|
بیانیه سپاه در سالگرد حادثه بوئینگ: بار سنگین فراق فرزندان عزیز ایران بسیار سخت و اندوهبار است
وقتی آسمان غم بارید
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای با گرامیداشت ۱۸ دیماه سالروز شهادت جمعی از هموطنان عزیز در حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، از صبر، نجابت و شکیبایی خانوادههای معظم آنان قدردانی و تاکید کرد: ملت ما با درک و تحمل سختیهای ناشی از دشمنیها و توطئههای نظام سلطه و استکبار، مصممتر از گذشته در پی کنار زدن دشمنان از مسیر پرافتخار و آینده درخشان فرارو بوده و انتقام سخت از آنان نیز در دستور کار پاسداران انقلاب و مجاهدان مومن امت اسلامی خواهد بود. در این بیانیه با تاکید بر اینکه پاسداران انقلاب اسلامی، طی 4 دهه اخیر همواره در میدانهای مبارزه با ظالمان و مستکبران در دفاع از امنیت و منافع ملی و صیانت از آرامش و سلامت مردم حضور شجاعانه و فداکارانه داشته و جان خود را سپر بلای ملت ایران کردهاند، خاطرنشان کرده است: بار سنگین فراق فرزندان عزیز ایران بسیار سخت و اندوهبار است و این اتفاق تلخ که در پی ماجراجوییهای ضدانسانی و اقدامات تروریستی آمریکا در منطقه به وقوع پیوست، بار دیگر اوج خباثت و کینهتوزی استکبار جهانی علیه جمهوری اسلامی و ملت ایران را به اثبات رساند و قلبهای مردم شهیدپرور ایران را جریحهدار و اندوهگین کرد. در پایان این بیانیه با ابراز تأسف و تاثر عمیق آحاد فرماندهان، مسؤولان و کارکنان پاسداران انقلاب اسلامی نسبت به وقوع این حادثه دردناک و ابراز همدردی مجدد با خانوادههای معظم شهدا و تاکید بر بهرهگیری از گزارشهای کمیتههای تخصصی بررسی حادثه و رفع کاستیها و معایب برای جلوگیری از حوادث و وقایع مشابه، تأکید شده است: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نهادی برخاسته از بطن مردم و خادم، پیشمرگ، همدرد و شریک غم و شادی هموطنان در تمام صحنهها بوده و خواهد بود و ملت شریف و فهیم ایران نیز با درک و تحمل سختیهای ناشی از دشمنیها و توطئههای نظام سلطه و استکبار، مصممتر از گذشته در پی کنار زدن دشمنان از مسیر پرافتخار و آینده درخشان فرارو بوده و انتقام سخت از آنان نیز دستور کار پاسداران انقلاب و مجاهدان مومن امت اسلامی خواهد بود.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
اذعان رئیسجمهور به حذف بیسروصدای تخصیص ارز 4200 تومانی به برخی کالاها
گرانیرانفهمیدیم؟!
گزارش های مرکز آمار نشان میدهد قیمت بسیاری از کالاهایی که ارز 4200 تومانی میگرفتند بیش از برخی کالاها که با ارز آزاد وارد شدند، افزایش یافته است
گروه اقتصادی: هیات دولت روز گذشته مطابق روال چهارشنبهها به ریاست حسن روحانی تشکیل جلسه داد. در این جلسه، رئیسجمهور اظهاراتی در تمجید از مدیریت دولت خود در طول جنگ اقتصادی تحمیلی آمریکا علیه ایران داشت.
مردم برای تهیه اقلام، صف نبستند
روحانی با بیان اینکه دولت در شرایط غیرعادی و جنگی توانسته کشور را اداره کند، گفت: با اقداماتی که انجام شده هم فعالیتهای تولیدی و توسعهای ادامه دارد و هم زندگی مردم از این شرایط سخت عبور کرد. البته زندگی مردم، زندگی سختی شد. معلوم بود ما در یک جنگ بودیم، در یک محاصره شدید بینالمللی بودیم، از همه طرف ما را محاصره کردند. اینها روشن بود اما در عین حال مردم صف نبستند، مردم برای پیدا کردن کالاهای اساسی، از این خیابان به آن خیابان نرفتند. هر جا میرفتند کالا وجود داشت و در اختیار مردم بود. البته قیمتها بالا بود که یک مقداری به طور طبیعی به خاطر شرایط جنگ، یک مقداری هم به خاطر بیانصافی برخی افراد که در زمینه اقتصادی فعالیت میکردند و یک مقداری هم به خاطر این بود که باید در زمینه مدیریت کار بیشتری انجام میدادیم.
* جوری ارز 4200 را حذف کردیم که بعضیها نفهمیدند
روحانی در ادامه اظهار داشت: شرایط مختلف، اقدامات متفاوتی را اقتضا میکند و همه باید به این موضوع توجه داشته باشند. وی افزود: بدون تردید در شرایطی که دشمن جنگ اقتصادی را تحمیل کرده و جامعه ملتهب است، اقداماتی که باید انجام شود با شرایط عادی متفاوت است، لذا هدف دولت از اختصاص ارز 4200 تومانی برای تامین کالاهای اساسی به خاطر آن است که قیمت کالاها برای مردم قابل تحمل باشد.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی اگر افرادی از این موضوع سوءاستفاده کردند، دلیل نمیشود کل این تصمیم کنار گذاشته شود. بدون تردید باید با هر کسی در این زمینه تخلف کرده برخورد جدی شود، لذا اینکه تعداد معدودی از تصمیم اختصاص ارز 4200 تومانی تخلف کردهاند، مبنا نمیشود که کار و تصمیم نادرست بوده است.
روحانی افزود: در یک سال گذشته دولت به طور تدریجی و در حدی که جامعه بتواند تحمل کند، تعدادی از کالاها را از شمول اختصاص ارز 4200 تومانی خارج کرده است و امروز چند قلم از کالاها باقیمانده که برای مردم اهمیت دارد، البته ممکن است دولت در شرایط مناسب تصمیم دیگری در زمینه این کالاها نیز اتخاذ کند.
ما در یک سال گذشته، ارز ترجیحی تعدادی از کالاهای 4200 تومانی را بتدریج حذف کردیم و گفتیم ارز نیمایی به این کالاها اختصاص پیدا کند. چای، برنج، شکر، لاستیک و خیلی موارد متعدد دیگر را یکی یکی، به تناسب و آرام آرام در حدی که جامعه بتواند تحمل کند و قابل قبول باشد، از لیست تخصیص ارز 4200 تومانی حذف کردیم. ما به گونهای با آرامش کار کردیم که بعضیها هنوز خبر ندارند و اصلا نفهمیدند ما ارز 4200 تومانی این کالاها را حذف کردیم. عدهای در این کشور بودند، خرید هم میکردند، حبوبات هم میخریدند ولی نفهمیدند ما حبوبات را از لیست 4200 تومانی خارج کردیم. برنج میخریدند اما نفهمیدند ما ارز ترجیحی برنج را هم حذف کردیم. این خوب است، خیلی هم خوب است. معنی آن هم این است که فکر کردند تخصیص ارز 4200 تومانی همچنان در همه کالاها ادامه دارد. ما قدم به قدم ارز 4200 تومانی را حذف و شرایط را عادی کردیم. دارو و چند قلم کالای اساسی برای ما مهم بود که آنها را از لیست ارز 4200 تومانی حذف نکردیم. در عین حال ممکن است دولت درباره اینها هم در یک شرایط اقتصادی مناسب و قابل قبولی، تصمیماتی بگیرد اما کسانی که از امروز طبل و دهل به راه انداخته و اعلام کردند دلار 4200 تومانی دورانش پایان یافت، به چه کسی دارند خدمت میکنند؟ در حال کمک به چه کسانی هستند؟ بعضی حرفها هست که باید بموقع و درست به آنها عمل کرد نه آنکه آنها را جار زد. الان موقع جار زدن نیست، موقع طبل و دهل نیست که ما بیاییم و شعار بدهیم. خب! نتیجه این شعارها این میشود که یک عده سوءاستفاده میکنند.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: سر و صدا کردن و جار زدن درباره برخی تصمیمات که هنوز نهایی نشده و در کمیسیون تلفیق در حال بررسی است، فایدهای جز ایجاد رانت و فساد ندارد.
