|
گفتوگوی«وطنامروز» با حسین صمصامی چگونه دولت روحانی برخلاف ادعای اولیه طرحهای مسکن مهر، سهام عدالت و کارت سوخت را ادامه داد
بازگشت به عقبتر!
گروه اقتصادی: شعار انتخاباتی کاندیدای تدبیر و امید در سال 92 «به عقب برنمیگردیم» بود و این شعار بیش از هر چیز به مسائل اقتصادی مربوط میشد. روحانی و تیمش پس از رسیدن به قدرت، بر این باور بودند که با استفاده از ظرفیت دیپلماسی فعال و گفتوگو با جهانیان توانستهاند ظرفیتهای اقتصادی بسیاری ایجاد کنند و درست در همین برهه برخی طرحهای دولت سابق یک به یک تعطیل شد. طرح شبنم، کارت بنزین، مسکن مهر، پرتال ارزی و دهها طرح دیگر تنها بخشی از برنامههایی بود که توسط دولتمردان تدبیر و امید تکفیر و تعطیل شد.
حتی کار به جایی رسید که حسن روحانی در همان روزهای انتخابات بخش قابل توجهی از مشکلات را هم معطوف به طرحهای دولت قبل خواند، برای مثال افزایش نقدینگی را ناشی از اجرای طرح مسکن مهر دانست اما حالا بعد از 7 سال، تمام این طرحها در حال اجرا شدن است. یکی از آخرین موارد، طرح سهام عدالت است که در برهه حساس درگیری مردم با کرونا گشایشی برای اقتصاد فرو رفته در رکود کشورمان شده است.
***
حسین صمصامی، عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی تهران و دکترای تخصصی علوم اقتصادی معتقد است اصلیترین دلیل بیاعتنایی دولت تدبیر و امید به طرحهای مفید دولت سابق صرفا مسائل سیاسی و جناحی بوده است و هیچ منطق اقتصادی ندارد. وی در گفتوگو با «وطن امروز»، هزینههای این کار را توسط دولت روحانی بسیار زیاد ارزیابی میکند و معتقد است این اتفاق نارساییهایی در اقتصاد و بودجه کشور ایجاد کرده که حالا دولت برای جبران آن مجبور است مردم را راهی بورس کند.
* دولت تدبیر و امید از زمان گرفتن مسؤولیت قوه مجریه همواره منتقد طرحهای دولت عدالت بود و آنها را مردود میدانست اما در ماههای اخیر یک به یک این طرحها دوباره در حال اجرایی شدن هستند، این اتفاق را ناشی از چه میدانید؟
عقبگرد دولتها یا به نوعی اتفاقی که امروز در حال رخ دادن است، ناشی از سیاسیکاری و عملکرد جناحی است. هنگامی که دولتها منافع جناحی و گروهی خود را بر منافع عمومی ترجیح دهند، نه تنها عملکرد آنها قابل دفاع نیست، بلکه زیانی که به ملت وارد میشود باید مورد پیگرد قرار گیرد. روی کار آمدن دولت روحانی مصادف با نادیده گرفتن دستاوردهای دوره اول دولت پیشین شد که خدمات شایان توجهی به اقتصاد کشور و مردم کرده بود. بیتردید عملکرد اقتصادی دولت عدالت در دوره اول ریاست جمهوری قابل دفاع بود. بسیاری از پروژههایی که در دوره اول ریاست جمهوری احمدینژاد کلید خورد و عواید آن تا روی کار آمدن دولت روحانی ادامه داشت، اعم از مسکن مهر، کارت سوخت و اقدامات زیربنایی و توسعه طرحهای عمرانی در دولت تدبیر و امید با بیمهری مواجه شد. در این دوره نه تنها به این طرحها بیمهری و بیتوجهی شد، بلکه حملات و تخریبهایی نیز علیه سیاستهای دولت قبل شد که هر بینندهای را به تحیر وامیداشت. دولت آقای روحانی هیچ گاه مبنا و استدلال قابل قبول اقتصادی برای رد کردن طرحهای دولت سابق ارائه نداده است.
* با این تفاسیر اصلیترین دلیل ملغی شدن طرحهای دولت اسبق را سیاسی میدانید، خب! راهکار مسدود شدن سیاسیبازی دولتها چیست و چگونه میتوان این سیکل معیوب را که میتواند در هر دولتی هزینهزا باشد از بین برد؟
باید توجه داشت مهمترین دلیل سیاسیکاری یا به قول شما سیاسیبازی دولتها نبود قانونی برای پیگیری اقدامات مدیران دولتی است. در ایران قانونی برای پیگرد و تعقیب مدیرانی که عامل خسارت اقتصادی به کشور میشوند، اندیشیده نشده است. این موضوع عامل مهمی در آسایش خیال مدیرانی است که میدانند طرحی بهتر از طرح قبلی ندارند اما به دلایل مختلف سیاسی و فشارهای جناحی حاضرند به اقتصاد کشور خسارت وارد کنند، بنابراین به دلیل باز بودن دست مدیران و عدم نظارت بر تصمیمگیریها و عدم پاسخگویی درباره تصمیمات غلط براحتی طرح مسکن مهر که خانهدار شدن ارزان مردم را دنبال میکرد، کنار گذاشته میشود؛ به سهولت کارت سوختی که در دولت قبلی برای جا انداختن و فرهنگسازی آن و کمک به کاهش قاچاق کالا زحمت زیادی کشیده شده بود، کنار گذاشته میشود؛ آیا رئیسجمهور و تصمیمگیران دولت آقای روحانی بابت چنین ضرر و زیانی به کشور پاسخگو بودهاند؟ آیا نهادهای ذیربط افرادی که کارت سوخت را از دور خارج کردند، تحت پیگرد قرار میدهند؟ سهام عدالت که یکی از طرحهای خوب و اقدامات بجای دولت سابق بود، طرحی است که دولت آقای روحانی از منافع آن در بازار سرمایه استفاده میکند. مساله این است که اگر موضوع پیگرد مدیرانی که به کشور خسارت وارد میکنند تصویب شود و در موقع اجرای طرحهای خسارتبار بازخواست شوند، شاهد نتایج خسارتبار در اقتصاد نخواهیم بود.
* برخی کارشناسان منتقد شرایط کنونی بورس هستند و پیشبینی میکنند در آیندهای نزدیک سهامداران خرد ضرر خواهند کرد، دولت هم به شکل عجیبی در حال رهسپار کردن مردم به سمت بازار سرمایه است؛ آیا نبود قانونی برای پیگیری نتیجه سیاستهای اقتصادی دولتها را میتوان به این موضوع هم مربوط دانست؟
بله! یکی از این اتفاقات که نگرانیهای زیادی را در جامعه ایجاد کرده، مدیریت بازار بورس و هدایت نقدینگیهای خرد به سمت بازار سرمایه است. وضعیت از این جهت نگرانکنندهتر میشود که بخوبی میدانیم در صورت وارد شدن خسارت به مردمی که به امید سودآوری و ارزش یافتن داراییهایشان وارد بازار بورس شدهاند، هیچکس پاسخگوی آنها نیست! در حالی که دولت با ابزارهای مختلف در حال تهییج مردم است و همه هیجانزده راه بازار بورس را در پیش گرفتهاند و برای خرید صف میکشند، نگرانی از ترکیدن حباب روز به روز در این بازار بیشتر میشود. قطعا قیمت بورس واقعی نیست، چرا که ما به ازای واقعی در اقتصاد ندارد. حباب زمانی به وجود میآید که ما به ازای واقعی در اقتصاد نداشته باشد، بنابراین ترکیدن این حباب به معنای متضرر شدن مردمی است که دولت به هیچوجه پاسخگوی آنها نیست.
دولتی که طرحهای خوب را یک شبه کنار میگذارد و به دلایل سیاسی و جناحی چشم بر واقعیتهایی که موجب منفعت جامعه میشود میبندد، آیا میتوان گفت در زمان ترکیدن حباب بورس مانند گذشته عمل نمیکند؟ زیاندهی بازار بورس متفاوت از بازارهای دیگر است، لذا بر اساس روند مدیریتی دولت نگرانیها روز به روز افزایش مییابد.
* تبعات چنین تصمیمهایی بر اقتصاد کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
من به شما اینگونه پاسخ میدهم؛ اگر کارت سوختی که دولت آقای روحانی دوباره آن را احیا کرد از دور خارج نمیشد، ضرر و زیان اقتصادی ناشی از قاچاق سوخت و مصرف بیرویه و یارانه پنهانی که به جیب ثروتمندان سرازیر شد، چقدر میتوانست کمک حال اقتصاد کشور باشد؟ اگر پروژه مسکن مهر دنبال میشد و دولت در تداوم ساخت مسکن و خانهدار کردن مردم بویژه قشرهای ضعیف جامعه تعلل به خرج نمیداد، آیا قیمت مسکن متفاوت از وضعیت کنونی نبود؟ هزینه سیاسیکاری دولتها قابل محاسبه نیست اما این رفتارهای اقتصادی اشتباه باعث نارساییهای بودجهای میشود؛ اتفاقی که حالا رخ داده و دولت مجبور شده است مردم را به بورس بفرستد. در هر صورت اقتصاد مانند زنجیر و مرتبط است.
ارسال به دوستان
با افزایش نرخ ابتلا به کرونا در برخی استانها محدودیتهای اجتماعی بیشتر میشود
قرنطینه شهرهای بحرانی
* عضو کمیته کشوری مبارزه با کرونا در گفتوگو با «وطن امروز»: هیچ منطقهای در ایران بیخطر نیست
اسدالله خسروی*: کمتوجهی به فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت نکردن اصول بهداشتی از سوی برخی افراد، تقسیمبندی کرونایی استانهای کشور را بیاثر کرد، چرا که معاون وزیر بهداشت دیروز به صراحت اعلام کرد «اکنون منطقه سبز بیخطر در کشور وجود ندارد».
به گزارش «وطن امروز»، رئیسجمهور هفتم ماه جاری اعلام کرد کشور باید بر مبنای ابتلا و شیوع کرونا به 3 دسته سفید، زرد و قرمز تقسیمبندی شود تا گشایشی برای مشاغل پرریسک ایجاد شود. اما 2 هفته پس از آن استان خوزستان که یکی از مناطق کمخطر محسوب میشد در شرایط فوقالعاده قرار گرفت و آبادان قرنطینه شد. کارشناسان حوزه بهداشت از همان ابتدا به تقسیمبندی کشور به مناطق کرونایی با توجه به ناشناخته بودن رفتار این ویروس خرده گرفتند و تاکید کردند بهترین راهکار برای مقابله با کرونا ماندن در خانه و رعایت اصول بهداشتی و فاصلهگیری اجتماعی است، چرا که بیماری «کووید-19» درمان ندارد. در این باره معاون وزیر بهداشت اعلام کرده استانها و شهرهایی که روند شیوع و بستری آنها افزایشی شود، مراحل سختگیرانه فاصلهگذاری اعمال میشود، اتفاقی که در چند روز اخیر برای خوزستان بویژه آبادان رخ داده و ادارات این استان را تا پایان هفته تعطیل کرده است.
