|
آزمون بهترین گلزن لیگ روسیه تا هفته 21
سازمان لیگ برتر فوتبال روسیه بهترین گلزنان را تا پایان هفته بیستویکم معرفی کرد. سایت سازمان لیگ فوتبال روسیه با اتمام مسابقات بیستویکم این لیگ به معرفی بهترین گلزنان پرداخت. سردار آزمون، مهاجم ملیپوش کشورمان و عضو باشگاه زنیت سن پترزبورگ با به ثمر رساندن 12 گل تا اینجای رقابتها آقای گل لیگ روسیه است. آزمون فصل گذشته لیگ روسیه نیز با زدن 18 گل جایزه آقای گلی را از آن خود کرده بود.
ارسال به دوستان
بررسی این موضوع که پرسپولیس چگونه پنجرهاش را گشود
باز شد اما مشروط
با وجود اینکه طی روزهای اخیر صحبتهای زیادی درباره طلبکاران باشگاه پرسپولیس و همینطور بسته بودن پنجره نقل و انتقالاتی این باشگاه از سوی فدراسیون فوتبال مطرح بود اما باشگاه پرسپولیس رسما اعلام کرد با پیگیریهای صورتگرفته، پنجره نقل و انتقالاتیاش باز شده و مشکلی برای ثبت قرارداد بازیکنان جدید ندارد. یکی از طلبکاران اصلی باشگاه پرسپولیس سوشا مکانی، دروازهبان سابق این تیم است که بر اساس حکم نهایی کمیته استیناف، سرخها باید ۸۰۰ میلیون تومان به او بپردازند. در همین باره وکیل سوشا مکانی، اظهار کرد: جلسهای با آقای نورشرق برگزار کردم و مباحث خوبی در این جلسه مطرح شد. رئیس هیأتمدیره باشگاه پرسپولیس جناب آقای صدری و همینطور آقای سمیعی به عنوان مدیرعامل و همینطور ابراهیم شکوری به عنوان معاون اجرایی باشگاه، سختترین تضمینهای ممکن را به کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال ارائه کردهاند تا بدهیهای باشگاه پرداخت شود چون باشگاه دولتی است و آنها دسته چک در اختیار نداشتند. آنها لیست طلبکاران باشگاه را پذیرفتند و زیر نامهای را امضا کردند که نشان میدهد همه طلبها را به صورت قطعی قبول دارند. آنها تعهد دادند تا ۱۷ خرداد ۱۴۰۰ همه بدهیهای ارائهشده از سوی کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال را پرداخت کنند، در غیر این صورت باشگاه پرسپولیس با مجازات شدید مواجه خواهد شد. وی افزود: اگر باشگاه پرسپولیس در زمان تعیینشده بدون چونوچرا مطالبات طلبکارانش را پرداخت نکند با مجازاتهایی نظیر کسر امتیاز و بسته شدن پنجرههای بعدی روبهرو خواهد شد. به علت تحریمهای ظالمانه آمریکا حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار از پاداش آسیایی پرسپولیس نزد AFC مسدود شده و به همین خاطر کمیته وضعیت بر اساس قانون، آخرین فرصت را به باشگاه پرسپولیس داد تا با طلبکارانش تسویهحساب کند. آقای نورشرق در این باره زحمات زیادی کشیدند و برای حل مشکل کاملا قانونی قدم برداشتند.