***
عملکرد ضعیف دولت روحانی در مدیریت قیمت اقلام اساسی
روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود ادعای مدیریت مطلوب دولت در حوزه ارز 4200 تومانی را مطرح کرد و شیوه حذف آن را هم منطقی خواند. این در حالی است که طبق گزارشهای مرکز آمار ایران، قیمت بسیاری از کالاهایی که مشمول دریافت ارز 4200 تومانی بودند، با رشد بسیار زیادی همراه شده است. صرفنظر از درستی یا نادرستی تخصیص ارز دولتی و هزینههای سنگین اجرای آن در 5/2 سال گذشته، آمارها از رشد شدید قیمت این کالاها در یک سال گذشته خبر میدهد. بررسیهای «وطن امروز» نشان میدهد قیمت کالاهایی که روحانی به حذف بیسر و صدای ارز 4200 تومانی آنها و بیتاثیر بودن این اقدام بر قیمت آنها اشاره کرد، طی یک سال گذشته بین ۴۸ تا ۱۶۲ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که بسیاری از کالاهایی که مشمول دریافت ارز دولتی برای واردات نبودهاند، به مراتب کمتر از این میزان رشد قیمت داشتهاند. به طور مثال طبق گزارش مرکز آمار ایران، قیمت هر کیلو موز از ۷/۱۲ هزار تومان در آذرماه سال 98 با ۱۱۸ درصد افزایش به 7/27 هزار تومان در آذرماه سال جاری افزایش یافته است. در واقع این ارقام نشان میدهد دولت در مقابله با جنگ اقتصادی تحمیلی آمریکا علیه کشور ناکام بوده است. از سوی دیگر اینکه مردم در جریان حذف تدریجی تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به برخی کالاها قرار نگرفتند و از آن بیخبر بودند، نکته اصلی و مهم نیست. مهم این است که تبعات این تصمیمات دولت با افزایش قیمتها و کاهش توان خرید جامعه، برای مردم کاملا ملموس بوده است.
***
فهرست بلند صفوف خرید کالا در سالهای اخیر
روحانی در حالی از عملکرد دولت در مدیریت بازارهای مختلف تمجید کرد که طی ۲ سال اخیر، مردم بارها برای تهیه برخی اقلام مجبور به ایستادن در صف شدند. پوشک، کره، رب و روغن، برخی از معروفترین کالاهایی بودند که تصاویر صف خرید آنها در شبکههای اجتماعی دست به دست شد. این کالاها البته صرفا کالاهایی بودند که صفوف خرید آنها بر اثر کمبود عرضه در بازار ایجاد شد. علاوه بر این موارد، کالاهای دیگری هم بودند که به دلیل افزایش شدید قیمت، مردم مجبور به ایستادن در صف عرضه دولتی این اقلام شدند. آخرین نمونه این موارد، گوشت مرغ بود که پس از عبور قیمت آن از 30 هزار تومان به ازای هر کیلو در ماه گذشته، عرضه دولتی آن با هدف تنظیم بازار آغاز شد و مردم برای تهیه این کالای اساسی، مجبور به حضور در صفوف خرید مرغ دولتی شدند.
تشکیل صف برای تهیه اقلام اما گاهی به اساسیترین ارزاق مردم هم رسید. طی هفتههای گذشته خبرها و فیلمهایی از کمبود آرد و تشکیل صفهای خرید نان در برخی استانهای کشور منتشر شد. همچنین با آنکه دولت در تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری سال 96 از رسیدن گاز به استان سیستانوبلوچستان خبر داد اما نهتنها این موضوع حقیقت نداشت، بلکه تا مدتها پس از آن هم گاز به این استان نرسید.
برخی دیگر از صفهایی که در دولت روحانی تشکیل شد، اساسا هیچ ارتباطی به تحریم، گرانی، کمبود عرضه و... نداشت. شاخصترین مثال این موضوع، تشکیل صفوف سنگین در جایگاههای بنزین در اردیبهشتماه سال 98 و پس از انتشار خبر عزم دولت برای افزایش قیمت بنزین بود. در حالی که یک مقام وزارت نفت از طرح دولت برای افزایش قیمت بنزین خبر داده بود، انتشار این خبر باعث تشکیل صفهای سنگین در جایگاههای بنزین شد. پس از انتشار خبر طرح دولت برای افزایش قیمت بنزین، بیژن زنگنه، وزیر نفت با تکذیب خبر، رسانههای منتشرکننده این خبر را دروغگو خواند. پس از 6 ماه و در نیمهشب 24 آبان سال 98 دولت اقدام به افزایش یکباره قیمت بنزین کرد. این طرح البته با انتقادات بسیار زیاد مردم، نمایندگان، کارشناسان و رسانهها مواجه شد. پس از گذشت چند روز از اجرای این طرح، عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور به عزم دولت برای اجرای این طرح در اردیبهشت ماه همان سال اعتراف کرد. بیتوجهی دولت به حذف تدریجی یارانه سوخت و اجرای قانون هدفمندی به دلیل رقابتهای سیاسی و همچنین ناهماهنگی میان ارکان مختلف دولت در اجرای این طرح در نهایت هزینه سنگینی به کشور تحمیل کرد.
تشکیل صف خرید کالاها البته بیش از آنکه متاثر از تحریم باشد، ناشی از ضعف مدیریت دولت بوده است، چراکه در دوران مدیریت دولت روحانی و تا پیش از بازگشت تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران هم اینگونه صفها تشکیل شده بود. معروفترین و البته دردناکترین این صفها، صف دریافت سبد کالا در سال 92 بود. در حالی که تنها چند ماه از استقرار دولت یازدهم بر مسند امور اجرایی کشور میگذشت، دولتمردان با اعلام برنامه دولت برای حمایت از معیشت مردم، اقدام به ارائه سبد کالا به بخشی از جامعه کردند. حواشی این طرح اما چنان بالا گرفت که کل طرح را تحت تاثیر خود قرار داد. تشکیل صفوف طولانی دریافت سبد کالا در نقاط مختلف کشور، دستمایه سوءاستفاده و تبلیغات منفی دشمنان شد. کار به جایی رسید که «وندی شرمن» عضو وقت تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا با اشاره به اجرای طرح سبد کالا گفت: «در شبکههای تلویزیونی دیدیم دولت ایران به مردم فقیر کالا میداد و این وضعیت بعد از توافق هستهای و کاهش تحریمها بوده و نشان میدهد تحریمها در زندگی مردم ایران تاثیر مستقیم گذاشته است. آن مبلغی که به ایران دادیم، طبق توافق باید صرف کالاهای ضروری و غذا شود و دولت ایران به تعهد خود عمل کرد».
ارسال به دوستان
مقامات نظامی ایران بر واکنش قاطع به ماجراجویی آمریکا در منطقه تأکید کردند
آخرین اخطار
گروه سیاسی: این روزها برخی تحلیلگران در سطح منطقه و جهان از احتمال وقوع درگیری بین ایران و آمریکا یا رژیم صهیونیستی سخن میگویند، با این وجود هیچ کس به صراحت از قطعیت برخورد نظامی صحبتی به میان نمیآورد و همه با دیده تردید آنچه را که در غرب آسیا در جریان است به نظاره نشستهاند. اما منطقه در چه وضعیتی قرار دارد؟
به گزارش «وطن امروز»، همه چیز از اوایل دیماه آغاز شد که خبر آمد آمریکا زیردریایی اتمی یواساس جورجیا را در خلیجفارس مستقر کرده است و بمبافکنهای B52 خود را به این منطقه گسیل داشته، در کنار آن اخبار تایید نشدهای نیز مبنی بر حرکت یک زیردریایی ارتش اسرائیل با هدف «هشدار دادن به ایران» به سمت خلیجفارس منتشر شد، همزمان با موجسازی رسانههای اسرائیلی، «آویو کوخاوی» رئیس ستاد ارتش اسرائیل به ایران هشدار داد اگر خود یا گروههای متحدش در منطقه به اقدامی علیه اسرائیل دست بزنند، بهای سنگینی خواهند پرداخت.
درباره این آرایش ویژه در منطقه که همزمان با سالگرد شهادت فرماندهان مقاومت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس انجام شده یکی از گمانهها این است که دولت ترامپ در ادامه سیاست فشار حداکثریاش قصد دارد این روزهای آخر ریاستجمهوری خود را با انجام حملاتی به برخی مراکز حساس ایران یا نیروهای همسو با آن در منطقه به پایان برساند.
اما این فقط یکی از احتمالات مطرح است؛ یکی دیگر از گمانهها این است که مسؤولان رژیم صهیونیستی به این ارزیابی رسیدهاند که جو بایدن وارد درگیری نظامی با ایران نخواهد شد و با آمدن بایدن در کاخ سفید، محور مقاومت تهاجمی خواهد شد و به همین دلیل آنها روزهای باقیمانده تا یکم بهمن را که زمان تحلیف بایدن خواهد بود، فرصتی طلایی و غیرقابل تکرار میدانند تا ترامپ و آمریکا را وارد یک درگیری نظامی با ایران کنند.