معاون وزارت بهداشت با بیان اینکه با هدف شناسایی افراد مبتلا به کرونا 400 مرکز تست سرپایی کرونا در کل کشور راهاندازی شده است، گفت: اگر در استان و شهرها موارد بستری بالا برود و گسترش پیدا کند. حتما مراحل سختگیرانه در نظر گرفته میشود. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در یک ارتباط زنده تلویزیونی به ارائه گزارشی درباره وضعیت شیوع کرونا در کشور پرداخت و گفت: پس از مرحله توفانی کرونا در کشور 2 اتفاق مهم رخ داد که میتوان مستند درباره آن صحبت کرد. رئیسی گفت: مهمترین اتفاق رعایت کردن مردم بود که اگر این رعایت کردن بهداشت و افزایش سواد سلامت اتفاق نمیافتاد، توفیقی که در حال حاضر به دست آمده به دست نمیآمد. تمام مدلهایی که در سطح دنیا برای مبارزه با این بیماری وجود دارد، متکی به سطح سواد سلامت افراد و همدلی و همکاری اجتماعی است. وی افزود: در کشور ما همکاری خوب مردم در رعایت فاصلهگذاری فیزیکی و رعایت بهداشت فردی باعث شد الگویی که در سطح کشور ما روی داد، قابل توجه باشد و بررسی روند بیماری نشان داد پس از رعایت مردم سیر بیماری نزولی شده است. وی با اشاره به تعطیلی مدارس و دانشگاهها گفت: روزهای بینظیری را در سطح کشور تجربه کردیم به طوری که 13فروردین هیچکدام از مردم بیرون نرفتند و ما نتیجه این اقدام را دیدیم. همچنین با مشارکت مردم غربالگری بینظیری رخ داد و در ظرف یک ماه 78 میلیون نفر غربالگری شدند که در مرحله دوم به مرز 32 میلیون نفر رسیده است. این مرحله بر بیماران زمینهای و افراد آسیبپذیر متمرکز است. همچنین راهاندازی 400 مرکز تست سرپایی باعث شد ورودی بیمارستانهای ما بشدت کاهش پیدا کند. معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: مبتلایانی که در مرحله اولیه شناسایی شدند، اگر پیدا نمیشدند ممکن بود پس از 2 هفته با حال بد به بیمارستان مراجعه کنند. همه این اتفاقات ممکن است برگشتپذیر باشد و اگر مردم بیماری را عادیشده فرض کنند، به سرعت بازمیگردد، لذا نیاز است مردم در کنار مسؤولان به توصیههای بهداشتی توجه کنند تا رفتهرفته اعلام کنیم بیماری به اتمام رسیده است.
وی گفت: در استان خوزستان با مشکلات زیادی مواجهیم و به دلیل شیوع بیماری مجبور به تعطیلی برخی اماکن در شهرها شدیم، این موضوع ممکن است برای سایر شهرها نیز رخ دهد. معاون بهداشت وزیر بهداشت درباره ابتلای کودکان به کرونا و بیماری کاوازاکی اظهار داشت: کاوازاکی بیش از 50 سال است شناخته شده و بیماری جدیدی نیست. این بیماری به کرونا ربطی ندارد. کرونا بیشتر افراد بالای 18 سال را درگیر میکند اما کاوازاکی بیشتر افراد زیر 5 سال را، البته میتواند علائمی مثل کرونا را نشان دهد اما در کرونا درگیری افراد زیر 5 سال خیلی نادر است.
رئیسی درباره وضعیت بوشهر گفت: یکی از جاهایی که خیلی مردم رعایت کردند، این استان بود. الان نیز افراد شناسایی شده قرنطینه خانگی میشوند. بنابراین ویروس در آنجا و جاهای دیگر با هم فرقی نمیکند. وی درباره ادعای آمریکا مبنی بر عدم تحریم دارویی ایران افزود: دروغگویی مسؤولان آمریکا در دنیا رکورد زده است. در شرایطی که همه دنیا درگیر کرونا هستند، اینکه کشوری را تحریم کنند، توجیهی ندارد و ایجاد کانالی برای ارسال دارو واقعیت ندارد. معاون بهداشت وزیر بهداشت یادآور شد: 114 میلیارد دلار آمریکا برای کرونا گذاشته است و در کشور ما یک میلیارد یورو گذاشته شده است و تازه 30 درصد آن به دست ما دارد میرسد. واقعیت این است که لطف خدا و همکاری مردم بزرگترین ثروت کشور در حوزه سلامت است و با این روندی که پیش میرویم، میتوانیم باعث افتخار در دنیا شویم. درباره کانال سوییس نیز تا به حال چیزی به دست ما نرسیده است. وی با بیان اینکه حدود 82 درصد مردم و اصناف در کشور پروتکلها را رعایت کردهاند، افزود: در استانهای مرکزی 92 درصد، در شرق 80 درصد، در غرب 76 درصد، در شمال کشور حدود 77 درصد، در جنوب 67 درصد و در تهران 62 درصد پروتکلها را رعایت کردهاند. معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در بوشهر 94 درصد مردم پروتکلها را رعایت کردهاند، تصریح کرد: در خوزستان و بویژه اهواز 40 درصد مردم پروتکلها را رعایت کردهاند. رئیسی از تشدید نظارت بر نانواییها خبر داد و افزود: اگر در استان و شهرها موارد بستری بالا برود و گسترش پیدا کند، حتما مراحل سختگیرانه در نظر گرفته میشود. وی با اشاره به برنامهها برای احیای شبهای قدر گفت: درباره انجام این موضوع ستاد ملی تصمیم میگیرد اما افراد باید سجاده، مهر و قرآن را با خودشان بیاورند. همچنین اگر فضای مراسم سربسته باشد، باید یکچهارم ظرفیت از آن فضا استفاده کنند.
* زمان برگزاری شبهای قدر 2 ساعت است
معاون بهداشت وزیر بهداشت اضافه کرد: کل زمان انجام مراسم شبهای قدر باید 2 ساعت باشد و ائمه جماعات نیز با نظارت دانشگاههای علوم پزشکی در رعایت پروتکلها همکاری میکنند. همچنین از صداوسیما خواستیم برنامه این شبها را به طور مستقیم از مکانهای خاص پخش کند.
* در کشور منطقه سبز نداریم
وی با بیان اینکه از نظر ما هنوز اپیدمی در سطح کشور وجود دارد، گفت: این ویروس ویروسی نیست که به صورت کلی از بین برود. ما در کشور منطقه سبز، یعنی هیچ خطری وجود نداشته باشد، نداریم. اینکه به ازای هر 100 هزار نفر یک نفر بستری شود منطقه کمخطر، بالای 3 نفر در یکصد هزار نفر منطقه قرمز و بین این دو میزان منطقه زرد است. معاون بهداشت وزیر بهداشت افزود: از تعداد 78 میلیون نفری که غربالگری کردیم یک میلیون نفر پیدا کردیم که یکی از نشانهها را داشتند و از بین اینها 130 هزار نفر را پیدا کردیم که نیاز به توجه بیشتر داشتند. قبل از غربالگری میانگین ورودی بیمارستانها روزانه 1200 بیمار بود و وقتی غربالگری شده و به مرور که تستها بیشتر شد، ورودی بیمارستانها کم شد.
* منطقه بیخطر نداریم
عضو کمیته کشوری مبارزه با کرونا درباره شیوع مجدد این ویروس در برخی شهرها و علل افزایش تعداد مبتلایان، گفت: این روزها به دلیل بیتوجهی خیلیها به رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام فاصلهگذاریهای فیزیکی، متاسفانه شاهد رشد تعداد مبتلایان به کرونا هستیم. ویروس کرونا در نزدیکی همه ماست و از حیث تقسیمبندی کرونایی نیز باید گفت هیچ منطقه سفیدی در کشور وجود ندارد. مینو محرز در گفتوگو با «وطن امروز» تاکید کرد: رعایت اصول بهداشتی و فاصلهگیریهای فیزیکی توسط خیلی از شهروندان باعث کاهش میزان مراجعهکنندگان به بیمارستانها از اواخر فروردین شد اما اکنون 2 هفتهای است که شیوع بیماری «کووید-19» در تهران و خیلی از شهرستانها تشدید شده و باعث نگرانی همه بویژه کادر پزشکی شده است. وی به تصمیم برای بازگشایی مدارس، دانشگاهها و مشاغل پرریسک اشاره کرد و افزود: شکی نیست با بازگشاییها شیوع ویروس کرونا و آمار مرگومیر در کشور افزایش مییابد. عضو کمیته کشوری مبارزه با کرونا با بیان اینکه هیچ منطقهای در ایران از حیث عاری بودن از ویروس کرونا سفید نیست، گفت: کشور هنوز در اپیدمی شیوع این بیماری خطرناک است و اگر مردم به رعایت اصول بهداشتی کمتوجه شوند بیماری دوباره به اوج میرسد. وی خاطرنشان کرد: از آنجایی که ویروس کرونا ویروسی جدید و ناشناخته است و قدرت انتقال بسیار بالایی دارد و از طرفی تاکنون درمانی برای آن کشف نشده است، بنابراین رعایت نکات بهداشتی و فاصلهگیری اجتماعی تنها راهکار جلوگیری از این بیماری کشنده است.
* خبرنگار
***
[ابتلا به کرونا دوباره صعودی شد]
بررسی آخرین آمار کرونا در کشور نشان میدهد روند ابتلا بشدت در حال افزایش است اما آمار مرگومیر کاهش یافته است.
روز گذشته وزارت بهداشت اعلام کرد تعداد قربانیان کرونا در مدت 24 ساعت به 45 نفر رسیده که کمترین میزان در سال جاری محسوب میشود. با این حال همان طور که مقامات استانها اعلام کردهاند روند ابتلا به کرونا صعودی است تا بار دیگر جامعه پزشکی نگران بیتوجهی مردم و مسؤولان به فاصلهگذاری اجتماعی شوند. کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت در این باره گفت: در طول ۲۴ ساعت گذشته ۴۵ بیمار دیگر مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور جان خود را از دست دادند و از زمان شیوع این بیماری در کشور تاکنون ۶۶۸۵ نفر جان باختهاند. جهانپور بیان کرد: بر اساس این گزارشها تاکنون ۸۷ هزار و ۴۲۲ نفر از بیماران مبتلا به «کووید- ۱۹» در کشور بهبود یافته و از بیمارستان ترخیص شدهاند که حدود ۸۰ درصد مبتلایان است. ۲۷۰۳ نفر از این بیماران نیز در وضعیت شدید این بیماری هستند و تحت مراقبت قرار دارند که امیدواریم شفا پیدا کنند. جهانپور افزود: استان خوزستان همچنان در وضعیت قرمز است و استان تهران هم وضعیت خوبی ندارد، بهترین اقدام مثل هفتهها و روزهای گذشته رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است.
