|
رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و نیروی پدافند هوایی ارتش، سیاست قطعی و عدولناپذیر ایران در قبال برجام را تبیین فرمودند
برهان قاطع هستهای
اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی خود بازگردد، باید آمریکا تحریمها را در عمل و نه با زبان یا روی کاغذ، کلاً لغو کند
آنگاه پس از راستیآزمایی صحت لغو تحریمها، جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت
گروه سیاسی: حضرت آیتالله خامنهای فرمانده معظم کل قوا صبح روز گذشته در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش، بیعت تاریخی همافران با امام خمینی(ره) در ۱۹ بهمن ۵۷ را یکی از شگفتیسازیهای مهم و از عوامل اصلی پیروزی انقلاب و همچنین نشاندهنده خطای محاسباتی آمریکاییها برشمردند و گفتند: لازمه استمرار حرکت پرشتاب انقلاب، حضور مردم در صحنه، کار و تلاش بیوقفه، اتحاد کلمه بهخصوص میان مسؤولان، اعتماد به وعده الهی و افزایش مؤلفههای قدرت ملی در عمل است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی همچنین قضایای فضاحتبار اخیر آمریکا و سقوط ترامپ را افول آبرو، قدرت و انتظام اجتماعی و سیاسی آمریکا خواندند و با اشاره به اظهارنظر مقامهای اروپایی و آمریکایی درباره برجام و تحریمها تأکید کردند: آمریکاییها و اروپاییها حق هیچگونه شرطگذاری ندارند، زیرا تعهدات برجامی خود را نقض کردند و آن طرفی که باید شرط بگذارد، جمهوری اسلامی است، زیرا به تعهدات خود پایبند بود. بنابراین ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستیآزمایی ایران قرار گیرد. این، سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسؤولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.
فرمانده کل قوا در این دیدار حادثه ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ را از ایامالله خواندند و افزودند: جدا شدن بخش مهمی از ارتش و پیوستن آنها به امام و مردم شبیه معجزه بود، زیرا تکیه اصلی رژیم طاغوت به ارتش و ساواک بود و در نهایت از آنجایی ضربه خوردند که هیچگاه تصور نمیکردند.
حضرت آیتالله خامنهای به خطای محاسباتی عجیب دولت دموکرات آمریکا در آن زمان در ارزیابی شرایط کشور و مردم نیز اشاره کردند و گفتند: آمریکاییها به ارتش شاهنشاهی بسیار امیدوار بودند و بر اساس اخبار قطعی، کودتایی را طراحی کرده بودند تا با دستگیری سران و پیشروان انقلاب و با استفاده از خشونت گسترده علیه مردم، مانع سقوط رژیم شوند اما یکی از عواملی که نقشه شیطانی آنها را باطل کرد، حرکت نیروی هوایی در نوزدهم بهمن بود.
ایشان با تأکید بر اینکه خطای محاسباتی آمریکا در قبال ایران ادامه دارد و همچنان درک و شناخت صحیحی از ملت ایران ندارند، افزودند: یک نمونه از این خطای محاسباتی در فتنه ۸۸ بود که رئیسجمهور دموکرات آمریکا به خیال آنکه کار را تمام خواهد کرد، رسماً از فتنه حمایت کرد.
رهبر انقلاب اسلامی تحریمهای بیسابقه با هدف از پا درآوردن ایران را نمونه دیگری از خطاهای محاسباتی آمریکا برشمردند و گفتند: یکی از همان احمقهای درجه یک، ۲ سال پیش گفته بود عید ژانویه ۲۰۱۹ را در تهران جشن میگیریم. حالا آن شخص خودش به زبالهدان تاریخ رفته و رئیس او هم با لگد و با افتضاح از کاخ سفید اخراج شده است اما جمهوری اسلامی ایران به لطف خداوند سربلند ایستاده است.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه در قبال دشمن و معیوب بودن دستگاه محاسباتی آن نباید سادهانگاری کرد، خاطرنشان کردند: عوامل دیگری نیز در موفق بودن حرکت انقلاب اسلامی مؤثر بودهاند که عبارتند از: کار و تلاش، حضور مردم در صحنه و ایمان آنان به لزوم این حضور، اعتماد به وعده الهی و طراحیهای متقابل.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: با نشستن و تماشا کردن هیچ کاری پیش نمیرود. مسؤولان با حضور در میدان کار و عمل و با اعتماد به خدا، دائماً مولفههای قدرت ملی را افزایش دهند و در عمل تولید قدرت کنند. ایشان یکی از مظاهر تولید قدرت را تقویت نیروهای مسلح به تناسب اقتضائات منطقهای و بینالمللی برشمردند و با تجلیل از رزمایشهای اخیر افزودند: انجام چنین رزمایشهای بزرگ و اعجاببرانگیزی، آن هم در شرایط تحریم، در واقع تأمین امنیت ملی به دست فرزندان کشور در نیروهای مسلح و بسیار افتخارآمیز است.
حضرت آیتالله خامنهای لازمه تولید قدرت در نیروهای مسلح را علاوه بر تقویت تجهیزات، حفظ و ارتقای روحیه، ایمان و قدرت معنوی نیروها دانستند و گفتند: خطای بزرگ برخی کشورهای منطقه این است که امنیت ملی خود را از بیگانگان طلب میکنند و با وجود میلیاردها دلار هزینه و تحقیر شدن و توهین شنیدن، در نهایت در بزنگاهها امنیت آنها تأمین نمیشود؛ همانگونه که در قضایای چند سال قبل مصر و تونس یا در سرنوشت محمدرضا پهلوی دیدیم.
ایشان در ادامه لزوم مراقبت از بروز خطا و اشتباه در داخل را نیز گوشزد کردند و افزودند: یکی از اشتباههای بزرگ این است که مرعوب قدرت دشمن شویم یا در امور سیاسی و اقتصادی به دشمن امید ببندیم.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه بنای بر مبالغه در خصوص نیرو و توان داخلی نیست، خاطرنشان کردند: اما واقعیتهای درون را ببینیم و آن را ارتقا دهیم و بدانیم اگر با هر توانی، مرعوب دشمن شویم، از کار خواهیم افتاد.
حضرت آیتالله خامنهای افرادی را که درباره تواناییهای آمریکا و برخی قدرتها ارزیابیهای غیرواقعی دارند، به قضایای اخیر آمریکا ارجاع دادند و افزودند: حوادث فضاحتبار اخیر آمریکا، مسائل کوچکی نیست و نباید در چارچوب افول یک رئیسجمهور ناباب ارزیابی شود، بلکه این قضایا افول آبرو، قدرت و انتظام اجتماعی آمریکاست. ایشان با استناد به اظهارات صاحبنظران برجسته سیاسی آمریکا گفتند: خود آنها میگویند نظام اجتماعی آمریکا از درون پوسیده است و برخی سخن از دوران پساآمریکا به میان آوردهاند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اگر شبیه قضایای آمریکا در هر نقطه دیگر دنیا بویژه در کشورهایی که آمریکا با آنها مشکل دارد، رخ داده بود، آن را رها نمیکردند اما امپراتوری خبری در دست آنهاست و تلاش دارند ماجرا را تمامشده نشان دهند، در حالی که قضیه تمام نشده و دنبالهدار است.
ایشان علت دستپاچگی و سراسیمه بودن رژیمهای وابسته به آمریکا در منطقه بویژه رژیم صهیونیستی و یاوهگوییهای اخیر آنها را ترس و اضطراب از واقعیت افول آمریکا در محیط بینالمللی و محیط داخلی دانستند.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش دیگری از سخنانشان با اشاره به اظهارات مقامهای آمریکایی و اروپایی در قضیه تحریمها گفتند: اولاً در جمهوری اسلامی هیچکس گوشش بدهکار مهملگوییهای افراد بدون استحقاق در آمریکا و اروپا نیست. ایشان افزودند: ثانیاً بر اساس منطق و استدلال، آمریکا و ۳ کشور اروپایی که تعهدات برجامی خود را زیر پا گذاشتهاند، حق تعیین شرط و شروط برای برجام را ندارند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: آنها صرفاً در یک برهه بسیار کوتاه در اول کار، بعضی تحریمها را موقتاً تعطیل کردند اما بعداً تحریمها را برگرداندند و حتی افزایش هم دادند، بنابراین حق گذاشتن شرط و شروط ندارند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: طرفی که حق دارد برای ادامه کار برجام شرط بگذارد، جمهوری اسلامی ایران است، چرا که از اول به همه تعهدات برجامی خود عمل کرد ولی آنها تعهدات خود را نقض کردند. ایشان سیاست قطعی، غیرقابل بازگشت و عدولناپذیر جمهوری اسلامی درباره برجام را که مورد اتفاق همه مسؤولان کشور است، به این شکل بیان کردند: اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی خود بازگردد، باید آمریکا تحریمها را در عمل و نه با زبان یا روی کاغذ، کلاً لغو کند، آنگاه پس از راستیآزمایی صحت لغو تحریمها، جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت.
رهبر انقلاب اسلامی مسؤولان و دستاندرکاران امور کشور را به اتحاد کلمه و همصدایی توصیه موکد کردند و گفتند: اتحاد کلمه مردم و همچنین مسؤولان عامل اصلی عبور از بسیاری از مشکلات در ۴۲ سال گذشته بوده و این هماهنگی و همصدایی باید ادامه یابد.
فرمانده کل قوا نیروهای مسلح را به ادامه تولید قدرت توصیه و در پایان تأکید کردند: به لطف خداوند و دعای حضرت ولیعصر(عج) فردای ملت و کشور ایران، قطعاً به مراتب بهتر و بالاتر از امروز خواهد بود.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، امیر سرتیپ نصیرزاده، فرمانده نیروی هوایی ارتش با بیان گزارشی از برنامههای این نیرو در سال گذشته گفت: نیروی هوایی با سابقه حضور اثرگذار خود در انقلاب و حفظ دستاوردهای آن، امروز با دستی پر از رویشهای برخاسته از تفکر مقاومت و آموزههای مکتب شهید سلیمانی، با انگیزهتر از پیش در مسیر ارتقای قدرت هوایی کشور گام برمیدارد.
***
تأکید رهبر انقلاب بر لغو بدون چون و چرای تحریمها توسط آمریکا نقشه مقامات کاخ سفید برای فرار از تعهدات برجامی را خنثی کرد
بایدن در آفساید
گروه سیاسی: رهبر معظم انقلاب در دیدار روز گذشته جمعی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش بار دیگر به تصریح، شرط بازگشت ایران به تعهدات برجامی را لغو کامل تحریمها عنوان فرمودند.
به گزارش «وطن امروز»، رهبر انقلاب با اشاره به اظهارات مقامهای آمریکایی و اروپایی در قضیه تحریمها، گفتند: اولا در جمهوری اسلامی هیچکس گوشش بدهکار مهملگوییهای افراد بدون استحقاق در آمریکا و اروپا نیست. ایشان افزودند: ثانیا بر اساس منطق و استدلال، آمریکا و ۳ کشور اروپایی که تعهدات برجامی خود را زیر پا گذاشتهاند، حق تعیین شرط و شروط برای برجام ندارند. رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: آنها صرفا در یک برهه بسیار کوتاه در اول کار، بعضی از تحریمها را موقتا تعطیل کردند اما بعدا تحریمها را برگرداندند و حتی افزایش هم دادند، بنابراین حق گذاشتن شرط و شروط ندارند. رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: طرفی که حق دارد برای ادامه کار برجام شرط بگذارد، جمهوری اسلامی ایران است، چرا که از اول به همه تعهدات برجامی خود عمل کرد ولی آنها تعهدات خود را نقض کردند. ایشان در ادامه سیاست قطعی، غیرقابل بازگشت و عدولناپذیر جمهوری اسلامی درباره برجام را که مورد اتفاق همه مسؤولان کشور است، به این شکل بیان کردند: اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی خود برگردد باید آمریکا تحریمها را در عمل و نه با زبان یا روی کاغذ، کلا لغو کند، آنگاه پس از راستیآزمایی صحت لغو تحریمها، جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت.
