|
همیلتون برای هفتمین بار قهرمان جهان شد
راننده بریتانیایی با پیروزی در فرمول یک ترکیه توانست قهرمان فصل ۲۰۲۰ شود و به رکورد میشاییل شوماخر برسد. رقابتهای فرمول یک، دیروز -یکشنبه- در ترکیه برگزار شد و با قهرمانی لوییس همیلتون به پایان رسید. راننده بریتانیایی با این پیروزی برای هفتمین بار فاتح فرمول یک جهان شد. او توانست به رکورد میشاییل شوماخر برسد و پرافتخارترین راننده فرمول یک شود.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با مرتضی فنونیزاده درباره شرایط این روزهای پرسپولیس
بازیکن جدید نمیخواهیم
زهره فلاحزاده: باشگاه پرسپولیس فصل جدید شروع نشده، با کوهی از مشکلات دست و پنجه نرم میکند؛ از محرومیت ۶ ماهه عیسی آلکثیر، مهاجم جدیدش تا مشکلات مالی و پروندههای شکایتی که بزودی از راه خواهد رسید و... . باید دید پرسپولیسی که در ۴ فصل گذشته، قهرمان شده است، میتواند بحرانهای جدید را پشت سر بگذارد یا خیر. به همین منظور «وطن امروز» با مرتضی فنونیزاده، پیشکسوت پرسپولیس گفتوگو کرده است. فنونیزاده از مدیریت رسولپناه، مدیر مستعفی تیم دفاع میکند و موافق برگزاری لیگ در شرایط کرونایی است.
***
* اگر بگوییم پرسپولیس روزهای بحرانیای را میگذراند، بیراه نگفتهایم. با توجه به این شرایط، پرسپولیس این فصل را چطور میبینید؟
پرسپولیس در هفته اول بازی متوسطی به نمایش گذاشت، البته بازیکنان ما به دلیل بازی در لیگ قهرمانان خسته بودند اما وقتی حرفهای پول میگیرند، حرفهای هم باید فکر و کار کنند. باید تا هفتههای چهارم، پنجم صبر کرد. اما انشاءالله با همین بچهها پنجمین جام متوالی در دستان سیدجلال حسینی آرام میگیرد.
* جدایی ستارههایی مثل خلیلزاده، ترابی و علیپور به ضرر تیم نشد؟
ترابی و علیپور در لیگ قهرمانان هم همراه تیم نبودند اما پرسپولیس توانست فینالیست آسیا شود. خلیلزاده به هر حال با تعصب در تیم بازی کرد و با توجه به سنی که دارد، میخواست به تیمی برود که از نظر مالی تأمین شود. من نمیدانم نگرانی هواداران برای چیست. اگر آنها جای استقلالیها بودند که چند سال دستشان از جام کوتاه است، چکار میکردند؟
* شما در مصاحبهای که داشتید، عنوان کردید پرسپولیس نیازی به بازیکن جدید ندارد، همین صحبت شما باعث حمله هواداران به شما در شبکههای اجتماعی شد.
گلمحمدی چون سرمربی فصل گذشته شهرخودرو بوده، دوست دارد چند بازیکنش به پرسپولیس بیایند اما نظر من این است که پرسپولیس نیاز به بازیکن جدید ندارد. الان همه بازیکنان مؤثر، فیکس تیمهایشان هستند، پرسپولیس چه بازیکنی باید بگیرد؟ هواداران پرسپولیس دوست دارند تیمشان مثل چند فصل گذشته نتیجه بگیرد اما در شرایطی که عبدی، بازیکن جوان تیم ۲ گل حساس و حیاتی به ثمر رسانده است، ما این بازیکن را کنار بگذاریم و به فکر خرید بازیکن جدید باشیم؟ گلمحمدی، آرش رمضانی را خریده است. عیسی آلکثیر هم به هر حال در نیمفصل دوم بازی خواهد کرد. ۷ بازیکن به پرسپولیس آمدهاند و ۳ بازیکن رفتهاند. پرسپولیس دیگر چه میخواهد؟ اگر هواداران ناراضی هستند و چنین هجمهای علیه من راه میاندازند، من دیگر مصاحبه نمیکنم. به هر حال واقعیتها را میگویم و میخواهم از نگرانی آنها کم کنم. پرسپولیس در همه پستها چند بازیکن و مهره خوب دارد.
