|
اخبار
طلای تاریخی پاکستان در دوومیدانی المپیک
ورزشکار پرتاب نیزه پاکستان توانست این کشور را بعد از 40 سال به طلای المپیک برساند. ارشد ندیم پاکستانی با شکستن رکورد المپیک با پرتاب 92.97 متری در فینال پرتاب نیزه مردان در پاریس ۲۰۲۴، مدال طلا را برای این کشور پس از ۴۰ سال به دست آورد. ندیم که پرتاب اولش خطا اعلام شد، در دومین تلاش خود بهترین عملکرد دوران حرفهایاش را ارائه داد. پاکستان آخرین بار در المپیک ۱۹۸۴ لسآنجلس با شکست آلمان غربی در فینال هاکی مردان مدال طلا کسب کرده بود.
***
تیرانداز معروف کرهای از حال رفت
کیم یهچی، تیرانداز کرهجنوبی که در المپیک به شهرت رسید، در یک نشست خبری در کشورش بیهوش شد. این ورزشکار در یک نشست خبری در کرهجنوبی شرکت کرد و به دلیل استرس و خستگی از حال رفت. او در حال حاضر در بیمارستان بستری بوده و به هوش آمده است. کیم یهچی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس در تیراندازی با تپانچه بادی ۱۰ متر نقره گرفت. در طول مسابقه این ورزشکار به دلیل ظاهر خونسردش معروف شد.
***
مهدی طارمی پیشبینیها را بههم زد
رسانههای نزدیک به باشگاه اینتر خبر دادند مهدی طارمی به دیدار هفته اول سری آ برابر جنوا خواهد رسید. مهدی طارمی لژیونر ایرانی که به تازگی به تیم فوتبال اینتر در «سری آ» ایتالیا پیوسته است هفته گذشته در جریان تمرینات این تیم دچار مصدومیت شد. باشگاه اینتر در این باره اعلام کرده بود آزمایشهای مهدی طارمی حاکی از آن است که او از ناحیه عضله دوسر ران پای چپ دچار کشیدگی شده است و به همین دلیل این احتمال وجود داشت که این بازیکن هفتههای اول سری آ را از دست بدهد اما در جدیدترین خبر پایگاه خبری «fcinter1908» که نزدیک به باشگاه اینتر است جمعه 19 مرداد خبر داد روند بهبودی مهدی طارمی پیشرفت قابل توجهی داشته است و به نظر میرسد این بازیکن برای دیدار نخست اینتر در سری آ مقابل جنوا آماده خواهد بود.
«مارکو آرناتوویچ» دیگر مهاجم مصدوم اینتر هم که در شرایط مشابه با طارمی قرار دارد احتمالا به دیدار هفته اول میرسد. به گفته این رسانه، بازگشت این مهاجم کلیدی برای سیمونه اینزاگی، سرمربی اینتر بسیار مهم است، چرا که «لائوتارو مارتینز» هم به تازگی از تعطیلات تابستانی برگشته و در آمادگی کامل قرار ندارد. از زمانی که طارمی دچار مصدومیت شده است اینتر در گلزنی در دیدارهای تدارکاتی پیشفصل با مشکل مواجه شد. طارمی در ۳ بازی تدارکاتی پیشفصل برای اینتر ۵ گل به ثمر رساند اما این تیم در ۲ دیداری که طارمی را به دلیل مصدومیت در اختیار نداشت برابر پیزا به تساوی یک - یک رسید و از الاتحاد عربستان با نتیجه ۲ بر صفر شکست خورد.
