|
ابتلای 2 تنیسور معروف به کرونا در تورنمنت جوکوویچ
تست کرونای برنا کوریچ و گریگور دیمیتروف در رقابتهای آدریا تور مثبت اعلام شد. به گزارش آ.اس، آدریا تور که توسط نواک جوکوویچ سازماندهی شده است دوباره مورد توجه رسانهها قرار گرفت، چون تنیسور دیگری به کرونا مبتلا شد. یکشنبه تست «کووید-19» گریگور دیمیتروف مثبت اعلام شد و دوشنبه هم برنا کوریچ در توئیترش اعلام کرد به این ویروس مبتلا شده است.
ارسال به دوستان
توافق پشتپرده کفاشیان برای حضور مجدد در فدراسیون فوتبال
رمزگشایی از یک بازگشت
علی کفاشیان با بازگشت یکبارهاش به فدراسیون فوتبال همه را شوکه کرد ولی پشتپرده این بازگشت به جلسات مخفیانه او به این بازمیگردد که راه را برای رئیس شدن گزینه وزارت ورزش باز میکند. علی کفاشیان، نایبرئیس پیشین فدراسیون فوتبال و رئیس کمیته فوتسال به دلیل قانون منع به کارگیری بازنشستگان از سمتهایش در این فدراسیون استعفا کرد اما 2 سال از استعفایش نگذشته بود که بار دیگر و همزمان با بحث اصلاح اساسنامه فدراسیون و برگزاری انتخابات، به فوتبال بازگشت. کفاشیان بعد از استعفا از فدراسیون، حدود یک سال درگیر پرونده محرومیت ۵ سالهاش از سوی کمیته اخلاق بود. این پرونده به حق پخش دیدارهای تیم ملی فوتبال ایران در مرحله مقدماتی جامجهانی برزیل اختصاص داشت و باعث شد رئیس پیشین فدراسیون فوتبال برای دادخواهی به کمیته استیناف شکایت کند. کمیته استیناف هم در روزهایی که بحث بازگشت کفاشیان به فدراسیون فوتبال قوت گرفت، اقدام به کاهش ۴ ساله محرومیت کرد تا بزرگترین مشکل رئیس و نایبرئیس پیشین فدراسیون برای بازگشت برطرف شود اما همزمان موج جدیدی از انتقادات نسبت به بازگشت کفاشیان شکل گرفت؛ از استعفای محمد دادکان نماینده ایران در کمیته جوانان کنفدراسیون فوتبال آسیا گرفته تا ورود نمایندگان مجلس به این ماجرا و درخواست برای کنار گذاشتن کفاشیان. بازگشت رئیس اسبق به فدراسیون روز شنبه به صورت رسمی استارت خورد. کفاشیان اعلام کرد فعلا به عنوان نایبرئیس فعالیتش را پیش میبرد و احتمالا بخش عمدهای از این فعالیتها مربوط به انتخابات خواهد بود. گفته میشود کفاشیان جلساتی را با بعضی مسؤولان در وزارت ورزش برگزار کرده و توافقاتی بین طرفین برای رقم خوردن اتفاقات جدید شکل گرفته است. پیگیریها نشان میدهد یکی از این توافقات، تلاش کفاشیان برای فراهم کردن حضور نماینده وزارت ورزش در انتخابات و حمایت از او برای رسیدن به صندلی ریاست است. قبل از شیوع کرونا، از محمدحسین قریب به عنوان گزینه وزارت ورزش برای انتخابات فدراسیون فوتبال نام برده میشد اما با ایراداتی که فیفا به اساسنامه گرفت و تعویق انتخابات، وزارت ورزش سراغ گزینه جدیدی رفته است. کفاشیان همچنان در میان اعضای مجمع و بویژه روسای هیأتهای استانی مقبولیت دارد و قرار است زمینه انتخابات فدراسیون به همین شکل به نفع گزینه وزارت ورزش فراهم شود. انتخابات فدراسیون فوتبال قرار است مهرماه برگزار شود و مسؤولان این فدراسیون همچنان درگیر اصلاح اساسنامه هستند؛ اساسنامهای که گفته میشود با موافقت وزیر ورزش در بخشهایی از آن اصلاحات اساسی صورت گرفته و شاید یکی از دلایل کوتاه آمدن وزارت در بعضی بندهای پیشنویس اصلاحی، همین توافقات باشد. البته با دودستگی و اختلافنظر ایجاد شده بین اعضای هیأترئیسه مشخص نیست دقیقا چه سرنوشتی در انتظار انتخابات باشد.