رهبر انقلاب در حالی شروط واضح ایران را در برابر دولت جدید آمریکا و ۳ کشور اروپایی بیان کردند که اعضای سیاست خارجی و امنیت ملی دولت بایدن، با شرطگذاری برای ایران، هرگونه تصمیمگیری این کشور درباره برجام را منوط به بازگشت تهران به محدودیتهای مفاد توافق هستهای سال 2015 کردهاند.
تونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در این رابطه چهارشنبه 8 بهمن تصریح کرد: «بایدن بسیار شفاف بوده؛ اگر ایران به پایبندی کامل به تعهدات خود ذیل برجام بازگردد، آمریکا نیز همان کار را میکند». بلینکن ادامه داد: «سپس، از آن - بازگشت به توافق- به عنوان بستری برای ایجاد توافقی قویتر و طولانیتر که دیگر مسائل مشکلزا در روابط با ایران را برطرف کند، با کمک متحدان خود استفاده میکنیم اما هنوز فاصله زیادی با آن نقطه داریم».
وزیر خارجه دولت جدید آمریکا اضافه کرد: «ایران در چندین حوزه در تناقض با برجام است و مدتی طول میکشد اگر تصمیم بگیرند به تابعیت بازگردند و ما باید ابتدا راستیآزمایی کنیم که در حال تبعیت هستند». بلینکن تصریح کرد: «اگر ایران تصمیم بگیرد به پایبندی به برجام بازگردد، ما نیز تیم قدرتمندی از کارشناسان تشکیل خواهیم داد تا ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کنیم».اعضای دولت جدید آمریکا با وجود انتقادات فراوان به سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران و برجام در جریان مبارزات انتخاباتی 2020 نهتنها به نقض برجام توسط دولت ترامپ اشارهای نمیکنند، بلکه با زیادهخواهی و استفاده از اهرم تحریم -که طبق اعتراف صریح اعضای دولت روحانی به لحاظ کمیت و کیفیت گستردهتر شده- در پی محقق کردن هدف ترامپ یعنی توافق مکمل برجام با گستردگیهایی که شامل چالشهای دیگر آمریکا با ایران بود هستند که این به معنای عبور دولت بایدن از برجام و پس زدن توافق هستهای با مختصات سال 2015 است. با این وجود و با درک شرایط جدید در کاخ سفید، ایران هم قاعدتا شروط جدیدی روی میز گذاشته و شرایط خود را بهروزرسانی میکند، از این رو بیانات رهبر انقلاب در چنین فضایی قابل فهم است. ایران منتظر بازگشت روی کاغذ آمریکا به برجام نیست و تنها مسالهای که میتواند معادله بین تهران- واشنگتن را تغییر دهد، خنثی کردن تحریمها و گرفتن این ابزار فشار از دست دولت بایدن است، بنابراین از نظر ایران ارائه هرگونه مشوق محدود از سوی آمریکا که با هدف ترغیب تهران برای بازگشت به مفاد برجام صورت پذیرد، مردود است. هر تفسیر دیگری از شروط اعلامی ایران توسط رهبر انقلاب یا هرگونه راهحلهای جانبی متفاوت - نظیر طرح بحثهایی که این روزها درباره مکانیزم بازگشت همزمان ایران و آمریکا به برجام مطرح میشود- که آدرس غلط به طرف مقابل بدهد، خلاف منافع ملی و مصالح کلان کشور است. دستگاه سیاست خارجی کشور نباید ایران را منتظر بازگشت ایالات متحده به برجام نشان دهد. با کوهی از تحریمها تهران قرار نیست براحتی به ژانویه 2016 برگردد.
ارسال به دوستان
رئیس مجلس شورای اسلامی به دعوت رئیس مجلس دومای روسیه برای سفر 3 روزه راهی این کشور شد
حامل پیام استراتژیک
* قالیباف پیام مهم رهبر انقلاب را به نماینده ولادیمیر پوتین تحویل میدهد
گروه سیاسی: رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته به دعوت مجلس دومای روسیه برای سفری 3 روزه تهران را به مقصد مسکو ترک کرد.
به گزارش «وطن امروز»، با آغاز به کار مجلس یازدهم گمانهزنیهای متفاوتی پیرامون خط جدید این مجلس در محافل عمومی مطرح شد. در این میان فاصله آشکار گفتمان مجلس با دولت مستقر حساسیتها را پیرامون نگاه بهارستان به مناسبات سیاست خارجی بیش از پیش مورد توجه قرار داد؛ مسالهای که با قانون هستهای مجلس با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» تبدیل به یک گام عملی برای تغییر رفتار ایران در برابر خروج آمریکا از برجام و عهدشکنیهای اروپاییها شد. حال در چنین موقعیتی محمدباقر قالیباف نیز در نخستین سفر خارجیاش به عنوان رئیس مجلس راهی روسیه شد؛ سفری که هر چند به دعوت مجلس دومای روسیه بود اما رئیس مجلس شورای اسلامی در آن حامل پیامی ویژه از سمت رهبر حکیم انقلاب خطاب به ولادیمیر پوتین هم بود.
محمدباقر قالیباف پیش از ترک تهران و قبل از عزیمت به روسیه در پاویون فرودگاه مهرآباد در گفتوگوی تلویزیونی در تشریح سفر خود اظهار داشت: سفر امروز من به مسکو به دعوت رسمی رئیس مجلس دومای روسیه انجام میشود. رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقام معظم رهبری همواره تأکید بر روابط راهبردی با کشور روسیه داشتهاند این اولویت برای ما وجود دارد که نخستین سفرم به روسیه با توجه به دعوت صورت گرفته باشد. قالیباف ادامه داد: یکی از برجستگیهای این سفر آن است که در راستای مسائل راهبردی حامل پیام مهمی در همین چارچوب هستم. رئیس مجلس شورای اسلامی با ابراز خرسندی از اینکه روابط بین تهران و مسکو در حوزه مسائل اقتصادی و سیاسی، مسائل دفاعی و امنیتی، در حوزه مسائل صنعتی، فناوری، علمی و دانشگاهی مناسب و خوب است، ادامه داد: روابط دوجانبه مخصوصا روابط بین پارلمانهای ایران و روسیه در سطح مطلوبی است و کمیسیون عالی مشترک ۲ کشور که به ریاست رؤسای ۲ مجلس اداره و پیگیری میشود، توانسته این روابط را عمق ببخشد و بسیار تأثیرگذار باشد و منجر به توسعه و تعمیق روابط دوجانبه و حتی روابط بینالمللی شده است. قالیباف با استناد به مشترکات زیادی که بین ایران و روسیه در زمینه مسائل منطقهای و جهانی وجود دارد، اظهار داشت: این مشترکات فراوان ما را به این سمت هدایت میکند که بتوانیم این نگاه مشترک و فرصتهایی که وجود دارد، اعم از فرصتهای منطقهای و جهانی را با هماهنگی بیشتر و در جهت ساختارهای مناسبتر با فرصتهایی که امروز وجود دارد توسعه دهیم، چراکه این کار به نفع روابط ۲ کشور و مردم منطقه و به نفع حرکتهای صلحطلبانه جهانی است؛ انشاءالله بتوانیم پیش ببریم. رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما در این سفر ملاقات با رئیس مجلس دومای روسیه و سنای روسیه دیدار خواهیم کرد، ضمن اینکه ملاقاتهایی هم با مقامات عالیرتبه دولتی خواهیم داشت که رایزنیهای خود را در رابطه با مسائل دوجانبه منطقهای و جهانی خواهیم داشت. وی در پایان اظهار امیدواری کرد این سفر برای تعمیق روابط راهبردی دوجانبه و منطقهای و جهانی تأثیر بالایی داشته باشد. طبق برنامهریزی صورت گرفته، رئیس مجلس همچنین قرار است پیام مکتوب مقام معظم رهبری را به نماینده ویژه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه ارائه کند. به گفته بابک نگاهداری، مشاور و رئیس حوزه ریاست رئیس مجلس، قالیباف به دعوت ویاچسلاو والودین، رئیس دومای دولتی روسیه راهی مسکو شده است و در این سفر ۳ روزه علاوه بر تقدیم پیام رهبر معظم انقلاب به دولت روسیه، دیدارهایی را با همتایان خود در دوما و سنا، مقامات اقتصادی، تجاری، سیاسی و امنیتی این کشور خواهد داشت. قالیباف را در این سفر حجتالاسلام مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، سیدجواد ساداتینژاد رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست، فریدون عباسی رئیس کمیسیون انرژی مجلس، بابک نگاهداری مشاور و رئیس حوزه ریاست رئیس مجلس و ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همراهی میکنند.
* برنامههای سفر با درک محدودیتهای کرونایی تنظیم شده است
کاظم جلالی، سفیر کشورمان در مسکو درباره سفر قالیباف به روسیه در صفحه توئیتر خود نوشت: نخستین سفر خارجی آقای قالیباف به روسیه حاکی از جایگاه بالای فدراسیون روسیه در روابط خارجی و سیاست خارجی ایران است. این روابط تابع هیچ عامل خارجی نیست و بنا به اقتضائات همسایگی، منطقهای و بینالمللی در مسیر توسعه راهبردی قرار دارد. دعوت رئیس مجلس دومای روسیه از رئیس مجلس شورای اسلامی برای سفر به مسکو صفحه جدیدی از مراودات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را در روابط ۲ کشور در حوزههای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی رقم خواهد زد. حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل هم با اشاره به سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به روسیه گفت: روابط تهران - مسکو ممتاز و راهبردی است. سفر رئیس قوه مقننه بهرغم شرایط خاص محدودیتهای کرونایی، با در نظر داشتن تحولات مهم منطقه و بینالمللی به روسیه انجام میشود. وی افزود: برنامههای مهمی در مدت اقامت دکتر قالیباف در مسکو تنظیم شده است که دیدار و رایزنی با روسای مجالس دوما و سنا و برخی مقامات عالیرتبه دولتی روسیه از آن جمله است. بیتردید رعایت اصول عزت، حکمت و مصلحت در سیاست خارجی مورد توجه جدی است و برنامههای سفر با رعایت این ملاحظه مهم و البته درک محدودیتهای کرونایی تنظیم شده است. امیرعبداللهیان در ادامه عنوان کرد: پارلمان و دولت مسکو با رویی گشاده و نگاه بلندمدت به مناسبات ۲ کشور نسبت به تنظیم برنامههای سفر عمل کردهاند. توسعه همهجانبه همکاریها و تسهیل روابط تجاری، اقتصادی، صنعتی و فرهنگی از اهداف سفر است.
ارسال به دوستان
سیدعلی موسوی درگفتوگو با«وطنامروز» درباره حواشی این روزهای استقلال:
بازیکن نباید تیمش را به حاشیه ببرد
زهره فلاحزاده: تیم استقلال توانست در دیدار مقابل نساجی مازندران در دقایق پایانی به برتری دست پیدا کند تا همچنان صدرنشین لیگ باقی بماند. اما این برد بدون حاشیه به اتمام نرسید؛ از عصبانیت وریا غفوری، کاپیتان استقلال و ترک کردن ورزشگاه تا مصاحبه جنجالی بازیکنان این تیم. به همین منظور «وطن امروز» با سیدعلی موسوی، پیشکسوت استقلال گفتوگو کرد.
