|
هوای تهران باز هم آلوده شد
شاخص کیفیت هوای پایتخت، دیروز روی عدد 107 قرار گرفت تا هوای تهران برای گروههای حساس جامعه آلوده گزارش شود. به گزارش فارس، تهران از ابتدای سال همزمان با شیوع کرونا 15 روز هوای پاک، 178 روز هوای قابل قبول، 55 روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه و 2 روز هوای ناسالم برای همه افراد داشته است. این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل، 25 روز هوای پاک، 183 روز هوای قابل قبول و 41 روز هوای ناسالم برای گروههای حساس داشتهایم.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ آیا محدودیتهای رنگارنگی که دولت از نیمه آبان اعمال کرد مؤثر بود؟
همچنان قرمز!
گروه اجتماعی: بررسی آمارهای کرونا 5 روز بعد از آغاز محدودیتهای جدید نشان میدهد با وجود کاهش میزان مراجعه به بیمارستانها، تعداد مرگومیر بیماران کرونایی هنوز تغییر چندانی نکرده است. به گزارش «وطن امروز»، وضعیت تهران و برخی شهرها به دلیل شیوع گسترده کرونا همچنان بحرانی است به طوری که آمار مرگومیر حتی پس از اجرای محدودیتهای جدید همچنان بالای 450 نفر در یک شبانهروز است.
دولت از ۳ هفته پیش محدودیتهای متنوعی را با هدف کاهش ابتلا و مرگومیر کرونا وضع کرد که میتوان نتایج آن را هماکنون مشاهده کرد. محدودیت فعالیت اصناف از ساعت ۱۸ به بعد در ۸۹ شهر و مرکز استان، ممنوعیت فعالیت مشاغل گروه ۳ و ۴ و همچنین کاهش ساعت ارائه خدمات حملونقل عمومی از محدودیتهایی بود که در ۳ هفته اخیر اعمال شد و حالا نتیجه آن را مشاهده میکنیم: همچنان ۲۶ استان در وضعیت قرمز به سر میبرند و آمار مرگومیر کرونایی همچنان بالای ۴۰۰ نفر است. متخصصان و مسؤولان وزارت بهداشت همواره تعطیلی مداوم ۲ هفتهای را برای قطع زنجیره انتقال پیشنهاد دادهاند اما دولت با هر طرحی غیر از تعطیلی موافقت میکند و نتیجه آن را هماکنون مشاهده میکنیم. حالا ۵ روز است که محدودیتهای جدید و شدیدتر آغاز شده و دولت امیدوار است این محدودیتها جواب دهد. سخنگوی وزارت بهداشت دیروز از شناسایی ۱۳۸۴۳ بیمار مبتلا به «کووید-19» در یک شبانهروز خبر داد. سیماسادات لاری گفت: از ظهر سهشنبه تا ظهر امروز (چهارشنبه) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۳ هزار و ۸۴۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی شد که ۲ هزار و ۳۷۰ نفر از آنها بستری شدند. وی همچنین گفت: مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۸۹۴ هزار و ۳۸۵ نفر رسید. وی ادامه داد: متاسفانه طی این 24 ساعت، ۴۶۹ بیمار «کووید-19» نیز جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۴۶ هزار و ۲۰۷ نفر رسید. لاری افزود: خوشبختانه تاکنون ۶۲۵ هزار و ۶۰۶ نفر از بیماران هم بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
سخنگوی وزارت بهداشت در عین حال گفت: ۵۸۳۲ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. وی ادامه داد: تاکنون ۵ میلیون و ۹۱۳ هزار و ۲۲۹ آزمایش تشخیص «کووید-19» نیز در کشور انجام شده است.