* درودگر: اصفهانیان موافق بازگشت کفاشیان است اما 4 نفر استعفا میکنند
رئیس سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال نسبت به بازگشت علی کفاشیان به فدراسیون فوتبال واکنش تندی نشان داد. صادق درودگر درباره بازگشت علی کفاشیان به فدراسیون فوتبال اظهار داشت: او بازنگشته است، یک جلسه با طالقانی گذاشته، باید درخواستی را به هیأتمدیره بدهد و آنها تأیید کنند و غیر از این هم نیست. درودگر درباره اینکه فریدون اصفهانیان اعلام کرده موافق بازگشت کفاشیان هستند، گفت: او موافق است، 4 نفر دیگر گفتهاند استعفا میکنیم. رئیس سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال درباره اینکه آیا کفاشیان نمیتواند طبق اساسنامه برگردد، عنوان کرد: برمیگردد اما سرپرست نمیشود، اگر به عنوان نایب رئیس برگردد مشکلی ندارد اما سرپرست نمیشود. اگر سرپرست شود صددرصد استعفا میکنم و با قدرت و با افتخار این کار را میکنم اما اگر نایبرئیس شود، خیر، نایبرئیس یک عضو است و کاری ندارم. درودگر درباره اینکه 6 ماه سرپرستی بهاروند به پایان رسیده و چه کسی باید جای او را بگیرد، اظهار داشت: 3 ماه دیگر انتخابات است و مگر مسخرهبازی و مدرسه موشهاست که هر دقیقه این برود و آن بیاید. 3 ماه دیگر انتخابات تمام میشود و یک نفر برای 4 سال رئیس فدراسیون میشود. وی در گفتوگو با رادیو ایران درباره اینکه با این حساب بهاروند 3 ماه دیگر سرپرست فدراسیون فوتبال باقی میماند، گفت: چه کار باید کنیم؟ فیفا چه کسی را تأیید کرده است؟ فیفا بهاروند را تأیید کرده آیا با این کار، آنها بعد از 3 ماه به ما نمیخندند؟ باید بگوییم هر 3 ماه یک نفر را عوض میکنیم؟ ضمن اینکه او (کفاشیان) میخواهد بیاید چهکار کند؟
* چه کسانی از بازگشت کفاشیان وحشت کردند؟
بازگشت علی کفاشیان به فدراسیون فوتبال گذشته از اینکه با طی مراحل قانونی صورت گرفته یا نه، موجب وحشت گروه حاکم در این مجموعه شده بویژه کسانی که پیش از این برای حذف کفاشیان تلاش کردند و حالا از انتقام او در صورت رسیدن به جایگاه سرپرستی میترسند. ماجرای محرومیت ۵ ساله کفاشیان تحت تاثیر معادلات قدرت در فدراسیون فوتبال اعمال شد، همانطور که در ماجرای محرومیت بهاروند و سعید فتاحی از جانب کمیته اخلاق اعمال نشد. در این بین نکته قابل توجه سکوت سخنگوی فدراسیون در این ماجرا و معرفی یک سخنگوی جدید است. مدیر فعلی روابط عمومی فدراسیون با توجه به احتمال سرپرستی کفاشیان ترجیح میدهد علنا علیه او موضعگیری نکند و در چنین موقعیتی گزینه شجاعتری برای حمله به کفاشیان انتخاب شده است. صادق درودگر، عضو هیأترئیسه سازمان لیگ و رئیس سازمان اقتصادی، فردی که باید پاسخگوی عملکرد خودش در حوزه اقتصادی لیگ و فدراسیون فوتبال بویژه شرایط بحرانی این فدراسیون در ماههای اخیر باشد در جایگاه و مسؤولیت تازه به صورت مستمر و مداوم علیه کفاشیان مصاحبه میکند. درودگر همچنین با اطمینان از استعفای برخی اعضای هیأترئیسه در صورت ادامه حضور کفاشیان سخن میگوید، چرا که در این باره هماهنگیهای لازم انجام شده و حدس زدن نام این اشخاص هم چندان دشوار نیست.
