|
رویترز: بایدن به استفاده از سلاح تحریم ادامه خواهد داد
رویترز در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت: جو بایدن بعد از روی کار آمدن در بیستم ژانویه/ اول بهمن، همچنان از سیاست تحریم به عنوان ابزار اصلی سیاست خارجی این کشور با کمی بازبینی و تعیین اهداف دقیقتر استفاده خواهد کرد. رویترز در ادامه نوشت: انتخابهای بایدن در چینش کابینه نشان میدهد توقف سیاست تحریم، در دستور کار دولت بعدی آمریکا نخواهد بود.
ارسال به دوستان
چگونه بیم و امیدهای 7 ساله رئیسجمهور از رفتوآمدهای کاخ سفید باعث بروز فاجعه مدیریتی و اقتصادی برای کشور شد؟
اوباما با روحانی چه کرد؟
گروه سیاسی: «معتقدیم شرایط در دولت آینده آمریکا تغییر خواهد یافت. آن شرایط قبلی باقی نمیماند، حالا که آقای بایدن پیروز این انتخابات شده، شرایط تغییر خواهد کرد». این جمله را حسن روحانی روز دوشنبه در نشست با اهالی رسانه و خبرنگاران داخلی و خارجی بیان کرد.
به گزارش «وطن امروز»، تفسیر رسمی رئیسجمهور از انتخابات 13 آبان آمریکا و بازگشت یک دموکرات به کاخ سفید، البته مساله تازهای نیست؛ بیم و امیدهای 7 ساله حسن روحانی از رفتوآمدهای اتاق بیضی کاخ سفید، به واسطه پیوند زدن حل تمام مشکلات کشور به موضوعی (انتخابات آمریکا) که کنترل آن از دست دولت و دیگران خارج است، باعث رقم خوردن فاجعه مدیریتی و اقتصادی برای کشور شده و یک خسارت محض 8 ساله را پیش چشم ملت قرار داده است.
خوشبینی روحانی- ظریف به انتخاب جو بایدن، در یک دور تسلسل بیحاصل آنها را به شهریور 92 پرتاب کرده است؛ جایی که حسن روحانی از نامهنگاری با باراک اوباما و پیام تبریک رئیسجمهور وقت آمریکا خشنود بود و لحن نامهها را سازنده ارزیابی و یک توافق برد- برد را در ذهن خود ترسیم میکرد. روحانی که اندکی بعد به تلفن اوباما جواب داد و رئیسجمهور دموکرات را مؤدب و باهوش یافت، دسترسی به توافق را ساده و قابل حصول میدانست. اما هوش رئیسجمهور آمریکا کار دست دولت یازدهم داد! و به انعقاد توافقی موسوم به برجام ختم شد که از یک طرف برنامه هستهای ایران را به عقب پرتاب و شدیدترین نظامات بازرسیها در تاریخ را به کشور تحمیل کرد و از طرف دیگر دست آمریکا را برای نقض عهد باز گذاشت تا جایی که رئیسجمهور بعدی ایالاتمتحده بتواند به آسانی چرخش یک قلم از آن خارج شود. تازه این همه اجزای توافق برد- برد مدنظر روحانی و ظریف محسوب نمیشد. سازوکار عجیب اسنپبک یا مکانیزم ماشه در توافق، چونان میخی محکم بر برجام کوبیده شد تا توان هر گونه تحرک حقوقی را از ایران سلب و کشورمان را وادار به انجام یکطرفه تعهدات در توافق هستهای کند.
در عجایب این سازوکار همین بس که دولت روحانی حتی نتوانست از دولت ترامپ به خاطر پاره کردن توافق و خروج از برجام شکایت کند! چرا که با فعال کردن سازوکار حل اختلافات، در انتهای این مسیر، تمام قطعنامههایی که رئیسجمهور و تیم مذاکرهکننده از لغو آنها میگفتند یکجا برمیگشت!
شاید بتوان گفت این چکیدهای از راه طیشده دولت روحانی است! با این وجود شیخ دیپلمات با نادیده گرفتن این 7 سال دوباره همه چیز را سادهسازی میکند. بر این مبنا رئیسجمهور با نسبت دادن همه مصائب تحریمها- که رفع نشد و به جنگ اقتصادی ارتقا یافت- به ترامپیسم آمریکایی، میخواهد روی گذشته خط بکشد. روحانی چندی قبل وقتی از برجام پاشکسته سخن گفت، اظهار کرد: آن کمسواد تاجرمسلک (ترامپ) کاغذ را خطخطی کرد و از برجام خارج شد!
