|
اخبار
قالیباف: اختیار افزایش قیمت سوخت در دست دولت است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در برنامه پنجم توسعه به دولت اجازه داده شده در طول اجرای این برنامه قیمت فرآوردههای نفتی را متناسب با نرخ روی کشتی در خلیج فارس افزایش دهد اما این کار انجام نشد و بر همین اساس این اختیار در دست دولت است و خودش باید تصمیم بگیرد.
به گزارش تسنیم، محمدباقر قالیباف در نشست علنی نوبت صبح دیروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1404 کل کشور درباره مسائل مطرح شده پیرامون افزایش قیمت فرآوردههای نفتی از جمله بنزین گفت: در قانون هدفمندی همه اختیارات به دولت داده شده است. پیشنهاداتی که در این باره مطرح میشود اکنون قانون است و نمیتوانیم آن را تغییر بدهیم.
وی با اشاره به بند «الف» قانون هدفمندیها ادامه داد: در اینجا دولت مکلف شده تا پایان برنامه پنجم قیمت فرآوردهها را بر اساس نرخ روی کشتی در خلیج فارس قیمتگذاری کند اما در طول برنامه پنجم و ششم این امر اتفاق نیفتاده است، لذا این اختیار هنوز در دست دولت است و دولت خودش باید تصمیم بگیرد که با قیمت چه کاری میخواهد انجام دهد. این قانون است اما تا پایان برنامه پنجم انجام نشده اما چون دائمی است میتواند تا پایان برنامه ششم انجام شود.
قالیباف خاطرنشان کرد: اگر دولت میگوید مجلس گفته ما میخواهیم چنین کاری انجام دهیم، مجلس این کار را نمیکند، مجلس این اختیار را همان موقع به دولت داده است که اگر دولت آن زمان
خرد خرد این کار را انجام داده بود، امسال با این مشکلات مواجه نبودیم. اجازه دهید دولت کار خودش را انجام دهد و ما دخالتی در این زمینه نداشته باشیم، دولت خودش وظیفه دارد.
***
امیر واحدی: اقدامات خوبی در نیروی هوایی ارتش در دست انجام است
فرمانده نیروی هوایی ارتش گفت: اقدامات خوبی در نیروی هوایی ارتش در دست انجام است که در موعد مقرر آنها را اعلام خواهیم کرد. مردم توجه داشته باشند اخبار را فقط از زبان مسؤولان دنبال کنند و به سخنان دیگران توجه نکنند.
به گزارش فارس، امیر سرتیپ خلبان حمید واحدی در مراسم صبحگاه مشترک دانشجویان دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری که صبح دیروز به مناسبت روز دانشجو در این دانشگاه برگزار شد، ضمن تسلیت شهادت حضرت زهرا(س) گفت: یقین دارم جوانان امروز ما از جوانان دیروز بهتر و جلوتر هستند، چون زیر پرچم ولایت تربیت شدند و میتوانند مسؤولیتهای بسیار خطیری را در جمهوری اسلامی ایران در اختیار گرفته و موفق شوند.
امیر واحدی با بیان اینکه ولایتمداری رمز پیروزی ما در همه عرصههاست، خاطرنشان کرد: اگر ولایتمدار باشیم هیچ کشوری در جهان نمیتواند به ما ضربه بزند و با اقتدار، توانایی بالا، آموزش و ایمان راسخ در مقابل تمام دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران ایستادگی میکنیم.
وی ادامه داد: اقدامات خوبی در نیروی هوایی ارتش در دست انجام است که در موعد مقرر آنها را اعلام خواهیم کرد.
فرمانده نیروی هوایی در پایان تاکید کرد: نیروی هوایی زندهتر و آمادهتر از گذشته است و در انجام وظایف خود مصممتر از همیشه است.