* درباره نحوه کنار رفتن مهدی رسولپناه، سرپرست سابق باشگاه صحبت کنیم. او به دلیل صحبتهایش و حواشی به وجود آمده مجبور به استعفا شد. عملکرد رسولپناه را در این مدت چطور دیدید؟
به نظر من ایشان مدیر موفقی بود و زمان به همه ثابت خواهد کرد. او تمام بازیکنانی را که گلمحمدی خواسته بود، به پرسپولیس آورد و بدهی سنگین برانکو را پرداخت کرد. من بیشتر از هر پیشکسوت دیگری به دیدار رسولپناه میرفتم. او خیلی پرسپولیسی بود و همیشه میگفت پرسپولیس برای من از همه چیز مهمتر است اما ایراد او این بود که مشکل درونخانوادگی را در کوچه و محله جار زد. مطمئن باشید این یک بازی بود که مخالفان رسولپناه، او را با فیلمبرداری و ضبط صدا از باشگاه کنار بزنند. رسولپناه باید هوشیارانه عمل میکرد. به هر حال مدیریت فقط در ساختمان نیست و وقتی تیم بزرگی دستش بود باید حواشی آن را هم جمع میکرد.
* محرومیت عیسی آلکثیر هم شوک بزرگی به این تیم وارد کرد.
انشاءالله عیسی نیمفصل دوم برمیگردد. او آن شادی بعد از گل را از عمد انجام نداده و به خاطر بچه برادرش بوده است. عیسی بازی بینالمللی آنچنانی نداشته که با تجربه عمل کند. به هر حال بازیکنان ما باید در سطح بینالملل مراقب رفتارشان باشند.
* پرسپولیس این روزها مشکلات مالی زیادی دارد و قطعاً پروندههای شکایت خارجیها از راه خواهد رسید.
من هم شنیدم موجودی باشگاه خیلی کم است. یادم است چند سال پیش که آقای پروین مدیر عامل باشگاه شد، موجودی باشگاه ۷۰۰ هزار تومان هم نبود اما به هر حال باید مدیریت کرد، چون بازیکنان در ادامه راه حقوق میخواهند. انشاءالله ۲ میلیون دلار پاداش لیگ قهرمانان به دست باشگاه برسد که کمک خوبی برای رفع مشکلات خواهد بود، البته اگر تحریمهای بانکی اجازه بدهد که زودتر پرسپولیس به پولش برسد.
* انتخاب جعفر سمیعی به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه را چطور میبینید؟ میتواند موفق شود؟
من شناختی از او ندارم اما همین که در این شرایط بحرانی قبول کرده روی صندلی داغ مدیریت بنشیند، یعنی جرأت جمعوجور کردن مشکلات را دارد. این را هم باید گفت که مدیرعاملی در پرسپولیس فقط به جیب پرپول نیاز دارد. اگرنه تیم دارد راحت بازی میکند و نتیجه میگیرد. سمیعی چون در حراست وزارت ورزش هم سابقه کار دارد، میتواند در پرسپولیس موفق شود.
* با توجه به اینکه آمار کرونا در ایران نسبت به ابتدای شیوع این بیماری ۴ برابر شده، به نظر شما مسابقات لیگ باید ادامه پیدا کند؟
بله! مردم تنها دلخوشی و سرگرمیشان شده تماشای مسابقات فوتبال. چه ایرادی دارد در خانه بنشینند و با رعایت فاصله اجتماعی فوتبال تماشا کنند؟ قطعا بازیکنان و اعضای تیمها با رعایت پروتکلهای بهداشتی و ورزشی بازی میکنند. من دوست دارم لیگ ادامه پیدا کند. سیاست خود دولت هم این است که مردم به دلیل شیوع بیماری کرونا در خانه بمانند. مردم یک ساعت پیش از بازی، ۲ ساعت تماشای بازی و یک ساعت بعد از آن فوتبال را تحلیل میکنند. در واقع ملت ۴ ساعت به این شکل در خانه و سرگرم بازی هستند.