ارسال به دوستان
با وجود ابتلای اطرافیان معاون اول ترامپ به کرونا وی در مقابل توصیههای پزشکی مقاومت میکند
امتناع پنس از رفتن به قرنطینه
* مشاور کاخ سفید: نرخ بیکاری در آمریکا به بالای ۲۰ درصد میرود
گروه بینالملل: تعداد مبتلایان به کرونا در دنیا دیروز به 4,196,193 و آمار تلفات هم به 284,033 نفر رسید. تعداد افراد بهبود یافته هم 1,500,181 نفر شد. تا عصر دیروز مبتلایان به 2,411,979 نفر رسیدند که از این تعداد حال 47,035 نفر معادل 2 درصد افراد درگیر وخیم گزارش شده است.
در میان کشورهای دنیا آمریکا با 1,367,963 مبتلا و 80,787 فوتی همچنان درگیرترین کشور دنیا با کروناست. انگلیس هم پرتلفاتترین کشور دنیا بعد از آمریکا محسوب میشود.
* مایک پنس به قرنطینه نمیرود
در آمریکا اندکی بعد از آنکه اعلام شد مشاور مطبوعاتی «مایک پنس» معاون ترامپ به کرونا مبتلا شده است، قرار بر این شد پنس هم به قرنطینه برود و حتی برخی رسانهها خبر قرنطینه شدن وی را نیز منتشر کردند. با این وجود اما شبکه تلویزیونی دویچهوله صبح دیروز گزارش داد معاون رئیسجمهور آمریکا با وجود تایید ابتلای سخنگوی مطبوعاتیاش به کرونا، حاضر نیست قرنطینه شود. شبکه «سیانان» به نقل از دفتر پنس اعلام کرده او در محل کارش در کاخ سفید حاضر خواهد شد. پنس و ترامپ روزانه تست کرونا میدهند و جواب آزمایش آنها تاکنون منفی بوده است.
گفتنی است تاکنون 3 عضو ارشد بخش وزارت بهداشت و درمان آمریکا که به نوعی کارمند پنس محسوب میشوند به ویروس جدید کرونا مبتلا شدهاند و طبق توصیه پزشکان او باید به دلیل تماس با مبتلایان، ایزوله شود. «آنتونی فائوچی» مدیر موسسه ملی آلرژی بیماریهای واگیردار آمریکا، «رابرت ردفیلد» مدیر مرکز پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا و «استفن هن» کمیسر سازمان غذا و داروی آمریکا از جمله کسانی هستند که به دلیل تماس با افراد مبتلا به این ویروس، قرنطینه شدهاند.
همزمان در آمریکا اعلام شد به دنبال ابتلای یک عضو دفتر رئیس کمیته بهداشت، آموزش، کار و بازنشستگی مجلس سنای آمریکا به کرونا و قرنطینه شدن اعضای ارشد کارگروه ویژه کاخ سفید برای مقابله با ویروس کرونا، نشست استماع این کمیته به صورت ویدئوکنفرانس برگزار میشود.
جلسه استماع ویدئوکنفرانس کمیته بهداشت، آموزش، کار و بازنشستگی سنای آمریکا در حالی برگزار خواهد شد که روز یکشنبه خبر قرنطینه شدن 3 عضو ارشد بخش بهداشت و درمان این کشور از جمله آنتونی فائوچی، مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماریهای واگیردار خبرساز شد. فائوچی به همراه دکتر رابرت ردفیلد، مدیر مرکز پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا و دکتر استفن هان، کمیسر سازمان دارو و غذای آمریکا بعد از تماس با فردی مبتلا به کرونا در کاخ سفید به قرنطینه 2 هفتهای رفتند.
* مشاور کاخ سفید: نرخ بیکاری در آمریکا به بالای ۲۰ درصد میرود
یکی از مهمترین تبلیغات ترامپ در ایام پیش از کرونا پایین بودن نرخ بیکاری در این کشور بود که آن هم در ایام کرونا تبدیل به فاجعهای بزرگ برای آمریکاییها شده است. نرخ بیکاری این روزهای آمریکا را با بحران دهه 1920 میلادی مقایسه میکنند. در همین ارتباط «کوین هاسِت» مشاور اقتصادی دولت آمریکا در اظهاراتی گفت: انتظار دارد نرخ بیکاری با تداوم بحران شیوع ویروس کرونا در این کشور به بالای ۲۰ درصد برسد.
در همین ارتباط وزارت کار آمریکا پنجشنبه هفته پیش اعلام کرد در 7 هفته گذشته بالغ بر ۳۳ میلیون سند درخواست دریافت مزایای بیکاری برای نخستین بار را دریافت کرده است که این حاکی از نابودی هر چه بیشتر شغلها در آمریکا در آینده نزدیک است.
* رسانه فرانسوی: آمریکا در مقابله با کرونا کاملا شکست خورده است
درباره شکست پرستیژ آمریکا در دنیا تحلیلهای فراوانی در ایام کرونا منتشر شده است که هر یک از زاویهای به بررسی موضوع پرداختهاند.
در همین ارتباط دیروز رادیو بینالمللی فرانسه در مقالهای تأکید کرد دولت ترامپ واکنشی کند در قبال مهار کرونا داشته و در مقابله با ویروس کرونا کاملا شکست خورده است.
«آن کرپت» خبرنگار رادیو بینالمللی فرانسه در آمریکا در مقالهای با عنوان همزمان با ویروس کرونا، ماشین ابرقدرت اول جهان خراب شده است، ضمن مرور روشهای مقابله دولت ترامپ با ویروس کرونا در روزهای 18 ژانویه تا 8 مه، روند کامل مقابله دولت ترامپ با کرونا را نشان داده است که ابتدا مسأله ویروس کرونا را جدی نگرفته و سپس به دنبال مقصر گشته و اکنون با نادیده گرفتن جدیت شیوع ویروس کرونا در صدد احیای اقتصاد آمریکاست. به نوشته کرپت، ترامپ همواره نگاه تحقیرآمیز نسبت به دانش دارد و وظیفه خود را بر دوش دیگران میاندازد و نمیخواهد مسؤولیت واکنش کندش در قبال شیوع ویروس کرونا را بهعهده گیرد. پاسخ ضعیف و ناکام دولت آمریکا در مقابله با ویروس کرونا بر همگان مشخص است، این در حالی است که مدیریت بدون نظم ترامپ این روند را تشدید کرده است. با وجود آنکه آمریکا پس از اروپا و آسیا با شیوع کرونا روبهرو شد ولی خود را برای مقابله با این ویروس آماده نکرد.
* پکن: آمریکا ۲۴ ادعای دروغ علیه چین داشته است
وزارت خارجه چین با اشاره به دروغسازی بیستوچهارگانه آمریکا با محوریت ویروس کرونا علیه این کشور گفت هیچ مدرکی دال بر ساخته دست بشر بودن این ویروس وجود ندارد.
دولت چین با صدور بیانیهای طولانی، 24 ادعای توهینآمیز برخی مقامات ارشد آمریکایی علیه این کشور درباره شیوع ویروس کرونا را تکذیب و به آن شدیدا اعتراض کرد. در این بیانیه 11 هزار کلمهای، پکن با بیان اینکه برخی گزارشهای رسانهای نشان میدهد اتباع آمریکایی در داخل خاک این کشور حتی پیش از ثبت اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا در ووهان، دچار این بیماری شده بودند، تاکید کرده است هیچ مدرکی مبنی بر تولید این ویروس در آزمایشگاههای چین وجود ندارد. به نوشته رویترز، وزارت خارجه چین همچنین جدول زمانبندی مشخصی را از اینکه چگونه به موقع و به شکلی شفاف اطلاعات درباره شیوع ویروس کرونا در این کشور را در اختیار جهانیان گذاشته، منتشر کرد تا ادعاهای آمریکا مبنی بر کند و با تأخیر بودن واکنش خود را رد کند.
***
[انتقادات شدید از برنامه جانسون برای پایان قرنطینه]
انتظار انگلیسیها برای سخنرانی بوریس جانسون درباره زمان پایان قرنطینه برآورده نشد. بوریس جانسون که با تز مصونیت گلهای سبب شد دوره طلایی مبارزه با کرونا در کشورش از بین برود، حالا با شعار هشیار باش و به سر کار بازگرد، سبب شده است موج جدیدی از انتقادات علیه دولت انگلیس مطرح شود.
بامداد دیروز با گذشت ۶ هفته از اعمال محدودیت در انگلیس در پی شیوع کرونا، بوریس جانسون، نخستین دور کاهش مقررات محدودکننده را اعلام کرد. بنا به گزارش روزنامه انگلیسی میرور، قرار است از روز چهارشنبه (فردا) کاهش محدودیتها اجرایی شود اما این تغییرات فقط در انگلیس اجرایی خواهد شد و تحلیل رسانههای انگلیس این است که همین مسأله جامعه بریتانیا را که جز انگلیس شامل ولز، ایرلند شمالی و اسکاتلند نیز هست، دچار چند دستگی خواهد کرد. همچنین تصمیم جانسون در کم ارزش کردن شعار «در خانه بمان، جانها را نجات بده» و جایگزین کردن شعار «هوشیار باش و به سر کار بازگرد»، مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. برنامه جانسون به طور کلی گیجکننده و فاجعهآمیز توصیف شده است.
در همین ارتباط «کییر استارمر» رهبر حزب کارگر انگلیس گفت: این بیانیه بیشتر از اینکه جوابگو باشد، سوالبرانگیز است و بر اساس آن چشمانداز انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی به سمتهای مختلفی هدایت میشود. به نظر میرسد نخستوزیر به میلیونها نفر از مردم میگوید به سر کار بازگردید بدون آنکه برنامه روشن ایمنی درباره اینکه چطور باید سر کار بروند بدون آنکه از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند، ارائه دهد. «نیکولا استرجن» نخستوزیر اسکاتلند بعد از جلسه کمیته اضطراری دولت بریتانیا هشدار داد این شعار مبهم و غیردقیق میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد.
ارسال به دوستان
فیلم حاتمیکیا برای روستاییان اکران شد
تماشای «خروج» روی تراکتور!