***
عراقچی: اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور تبدیل خواهد شد
وزیر امور خارجه گفت: منطقه اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد و این امر به اراده جمعی ما بستگی دارد.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و رئیس شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مراسم اختتامیه بیستوهشتمین اجلاس وزیران امور خارجه اکو در مشهد با بیان اینکه اکو هفته گذشته سیودومین سالگرد گسترش خود را جشن گرفت، افزود: در طول دههها اکو به طور فزایندهای ثابت کرده یکی از مرتبطترین بسترهای منطقهای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است؛ یکی دیگر از نشانههای دلگرمکننده در این زمینه، افزایش احساس مالکیت و مشارکت در عضویت اکو در گذشته نزدیک بوده که باید تحسین شود.
وی با بیان اینکه همزمان ما باید درسها و تجربیات 10 ساله و همچنین تلاشهای ناکام گذشته را الگو قرار دهیم، زیرا به طور مشترک در حال پیشروی در چشماندازهای جاری منطقهای و جهانی هستیم، تصریح کرد: کشورهای عضو اکو برای تقویت همکاریهای منطقهای در زمینههایی مانند تجارت، حملونقل، گردشگری، انرژی، غذا و کشاورزی، بهداشت، بانکداری، گمرک، سرمایهگذاری، کاهش بلایای طبیعی، قضایی و اجرای قانون با یکدیگر همکاری کردهاند.
عراقچی با بیان اینکه ظرفیتهای توسعهای، فردی و منطقهای بسیار فراوانی داریم و باید نهایت تلاش خود را با هدف تحقق کامل این ظرفیت بکر به کار ببندیم، ادامه داد: منطقه اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد و این امر به اراده جمعی ما بستگی دارد. همچنین میتوانیم به شریک قابل اعتمادی برای مشارکت جنوب - شمال در زمینههایی مانند ترانزیت و امنیت انرژی تبدیل شویم.
ارسال به دوستان
مشاور رهبر انقلاب در امور بینالملل: کشورهای منطقه باید بدانند جمهوری اسلامی تا آخر از حکومت سوریه حمایت خواهد کرد
ترکتازی در پازل اسرائیل
ولایتی: ترکیه در چاله آمریکا و اسرائیل افتاده است
گروه سیاسی: علیاکبر ولایتی در تشریح تحولات اخیر سوریه گفت: «گمان نمیکردیم ترکیه با سابقه طولانی در اسلام و داشتن بزرگان و عرفای بزرگ، در چالهای که آمریکا و صهیونیستها درست کردهاند، بیفتد».
درباره نقش ترکیه در رویدادهای چند روز گذشته کشور سوریه، اظهارنظرهای متعددی وجود دارد. در ایران در ابتدای حملات ناگهانی تروریستهای مجتمع در ادلب که چند سال در لاک دفاعی فرورفته بودند و به یکباره با خروج از محاق به مناطقی چون حلب یورش بردند، سعی میشد اظهار نظر محتاطانهای انجام شود. هرچند شواهد نشان میداد که دست برخی همسایههای سوریه در این وقایع دیده میشود اما مقامات و چهرههای سیاسی کشورمان در ابتدای امر پیرامون منشأ این رخدادها مواضع محتاطانهای اتخاذ میکردند.
در یکی از نخستین واکنشها، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی بدون اینکه نامی از کشوری ببرد، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تحرکات جدید گروههای تروریستی-تکفیری بخشی از طراحی آمریکا و رژیم نامشروع صهیونیستی است. همسایگان سوریه هوشیار باشند و در دام طراحی آنها نیفتند».
قالیباف تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت پس از به شکست کشاندن رژیم صهیونیستی، در مقابل توطئه جدید همچون گذشته حامی دولت و ملت سوریه خواهند بود».
اندکی بعد سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان به سوریه و سپس ترکیه رفت. او در ابتدای ورودش به آنکارا در جمع خبرنگاران گفت: «رایزنیهای ما با ترکیه همیشه درباره موضوعات مختلف جریان داشته است. خیلی مواقع اتفاق نظر و در برخی موارد اختلاف نظر داریم و طبیعی است باید با یکدیگر صحبت کنیم. امیدوارم بتوانیم درباره مسائل منطقه به یک تفاهم و برداشت واحد برسیم که منجر به ثبات منطقه شود، نه اینکه سوریه یا منطقه دوباره مرکزی برای تروریستها شود».
