چاینا دیلی: گستره همکاریهای چین و اروپا وسیع است
رسانه دولتی چاینا دیلی همزمان با پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان چین و اتحادیه اروپا، در جدیدترین یادداشت خود به بررسی افق پیش روی روابط چین و اروپا پرداخته است.
در ابتدای این یادداشت آمده است: سال جاری، پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان چین و اتحادیه اروپا است. پنجاه سال پیش، رهبران نسل گذشته چین و اروپا با دیدی بلندمدت، شجاعت سیاسی و روحیهای عملگرایانه، تصمیم به برقراری روابط دیپلماتیک گرفتند.
این یادداشت با مرور دستاوردهای پنجاه ساله روابط دوجانبه چین و اروپا میافزاید: در این پنج دهه، تعاملات میان دو طرف در همه سطوح و حوزهها نزدیک بوده، نتایج گفتوگوها و همکاریها پربار بوده، تبادلات فرهنگی چشمگیر بوده و هماهنگی در عرصه چندجانبه مؤثر و قابل توجه بوده است.
«چین و اتحادیه اروپا شرکای راهبردی جامع، دو قدرت اصلی در پیشبرد چندقطبی شدن جهان، دو بازار مهم در حمایت از جهانیسازی و دو تمدن برجسته در دفاع از تنوع فرهنگی هستند. روابط چین و اروپا به یکی از مؤثرترین روابط دوجانبه در جهان تبدیل شده و نقشی مهم در بهبود رفاه ملتهای دو طرف و ترویج صلح و توسعه جهانی ایفا کرده است.»
چاینا دیلی با اشاره به پنجاهمین سالگرد روابط دوجانبه به عنوان فرصتی ارزشمند، ابراز امیدواری کرد که دو طرف با جمعبندی تجربیات گذشته، ارتباطات استراتژیک را عمیقتر، درک و اعتماد متقابل را بیشتر، جایگاه شراکتی را محکمتر و درهای همکاری را گستردهتر کرده و اختلافات را بهدرستی مدیریت کنند تا آیندهای روشنتر برای روابط چین و اروپا رقم بخورد.
این رسانه با اشاره به عوامل بیثبات کننده ژئوپولیتیکی در جهان امروز از تمایل اروپا برای تقویت روابط خبر میدهد: اتحادیه اروپا نیز تمایل دارد تا روابط مشارکتی خود با چین را تعمیق بخشد، همکاری و تعامل را تقویت کند، اصول منشور سازمان ملل را حفظ کرده، با یکدیگر چالشهای مشترک جهانی را مدیریت کنند و برای صلح، امنیت، رفاه و توسعه پایدار جهانی بکوشند.
روز گذشته لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، اعلام کرده بود که چین و پارلمان اروپا پس از توافق، بهطور همزمان تمامی محدودیتهای ارتباطی را لغو خواهند کرد.
وی افزود: ما اطمینان داریم و انتظار داریم که با ازسرگیری کامل تعاملات نهادهای قانونگذاری، درک متقابل میان طرفین عمیقتر شده و نیروی محرکهای تازه برای توسعه پایدار و باثبات روابط چین و اروپا ایجاد شود.
این مقاله در ادامه با اشاره به اختلافات موجود میان طرفین تصریح میکند: میزان و گستره همکاریهای اقتصادی و تجاری میان چین و اروپا بسیار عظیم است و طبیعیست که اختلافات و اصطکاکهایی نیز در آن وجود داشته باشد. با این حال، میزان همکاری بسیار فراتر از رقابت و منافع مشترک بهمراتب بیشتر از اختلافات است و البته این باید به یک اجماع مشترک میان دو طرف تبدیل شود.
«چین و اروپا باید شریکانی باشند که باعث پیشرفت یکدیگر میشوند و نه رقبایی درحال تقابل. انتظار میرود اتحادیه اروپا با چین همکاری کند تا توافقات سران دو طرف را اجرایی کرده، از طریق گفتوگو و مشورت، اختلافات اقتصادی را مدیریت کرده و اصطکاکها را به فرصتهایی برای همکاری عملی و گسترش روابط دوجانبه تبدیل کند.»
چاینا دیلی برای حل این اختلافات توصیه کرد که در این مسیر، اتحادیه اروپا باید دیدی استراتژیک از خود نشان دهد و اجازه ندهد بهدلیل مصالح کوتاهمدت تحت تأثیر و بازیچه ایالات متحده قرار گیرد.
این یادداشت در پایان بار دیگر تأکید میکند: در حالی که نظم جهانی در حال تحول سریع است، بشریت بار دیگر در برابر یک دو راهی تاریخی ایستاده است. روابطی سالم و باثبات میان چین و اروپا نهتنها به سود دو طرف خواهد بود، بلکه الگویی برای جهان نیز محسوب میشود.
«چین و اروپا باید به چندجانبهگرایی پایبند باشند، از عدالت و انصاف دفاع کنند، با یکجانبهگرایی و قلدری مقابله کنند و با همکاری یکدیگر، روند چندقطبیسازی عادلانه جهان و جهانیسازی اقتصادی فراگیر را به پیش برند تا در خدمت صلح، ثبات، توسعه و شکوفایی جهانی قرار گیرد.»
در طی روزهای اخیر مقامات و رسانههای رسمی چینی در مواضع خود تعابیر و مواضع مثبتی را در قبال اروپا اتخاذ کرده اند. این درحالیست که طی سالهای اخیر روابط سیاسی این دو قدرت اقتصادی به دلایل متعددی همچون مسائل حقوق بشری شین جیانگ (سین کیانگ) چین، پرونده خودروهای برقی چین در اروپا و سیاست ضد دامپینگ اروپا علیه اعطای یارانههای دولتی چین به خودروسازان چینی، دچار تنش شده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان، دلیل تمایل اخیر چین و اروپا برای حل اختلافات، جنگ تعرفهای سنگین آمریکا علیه چین و اتحادیه اروپا بوده است. آنچه که مشخص است در سایه این جنگ تجاری بازیگرانی چوت چین و اروپا نیازمند تعلاملات بیشتر برای کاهش فشارهای اقتصادی بر روی خود هستند.
انتهای پیام/