فیلم سینمایی «خروج» اتفاقات جدیدی را در سینمای ایران رقم زده و پس از «سینماماشین» حالا تماشای فیلم روی تراکتور هم به آن اضافه شده است. به گزارش «وطن امروز»، سازندگان فیلم سینمایی «خروج» در ابتکاری تازه اقدام به اکران این اثر در میان اهالی یک روستا کردند. داستان این فیلم که بیستمین ساخته ابراهیم حاتمیکیاست، ماجرای اعتراض اهالی یک روستاست که پس از نادیده گرفتن مشکلاتشان توسط مسؤولان محلی، تصمیم میگیرند با تراکتورهای خود به سمت تهران و خیابان پاستور، محل استقرار ریاست جمهوری حرکت کنند. این فیلم در ایامی که سینماهای کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل بودند، به صورت آنلاین اکران و با استقبال مخاطبان مواجه شد. بر اساس آنچه فارس گزارش کرده، «خروج» در جدیدترین تجربه متفاوت خود، در روستای یوسفرضا واقع در شهرستان پیشوا (ورامین) برای روستاییان به نمایش درآمد. در این اکران ویژه، کشاورزان روستا با ۲۵ تراکتور در یکی از بلوارهای روستا گرد هم آمدند و به تماشای فیلم نشستند. مابقی مردم روستا هم از روی صندلیهای چیده شده کنار تراکتورها، آخرین ساخته ابراهیم حاتمیکیا را تماشا کردند. حاتمیکیا در سخنانی کوتاه گفت: «مایه مباهات و شگفتانگیز است که فیلم را برای شما نمایش بدهیم، چون من این فیلم را برای شماها ساختم و دوست داشتم در جمع روستاییان اکران شود، در فضایی که هیچگاه سینما نداشته است. خروج درباره مشکلاتی است که خارج از پایتخت رخ میدهد و بعد مطالباتی است که طبقه ضربهپذیر جامعه دارد؛ این قصه بارها رخ شداده و این سوژه را فیلم کردم». ارسال به دوستان
دولت ترامپ چگونه با مدیریت بحران خود امنیت ملی این کشور را به خطر انداخته است؟
ویروس کاخ سفید مدیریت کرونا
ثمانه اکوان: ویروس کرونا در طول بیش از 3 ماهی که در آمریکا در حال جولان دادن است، بارها سعی کرده راه خود را به کاخ سفید باز کند. با این حال با گسترش یافتن این ویروس و مهار نشدن آن در داخل خاک آمریکا، هر روز بر احتمال اینکه سرانجام روزنهای باز شده و ویروس بتواند به اتاق بیضی کاخ سفید راه پیدا کند، افزوده میشود. طی چند روز گذشته با گرفتار شدن پیشخدمت شخصی ترامپ، «کیتی میلر» سخنگوی مایک پنس و دستیار شخصی ایوانکا ترامپ به بیماری «کووید-19»، احتمال اینکه کرونا سرانجام راهی برای آلوده کردن کل کاخ سفید پیدا کرده باشد، بالا رفته است. آلودگی کاخ سفید و ساکنان آن به ویروس کرونا البته در مقایسه با آنچه در جامعه آمریکا میگذرد، مسأله چندان عجیبی هم نیست. دولت ترامپ در حالی این روزها مشغول مبارزه با رسانهها و دموکراتها برای باز کردن دوباره ایالتهاست که هر روز نهتنها بر تعداد بیماران و قربانیان کرونا در این کشور افزوده میشود، بلکه پیشبینیهای دولتی درباره میزان قربانیان نیز هر روز دچار تغییر و تحول شده و افزایش عجیبی پیدا میکند. در شرایطی که ترامپ به رسانهها اعلام کرده بود در صورتی که تعداد قربانیان کرونا زیر 100 هزار نفر باشد عملکرد دولت خوب ارزیابی میشود، هم اینک تعداد این افراد به 80 هزار نفر رسیده و کارشناسان اپیدمولوژیست در گفتوگو با «سیانان» بیان کردهاند پیشبینیشان با روند کنونی این است که 137 هزار آمریکایی تا ماه آگوست امسال یعنی میانه تابستان جانشان را به خاطر ابتلا به این بیماری از دست بدهند. اسکان یافتن کرونا در کاخ سفید آن هم در روزهایی که تعداد قربانیان آن هر روز در شهرهای مختلف آمریکا افزایش مییابد، علاوه بر اینکه نشان میدهد پروتکلهای بهداشتی حتی در درون کاخ سفید نیز رعایت نمیشود، بیانگر این است که روایت کاخ سفید از کرونا اساسا دچار خدشه زیادی است. دولت ترامپ که این روزها به فرمانداران ایالتهای مختلف و همچنین رسانهها فشار میآورد که زمینه برای بازگشایی ایالتها را فراهم کنند، حالا با آلوده شدن به ویروس کرونا نشان داده است نهتنها نمیتواند آمریکاییها را از این بیماری در امان نگه دارد، بلکه در ایمن ساختن خود نیز با مشکلات زیادی روبهرو است. البته این تنها ساکنان کاخ سفید نبودهاند که با ویروس کرونا چشم در چشم شدهاند. دکتر آنتونی فائوچی، رئیس مرکز آلرژی و بیماریهای واگیردار و همچنین رابرت ردفیلد مدیر مرکز کنترل بیماریهای آمریکا نیز که در کاخ سفید رفت و آمد داشتهاند به واسطه ارتباط با یکی از مسؤولان کاخ سفید که حالا آزمایش کرونای او مثبت شده، خود به قرنطینه 2 هفتهای رفتهاند. دکتر فائوچی که با مانع ترامپ برای رفتن به کنگره و شرکت در جلسه استماع مجلس سنای آمریکا روبهرو شده بود حالا فرصتی پیدا کرده است تا به صورت تماس تصویری در جلسه استماع شرکت کند و به سؤالات نمایندگان کنگره درباره عملکرد دولت درباره مقابله با ویروس کرونا پاسخ دهد. در این میان خبرگزاریها روز گذشته از احتمال قرنطینه شدن مایک پنس، معاون ترامپ نیز خبر دادهاند. او که تمام تعطیلات آخر هفته را در خانه مانده و ملاقاتهایش را نیز لغو کرده بود، روز گذشته خبر داد قصد ندارد در قرنطینه بماند و مطمئنا سری به کاخ سفید خواهد زد اما رسانهها خبر دادهاند با این وجود تعداد ملاقاتها و جلسات مایک پنس بشدت کاهش یافته است. او همچنین از روز جمعه که سفری به آیووا داشته، در کاخ سفید دیده نشده و غیبت او به نحوی بود که در جلسه دیدار ترامپ با فرماندهان نظامی که روز شنبه برگزار شد نیز حضور پیدا نکرد. به گزارش «سیانبیسی»، کارمندان دیگری در کاخ سفید که حالا به قرنطینه رفتهاند عبارتند از استفن میلر همسر کیتی میلر که دستیار شخصی ترامپ است و تست کرونای همسرش کیتی میلر مثبت اعلام شده است، استفن هان، مدیر مرکز غذا و داروی آمریکا و تعدادی از اعضای گارد حفاظت رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید که با مسؤولان کرونا گرفته کاخ در ارتباط نزدیک بودهاند.
با وجود اینکه مایک پنس با اعلام بازگشتش به کاخ سفید سعی دارد شرایط را در واشنگتن و کاخ سفید عادی جلوه دهد اما رسانهها بیشتر از اینکه نگران جان ترامپ یا معاون او یا هر کدام از دستیارانش در کاخ سفید باشند، از این مسأله نگرانی دارند که شیوع کرونا در کاخ سفید، نشان میدهد اصولا نمیتوان به چنین دولتی اعتمادی برای مدیریت بحران داشت. به گزارش سیانان، سؤال اصلی برای افکار عمومی آمریکا این است: «اگر آدمهای اطراف ترامپ در کاخ سفید که بالاترین میزان امنیت و حفاظت را دارند، در برابر ویروس ایمن نیستند، چطور امکان دارد باقی مردم از چند روز آینده به صورت عادی به سر کارهایشان بروند و انتظار نداشته باشند به بیماری مبتلا شوند و بمیرند؟»
مبتلا شدن کارمندان کاخ سفید به بیماری «کووید-19» آنطور که تحلیلگران «سیانان» بیان کردهاند، تهدیدی مستقیم برای روایت دولت درباره امنیت مردم آمریکاست. این مسأله البته زمانی به تهدید علیه امنیت آمریکا تبدیل میشود که بدانیم هفته گذشته کاخ سفید دستورالعمل بازگشایی کشور را که مرکز مبارزه با بیماریهای همهگیر این کشور تهیه کرده بود رد کرده و آن را «بیش از حد تجویزی» دانسته بود؛ تجویزی که میتواند به پروسه بازگشایی آمریکا لطمه وارد کند!
به نظر میرسد دغدغه این روزهای افکار عمومی و رسانههای آمریکایی بیشتر از اینکه مسأله سلامتی رئیسجمهور یا معاون او باشد، مسأله چگونگی گریز از بحرانهای ایجاد شده در پروسه مدیریت بحران کاخ سفید در ماجرای کرونا باشد! شاید بیمار شدن دستیاران و کارمندان دولت به آنها یادآوری کرده است که شاید جولان کرونا در کاخ سفید بهترین راه برای این باشد که به ترامپ نشان داده شود آمریکا توان بازگشایی کشور، پر شدن دوباره بیمارستانها و حفر شدن قبرهای دسته جمعی در ایالتهای مختلف را ندارد. یادآوری این نکته که مهمترین تهدید برای امنیت ملی آمریکا در حال حاضر کاخ سفید و نحوه مدیریت او است نه کرونا!
ارسال به دوستان
«وطنامروز» دلایل دولت برای محدود کردن معاملات در روش مستقیم را بررسی میکند
هراس دولت از سیلاب سهام عدالت
رونق چشمگیر بورس در ماههای اخیر باعث انتقال نقدینگی از حسابهای بلندمدت به حسابهای جاری و افزایش سهم پول در ترکیب نقدینگی شده و به همین خاطر زمینه لازم را برای جهش تورم فراهم کرده است. از همین رو نگرانی دولت بابت فروش یکجای بخش زیادی از سهام عدالت بلافاصله پس از آزادسازی کامل این سهام قابل درک است.
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران روز گذشته ضمن ارائه توضیحاتی درباره گلایه سهامداران بورس نسبت به بروز اختلال در فرآیند معاملات بازار سرمایه، توضیحاتی درباره وضعیت سهام عدالت ارائه و توصیههایی به مشمولان این سهام کرد.
مدیرعامل فرابورس ایران اظهار داشت: خوشبختانه استقبال مردم از بازار سرمایه جزو اهداف بورس در سالهای متمادی بود که این روزها محقق شده است. دلایل مختلفی نیز برای آن وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. در این میان حضور مردم میتواند این روزها باعث جهش تولید شود، البته باید به صورت آگاهانه صورت بگیرد. خطاب به مردم عرض میکنیم که هنگام ورود پرتفویی تحت تاثیر مشورتهای رسمی و کارشناسی چیده شود.
وی افزود: طبیعی است مبالغی که وارد بازار بورس میشود نباید روی تکسهم سرمایهگذاری شود و به قول معروف نباید تمام تخم مرغها را در یک سبد سرمایهگذاری کرد. از اینکه کل دارایی را در یک سهم سرمایهگذاری کنیم بپرهیزیم. تعدادی از افراد تازهوارد در بورس را داریم که تنها روی یک سهم سرمایهگذاری میکنند که اکیدا این موضوع را منع میکنیم. تصمیمات هوشمندانه منجر به رشد بیشتر در بازارهای سهام میشود.
هامونی اضافه کرد: حاکمیت به فکر افزایش اعتماد مردم به بازار بورس با عرضههای جدید و افزایش سهام شناور شرکتهای حاضر در بازار سرمایه است. عرضههای اولیه فرآیندهای چندماهه است و بنا داریم عرضههای اولیه ادامهدار باشد.
* دلیل اختلال در سامانه کارگزاریها مشخص شد
وی افزود: سامانههای معاملاتی و فرآیندهای آیتی این روزها با حضور بیسابقه تحت تاثیر قرار گرفته است و با اختلالهای مختلفی همراه میشود که در دنیا هم این موضوع عادی است. کارگزاریها و شرکت سپردهگذاری مرکزی در پی این هستند که بتوانند احراز هویتها را با دستور وزیر امور اقتصادی و دارایی به صورت غیرحضوری انجام دهند.