***
[تاج: پس از صدور حکم نهایی پرونده ویلموتس، ناگفتهها را مطرح میکنم]
رئیس پیشین فدراسیون فوتبال وعده داد پس از صدور حکم نهایی پرونده مارک ویلموتس، ناگفتههایی را مطرح خواهد کرد. مهدی تاج درباره پرسش داریوش مصطفوی در یک برنامه تلویزیونی از وی راجع به مارک ویلموتس تصریح کرد: هنگام افتتاح حساب بانکی ویلموتس در ترکیه، از طرف فدراسیون فوتبال تنها خزانهدار و یک مترجم حضور داشتند. در آن زمان فرد دیگری که مدیر برنامه بازیکنان و مربیان دیگر بوده و من هیچ شناختی از او ندارم و ارتباطی هم با فدراسیون فوتبال در آن زمان نداشته است، حضور یافته بود که در همان مقطع، علت را از خزانهدار جویا شدم. این موضوع در گزارش وی جهت اطلاع مقامات رسمی و پیگیریکننده نیز اعلام شده است. رئیس پیشین فدراسیون فوتبال با اشاره به رویه قراردادهای فعلی در جهان خاطرنشان کرد: بر اساس رویه جاری در پروندههای مطروحه نزد فیفا، چنانچه شخصی موفق به دریافت اقساط دستمزد خود نشود، میتواند با ارسال اخطاریه و اعطای یک فرصت، اقدام به فسخ و مطالبه مبلغ قرارداد و خسارات مربوط کند و این رویه درباره بسیاری از مربیان و بازیکنان خارجی رخ داده است. خوشبختانه در قرارداد ویلموتس بندهایی وجود دارد که از اجرایی شدن این رویه جلوگیری خواهد کرد. البته نظر نهایی با فیفاست. تاج درباره انتقادات مطرح شده علیه او و مدیران فدراسیون فوتبال در عقد قرارداد با سرمربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران گفت: درباره قرارداد ویلموتس از جمله مبلغ و مدت قرارداد، انتخاب این مربی و وجه پرداخت شده، هجمههای نادرستی شکل گرفته که با توجه به اینکه پرونده در حال رسیدگی است، پس از صدور حکم نهایی ناگفتههایی مطرح است که جهت استحضار مردم عزیزمان اعلام خواهد شد.
ارسال به دوستان
اخبار
دومین شکست یاران حامد حدادی در پلیآف لیگ چین
تیم بسکتبال نانجینگ چین در دومین بازی خود از مرحله پلیآف لیگ این کشور نیز شکست خورد. به گزارش ایسنا، دیروز دوشنبه در ادامه مرحله پلیآف رقابتهای لیگ بسکتبال چین (CBA)، تیم نانجینگ در روز کمفروغ حامد حدادی، ستاره و سنتر ایرانی خود، با حساب ۱۰۳ - ۹۵ مقابل تیم کوئیندائو شکست خورد. حدادی در این بازی ۶ امتیاز، ۸ ریباند و ۴ بلاکشات را به ثبت رساند. نانجینگ در نخستین بازی خود در این مرحله نیز با حساب ۱۱۲ بر 95 مقابل ژیجیانگ تن به شکست داده بود. این بیستمین شکست یاران حدادی در لیگ CBA بود تا با ۴۴ امتیاز در رده ۱۵ این رقابتها قرار بگیرند. لیگ بسکتبال چین (CBA) به دلیل شیوع ویروس کرونا از بهمنماه سال گذشته تعطیل شده بود که پس از کنترل شیوع این بیماری، مرحله پلیآف این رقابتها از ۳۱ خردادماه آغاز شد.