عراقچی پس از گفتوگوهای مفصلی که با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه داشت نیز دوباره به اختلافات موجود بین ایران و ترکیه درباره سوریه اشاره کرد و گفت: «گفتوگوهای ما بسیار صریح و سازنده بود. اختلافنظرهایی وجود دارد و اشتراک نظرهایی هم وجود دارد و مهم این است که ما درباره اختلافنظرهای خودمان همواره صحبت کردهایم. الان هم تصمیم گرفتیم بیشتر از نزدیک صحبت کنیم و بتوانیم با همکاری، اوضاع منطقه را بخوبی در جهت صلح و آرامش و پیشرفت مدیریت کنیم».
نکته جالب توجه در رایزنیهای وزرای خارجه ۲ کشور ایران و ترکیه این بود که هاکان فیدان اصرار داشت بگوید تفسیر دخالت خارجی در سوریه اشتباه است! او پس از گفتوگوهای مفصلی که با عراقچی داشت، هنگام حضور در نشست خبری دوجانبه با وزیر امور خارجه کشورمان، رو به خبرنگاران گفت: «تلاش برای توضیح وقایع سوریه بر مبنای مداخلات خارجی در این مرحله اشتباه است. این اشتباه توسط کسانی رخ میدهد که نمیخواهند واقعیتهای سوریه را درک کنند! «روند آستانه» درگیریهای مسلح و شدید میدانی را متوقف کرده بود و باید تعامل دولت سوریه با مخالفان در صحنه سیاسی را بیشتر کنیم».
وزیر خارجه ترکیه علت تحولات اخیر در سوریه را مشکلات حل نشده در طول ۱۳ سال گذشته دانست و افزود: «به سازمانهای تروریستی اجازه نخواهیم داد از فضای بیثباتی در منطقه سوءاستفاده کنند».
حضور سیدعباس عراقچی در ترکیه آن هم بلافاصله پس از سفری که به دمشق داشت، بخوبی نشان میدهد از نظر تهران، نقش ترکیه در تحولات جاری در سوریه تا چه میزان جدی است. لذا باید گفتوگوهای صریحی با طرف ترکیهای انجام میشد تا دیدگاه روشنتری نسبت به مواضع این کشور در این باره به دست میآمد. از همین رو اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سفر عراقچی به ترکیه گفت: «در این سفر صحبتهای بسیار صریح و مهمی با وزیر خارجه این کشور انجام شد و به سوریه پیام خیلی روشن ایران مبنی بر حمایت قاطع ما از این کشور در برابر تروریسم ابلاغ شد».
به هر روی به نظر میرسد ترکیه در این مرحله از وقایع زنجیرهای که منطقه خاورمیانه درگیر آن شده و میشود، قصد دارد در پازل آمریکا و رژیم صهیونیستی بازی کند. فراموش نکردهایم که حملات ناگهانی تروریستها که عموما از گروههای سلفی و تکفیری هستند، درست ساعاتی پس از اعلام آتشبس بین رژیم صهیونیستی و لبنان انجام شد. به نظر میرسد به همین دلیل است که ولایتی گفته است: «گمان نمیکردیم ترکیه با سابقه طولانی در اسلام و داشتن بزرگان و عرفای بزرگ در چالهای که آمریکا و صهیونیستها درست کردهاند، بیفتد».
* ترکیه در چاله آمریکا و اسرائیل
علیاکبر ولایتی، مشاور رهبر معظم انقلاب در تحلیل وقایع رخ داده در کشور سوریه، معتقد است در وقایع پیشآمده، غرب بر آن است با قدرت رسانهای اینطور وانمود کند که رژیم صهیونیستی در جنگ با حزبالله لبنان پیروز شده و حالا نوبت گروههای تروریستی است که کار سوریه را یکسره کنند. در این میان نیز ترکیه در زمین آمریکا و رژیم صهیونیستی بازی میکند و آلت دست آنها شده است.
