سیدمهرداد سیدبرزگر: «بنده عقیدهام این است اگر مساله هستهای همانطور که آنها دیکته میکنند هم پیش برود باز هم تحریمها برداشته نخواهد شد، چون با اصل انقلاب مخالفند.»
مقام معظم رهبری در دیدار مردم تبریز در 29 بهمن به مناسبت سالروز قیام بزرگ مردم تبریز، طبق معمول نکات بسیار ارزشمندی را برای مردم و بویژه دولت یازدهم روشن کردند که اگر نصبالعین شود، راهگشا خواهد بود.
معظمله بارها بر این مساله تأکید کردهاند که تحریمها بهانه است و هدف دشمن غربی از این تحریمها و فشارهای یکجانبه، چندجانبه و تحریمهای در چارچوب سازمان ملل، صرفاً مقابله با انقلاب اسلامی و جلوگیری از پیشقراولی جمهوری اسلامی در احیای تمدن اسلامی - ایرانی است. معظمله بارها بر بیاعتمادی نسبت به غرب و وعدههای پوچ آنان تأکید و بیان داشتهاند غرب طی این چند دهه که از عمر انقلاب گذشته است اصلاً قابل اعتماد نبوده و هیچ اقدام اعتمادسازی برای نشان دادن حسننیت خود انجام نداده است.
علت اصلی تقابل غرب با انقلاب اسلامی به فلسفه وجودی تمدن غرب بازمیگردد و همین کافی است نشان دهد به هیچوجه 1+5 و بویژه ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی ایران سازش نخواهند کرد، لذا تمام تلاش خود را میکنند این نظام را زمین بزنند و با تحمیل هزینههای سنگین به کشور و تحلیل توان و انرژی جمهوری اسلامی ما را از ارزشها و اصول انقلاب دور کنند اما بهرغم این همه تأکیدات مقام معظم رهبری درباره مذاکره با غرب و آمریکا در مساله هستهای دولت یازدهم هنوز بر روشها و اقدامات خود تأکید دارد و معتقد است تنها راه موفقیت، مذاکره و ارتباط با غرب است. ولی نکته اصلی که رهبر معظم انقلاب نیز به آن اشاره کردهاند این است که اگر توافقنامه ژنو با تمام شرایط و خواستههای غرب به پیش برود و در نهایت در 10 تیر 1394 توافق نهایی حاصل و دیکته شود و دولت یازدهم هم بتواند با دولت آمریکا روابط دیپلماتیک مناسبی برقرار کند باز هم تحریمها برداشته نخواهد شد و این امری حتمی است. دولت یازدهم تلاش میکند با پیروزی در مساله هستهای تمام مشکلات داخلی را مرتفع کند و از زیر بار فشارها و تحریمها خارج شود. اگرچه آقای روحانی در سخنرانی روز 22 بهمن امسال تأکید داشت ایران به هیچوجه به خاطر تحریمها و فشارها پای میز مذاکره نرفته و در شرایط کاملاً مناسب مذاکره را برگزیده است و تحریمها اصلاً تأثیری بر روند مذاکرات هستهای نداشته است اما اگر آقای روحانی به صحبتهای خود درباره خزانه خالی، آن هم قبل از مذاکرات حساس هستهای رجوع کند متوجه خواهد شد چه سیگنالی به طرف غربی داده و هدف از مذاکرات را نیز به خوبی نشان داده است. اینکه دولت دست خالی خود را به نشانه ضعف در مقابل حریف، آن هم پیش از مذاکرات رو میکند، چه پیامی جز تأثیر عمیق تحریمها و فشارها دارد. در ضمن بیان وجود پولهای مسدود شده و تلاش بیوقفه برای آزادی این سرمایههای بلوکه شده ایران در خارج از کشور به واسطه مذاکرات هستهای نشان از این دارد که دولت تمام توجه خود را به خارج از کشور معطوف کرده که این موضوع، نقش تحریم و فشار را در روند مذاکرات هستهای دولت یازدهم به خوبی نشان میدهد و این بخشی از حقیقتی است که مردم از آن اطلاع ندارند. بحث اصلی در این باره است که دولت یازدهم بهرغم اینکه با مخالفت اغلب کارشناسان و متخصصان کشور روبهرو است ولی در مواجهه با مردم از موفقیتهای خود سخن به میان میآورد و سعی میکند با اشاره به کسب موفقیت در تمام حوزهها مشکلات موجود را نیز به دولت قبل نسبت دهد. دولت با عملکرد خود در حوزههای فرهنگی، اقتصادی، زیستمحیطی، اجتماعی، رفاهی و سیاست خارجی به وضوح نشان داده است برنامه مشخص و مدونی برای این بخشها ندارد و گذشت حدود نیمی از عمر دولت یازدهم تاییدی بر این مدعاست. دولت یازدهم بهرغم اینکه در حوزههای مذکور اقدام قابل توجه و موفقی را صورت نداده است اما با فعالیت رسانهای سنگین و کاملاً برنامهریزی شده سعی دارد ضعف خود را قوت نشان دهد و چهره مناسبی را از خود برای مردم به نمایش بگذارد که همه چیز بویژه اقتصاد و سیاست خارجی براساس اصول و در چارچوب اقتصاد مقاومتی و عزت، حکمت و مصلحت در حال پیگیری و مدیریت است! استفاده از حربه رسانههای دیداری و نوشتاری تنها نقطه قدرت دولت یازدهم است که به صورت کاملاً منظم و دقیق از سیاستهای دولت حمایت میکند تا حداقل حمایت تودههای مردم را به خود جلب کند و از پشتوانه مردمی قوی برخوردار شود.