رئیسجمهور اما حالا امیدوار است جو بایدن به او یک کاغذ خوب و بیخط ارائه دهد در شرایطی که جو بایدن بازگشت دولتش به برجام را مشروط به خرواری از شروط کرده است که تحقق همان برجام گستردهتری است که آن کمسواد تاجرمسلک به زعم روحانی دنبالش بود!
بر این اساس رئیسجمهور چهارشنبه 5 آذر در جلسه هیات دولت با صدور دستورالعمل بازگشت دولت بایدن به برنامه جامع اقدام مشترک اظهار کرد: «ایران و آمریکا هر ۲ میتوانند تصمیم بگیرند و اعلام کنند به شرایط 20 ژانویه 2017 برمیگردند؛ هم ایران برمیگردد به شرایط 20 ژانویه 2017 و هم آمریکا و این میتواند گشایش بزرگی برای بسیاری از مسائل و مشکلات باشد و مسیر و شرایط را کاملا تغییر دهد و مراحل بعدی را میشود در بخشهای مختلف ادامه داد. گره اصلی با یک اراده و یک تصمیم، گشوده و باز میشود».
دولت تدبیر و امید با وعده رفع تحریمها سکان پاستور را به دست گرفت و پس از شعارهای دهانپرکنی که سیاست خارجی دولت را متشکل از ژنرالهای این حوزه که زبان دنیا را میفهمند تصویر میکرد، این امید را ایجاد کرد که علاوه بر لغو تحریمهای ظالمانه آمریکا، حقوق هستهای ایران هم تثبیت و به رسمیت شناخته میشود. با این وجود افزایش تصاعدی تحریمها، فصل مشترک دولت اوباما و ترامپ در طول مدیریت این ژنرالها بوده است. در این راستا دولت روحانی آذر 92 به توافق موقت ژنو دست یافت؛ در این توافق در ازای دهها امتیاز هستهای که از کشور سلب شد، دولت اوباما اعلام کرد اعمال تحریمهای مرتبط با هستهای را به طور موقت متوقف میکند اما بعد از توافق ژنو، اوباما تصریح کرد: ما همچنان بشدت به اعمال فشارهای گسترده از طریق تحریمها ادامه میدهیم و همچنان به هدف قرار دادن حمایت ایران از تروریسم و نقض حقوق بشر در ایران خواهیم پرداخت.
تنها چند ماه بعد از توافق ژنو، دسامبر 2013 (آذر 92) آمریکا لیست تحریمهای خود علیه ایران را بر اساس دستورهای اجرایی مختلف افزایش داد. در بیانیه منتشرشده از سوی وزارت خزانهداری آمریکا در آن زمان آمده است: همانطور که کشورهای 1+5 در حال تلاش برای رسیدن به توافق جامع هستند، ما بشدت متعهد به اجرای رژیم تحریمهای خود و افشای اقدامات فریبکارانه و شرکتهای پیشانی دولت ایران برای دور زدن تحریمها هستیم.
16 ژانویه 2015 (26 دیماه 94) توافقنامه جامع هستهای میان ایران و 1+5 اجرایی شد، در این توافق نسبت به ژنو، تعهدات ایران بیشتر و دایره لغو تحریمهای آمریکا آبرفتهتر و به لغو فقط برخی تحریمهای هستهای محدود شد. علاوه بر این دولت اوباما با استفاده از متن پرایراد و قابل تفسیر برجام، آن را نقض کرد تا همان نتایج اندک برای ایران را هم با اما و اگر همراه کند. پس از برجام 180 فرد و نهاد همچنان در لیست تحریم آمریکا باقی میمانند. آدام ژوبین، معاون ضدتروریسم و اطلاعات مالی آمریکا و مسؤول اجرای تحریمهای ایران در دسامبر 2015 بیان میکند: «ما باید مقابل حمایت ایران از تروریسم، نقض حقوق بشر و جدایی بازیگران بد از نظام مالی بینالملل بایستیم و برجام به هیچوجه توانایی ما را برای انجام این کار محدود نمیکند. برای تحمیل تحریمهای غیرهستهای بعد از برجام بر ایران تلاش میکنیم».