ولایتی که طی گفتوگویی با خبرگزاری تسنیم به تحلیل شرایط منطقه پرداخت، با مروری بر تاریخچه مسائل منطقه و نقشآفرینی ترکیه، گفت: بعد از شروع بیداری اسلامی و تحولات سریع در تونس و مصر، آمریکاییها و متحدانشان در ناتو برای جلوگیری از پیشرفت بیداری اسلامی در سایر نقاط جهان اقداماتی انجام دادند. تلاش آنها در ۲ جهت متمرکز شد؛ اول ساقط کردن حکومت لیبی و در درجه بعد برکناری بشار اسد. قذافی پشتوانه داخلی و خارجی نداشت پس به سرکردگی آمریکا و همراهی فرانسه و انگلیس به لیبی حمله شد و وی را کشته و عملا لیبی را به ۳ قسمت تجزیه کردند: طرابلس، در غرب لیبی، بنغازی در شرق و سرت در میانه آن کشور.
کارشناس ارشد مسائل بینالملل به مرور نقش غلط ترکیه و همراهی این کشور با سیاستهای آمریکا، انگلیس و فرانسه در لیبی پرداخت و گفت: نکته تاسفبار این است که حکومت ترکیه برای اینکه از میراث باقیمانده از تلاش بیگانه در تجزیه لیبی عقب نماند به مجموعه تحت اشراف آمریکا پیوست و شروع به موضعگیری و اقدام به حمایت از بخشی از تجزیهگران در لیبی کرد و عملا آن زمان به یاد داریم که هواپیماهای آمریکا و انگلیس از پایگاههای ازمیر و اینجرلیک برخاسته و لیبی را بمباران میکردند.
ولایتی در ادامه گفت که بعد از ماجرای لیبی، نوبت به سوریه رسید. وی در این باره توضیح داد: قبل از این حوادث، ترکیه چنان به سوریه نزدیک شد که جلسات مشترک هیات دولت ۲ کشور در دمشق و غازی انتب متناوبا تشکیل میشد اما ادعای آمریکا در سوریه این چنین بود که چون بشار اسد در سوریه دموکراسی را ایجاد نمیکند باید ساقط شود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با بیان اینکه مردم ترکیه مسلمانانی مؤمن، بدون افراط و تفریط و از جمله ملتهایی هستند که خدمات عظیمی به اسلام کردند و حساب آنها جداست، تصریح کرد: آنچه در قلب این مردم مؤمن میگذرد همان است که مرحوم اربکان در عمل به آن پایدار بود. بنده با مرحوم اربکان و یارانش چون آقای عبدالله گل و آقای اردوغان در زمان حکومت اربکان تماسهایی داشتم و میدانم چه خدمات بزرگی این رجال سیاسی مؤمن و فارغالتحصیلان مدرسه امام خطیب به احیای اسلام سرکوب شده در آن کشور کردند ولی اکنون این نوع کارها در حوزه سیاست خارجی ترکیه بروز میکند و زائدههای ضداسلامی با اعمالی که موجب هتکحرمت اسلام است، طوری عمل میکنند که روی خوارج و قرمطیها را سفید کردهاند.
وزیر اسبق امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: ما امید داشتیم که آقای هاکان فیدان که فردی با تجربه در حوزه اطلاعات و سیاست خارجی است، این نوع اشکالات را برطرف کند اما گمان نمیکردیم ترکیه با سابقه طولانی در اسلام و داشتن بزرگان و عرفای بزرگ در چالهای که آمریکا و صهیونیستها درست کردهاند، بیفتد.
وی در ادامه گفتوگو، راجع به مسائل امروز سوریه گفت که آمریکا، صهیونیستها و کشورهای منطقه اعم از عرب و غیر عرب باید بدانند که جمهوری اسلامی ایران تا آخر از حکومت سوریه حمایت خواهد کرد.