مدیرعامل فرابورس ایران گفت: در حال بهروزرسانی و ارتقای سامانههای موجود هستیم تا در روزهای آینده بسیاری از فرآیندها به صورت غیرحضوری انجام شود و صفهای حضوری کاهش یابد. این سامانه در اختیار ۱۰ شرکت OMS (شرکتهای فناوری اطلاعاتی که نرمافزار مدیریت نیازهای مشتریان را در اختیار دارند) است که به درخواست مخاطبان رسیدگی میکنند و در نتیجه انحصاری در این بین وجود ندارد. این شرکتها خودشان به بورس مراجعه و مجوز دریافت میکنند. طی ماههای گذشته تعداد این شرکتهای OMS از ۸ به ۱۰ شرکت رسید.
این مقام مسؤول در پاسخ به این سوال که چرا تعداد کارگزاریها افزایش نمییابد؟ ابراز کرد: ۱۰۸ کارگزاری در بازار سرمایه داریم که عضو بورس تهران هستند ولی جالب است بدانید که به لحاظ تعداد در دنیا بیشترین کارگزاریها را داریم. حتی بزرگترین بورسهای دنیا هم این تعداد کارگزاری را ندارند. در دنیا به کارگزاریها به چشم بانکهای رسمی کشور نگاه میشود.
وی افزود: مردم این روزها توقع افزایش تعداد کارگزاریها را دارند که معتقدم باید اتفاقا تعداد کارگزاریها کمتر اما کیفیت آنها بیشتر شود. پیشنهاد کردیم که نهادهای مالی و کارگزاریها را هم در بازار سرمایه وارد کنیم. سرمایهگذارانی که فکر میکنند این صنعت پرسود است، به جای دریافت مجوز جدید نسبت به خرید سهام این کارگزاریها اقدام کنند.
هامونی در ادامه گفت: میزان عرضههای اولیه در فرابورس و بورس تهران به میزان ریالی و مبلغ در ابتدای سال حتی با شرایط کرونایی، به اندازه کل عرضههای سال ۹۸ بوده است. به لحاظ تعداد نیز برنامه داریم تا پایان سال ۹۹ بیش از ۴۰ عرضه اولیه داشته باشیم.
* هنوز محل معاملات سهام عدالت مشخص نشده است
مدیرعامل فرابورس ایران بیان کرد: هنوز محل معاملات سهام عدالت مشخص نشده است اما طبق حکم مقام معظم رهبری ۳ نوع روش برای حضور دارندگان این سهام در بورس مشخص شده است. وی افزود: مردم در ۴۹ شرکت عضو هستند که ۳۶ شرکت آن در بورس و فرابورس حاضرند. یکسری از شرکتها در فرابورس و مابقی در بورس تهران پذیرفته شدهاند. هامونی تاکید کرد: تعدادی که در بورس پذیرفته شدهاند تنها در آن محل میتوانند معامله شوند و آنهایی که در فرابورس حاضرند هم به همین روش تنها در فرابورس قابل معامله هستند. در روشهای دوم و سوم که روش غیرمستقیم هستند، شرکتهایی که در بورس پذیرفته نشدهاند، مثل برخی پتروشیمیها و شهرکهای صنعتی در قالب شرکتهای سرمایهگذاری منطقهای یا ETFها با تصمیمگیری شورای عالی بورس معامله میشوند.
* مردم سهامداری کنند و سهام عدالتشان را نفروشند
وی در ادامه اعلام کرد: مشمولان باید طبق روند اعلام شده در سامانه برای سهام عدالت تصمیم بگیرند. افرادی که قصد معامله دارند میتوانند به روش مستقیم وارد شوند. توصیه کارشناسان این است که طعم سهامداری را بچشند و اقدام به فروش نکنند، حضور در بازار سرمایه این اجازه را به مردم میدهد که در سیستم مدیریتی سهیم باشند.
* تقلای دولت برای ممانعت از فروش سریع سهام عدالت در بازار بورس
مدیرعامل فرابورس ایران اولین مقامی نیست که مشمولان سهام عدالت را به «نفروختن سهام عدالت» دعوت میکند. پیش از این هم بسیاری از مسؤولان دیگر از قوای مختلف بویژه مسؤولان دولتی، همین توصیه را برای مشمولان سهام عدالت تجویز کردند. به طور مثال چندی پیش علیرضا صالح، معاون وزیر اقتصاد و رئیسکل سازمان خصوصیسازی با بیان اینکه شرکتهای سبد سهام عدالت جزو ۵۰ شرکت بالای بورس و اوراق بهادار محسوب میشوند، گفت: این شرکتها جزو بهترین سهام محسوب میشوند، بنابراین به مردم توصیه میشود براحتی این سهام را از دست ندهند. همچنین حسن قالیبافاصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: مصر هستیم مردم به صورت مستقیم در شرکتهای سرمایهپذیر سهامدار باشند. وی همچنین گفت: مردم در فروش سهام عدالت عجله نکنند و بدانند که نگهداری این سهام منافعش بیشتر از واگذاری آن خواهد بود. علاوه بر اینها، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی هم چندی پیش و در حاشیه جلسه هیأت دولت گفت: من به عنوان وزیر اقتصاد و یک کارشناس توصیهام این است که مردم این سهام را خودشان مدیریت کنند و از فروش فوری و شتابزده خودداری کنند. توصیه به «نفروختن سهام عدالت» هرچند بیشتر از مسؤولان دولتی شنیده میشود اما در میان دیگر مسؤولان کشور هم افرادی بودند که این توصیه را به مشمولان سهام عدالت میکردند.
***
[راز اصرار دولت به نفروختن سهام عدالت چیست؟]
نگاهی به وضعیت فعلی اقتصاد ایران و معیشت مردم، دلیل اصرار دولت به مشمولان سهام عدالت برای نفروختن سهام را عیان میکند. از یک سو مردم طی سالهای اخیر تقریبا هیچ اقدام موثری از سوی دولت برای بهبود معیشت خود ندیده و بشدت در تنگنای معیشتی قرار گرفتهاند و از سوی دیگر آزادسازی سهام عدالت که طبق آخرین اظهارات مسؤولان ارزش آن برای هر نفر به 15 میلیون تومان رسیده است، میتواند گشایش عظیمی در معیشت مردم ایجاد کند. چنین شرایطی که معیشت بسیاری از مردم در اضطرار قرار گرفته، احتمال فروش آنی بخش بزرگی از سهام عدالت را تقویت میکند.
دغدغهای که بسیاری از کارشناسان و مسؤولان نسبت به فروش ناگهانی سهام عدالت مطرح میکنند، سوءاستفاده عدهای از بیتجربگی سهامداران عدالت و خرید سهام از مالکان سهام عدالت به قیمتی ناچیز است؛ موضوعی که البته بسیاری هم بر آن باور دارند، چرا که شرکتهای درون سبد سهام عدالت، جزو بهترین شرکتهای ایران هستند و در چنین شرایطی احتمال سوءاستفاده عدهای فرصتطلب برای خرید این سهام از صاحبان آن به پایینترین قیمت ممکن کاملا وجود دارد. اما مسأله «فروش ناگهانی سهام عدالت» تنها به این موضوع ختم نمیشود. عرضه ناگهانی حجم عظیمی از سهام عدالت در بازار سرمایه میتواند قیمت این سهام ارزشمند را بشدت کاهش دهد. این کاهش ارزش سهام عدالت میتواند منجر به بروز رفتار هیجانی سایر سهامداران و تشکیل صف فروش در بسیاری از سهامهای دیگر شود. در صورت بروز چنین رخدادی، بازار سرمایه شاهد بزرگترین سقوط خود خواهد بود. این اتفاق علاوه بر تبعات اجتماعی و حتی امنیتی، از منظر سیاسی هم کابوس هولناکی برای دولت به شمار میرود. وقوع چنین رخدادی میتواند تنها اتفاق مثبت اقتصادی در دوران 8 ساله دولت تدبیر یعنی رشد جهشی بورس را بر باد دهد. در صورت بروز رفتار هیجانی از سوی سهامداران تازهکار و خروج سرمایه آنها از بورس، حجم عظیمی پول وارد بازارهای مختلف شده و کشور را در معرض ابرتورم قرار میدهد. در واقع رونق چشمگیر بورس در ماههای اخیر باعث انتقال نقدینگی از حسابهای بلندمدت به حسابهای جاری و افزایش سهم پول در ترکیب نقدینگی شده و به همین خاطر زمینه لازم را برای جهش تورم فراهم کرده است. از همین رو نگرانی دولت بابت فروش یکجای بخش زیادی از سهام عدالت بلافاصله پس از آزادسازی کامل این سهام قابل درک است.
ارسال به دوستان
رئیس قوهقضائیه درباره نقش سازوکارهای ناسالم در بروز دلالی و اخلالگری گفت
تأکید بر اصلاح ساز و کارها
رئیس قوهقضائیه بر این نکته که مبارزه با قاچاق کالا امروز هموغم همه دستگاهها در کشور باشد تاکید کرد. به گزارش مرکز رسانه قوهقضائیه، آیتالله سیدابراهیم رئیسی در جلسه مسؤولان عالی قضایی گفت: مساله مبارزه با قاچاق کالا به برنامهریزی جدی نیازمند است که دیگر قاچاق برای قاچاقچی صرف نکند و دنبال قاچاق کالا نرود و این امر نیاز به تصمیمگیریها و تصمیمسازیهای پولی و بانکی و اقتصادی دارد که تاثیر خودش را در رابطه با قاچاق کالا بگذارد. مبارزه با قاچاق کالا امروز باید هموغم همه دستگاهها در کشور باشد. آیتالله رئیسی افزود: آقایان گاهی در سخنانشان در رسانهها میگویند باید با دلالانی که نظام تولید و نظام بازار را مختل میکنند برخورد شود و مردم هم میبینند دستگاه قضایی قاطعانه با اخلالگران نظام تولید و توزیع و نظام ارزی و پولی و بانکی برخورد میکند، اما این برخوردها اصلاحکننده نظامات نیست. رئیس قوهقضائیه بر همین اساس خاطرنشان کرد تا دولت اقدام به اصلاح برخی سازوکارهای اجرایی نکند، از درون نظامهای مالی و بانکی و ارز و طلا و همچنین نظام تولید و توزیع، افراد دلال و اخلالگر بیرون میآید. ارسال به دوستان
روحانی در اقدامی ناگهانی رضا رحمانی را برکنار کرد؛ رحمانی با انتشار نامهای فاش کرد از سوی محمود واعظی مورد تهدید قرار گرفته بود
عزل گازانبری وزیر صمت
گروه اقتصادی: در روزهایی که هر ساعت بر قیمت خودرو اضافه میشود و هجمههای فراوانی به وزارت صمت به دلیل ناتوانی در مدیریت بازار به وجود آمده است، رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت توسط رئیسجمهور برکنار و حسین مدرسخیابانی که تمام فعالیتهای وی در زمینه تجارت و بازرگانی بوده، به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب شد. دقایقی پس از انتشار این خبر، رحمانی از نامه خود به حسن روحانی رونمایی کرد و از پشت پرده این عزل سخن گفت.