لاری درباره وضعیت استانها درگیر کرونا هم گفت: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحالوبختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستانوبلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت تهویه هوا در کنترل انتقال ویروس کرونا، گفت: هنگام صحبت کردن بیمار مبتلا به کرونا، افشانههای حاوی ویروس که اندازهای به مراتب کوچکتر از ریز قطرات دارند، سریعتر از حالت سکوت منتشر میشود و اطرافیان بیمار را آلوده میکند. سیماسادات لاری گفت: طبق تحقیقات صورت گرفته ریز قطرات و افشانههای ویروس «کووید-۱۹» نهتنها از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن، بلکه با تنفس فرد آلوده به فضای اطراف پرتاب و در محیطهای فاقد تهویه مناسب برای ساعتها در هوا باقی میماند. هنگام صحبت کردن بیمار مبتلا به کرونا، افشانههای حاوی ویروس که اندازهای به مراتب کوچکتر از ریز قطرات دارد سریعتر از حالت سکوت منتشر میشود که سرعت انتشار این افشانهها با بلند صحبت کردن فرد مبتلا تا ۵۰ برابر بیشتر از زمانی است که فرد سکوت میکند.
وی افزود: از طرفی طبق آخرین یافتههای علمی، ریز قطرات بعد از چند ثانیه و در فاصله حداکثر ۲ متری فرد مبتلا سقوط میکند ولی افشانههای حاوی ویروس مسافت بیش از ۲ متر را طی میکند و در محیطهای سرپوشیده فاقد تهویه مناسب ساعتها در هوا معلق میماند و موجب مبتلا شدن اطرافیان بیمار میشود.
همچنین معاون درمان وزارت بهداشت درباره وقوع برخی مرگهای کرونایی در سنین سالمندی، نکاتی را توضیح داد.
قاسم جانبابایی کارنامه عملکردی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاهها و مقایسه عملکرد دانشگاهها در مدیریت بحران «کووید-۱۹» را تشریح کرد و گفت: بر اساس فرآیند ارائه خدمت، وضعیت بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاهها مورد بررسی قرار گرفته است. وی رؤسای بیمارستانها را بهترین افراد در شناسایی گلوگاههای قابل اصلاح در مراکز درمانی دانست و افزود: با پایش مستمر سیستم، میتوانیم در کاهش مرگهای قابلاجتناب مداخله کنیم. معاون درمان وزارت بهداشت با عنوان این مطلب که درصد قابلتوجهی از مرگها اجتنابناپذیر است، گفت: بسیاری از سالمندان گرفتار چند بیماری زمینهای هستند و هنگامی خانوادهها از ابتلای این افراد به کرونا مطلع میشوند که سطح هوشیاری آنها کاهش یافته و این موضوع منجر به افزایش مرگومیر در بین سالمندان میشود.
* تهران همچنان در شرایط بحرانی کرونا
از سوی دیگر، فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه شرایط بحرانی و قرمز تهران کماکان پابرجاست، گفت: متاسفانه نقض قرنطینه توسط افرادی که نتیجه آزمایش PCR آنها مثبت است، همچنان در تهران در حال انجام است. علیرضا زالی در حاشیه انعقاد تفاهمنامه بین ستاد کرونای تهران و قرارگاه جهادی امام رضا(ع) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه نکته نگرانکننده این است که مردم فکر میکنند محدودیتهای کرونایی به سرعت میتواند آمار مرگومیر و میزان ابتلا را کاهش دهد، گفت: متاسفانه شرایط اینگونه نیست و از شنبه تا به امروز تغییر خیلی شگرفی را در میزان بستری بیمارستانها و مرگومیرها در تهران نداشتیم، به گونهای که متاسفانه دیروز ۹۲ بیمار فوتی PCR مثبت در استان تهران داشتیم. وی با بیان اینکه شرایط بحرانی و قرمز تهران کماکان پابرجاست، ادامه داد: همچنین بررسیهای میدانی ما حاکی از آن است که متاسفانه کماکان شکستن و نقض قرنطینه توسط افراد PCR مثبت در تهران در حال انجام است. زالی همچنین با بیان اینکه دیروز بیش از ۱۵۱ نفر از مبتلایان PCR مثبت به فرودگاه مراجعه کردند و میخواستند از حملونقل هوایی برای سفر به استانهای دیگر استفاده کنند، گفت: این مسأله واقعا جای تاسف دارد و بسیار موضوع نگرانکنندهای است. وی تاکید کرد: بررسیهای ما نشان میدهد در طول ۳ روز اخیر میزان شکستن قرنطینه توسط افراد دارای آزمایش PCR مثبت ادامه دارد و این افراد در ترددها بویژه تردد در مناطق مرکزی شهر نقض قرنطینه کردهاند و این آمار عدد قابل توجهی است.