ارسال به دوستان
اخبار
کشتی ایران در خاک کرونا
مدیر فنی تیمهای ملی کشتی آزاد نیز به ویروس کرونا مبتلا شد؛ موضوعی که با توجه به برگزاری اردوهای تیم ملی و رقابتهای انتخابی، بر نگرانیها بابت افزایش تعداد مبتلایان افزود. به گزارش ایسنا، پس از ابتلای محمد بنا سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی، غلامرضا محمدی سرمربی تیم ملی کشتی آزاد، مهدی تقوی و عباس حاجکناری مربیان تیمملی کشتی آزاد، حمید سوریان نایبرئیس فدراسیون کشتی و محمدرضا گرایی ملیپوش کشتی فرنگی، این بار تست کرونای محسن کاوه مدیر فنی تیمهای ملی کشتی آزاد مثبت اعلام شد. با توجه به برگزاری اردوی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی، این نگرانی وجود دارد که میزان ابتلا در میان کشتیگیران و کادرهای فنی بیشتر شود. اردوی تیمهای ملی کشتی به دلیل لغو رقابتهای قهرمانی جهان تعطیل شد. محسن کاوه پس از ابتلا به کرونا در منزل قرنطینه شده و از وضعیت خوبی برخوردار است. این در حالی است فدراسیون کشتی با حساسیت بر رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی در جریان برگزاری اردوی تیمهای ملی و رقابتهای انتخابی تاکید داشت.
***
IOC یک طلا و یک نقره المپیک به ایران بدهکار است
کمیته بینالمللی المپیک هنوز مشخص نکرده چه زمانی مدالهای المپیک را برای ۲ وزنهبردار ایران ارسال میکند. به گزارش ایسنا، پس از انجام مجدد تستهای دوپینگ در المپیک لندن، تغییرات زیادی در نتایج وزنهبرداری رخ داد، به طوری که تعداد زیادی از وزنهبرداران به خاطر دوپینگ مجبور به پس دادن مدالهای خود شدند. در این میان وزنهبرداری ایران توانست بهترین نتیجه تاریخ خود را در ادوار المپیک به دست آورد. پیش از این مقام پنجمی سعید محمدپور در ۲۰۱۲ لندن به مدال طلا تبدیل شد و او سال ۲۰۱۸ موفق شد این مدال را دریافت کند. حالا نیز مدال نقره نواب نصیر شلال به مدال طلا و مدال برنز کیانوش رستمی در لندن به مدال نقره تبدیل شد. با وجود اینکه پروسه بررسی دوپینگ رقیبان این دو وزنهبردار به پایان رسیده و مثبت بودن دوپینگ آنها قطعی شده است اما هنوز وزنهبرداران ایران مدالهای جدید خود را دریافت نکردهاند.
فرید فتاحیان، مسؤول امور بینالملل کمیته ملی المپیک در این باره به ایسنا گفت: متاسفانه فعلا خبر جدیدی اعلام نشده است، البته پیگیر هستیم و در رنکینگ المپیک جایگاهها تغییر کرده و فقط مانده است ورزشکاران حکم و مدال خود را دریافت کنند، البته شیوع کرونا هم تاثیر گذاشته است و ما حتی برای دریافت بسته پستی در این زمینه به مشکل برخوردیم.
