|
لابی صهیونیستها پشت پرده اقدام آلمان علیه حزبالله
علیرضا شیخعطار*: اقدام دولت آلمان علیه حزبالله لبنان را باید در چارچوب مناسبات دولت این کشور با آمریکا و رژیم صهیونیستی و همچنین نفوذ لابی صهیونیستی در بدنه حاکمیتی آلمان تحلیل کنیم.
آلمان بعد از جنگ دوم جهانی یک کشور شکستخورده بود که همین شکست سخت و سهمگین، این کشور را تحت نفوذ آمریکا قرار داد. نفوذی که حتی به حضور فیزیکی نیروهای نظامی آمریکا در این کشور انجامیده که تاکنون نیز ادامه یافته است. آمریکا نه تنها در آلمان پایگاه نظامی دارد بلکه آلمان نقش یک انبار برای نگهداری تسلیحات هستهای و اتمی را برای آمریکا بازی میکند. اسرائیل نیز به بهانه مساله هولوکاست هرگونه که بخواهد از دولت آلمان باج میگیرد. نفوذ رسانهای و گسترش لابی صهیونیستی در تمام عرصههای حاکمیتی آلمان به قدری زیاد است که مورد اعتراض جوامع روشنفکری آلمان قرار گرفته است.
حال با در نظر گرفتن این مسائل باید اشارهای کنیم به ضربهای که اسرائیل از حزبالله لبنان خورده است. مهمترین گروه مقاومت در منطقه خاورمیانه در برابر تجاوزکاریهای اسرائیل، حزبالله است. اسرائیل از هیچ گروهی به اندازه حزبالله هراس ندارد چون طعم تلخ شکستهای پیاپی از این گروه مقاومت را چشیده است. اسرائیل از هیچ گروهی به اندازه حزبالله ضربه نظامی نخورده و همین تجربه شکستهای متعدد باعث شده سعی کند در تمام ابعاد سیاسی و تبلیغاتی به حزبالله ضربه بزند.
همین تقابل و هراس اسرائیل از حزبالله باعث شده لابیهای رژیم صهیونیستی دولت آلمان را تحت فشار قرار بدهند که دست به اقدامی علیه حزبالله بزند. دولت آلمان نیز نهایتا به دلیل همان وابستگیهای ساختاری که به آن اشاره شد، به این فشارها تن داد و حزبالله لبنان را یک گروه تروریستی شیعی اعلام کرد و مدعی شد از فعالیتهای این گروه در خاک آلمان جلوگیری میکند.
نکته قابل توجه این است که حزبالله لبنان بهرغم ادعای مقامات آلمانی اصلا تشکیلاتی در این کشور ندارد. آلمان به عنوان یکی از قویترین کشورهای اروپایی از لحاظ اقتصادی میزبان بسیاری از مهاجران از کشورهای خاورمیانه است. بر همین اساس تعدادی از جوانان لبنانی نیز مثل شهروندان سایر کشورها در آلمان زندگی میکنند و گاهی کمکهای مالی خود را برای حزبالله لبنان ارسال میکنند. این کمکهای مالی را نیز نه به عنوان یک کار تشکیلاتی بلکه به عنوان یک اقدام میهنی و داوطلبانه برای کمک به عنصری که حافظ تمامیت ارضی وطنشان است، انجام میدهند. باید یادآوری کرد حزبالله لبنان تنها عنصر مهمی است که توانسته امنیت ملی لبنان و تمامیت ارضی آن را در برابر همه هجمههای بیگانه اعم از رژیم صهیونیستی و گروهکهای تکفیری حفظ کند و به همین دلیل تعلق خاطر به حزبالله لبنان برای عموم لبنانیها یک مساله میهنی و وطنی است نه لزوما یک کار تشکیلاتی ـ حزبی.
با در نظر گرفتن این موضوع که حزبالله هیچ تشکیلات و شعبهای در آلمان ندارد باید این حقیقت را اعلام کرد که اقدام آلمان علیه حزبالله صرفا یک کار تبلیغاتی بوده و در عمل هیچ مشکلی را برای فعالیتهای حزبالله لبنان ایجاد نمیکند با این حال این اقدام دولت آلمان که بنا بر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام شده در راستای فشار تبلیغاتی و عملیات روانی علیه حزبالله است تا بتواند با توجه به تحولاتی که هماکنون در کشور لبنان در حال وقوع است، این گروه لبنانی را تحت فشار گذاشته و خدشهای به نقشآفرینی حزبالله در تحولات جاری لبنان وارد کند.
* سفیر پیشین ایران در برلین/ روزنامهنگار
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
آمریکا به دنبال راه فرار از پرداخت بدهیهایش به چین
جنگ تجاری ترامپ با پکن به جنگ نظامی تبدیل میشود؟
ثمانه اکوان: تا قبل از ظهور یکباره ویروس کرونا از بازاری در شهر ووهان چین، مهمترین مسألهای که به نظر میرسید نظم موجود بینالمللی را تهدید کند، جنگ تجاری ترامپ با چین و تلاش او برای بازگرداندن شرکتها و کارخانههای آمریکایی از این کشور بود. با شیوع کرونا به نظر میرسید این جنگ یا هر جنگ دیگری در جهان دستکم با آتشبسی موقت همراه شود. با اینحال با افزایش میزان زیانهای اقتصادی و انسانی که هر روز تخمین زده میشود کرونا بر اقتصاد جهانی و آمریکا وارد کند، به نظر میرسد جنگ اقتصادی آمریکا و چین نیز وارد ابعاد دیگری شود.
آمریکا راههای گوناگونی را برای ادامه جنگ تجاری با چین در نظر گرفته است و آنطور که از شواهد پیداست، دولت ترامپ سعی دارد از فرصت کرونا نیز برای پیشبرد اهداف خود در این جنگ نهایت استفاده را ببرد. سوالی که این روزها ذهن اطرافیان ترامپ را به خود مشغول کرده، این است: چرا با وجود تمام مشکلاتی که «ویروس کرونا» برای اقتصاد آمریکا به وجود آورده، عمو سام باید 1/1 هزار میلیارد دلار بدهی خود را به این کشور پرداخت کند؟ در عین حال سوال دیگری نیز در بین کارشناسان رسانهای ـ تبلیغاتی کمپین انتخاباتی ترامپ نیز مطرح است: چطور میتوان چین را مسؤول همه بدبختیهای فعلی آمریکا دانست و سوءمدیریتها را هم گردن چینیها انداخت و از فصل انتخابات به سلامت عبور کرد؟
شاید به همین دلیل باشد که این روزها هر قدر هم دکتر آنتونی فائوچی، رئیس مرکز مبارزه با بیماریهای همهگیر آمریکا بیان میکند هیچ نشانه علمی از اینکه ویروس کرونا در آزمایشگاهی در چین تولید شده باشد وجود ندارد، باز هم مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا اصرار دارد این ویروس ساخته دست بشر بوده و در داخل آزمایشگاههای چین به وجود آمده است. این اختلافات به حدی گسترده شده که دولت ترامپ به 2 دسته طرفداران نظرات علمی و برخورد علمی با این ویروس مانند دکتر فائوچی و طرفداران برخورد سیاسی با این ویروس مانند ترامپ و پمپئو تقسیم شده است. دکتر فائوچی این روزها به 2 دلیل بشدت تحتفشار قرار دارد تا از سیاستهای ترامپ حمایت کند، اول اینکه اعلام کند این ویروس چینی است و دوم اینکه زمان برای بازگشایی آمریکا و رفع محدودیتها فرا رسیده است. او با این حال در آخرین گفتوگویش با رسانهها که با نشریه نشنال جئوگرافیک بوده، بیان کرده است نظراتش درباره این 2 مسأله کاملا علمی است و از بیان آنها کوتاه نمیآید. همین مسأله موجب شده رسانهها اعلام کنند به احتمال زیاد تا چند روز دیگر شاهد تسویهحسابهای گسترده در کاخ سفید با مسؤولان بهداشتی آمریکا از جمله دکتر فائوچی خواهیم بود و ترامپ سرانجام او را مجبور به کنارهگیری از سمتش میکند.
* توهم توطئه ترامپ، حمله کنگره به پکن
اما در سوی دیگر پمپئو و ترامپ به قدری با اطمینانخاطر از توهم توطئه خود حرف میزنند که مسؤولان دیگر را غرق در این نظریات کردهاند. نشریه واشنگتنتایمز بیان کرده است گروهی از نمایندگان جمهوریخواه که پیرو نظریه ترامپ درباره عمدی بودن انتشار ویروس چینی در جهان هستند، در حال تدارک طرحی هستند تا تحقیقات گستردهای را در دانشگاههای آمریکا درباره میزان نفوذ چینیها بر سیستم دانشگاهی آمریکا آغاز کنند. آنها بر این عقیدهاند پکن آنقدر بر دانشگاههای آمریکایی تاثیر گذاشته و در آنها نفوذ کرده که اجازه نداده این دانشگاهها تحقیقات خود درباره ریشههای شیوع کرونا را بهدرستی بررسی کنند! این نمایندگان با اشاره به هزینه 17/1 میلیارد دلاری چین در دانشگاههای آمریکایی بیان کردهاند این هزینهها که به صورت کمکهای خارجی به این دانشگاهها ارائه شده در نهایت باعث شده است هم اطلاعات مرتبط با مسائل دفاعی از این دانشگاهها به چین راه پیدا کند و هم از این طریق دولت پکن مانع تحقیقات درباره منشأ ویروس کرونا شود.
چینهراسی که حالا جای اسلامهراسی بعد از حوادث 11 سپتامبر را گرفته است، تا جایی پیش رفته که برخی نمایندگان جمهوریخواه و همچنین سناتورها بیان کردهاند آمادگی این را دارند تا طرحی را در کنگره آماده کنند که اموال شرکتهای چینی در آمریکا توقیف شده و تحریمهایی نیز علیه این کشور به دلیل گسترش بیماری «کووید-19» اعمال شود. مت گیتز، نماینده جمهوریخواه اهل فلوریدا به فاکسنیوز گفته است اموال شرکتهای چینی باید به عنوان غرامت شیوع بیماری در آمریکا توقیف شود. او بیان کرده است چین هم باید تبعات منفی شیوع بیماری در آمریکا را درک کند. گیتز همچنین بیان کرده است که سناتور تام کاتن نیز در حال تهیه طرحی در مجلس سنا علیه مقامات چینی است و او از این طرح حمایت میکند. این طرح بیان میکند که چین مسؤول گسترش ویروس کرونا در جهان است و باید غرامت آن را به تمام جهان و بویژه آمریکا بپردازد و بعد از تصویب آن، دادگاههای آمریکایی میتوانند دست به توقیف اموال شرکتهای چینی در این کشور بزنند.