وی دلیل عزل خود را لابی نکردن با نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای قانع کردن آنها جهت ایجاد وزارت بازرگانی اعلام کرد. حالا باید منتظر بود تا واکنش رئیسجمهور را به این سخن وزیر پیشین دید.
به گزارش «وطن امروز»، رئیسجمهور با صدور حکمی حسین مدرسخیابانی را به عنوان سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب کرد، با وجود اینکه در این حکم نامی از رضا رحمانی، وزیر صمت برده نشده اما با توجه به این دستور میتوان گفت حسن روحانی وی را عزل کرده است.
در متن حکم خیابانی آمده است: «بر اساس اصل 135 قانون اساسی و با عنایت به مراتب تعهد و سوابق مدیریتی ارزشمندتان در حوزه صنعت و بازرگانی، به موجب این حکم جنابعالی را به سرپرستی «وزارت صنعت، معدن و تجارت» منصوب مینمایم. انتظار دارد نظر به ضرورت توجه ویژه به جهش تولید که در شرایط تحریمهای ظالمانه موجب ارتقای اقتدار و عزت ملی خواهد بود، ضمن افزایش هماهنگی درونسازمانی و تعامل مؤثر با دستگاههای ذیربط اعم از بخش دولتی و غیردولتی، با صرف تمام توان و وقت و نیز با بهرهگیری از ظرفیت مجموعه همکاران و آرای صاحبنظران، نسبت به مدیریت بازار و تأمین کالاهای اساسی، ساماندهی قیمت خودرو، رفع موانع تولید و تعمیق ساخت داخل، کمک به توسعه صادرات غیرنفتی و بهبود فضای کسب و کار اقدام نمایید».
دقایقی از انتشار خبر انتصاب خیابانی به سرپرستی وزارت صمت نگذشته بود که رحمانی با انتشار نامهای شوک بزرگی به دولت وارد کرد! وی در نامه انتقادی خود به حسن روحانی از فشار محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور برای لابی با نمایندگان خبر داد و نوشت: حتما مستحضرید در تاریخ 17/2/1399 واعظی با اینجانب تماس گرفته و تهدید کردند در صورت رأی نیاوردن طرح تشکیل وزارت بازرگانی در مجلس شورای اسلامی، شما برکنار خواهید شد و لازم است در این فرصت با لابی، نمایندگان بویژه نمایندگان آذریزبان را قانع کرده و برای این طرح رای بگیرید. بنده هم عرض کردم مجلس که زیر نظر بنده نیست و بنده مشکلی با موضوع ندارم. امروز 22/2/1399 که اینجانب در جلسه توسعه صادرات دفتر معاون اول حضور داشتم، مجددا واعظی تماس گرفت و اعلام کرد استعفا بدهم. به استحضار میرسانم اینجانب حجت شرعی برای استعفا نمیبینم و کماکان مثل ۱9 ماه و سالیان گذشته با تمام توان آماده خدمتگزاری بوده و بویژه در شرایط سخت کشور و تجربیات گرانبهایی که اندوختهام، کماکان آماده فداکاری و خدمتگزاری شبانهروزی به مردم عزیزمان هستم. از اینکه در دوره 19 ماهه مسؤولیت اینجانب بهرغم برنامهریزیهای دشمنان نظام و انقلاب برای تعطیلی تولید کشور، به مدد الهی و تلاش شبانهروزی همکاران صدیقم، نسبت به حفظ، افزایش و رونق تولید و تأمین کالاهای اساسی و مایحتاج عمومی کشور بویژه عبور از تحریمها و حوادث مختلف و علیالخصوص بحران کرونا که مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است،[اقدام شده] به خود میبالم و در تعجبم که چرا بهرغم حصول نتایج درخشان و قابل افتخار باید اینگونه بنا به انگیزههای سیاسی تحت فشار قرار گیرم. در هر حال هر تصمیمی گرفته شود برای اینجانب محترم است و کماکان خود را خدمتگزار کوچک و عاشق ملت بزرگ ایران و سرباز ولایت میدانم.
احمد امیرآبادیفراهانی، نماینده شهر قم هم در توئیتی نوشت: «آقای روحانی به خاطر مشکلات مردم یا قیمت خودرو آقای رحمانی را برکنار نکرد. چهارشنبه به رحمانی ابلاغ شد اگر مجلس به وزارت بازرگانی (بخوانید وزارت واردات و رانتخواری) رای ندهد، باید استعفا دهید. وزیر هم استعفا را نپذیرفته و برکنار شد. علی برکت الله».
* تولید یا بازرگانی؟
تغییر وزیر صمت را میتوان مساوی تغییر رویکرد دولت نسبت به این وزارتخانه قلمداد کرد. اساسا رحمانی یک شخصیت صنعتی بود و خیابانی شخصیتی بازرگانی دارد، رزومه این دو هم بر این مهم صحه میگذارد. رضا رحمانی وزیر مخلوع وزارت صنعت پیشتر ریاست کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت و در فاصله سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تولید بود. در عین حال حسین مدرسخیابانی حدود ۱۷ سال در وزارت بازرگانی در مسؤولیتهایی چون قائممقام معاونت بازرگانی داخلی، مدیرکل برنامهریزی وزارت بازرگانی، مدیر کل تامین و توزیع کالا، مدیر کل دفتر تنظیم بازار و عضو هیات مدیره شرکت بازرگانی دولتی ایران مشغول به کار بوده است. به نظر میرسد با توجه به شرایط خاص کشور و نیاز به کالاهای اساسی و اولویت تنظیم بازار، دولت ترجیح داده است به جای تولید به سمت بازرگانی و تامین کالاها از هر طریق ممکن برود.
* ارز جهانگیری و رحمانی
رضا رحمانی 7 ماه پس از طراحی ارز 4200 تومانی یا به اصطلاح رسانهها ارز جهانگیری به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت. در این برهه زمانی هنوز مشکلات این ارز عیان نشده بود و وزارت صمت برای کالاهای مشخص شده در شورای اقتصادی دولت، ارز دولتی پرداخت میکرد. پس از مدتی با عیان شدن رانتی بودن چنین سیاستی و در کنار آن انتشار جزئیاتی از فسادهای رخ داده در این زمینه بیشتر هجمهها معطوف به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور بود. وی برای فرار از این نقدها پیکان اتهامات را به سمت وزیر صمت گرفت و در غائله وارد نشدن کاغذ با وجود تخصیص ارز دولتی گفت بهتر است وزارت صنعت وقت بگذارد و مدیران مناسبی منصوب کند. به عقیده معاون اول به دلیل نارساییهایی که وزارت صمت در ثبت سفارش کالاهای وارداتی داشته، ارز 4200 تومانی به اهداف خود نرسیده است. در همان روزها با وجود اینکه چند ماهی بیشتر از انتصاب رحمانی نگذشته بود، شائبههایی از عزل وی مطرح شد. جهانگیری بعدتر در غائله اختلاف بین وزارت بهداشت و صمت هم از وزارت بهداشت حمایت کرد تا عمق اختلاف خود با رحمانی را نشان دهد.
ارسال به دوستان
به دنبال بروز حادثه برای شناور کنارک در دریای عمان 19 نفر از دریادلان نیروی دریایی ارتش به شهادت رسیدند
عروج دریادلان ارتش
گروه سیاسی: روز یکشنبه یکی از ناوچههای نیروی دریایی ارتش دچار سانحه شد که در نتیجه آن 19 نفر از سپیدپوشان نیروی دریایی ارتش به شهادت رسیدند.
به گزارش «وطن امروز»، یکشنبهشب بود که زمزمههایی از بروز حادثه برای یکی از ناوچههای ارتش در آبهای جنوب کشور به گوش رسید. ساعاتی بعد روابط عمومی ارتش با صدور اطلاعیهای اصل خبر را تایید و جزئیات بیشتر را موکول به بررسیهای بیشتر کرد. در اطلاعیه دوم ارتش، جزئیات بیشتری از این حادثه به اطلاع عموم رسید. در این اطلاعیه عنوان شد که حین انجام تمرین دریایی توسط تعدادی از شناورهای نیروی دریایی ارتش در آبهای جاسک و چابهار، شناور پشتیبانی سبک کنارک دچار حادثه شد و 19 تن از دریادلان نیروی دریایی به فیض شهادت نائل آمدند. در اطلاعیه دوم ارتش تاکید شده است که پس از این حادثه تیمهای امداد و نجات دریایی در فاصلهای کوتاه در محل حضور یافته و مجروحان و شهدا را از شناور تخلیه و به مراکز درمانی منتقل کردند و نیروهای مستقر در شناور مذکور رشادت مثالزدنی در نجات جان همرزمان خود نشان دادند.
روابط عمومی ارتش در این اطلاعیه از مجروحیت 15 نفر از پرسنل شناور کنارک نیز خبر داد و خاطرنشان کرد که این مجروحان در وضعیت مناسبی به سر میبرند. بر اساس این گزارش، شناور حادثهدیده کنارک طی عملیاتی برای بررسیهای فنی به محل اسکله دریایی منطقه منتقل شده است. لازم به ذکر است شناور «کنارک» با شماره بدنه 1403، یکی از چند شناور کلاس «هندیجان» در نیروی دریایی است که وظیفه اصلی لجستیک و پشتیبانی را بهعهده دارند.
شناورهای این کلاس، ساخت کارخانه کشتیسازی damen هلند هستند که با شناسه MIG-S-4700-SC شناخته میشوند.
شناورهای کلاس هندیجان (ازجمله شناور سانحهدیده کنارک) دارای 47 متر طول و 5/8 متر عرض هستند و آبخور آنها نیز 2/9 متر است.
این شناورها با قابلیت حمل و جابهجایی 460 تن بار، میتوانند نقش یک شناور تدارکاتی سبک یا نیروبر بهتعداد بیشتر از 100 نفر و در عین حال با سرعت بالا را ایفا کنند.
مینریزی و حمل آب با ظرفیت 40 تن و پذیرش بار تا سقف 40 تن فقط روی عرشه نیز از دیگر تواناییهای این شناور است.
اگر چه این شناورها همانطور که گفته شد، وظیفه اصلی پشتیبانی را به عهده دارند ولی برخی از آنها (از جمله کنارک) در سالهای اخیر به تسلیحات مختلف نظیر موشکهای کروز نور نیز مجهز شدند و در کنار وظیفه اصلی خود، میتوانند در نقش یک شناور گشتی نیز ظاهر شوند.
از دیگر تسلیحات نصبشده روی این شناورها میتوان به یک قبضه توپ 20میلیمتری اورلیکن نیز اشاره کرد. البته روی برخی از این شناورهای کلاس هندیجان، به جای موشک کروز، لانچرهای پهپاد نصب شده است که به آنها در مأموریتهای شناسایی کمک شایانی میکند.
همچنین باید خاطرنشان کرد شناور کنارک 16 مهر 97 با حضور فرمانده نیروی دریایی ارتش به ناوگان منطقه سوم نبوت نداجا در کنارک ملحق شده بود. این شناور سال 1988ساخته شده است.
