|
ناو شهید رودکی پایگاه سپاه در اقیانوس هند است
سردار تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه درباره ویژگیهای ناو شهید رودکی گفت: این ناو مجهز به سلاحها و ادوات مختلفی نظیر موشکهای سطحی، هوایی، ضدزره و دوشپرتاب و سلاحهایی در سینه، پاشنه و بغل شناور و همچنین قایقهای راکتانداز و موشکانداز، بالگرد، پهپادهای عمود پرواز و پهپادهای لانچر پرواز است. وی افزود: این ناو در حال حاضر در مسیر شمال اقیانوس هند به مأموریتش ادامه میدهد و قرار است پایگاه سپاه در اقیانوس هند را تشکیل دهد.
ارسال به دوستان
پیکر پاک شهید محسن فخریزاده روز گذشته در امامزاده صالح(ع) به خاک سپرده شد
قسم به انتقام
گروه سیاسی: مراسم تشییع پیکر پاک شهید محسن فخریزاده، دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان صبح روز گذشته با رعایت پروتکلهای بهداشتی با حضور مقامات کشوری و لشکری در ستاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برگزار شد.
به گزارش «وطن امروز»، در این مراسم که خانواده شهید فخریزاده، سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع، سردار اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه، سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه، محمد اسلامی وزیر راهوشهرسازی و علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و جمعی دیگر از مسؤولان لشکری و کشوری حضور داشتند، مهدی رسولی مداح اهلبیت به مرثیهخوانی و ذکر مصیبت حضرت اباعبداللهالحسین(ع) پرداخت.
در ادامه، حجتالاسلام سید ضیاءالدین آقاجانپور، رئیس سازمان عقیدتی- سیاسی وزارت دفاع پیام حضرت آیتالله العظمی خامنهای، فرمانده کل قوا را به مناسبت شهادت شهید محسن فخریزاده قرائت کرد. پس از قرائت پیام رهبر حکیم انقلاب، اقامه نماز بر پیکر دانشمند شهید به امامت رئیس سازمان عقیدتی- سیاسی وزارت دفاع برگزار شد و پیکر مطهر پس از برگزاری مراسم تشییع در وزارت دفاع به منظور تدفین به امامزاده صالح تهران منتقل شد. بر این اساس پیکر شهید فخریزاده در حرم امامزاده صالح طواف داده شد و سپس در جوار شهدای گمنام و شهید شهریاری، دیگر دانشمند هستهای کشورمان به خاک سپرده شد.
آیین خاکسپاری این شهید والامقام نیز همانند آیین تشییع، به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت، با حضور فرماندهان نیروهای مسلح و خانواده معظم شهید برگزار شد اما تعداد محدودی از اقشار مختلف مردم که در امامزاده صالح در حال زیارت بودند نیز در این آیین حضور یافتند.
گفتنی است پیکر شهید فخریزاده طی روزهای گذشته، در مشهد و قم در حرم مطهر حضرت علیبنموسی الرضا(ع)، حرم حضرت فاطمه معصومه(س) و نیز حرم مطهر امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز تشییع شده بود.