ولایتی افزود: امروز حامیان سوریه بیش از سال 2011 (شروع جنگ در سوریه) هستند. غیر از ایران و روسیه، حزبالله لبنان - که امروز قویتر از هر زمان دیگری است -، حشدالشعبی عراق - که نیرویی شگفتآفرین است-، حوثیهای قهرمان یمن و فلسطینیان عزیز همگی متحداً از تمامیت ارضی سوریه و حکومت کنونی حمایت میکنند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پایان گفتوگو در نصیحتی به ترامپ، گفت: او باید بداند که حاکمیت در حال زوال دموکراتها، هنری در ارتقای سیاست آمریکا در جهان ندارد و تنها کاری که میکند آتشافروزی در جای جای جهان است و اگر در نقطهای از جهان آتش جنگ برخاست به جای خاموش کردنش روی آن روغن میریزند. او [ترامپ] اگر بخواهد در دوره مدیریت جدید خود مدبرانه عمل کند خوب است که از دوره اول حاکمیت خود بر آن کشور پند گرفته و مطمئن باشد که امروز شرایط جهان سختتر از دوره قبلی وی است و هیچ کشور مستقلی با ارعاب و تهدید ترامپ از میدان به در نخواهد رفت.
***
سرلشکر باقری: تهاجم تروریستها برای تضعیف محور مقاومت است
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در گفتوگو با وزیر دفاع روسیه و روسای ستاد ارتش عراق و سوریه گفت: همزمانی تهاجم تروریستهای تکفیری در سوریه با آتشبس در لبنان، طراحی آمریکایی ـ عبری برای تضعیف سوریه و همپیمانان و محور مقاومت است.
سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری در گفتوگوهای تلفنی جداگانه با آندری بلوسوف وزیر دفاع روسیه، ژنرال یارالله رئیس ستاد ارتش عراق و ژنرال عبدالکریم رئیس ستاد ارتش سوریه، آخرین تحولات میدانی تهاجم تروریستهای تکفیری به مناطقی در سوریه را مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی در این گفتوگوها با تاکید بر اینکه تهاجم گروههای تروریستی تکفیری در سوریه گام اول یک سناریوی خطرناک برای منطقه است، گفت: همزمان بودن این تهاجم با آتشبس شکننده رژیم صهیونیستی با لبنان، بیانگر یک توطئه هماهنگ آمریکایی ـ عبری برای تضعیف سوریه، همپیمانان و محور مقاومت است.
طرفها بر حمایت قاطع از دولت قانونی سوریه اتفاقنظر داشتند و مقرر شد نسبت به پشتیبانی از ارتش سوریه اقدام لازم را به عمل آورند. در پایان سرلشکر باقری و مقامات عالیرتبه ارتشهای روسیه، عراق و سوریه از کشورهای همسایه سوریه درخواست کردند برای جلوگیری از پشتیبانی تروریستهای تکفیری اقدامات لازم را انجام دهند.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
شقاق به نام وفاق
محمدحسین نظری: اخیرا پس از تصویب قانون «حمایت از خانواده از طریق فرهنگ عفاف و حجاب» در مجلس شواری اسلامی، سیدمصطفی محققداماد، رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران در نامهای به مراجع تقلید، خواستار «عنایت ویژه» آنها برای «حل این معضل اجتماعی» شده است. مرقومه او اگر چه مختصر است اما نکات و ابهاماتی دارد که تأمل در آنها هم برای نویسنده نامه و هم برای مخاطبان بویژه راقم این سطور، راهگشا میتواند باشد.