***
شب عجیب راموس
مدافع تیم ملی اسپانیا مقابل سوییس هم یک رکورد تاریخی به نام خود ثبت کرد و هم ناکام این بازی لقب گرفت. تیم ملی فوتبال اسپانیا شنبهشب در لیگ ملتها به مصاف سوییس رفت که این دیدار با تساوی یک- یک به پایان رسید. جرارد مورنو با گلزنیاش در دقیقه ۸۹ مانع شکست لاروخا شد و همچنین شانس صعود تیمش را به مرحله نیمهنهایی حفظ کرد. با این حال مرد اول این بازی سرخیو راموس بود که در شب ثبت یک رکورد تاریخی به نام خود، ۲ پنالتی نیز از دست داد. کاپیتان لاروخا توانست رکورد جانلوئیجی بوفون را در تعداد بازیهای ملی بشکند و برای یکصد و هفتاد و هفتمین بار با پیراهن اسپانیا به میدان برود. او اکنون بیشترین بازی ملی را به عنوان یک بازیکن اروپایی تجربه کرده است. این شب تاریخی برای راموس خیلی شیرین نبود. مدافع رئال مادرید در دقایق ۵۷ و ۸۰ فرصت داشت از روی نقطه پنالتی گلزنی کند و بازی را به تساوی بکشاند اما هیچ یک از ضرباتش از خط دروازه عبور نکرد. کاپیتان اسپانیا پس از ۷۳۰ روز ۲ ضربه را نتوانست به گل تبدیل کند. این اتفاق در حالی رخ داد که ۲۵ پنالتی گذشته مدافع رئال مادرید وارد دروازه شده بود. به نوشته میسترچیپ (کارشناس اسپانیایی) برای نخستینبار در تاریخ ۱۰۰ ساله اسپانیا، این تیم ۲ پنالتی در یک بازی از دست میدهد. داوید ویا (5)، سسک فابرگاس (4) و سنیور، تورس و راموس (3) بیشترین پنالتیها را در تیم ملی از دست دادهاند. لاروخا تاکنون در ۷۰۹ بازی خود ۴۰ پنالتی از دست داده است.
***
تصویری جالب از محمد صلاح
مهاجم مصری لیورپول برای نخستینبار بعد از ابتلا به ویروس کرونا در وضعیت جالبی دیده شد. به گزارش سایت عربی کوره، وضعیت محمد صلاح به نگرانی اصلی این روزهای هواداران لیورپول تبدیل شده است. این بازیکن مصری بندر لیورپول را به مقصد قاهره ترک کرد تا هم در اردوی تیم ملی کشورش شرکت کند و هم در عروسی برادرش. بازگشت صلاح به مصر برای این فوقستاره مسلمان خوشیمن نبود، چرا که او به ویروس «کووید-۱۹» مبتلا شد و نهتنها بازی مصر برابر توگو را از دست داد، بلکه نتوانست به بندر لیورپول هم بازگردد. صلاح در هتلی در قاهره خود را قرنطینه کرده است تا دوران مبارزه با ویروس را پشت سر گذارد. از صلاح این تصویر جالب که در حال سلام و تبریک به یک عروس و داماد است منتشر شد که واکنشهای زیادی را به دنبال داشت.
ارسال به دوستان
اگر مسابقات جهانی کشتی برگزار میشد، حتما شرکت میکردیم
دبیر: قطعا با تیم کامل به جامجهانی نمیرویم
رئیس فدراسیون کشتی میگوید منتظر تصمیم سرمربیان تیمهای ملی آزاد و فرنگی درباره حضور در جامجهانی هستیم و این حق آنهاست که در این باره تصمیمگیری کنند. علیرضا دبیر در برنامه دایره طلایی درباره تصمیم فدراسیون کشتی در مورد اعزام تیم به مسابقات جامجهانی بعد از لغو رقابتهای جهانی اظهار داشت: قبل از صحبتهایم درگذشت رحیم جدی را به جامعه کشتی تسلیت میگویم. او گردن من حق زیادی داشت، خصوصا موقعی که رئیس هیأت کشتی تهران بود. درباره مسابقات جهانی هم این اتفاق قابل پیشبینی بود. روزی که تشکیل جلسه دادیم به سرمربیان تیم ملی، حمید