* خروج بیسروصدای شرکتهای آمریکایی از چین
آیا تمام این اقدامات برای تلافی یک مسأله است؛ متضرر شدن اقتصاد آمریکا از یک ویروس که گفته میشود منشأ آن یک بازار در چین بوده است؟ به نظر نمیرسد این همه دسیسهچینی و مقدمهچینی برای حمله به اقتصاد چین تنها به خاطر شیوع این ویروس در آمریکا باشد. مسأله بزرگتر از دید ترامپ، کاهش احتمال رأی آوردن او در انتخابات ریاستجمهوری چند ماه آینده است؛ مسألهای کاملا نابخشودنی. او به همین دلیل این روزها به شبکههای خبری مانند «سیانان» یا «انبیسی» که دموکرات هستند، میگوید عمال دولت چین! او که تنها در یک بخش و آن هم ایجاد شغل برای آمریکاییها به برخی دستاوردهای جزئی رسیده بود، حالا همان دستاورد را هم برای ارائه در مناظرههای انتخاباتی با نامزد دموکرات در اختیار ندارد و تنها در صورتی میتواند بگوید این همه مرگومیر و این همه سوءمدیریت معنیای برای آمریکا داشته است که بتواند حداقل یکی از اهداف اصلی خود را عملی کند. او که از اول دوران ریاست جمهوریاش تا به حال بارها به کارخانهها و صنایع آمریکایی هشدار داده بود اگر میخواهند دچار خشم او نشوند، باید هر چه سریعتر چین را ترک کرده و دست به تأسیس کارخانه در داخل خاک آمریکا بزنند، حالا بهترین فرصت را برای اجرایی کردن این هدف خود پیدا کرده است. رویترز نیز روز دوشنبه با استناد به سخنان یک مقام وزارت خارجه اعلام کرد ایالاتمتحده تلاشهای خود برای خارج کردن کارخانجات تولیدی از چین را افزایش میدهد.
* هشدار سرویسهای اطلاعاتی چین درباره درگیریهای شدید با آمریکا
چین اما در مقابل اقدامات آمریکا چه کاری میتواند انجام دهد؟ اسناد و اطلاعات نشان میدهد چینیها خود از این مسأله نگرانی دارند که اقدامات ترامپ در نهایت میتواند منجر به درگیری گستردهای بین 2 کشور شود. آنها که در جریان جنگ تجاری و تعرفهای با دولت ترامپ نهایت تلاش خود را کرده بودند که با مذاکره و در برخی از مواقع کوتاه آمدن، این مسأله را از سر بگذرانند، حالا متوجه شدهاند که با جنگی تمامعیار بر سر پول طرفند. اگر آمریکا نخواهد بدهیهایش را به چین بپردازد و از طرف دیگر دست به توقیف داراییهای چین در این کشور بزند، جنگ تجاری عملا تبدیل به جنگ سیاسی یا حتی نظامی خواهد شد. به گزارش اسپوتنیک، بخشهای کلیدی گزارش مخفی سرویسهای ویژه چینی برای رهبر چین که خبرگزاری رویترز به آنها دست پیدا کرده است، نشان میدهد اوضاع پیرامون شیوع کرونا و پیامدهای آن میتواند به تقابل ایالاتمتحده و چین و همچنین افزایش احساسات خصمانه از جانب کشورهای غربی علیه چین منجر شود.
در این گزارش که توسط کارشناسان آکادمی روابط بینالملل معاصر چین برای رهبر این کشور تهیه شده است، اشاره شده که احساسات جهانی ضدچینی از زمان سرکوب اعتراضات دانشجویی در میدان تیانآنمن در سال 1989 در بالاترین سطح قرار دارد.
رویترز با استناد به منبع ناشناسی که با محتوای این گزارش آشناست، اعلام کرد: براساس یک سند مخفی، چین باید برای بدترین حالت، حتی برای درگیری خشونتآمیز با ایالاتمتحده آماده شود. این خبرگزاری نمیتواند تعیین کند تا چه اندازه ارزیابی توصیف شده در این سند محرمانه بیانگر مواضع اتخاذ شده توسط رهبران دولت چین است و اینکه آیا این بر سیاست این کشور تأثیر خواهد گذاشت یا خیر. با این حال، چنین گزارشی به تنهایی نشان میدهد چقدر به طور جدی چین تهدید احتمالی را برای امنیت و سرمایهگذاریهای استراتژیک خود در خارج از این کشور درک میکند.
همین احتمالات هم روی اقتصاد جهانی تأثیر گذاشته است و بازارهای جهانی روز دوشنبه با افت در معاملات خود نشان دادند بعد از این دوران قرنطینه و بیماری، اصلا تحمل و توان یک بحران سیاسی را که مطمئنا میتواند روی مسائل اقتصادی نیز تأثیر بگذارد ندارند.
ارسال به دوستان
چرا با وجود سوابق امنیتی میشائیل برشتولد وزارت خارجه با حضور وی به عنوان سفیر آلمان در ایران موافقت کرد؟
سپر برجامی جاسوس
رئیس جاسوسها جاسوس نیست!
گروه سیاسی: واکنشها نسبت به گزارش روز دوشنبه «وطنامروز» با عنوان «جاسوس صهیونیستها» پیرامون برخورد تنشآفرین دولت آلمان در قرار دادن حزبالله لبنان در لیست گروههای تروریستی و برخورد با برخی افراد منتسب به حزبالله و در نقطه مقابل آن عملکرد سفیر آلمان در کشورمان ادامه دارد؛ گزارشی که محوریترین مسأله آن سابقه اطلاعاتی و رده بالای میشائیل کلور برشتولد در اداره اطلاعات آلمان(BND) و سوال پیرامون چرایی انفعال وزارت امور خارجه در پذیرش وی به عنوان سفیر یکی از کشورهای مهم در حاشیه ارتباطات خارجی ایران بود. برشتولد پیش از آغاز به کار خود به عنوان سفیر جمهوری فدرال آلمان در ایران، بهعنوان معاون اداره اطلاعات آلمان(BND) مشغول بوده است. رابطه بسیار نزدیک این اداره با نهادهای امنیتی آمریکا که به بخشی از آن نیز در گزارش روز سهشنبه با عنوان «تاریکخانه دیپلماسی» اشاره شد و همچنین آغاز ارتباطات گسترده برشتولد با مردم و چهرههای شناختهشده در سایه انفعال وزارت خارجه از بحثبرانگیزترین و کلیدیترین مباحثی بود که طرح آن با واکنشهای شتابزدهای از سوی وزارت خارجه آلمان، رسانههای ضدانقلاب و بخشی از فعالان سیاسی همراه شد.
وزارت خارجه آلمان در واکنش به گزارش مذکور به ایران اینترنشنال گفت: «هیچ ارتباطی بین سفیر آلمان در ایران و آخرین تصمیم وزارت کشور دولت فدرال آلمان در تروریست شناختن حزبالله لبنان وجود ندارد». اگرچه «ایران اینترنشنال» این موضع وزارت خارجه آلمان را تکذیب «جاسوسی» سفیر آلمان در ایران عنوان کرد اما نگاه دقیقتر به متن اعلام موضع وزارت خارجه آلمان نشان میدهد مقامات آلمانی از پاسخگویی به اصل مسأله فعالیتهای اطلاعاتی- امنیتی سفیرشان در ایران طفره رفتهاند و تنها به تکذیب ارتباط بین برشتولد و تصمیم وزارت کشور آلمان علیه حزبالله لبنان اکتفا کردهاند، موضوعی که اصلا مدعای گزارش «وطن امروز» هم نبوده است و در گزارش روز دوشنبه نیز از برخورد با فعالیتهای سفیر آلمان بهعنوان واکنشی جهت مقابله با اقدامات دولت آلمان علیه منافع ملی کشورمان سخن به میان آمده بود. رسانه سعودی «ایران اینترنشنال» در ادامه گزارش خود سعی کرده بود این مباحث را به مسائل پیشآمده برای سفارتهای عربستان و انگلیس در سالهای گذشته پیوند بزند و به این ترتیب اهمیت روشن شدن ابهامات مطرحشده درباره سفیر آلمان در ایران را لاپوشانی کند؛ نکاتی که در موضع به ظاهر تکذیبی وزارت خارجه آلمان نادیده انگاشته شد و تلاش شد با طرح صورت مسأله ارتباط میان برشتولد و تصمیم وزارت کشور آلمان مبنی بر برخورد با حزبالله لبنان، از پاسخگویی به آن فرار کنند. علت انتخاب فردی در چنین سطح و سابقه اطلاعاتی در سازمان جاسوسی BND آلمان بود که نزدیکی مثالزدنی با نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا بهعنوان قطب تخاصم با جمهوری اسلامی ایران دارد. انتصاب برشتولد بهعنوان سفیر جمهوری فدرال آلمان در ایران، آن هم دقیقا در میانه دورهای که وی یک سمت عالی در اداره اطلاعات آلمان(BND) داشته است دقیقا برای انجام چه ماموریت ویژهای بوده است؟ سابقه رفتار برشتولد در دورههایی که وی بهعنوان سفیر یا دیپلمات در رژیم صهیونیستی، کنگو، سومالی و یمن حضور داشته است، هیچ گونه شباهتی به سنخ رفتارهای وی در دوره فعالیتهایش در کشورمان که دائما در حال ارتباطگیری با گروهها و عناصر اجتماعی و سیاسی مختلف است، ندارد. با محور قرار دادن چنین مواردی، سابقه آشکار وی بهعنوان یک فرد رده بالا در اداره اطلاعات آلمان و واکنش شتابزده وزارت خارجه آلمان به گزارش «جاسوس صهیونیستها»، لیست بلندی از سوالات پیرامون کار ویژه و ماموریت میشائیل کلور برشتولد میتوان بر زبان آورد.
اما واکنشها به گزارش مورد بحث به وزارت خارجه آلمان محدود نماند و علاوه بر رسانه سعودی ایران اینترنشنال، شبکههای ضدانقلاب فارسیزبان نیز سعی کردند با درج مسائل فرعی به منحرف کردن افکار عمومی از سوال و صورت مسأله اصلی طرحشده بپردازند. در میان این واکنشها اما یکی از مدیران ارشد دولت اصلاحات و از فعالان فتنه سال 88 نیز با انتشار توئیتی که با واکنشهای تندی نیز از سوی کاربران مواجه شد، گزارش «جاسوس صهیونیستها» را همسویی با ترامپ دانسته و از روزنامه «وطن امروز» به عنوان کاسب تحریم یاد کرده بود تا از همسویی شتابزده فعالان رسانهای اصلاحطلب و نزدیک به دولت برای به انحراف کشاندن سوالات مطرحشده پیرامون سابقه و فعالیتهای سفیر آلمان عقب نیفتد.