1 - در بند دوم نامه، نویسنده از عدم آمادگی دولت برای اجرای این قانون خبر داده است. محققداماد به عنوان یک دانشآموخته حقوق بخوبی میداند که دولت مکلف به اجرای قانون است و نظر مخالف دولت نمیتواند مجوز عدم اجرا باشد. از این جهت تاکید بر عدم آمادگی و القای ناتوانی به نوعی تشویق دولت به تردید در ابلاغ و اجرای قانون است که هم با ادعاهای محقق و جریان متبوع او مبنی بر ضرورت عمل به قانون و هم با گفتمان اصلی دولت موسوم به «وفاق» سازگار نیست. از طرفی اقتضای حکمرانی دموکراتیک وجود همین اختلاف نظرهاست و اگر قرار بود همه سیاست مردان که خود بخشی از مردم هستند نظر واحد داشته باشند، دیگر چه نیازی به تفکیک قوا بود؟ البته راه برای اصلاح و تعدیل قوانین باز است و چنانچه دولت ملاحظاتی دارد، میتواند از مسیرهای تعیین شده نظرات خود را دنبال کند اما نامهنگاری برای تضعیف قوانین و تردیدافکنی در اجرای آن خصوصا از سوی دانشآموختگان و صاحبنظران علم حقوق، منجر به نوعی بدعتگذاری میشود که عواقب خوبی برای نظام حکمرانی ندارد.
2 - مطلب دیگری که نویسنده در بند دوم نامه به آن اشاره میکند، عدم مراعات شرایط امر و نهی از سوی آمران و ناهیان است. تردیدی نیست که در برهههای مختلف برخی کنشهای نسنجیده زمینه دلخوری و ناراحتی شهروندان را تدارک کرده و بعضا با سوءاستفاده رسانههای معاند و مخالف مشکلاتی را به وجود آورده است اما قطعا این عبارت که «بسیار اتفاق افتاده که نهتنها آبرو و حیثیت شخص مورد امر و نهی که خانواده آنها نیز مورد تعرض قرار گرفته است»، بزرگنمایی به قصد نیل به مقصود و نحوی مصادره به مطلوب است. در همه سالهایی که طرحهای مختلف ساماندهی حجاب اجرا شده دستکم راقم این سطور درباره تعرض به خانواده امر و نهیشوندگان چیزی نشنیده و حتی درباره هتک حرمت و آبرو بیشتر شاهد تندی با آمران و ناهیان بوده است. از این جهت اولا کثرت اتفاقات و ثانیا هتک حرمت و تعرض موضوع نامه جداً مورد تردید است.
3 - «مواد زیادی از این قانون نهتنها غیرقابل اجرا که از نظر ثمربخشی در امر مقدس عفاف و حجاب درست نتیجه عکس خواهد داد...»؛ این بخشی از بند سوم نامه است که پیش از هر چیز خود متناقض است. اولا با توجه به موارد صدرالذکر، ظاهرا باید در آشنایی نویسنده به مفهوم قانون و علم حقوق تشکیک کرد و ثانیا به فرض صحت این ادعا، صرف انس و آشنایی یک نفر متر و معیار قابل اجرا یا غیرقابل اجرا بودن یک قانون نمیتواند باشد. از طرفی چطور میشود از ثمربخشی مواد قانونیای گفت که به تصریح مدعی قابل اجرا نیست؟ به عبارت دیگر، مدعی یا مواد زیادی از این قانون را قابل اجرا نمیداند که در این صورت بحث از «ثمربخشی» منتفی است؛ یا اگر ثمربخشی در کار است، ولو نتیجه یا نتایج مطلوب نویسنده نباشد، ادعای غیرقابل اجرا بودن قانون باطل است. از طرفی معلوم نیست که نویسنده با چه مقدماتی به این رسیده که یکی از نتایج این مواد غیرقابل اجرا، «تنفر نسل جوان از آموزههای دینی و ترک ناخواسته وطن» است! به نظر میرسد این ادعا نیز از قبیل نظرسازی برای جامعه است؛ و الا مجتهد حقوقدان صاحب کرسی و نظر میتواند به جای کلیگویی و آیه یأس خواندن، نقایص مواد قانونی مورد اشاره را تذکر دهد.