محمود علوی در حاشیه تشییع پیکر پاک شهید فخریزاده در مصاحبه با صداوسیما گفت: به دنبال وقوع ترور شهید فخریزاده همکاران من در وزارت اطلاعات در همه ابعاد پیگیری این حادثه را آغاز کردهاند و تاکنون به سرنخهای زیادی نیز دست یافتهاند. همچنین دبیر شورای عالی امنیت ملی در حاشیه مراسم تدفین شهید محسن فخریزاده در امامزاده صالح(ع) تهران با اشاره به ترور شهید فخریزاده گفت: دستگاهها و سیستمهای اطلاعاتی به این اطلاع رسیدند که ایشان هدف است و در همین نقطهای که ایشان به شهادت رسید قرار است اقدامی علیه ایشان صورت بگیرد، تمهیدات ایمنی لازم هم در ارتباط با حفاظت ایشان صورت گرفت اما این بار دشمن از سبک و شیوهای کاملا حرفهای، تخصصی و جدید استفاده کرد و متاسفانه موفق شد. علی شمخانی گفت: این بار هم سیستمهای اطلاعاتی کشور با دقت احتمال بروز حادثه برای ایشان و محل بروز احتمالی حادثه را پیشبینی کرده بودند اما به دلیل تواتر اخبار در طول این ۲۰ سال، متاسفانه جدیت مورد نیاز اعمال نشد و این بار آنها موفق شدند، اگر نه عملیاتهای ناکام فراوانی داشتند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه فخریزاده تنها نیست، گفت: ما به طور قطع فخریزادهها داریم و دشمنان ما هرگز قادر نیستند توان علمی فخریزادهها را از جوانان عزیز ما، هر چند با تأخیر بگیرند. امیدوارم خون این شهید همانطور که در پیام رهبری هم بیان شد، منجر به ادامه تلاش در مسیری باشد که ایشان شروع کرد و امیدوارم زندگان ما قصاص این خون را به نحوی که ملت ایران را شاد کند، بگیرند.
***
توصیه به خویشتنداری، چراغ سبز نشان دادن به تروریستهاست
آیتالله سیدابراهیم رئیسی، در جلسه روز گذشته شورای عالی قوه قضائیه با محکوم کردن ترور دانشمند شهید محسن فخریزاده، او را «قهرمان بیاثر کردن تحریم و تهدیدات دشمن» معرفی کرد.
رئیس قوه قضائیه از پیگیری مجازات آمران و عاملان ترور شهید فخریزاده نیز سخن گفت و توصیه غربیها برای خویشتنداری جمهوری اسلامی ایران در برابر این جنایت را چراغ سبز نشان دادن به تروریستها دانست و گفت: در اجرای اقدامات بازدارنده نسبت به دشمن نباید کوتاهی کرد و هر حرکتی که موجب بازدارندگی دشمن از تهدید شود، باید انجام داد. رئیس دستگاه قضا بر همین اساس از دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی خواست با قدرت شبکه نفوذ را در جایجای کشور شناسایی و منهدم کنند و تأکید کرد: لحظهای نباید در شناسایی شبکه نفوذ غفلت و درنگ کرد تا عناصر نفوذی مجال پیدا نکنند از داخل به دشمن پالس توطئه بدهند.
******
سردار سلامی:
دشمنان منتظر پاسخها باشند
گروه سیاسی: در حاشیه مراسم تشییع پیکر دانشمند شهید محسن فخریزاده، مقامات نظامی کشورمان به موضعگیری درباره کم و کیف پاسخ ایران به این اقدام تروریستی پرداختند. فرمانده کل سپاه در حاشیه مراسم تشییع شهید فخریزاده در ستاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح کرد: دشمنان منتظر پاسخها باشند.
به گزارش «وطن امروز»، سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: دشمنان منتظر پاسخها باشند؛ زمان، مکان و کیفیت عمل را ما تعیین میکنیم ولی اصل واکنش و مجازات عاملان و آمران به قوت خود باقی است.
همچنین سردار حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در حاشیه مراسم تشییع پیکر پاک شهید محسن فخریزاده اظهار کرد: دشمنان ما از ترس مرگ دست به خودکشی زدند و بدانند قطعا تقاص خواهند داد.
فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خطاب به دشمنان تصریح کرد: ملت ایران از انتقام دست برنخواهد داشت. سردار حاجیزاده گفت: راه این شهید و دیگر شهدای ترور ادامه دارد و این شهادتها رغبت و انگیزه دوستان و همکاران این شهید را برای ادامه راه او بیشتر خواهد کرد.
وی افزود: تروریستها و دشمنان اسلام میخواهند حرکت نورانی ملت ایران را متوقف کنند ولی بدانند اگر قرار بود این اتفاق بیفتد در این 40 سال که ۱۷ هزار شهید ترور دادیم این حرکت متوقف میشد اما امروز شاهد ادامه این حرکت ملت ایران هستیم.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح هم در مراسم تشییع پیکر مطهر دانشمند شهید محسن فخریزاده طی سخنانی بیان کرد: دشمن میداند و من هم به عنوان یک سرباز به او میگویم هیچ جنایتی، هیچ تروری و هیچ کار احمقانهای نزد ملت ایران بیپاسخ نخواهد ماند و حتما جنایتکاران را تا انتها تعقیب خواهیم کرد و امر فرماندهی معظم کل قوا اجرا خواهد شد.
