|
پیگیری مجلس برای ارائه سهام عدالت به دهکهای پایین
عضو هیأترئیسه مجلس گفت: مسلما ارزش سهام عدالت با حمایت از تولیدات داخل افزایش مییابد و ما در مجلس یازدهم پیگیر دریافت این سهام از سوی افراد فاقد آن در دهکهای پایین جامعه خواهیم بود. احمد امیرآبادیفراهانی افزود: توصیه من به مردم این است که به هیچ وجه سهام خود را نفروشند و سعی کنند با نگهداری از آن از سودش منتفع شوند، زیرا اکثر شرکتهایی که سهام آنها به مردم واگذار شده در اصطلاح بورس جزو شرکتهای شیرین محسوب میشوند.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از پیشنهاد عبدالناصر همتی برای تأمین کسری بودجه با فروش اوراق قرضه دولتی به جای استقراض از بانک مرکزی گزارش میدهد
عملیات نجات
* علی سعدوندی در گفتگو با «وطن امروز»: فروش اوراق بهجای استقراض از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه راهکاری ضدتورمی است
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، مطالب مهمی مطرح کرد. همتی در این یادداشت از دستور خود به بانکها برای عرضه شرکتهای زیرمجموعه خود در بورس خبر داد. به نظر میرسد رئیسکل بانک مرکزی در نظر دارد از فرصت کنونی رونق بیسابقه بورس برای ترمیم شکاف ترازنامه بانکها و حل مسأله بنگاهداری آنها استفاده کند. وی همچنین پیشنهاد بسیار مهمی درباره لزوم اولویت قرار دادن سیاست مالی انبساطی و پرهیز از اتخاذ سیاستهای پولی انبساطی برای تامین کسری بودجه سال جاری مطرح کرد. اجرای این پیشنهاد همتی برای تامین کسری بودجه دولت، ضمن کمک به بهبود وضعیت ترازنامه بانکها، نهتنها آثار تورمی زیانباری ندارد، بلکه برای کاهش نرخ بهره در بازار بین بانکی و در نتیجه کاهش تورم تاثیر بسزایی دارد.
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته در یادداشتی ضمن تشریح وضعیت تسهیلات بانکی به مردم و بنگاههای اقتصادی برای جبران تبعات اقتصادی کرونا، به 2 محور مهم در موضوع بانکی و بودجهای کشور پرداخت. در بخش اول این یادداشت همتی درباره آخرین وضعیت تسهیلات کمکی به مردم و کسبوکارها نوشت: در اجرای تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا، سیستم بانکی تاکنون بیش از 3/19 هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه به خانوارهای یارانهبگیر پرداخت کرده و در حال تدارک منابع لازم جهت اجرای مرحله دوم طرح و پرداخت تسهیلات ۱۲ درصدی به بنگاهها و واحدهای آسیب دیده از کرونا هستیم.
همتی اما در ادامه یادداشت خود به 2 موضوع مهم دیگر اشاره کرد، موضوع اول خبر «دستور وی به بانکهای کشور برای عرضه شرکتهای زیرمجموعه خود در بورس» و موضوع دوم پیشنهاد وی برای «لزوم تقدم سیاست مالی نسبت به سیاستهای پولی انبساطی برای جبران کسری بودجه دولت» است. در همین راستا «وطن امروز» به بررسی این دو محور مورد اشاره رئیسکل بانک مرکزی پرداخته است.
***
دستور همتی به بانکها برای عرضه سهام شرکتهای وابسته در بورس
تا تنور داغ است، بفروشید
همتی در بخشی از یادداشت خود با اشاره به اقبال مردم به بورس، خبر از دستور خود به بانکها برای عرضه شرکتهای زیرمجموعه شبکه بانکی در بازار سرمایه داد و نوشت: با توجه به اقبال مردم به حضور در بازار سرمایه، عرضه سهام شرکتهای دولتی و بانکها و تکمیل سهام شناور شرکتهای بورسی از ضرورتهای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا و عمق بخشیدن به بازار سرمایه است. در راستاى اجرای ضوابط قانونی کاهش بنگاهدارى بانکها، بخشنامهای را درباره ضرورت واگذاری سهام شرکتهای وابسته به بانکها در بورس صادر کردم. نحوه اقدام و عملکرد بانکها، شاخص مهم ارزیابی عملکرد مدیران بانکها در همراهی با سیاستهای اقتصادی دولت است.