4 - روشن است پوشش اسلامی حکم صریح دینی است که به نظر قاطبه مراجع و علما لازمالاجرا است؛ هر چند در حدود آن اختلافاتی وجود دارد. انتظار این است که نویسنده نامه به عنوان رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران که سوابق علمی و مدیریتی متعددی را در کارنامه دارد و به سلاح دانش و تجربه مجهز است، به جای نامهنگاریهای نمادین و طرح مطالب کلی و ایجاد رعب و وحشت در جامعه و نظرسازی برای دولت و نسل جوان، با نقد علمی و حسابشده به جرح و تعدیل قوانین کمک کند. نویسنده بهدرستی در نامه اشاره میکند که تغییر در وضع پوشش از «طریق فرهنگی» ممکن است اما کسی نمیداند که منظور او از این عبارت چیست و دقیقا چه باید کرد. به عبارتی، اگر حجاب اسلامی حکم الهی و در جامعه اسلامی لازمالرعایه است، چطور و از چه طریق و با چه ابزارهایی میتوان به بهبود آن کمک کرد؟
رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم چه ایده جایگزینی در مقابل قانون اخیر دارد و چه طریقی را برای پاسخ به مطالبه جامعه در این باره توصیه میکند؟
5 - نویسنده در بند چهارم نامه به مراجع یادآوری میکند که تذکراتشان به مقامات، درباره خودداری از «چوب و فلک» در مساله حجاب افاقه نکرده و آنها با تصویب این قانون خلاف منویات مرجعیت عمل کردهاند. این بخش از نامه اگرچه بیشتر رنگ و بوی «چغلی» دارد اما ظاهرا نویسنده میخواسته اولویت کار فرهنگی را متذکر شود. احتمالا رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم برخی توصیههای سابق و اخیر مراجع به مسؤولان را به «طریق فرهنگی» تعبیر کرده و تصویب قانون را «چوب و فلک» و خلاف این توصیهها میداند. اولا راقم این سطور ندیده یا نشنیده است که کسی از مراجع معظم، مسؤولان را از تصویب قانون درباره حجاب منع کرده باشد و از این بابت نمیتوان توصیه به پرهیز از چوب و فلک را به منع از قانونگذاری تعبیر کرد. ثانیا همین مراجع معزز تقلید بارها به طرق مختلف نسبت به وضع حجاب در جامعه تذکر داده و خواستار «ساماندهی» آن شدهاند که ظاهرا نویسنده نامه به آنها توجه ندارد. از آنجا که راقم این سطور معنای ساماندهی بدون ضابطه و قانون و از «طریق فرهنگی» را نمیداند، عاجزانه خواهش دارد رئیس محترم گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران طریق مذکور را تبیین کرده و نشان دهند. ثالثا کار فرهنگی نیاز به چارچوب و ضابطه دارد و بخش عمده قانون مورد بحث، ماموریتهای فرهنگی به دستگاهها و سازمانهای مختلف است و از این نظر احتمالا دغدغههای نویسنده نامه به مراجع را نیز مرتفع میسازد.
توصیههای مراجع درباره چوب و فلک مورد نظر نویسنده نامه نیز احتمالا ناظر به حواشی ایجادشده پیرامون حضور گشتهای پلیس بود که در این قانون ظاهرا خبری از آنها نیست. فارغ از این موارد به نظر میرسد کنشهایی از این قبیل، بیش از آنکه از دین و آیین و نظام و کشور دفع خسارت کند، اخلال در روند اداره کشور را تدارک میکند. فضاسازی علیه قانون در حالی که مسیر جرح و تعدیل و اصلاح آن مشخص است، زمینه اختلافات سیاسی و اجتماعی را فراهم و کار مجریان قانون را دشوار میکند. از این نظر انتظار میرود دستکم اهالی علم و نظر به جای اقدامات نمادین، با گشودن راه نقادی و نظرورزی، نقاط ضعف و قوت قوانین را نشان داده و در مسیر اداره کشور مددرسان نظام حکمرانی باشند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|