امیر سرتیپ حاتمی با تاکید بر اینکه دشمنان بدانند این اولین شکست آنهاست و اگر او را کشتند تا نامش از بین برود، نام او بلندآوازه شد، ادامه داد: شکست دوم دشمن آنجاست که میخواست بگوید شهید عزیز ما در مسیری قدم برمیداشت که به نفع ملت ایران نبود و با رمز و کلمه هستهای تلاش کرد این حرف را بگوید و شهید عزیز ما را به عنوان بنیانگذار برنامه صلحآمیز هستهای ایران معرفی کرد، غافل از اینکه این جمله باعث افتخار ملت ایران، وزارت دفاع و نیروهای مسلح است.
وزیر دفاع ادامه داد: مگر نه اینکه بزرگترین تهدید علیه بشریت همین سلاحهای هستهای است که شما آنها را انباشته کردهاید؟ اینها برای چیست؟ برای دکور در منازل شماست؟ ملت ما بصیر و هوشمند است و میداند بزرگترین تهدید علیه بشریت همین سلاحهای شماست.
امیر سرتیپ حاتمی با اشاره به ادعاهای 40 ساله دشمن درباره استفاده از گزینه نظامی علیه ملت ایران، عنوان کرد: با دشمنی مواجهیم که 40 سال گفت گزینه نظامی روی میز است اما جرات و فرصت استفاده از آن را پیدا نکرد و آخر با سرافکندگی این گزینه را زیر میز برد که به دلیل ایثار رزمندگان و تلاش دانشمندان ما بود، آنها باید بدانند این پیشرفت و قدرتمند شدن ادامه پیدا خواهد کرد.
وزیر دفاع در پایان گفت: ملتها و دولتهایی در این حادثه احساس مسؤولیت کرده و نسبت به ترور ابراز انزجار کردند، از همه آنها صمیمانه تشکر میکنم اما دولتها و نهادهای بینالمللی که مماشات کردند بدانند با این کار تروریستها را وقیحتر میکنند و اگر در این نظرات دوگانه خود بمانید، ترور روزی دامان شما را خواهد گرفت.
ارسال به دوستان
اخبار
وزارت خارجه چین:
از شنیدن خبر ترور دانشمند ایرانی شوکه شدیم
سخنگوی وزارت خارجه چین ترور شهید محسن فخریزاده، دانشمند هستهای کشورمان را بشدت محکوم کرد. هوا چانینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین در پیامی در صفحه توئیتر خود به زبان فارسی نوشت: «شوکه شده از قتل آقای محسن فخریزاده، دانشمند ایرانی. ما این جنایت خشونتآمیز را محکوم میکنیم و خواستار بررسی و بازرسی جدی آن هستیم. چین با هر گونه اقدامی که منجر به افزایش تنش و تخریب صلح و ثبات در منطقه میشود مخالف است».
***
وزارت خارجه روسیه:
قویاً ترور دانشمند هستهای ایران را محکوم میکنیم
وزارت خارجه روسیه ترور شهید «محسن فخریزاده» دانشمند دفاعی و هستهای ایران را بشدت محکوم کرد. به گزارش فارس، وزارت خارجه روسیه ترور شهید «محسن فخریزاده» دانشمند دفاعی و هستهای ایران را بشدت محکوم و اعلام کرد این اقدام با هدف ایجاد بیثباتی در منطقه انجام گرفت. به گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: مسکو قویا ترور محسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران را که با هدف بیثبات کردن منطقه صورت گرفت محکوم میکند. ما نگرانی جدی خود از ماهیت تحریکآمیز این اقدام تروریستی که به وضوح با هدف ایجاد بیثباتی و تشدید احتمال درگیری در منطقه انجام شد، ابراز میکنیم. وزارت خارجه روسیه افزود: هر کسی که پشت این قتل قرار دارد و میکوشد از آن در جهت منافع سیاسی خود استفاده کند، باید در این باره مسؤول شناخته شده و پاسخگو باشد.