با تمام این اوصاف، آمریکاییها اعلام کردهاند قصد درگیری مستقیم ندارند و سران ارشد نظامی آمریکا میدانند که درگیری با محور مقاومت چه تبعاتی برای آنها دارد. در این راستا «کنث مککنزی» فرمانده نیروهای تروریست آمریکا در منطقه (سنتکام) هفته گذشته بار دیگر تأکید کرد واشنگتن دنبال درگیری با ایران نیست. وی در ادامه گفت: «ما دنبال درگیری نیستیم ولی هیچکس نباید توانایی ما برای دفاع از نیروهایمان یا اقدام قاطع در پاسخ به هر حملهای را دستکم بگیرد».
بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم ادعا کرد این احتمال را میدهد که در ارتباط با ایران در آستانه تغییر دولت آمریکا «اتفاقاتی» رخ دهد. وزیر جنگ اسرائیل توضیح بیشتری درباره نوع و ماهیت اتفاقهای احتمالی نداد اما افزود ارتش و سایر نیروهای امنیتی این رژیم در آمادهباش هستند و از آنچه در جبهه مقابله با ایران میگذرد، بخوبی آگاهی دارند. او اظهار داشت: شرایط حال حاضر، بویژه در آستانه تغییر دولت در آمریکا، «یکی از حساسترین» مقاطع است.
در همین حال هیلاری کلینتون، وزیر پیشین خارجه آمریکا در واکنش به تحرکات نظامی آمریکا هشدار داد: یکی از هدیههایی که ترامپ میتواند به کشور و جهان بدهد این است که در 15 روز آخر ریاستجمهوری خود جنگی با ایران آغاز نکند. دشوار است تشخیص دهید که آیا دولت او اقدامات جدی انجام میدهد یا بسادگی بیکفایتیاش را نشان میدهد. در هر صورت، آنها در حال انجام یک بازی خطرناک هستند.
اما در سوی دیگر میدان نیروهای مسلح ایران در بالاترین سطح آمادگی نظامی برای مقابله با هرگونه ماجراجویی طرف آمریکایی- اسرائیلی قرار دارند. در همین ارتباط میتوان به رزمایش بزرگ پهپادی ارتش جمهوری اسلامی اشاره کرد. همچنین سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز شنبه در بازدید از یگانها، سامانهها و تجهیزات نظامی مستقر در جزیره بوموسی، هشدار داد: هر عمل دشمن را با ضربهای قاطع پاسخ میدهیم.
از طرفی کارشناسان بینالمللی اقدام نیروی دریایی سپاه مبنی بر توقیف نفتکش متعلق به کرهجنوبی در خلیجفارس را نشان قدرتنمایی ایران و ارسال پیامی محکم و قاطع به آمریکاییها ارزیابی کردهاند. بهعلاوه تهران که در مواقع ضروری و بحرانی نشان داده است از کارتهای خود به بهترین شکل استفاده میکند با آغاز فرآیند غنیسازی 20 درصد اورانیوم در فردو در واقع برگ برنده خود را رو کرد و آتش به جان صهیونیستها انداخت. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در واکنش به ازسرگیری غنیسازی اورانیوم در ایران با غلظت ۲۰ درصد، گفت: اسرائیل هرگز به ایران اجازه نخواهد داد برنامه ساخت سلاح هستهای داشته باشد.
در جبهه مقاومت هم، منطقه در چند روز گذشته شاهد راهپیمایی میلیونی در یمن، سوریه و عراق در بزرگداشت فرماندهان مقاومت شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی و شهید شهید ابومهدی المهندس بوده است و افزون بر آن رزمایش بیسابقه 13 گروه فلسطینی در غزه زنگ خطر را برای اسرائیل به صدا درآورده است، همچنین انتقام حزبالله لبنان از رژیم صهیونیستی به خاطر شهادت یکی از اعضایش به دست اسرائیل طبق گفته سیدحسن نصرالله در جای خود باقی است.
بنابراین تحرکات اخیر نظامی در منطقه توسط ترامپ و نتانیاهو شاید بیشتر جنگ روانی و تبلیغاتی برای تحت تاثیر قرار دادن فضای داخلی آمریکا و سرزمینهای اشغالی باشد؛ نتانیاهو اوضاع شکنندهای در اسرائیل دارد و بزودی از قدرت کنار خواهد رفت و کنگره نیز تا ساعتی دیگر (بر اساس لحظه نگارش این گزارش) پیروزی بایدن را اعلام میکند، در نتیجه به طور طبیعی و منطقی کسی در منطقه و جهان نباید خود را به ماجراجوییها و تمناهای آنها گره بزند.
بر این اساس ایران از کانالهای مختلف به ایالاتمتحده و متحدانش هشدار داده است که اگر کوچکترین تجاوزی رخ دهد، گستره واکنش تهران علاوه بر اسرائیل و پایگاههای آمریکا در منطقه، دامن کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس بویژه امارات، سعودی و بحرین را نیز خواهد گرفت. در واقع ایران وقوع هرگونه آتشافروزی را به انگیزههای شخصی ترامپ و نتانیاهو تقلیل نخواهد داد و به این ترتیب منطقه به انباری از باروت تبدیل خواهد شد. تهران این هشدار را قبلا با صراحت تمام به ابوظبی داده که کشورش را به پایگاهی برای تحرکات امنیتی و نظامی اسرائیل علیه ایران تبدیل کرده است. در نتیجه باید گفت جمهوری اسلامی و محور مقاومت به طور جدی تلاش برای ضربه زدن به رژیم صهیونیستی و انتقام از آمران و عاملان ترور فرماندهان مقاومت شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس و دانشمند هستهای کشورمان شهید محسن فخریزاده را در دستور کار دارد.
ارسال به دوستان
رونمایی پهپاد آرش در روز دوم تمرین بزرگ ارتش
پرواز 4000 کیلومتری پهپادهای انتحاری
گروه سیاسی: در دومین روز تمرین بزرگ پهپادی ارتش جمهوری اسلامی، برای نخستینبار پهپاد انتحاری و ضد رادار آرش از محفظه قابل حمل پرتاب شد.
به گزارش «وطن امروز»، در دومین روز تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش و در اجرای مراحل عملیاتی این تمرین، پهپاد کرار رهگیر نیروی پدافند هوایی ارتش با موفقیت عملیات رهگیری هوایی و انهدام اهداف متخاصم را اجرا کرد. در این بخش از رزمایش، پهپاد کرار با شلیک موشک هوابههوای آذرخش یک هدف هوایی با سطح مقطع راداری کم و در ارتفاع بالا را با موفقیت مورد اصابت و انهدام قرار داد. تیراندازی پهپاد کرار با استفاده از محموله تیربار و انهدام اهداف متخاصم هوایی از دیگر اقدامات عملیاتی انجامشده در این بخش از تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش بود. همچنین انهدام اهداف سطحی، استحکامات و مواضع دشمن با پهپادهای کرار مجهز به بمبهای 500 پوندی MK-82 نیز در این مرحله از تمرین رزم پهپادی ارتش با موفقیت انجام شد. امیر دریادار سیدمحمود موسوی، معاون عملیات و سخنگوی تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش با بیان اینکه پایش مداوم و مستمر مرزها با استفاده از پهپادهای رزمی آماده عملیات، بخشی دیگر از اقدامات اجرایی در قالب تمرین رزم بزرگ پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: کار پایش و رصد مرزهای کشور که حراست و پاسداری از آنها بر عهده ارتش جمهوری اسلامی ایران است، امروز به صورت کاملا دقیق با استفاده از سامانههای پهپادی مجهز به انواع دوربینهای مراقبت، شناسایی و سامانههای جمعآوری اطلاعات الکترونیکی انجام میشود. وی گفت: در این مرحله از تمرین، تعدادی از پهپادهای ارتش در امتداد مرزهای زمینی، عملیات شناسایی اهداف ثابت و متحرک را با موفقیت انجام دادند. معاون عملیات ارتش ادامه داد: امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران قادر است با بهرهگیری از انواع پهپادهای رزمی برد بلند، هر گونه تجاوز دشمن را پاسخ داده و اهداف موردنظر را در برد ۲۰۰۰ کیلومتری مورد هدف قرار دهد.
در ادامه این رزمایش پهپادهای ابابیل نیروی زمینی ارتش مجهز به موشکهای هوابهزمین و نقطهزن الماس با موفقیت اهداف سطحی خود را مورد اصابت قرار دادند. موشک الماس که توسط متخصصان و دانشمندان جوان کشورمان طراحی و تولید شده، قادر است اهداف زمینی را با دقت بسیار زیاد مورد اصابت قرار دهد. امیر سیدمحمود موسوی در همین زمینه با بیان اینکه افزایش قدرت و دقت آتش در سامانههای پهپادی از جمله اقداماتی است که همواره در دستور کار ارتش قرار داشته، عنوان کرد: طی سالهای گذشته با تلاش متخصصان جوان و دانشمندانمان در ارتش و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، تسلیحات هوشمند برای پهپادها طراحی و تولید شده که در تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش بخشی از این تسلیحات مورد تست و ارزیابی قرار گرفت. دریادار موسوی تاکید کرد: بخشی از تجهیزات و تسلیحات بومی نیز که اخیرا طراحی و تولید شده است در این رزمایش مورد بهرهبرداری قرار گرفت که به دلیل طبقهبندی و ملاحظات محرمانگی فناوریهای به کار گرفته شده در این تسلیحات، در وقت مقتضی ویژگیها و قابلیتهای آنها به سمع و نظر ملت شریف خواهد رسید.