* تلاش برای جلب رضایت شاکیان
پنجره نقل و انتقالاتی پرسپولیس در حالی باز شد که برخی شاکیان باشگاه ادعا کردند رضایت آنها جلب نشده است. پرسپولیسیها تلاش برای جلب رضایت شاکیان را آغاز کردهاند. در صورت جلب نشدن رضایت شاکیان باشگاه و حضور مهدی ترابی و شهریار مغانلو در ترکیب پرسپولیس، شاید دردسرهای جدیدی برای باشگاه ایجاد شود. در این صورت هر تیمی، چه در لیگ، چه جام حذفی و چه لیگ قهرمانان آسیا به پرسپولیس ببازد، به بهانه حضور این ۲ بازیکن در ترکیب تیم به دنبال شکایت و تغییر نتیجه بازی خواهد بود. پرسپولیسیها میخواهند پیش از بازی جام حذفی (روز جمعه 22 اسفند) پرونده شاکیان باشگاه را ببندند تا با خیال راحت از بازیکنان جدید خود استفاده کنند. مسؤولان پرسپولیس از 17 اسفند مذاکره با طلبکاران را آغاز کرده و قصد دارند پیش از بازی با مس نوین یعنی تا پایان هفته از تمام شاکیان رضایت کتبی بگیرند. پرسپولیس به طلبکاران خود وعده داده در چند قسط با آنها تسویه میکند. بخشی از مطالبات 26 اسفند پرداخت میشود و برخی دیگر از مطالبات بیستوششم ماههای فروردین و اردیبهشت 1400. با این حساب پرسپولیس احتمالا تا پایان هفته یا با طلبکاران خود تسویه میکند یا از آنها رضایت و زمان میگیرد تا در ۲ ماه آینده مطالبات آنها را پرداخت کند.
* جزئیات بدهی میلیاردی پرسپولیس به داخلیها
باشگاه پرسپولیس در خواب زمستانی عدم پرداخت مطالبات بازیکنان داخلی خود به سر میبرد و عدم صدور کارت بازی مهدی ترابی - خرید جدید این تیم- برای بازی با صنعتنفت آبادان تبدیل به چالشی بزرگ برای مدافع عنوان قهرمانی رقابتهای لیگ برتر شد. مسؤولان باشگاه پرسپولیس پس از تساوی بدون گل این تیم مقابل نفت در آبادان شروع به مصاحبههای جنجالی علیه مسؤولان فدراسیون فوتبال کردند و آنها را مقصر اصلی بازی نکردن هافبک خود در این دیدار دانستند. مسؤولان باشگاه پرسپولیس که به دلیل عدم پرداخت طلب ماریو بودیمیر، مهاجم کروات پیشین خود با محرومیت از حضور در نقل و انتقالات فیفا روبهرو شدند، تمام تلاش خود را برای حل این مشکل به کار بستند تا یحیی گلمحمدی بتواند بازیکنان دلخواه خود را به خدمت گرفته و از آنها در نیمفصل دوم لیگ برتر و لیگ قهرمانان ۲۰۲۱ آسیا استفاده کند. باشگاه پرسپولیس دهم بهمنماه از بدهی میلیاردی خود به بازیکنان سابق داخلی که به تایید کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال نیز رسیده بود مطلع میشود اما با توجه به اینکه در گذشته تهدیدی از لحاظ محرومیت سرخها را شامل نمیشد توجهی به آن نکرد و تمام تمرکز خود را به پرونده بودیمیر اختصاص داد. البته سمیعی از زمان حضور در باشگاه پرسپولیس توانست با طلبکارانی نظیر اشپیتیم آرفی، محسن خلیلی، وکیل مرحوم مهرداد اولادی و چند طلبکار دیگر به توافق برسد تا طلب آنها را در زمان دیگری پرداخت کند.