***
تعارف الکاظمی با آمریکا مانع ارائه تحقیقات درباره ترور شهید سلیمانی
عضو ائتلاف الفتح عراق گفت که دولت این کشور از تحقیقات مربوط به جنایت ترور شهید سلیمانی و شهید المهندس در فرودگاه بینالمللی بغداد، چشمپوشی میکند. عبدالامیر التعیبان، عضو ائتلاف پارلمانی الفتح عراق، از عملکرد دولت در تحقیقات ترور شهیدان قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه جمهوری اسلامی ایران و ابومهدی المهندس نایبرئیس سازمان حشدالشعبی انتقاد کرد. به گزارش فارس، التعیبان به پایگاه خبری المعلومه گفت: دولت مصطفی الکاظمی از تحقیقات مربوط به جنایت ترور المهندس و ژنرال سلیمانی در فرودگاه بینالمللی بغداد، چشمپوشی میکند. وی تأکید کرد: تعارف دولت الکاظمی با آمریکا، علت اعلام نشدن نتایج مربوط به تحقیقات است؛ نتایجی که آمریکا و دستنشاندههایش در داخل عراق را سرنگون میکند. این نماینده عراقی خاطرنشان کرد: پارلمان عراق درباره متوقف کردن روند اعلام نتایج این تحقیقات، موضعگیری خواهد کرد.
***
بولتن تخصصی دانشمندان اتمی مطرح کرد
پایان همکاری با آژانس یکی از راههای مقابله با ترور
بولتن آمریکایی دانشمندان اتمی با بازنشر گزارشی درباره ترور دانشمندان هستهای، چنین اقداماتی را غیرسازنده و تحریککننده توصیف کرد که بیشتر نتایج منفی دارد تا مثبت. به گزارش ایسنا، پس از به شهادت رسیدن محسن فخریزاده، دانشمند برجسته کشورمان در حوزه دفاعی و هستهای، بولتن آمریکایی دانشمندان اتمی اقدام به بازنشر مقالهای در این زمینه کرده است که پیشتر سال ٢٠١٢ منتشر کرده بود و در آن به بررسی موارد متعدد ترور دانشمندان هستهای در کشورهای دنیا از جمله ایران و انگیزههای پشت این اقدامات پرداخته بود. این بولتن در گزارش خود با اشاره به منافعی که کشورهای حملهکننده از به قتل رساندن دانشمندان هستهای سایر کشورها میبرند، آورده است: ترور دانشمندان میتواند به کشور هدف این دلیل را بدهد که به همکاریاش با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایان دهد. این کشورها میتوانند بگویند که ارائه اسامی دانشمندان هستهایشان به آژانس آنها را در معرض خطر قرار خواهد داد. اگر آژانس امکان شناسایی و گفتوگو با افراد مهم در یک برنامه هستهای را از دست بدهد انجام وظیفه برایش بسیار دشوار خواهد بود. به علاوه، چنین حملاتی منجر به افزایش مخفی بودن پروژههای هستهای خواهد شد. این نشریه همچنین تاکید کرد: ترور دانشمندان هستهای هرگونه امکان راهحل دیپلماتیک و مذاکره درباره برنامه هستهای یک کشور را تضعیف میکند. ترورها ممکن است کشور هدف را نیز وادار به تلافی کند که به طور قطع سطح دشمنی و بیاعتمادی را افزایش خواهد داد. توسل به ترور دانشمندان هستهای با توجه به خطرات و پیامدهایی که این کار برای کشور حملهکننده و جهان به همراه دارد تنها نشاندهنده این است که کشور مهاجم انتخاب دیگری پیش روی خود نمیبیند.