***
حضور قهرمان فرمول یک جهان در تظاهرات علیه نژادپرستی
لوئیس همیلتون، قهرمان فرمول یک جهان روز یکشنبه در تظاهرات علیه نژادپرستی در لندن حضور یافت. به گزارش skysports، لوئیس همیلتون قهرمان 6 دوره فرمول یک جهان روز یکشنبه در تظاهرات لندن علیه نژادپرستی در هاید پارک شرکت کرد و از همه حمایتکنندگان خواست این جنبش را ادامه دهند. وی همچنین با اشاره به تنوع جمعیت حاضر در تظاهرات ابراز امیدواری کرد تغییرات مثبت رخ دهد. این قهرمان فرمول یک 35 ساله و تنها راننده سیاهپوست در یک ماه اخیر اظهارات متعددی را علیه نژادپرستی در شبکههای اجتماعی داشته است. وی در این باره اظهار داشت: برای اعتراض مسالمتآمیز به هاید پارک رفتم. به حضور مردم و حمایتهایی که از این جنبش داشتند افتخار میکنم. همیلتون افزود: احساس غرور میکنم که از این جنبش حمایت کردم. خیلی خوشحال شدم مردمی را با هر سن و سال و نژادی در خیابان دیدم که از جنبش ضد نژادپرستی حمایت میکردند. قهرمان فرمول یک جهان یادآور شد: خوشحالم در بین معترضان مردم سفیدپوست را دیدم که از برابری حمایت میکردند. احساس میکنم تغییرات مثبت در راه است. ما نباید متوقف شویم و این فشارها باید ادامه پیدا کند.
ارسال به دوستان
دادستان کل کشور: وزارت ورزش کجاست که روی قراردادهای فوتبال نظارت کند؟
تخلفی در قرارداد ویلموتس باشد، برخورد میکنیم
دادستان کل کشور میگوید: پرونده قراردادها در فوتبال را جزو کارهای روزمره قرار میدهیم اما وزارت ورزش و جوانان کجاست که روی قراردادها نظارت کند؟ حجتالاسلام و المسلمین محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور که یکشنبهشب میهمان برنامه بخش ویژه خبری شبکه 2 سیما بود، در بخشی از اظهاراتش در رابطه با مبارزه با فساد در قرارداد بازیکنان و مربیان خارجی در فوتبال و همچنین ماجرای پرونده قرارداد مارک ویلموتس گفت: بالای سر مراکز ورزشی، وزارت ورزش و جوانان است. ما مدعی هستیم وزارت ورزش باید در راستای تکالیف قانونی که دارد، بر قراردادها نظارت کند. من شنیدم گفتند قرارداد محرمانه است. ما نباید قرارداد محرمانه داشته باشیم. معنی ندارد که قرارداد محرمانه باشد. وی افزود: قرارداد یک باشگاه و طرف خارجی یا داخلی باید شفاف باشد. وزارت ورزش کجاست که روی قراردادها نظارت کند؟ چرا چاره از قوهقضائیه میخواهند؟ وزارت ورزش باید روی قراردادها نظارت کند که آیا درست، عادلانه و منصفانه بوده یا خیر. وزارت ورزش باید از اختیارات خود استفاده و از این مسائل جلوگیری کند و اگر نتوانست از قوهقضائیه بخواهد. دادستان کل کشور تصریح کرد: وزیر ورزش به تکلیف قانونی خود عمل کند و روی قراردادها نظارت داشته باشد. وزیر باید تذکر بدهد و جلوی قراردادها را بگیرد و اگر زورش نرسید و میخواهند از زیر کار در بروند، به قوهقضائیه معرفیشان کند. قوهقضائیه در همه حوزهها و دستگاهها عامل ندارد که نظارت کند. بله! سازمان بازرسی یک وظیفه نظارتی دارد اما آیا همه امکانات و مقدورات را دارد که بتواند رصد کند؟ منتظری خاطرنشان کرد: حرف اول و ابتداییمان این است که اگر دستگاههای اجرایی و همچنین مجلس محترم به نظارت تکلیفیشان عمل کنند، جلوی بسیاری از این مشکلات گرفته میشود. این مسائل باعث شد ماجرای پرونده فوتبال را جزو کارهای روزمره قرار دهیم و بخواهیم پیگیری کنند. از وزیر ورزش خواهیم پرسید ماجرا چیست و شنیدهایم قرارداد ویلموتس محرمانه بوده است. اگر واقعاً تخلفی در قرارداد رخ داده باشد، برخورد خواهد شد. مردم حق و انتظار دارند که قوهقضائیه در اینگونه مسائل ورود کند اما میگوییم همه تکلیف را به قوهقضائیه محول نکنند و از دستگاهها بپرسند که چرا در حوزه ورزش و دیگر حوزهها چنین مسائلی به وقوع میپیوندد. ارسال به دوستان
واکنش بنا به حذف کشتی فرنگی از المپیک۲۰۲۴
دروغ بزرگ!
