورماه ادامه خواهد داشت. کمتر از یک ماه تا اول ماه صفر و آغاز پیادهروی اربعین حسینی زمان باقی مانده است و هر سال یکی از موارد حائز اهمیت برای زائران بحث تامین ارز این سفر است؛ تامین ارزی که هفته گذشته رئیس کل بانک مرکزی از پرداخت دینار عراق به زائران اربعین حسینی امسال همانند سال گذشته خبر داد. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی گفت: اربعین امسال هم همانند سال گذشته دینار به مردم داده خواهد شد و هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت، همچنین در تمام شهرها و روستاها شعب بانکها ارز لازم را برای سفر اربعین به مردم ارائه میدهند. او همچنین اظهار کرد: در اربعین امسال نیز به هر زائر متقاضی به میزان ۲۰۰ هزار دینار ارز به نرخ ETS که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبادله میشود، فروخته میشود.
* معرفی ۷ بانک عامل برای فروش دینار
با توجه به در پیش بودن ایام اربعین حسینی(ع) و در راستای تکریم و تسهیل شرایط عزیمت هموطنان ایرانی به عتبات عالیات در سال جاری، بانک مرکزی دستورالعمل «ترتیبات تامین و عرضه ارز دینار به زائران اربعین حسینی(ع) در سال ۱۴۰۳» را به 7 بانک عامل ملی ایران، تجارت، صادرات ایران، ملت، پست بانک، پارسیان و سپه ابلاغ کرد. گفتنی است فروش ارز ( اسکناس) به زائران متقاضی اربعین حسینی، حداکثر به مبلغ ۲۰۰ هزار دینار عراق، به هر زائر به نرخ فروش اسکناس مرکز مبادله ارز و طلای ایران خواهد بود. ضمنا دریافت هرگونه کارمزد یا هزینه از متقاضی به جز معادل ریالی ارز مورد تقاضا (بر اساس نرخ مرکز مبادله)، ممنوع است.
ارسال به دوستان
رهبر انقلاب در پیامی فقدان ابوالشهیدین آقای حاج سیدجواد حجازی را تسلیت گفتند
درگذشت مجاهد صادق
حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت ابوالشهیدین آقای حاج سیدجواد حجازی را تسلیت گفتند.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
جناب حجتالاسلام آقای حاج سیدعلیاصغر حجازی دامت توفیقاته
درگذشت پدر بزرگوار جنابعالی، مومن مجاهد صادق و ابوالشهیدین مرحوم آقای حاج سیدجواد حجازی رحمهاللهعلیه را به شما و والده گرامی و اخوان محترم و دیگر بازماندگان و دوستان و همکاران آن مرحوم تسلیت عرض میکنم. مجاهدتهای پیش از انقلاب و خدمات گسترده و مداوم ایشان در دوران جمهوری اسلامی، حسنات ارزشمندی است که رحمت و مغفرت الهی را نصیب آن مرحوم خواهد کرد بمنه و فضله.
سیدعلی خامنهای
۲۲ تیر ۱۴۰۳
* پدر معنوی یتیمان همدان
مبارز انقلابی «سیدجواد حجازی» پدر شهیدان سیدجعفر و سیدباقر حجازی و پدر معنوی یتیمان همدان صبح دیروز جمعه ۲۲ تیر ۱۴۰۳ همزمان با ایام عزاداری سیدالشهدا(ع) آسمانی شد. مرحوم سیدجواد حجازی، مدیرعامل موسسه خیریه دارالایتام مهدیه بیش از نیم قرن عمر پربرکت خود را صرف سرپرستی کودکان بیسرپرست کرد.
حضور در عرصههای مهم انقلاب اسلامی و مشارکت در دفاعمقدس و راهاندازی مراکز متعدد علمی و درمانی و عامالمنفعه از اقدامات شاخص وی در همدان بود.
مراسم تشییع پیکر پاک این یاور دیرین امام و رهبری، دیروز بعد از اقامه نماز جمعه از محل حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد.
* اعلام عزای عمومی در استان همدان
در پی درگذشت پدر شهیدان حجازی، آیتالله حبیبالله شعبانی، نماینده ولیفقیه در استان و علیرضا قاسمیفرزاد، استاندار همدان در پیام مشترکی درگذشت اباالشهدا و الایتام مرحوم حاج سیدجواد حجازی، پدر بزرگوار شهیدان سیدجعفر و سیدباقر حجازی را که از شخصیتهای برجسته انقلاب اسلامی و دوران دفاعمقدس و از موسسان دارالایتام مهدیه همدان بود، تسلیت گفتند و امروز ۲۳ تیر را در استان همدان عزای عمومی اعلام کردند.
متن کامل پیام تسلیت مشترک نماینده ولیفقیه و استاندار همدان در پی درگذشت فقید سعید مرحوم حاج سیدجواد حجازی به شرح زیر صادر شد.
بسماللهالرحمنالرحیم
انالله و اناالیه راجعون
الذِینَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِکَهُ طَیِّبِینَ یَقُولُونَ سَلامٌ عَلَیْکُمُ ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ (سوره نحل آیه ۳۲)
خبر درگذشت اباالشهدا و الایتام مرحوم حاج سیدجواد حجازی، پدر شهیدان سیدجعفر و سیدباقر حجازی موجب تأثر و تألم فراوان گردید.
ایشان عمر با برکت خود را در راه خدمت به مردم بویژه محرومان و ایتام جامعه صرف نموده و همواره منشأ خیر و برکات فراوانی برای استان دارالمومنین و دارالمجاهدین همدان بودند. خدمات ارزشمند آن فقید سعید در عرصههای مختلف، بویژه تأسیس موسسه قرضالحسنه و دارالایتام و احداث مسجد، درمانگاه خیریه و مرکز MRI مهدیه همدان، تلاش در راستای ترویج معارف دینی و اخلاقی و تقویت نظام مقدس جمهوری اسلامی و همچنین خدمت به آحاد جامعه بویژه ایتام استان همدان، هرگز از یاد و خاطره مردم قدرشناس این دیار پاک نخواهد شد. اینجانبان درگذشت و فقدان آن مبارز انقلابیِ متعهد و دلسوز را به محضر رهبر معظم انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای مدظلهالعالی، فرزندان گرانقدر و خانواده محترم ایشان و مردم شریف دارالمومنین و دارالمجاهدین استان همدان تسلیت و تعزیت عرض نموده و از درگاه خداوند متعال، مغفرت و رحمت واسعه الهی برای آن فقید سعید و صبر جمیل و اجر جزیل برای بازماندگان محترم مسألت مینماییم.
مرحوم حجازی پدر ۲ شهید بزرگوار جواد و محمدباقر حجازی بود و عمر پربرکت خود خویش را صرف مبارزات انقلابی و سپس سرپرستی کودکان بیسرپرست کرد. این پدر شهید دیروز به دلیل بیماری در ۹۴ سالگی دعوت حق را لبیک گفت.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از بازپرداخت نیمی از اوراق قرضه دولت روحانی در دولت سیزدهم گزارش میدهد
تسویه دولت بدهکار
گروه اقتصادی: دولت سیزدهم در شرایطی دولت را تحویل گرفت که دولت دوازدهم در سال 99 رکورد انتشار اوراق قرضه را شکسته بود. بر همین مبنا دولت سیزدهم در 3 سال گذشته ۳۶۲ هزار و ۷۱۲ میلیارد تومان برای بازپرداخت اوراق سررسیدشده دولت قبل استفاده کرد و نیم دیگر اوراق منتشرشده را برای پروژههای عمرانی هزینه کرد. همین عملکرد بود که امروز میتواند به افزایش درآمد دولت چهاردهم کمک کند، در حالی که رویکرد دولت دوازدهم متضاد با دولت سیزدهم بود.
تأمین مالی بودجه طبق گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی از سال ۱۳۹۴ از طریق اوراق بدهی افزایش یافته است، به طوری که نسبت آن به جیدیپی در دولت یازدهم و دوازدهم رشد قابل توجهی داشت. انتشار اوراق بدهی در سال ۱۳۹۹ به ۲۰۲ هزار میلیارد تومان رسید که برابر با ۵درصد تولید ناخالص داخلی کشور بود.
از ابتدای دولت سیزدهم با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی - نفتی از بودجه عمومی، نسبت انتشار اوراق مالی به جیدیپی روند کاهشی یافت به طوری که در مدت 3 سال بین 2.1 تا 2.8 درصد کاهش داشت.
با توجه به دادههای مرکز آمار بر مبنای شاخص مصرفکننده، میزان تعدیلشده اوراق مالی منتشرشده در سال ۱۳۹۹ معادل ۲۸۴۰ و میزان تعدیلشده اوراق منتشرشده در سالهای ۱۴۰۱ حدود ۱۴۹۸ و در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۵۲۶ بوده است، بنابراین سال ۱۳۹۹ تقریباً ۲برابر سالهی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ فروش اوراق مالی اتفاق افتاده است.
* تسویه اوراق دولت قبل در دولت سیزدهم
بررسی سهم اوراق منتشرشده در هر سال به نسبت بودجه عمومی نشان میدهد تأمین مالی بودجه عمومی از ۱۶ درصد سال ۱۳۹۵ به ۳۲ درصد در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است اما در دولت سیزدهم سهم اوراق در بودجه عمومی روند کاهشی گرفت تا جایی که سهم اوراق در بودجه عمومی سال ۱۴۰۲ به ۱۵ درصد رسید.
میزان انتشار اوراق مالی در دولت سیزدهم نسبت به دولتهای یازدهم و دوازدهم، بویژه سالهای پایانی دهه ۹۰ روند کاهشی داشته است. در واقع در دولتهای یازدهم و دوازدهم میزان اوراق مالی که از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹ منتشر شد معادل ۵۳۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بود. در دولت سیزدهم (از ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ تا ۲۰ تیر ۱۴۰۳) ۷۳۴ هزار و ۳۱۸ میلیارد تومان اوراق مالی منتشر شد که ۳۶۲ هزار و ۷۱۲ میلیارد تومان آن برای بازپرداخت اوراق سررسید شده دولت قبل استفاده شد.
در واقع انتشار اوراق مالی در 3 سال گذشته سهمی در تأمین مالی بودجه نداشته است، بلکه این اوراق در راستای تسویه اوراق قبلی و اجرای پروژههای عمرانی به کار گرفته شده است. سال ۱۴۰۲ از ۳۵۲ هزار میلیارد تومان اوراق مالی ۲۲۴ هزار میلیارد تومان برای تسویه اوراق گذشته منتشر شده است، در حالی که ۱۳۲ هزار میلیارد تومان از این اوراق غیرنقدی (اسناد خزانه اسلامی) بود. از این رو خالص اوراق منتشر شده (کسر بازپرداخت اصل اوراق مالی از اوراق مالی نقدی فروش رفته) در سال ۱۴۰۲ برای تأمین بودجه عمومی حدود ۷ هزار میلیارد تومان منفی است.
* نسبت اوراق به تولید ناخالص داخلی
مانده بدهی اوراق مالی دولتهای یازدهم و دوازدهم در دولت سیزدهم تسویه شد. این بدهی معادل ۳۶۲ هزار و ۷۱۲ میلیارد تومان بود که معادل 9.1 درصد تولید ناخالص داخلی به قیمتهای جاری سال ۱۳۹۹ است. در مقابل میزان فروش اوراق مالی در دولت سیزدهم که برای دولت بعد تعهدات ایجاد کرده دارای ارزش اسمی ۷۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان معادل 5.5 درصد تولید ناخالص داخلی به قیمتهای جاری سال ۱۴۰۲ است. این عدد نشان میدهد در ۳ سال گذشته بیشتر از اینکه اوراق برای تامین بودجه بهکار گرفته شود در راستای بازپرداخت اوراق سررسیده شده منتشر شدهاند.
از این رو در دولت سیزدهم حجم تعهداتی که از محل فروش اوراق بدهی برای دولت بعدی ایجاد شده نسبت به ارقام تسویهشده کمتر است.
تعهدات دولت در اوراق رقم ۷۷۵ هزار میلیارد تومان است که در سالهای آتی برای بازپرداخت اوراق منتشر شده در دولت سیزدهم تسویه خواهد شد، البته ۹۵ هزار میلیارد تومان دیگر نیز مانده که تعهداتی است که تا پایان سال ۱۴۰۴ باید به دلیل انتشار اوراق توسط دولت دوازدهم بازپرداخت شود.