***
هشدار رژیم صهیونیستی به شهروندانش از ترس انتقام ایران
شبکه الجزیره اعلام کرد رژیم صهیونیستی از ترس انتقام ایران به شهروندان خود گفته است به امارات و بحرین سفر نکنند. شبکه قطری الجزیره اعلام کرد رژیم صهیونیستی از ترس انتقام ایران به شهروندان خود هشدار داده است به امارات و بحرین سفر نکنند. پیش از این شبکه العالم به نقل از منبع آگاه از دست داشتن رژیم صهیونیستی در ترور محسن فخریزاده خبر داد و اعلام کرد، این عملیات به وسیله سلاح اسرائیلی که از طریق ماهواره کنترل میشد، انجام شد.
ارسال به دوستان
یادداشت سردار سیدمسعود جزایری درباره ترور شهید فخریزاده و مختصات واکنش ایران
پاسخ هستهای و نظامی
سردار سیدمسعود جزایری*: اگر بخواهیم تحلیلی از علتهای ترور شهید دکتر محسن فخریزاده ارائه دهیم، لازم است ابتدا مقدمهای را مطرح کنم و بعد از آن سراغ تحلیل علت این ترور برویم. جمهوری اسلامی ایران سالهاست در معرض تروریسم دولتی قرار دارد، منظور از تروریسم دولتی این است که برنامهریزی و طراحی ترور، توسط دولتها صورت میگیرد.
تروریسم دولتی ممکن است اهداف گوناگونی داشته باشد که من در اینجا به برخی از مهمترین دلایل این نوع تروریسم اشاره میکنم.
الف) گاهی یک حذف فیزیکی، اصطلاحا ترور کور است، یعنی هیچ هدفی را جز ایجاد فضای رعب و وحشت و احساس ناامنی پیگیری نمیکند.
ب) گاهی ترور، هدفمند است، یعنی ترور یک شخص خاص در سطوح مختلف یا صنوف مختلف جهت تاثیرگذاری بر «روندها» انجام میشود. در توضیح بیشتر این نوع ترور باید بگویم که وقتی یک روندی در کشوری ایجاد شده که برای کشور دشمن، آسیبزا و خطرناک است، کشور در معرض خطر تلاش میکند از طریق ترور افراد موثر در این روند، آن را کند یا متوقف کند. به طور مثال در مساله مقاومت، یک جبهه و یک روند ایجاد میشود که دشمن تصمیم میگیرد جهت توقف در رشد و قدرتگیری آن، دست به ترور افراد تاثیرگذار بزند.
پ) گاهی دولت مهاجم قصد دارد در برابر کشور هدف قدرتنمایی و عرض اندام کند.
ت) گاهی رژیم مهاجم میخواهد به دولت هدف فشار وارد کند تا جای دیگری از آن کشور امتیازگیری کند.
ث) گاهی دولت مهاجم به دنبال تغییر در نظام محاسباتی مسؤولان و مقامات سیاسی کشور هدف است و با این قصد دست به ترور میزند.
ج) گاهی دولت بیگانه قصد دارد نسبت به توانایی یک کشور در تامین امنیتش ایجاد تردید کند و به مردم آن کشور این احساس را منتقل کند که نظام سیاسیشان قدرت لازم برای تامین امنیت را ندارد.
چ) گاهی هم یک رژیم مهاجم نیاز به یک قدرتنمایی برای مصرف داخلی دارد. ما کشورها و رژیمهایی را داشتهایم که به علت نارضایتیهای داخلی و نیاز به کسب آرای عمومی، دست به ترور زدهاند تا قدرتنمایی کنند.
بعد از توضیح این مقدمه، به مساله ترور شهید دکتر محسن فخریزاده میپردازیم. هر کدام از گزینههایی که در علل وقوع یک حرکت تروریستی از ناحیه یک دولت مهاجم به آن پرداختیم، در حادثه ترور شهید فخریزاده قابل بررسی و تأمل است.
یکی از اهداف اینگونه ترورها و اقدامات خصمانه، ایجاد رعب و وحشت بین نخبگان و پژوهشگران کشور بویژه در عرصههای استراتژیک است. آنها میخواهند دانشمندان ما احساس امنیت نکنند و از تلاش در این عرصهها دست بکشند.