* کمتر از 2 درصد بستریشدگان کرونایی میمیرند
معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران با اشاره به وضعیت بستری بیماران کرونایی در بیمارستانهای تهران، اظهار کرد: خوشبختانه روند بستری بیماران کرونایی در بیمارستانها طی چند روز اخیر افزایشی نداشته ولی تا زمانی که این روند آماری به سطح معناداری نرسد، نمیتوانیم درباره آن قضاوت و نتیجهگیری قطعی داشته باشیم. نادر توکلی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تحلیلهای آماری انجام شده طی روزهای اخیر، در این رابطه اظهار کرد: با بررسی آمار کل مراجعان سرپایی به درمانگاهها، کلینیکها و اورژانسها و همچنین آمار بیماران بستری در بیمارستانها و در ادامه محاسبه مجموع این آمار با میزان مرگومیرها، درصد مرگومیر بیماران کرونایی در تهران نزدیک به ۲ درصد تعیین شده است. توکلی با بیان اینکه این آمار نشاندهنده آلودگی بالای جامعه و فعال بودن زنجیره انتقال بیماری است، عنوان کرد: این تحلیل نشان میدهد میزان آلودگی در جامعه بسیار بالاتر از عددی است که فکر میکنیم.
***
[حضور شناور کارکنان]
یکی از مسائلی که مورد انتقاد ستاد مقابله با کروناست، حضور کارمندان در زمان محدودیتهای شدید است اما روحانی خبر داد از شنبه آینده حضور کارکنان به حداقل خواهد رسید. وی با اشاره به جلسه سهشنبه شب ستاد روسای کمیتههای مقابله با ویروس کرونا یادآور شد: ما در این جلسه با وجود همه کارهای خوبی که صورت گرفته به یک نقطه ضعف رسیدیم که آن هم تراکم در حمل و نقل در برخی ساعات روز است که حضور کارمندان در ادارات شرایط را در صبح و ظهر سخت میکند. در این جلسه تصمیم گرفته شد که شنبه آن را مصوب میکنیم و البته به تمام وزرای مربوطه دستور داده شده که حضور یک سومی کارمندان در نقاط قرمز از هفته آینده اگر ضرورتی نداشت به هر مقداری که مسئولان مربوطه میخواهند کاهش پیدا کند. رئیس جمهور اضافه کرد: این کاهش میتواند تا یک چهارم، یک پنجم و بیشتر هم باشد و در جاهایی که ضرورت ندارد مسؤولان میتوانند کارمندان را کمتر کنند تا مترو و اتوبوسها در هفته آینده خلوتتر شود. پس مسؤولان باید در هفته آینده به حداقل حضور کارمندها اکتفا کنند، چرا که برای ما بسیار مهم است در پایان این دو هفته به شرایط بهتری برای سلامت مردم برسیم.
ارسال به دوستان
اخبار
قاضیزاده هاشمی عضو ستاد ملی مقابله با کرونا شد
گروه اجتماعی: بعد از اعتراض مجلسیها سرانجام دولت با حضور نماینده مجلس در ستاد ملی مقابله با کرونا موافقت کرد. به گزارش «وطن امروز»، دولت در ستاد ملی مقابله با کرونا همواره نظرات خود را به اعضا تحمیل میکرد و کمترین جزئیات از دستور جلسات منتشر میشد و همواره حضور نداشتن نماینده پارلمان در این جلسات مورد انتقاد کارشناسان بود. سرانجام با موافقت حسن روحانی، حضور نماینده خانه ملت در این ستاد قطعی شد و سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی پس از توافق رئیسجمهور و رئیس مجلس به عضویت ستاد ملی مقابله با کرونا درآمد. پس از اعتراضات و مطالبات مجلس شورای اسلامی در رابطه با عدم حضور نمایندگان در ستاد ملی مقابله با کرونا، با توافق محمدباقر قالیباف رئیس مجلس و حسن روحانی رئیسجمهور، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی نایبرئیس اول مجلس شورای اسلامی به عضویت ستاد ملی مقابله با کرونا درآمد. توافق رئیس مجلس و رئیسجمهور بر مبنای سوابق و همچنین کسوت نایبرئیسی اول مجلس شورای اسلامی صورت گرفته است. سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی دارای مدرک دکترای تخصصی پزشکی است و از دوره هشتم تاکنون در مجلس شورای اسلامی حضور دارد. وی چند دوره از سوابق نمایندگی خود را در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گذرانده است. علاوه بر کمیسیون بهداشت و درمان، در مجلس نهم عضویت در کمیسیون اجتماعی را هم تجربه کرده است. وی در دوره دهم مجلس نیز ۴ سال به عنوان دبیر هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی توسط نمایندگان انتخاب شد. قاضیزادههاشمی دانشیار دانشگاه شهید بهشتی است و ریاست دانشگاه علوم پزشکی سمنان نیز در کارنامه وی وجود دارد.