***
۲ شوک به کاروان ورزش مصر در المپیک
یک کشتیگیر کاروان المپیک مصر در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس به دلیل اقدام غیراخلاقی توسط پلیس فرانسه بازداشت شد. کاروان ورزشی کشور مصر با ۲ خبر شوکهکننده مواجه شد. نخست آنکه تیم فوتبال این کشور در دیدار ردهبندی المپیک ۲۰۲۴ پاریس با نتیجه پرگل ۶ بر صفر مغلوب مراکش شد اما کمی بعد از این نتیجه شوکهکننده، اخباری مبنی بر بازداشت یکی از کشتیگیران کاروان ورزشی این کشور توسط پلیس فرانسه به گوش رسید. طبق گزارش رسانه فرانسوی «لو پاریزین»، یکی از ورزشکاران کاروان المپیک مصر از صبح دیروز در بازداشت پلیس پاریس به سر میبرد. طبق اعلام «لوپاریزین»، این کشتیگیر پس از نوشیدن مشروبات الکلی، شامگاه پنجشنبه را در وضعیت غیرعادی در خیابانهای پاریس گذرانده است و به دلیل رفتار غیراخلاقی نسبت به یک زن، توسط پلیس دستگیر میشود. دادستانی پاریس تحقیقات خود را برای این پرونده آغاز کرده است. این نخستین بار نیست که اتهام آزار جنسی در جریان بازیهای المپیک پاریس مطرح میشود. پیشتر، در ۳۱ ژوئیه، پدر باربارا ماتیک، جودوکار کروات به اتهام آزار جنسی بازداشت شده بود.
***
رونمایی باشگاه استقلال از خرید جدیدش
بازیکنی که سابقه بازی در تیمهای مختلف فرانسه را دارد اما برای تیم ملی کنگو به میدان رفته به تیم فوتبال استقلال پیوست. باشگاه استقلال اعلام کرد: «گائل رومئو کاکوتا وینگر ۳۳ ساله فرانسوی به استقلال پیوست. وی محصول آکادمی لانس و چلسی است و در رده بزرگسالان، در تیمهای مختلفی از جمله چلسی، فولام، بولتون، لاتزیو، رایو وایکانو، سویا، دیپورتیوو لاکرونیا، لانس، آمیان و... به میدان رفته است. کاکوتا سابقه بازی در همه ردههای ملی پایه فرانسه را دارد اما در رده بزرگسالان برای تیم ملی کنگو به میدان رفته است.
ارسال به دوستان
VAR در ورزشگاه امام خمینی اراک راهاندازی شد
مراحل نصب و راهاندازی اولیه تجهیزات و مانیتورهای VAR در ورزشگاه امام خمینی اراک انجام شد. محموله دستگاه VAR که چهارشنبه گذشته وارد شهر اراک شده بود، در حضور ناظران فیفا، ایافسی و فدراسیون فوتبال ایران در اتاق مخصوص کمک داوران ویدئویی در ورزشگاه امام خمینی(ره) بازگشایی شد. مراحل نصب و راهاندازی اولیه تجهیزات و مانیتورهای ویایآر نیز انجام شد تا وارد مرحله تستگیری از این تکنولوژی شود.
ارسال به دوستان
روز درخشان ورزش ایران در پاریس با طلای اسماعیلی و تاریخسازی ناهید کیانی
کاروان افتخار
سیزده و چهاردهمین (پنجشنبه و جمعه) روز از سیوسومین دوره بازیهای المپیک برای ورزش ایران در شرایطی پشتسر گذاشته شد که ملیپوشان کشورمان در رشتههای کشتی فرنگی و تکواندو موفق به کسب ۴ مدال طلا و نقره شدند. رقابت ورزشکاران ایران در سیزدهمین روز از المپیک سیوسوم روز پنجشنبه با رشتههای کشتی فرنگی، تکواندو و صخرهنوردی پیگیری شد که طی آن کشتی فرنگی صاحب ۲ مدال طلا و نقره شد و تکواندو هم با تاریخسازی ناهید کیانی به مدال نقره رسید. در کشتی آزاد هم دیروز حسن یزدانی موفق به کسب مدال نقره شد.