یکی دیگر از اهداف این ترور، قدرتنمایی دولت مهاجم بود، دولت مهاجم میخواست با این کار میزان نفوذ خودش را در کشور به رخ مقامات سیاسی بکشد تا بعدا بتواند از این طریق بر تصمیمات آنها اثر بگذارد.
یکی دیگر از اهداف ترور شهید فخریزاده، تغییر مسیر یا متوقف کردن روند توسعه علمی بویژه در عرصه انرژی هستهای و سایر زمینههای حیاتی کشور است.
از دیگر اهداف این ترور، کلید زدن یک عملیات روانی علیه جمهوری اسلامی بود تا در برابر خواستههای آمریکا و نظام سلطه کوتاه بیاید. دشمن برای اینکه ایران را پای میز مذاکره بنشاند و در موضوع برجام یا موضوعات دیگر خواستههای خود را به ایران تحمیل کند، دست به این ترور زد. اینگونه ترورها میتواند با این هدف باشد که به طرف مقابل یک علامتی بدهد که اگر به خواستههای ما تمکین نکنید، ما براحتی میتوانیم برنامههای دیگری نیز برای شما پیادهسازی کنیم تا از این طریق طرف مقابل را بترسانند و او را وادار به تمکین و تسلیم کنند. یکی دیگر از ابعاد این ترور، دادن علامت به کشور مورد هدف مبنی بر این است که شما وارد خط قرمز ما شدید. پیشرفت هستهای یا در دیگر عرصههای استراتژیک علمی، خط قرمز دشمن است و از این طریق علامت میدهد که پا روی خط قرمز ما گذاشتهاید. اینها دلایلی بود که میتوان در تحلیل چرایی ترور شهید فخریزاده از آنها نام برد. قدم بعدی پاسخ به این سوال است: در برابر این ترور چه باید کرد؟
پاسخ اولی که میتوان به این سوال داد این است که ما باید نظام محاسباتی دشمن را تغییر دهیم. دشمن در یک مقطعی به این نتیجه رسیده است که در برابر جمهوری اسلامی ایران هر کاری که بخواهد میتواند بکند و پاسخی هم دریافت نمیکند. باید این محاسبه را تغییر داد. از چه طریق؟ از طریق شدت و حدت دادن به روند توسعه علمی برنامه هستهای. باید پژوهشهای علمی و ادامه کار توسعه علمی فعالیتهای هستهای با سرعت و قدرت بیشتری ادامه پیدا کند.
پاسخ دوم به این سوال این است که توجه داشته باشیم دشمن به دنبال آن است که ایران را در چنبره برجام و زمین طراحی شده توسط خودش نگه دارد، هر گاه پالسی دریافت میکند که ممکن است ایران از برجام خارج شود دست به اقدامی میزند. باید یک حرکت قاطعانه در این زمینه نشان داد.
و سومین پاسخ به این سوال، لزوم واکنش سخت است که انشاءالله در دستور کار قرار خواهد گرفت و در هر زمانی که مناسب باشد انجام خواهد شد.
اما نکتهای را هم اضافه کنم و آن هم اینکه ما به عنوان مردم وظیفهای داریم که ترور شهید فخریزاده باید ما را ترغیب و تشویق کند که به این وظیفه بهتر و مستحکمتر عمل کنیم. آن وظیفه این است که مسؤولانی که روحیات غربزدگی دارند، روحیه خودفروختگی فرهنگی دارند، مسؤولانی که با تصمیمات نادرست خود و عملکرد غلطشان برای نظام و مردم مشکلات زیادی ایجاد کردند و عرصههای مدیریتی را برای عناصر نفوذی وابسته تبدیل به خانه امن کردند، باید با هوشیاری مردم از صحنه طرد شوند تا از استحکام هر چه بیشتری برخوردار شویم.