***
هتلهای بنیاد مستضعفان برای حمایت از مدافعان سلامت بهخط میشوند
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: با توجه به اوجگیری دوباره کرونا در موج سوم، بنیاد مستضعفان آمادگی دارد با هماهنگی ستاد ملی مبارزه با کرونا امکانات در اختیار خود را برای اسکان و تامین غذای گرم مدافعان سلامت تا پایان مبارزه با کرونا به کار گیرد. سیدپرویز فتاح با اعلام این خبر اظهار کرد: بنیاد مستضعفان از ابتدای شیوع کرونا در کشور به واسطه امکانات در اختیارش، خدماتی را برای تامین محل اسکان پزشکان، پرستاران و کادر درمان بیمارستانهای درگیر مبارزه با کرونا، ارائه داد و علاوه بر امکان اسکان شبانهروزی، طبخ و توزیع غذای گرم کادر درمان را نیز برای برخی بیمارستانهای درگیر فراهم کرد. رئیس بنیاد مستضعفان افزود: در حال حاضر نیز با توجه به درگیری کشور با موج سوم شیوع ویروس کرونا، بنیاد مستضعفان آماده ارائه هر گونه خدمات اسکان و تامین غذای گرم و میانوعده کادر زحمتکش درمان و مدافعان سلامت در تهران و برخی از شهرهاست. وی ادامه داد: بر همین اساس بنیاد مستضعفان آمادگی دارد با هماهنگی ستاد ملی مبارزه با کرونا، امکانات در اختیار خود را برای اسکان و تامین غذای گرم مدافعان سلامت تا پایان مبارزه با کرونا به کار گیرد.
***
ورود اتوبوسهای برقی جدید به تهران
مشاور اقتصادی و سرمایهگذاری معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران از برنامهریزی برای ورود نسل جدید اتوبوسهای برقی به پایتخت خبر داد. مهدی همتیمقدم درگفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه معاونت حملونقل شهرداری تهران در نظر دارد نسل جدید اتوبوسهای برقی در سطح شهر مورد استفاده قرار گیرد، گفت: در گذشته اتوبوسهای برقی در سطح شهر سرویسدهی داشتند اما به دلیل فناوری قدیمی، مشکلاتی در حین سرویسدهی داشتند که در نظر داریم از نسل جدید اتوبوسهای برقی در تهران استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه این اتوبوسهای نسل جدید حداقل ۸ میلیارد تومان قیمت دارند، افزود: حاضریم خطوط پرمسافر را به سرمایهگذاران اتوبوس برقی واگذار کنیم که بهرهبرداری از خط نیز بر عهده سرمایهگذار باشد. این مساله سبب میشود سرمایهگذار درآمد خوبی از فروش بلیت کسب کند و همچنین درآمد تبلیغاتی از اتوبوسها و ایستگاهها داشته باشد.
***
بر گزاری نخستین جشنواره انیمیشن یکدقیقهای «مترو میشن»
نخستین جشنواره انیمیشن یکدقیقهای مترو، با هدف اعتلای فرهنگ شهروندی و ارتقای بیشتر سطح آگاهی مسافران کلانشهر زیرزمینی تهران و نیز استفاده از ظرفیتهای هنری - فرهنگی با عنوان «مترو میشن» برگزار میشود.
معاون امور فرهنگی و اجتماعی شرکت بهرهبرداری متروی تهران درباره علت برگزاری این جشنواره گفت: در طول سالهایی که سامانه حملونقل عمومی بویژه متروی تهران در حال ارائه خدمت به شهروندان بوده، معضلات اجتماعی و فرهنگی متعددی شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته است.
