نگرانی صهیونیستها از نزدیکی ترامپ به سعودیها
یکی از کارشناسان ارشد اندیشکده امنیت دانشگاه تلآویو در یادداشتی که روز چهارشنبه در پایگاه اطلاع رسانی شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی منتشر شد، نگرانی تلآویو را از تغییر سیاستها و اولویتهای دولت ترامپ در قبال مسایل خاورمیانه ابراز داشت.
یوئیل جوزنسکی در این رابطه نوشت، سفر قریب الوقوع رئیس جمهور ترامپ به کشورهای شورای همکاری به ویژه عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، اولین دست آورد سیاست خارجی ترامپ در دور جدید ریاست جمهوریاش باشد، اما از نگاه اسرائیل این اقدام یک تحول نگران کننده مینماید که میتواند درون خود عقب گرد جایگاه منطقهای اسرائیل و فرسایش قبضهاش بر افکار عمومی آمریکا به عنوان مکرز اصلی منافع عالیه راهبردی باشد.
به اعتقاد این تحلیلگر صهیونیست، ترامپ بار دیگر در روابط خود با کشورهای شورای همکاری با همان روشی عمل کرد که دوره اول ریاست جمهوریاش با آن متمایز شده بود.
دیپلماسی مبتنی بر اصل منفعت متقابل و شفاف ـ اقتصادی، امنیتی و فن آورانه ـ بدون آنکه در آن هیچ نشانی از ادعای لیبرالیستی یا دموکراتیک وجود داشته باشد.
همه روابط با کشورهای شورای همکاری از روزنه معامله انجام میشود، سلاح در مقابل نفت، سرمایه گذاری در مقابل حمایت امنیتی و دسترسی به فنآوری در مقابل وفاداری ژئو سیاسی، از جمله این مراوادت است.
در بخش دیگری از این گزارش در رابطه با بعد امنیتی این همکاری هم آمده است: کشورهای شورای همکاری سعی دارند تا هم پیمانی تاریخی مبتنی بر مفهوم سیال تعهد آمریکا را به توافقنامهای رسمی و الزام آور تغییر دهند، آنها میخواهند این تضمین را از ایالات متحده دریافت کنند که در صورت بروز درگیری با ایران، واشنگتن از آنها حمایت خواهد کرد حتی اگر این اقدام دولت آمریکا هزینه هنگفتی برایش به همراه داشته باشد، گرچه پیش بینی میشود که در این سفر شاهد تعهدات امنیتی موقتی از سوی طرف آمریکایی باشیم، تعهداتی که معمولا نیازمند تایید و تصویب کنگره را ندارد.
با این حال از میان مسایل حساس تر موجود در بوته آزمایش، طرح عربستان برای همکاری هستهای با ایالات متحده است، عربستان سعودی خواهان به رسمیت شناخته شدن حقش در غنی سازی اورانیوم در خاک خویش است، مسئلهای که مشروعیتش را از اقدام مشابه ایران گرفته است، اما دادن چراغ سبز به چنین امری میتواند یک بدعتی خطرناک چه در چارچوب مذاکرات با تهران و چه اعطای انگیزه به بقیه کشورهای خاورمیانه برای توسعه فنآوری هستهای باشد.
به اعتراف این تحلیلگر چارچوب متغیرهای منطقهای نشانه واضحی از این امر دارند که اسرائیل به تدریج در حال از دست دادن جایگاه منحصر به فرد خود در صحنه سیاسی آمریکا است، به رغم آنکه روابط بین واشنگتن و قدس همچنان در ابعاد امنیتی و اطلاعاتی مستحکم هستند اما در بعد سیاسی و دیپلماتیک ابهام بیشتری به خود گرفتهاند.
مسئله سازش بین اسرائیل و عربستان سعودی که در دوره دولت سابق آمریکا به شکل گستردهای به آن پرداخته شده بود، اکنون به شکل شبه کاملی از دستور کار خارج شدهاند، علاوه بر آن براساس گزارشهای موجود عربستان سعودی خود خواهان عدم مطرح شدن علنی این مسئله در سایه جنگ مستمر در نوار غزه و موضع اسرائیل در رابطه با عدم بررسی راهحل سیاسی برای کشمکش اسرائیلی فلسطینی، شده است.
این در حالی است که عربستان سعودی راهحل دو دولتی را شرط اساسی توسعه روابط با اسرائیل اعلام کرده است و در این شرایط خبری از توافق و یا روند سازشی نخواهد بود.
موضع ایالات متحده در قبال قطر نیز بیانگر وجود ا ختلاف با اسرائیل دارد، قطر که به دلیل روابطش با حماس مورد انتقاد اسرائیل قرار دارد، در حال حاضر در جایگاه شریک راهبردی واشنگتن قرار دارد و این روابط در دوره دولت بایدن عمیق تر هم شد اما اکنون نیز هیچ نشانهای از اینکه تغییری در این جایگاه در دوره ترامپ صورت بگیرد، وجود ندارد، بلکه عکس آن هم میتواند صحیح باشد.
اگر شرایط اینگونه باشد، اسرائیل امروز با شرایط راهبردی جدیدی مواجه است، که در عقب گرد نفوذ آن در سمت و سو دادن به سیاستهای آمریکا در خاورمیانه خلاصه میشود و در واقع جایگاهش به عنوان یک پارامتر ترجیحی تضعیف شده است، این در حالی است که نزدیکی آمریکا با عربستان سعودی هم دیگر ارتباطی به تمایل عربستان به نزدیکی با اسرائیل هم ندارد، امری که به خودی خود دلیل دیگری بر این واقعیت دارد.
انتهای پیام/