***
* استقلال به سختی توانست از سد نساجی مازندران عبور کند. بازی چطور بود؟
استقلال بازی را در دست داشت و میتوانست با نتیجه بهتر هم به اتمام برساند اما تیم نساجی خیلی خوب دفاع کرد. استقلال مثل بازیهای اخیر نتوانست از کمند خط دفاعی حریف بخوبی عبور کند و برنامه خاصی هم نداشت. اما مهم گرفتن ۳ امتیاز بازی بود که محمود فکری مثل بازیهای گذشته به دنبال آن بود و به دستش هم آورد.
* فکری در هر ۱۴ هفته یک ترکیب متفاوت را روانه میدان کرده. به نظر شما در حالی که به نیمفصل نزدیک میشویم، پیدا نکردن ترکیب ایدهآل مسألهساز نمیشود؟
تیم فکری در صدر جدول است و نمیتوان هیچ عیب و ایرادی به آن گرفت. شاید سیستم فکری این باشد که بدون بازی زیبا تنها به دنبال گرفتن ۳ امتیاز باشد که فعلا هم موفق بوده است. نباید ایرادی هم بگیریم. البته هواداران تا دقیقه ۹۰ دلواپس هستند که نتیجه تغییر نکند. امیدوارم استقلال در ادامه موفقتر عمل کند.
* به هر حال استقلال ۲ ماه دیگر باید در گروه مرگ لیگ قهرمانان آسیا حاضر شود. نحوه صعود از گروه هم در این فصل تغییر کرده و تنها صدرنشین و ۳ تیم برتر دوم از غرب به مرحله حذفی صعود میکنند. با توجه به این شرایط، آیا محمود فکری میتواند در این رقابت مهم موفق عمل کند؟
واقعیت این است که چند سالی است تیمهای ما از تیمهای حاضر در لیگ قهرمانان آسیا فاصله گرفتهاند. تیمهای ما هر چند سال یک بار به صورت شانسی و تصادفی به فینال آسیا میرسند. نمیخواهم زحمت این تیمها را نادیده بگیرم اما باید قبول کنیم تیمهای شرق آسیا و حتی برخی تیمهای غرب خودشان را از ما ایرانیها جدا کردهاند. آنها بازیکنان خوب خارجی میگیرند که میتوانند سرنوشت بازی را عوض کنند. خیلی سخت است که در آسیا بتوانیم به موفقیت بزرگی دست پیدا کنیم.
* وریا غفوری، کاپیتان استقلال با عصبانیت به توپ ضربه زد که با کارت زرد داور مواجه شد. درست ۳ دقیقه بعد فکری این بازیکن را از زمین بازی بیرون کشید که او باز هم رفتار پرخاشگرانهای از خود به نمایش گذاشت تا جایی که گفته میشود ورزشگاه را هم ترک کرده است.
کاپیتان استقلال باید آرامش داشته باشد. هر مسالهای که وریا با بازیکن، مربی و... داشته باید بیرون از زمین با آنها صحبت کند. باید ریشهیابی کنیم تا ببینیم مشکل از کجا بوده است، چون من و شما از آن اطلاع نداریم.
* چند بازیکن استقلال پس از پایان بازی طی مصاحبهای جنجالی به نحوه صرف غذا در هتل و امکانات تیم ایراد گرفتند. آنها به اینکه چرا تنها یک نوع غذا روی میز بوده گله داشتند.
باید به بازیکنان استقلال گفت: وضعیت استقلال از ایام قدیم همین بوده است. از گذشته هتل بد، زمین بد و... داشتیم. رولند کخ از آلمان به ایران آمد اما پشت صندوق لباسهایش را عوض میکرد. این مسائل مختص امروز نیست و استقلال زمانی هم که قهرمان آسیا شد این مشکلات را داشته است.
* مدیران استقلال به نحوه قرارداد بستن مدیر قبلی اعتراض دارند، چرا که رقم قراردادها در این فصل به شکل عجیبی افزایش پیدا کرده است. آنها میگویند وقتی تیم ما مشکل مالی دارد، نمیتوان چنین رقمهای نجومی را بموقع پرداخت کرد. آیا بازیکنان ما در حد بستن چنین قراردادهایی هستند؟
متأسفانه مدیران ما قراردادهای حرفهای با بازیکنان نمیبندند. اگر به بازیکن خوبی مبلغ بالایی هم میدهیم، نوشجانش. اما این بازیکن وقتی منافع باشگاه را در نظر نمیگیرد و علیه باشگاه صحبت میکند، مسلماً تیم بهم میریزد. به نظر من باید در قراردادها این مسائل لحاظ و محکمکاری شود. یک بازیکن خارجی ۲ بازی برای تیم انجام میدهد، ۱۰ بازی به دلیل مصدومیت دور از تیم است. چه اتفاقی میافتد؟ شکایت میکند و تمام پولش را هم میگیرد. بازیکن باید تمام تمرکزش روی بازیاش باشد، نه روی مسائل حاشیهای و فضای مجازی.
قرارداد بازیکنان خارجی طوری بسته شده که تا ۲ روز حقوق دیر پرداخت میشود، اعتراض میکنند و از کشور خارج میشوند. بازیکنان تمام دنیا حتی ستارههای آنها ماهانه حقوق میگیرند اما در ایران بازیکن یکمرتبه کلی پول به دستش میرسد که گاهی پرداخت آن برای باشگاه سنگین است.
* درباره بازیکن خارجی صحبت کردید، میلیچ یک ماه است ایران را ترک کرده و گفته تا زمانی که بخشی از طلبش را نگیرد، به تیم برنمیگردد. شما موافق بازگشت این بازیکن هستید؟
میلیچ بازیکن بدی نیست. فوتبال ما تا جایی پیش رفته که باید به میلیچ و دیاباته التماس کنیم. در حالی که اگر به بازیکنان خودمان بها دهیم خیلی بهتر جواب میگیریم. میلیچ از شرایط تمرینی تیم دور بوده و تا برگردد، زمان از دست رفته است. اصلا نباید کار به اینجا کشیده شود که بازیکنان از تیم فاصله بگیرند و هر موقع دلشان بخواهد برگردند. این مسائل مدیریت درست میخواهد که متأسفانه در ایران ضعف داریم.
* با توجه به اینکه استقلال در صدر جدول لیگ قرار دارد اما روزی نیست که حاشیه نداشته باشد، به نظر شما تیم فکری قهرمان این فصل خواهد شد؟
امسال بهترین فصلی است که اگر استقلال باهوش باشد میتواند فاصلهاش را با رقیبان زیاد کند و به فکر قهرمانی باشد. در لیگ امسال سپاهان، پرسپولیس و تراکتور خیلی نوسان داشتند و در حد مدعی قهرمانی بازی نمیکنند. به نظر من اگر حواشی را بتوانند کنترل کنند، قهرمانی دور از دسترس نیست.
ارسال به دوستان
چگونه با غفلت و تعلل وزارت ورزش در ثبت قراردادهای استقلال، قانون دور خورد
جولان صفرها
محمد رشوند: همین الان هم در فضای مجازی، از سوی هواداران ۲ تیم استقلال و پرسپولیس، وزارت ورزش و شخص وزیر متهم به جانبداری از دیگری هستند، البته از آنجا که طبق قانون، هر ۲ باشگاه تحت مدیریت وزارت ورزش هستند، این اتهامها بعضا رنگ و بوی قانونی هم به خود میگیرد اما حقیقت این است که وزارت ورزش بیشتر از آنکه به سود یکی از ۲ تیم عمل کند، با مدیریت ضعیف، باعث ضربه زدن به هر ۲ مجموعه شده است. روز نخستی که احمد مددی به عنوان جانشین احمد سعادتمند، شروع به کار کرد، پرده از یک راز بزرگ برداشت. او به عنوان مدیرعامل وظیفه داشت به تعهدات باشگاه نسبت به بازیکنان، جامه عمل بپوشاند اما نگاهی گذرا به قراردادها نشان میداد بودجه باشگاه به هیچ عنوان کفاف تامین هزینهها را نمیدهد.
سعادتمند که روزهای پایانی مدیریتش را در استقلال میگذراند، بدون توجه به ضوابط قانونی، تکتک بازیکنان قدیمی و جدید را به طبقه بیستوسوم یکی از هتلهای مجلل تهران دعوت کرد تا قراردادهای جدیدی را امضا کنند. در حالی که باشگاه استقلال ساختمان خود را برای این کار داشت.
او سخاوتمندانه و بدون هیچ دغدغهای، ناگهان مرزهای قرارداد در فوتبال ایران را در همان هتل جابهجا کرد. آنچه امروز از دل حرفهای مدیرعامل استقلال استنباط میشود یک چیز است؛ 9 بازیکن هستند که با قراردادهای نجومی با این تیم تمدید کردهاند. البته در این بین یک کار غیرقانونی هم انجام شده و آن فسخ بیجهت قرارداد کاپیتان استقلال است که مشخص نیست چرا سعادتمند، حاضر به انجام چنین کاری شده است. طبق قرارداد قبلی، وریا غفوری باید سال اول ۲ میلیارد و 200 میلیون تومان و سال دوم ۲ میلیارد و 700 میلیون تومان میگرفت اما مدیرعامل سابق آبیها برای اینکه خودش را نزد هواداران، قهرمان جلوه دهد و بگوید موفق به حفظ همه بازیکنان شدم، بدون توجه به سقف درآمدهای باشگاه، خیلی راحت، این قرارداد را به سال اول 6 میلیارد و سال دوم 8 میلیارد تومان تغییر داد. در کجای جهان چنین مبلغی برای بازیکن 34 ساله پرداخت میشود؟ همین امروز باشگاه رئالمادرید برای تمدید قرارداد کاپیتان و مهمترین بازیکنش حاضر نشده به خواستههای خارج از عرف راموس تن دهد. قرار نیست باشگاه برای راضی کردن هوادار تن به هر کاری بدهد. راموس 35 ساله است و میخواهد قرارداد 3 ساله به ارزش 12 میلیون یورو در سال ببندد اما باشگاه رئالمادرید میگوید تنها 2 ساله و به ارزش سالی 5/10 میلیون یورو.
این فوتبال حرفهای جهان است. قرار نیست یک بازیکن مسن به خاطر فشار هواداران، انضباط مالی باشگاه را به هم بزند. اما متاسفانه در ایران، همه چیز از دیدگاه هواداران مورد قضاوت قرار میگیرد. بیتوجه به اینکه اگر باشگاهی نتواند از عهده هزینههای جاری بر بیاید، حواشی به وجود آمده در این راستا به خودی خود بزرگترین رقیب برای نرسیدن به جام تلقی خواهد شد.
و حالا سوال مهم درباره این قصورات این است: وزارت ورزش به عنوان مالک و متولی استقلال چرا در آن برهه هیچ نظارتی روی عقد قراردادها نداشت؟ البته موضوع تنها مربوط به استقلال نیست. طبیعتا باید همه قراردادهای سرخابیها مجددا مورد بازبینی قرار بگیرد تا مشخص شود مدیران دولتی روی چه حسابی، صفرهای قراردادها را اضافه کردند. پیش از این مهدی رسولپناه عنوان کرد چون از لحاظ قانونی نمیتوانست قرارداد قدیمی شجاع خلیلزاده را تغییر دهد، دست به قرارداد او نبرد و همین سبب شد این بازیکن یکطرفه فسخ کند و برود. اما سعادتمند خیلی راحت هزینههای جاری باشگاهش را دقیقا چند برابر کرد. او حتی هیچ نگرانیای از بازخواستهای آینده نداشت؛ گویی پشتش به جایی گرم است.