* افزایش برد پهپادهای ارتش به ۴ هزار کیلومتر
اما در ادامه این رزمایش پهپادی و در اصلیترین بخش آن، پهپادهای انتحاری برد بلند با طی مسافت ۱۴۰۰ کیلومتر از سواحل مکران هدف پیشبینی شده در منطقه تمرین را با موفقیت منهدم کردند. در این مرحله برای نخستین بار پهپاد انتحاری و ضد رادار آرش از محفظه قابل حمل پرتاب شد. به کارگیری کوادکوپترهای تاکتیکی رزمی از دیگر اهداف تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش بود که در این بخش نیز کوادکوپترهای نیروی زمینی ارتش با رهاسازی بمبلتهای کوچک با موفقیت هدف سطحی خود را منهدم کردند. بهکارگیری ریزپرنده تاکتیکی زنبور بدون خلبان برای انجام عملیات شناسایی و ارسال برخط تصاویر به مراکز کنترل و فرماندهی نیز از دیگر اقداماتی بود که در این رزمایش انجام شد. پرواز جمع پهپادهای شرکتکننده در رزمایش با بهرهگیری از هوش مصنوعی نیز از دیگر اقدامات فناورانهای بود که در این بخش از رزمایش انجام شد. همچنین پرواز پهپاد عمود پرواز پلیکان از روی شناورهای نیروی دریایی ارتش در آبهای جنوب کشور و انجام عملیات شناسایی و گشت دریایی از دیگر اقدامات انجامشده در این بخش از رزمایش بود. امیر دریادار موسوی، معاون عملیات و سخنگوی تمرین بزرگ رزم پهپادی ارتش با بیان اینکه برای تمام تهدیدات هوایی، زمینی و دریایی طرحهای عملیاتی متناسب پیشبینی شده است، گفت: با تلاش جهادگران ارتش جمهوری اسلامی مداومت پروازی پهپادهای انتحاری ارتش به صورت مستمر تا ۲۰۰۰ کیلومتر و با تهمیداتی تا ۴ هزار کیلومتر افزایش یافته است.
ارسال به دوستان
هواداران ترامپ با اسلحه در تجمع شرکت کردند ترامپ: مایک پنس نتیجه را به نفع من تغییر دهد
زد و خورد در واشنگتن
گروه بینالملل: تظاهرات 6 ژانویه وعده داده شده از سوی ترامپ و هوادارانش در حالی برگزار شد که از ساعتها قبل از آغاز تظاهرات، واشنگتندیسی وضعیت امنیتی به خود گرفته بود و پلیس آمریکا از ترس درگیری مسلحانه، هر فرد مشکوکی را بلافاصله بازداشت میکرد. کنگره آمریکا روز چهارشنبه به وقت آمریکا باید رای مجمع برگزینندگان دایر بر پیروزی بایدن را تایید میکرد که تا لحظه تنظیم این گزارش در عصر چهارشنبه و با توجه به تفاوت زمانی، خبری از این موضوع منتشر نشده بود.
از ساعتها قبل از آغاز رسمی تظاهرات هم اخبار فراوانی از بازداشتهای گسترده و زدوخورد هواداران ترامپ با پلیس مخابره شد.
نکته مهم بازداشتها، افرادی بود که با سلاح گرم وارد محل تظاهرات شده بودند. تا ساعت تنظیم این گزارش در عصر دیروز رسانههای آمریکایی حداقل از بازداشت 6 فرد مسلح به سلاح گرم در تظاهرات خبر داده بودند.
پلیس واشنگتن با نصب تابلوهایی در مرکز شهر، حمل هر نوع سلاح گرم در جریان تظاهرات را غیرقانونی خوانده بود و «رابرت کانته» سرپرست پلیس واشنگتن نیز از مردم خواست در صورت مشاهده افراد مسلح، مقامهای مسؤول را مطلع کنند. حکم محدودیت حمل سلاح در این منطقه برای روزهای دوشنبه تا پنجشنبه هفته جاری صادر شده است.
شب قبل از برگزاری تظاهرات هم «انریکه تاریو» سردسته گروه افراطی «پسران مغرور» که از طرفداران سرسخت ترامپ هستند، بازداشت و از ورود به واشنگتن برای شرکت در اعتراضات منع شد.
* درخواست ترامپ از مایک پنس
دونالد ترامپ ساعاتی پیش از آغاز تظاهرات در توئیتی به طور آشکار از مایک پنس، معاون خود خواست نتیجه انتخابات را در نشست سنا، به نفع وی تغییر دهد، این در حالی است که رسانهها معتقد بودند پنس در این جلسه، ریاست تشریفاتی دارد. دونالد ترامپ با انتشار پیامی در توئیتر، نقش مایک پنس، معاون خود در آخرین تلاشش برای کسب پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری را مؤثر دانست. ترامپ در پیام خود نوشت: «اگر مایک پنس، معاون رئیسجمهور مطابق میل ما عمل کند، ما پیروز انتخابات ریاستجمهوری خواهیم بود». این در حالی است که روزنامه نیویورکتایمز اوایل روز سهشنبه گزارش کرده بود پنس در یک ضیافت ناهار به ترامپ گفته است فکر نمیکند قدرت ممانعت از تأیید بایدن به عنوان رئیسجمهور بعدی آمریکا در جلسه سنا را داشته باشد. رئیسجمهور آمریکا با رد این گزارش به عنوان «اخبار جعلی» بار دیگر مدعی شد با معاون خود کاملا توافق دارند که وی برای جلوگیری از تأیید پیروزی بایدن در سنا قدرت عمل دارد.
* تبرئه شدن افسر پلیسی که به سوی شهروند سیاهپوست آمریکایی شلیک کرد
دادستانهای ویسکانسین یک افسر سفیدپوست پلیس را در پرونده تیراندازی از پشت به یک مرد سیاهپوست در حضور بچههای خردسالش تبرئه کردند. به گزارش رویترز، دادستانهای ویسکانسین سهشنبه یک افسر سفیدپوست را درباره اتهام تیراندازی به یک مرد سیاهپوست در حضور کودکان خردسالش تبرئه کردند. بر اساس این گزارش، تیراندازی این مامور سفیدپوست به شهروند سیاهپوست موجب اعتراضات گستردهای در سراسر آمریکا در مخالفت با رفتارهای نژادپرستانه و وحشیگری پلیس شده بود. این گزارش افزود: «مایکل گراولی» دادستان منطقه کنوشا اعلام کرده است «روست شسکی» افسر سفیدپوست پلیس از خودش دفاع کرده است، آن هم در حالی که در حال رسیدگی به یک نزاع داخلی بوده است. این افسر پلیس 23 آگوست اقدام به شلیک 7 گلوله به سوی «یاکوب بلیک» شهروند سیاهپوست از فاصله نزدیک کرد.
ارسال به دوستان
گزارش تحلیلی «وطنامروز» از معضل آلودگی هوا مسؤولان به جای پذیرش مسؤولیت خود به مردم تکلیف میدهند!
مسمومیت مسؤولیت
سمیه رفیعی در گفتوگو با «وطنامروز»: در گذشته بنزین بیکیفیت پتروشیمیها را عامل آلودگی هوا عنوان میکردند اما وقتی خود بر سر کار آمدند تا چند سال مبادرت به واردات بنزینی میکردند که بر اساس مستندات موجود استاندارد لازم را پاس نمیکرد
گروه اجتماعی: «به دلیل سیاستهای نادرست دولتهای نهم و دهم در برقراری روابط دیپلماتیک با دنیا، تحریمها چنان فشاری به کشور وارد کرده بود که نتیجه امر به محدودیت در صادرات بنزین به ایران منجر شد. همین امر موجب شد در یک فرآیند غیرکارشناسی برای افزایش حجم بنزین تولیدی پالایشگاههای کشور، مقادیر قابل توجهی ترکیبات آروماتیک پتروشیمی به بنزین افزوده شود. ماحصل این ابداع غیرکارشناسی نیز تشدید آلودگی هوا بود».
