افزایش چشمگیر تسلیحات هستهای آمریکا در اروپا
به گفته یک کارشناس تسلیحات هستهای غربی استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی ایالات متحده آمریکا در اروپا برای اولین بار از زمان جنگ سرد به صورت بی سرو صدا گسترش یافته است.
هانس کریستنسن، متخصص مشهور تسلیحات هستهای از فدراسیون دانشمندان آمریکایی، تخمین میزند که زرادخانه سلاحهای هستهای ایالات متحده در خاک اروپا به دلیل محموله جدید اخیر از آمریکا به انگلیس احتمالاً 125 تا 130 بمب افزایش یافته است. به گفته وی سالها، این رقم همیشه حدود 100 بمب بوده است.
چندین رسانه بریتانیایی روز دوشنبه برای اولین بار جزئیاتی از این موضوع - به ویژه در مورد یک پرواز باری مشکوک از ایالات متحده به سمت انگلیس - گزارش دادند که این نتیجهگیری را نشان میدهد.
به گفته کریستنسن، انتقال این سلاحهای هستهای به پایگاه نیروی هوایی سلطنتی لکنهیث بریتانیا بسیار محتمل است. وی در این باره به گاردین گفت: افزودن این سلاحها در لکنهیث به معنای افزایش تعداد سلاحهای هستهای تاکتیکی ایالات متحده در اروپا برای اولین بار از زمان جنگ سرد خواهد بود.
در عین حال، کریستنسن این وضعیت را به عنوان یک بازنگری استراتژیک توسط غرب دیده و در این باره می گوید: این به این معنی است که ناتو سیاست قبلی خود مبنی بر عدم پاسخ به رفتار روسیه با سلاحهای هستهای جدید را کنار گذاشته است. به گفته وی احتمالاً محرک بازگشت سلاحهای هستهای به انگلیس، وضعیت امنیتی پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022 خواهد بود.
دلیل این گمانهزنی، پرواز نظامی ایالات متحده از پایگاه تسلیحات هستهای کرتلند در نیومکزیکو به پایگاه هوایی بریتانیا در لکنهیث است. اخیرا هواپیمای سی-17 گلوبمستر، که توسط واحد ترابری هوایی 62ام - تنها واحد آمریکایی که رسماً مجاز به حمل سلاحهای هستهای است - اداره میشود، با فرستنده فعال و بدون بار برگشتی پرواز کرد.
ویلیام آلبرک، کارشناس سابق ناتو، نیز این روند را کاملا واضح و مشخص می بیند.
بر اساس گزارش های رسانه ای پروازهای مشابه دیگری نیز به بلژیک و هلند انجام شده است. این دو هم کشورهایی هستند که در چارچوب سیاست اشتراکگذاری هستهای ناتو، تسلیحات هسته ای ایالات متحده در آنجا مستقر شده است.
استقرار این سامانه ها هنوز رسماً تأیید نشده است - و احتمالاً هرگز هم تأیید نخواهد شد. وزارت دفاع بریتانیا در این راستا به رویه استاندارد ناتو مبنی بر نه تأیید و نه انکار وجود سلاحهای هستهای در یک مکان خاص اشاره کرد.
اما شواهد رو به رشدی در این باره وجود دارد. به عنوان مثال، در سالهای اخیر، نیروی هوایی ایالات متحده به طور سیستماتیک سازههای حفاظت هستهای در لکنهیث، از جمله تأسیسات ذخیرهسازی زیرزمینی را مدرنسازی کرده است.
دولت بریتانیا هم در ماه ژوئن با انتشار یک سند دفاعی، قصد خود را برای خرید جتهای جنگنده F-35A با قابلیت حمل کلاهک هستهای اعلام کرد. به این ترتیب واحد آمریکایی مستقر در لکنهیث در آینده به عنوان یک اسکادران تهاجمی هستهای خدمت خواهد کرد.
سازمان صلح بریتانیا (CND) اکنون خواستار یک بیانیه عمومی از کییر استارمر، نخست وزیر انگلیس در این باره شده است. تام اونترینر، رئیس CND، در این باره گفت: نخست وزیر باید به پارلمان اعلام کند که آیا سلاحهای هستهای ایالات متحده بار دیگر در خاک بریتانیا هستند یا خیر. وی تاکید کرد: این کاملاً نامناسب است که مردم فقط از طریق تحلیلگران و رسانهها از چنین تغییرات جدی در وضعیت امنیتی مطلع شوند.
کرملین نیز به این شرایط واکنش نشان داده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از گرایش به سمت تشدید تنش، به سمت نظامی شدن - از جمله در حوزه هستهای- صحبت کرده و اعلام کرده است: مسکو از نزدیک آنچه را که در انگلیس اتفاق میافتد، زیر نظر خواهد داشت.
اخیرا چندین بمب هستهای حرارتی B61-12 آمریکا به پایگاه هوایی لکنهیث نیروی هوایی سلطنتی در سافولک منتقل شدهاند.
بازگرداندن این سلاحها نشاندهنده تغییر قابل توجهی در استراتژی هستهای ناتو در مقابل وخامت روابط با روسیه و تأکید بیشتر بر بازدارندگی خواهد بود.
انتهای پیام/