* بیخبری آقای مدیرعامل از حکم کمیته تعیین وضعیت
کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال پس از بررسی نهایی پروندههای شایان مصلح و سوشا مکانی، بازیکنان پیشین پرسپولیس، محکومیت باشگاه پرسپولیس را در این باره با ارسال نامهای رسمی مبنی بر پرداخت این طلبها به آنها اعلام میکند اما بخش حقوقی باشگاه پرسپولیس در اتفاقی عجیب، موضوع را با تأخیری ۱۴ روزه به گوش جعفر سمیعی، مدیرعامل باشگاه میرساند؛ برگه حکمی که امیر ساعد، وکیل پیشین باشگاه پرسپولیس نیز در جریان آن بود اما جدایی او از مجموعه حقوقی سرخها سبب شد پرونده محکومیت این باشگاه در قبال طلبکاران داخلی از چشم سمیعی دور بماند. به طوری که مدیرعامل سرخها خود نیز پس از انتشار حکم محکومیت این باشگاه از سوی رسانهها در جریان آن قرار میگیرد و بلافاصله خواهان دریافت نامه میشود تا آن را مورد بررسی قرار دهد. با توجه به همزمانی این پروندهها با انتخابات فدراسیون فوتبال، سمیعی چارهای جز انتظار برای تعیینتکلیف بخشهای مختلف اداری فدراسیون ندارد. او بلافاصله پس از انتخاب شهابالدین عزیزیخادم در قامت ریاست فدراسیون رایزنیهای لازم را برای این موضوع انجام میدهد.
* ابهام در جزئیات پروندهها
باشگاه پرسپولیس برای اطلاع از میزان بدهی خود به بازیکنان داخلی خواهان اعلام کمیته تعیین وضعیت میشود اما این موضوع تا قبل از درخواست این باشگاه برای صدور کارت بازی مهدی ترابی انجام نمیشود. در حقیقت مدیران پرسپولیس زمانی متوجه قطعی بودن محرومیت خود میشوند که تنها چند ساعت تا بازی با نفت آبادان فرصت داشتند و حاضر نبودند پولی هم به طلبکاران خود نظیر سوشا و مصلح بدهند.
از سوی دیگر لیستی از طلبکاران داخلی پرسپولیس منتشر شد که برآورد مالی آن بدهی سنگین ۳۰ میلیارد تومانی پرسپولیس را نشان میداد. این در حالی است که رقم بدهی داخلی سرخها حدود ۱۳ میلیارد تومان است؛ بدهیهایی که از ۲۰ میلیون تومان به هیات فوتبال استان تهران گرفته تا ۸۰۰ میلیون تومان به سوشا مکانی ادامه دارد.
* تعهد با چاشنی پول نقد
باشگاه پرسپولیس پس از جلسات متوالی ابراهیم شکوری، معاون اجرایی و جعفر سمیعی، مدیرعامل خود با مسؤولان کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال و کمیته نقل و انتقالات، تعهد مالی برای پرداخت بدهیهای خود میدهد تا بتواند بازیکنان تازهوارد را به لیست بازیکنانش اضافه کند. باشگاه پرسپولیس به طور رسمی به ۳۱ بازیکن و مربی پیشین داخلی خود بدهکار است. سمیعی یکشنبه گذشته توانست با ۸ نفر از آنها تسویه کرده و رضایت ۱۶ نفر را برای پرداخت مطالبات آنها در زمان دیگری دریافت کند اما افرادی نظیر شایان مصلح و سوشا مکانی به هیچوجه زیر بار نمیروند. کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال نیز به همراه کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ، با توجه به حسن نیتی که پرسپولیس در پرداختیهای خود نشان میدهد از مسؤولان این باشگاه تعهد کتبی گرفتند تا این باشگاه با پرداخت باقی بدهیهای خود ظرف مدت یک ماه بتواند کارت بازی بازیکنان جدید خود را دریافت کند. پرسپولیس در حالی با سادهترین مشکلات حقوقی باشگاهداری وارد چالش شد که نبود بخش حقوقی فعال و مؤثر مانع حضور بازیکن تازهوارد آن در شروع دور برگشت بازیها شد؛ مسیری که سمیعی باید به فکر حل آن باشد تا سرخها را با مشکلات کمتری روبهرو کند.