* پرسشهای بیپاسخ از وزارت امور خارجه
واکنش عجیب سخنگوی وزارت امور خارجه به گزارش «جاسوس صهیونیستها» نیز یکی دیگر از مسائل مورد بحث در روزهای گذشته بود که با استقبال رسانههای غربگرا نیز مواجه شد. سیدعباس موسوی در این خصوص اظهار داشت: مرجع تشخیص مسائل امنیتی و مسائل مرتبط با این موضوع و اینکه یک فرد چه کاره است، وزارت اطلاعات است و یک رسانه نمیتواند بر اساس گزارشهای خود چیزی را به کسی در این زمینه منتسب کند و چنین قضاوتی داشته باشد. وی تاکید کرد: ما تابع قوانین هستیم و دیپلماتهایی هم که در ایران هستند، باید تابع قوانین باشند و دیپلمات باشند و برای کار دیپلماتیک وارد ایران شده باشند. اگر خلاف این باشد، وزارت اطلاعات ورود میکند و گزارشهای رسانهای مبنای قضاوت ما نیست. سخنگوی وزارت امور خارجه در حالی قضاوت درباره اینگونه مسائل را از حیطه وظایف رسانهها خارج میداند که وظیفه ذاتی یک رسانه نظارت بر فرآیندهای گوناگون سیاسی و اجتماعی برای حفاظت از منافع ملی مردم کشورش است. به عبارت دیگر، باید گفت فلسفه وجودی رسانه نظارت بر همین مواردی است که سخنگوی وزارت امور خارجه رسانه را از آن خلع ید میکند. ارائه مستنداتی که نشان از سابقه سالها فعالیت سفیر آلمان در مهمترین نهاد جاسوسی این کشور دارد و پرسش از چرایی انفعال دستگاه دیپلماسی کشور در قبال این مساله، از بدیهیترین رسالتها و وظایف یک رسانه است که پرداختن به آن موازیکاری با هیچ کدام از نهادهای رسمی کشور به شمار نمیرود.
وزارت امور خارجه باید پاسخگوی این پرسش کلیدی باشد که چرا برخلاف تمام پروتکلهای امنیتی و دیپلماتیک اقدام به پذیرش سفیری کرده است که موقعیت و رتبه بالای او در یک سازمان جاسوسی بر کسی پوشیده نبوده است؟ روابط خصمانه آلمان با کشورمان در عمده بزنگاههای حساس در طول 40 سال گذشته (که در جدیدترین مورد میتوان به نقشآفرینی و همراهی در عملیات تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران اشاره کرد) آیا دلیل کافی برای بودن ظن نسبت به معرفی چنین شخص مشکوکی نبوده است؟ ارتباط سازمان جاسوسی BND، که سفیر آلمان به عنوان معاون رئیس در آن سمت بالایی داشته است، با سازمانهای جاسوسی آمریکا به حدی نزدیک بوده است که پس از انتشار گزارش روزنامه «زود دویچه سایتونگ» مبنی بر اینکه این اداره دادههای شهروندان آلمانی را به آژانس امنیت ملی آمریکا منتقل میکرده، در این کشور سروصدای زیادی پیرامون فعالیتهای این سازمان نزدیک به آمریکا شکل گرفت اما با وجود چنین مسالهای نیز دستگاه دیپلماسی کشور نسبت به تایید استوارنامه سفیر آلمان هیچ گونه تعللی از خود نشان نداد. در همین زمینه و با توجه به فعالیتهای برشتولد در کشورهای مختلف و از جمله ماموریت در تلآویو و نزدیکی با نهادهای امنیتی رژیم اشغالگر صهیونیستی، پرسشی که وزارت امورخارجه نسبت به آن باید پاسخگو باشد این است که چرا بهرغم هشدارهایی که مراکز اطلاعاتی کشورمان بارها نسبت به پذیرش این جاسوس آلمانی بهعنوان سفیر داده بودند، این وزارتخانه براحتی اقدام به تایید استوارنامه سفیر آلمان کرد؟
طرح مجموعه این پرسشها و ابهامهای فزایندهای که پیرامون آنها وجود دارد، به عنوان بخشی از رسالت مطبوعات در راستای صیانت از منافع و مصلحت عمومی کشور به شمار میرود.
* مصونیت در سایه عینک برجامی
اقدامات هجومی در هدف قرار دادن پایگاهها و اهرمهای فرامرزی قدرت ایران از سوی دولتهای اروپایی و تعلل نسبت به رویههای حاکم بر فعالیتهای به ظاهر دیپلماتیک سفرای کشورهای اروپایی در خاک کشورمان این پیشفرض را به اذهان متبادر میکند که رویه برجامی دستگاه سیاست خارجه و دولت مبنی بر مماشات حداکثری و چشمپوشی بر اقدامات دولتهای غربی با نیت راضی نگه داشتن آنها کماکان ادامه دارد. مصداق برشتولد و پذیرش وی با سوابقی که به آن اشاره شد، بهعنوان سفیر آلمان در تهران هرچند به عنوان یک پرونده مهم مطرح است اما نشان از رویهای دارد که وی تنها مصداق آن به شمار نمیرود. برخورد عجیب و توهینآمیزی که در چند سال گذشته با تعدادی از سفرا و دیپلماتهای ما در اتحادیه اروپایی صورت گرفت را میتوان گواهی از در پیش گرفتن رویه تهاجمی دولتهای اروپایی در مواجهه با انفعال دستگاه سیاست خارجی کشورمان به حساب آورد. مثالهایی از اخراج غیرقانونی 2 دیپلمات ایرانی از هلند که در نهایت امر بیگناه بودن آنها توسط خود هلند نیز تایید شد تا اخراج دیپلماتهای ایرانی از فرانسه و رفتاری که نسبت به دیپلماتهای ایرانی در دانمارک رخ داد، همگی نشان از یک شکاف عمیق میان نوع رفتار دولت ایران و دولتهای اروپایی در مواجهه با دیپلماتهای یکدیگر دارد؛ رفتاری که با گذر زمان شدت بیشتری به خود گرفته و در حال حاضر اقدامات تندی را متوجه دیپلماتهای ایرانی و نیروهای همسو با جمهوری اسلامی کرده است. برشتولد در حالی با پیشینه آشکار خود در جاسوسی به عنوان سفیر آلمان پذیرفته شد که اسدالله اسدی برخلاف مصونیت دیپلماتیک خود در آلمان دستگیر شد.
در همین زمینه، کارشناسان معتقدند یکی از دلایل «انفعال ضدامنیتی» وزارت امور خارجه هم در جریان برخورد اروپا با دیپلماتهای ایرانی و هم چشمپوشی نسبت به ورود جاسوسهای اروپایی به ایران با پوشش دیپلماتیک را میتوان در جهانبینی برجامی دولت و دستگاه سیاست خارجه جستوجو کرد و کماکان مشخص نیست این جهانبینی بعد از مرگ چندباره برجام تا به کجا ادامه پیدا خواهد کرد.
ارسال به دوستان
گزارش میدانی «وطن امروز» از حال و هوای این روزهای مترو
شرکت پخش ماسک و حومه!
اسدالله خسروی*: 4 روز از اجباری شدن زدن ماسک در مترو میگذرد و مشاهدات نشان میدهد مردم اصول بهداشتی را رعایت میکنند اما ازدحام در قطارها همچنان زیاد است و حتی ماسک زدن همه مسافران هم نمیتواند خطر کرونا را کم کند.
مسافران مترو اعتقاد دارند فاصله حرکت قطارها زیاد است و به همین علت شاهد ازدحام هستیم. این شرایط باعث میشود اگر فردی ناقل ویروس کرونا باشد، افراد بسیاری را آلوده کند.
به گزارش «وطن امروز»، مسافران مترو این روزها از ترس ابتلا به ویروس مرگبار کرونا شکل و شمایل دیگری به خود گرفتهاند، نیمی از چهره متروسواران را نقابهای رنگارنگی از جنس ماسک و شیلد پوشانده است و دستان خیلیها نیز به دستکشهای پلاستیکی، نخی و لاتکس مجهز شده است.
البته فقط مسافران مترو موظف به استفاده از ماسک و دستکش نیستند، بلکه همه مشتریان ناوگان حملونقل عمومی (مترو، اتوبوس شهری و تاکسی) نیز باید پروتکلهای بهداشتی را برای مقابله با کرونا و جلوگیری از ابتلا و انتقال این بیماری خطرناک رعایت کنند.
هر چند توجه به فاصلهگیری اجتماعی و رعایت الزامات بهداشتی و ایمنی، برای حفظ سلامت فردی و اجتماعی باعث شده است تا قریب به 90 درصد مسافران حملونقل عمومی به اصول بهداشتی توجه کنند اما تصمیم بر رفع محدودیتهای کسبوکار و مشاغل، میزان مسافران حملونقل عمومی بویژه مترو را به نسبت قبل از 23 فروردینماه، چندین برابر کرده است به طوری که در زمان پیک، (ساعت 7 تا 9 صبح و عصرها از ساعت 5 تا 8 ) ازدحام به گونهای است که فاصله مسافران به هم بسیار نزدیک است و ریسک ابتلا به کرونا را بالا میبرد. اگر چه قرار بود از ابتدای هفته جاری طرح ترافیک اجرا شود اما این تصمیم با مخالفت مسؤولان (ستاد ملی مقابله با کرونا) با هدف کاهش استفاده مسافران از ناوگان حملونقل عمومی ملغی و به جای آن بر استفاده اجباری مسافران مترو، اتوبوس و تاکسی از ماسک و دستکش تاکید شد.
اجباری شدن استفاده از ماسک در وسایل حملونقل عمومی تهران از جمله مقررات ستاد مقابله با کرونا در طرح فاصلهگذاری هوشمند است که از شنبه 13 اردیبهشت شکل اجرایی به خود گرفته است.
در چنین شرایطی شرکت بهرهبرداری مترو با همکاری شهرداری تهران اقدامات لازم را برای تامین ماسک مورد نیاز مسافران فراهم کردند، ایستگاههای فروش ماسک یارانهای ارزانقیمت نیز در مرحله اول در چند نقطه مبادی ورودی مسافران به داخل ایستگاههای مترو و اتوبوس مستقر شده که در این اماکن نیروهای شهرداری ماسک یک لایه را به نرخ یارانهای 1000 تومان و ماسک سه لایه را با قیمت 2 هزار تومان در اختیار مسافران قرار میدهند.
* مترو و ماسک
چند روزی است در کنار باجههای بلیتفروشی، میزهای فروش ماسک تعبیه شده و فروشندگان، ماسکهای ارزانقیمت ارائه میکنند. نظارت بر مسافران هم برقرار است و ماموران مترو و پلیس مستقر در قطارهای شهری مانع افراد معدودی میشوند که بدون استفاده از ماسک قصد ورود به مترو را دارند.