* اوراق نسبت به چاپ پول اثر کمتری در تورم دارد
شیوههای مختلفی برای تأمین مالی بودجه عمومی وجود دارد. در دولت سیزدهم برخلاف مسیر گذشته که از محل تنخواه بانک مرکزی برای تأمین مالی کسری بودجه استفاده میشد از اوراق استفاده شد.
بهرهمندی از اوراق به عنوان منابع پایدار بودجه نیاز به استفاده از سایر منابع را کاهش داد و خلق بدهی در دولت را منضبط و شفاف کرد. به عبارت دیگر، استفاده از اوراق مالی برای تأمین مالی بودجه، بهتر از استقراض از شبکه بانکی و بانک مرکزی است. در واقع در اوراق بازپرداخت اصل و سود بدهی دولت مشخص و تضمین شده است، در حالی که استقراض از بانکها به صورت انباشته باقی میماند و عملا بدون تسویه به دولت بعدی منتقل میشود.
* پیشنهاد دولت سیزدهم، شفافسازی بدهیها در برنامه هفتم توسعه
همچنین برای شفافسازی بدهیها احکام مهمی در برنامه هفتم توسعه توسط دولت سیزدهم و نمایندگان مجلس پیشنهاد شد. این احکام درراستای تبدیل بدهی دولت به شبکه بانکی و سایر اجزا به اوراق مالی انجام شد تا ضمانت وصول آنها مشخص شود. در برنامه هفتم توسعه انتشار اوراق مورد توجه قرار گرفته است، به طوری که بر اساس بند «ب» ماده ۱۰ قانون برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف است سالانه تا سقف ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای غیراوراقی خود را به اوراق تبدیل کند.
انتشار و تسویه اوراق مالی یک اصل بدیهی در تمام کشورهای دنیا است. هر دولتی برای بازپرداخت اوراق قبلی، همچنین تأمین بخشی از هزینههای بودجه، اوراق جدید منتشر میکند، بنابراین بازار اوراق باید متناسب با شرایط اقتصادی توسعه یابد، همچنین اوراق باید در پروژههای عمرانی و توسعهای هزینه شوند تا علاوه بر ایجاد ارزش افزوده، دولتهای بعدی بتوانند با منابع حاصل از آن پروژهها به بازپرداخت اوراق قبلی اقدام کنند.
متأسفانه در سالهای پیش از تشکیل دولت سیزدهم، عمده منابع حاصل از انتشار اوراق بدهی صرف پرداخت حقوق و دستمزد میشد اما در سالهای اخیر با افزایش سهم بودجه عمرانی در هزینهها، روال قبل متوقف شد.
* مزیت تخصیص اوراق در پروژههای عمرانی
با استفاده از اوراق در پروژههای عمرانی، هزینهها زودتر از منافع اقتصادی خود را نشان داده و مسؤولان قبل از اجرای یک پروژه عمرانی باید منابع سرمایهای را برای تأمین مالی پیشبینی کنند. یک پروژه بدون تأمین مالی کافی نمیتواند ادامه یابد.
به این دلایل، توجه به تأمین مالی پروژه یکی از جنبههای مهم مدیریت پروژه است. از این رو دولت سیزدهم در تامین مالی پروژهها از اوراق استفاده کرده است.
اگر به این موضوع به صورت کلان بنگریم تأمین مالی پروژه تنها یک جنبه از مشکل کلی تأمین مالی است. اگر پروژههای متعددی با هم در نظر گرفته و تأمین مالی شوند، میتوانند در اقتصاد نقش مثبتی ایفا کنند.
با وجود اینکه در ۲ سال ابتدایی دولت سیزدهم تسویه بدهیهای قبلی انجام شده است اما فروش اوراق بدهی برای تأمین مالی پروژههای عمرانی بحثی متفاوت بوده و ارزش افزوده زیادی نیز برای کشور به همراه خواهد آورد.
ارسال به دوستان
بایدن در نشست خبری زلنسکی را «رئیسجمهور پوتین» معرفی کرد!
کمدی بایدن
گروه بینالملل: «من فرد شایستهای برای شکست دادن ترامپ هستم»؛ این خلاصه جمله جو بایدن، رئیسجمهور دموکرات آمریکا در مقابل انتقادهای تند و تیز این روزهای حزب دموکرات برای کنار رفتن از رقابتهای انتخاباتی است. دموکراتها بشدت نگران شکست بایدن هستند و تعداد افراد تاثیرگذار این حزب که خواهان کنارهگیری بایدن هستند، در حال افزایش است.
رئیسجمهور آمریکا در جریان یک کنفرانس خبری در حاشیه نشست سران ناتو بار دیگر بر اصرار خود برای ادامه رقابتهای انتخاباتی تأکید کرد و گفت بیش از هر کس دیگری برای این کار شایسته است. بایدن در همین حین بار دیگر گاف داد و در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا معاونش کاملا هریس را جایگزین خودش خواهد کرد، به جای معاون اول هریس از عبارت «معاون اول ترامپ» استفاده کرد. بایدن همچنین گفت او یک بار توانسته ترامپ را شکست دهد، بنابراین بار دیگر نیز موفق به این کار خواهد شد. او در توجیه گافهای متعدد خود نیز گفت: «برنامه کاری من بسیار فشرده و پر از برنامه است، در مقابل ترامپ چه کار میکند؟ گلف بازی میکند».
عملکرد ضعیف رئیسجمهور آمریکا و نامزد حزب دموکرات در نخستین مناظره انتخاباتی جنجالهای فراوانی را تا این لحظه به همراه داشته است. بسیاری از رسانهها، همحزبیهایش و شخصیتهای برجسته آمریکایی که خواستار پیروزی حزب دموکرات هستند، از بایدن خواستهاند از رقابتهای انتخاباتی ۲۰۲۴ کنار برود؛ درخواستی که جو بایدن فعلا با آن موافقت نکرده است و ظاهرا قصد رقابت با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا را دارد.
در این بین نتایج نظرسنجی ایبیسی نیوز، واشنگتنپست و ایپسوس نشان میدهد اگر انتخابات ریاستجمهوری همین امروز برگزار شود، ۴۶ درصد آمریکاییها به بایدن و ۴۷ درصد به ترامپ رای خواهند داد و اگر بر فرض مثال، بایدن کنارهگیری کند و کاملا هریس معاونش به جای او در رقابتهای انتخاباتی شرکت کند، ۴۹ درصد به هریس و ۴۶ درصد به ترامپ رای میدهند.
همچنین طبق نتایج این نظرسنجی، ۶۷ درصد میگویند بایدن باید از رقابتها کنارهگیری کند و ۸۵ درصد هم معتقدند او برای دومین دوره ریاستش «بسیار پیر» است. این رقم در مقایسه با نتایج نظرسنجی ماه آوریل که ۸۱ درصد و بیش از یک سال پیش که ۶۸ درصد بوده، با روند افزایشی همراه شده است. در مقابل، ۶۷ درصد میگویند ترامپ برای ریاستجمهوری «بسیار پیر» است و این میزان هم نسبت به بهار ۲۰۲۳ که ۴۴ درصد بود، افزایش یافته است.
در رابطه با عملکرد آنها در نخستین مناظره انتخاباتی ۲۰۲۴ نیز ۷۴ درصد ترامپ را «پیروز» این مناظره و ۵۹ درصد بایدن را «پیروز» میدانند. این نظرسنجی از ۵ تا ۹ ژوئیه (۱۵ تا ۱۹ تیر) به زبان انگلیسی و اسپانیایی از میان ۲۴۳۱ بزرگسال انجام شده است.
همچنین گافهای بایدن در اجلاس ناتو به دستاویز برخی هم حزبیهای او برای فشار جهت کنارهگیری از انتخابات منجر شده است. رئیسجمهور آمریکا در اجلاس ناتو هنگامی که قصد داشت از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین دعوت به سخنرانی کند، گفت: «اکنون میخواهم صحنه را به رئیسجمهور اوکراین بسپارم، کسی که مصمم و شجاع است. خانمها، آقایان، این شما و این رئیسجمهور پوتین!» او سپس دوباره به پشت میکروفون برگشت و در تصحیح خود گفت: «پوتین را که قرار است شکست دهیم، منظورم رئیسجمهور زلنسکی است! آنقدر بر شکست دادن پوتین تمرکز کردهام که ذهنمان را درگیر کرده است». علاوه بر این، بایدن همچنین در پاسخ به پرسشی درباره میزان اعتماد خود به کاملا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا نام او را با رقیب انتخاباتی خود، دونالد ترامپ اشتباه گرفت و گفت: «ببینید! اگر ترامپ صلاحیت قرارگیری در جایگاه یک رئیسجمهور را نداشت، من هرگز او را به عنوان معاون خود انتخاب نمیکردم».
رئیسجمهور آمریکا در نشست مطبوعاتی ناتو همچنین مقامی که در اختیار خودش است را به فرماندهان ارشد نیروهای مسلح آمریکا نسبت داد! او که قصد داشت عبارت «روسای ستاد ارتش» را به زبان بیاورد، به اشتباه آنها را «فرمانده کل قوا» خطاب کرد؛ عنوانی که در اختیار شخص رئیسجمهور آمریکاست.
وی گفت: «نیروهای مسلح ما از توصیههای فرمانده کل قوا پیروی میکنند، رئیس... رئیس... رئیس ستاد ارتش». این گافهای جدید بایدن در حالی مطرح شده که او و ترامپ ۲۷ ژوئن در نخستین مناظره انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ شرکت کردند؛ مناظرهای ۹۰ دقیقهای که بایدن در آن بارها با طرح جملات نامفهوم و نیمهتمام و سکوتهای عجیب، گافهای فراوانی داد و سردرگم ظاهر شد.
از پیترولش، سناتور دموکرات تا جورج کلونی و سلبریتیها؛ درخواستها از بایدن برای کنارهگیری از نامزدی شدت گرفته است.
کمپین انتخاب مجدد جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۱۰ ژوئیه (۲۰ تیر ۱۴۰۳) با چالشهای جدیدی روبهرو شد، زیرا چهرههای بانفوذ در حزب دموکرات نسبت به توانایی او برای پیروزی در برابر دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ابراز نگرانی کردند. پاسخ سرد نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر اینکه «به خود رئیسجمهور بستگی دارد که تصمیم بگیرد در رقابت باقی بماند یا خیر»، بر ابهامات پیرامون نامزدی بایدن برای دور دوم ریاستجمهوری افزود. جورج کلونی، هنرپیشه نامدار آمریکایی و یکی از حامیان مالی سرشناس بایدن نیز گفت او نباید نامزد شود. به علاوه، سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان از حزب دموکرات نیز نگرانیهای خود را درباره شانس بایدن برای کسب پیروزی در انتخابات آینده به اشتراک گذاشتند و بر احساس نارضایتی گستردهتری در درون حزب درباره قابلیت انتخاب شدن او تأکید کردهاند. پیتر ولش، سناتور دموکرات ایالت ورمونت اواخر عصر چهارشنبه گذشته با درخواست از جو بایدن برای کنارهگیری از انتخابات ۲۰۲۴، نخستین سناتوری شد که این کار را انجام داد. اخیرا نیز پت رایان از نیویورک و ارل بلومناور از اورگان، به ترتیب هشتمین و نهمین عضو دموکرات مجلس نمایندگان شدند که علناً از بایدن خواستند کنارهگیری کند. همچنین فراخوان برای تحریم کمکهای مالی به حزب دموکرات توسط وارث شرکت دیزنی، ابیگیل دیزنی – نوه برادر والت دیزنی و از خیرین انتخاباتی دموکراتها - تکرار شد. وی هشدار داد در صورت عدم تغییر نامزد، حزب جمهوریخواه در نوامبر پیروز خواهد شد و افزود: «من قصد دارم هرگونه کمک به حزب را متوقف کنم، تا زمانی که بایدن را جایگزین کنند». یکی دیگر از بزرگترین حامیان دموکرات، رید هستینگز، از بنیانگذاران نتفلیکس در ایمیلی به نیویورک تایمز اظهار داشت: «بایدن باید کنارهگیری کند تا به یک رهبر قدرتمند دموکرات اجازه دهد ترامپ را شکست دهد و ما را امن و موفق نگه دارد». به رغم این فراخوانها و تحریمها، رئیسجمهور کنونی همچنان عزم خود را برای نامزدی در انتخابات جزم کرده و بر توانایی خود برای پیروزی مجدد پافشاری میکند
ارسال به دوستان
نقد و نظری بر 7 دیدگاه درباره فلسفه قیام سیدالشهدا(ع)
الهیات نهضت
جواد سلیمانی امیری، عضو هیأت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره): موضوع بحث ما فلسفه قیام عاشوراست که میخواهیم دیدگاههای مختلف در این زمینه را بررسی کنیم. هدف قیام سیدالشهدا برای ما خیلی مهم است به این دلیل که حرکت آن حضرت یک نهضت روحبخش و انگیزهساز برای تحولات و انقلابهای سیاسی - اجتماعی بعد از قیام عاشورا تا به امروز شده است. طبیعتا تفسیرهای گوناگون از این قیام و اهداف آن میتواند در انگیزهسازی یا انگیزهسوزی مصلحان و مومنان نقش داشته باشد. به همین جهت مروری بر دیدگاههای مختلف درباره هدفشناسی قیام عاشورا خواهیم داشت و در آخر دیدگاه برگزیده را تحلیل خواهیم کرد.