سوریان و محسن کاوه گفتم از نظر من 80 درصد مسابقات جهانی برگزار نمیشود اما نمیتوانستیم در شرایطی که اتحادیه جهانی میگفت میخواهد مسابقه برگزار کند، دست روی دست بگذاریم و بر همین اساس همه موارد برنامهریزی شد؛ از انتخابی تیم ملی و برگزاری اردوی تیم ملی گرفته تا راهاندازی لیگ که بعد از ماهها تعطیلی، کمیت و کیفیت کشتی را دست سرمربیان تیم ملی میداد. وی ادامه داد: وقتی خبر آمد رقابتهای جهانی برگزار نمیشود، بلافاصله سرمربیان تیم ملی اردو را برای چند روز تعطیل کردند و الان هم منتظریم آنها تصمیم بگیرند که چه کار کنیم. این حق سرمربیان است که در این باره تصمیمگیری کنند. دبیر درباره احتمال حضور تیمهای ملی در این رقابتها خاطرنشان کرد: ما حالتهای مختلفی داریم؛ اول اینکه میخواستیم در مسابقات جهانی شرکت کنیم. یک مثال میزنم. سال 1974 تصمیم گرفتند تیم ملی کشتی به جهانی نرود و به جایش با قدرت در بازیهای آسیایی کشتی بگیرد. این همه سال از این ماجرا میگذرد و هنوز منصور برزگر و محسن فرحوشی ناراحتند که چرا در آن جهانی شرکت نکردهاند. برزگر آنجا میتوانست طلا بگیرد اما ایران به آن دوره از مسابقات جهانی نرفت. مدال مسابقات جهانی برای کشتی ما ارزش بالایی دارد و با وجود هزینههای بالایی که این اعزام برای ما داشت، میخواستیم حتما در مسابقات شرکت کنیم، حالا اما وضعیت تغییر کرده و جامجهانی به جای مسابقات جهانی برگزار میشود، در حالی که یک تورنمنت درجه 5-4 در کشتی دنیا محسوب میشود و ما قطعا با تیم کامل و با آن شرایطی که میخواستیم در جهانی شرکت کنیم، در جامجهانی شرکت نمیکنیم. رئیس فدراسیون کشتی با اشاره به نظر غلامرضا محمدی درباره حضور در جامجهانی گفت: کادر آزاد و شخص سرمربی تیم ملی به ما اعلام کرده در این وضعیت چیزی که برایش اولویت دارد، کسب سهمیه المپیک و برنامهریزی برای 6 وزن المپیکی است. بنا هم همین نظر را دارد. اگر دوست داشتند با تیم جوان و البته با تعداد کمتر در این مسابقات شرکت میکنیم. ارسال به دوستان
کرونا و معضل جدید برای فوتبال ایران
لیگ برتر در برزخ
با شروع محدودیتهای کرونایی در شهرهای مختلف ایران، وضعیت برگزاری بازیهای لیگ برتر در شرایط نامشخصی قرار گرفته و هنوز پاسخ روشنی برای این موضوع ارائه نشده است. تکلیف برگزاری لیگ برتر فوتبال ایران با توجه با افزایش آمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در یک ماه گذشته و تصمیم ستاد مقابله با ویروس کرونا در هالهای از ابهام است. در واقع هنوز مشخص نشده لیگ برتر از یکم آذر، همزمان با آغاز دور جدید محدودیتهای کرونایی برگزار میشود یا خیر. در چنین شرایطی ۱۶ تیم لیگ برتری که یک هفته از رقابتهای فصل جاری را برگزار کردهاند، هنوز برنامهای برای آذرماه و برگزاری مسابقات ندارند و شاید در آخرین لحظه لیگ برتر هم به صورت رسمی تعطیل شود. هفته دوم لیگ برتر پنجشنبه و جمعه (۲۹ و ۳۰ آبان) و شنبه (اول آذر) برگزار میشود. در حالی که تصور میشد سازمان لیگ به هر طریق ممکن این هفته از مسابقات را برگزار کند اما برگزاری ۲ بازی روز شنبه اول آذر معادلات را به هم ریخته است.