***
فرشاد فرجی آخرین خواسته یحیی
باشگاه پرسپولیس طی چند روز آینده با جذب فرشاد فرجی عملا به نقل و انتقالات زمستانی پایان خواهد داد. باشگاه پرسپولیس در نقل و انتقالات زمستانی خود موفق به جذب 2 بازیکن شد تا تعداد بازیکنانی که از ابتدای فصل تاکنون جذب کرده به 11 بازیکن برسد. گلمحمدی که در طول فصل جاری 6 بازیکن را از دست داد، به ازای این 6 بازیکن، اقدام به جذب 11 بازیکن جدید کرد که البته با جذب فرشاد فرجی تعداد نفرات جدید پرسپولیس به 12 بازیکن خواهد رسید. علیرضا بیرانوند، مهدی ترابی، علی علیپور، محمد نادری، شجاع خلیلزاده و بشار رسن نفراتی بودند که از پرسپولیس جدا و باعث شدند گلمحمدی نسبت به جدایی این نفرات بشدت واکنش نشان داده و با مدیریت باشگاه دچار چالش شود. پرسپولیس در ازای این 6 بازیکن اقدام به جذب 9 بازیکن جدید کرد. حامد لک، سعید آقایی، علی شجاعی، میلاد سرلک، احسان پهلوان، آرمان رمضانی، مهدی مهدیخانی، محمد شریفی و عیسی آلکثیر نفراتی بودند که در نقل و انتقالات تابستانی و در طول نیمفصل به پرسپولیس پیوستند. در ادامه راه گلمحمدی باز هم اقدام به جذب بازیکن کرد تا مهدی ترابی و شهریار مغانلو نیز پرسپولیسی شوند. حالا به نظر میرسد آخرین تلاش باشگاه پرسپولیس نیز به ثمر نشسته و قرار است فرشاد فرجی بعد از بازی شهرخودرو مقابل ذوبآهن سرخپوش شود تا گلمحمدی و پرسپولیس عملا با جذب 12 بازیکن در لیگ بیستم پرونده نقل و انتقالاتی خود را ببندند. گفتنی است امیر روستایی، محسن ربیعخواه، کریستین اوساگونا، آنتونی استوکس و آرمان رمضانی بازیکنانی بودند که در لیست مازاد یحیی قرار گرفتند.
ارسال به دوستان
زهرا نعمتی برنده عنوان فرد پیشگام در نسل جوان IPC شد
افتخار ورزش بانوان
کمیته بینالمللی پاراالمپیک اسامی منتخبان تقدیر بخش بانوان برای روز جهانی زن در سال ۲۰۲۱ را اعلام کرد. کمیته بینالمللی پاراالمپیک (IPC) پیش از این اسامی نامزدهای این عنوان در بخش موسسان، فرد پیشگام در نسل جوان و همچنین کمیتههای ملی پاراالمپیک و فدراسیونهای جهانی را اعلام کرده بود و روز دوشنبه همزمان با روز جهانی زن، منتخبان را که توسط کمیته ورزش زنان IPC برگزیده شدند، معرفی کرد. از ایران نیز زهرا نعمتی، ملیپوش پرافتخار کشورمان و دارنده ۲ نشان طلای پاراالمپیک، در بخش فرد پیشگام در نسل جوان IPC و دکتر بتول مشرفجوادی نیز در بخش موسسان به عنوان نامزد معرفی شدند که در نهایت زهرا نعمتی فرد برگزیده در بخش پیشگام در نسل جوان IPC اعلام شد. نعمتی برای دریافت این عنوان با ورزشکارانی از کشورهای سنگاپور، مالدیو، کلمبیا و نیز نماینده مهاجران رقابت داشت. در بخش موسسان بانویی از فدراسیون جهانی کرلینگ و در بخش کمیتههای ملی پاراالمپیک و فدراسیونهای جهانی، بخش پاراوزنهبرداری IPC به عنوان دیگر منتخبان معرفی شدند.