1- قیام با انگیزه دنیاخواهی
نخستین دیدگاهی که درباره قیام عاشورا مطرح است توسط برخی جریانهای صدر اسلام و برخی سران وهابیت مانند ابن تیمیه مطرح شده است. اینها میگویند امام هدف دنیاگرایانه داشت و برای به دست گرفتن حکومت قیام کرد. در این باره عبدالله ابن عمر به حضرت میگوید: «لا تخرج فان رسولالله خیرهالله بین الدنیا والآخره»؛ قیام نکن، چرا که خداوند، رسول خدا را در انتخاب دنیا و آخرت مخیر کرد و پیامبر آخرت را برگزید. تو [ای حسین] پاره تن او هستی؛ پس درطلب دنیا نباش و سرگرم آن نشو.
این جریان چنین برداشتی دارند که عبدالله ابن عمر به امام میگوید قیام شما برای رسیدن به دنیاست. ابن تیمیه میگوید به نظر من امام برای دستیابی به حکومت قیام کرد ولی وقتی خانه عثمان را محاصره کردند تا حکومت را از او بگیرند، او با انقلابیون نجنگید اما حسین بنعلی خودش شمشیر کشید تا حکومت را بگیرد.
لذا این یک تحلیل دنیاگرایانه از قیام سیدالشهداست که میگوید حرکت حضرت برای ریاست دنیوی بوده است.
نقد این نگرش این است که قرآن برای اهلبیت شأنی قائل است که در آیه تطهیر میفرماید اهلبیت از هر گونه رجس و خطا و پلیدی به دور هستند. لذا چگونه میشود یک فرد معصوم که قرآن به عصمت او گواهی میدهد، قیامی برای رسیدن به دنیا بکند و عدهای را هم در این راه به کشتن بدهد؟ این امر قابل تصور نیست.
حضرت در سخنان خود به صراحت بیان میکند «اَللّهُمَّ إِنَّکَ تَعْلَمُ إِنَّهُ لَمْ یَکُنْ مَا کَانَ مِنَّا تَنافُساً فِی سُلْطان، وَ لا التماساً مِنْ فُضُولِ الْحُطامِ»؛ خدایا تو میدانی که قیام من برای به سلطنت رسیدن و هوس حکمرانی و به دست آوردن حطام دنیا نیست. من از روی هوسرانی و از روی رسیدن به عیش و نوش قیام نکردهام.
سراسر قیام عاشورا نشان میدهد که این تحلیل غلط است، چرا که حضرت خود و یارانش را در معرض شهادت میدید و مشخص بود پیروزی نظامی پیدا نمیکند. لذا اگر کسی برای دنیا حرکت کرده بود در همان ابتدا بیعت میکرد و به زندگی و دنیای خود میرسید.
2- نگرش عارفانه
یک نگرش عارفانه به قیام داریم که به جای بررسی علت رفتن امام به میدان کربلا تمام ماجرا را در برخورد عشق و عقل در کربلا خلاصه میکند و میگوید در سرانجام کار، عشق بر عقل غلبه کرد. مثلا عقل خطا به حضرت میگوید شما به پیروزی نمیرسید و عشق میگفت برو و با شهادت خود به مرتبه بزرگی از عرفان و رسیدن به خدا دست پیدا کن. میرزاحسن اصفهانی میگوید: «آفتاب عشق میدان تاب شد/ عقل آنجا برف بود و آب شد/ عقل تنها نی دم از هیهات زد/ عشق را هم بهت برد و مات زد». کسانی که قیام را به گفتوگوی عقل و عشق خلاصه میکنند از سایر ابعاد قیام باز میمانند و گرفتار یک سونگری هستند. اینها تنها شهادت را محور قرار میدهند و به ابعاد سیاسی - اجتماعی و تکالیف شرعی که برای سیدالشهدا وجود داشت، بیتوجهند. اینها بیشتر بر تولی تکیه میکنند و توجه به تبری از یزید و یزدیان تاریخ ندارند.
3- مرگ فدیهای
دیدگاه دیگر دیدگاه مسیحانه است که مرحوم نراقی در کتاب محرقالقلوب به آن اشاره کرده است. ملاحبیبالله شریفکاشانی و افراد دیگری نیز به آن اشاره کردهاند. این دیدگاه بر آن است که امام رفت و مانند حضرت مسیح شهادت را انتخاب کرد تا با مرگ فدیهوار خود ضامن بخشش گناهان شیعیان و امت بعد از خودش بشود. یعنی گناهان افراد به واسطه توسل به آن حضرت پاک شود. به این معنی که امام با شهادت خود میخواست وسیلهای برای نجات امت شود. این دیدگاه مسیحانه خیلی رواج دارد و در بین برخی شعرا هم برجسته است. سروش اصفهانی میگوید: «بهر شفاعت گنه دوستان خویش/ کردیم سینه را هدف تیر حادثات». یا قاآنی شیرازی میگوید: «بهر آنکه شود خلق را شفیع/ شرط شفاعتش چه بود؟ نوحه و بکا»؛ اینها در این وادی قیام را تحلیل میکنند.
نقد این رویکرد این است که شفاعت یک پارتیبازی نیست. امام برای قیام خود یک هدفی دارد و هدف این نیست که گناهان مردم بخشیده شود. کسی که در این راه مبارزه میکند و به شهادت میرسد به مقامی میرسد که آن مقام برکاتی دارد. یکی از این برکات مقام شفاعت است. شفاعت دستاورد درجه دومی است. هدف درجه اول سیدالشهدا چه بود؟ آیا صرفا هدف شفاعت بود؟ آیا نمیخواست مبارزه با ظلم را به بشریت آموزش دهد و اسلام ناب نابود نشود؟
فضیلت عزاداری و شافع بودن حضرت، غیر از این است که حضرت برای این امر کشته شده تا کفاره گناهان امت باشد. چنین باوری برای نهضت سیدالشهدا موجب مسخ شدن هدف کلی حضرت میشود. نکته این است که اگر امام چنین هدفی داشت چرا دیگران را برای مبارزه دعوت کرد؟ میتوانست خودش تنها شهید شود و به مقام شفاعت برسد. ضمن اینکه این مساله در شعارهای حضرت هم دیده نمیشود. حضرت میفرماید: «أ لاَ تَرَونَ أنَّ الحَقَّ لا یُعمَلُ بهِ، و أنَّ الباطِلَ لا یُتَناهى عَنهُ»؛ مگر نمیبینید که به حق عمل نمیشود و از باطل نهی نمیشود. این جمله نسبتی با تحلیل ارائه شده ندارد.
لذا اصالت یافتن گریستنها، گریاندنها و فراموشی هدف اصلی، با این تفسیر پدید میآید و هدف حضرت که دعوت به مبارزه با ظلم است، به حاشیه میرود. این تحلیل موجب تخدیر جوامع میشود و تمام ستمگران یزیدی در طول تاریخ از خطر قیامهای عاشورایی مصونیت پیدا میکنند. این نوع نگرش که حضرت صرفا برای شفاعت امت قیام کرده، موجب وادادگی جبهه حق میشود.
4- هدف، شهادت
نگرش دیگری وجود دارد که میگوید امام به قصد شهادت وارد میدان نبرد شد. حضرت از اول میدانست که شهید میشود و تنها میخواست شهید شود. این نوع نگرش موجب این میشود که هدف قیام منحصر به شهادت شود. در حالی که قیام ابعاد مختلفی دارد. اگر قصد امام تنها شهادت بود چرا در همان مدینه و بعد از اینکه والی یزید در مدینه میخواست به زور از ایشان بیعت بگیرد، در همان جا نجنگید؟ و از مدینه بیرون آمد؟ اتفاقا در همان جا زمینه جنگ فراهم بود. نکته این است که امام میخواست جهادی انجام دهد که تاثیرگذار در تاریخ باشد و بیدارگر و هشداردهنده باشد و اهدافش شفاف باشد. اگر صرف شهادت برای حضرت مطرح بود، در همان مدینه میجنگید و به شهادت میرسید. نکته دیگر اینکه کمک خواستن امام از افراد دیگر با هدف صرف شهادتطلبی، تعارض دارد. امام چرا به دیگران نامه میدهد و دیگران را به قیام دعوت میکند؟ لذا این این نظریه مقبول نیست و شهادت به ما هو شهادت یک مطلبوبیت ذاتی ندارد و در اسلام دستور به شهادت داده نشده است. بلکه بحث این است که اگر کسی در جنگ با ظالمان کشته شد، شهید محسوب میشود.
5- قیام برای تشکیل حکومت
نگرش بعدی این است که امام برای تشکیل حکومت قیام کرده است. این دیدگاه را مرحوم صالحی نجفآبادی در کتاب شهید جاوید مطرح کرد. بر اساس این نظریه شهادت هدف امام نبود اما امام قیام کرد تا حکومت تشکیل دهد و در سایه تشکیل حکومت، جامعه را اصلاح کند. این نظریه میگوید امام تا زمانی که با خبر شهادت مسلم و با سپاه حر روبهرو نشده بود، گزینهای که دنبال میکرد تشکیل حکومت بود و اصلا نمیدانست که این راه به جهاد شهادتطلبانه ختم میشود. لذا شهادت گزینه تحمیلی و ناخواسته امام در این قیام بود.
این رویکرد علم امام به جزئیات را رد میکند. نقد اینجاست که امام به اندازه دیگران تحلیل ندارد و نمیداند که کوفیان قابل اعتماد نیستند و نمیشود به نامههای آنها تکیه کرد. ما معتقدیم امام علم لدنی دارد. این دیدگاه با علم امام به امور غیبی سازگاری ندارد. مضاف بر اینکه اخبار تاریخی خلاف این را گزارش میدهد و شواهد زیادی داریم که امام خبر از شهادت خود داشت. حضرت نسبت به کسانی که به ایشان انذار میدادند و میگفتند کوفیان شما را یاری نمیکنند، هیچ کدام از این دیدگاهها را نقد نکرد و بر این خیال نبود که کوفیان ایشان را یاری خواهند کرد. حضرت به کسانی که ایشان را از این مسیر منع کرده بودند نفرمود اعلام خطرهای شما درست نیست یا من به پیروزی ظاهری خویش اطمینان دارم، بلکه بر عکس، اعلام خطرهای آنان را با اینگونه جملات، تصدیق کرد: «صدقت» راست میگویی، «تکلمت بعقل» از روی اندیشه سخن میگویی و «لیس یخفی علی الرأی» (آنچه میگویی) بر من نیز مخفی نیست. همچنین در منزل «ثعلبیه» آن حضرت به مردی کوفی که ظاهرا میخواست حضرت را از رفتن به کوفه به سبب کشته شدن در آنجا منع کند، فرمود: «ای مرد کوفی، سرچشمه دانش نزد ما است. آیا آنان (مردم) میدانند (فرجام ما را) و ما نمیدانیم! این امر ممکن نیست».
لذا امام به ابعاد قیام کاملا آشنا بوده و میداند احتمال شهادت هست و بلکه یقین دارد که به شهادت میرسد.
حضرت میفرماید: «اَرْجُو ان یکونَ خیراً ما ارادالله بنا، قُتِلناام ظَفِرْنا»؛ امیدوارم آنچه خدا برای ما اراده فرموده است خیر باشد، چه کشته شویم و چه پیروز گردیم.
حضرت در جاهای دیگر میفرماید «و الن لم فإن مَن لحق بی استشهد و من لم یلحق بی لم یدرک الفتح»؛ هر که به من بپیوندد به شهادت میرسد و هر کس هم تخلف کند و بازماند به فتح نمیرسد. یعنی هر کس فکر میکند راهی غیر از پیروزی جز شهادت وجود دارد، اشتباه میکند.