بازی پرسپولیس - صنعت نفت و همینطور پیکان – شهرخودرو قرار است شنبه اول آذر برگزار شود اما برگزاری این دیدارها با توجه به نامشخص بودن برگزاری مسابقات ورزشی، در بلاتکلیفی قرار گرفته است. در حال حاضر پاسخ روشنی از سوی هیچ یک از مقامات دولتی درباره برگزاری رقابتهای فوتبال ارائه نشده است. از طرفی مسجدی، سرپرست فدراسیون پزشکی - ورزشی هم به طور قاطع صحبتی از لغو برگزاری این رقابتها نکرده و میگوید تا به حال هیچ تصمیمی درباره تعویق مسابقات لیگ برتر گرفته نشده است. محدودیتهای تردد در شهرهای کشور، منافاتی با رفتوآمد تیمها برای برگزاری مسابقه ندارد، چرا که در چنین شرایط، مسافرت با اتوبوس و هواپیما همچنان انجام میشود و هیچ یک از تیمهای لیگ برتری با خودروی شخصی راهی محل برگزاری مسابقه نمیشوند. در واقع اگر دستوری از ستاد مقابله با کرونا برای منع برگزاری مسابقات صادر نشود، سازمان لیگ میتواند برنامه هفته سوم را هم اعلام کند و تیمها در همین وضعیت مسابقات خود را برگزار کنند ولی به علت وجود بندی مبنی بر تعطیلی همه مشاغل جز فروشگاهها و مراکز خدماتی، امکان دارد ستاد مذکور جلوی برگزاری بازیهای لیگ را هم بگیرد. مسؤولان سازمان لیگ هیچ اطلاعی از آینده رقابتها ندارند و به طور روزانه برای این مسابقات برنامهریزی میکنند ولی غلامرضا بهروان چندی پیش اعلام کرده بود در صورت تعطیلی ۲ هفتهای کشور، فوتبال هم تعطیل میشود.
ارسال به دوستان
قرهباغ و ارزیابی انتقادی مواجهه ایران
رضا باقریپور*: نظام بینالملل دربردارنده زیرسیستمهای گوناگون است که به اعتبارهای مختلف طبقهبندی میشوند. از این بین، سطح منطقه، عمومیترین واحد تحلیل و طبقهبندی است. مانند سطح نظام بینالملل، این سطح نیز عموما مشتمل بر کشورهایی با سلسله مراتبی از منابع قدرت است. در این سطح نیز میتوان از کشور فائق یا چند کشور قدرتمند و قدرتهای میانی و کوچک صحبت کرد. جمهوری اسلامی ایران نیز متکی بر مزایا و منابع قدرت خود، از دیرباز ادعای مصرحی مبنی بر شأنیت خود به عنوان یک قدرت منطقهای داشته است.
اگر چه به هر دستهای از کشورها نمیتوان فرم منطقه را نسبت داد. منطقه به واسطه داشتن مؤلفههایی طبقهبندی میشود. کانتوری-اشپیگل، تامپسون، بروس راست و... مؤلفههایی به این منظور احصا کردهاند اما در این مقال منطقه را دائر بر مدار دولت ایران در نظر میگیرم که منظور، کشورهای همجوار این دولت و منطقه خاورمیانه است.
* اقتضا و الزام قدرت منطقهای
اقامه داعیه قدرت برتر در این منطقه و هر منطقه دیگری، مستلزم کسب و بروز ویژگیهایی است. ایویند استرود از جمله این ویژگیها را نفوذ بالا در امور منطقه و قدرت مقابله با ائتلافهای درونمنطقه میداند. شومان از بین ویژگیهای متعدد از ۲ ویژگی تمایل و ظرفیت یاد میکند. از نظر او قدرت منطقهای در وهله اول نسبت به ایفای نقش رهبری ثباتدهنده و قدرتمند ابراز تمایل میکند؛ این کشور همچنین ظرفیت پذیرش نقش رهبری در وجوه مختلف آن را داراست. فلیمز نیز در دیدگاهی مشابه، طرح ادعای رهبری از جانب کشور خاص را لازمه ورود به وادی قدرت منطقهای شدن میداند؛ بدیهی است این اظهار و تمایل مستظهر به منابع و تواناییهای مکفی است.
بالاخره پس از سالیان متمادی، یکی از گسلهای فعال منطقه، زیر پای ساکنان و همسایگان خود را لرزاند. نزاع بر سر خاک و زمین، همواره حادترین مسائل بینالمللی بوده که کمتر از آن انتظار حلوفصل مسالمتآمیز میرود. در دوره صلح مسلح بین آذربایجان و ارمنستان، این دو کشور جبهه حامیان خود را گزینش کردند و کشورهای ذینفع دیگر نیز به اردوگاه ۲ کشور پیوستند. ترکیه، روسیه، آمریکا و رژیم صهیونیستی مداخل بهرهبرداری از این منطقه را برای خود بازگشایی کردند و به نسبت منافع خود اقدام به سرمایهگذاری و تقویت جبهه متبوع کردند.