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی خبرهای منتشر شده مبنی بر حذف کشتی فرنگی از المپیک ۲۰۲۴ را بدون سند و دروغ بزرگ دانست. محمد بنا درباره خبرهای منتشر شده مبنی بر حذف کشتی فرنگی از المپیک ۲۰۲۴، با بیان این مطلب، اظهار کرد: بیشتر کشورهای صاحب کشتی در دنیا به غیر از کشوری مثل آمریکا هم در کشتی آزاد و هم فرنگی خوب هستند و حتی کشورهای خواهان کشتی فرنگی بیشتر است. بحث بر سر این بوده که زمانی کشتی به طور کلی از المپیک حذف شود که نشد. سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی افزود: المپیک ۲۰۲۴ در فرانسه برگزار میشود که در کشتی فرنگی فعال است و حرف برای گفتن دارد. وقتی کشوری مثل سنگال به عنوان میزبان المپیک جوانان ورزش خاصی ندارد، میتواند درخواست حذف یکی، دو رشته را بدهد و به جای آن رشتههای دیگری را که در آن قویتر است جایگزین کند. وی تصریح کرد: در المپیک جوانان هر کشور فقط میتواند در ۲ وزن حضور داشته باشد. خب! آمدند به میزبان گفتند کشتی را به طور کامل نمیتوانی حذف کنی و در نهایت به این نتیجه رسیدند بین کشتی فرنگی، آزاد و زنان، کشتی فرنگی نباشد و به جای آن کشتی ساحلی باشد. این موضوع چه ربطی به المپیک بزرگسالان دارد؟ اصلا این بحث ارتباطی با یکدیگر ندارد و دلیل نمیشود آن را به المپیک بزرگسالان ربط بدهیم.
بنا که با ایسنا صحبت میکرد، ادامه داد: حال یک نفر از فدراسیون آذربایجان آمده گفته کشتی فرنگی از المپیک حذف میشود. سریع هم خبر آن در داخل کشور منتشر میشود. خب! یک مقداری مطالعه کنید یا از روابط بینالملل فدراسیون کشتی بپرسید تا از اتحادیه جهانی پرسوجو کند. آن وقت اگر مطمئن شدید، خبر حذف کشتی فرنگی از المپیک را بدهید.
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی در پایان گفت: انتشار این خبر در شرایط شیوع کرونا و بلاتکلیفی کشتی، تاثیر خیلی منفی بر ادامه کار نوجوانان و جوانان کشتیگیر دارد که میتوانند در المپیک ۲۰۲۴ برای ایران بدرخشند و تا این موضوع و حقیقت آن ثابت شود، میتواند تاثیرات خیلی بدی بر کشتی داشته باشد.
ارسال به دوستان
فداها ابوها
حجتالاسلام سیدرضا فاطمینیا*: علما و بزرگان ما در مقام و عظمت حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها سخنها گفتهاند و کتابهای فراوان نگاشتهاند. در فضیلت ایشان همین بس که 4 امام [حضرت صادق، حضرت کاظم، حضرت رضا و حضرت جواد علیهمالسلام]، حضرت معصومه سلاماللهعلیها را مورد تایید خویش قرار دادهاند و با تعابیر مختلف فرمودهاند بهشت جزای کسی است که با معرفت، فاطمه را در قم زیارت کند.