در مجموع استدلالهای فوق نشان میدهد این نگرش یادشده نیز باطل است.
6- تکلیف ویژه امام
نگرش دیگر این است که امام تکلیف ویژهای داشت. یعنی امام میدانست که به شهادت میرسد ولی این تکلیف خاص اوست و تکلیف سایرین نیست. کسی مثل علامه مجلسی، اخبار و مطالبی میآورد که بر این موضوع دلالت میکند. یا مرحوم صاحب جواهر میگوید: «روش امام، تنها راه برای انجام تکلیف الهی بود و البته تکلیف ویژه حضرت نیز بود که به آن عمل کرد». این یعنی معلوم نیست که برای دیگران چنین تکلیفی وجود داشته باشد.
شاهد آنها این است که وقتی به امام گفتند شما به شهادت میرسید و این شهادت نوعی هلاکت است، فرمود من خوابی دیدهام که در آن خواب رسول خدا به من امر کرد که من باید آن امر و دستور ا انجام دهم و آن دستور این است که خدا خواسته مرا شهید و فرزندان مرا اسیر ببیند.
حرف ما در نقد این دیدگاه این است که نتیجه این نوع نگرش موجب میشود مردم فکر کنند قیام شهادتطلبانه برای احیای امر به معروف و نهی از منکر وظیفهای همگانی نیست و باید وظیفهای خاص سیدالهشدا باشد. اگر اینطور است چرا آن حضرت به بنیهاشم نامه مینویسد و با آنها اتمام حجت میکند و از آنها میخواهد او را یاری کنند؟ قبلتر هم اشاره شد که فرمودند «ومن لم یلحق بی لم یدرک الفتح»؛ هر کسی به من ملحق نشود به فتح و پیروزی نمیرسد. اگر امام تکلیف خاص داشت و این تکلیف برای دیگران نبود چرا اینطور فرمود؟
در جای دیگر میفرماید «ایها الناس»، یعنی همه مردم را خطاب قرار میدهد و حتی منظورش مردم زمانه خود هم نیست، بلکه کلیت ناس را خطاب قرار میدهد و میفرماید: «أَیهَا الناسُ؛ إِن رَسُولَ اللهِ(ص) قالَ: «مَنْ رَأى سُلْطاناً جائِراً مُسْتَحِلا لِحُرُمِ اللهِ، ناکِثاً لِعَهْدِ اللهِ، مُخالِفاً لِسُنهِ رَسُولِ اللهِ، یَعْمَلُ فِی عِبادِاللهِ بِالاِثْمِ وَ الْعُدْوانِ فَلَمْ یُغَیرْ عَلَیْهِ بِفِعْل، وَ لاَ قَوْل، کانَ حَقاً عَلَىالله أَنْ یُدْخِلَهُ مَدْخَلَهُ»؛ اى مردم! پیامبر خدا(ص) فرمودند: «هر کس سلطان ستمگرى را ببیند که حرام خدا را حلال شمرده، پیمان الهى را شکسته و با سنت رسول خدا مخالفت ورزیده، در میان بندگان خدا به ستم رفتار مىکند و او با زبان و کردارش با وى به مخالفت برنخیزد، سزاوار است خداوند او را در جایگاه آن سلطان ستمگر (دوزخ) بیندازد.
لذا معلوم میشود منطق قیام سیدالهشدا یک منطق خاص و ویژه نیست که قیام فقط برای او واجب باشد. حضرت میفرماید هرکس در هر زمانی با چنین سلطان جائری مواجه شد، باید علیه او جهاد کند، لذا این تکلیفی ویژه امام نیست.
مضاف بر اینکه این نوع تحلیل از قیام عاشورا قابلیت الگوگیری از قیام عاشورا را زائل میکند. لازمه چنین برداشتی این است که این قیام منحصر در امام است و هیچ آموزه عام دیگری از قبیل امر به معروف و نهی از منکر و درس شهادتطلبی و ستمستیزی در آن نیست. در صورتی که امام مینویسد: «انی لم اخرج اشرا و لا بطرا و لا مفسدا و لا ظالما، انما خرجت لطلب الاصلاح فی امه جدی، ارید ان آمر بالمعروف و انهی عن المنکر و اسیر بسیره جدی و ابی»؛ اینها در سخنان حضرت موج میزند.
در جلد سوم کتاب حماسه حسینی هم آمده که اگر بنا باشد حضرت یک دستور خصوصی داشته باشد، دیگران دیگر نمیتوانند او را مقتدای خود در تاریخ بنامند و امام تبدیل به یک مکتب نمیشود.
7- طلب اصلاح
دیدگاهی که به نظر من دیدگاه برگزیده است، تحت عنوان اصلاح مطرح است. این دیدگاه را مقام معظم رهبری مطرح کردهاند و برخی دیگر از بزرگان هم به آن اشاره داشتهاند. رهبر انقلاب میفرمایند سیدالشهدا بر اساس وصیتنامه خود به محمد حنفیه فرمود «انی لم اخرج اشرا و لا بطرا و لا مفسدا و لا ظالما، انما خرجت لطلب الاصلاح فی امه جدی» لذا قصد حضرت اصلاح امت پیامبر بوده است. یا حضرت در جای دیگری میفرماید «اَللهُم إِنکَ تَعْلَمُ إِنهُ لَمْ یَکُنْ مَا کَانَ مِنا تَنافُساً فِی سُلْطان، وَ لا التماساً مِنْ فُضُولِ الْحُطامِ، وَ لکِنْ لِنَرَىَ الْمَعالِمَ مِنْ دِینِکَ، وَ نُظْهِرَ الاِصْلاحَ فِی بِلادِکَ، وَ یَأْمَنَ الْمَظْلُومُونَ مِنْ عِبادِکَ، وَ یُعْمَلُ بِفَرَائِضِکَ وَ سُنتِکَ وَ أَحْکامِکَ»؛ خداوندا! تو مى دانى که آنچه از ما (در طریق تلاش براى بسیج مردم) صورت گرفت، به خاطر رقابت در امر زمامدارى و یا به چنگ آوردن ثروت و مال نبود، بلکه هدف ما آن است که نشانههاى دین تو را آشکار سازیم و اصلاح و درستى را در همه بلاد برملا کنیم تا بندگان مظلومت آسوده باشند و فرایض و سنتها و احکامت مورد عمل قرار گیرد.
در واقع هدف حضرت این بود که اصلاح ایجاد شود. این اصلاح 2 راه داشت. یک راه تشکیل حکومت بود. امام این مسیر را از نظر خود دور نمیداشت و در نامهای به اهل بصره مینویسد که «انا ادعو کم الی کتابالله و سنه تبیه فان السنه قد امیتت و ان البدعه قد احییت»؛ شما را به کتاب خدا و سنت پیغمبر او دعوت میکنم. به درستی سنت مرده - یعنی مردم بدان عمل نمیکنند - و بدعت زنده شده است.
روانه کردن مسلم به سمت کوفیان هم نشان میدهد اینجا امام تشکیل حکومت را برای اصلاح جامعه نادیده نگرفته است اما راه شهادت را هم باز میبیند. حضرت راه دوم برای اصلاح جامعه را هم جهاد شهادتطلبانه میبیند.
راه اول که تشکیل حکومت است راهی شفاف و روشن است که یکی از ابزارهای اصلاح یک جامعه، تشکیل حکومت اسلامی است. اما راه دوم که شهادت است، چگونه منجر به اصلاح جامعه میشد؟ شهادت در آن مقطع از تاریخ موجب از بین رفتن قساوت قلب امت پیامبر میشد. آن زمان 3 فساد وجود داشت؛ اول فساد در دستگاه حاکمیت، دوم فساد در تحریف در دین و مکتب و سوم فساد در امت پیامبر که دنیاگرا و نسبت به ارزشهای دینی بیغیرت شده بودند. امام برای اصلاح این 3 فساد احساس میکند باید قساوت قلب امت پیامبر را از بین ببرد. این قساوت اگر کم شود و اگر غیرت دینی اینها کم شود، خودشان در وادی امر به معروف و نهی از منکر میآیند و آرام آرام معروف و منکر در جامعه جایگاه خود را مییابد و جای معروف و منکر عوض نمیشود.
لذا امام وقتی متوجه شد مسلم را به شهادت رساندند و کوفیان بیعت خود را برداشتند، مسیر خود به سمت کوفه را ادامه داد. در آن مقطع حضرت حتی با حر هم مواجه نشده بود که حر بخواهد بر حضرت سخت بگیرد. امام میتوانست در منزلی که خبر شهادت مسلم را شنید بازگردد اما احساس کرد راه شهادت و جهاد شهادتطلبانه موجب بیداری میشود.
حضرت با شعارهای بلند حقطلبانه خود در میدان جهاد شهادتطلبانه از 2 بال استفاده میکند که یکی عقلانیت است. حضرت قیام خود را منطقی انجام داد و بیگدار خود را به آب و آتش نزد. ابتدا به مکه آمد و دعوت خود را مطرح کرد. آنجا علت قیام خود را مطرح کرد. بعد به سمت کوفه آمد که مردمش برای او دعوتنامه فرستاده بودند. هیچ جا به اندازه کوفه شیعه، خانه حضرت نبود. لذا قیام او منطقی است. او برای مبارزه با ظلم و فساد برخاست و منطقا جایی را انتخاب کرد که شیعیان بیشتر بودند.
ایشان پس از آنکه متوجه شد کوفیان دست از حمایت و بعیت کشیدهاند به حر فرمود اگر اجازه دهید به سمت مدینه بازگردم که حر این اجازه را به حضرت نداد و مسیر به سمت کربلا ختم شد.
نکته بعدی مظلومیت است که امام حماسه و قیام خود را با بال مظلومیت ضمیمه کرد. مظلومیت حضرت در روز عاشورا به نمایش درمیآید. مظلومیت با آن عقلانیت و با آن شعارهای بلند و منطقی که سیدالشهدا دارد، قیام را در دلها تاثیرگذار میکند. یک انسان مظلوم برای احیای دین خدا و احیای فرهنگ حکیمانه به شهادت میرسد، در این مسیر آرام آرام قلب افراد بیدار میشود و بعد از قیام عاشورا برخی کوفیان وارد قیام میشوند مانند قیام مختار و توابین و قیامهای دیگری که شکل میگیرد. لذا ثمره قیام عاشورا در کوتاهمدت اصلاح قساوت قلب امت پیامبر و برافروخته شدن ایمان و غیرت دینی است. قیام حضرت در میانمدت این ثمره را داشت که نسبت به بنیامیه نفرت ایجاد شد و حدود 70 سال بعد از قیام عاشورا همین امت پیامبر قیام و بنیامیه را ساقط میکنند. در طولانیمدت این قیام منجر به این میشود که اهل بیت محل مراجعه مردم برای پرسشهای دینی میشوند. لذا در زمان امام باقر و امام صادق رجوع به اهل بیت زیاد میشود، چون با قیام عاشورا حب به اهل بیت و گرایش به اهل بیت در جامعه زیاد شد. مردم دین را از امام باقر و امام صادق گرفتند و با این مسیر، اسلام ناب دوباره جان گرفت و فقه و کلام و عقاید و ارزشهای آن نمود پیدا کرد.
لذا اصلاح امت پیامبر، اصلاح دین تحریفشده و نابودی حکومت جور، 3 تاثیر قیام حضرت بود.
پس این دیدگاه میگوید هدف اصلاح بوده و یک راه اصلاح، تشکیل حکومت بود که این راه، در میانه مسیر بر امام بسته شد ولی راه دوم باز بود و آن را ادامه داد و با شهادت خود بیداری در امت پیامبر ایجاد کرد.
اما عدهای سوالی را مطرح میکنند که بعد از شهادت امام حسین، حکومت شیعی برقرار نشد لذا حرکت آن حضرت چه اصلاحی در امت به وجود آورد؟ توضیح دادیم که با این حرکت، سبک زندگی دینی و غیرتمندانه در جامعه آموزش داده شد. آیتالله مصباح نکته جالبی دارد که میگوید امام در وصیتنامه خود نوشت من برای «طلب اصلاح امت پیامبر» قیام کردم. من برای دنیا قیام نکردم، بلکه برایطلب اصلاح قیام کردم. لذا حضرت برای اصلاح قیام نکرد، بلکه برایطلب اصلاح قیام کرد.