ریتا وندریل، رئیس کمیته ورزش زنان IPC در این باره گفت: این اقدام از سال ۲۰۱۳ آغاز شده و امسال دومین مرتبهای است که شاهد افزایش تعداد عناوین منتخبان بودیم. وی افزود: این معرفی تقدیری است از افرادی که موانع را پشت سر گذاشتهاند و فرصتهای نوینی را برای ورزشکاران، مربیان و مسؤولان در ورزش معلولان ایجاد کرده و در جنبش پاراالمپیک الهامبخش بوده و باعث ترویج آرمانهای آن شدهاند. رئیس کمیته ورزش بانوان IPC خاطرنشان کرد: چیزهای زیادی وجود دارد که باید ما از این افراد بیاموزیم و هر چه بتوانیم پستهای مدیریتی را در بخش بانوان افزایش دهیم شاهد ایجاد تنوع در جنبش پاراالمپیک خواهیم بود.
* بانویی که معلولیت را سد راهش ندید
به همین مناسبت سایت کمیته پاراالمپیک آسیا درباره زهرا نعمتی گزارش کاملی روی خروجیاش گذاشت که در قسمتی از این گزارش آمده است :«نعمتی که همواره پیشگام، الگو و دارنده چندین عنوان قهرمانی بازیهای پاراالمپیک است، هرگز خاطرات گذشته و سانحه رانندگی سال ۲۰۰۴ را که منجر به قطع نخاع وی شد مرور نمینماید چرا که زندگی جدیدی را آغاز کرده است. اراده راسخ او منجر به آن شده است که وی برای ورزشکاران خانم دارای معلولیت نقش الگوپذیری را داشته باشد. پیش از سانحهای که برای وی اتفاق افتاد، او در رشته تکواندو فعالیت داشت اما نعمتی در حال حاضر یکی از معروفترین کمانداران معلول جهان است. او همچنین نخستین سفیر در بخش اهداف توسعهمحور سازمان ملل نیزهست. دستاوردهای شگرف او در زمان مسابقه و همچنین خارج از آن منجر به آن شده است که نام وی در فهرست نامزدهای دریافت تقدیرنامه روز جهانی زن ۲۰۲۱ از سوی کمیته بینالمللی پاراالمپیک قرار گیرد. حضور وی در بازیهای المپیک و پاراالمپیک ریو ۲۰۱۶ سبب شد نخستین ورزشکار ایرانی، نخستین بانوی آسیایی و همچنین جزو ۱۳ ورزشکاری باشد که در جهان توانستهاند چنین کاری را انجام دهند. در حال حاضر وی مسیر انگیزه دادن به بانوان معلول جهان را برگزیده است».
ارسال به دوستان
اخبار
جام جهانی ژیمناستیک در توکیو لغو شد
جام جهانی ژیمناستیک که قرار بود با حضور ورزشکاران خارجی به میزبانی توکیو برگزار شود، لغو شد.
جام جهانی ژیمناستیک که قرار بود ۴ مه (14 اردیبهشت) برگزار شود، آخرین سری از مسابقات به همراه رقابتهای آلمان و انگلیس بود که آنها نیز لغو شد. بر این اساس به جای جام جهانی ژیمناستیک، قرار است رقابتهای آزمایشی با ورزشکاران داخلی ژاپن برگزار شود. محدودیتهای مسافرتی مهمترین دلیل لغو مسابقات اعلام شده است.
***
یوآخیم لوو بعد از یورو با تیم ملی آلمان وداع میکند
سرمربی تیم ملی فوتبال آلمان به همکاری با «مانشافت» بعد از مسابقات جام ملتهای اروپا پایان میدهد. سرمربی تیم ژرمنها در اقدامی شگفتانگیز تصمیمی مهم برای آینده گرفت. سایت فدراسیون فوتبال این کشور اعلام کرد سرمربی 61 ساله بعد از اتمام مسابقات یورو به همکاری طولانیمدت خود خاتمه داده و جا را برای سرمربی جدیدی باز خواهد کرد. وی به همین خاطر قراردادی را که تا پایان جام جهانی 2022 داشت، فسخ کرد. فدراسیون فوتبال آلمان نیز با این تصمیم موافقت کرد. به این ترتیب مسابقات جام ملتها که اواخر بهار آغاز میشود، آخرین تورنمنتی خواهد بود که یوگی زمام امور مانشافت را بر عهده خواهد داشت. او از سال 2006 این مسؤولیت را دارد و با آن قهرمان جام جهانی 2014 شد.