اما حالا با نامه رسمی باشگاه استقلال که در پاسخ به خواسته کمیته اخلاق مبنی بر آگاهی از رقم قرارداد غفوری فرستاده شد، دستکم از متن یکی از این قراردادها آگاه هستیم. میدانیم چگونه قرارداد 2 ساله به ارزش مجموع 4 میلیارد و 900 میلیون تومان 3 برابر شده و به مبلغ نجومی 14 میلیارد تومان رسیده است.
مدیریت آبیها صریحا میگوید توان پرداخت این مبالغ را ندارد و طبیعتا با این روند و وجود حواشی متعدد، نه تنها استقلال با این بازیکنان موفق به صید قهرمانی (بعد از چندین سال ناکامی) نمیشود، بلکه ممکن است اختلافات وسیع ضربات متعدد و جبران ناپذیری را به پیکره این تیم وارد کند.
وزارت ورزش چند ماه قبل برخلاف وظیفهای که بر عهده داشت به قضیه قراردادها ورود نکرد اما حالا که یکی از این قراردادها رسانهای شده، وظیفه نهادهای نظارتی است که به این موضوع ورود کنند. سعادتمند و اعضای هیاتمدیره که عامل اصلی این موضوع هستند باید حتما پاسخگو باشند تا مشخص شود قصور اصلی در کجا شکل گرفته است.
وزارت ورزش که اصرار به فروش سهام ۲ تیم در بورس و فرابورس دارد، میداند در صورت خصوصی شدن با این قراردادها، چه سرنوشت شومی در انتظار پرهوادارترین تیمهای باشگاهی ایران است؟
آنها که بار بزرگی را به رسم امانت پیش خود دارند متاسفانه نه موفق شدند مدیریت درستی را اعمال کنند و نه ذرهای نگران آینده ۲ باشگاه هستند. تنها تصور میکنند با فروش سهام و خصوصی شدن، این بار از روی دوششان برداشته میشود و دیگر مهم نیست آیا قرار است هفتتپههای جدیدی این بار در فوتبال خلق شود یا نه.
ارسال به دوستان
فرهنگ اسلامی و ملی؛ 2 مؤلفه تثبیت انقلاب
دکتر عباس سلیمینمین: انقلاب اسلامی ۲ مقوله را رقم زد؛ یکی اینکه به سلطه بیگانگان و دستنشانده آنها در ایران پایان داد و دوم؛ مدل جدیدی را به لحاظ حکومت ارزشی ایجاد کرد.
آنچه بیش از همه حساسیت قدرتهای جهان را برمیانگیزد، این است که ملت ایران در این خیزش، یک مدل جدید را عرضه کرد، یعنی طبعا این حرکت در جریان جهانبینی، مضمحل نمیشود.
ما خیزشهای فراوانی را از سوی ملتهای جهان داشتیم که این خیزشها یا در نظام سوسیالیستی مضمحل شدند یا در نظام امپریالیسم اما آنچه در ایران رخ داد و هنوز هم حساسیتهای ویژهای را نسبت به خود جلب میکند، این است که یک مدل جدید عرضه شد. این متودولوژی جدید در ابتدای امر باید تولید اندیشه و فکر میکرد تا بتواند ابعاد مختلف خود را به لحاظ نوع مواجهه با مقولات، روشن کند؛ در واقع فرمول و راهحلهای خود را در تمام عرصهها عرضه کند.
قطعا انقلاب اسلامی در این مسیر قرار گرفت که یک ملت، متناسب با فرهنگ خود بتواند پاسخهای متناسب به مسائل جاری جامعه و نیازهایی که دارد، بدهد.
قطعا از آنجا که چنین الگویی سابقه نداشته، همه این مسائل باید توسط خود این جریان تولید و پاسخ داده میشد؛ این یکی از سختیهای راه است.
امروز مثلا اگر یک حرکت غربگرایانه در ایران صورت بگیرد، یک عقبه نظری دارد، یعنی میتواند تمام تئوریها و راهحلهایی که تاکنون براساس نظام سرمایهداری استخراج شده است را ترجمه کند اما در جمهوری اسلامی، ملت ایران برای اینکه بتواند به سلطه پایان دهد، راهی جز این نداشت که به فرهنگ خود بازگردد.
اگر گرایش به غرب پیدا کنیم چون زیر سلطه بودیم مجددا به زیر سلطه برمیگردیم؛ به همین دلیل صاحبان فکر و اندیشه در ایران با توجه به سوابق نهضتها به این نتیجه رسیدند که قطعا باید بازگشت به خویشتن داشته باشیم؛ بازگشت به خویشتنی که جلال آلاحمد و دکتر شریعتی و سایر احیاکنندگان اندیشه دینی مثل آیتالله طالقانی میگفتند. همه تاکید داشتند پایان دادن به سلطه میبایست با اتکا به فرهنگ ملی صورت گیرد و این کار انجام شد.
امروز قطعا ما به میزانی که در این وادی تلاش کنیم مسیر را برای خودمان سهلتر هموار میکنیم. متاسفانه باید گفت ما در زمینه تولید فکر و اندیشه متناسب با فرهنگ ملی خودمان کمکاریها و کاستیهای جدی داریم که مقداری روند تبیین تئوری مورد نیاز استقلال بر مبنای فرهنگ ملی را کم میکند.
حضرت امام خمینی در زمینه بازگشت به اصل ملت ایران پیشقراول بودند یعنی صدای رساتری داشتند، لذا در ارتباط با اتکا به فرهنگ ملی حضرت امام خیلیخیلی پیشقدم بودند. اگر تاریخ را مطالعه کنیم، خواهیم دید امام در این زمینه با هیچ کس شوخی نداشتند و تاکید داشتند ما باید مُر فرهنگ اسلامی و ملی خودمان را مورد توجه قرار دهیم اگر نه یا دچار گرایش به غرب یا شرق خواهیم شد که در هر ۲ صورت گمراهی و ضلالت ما را به دنبال خواهد داشت. بنابراین انقلاب اسلامی در مقطع رخدادش، تحولی را دنبال کرد که طبعا چون پشتوانه عملی در گذشته نداشته یعنی حداقل با الگوی اسلامی که در صدر اسلام به وجود آمده، فاصله زیادی داشته و بعد از این دوران طولانی در نیازهای بشری تغییر زیادی شکل گرفته، طبیعتا باید برای همه نیازها طی این مدت پاسخهای لازم را از مکتب و فرهنگ خود استخراج کند تا بتواند بخوبی خود را تثبیت کند.
در دوران تثبیت انقلاب اسلامی، از این جهت باید کارکرد مناسبی داشته باشیم. حاکمان جهان اگر رقیبی داشته باشند [فرهنگ اسلامی] بشدت از این رقابت لطمه خواهند خورد. یعنی فرهنگ اسلامی و سابقه تمدنیای که این فرهنگ دارد، در همان ابتدای احیای خودش، قدرت زیادی خواهد داشت. به همین دلیل غربیها در این زمینه احساس حقارت جدی دارند و پیشبینیهای بسیاری از صاحبنظران غربی مبنی بر اینکه در آینده فرهنگ اسلامی، فرهنگ غرب را به چالش خواهد کشید، وجود داشت که امروز مصادیق بسیاری پیدا کرده و نگرانی جدی حاکمان غرب را برانگیخته است. در اروپا و آمریکا روز به روز گرایش به اسلام در حال افزایش است؛ به همین دلیل تلاش میکنند جلوی این حرکت را بگیرند. توهین به پیامبران علیهمالسلام سابقه نداشته اما این مساله درباره اسلام به این دلیل اتفاق میافتد که بشدت نسبت به آن حساسیت دارند. در واقع این رشد اسلام در جهان به انقلاب اسلامی برمیگردد. انقلاب اسلامی توانست به مسلمانان هویت بدهد و به نوعی به آنها قوت قلب داده و از آنها پشتیبانی کند که از زمان خیزش ملت ایران بر مبنای فرهنگ اسلامی، این تحول در جهان اسلام رخ داد؛ تحولی که بسیار حائز اهمیت است.
ما شأنی که انقلاب اسلامی در حال دستیابی به آن است را با متاع ساده از دست نمیدهیم؛ در واقع به نوعی با عملکردهای خطا و خودخواهیها، حربه به دنیای استکبار نخواهیم داد.
ارسال به دوستان
چه کسی در دولت تصمیمات مبتنی بر فساد و رانت میگیرد؟
محمدکاظم انبارلویی: آقای جهانگیری در ایام انتخابات ریاستجمهوری 96 صحبتهایی را مطرح کرد که این روزها اغلب کلیپهای آن در فضای مجازی پخش میشود. وی درباره تورم، گرانی، ارزش پول ملی و اداره اقتصاد کشور، اظهاراتی داشت اما امروز که آمار و ارقام مرکز آمار و بانک مرکزی بدون کموکاست در این زمینه منتشر شده است، نمیدانم آقای جهانگیری با چه رویی میگوید روزهای خوش در راه است و روسیاهی برای منتقدان دولت میماند.
بزرگترین شاهکار آقای جهانگیری ارز 4200 تومانی بود. در همه دولتها یک مکانیزم علمی و فنی وجود دارد که نرخ برابری ارز و طلا طبق این مکانیزم علمی تعیین میشود. این مکانیزم علمی و فنی در قانون پولی و بانکی کشور ما تعریف شده است.
ارز 4200 هیچ مبنای درستی نداشته و فرآیند اعلام نظر بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و در نهایت کمیسیونهای مجلس را طی نکرده است. باید دیدگاههای کارشناسی در تعیین نرخ ارز دیده شود اما در این باره اصلا نظر کارشناسی دیده نشد و با یک مصوبهای با استنباط از یک قانون که این قانون اصلا به دولت اجازه نرخگذاری درباره ارز را نمیدهد، اعلام قیمت کردند(!)
من بارها در مقالات متعدد این مساله را مورد نقد قرار دادم اما هیچ پاسخی نه از طرف دولت و نه از طرف آقای جهانگیری به آن داده نشده است.
این تصمیم غلط و غیرقانونی صورت گرفت و وقتی دیدند افتضاح این تصمیمگیری در کف بازار دیده شد و ارزش پول ملی را به یکششم کاهش داد، غارت منابع ارزی و طلای بانک مرکزی صورت گرفت؛ بعد آقای روحانی آمد گفت من با این نظر مخالف بودم.
بانک مرکزی گفته بود ما اصلا چنین پیشنهادی نداده بودیم، وزارت اقتصاد هم اعلام کرد این تصمیم فارغ از نظر ما بوده و متن مصوبه دولت هم نشان میدهد اساسا بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در این تصمیمگیری وارد نشدند.
اقتصاددانهایی که دولت را یاری میدهند نیز اعلام کردند ما مخالف بودیم، پس چه کسی موافق بوده است؟!! آقای جهانگیری هم گفت من فقط اعلامکننده بودم.
در این ماجرا از باب ایجاد شفافیت، آقای جهانگیری بگوید چه کسی در دولت تصمیم میگیرد که این تصمیم خارج از اراده رئیسجمهور، معاون اول، وزیر اقتصاد و بانک مرکزی بوده است! این را شفاف به مردم توضیح دهند. مردم حق دارند بر اساس قانون آزادی انتشار اطلاعات، بدانند در دولت چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. ما از خدا میخواهیم خبرهای خوبی بشنویم اما اظهارات آقایان روحانی و جهانگیری درباره اینکه روزهای خوشی در راه است، هیچ منشأ واقعی ندارد.