این یکی از هزاران ادعا، گزارش و اظهارنظر رسانهها و کارشناسان دولت روحانی درباره میزان آلایندگی بنزین پتروشیمی و نقش آن در آلودگی هوا بود که فروردین 1396 در روزنامه دولت به چاپ رسید. سالهای سال بنزین پتروشیمی متهم شماره یک آلودگی هوا بود و دولت فعلی ادعا کرد بنزین پتروشیمیها را از چرخه سوخت کلانشهرها خارج کرده است اما آلودگی هوا ادامه یافت. در چند سال اخیر آلودگی هوا موجب شد مدارس روزهای زیادی در تعطیلی به سر ببرند اما امسال پرونده جدیدی برای آلودگیها باز شد؛ مازوت! از چند هفته گذشته که آلودگی شدید هوا را در کلانشهرها شاهد هستیم، رسانههای حامی دولت استفاده از مازوت یا نفت کوره در نیروگاهها را عامل اصلی آلودگی اعلام میکنند اما دولتیها که منتقدان دیروز بودند و در زمان دولت قبل بنزین پتروشیمیها را موجب هوای آلوده میدانستند، حالا تقصیرها را متوجه مردم میدانند. مسؤولان دولتی باعث و بانی کمبود گاز برای نیروگاهها و پتروشیمیها را افزایش مصرف گاز خانگی میدانند و به مردم توصیه میکنند در خانه لباس بپوشند و فقط در رختخواب لخت شوند و پنجرهها را ببندند! این در حالی است که هنوز معلوم نیست آیا در نیروگاههای اطراف تهران و سایر کلانشهرها مازوت استفاده میشود یا نه. به عنوان مثال وزیر نفت یک روز صراحتا اعلام میکند چارهای جز استفاده از مازوت نداریم اما فردای آن روز استفاده از مازوت را تکذیب میکند(!) مسؤولان باید به این سوال جواب دهند که آیا عامل آلودگی هوا در سالهای قبل بنزین پتروشیمیها بود یا نه؟ آیا مازوت عامل آلودگی هوای فعلی هست یا نه؟ اگر اینها نمیتواند عامل آلودگی باشد، پس به چه علت «بنزین پتروشیمی» اسم رمز حمله و هجوم رسانهای به عملکرد دولت سابق بود؟ اگر در نیروگاهها مازوت استفاده میشود، پس چرا تکذیب میشود؟ و اگر هیچکدام از اینها عامل آلودگی هوا نیست، پس چرا هوای تهران و سایر کلانشهرها آلوده است؟ یکی از مسؤولان سازمان محیطزیست در گفتوگو با «وطن امروز» میگوید شاید در نیروگاهها از مازوت استفاده نشود اما حتما از گازوئیل یا سایر سوختهای بیکیفیت استفاده میشود که نقش زیادی در آلودگی دارد.
* دولت گردن نمیگیرد
بررسی رفتار دولت در قبال آلودگی هوا نشان میدهد مسؤولان دولتی به هیچ عنوان زیر بار مسؤولیت نمیروند. در مورد اخیر، دولتیها مردم را عامل اصلی استفاده از مازوت یا هر سوخت غیراستاندارد دیگر میدانند و اصلاح مصرف سوخت را فریاد میزنند. مصرف گاز یا هر سوخت دیگر طبیعتا باید بهینه شود اما دولت نیز نباید از قبول مسؤولیت خود شانه خالی کند. طبق قانون دولت باید از محل درآمدهای هدفمندی یارانهها به توسعه حملونقل عمومی کمک کند اما دولتیها در 7 سال اخیر کمترین توجه را به این موضوع نکردند و حتی در دورانی که دولت و شورای شهر و شهرداری از یک گروه سیاسی بودند، ناوگان حملونقل عمومی توسعه نیافت و به اعتراف اعضای شورای شهر اوضاع هر سال بدتر از گذشته میشود.
* رفع آلودگی هوا در گرو اجرای قانون هوای پاک
معاون سازمان حفاظت محیطزیست علت آلودگی هر ساله هوای تهران و برخی کلانشهرها را ناشی از سردرگمی دستگاهها، نهادها و سازمانهای مرتبط در ایجاد راهکارهای درست و ناهماهنگیهای بیندستگاهی در حل مشکلات این پدیده عنوان کرد و به «وطن امروز» گفت: چنانچه قانون هوای پاک در کشور بدرستی اجرا شود و بودجه مورد نیاز دستگاهها و سازمانها برای عملیاتی شدن این قانون بخوبی تامین شود شاهد چنین معضلی که جان شهروندان را به خطر میاندازد نخواهیم بود.
مسعود تجریشی با بیان اینکه سلامت مردم نباید به دلیل آلوده شدن هوا به شوخی گرفته شود، افزود: همه دستگاهها و سازمانهای مرتبط با سلامت محیطزیست باید در راستای اجرای قانون هوای پاک گام بردارند. وی اضافه کرد: هر چند برای رفع آلودگی هوا باید راه دور و درازی پیموده شود اما چنانچه هر دستگاه و نهادی وظیفه قانونی خود را در قبال جلوگیری از آلوده شدن هوا و محیطزیست انجام دهد و در اجرای برنامههای قانون هوای پاک اقدام کند، بیتردید آلودگی هوا مهار میشود و بتدریج شاهد هوای پاک در کلانشهرها خواهیم بود.
وی به تجربه موفق برخی کشورها برای دستیابی به هوای سالم اشاره کرد و افزود: انگلستان اول ژانویه سال جاری موفق شد 50 درصد انرژی خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر تامین کند. آمریکا و چین نیز در راستای حذف سوختهای فسیلی آلودهکننده چون زغال سنگ و مازوت گام برمیدارند تا بتدریج آلودگی هوا در کشورشان کاهش یابد و در نهایت از بین برود.
تجریشی اضافه کرد: در ایران دستگاهها و نهادهای مرتبط با محیطزیست خیلی به اجرای قانون هوای پاک توجه نمیکنند. به طور مثال طبق قانون، وزارت نفت موظف بود تا تاریخ 31/5/ 99 سوخت خود را استاندارد کند. از طرفی شهرداریها و وزارت راهوشهرسازی وظیفه دارند با تمکین به قانون مبحث 19 در ساختوسازها از مصالحی استفاده کنند که انرژی کمتری مصرف شود. همچنین مراکز صنعتی نباید سوخت بیکیفیت بسوزانند اما متاسفانه همچنان شاهد استفاده از سوخت غیراستاندارد در صنایع و بیتوجهی به اجرای مبحث 19 و نیز تردد خودروهای فرسوده هستیم. معاون سازمان حفاظت محیطزیست گفت: در چنین شرایطی نباید امیدوار بود بزودی مشکل آلودگی هوا حل شود، مگر اینکه همه دستگاهها و نهادها و سازمانها بند بند قانون هوای پاک را بدون کم و کاست اجرا کنند.
وی افزود: وزارت نفت به جای تامین سوخت مازوت و گازوئیل بیکیفیت صنایع و نیروگاهها میتواند با همراهی سایر دستگاههای مرتبط و وزارتخانهها این مواد را صادر کند، چرا که ایران مشکل تحریم مشتقات نفتی ندارد و منابع حاصل از آن را صرف تولید انرژیهای پاک کند.
تجریشی به تبعات منفی سوخت گازوئیل و مازوت در کشور اشاره کرد و افزود: سوخت هر لیتر گازوئیل 8 هزار میلیگرم آلودگی ایجاد میکند، همچنین سوخت مازوت نیز 30 هزار میلیگرم تولید آلایندگی میکند، در چنین شرایطی است که زمستانها با توجه به وارونگی هوا ذرات معلق تجمیع و وارد ریه شهروندان میشود. وی اضافه کرد: 75 درصد سوخت مصرفی گازوئیل و مابقی ناسالم و غیراستاندارد است و در این شرایط همچنان شاهد تردد اتوبوسهای فرسوده هستیم که از گازوئیل غیراستاندارد استفاده میکنند.
* مشکل رفع آلودگی هوا در اولویت دستگاههای اجرایی نیست
رئیس فراکسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی درباره علل بیتوجهی مسؤولان نسبت به رفع آلودگی هوای تهران و کلانشهرها به «وطن امروز» گفت: از دهه 70 تاکنون، برنامه کاهش آلودگی هوا روی میز دستگاههای دولتی، نهادها و ارگانهای مرتبط است اما به دلیل بیتوجهی به این موضوع مهم، هر ساله شاهد بدتر شدن وضعیت هوای پایتخت و دیگر شهرهای بزرگ هستیم. سمیه رفیعی اظهار داشت: هر چند طی سالهای گذشته اقداماتی در راستای کاهش آلایندههای ناشی از منواکسید کربن انجام شده است اما با آنکه دولت و سایر نهادهای مرتبط موظف به اجرای قانون هوای پاک هستند ولی متاسفانه دستگاههای متولی حاضر به اجرای دقیق این قانون که سلامت مردم به آن گره خورده است نیستند و با سلب مسؤولیت آن را در اولویت کاری خود قرار نمیدهند.