* تسلیت مقامات کشوری و لشکری
در پی شهادت جمعی از پرسنل جوان و فداکار نیروی دریایی ارتش، مسؤولان و مقامات مختلف کشور با پیامهای خود این حادثه را تسلیت گفتند. سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی به امیر سرلشکر موسوی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی، شهادت جمعی از دریادلان نیروی دریایی ارتش در تمرین دریایی در آبهای دریای عمان را تسلیت گفت. به گزارش ایسنا، در بخشی از متن پیام رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمده است:
شهادت تعدادی از افسران و کارکنان خدوم و شجاع نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تمرین یگانی در آبهای دریای عمان را محضر مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا مدظلهالعالی و خانواده معظم شهدا و آحاد فرماندهان و رزمندگان غیور آجا تبریک و تسلیت عرض مینمایم. ضمن آرزوی سلامتی و تندرستی مجروحان این حادثه؛ از درگاه حضرت کبریایی برای شهدای گرانقدر علو درجات و همجواری با شهیدان کربلا و برای آن برادر عزیز و آحاد همرزمان و همچنین خانوادههای ارجمند و بازماندگان معزز، صبر جمیل و اجر جزیل طلب میکنم.
امیر موسوی، فرمانده کل ارتش نیز در پیام خود با بیان اینکه «پوشیدن خلعت شهادت آرزوی رزمندگان مومنی است که صادقانه و جان برکف، زندگی خود را وقف دفاع از آرمانها و حدود و ثغور کشور نمودهاند»، اظهار داشت: وصول به این مطلوب اگر چه برای شهیدان شیرین و گواراست، برای بازماندگان تلخ و جانکاه است و فراق آنها جز به لطف خداوند رحمان و رحیم جبران نمیشود. امیر موسوی در پایان نیز شهادت رزمندگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را محضر فرمانده معظم کل قوا مدظله العالی و خانوادههای معظم شهدا تبریک و تسلیت گفت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی از دیگر مسؤولانی بود که طی پیامی شهادت جمعی از پرسنل نیروی دریایی ارتش را تسلیت گفت. علی شمخانی در پیام خود نوشت: مرد جهاد و مقاومت که باشی، گام بعدی سلوکت همیشه پرواز است. آب و خاک و آسمان این سرزمین پرافتخار به پشتوانه مردانگی و ایثار سربازان جان برکفی که پاداشی جز شهادت زیبنده مجاهدت بیمثالشان نیست همواره امن و آرام است. در برابر عظمتشان سر تعظیم فرود میآوریم و بر روح بلند و آسمانیشان درود میفرستیم.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز در پی بروز این حادثه برای شهدای ناوچه کنارک دلنوشتهای نوشت. در بخشی از دلنوشته محمدجواد ظریف آمده است: پیش از سحر، از وقوع حادثه دردناک برای ناوچه کنارک و شهادت و جراحت جمعی از دریادلان ارتشی مدافع امنیت دریایی ایران عزیزمان مطلع شدم که عمیقا قلبم را به درد آورد. نمیدانم چه بگویم که حق مطلب را ادا کنم. ما همه مدیون این عزیزان که از جان خود برای امنیت و آسایش ما میگذرند، هستیم. این رخداد تلخ و متاثرکننده را خاضعانه خدمت فرماندهی معظم کل قوا، خانوادههای داغدار، مردم بزرگ ایران و برادران و خواهران ارتشیام تسلیت عرض میکنم. انشاءالله خداوند به رحمت ماه مبارک رمضان، این شهدا را میهمان سفره حضرت علی(ع) نماید.
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز در پیامی شهادت تعدادی از دریادلان نیروی دریایی ارتش در حادثه ناو کنارک را تبریک و تسلیت گفت. در بخشی از این پیام آمده است: شهادت جمعی از دریادلان ارتش همیشه قهرمان جمهوری اسلامی ایران در آبهای دریای عمان را محضر فرمانده معظم کل قوا مدظلهالعالی، مردم ایران اسلامی، آحاد فرماندهان و کارکان آجا، خانواده مکرم شهیدان و بازماندگان این حادثه تبریک و تسلیت عرض میکنیم. از درگاه خداوند بزرگ برای آن عزیزان که اینک در جوار رحمت پروردگار آرام گرفتهاند، علو درجات و برای خانواده معظم آنها صبر و اجر مسألت داریم».
امیردریادار سیاری، معاون هماهنگکننده ارتش نیز به مناسبت شهادت جمعی از دریانوردان ارتش پیامی صادر کرد. در بخشی از این پیام آمده است: بدون شک شهادت در راه حراست از کشوری که با خون پاک هزاران شهید آبیاری شده و دورانهای پرافتخاری را از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون سپری کرده، امری مقدس و از افتخارات فرزندان ملت در ارتش جمهوری اسلامی ایران است که این بار سربازان سپیدپوش ملت در نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران به آن مفتخر شده و برگی زرین از اقتدار و سربلندی را برای ارتش جمهوری اسلامی ایران به ارمغان آوردند. اینجانب شهادت تعدادی از همرزمان دریادل نیروی دریایی راهبردی را محضر فرماندهی معظم کل قوا مدظلهالعالی، ملت قدرشناس ایران اسلامی و خانواده محترم این عزیزان، فرماندهی و کارکنان خدوم و ایثارگر نیروی دریایی، تبریک و تسلیت عرض نموده و از خداوند منان علو درجات همرزمان شهیدمان را مسألت دارم.
* اسامی شهدای ناوچه کنارک
ساعاتی بعد از اعلام خبر شهادت 19 تن از پرسنل نیروی دریایی ارتش در آبهای جاسک و چابهار، روابط عمومی ارتش اسامی این شهدا را به شرح زیر اعلام کرد:
۱- شهید ناوبان دوم الکترونیک جعفر کوهی
۲- شهید ناوبان دوم عرشه اسماعیل پورخسرو
۳- شهید ناوبان دوم مکانیک مصطفی پویانفر
۴- شهید ناوبان سوم برق مهدی رازی
۵- شهید استوار عرشه حسین سپهریاهرمی
۶- شهید ناو استوار عرشه عادل قاسمزاده
۷- شهید ناو استوار دوم برق سیدمنصور موسوینژاد
۸- شهید ناو استوار دوم مکانیک سعید یاراحمدی
۹- شهید ناو استوار دوم عرشه سیدحامد جعفری
۱۰- شهید مهناوی یکم برق مهدی هاشمیخواه
۱۱- شهید مهناوی یکم مکانیک آرش پاکدل
۱۲- شهید کارمند آشپزخانه محمدابراهیم کاظمی
۱۳- شهید سرباز وظیفه فخرالدین فلک نازی
۱۴- شهید ناو استوار یکم تفنگدار سیدمرتضی خادمیحسینی
۱۵- شهید مهناوی یکم تفنگدار رضا دهقانی
۱۶- شهید مهناوی یکم تفنگدار محمد افشونفر
۱۷- شهید غواص محمد اردنی
۱۸- شهید جوشکار آرمان سرحدی
۱۹- شهید استوار برق محمد صیادی
* امروز، مراسم تشییع شهدای شناور کنارک
مراسم تشییع پیکر پاک شهدای سانحه دریایی شناور «کنارک» صبح امروز در منطقه کنارک برگزار میشود. به گزارش ایسنا، مراسم تشییع پیکر مطهر 19 تن از شهدای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که در سانحه دریایی شناور کنارک به شهادت رسیدند صبح امروز در منطقه سوم دریایی کنارک برگزار میشود. بنا بر این گزارش، این مراسم با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و با حضور امیر دریادار سیاری معاون هماهنگکننده ارتش، امیر دریادار خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش، مسؤولان استان، همرزمان و خانوادههای معظم شهدا برگزار میشود. شناور پشتیبانی سبک کنارک روز یکشنبه دچار حادثه شد و 19 تن از کارکنان فداکار آن به فیض عظیم شهادت نائل آمدند و 15 نفر نیز مجروح شدند.
***
[پیام تسلیت فرمانده کل سپاه در پی شهادت جمعی از پرسنل نیروی دریایی ارتش]
در پی بروز حادثه برای یک فروند شناور نیروی دریایی ارتش در تمرین دریایی در دریای عمان و شهادت و مجروحیت جمعی از دریادلان این نیرو، سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خطاب به امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران پیامی صادر کرد. در بخشی از متن پیام سردار سلامی آمده است: شهادت جمعی از دریادلان ارتش جمهوری اسلامی ایران و همرزمان شجاع جنابعالی در تمرین نیروی دریایی آن سازمان، در آبهای دریای عمان را محضر فرمانده معظم کل قوا مدظلهالعالی، جنابعالی و آحاد فرماندهان و کارکنان آجا و خانواده معظم شهیدان این حادثه، تبریک و تسلیت عرض مینمایم. از درگاه خدای سبحان برای شهدای عزیز، رحمت و رضوان الهی و همنشینی با سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و برای مجروحان فداکار حادثه، عافیت و سلامتی و برای آن همرزم ارجمند و آحاد همکاران و نیز خانوادهها و بازماندگان مکرم، صبر و شکیبایی توأم با پاداش صابران مسألت میکنم.
ارسال به دوستان
واکاوی انفجار تروریستی توسط منافقین در خیابان «ناصر خسرو»ی تهران
کمین گرگها
سیدمحمدجواد هاشمینژاد: با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بسیاری از گروهکها که ماهیت اسلامی نظام جدید را برنمیتابیدند، خیلی زود در مقابل آن موضعگیری کردند. بعضی از این گروههای سیاسی با پیشگرفتن مشی مسلحانه بهمنظور باجگیری از نظام حاکم، دست به اسلحه برده و به اقدامات تروریستی متوسل شدند. البته حضور مردم در صحنه و حمایت مؤمنانه آنان از نظام اسلامی، همه گروهکهای تروریستی را منکوب کرد. از جمله این گروههای تروریستی، سازمان مجاهدین خلق یا همان منافقین بود که از روزهای اول پیروزی انقلاب با در پیش گرفتن چهره منافقانه به باجخواهی و کارشکنی در مسیر حرکت نظام پرداخت. این گروه در نهایت با صدور اعلامیهای سیاسی- نظامی در خرداد 1360 به صورت آشکار و گسترده دست به اسلحه برده و مقابل خواست و اراده ملت ایران ایستاد.
ناکامی منافقین برای حضور در عرصههای سیاسی و اجتماعی جامعه در چند انتخابات انجامشده و ناتوانی آنان برای همراهسازی مردم با خود، کینه و نفرتشان از مردم و مسؤولان نظام را در پی داشت که آن را با انجام عملیات تروریستی خشونتبار به منصه ظهور گذاشتند. هر چند ترورها توسط منافقین از همان اولین روزهای پس از پیروزی انقلاب در اشکال گوناگون شروع شده بود اما پس از ماجراجویی 30خرداد این گروهک، شکل گسترده و خشونتباری به خود گرفت. منافقین به دلیل نفوذ افراد خود در مناصب مختلف نظام، کشور را در سال 1360 آماج اقدامات ایذایی خود قرار دادند. تقابل نیروهای امنیتی نظام برای منافقین بسیار سهمگین و خردکننده بود؛ ضربه بزرگ به مرکزیت تشکیلات منافقین 19بهمن1360 که منجر به هلاکت موسی خیابانی، فرمانده جوخههای ترور در داخل کشور و فرد دوم گروهک نفاق شد، برای ادامه حیات تروریستی این گروهک در داخل کشور بسیار تعیینکننده بود. در واقع خط خروج از کشور برای اعضای منافقین از همین زمان مطرح شد.