این تصمیمگیری خلاف حکمرانی جمهوری اسلامی ایران را اگر در کنار ماجرای دستگیری و محاکمه برادران آقای جهانگیری و آقای رئیسجمهور قرار دهیم، نشان میدهد آنهایی که چنین تصمیمهایی را میگیرند تصمیماتشان مبتنی بر رانت و فساد اقتصادی است.
ارز 4200، صدها پرونده روی میز دستگاه قضا گذاشته است. نمیشود به سمتی برویم که تولید پرونده فساد از سوی دستگاه مجریه و مبارزه با فساد از سوی قوه قضائیه باشد. باید پیشگیری در دولت صورت گیرد. دولت نمیتواند تولید فساد اقتصادی کند و قوه قضائیه مجبور به رسیدگی شود. فساد زمانی به وجود میآید که برخلاف قانون و مقررات کشور عمل شود. برخلاف قانون اساسی یک تصمیم گرفته میشود و در زمینه فعالیتهای اقتصادی اثر خود را میگذارد.
آقای جهانگیری حرفهایی را که در دوران انتخابات زدند یک بار دیگر مرور کنند و ببینند آیا آن حرفها با اتفاقاتی که امروز شاهد هستیم که مردم سر سفرههای خود و کارآفرینان در عرصه تولید با آن مواجه هستند، یکسان است.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با آیتالله محسن فقیهی، از شاگردان شهید مرتضی مطهری درباره سیره علمی و عملی علامه
روش تبلیغی استاد عقلانی بود، نه نقالی خواب
آیتالله شهید مطهری از شخصیتهای علمی و چهرههای انقلابیای است که به رغم سفارشات زیادی که از ناحیه بزرگان مبنی بر مطالعه آثار ایشان شده است و با وجود تبلیغاتی که در این 42 سال برای خوانش آثار و اندیشههای ایشان شده است، به نظر میرسد هنوز ارزش افکار و کتابهایشان برای جامعه بویژه نخبگان حوزوی و دانشگاهی ما ناشناخته است.
استاد مطهری با وجود اینکه خاستگاهی حوزوی دارد و در دستهبندی سنت و مدرنیته، شاید بتوان او را میراثدار و سنگربان سنت دانست، لکن رویکردی بسیار انتقادی به دینداری عوامانه و تدین جامعه سنتی دارد.
در زمانهای که طرد و تکفیر و تخریب به بهانه مخالفت و عدم همسویی سکه رایج بود، استاد مطهری هرگز قائل به حذف اندیشههای مخالف نبود و در عمل بارها از مکاتب مختلف فکری دعوت به گفتوگو و مناظره میکرد و همیشه اعلام میکرد همه اندیشهها اعم از الحادی و توحیدی باید حق و فضای بیان افکار خود را داشته باشند که نامه ایشان به رئیس دانشکده الهیات مبنی بر دعوت از اساتید ملحد مارکسیست به دانشگاه برای تدریس و مناظره شاهد این مدعاست.
پرداختن به اندیشههای استاد مطهری از ۲ جهت دارای اهمیت است؛ اول اینکه ایشان به لحاظ علمی و تسلطشان بر علوم اسلامی جزو نوادر دوران بود و کمتر عالمی مثل ایشان در چندین رشته از رشتههای علوم دینی و علوم انسانی عمیق و مسلط بود. جهت دوم این است که ایشان از مهمترین شخصیتها و موثرین در انقلاب اسلامی بود و به تعبیر مقام معظم رهبری مبنای فکری جمهوری اسلامی آثار و اندیشههای استاد مطهری است.
به همین جهت برای مروری کوتاه بر شخصیت و روش علمی شهید مطهری به گفتوگو با آیتالله محسن فقیهی، از شاگردان قدیمی شهید مطهری نشستیم. آیتالله فقیهی در گفتوگو با «وطن امروز» اظهار داشت: بارزترین ویژگی آثار استاد مطهری عقلانی و منطقی بودن آن است، چرا که استاد معتقد بود بهترین راه برای تبلیغ اسلام بیان استدلالات و براهین منطقی است و با روشهایی نظیر نقل خواب و کرامت که بعضی از منبریها انجام میدهند، بشدت مخالف بود.
آیتالله فقیهی همچنین دیگر ویژگی سخنرانیها و نوشتههای استاد شهید مطهری را توجه ویژه ایشان به مسائل و مشکلات روز جامعه ایران و جهان عنوان کرد. آیتالله فقیهی تاکید کرد: همه تلاش شهید مطهری این بود که از میراث دینی و فلسفی و فقهی، پاسخهایی به زبان روز و قابل فهم انسان امروز برای این نیازها و مشکلات به دست آورد.
***
* شما سالها از شاگردان شهید مطهری بودهاید؛ به عنوان سؤال اول بفرمایید آشنایی شما با شهید مطهری چگونه رقم خورد؟
شهید مطهری بعد از مدتی که در تهران تدریس داشت، به درخواست علما و فضلای قم برای تدریس فلسفه به قم بازگشت. ایشان یک درس فلسفه در قم راه انداخت و یک درس خصوصی فقه هم در منزل دایر کرد.
* شهید مطهری درس فلسفه را در مسجد اعظم میگفت؟
خیر! ایشان فلسفه را در مدرسه رضویه که در خیابان آذر قم بود، شروع کرد. بعد کمکم جمعیت شاگردان زیاد شد و به همین علت محل تدریس ایشان به حسینیه ارگ منتقل شد که فضای وسیعتری داشت و شاگردان بیشتری میتوانستند در کلاس درس شهید مطهری شرکت کنند.
* روش تدریس شهید مطهری با دیگر اساتید حوزه تفاوت چشمگیری داشت؟ اگر اینگونه بود تفاوت روش تدریس شهید مطهری با دیگر اساتید در چه بود؟
ببینید! من یک بار درس اسفار را نزد آیتالله جوادیآملی خوانده بودم اما وقتی تدریس شهید مطهری را دیدم، لازم دانستم یک بار دیگر اسفار را نزد شهید مطهری نیز بخوانم.
فرقی که تدریس شهید مطهری با درسهای قبلی که ما دیده بودیم داشت، این بود که ایشان مثالهایی که در بحث فلسفه میزد و تطبیقاتی که در درس فلسفه انجام میداد، به روز بود، یعنی مسائل اجتماعی و سیاسی بود. مثالهایی بود که ما احساس میکردیم فلسفه یک علمی نیست که صرفاً در کتابهاست، بلکه علمی است که میتواند در جامعه پیاده شود و از آن استفاده شود، لذا با این دید در بحث ایشان شرکت و واقعاً استفاده میکردیم که کاملاً فلسفه را به روز و با تطبیق با جامعه اسلامی و جوامع متعدد میتوانستیم استفاده کنیم.
* استاد فلسفه شهید مطهری، حضرت علامه طباطبایی بودند؟
نه فقط علامه طباطبایی، شهید مطهری از محضر حضرت امام نیز بهرهها برده بود. شناختی که امام از شخصیت جامع و بنیه قوی علمی شهید مطهری داشتند باعث شد آن جمله طلایی را درباره ایشان بگویند، اینکه «کتابهای ایشان بیاستثنا خوب است». شاید امام این تعبیر را برای احدی جز شهید مطهری به کار نبرده باشند.
علاوه بر حضرت امام، شهید مطهری استفاده وافری نیز از محفل درس علامه طباطبایی کرده بود. مرحوم شهید مطهری علاقه عجیبی به علامه طباطبایی داشت. مرحوم علامه طباطبایی اعلیالله مقامهالشریف در شبهای پنجشنبه جلساتی داشتند که شاگردان درجه یک ایشان مثل شهید مطهری، آیتالله جوادی، آیتالله حسنزاده، آیتالله علیمی، آیتالله لنگرودی، آیتالله مصباح، آیتالله محمدیگیلانی، آیتالله امینیان، آیتالله انصاریشیرازی و دستهای از این قبیل اساتید در آن شرکت میکردند. این قضیهای که من خدمتتان عرض میکنم مربوط به حدود ۴۷ سال پیش است. این جلسات تشکیل میشد و علامه طباطبایی این جلسات را به صورت دورهای برگزار میکردند، یعنی یک روز در خانه آیتالله مصباح بود، یک روز خانه آیتالله لنگرودی بود، یک روز خانه آیتالله امینیان بود و همینطور میگشت. در بعضی از این جلسات من هم شرکت میکردم، البته من به عنوان عضو این جلسه شرکت نمیکردم، بلکه به خاطر نسبتی که با بعضی از این آقایان داشتم، بنده هم شرکت میکردم و چای میدادم و در خدمت آقایان بودم. در این جلساتی که علامه طباطبایی در آنجا شرکت میفرمودند، ایشان را مینشاندند در یک جایی و شهید مطهری، آیتالله جوادی، آیتالله حسنزاده، آیتالله مصباح و همه بزرگان در کنار ایشان مینشستند و سوالاتی را مطرح میکردند. سوالات علمی که مطرح میشد، مرحوم علامه طباطبایی خیلی با اختصار در یک یا ۲ جمله جواب میدادند، خب! ایشان به اقتضای سن و حالشان خیلی کوتاه پاسخ میدادند، اصلاً از خصایص علامه طباطبایی این بود که خیلی مختصر و مفید صحبت میکردند، یعنی خیلی کوتاه صحبت میکردند ولی حرف خیلی پرمغز و پرمعنا بود. علامه طباطبایی جواب سوالات را که میدادند یکی دو جمله میگفتند. بعد شهید مطهری آن ۲ جمله علامه طباطبایی را توضیح میدادند و مقصود علامه را واضح میکردند. اگر آیتالله شهید مطهری نبودند، آیتالله جوادی توضیحات را میدادند، یعنی پیدا بود شخصیت این ۲ بزرگوار نسبت به سایرین برجستهتر بود.
خلاصه یک جلسه بسیار نورانی و معنوی و عرفانی و علمی بود که من در تاریخ عمرم چنین جلسهای را ندیدم که در آن شخصیتهای بزرگ علمی و عرفانی و تقوایی شرکت کنند. گاهی دست علامه را میبوسیدند و خیلی به ایشان احترام میکردند و این شخصیت بزرگوار تا آخرین روزهای عمر مورد احترام این اساتید بودند.
* به نظر شما حضور شهید مطهری در دانشگاه در ارتقای عمق علمی ایشان مؤثر بوده است؟
ببینید! شهید مطهری بعد از اینکه به مقام اجتهاد در قم رسید، به تهران رفت و در دانشگاه تهران تدریس را شروع کرد. در قم هم که بود، شاگرد حضرت امام و علامه طباطبایی بود و از این ۲ شخصیت بزرگوار بیشتر استفاده کرد، البته شاگرد دیگران هم بود. ایشان به تهران که رفت و در دانشگاه تدریس را شروع کرد، استفادههایی که از بزرگان در قم داشت، در دانشگاه و جامعه به منصه ظهور رساند، چون علمیت فلسفه و فقه و... گاهی در محیط بسته انجام میشود. فقط انسان یک کتابی را میخواند و مطالعه میکند و اعلمیت را پیدا میکند اما گاهی این اعلمیت را با اجتماع پیاده میکند و در اجتماع مصادیقش را میبیند. در واقع یک علمیت بیشتری برای انسان پیدا میشود با تجربهای که نسبت به اجتماع پیدا میکند. به همین خاطر میشود گفت حضور شهید مطهری در دانشگاه بر وسعت دید خود افزود و باعث شد با نگاه جدیدتر و عمیقتری به معارف اسلاکی بنگرد.