یکی از فروشندگان ماسک یارانهای در ایستگاه میدان ولیعصر در گفتوگو با خبرنگار ما درباره چگونگی فعالیتشان میگوید: «ما ماسک به قیمت یارانهای در اختیار مردم میگذاریم. برای این کار کارتخوان داریم، البته پول نقد هم از خریداران ماسک با حفظ اصول بهداشتی میپذیریم. خیلی از مسافرانی که ماسک ندارند میآیند از ما ماسک میخرند، چرا که قیمت ماسکهایی که ما توزیع میکنیم، نصف قیمت آن در بازار است. برخیها بیتوجه به پروتکلهای بهداشتی، بدون ماسک قصد ورود به مترو را دارند که پلیس مترو از ورود آنها جلوگیری و آنها را برای خرید ماسک به ما معرفی میکند. برخی افراد بدون ماسک نیز به صراحت اعلام میکنند که ما پول نداریم ماسک بخریم. برخی مواقع نیز شهروندان یک ماسک را در اختیار کسانی که ماسک ندارند قرار میدهند. البته این موارد بسیار اندک و انگشتشمارند». وی اضافه کرد: «قرار بود بروشورهایی در کنار بستههای ماسک تعبیه شود و مردم را نسبت به «احسان ماسک» به نیازمندان ترغیب کنند». وی در پاسخ به اینکه این ماسکها توسط چه ارگانی به دست شما میرسد؟ گفت: «معمولا شهرداری کارتنهای ماسک را در اختیار ما قرار میدهد که تولیدکننده این ماسکها نیز بیشتر زنان سرپرست خانوار هستند. البته این ماسکها پس از خرید از زنان سرپرست خانواده استریلیزه و ضدعفونی شده و به شکلی بهداشتی بستهبندی میشود. پس از این گپ و گفت کوتاه، وارد واگن مترو شدم، انصافا فاصلهگیری اجتماعی رعایت میشد. صندلیهای مترو از قبل یک در میان با این مضامین برچسب زده شده بود برای حفظ سلامت خود و دیگران فاصله اجتماعی را رعایت کنید تا 2 نفر در کنار هم ننشینند». همه هم رعایت میکردند و صندلیهای برچسبدار با وجودی که مسافران سرپایی زیاد هم بودند اما خالی بود، از طرفی بیش از 95 درصد مسافران ماسک به صورت داشتند و خیلیها هم دستکش به دست بودند. دستفروشان مترو نیز مثل همیشه مشغول فروش اجناس خود بودند با این تفاوت که حالا به جای آدامس، چراغ دستی، سفره، مسواک، لوازم موبایل و ... مواد ضدعفونی، ماسک، شیلد و دستکش در بساطشان بود. قیمت ماسکهای داخل واگن مترو که توسط دستفروشان به فروش میرفت، تقریبا یکونیم برابر قیمت ماسکهایی بود که توسط شهرداری قبل از ورود به گیتهای مترو به فروش میرفت. البته قیمت این کالاها نیز در مقابل ماسکهای داروخانه و مغازهها کمتر بود، هر چند جنس ماسکها نیز با هم فرق میکرد. یک عدد ماسک سیاه پارچهای را که دستفروش آن را ماسک اورجینال تبلیغ میکرد، 5 هزار تومان خریدم. او گفت؛ «جنس این ماسک فرق میکند، 3 تا 5 هزار هم داریم، نخیه». سر صحبت را با وی باز کردم: «گویا بازارتان این روزها بد نیست؟» او در حالی که خودش مجهز به ماسک، شیلد و دستکش بود، جواب داد: «باورکن ما هم در خط مقدمیم. از صبح تا شب تو متروایم و معلوم نیست کی به این بیماری بدجنس کرونا مبتلاشیم. البته دعای ما این است که هر چه زودتر این بیماری نحس بره، هر چند از زمانی که کرونا بورس شده، درآمد ما هم از فروش محصولات بهداشتی چون ماسک ضدعفونی و دستکش زیاد شده. اما خدا کنه هر چه زودتر شر این بیماری از سر ما کم شه. الان شاید شما بگید ما کاسب کرونا هستیم اما اینطور نیست، ما هم در امان نیستیم و باید قبول کنید این روزها کار فرهنگی میکنیم.
* خبرنگار
***
[ایجاد غرفههای عرضه ماسک در ۵۲ ایستگاه متروی تهران]
نایب رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت بهرهبرداری متروی تهران و حومه از افزایش غرفههای عرضه ماسک با قیمت مصوب در ۵۲ ایستگاه متروی تهران و حومه خبر داد. فرنوش نوبخت با اشاره به اجباری شدن استفاده از ماسک در متروی تهران گفت: از روز شنبه (13 اردیبهشتماه) در مرحله اول ۲۵ ایستگاه منتخب اقدام به عرضه ماسک کردند و با توجه به تقاضای شهروندان و مسافران این غرفهها در ۵۲ ایستگاه متروی تهران و حومه فعال شدند. این کار با محوریت وزارت صمت، شهرداری تهران و معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران و با همکاری اتاق اصناف تهران و اتحادیه پوشاک تهران اجرا میشود. نوبخت با اشاره به اینکه در این طرح سعی شده ماسک با قیمت مصوب در بیشتر ایستگاههای مترو عرضه شود تا در دسترس مردم قرار گیرد، گفت: برای اجرای هر چه بهتر این طرح نیازمند یاری شهروندان و مسافران هستیم.
* ممنوعیت ورود مسافران بدون ماسک به هواپیما
سخنگوی سازمان هواپیمایی گفت: بر اساس توصیه مقامات بهداشتی همه شرکتهای هواپیمایی موظفند بستههای بهداشتی از جمله ماسک را در اختیار مسافران قرار دهند و همه مسافران موظفند برای ورود به هواپیما و در طول پرواز از آن استفاده کنند. رضا جعفرزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بر اساس توصیه مقامات بهداشتی و با توجه به ضرورت انجام اقدامات پیشگیرانه در راستای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، به همه شرکتهای هواپیمایی داخلی اعلام کردهایم موظفند بستههای بهداشتی شامل ماسک را در اختیار مسافران قرار دهند و همه مسافران موظفند به محض ورود به هواپیما و در طول پرواز از آن استفاده کنند.
ارسال به دوستان
ابتلا به ویروس «کووید -19» در کشور برای دومین روز متوالی شتاب گرفت
روند نگرانی
* تعداد مبتلایان در 24 ساعت 1323 نفر افزایش یافت و به بیشترین میزان در 16 روز اخیر رسید
گروه اجتماعی: جدیدترین آمار کرونایی در کشور نشان میدهد روند صعودی ابتلا به «کووید-19» که از روز یکشنبه آغاز شده بود، ادامه یافته است.
به گزارش «وطن امروز» دیروز اعلام شد 1323 بیمار جدید در 24 ساعت شناسایی شدهاند تا بار دیگر نگرانیها در این باره افزایش یابد. علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران بعد از بازگشایی مشاغل در پایتخت به بیتوجهی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی هشدار داده و گفته بود نتایج بازگشایی کسبوکارها 2 هفته بعد مشخص میشود و انگار نتیجه بیتوجهی و نبود مدیریت در این زمینه را الان میبینیم. جامعه پزشکی 3-2 هفته پیش نسبت به بازگشایی مشاغل و بیتوجهی مسؤولان و بخشی از مردم هشدار داده بود. با این وجود دولت در بازگشایی کسبوکار اصرار داشت تا روند نزولی ابتلا به کرونا که از 30 فروردین شروع شده بود در دوشنبه متوقف شود. آمار ابتلای دیروز نزدیک به آمار روز 31 فروردین که 1343 مورد بود نزدیک است تا فرضیه بدون علامت بودن ویروس کرونا حداقل تا 2 هفته به اثبات برسد.
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین آمار کرونا گفت: از ظهر سهشنبه تا ظهر چهارشنبه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۳۲۳ بیمار جدید مبتلا «کووید-19» در کشور شناسایی شدند و مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۹۹ هزار و ۹۷۰ نفر رسید.
وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۳ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۶۳۴۰ نفر رسید.
جهانپور گفت: خوشبختانه تاکنون ۸۰۴۷۵ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شدهاند. همچنین ۲۶۸۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: تاکنون ۵۱۹ هزار و ۵۴۳ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
وی اظهار کرد: رعایت فاصلهگذاری و مراعات نکات بهداشت فردی و عمومی همچنان باید انجام شود و در این روزها با توجه به افزایش ترددها باید به این موارد بیشتر توجه کرد. همچنین پایش رفتار اطرافیان میتواند به کمک همکاران ما در نظام سلامت بیاید.
جهانپور گفت: اکنون ایران جزو 5 کشور صدرنشین از نظر تعداد بالاترین میزان بهبودی بیماران «کووید-19» است.
* ماجرای لیست منتشر شده از مناطق سفید و قرمز کرونا
2 روز بعد از انتشار لیست مناطق سفید از لحاظ وضعیت شیوع کرونا، تراکم و رفتوآمد در این مناطق افزایش محسوسی داشته است. حتی یکی از خبرگزاریها در گزارشی تصویری از صف طولانی ورود خودروها به بندر چابهار که وزارت بهداشت آن را منطقه سفید و کمخطر کرونا اعلام کرده، خبر داد.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره لیستی که درباره اسامی شهرهای سفید منتشر شده است، گفت: سیاست وزارت بهداشت این نبود که به صورت متمرکز اسامی مناطق سفید را اعلام کنیم. منبع رسمی هم این مناطق را اعلام نکرده است و قاعدتا در این صورت ما پاسخگوی آن نیستیم. البته دانشگاههای علوم پزشکی قرار شد به صورت استانی هر 5 روز یک بار مناطق سفیدشان را در استان با هماهنگی مرکز اعلام کنند اما قرار نیست به صورت متمرکز این اسامی را اعلام کنیم. البته از طریق سامانه «ماسک» هم این امکان وجود دارد که این مناطق را مشاهده کنید. بنابراین اینطور نیست که ما طی لیستی به صورت متمرکز مناطق سفید را اعلام کنیم. هر وضعیتی هم که اعلام شود، 5 روز بیشتر اعتبار نخواهد داشت و بعد از 5 روز مجددا مناطق بازنگری شده و ممکن است برخی مناطق بازگردند و جزو مناطق زرد قرار گیرند یا برعکس. البته منطقه سفید به معنای شرایط عادی نیست. بنابراین صرفا در مناطق سفید مادامی که وضعیت سفید ادامه داشته باشد، افراد میتوانند به صورت معدود و مشروط به رعایت پروتکلهای بهداشتی، برخی مراسمها و تجمعات مذهبی را برگزار کنند.