از طرفی ساختار تحریمهای نسل دومی ایران همچنان بعد از برجام باقی میماند. باقی ماندن این ساختار تحریم زمینه را برای ایجاد تحریمهای هوشمند آمریکا فراهم میکند. درواقع بعد از برجام کشور وارد دور جدیدی از تحریمها در دوره دموکراتها میشود و همچنان از همان روز ابتدای اجرای برجام تا پایان دوره ریاستجمهوری اوباما، آمریکا تلاش میکرد لیست تحریم را هم افزایش بدهد و گامبهگام موارد تحریمی را زیاد کند.
***
بازخوانی اظهار پشیمانی اعضای دولت روحانی از اعتماد به دولت اوباما
سراب امید
گروه سیاسی: حسن روحانی با روی کار آمدن دموکراتها امیدوار است دوباره اسب دیپلماسی خود را برنده جا زده و همه چیز را تحت کنترل نشان دهد. او طی هفتههای اخیر خواهان واگذاری امر دیپلماسی به خود شده است اما تاریخ نشان میدهد تیم روحانی-ظریف سابقه عبرتآموزی در تعامل با غربیها و اعتماد به قول آمریکاییها و سپس ابراز پشیمانی آنها دارد که بازخوانی آن ضروری به نظر میرسد. محمدجواد ظریف در گفتوگوی اخیر خود با مجله آگاهی نو اعتراف کرد دولت اوباما به تعهدات برجامیاش عمل نکرد. محمدجواد ظریف در این باره میگوید: «من به بعضیها میگویم اتفاقا ظریف نشان داد میتواند عمل کند اما اوباما نتوانست عمل کند. روحانی نشان داد میتواند عمل کند اما اوباما که خودش فرمانده کل قواست نتوانست. مصوبات برخلاف برجام در دوره آقای اوباما آمد و بعد از دوره ایشان در دوره آقای ترامپ هم آمد».
محمدجواد ظریف سال 95 درباره موضع ایران درباره اجرایی شدن تمدید تحریمهای آیسا گفت: همانطور که رئیسجمهور عنوان کرده است، ما از گذشته اعلام کردیم که تمدید این تحریمها مغایر برجام است. علاوه بر این حمید بعیدینژاد، رئیس سابق تیم کارشناسی هستهای و سفیر فعلی ایران در انگلستان، در آن مقطع- سال 95- در کنفرانس تجاری ایران در لندن مشکلات بانکی ایران را «دردسرساز» توصیف کرد و بعدتر نیز در اظهارنظری مهم گفت: حساب بانکی سفارت ایران در لندن هنوز بسته است. نشریه آمریکایی نیویورکر هم مهرماه 96 روایتی قابل تامل از نشست مشترک وزرای خارجه ایران و 1+5 در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد که آن سال در نیویورک برگزار شد، منتشر کرد؛ نشستی که محمدجواد ظریف برای نخستینبار از زمان انتخاب دونالد ترامپ به ریاستجمهوری ایالاتمتحده با رکس تیلرسون وزیر وقت خارجه و نیکی هیلی دور یک میز نشستند. به گزارش نیویورکر، در جایی از جلسه محمدجواد ظریف خطاب به همتایان خود با گلایه از اینکه ایالاتمتحده آنطور که در توافق هستهای مقرر شده تحریمها را رفع نکرده، میگوید: «ما هنوز نمیتوانیم در انگلستان یک حساب بانکی باز کنیم». ولیالله سیف، رئیس وقت بانک مرکزی هم اواخر فروردینماه سال 95 در نقل قول مشهور خود به تلویزیون بلومبرگ گفت «تقریبا هیچ چیز» از برجام عاید ایران نشده است. این اعترافات البته چندان بیگانه به نظر نمیرسد. حسن روحانی شهریور 92 در مصاحبه با شبکه انبیسی آمریکا گفته بود: من تجربه کافی در مذاکرات خارجی و از جمله مذاکرات هستهای دارم و با این تجربه دارم میگویم یک چیز بیشتر از طرف مقابل یعنی 1+5 نمیخواهیم و آن اراده سیاسی است و اگر اراده سیاسی باشد، حل این مساله بسیار آسان است. از نظر ما حل این مساله ساده است و اگر اراده سیاسی طرف مقابل باشد، همه مواردی که میشود روی میز قرار بگیرد قابل حلوفصل است. خبرنگار شبکه پیبیاس در تاریخ 29 شهریور 93 از ظریف میپرسد: «برخی تحریمهایی که ایران خواهان