* اگر بخواهید به یکی از محوریترین عناصر شخصیت شهید مطهری اشاره کنید، کدام عنصر شخصیت ایشان را مورد تأکید قرار میدهید؟
جامعیت ایشان این مرد بزرگ هم عالم بود و هم فیلسوف بود و هم اخلاقی بود، یعنی وقتی ذکر ائمه و اسم ائمه مثل امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س) میآمد و مصیبتهای اینها خوانده میشد، اشک میریخت و گریه میکرد. شخصیتی بود که هم مباحثان ایشان از تهجد شبانه ایشان میگفتند. آن زمانی که آب نبود و مشکلات بود، با زحمت میرفتند از رودخانه آب میآوردند و وضو میگرفتند و در نیمههای شب نماز شب میخواندند و حتی رفقای ایشان که از مراجع تقلید هستند، میگفتند ایشان ما را وادار میکرد بلند شویم و نماز شب بخوانیم و آب برای وضوی آنها میآورد.
مقصود اینکه در این مسیر، عمده معنویت اصل است و چیزهای دیگر مثل علم و... وسیله است برای رسیدن به اخلاق و تقوای اسلامی. ایشان جامع بود و یعنی هم فقیه بود، هم فیلسوف بود، هم متدین بود، هم انقلابی بود و هم صفاتی را داشت که برای یک انسان بسیار ارزشمند است.
البته نکته دیگری را هم لازم میدانم تاکید کنم و آن «شخصیت جهانی» شهید مطهری بود. ببینید! شهید مطهری واقعا «جهانی» میاندیشید؛ این عنصر مهمی برای یک متفکر است. دید ایشان محدود به یک جامعه محلی مثل قم، یا حتی یک جامعه ملی، مثلا در سطح ایران نبود، ایشان جهانی میاندیشید و سعی میکرد به گونهای به تبیین معارف اسلامی بپردازد که بتوان آن تبیینات را در سطح جهان مطرح کرد.
* استاد مطهری طبق فرمایش امامین انقلاب، ایدئولوگ انقلاب اسلامی است. ایشان صحبتهای متعددی درباره آینده انقلاب اسلامی داشتند که یک کتابی هم با همین عنوان از ایشان به چاپ رسیده است. استاد درباره آینده انقلاب اسلامی و تداوم راه انقلابی جمهوری اسلامی نگرانیهایی داشتند و به این چالشها و نگرانیها اشاراتی داشتند، مثل مسأله عدالت، آزادی، معنویت و عدم التقاط. در این زمینه هم میخواستم نظر شما را بپرسم که نگرانیهای استاد مطهری دقیقاً چه بود؟
مرحوم شهید مطهری برخوردش با انحرافات بسیار جدی بود، یعنی معتقد بود ما اگر تدین به دین اسلام داریم، باید در این مسیر، اسلام مخلوط را قبول نکنیم؛ به این معنا که یک مقدار اسلامی باشیم، یک مقدار لائیک باشیم و یک مقدار کمونیست. در واقع باید اسلامی صحیح و واقعی و دور از انحرافات داشته باشیم. همان اسلامی را که امام خمینی اسلام ناب محمدی دانستند و خط تمایز آن را با اسلام آمریکایی مشخص کردند. شهید مطهری هم روی اصالت اسلام و احکام اسلام و قوانین اسلام و در عین حال ارزشهایی مثل عدالت و لزوم تشکیل حکومت اسلامی برای تحقق عدالت در ابعاد مختلف زندگی یک انسان تاکید ویژهای داشت.
نکتهای که مایلم اینجا به آن اشاره کنم، این است که شهید مطهری با اینکه اصول فکری مشخص و معینی داشت و با قدرت از این اصول فکری دفاع میکرد اما برخوردش با تفکرات دیگر یک رویکرد حذفی نبود. یعنی نمیخواست طرف مقابلی را که با او موافق نیست حذف و نابودش کند، بلکه به افکار دیگران هم احترام میگذاشت. همین رویکرد بخوبی در نحوه برخورد ایشان با مرحوم دکتر علی شریعتی مشهود است. ایشان با مرحوم دکتر شریعتی مخالف بود و حرفهای ایشان را رد میکرد اما در عین حال اهانت نمیکرد. با استدلال و منطق حرفهای ایشان را رد میکرد و میگفت کتابهای ایشان ایرادات و اشتباهاتی دارد و حرفهای خوبی هم دارد. از حرفهای خوب ایشان باید استفاده کرد و جایی که اشکال وجود دارد باید بیان کرد و بنایی بر حذف مخالف نداشت. با توجه به اینکه این مسائل در زمانی بود که خیلیها شریعتی را تکفیر میکردند و بد میگفتند و اهانتهای زیادی به شریعتی میکردند ولی ایشان برخورد حذفی نداشت. اصولا برخورد استاد طوری بود که هم با انحرافات برخورد میکرد و هم احترام اشخاص را نگه میداشت و با بیاحترامی با کسی برخورد نمیکرد. اگر طرف مقابل کمونیست بود یا افکار التقاطی داشت، بحث میکرد ولی توهین نمیکرد.
ایشان با انحرافات مقابله میکرد و این مقابله کاملا علمی و مودبانه بود. ما فحش و بدگویی و لعنت کردن را هیچ وقت از ایشان ندیدیم. ایشان یک انسان منصفی بود و در عین حال که با انحرافات و التقاطات کاملا مخالف بود ولی با احترام و استدلال و منطق برخورد میکرد.
همین ویژگی باعث شد یک جایگاه محوری در انقلاب اسلامی پیدا کند. شخصی که هم ایدئولوگ است، هم دفاعیاتش از اصول فکریاش مبتنی بر منطق و برهان است و هم با مخالف خود برادرانه و محترمانه وارد گفتوگو میشود و همین هم در پیشرفت افکار او موثر است. این خصایص باعث شد گروهک فرقان را به این نتیجه برساند که شهید مطهری را باید ترور کنند تا بتوانند به انقلاب ضربه وارد کنند و جلوی پیشرفت فکری و ایدئولوژیک انقلاب را بر مبنای اندیشه ناب اسلامی که شهید مطهری بلندگوی رسای آن بود، بگیرند. شلیک گروهک فرقان به سر شهید مطهری، معنادار بود، یعنی آنچه ضدانقلاب را میترساند، «فکر» شهید مطهری بود.
* به نظر شما چه چیزی باعث شد اسلامی که شهید مطهری معرفی میکرد، تا این حد مورد پذیرش قرار بگیرد به طوری که ادامه حیاتشان موجب به خطر افتادن جایگاه جریانات التقاطی شده بود؟
ببینید! روش شهید مطهری در معرفی مبانی اسلامی، مبتنی بر برهان و استدلال بود. ایشان فلسفه غرب و شرق را میدانست و کتابهای دانشمندان غربی را میخواند و با استدلال و منطق برخورد میکرد و اسلام را به صورت علمی معرفی میکرد. اینطور نبود که با خواب و رویا و نقل کرامات، اسلام را معرفی کند. معتقد بود اسلام با این چیزها پیش نمیرود و کسی که با یک خواب اعتقاد به اسلام پیدا میکند، با یک چیز دیگر اعتقادش از بین میرود. با این تفکر که کرامت و خواب نقل کنیم مخالف بود. ایمانهای ضعیف با این چیزها تاثیر میگیرند ولی انسانهای قوی و علمی با استدلال و برهان تاثیر میپذیرند. ایشان برهانی بود، یعنی با برهان و دلیل اسلام را برای مردم و دانشمندان اثبات میکرد. در عین حال به روضه و گریه و حرم رفتن اعتقاد زیادی داشت و اینچنین روحیاتی داشت ولی با افرادی که میخواهند با نقل خواب و کرامت مردم را به دین دعوت کنند، مخالف بود و میگفت اینها ولو واقعیت هم داشته باشد، ما نباید بگوییم، زیرا اینها ضرر دارد و اسلام را ضعیف و عقیدهای عوامانه نشان میدهد.
* جناب آیتالله فقیهی! یادم هست چند سال پیش یک نظرسنجی بین جوانان مذهبی انجام شده بود که از کدام چهرهها، معارف و آموزههای اسلامی را دریافت میکنید. در کمال تعجب، شهید مطهری جزو نفرات اول در این نظرسنجی نبود. این یعنی بخش قابل توجهی از جوانان قشر مذهبی، معارف دینی را از یک گروهی از منبریها و سخنرانان مذهبی و معنوی دریافت میکردند. به نظر شما چه اتفاقی افتاده است که بخش مهمی از جوانان مذهبی امروز ما به جای مراجعه به کتب شهید مطهری، بیشتر پای اینگونه سخنرانیها مینشینند؟
ببینید! بخشی از سخنرانیهای امروز حول محور خواب و کرامت و حاجت میچرخد. نقل خواب و کرامت برای افراد مختلف جاذبه دارد، یعنی شخص حاجتی دارد و گمان میکند اگر به این جریان متصل شود حاجتش را زود میگیرد. خب! اینجور مسائل جذابیت دارد. نمیخواهم بگویم این چیزها غلط است اما عمیق و ریشهدار نیست و اعتقادات این افراد روزمره است و براحتی از چنین اعتقاداتی برمیگردند. ممکن است این خوابها و کرامتها راست باشد اما این برای مردم نمیتواند یک فکر استدلالی باشد. اینکه ما ذائقه دینی مردم را ببریم به سمت شنیدن خواب و کرامت کار غلطی است. مردمی که اینگونه تربیت شوند دیگر کمتر سراغ مطالعه میروند.
شهید مطهری همه دغدغهاش این بود که مردم را استدلالی تربیت کند. آنها را برهانی بار بیاورد. مردمی که عادت کنند استدلالی و برهانی به دین نگاه کنند، دیگر اسیر خرافات نمیشوند. اینگونه، اعتقادات مردم هم مستحکمتر میشود ولی متاسفانه اکثر مردم به استدلالات عمیق اصلا توجه نمیکنند. شما چقدر دانشمند و عالم سطح بالا دارید که مباحث و حرفهای شهید مطهری را اصلا بفهمند؟ خب! کتابهای شهید مطهری استدلالی و علمی است و حوزویان و دانشمندان و انسانهای باسواد میفهمند. شما اگر از خبرگان علمی دانشگاهی و حوزوی نظرسنجی کنید، اینها شهید مطهری را میخواهند و به شهید مطهری میتوانند اعتماد کنند ولی خب! عوام نظرات خیلی از مداحان را ترجیح میدهند و مداحان و منبریهایی را که خواب نقل میکنند، بیشتر دوست دارند. البته باید کتابها و سخنرانیهای شهید مطهری تبلیغ شود و مورد استفاده قرار بگیرد. به هر حال جذابیت مداحها بیشتر است. اگرچه کار آنها هم ماجور است و گریه و سینه زدن و عزاداری خیلی هم خوب است ولی آن اعتقاد عمیقی که به وسیله منطق و برهان شهید مطهری برای مردم حاصل شود، بحث دیگری است. عدهای باسواد هستند و دنبال منطق و برهان هستند ولی اکثر مردم به دنبال عواطف و احساسات مذهبی هستند و ما نباید انتظار داشته باشیم عوام مردم به دنبال حرفهای شهید مطهری باشند.
به هر حال این وظیفه ما است که روش شهید مطهری را در تبلیغ معارف اسلامی پیگیری کنیم؛ روشی مبتنی بر استدلال و برهان. وقتی ذائقه مردم به دینداری برهانی و استدلالی برگشت، آن وقت کتابهای شهید مطهری، آن جایگاه اصلی خود را که باید داشته باشد، پیدا خواهد کرد.