عرضه سهام شرکتهای تحت تملک بانکها، با تقویت عرضه و پاسخ به عطش روزافزون تقاضا در بازار سرمایه، از تشدید حباب در بورس جلوگیری میکند. این اما تنها مقصود همتی از ملزم کردن بانکها به عرضه سهام شرکتهای تحت مالکیت خود در بورس نیست.
همانطور که رئیسکل بانک مرکزی در یادداشت خود اشاره کرده است، اقبال مردم به بورس این فرصت را به بانکها داده تا سهام شرکتهای تحت مالکیت خود را در بورس عرضه و از محل درآمدهای حاصل از آن، شکاف ترازنامه خود را تا حدودی جبران کنند. به بیان دیگر هجوم سرمایهگذاران جدید به بازار سرمایه و عطش تقاضا در این بازار، فرصت بینظیری را به بانکها برای عرضه سهام شرکتهای تحت تملک خود در بورس داده است. بانکها در صورت تمکین از دستور رئیسکل بانک مرکزی برای عرضه شرکتهای خود در بورس و استفاده از شرایط کنونی بورس، ضمن خلاص شدن از بنگاههای زیانده، شکاف ترازنامه خود را که در سالهای گذشته بشدت عمیق شده بود تا حدودی ترمیم میکنند. حذف سهام شرکتهای تحت تملک بانکها از طرف دارایی ترازنامه بانکها باعث کوچک شدن طرف بدهی ترازنامه آنها به دلیل انتقال سپردههای مردم به بانک و در نهایت محو نقدینگی و کوچک شدن ترازنامه شبکه بانکی میشود.
این موضوع میتواند همزمان فرصتی برای بانک مرکزی باشد، چرا که کوچک شدن ترازنامه بانکها باعث کاهش عطش ذخایر بانکها در بازار بینبانکی و در نتیجه کاهش نرخ بهره در این بازار میشود. این موضوع بسیار مهمی برای بانک مرکزی است، چرا که کاهش نرخ بهره در بازار بینبانکی دقیقا همان هدفی است که بانک مرکزی از سال گذشته با شروع عملیات بازار باز در پی دست یافتن به آن بود.
در واقع عرضه سهام شرکتهای تحت تملک دولت در بورس، مصداق بارز یک تیر و چند نشان است که هم باعث بازگشت بانکها به روال قانونی مبنی بر پرهیز از بنگاهداری میشود و هم باعث کوچک شدن ترازنامه بانکها میشود و در نهایت باعث کاهش نرخ بهره در بازار بینبانکی و در نتیجه کاهش سود تسهیلات و کاهش تورم میشود.
***
پیشنهاد مهم همتی برای جبران کسری بودجه دولت
تأمین کسری از جیب دولت نه از جیب ملت
آخرین بخش از یادداشت رئیسکل بانک مرکزی به راهکار پیشنهادی وی برای تامین کسری بودجه سال جاری دولت اختصاص داشت.
پیشنهاد همتی برای تامین بودجه در صورت اجرا، ضمن حل مسأله کسری بودجه دولت، ابزار مهمی برای اجرای هر چه بهتر سیاستهای پولی در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد. در همین راستا همتی در این بخش از یادداشت خود نوشته است:
درباره کسری بودجه دولت، ناشى از سقوط شدید قیمت نفت و فرآوردههای نفتی، برای چندمین بار تأکید میکنم؛ در شرایط حاضر اقتصادی، انتشار اوراق بدهی روش مناسبتری برای تأمین کسری و نیز جلوگیری از پولی کردن کسری بودجه و تورم است.