حضور پررنگ و معنادار اعضای هیأت دولت در بین مردم بویژه در زمان توزیع سبد کالا، حضور رئیسجمهور و اعضای دولت به مناسبت روز هوای پاک در متروی تهران و گفتوگوی مستقیم با مردم، همچنین حضور پررنگ حداقل 6 نفر از اعضای اصلی کابینه یازدهم آقایان جنتی، ربیعی، آخوندی، آشنا، سلطانیفر و حسین فریدون در اختتامیه جشنواره فیلم فجر حاکی از این است که برنامه دولت یا حداقل رسانههای حامی برای جلب حمایت مردم بیش از برنامههایی است که جهت رسیدگی به مشکلات و مسائل کشور مطرح شده است.
درباره مساله هستهای نیز که تمام توان و توجه دولت یازدهم مصروف آن شده است این موضوع صدق میکند. دولت یازدهم و تیم دیپلماسی آن بارها بر این مساله تأکید داشتهاند که حق غنیسازی ایران در مذاکرات هستهای به رسمیت شناخته شده و دیوار تحریمها نیز ترک خورده است. دولت مدعی است مذاکرات هستهای با موفقیت تمام در حال پیگیری است و طرف غربی حقوق و خواستههای ایران را پذیرفته و تنها توافق نهایی باقی مانده است که بزودی محقق میشود اما حقیقت چیز دیگری است. اغلب کارشناسان و متخصصان حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی بر این باورند تیم دیپلماسی آقای ظریف در مذاکرات موفقیت قابلتوجهی کسب نکرده است و فقط با امر و نهی طرف غربی روبهرو بوده است، حتی در مذاکرات هم تیم ایرانی تحت فشار قرار گرفته تا هر آنچه را طرف غربی دیکته میکند بپذیرد اما واقعیت بیرونی با آنچه در پشت درهای بسته مذاکرات رخ میدهد فاصله زیادی دارد و تنها با توجه به چند مساله میشود از انحراف در بحث اصلی هستهای مطلع شد و ضعفهای موجود را مخفی کرد؛ نشان دادن تصاویر پیدرپی از روند مذاکرات هستهای در رسانهها بدون پرداختن به اصل موضوع و شرح مسائل اصلی، سفرهای پیدرپی تیم دیپلماسی ایران به اقصی نقاط جهان برای پیگیری بهتر پرونده هستهای و موفقیت در مذاکرات، سخنرانیهای پی در پی و کنفرانسهای خبری آقای روحانی و آقای ظریف پیرامون موفقیت در پرونده هستهای بدون اشاره به متن اصلی مذاکرات، تخریب پیدرپی چهره منتقدان مذاکرات هستهای، مخاطب قرار دادن مردم در موضوعات کارشناسی و تخصصی پرونده و مذاکرات هستهای و طرح موضوع رفراندوم هستهای، ذکر پی در پی عدم حمایت داخلی از تیم هستهای توسط رئیسجمهور، صحبت کردن آقای ظریف به زبان انگلیسی در اکثر مواقع به منظور نشان دادن ارتباط عمیقتر با غرب و به نوعی اعتمادسازی و پیادهروی 2 نفره با جان کری؛ همگی حواشی پررنگ مذاکرات، حول پرونده هستهای محسوب میشود که از اصل آن جذابتر است و توجه همه دنیا بویژه مردم کشورمان را به خود معطوف میکند. این شرایط همگی نشان میدهد دولت یازدهم با استفاده از حربه پوپولیسم و بهرهبرداری از حمایت عامه مردم به وسیله تبلیغات سنگین سعی میکند نظرات کارشناسان و متخصصان را کنار بزند و از این طریق جایگاه خود را تقویت کند. این شرایط در حالی است دولت یازدهم میتواند با تبلیغ و تجویز نوع مدیریت وزارت بهداشت خود در سایر وزارتخانهها بویژه وزارت امور خارجه افق روشنی را برای خود و کشور ترسیم کند و شرایط را به گونهای رقم بزند که مقاومت و پایداری در کشور نهادینه شود و زمانی برسد که ما از حربه تحریم علیه کشورهای متخاصم و مستکبر
جهانی بهره ببریم.