***
نیمار بازی مقابل بارسلونا را از دست داد
ستاره برزیلی پاریسنژرمن دیدار برگشت مقابل بارسلونا را نیز از دست داد. باشگاه پاریسنژرمن تایید کرد نیمار در دیدار چهارشنبهشب مقابل بارسلونا در چارچوب دور برگشت یکهشتم نهایی لیگ قهرمانان اروپا حضور نخواهد داشت. ستاره برزیلی در دیدار رفت نیز حضور نداشت ولی کیلیان امباپه توانست با درخشش خود پیروزی 4 بر یک پاریس مقابل بارسلونا را در نوکمپ به ثبت برساند. این دیدار امروز چهارشنبه از ساعت 23 و 30 دقیقه در ورزشگاه پارک دو پرنس پاریس برگزار خواهد شد. به غیر از نیمار، مویزه کین و خوان برنات نیز در این مسابقه حضور نخواهند داشت.
***
لغو رقابتهای کاراته وان مراکش
با تعویق مسابقات لیگ کاراته وان مراکش، آخرین میدان کسب سهمیه المپیک در کاراته وان، کشور پرتغال خواهد بود. به گزارش ایسنا، طبق اعلام فدراسیون جهانی کاراته رقابتهای لیگ کاراته وان مراکش با توجه به گسترش ویروس کرونا در این کشور به تعویق افتاد. قرار بود مسابقات کاراته وان مراکش در روزهای ۲۰ تا ۲۲ فروردین برگزار شود که با توجه به تعویق آن در روزهای ۷ تا ۹ آبانماه برگزار میشود. حال با برنامهریزی فدراسیون جهانی شرایط و نحوه کسب سهمیه المپیک که در مسابقات مراکش قرار بود لحاظ شود با توجه به تعویق این مسابقات در مسابقه لیسبون پرتغال لحاظ میشود. مسابقات کاراته وان لیسبون پرتغال، روزهای ۱۰ تا ۱۲ اردیبهشت برگزار میشود.
***
حسن یزدانی مسافر المپیک توکیو شد
حسن یزدانی با پیروزی در رقابت انتخابی تیم ملی کشتی آزاد برابر کامران قاسمپور مسافر بازیهای المپیک ۲۰۲۱ توکیو شد. به گزارش مهر، صبح دیروز حسن یزدانی در رقابت انتخابی وزن ۸۶ کیلوگرم تیم ملی کشتی آزاد به مصاف کامران قاسمپور رفت و با نتیجه ۵ بر ۳ به برتری رسید. بدین ترتیب حسن یزدانی به عنوان ملیپوش ایران در بازیهای المپیک انتخاب شد. همچنین در وزن ۵۷ کیلوگرم نیز رضا اطری مقابل رحمان عموزادخلیلی با نتیجه ۶ بر ۴ به پیروزی رسید. طبق تصمیم کادر فنی رقابتهای انتخابی درون اردویی در اوزان ۵۷ و ۸۶ کیلوگرم برای حضور در المپیک ۲۰۲۱ توکیو ساعت ۱۱:۲۰ دیروز در خانه کشتی شهید ابراهیم هادی برگزار شد.