اگر قیام برای اصلاح بود فورا این توقع ایجاد میشود که حکومت بنیامیه از بین برود و حکومت اسلامی تشکیل شود، بلکه هدف این بود که مطالبهگری اصلاح و مطالبهگری حق آموزش داده شود. اینکه وقتی انسان مومنی در مقابل سلطان جائری قرار گرفت و با جامعهای روبهرو شد که غیرت دینی در آن نابود شده، باید به چه صورتی جهاد انجام شود؟
لذا نمونهای از زیست مسلمانی همین است که در روز عاشورا به نمایش درآمد. امام نهضت طلب اصلاح و طلب حق را در تاریخ به حرکت در آورد. مطالبهگری اصلاحات بعد از قیام عاشورا استمرار یافت که موجب بقای حق شد همچنین موجب شد در برخی مقاطع تاریخی مانند آلبویه و صفویه و... حکومت دینی تشکیل شود. در نهایت هم انقلاب اسلامی شکل گرفت که مظهر حکومت دینی و نزدیکترین حکومت به حکومت اهل بیت است.
ارسال به دوستان
نگاه
یورونیوز چه چیزی را سانسور میکند؟!
نوید مؤمن: رسانههای اروپایی از جمله یورونیوز و دویچهوله همواره مدعی روایتگری صحیح و غیرمخدوش نسبت به تحولات جاری در اروپا و نظام بینالملل بوده و متعاقبا، هر رسانهای را که تحلیل و نگاه دیگری نسبت به وقایع و کلانروندهای تثبیت شده یا موضوعات مبتلابه جهان داشته باشد، محکوم به لاپوشانی، سانسور یا عدم آگاهی میکنند. اخیرا رخدادهای قابل توجهی در اروپا به وقوع پیوسته که منجر به نگرانی حامیان ساختار و نظم کنونی اروپای واحد شده است؛ از شکست سنگین احزاب سنتی در انتخابات پارلمان اروپا تا پیروزی جریان چپ در انتخابات مجلس ملی فرانسه. در اینجا قصد واکاوی تحولات بنیادین و ضدساختاری در اروپا را نداریم، بلکه میخواهیم بر روایتگری و به عبارت بهتر، روایتسازی رسانههای مطرح غرب از وقایع جاری در قاره سبز متمرکز شویم.
پایگاه خبری یورونیوز در تحلیل خود از انتخابات ریاستجمهوری فرانسه به نکته قابل تاملی اشاره کرده که مصداق عینی تزویر رسانهای رسمیترین پایگاه خبری اتحادیه اروپایی است. در بخشی از این تحلیل آمده است: «در گرماگرم افزایش حمایت از احزاب راست افراطی در انتخابات پارلمان اروپا در ماه ژوئن و همچنین با توجه به اینکه دونالد ترامپ در حال حاضر خود را برای دور دوم ریاست بر کاخ سفید آماده میکند، پیروزی حزب کارگر در بریتانیا و بلوک چپ در فرانسه به عنوان بارقه امیدی برای افراد دارای تفکرات ترقیخواهانه در سطح جهان به حساب میآید.
بویژه اینکه هنگامی که نتایج انتخابات مجلس ملی فرانسه پیروزی غافلگیرکننده ائتلاف چپ فرانسه را رقم زد، نشانههایی از آرامش در گوشه و کنار اروپا مشاهده شد».
اینکه یورونیوز جریان موسوم به چپ رادیکال به رهبری ژان لوک ملانشون را نماد آرامش در «اتحادیه اروپایی» تلقی میکند، مضحک است! وجه اشتراک هر ۲ جریان چپ و راست افراطی در اروپا، پس زدن مناسبات رسمی قدرت در اروپای واحد و منطقه یورو است. نباید فراموش کرد جریان چپ اتحادیه اروپایی (که از سوی جریانات اروپایی به عنوان چپ افراطی مورد شناسایی قرار میگیرد)، با احزاب سوسیال - دموکرات تعارضات جدی دارد. ملانشون و همراهانش منتقد رویکرد اتحادیه اروپایی در حمایت از رژیم اشغالگر قدس بوده و سکوت نهادهای ظاهرا مستقل حقوق بشری غرب در قبال نسلکشی کودکان بیگناه غزه را محکوم میکنند. فراتر از آن، جریان چپ رادیکال، منتقد صریح مناسبات زیربنایی قدرت در اتحادیه اروپایی و منطقه یورو بوده و مکتب لیبرال - دموکراسی غرب را مولد بحرانهای پایدار و نابسامانیهای اجتماعی و اقتصادی در جوامع بشری تلقی میکند. در چنین شرایطی نه تنها یورونیوز، بلکه دویچهوله و خبرگزاری فرانسه با استناد به تضاد ایدههای جریان چپ رادیکال با ملیگرایان افراطی (راست افراطی) از نتایج انتخابات سراسری فرانسه استقبال کردهاند!
گویا یورونیوز فراموش کرده «اتحادیه اروپایی» بازنده اصلی و رسمی انتخابات سراسری فرانسه است! وجه اشتراک هر ۲ جریان راست و چپ افراطی در فرانسه و اروپا یک چیز است: گذار از ساختار کنونی اروپا. هر چند مختصات ساختار جدید اروپا در ذهن سیاستمداران هر ۲ جریان، به گونهای متفاوت ترسیم میشود اما اضمحلال و دگرگونی اتحادیه اروپایی پیششرط ثابت تحقق اهداف هر ۲ گروه محسوب میشود. یورونیوز هرگز به مخاطبان نمیگوید احزاب سنتی حامی ساختار اتحادیه اروپایی و منطقه یورو یکی پس از دیگری در حال حذف و نابودی بوده و احزابی که دگردیسی بنیادین در قاره سبز را دنبال میکنند، روز به روز قدرت بیشتری میگیرند. یورونیوز تنها و اصلیترین پیام انتخابات اخیر در فرانسه، یعنی در هم شکستن اتحادیه اروپایی را کتمان کرده و در مقابل، از اینکه جریان چپ افراطی در برابر راست افراطی نتیجه بهتری را کسب کرده ابراز خرسندی میکند! این وقاحت مطلق منبعث از ماهیت و جنس مناسبات قدرت در غرب و غلبه «ذهنیتسازی» بر «عینیتسازی» در منظومه رسانهای و تبلیغاتی اروپاست.
ارسال به دوستان
به بهانه امضای قرارداد و حضور رسمی مهدی طارمی در اینترمیلان
شکارچی افتخار
میثم احمدی: مهدی طارمی مهاجم تیم ملی فوتبال ایران پس از گذراندن یک فصل پر کش و قوس در پورتو، سرانجام از این تیم جدا شد و روز چهارشنبه با حضور در باشگاه اینتر، قراردادش را با این تیم امضا کرد تا یکی از معدود لژیونرهای ایرانی باشد که به یکی از تیمهای تراز اول جهان منتقل میشود. او اما چگونه از کوچه پس کوچههای بوشهر به بالاترین سطح فوتبال جهان رسید؟ طارمی دوران فوتبال خود را از بوشهر آغاز کرد و به مدت ۴ سال در تیمهای شاهین بوشهر و ایرانجوان بوشهر حضور داشت. اما انتقال این بازیکن به تیم فوتبال پرسپولیس نقطه عطف بسیار مهمی در زندگی او بود و در مدت ۶ فصل حضور در پرسپولیس در ۸۷ بازی موفق به ثبت ۴۵ گل شد تا در میان بهترین گلزنان تاریخ این باشگاه قرار بگیرد. طارمی در شرایطی که در تیم پرسپولیس حضور داشت از سوی کارلوس کیروش به تیم ملی فوتبال ایران هم دعوت شد و در سالهای اخیر هم یکی از مهاجمان کلیدی تیم ملی بوده است که در ۸۵ بازی ملی موفق به ثبت ۵۰ گل شد. این بازیکن بوشهری در ۲ جامجهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ هم برای تیم ملی به میدان رفته است.
* از قطر تا پرتغال
او سال ۱۳۹۷ پرسپولیس را به مقصد الغرافه قطر ترک کرد و یک سال بعد هم به ریوه آوه پرتغال پیوست. طارمی در سال ۱۳۹۹ با قرارداری ۴ ساله به عضویت تیم فوتبال پورتو درآمد و اینجا بود که موفق شد خود را به عنوان یک مهاجم مطرح در سطح جهان مطرح کند. او در نخستین فصل حضور خود در پورتو توانست سومین گلزن برتر و بهترین پاسور فصل پرتغال شود و در ادامه هم روند گلزنیهایش ادامه داشت. در لیگ قهرمانان اروپا دروازه یوونتوس را باز کرد و سپس با گلی که در دیدار برابر چلسی با ضربه برگردان و به زیبایی به ثمر رساند، نامزد دریافت جایزه پوشکاش شد و عنوان بهترین گل فصل ۲۰۲۱ لیگ قهرمانان را به دست آورد. در فصل دومش در پرتغال قهرمان لیگ برتر و جام حذفی شد و عنوان مؤثرترین بازیکن فصل را از آن خود کرد و مجموعاً با ۳۷ گل در ۵۱ بازی (با محاسبه مجموع بازیهای باشگاهی و ملی) چهارمین گلزن برتر سال ۲۰۲۲ اروپا شد. او بر اساس آرای مخاطبان و خوانندگان روزنامه «اُجوگو»ی پرتغال نیز به عنوان بهترین بازیکن پرتغال در سال ۲۰۲۲ معرفی شد. طارمی مجموعاً در ۱۸۲ بازی برای پورتو در رقابتهای مختلف ۹۱ گل به ثمر رساند و خود را به عنوان یکی از بهترینهای ادوار این تیم معرفی کرد و در نهایت هم با پایان مهلت قراردادش با پورتو به عنوان بازیکن آزاد از این تیم جدا شد تا ماجراجوییهای خود را در سری آ ایتالیا و در تیم اینتر دنبال کند.
* حضور در قلب فوتبال ایتالیا
طارمی یک سال پیش از جدایی از پورتو، در فصل ۲۰۲۳ در آستانه پیوستن به آث میلان قرار داشت اما در نهایت این انتقال انجام نشد تا آخرین سال قراردادش با پورتو را هم در این تیم پشت سر بگذارد اما این فصل در نهایت فصل موفقی برای او نبود و انتقادات زیادی نسبت به این بازیکن مطرح و حتی منجر به نیمکتنشینی در مقاطعی از فصل شد. طارمی پس از کشوقوسهای فراوان، بالاخره روز چهارشنبه ۲۰ تیر در باشگاه اینتر حاضر شد تا پس از حضور در معاینات پزشکی، قراردادش را به طور رسمی با این تیم امضا کند. برخی طارمی را یک برگ برنده ارزشمند برای اینتر میدانند، چرا که او بازیکنی است که شم گلزنی بالایی دارد و بدون آنکه اینتر مبلغی بابت رضایتنامه به پورتو بپردازد موفق به جذبش شد. برخی دیگر اما بابت این انتقال به انتقاد از اینتر پرداختند و مهمترین عامل انتقادی را هم سن و سال این بازیکن میدانند. طارمی در دوران فوتبال حرفهای خود در ۶ باشگاه مجموعاً ۴۰۴ بازی انجام داده و ۲۰۲ گل به ثمر رسانده است.
* افتخارات پسر بوشهری فوتبال ایران
طارمی در دوران حضور خود در تیم پرسپولیس، نقش کلیدی در قهرمانیهای این تیم ایفا کرد. او با پرسپولیس توانست 2 بار در فصلهای ۹۶–۱۳۹۵ و ۹۷–۱۳۹۶ به قهرمانی لیگ برتر خلیج فارس دست یابد و همچنین یک بار نیز در فصل ۹۵–۱۳۹۴ به عنوان نایبقهرمانی رسید. علاوه بر این، او با پرسپولیس توانست در سال ۱۳۹۶ سوپر جام ایران را نیز به دست آورد. این مهاجم ۳۱ ساله در پورتو نیز موفقیتهای فراوانی کسب کرد. او در فصل ۲۲–۲۰۲۱ با پورتو قهرمان لیگ برتر پرتغال شد و 2 بار نیز در فصلهای ۲۱–۲۰۲۰ و ۲۳–۲۰۲۲ نایبقهرمان این لیگ شد. همچنین، طارمی با پورتو توانست 3 بار قهرمان جام حذفی پرتغال در فصلهای ۲۲–۲۰۲۱، ۲۳–۲۰۲۲ و ۲۴–۲۰۲۳ شود.