وی افزود: البته این مراتب تا امروز معدود است و بسیاری از بقاع متبرکه ممکن است در مناطق سفید نباشند. در عین حال برگزاری همین موارد هم با رعایت پروتکل است. به عنوان مثال درباره نماز جماعت پروتکلها اعلام شده و اعلام کردیم برگزاری منبر، دعا، توزیع افطاری، شربت، چای، سخنرانی و.... نباید انجام شود. صرفا افراد با سجاده شخصی حضور پیدا میکنند و نماز برگزار شده و خارج میشوند. در عین حال وضوخانه مساجد هم تعطیل است. در این شرایط نباید حتی در مناطق سفید انتظار عادی شدن شرایط را داشته باشیم. آنچه مدنظر ما است هیچ شباهتی با آنچه در روزهای عادی ماه رمضان برگزار میشود، نخواهد داشت. بنابراین شرایط هنوز عادی نیست و در مناطق سفید هم امکان اقداماتی که اعلام شد به صورت مشروط وجود دارد.
وی درباره تعداد افراد غربالگری شده در مرحله دوم غربالگری هم گفت: در مرحله اول 75 میلیون نفر غربالگری شدند و موارد مشکوک به مراکز خدمات سلامت ارجاع و موارد محتمل هم یا در بیمارستانها بستری شدند یا در قرنطینه خانگی یا قرنطینه در مراکز مراقبت بالینی قرار گرفتند. در فاز دوم بیش از 25 میلیون نفر غربالگری شدند. یعنی افرادی که یکبار غربالگری شدند، از طریق سامانه Salamat.gov.ir و همچنین سامانه 4030 مجددا غربالگری شدند. اتفاقا اگر میبینید دو سوم موارد شناسایی شده، از موارد سرپایی یا مواردی هستند که از مراکز خدمات سلامت نمونه اخذ شده است یا در تماس نزدیک با مبتلایان بودهاند، به شناسایی و بیماریابی فعال بازمیگردد. قاعدتا تعداد موارد مراجعات به بیمارستانها و بستریمان نسبت به زمان قبل بشدت کاهش یافته است.
* بازگشایی رسمی بوستانهای تهران غیر از ۴ پارک جنگلی
مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران گفت: تمام 2268 بوستان شهر تهران از آخر این هفته جز بوستانهای جنگلی چیتگر، سرخه حصار، لویزان و یاس فاطمی پذیرای شهروندان گرامی هستند. به گزارش ایسنا، علیمحمد مختاری گفت: با توجه به مصوبات جلسه شانزدهم ستاد عالی مبارزه با بیماری کرونای کشور و مستند به بند ۷ مصوبات مذکور که دستور بازگشایی بوستانها را صادر کرده است و ابلاغ آن به شهرداری تهران نسبت به بازگشایی تمام بوستانها و اجرای پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی ابلاغشده از سوی وزارت بهداشت از جمله اینکه نسبت به ضد عفونی سرویسهای بهداشتی – آبخوریها، وسایل بازی و بدنسازی، نمازخانهها و تمام اماکن عمومی و المانها و مبلمان موجود در بوستانها و رعایت فاصله اجتماعی اقدام شود، لذا از تاریخ ۴ اردیبهشتماه تمام ۲۲۶۸ بوستان شهر تهران به جز بوستانهای جنگلی چیتگر، سرخه حصار، لویزان و یاس فاطمی پذیرای شهروندان هستند.
ارسال به دوستان
بررسی جنبههای مختلف حذف 4 صفر از پول ملی در گفتوگو با کارشناس مسائل بانکی
حذف صفر از پول اولویت ندارد
ساحل عباسی: بنیانگذار بانک سامان گفت: حذف 4 صفر از پول تغییری در نرخ تورم ایجاد نمیکند و تاثیر چندانی بر روند اقتصادی کشور به جا نمیگذارد، بنابراین این موضوع اصلا ارتباطی با تورم یا رشد اقتصادی کشور ندارد، بلکه فقط به منظور تسهیل در امور اداری و حسابداری انجام میشود. حذف 4 صفر از پول ملی زمانی باید دنبال شود که دولت با مشکلات عدیدهای مثل تورم و تنش در نرخ ارز و عدم ثبات قیمت در بازارهای مختلف مواجه نباشد.
مجلس شورای اسلامی اخیرا به کلیات لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور رای موافق داد. این لایحه با یک ماده واحده و 5 تبصره با حذف 4 صفر از پول ملی، اصلاح پول کشور در مبادلات را محور قرار داده است. بنا بر این لایحه، واحد پول ایران «تومان» میشود. حذف 4 صفر از پول ملی در دوره گذار سهساله انجام میشود. تصویب این لایحه با ایرادهایی از سوی برخی نمایندگان مجلس و انتقاداتی از سوی کارشناسان بانکی و اقتصادی کشور روبهرو شده است. آنها معتقدند شرایط اقتصادی کشور دغدغههای مهمتری از حذف 4 صفر از پول ملی دارد. دغدغههایی چون حل معضل تورم که زندگی چند ده میلیون ایرانی را تحتالشعاع قرار داده است باید در صدر مسائل روزهای پایانی مجلس دهم و یک سالونیم آینده دولت آقای روحانی باشد. اللهوردی رجاییسلماسی، کارشناس مسائل بانکی و بنیانگذار بانک سامان در گفتوگو با «وطن امروز» خوب و بد حذف 4 صفر از پول ملی را بیان کرده است.
* * *
* حذف 4 صفر از پول ملی توسط بانک مرکزی برای چندمین بار مطرح و البته این بار تصویب شد. این اقدام در شرایط کنونی اقتصاد تا چه حد اولویت دارد؟
حذف 4 صفر از پول ملی اثر استراتژیکی بر اقتصاد به جا نمیگذارد که روند را به نفع متغیرهای اقتصادی و مطلوب شدن روند اقتصادی کشور تغییر دهد. این طرح با هدف اصلاح نظام پولی کشور و عبور از واحد پولی کنونی کشور توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده است. حذف 4صفر از اسکناس و اعداد و ارقام رایج در اسکناس و مسکوکات و جایگزینی اعداد و ارقام جدید زمانبر است؛ یعنی دولت به این زودیها قادر به انجام کل این کار نیست. به نظر میرسد در شرایط کرونایی کنونی توجه به چنین موضوعی که دولت با انبوه مشکلات ناشی از تورم و کسبوکارهای تعطیل شده و فشار بر واحدهای اقتصادی مختلف رو به رو است چندان کارشناسیشده نیست. دولتها برای این روی کار میآیند که بر اساس اولویتها حرکت کنند. اولویتهای اجتماعی تا اقتصادی، فرهنگی و سیاسی باید مورد توجه و در دستور کار دولتها قرار بگیرد. حذف 4 صفر از پول ملی زمانی باید دنبال شود که دولت با مشکلات عدیدهای مثل تورم و تنش در نرخ ارز و عدم ثبات قیمت در بازارهای مختلف مواجه نباشد.
* اگر با عینک خوشبینی به حذف 4 صفر از پول ملی بنگریم، حسن این کار چیست؟
تنها حسن حذف 4 صفر از پول ملی، آسانتر شدن و تسهیل امور اداری و مالی است. در اقتصاد امروز کشور، 1000 تومان رقمی به شمار نمیرود و حذف 4 صفر آن در توان خرید و حد و اندازه این پول تاثیری نمیگذارد؛ بلکه تنها میتواند در بحث حسابداری مثمر ثمر باشد. رقمهایی که در بسیاری از بازارهای پولی و مالی و معاملات مثل بازار بورس رد و بدل میشود آنقدر بزرگ است که خواندن و نوشتن آن با صفرهای بسیار زیاد برای عدهای سخت است. حذف 4 صفر تنها از این زاویه میتواند مثمر ثمر باشد؛ چرا که عملیات حسابداری وخواندن و نوشتن آن را تسهیل میکند.
* آیا حذف 4 صفر میتواند تغییری در وضعیت تورمی و رکود اقتصادی کنونی کشور ایجاد کند؟
به هیچ وجه! حذف 4 صفر تغییری در تورم ایجاد نمیکند و تاثیر چندانی بر روند اقتصادی کشور به جا نمیگذارد، بنابراین این موضوع اصلا رابطهای با تورم یا رشد اقتصادی کشور ندارد، بلکه فقط همان موضوع تسهیل در امور اداری و حسابداری است.
* برخی کارشناسان از اینکه دولت در وضعیت کنونی که کرونا فشار زیادی به بخشهای مختلف تحمیل کرده است، از رویکرد دولت به حذف 4 صفر انتقاد کردهاند. آیا حذف 4 صفر در حال حاضر بار مالی به دولت وارد میکند؟
به هر حال قرار است 4 صفر از پول ملی حذف شود، یعنی تمام دفاتر حسابداری و اداری کشور باید رقمهای جدید را ثبت کنند. قطعا این مساله منجر به فشار مالی به دولت میشود. به این نکته توجه کنید که در شرایط کنونی تحمیل هر گونه فشار مالی و اقتصادی به کشور به هیچ وجه صحیح و مطلوب نیست. تعویض ترازنامههای بانکی و دفاتر مختلف حسابداری هزینهبر است. حذف 4صفر از پول ملی آنگونه که نشان میدهد آسان و بدون خرج نیست. در شرایط کنونی اقتصاد کشور که مدتها به دلیل تبعات کرونا تحت فشار خواهد بود، ضرورتی نیست که عمده توجه و تمرکز دولت و بانک مرکزی به این موضوع معطوف شود. چاپ اسکناسهای جدید هم هزینهزاست. مسلم بدانید اگر حذف 4 صفر از پول ملی تاثیری بر اقتصاد به جا میگذاشت قطعا کشورهایی که بار تورمی بسیاری در آنها وجود دارد دست به این اقدام میزدند یا دولت آقای روحانی یا دولتهای پیشین چنین موضوعی را در صدر فعالیتهای اقتصادی خود قرار میدادند.
ارسال به دوستان
تروریستهای پژاک 3 تن از نیروهای سپاه را در دیواندره به شهادت رساندند
عملیات تروریستی در غرب ایران
روابط عمومی قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع) از درگیری میان رزمندگان سپاه با یک تیم تروریستی ضدانقلاب در دیواندره استان کردستان خبر داد که منجر به شهادت 3تن از رزمندگان سپاه پاسداران شد.
روابط عمومی قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع)، در اطلاعیهای از درگیری میان رزمندگان سپاه با یک تیم تروریستی ضدانقلاب در دیواندره استان کردستان خبر داد. در بخشی از این متن آمده است: در پی درگیری با ضدانقلاب، در منطقه عمومی دیواندره، سرباز ولایت سرهنگ پاسدار شکیبا سلیمی، فرمانده شجاع و دلیر پس از عمری مجاهدت و فداکاری در راه امنیت پایدار استان کردستان و در یازدهمین روز از ماه مبارک رمضان به همراه 2 نفر از رزمندگان غیور اسلام «جعفر نظامپور» و «محمد شکری» پس از درگیری و به درک واصل کردن تعدادی از عناصر ضد انقلاب، شهد شیرین شهادت را با زبان روزه نوشیدند.