* ناهید کیانی با مدال نقره تاریخساز شد
ناهید کیانی که با ۳ پیروزی متوالی راهی مبارزه نهایی شده بود، شامگاه پنجشنبه برای کسب مدال طلا به مصاف «کیم یو جین» از کرهجنوبی رفت. کیانی راند اول را ۵ بر یک واگذار کرد و در راند دوم هم ۹ به صفر باخت و به این ترتیب با شکست ۲ بر صفر در فینال به عنوان نایبقهرمانی دست یافت. کیانی در مبارزه نخست خود ۲ بر یک برابر کیمیا علیزاده، عضو تیم ملی بلغارستان صاحب برتری شد. در این مبارزه کیانی راند نخست مبارزه را ۱۰ بر ۷ واگذار کرد ولی در ۲ راند بعدی ۶ بر ۵ و ۷ بر ۷ (برتری با رأی داوران) پیروز شد و در نهایت ۲ بر یک مبارزه را به سود خود خاتمه داد. کیانی با این برد انتقام شکست در توکیو را گرفت و نشان داد هر که در وطن ماند و تلاش کرد، دست آخر در بلندمدت ثمره زحماتش را میگیرد. وی سپس «شیما تومی» از تونس را نیز ۲ بر یک شکست داد. کیانی در این مبارزه بعد از برتری ۵ بر ۲ در راند نخست، راند دوم را ۳ بر صفر واگذار کرد و در راند پایانی ۳ بر ۲ پیروز و راهی مرحله نیمهنهایی شد. نماینده شایسته تکواندوی ایران در این مرحله برابر «لاتیتیا اون» از لبنان در ۲ راند متوالی و با نتایج ۱۰ بر ۳ و ۱۰ بر صفر صاحب برتری شد و به دیدار پایانی صعود کرد. در این وزن «پارک اسکایلر» از کانادا و علیزاده از بلغارستان به نشان برنز دست پیدا کردند. ناهید کیانی با قبول شکست در مبارزه پایانی به مدال نقره رسید. او حالا خوشرنگترین و بهترین مدال تاریخ ورزش بانوان ایران در همه ادوار المپیک را دارد.
* مهمدی به مدال نقره رسید
در رقابتهای کشتی فرنگی، در وزن ۸۷ کیلوگرم علیرضا مهمدی در فینال به مصاف «سمن نوویکوف» دارنده مدال برنز جهان از بلغارستان رفت که این دیدار با نتیجه ۷ بر صفر به سود حریف به پایان رسید. مهمدی در دور نخست در یک کشتی بسیار زیبا و با نتیجه ۹ بر صفر «کارلوس مونوز جارامیلو» از کلمبیا را مغلوب کرد. وی در دور بعد و در مرحله یکچهارم نهایی با نتیجه ۱۰ بر یک «آرکادیوز کولینیچ» از لهستان را از پیشرو برداشت و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. مهمدی در این مرحله در یک کشتی سخت با نتیجه ۳ - ۳ از سد «ژان بلنیوک» قهرمان جهان و المپیک از اوکراین گذشت.
* دومین طلای کشتی فرنگی به اسماعیلی رسید
در رقابتهای کشتی فرنگی بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، سعید اسماعیلی با پیروزی در فینال ۶۷ کیلو به مدال طلا دست یافت. در وزن ۶۷ کیلوگرم که ۱۶ نفر حضور داشتند، سعید اسماعیلی در دور نخست با نتیجه ۱۰ بر صفر مقابل «اسحاق قایو» از الجزایر به پیروزی رسید. وی در دور بعد هم با نتیجه قاطع 9 بر صفر «لوئیس اورتا سانچز» قهرمان جهان و المپیک از کوبا را شکست داد و راهی نیمهنهایی شد. اسماعیلی در این مرحله هم در یک کشتی زیبا و پرافت و خیز مقابل «اسلاویک گالستیان» از ارمنستان به برتری رسید و گام به فینال گذاشت. این نتیجه در حالی رقم خورد که اسماعیلی در تایم اول مسابقه در حالی که با نتیجه ۵ بر ۲ از حریفش پیش بود، ضربه شد اما با اعتراض بموقع و تیزبینی حسن رنگرز داوران نتیجه را بازگرداندند و رای به نفع نماینده کشورمان دادند. اسماعیلی در فینال به مصاف «پرویز نصیباف» از اوکراین رفت و با نتیجه ۶ بر ۵ از سد حریفش گذشت و دومین مدال طلا را برای کاروان ایران به ارمغان آورد.