او همچنین در فصل ۲۳–۲۰۲۲ جام اتحادیه پرتغال را به دست آورد و 2 بار نیز در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ سوپر جام پرتغال را فتح کرد. در سطح ملی، طارمی در تیم ملی ایران در سال ۲۰۲۳ توانست قهرمان تورنمنت کافا شود و با 6 گل زده، عنوان آقای گل این تورنمنت را کسب کند. همچنین او به عنوان بهترین بازیکن این تورنمنت انتخاب شد. طارمی با به ثمر رساندن ۸ گل، بهترین گلزن ایرانی لیگ قهرمانان اروپاست و 2 بار عنوان آقای گل لیگ برتر فوتبال ایران را در فصلهای ۹۵–۱۳۹۴ و ۹۶–۱۳۹۵ کسب کرده است. طارمی همچنین 2 بار بهترین بازیکن لیگ برتر فوتبال ایران شده و در فصل ۹۴–۱۳۹۳ به عنوان بهترین مهاجم لیگ انتخاب شد. او در سال ۲۰۱۹ به عنوان بازیکن سال ریوآوه شناخته شد و در فصل ۲۰–۲۰۱۹ پرتغال با ۱۸ گلزده به عنوان آقای گل مشترک پریمیرا لیگا پرتغال را کسب کرد. در فصل ۲۳–۲۰۲۲ نیز با ۲۲ گل، آقای پریمیرا لیگا پرتغال شد و در فصل ۲۱–۲۰۲۰ با ۱۱ پاسگل، عنوان بهترین پاسور پریمیرا لیگا را کسب کرد. او در سال ۲۰۲۱ نیز به عنوان بهترین لژیونر سال آسیا انتخاب شد و نامزد دریافت جایزه پوشکاش فیفا بود. او همچنین چندین بار به عنوان بازیکن ماه لیگ برتر پرتغال انتخاب شد و در سال ۲۰۲۲ عنوان برترین بازیکن سال لیگ پرتغال و برترین گلزن آسیایی قاره اروپا را به خود اختصاص داد. طارمی با عملکرد فوقالعاده خود توانسته است جایگاه ویژهای در فوتبال ایران و جهان پیدا کند و همچنان به عنوان یکی از بهترین مهاجمان در سطح بینالمللی شناخته میشود. حال باید دید این بازیکن در قلب سنسیرو چه عملکردی از خود به نمایش خواهد گذاشت و باید دید آیا میتواند در رقابت با مهاجمان تراز اول اینتر، جایگاه ثابتی برای خود دست و پا کند؟
ارسال به دوستان
تشدید جنایات صهیونیستها در غزه؛ شهادت 60 غیرنظامی در شجاعیه
از غزه خون میجوشد
مناطق مختلف نوار غزه از محلههای شجاعیه گرفته تا النصیرات تا خانیونس تحت شدیدترین حملات هوایی و توپخانهای رژیم صهیونیستی قرار دارند و در 3 روز اخیر دهها غیرنظامی شامل زن و کودک در این حملات به شهادت رسیدند. به این ترتیب شمار شهدا به 38 هزار و 500 نفر رسید. به گزارش «وطن امروز»، حملات زمینی ارتش اسرائیل به مناطقی در شهر رفح همچنان ادامه دارد و چند صد هزار نفر از مردم غزه روزانه در حال کوچ به مناطقی دیگر برای تامین امنیت خود هستند.
بر اساس گزارش شبکه خبری الجزیره، مناطق «الرمال» و «تل الهوا» در شهر غزه هدف حملات شدید ارتش رژیم صهیونیستی قرار گرفتهاند. خبرنگار شبکه خبری الجزیره گزارش داد اشغالگران منطقه «المغراقه» و شمال غرب اردوگاه «النصیرات» واقع در مرکز نوار غزه را هدف حمله راکتی خود قرار دادند و جنگندههای رژیم صهیونیستی حملات گسترده جدیدی به مناطق غربی شهر غزه کردند. وی در ادامه افزود: پهپاد رژیم اشغالگر منزلی را در اردوگاه النصیرات هدف قرار داد و یک منزل دیگر در منطقه «الزعفران» واقع در اردوگاه «المغازی» در مرکز نوار غزه نیز هدف حمله رژیم صهیونیستی قرار گرفت.
سازمان امداد و نجات فلسطین روز پنجشنبه اعلام کرد با پایان حمله زمینی ارتش رژیم اشغالگر قدس به محله شجاعیه در روز چهارشنبه، پیکرهای بیش از 60 شهید را از زیر آوارهای منازل و کوچهها و خیابانهای این محله بیرون کشیده است. این سازمان با صدور بیانیهای که نسخهای از آن در اختیار مرکز اطلاعرسانی فلسطین قرار گرفت، خاطرنشان کرد هنوز دهها شهید در محله شجاعیه زیر آوارهای منازل هستند و این سازمان به خاطر تداوم حملات ارتش صهیونیستی امکان دسترسی به آنها را ندارد.
سازمان امداد و نجات فلسطین همچنین اعلام کرد که محله شجاعیه اکنون منطقه جنگزده و غیرقابل زندگی شده است و ارتش رژیم صهیونیستی 85 درصد ساختمانهای این محله را تخریب کرده است.
رادیو ارتش صهیونیستی نیز عصر چهارشنبه اعلام کرد تیپ چتربازان ارتش صهیونیستی از پایان عملیات نظامی خود در محله شجاعیه واقع در شرق شهر غزه پس از گذشت 2 هفته از آغاز آن خبر داده است. ارتش صهیونیستی 28 ژوئن گذشته از آغاز عملیات زمینی خود در محله شجاعیه خبر داده بود.
همچنین سخنگوی سازمان امداد و نجات فلسطین در نوار غزه اعلام کرد برآوردهای اولیه از شهادت بیش از 30 فلسطینی در حدفاصل دوراهی الطیران تا منطقه صنعتی غرب شهر غزه و نیز زخمی شدن دهها نفر دیگر در کوچههای اطراف حکایت دارد. «محمود بصل» در گفتوگو با خبرنگاران، خاطرنشان کرد تیمهای امداد و نجات سعی داشتند خودشان را به منطقه برسانند و به مجروحان در این منطقه کمکرسانی کنند اما نظامیان ارتش صهیونیستی به سمت آنها و هر کس دیگری که قصد نزدیک شدن به این منطقه را داشت، تیراندازی کردند. وی تصریح کرد دهها نفر از شهروندان در مناطق تل الهوا، صناعه و طیران با اعلام وجود شهدا در خیابانها خواستار کمکرسانی شدهاند اما حضور نظامیان صهیونیستی در این مناطق مانع کمکرسانی میشود. بصل همچنین اعلام کرد ارتش صهیونیستی پس از عقبنشینی از محل شجاعیه خرابیهای گستردهای در این منطقه برجا گذاشته است و متاسفانه تیمهای امداد و نجات تنها به شهدا در این منطقه دسترسی داشتند و اگر نظامیان صهیونیست اجازه دسترسی به آنها را میدادند، امکان نجات جان آنها وجود داشت. این در حالی است که اخیرا شبکه «سیانان» طی گزارشی اعلام کرد مهماتی که رژیم صهیونیستی در بمباران مدرسهای در خانیونس در جنوب نوار غزه استفاده کرده ساخت آمریکا بوده است. در بمباران اخیر مدرسهای که آوارگان فلسطینی در آن اسکان داده شده بودند، بیش از ۳۰ نفر به شهادت رسیدند و دهها نفر نیز زخمی شدند. سیانان قبل از این نیز با بررسی ویدئوهای مربوط به بمباران مدرسهای در اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی گزارش داده بود این جنایت نیز با استفاده از مهمات ساخت آمریکا رخ داده است.
رژیم صهیونیستی بهرغم محکومیتهای بینالمللی و منطقهای همچنان برای دهمین ماه، به تجاوزات خود به غزه ادامه میدهد. رژیم اشغالگر پس از آنکه گذرگاه مرزی رفح را اشغال و جریان ورود کمکها به نوار غزه را متوقف کرد، قصد دارد به جنگ نسلکشی، قحطی و محاصره فلسطینیها در غزه ادامه دهد. ارتش رژیم صهیونیستی با اشغال گذرگاه رفح، گذرگاه زمینی اصلی در نوار غزه را که کمکها از طریق آن وارد این باریکه میشد، بست؛ اقدامی که خطر تشدید فاجعه انسانی را بویژه به دلیل کمبود مواد غذایی و سوخت به همراه دارد.
در همین ارتباط سازمان دفاع مدنی نوار غزه نسبت به شیوع بیماریهای واگیردار در این باریکه هشدار داد و اعلام کرد محله الشجاعیه غزه به دلیل تجاوزات رژیم صهیونیستی به منطقه فاجعهباری تبدیل شده که غیرقابل زندگی است. سخنگوی سازمان دفاع مدنی نوار غزه خاطرنشان کرد: ما از کمبود امکانات رنج میبریم و کادر ما برای کمکرسانی به مردم محاصره شده و بیرون کشیدن اجساد شهدا نمیتواند وارد محله الشجاعیه شود. بر اساس گزارش شبکه خبری الجزیره، وی در ادامه افزود: محله الشجاعیه غزه به دلیل تجاوزات اسرائیل به منطقه فاجعهباری تبدیل شده است. وی همچنین گفت: در پی حملات جدید به محله الشجاعیه تاکنون پیکر بیش از ۶۰ شهید را از زیر آوار خارج کردهایم و پیکر دهها شهید نیز هنوز زیر آوار است. انباشته شدن هزاران جسد در زیر آوار منجر به شیوع بیماریهای واگیردار شده است. این مقام فلسطینی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی یک درمانگاه پزشکی را در محله الشجاعیه که به بیش از ۶۰ هزار نفر خدماترسانی میکرد، ویران کرد. وی تاکید کرد: بیش از ۸۵ درصد ساختمانهای مسکونی در محله الشجاعیه غیرقابل سکونت شده و تاکنون بیش از ۱۲۰ هزار شهروند در این منطقه آواره شدهاند.
از سوی دیگر شبکه خبری المیادین در گزارشی اعلام کرد بعد از عقبنشینی ارتش رژیم صهیونیستی از منطقهای در غرب غزه جنازه سوخته بسیاری از مردم بیگناه کشف شده است، همچنین ارتش اشغالگر صهیونیستی برای بار دوم بیمارستان اصدقاء المریض در نوار غزه را بمباران و تخریب کرد. این بیمارستان حدود یک ماه پیش پس از تخریب به دست اشغالگران صهیونیست مجددا توسط فلسطینیها بازسازی شده بود اما صهیونیستها برای بار دوم آن را تخریب کردند.
گفتنی است رئیس آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی «آنروا» تاکید کرد: «اسرائیل» از آغاز جنگ در غزه در تاریخ 7 اکتبر گذشته دوسوم مدارس آنروا را تخریب کرده است که 4 مورد از آنها طی همین 4 روز گذشته تخریب شدهاند. «فیلیپ لازارینی» در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «4 مدرسه آنروا طی 4 روز گذشته بمباران شده است و تعداد مدارس بمبارانشده از آغاز جنگ به دوسوم کل مدارس رسیده است که بسیاری از آنها خسارتهای شدیدی متحمل شدهاند». به گفته خبرنگار آسوشیتدپرس که اجساد را در بیمارستان ناصر در خانیونس شمارش کرده، حملات اسرائیل در ورودی مدرسه دستکم 25 نفر را کشت. سخنگوی بیمارستان نیز گفت کشتهشدگان شامل حداقل 7 زن و کودک هستند و احتمال افزایش تلفات وجود دارد.
***
بیبیسی: وضعیت مردم غزه اسفبار است
«مردم غزه در شرایط بسیار سختی زندگی میکنند که ناشی از ترکیبی از مشکلات اقتصادی، بهداشتی و زیرساختی است. جامعه جهانی نیاز دارد به وضعیت بحرانی این منطقه توجه بیشتری کند و در جهت رفع مشکلات بهداشتی و تأمین نیازهای اولیه این مردم گام بردارد». گزارش منتشرشده در بیبیسی جهانی دلایل و مشکلات اصلی در غزه محصور و تحت بمباران دائمی رژیم اسرائیل را در یک لیست چند موردی نوشته است. به گفته سازمان ملل متحد و آژانسهای بشردوستانه، که در زمینه بهداشت کار میکنند، تخمین زده میشود در 8 ماه، بیش از 330400 تن زباله جامد در خاک فلسطین ایجاد شده است.