امام صادق علیهالسلام در زمانی که امام کاظم علیهالسلام کودک بودند و طبق برخی نقلها هنوز به دنیا نیامده بودند، از حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها سخن گفتند. ایشان فرمودند: آگاه باشید! برای خدا حرمی است و آن مکه است، برای رسول خدا حرمی است و آن مدینه است، برای امیرالمؤمنین علی علیهالسلام حرمی است و آن کوفه است و قم کوفه کوچک است و بدانید که بهشت دارای 8 در است که 3 در آن از قم گشوده میشود. آنگاه فرمودند:
«تُقبَضُ فیها امرأهٌ مِن وُلدی اسمُها فاطمه بنتُ موسی وتَدْخُلُ بشفاعتها شیعتی الجنّه بأجمعهم؛ در قم دختری از فرزندان من که اسم او فاطمه دختر موسی است دفن خواهد شد که همه شیعیان من به شفاعت این دختر وارد بهشت خواهند شد». امام کاظم علیهالسلام به مسافرت رفته بودند که جمعی از شیعیان حضرت برای پرسش چند سؤال به خانه ایشان در مدینه آمدند ولی آن حضرت را نیافتند. سوالها را در کاغذی نوشتند و به اهل خانه دادند، فردا برای خداحافظی آمدند و مشاهده کردند حضرت معصومه سلاماللهعلیها که حدود 6 سال داشت جواب همه آن سوالات را نوشته است. شیعیان در مسیر برگشت بودند که به امام کاظم برخورد کردند و جوابها را به امام نشان دادند. امام کاظم علیهالسلام وقتی جوابها را مشاهده فرمودند 3 بار فرمودند: فداها ابوها. همان تعبیری که رسول اکرم در فضیلت دختر گرامیشان حضرت زهرا سلاماللهعلیها فرمودند.
کرامات فراوانی از حضرت ثبت شده است که نشان از مقام و بزرگی این بانو دارد. چه بسیار بیماریها و مشکلات که با دست با کرامت ایشان حل شده است، لذا به ایشان صفت کریمه اهلبیت علیهمالسلام نیز خطاب شده است.
علمای شیعه افتخارشان این بود که محضر ایشان کسب علوم دینی میکنند و خود را ریزهخوار سفره با کرامت دخت موسی بنجعفر میدانستند و هماکنون بزرگترین مکان انتشار علوم اهلبیت علیهمالسلام و حوزههای علمیه در جوار حرم حضرت معصومه سلاماللهعلیها است و مدرسه علمیهای که در نزدیک حرم ساخته شده است به خاطر بهرهگیری از ساحت و فیض کریمه اهل بیت به نام مدرسه مبارکه فیضیه نامگذاری شده است، چرا که از فیض نعمت حضرت معصومه سلاماللهعلیها متنعم است.
مرحوم علامه طباطبایی در زمان سکونت در قم، در ماههای رمضان، پیش از افطار به حرم ملکوتی کریمه اهلبیت، فاطمه معصومه سلاماللهعلیها مشرف میشدند و با بوسه زدن بر ضریح مطهر آن بانوی بزرگوار، روزه خود را افطار میکردند.
از علامه شهید مطهری منقول است هرگاه نام علامه طباطبایی را به زبان میآورد، میگفت: روحم به فدای او باد. یکی از دانشمندان از استاد مطهری پرسید: دلیل این همه تجلیل و احترام شما از علامه طباطبایی چیست؟ استاد مطهری در پاسخ گفت: من فیلسوف و عارف بسیار دیدهام و احترام من به علامه طباطبایی به خاطر فیلسوف بودن ایشان نیست، بلکه از این جهت است که او عاشق و دلباخته اهلبیت علیهمالسلام است، چرا که علامه طباطبایی در ماه رمضان روزه خود را با بوسه بر ضریح مقدس حضرت معصومه سلاماللهعلیها افطار میکند. ابتدا پیاده از منزل تا حرم مطهر(با توجه به آن سنین پیری و دوری راه) مشرف میشود. ضریح مقدس را میبوسد، سپس به خانه میرود و غذا میخورد. حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها از معدود امامزادگانی است که زیارتنامه مخصوص دارد و این زیارتنامه توسط امام معصوم علیهالسلام انشا شده است و این مقام ایشان را دوچندان کرده است. زیارتنامه حضرت معصومه را برادر گرامیشان حضرت رضا علیهالسلام انشا فرمودهاند. بین امامزادگان، حضرت علیاکبر و حضرت ابوالفضلالعباس علیهماالسلام زیارتنامه مخصوص دارند.
امیدواریم خدای متعال به برکت بانوی کرامت حضرت معصومه سلاماللهعلیها مردم شریف ایران مخصوصا دختران عزیز را مورد عنایت و لطف خویش قرار دهد.