* دومین نقره المپیک حسن یزدانی
در رقابتهای ۲ وزن اول مسابقات کشتی آزاد بازیهای المپیک پاریس، حسن یزدانی نماینده وزن ۸۶ کیلوگرم کشورمان با پیروزی در مرحله نیمهنهایی به فینال رسید. در وزن ۸۶ کیلوگرم حسن یزدانی در مبارزه نخست با نتیجه ۱۰ بر صفر مقابل «الکساندر لاورنس» از استرالیا به پیروزی رسید. وی در دور بعد هم با نتیجه ۹ بر ۴ از سد «داورن کوراگلیف» قهرمان روسیالاصل اروپا از یونان گذشت و راهی یکچهارم نهایی شد. یزدانی در این مرحله با نتیجه ۷ بر یک مقابل «مایلز امینه» دارنده مدالهای برنز جهان و المپیک از سنمارینو به پیروزی دست یافت و فینالیست شد. یزدانی برای کسب مدال طلا با «ماگومد رمضانوف» از بلغارستان دیدار کرد که با شکست برابر این کشتیگیر به دومین مدال نقره المپیک رسید.
* رضا علیپور به مدال سنگنوردی نرسید
در مسابقات سنگنوردی بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس و در بخش سرعت، رضا علیپور سریعترین مرد عمودی کشورمان که پیش از این به جمع ۸ سنگنورد برتر المپیک راه یافته بود، در مرحله پایانی به مصاف امیر مایموراتوف از قزاقستان رفت و زمان ۵ ثانیه و ۵۷ صدم ثانیه را به خود اختصاص داد و به جمع ۴ سنگنورد برتر رسید. علیپور در مصاف با سنگنورد اندونزی زمان ۴ ثانیه و ۸۴ را ثبت کرد که رکوردی درخشان بود اما حریفش زمان ۴ ثانیه و ۷۸ را ثبت کرد. علیپور برای مدال برنز به مصاف «واتسون» سنگنورد آمریکا رفت و زمان ۴ ثانیه و ۸۸ صدم ثانیه را ثبت کرد و از مدال برنز بازماند. حریف آمریکایی ۴ ثانیه و ۷۴ صدم ثانیه را ثبت کرد و برنز گرفت. رضا علیپور عملکرد قابل قبولی در المپیک داشت.
* شاهکار مهران برخورداری
کاپیتان تیم ملی تکواندوی ایران با پیروزی 1-2 مقابل حریف کرهای در یک بازی کاملا فشرده، مدال خود را قطعی کرد. مهران برخورداری، جدیدترین ستاره ورزش ایران در المپیک پاریس است. نماینده تیم ملی تکواندوی ایران در وزن ۸۰- کیلوگرم بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، در مرحله نیمهنهایی به مصاف «سئو گیون وو» از کرهجنوبی رفت. برخورداری که در رقابتهای گرنداسلم این کرهای را شکست داده بود، مجدد موفق به شکست او شد. در راند نخست این مبارزه برخورداری با نتیجه ۴ به ۲ مغلوب حریف کرهای خود شد. در راند دوم اما برخورداری موفق به کسب برتری ۱۳ بر ۹ شد. در ادامه این مبارزه و در راند سوم هم برخورداری به برتری ۱۲ بر ۸ رسید و به این ترتیب با پیروزی ۲ بر یک در مجموع این مبارزه، فینالیست شد. این یک مسابقه بسیار حساس و فشرده و نفسگیر بود که حتی در 2 دهم ثانیه به پایان هم احتمال تغییر نتیجه آن وجود داشت. حریف کرهای در این مسابقه حساس برای جبران امتیازات عقب افتاده در لحظات آخر به مهران یورش میبرد اما کاپیتان ۲۴ ساله تکواندوی ایران با عملکرد بینظیر پس از شکست دادن 3 رقیب سرسخت و رنکینگدار جهان در فینال حضور خواهد داشت و برای کسب خوشرنگترین مدال تلاش خواهد کرد.