سیدمجتبی تقوینژاد در تشریح موضوعات جشنواره «مترو میشن» گفت: در این جشنواره موضوعاتی همچون مترو، اخلاق و آموزش شهروندی، مترو و بانوان، مترو و کودکان، مترو و دستفروشان و مترو و فضای مجازی به رقابت گذاشته میشود که پس از بررسی از سوی هیأت داوران به آثار برگزیده جوایز ارزندهای اهدا خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: علاقهمندان میتوانند اطلاعات لازم برای شرکت در این مسابقه را با مراجعه به سایت
www.metromation.metroplus1.ir کسب کنند.
ارسال به دوستان
وزیر بهداشت:
واکسن را فعلا برای ۲۱ میلیون نفر تأمین میکنیم
وزیر بهداشت از تأمین واکسن کرونا از ۳ طریق برای ۲۰ تا ۲۱ میلیون نفر خبر داد.
دکتر سعید نمکی دیروز در استودیو سلامت وزارت بهداشت، اظهار کرد: تهیه واکسن کرونا را از ۳ طریق دنبال میکنیم؛ یکی خرید واکسن از مجموعه کوواکس-که طبق برنامهریزی سازمان جهانی بهداشت است- بر این اساس ما 16 میلیون و 800 هزار دوز از این طریق وارد خواهیم کرد که این تعداد 8 میلیون نفر (10 درصد جمعیت ما) را پوشش میدهد؛ 5/5 میلیون دوز دیگر را با یکی از کمپانیهای صاحبنام در قالب قرارداد مشترک تولید، دنبال میکنیم و همچنین در حال خرید حدود 20 میلیون دوز هم از یکی از کمپانیهای دیگر هستیم که درنهایت 41 تا 42 میلیون دوز واکسن را برای 20 تا 21 میلیون نفر تامین خواهیم کرد، زیرا واکسن «کووید-19» ۲ دوزه است.
وی در ادامه افزود: تولید واکسن داخلی نیز بخوبی پیش میرود بهرغم اینکه برخی افراد تولید داخل و جوانان خوشاندیشه و دانشمند کشور را قبول ندارند. ما در این زمینه نیز به خوبی پیش رفتهایم و از بین 12 شرکت، 4 شرکت در حال پیشرفت هستند و یکی از آنها اجازه تست روی انسان را گرفته و از هفته آینده پس از گذراندن تستهای حیوانی آن را روی انسان تست خواهیم کرد.
نمکی همچنین با اشاره به آمار بالای کرونا در روزهای گذشته تصریح کرد: اگر مردم ما امروز آمار نگرانکنندهای از کرونا دریافت میکنند به دلیل ورود زیاد بیماران به مراکز درمانی بوده است که در آینده نزدیک با کاهش موارد بستری، کاهش موارد مرگومیر را نیز شاهد خواهیم بود.
وی ضمن تشکر از مردم به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی یادآور شد: رعایت 90 درصدی پروتکلها، نشاندهنده همراهی مردم با نظام سلامت است.
وی با اشاره به نگرانیهای وزارت بهداشت در این ایام بیان کرد: یکی از این نگرانیها، ترافیک صبحگاهی و تجمع در مترو و اتوبوس است که به دلیل حضور شرکتهای خصوصی و بخشی نیز به دلیل حضور کارمندان ادارات دولتی است که امروز رئیسجمهور دستور دادند حضور در ادارات به حداقل برسد؛ همینطور از شرکتهای خصوصی تقاضا داریم به نحو مقتضی همکاری کنند، زیرا در مصوبه ستاد نیز ما شرکتهای خصوصی را مشمول طرح محدودیت کردیم، در غیر این صورت مجبور به برخورد و تعطیلی شرکتهای خصوصی خواهیم بود.
همچنین نمکی در پایان گفت: هفته بسیج را خدمت همه بسیجیان عزیز تبریک میگویم و درود میفرستم به ارواح پاک و مطهر بسیجیانی که در راه وطن جانفشانی کردند. امروز بسیجیان در کنار ما برای اجرای طرح شهید قاسم سلیمانی تلاش میکنند.