وی با بیان اینکه مردم پس از سالها اجرای قانون هوای پاک هنوز نمیدانند از چه دستگاه یا ارگانی مطالبهگر اجرای چنین قانون مهمی شوند، گفت: تعدد دستگاهها و نهادها در ارتباط با رفع آلودگی هوا به قدری زیاد است که این موضوع باعث شده هر کدام از دستگاههای متولی علل ایجاد آلودگی هوا و کمکاری در اجرای قانون هوای پاک را به گردن هم بیندازند.
نماینده مردم در مجلس افزود: سالهای گذشته با بروز آلودگی هوا مسؤولان اقدام به تعطیلی مدارس و بعضا ادارات دولتی میکردند اما اکنون که مدارس و مراکز آموزشی تعطیل است، نه فقط راهی برای کاهش آلودگی هوا ندارند، بلکه برنامهای برای حفظ سلامت شهروندان در این روزها که هوای سمی را استنشاق میکنند ندارند و اعلام میکنند سوخت مازوت و فرسودگی ناوگان حملونقل عمومی همچنین سکون هوا باعث ایجاد آلودگی هواست، در حالی که به جای این گزارشها باید نتیجه عملکرد خود را در قبال اجرای قانون هوای پاک اعلام کنند.
رئیس فراکسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: ناکارآمدی مسؤولان اجرایی در برنامهریزی برای کاهش آلودگی هوا آنجا نمایان میشود که طی سالهای گذشته، زمانی که آسمان کلانشهرها در پی آلودگی هوا سیاه میشد، به جای تعطیلی صنایع آلاینده، مدارس و ادارات را تعطیل میکردند و طی این سالها هنوز هیچ اقدام قابل توجهی در الزام صنایع و نیروگاهها به استفاده از سوخت استاندارد و باکیفیت انجام ندادهاند. رفیعی به وجود دهها کارخانه شن و ماسه در اطراف تهران و کلانشهرها اشاره کرد و افزود: همین کارخانهها نقش زیادی در آلودگی هوا دارند اما از آنجایی که گردانندگان آن افراد بانفوذی هستند، بنابراین در مواقعی که هوا رو به آلودگی میرود حاضر به تعطیلی نیستند تا منفعت شخصی بر سلامت شهروندان غالب شود.
وی در ادامه افزود: علاوه بر صنایع آلاینده، ناوگان حملونقل عمومی فرسوده دیگر متهم ایجاد آلودگی هواست. در چنین شرایطی باید گفت: دولت و شهرداریها به چه حقی طی 7 سال اخیر به بحث نوسازی ناوگان حملونقل عمومی بیتوجه بوده و به تکالیف خود در این بخش عمل نکردهاند.
رئیس فراکسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی یکی از موانع مهم در مسیر رفع آلودگی هوا را برخورد سیاسی دولت با این موضوع که با سلامت مردم مرتبط است عنوان کرد و افزود: در گذشته بنزین بیکیفیت پتروشیمیها را عامل آلودگی هوا عنوان میکردند و خواهان متوقف شدن تولید آن بودند اما وقتی خود بر سر کار آمدند تا چند سال مبادرت به واردات بنزینی میکردند که بر اساس مستندات موجود استاندارد لازم را پاس نمیکرد. رفیعی خاطرنشان کرد: در جلساتی که بنده به عنوان رئیس فراکسیون بهداشت مجلس حضور مییابم، اعلام میشود توان تکنیکالی برای کاهش آلودگی هوا در داخل وجود دارد اما متاسفانه در عمل شاهد اقدامی برای رفع این معضل نیستیم.
* واکنش نماینده تهران به تکذیب مازوتسوزی در پایتخت از سوی وزیر نفت
با آنکه وزیر نفت اعلام کرده است مازوتسوزی در تهران و برخی شهرها انجام نمیشود؛ اما رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس در واکنش به سخنان وزیر نفت مبنی بر تکذیب مازوتسوزی در تهران، البرز و قم گفت: وزیر نفت میگوید مازوت مصرف نمیکنیم اما مشاهده میشود به جای آن، گازوئیل بیکیفیت در صنایع مصرف میشود. سمیه رفیعی همچنین در صفحه توئیتر خود در واکنش به سخنان اخیر وزیر نفت نوشت: «وزیر نفت گفته است در نیروگاههای استانهای تهران، البرز و قم مازوتسوزی نداریم. اولا، معضل آلودگی هوا منحصر به این چند استان نیست و ثانیا، از ایشان دعوت میکنم ما را در بازدیدهای سرزده و نظارت میدانی همراهی کند تا با واقعیات موجود روبهرو شود». به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه دوشنبهشب در حاشیه سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس گفت: قاطعانه اعلام میکنم در هیچکدام از نیروگاههای استانهای البرز، تهران، قم و اصفهان مازوت مصرف نمیشود. هیچ محدودیتی برای صادرات مازوت نداریم؛ همانطور که در تابستان هم که مازوت بیشتری داشتیم، تقریبا همه مازوتمان را صادر کردیم. مصرف مازوت اختراع ما نیست، آلودگی دارد اما در نیروگاههای دنیا حدود ۴ میلیارد لیتر از آن مصرف میشود.
بنابر این گزارش سالهای گذشته مسؤولان همین دولت موضوع آلودگی هوا را سیاسی کردند و با سیاسیکاری به تخریب اسلاف خود پرداختند. به نظر میرسد اگر مسؤولان این دولت بخشی از انرژی صرف شده جهت تخریب دیگران را به اصلاح وضع موجود اختصاص میدادند و تدبیری میاندیشیدند، هوای تهران و کلانشهرها اینقدر آلوده نبود؛ آلودهتر از سیاست!
***
[آلودگی هوا روزانه 11 تهرانی را میکشد]
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران گفت: طبق گزارش بانک جهانی، سال ۲۰۱۸ تعداد فوتیهای منتسب به آلودگی هوا در ایران سالانه ۱۲ هزار نفر برآورد میشود که ۴۰۰۰ نفر از این تعداد مربوط به تهران است و به عبارتی به طور متوسط در تهران روزانه ۱۱ مرگ زودرس به دلیل آلودگی هوا اتفاق میافتد. حسین شهیدزاده افزود: طبق گزارش بانک جهانی سال ۲۰۱۸ خسارات ناشی از آلودگی هوا در تهران سالانه ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار برآورد شده بود، یعنی روزانه ۷ میلیون دلار. وی با بیان اینکه نخستین مشکل شهر تهران و شهروندان آن آلودگی هواست، گفت: آلودگی هوا مسألهای بینبخشی است و آنطور نیست که یک بخش بگوید من حلش خواهم کرد. حتی سازمان حفاظت محیطزیست که بر اساس قانون، مسؤولیت محیطزیست کشور را بر عهده دارد نیز به تنهایی نمیتواند مشکل آلودگی هوا را حل کند. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: «قانون هوای پاک» مرجع مهمی است که در صورت عمل به آن از سوی همه دستگاههای دستاندرکار میتواند در کنترل و کاهش آلودگی هوای تهران مؤثر باشد. شهیدزاده درباره رابطه بین آلودگی هوا و فوتیهای ناشی از کرونا، خاطرنشان کرد: اکنون مشخص شده است که ویروس کرونا میتواند از طریق هوا هم منتقل شود و شهروندانی که در شهرهای بزرگ آلوده مانند تهران زندگی میکنند، به دلیل صدمات ناشی از آلودگی هوا، احتمال فوتشان بر اثر ابتلا به کرونا افزایش مییابد. وی با تأکید بر اینکه شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شرکتی چابک، علمی و تخصصی است که سعی کرده مشاوری امین برای سایر مجموعهها باشد، گفت: از ابتدای تشکیل شرکت کنترل کیفیت هوا، گرایشها و جهتگیریهای مختلف باعث نشده سمت و سوی حرکت این شرکت به جهتی تمایل پیدا کند که به خاطر آن بخواهد در بحث آلودگی هوا حرف غیرکارشناسی بزند. به گزارش روابط عمومی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، وی با اشاره به اینکه این شرکت به عنوان مجموعهای تخصصی درباره اطلاعات آلودگی هوای تهران که با سلامتی شهروندان سروکار دارد، «خودسانسوری» نمیکند، اظهار کرد: البته شرکت کنترل کیفیت هوای تهران بر خلاف اسمش، هیچگونه ابزار کنترلی در اختیار ندارد. از این رو، کار این مجموعه معطوف به پایش، تحقیقات و مشاوره با محوریت اندازهگیری آلایندههای هوا، ارائه راهکارهای کنترل آلایندهها و اطلاعرسانی و آموزش عمومی در این ارتباط است.