برخورداری در جایی قدم خواهد زد که تنها ۳ بار شاهد رخ دادن آن بودیم: یک بار توسط محمدباقر معتمد در المپیک لندن و ۲ بار توسط هادی ساعی پرافتخارترین ورزشکار المپیکی ایران.
* زارع در فینال فوقسنگین
ستاره سنگینوزن تیم ملی کشتی با یک کشتی فکورانه طاها آکگل ترکیهای و باتجربه را شکست داد و به فینال رسید. تکرار کشتی ۳ سال گذشته در المپیک توکیو، پایان خوشی برای کاروان ورزش اول ایران داشت و امیرحسین زارع، کشتیگیر 125 کیلوگرم ایران، با پیروزی میلیمتری برابر طاها آکگل، ستاره سنگینوزن ترکیه، برای نخستین بار به فینال رقابتهای المپیک صعود کرد. زارع قهرمان ۲ دوره مسابقات جهانی، در المپیک قبلی که سال 2021 برگزار شد، در مرحله نیمهنهایی با یک غفلت مغلوب آکگل ترک شده بود اما این بار با انجام یک کشتی شطرنجگونه توانست حریف خود را با حداقل برتری از پیش رو بردارد و به فینال برود. نتیجه این کشتی 2-1 به سود نماینده ایران تمام شد و هر ۳ امتیاز از روی اخطار به دست آمد. زارع در دوره گذشته برنز گرفت؛ برنزی که هرگز به آن قانع نبود و با سیر صعودی در کشتی خود توانست آن را به ۲ قهرمانی جهان تبدیل کند. حریف زارع در فینال پتراشویلی باتجربه، کهنهکار و قدرتمند است که قبلا مقابل امیرحسین زارع متحمل شکست شده است.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با سعید اسماعیلی پس از طلای المپیک
منتظر فرصت بودم
زهره فلاحزاده: نخستین آوردگاه مهم ورزشیاش شد خاصترین رویداد ورزشی و زندگیاش؛ سعید اسماعیلی با ۲۱ سال سن و بدون اینکه در تورنمنتی جهانی شرکت کند، توانست با اقتدار به طلای المپیک ۲۰۲۴ پاریس دست یابد. شاید در نگاه اول کار اسماعیلی آسان به نظر آید اما اگر نگاهی به کاروان ایران پیش از شروع مسابقات کشتی فرنگی بیندازیم که تمام ورزشکاران ما حذف شدند، به بزرگی این کار مهم پی خواهید برد. اسماعیلی در نخستین دوره حضورش در المپیک به بهترین شکل ممکن ظاهر شد و دومین طلای کاروان ایران را به دست آورد. در این میان نباید از حضور حسن رنگرز به عنوان سرمربی تیم کشتی فرنگی ایران غافل شد که به درخشش کشتیگیران ما کمک کرد تا جایی که ایران با ۲ طلا، یک نقره و یک برنز به مقام قهرمانی این رقابتها رسید. خبرنگار «وطن امروز» بلافاصله پس از قهرمانی سعید اسماعیلی با وی گفتوگو کرد.
* نخستین مدال طلایت، اولین مدال المپیک شد. فکر میکردی این اتفاق تاریخی آن هم در ۲۱ سالگی برای تو رخ دهد؟
از روز اول که کفش پوشیدم و دوبنده را تنم کردم، دنبال طلای المپیک بودم ولی این رویا نبود و کاری بود که خودم باید آن را عملی میکردم.