برچیده شدن آنهاست در حوزه اختیارات کنگره آمریکا قرار دارد و از جانب این نهاد نیز مخالفتهای زیادی برای لغو آنها شنیده میشود. آیا ایران صرفا به دنبال «تعلیق» این تحریمها، توسط رئیسجمهور خواهد بود یا خیر و اگر اوباما درصدد «دور زدن» کنگره برآید و به رغم میل باطنی و گرایش کنگره گام بردارد، آیا اقدام او برای ایران به اندازه کافی اطمینانساز خواهد بود یا خیر؟» ظریف در پاسخی که به وضوح نشاندهنده اعتماد کامل هیأت ایرانی به بارزترین دشمن ملت ایران است، اظهار میدارد: «ما محدودیتهایی را که پرزیدنت اوباما برای وادار کردن کنگره به لغو تحریمها با آن مواجه است، درک میکنیم و همانطور که ما نمیپذیریم آنها از ما امری غیرممکن را بخواهند، ما هم از آنها نمیخواهیم اقدامی غیرممکن انجام دهند. ما در امور داخلی آمریکا دخالت نمیکنیم، اگر اوباما به ما قول میدهد که کاری بکند، ما آن را میپذیریم و به قولش احترام میگذاریم». وزیر امور خارجه اواخر آذرماه ۹۵ در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس که به صورت خصوصی برگزار شده بود و بعدا نمایندگان متن آن را منتشر کردند، گفته بود: «من اشتباه کردم. بر اساس یک توافقی که [با آقای کری] کردیم، ما استراتژی خودمان را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی. من این را میپذیرم که اشتباه کردم... ما نباید بر اساس حرف این بابا (کری) عمل میکردیم... ولی اینکار را کردیم».
۲۹ مرداد ۹۷ هم محمدجواد ظریف در مصاحبه اختصاصی با شبکه سیانان بار دیگر اظهار داشت: «احساس میکردیم آمریکا حداقل این مسأله را یاد گرفته است که تحریمها تنها موجب فشار اقتصادی بر ایران میشود و دستاورد و نتیجه سیاسی مورد انتظار واشنگتن را به همراه ندارد. من تصور میکردم آمریکاییها این درس را گرفتهاند ولی متاسفانه اشتباه میکردم». ظریف 27 تیرماه 98 هم در مصاحبه با خبرنگار رادیو ملی آمریکا (NPR) اعلام کرد تعامل با غرب در بین مردم ایران، اعتبارش را از دست داده است. ظریف در این مصاحبه گفت: «تعامل با غرب اعتبارش را در ایران از دست داده است. مردم دیگر به تعامل با جامعه جهانی توجهی ندارند. بنابراین تعامل اعتبارش را از دست داده و به تبع آن، من نیز در حال از دست دادن اعتبارم هستم». عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای هم در نطق خود در سومین سمینار همکاریهای هستهای ایران و اتحادیه اروپایی اینگونه دستاورد برجام را توصیف کرد: «اعمال مجدد تحریمهای آمریکا، بهرهمندی ایران از مزایای برجام را به صفر نزدیک کرده است». حسن روحانی 13 آذر 98 در «همایش بیمه و توسعه» اظهاراتی به زبان آورد که بیانگر فریب خوردن تیم مذاکرهکننده ایرانی در مذاکرات هستهای است. روحانی در اظهارات خود با اشاره به تلاش سران برخی کشورها برای فراهم آوردن مقدمات مذاکره میان او و رئیسجمهور آمریکا گفته بود: این حربه را از دست آمریکاییها گرفتیم و اعلام کردیم اگر آمریکا همه تحریمها علیه ایران را بردارد، ساعتی بعد میتوانیم ملاقات داشته باشیم، چرا که همه سران 1+5 در نیویورک حضور داشتند، منتها آمریکاییها میخواستند ابتدا ملاقات انجام شود و پس از آن درباره لغو تحریمها گفتوگو کنند. ما دیگر حاضر نیستیم سرمان کلاه برود!
ارسال به دوستان
اخبار
آیتالله جنتی:
نباید گذاشت آثار و اندیشههای آیتالله یزدی فراموش شود
دبیر شورای نگهبان گفت: توصیه امروز من این است که نباید گذاشت آثار و اندیشههای آیتالله یزدی به فراموشی سپرده شود.