بانک مرکزی آماده استفاده گسترده از عملیات بازار باز، برای کمک به دولت و رشد اقتصاد کشور است. دولت با انتشار اوراق بدهی، نهتنها میتواند نیازهای خود را پوشش دهد، بلکه به تعمیق بازار بدهی و اصلاح ترازنامه بانکها نیز کمک کرده و ابزار کنترل بهتر تورم را در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد.
سطح پایین بدهیهای دولت نسبت به استانداردهای دنیا و روند آتی نرخ سود حقیقی و رشد اقتصادی، افق مناسبی را پیش روی دولت برای استفاده از این ابزار قرار داده است.
پیشنهاد همتی برای تامین کسری بودجه دولت از طریق انتشار اوراق بدهی، موضوعی است که اخیرا برخی کارشناسان هم به آن اشاره کردهاند.
پیش از این علی سعدوندی، استاد اقتصاد دانشگاه ولونگوگ استرالیا درباره روش دولتها طی چند دهه اخیر برای تامین کسری بودجه به «وطن امروز» گفت: به طور کلی به 2 طریق میتوان کسری بودجه را جبران کرد؛ یکی راه و روش 50 ساله ما است که دولت برای جبران کسری بودجه به طور مستقیم از بانک مرکزی استقراض میکرد. پس از برنامه 5 ساله سوم این قضیه حتی بدتر هم شد و دولت این بار به طور غیرمستقیم از بانک مرکزی استقراض میکرد. روش غیرمستقیم به 2 طریق است؛ یکی اینکه از بانکهای جاری استقراض میکند و بانکها در نهایت از بانک مرکزی استقراض میکنند، یعنی اضافه برداشت خواهند داشت. روش دوم این است که از منابع صندوق توسعه ملی استفاده میکند. امکان استفاده از منابع ارزی برای پوشش کسری بودجه بدون هزینه ممکن نیست. کارشناس اقتصاد اما درباره روش صحیح تامین کسری بودجه گفت: اما راه دیگری وجود دارد که کشورهای دیگر انجام میدهند. اتفاقا آنها هم کسری بودجه بالایی داشتند، این کشورها از نقدینگی موجود استقراض میکنند. یعنی اوراق میفروشند. این راهکار ضدتورمی است. هر وقت دولت کسری بودجه را از طریق فروش اوراق تامین کند، هم پایه پولی افزایش پیدا نمیکند و هم نقدینگی موجود جذب میشود و به کار میافتد و نرخ بهره را افزایش میدهد. نرخ اوراق در کشور ما الان نسبت به تورم بسیار پایینتر است. زمانی که این دو به تساوی برسند، امکان استفاده از اوراق وجود دارد.
به گزارش «وطن امروز»، به نظر میرسد عبدالناصر همتی در به کرسی نشاندن این سیاست و اجرای آن کمی تنهاست. سیاست پیشنهادی وی نه تنها برای بسیاری از مقامات اعم از دولتی و مجلسی، بلکه برای برخی کارشناسان اقتصادی هم چندان آشنا نیست. از همین رو هرگونه پیشنهاد برای انتشار اوراق قرضه دولتی با موج سختی از مخالفتها مواجه میشود. البته همتی نشان داده در پیشبرد سیاستهای مدنظر خود ثابتقدمتر از بسیاری از همترازهای پیشین خود است. مانع مهم دیگر پیش روی همتی محدودیت اعمال شده در تبصره 5 قانون بودجه سال جاری برای انتشار اوراق بدهی است. حل این مسأله هم نیازمند تفهیم و اقناع نمایندگان برای اصلاح قانون بودجه برای باز کردن دست دولت در انتشار اوراق بدهی است، موضوعی که حداقل تا یک ماه آینده و پایان مجلس فعلی امیدی به آن نیست.