* قبل از شروع مسابقات یا رسیدن به پاریس، فکر میکردی به طلا برسی؟
فرار و نشیب زیادی داشتم و شاید چند ماه قبل از المپیک فکر خداحافظی هم بودم اما همه چیز تغییر کرد.
* سطح مسابقات المپیک قطعاً بالاست، خودت کمی در رابطه با رقیبانت بگو؟
همه رقبای من خوب بودند و یکی از یکی بهتر اما نسیباف خیلی اذیت کرد. باقی هم همه عنواندار بودند.
* قبل از المپیک در هیچ تورنمنت جهانی شرکت نکرده بودی ولی به طلا رسیدی؛ چطور این اتفاق افتاد؟
منتظر یک فرصت بزرگ بودم و کادر فنی این فرصت را به من داد تا بتوانم حقم را از کشتی بگیرم.
* اولین چیزی که بعد از تصاحب مدال طلا به ذهنت آمد چه بود؟ به چه چیزی فکر میکردی؟
به اینکه باید از این به بعد بیشتر تلاش کنم، کجا ایستادهام و اینکه بعد از این همه سختی که کشیدم، چقدر حس قشنگی بود.
* از حضور و تاثیرگذاری حسن رنگرز در تیم ملی بگو؟
آقای رنگرز و کادر فنی همه زحمت کشیدند و تمام این روزها کنار ما بودند. آنها حتی از خانواده خودشان هم در این مدت دور بودند. کادرفنی از ما خوشحالتر هستند و امیدوارم ذرهای از زحمات شبانهروزی آنها را جبران کرده باشیم.
* تیم کشتی فرنگی قهرمان المپیک شد. بالاخره بعد از ناکامیهای دیگر رشتهها، کشتی آبرو خرید.
کشتی آبروی ورزش کشور است. رئیس فدراسیون هم همیشه کنار ما بوده و امکانات بینظیری برای ما فراهم کرده بود. قهرمانی ما کار تیمی بوده و همه نقش داشتند.
***
ارسال به دوستان
قرعه مرگ برای رحمان و امیرعلی
فینال در گام اول!
رحمان عموزاد و امیرعلی آذرپیرا در همان دور اول باید با سختترین رقبای خود در المپیک روبهرو شوند. امروز مسابقات مقدماتی 2 وزن آخر کشتی آزاد المپیک برگزار میشود و رحمان عموزاد قهرمان جهان در سال 2022 در وزن 65 کیلوگرم و امیرعلی آذرپیرا جوان شگفتیساز کشتی ایران در وزن 97 کیلوگرم روی تشک خواهند رفت. مراسم قرعهکشی اوزان 65 و 97 کیلوگرم رقابتهای کشتی آزاد المپیک پاریس بعدازظهر دیروز برگزار شد و قرعهای بسیار دشوار و تا حدودی عجیب برای 2 آزادکار ایرانی رقم خورد. در وزن 65 کیلوگرم که 16 نفر حضور دارند، رحمان عموزاد در دور نخست با زین رترفورد قهرمان جهان از آمریکا کشتی میگیرد و در صورت گذر از این حریف، در دور بعد به مصاف برنده مبارزه میان اسلام دودایف قهرمان روسیالاصل اروپا از آلبانی و گاکو آکازاوا از ساموآ میرود. رحمان که در اوج جوانی توانسته به افتخارات بزرگی دست یابد، یکی از شانسهای مسلم مدال برای کشتی آزاد ایران است اما این قرعه دشوار او را از همان ثانیه اول نخستین تجربه المپیکیاش در یک چالش سخت قرار میدهد. در وزن 97 کیلوگرم هم که 16 نفر حضور دارند، امیرعلی آذرپیرا در دور اول با احمد تاجالدینوف قهرمان جهان از بحرین مبارزه میکند و در صورت گذر از این حریف، در دور بعد به مصاف برنده مبارزه میان علیشیر یرگالی از قزاقستان و الدرس از مصر میرود. جالب اینکه کایل اسنایدر قهرمان المپیک و جهان از آمریکا در گروه آذرپیرا حضور دارد و حتی در صورتی که آذرپیرا از سد تاجالدینوف عبور کند، در نیمهنهایی باید با اسنایدر مبارزه کند! تاجالدینوف سال گذشته با شکست اسنایدر و سعداللهیف قهرمان وزن 97 کیلوگرم جهان شد و در بازیهای آسیایی توانست در فینال با اختلاف زیاد از سد مجتبی گلیج نماینده ایران عبور کند. او قطعا مدعی اصلی کسب مدال طلا در این وزن خواهد بود. البته آذرپیرا چند ماه قبل توانست کایل اسنایدر آمریکایی را شکست دهد و حالا باید امیدوار بود در المپیک هم ورژن متفاوتی را از او شاهد باشیم.