ارسال به دوستان
یادداشت
دروغ صهیونیستها و افسانه شکست حماس
مهدی گرگانی: نشانههای شکست ارتش صهیونیست در غزه روزبهروز بیشتر نمایان میشود. در حالی که مقامات کابینه جنگ تلآویو هدف از شروع جنگ در غزه را از بین بردن بازوهای نظامی مقاومت و تیپهای جنگی رزمندگان حماس و جهاد اسلامی خوانده بودند، شواهد نشان میدهد هیچیک از اهداف اعلامی بنیاسرائیل محقق نشده است.
اگر چه پیش از این نیز کارشناسان نظامی و تحلیلگران سیاسی بر این نکته تاکید داشتند که تلآویو هیچ دستاوردی در غزه نداشته است اما طی هفتههای گذشته نشانههای بیشتری از این شکست نمایان شده است.
طی روزهای گذشته خبرهای متعددی از تجاوز دوباره ارتش این رژیم به مناطقی که قبلا گفته بود از نیروهای مقاومت حماس پاکسازی شده، منتشر شده است.
1- شمال غزه نخستین نقطهای بود که به دلیل نزدیکی با عملیات توفان الاقصی مورد تاختوتاز نظامیان رژیم صهیونیستی قرار گرفت. تلآویو پس از چند هفته مدعی شد این منطقه را پاکسازی کرده و با این ادعا روانه مناطق مرکزی و سپس جنوب نوار غزه از جمله رفح در جنوبیترین بخش این باریکه شد. شیوه کار ارتش صهیونیستی اینگونه بود که منطقه به منطقه از شمال نوار غزه به اصطلاح پاکسازی کرده و به سمت جنوب پیش رفته است.
شبکه بیبیسی اما هفته گذشته گزارش داد ارتش رژیم صهیونیستی دوباره به محله شجاعیه، محله تفاح و دَرَج در شمال نوار غزه حمله کرده است و درگیریهای شدیدی بین نظامیان صهیونیست و نیروهای مقاومت رخ داده است. رژیم اشغالگر پیش از این گفته بود این مناطق را از نیروهای حماس پاکسازی کرده است اما اکنون میگوید شواهدی در دست دارد که نشان میدهد نیروهای حماس در حال تجدید سازمان هستند!
2- خانیونس منطقه مهم دیگری بود که هدف تهاجم زمینی ارتش صهیونیست قرار گرفت. رژیم صهیونیستی پس از تخلیه این شهر در دسامبر 2023 و آواره کردن دهها هزار نفر، عملیات خود را در خانیونس آغاز کرد و پس از چند ماه از تحت کنترل گرفتن آن خبر داد اما هفته گذشته این رژیم به فلسطینیهایی که مجددا به مناطق ویرانشده این شهر بازگشته بودند، دستور داد طی 24 ساعت دوباره آن را تخلیه کنند، چرا که قصد دارد حملات تازهای را در این منطقه اجرایی کند.
ارتش اسرائیل حتی به بیمارستان اروپایی خانیونس نیز دستور تخلیه داد و سازمان امدادرسانی آنروا از تلاش برای انتقال بیماران به دیگر بیمارستانهای نیمهفعال غزه خبر داد.
3- حمله دوباره رژیم صهیونیستی به مناطقی که طی ۹ ماه گذشته از سوی این رژیم امن اعلام شده بود، نشان میدهد حماس و جهاد نه شکست خورده و نه تضعیف شدهاند، بلکه در حال نبرد با اشغالگران برای بیرون راندن آنها از نوار غزهاند. موشکباران مواضع صهیونیستها از سوی گردانهای سرایاالقدس و شهدای الاقصی در محور نتزاریم در جنوب غزه شاهد دیگری از قدرت روزافزون نیروهای مقاومت و عدم تضعیف آنهاست.
ژنرال «واصف عریقات» کارشناس نظامی فلسطینی درباره برملا شدن دروغ صهیونیستها در جنگ غزه میگوید: «از سرگیری عملیات زمینی نظامی اسرائیل در چند منطقه نوار غزه که پیشتر شاهد عملیات و درگیری با مقاومت فلسطین بود، به این معنی است که رژیم اشغالگر اسرائیل با انجام عملیات زمینی قبلی نتوانسته است به اهداف خود
دست یابد».
4- برخلاف ماههای اول جنگ، مقاومت اکنون در نقاط مختلف غزه در حال نبرد رودررو با دشمن صهیونیست است. گزارشهای میدانی از غزه نشان میدهد حماس در رفح در جنوب نوار غزه، در خان یونس و در اردوگاه جبالیا و محلههای زیتون و شجاعیه در شمال نوار غزه در حال جنگ با نظامیان رژیم صهیونیستی است.
ناظران سیاسی معتقدند حماس تاکتیکهای جنگی خود را در ماههای گذشته به تناوب و بر اساس نیاز تغییر داده و این موضوع به سردرگمی ارتش اشغالگر منجر شده است. اتخاذ تاکتیک جنگ همزمان در مناطق مختلف غزه به طولانی و فرسایشی شدن جنگ غزه انجامیده است که با توجه به شکافهای سیاسی داخلی و فشارهای بینالمللی که تلآویو با آن مواجه است، میتواند به شکست کامل این رژیم در غزه بینجامد.
تحولات میدانی هفتههای اخیر در غزه نشان میدهد رژیم صهیونیستی غیر از کشتار ۴۰ هزار غیرنظامی، آواره کردن چندباره مردم غزه، نسلکشی، گرسنگی دادن و سایر اقدامات ضدبشری و ضدانسانی، تاکنون هیچ دستاورد ملموسی نداشته است و همه مناطقی که به دروغ مدعی پاکسازی آنها شده بود همچنان تحت اختیار و کنترل گروههای مقاومت قرار دارد!
ارسال به دوستان
اجلاس رؤسای مجالس بریکس در سنپترزبورگ یک گام به جلو برای مقابله با سیستم مالی نظام تکقطبی غرب است
مقاومت علیه دلار
گروه سیاسی: عصر روز چهارشنبه 20 تیر رئیس مجلس شورای اسلامی به منظور شرکت در نشست روسای مجالس بریکس، تهران را به مقصد روسیه ترک کرد. سفر محمدباقر قالیباف به روسیه، نخستین حضور یک مقام بلندپایه ایرانی در نشستهای رسمی بریکس پس از عضویت قطعی کشورمان در آن است. ایران که در شهریور سال گذشته (1402) با سفر شهید سیدابراهیم رئیسی به آفریقای جنوبی به عضویت این گروه درآمد، تاکنون در سطح یک مقام بلندپایه در نشستهای بریکس حضور نیافته بود که این امر با سفر قالیباف به روسیه انجام شد. اهمیت عضویت ایران در گروه بریکس و مهمترین هدفی را که کشورمان از عضویت در آن دنبال میکند، باید در دستیابی به منابع مالی در هر ۲ نهاد بانک توسعه جدید و مکانیزم ذخیره احتیاطی بریکس بدانیم. هرچند تحریمهای مالی ایالات متحده، دسترسی به منابع این ۲ نهاد را برای ایران دشوار میکند اما بریکس در فرآیند دلارزدایی انواع روشها را برای ارائه وام و خدمات به اعضا اتخاذ کرده است که این روشها میتواند به کاهش تاثیر تحریمها در همکاری ایران با نهادهای مالی بریکس کمک کند. بانک توسعه جدید از روشهایی چون ارائه وام به ارز ملی قدرتهای عضو بریکس، رمز ارز و همچنین سوآپ ارزی برای ارائه خدمات به اعضا استفاده میکند. بر همین اساس عضویت در بریکس برای کشورمان حائز اهمیت است و قالیباف نیز در سفر به روسیه به اهمیت عضویت ایران در بریکس اشاره کرد و گفت: بریکس فرصت بسیار خوبی برای جمهوری اسلامی ایران جهت توسعه روابط خود با کشورهای عضو بریکس است. مجمع پارلمانی نیز برای تقویت چندجانبهگرایی و از طرف دیگر برای مسائل توسعهای و امنیت جهانی است. وی همچنین افزود: بریکس در همه زمینهها فعالیت دارد. در همین سالی که ریاست بر عهده روسیه است بیش از ۲۵۰ نشست کارشناسی در حوزههای مالی، پولی، اقتصادی، مسائل فرهنگی و اجتماعی برقرار میشود.
* علیه یکجانبهگرایی غرب
دیدار رئیس مجلس شورای اسلامی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در حاشیه اجلاس مجمع پارلمانی بریکس که در سنپترزبورگ انجام شد، از مهمترین بخشهای سفر قالیباف به روسیه بود که مورد توجه رسانهها نیز قرار گرفت. ایران در زمان ریاست جمهوری شهید سیدابراهیم رئیسی و تلاشهایی که شهید حسین امیرعبداللهیان به عنوان وزیر امور خارجه در راستای ایجاد تنوع در سبد سیاست خارجی کشورمان انجام داد، مناسبات ویژهای با کشورهایی چون روسیه و چین برقرار کرده بود. همین مناسبات ویژه بود که باعث شد پوتین در تماسی که با رئیسجمهور منتخب، مسعود پزشکیان داشت، به همکاریهای رو به گسترش ایران و روسیه بویژه در بخش انرژی و حملونقل اشاره کند و ضمن دعوت از پزشکیان برای شرکت در اجلاس آتی بریکس در کازان، بر آمادگی روسیه برای امضای توافقنامه جامع همکاری ۲ کشور در حاشیه این اجلاس تاکید کند. (نشست کازان اول تا سوم آبان 1403 برگزار میشود).
با سفر قالیباف به روسیه، دیدار او با پوتین مورد توجه قرار گرفته است؛ دیداری که طی آن رئیسجمهور روسیه با بغض از شهید رئیسی نام برد و از تلاشهای او در جهت نزدیکی 2 کشور یاد کرد. در این دیدار که عصر پنجشنبه 21 تیر انجام شد، رئیسجمهور روسیه که توسط رئیس دوما (مجلس روسیه) همراهی میشد، با ابراز خوشحالی برای عضویت دائمی ایران در بریکس گفت: همکاری ایران و روسیه بیش از پیش توسعه خواهد یافت.
پوتین در این دیدار همچنین گفت: آقای قالیباف عزیز! دوستان عزیز! اجازه دهید صمیمانه به شما در سنپترزبورگ خوشامد بگویم.
رئیسجمهور روسیه یادآور شد: ایران عضو رسمی بریکس شده است و ما از این بابت بسیار خوشحالیم. ما حامی عضویت ایران در بریکس بودیم.
وی با بیان اینکه روابط ایران و روسیه در حال توسعه است، افزود: انتخابات ریاستجمهوری در کشور شما برگزار شد. میخواهم ابراز امیدواری کنم و شک ندارم روابط ایران و فدراسیون روسیه به همان اندازه زمان آقای رئیسی که از درگذشت او متأسف و غمگینیم، توسعه خواهد یافت.
پوتین ادامه داد: مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب ایران بزودی برگزار خواهد شد و آقای والودین، همتای شما (ویاچسلاو والودین، رئیس دومای روسیه) در راس هیات روس در این مراسم شرکت خواهد کرد.
رئیسجمهور روسیه با ابراز خوشحالی از دیدار رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بهترین آرزوهای من را به رهبر معظم ایران و همه مردم ایران برسانید.
قالیباف نیز پس از دیدار با رئیسجمهور روسیه، با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به این دیدار اشاره کرد و نوشت: در دیدار با آقای پوتین ضمن پیگیری توافق مالی ۲ کشور و پروژه کریدور، بر ضرورت توسعه روابط اقتصادی تاکید کردم.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ایشان هم از اطمینان در تداوم توسعه روابط ایران و روسیه همانند دوره آیتالله رئیسی سخن گفت و از من خواست سلام گرم و بهترین آرزوهای او را به رهبر معظم انقلاب و مردم ایران برسانم.
همچنین قالیباف در دیدار با ولادیمیر پوتین با تاکید بر اینکه «باید یکجانبهگرایی غرب را متوقف کنیم»، گفته بود: مصمم هستیم کارهای حوزه غیرنظامی را به همان سرعت که برنامههای دفاعی و امنیتی پیش میرود، جلو ببریم.
* حضور فعالانه ایران در بریکس
قالیباف که به دعوت «ویاچسلاو والودین» رئیس دومای روسیه و همچنین «والنتینا ماتوینکو» رئیس شورای فدراسیون مجلس فدرال فدراسیون روسیه عازم این کشور شده است، دیداری نیز با ماتوینکو داشت. رئیس شورای فدراسیون روسیه در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس، در دیدار با رئیس مجلس شورای اسلامی بر تحکیم روابط 2 کشور تاکید کرد.