ارسال به دوستان
گزارش «وطنامروز» از جدیدترین اخبار مربوط به ارز 4200 تومانی
ارز جهانگیری در محکمه مجلس
گزارش دیوان محاسبات کشور از سرنوشت ارز 4200 تومانی سال 97، پرونده این رانت ارزی را وارد مرحله جدیدی کرده است. یک ماه پیش بود که عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات با حضور در صحن علنی مجلس، گزارش این دیوان را از تفریغ بودجه سال 97 ارائه کرد. این گزارش شامل چندین بخش بود اما بخش مربوط به عملکرد ارز 4200 تومانی بیش از بخشهای دیگر این گزارش مورد توجه قرار گرفت. بزرگی تخلف رخ داده در موضوع ارز 4200 تومانی و ابعاد گسترده تخلفات در این موضوع البته عاملی بود تا برای چندین روز سرنوشت ارز 4200 تومانی به موضوع اول رسانههای کشور تبدیل شود. حالا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به گزارش بانک مرکزی در این باره، از اظهار نظر قطعی این کمیسیون درباره سرنوشت ارز 4200 تومانی در آیندهای نزدیک خبر داده است.
* مهر تأیید دیوان محاسبات بر انتقادها به ارز 4200 تومانی
گزارش دیوان محاسبات از عملکرد ارز 4200 تومانی در سال 97 در واقع مهر تاییدی بر انتقادهای مطرح شده از سوی کارشناسان نسبت به اجرای این سیاست بود. طبق گزارش دیوان محاسبات، از مجموع بیش از 31 میلیارد دلار ارز دولتی اختصاص داده شده به واردکنندگان، بیش از 8 میلیارد دلار مربوط به واردات کالاهای غیراساسی بوده است. اتلاف منابع ارزی البته تنها مربوط به واردات کالاهای غیراساسی نبوده است. نوع دیگری از اتلاف منابع ارزی کشور، مربوط به سفارشهای وارداتی بوده که هرگز محقق نشده است.
طبق این گزارش، از مجموع بیش از 23 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی اختصاص داده شده به واردات کالاهای اساسی، بیش از 8/2 میلیارد دلار آن هرگز محقق نشده است. همچنین از حدود 8 میلیارد دلار سفارش واردات کالاهای غیراساسی، حدود 2 میلیارد دلار آن صرف هیچ وارداتی نشده است.
به طور خلاصه از کل 31 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی اختصاصیافته به واردات، حدود 8/4 میلیارد دلار از این منابع مصروف هیچ وارداتی نشده و سرنوشت آن هنوز مشخص نیست.
طبق گزارش دیوان محاسبات، بخش زیادی از اشخاص حقیقی و حقوقی که برای واردات ارز 4200 تومانی دریافت کردند، هیچ وارداتی نداشتهاند و سرنوشت ارز اختصاصیافته به آنها مشخص نیست. در همین راستا، دیوان محاسبات به این مسأله اینگونه اشاره کرده است:
تعداد 9 هزار و 658 ردیف تامین اعتبار ثبتسفارش توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، مجموعا بالغ بر 4 میلیارد و 821 میلیون دلار بهرغم دریافت ارز 42000 ریالی، وارداتی صورت نگرفته است. برای نمونه:
1- از تعداد ۳۷ شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بیش از یکصد میلیون (۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰) دلار، تعداد ۳۲ شخص حقیقی و حقوقی مجموعا بالغ بر یک میلیارد و دویست میلیون (۱,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰) دلار وارداتی نداشتهاند.
2- از تعداد ۴۸ شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بین 50 میلیون (۵۰,۰۰۰,۰۰۰ ) تا یکصد میلیون (۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰) دلار، تعداد ۳۱ شخص حقیقی و حقوقی مجموعا بالغ بر 852 میلیون (۸۵۲,۰۰۰,۰۰۰) دلار کالایی وارد ننمودهاند.
3- از تعداد ۳۸۵ شخص حقیقی و حقوقی با دریافت ارز بین 10 میلیون (۱۰,۰۰۰,۰۰۰) تا 50 میلیون (۵۰,۰۰۰,۰۰۰) دلار، تعداد ۲۱۲ شخص حقیقی و حقوقی مجموعا بالغ بر یک میلیارد و دویست و سی و هفت میلیون (۱,۲۳۷,۰۰۰,۰۰۰) دلار واردات انجام ندادهاند.
4- تعداد ۹۹ فقره از تأمین ارز ثبتسفارشهای بالای 5میلیون (۵,۰۰۰,۰۰۰ ) دلار، جمعا بالغ بر یک میلیارد و نود و نه میلیون (۱,۰۹۹,۰۰۰,۰۰۰) دلار هیچگونه وارداتی بابت ارز دریافتی نداشتهاند.
مسأله دیگری که همچون سایر اشکالات ارز 4200 تومانی مورد توجه و تذکر کارشناسان بود، بیشاظهاری قیمت اقلام وارداتی از سوی واردکنندگان بود؛ مسألهای که در گزارش تفریغ بودجه دیوان محاسبات، اینچنین بدان پرداخته شده است:
در ۷۰ فقره ثبتسفارش به ارزش دو میلیارد و نود و چهار میلیون (۲,۰۹۴,۰۰۰,۰۰0) دلار، تعداد ۲۲ شرکت نسبت به تعیین ارزش کالاهای وارداتی بیشاظهاری کردهاند که این اقدام خلاف قانون، موجب دریافت حداقل یکصد و هفتاد و دو میلیون (۱۷۲,۰۰۰,۰۰۰) دلار بیش از ارزش کالاهای وارداتی توسط اشخاص مذکور شده است.
بررسی اقلام تأمین ارز بانک مرکزی نشان از آن دارد در شرایطی که بخش صنعت بیشترین نیاز ارزی برای تأمین مواد اولیه و تجهیزات را داشته و کشور دست به گریبان تأمین ارز کالاهای اساسی بویژه غذا و دارو بوده و بدون توجه به شرایط کشور و تحریم ظالمانه استکبار جهانی، در سال ۱۳۹۷ معادل دو میلیارد و هفتصد و شش میلیون (2.706.000.000 ) دلار ارز به نرخ دولتی ۴۲۰۰۰ ریالی به واردات کالاهای غیراساسی از قبیل نخ دندان، عروسک، اسباببازی، تشک، لوازم آشپزخانه، لوازم بدنسازی، لامپ، در قوطی، درپوش، غذای سگ و گربه، چوب بستنی، انواع خاک، پاککننده و پارچه اختصاص یافته که بعضا دارای تولید مشابه داخلی بوده است.
به موجب تصویبنامه شماره ۷۰۲۲۰/ت۵۵۶۳۳ه مورخ 29/5/1397 هیأت وزیران، بانکهای عامل موظف شدهاند درباره تأمین ارز قبل از تاریخ 16/5/1397 از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سامانه نیما، مربوط به کالای ترخیص نشده، به استثنای کالاهای اساسی، با اخذ تعهدنامه از واردکننده مبنی بر پذیرش پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز معادل ۲۸۰۰۰ ریالی به ازای هر دلار و واریز آن به حساب خزانهداری کل کشور اقدام کنند.
گزارش حسابرسی عملکرد ارز ۴۲۰۰ تومانی حاکی است، از مجموع دوازده هزار و پانصد و شصت و سه میلیارد (۱۲,۵۶۳,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) تومان مابهالتفاوت نرخ ارز که باید توسط ۲۱ بانک عامل وصول شود، حدود 14 درصد آن تا تاریخ 1/9/1398 وصول شده و بیش از 10 هزار و 800 میلیارد (۱۰,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) تومان آن وصول نشده است.
* روحانی تکذیب کرد؛ همتی تأیید
حسن روحانی، رئیسجمهور، در واکنش به گزارش دیوان محاسبات به کلی موضوع ارزی مطرحشده را اشتباه دانست و در اینباره گفت: من بخش ارز را که شنیدم، صددرصد غلط بود و بر اساس بیاطلاعی محض از مقررات و قوانین کشور بود. این بسیار بد است که یک مقام حرفی را بزند اما با قوانین کشور منطبق نباشد. خواهش میکنم همه عزیزان پاسخ لازم را بدهند. این پاسخ به خاطر دفاع از دولت نباشد، بلکه به خاطر دفاع از حقیقت است تا همه دستگاهها مراقبت کرده و بدانند بدون توجه به مقررات نمیتوان مسألهای را بیان کرد.
روحانی در حالی گزارش دیوان محاسبات را صددرصد غلط خواند که شب قبل، عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، گزارش دیوان محاسبات را تلویحا تایید کرد. همتی در واکنش به بخشی از گزارش دیوان محاسبات درباره نحوه تخصیص و سرنوشت ارز 4200 تومانی در سال 97 اظهار داشت: «این گزارش در تاریخ ۱۲ آذر ۹۸ تهیه شده و اکنون این رقم تبدیل به ۳ میلیارد دلار شده که از این 3 میلیارد هم بخشی از آن به دلایل موجهی بازنگشته است. برای مثال فروشنده نتوانسته هنوز ارز را برگرداند یا اینکه کالا هنوز در راه است و بخشی نیز ممکن است به دلیل میزان محاسبات گمرک باشد. از این 3 میلیارد دلار، یک و نیم میلیارد دلار آن و مشخصات اشخاصی که رفع تعهد نکردهاند را به سازمان تعزیرات اعلام کردهایم و چند صدمیلیون دلار نیز به مرحله کیفری رسیده که قوهقضائیه در حال پیگیری است و اینچنین نیست که 8/4 میلیارد دلار گم شده باشد».
* دلار 4200 تومانی و تحریم، عامل جهش ارزی سال 97
بهار سال 97 سرآغاز جهش نرخ ارز بود. در این برهه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا طبق وعده پیشین خود، معافیت ایران از تحریم را تمدید نکرد و به طور یکجانبه از برجام خارج شد. این رفتار ترامپ اما موضوعی غیرقابل پیشبینی نبود، زیرا از یک سال پیش از آن وی قول خروج از برجام و بازگرداندن تحریمهای ایران را داده بود. اما آنچه پازل تحریمهای ترامپ را تکمیل و اثرگذاری آن را بیشتر کرد، سیاست ارزی غلطی به نام سرکوب ارزی یا همان ارز 4200 تومانی بود که طبق شواهد موجود، حسن روحانی آن را ابداع کرد و اکنون بر ادامه آن اصرار میورزد. تحریمهای ترامپ از یک سو باعث کاهش ورود ارز به کشور و سیاست ارزی حسن روحانی باعث شدت یافتن خروج ارز از کشور شد. از همین رو سیاست ارزی دولت باعث تشدید فشار بر منابع ارزی کشور و در نتیجه جهش نرخ ارز و تورمی شد که در 2 دهه گذشته بیسابقه بود.