ارسال به دوستان
مصائب 9/9/99؛ آخرین تاریخ رند قرن
سلامت نوزاد را قربانی تاریخ تولد رُند نکنید
اسدالله خسروی: با وجود اینکه پزشکان تاکید دارند زایمان زودرس، سلامت کودک و مادر را تهدید میکند اما خیلی از والدین برای ثبت تاریخ خاص و متفاوت در شناسنامه فرزندانشان هر کاری میکنند تا تاریخ تولد کودکشان به اصطلاح لاکچری(!) ثبت شود.
به گزارش «وطن امروز»، ثبت تاریخ تولد رند این روزها برخی از والدین را وادار به رزرو اتاقهای عمل زایمان با هزینههای بسیار بالا کرده است؛ خیلی از آنها هنوز تاریخ دقیق زایمان فرزندانشان نرسیده است اما حاضرند برای اینکه تاریخ تولد فرزندانشان خاص باشد سلامت کودک و مادر را به خطر بیندازند. 9/9/99 آخرین تاریخ تولد رند قرن است و والدین زیادی سعی دارند تاریخ تولد فرزندانشان در این روز ثبت شود، هر چند آنها بخوبی میدانند زایمان زودرس تبعات منفی خود را در پی دارد و سلامت کودک و حتی مادر را تهدید میکند اما باز علاقهمند به این هستند که تاریخ تولد متفاوت در شناسنامه فرزندشان نقش ببندد. زهره الهیان، پزشک و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «وطن امروز» درباره تبعات منفی زایمان زودرس کودکانی که به خاطر ثبت تاریخ تولد در یک روز خاص و رند به دنیا میآیند، گفت: به نظر میرسد والدین نباید با سطحینگری به این موضوع بیندیشند، چرا که سلامت کودک مهمتر از هر چیزی است.
وی خاطرنشان کرد: در بحث ازدواج و فرزندآوری باید به معنویات و سلامت جسمی و روحی توجه جدی شود. سلامت معنوی باید در بحث ازدواج، نامگذاری فرزند و فرزندآوری مورد توجه قرار گیرد اما متاسفانه چند سالی است که برخیها برای اینکه تاریخ تولد فرزندشان رند شود اقدام به زایمان زودرس میکنند که این موضوع سلامت کودک را به خطر میاندازد. الهیان بر سلامت جسمی و معنوی به جای سطحینگری در بحث فرزندآوری تاکید کرد و اظهار داشت: سرنوشت و سلامت فرزند را نباید به تاریخ تولد رند وصل کرد، چرا که احتمال دارد با زایمان زودرس، سلامت کودک تهدید شود و تبعات جبرانناپذیری را تا آخر عمر دامنگیر والدین کند. همچنین سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور با تاکید بر لزوم توجه والدین به سلامت فرزندان خود به جای توجه به تاریخ تولد رند، اظهار کرد: امکان صدور شناسنامه متولدین ۱۵روز اول آذر به تاریخ رند وجود دارد. سیفالله ابوترابی در تشریح ثبت تاریخ تولد در روز 9/9/99 گفت: سازمان ثبت احوال کشور محدودیتی برای ثبت این وقایع ندارد، لذا اگر فردی در تاریخ پنجم یا ششم آذر به دنیا بیاید میتواند به سازمان ثبت احوال کشور مراجعه کند و در نهم آذرماه با تاریخ صدور 9/9/99 شناسنامه دریافت کند.
ارسال به دوستان
ابهامات طرح جوانی جمعیت کمیسیون فرهنگی مجلس
یک سد و چند ابهام
یوسف بیوکخان*: سرنوشت طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، پس از تاخیر 7 ساله و تغییرات بسیار، به ستاد ملی جمعیت و اجرای ۵ ساله گره خورده است؛ در حالی که اساسا مشوقهای جمعیتی دیربازده هستند و تجربه تاسیس ستاد و صندوق برای قوانین گذشته اجرایی نبوده است.
تغییر ترکیب مجلس نشان داد اگر نمایندههای ملت همتی برای تصویب یک قانون داشته باشند، نه در 7 سال بلکه در 7 ماه میتوانند این مهم را به ثمر برسانند. مساله جمعیت جوان کشور، امروز بیشتر از هر روز دیگر اهمیت یافته است. آمارها نشان میدهد تأخیر ازدواج، میزان طلاق، مساله ناباروری و سقط جنین، متغیرهای مهمی هستند که بر رشد منفی جمعیت اثرگذار بودهاند. اهمیت تصویب قانون جوانی جمعیت، زمانی پررنگتر میشود که میتواند بر متغیرهای مهم و رشد منفی جمعیت تاثیرگذار باشد.