* استاد سطوح عالی حوزه علمیه
ارسال به دوستان
صندوق بینالمللی پول؛ چالشها و فرصتهای آن برای ایران ـ قسمت سوم
میلاد کیایی: صندوق بینالمللی پول به منظور تحمیل سیاستهای لیبرالی بر کشورهای در حال توسعه، به صورت غیررسمی اعطای وام را منوط به الزاماتی از قبیل آزادسازی تجاری و سرمایهگذاری، خصوصیسازی، کاهش مداخله دولت، توازن بودجه و... میکند. بر این اساس بسیاری از کشورهای در حال توسعه اقدام به اجرای برنامههای اصلاحات ساختاری (SAP) تحمیلشده توسط صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی کردند. این کشورها در واقع بدل به آزمایشگاهی برای الگوی توسعه لیبرال شدند. طبق تقسیم وظایف در معاهدات «برتون وودز»، صندوق بینالمللی پول در این فرآیند، نقش رهبری را به عهده گرفت و بانک جهانی نیز وظیفه پرداخت وامهای بلندمدت برای تعدیل ساختاری و کمک به خصوصیسازی نهادهای دولتی و... را ایفا کرد. متخصصان از این سیاستهای صندوق بینالمللی پول با عنوان «اجماع واشنگتن» یاد کردهاند.
منظور از اجماع واشنگتن، اجماع میان 2 نهاد اصلی «برتون وودز» یعنی صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و همچنین 2 نهاد دیگر مستقر در واشنگتن یعنی دولت آمریکا و فدرال رزرو در دهه ۸۰ میلادی بود. این نهادها همکاری نزدیک و جهتداری با یکدیگر جهت لیبرالیزاسیون کشورهای در حال توسعه داشتند. با سلطه طرفداران مکتب شیکاگو بر نهادهای اقتصادی بینالمللی، صندوق بینالمللی پول از هدفهای اولیه خود دور افتاد و نخستین برنامه کامل تعدیل ساختاری را در سال ۱۹۸۳ انجام داد. در طول 3 دهه بعد هر کشوری که درخواست وامی عمده از صندوق میکرد لازم بود اقتصادش را سراسر جرح و تعدیل کند. «دیویسون بودهو» از اقتصاددانان ارشد صندوق که طراح برنامه تعدیلات آمریکای لاتین بود، بعدها اذعان کرد: «از سال ۱۹۸۳ به بعد هر آنچه کردیم مبتنی بر درک جدیدمان از این مأموریت بود که «کشورهای در حال توسعه باید خصوصیسازی شوند یا بمیرند» و برای نیل به این هدف، طی دوره ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۸، ما به طرز شرمآوری در آمریکای لاتین و آفریقا هرجومرج اقتصادی ایجاد کردیم».
منتقدان شیوه حکمرانی در نهادهای برتون وودز بر این باورند که به طور کلی ساختار تصمیمگیری در این نهادها، در اختیار و تحت سلطه کشورهای صنعتی است. به سخن دیگر، تصمیمات و سیاستهای اتخاذشده توسط کشورهای صنعتی یعنی گروه 8 [در حال حاضر گروه 7] انجام میشود و این امر ریشه در میزان سهام هر یک از این کشورها در نهادهای مذکور دارد. مجموع سهم رأی این کشورهای صنعتی یعنی ایالاتمتحده، بریتانیا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، فرانسه و کانادا، در صندوق بینالمللی پول بیش از 45 درصد است و قدر مسلم، ایالاتمتحده با بهرهمندی از سهم حدود 16 درصدی، از امکان بیشتری برای اعمال کنترل بر این 2 نهاد برخوردار است و کشورهای کوچک، با اتکا به ساختار رأیگیری موجود نمیتوانند در مقابل خواست آن مقاومت کنند. «جوزف استیگلیتز» که خود زمانی از اقتصاددانان صندوق بوده است، در این رابطه میگوید: صندوق بینالمللی پول میلیاردها دلار برای حمایت از بانکهای غربی در بحران خرج کرد اما هنگامی که فقرا در اندونزی چند میلیون دلار برای مواد غذایی درخواست کردند، صندوق ادعا کرد هیچ بودجهای برای این کار ندارد.