ارسال به دوستان
گزارش دیوان محاسبات چراغ راه بررسی بودجه1400
دکتر مرتضی محمودوند*: گزارش دیوان محاسبات برای تفریغ بودجه بموقع و کارشناسی بود. بر اساس گزارش دیوان محاسبات پیرامون بودجه سال ۹۸ بیش از 60 درصد احکام بودجه، متأسفانه اجرایی نشده است و این موضوع میتواند یک زنگ خطر جدی در راستای عدم مدیریت صحیح و کارآمد باشد. طبق قانون اساسی، رئیسجمهور سوگند یادکرده مجری قانون اساسی باشد، عدم توجه ایشان به مسائل مهم و حیاتی بودجه میتواند ضرر و زیان اساسی و جبرانناپذیری را به کشور، دولت و ملت نجیب وارد کند.
بنده امیدوارم با ورود دلسوزان نظام در بالاترین سطح و اقدامات کارشناسی مجلس درباره مسائل بودجه، بار سنگین این تبعات را کاهش دهیم. در نهایت با لطف خداوند متعال است که دیوان محاسبات، کارشناسان و پرسنل خدوم این حوزه در یک فرصت بسیار مناسب این گزارش را ارائه دادهاند. جناب دکتر بذرپاش با دقت نظر و با کار کارشناسی و دلسوزی قابل وصف این موضوع را در مجلس مطرح کرد و ارائه داد که برای آگاهیبخشی به تمام نمایندگان، اقدام بسیار شایسته و مفیدی بود. لایحه بودجه سال 1400 که به مجلس شورای اسلامی آمد، نتیجه عملکرد دولت در سالهای گذشته و تجربهای است که از عملکرد دولت و دستگاهها در قوانین بودجه سالهای گذشته دریافت شده است. اینکه بودجه در عمل چقدر طبق قانونی که از مجلس آمده، توسط دولت اجرا شده یا عملیاتی شده است، طبق گزارش تفریغ بودجه دیوان محاسبات کشور مشخص میشود. واژه تفریغ از فراغت آمده است یعنی بعد از اینکه دولت از بودجه فارغ شد، نوبت به رسیدگی و حسابرسی آن میرسد که توسط دیوان محاسبات کشور طبق اصول ۵۴ و ۵۵ قانون اساسی که آن را وظیفه دیوان محاسبات دانسته است، انجام میشود. آخرین تفریغی که ما داشتهایم، تفریغ بودجه سال 98 است که بر اساس آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی باید دیماه و حداکثر نیمه بهمنماه 99 به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشد اما امسال در پدیدهای مبارک، دیوان محاسبات یکی، دو ماه پیش از موعد قانونی بعد از طی مراحل تفریغ و طرح در هیات عمومی دیوان محاسبات کشور آن را نهایی و به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد. این اقدام دیوان محاسبات که زودتر از زمان قانونی گزارش تفریغ را ارائه کرد، کمک بسیار بزرگی برای بررسی بودجه 1400 است که انشاءالله نمایندگان از آن استفاده خواهند کرد.
* نماینده خرمآباد در مجلس
ارسال به دوستان
دهه بصیرت؛ ضرورتی تاریخی برای گام دوم انقلاب
محمدحسن روزیطلب: «روزهای سال، به طور طبیعی و بهخودیخود همه مثل همند؛ این انسانها هستند، این ارادهها و مجاهدتهاست که روزی را از میان روزهای دیگر برمیکشد و آن را مشخص میکند، متمایز میکند، متفاوت میکند و مثل یک پرچمی نگه میدارد تا راهنمای دیگران باشد. روز عاشورا - دهم محرم – فینفسه با روزهای دیگر فرقی ندارد؛ این حسینبنعلی علیهالسلام است که به این روز جان میدهد، معنا میدهد، او را تا عرش بالا میبرد؛ این مجاهدتهای یاران حسینبنعلی علیهالسلام است که به این روز، این خطورت و اهمیت را میبخشد. روز نوزدهم دی هم همینجور است، روز نهم دی امسال هم از همین قبیل است. نهم دی با دهم دی فرقی ندارد؛ این مردمند که ناگهان با یک حرکت - که آن حرکت برخاسته از همان عواملی است که نوزدهم دی قم را تشکیل داد؛ یعنی برخاسته از بصیرت است، از دشمنشناسی است، از وقتشناسی است، از حضور در عرصه مجاهدانه است- روز نهم دی را هم متمایز میکنند...»
این سطور، بخش پایانی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مردم قم در 19 دیماه 1388 است؛ یعنی دقیقا 10 روز بعد از آنکه مردم تومار فتنهگران 88 را در هم پیچیدند، 10 روز بعد از آنکه مردم عاشورایی باز هم در دفاع از ولایت، پشتیبانی از نظام جمهوری اسلامی و پایبندی به آرمانهای امام راحل خطشکنی کردند، 10 روز بعد از آنکه مردم مثل همیشه به صحنه آمدند، درست 10 روز بعد از فتحالفتوح 9 دی...
در همین سطور، رهبر معظم انقلاب اسلامی خمیرمایه حوادثی از جنس 9دی و 19دی را در یک واژه پرمفهوم خلاصه کردند: «بصیرت».
با نگاهی به بیانات رهبر انقلاب اینگونه دریافت میشود که یکی از پرتکرارترین کلیدواژههای سخنان ایشان در دهه اخیر «بصیرت» بوده است. درواقع این «بصیرت» است که قیام 19 دی 1356 مردم قم را از دل تاریخ بیرون میکشد و آن را به حماسه 9 دی 1388 پیوند میزند؛ اولی عامل شتابزای انقلاب و دومی ضامن حفظ و بقای آن. بدین ترتیب، پیمایش بصیرت تاریخی مردم، فاصله 10 روزه 9 تا 19 دی را طی کرد تا ظرفیت تکوین یک دهه برای تکریم «بصیرت» مردم ایران اسلامی را فراهم آورد.
جای بسی شعف و خوشحالی است که امروز پس از گذشت بیش از یک دهه از حماسهآفرینی مردم ایران در یومالله 9 دیماه، نامگذاری «دهه بصیرت» در دستور کار تصمیمگیران فرهنگی کشور قرار گرفت. نکته شایان ذکر اینکه، مرحوم حجتالاسلاموالمسلمین روحالله حسینیان، رئیس فقید مرکز اسناد انقلاب اسلامی، آذر 1390 طی نامهای به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، عنوان «دهه بصیرت» را به منظور گرامیداشت حماسههای نهم و نوزدهم دیماه پیشنهاد کرد و رونوشت همین نامه به شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، وزارت ارشاد اسلامی و شورای فرهنگ عمومی ارسال شد اما در آن برهه، متاسفانه پیگیریهای ایشان بینتیجه ماند.
در بخشی از این نامه با اشاره به ۲ حادثه 19دی56 و 9 دی88 آمده بود: «در طول این دوران ۲ اتفاق تاریخی از حیث شباهت و تأثیرگذاری در روند انقلاب قابل توجه است. یکی حادثه عظیم و حرکت تاریخی مردم در نهم دیماه 1388 و دیگری قیام مردمی و سرنوشتساز مردم قم در نوزدهم دیماه 1356. فارغ از وجوه مشترک این ۲ حادثه، مهمترین عنصر در این ۲ واقعه نقش «بصیرت» توده مردم تحت رهبری دینی جامعه میباشد. یکی در زمان رهبری حضرت امام خمینی(ره) در جهت پیروزی انقلاب و دیگری در دوران رهبری حضرت آیتالله خامنهای در راستای حفظ نظام اسلامی و آرمانهای آن. با عنایت به آنچه ذکر شد بدین وسیله مرکز اسناد انقلاب اسلامی بر اساس وظیفه و رسالتی که بر عهده دارد، پیشنهاد مینماید از 9 دی تا 19 دیماه هر سال به عنوان «دهه بصیرت» نامگذاری شود، تا ضمن گرامیداشت این ۲ یومالله، عنصر اصلی و اساسی در مقاطع مختلف تاریخ انقلاب نیز که همان بصیرت میباشد مورد توجه قرار گرفته و پیرامون آن تبیینها و فعالیتهای مختلف صورت پذیرد».
چنانکه گفته شد، رونوشت این نامه در همان تاریخ به چند نهاد دیگر از جمله شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، وزارت ارشاد اسلامی و شورای فرهنگ عمومی ارسال شد. دبیر وقت شورای فرهنگ عمومی در پاسخ به این پیشنهاد، 25 دیماه همان سال خطاب به مرحوم حجتالاسلاموالمسلمین حسینیان نوشت: «... درباره پیشنهاد نامگذاری 9 تا 19 دی به عنوان دهه بصیرت، به اطلاع میرساند پیشنهاد مذکور قبلا در کمیسیون نامگذاری روزهای خاص مطرح و در جلسه مورخ 22/10/88 شورای فرهنگ عمومی با عنوان روز بصیرت و میثاق امت با ولایت تصویب شده است. شایان ذکر است مطابق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، امکان نامگذاری هفته و دهه در تقویم رسمی کشور میسر نیست و لذا پیشنهاد فوقالذکر مورد تایید قرار نگرفت».