سال 1361 برای منافقین بسیار ناگوار و مضمحلکننده رقم خورد. ضربه هولناک به تشکیلات اجتماعی منافقین، که تحت نظارت محمد ضابطی از سران ارشد منافقین بود، تقریبا تمام کادرهای اصلی آن را از بین برد. متعاقب آن مرداد همان سال ضربه نهایی به بخش روابط منافقین که خط ترور را در کشور پی گرفته بود، آنان را از ادامه حضور سازمانیافته و برنامهریزی برای ترور تا حدود زیادی بازداشت؛ هر چند ترورهای بیهدف بهمنظور ایجاد فضای ناامن آن هم در شرایط جنگی کشور، همچنان از سوی منافقین پیگیری میشد. بر اساس آمارهای موجود، اوج ترورهای منافقین در سالهای 60 و 61 بوده است. سال 62 تنها 3 مورد، سال 63 تعداد 22 مورد و در سالهای 64 و 65 هر کدام 10 ترور در استان تهران رخ داده است. طی سالهای بعد از 65 به دلیل متلاشی شدن بخش بزرگی از شبکه ترور منافقین، آمار ترورها کاهش جدی مییابد و در هر سال به کمتر از عدد انگشتان یک دست نمیرسد. (سازمان مجاهدین خلق؛ پیدایی تا فرجام، ج3، تهران، دفتر مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1385)
* اقدامات تروریستی سال 64
سال 1364 تشکیلات منافقین با مسائل و مشکلات چندی درگیر بود. علیاکبر راستگو از مسؤولان جداشده منافقین در خاطرات خود به این نکته اشاره کرده و مینویسد: «... 3 سال و اندی بود استراتژی مبارزه مسلحانه در شهرها به بنبست رسیده بود، در همین راستا سرنگونی کوتاهمدت حکومت اسلامی نیز به پرسش گرفته شده بود. عملیات درونشهری به صفر رسیده بود، تیمهایی که از کردستان به شهرها و مشخصا تهران اعزام میشدند، هنوز به محل مأموریت نرسیده، لو رفته، دستگیر یا نابود میشدند. اعضای سازمان تحلیلهای سازمان را از اوضاع داخلی ایران دیگر قبول نداشتند، همین به پرسش گرفته شدن استراتژی سازمان، تنشهایی را در درون سازمان ایجاد کرده بود...» (مجاهدین خلق در آیینه تاریخ، علیاکبر راستگو، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تهران، 1390) گروهک منافقین درگیر موضوع بسیار سختی شده بود. اگر همچنان شکستهای پیدرپی استراتژی مبارزه مسلحانه شهری ادامه مییافت و علل آن مشخص میشد، ناچار انگشت اتهام بلافاصله و بهطور مشخص به سوی مسعود رجوی به عنوان تئوریسین و مدافع سرسخت مبارزه مسلحانه نشانه میرفت. بنابراین رهبری تشکیلات منافقین نیاز به یک عمل بزرگ (تروریستی) را در این شرایط بیش از هر چیز دیگری درک میکرد.
از طرف دیگر واقعیت این بود که منافقین پس از سال 60 حرکت آرام خود را بهمنظور عزیمت به عراق شروع کرده بودند و در سال 1364 حضور قابل توجهی در عراق داشتند، بهگونهای که سال بعد از آن سرکرده منافقین از پاریس به عراق عزیمت کرد و با اجازه صدام پایگاههای چندی در اختیار این گروهک در خاک عراق قرار گرفت. بنابراین لازم بود در شرایط جنگی که رژیم بعث عراق در تنگنا قرار گرفته بود، منافقین با توسل به اقدامات تروریستی و تضعیف روحیه رزمندگان ایرانی، در خوشخدمتی به رژیم بعث عراق سنگ تمام بگذارند.
عامل دیگری که در شروع اقدامات تروریستی در سال 1364 قابل تعمق و توجه است، موضوع انقلاب ایدئولوژیک است. ازدواج خارج از عرف و شرع مسعود رجوی با همسر مهدی ابریشمچی به نام مریم قجر عضدانلو که از سال 63 مطرح بود، سال 64 به انجام رسید. این ماجرا زمزمههای نارضایتی اعضا را موجب شده بود. بنابراین از دید شخص مسعود رجوی، در چنین شرایطی وقوع یک عملیات تروریستی در اندازهای که بتواند با ایجاد موج و فضاسازی، اذهان عناصر نفاق را منحرف سازد، بسیار مورد نیاز بود.
* انفجار در خیابان ناصرخسرو
مجموعه علل و عوامل فوق، باعث شد منافقین برای چند اقدام تروریستی قابل توجه در داخل کشور برنامهریزی کنند. متعاقب چند برنامه تروریستی دیگر- که در بعضی موارد قبل از اقدام کشف و خنثی شدند- 22 اردیبهشتماه 1364 ساعت 8:15 صبح، در ابتدای کوچه مروی واقع در خیابان ناصرخسرو بمب کار گذاشته شده در صندوق عقب یک پیکان کرمیرنگ انفجار شدیدی را موجب شد. این بمب که مکانیزم عمل آن از نوع زمان الکترونیکی و با قدرت تخریبی 50 پوند تیانتی بود، باعث ویرانی و آتشسوزی یک ساختمان دو طبقه و یک کارگاه تولیدی پوشاک شد. در این حادثه 9 نفر و بهروایتی دیگر 14 نفر (خبرگزاری میزان) از هموطنان بیگناه به شهادت رسیدند و 45 نفر مجروح شدند. همچنین 15 دستگاه اتومبیل و یک دستگاه اتوبوس شرکت اتوبوسرانی در آتش سوخت و به 25 مغازه نیز آسیب وارد آمد (پایگاه خبری ـ تحلیلی هابیلیان).
این اقدام ددمنشانه منافقین در یکی از پرترددترین خیابانهای تهران و در ساعات ابتدایی روز، عمق کینه و خباثت آنها را مشخص کرد. البته بر اساس اطلاعات بهدست آمده و اعلام وزیر وقت اطلاعات حجتالاسلام والمسلمین محمدیریشهری، عاملان انفجار در ناصرخسرو ابتدا قصد داشتند بمب را جای دیگری منفجر کنند اما سرانجام آن را در خیابان ناصر خسرو در یک ماشین که به صورت دوبله پارک شده بود، رها میکنند و آنجا منفجر میشود. (روزنامه جمهوری اسلامی 25/2/1364)
منافقین به سرعت برای فرار از زیر بار این اقدام تروریستی، بیانیهای مجهول تحت عنوان گروهک «آریا» در روزنامههای کویتی «السیاسه» و «الانباء» منتشر کردند که طی آن گروهک سلطنتطلب آریا مسؤولیت این انفجار را به عهده گرفته بود. اما تحقیقات دستگاههای امنیتی نظام مطالب جدیتر و واقعیتری را عنوان میکرد. وزیر وقت اطلاعات با بیان اینکه مواد منفجره به کار رفته در این حادثه از عراق و توسط 3 نفر از عناصر منافقین به داخل کشور منتقل شده، بیان داشت: «گروه آریا که مسؤولیت انفجار اخیر ناصر خسرو را بر عهده گرفته یک گروه پوشالی و خیالی است و وجود خارجی ندارد و این منافقین، سلطنتطلبها و رژیم عراق هستند که با همکاری هم دست به این جنایات میزنند. تمام بمبگذاریها در نماز جمعه تهران، ناصر خسرو، خیابان دلگشا و تعدادی از بمبگذاریهای دیگر که قبل از انفجار کشف و عوامل آن دستگیر شدند، در رابطه با همکاری رژیم عراق با منافقین و سلطنتطلبها جهت خسته کردن مردم و پذیرش صلح تحمیلی بوده است». (روزنامه جمهوری اسلامی 25/2/1364 و روزنامه اطلاعات 25/2/1364)
* نتیجه اقدام تروریستی منافقین
اقدام تروریستی منافقین باعث هوشیاری و تمرکز بیشتر نیروهای اطلاعاتی شد، به گونهای که کشف خانههای تیمی آنان و دستگیری گسترده عناصر تروریست منافق را بهدنبال داشت.
بر اساس مصاحبه وزیر وقت اطلاعات پس از این اقدام تروریستی، به دنبال ضربهای که منافقین در تهران خوردند، در مجموع 2 واحد عملیاتی از منافقین منهدم شدند که در این رابطه در یک تیم 6 نفر دستگیر و 2 نفر معدوم و در تیم دیگر 4 نفر دستگیر شدند. همچنین اسلحه و مهماتی که از این عملیاتها کشف شد شامل نارنجک 14 عدد، سلاح کمری 4 قبضه، اسلحه ژ3 و یوزی و تعداد زیادی مواد منفجره و یک دستگاه آرپیجی 7 بود که قرار بود با آن خبرگزاری جمهوری اسلامی را مورد اصابت قرار دهند. در همین زمان در شهرستانها نیز 26 خانه تیمی و 6 مغازه پوششی متعلق به شبکه نفاق در استانهای مختلف کشور کشف شد و تعدادی در این رابطه دستگیر شدند. (روزنامه کیهان 24/2/1364)
حرکت مذبوحانه منافقین بیش از آنکه نتایج قابل توجهی برای آنان به همراه داشته باشد، با اضافه شدن این اقدام تروریستی به سیاهه عملکرد آنان، بیشتر باعث ابراز انزجار و خشم مردم از تشکیلات منافقین شد. در واقع بسیاری از ترورهای گروهک نفاق فاقد ارزش عملیاتی بوده و صرفا در چارچوب استراتژی ترور و ایجاد فضای رعب و فعال کردن عناصر نفاق در داخل ایران و بهرهبرداری سیاسی ـ نظامی منافقین در عراق تفسیر شده است. از این تاریخ به بعد اقدامات تروریستی در داخل کشور بسیار محدود شد و با حضور مسعود رجوی در عراق، بیشتر فعالیت گروهک نفاق از استراتژی درگیری مسلحانه شهری و خط ترور، به تشکیل ارتش و آموزش نفرات بهمنظور حضور در خطوط مقدم جبهههای نبرد تغییر یافت؛ سرانجامی که به نبرد مرصاد و کشته شدن تعداد زیادی از عناصر گروهک منافقین در مرداد1367 انجامید. اگر نیروهای نظامی و امنیتی ایران در سالهای آغازین دهه 60 خانه به خانه و کوچه به کوچه دنبال تروریستهای منافق میگشتند، مرداد 1367 خود منافقین به فضل و یاری خداوند بهصورت یکجا گرد هم آمدند تا تقاص اقدامات تروریستی خود در به خاک و خون کشیدن ملت ایران را در طول سالهای گذشته پس دهند.
*دبیرکل بنیاد هابیلیان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|