از این زاویه، رفتار دولت ایران در یک دید کلی قابل نقد است. هم در سطح جهانی و هم در سطح منطقهای یکی از خصوصیات قدرت فائق یا قدرت بزرگ، انتظار اعضای منطقه به مداخله و موضعگیری موثر آن کشور در هر نوع تنش و بحران است. ترکیه که بلندپروازی خود را تا شمال آفریقا و شبهقاره هند امتداد داده، کنشگری فعالی را نیز در بحران قرهباغ دنبال کرد. رژیم صهیونیستی از مدتها پیش همکاریهای گسترده نظامی با آذربایجان داشت. دست بالای دولت علیاف در جنگ پهپادی با ارمنستان، یکی از نتایج این همکاری بود. از طرفی اما ایران که همواره خود را در کسوت تصمیمگیرنده موثر منطقه معرفی کرده، نسبت به کلیت جریان بلاموضع بود. رصد رسانههای کشور نشان میدهد حتی پژوهشگران داخلی نیز نسبت به جهتگیری لازم، برآورد روشنی نداشتند. اراده حاکمیتی ایران برای نخبگان و سطح عمومی جامعه ناشناخته بود. به نظر این ابهام در دستگاههای رسمی کشور نیز جریان داشت. موضع ایران که علیالقاعده باید برآیند اراده ملی از مجرای دستگاههای رسمی کشور باشد، به نحو ناموزون توسط مقامات محلی استانهای شمال غرب کشور بیان میشد. این مساله عملا ابعاد نژادی ماجرا را برجسته میکرد؛ چیزی که قطعا مغایر خواست و مصلحت ایران است.
* دستور کار کمدامنه به مثابه یک آسیب
گوشهای دیگر از نقد معطوف به جهتگیری دولت ایران در هنگامه معرکه است. بسیاری از تحلیلگران اما با تشریح وضعیت فعلی و موقعیت نسبتا برابر ۲ کشور ارمنستان و آذربایجان نسبت به ایران، موضع ایران را بر حسب شرایط منطقی قلمداد کرده و سیاست موازنه و پرهیز از مداخله را پیشنهاد میکنند. اینجا میتوان به مساله از سمت دیگری انتقاد کرد. در تحلیل فوق وقایع و رویاروییها، طبیعی یا خلقالساعه فرض میشود؛ این رویدادها میتواند حامل آوردهای برای کشور شما باشد یا نباشد اما در نظر گرفتن این نکته برای ما ضروری است که بدانیم موقعیت کسب منفعت، نیازمند زمینهسازی و طراحی بازیگران است. اگر قائل باشیم شرایط امروز قرهباغ مدخلی روشن برای منافع ایران ندارد، این در حقیقت پرده از یک کاستی دیگر دولت ایران برمیدارد که در سالیان متمادی قادر به خلق موقعیت استحصال منافع در این دو جبهه نبوده است. موقعیتها را باید ساخت. کمی از فضای بینالمللی امروز شبیه رودخانهای است که در آن ماهی رایگان صید کنیم؛ فضای امروزین نظام بینالملل بیشتر شبیه استخرهای پرورش ماهی است که از لحظه تولد ماهی تا بهرهبرداری از آن، توسط بهرهبردار مدیریت شده است. نباید انتظار داشت از زمینی که ترکیه و اسرائیل شخم میزنند، محصولی برای ایران برداشت شود.
از سوی دیگر مجموع مسائلی، تنها چند کشور عراق، سوریه، لبنان و یمن را برای سیاستگذار ما برجسته کرده است. از این رو نقش افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان و دیگر کشورهای حوزه قفقاز در نسبت با ما نامشخص است. گسترش دستور کار سیاست منطقهای بویژه در مواردی مانند افغانستان و قفقاز یک ضرورت جدی برای ایران است. جای خالی ایران در منطقه، خالی نمیماند و هیچ تضمینی هم نیست که توسط دوستان ما پر شود، بویژه که تا امروز اغلب چیزی جز این بوده است.
* پژوهشگر سیاستگذاری عمومی
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|