***
[بررسی گزارش اخیر بانک مرکزی درباره ارز 4200 تومانی در مجلس]
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس روز گذشته آخرین پیشرفتها در پرونده ارز 4200 تومانی را تشریح کرد. محمد حسینی با اشاره به گزارش تفریغ بودجه سال 97 دیوان محاسبات که بخشی از آن مربوط به اختصاص ارز 4200 تومانی به کالاها بود، اظهار داشت: بانک مرکزی پاسخ این گزارش را به ریاست جمهوری، مجلس و دیوان محاسبات ارسال کرده است. جزئیات این گزارش امروز (دیروز سهشنبه) در جلسه کمیته امور عمومی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بررسی میشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه 8/4 میلیارد دلار ارز دولتی بلاتکلیف بود، افزود: در گزارش بانک مرکزی میزان ارز اختصاص داده شده (4/31 میلیارد دلار) به کالاهای اساسی و... منطبق با گزارش دیوان محاسبات اعلام شده است.
وی با بیان اینکه اختلاف گزارش بانک مرکزی با دیوان محاسبات حدود 6/1 میلیارد دلار است، بیان داشت: در گزارش آمده است:
1- حدود 830 میلیون دلار ارز اختصاص یافته مربوط به بخش خدمات ارزی است.
2- بخشی مربوط به ارز کالاهایی بوده که واردات صورت گرفته و تعهدات آن انجام شده است.
3- به میزان 5/1 میلیارد دلار گزارش ارز اختصاصیافته به دستگاه قضایی و تعزیرات حکومتی داده شده است.
4- 8/1 میلیارد دلار ارز اختصاص یافته که کالای آن به کشور نیامده است که این بخش مربوط به کالاهای خط تولید کارخانجات است که کشور مبدا به تعهدات عمل نکرده یا تولیدکننده باید مجددا ارز ارسال میکرده که این اتفاق نیفتاده است.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه بانک مرکزی در حال بررسی آخرین وضعیت ارزهای اختصاصیافته است، تصریح کرد: بانک مرکزی در گزارش خود در حقیقت 2/3 میلیارد دلار از ارز اختصاصیافته به کالاها را تایید کرده و آورده که کالای مربوط به 6/1 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی پرداختی به کشور وارد نشده است.
حسینی یادآور شد: کمیسیون برنامه و بودجه بعد از استماع و بررسی گزارش بانک مرکزی، اظهارنظر نهایی را اعلام میکند.
ارسال به دوستان
عراق از پسماندههای تروریستهای آمریکایی پاکسازی میشود
عملیات ویژه حشدالشعبی در لانه داعش
با ادامه تحرکات داعش در شرق و غرب عراق، مقامات آن کشور اقدامات گستردهای را برای مهار این جریان آغاز کردهاند. در ادامه عملیاتهای مشترک حشدالشعبی و ارتش عراق علیه بقایای داعش، عادل عبدالمهدی با صدور دستوری مجوز تعقیب تروریستهای داعش تا مرز سوریه را صادر کرد. صدور این دستور به این معناست که نخستوزیر دولت پیشبرد امور بهرغم فشارها و اظهارنظرهای برخی مقامات استانی که به دنبال تضعیف نیروهای نظامی هستند، بار دیگر بر اختیار عمل نیروهای حشد و ارتش در انجام عملیاتهای ضدتروریستی و برقراری امنیت تاکید کرده است.
به گزارش «وطن امروز»، ارتش و حشدالشعبی از صبح دیروز عملیات نظامی جدیدی برای تعقیب بقایای عناصر گروه تروریستی داعش در ناحیه «مکیشیفه» و مناطق غربی رود دجله آغاز کردند. در همین حال، نخستوزیر دولت پیشبرد امور نیز دستور داد تعقیب عناصر داعش تا مرز سوریه انجام شود. سرتیپ «عبدالکریم خلف» سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق گفت که «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر پیشبرد امور دستور انجام عملیات نظامی گسترده برای تعقیب گروههای تروریستی تا مرزهای سوریه را صادر کرده است. وی افزود: اندکی پیش از عملیات «مکیشیفه» [در استان صلاحالدین]، فرماندهی کل نیروهای مسلح به تمام فرماندهان عملیاتی دستور داد با همکاری دستگاه اطلاعاتی و پشتیبانی نیروی هوایی، بقایای گروههای تروریستی وابسته به داعش در برخی مناطق کشور را به طور کامل نابود کنند. وی افزود: این عملیات نظامی طی 3 روز گذشته در اطراف استان صلاحالدین انجام شد و تا غرب استان الانبار ادامه یافت و در اطراف الانبار، بخش غربی این استان، بخش غربی استان نینوا و اطراف صلاحالدین که محل اختفای عناصر داعش است همچنان ادامه دارد. وی افزود: این عملیات نظامی با مشارکت نیروهای زمینی و هوایی ارتش و زمینی حشدالشعبی و مبارزه با تروریسم در حال انجام است. اخیرا گروه تروریستی داعش حملات خود را در چند منطقه عراق افزایش داده است. در یک اقدام مشکوک و سازمانیافته نیز شماری از نمایندگان و سیاستمداران استان صلاحالدین و برخی استانهای شمالی و غربی عراق خواستار اخراج نیروهای حشد از شهرهای اهلتسنن شدند و از دولت فدرال خواستند برای تضمین امنیت این مناطق و استانها، همچنان از نیروهای اشغالگر آمریکایی استفاده کنند.
* نقش آمریکا در حمایت از تروریستها
مسؤولان امنیتی عراقی معتقدند عملیاتهای پراکنده داعش در مناطق غربی عراق در مقطع زمانی کنونی نمیتواند به صورت مستقل و بر پایه توان رزمی این گروه تروریستی باشد و حتما پشتوانه کشورهای خارجی را دارد. در همین ارتباط «حمید الهایس» رئیس شورای نجات استان الانبار واقع در غرب عراق از توطئه نظامیان تروریست آمریکا با عناصر تروریستی داعش خبر داد. الهایس به پایگاه خبری المعلومه گفت: «نیروهای آمریکا در برهه کنونی از اهرم فشار بازگشت داعش برای اعمال فشار به دولت (بغداد) استفاده میکنند تا بقای این نیروها و عدم خروج آنان تمدید شود». وی تأکید کرد، تمام حملاتی که داعش در الانبار، صلاحالدین و بابل انجام داد، با حمایت آمریکا انجام شده است. این مسؤول عراقی خاطرنشان کرد، پس از درخواست دولت عراق برای خروج نظامیان آمریکایی و توقف فعالیت آنان در خاک این کشور، فعالیت داعش مجددا آغاز شد. وی همچنین خبر داد که «در حال حاضر، بیش از 4 هزار داعشی در مناطق بیابانی و مرزی بین عراق، سوریه و عربستان حضور دارند».
* فارین پالیسی: این آخرین فرصت آمریکاست
با نزدیک شدن به موعد مذاکرات استراتژیک بغداد- واشنگتن در 15 ژوئن، نشریه فارین پالیسی درگزارشی به بررسی روابط عراق و آمریکا پرداخته و نوشته است: «در ماه ژوئن آمریکا و عراق قرار است مذاکرات مهم و استراتژیک خود را آغاز کنند و تمام مسائل مربوط به روابط دوجانبه از جمله حضور نیروهای آمریکایی در این کشور را به بحث بگذارند. مذاکرات استراتژیک آتی آخرین فرصت برای تغییر شرایط و حفظ روابط آمریکا با عراق است».
* افزایش شایعات همزمان با نزدیکشدن به موعد جلسه پارلمان
همزمان با گسترش دایره عملیاتهای امنیتی در مناطق غربی، فضای سیاسی عراق نیز هر روز ملتهبتر میشود. این در حالی است که روز شنبه آتی عملا مهلت «مصطفی الکاظمی» برای تشکیل کابینه به پایان میرسد و اگر جلسه پارلمان برای رای اعتماد به کابینه در نهایت تا روز پنجشنبه این هفته برگزار نشود اوضاع سیاسی و امنیتی در این کشور شکننده خواهد شد. از این رو «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق روز گذشته گفت که کابینه الکاظمی باید تشکیل شود، زیرا عراق دیگر نمیتواند بیش از این تعطیلی و فعالیت دولتی با اختیارات محدود را تحمل کند. الحلبوسی ادامه داد: دولت باید دولت احزاب باشد، نه افراد تا هر حزبی مسؤولیت ناکامی [احتمالی] وزیر وابسته به خود را بر عهده گیرد. ما از دولتی توانمند که گروههای سیاسی آن را تشکیل داده باشند، حمایت میکنیم. شرایط کشور اکنون غیرطبیعی است و حتی حضور نمایندگان در جلسه رای اعتماد مثل همیشه نیست. سالها و دورههای پیش، گروههای سیاسی شیعی، نامزد خود را معرفی میکردند و پس از توافق نهایی میان خود، در پشت آن میایستادند و از او حمایت میکردند؛ امری که در روند انتخاب «عادل عبدالمهدی» شاهد آن بودیم. اما اکنون این روال تغییر کرده است. در همین حال، منابع نزدیک به نخستوزیر مکلف عراق از مطرح شدن پیشنهادی برای به تاخیر انداختن جلسه پارلمان برای رای اعتماد به 4 وزارتخانه مورد اختلاف در کابینه خبر دادند. منابع یادشده در مصاحبه با اسکای نیوز عربی اعلام کردند، پیشنهادی مبنی بر به تعویق انداختن جلسه پارلمان برای رای اعتماد به 4 وزارتخانه مورد اختلاف در کابینه به علت عدم دستیابی به توافق نهایی مطرح شده است. منابع نزدیک به مصطفی الکاظمی، نخستوزیر مکلف به تشکیل دولت جدید عراق همچنین اعلام کردند، طرفهای مخالف دولت الکاظمی تلاش دارند از انتشار شایعات برای تاثیر گذاشتن بر جلسه رای اعتماد سوءاستفاده کنند. این منابع اعلام کردند، نامه ساختگی سفیر آمریکا در بغداد نمونهای از اینگونه شایعات است که به صورت برنامهریزی شده از سوی این طرفهای مخالف که تلاش دارند وضعیت کنونی کشور همانطور که هست باقی بماند، منتشر شده است.