به گزارش مهر، آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان روز گذشته در نطق پیش از دستور خود در جلسه این شورا با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم آیتالله شیخ محمد یزدی گفت: جای آیتالله یزدی همیشه برای ما خالی خواهد بود؛ وجود ذیقیمت او همواره برای حوزه علمیه، جامعه مدرسین و شورای نگهبان بسیار مغتنم بود. وی با تاکید بر اینکه آیتالله یزدی عنصری ارزشمند در نظام اسلامی بود، افزود: مادامی که او در قید حیات بود، قدرشان آنطور که بایسته و شایسته است، دانسته نشد، با این حال توصیه امروز من این است که نباید گذاشت آثار و اندیشههای آیتالله یزدی به فراموشی سپرده شود.
دبیر شورای نگهبان در ادامه با تبریک به مناسبت ایام ولادت حضرت زینب و روز پرستار خاطرنشان کرد: این بانوی مکرمه با آن همه ویژگی، مجاهدت و صبر بر مصیبت، از افتخارات اسلام و آلپیغمبر است. به عبارتی، ایشان افتخار زنان کل تاریخ است. آیتالله جنتی تاکید کرد: حضرت زینب با متانت، صبر و ایستادگی خود دشمنان را تحقیر کرد که این روح بلند و شکستناپذیر ایشان را نشان میدهد. انشاءالله همه ما قدردان آلپیغمبر باشیم و بتوانیم مسیر آنان را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
***
قالیباف: وظیفه مجلس است دولت را وادار به کار کند
رئیس مجلس با بیان اینکه وظیفه مجلس است دولت را وادار به کار کند، گفت: مباحثی مانند سبد کالا، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و موضوعاتی درباره بازنشستگان و همچنین بیمه کردن ۲ ساله نزدیک به ۲ میلیون خانواری که در روستاها بیمه نداشتند، از جمله طرحهایی بود که مجلس، دولت را وادار به کار کرده است.
به گزارش فارس، محمدباقر قالیباف در نشستی مشترک با نمایندگان استانی مجلس اظهار داشت: نمایندگان باید تصمیمات خود را در مجلس انقلابی به صورت ملی و محلی توأمان اتخاذ کنند تا بتوانیم به نحو احسن از تمام ظرفیتها استفاده کنیم. رئیس قوه مقننه ادامه داد: ما هنگام ورود به مجلس به ملت قول دادیم تلاش خواهیم کرد دولت را وادار به کار کنیم و این وظیفه مجلس است. ۲ ماه اول به سازماندهی مجلس پرداختیم و از شهریورماه سال جاری توانستیم دولت را به فراخور موضوعات مختلف وادار به کار کنیم.
***
عراقچی:
۳ کشور اروپایی از دولت انتظار نداشته باشند قانون مجلس را اجرایی نکند
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ۳ دولت اروپایی نباید از دولت ایران انتظار داشته باشند قانون مصوب مجلس را اجرایی نکند، گفت: ایران نمیتواند تمام هزینههای اجرای برجام و رفتارهای غیرقانونی دیگران را متقبل شود و سایرین هم باید برای حفظ برجام هزینه بدهند.
به گزارش فارس، عباس عراقچی در نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی ایران و کشورهای ۱+۴ که دیروز به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، در بخشهایی از سخنان خود با اشاره به برخی اظهارنظرهای رسانهای که در روزهای اخیر از سوی اروپا به گوش میرسد، تاکید کرد: قاعدتا ۳ دولت اروپایی که خود را پایبند به دموکراسی و قواعد آن میخوانند، نباید از دولت ایران انتظار داشته باشند اصول دموکراسی را نادیده گرفته و قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را اجرایی نکند.
وی تصریح کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران متعهد و موظف به اجرای مصوبات مجلس شورای اسلامی پس از طی مراحل قانونی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین ضمن اعتراض به مواضع اخیر ۳ دولت اروپایی، بیان کرد: به جای محکومیت ترور ددمنشانه محسن فخریزاده، دانشمند برجسته هستهای ایران، ۳ دولت اروپایی مجازات قانونی یک شخص مجرم را محکوم کردند. معاون سیاسی وزارت امور خارجه اظهار داشت: طرفهای اروپایی همواره فقط از ایران میخواهند در برابر همه رفتارهای غیرقانونی و خصمانه، چه تحریمهای آمریکا باشد و چه خرابکاری در نطنز و ترور دانشمندان هستهای خود خویشتندار باشد. ایران نمیتواند تمام هزینههای اجرای برجام و رفتارهای غیرقانونی دیگران را متقبل شود و سایرین هم باید برای حفظ برجام هزینه بدهند.