ارسال به دوستان
نگاهی به فیلم «روشن» آخرین ساخته روحالله حجازی
سانس تاریک جشنواره
پیشتازی یدو با 13 نامزدی
گروه فرهنگ و هنر: فیلم «روشن» دقیقا نمیداند میخواهد چه اثری باشد. شخصیت اصلی با بازی رضا عطاران یک فرد عاشق سینماست که یک خانه کوچک و زندگی سادهای دارد. او یک واحد از برجهای اطراف تهران را پیشخرید کرده اما سازندگان خانه به قولشان عمل نکردهاند و به همین خاطر هم این کاراکتر در وضعیت بدی قرار گرفته است.
خانواده او در حال فروپاشی است و همسرش هم به طور کامل از او جدا شده و تصمیم گرفته با تنفروشی اوضاع زندگی خود را بهبود بخشد. فیلم به علاقه کاراکتر رضا عطاران نسبت به سینما میپردازد، از نگاه ساده او به زندگی میگوید و سعی میکند با فضایی آرام و شبیه به شخصیتهای ساده فیلمهای ناتورئالیستی کارگردانهای شناختهشدهای مثل فدریکو فلینی، در دل مخاطب همدردی ایجاد کند اما به هیچ عنوان موفق نمیشود.
ممکن است فیلمهای خوب بسیار زیادی را ببینیم که در آنها با کاراکترهای اصلی سرخورده و بدون هدف طرف هستیم. در چنین شرایطی سازندگان فیلم سعی میکنند با طراحی یک ماجرا و اتفاقاتی که برای شخصیت اصلی رخ میدهد، همچنان ریتم و هیجان فیلم را حفظ کنند اما فیلم «روشن» به بدترین شکل ممکن این کار را انجام میدهد.
اتفاقاتی که برای رضا عطاران در این فیلم رخ میدهد و شخصیتهایی که او در طول قصه با آنها روبهرو میشود، هیچ کدام پیشزمینه خاصی ندارند و در داستان هم ما تقریبا هیچ اطلاعات تازهای درباره آنها کسب نمیکنیم. اتفاقات هم فاقد هیجان کافی هستند و «روشن» بیشتر از آنکه مانند یک فیلم سینمایی باشد، شبیه سریالهای کوتاه درجه دوم شبکه نمایش خانگی است که داستان در آنها بشدت کند و بیهدف پیش میرود.
«روشن» نهتنها بدترین فیلم روحالله حجازی است، که اندک انگیزه و امید باقیمانده برای دنبال کردن کارنامه او را هم از بین میبرد و نشان میدهد به پایان راه رسیده است.
اگر زمانی در «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» یک داستان نیمخطی قابل پیگیری وجود داشت، اینجا همان قصه نیمبند هم وجود ندارد. اگر زمانی در «مرگ ماهی» سر و شکل بصری فیلم چشمنواز بود، اینجا تصویر دلنشینی هم وجود ندارد و اگر زمانی در «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» با همه ضعفهایش، دستکم مضمون و تم اثر قابل تشخیص و بحث بود، اینجا حتی مشخص نیست فیلم برای چه و بر اساس کدام انگیزه محرک مضمونی ساخته شده است.
حجازی یک بار دیگر تلاش کرده بهترین تکنیسینها را برای ساخت فیلمش دور هم جمع کند و طبق معمول حضور آنها کمترین کمکی به فیلم نکرده است. به همان اندازه که انتخاب محمود کلاری برای فیلمبرداری «مرگ ماهی» تناسبی با اتمسفر فیلمنامه نداشت، اینجا هم معلوم نیست بامداد افشار با آن جنس از موسیقی مدرن خاص خود، چه تناسبی با دیگر اجزای فیلم دارد، یا مرتضی نجفی به عنوان فیلمبردار چه کمکی به فیلم کرده، یا ترکیب رضا عطاران و سیامک انصاری به عنوان کمدینهایی در قالب غیرکمدی، چه قصد و هدفی را دنبال میکند.
اصالت، گمشده سینمای حجازی است و در روشن هم، مثل فیلمهای قبلی خود تلاش میکند تا از خود واقعیاش فاصله بگیرد و قصه آدمهایی را روایت کند که کوچکترین نسبتی با خود فیلمساز ندارند. نتیجه آنکه باز هم مثل فیلمهای قبلی حجازی، آدمهای فیلمهایش شبیه به هیچ دسته و فرقه و قشری از آدمهای واقعی جامعه نیستند و فقط توهمات حجازی از جهان اطرافند.
آیا حجازی واکنش شخصیت اصلی فیلم خود در قبال خیانت همسرش را که به مضحکترین شکل و با جمله «دیگه این کارای بد رو نکن» خلاصه میشود، قابل درک و فهمیدنی میداند؟ یا به همسر او حق میدهد با مرد دیگری رابطه جنسی داشته باشد؟
آن خانه عجیبی که سیامک انصاری شبها در آن قمار میکند، مواد میکشد و در یکی از اتاقهایش هم یک فاحشه وجود دارد، کجاست؟ چرا اینقدر بیمنطق و بیمعناست؟ و چندین و چند سوال دیگر که همگی نشان میدهد روحاللهحجازی برای انکار و فاصله گرفتن از خودش آنقدر اغراق میکند که از فیلمهایش موجوداتی نافهمیدنی و بیاصالت میسازد که هیچ مخاطبی خودش را در آنها نمیبیند.
******
پیشتازی یدو با 13 نامزدی
نامزدهای سیونهمین جشنواره فیلم فجر در بخش «سودای سیمرغ» و «نگاه نو» در رشتههای مختلف معرفی شدند.
به گزارش «وطن امروز»، هیات داوران سودای سیمرغ پس از بازبینی 16 اثر سینمایی راهیافته به بخش مسابقه سینمای ایران، اسامی نامزدهای دریافت سیمرغ در رشتههای مختلف را به شرح زیر اعلام کرد.
نامزدهای بهترین جلوههای بصری
محمد برادران برای فیلم منصور، جواد مطوری برای فیلم بیهمه چیز، فرید ناظرفصیحی برای فیلم ابلق
نامزدهای بهترین جلوههای ویژه میدانی
آرش آقابیگ برای فیلم روشن، ایمان کرمیان برای فیلم تکتیرانداز، ایمان کرمیان برای فیلم یدو
نامزدهای بهترین چهرهپردازی
ایمان امیدواری برای فیلم ابلق، شهرام خلج برای فیلم شیشلیک، رکسانا صفوی برای فیلم ستارهبازی، عباس عباسی برای فیلم یدو
نامزدهای بهترین طراحی لباس
بهزاد جعفری طادی و محمدحسین کرمی برای فیلم شیشلیک، بهزاد جعفریطادی برای فیلم مصلحت، مارال جیرانی برای فیلم بیهمه چیز، محمدحسین کرمی برای فیلم زالاوا
نامزدهای بهترین طراحی صحنه
بهزاد جعفریطادی برای فیلم مصلحت، سهیل دانشاشراقی برای فیلمهای روزی روزگاری آبادان و روشن، محمدرضا شجاعی برای فیلم ابلق، آیدین ظریف برای فیلم یدو، امیرحسین قدسی برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین صدابرداری
طاهر پیشوایی برای فیلم ابلق، رشید دانشمند برای فیلمهای زالاوا و یدو، هادی ساعدمحکم برای فیلم شیشلیک، شهرام متولیباشی برای فیلم تکتیرانداز، امین میرشکاری برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین صداگذاری
حسین ابوالصدق برای فیلم تکتیرانداز، بهمن بنیاردلان برای فیلم روزی روزگاری آبادان، علیرضا علویان برای فیلم بیهمه چیز، امیرحسین قاسمی برای فیلم زالاوا، امیرحسین قاسمی برای فیلم خط فرضی، امیرحسین قاسمی برای فیلم یدو
نامزدهای بهترین موسیقی متن
پیام آزادی برای فیلم رمانتیسم عماد و طوبا، بامداد افشار برای فیلم یدو، علیرضا افکاری برای فیلم تیتی، حامد ثابت برای فیلم بیهمه چیز، فردین خلعتبری برای فیلم مصلحت
نامزدهای بهترین تدوین
عماد خدابخش برای فیلم بیهمه چیز، عماد خدابخش برای فیلم گیجگاه، سیاوش کردجان برای فیلم مصلحت، میثم مولایی برای فیلم یدو
نامزدهای بهترین فیلمبرداری
محمد رسولی برای فیلم زالاوا، مسعود سلامی برای فیلم روزی روزگاری آبادان، فرشاد محمدی برای فیلم تیتی، مرتضی نجفی برای فیلمهای روشن و یدو، مرتضی هدایی برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین نقش مکمل مرد
عرفان ابراهیمی برای فیلم مامان، پژمان جمشیدی برای فیلم شیشلیک، پوریا رحیمیسام برای فیلم زالاوا، وحید رهبانی برای فیلم مصلحت، پدرام شریفی برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین نقش مکمل زن
آزیتا حاجیان برای فیلم خط فرضی، الهام شفیعی برای فیلم روزی روزگاری آبادان، گلاره عباسی برای فیلم ابلق، گیتی معینی برای فیلم ابلق
نامزدهای بهترین نقش اول مرد
پرویز پرستویی برای فیلم بیهمه چیز، نوید پورفرج برای فیلم زالاوا، محسن تنابنده برای فیلم روزی روزگاری آبادان، میلاد صویلوی برای فیلم یدو، رضا عطاران برای فیلم روشن، امیر نوروزی برای فیلم مامان
نامزدهای بهترین نقش اول زن
رویا افشار برای فیلم مامان، ستاره پسیانی برای فیلم یدو، الناز حبیبی برای فیلم رمانتیسم عماد و طوبا، ملیسا ذاکری برای فیلم ستاره بازی، الناز شاکردوست برای فیلم ابلق، نازنین فراهانی برای فیلم مصلحت
نامزدهای بهترین فیلمنامه
ارسلان امیری، آیدا پناهنده و تهمینه بهرام برای فیلم زالاوا، آرش انیسی برای فیلم مامان، آیدا پناهنده و ارسلان امیری برای فیلم تیتی
نامزدهای بهترین فیلمنامه اقتباسی
حمیدرضا آذرنگ برای فیلم روزی روزگاری آبادان، مهدی جعفری و مهین عباسزاده برای فیلم یدو، محسن قرایی و محمد داوودی برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین کارگردانی
نرگس آبیار برای فیلم ابلق، ارسلان امیری برای فیلم زالاوا، مهدی جعفری برای فیلم یدو، محسن قرایی برای فیلم بیهمه چیز
نامزدهای بهترین فیلم
ابلق به تهیهکنندگی محمدحسین قاسمی، بیهمه چیز به تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی، زالاوا به تهیهکنندگی روحالله برادری و سمیرا برادری، یدو به تهیهکنندگی محمدرضا مصباح
نامزدهای کارگردان اول
حمیدرضا آذرنگ برای فیلم روزی روزگاری آبادان، ارسلان امیری برای فیلم زالاوا، آرش انیسی برای فیلم مامان، عادل تبریزی برای فیلم گیجگاه، حسین دارابی برای فیلم مصلحت، سیاوش سرمدی برای فیلم منصور
ارسال به دوستان
گزارش «وطنامروز» از طرح مجلس برای تأمین مسکن مردم
قفل مسکن میشکند
* طبق مصوبه مجلس، دولت مکلف به ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی شد
نمایندگان در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات طرح جهش تولید و تامین مسکن، با مواد یک و ۲ این طرح موافقت کردند. در ماده یک این طرح آمده است: دولت موظف است نیاز سالانه مسکن کشور را بر اساس اعلام وزارت راهوشهرسازی مستند به مطالعات طرح جامع مسکن، در مناطق شهری و روستایی تامین و به نحوی برنامهریزی و اقدام کند تا در 4 سال نخست اجرای این قانون، سالانه به طور متوسط حداقل یک میلیون واحد مسکونی در کشور برای متقاضیان واجد شرایط بر اساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 25 اردیبهشتماه 1387 تولید و عرضه شود. همچنین ماده 2 میافزاید: «شورای عالی مسکن» به منظور برنامهریزی، سیاستگذاری، نظارت و ایجاد هماهنگی بین دستگاههای اجرایی در حوزه مسکن، با ترکیبی از نمایندگان مجلس و وزرای اقتصادی دولت و به ریاست رئیسجمهور تشکیل شود. موافقت نمایندگان با مواد یک و ۲ طرح جهش تولید و تامین مسکن در حالی است که سیاستهای غلط دولت تدبیر و امید در 8 سال اخیر بشدت بخش مسکن را دچار تلاطم کرد به نحوی که سوداگری در بازار مسکن بشدت افزایش یافت. هر چند سوداگری در بازار مسکن، زمین و مستغلات در ایران به عنوان یک کالای سرمایهای، همواره رواج داشته اما در این دوره به دلیل عدم ساختوساز مسکن و بیمهریای که به ساخت و تکمیل پروژه ملی مسکن مهر شد، نرخ مسکن بشدت افزایش یافت به گونهای که در کلانشهرها و شهرهای بزرگ قیمت مسکن بیش از 100 درصد یا چندین برابر این رقم رشد کرد، بنابراین بخش عمدهای از گرانی مسکن ناشی از سیاستهای غلط دولت تدبیر و امید است که در این بخش کمترین تدبیری نداشت و امیدی در دل متقاضیان مسکن و مستأجران ایجاد نکرد.