* مشاور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح
ارسال به دوستان
اعتراف دیرهنگام اسحاق جهانگیری درباره نتیجه توافق هستهای دولت روحانی
از برجام نفع نبردیم
گروه سیاسی: معاون اول رئیسجمهور اعتراف کرد ایران از برجام منفعت قابل توجهی نبرده است. به گزارش «وطن امروز»، اسحاق جهانگیری روز گذشته در اظهاراتی در نوزدهمین اجلاس شورای نخستوزیران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای درباره رویکرد دولت ایران به برجام گفت: برجام که به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دیپلماسی بینالمللی دهه اخیر است، به رغم رویکرد برجامستیزانه و خروج غیرقانونی دولت ترامپ و اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما و بیعملی کشورهای اروپایی عضو، به واسطه سیاست صلحطلبانه و صبر راهبردی ایران و با حمایت اعضای جامعه بینالمللی، از جمله اعضای سازمان همکاری شانگهای و البته با مقاومت ملت بزرگ ایران تاکنون پایدار مانده است. هر چند ایران منفعت قابل توجهی از اجرای آن نبرده است اما همچنان برای تقویت رویکرد چندجانبهگرایی، درصدد بازگشت توازن و تعادل در انجام تعهدات طرفین به این توافق بینالمللی است.
اسحاق جهانگیری در حالی تاکید کرده ایران از اجرای برجام منفعت قابل توجهی کسب نکرده است که توافق هستهای موسوم به برجام، تنها پروژه دولت روحانی طی 7 سال گذشته بوده است. دولت روحانی از سال 92 تاکنون تمام توان خود را برای دستیابی به توافق و همچنین اجرای برجام صرف کرد اما پس از 7 سال و در حالی که امید دولتیها برای آنچه احیای برجام میخوانند با روی کار آمدن بایدن زنده شده است، معاون اول رئیسجمهور تاکید کرده برجام منفعت قابل توجهی برای ایران نداشته است. این در حالی است که طی هفتههای اخیر و پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، مقامات دولتی از جمله روحانی و ظریف تلاش دارند با تفکیک ریاستجمهوری اوبامای دموکرات و ترامپ جمهوریخواه، عدم موفقیت برجام را به روی کار آمدن ترامپ مربوط و اجرای برجام در 17 ماه ریاستجمهوری اوباما را موفقیت خود عنوان کنند.
در همین راستا حسن روحانی 5 آذر گفته بود: سیاست ایران تعهد در برابر تعهد، اقدام در برابر اقدام و کاهش تنش در برابر کاهش تنش است. از دولت آتی آمریکا انتظار داریم سیاستهای نادرست دولت قبلی را جبران کند. اگر چنین ارادهای در حاکمان آینده آمریکا وجود داشته باشد، ایران و آمریکا میتوانند به شرایط ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ بازگردند؛ این میتواند حل مساله باشد و شرایط را تغییر دهد.
وی سپس به زمان اجرای برجام اشاره کرد و اظهار داشت: سالهای ۹۴ تا ۹۶ و قبل از شروع جنگ اقتصادی را میتوان با شرایط اقتصادی ایران در ۴۱ سال قبل مقایسه کرد. در این ۳ سال در بسیاری از شاخصهای مهم اقتصادی شاهد پیشرفت ملموس هستیم.
محمدجواد ظریف نیز در گفتوگو با یکی از سایتهای وابسته به دولت با طرح این ادعا که زمان اوباما و ترامپ شرایط برای ایران متفاوت بوده است، در اظهاراتی عجیب گفت: ما که ماهیت آمریکا را تغییر ندادهایم اما خداوکیلی شما خودتان الان مقایسه کنید؛ آیا دوران اوباما بهتر بود یا دوران ترامپ؟ آیا در دوران اوباما قبل از برجام فشار بیشتری بر تهران وارد میکرد یا بعد از برجام؟ آیا اگر برجام نبود ترامپ همین مقدار و سطح از فشار را میتوانست وارد کند یا بیشتر؟ اینها مسائلی است که باید مورد مقایسه قرار گیرد.
با این حال آنچه در زندگی مردم ملموس و مشخص بوده است، اینکه شرایط اقتصادی چه در زمان اجرای برجام در دوره اوباما و چه در زمان ترامپ خوب نبوده است. مقامات دولتی مانند رئیس وقت بانک مرکزی و... نیز در همان دوره اوباما تاکید میکردند دستاورد برجام تقریبا هیچ بوده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|