***
[هشدار عصائب اهلالحق به نظامیان آمریکا]
«محمود الربیعی» سخنگوی عصائب اهل الحق در رابطه با مصوبه پارلمان عراق درباره خروج نیروهای خارجی از خاک این کشور گفت: واشنگتن مجبور است به تصمیم پارلمان عراق مبنی بر خروج تمام نیروهای خارجی از خاک کشور احترام بگذارد و آن را عملی کند، زیرا این مسأله خواسته ملت عراق و نیروهای مقاومت است. آنان با جنایتی که علیه فرماندهان مقاومت در فرودگاه بغداد مرتکب شدند، باید از عراق خارج شوند. آمریکاییها در برابر این واقعیت قرار گرفتهاند که باید از عراق خارج شوند و این مسأله را بخوبی درک میکنند. آمریکا توان جنگ با نیروهای مقاومت و دولت عراق را ندارد، آنان پیروز هیچ نبردی در سوریه نبودهاند و این مسأله را در عراق تکرار نخواهند کرد. وی تأکید کرد: آمریکاییها سعی میکردند به حضور خود در عراق با جلب نظر دولت و مردم عراق مشروعیت ببخشند اما جنایتی که مرتکب شدند این تلاشها را قاطعانه به شکست کشاند و آنان باید از عراق خارج شوند. ممکن است در خروج از عراق تعلل کنند و در مناطقی که کمی از دسترس نیروهای مقاومت دور است مستقر شوند اما این بدان معنی نیست که مقاومت به آنان دسترسی نداشته باشد و در صورت لزوم مجددا به مقاومت مسلحانه روی خواهیم آورد.
ارسال به دوستان
«ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در آلمان هماهنگکننده سیاستهای ضدایرانی کشورهای اروپایی علیه ایران است
ترامپک!
گروه سیاسی: یک مقام امنیتی آمریکا مسؤول پیشبرد پروژه «فشار حداکثری» علیه ایران در کشورهای اروپایی است. به گزارش «وطن امروز»، «ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در آلمان مسؤولیت هماهنگی و انسجامبخشی اقدامات کشورهای اروپایی علیه ایران را بر عهده دارد. گرنل به دلیل اقداماتش در هماهنگی کشورهای اروپایی با سیاستهای امنیتی ایالات متحده، از سوی ترامپ به عنوان رئیس موقت اداره اطلاعات ملی آمریکا منصوب شد. مسؤول اداره اطلاعات ملی (DNI) از مقامات دولت ایالات متحده آمریکاست که تحت اقتدار، هدایت و کنترل رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا کار میکند و طبق لایحه اصلاح اطلاعاتی و پیشگیری از تروریسم ۲۰۰۴ ملزم است:1- به عنوان مشاور اصلی رئیسجمهور ایالات متحده در شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا درباره مسائل اطلاعاتی و امنیت ملی فعالیت کند. 2- به عنوان رئیس جامعه اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا که دارای 16 عضو است، عمل کند. 3- برنامه ملی اطلاعات را اداره و بر آن نظارت کند.
گرنل در ماههای اخیر تلاش زیادی کرد کشورهای اروپایی، حزبالله لبنان را به عنوان گروه تروریستی قلمداد کنند و به نوعی از طریق محدودیت حزبالله، افراد مرتبط با ایران در کشورهای اروپایی را تحت فشار بگذارد.
وی تاکنون موفق شده است مقامات هلند، انگلیس و آلمان را تحت فشار بگذارد تا فعالیت حزبالله در این کشورها ممنوع شود.
در همین حال شبکه خبری فاکسنیوز در گزارشی خبر داد ریچارد گرنل در مقام خود به عنوان رئیس اداره اطلاعات ملی آمریکا با «امانوئل بون» مشاور سیاست خارجی رئیسجمهور فرانسه صحبت کرده تا وی را برای ممنوع کردن فعالیت حزبالله در فرانسه تحت فشار بگذارد.
بنا بر این گزارش، گرنل همچنین درصدد است فرانسه را برای حمایت از ممنوعیت حزبالله در سطح اتحادیه اروپایی تحت فشار بگذارد. او تا به حال چندین بار به بروکسل سفر کرده است تا اتحادیه اروپایی را نیز وادار به پیروی از این سیاست کند.
گزارش یاد شده برملا کرده است فعالیتهای سفارت آمریکا در آلمان از مدتها پیش روی ممنوعیت حزبالله لبنان متمرکز شده بود و تیم ریچاد گرنل به صورت هفتگی برای طراحی استراتژی و استفاده از تازهترین اطلاعات برای فشار به آلمان نشست برگزار میکرده است.
فاکس نیوز به نقل از ریچارد گرنل نوشته است او 2 سال تمام با مقامهای دولت و پارلمان آلمان دیدار و گفتوگو داشته تا آلمان را وادار به پذیرش این سیاست کند. گرنل به فاکسنیوز گفته است: «این گام یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک است و ما امیدواریم بتوانیم بقیه را نیز در بروکسل به برداشتن آن تشویق کنیم».
دولت آلمان روز پنجشنبه گذشته گروه حزبالله را تروریستی اعلام کرد و دفاتر آن در آلمان را بست.
سفیر واشنگتن در برلین هم یادآور شده آزادی عمل مالی و تبلیغی شاخه سیاسی حزبالله به آنها برای مقاومت در برابر تحریمهای آمریکا کمک کرده و مقابله با تحرکات تروریستی(!) این گروه را دشوار کرده است.
سفارت آمریکا در برلین پایگاه اصلی آمریکا در اروپا در حوزه امنیتی و اطلاعاتی است. بعد از جنگ دوم جهانی و مغلوب شدن آلمان در این جنگ، ساختار جدید حکومتداری از سوی کشورهای پیروز بویژه آمریکا برای آلمان در نظر گرفته شد. آمریکا در دوران پس از جنگ در آلمان سرمایهگذاری ویژهای بر ساختار امنیتی و نظامی این کشور انجام داد. ایجاد چند پایگاه نظامی در آلمان و استقرار نیروهای نظامی آمریکا در این کشور در کنار بازطراحی یک سازمان امنیتی متناسب با ساختار مدنظر سازمانهای امنیتی آمریکا و تربیت و آموزش نیروهای امنیتی این کشور، سازمان امنیتی آلمان را به پایگاه بومی اطلاعاتی آمریکا در اروپا کرد.
ماجرای جنجالبرانگیز کمک سرویس اطلاعاتی آلمان (BND) به آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) برای جاسوسی در اروپا از جمله اخباری بود که نشان از آن داشت دستگاه امنیتی آلمان به عنوان بازوی اجرایی ایالات متحده در اروپا فعالیت میکند.
روزنامه آلمانی زوددویچه آلمان در تحقیقاتی گزارش داده بود سرویس اطلاعاتی آلمان سالهای طولانی به آژانس امنیت ملی آمریکا برای خبرچینی از مقامات بلندپایه دولت فرانسه و نیز سیاستمداران اتحادیه اروپایی کمک کرده است. بدین منظور از یک تاسیسات شنود در «باد آیبلینگ» واقع در شمال ایالت بایرن آلمان استفاده شده است.
* نقش آلمان در ترور سردار شهید سلیمانی
اسفندماه سال گذشته تعدادی از نمایندگان مجلس فدرال آلمان به علت استفاده آمریکا از پایگاه رامشتاین آلمان برای ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی از آنگلا مرکل، صدراعظم این کشور و اعضای دولت شکایت کردند. این نمایندگان اعلام کردند: ما نمیتوانیم بپذیریم دولت فدرال آلمان از جنگ پهپادی آمریکا حمایت کند و اجازه آن را دهد. این جنگ با حقوق بینالملل تناقض دارد و نقض قوانین بینالمللی نیز هست. دستور این حمله پهپادی از یک پایگاه نظامی در خاک آلمان یعنی پایگاه هوایی آمریکایی رامشتاین در جنوب غربی آلمان ارسال شده است. بنا بر اعلام این نمایندگان، دولت آلمان با صدور مجوز استفاده از این پایگاه برای حملات پهپادی در این ترور دست دارد. «پایگاه هوایی رامشتاین» کانون عملیات و رله هدایت پهپادهای آمریکا برای پرواز در آسمان خاورمیانه و آفریقاست. «الکساندر نو» یکی از نمایندگان پارلمان آلمان گفته است: «سیگنالهای کنترل این پهپاد (پهپاد آمریکایی در عملیات ترور سردار سلیمانی) فقط میتوانسته از طریق یک ایستگاه رله ماهوارهای نظیر ایستگاهی که در خاک آلمان مستقر است، ارسال شود». در نسخهای از این شکوائیه کیفری که این نماینده پارلمان آلمان روی وبسایتش قرار داده، علاوه بر مرکل از «هایکو ماس» وزیر خارجه، «آنهگرت کرامپ- کارنباوئر» وزیر دفاع، «هورست سیهوفر» وزیر کشور و سایر اعضای دولت فدرال آلمان نام برده شده است. نمایندگان پارلمان آلمان، مرکل و وزرای کابینه او را به «همدستی به واسطه غفلت» در عملیات ترور سردار شهید سلیمانی متهم کردهاند.
***
[دست موساد در دست BND]
در حالی که رسانهها و مقامات آمریکایی از نقش این کشور در ایجاد محدودیت برای حزبالله سخن گفتهاند، رسانههای رژیم صهیونیستی نیز از همکاری موساد و سرویس اطلاعاتی آلمان (BND) در این باره پرده برداشتند. بنا به گزارش اخبار کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی، سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل (موساد) پیش از ممنوعیت فعالیت گروه حزبالله لبنان در آلمان اطلاعات مربوط به فعالیتهای این گروه در خاک آلمان را به مقامات این کشور داده است.
بنا به گزارش تلویزیونی، اسرائیل در پی عملیات یک ماههای در ارزیابی عملیات گروه در آلمان، یافتههای خود را به نهادهای اطلاعات محرمانه و حقوقی آلمان عرضه کرد.
بنا به این گزارش، موساد درباره اماکن متعلق به حزبالله در جنوب این کشور به آلمان اطلاعات ارائه کرده است.
بنا بر گزارش تایمز اسرائیل، همچنین گفته میشود موساد اطلاعات دقیقی از برخی مرتبطان با حزبالله در آلمان به این کشور داده است. یک مقام رسمی اسرائیل که خواست نامش فاش نشود به کانال ۱۲ گفته عملیات مذکور دشوار بوده و شواهدی کلیدی در اختیار مقامات آلمان گذاشته است. این مقام رسمی گفته است: «اقدام آلمان نتیجه ماهها کار مداوم با تمام جوانب درگیر در آلمان بود. رؤسای سازمانها مکلف بودند شواهد دقیق و مشخص و قانونی در اثبات ارتباط گروه با فعالیتهای تروریستی قابل اعتنا به دست دهند و این همان کاری است که ما کردیم». او افزود: «برونو کاهْل» رئیس سازمان اطلاعات محرمانه آلمان (BND) از دوستان نزدیک موساد است».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|