ارسال به دوستان
6 سال پس از بیبرنامگی و بیعملی دولت در تأمین مسکن خانوادهها و حملههای بیاساس به طرح مسکن مهر، وزیر راهوشهرسازی دولت تدبیر و امید به تمجید از طرح مسکن مهر پرداخت
اسلامی: کسی حق زیر سؤال بردن مسکن مهر را ندارد
گروه اقتصادی: وزیر راهوشهرسازی اخیرا با حضور در یک برنامه تلویزیونی به بیان توضیحاتی درباره سیاستهای این وزارتخانه در حوزه تولید مسکن پرداخت. نقطه عطف صحبتهای محمد اسلامی اشاره به طرح مسکن مهر بود. آنجا که بعد از 7 سال از شروع دولت تدبیر و امید، وزیر مسکن همین دولت طرح مسکن مهر را طرح مناسبی خواند و گفت: 2 میلیون و ۲۳۰ هزار واحد مسکونی در دولتهای نهم و دهم تعریف شده بود. من اینجا این را عرض کنم که کسی حق ضایع کردن اقدامات گذشتگان را ندارد.
تعداد زیادی از واحدهای مسکن مهر در مکانهای مناسبی احداث شده که الان مردم در آنجا زندگی میکنند. البته بخشهایی بوده که شتابزده جانمایی شده است که امکانات شهری و زیربنایی ندارد و نباید بهخاطر آن کل پروژه مسکن مهر را زیر سوال ببریم.
* مسکن مهری که «قوطی» خطاب شد
در سالهای اخیر طرح مسکن مهر همواره از سوی اعضای اصلی دولت تدبیر و امید با بیمهری روبهرو شده است. برای مثال حسن روحانی بهمن 96 در یک مصاحبه تلویزیونی مسکن مهر را قوطی خواند و گفت: مسکن مهر در برخی مناطق خارج از شهر است که از امکانات اولیه مانند آب، برق و گاز و جاده بهرهمند نیست و نمیشود یک قوطی درست کنیم و بگوییم این خانه است، این خانه نیست، بلکه سرپناهی موقت است. البته حسن روحانی بعد از 5 سال به عملکرد ناموفق دولت خود در بخش مسکن اعتراف کرد و 5 مهر 97 در جلسه رای اعتماد اسلامی در صحن مجلس شورای اسلامی گفت: «دولت در زمینه مسکن به ملت بدهکار است و باید جبران کند».
* دروغپردازی علیه مسکن مهر در زلزله کرمانشاه
یکی از نکات تاریک دولت تدبیر و امید در قبال طرح مسکن مهر، سوءاستفاده سیاسی از حادثه تاسفبار زلزله کرمانشاه بود. جایی که مسؤولان مختلف دولت و رسانههای نزدیک به آن، قبل از بررسیهای لازم، اتهامات بسیاری را به طرح مسکن مهر وارد کردند و آن را عامل اصلی از دست رفتن هموطنان دانستند تا بیعملی خود در بخش مسکن را به حاشیه ببرند. نقطه آغاز و اوج این اتهامات، صحبتهای معاون اول رئیسجمهور بود. جهانگیری 22 آبان 96 و دقیقا صبح روز بعد از زلزله کرمانشاه، بدون هیچگونه کار کارشناسی درباره ابعاد حادثه، تلفات و خسارات رخ داده، بیشتر خانههای تخریبشده را متعلق به ساختمانهای مسکن مهر دانست. جهانگیری از وزیر راهوشهرسازی خواست با دقت این موضوع را که چرا خانههای نوساز مسکن مهر تا این حد آسیبپذیر بودهاند بررسی کند. جالب اینجاست چند روز بعد و با انجام بررسیهای کارشناسی مشخص شد ادعاهای مطرح شده به هیچوجه درست نبود و اتفاقا واحدهای مسکن مهر باعث کاهش تلفات در این حادثه شده بودند. اصغری مهرآبادی، قائممقام آخوندی 27 آبانماه سال 96 درباره طرح مسکن مهر گفت: تأکید میشود همه بلوکهای مسکن مهر ایستایی خود را حفظ کرده و کاملا پابرجا هستند که خوشبختانه همین امر موجب کاهش چشمگیر تلفات و خسارت جانی نسبت به ساختمانهای اطراف (که متأسفانه تعداد زیادی از آنها ۱۰۰ درصد تخریب و با خاک یکسان شدهاند) شده است به طوری که آمارهای غیررسمی اعلامی در منطقه حاکی از کشته شدن حداکثر ۲ نفر در این پروژه بوده است.