***
وزیر دفاع از انعقاد قراردادهای صادرات تسلیحات خبر داد
وزیر دفاع با بیان اینکه قراردادهایی در حوزه صادرات تسلیحات با دیگر کشورها منعقد شده است، گفت: همکاریهای تسلیحاتی ایران با کشورهای مختلف در حال پیگیری است. به گزارش خانه ملت، امیر سرتیپ امیر حاتمی در توضیح همکاریهای تسلیحاتی ایران با سایر کشورها گفت: همکاریهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران با برخی کشورها در دورهای که آمریکاییها تلاش کردند تحریمهای تسلیحاتی را علیه ما اعمال کنند و بعد از رفع تحریم، بخوبی در حال پیگیری است. وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در ادامه یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران در این مدت در حوزه صادرات تسلیحات به برخی کشورها به جاهای خوبی رسیده و قراردادهایی هم در این زمینه منعقد شده است. در حوزه خرید تسلیحات نیز مذاکراتی با کشورهای مختلف در حال انجام است.
ارسال به دوستان
کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارشی مداخلهجویانه خواستار بررسیهای لازم برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد
عملیات فشار
گروه سیاسی: با روی کار آمدن جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا کشورهای اروپایی دور جدیدی از فشارها علیه ایران را در دستور کار قرار دادند. به گزارش «وطن امروز»، پس از انتخابات آمریکا و محرز شدن پیروزی جو بایدن در این انتخابات، کشورهای اروپایی دور جدید فشارها علیه ایران را آغاز کردند. در آخرین این اقدامات، کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس بتازگی گزارشی را در اختیار دولت بوریس جانسون، نخستوزیر این کشور قرار داده که در آن با طرح ادعاهایی علیه ایران، خواستار بررسیهای لازم برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شده است. به نوشته روزنامه گاردین، همچنین در بخشی از این گزارش آمده است: رویکرد دولت انگلیس برای آزادی زندانیان دوتابعیتی ایرانی- انگلیسی محبوس در ایران کارساز نبوده و از دولت خواسته است بازداشت این افراد دوتابعیتی را گروگانگیری بداند. در گزارش این کمیته از وزارت خارجه انگلیس خواسته شد رویکرد خود را برای مذاکره به منظور آزادی زندانیان دوتابعیتی تغییر دهد و از جمله با فشار بر حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، پیششرط رعایت آنچه اصول حقوق بشری خوانده را برای عادیسازی روابط با تهران در این مذاکرات بگنجاند.
کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارش خود به این موضوعات بسنده نکرده و در حالی که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 به تصویب شورای امنیت سازمان ملل که انگلیس نیز خود یکی از اعضای آن است، رسید، به دولت توصیه کرده است این توافق باید به طور مجدد مورد مذاکره قرار گیرد و حتی شروطی برای محدود کردن برنامه موشکی بالستیک ایران به آن افزوده شود. این اعضای پارلمان انگلیس همچنین در اظهار نظرهای مداخلهجویانه خود از دولت کشورشان خواستهاند بیش از گذشته به موضوع سیاستهای منطقهای ایران رسیدگی کند و باید با ایالات متحده و متحدانش در خلیجفارس به منظور تدوین یک استراتژی مشترک همکاری کند. آنها در ادامه این گزارش تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای خروج یکجانبه از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران را رد و تاکید کردهاند اختلاف در چگونگی پرداختن به موضوع هستهای، بویژه بین ایالات متحده و گروه E3 (انگلیس، فرانسه و آلمان)، منافع لندن را تأمین نکرده است، بلکه خروج آمریکا از برجام باعث شد ایران برای تعامل با غرب انگیزهای نداشته باشد و به روسیه و چین این فرصت را داده تا برنامههای خود را در خاورمیانه دنبال کنند.
اعضای کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارش خود خاطرنشان کردهاند در نبود یک رهبری درست و همکاری چندجانبه، این خطر وجود دارد که ایران برای بهبود وضعیت اقتصادی خود بیشتر به سمت روسیه برود و این چیزی است که برای ایران از نظر سیاسی کمهزینهتر خواهد بود.