با وجود اینکه در آن دوره، پیشنهاد مرکز اسناد انقلاب اسلامی مبنی بر نامگذاری «دهه بصیرت»، با موافقت نهادهای فرهنگی مواجه نشد اما این مرکز کوشید تا دغدغه و رسالت خویش را در دیگر عرصهها به سرانجام برساند. از این رو با مجاهدت نیروهایی که در پیشقراول آنان مرحوم حجتالاسلام والمسلمین روحالله حسینیان حضور داشت، با تولید و انتشار دهها اثر مکتوب و سمعی- بصری درباره حماسه 9 دیماه و فتنه 88، کوشید این رخداد تاریخی- سیاسی را از گزند تحریف مغرضان ایمن نگاه دارد که از آن جمله میتوان به این عناوین اشاره کرد: نقش رسانههای مجازی در فتنه سال 1388، نقش امام خامنهای در مهار فتنه 1388، نقش آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در فتنه 1388، مجموعه اعترافات فتنه 1388، نظریه فتنه، نقش انگلیس در فتنه 1388، نقشه راه، آر. کیو 88؛ مرور فتنه به زبان طنز، نظرسنجیهای خارجی انتخابات دهم ریاستجمهوری، شورش اشرافیت بر جمهوریت، روزشمار 8 ماه نبرد مقدس، الیگارشی علیه جمهوری اسلامی، نُهِ دَه، تکیهگاه، شنبه پس از انتخابات و... .
ارسال به دوستان
رکود، چالشی مهمتر از تورم
افزایش بودجههای عمرانی تنها راهکار خروج از رکود
میثم مهرپور*: در شرایط فعلی اقتصاد ایران و با توجه به تورم 40 درصدی طی سالهای 97 و 98 و تورم بالای نقطهبهنقطه در ماههای اخیر، بخش قابل توجهی از قدرت خرید خانوارهای ایرانی کاهش یافته است، به طوری که حتی افزایش حقوق و دستمزد و ارائه انواع یارانههای مستقیم و غیرمستقیم به شهروندان طی سالهای اخیر نیز نتوانسته این کاهش قدرت خرید را جبران کند. در هفتههای گذشته پس از تقدیم لایحه بودجه 1400 به مجلس، بررسی این لایحه نشان میدهد احتمال کسری بودجه شدید برای سال آینده بشدت بالا بوده و در این صورت باید شاهد تداوم تورمهای سنگین از قبَل کسری بودجه ایجادشده باشیم. از سوی دیگر با توجه به اتفاقات رخداده در فضای بینالمللی از جمله پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و سیاستهای دولت فعلی که چیزی حدود 4 ماه از مدیریت کشور در سال آینده را نیز در اختیار خواهد داشت، علاوه بر موضوع تورم در سال آینده، رکود اقتصادی نیز نقش مخرب بیشتری در اقتصاد ایران ایفا خواهد کرد؛ رکودی که طی سالهای 92 تا 95 نیز بهرغم نبود تورمهای سنگین شاهد آن بودیم که دلیل اصلی آن را میتوان سیاستهای انتظاری در ۲ حوزه تولید و مصرف دانست. با روی کار آمدن دولت یازدهم در سال 92 و افزایش احتمال مذاکره و توافق با آمریکا، سیاستهای انتظاری چه از سوی تولیدکنندگان و چه از سوی مصرفکنندگان با تصور بهبود شرایط تقویت شد. طرف تقاضا با این احتمال که بعد از توافق قیمتها وضعیت بهتری خواهد داشت از خریدهای خود صرفنظر کرد و طرف عرضه نیز در انتظار بهبود شرایط تولید بود؛ موضوعی که در نهایت منجر به این شد که اقتصاد ایران طی آن سالها در یک رکود کاملا خودخواسته فرو رود؛ رکودی که بخش قابل توجهی از آن به واسطه وجود سیاست انتظار در تصمیمگیری عاملان اقتصادی چه در طرف عرضه و چه در طرف تقاضا تعمیق یافته بود. به نظر میرسد با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا این نگاه دوباره در نزد مسؤولان دولتی تقویت شده است؛ نگاهی که بیشک منجر به تشدید رکود در اقتصاد ایران خواهد شد. برای مقابله با تبعات این موضوع و گسترش تولید و تقویت طرف عرضه در سال آینده ۲ پیشنهاد ممکن ارائه میشود.
1- بدونشک یکی از اصلاحات ساختاری در بودجه سال آینده باید افزایش بودجه عمرانی کشور باشد. اگر چه در ظاهر ماجرا بودجه عمرانی کشور در لایحه بودجه سال 1400 نسبت به بودجه 99 چیزی حدود 18 درصد افزایش یافته اما ماهیت بودجههای عمرانی در اقتصاد ایران به گونهای است که به محض مواجه شدن بودجه با کسری، نخستین بودجهای که عملا حذف میشود بودجههای عمرانی خواهد بود به نحوی که طی سالهای اخیر شاهد تحقق درصد کمی از بودجههای عمرانی مصوبشده بودهایم. از این رو به نظر میرسد با مواجه شدن بودجه با کسری، درصد بسیار ناچیزی از بودجه 104 هزار میلیاردتومانی عمرانی محقق خواهد شد. یکی از اقدامات دولت برای خروج از رکود، افزایش بودجه بخش عمرانی کشور است به نحوی که درآمدهای پیشبینیشده از صادرات نفت یا فروش اوراق سلف نفتی پس از واریز 30 درصدی به صندوق توسعه ملی تماما و بدون محدودیت، صرف بودجههای عمرانی شود، این موضوع از ۲ حیث قابل توجه است:
الف- منابع حاصل از فروش نفت یا حتی پیشفروش آن به مردم داخل کشور صرف هزینههای جاری نشده و طبیعتا در سالهای آینده شاهد بازگشت منابع آن از قبَل صرف در پروژههای عمرانی خواهیم بود که در این حالت فروش اوراق سلف نفتی هیچ ایرادی نخواهد داشت.
ب- با توجه به تداوم شرطی شدن اقتصاد ایران و تعمیق رکود طی سال 1400 این موضوع -افزایش بودجههای عمرانی- میتواند تاثیر قابل توجهی بر ایجاد رونق اقتصادی و خروج اقتصاد از رکود داشته باشد.
2- با توجه به تورمهای شدید و کاهش قدرت خرید شهروندان در یک سال اخیر بهرغم اضافه شدن یارانه معیشتی برای برخی دهکهای درآمدی (بعد از افزایش قیمت بنزین در سال 98) و حمایتهای کرونایی (تسهیلات یک میلیون تومانی)، اگر چه مجموع رقم پرداختی دولت به مردم تحت عنوان یارانه به عددی بیش از 70 هزار میلیارد تومان در سال رسیده است اما این یارانهها عملا تاثیری بر قدرت خرید عمده یارانهبگیران جامعه نداشته و تداوم پرداخت نقدی یارانهها به شهروندان دهکهای 3 تا 10 به نوعی اتلاف منابع ریالی کشور محسوب میشود؛ این در حالی است که میتوان با حذف دهکهای 3 تا 10 از دریافت این یارانهها، منابع مانده را در قالب ۵۰ هزار میلیاردتومان منابع ریالی، صرف ایجاد و گسترش بنگاههای کوچک اقتصادی کرد. در این شرایط اگر هزینه ایجاد هر بنگاه خرد اقتصادی را چیزی حدود یک میلیارد تومان در نظر بگیریم با منابع یارانههای پرداختی به مردم میتوان سالانه چیزی حدود 50 هزار بنگاه تولیدی جدید ایجاد کرد که اگر هر بنگاه بتواند برای 5 نیروی کار شغل ایجاد کند با محاسبه بعد خانوار 4 نفره، معیشت یک میلیون نفر از شهروندان تامین میشود؛ ضمن اینکه این منابع به دلیل ورود به حوزه تولید و اشتغال در سالهای آینده بازدهی نیز خواهد داشت. این در حالی است که با توجه به رکود تورمی شدید در اقتصاد ایران و احتمال تعمیق رکود در سال آینده، منابع عظیمی که تحت عنوان یارانه به دهکهای سوم تا دهم درآمدی کشور پرداخت میشود عملا هدر رفته و تاثیر چندانی در قدرت خرید خانوار ایرانی ندارد.
* کارشناس ارشد اقتصاد
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|