اما نحوه تصویب این قانون و اصل ۸۵ شدن این طرح در مجلس و یک سد بزرگ، آینده اجرای قانون را با ابهام روبهرو کرده است.
* اصل ۸۵ میانبر یا دوربرگردان
اصل ۸۵ شدن طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، این اختیار را به کمیسیونهای داخلی مجلس میدهد تا بتوانند مستقل و بدون نیاز به ارائه طرح، در صحن علنی این طرح را مصوب کرده به قانون درآورند.
این بند قانون، بروکراسی چند ماهه جلسات کمیسیونها، صحن علنی و رفت و برگشتهای صحن مجلس و کمیسیونهای داخلی را کوتاه کرده و جلوی تاخیر چند ماهه تصویب این لایحه، آن هم زمانی که مجلس بر مسائل اقتصادی متمرکز است را میگیرد.
بر این اساس، اصل ۸۵ میتواند میانبری برای تصویب و اجرای هر چه سریعتر قانون باشد. اما اصل ۸۵ شدن طرح، از موقتی بودن قانون خبر میدهد، به این معنی که براساس این اصل دولت مکلف است طی دوره ۵ ساله این قانون را اجرا کند و پس از آن، مجلس تصمیم به لغو یا تمدید قانون بگیرد.
دوره ۵ ساله زمانی اهمیت پیدا خواهد کرد که بدانیم اساسا طرحها و مشوقهای جمعیتی، دیربازده هستند و بسیاری از بندهای این قانون به شرط اجرا، اثرات بلندمدت را در پی دارند و تصمیمگیری و اجرای ۵ ساله و موقت قانون، سبب تأخیر در بازدهی یا اشتباه محاسباتی تصمیمگیری خواهد شد بویژه امروز که ماههای پایانی دولت دوازدهم سپری میشود، حتی با وجود اصل ۸۵ شدن این قانون، عملا دولت فرصتی برای اجرای قانون نخواهد داشت و به هر حال تا تشکیل دولت جدید، همین زمان چند ماهه خواهد گذشت و اصل ۸۵، در این زمینه به سرعتبخشی اجرای قانون هم کمک نخواهد کرد. با معایب مطرح شده به جای آنکه اصل ۸۵ میانبری برای اجرای قانون باشد به دوربرگردان وضعیت جمعیت ایران تبدیل خواهد شد.
* کدام هدف؟
طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده که سال 92 نگاشته شده بود، گروههای جمعیتی، گروههای سنی و زمانبندی کوتاه و بلندمدت طرح را برای رسیدن به اهداف موردنظر مشخص کرده بود. پس از تغییرات چندباره و عدم رسیدگی مجلس وقت به تصویب طرح، موعد اهداف کوتاه مدت آن سر رسیده بود و طرح حتی به مرحله تصویب هم نرسید. اما مجلس دوازدهم در بررسی مجدد، هدفگذاریهای طرح مذکور را به طور کامل حذف کرده است و با ایراد اصل 85 بر طرح و ۵ ساله شدن اجرای آن، ابهام اثرگذاری طرح و تأثیرات آن بر وضعیت جمعیت در هالهای از ابهام قرار خواهد گرفت و مشخص نیست که طرح جوانی جمعیت، تأثیر روی جمعیت کشور را تا چه هدفی دنبال میکند. طرح جوانی جمعیت که به همت مجلس در مسیر تصویب قرار گرفته است، با لغو قوانین کاهشی جمعیت مانند قانون تنظیم خانواده و فرهنگسازی، میتواند به موثرترین طرح اجتماعی و فرهنگی سالهای آینده کشور تبدیل شود، به شرط آنکه نمایندگان مجلس با این طرح مهم با جدیت برخورد کرده و ابهامهای قانون و مواردی که سبب اجرایی نشدن آن خواهد شد را رفع کرده و باری از دوش خانوادهها بردارند.
* دبیر فرهنگی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبایی
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|