اقدام پارلمان انگلیس صرفا با واکنش توئیتری سفیر ایران در لندن مواجه شد. روز گذشته حمید بعیدینژاد در رشته توئیتهایی با اشاره به گزارش کمیتهای در پارلمان انگلیس درباره ایران نوشت: گزارش کمیتهای در پارلمان انگلیس پیرامون ایران، مصوبه و جمعبندی پارلمان انگلیس نیست و به مصوبه پارلمان هم تبدیل نخواهد شد. این گزارش در جمع بسیار محدودی با رهیافتی کاملا خصمانه و بر مبنای تحلیل و توصیههای صهیونیستها و منافقین برای آخرین تاثیرگذاریها بر تحولات آینده تهیه شده است.
وی ادامه داد: «تام توگندهات» هماهنگکننده این گزارش، بلندگوی منافقین و جریانهای برانداز است. سفیر کشورمان در انگلیس تاکید کرد این گزارش هیچگونه مشروعیت و ارزشی ندارد و سفارت ایران در یادداشتی رسمی به وزارت خارجه انگلیس، تهیه چنین گزارشی از سوی برخی نمایندگان افراطی مجلس انگلیس را شدیدا محکوم کرده است.
* اروپا در قامت پلیس بد
اقدام پارلمان انگلیس علیه امنیت ملی ایران در حالی است که کشورهای اروپایی چند روز پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری با صدور بیانیهای با تاکید بر اینکه کشورهای اروپایی همواره به تعهدات خود در برجام عمل کردهاند(!) خواستار بازگشت ایران به تعهدات هستهای خود شدند.
در بیانیه ۳ کشور انگلستان، فرانسه و آلمان آمده است: همواره صراحت داشتهایم که از خروج آمریکا از برجام و احیای تحریمها متأسفیم. ما تحریمها را به نحو پیشبینیشده در برجام رفع کرده و مضاف بر آن از طریق ایجاد ساز و کار مالی اینستکس، تلاشهایی اضافی جهت مجاز کردن تجارت مشروع با ایران به کار بستهایم. بهرغم این تلاشهای مبتنی بر حسن نیت، ایران اکنون یک سال و نیم است مرتکب اقدامات متعددی در نقض جدی تعهدات هستهای خود شده است. ما کماکان بشدت از اقدامات ایران که در حال تهی کردن توافق از مزایای اصلی آن در زمینه منع اشاعه است، نگرانیم.
در واقع تروئیکای اروپا با رصد تحولات اخیر پیرامون برجام و بحثهای پردامنهای که در فضای داخلی آمریکا نسبت به بازگشت دولت بایدن به برجام در جریان است و در شرایطی که دولت دوازدهم برای بازگشت آمریکا به برجام شروط معین و مشخصی گذاشته است، تلاش میکند با فشار تعهدات برجامی ایران را به نقطه اولیه بازگرداند تا شروط ایران را خنثی و شرایط را برای امتیازگیری بایدن از کشورمان مهیا کند.
این در حالی است که طبق شروط ایران باید تکلیف قاعده عجیب و غریب حقوقی اسنپبک و همچنین خسارت مالی ایران از خروج آمریکا از برجام و همچنین تحریمهایی که پس از خروج از توافق توسط دولت آمریکا وضع شده روشن شود.
کشورهای اروپایی پس از ماجرای اعدام روحالله زم نیز در اقدامی مداخلهجویانه اعدام این جاسوس توسط دستگاه قضایی را محکوم کردند.
روز شنبه پس از انتشار خبر اجرای حکم اعدام روحالله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، اتحادیه اروپایی با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام و وارد کردن تشکیک نسبت به بررسی پرونده این متهم امنیتی، از لزوم لغو احکام اعدام سخن به میان آورد. دولت فرانسه نیز که سالیان زیادی میزبان زم و فعالیتهای ضدامنیتی او بود، در بیانیهای جداگانه نوشت: فرانسه با قویترین عبارات ممکن این نقض فاحش آزادی بیان و آزادی مطبوعات در ایران را محکوم میکند. این یک اقدام وحشیانه و غیرقابل قبول است که با تعهدات بینالمللی این کشور مغایرت دارد. بیانیه دولتهای اروپایی درباره پرونده زم را در حالی میتوان مصداق بارز و روشنی از مداخله در امور داخلی و قضایی کشور به حساب آورد که آنها 3 هفته پیش پس از ترور دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان تمایلی برای محکوم کردن این اقدام از خود نشان ندادند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|