مضاف بر موارد فوق، پژوهشهای انجام شده نشان میدهد وامهای صندوق بینالمللی پول به عنوان رشوه یا پاداش به کشورهایی تعلق گرفته که رأیشان در مجمع عمومی ملل متحد همراستا با سایر اعضای قدرتمند صندوق همچون آمریکا، ژاپن، آلمان، فرانسه و بریتانیا بوده است.
اما قسمت تراژیک داستان اینجاست: بهرغم اصرار صندوق بینالمللی پول بر سیاستهای توصیهای خود، این سیاستها نهتنها به رشد اقتصادی در کشورهای هدف منجر نشده، بلکه موجب عقبگرد اقتصادی آنها نیز شده است. علل مختلفی برای اینکه چرا برنامههای لیبرال اصلاحات ساختاری منجر به رشد اقتصادی نمیشوند بیان شده است. یک دسته از علل بر رابطه میان رشد اقتصادی و برابری تأکید دارند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نئولیبرالیسم نمیتواند منجر به رشد پایدار شود، زیرا رشد نئولیبرالی منجر به افزایش نابرابری میشود که این نابرابری مستمر مخل رشد پایدار است؛ بویژه در مواردی که این سیاستها منجر به بحران مالی شدهاند، نابرابری تشدید شده است.
یکی دیگر از دلایل عدم تحقق رشد اقتصادی، سیاستهای مالیاتی است که صندوق بینالمللی پول بر کشورهای در حال توسعه وضع میکند. در این راستا، کشورهای هدف به منظور جبران کسریهای درآمدی ناچار به افزایش مالیات بر شهروندان خود میشوند. این سیاست از نگاه منتقدان صندوق بینالمللی پول، تولید و روند صادرات کالا در کشورهای در حال توسعه را متوقف میکند و این کشورها را به افزایش کالاهای وارداتی و دور ماندن از رشد اقتصادی وا میدارد. برنامههای ترویج شده توسط صندوق در کنار آزادسازی تجارت خارجی، باعث میشود صنایع نوپای داخلی و کسبوکارهای کوچک نابود شده و صرفا فضا برای بهرهکشی بیشتر شرکتهای چندملیتی گسترش یابد. به عنوان مثال، صندوق بینالمللی پول، هائیتی را مجبور به واردات برنج از آمریکا کرد و در همان حال این کشور را از پرداخت یارانه به کشاورزان داخلی منع کرد. منتقدان صندوق معتقدند درباره توصیههای اصلاح ساختاری صندوق، فقیرترین اقشار جامعه، بیشترین بار این اصلاحات را به دوش میکشند و در عین حال کمترین منفعت را از این برنامهها میبرند. بر اثر کاهش یارانههای خدمات اجتماعی از قبیل یارانههای بهداشت و آموزش، تأکید بر صادرات به جای تأمین مایحتاج داخلی و قطع یارانههای تولید، فقیرترین افراد بیشترین صدمه را میبینند.
استیگلیتز اشاره میکند هنگامی که یک کشور در حال توسعه با بحران تراز پرداخت مواجه میشود، صندوق بینالمللی پول اعطای ارز خارجی به آن کشور را افزایش میدهد تا ارزش ارز بهسرعت کاهش نیابد. این اقدام، زمان لازم را در اختیار سرمایهگذاران خارجی و نخبگان داخلی قرار میدهد تا ارز در حال سقوط را با ارز باثبات معاوضه کنند. این گروه از کنشگران میتوانند پول خود را با اتکا به بازارهای آزاد شدهای که صندوق بینالمللی پول بر آن کشور تحمیل کرده، از کشور خارج کنند. از این پس، ارز روند نزولی خود را طی میکند و در نهایت، بیارزش میشود. حاصل این سیاست صندوق، فشار وارد شده بر طبقه کارگر و فقیر است که با بازپرداخت وام صندوق بینالمللی پول و ارز فاقد ارزش، روبهرو هستند. نتیجه آنکه؛ کارکنان و مقامات نهادهای مالی و پولی بینالمللی در ارائه برنامههای اقتصادی برای کشورهای بحرانزده، به جای تمرکز بر نیازهای طبقه کارگر و فقیر در این کشورها، همواره خود را پاسخگو به خواست سرمایهگذاران خارجی و اقلیت ثروتمند داخلی میدانند.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|