کاهش محسوس قیمت دلار و طلا/ بازار دست به عصا شد
بازار آزاد ارز کشور طی روزهای اخیر با ریزش نرخ دلار مواجه شد؛ امری که بسیاری از فعالان بازار آن را ناشی از جو مثبت مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا قلمداد میکنند.
بعد از دور دوم مذاکرات، ریال ایران در برابر دلار آمریکا تقویت شد و به حدود 824,000 ریال برای هر دلار رسید. روند نزولی قیمت ارز در بازار نشاندهنده بهبود و افزایش امیدواری بازار به نتایج مذاکرات است. کارشناسان بازار ارز معتقدند که این تحولات، بازتاب دهندهی افزایش اعتماد به احتمال موفقیت مذاکرات و به تبع آن، تخفیف یا لغو تحریمهاست که میتواند به بهبود وضعیت ارزی کشور منجر شود.
هم اکنون در بازار تهران، قیمت دلار 81 هزار و 900 تومان قیمت خورده است؛ تتر نیز به کانال 82 هزار تومان بازگشته است. در بازار سبزه میدان نیز هر قطعه سکه تمام بهار آزادی 72 میلیون و 500 هزار تومان معامله می شود. هر گرم طلای 18 عیار نیز امروز یکشنبه 31 فروردین ماه 6 میلیون و 440 هزار تومان فروخته می شود.
بازار ارز ایران در هفته جاری نیز مانند روزهای ابتدایی هفته گذشته، روند نزولی داشته و دلار با کاهش نسبی روبرو بوده است. بیشتر فعالان بازار در موقعیت فروش قرار دارند، به ویژه افرادی که نگران ادامه پیدا کردن کاهش قیمتها هستند، اما تردید و احتیاط همچنان در رفتار خریداران و فروشندگان مشهود است.
با توجه به تداوم مذاکرات و ابراز رضایت نسبی طرفین پس از دور دوم، چشمانداز کوتاهمدت بازار ارز و طلا همچنان به نتیجه مذاکرات بستگی شدیدی دارد. به گفته فعالان اقتصادی، هرگونه پیشرفت ملموس در رفع تحریمها و گشایش اقتصادی، میتواند به تثبیت هرچه بیشتر قیمت ارز و افت قیمت طلا منجر شود. با این حال، بازارها همچنان به اخبار جدید بسیار واکنشپذیر باقی میمانند.
«قیمت دلار الان ظرف یکیدو هفته حدود 20 هزار تومان پایین آمده. خیلی از مردم که قبلاً دلار را در قیمت بالاتر خریده بودند، این روزها نگرانند و برای اینکه بیشتر ضرر نکنند، میخواهند بفروشند.» این را یکی از صرافان قدیمی فردوسی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم عنوان میکند و ادامه میدهد: «سطح معامله پایین آمده و نسبت به هفته پیش، تعداد فروشندگان خیلی بیشتر از خریداران شده است. اگر خبر توافق جدیتر شود، احتمال دارد دلار باز هم ارزان شود.»
یکی از صرافان بازار فردوسی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: «در دو روز گذشته فروشندگان دلار در بازار بیشتر شدند. اغلب کسانی که قبلاً در قیمتهای بالا خریده بودند الان نگران ریزش بیشتر هستند و برای جلوگیری از ضرر، شتاب بیشتری برای فروش پیدا کردهاند. فعلاً خریداری در بازار کم است و همه دست به عصا حرکت میکنند.»
یک طلافروش در بازار سبزهمیدان نیز میگوید: «تقاضای حقیقی طلا هم به خاطر این ریزش دلار کم شده. فعلاً مشتریهایی که برای سرمایهگذاری مراجعه میکردند، ترجیح میدهند صبر کنند تا تکلیف قیمت دلار و سیاست خارجی روشنتر شود.»
یک خریدار دلار هم به تسنیم میگوید: «من مدتی دلار نگهداری میکردم اما الان وضعیت مذاکرات باعث شده ریسک کنم و بفروشم. فکر میکنم دلار فعلاً پایینتر بیاید اگر مذاکرات به نتیجه برسد.»
برخی از کارشناسان پولی،معتقدند: «کاهش اخیر نرخ دلار به طور مستقیم تحت تاثیر اخبار مذاکرات است و اگر این روند مثبت استمرار یابد، میتوان انتظار داشت نرخ ارز باز هم کاهش پیدا کند. البته ریشههای تورمی و کسری بودجه دولتی همچنان پابرجاست و اگر مذاکرات به شکست یا تعویق بیانجامد، بازار قطعاً با افزایش مجدد تقاضا و رشد نرخ مواجه خواهد شد.»
به گفته فعالان اقتصادی، «در هفتههای اخیر بازار بیشتر حالت تماشاچی دارد. معاملهگران عمده فعلاً فروشندهاند، اما قسمتی از بازار منتظر اخبار نهایی مذاکرات است تا تصمیم قطعی خود را بگیرد.»
روند کاهشی نرخ دلار طی هفته اخیر و تقویت سمت فروشنده در بازار، به وضوح متاثر از فضای مثبت مذاکرات و جو روانی است که اخبار آن به بازار مخابره میشود.
با این حال با توجه به رشد بیش از 24 درصدی نرخ ارز طی شش ماه گذشته و ثبات نداشتن پارامترهای اقتصادی و سیاسی، فعالان و کارشناسان همچنان آینده بازار را محتاطانه و وابسته به نتایج توافقات سیاسی میدانند.
در مجموع، بازار ارز و طلا در شرایط فعلی متأثر از اخبار سیاسی بینالمللی و انتظارات فعالان بازار است. کاهش ارزش دلار و غلبه جو فروش در معاملات، تصویری متفاوت نسبت به ماههای گذشته ارائه داده است. فعالان اقتصادی و معاملهگران تأکید دارند که آینده بازار همچنان در انتظار خروجی قطعی گفتوگوهای بینالمللی خواهد ماند.
انتهای پیام/