* مجلس و مسکن
بر اساس طرحی که مجلس در دست اقدام دارد، دولت مکلف به ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی میشود. این طرح علاوه بر اینکه رونق تولید مسکن را به دنبال دارد، موجب محرومیتزدایی نیز میشود. در این طرح ساخت مسکن در بافتهای فرسوده در اولویت است. بر این اساس اراضی متصل به بافتهای فرسوده، اراضی دولتی و در ادامه اراضی وزارت کشاورزی برای مسکنسازی در اختیار وزارت راهوشهرسازی قرار میگیرد. بر این اساس برای تامین منابع مالی سالانه 160 هزار میلیارد تومانی، صندوق کلی مسکن ایجاد و مالیاتهای مرتبط با مسکن وارد این صندوق میشود، ضمن اینکه منابع حاصل از بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر، منابع مالی خیرین و بودجههای سنواتی مسکن به این صندوق وارد میشود. در طرح جهش تولید و تأمین مسکن، وزارت جهاد کشاورزی مکلف میشود سالانه حداقل 8000 هکتار زمین برای ساخت 600 هزار واحد مسکونی در اختیار وزارت راهوشهرسازی قرار دهد. فلسفه اصلی طرح جهش تولید، ساخت مسکن ارزانقیمت با حذف هزینه زمین است. در طرح جهش تولید، اراضی دستگاههای دولتی داخل شهرها باید به صورت رایگان در اختیار وزارت راهوشهرسازی قرار گیرد. این البته تنها اقدام مجلس درباره مسکن نیست. ماه گذشته بازنویسی قانون مالیات بر خانههای خالی به تصویب رسید که باعث کاهش قیمت اجارهبها در سراسر کشور شد. در همین باره معاون وزیر راهوشهرسازی از افزایش 30 درصدی عرضه واحدهای مسکونی استیجاری پس از تصویب طرح نمایندگان مجلس برای اخذ مالیات از خانههای خالی خبر داد. وی همچنین بر تاثیر مصوبه مجلس بر کاهش قیمت مسکن ملکی هم تاکید کرد.
* طرح جهش تولید و تأمین مسکن
از دیگر مواد طرح مسکن مجلس شورای اسلامی، میتوان به موضوع «صندوق ملی مسکن» اشاره کرد که به منظور ایجاد همافزایی، تقویت توان حمایتی و تخصیص بهینه منابع مالی بخش مسکن، با کارکرد تجمیع و تخصیص منابع مالی موضوع این قانون، حداکثر تا ۳ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون تشکیل میشود. منابع این صندوق از محل مالیاتهای مرتبط با حوزه زمین، مسکن، مستغلات و ساختمان، منابع پیشبینی شده برای بخش مسکن در قوانین بودجه سنواتی، منابع حاصل از بازگشت یا امهال اصل و فرع خطوط اعتباری مسکن مهر، اقساط برگشتی صندوق پسانداز مسکن یکم در هر سال، منابع خیرین و سایر منابعی که در اساسنامه صندوق پیشبینی میشود، تامین میشود. همچنین در ماده ۴ این طرح آمده است بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفند حداقل ۴۰ درصد از تغییرات مانده تسهیلات پرداختی در هر سال مالی را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند، به صورتی که در سال اول اجرای قانون از حداقل یک میلیون و 600 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای واحدهای موضوع این قانون کمتر نباشد و برای سالهای آینده نیز حداقل منابع تسهیلاتی مذکور با افزایش درصد صدرالذکر مطابق نرخ تورم سالانه افزایش یابد. از دیگر مواد مهم این طرح در رابطه با تامین زمین است. در ماده 7 این طرح آمده است: وزارت راهوشهرسازی موظف است برای اجرای برنامههای حمایتی نسبت به واگذاری اراضی مورد نیاز ساخت مسکن به صورت اجاره ۹۹ ساله اقدام کند. همچنین طبق ماده 9 این طرح سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مکلف است اراضی ملی واقع در محدوده و حریم شهرها و همچنین اراضی مصوب وزارت راهوشهرسازی برای طرحهای شهرکسازی در خارج از حریم شهرها را حداکثر ظرف مدت ۲ ماه تحویل وزارت راهوشهرسازی دهد. از دیگر موادی که در طرح مربوط به تامین زمین است میتوان به ماده ۱۳ این طرح اشاره کرد که در آن وزارت راهوشهرسازی موظف است به منظور تأمین زمین مورد نیاز این طرح، استفاده از اراضی درونشهری در بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، اراضی متصل به بافت شهری و اراضی دستگاهها را در اولویت قرار دهد. این طرح با درک اینکه تامین خدمات ساختمانی یکی از مشکلات موجود تولید و تامین مسکن در سالهای اخیر بوده، در این رابطه پیشنهاداتی مترقی ارائه کرده از جمله ماده 15 طرح که در آن هزینه صدور و تمدید پروانه ساختمانی، گواهی پایانکار ساختمان و همه برنامههای حمایتی وزارت راهوشهرسازی با۳۰ درصد تخفیف محاسبه و دریافت میشود. همچنین در ماده 16 این طرح آمده است: وزارت راهوشهرسازی با اعمال سیاستهای تشویقی، مهندسان داوطلب برای ارائه خدمات فنی و مهندسی در طرحهای حمایتی تأمین مسکن را معرفی کند.
***
[باید مسکنی از جنس مسکن مهر به مردم هدیه کنیم]
علی نیکزاد، نایبرئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه توئیتر خود نوشت: تامین مسکن را برای اقشار زیادی سخت و غیرممکن کردهاند. تولید مسکن بدون هماهنگی ملی و بسیج بخشهای مختلف امکانپذیر نیست. نمیشود رئیسجمهور در شورای عالی مسکن حضور نداشته باشد و توقع داشته باشیم کارها پیش رود. باید مسکنی از جنس مسکن مهر با پشتوانههای مطالعه شده به مردم هدیه کنیم.
***
جزئیات طرح جهش تولید و تأمین مسکن از زبان عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتوگو با «وطن امروز»
تأمین مالی، تأمین زمین و مبارزه با سوداگری
مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: با توجه به اینکه اولویت فعلی مردم، مباحث اقتصادی و معیشتی است، انتظار مردم از نمایندگان، پرداختن به این مسائل بود که مسکن اصلیترین آن است. متاسفانه با توجه به افزایش شدید قیمت مسکن در سال جاری، حتی اجاره مسکن هم برای بخشی از مردم به آرزو تبدیل شده است به طوری که برخی مردم مجبور به ترک کلانشهرها و سکونت در شهرهای کوچکتر شدند. حداقل 180 حرفه با بخش مسکن به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصاد در ارتباط است.
یوسفی افزود: ما تاکنون هیچ طرح مدونی در حوزه مسکن نداشتیم. قانون ساماندهی زمین و مسکن و برخی دیگر از قوانین بودهاند اما هیچ یک از آنها دولت را مکلف به تامین مسکن مردم نمیکرد، البته در دولت نهم و دهم و در پروژه مسکن مهر کارهای بسیار خوبی انجام شد. اگر چه اشکالاتی هم داشت که باید این اشکالات برطرف میشد، نه اینکه کل طرح را تخطئه و تعطیل کنیم که هم به مردم و سرمایههای آنها آسیب برسد و هم بازار مسکن به این وضعیت دچار شود.
وی ادامه داد: طرح جهش تولید مسکن ۳ بخش عمده دارد. نخستین بخش این طرح، تامین مالی آن است که با راهاندازی صندوق ملی مسکن، منابع مالی آن از روشهای مختلف تامین شود. در همین راستا دولت بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار باید 20 درصد از منابع بانکی را به حوزه مسکن به عنوان پیشران اقتصاد تخصیص دهد. سال گذشته حدود 950 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی تخصیص داده شد که تنها 7 درصد این منابع به حوزه مسکن تعلق داشته است. امسال هم برآوردها حاکی از تخصیص 1200 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی است. با این حال وقتی از تخصیص این منابع به بخش ساختوساز و تامین مسکن سخن میگوییم، از تورمزا بودن و تبعات آن میگویند اما وقتی همین منابع در مسیر سوداگری قرار میگیرد، خبری از خلق پول پرقدرت و تورم نیست! در این صندوق علاوه بر منابع بانکی، منابع حاصل از برخی مالیاتها هم در این صندوق قرار میگیرد.
عضو کمیسیون عمران مجلس همچنین گفت: محور دیگر این طرح، حمایت از انبوهسازان، حرکت به سمت صنعتیسازی و اجارهداری حرفهای و... است. محور دیگر این طرح، کنترل بازار قیمتها در بازار مسکن است. کنترل قیمتها در بازار اما به صورت دستوری امکانپذیر نیست. ما با وضع مالیاتهای جدیدی مثل مالیات بر عایدی مسکن، مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر معاملات مکرر، مالیات بر زمینهای بایر و... صرفه اقتصادی سرمایهگذاری در بازار مسکن را به حداقل کاهش میدهیم. در نهایت تمام منابع حاصل از این مالیاتها به صندوق ملی مسکن واریز میشود.
یوسفی اظهار داشت: بر اساس طرح جامع مسکن، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود تا نیاز فعلی مسکن کشور تامین شود. در صورت اجرای این طرح، امیدواریم بتوانیم این میزان نیاز را تامین کنیم.
وی افزود: طبق این طرح سالی یک میلیون واحد باید تامین شود. اکنون سالانه حدود 300 هزار واحد مسکونی در مناطق شهری و 200 هزار واحدی مسکونی در مناطق روستایی ساخته میشود. با اجرای این طرح امیدواریم کسری واحدهای مورد نیاز را تامین کنیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|