ارسال به دوستان
دیدگاه
پشیمانی اردوغان یا یک نفاق دیگر؟
مهدی گرگانی: «بازگشت به همسایه»؛ این بهترین توصیف برای رویکرد دولت ترکیه در ارتباط با بحران سوریه طی ماههای اخیر است؛ کشوری که با آغاز بحران سوریه در سال 2011 به سرعت و همصدا با کشورهای غربی همسایه خود را رها کرد و در دامان پروپاگاندای کشورهای غربی افتاد و در راستای ساقط کردن حکومت دمشق از هیچ تلاشی فروگذار نکرد.
اکنون بعد از گذشت 13 سال از آغاز جنگ سوریه، ترکیه دارد به آب و آتش میزند تا روابط خود را با دولت سوریه عادی کند و به قول معروف آب رفته را به جوی بازگرداند.
1- کشورهای زیادی در منطقه خلیج فارس خواهان براندازی حکومت بشار اسد بودند و در این راه کمکهای زیادی هم به معارضان سوری و تروریستها کردند اما با شکست همه پروژههای ضدسوری و تثبیت قدرت بشار اسد، طی سالهای گذشته یکی یکی به سوریه بازگشتند و روابط خود را با این کشور عادی کردند اما داستان ترکیه متفاوتتر از آنهاست. از سویی رجب طیب اردوغان همه پلهای پشتسر را خراب کرده و از سوی دیگر غرور این کشور اجازه پا پیش گذاشتن برای بازگشت به آغوش سوریه نمیداد.
2- با این حال مشکلات عدیده داخلی در ترکیه از جمله مشکلات اقتصادی و تورم لجامگسیخته و بحران پناهجویان سوری، این کشور را مجبور کرد تا رویکرد سیاست خارجی خود را بویژه در ارتباط با سوریه تغییر دهد و پیروزی اردوغان در انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته آنکارا را بر آن داشت تا با آغاز دوره جدید ریاستجمهوری وی ریلگذاری خود را تغییر دهد.
بانگی بشیر، تحلیلگر سیاسی ترکیه میگوید وقتی رئیسجمهوری ما متوجه شد تنهاست و سقوط بشار اسد غیرممکن است، تصمیم گرفت دوباره همانند سابق با اسد دوست شود اما از آنجا که خجالتزده است، نمیتواند مستقیما این کار را انجام دهد و میخواهد از طریق میانجیها به روزهای گذشته بازگردد.
همچنین باید در نظر داشت سوریه پس از یک دهه جنگ نیاز فوری به بازسازی دارد و شرکتهای ترکیهای با عادیسازی روابط ۲ کشور میتوانند در پروژههای بازسازی سوریه به طور گسترده مشارکت کنند و از این راه به اقتصاد رو به زوال ترکیه نیز کمک کنند.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه طی ماههای گذشته بارها از آمادگی کشورش برای مذاکره با سوریه در همه سطوح و عادیسازی روابط با سوریه خبر داده است.