قائممقام وزیر راهوشهرسازی در طرح مسکن مهر با اشاره به این که برخی تعداد کشتهشدگان در سایت مسکن مهر را بیشتر از این رقم اعلام کردهاند، گفت: این مسأله به هیچ وجه صحت نداشته و به نظر میرسد اظهارات این افراد تحت تأثیر برخی اخبار کذب منتشر شده است.
* وقتی متولی پروژه، منتقد اصلی مسکن مهر بود
مهمترین مشکل در مسیر تکمیل پروژه مسکن مهر آن بود که متولی اصلی طرح مسکن مهر در دولت تدبیر و امید، یعنی عباس آخوندی، وزیر وقت راهوشهرسازی، منتقد اصلی این طرح بود و بارها با استفاده از تعابیر توهینآمیزی مانند «طرح مزخرف» و «طرح پوپولیستی» از اجرای این طرح در دولت قبل به شدت انتقاد کرد و حتی مدعی شد با اجرای طرح مسکن مهر، قیمت زمین 9 برابر و قیمت ساختمان 6 برابر شد!
با رفتار اینچنینی متولی اصلی مسکن مهر، سایر دستگاهها نیز رغبتی به حضور در پیشبرد پروژهها نداشتند. در نتیجه طی 5 سال وزارت آخوندی در دولت روحانی، تنها حدود 500 هزار واحد مسکن مهر به متقاضیان تحویل داده شد. سخنان اخیر وزیر راهوشهرسازی فعلی نشان میدهد دولت به اشتباه خود در حوزه مسکن پی برده است و با انتخاب اسلامی به عنوان وزیر، سعی در پر کردن کارنامه خالی خود در حوزه تامین مسکن دارد.
سالهاست پروژه مسکن اجتماعی توسط این دولت مطرح میشود اما در این مسیر تاکنون یک واحد مسکونی هم تحویل مردم نشده است.
ارسال به دوستان
اخبار
ونزوئلا ۹ تن طلا به ایران داد
بلومبرگ طی گزارشی تایید نشده نوشت ونزوئلا در قبال کمک ایران به احیای پالایشگاههای بنزین این کشور ۹ تن طلا به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار داده است. به گزارش تسنیم، بر اساس این گزارش مقامات دولت ونزوئلا 9 تن طلا معادل 500 میلیون دلار را در همین ماه در هواپیماهایی به مقصد تهران بارگیری کردهاند تا هزینه کمک این کشور به احیای پالایشگاههای بنزین ونزوئلا را بپردازند. ارسال این محمولهها که باعث کاهش ناگهانی ذخایر خارجی ونزوئلا شده، تنها 3/6 میلیارد دلار سرمایه ارزی برای این کشور به جای گذاشته که پایینترین حد طی 3 دهه گذشته است. هواپیمایی ماهان ایران فقط در هفته گذشته چندین پرواز به این کشور آمریکای جنوبی انجام داده است. ایران در اکثر این پروازها افزودنیهای لازم برای بنزین، قطعات و متخصصان را برای کمک به تعمیر یکی از پالایشگاههای حساس ونزوئلا در شمال غرب این کشور ارسال کرده است. در همین حین، ماهان هواپیماهای دیگری را به یک فرودگاه بینالمللی در خارج از کاراکاس فرستاده تا شمشهای طلا را به مقصد تهران بارگیری کنند. ایران و ونزوئلا در زمان ریاستجمهوری هوگو چاوز، قراردادهایی در زمینه پروژههای انرژی، کشاورزی و مالی امضا و یک کارخانه مشترک مونتاژ خودرو در غرب کاراکاس راهاندازی کرده بودند.