قالیباف هم در این دیدار، ضمن تبریک برگزاری موفق مجمع پارلمانی بریکس گفت: بدون شک بریکس در کنار روابط دوجانبه ایران و روسیه، تاثیرات منطقهای و بینالمللی برای هر ۲ کشور دارد. ریاست روسیه در بریکس فرصت مناسبی برای توسعه روابط بویژه در حوزههای اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی و فرصتهای ترانزیتی، انرژی و تجارت است.
وی تاکید کرد: ایران و روسیه ظرفیت بزرگی در توسعه اقتصادی، سرمایهگذاری و مبادلات تجاری دارند.
رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز در این دیدار ضمن تسلیت مجدد به دلیل شهادت رئیسجمهور ایران گفت: همه ما از این حادثه متاثر شدیم. ایشان سهم بسیاری در بهبود روابط بین ۲ کشور داشتند و امیدواریم این همکاریها توسط رئیسجمهور جدید تداوم داشته باشد.
وی اظهار کرد: ما از الحاق ایران به بریکس حمایت کردیم و تاکید میکنیم ایران به صورت فعالانه در تمام فرمتهای این گروه و همکاریها حضور دارد.
والنتینا ماتوینکو ادامه داد: ما باید توافقات در سطح عالی را در مجالس ۲ کشور تصویب کنیم. حدود 15 سند همکاری بین استانهای ایران و روسیه در مرحله هماهنگی است و از شما میخواهم که از همکاریهای بین استانهای ایران و روسیه حمایت کنید.
* کنار گذاشتن دلار سمی
یکی از رویکردهایی که بریکس دنبال میکند و غرب بویژه آمریکا از آن بیم دارد، تلاش این گروه برای کنار گذاشتن همان چیزی است که از آن به عنوان «دلار سمی» یاد میشود. در نشست روسای مجالس بریکس نیز رئیس دومای دولتی روسیه گفت: دلار در حال از دست دادن جایگاه خود به عنوان ارز ذخیره جهانی است.
ویاچسلاو والودین خاطرنشان کرد: کشورهای مستقل از جمله گروه بریکس برای تضمین امنیت مالی خود، کنار گذاشتن «دلار سمی» در مبادلات صادرات و واردات با دیگر اعضای این گروه را در دستور کار قرار دادهاند.
وی با اشاره به افزایش شمار کشورهای عضو بریکس از 5 به ۱۰ کشور از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۳) گفت: این موضوع به وضوح بیانگر درخواست کشورها برای نظم جهانی چندقطبی و عادلانه است.
رئیس دومای دولتی روسیه همچنین با محکومیت تحریمهای یکجانبه غرب علیه کشورهای مستقل اظهار داشت: آثار تحریمهای غرب علیه برخی کشورها همانند بومرنگ به وضعکنندگان تحریمها بازمیگردد.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، ایالات متحده آمریکا، رهبری خود بر اقتصاد جهان را از دست داده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست به بیان دیدگاههای کشورمان پرداخت و گفت: کشورهای عضو بریکس باید به دنبال نقشآفرینی بیشتر و موثرتر در زنجیره ارزش جهانی باشند. بر این باورم اقتصادهای کشورهای عضو بریکس با ظرفیتهای متعدد در حوزههای مختلف و راهبردی، مکمل، متمم و تقویتکننده یکدیگر هستند و این ظرفیت ارزشمندی برای توسعه متقابل همکاریهای دوجانبه و چندجانبه است.
محمدباقر قالیباف ادامه داد: از جمله اقدامات مهمی که در بریکس دنبال شده، دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین برای تجارت بین اعضاست که باعث قطع یکی از اهرمهای اصلی فشار آمریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد بود. توافق مالی اخیر میان ایران و روسیه از نمونههای موفق همکاری برای دلارزدایی از مناسبات دوجانبه است.
وی بیان داشت: گسترش همکاری در تعیین فرآیندهای انتقال پول میان کشورهای عضو و نیز توسعه کریدورهای تجاری برای انتقال کالا و خدمات اعضای بریکس از جمله ظرفیتهای مهمی است که باید از سوی مجالس عضو، پیگیری و فعال شود.
قالیباف افزود: ۴ محور اصلی ترانزیت، انرژی، تجارت و بانک، از مهمترین محورهای همکاری میان اعضای بریکس است. مجلس شورای اسلامی و دولت جدید ایران آمادگی همهجانبه دارند تا در تمام این حوزهها با شرکای خود همکاری کنند.
دیدار با رئیسجمهور روسیه و چند نفر از مقامات این کشور، امضای یادداشت تفاهمنامه پروتکل مجمع پارلمانی بریکس و سخنرانی در نشست بریکس از جمله برنامههای قالیباف در سفر به روسیه بود که با همراهی سیدشمسالدین حسینی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، ابراهیم رضایی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه، سیدروحالله موسوی نماینده مردم لردگان و خانمیرزا، شهین جهانگیری نماینده مردم ارومیه و مهدی صفری دیپلمات و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه انجام شد.
***
ایران و بریکس
دوم شهریور 1402 شهید سیدابراهیم رئیسی به آفریقای جنوبی (محل برگزاری نشست سران بریکس) رفت؛ جایی که رئیسجمهور آفریقای جنوبی در کنفرانس خبری مشترک با سران کشورهای روسیه، چین، برزیل و هند، موافقت سران «بریکس» با قبول عضویت رسمی ایران در این گروه را اعلام کرد.
ایده تشکیل گروه بریکس (که در ابتدا بریک نام داشت) سال 2001 توسط موسسه سرمایهگذاری گلدمن ساکس، به منظور پیشبینی وضعیت اقتصادی جهان و قدرتهای برتر آن در نیم قرن آینده مطرح شد. سپس در شصتویکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، وزرای خارجه کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین گفتوگوهای مقدماتی را برای تشکیل یک گروه از کشورهایی انجام دادند که جزو اقتصادهای نوظهور جهانی به شمار میروند.
«بریکس» در ابتدا بر اساس مخفف 4 کشور تشکیلدهنده آن «بریک» بود که نخستینبار توسط «جیم اونیل» اقتصاددان انگلیسی روی این گروه گذاشته شد. اونیل نخستینبار نام مخفف این گروه را در تیتر یک روزنامه اقتصادی به کار برد. سپس با پیوستن کشور آفریقای جنوبی به این گروه، نام گروه از بریک به بریکس تغییر یافت.
نهایتا در شهریور 1402 در پی تلاشهای شهید سیدابراهیم رئیسی و شهید حسین امیرعبداللهیان که سکان وزارت امور خارجه کشورمان را بر عهده داشت، ایران به عضویت گروه بریکس درآمد.
دوم شهریور 1402 شهید سیدابراهیم رئیسی به آفریقای جنوبی (محل برگزاری نشست سران بریکس) رفت؛ جایی که رئیسجمهور آفریقای جنوبی در کنفرانس خبری مشترک با سران کشورهای روسیه، چین، برزیل و هند، موافقت سران «بریکس» با قبول عضویت رسمی ایران در این گروه را اعلام کرد.
ایده تشکیل گروه بریکس (که در ابتدا بریک نام داشت) سال 2001 توسط موسسه سرمایهگذاری گلدمن ساکس، به منظور پیشبینی وضعیت اقتصادی جهان و قدرتهای برتر آن در نیم قرن آینده مطرح شد. سپس در شصتویکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، وزرای خارجه کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین گفتوگوهای مقدماتی را برای تشکیل یک گروه از کشورهایی انجام دادند که جزو اقتصادهای نوظهور جهانی به شمار میروند.
«بریکس» در ابتدا بر اساس مخفف 4 کشور تشکیلدهنده آن «بریک» بود که نخستینبار توسط «جیم اونیل» اقتصاددان انگلیسی روی این گروه گذاشته شد. اونیل نخستینبار نام مخفف این گروه را در تیتر یک روزنامه اقتصادی به کار برد. سپس با پیوستن کشور آفریقای جنوبی به این گروه، نام گروه از بریک به بریکس تغییر یافت.
نهایتا در شهریور 1402 در پی تلاشهای شهید سیدابراهیم رئیسی و شهید حسین امیرعبداللهیان که سکان وزارت امور خارجه کشورمان را بر عهده داشت، ایران به عضویت گروه بریکس درآمد.
ارسال به دوستان
گزارش
عضو ناتو هم آمریکا را همدست جنایات اسرائیل میداند
رئیسجمهور ترکیه ضمن درخواست تحـــریمهای بینالمللی علیه رژیم اشغالگر قدس، همتای آمریکایی سالخورده خود را به همدستی در جنایات جنگی اسرائیل در غزه متهم کرد.
رجب طیب اردوغان که به عنوان یکی از سران کشورهای عضو ناتو، در مراسم ویژه هفتادوپنجمین سالگرد تاسیس این سازمان امنیتی آمریکایی- اروپایی در واشنگتن شرکت کرده بود، روز پنجشنبه در مصاحبه با نشریه نیوزویک، حملات بیسابقهای را متوجه میزبان خود، دولت ایالات متحده کرد.
صاحبخانه قصرسفید آنکارا صریحا اعلام کرد کاخ سفید نه تنها حملات عمدی رژیم صهیونیستی به زیرساختهای غیرنظامی غزه را نادیده میگیرد، بلکه در آنها شریک است.
اردوغان که پنجشنبه به همراه دیگران سران کشورهای عضو ناتو در مراسم پرطمطراق به میزبانی جو بایدن در ایوان کاخ سفید حضور داشت، ساعاتی بعد به یک هفتهنامه آمریکایی گفت: «قتل وحشیانه افراد بیگناه در بیمارستانها، آمبولانسها، بازارها، در مراکزی که کمکهای بشردوستانه توزیع میشود و در مناطقی که به عنوان امن تعریف شدهاند، بزرگترین نقض حقوق بشر است. با این حال دولت بایدن این نقضها را نادیده میگیرد و بیشترین حمایت را از اسرائیل میکند. آنها [آمریکاییها] این کار را به قیمت همدستی در این تخلفات انجام میدهند».
رژیم صهیونیستی از هفته گذشته دور جدیدی از وحشیگری را با حملات عامدانه به مدارس پذیرای آوارگان و بیمارستانهای تحت محاصره در غزه آغاز کرد که حتی با محکومیت کشورهای گروه 7 و برخی اعضای ناتو از جمله ترکیه، سوئد، اسپانیا، فرانسه و ایتالیا مواجه شد.
طبیعتا آنکارا به عنوان تنها کشور اسلامی عضو ناتو و یک کشور آسیایی، سابقه پررنگتری در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی بویژه طی 9 ماه نسلکشی در غزه دارد و مقامات ترکیه پیش از این علاوه بر آمریکا، دیگر دولتهای غربی را هم در رابطه با حمایت مستمر از صهیونیستها به رغم جنایت علیه بشریت محکوم کرده بودند.
دولت ترکیه حتی از پاییز گذشته به دنبال آغاز جنگ غزه، تجارت مستقیم با رژیم صهیونیستی را ظاهرا متوقف کرد، هر چند این تجارت از طریق کشورهای ثالث تداوم یافته است.
در همین رابطه اردوغان در گفتوگوی اخیر با نیوزویک درخواست خود برای تحریم اسرائیل را تکرار کرد و گفت: «در این مقطع، چه کسی چه نوع تحریمی را علیه اسرائیل به دلیل نقض قوانین بینالمللی اعمال خواهد کرد؟ این سوال واقعی است و هیچکس به آن پاسخ نمیدهد».
او همچنین تلاش کرد نقش خود را به عنوان میانجیگر خانواده ناتو در مناقشه روسیه و اوکراین ادامه دهد و از رهبران غربی به خاطر رویکردهای بالقوه خطرناکشان در رابطه با هر 2 جنگ در شرق اروپا و فلسطین انتقاد کرد و هشدار داد این دوگانگی میتواند به رویاروییهای بزرگتر تبدیل شود.
او گفت: «نگرش برخی متحدان غربی ما در قبال روسیه تنها به آتشسوزی دامن زده است. این امر بیش از آنکه به نفع اوکراین باشد به ضرر آن بوده است. راهحل مناقشه اوکراین باید صلح پایدار باشد که از طریق گفتوگو به دست میآید».
اردوغان را در سفر اخیر به واشنگتن، همسرش، هاکان فیدان وزیر خارجه، یاشار گولر وزیر دفاع، ابراهیم کالین رئیس سازمان اطلاعات، هالوک گورگون رئیس صنعت دفاعی و چیغدم کاراسلان معاون رئیس حزب عدالت و توسعه همراهی
میکردند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|