رجب طیب اردوغان نیز هفته گذشته سیگنال مشخصی به میانجیها برای از سرگیری روابط با دمشق ارسال کرده و از دعوت قریبالوقوع از بشار اسد برای سفر به ترکیه خبر داده است.
3- اما اراده ترکیه برای عادیسازی روابط فقط 50 درصد قضیه است. 50 درصد دیگر اراده دولت سوریه است که طی یک دهه گذشته از سوی همسایه و دوست قدیمی خود مورد بیمهری گسترده قرار گرفته است.
با وجود وساطتها و میانجیگریها برای از سرگیری روابط ترکیه و سوریه که برخی آن را به نفع ثبات منطقه، تقویت ثبات و امنیت سوریه و همچنین شکست سیاستهای غرب در راستای انزوای دمشق میدانند، دولت دمشق شرط و شروطی را برای ترکیه مطرح کرده است که کاملا بجا و برحق است.
بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه میگوید: «اگر دیدار با اردوغان نتیجه داشته باشد و در آغوش کشیدن او منافع کشورم را تامین کند با کمال میل این کار را انجام خواهم داد اما سوالم این است: چرا ترکیه روابط دمشق و آنکارا را 13 سال پیش از مسیر عادی خود خارج کرد؟ هیچ کس به دنبال این نیست که با همسایگانش مشکل داشته باشد ولی به این معنا هم نیست که بدون هیچ قاعدهای، این کار را انجام دهیم...».
مساله دیگری که دمشق بسیار بر آن تاکید دارد خروج نظامیان ترک از خاک سوریه قبل از هرگونه عادیسازی یا ارائه تضمینهای جدی برای خروج از خاک سوریه در آینده نزدیک است.
ارتش ترکیه از سال ۲۰۱۶ در اقدامی غیرقانونی و تجاوزکارانه، طی ۲ عملیات سپر فرات و شاخه زیتون ۴ هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله عفرین و شهرهای الباب، اعزاز و جرابلس را تصرف کرده و عملیاتهای دیگری را به منظور عقب راندن شبهنظامیان کرد از مناطق تحت تصرف خود اجرا کرده است.
حتی اگر دلایل ترکیه برای مقابله با تهدید شبهنظامیان کرد علیه خاک ترکیه را هم بپذیریم باز هم موضوع سوریه و شبهنظامیان کرد یک موضوع داخلی سوریه محسوب میشود و حضور حتی یک نظامی ترکیه در خاک سوریه غیرقانونی و تجاوزکارانه محسوب میشود و باید از آن خارج شود و حل این مساله را به دولت و ارتش سوریه واگذار کند.
4- از سوی دیگر کشورهای غربی از جمله ایالات متحده با هرگونه عادیسازی روابط میان ترکیه با سوریه مخالف هستند. واقعیت این است که برقراری ثبات و افزایش روزافزون قدرت سوریه توازن قوا را در منطقه به نفع ایران و روسیه تغییر داده است و آمریکاییها نگران هستند بازگشت ترکیه به آغوش سوریه ضربه مهلک دیگری بر سیاستهای غرب علیه سوریه باشد. از این جهت واشنگتن در حال فشار به گروههای معارض و متحدان اردوغان در داخل ترکیه است تا آنکارا را از مسیر عادیسازی روابط با دمشق خارج کند.
5- سوریه باید پشیمانی ترکیه را به فال نیک بگیرد و با گامهای حساب شده و دریافت تضمینهای لازم در زمینه شرط و شروط خود از جمله در زمینه پناهجویان و همچنین خروج نظامیان ترکیه، آنکارا را به سوی خود بکشد تا اولا قدرت خود را بیش از پیش تثبیت کند و ثانیا نقشههای غرب را علیه ثبات سوریه و همچنین امنیت منطقه نقش برآب کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|