***
برای آزادسازی مستقیم سهام عدالت، در سایت سجام ثبتنام کنید
مدیر کل فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان خصوصیسازی گفت: مشمولان سهام عدالتی که کد بورسی ندارند، در صورتی که «روش آزادسازی مستقیم» را انتخاب کرده باشند، باید در «سامانه سجام» ثبتنام کنند. مهدی طریحی در گفتوگو با مهر، گفت: آن دسته از هموطنان عزیز سهامدار سهام عدالت که کد بورسی ندارند، در صورتی که «روش آزادسازی مستقیم» را انتخاب کرده باشند، باید متعاقبا نسبت به ثبتنام در «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان (سجام)» با نشانی اینترنتی sejam.ir و مطابق با دستورالعمل و فرآیندهای مربوط نسبت به دریافت کد سجام اقدام کنند. وی افزود: در فرآیند عملیاتی سامانه سهام عدالت، پس از آنکه سهامدار وارد سامانه سهام عدالت شده و یکی از 2 روش آزادسازی را انتخاب کند، شماره ملی آن فرد در بانک اطلاعاتی سامانه به شیوه آزادسازی انتخاب شده اختصاص داده میشود. مقرر شده تا اطلاع ثانوی، این اطلاعات به صورت هفتگی برای شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه برای انجام مراحل آتی، ارسال شود. طریحی در پایان گفت: پس از انتقال اطلاعات به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، اطلاعرسانیهای آتی از طریق بسترهای ارتباطی توسط شرکت یادشده، خطاب به سهامدارانی که فاقد کد سجام هستند انجام خواهد شد.
***
تشکیل کارگروه شناسایی اموال منقول و غیرمنقول در وزارت راه
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت راهوشهرسازی گفت: با تاکید وزیر راهوشهرسازی، امسال بخشی از منابع بودجهای از طریق فروش اموال منقول مازاد تامین میشود. به همین دلیل ضرورت دارد در این باره، سازمانهای مسؤول و زیرمجموعه وزارت راهوشهرسازی در این اقدام، همکاری شایسته و مناسب را داشته باشند. سیدعیسی حسینی در عین حال از تشکیل کارگروهی به منظور شناسایی اموال منقول و غیرمنقول سازمانها و شرکتهای تابعه وزارت راهوشهرسازی در آینده نزدیک خبر داد. حسینی گفت: بحث فروش اموال منقول موضوعی جدی است و حتما باید در سامانه سادا ثبت انجام شود.
***
برگزاری نخستین جلسه کمیته تدوین بسته حمایت از صادرات غیرنفتی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه کمیته تدوین بسته حمایت از صادرات غیرنفتی سال 99 گفت: منابع مندرج در پیشنویس بسته حمایت از صادرات غیرنفتی شامل 2 بخش منابع صندوق توسعه ملی و بانکی و منابع بودجه مشوقهای صادراتی است. حمید زادبوم اعلام کرد: بر اساس گزارش دریافتی از صندوق توسعه ملی، صندوق یادشده نسبت به سپردهگذاری ریالی مبلغ 20هزار میلیارد ریال در بانکهای عامل جهت پرداخت تسهیلات صادراتی به صادرکنندگان اقدام میکند که این مبلغ در بانکهای توسعه صادرات ایران، توسعه تعاون، صادرات، کشاورزی و بانک مشترک ایران و ونزوئلا سپردهگذاری شده است و صادرکنندگان میتوانند بر اساس شاخصهای اعلامی از سوی سازمان توسعه تجارت ایران از این تسهیلات استفاده کنند. رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه نرخ سود تسهیلات صادراتی از محل منابع صندوق توسعه ملی در بسته حمایت از صادرات غیرنفتی سال 98 را، 5/14 درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به تغییرات نرخ سود تسهیلات مصوب شورای پول و اعتبار در سال 99، تغییراتی در این بخش ایجاد خواهد شد. وی در پایان، تسهیلات ارزی از محل سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در بانکهای عامل را از بخشهای مهم بسته حمایت از صادرات غیرنفتی سال 99 دانست و گفت: لازم است شرایطی ایجاد شود تا صادرکنندگان جهت دریافت این اعتبارات در قالب اعتبار خریدار و فروشنده تشویق شوند. میزان سپردهگذاری ارزی صندوق توسعه ملی در بانکهای عامل یک میلیارد یورو بوده که تا 2 میلیارد یورو قابل افزایش است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|