ارسال به دوستان
آشکار شدن دروغبافی رسانههای انگلیسی
گروه بینالملل: افشاگریهای نوه ملکه و عروس خاندان سلطنتی ویندسور از نژادپرستی و دروغگویی دربار انگلیس، این خاندان را با بیسابقهترین بحران مشروعیت در سالهای اخیر مواجه کرده است. با وجود خط قرمزهای قرون وسطایی رسانههای انگلیس برای پرداختن به مشکلات خاندان سلطنتی اما پوشش مصاحبه جنجالی مگان مارکل و شاهزاده هری در رسانههای این کشور، گویی همچون زلزلهای بزرگ بر ساختار چندصد ساله اشرافیت بریتانیا ترکهای جدی انداخته است.
همسر نوه الیزابت دوم ملکه بریتانیا در مصاحبهای جنجالی که اخیرا با برنامه پربیننده اوپرا وینفری در شبکه آمریکایی سیبیاس انجام داد، برخی اسرار مگوی خاندان سلطنتی را فاش کرد. هری و همسرش که به دنبال استعفا از وظایف سلطنتی در لندن به کالیفرنیا نقل مکان کردهاند، از حقوق خود محروم شدهاند و این به جنگ و جدل در خاندان ویندسور منجر شده است. طبق گفتههای مارکل، بازیگر دورگه پیشین هالیوود که ۳ سال پیش با نوه پسری کوچکتر ملکه ازدواج کرده است، برخی اعضای ارشد خاندان سلطنتی بشدت نگران تیره شدن رنگ پوست نوزاد اول وی بودهاند. پس از تولد این پسر که آرچی نام دارد، مشخص شد او کاملا سفیدپوست است اما همچنان به خاطر شباهتهایی که چهره او با نیای سیاهپوست مارکل دارد، از دریافت لقب و عنوان «شاهزاده» محروم شده است. حال هری و مگان در این مصاحبه 2 ساعته در تبعید خودخواسته آمریکا، خانواده سلطنتی را به نژادپرستی متهم کردهاند.
مارکل که حالا کودک دومش را باردار است، اعتراف کرده به خاطر فشارهای دربار حتی به خودکشی فکر کرده است. اظهارات هری، فرزند چارلز پسر ارشد و ولیعهد در سایه انگلیس درباره اختلاف با پدرش نیز یک شکاف سیاسی را در کاخ باکینگهام عیان میکند. با آنکه بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس حاضر نشد با مطبوعات در این باره صحبت کند و برعکس به مجیزگویی ملکه پرداخت اما رسانههای انگلیسی زبان خارج از بریتانیا این موضوع را بسیار جدی تلقی کردهاند تا جایی که این زوج اخراجی خاندان سلطنتی را به سلبریتیهای جدید نظم جدید سیاسی در غرب تشبیه میکنند.
زلزله لندن حتی باعث واکنشهای رسمی دولتهای روسیه و آمریکا شده است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به مصاحبه پسر ولیعهد بریتانیا و همسرش گفت که این نه رسوایی که فروپاشی اعتبار انگلیسیهاست.
ماریا زاخارووا در فیسبوک نوشت: «تشکیلات دولت و دربار بریتانیا در تبانی با مطبوعات است و این مطبوعات افکار عمومی را دستکاری میکنند؛ با ایجاد یک برداشت خاص که لزوما با واقعیت منطبق نیست و حتی میتواند با آن تناقض داشته باشد. این مصاحبه فاش کرد حتی محافظتشدهترین اعضای تشکیلات بریتانیا اگر از سوی نخبگان حاکم خواسته نشوند، احساس امنیت نمیکنند». او گزارشهای منتشره رسانههای انگلیسی درباره الکساندر لیتویننکو، سرگئی اسکریپال و بوریس برزوفسکی در سالهای اخیر را که در رسانههای بریتانیایی منتشر شدهاند، به عنوان نمونههای دروغین معرفی کرد. همچنین جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در این رابطه به نقل از جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفت: «هری و مگان شجاعت داشتهاند که درباره تجربیاتشان به عنوان اعضای خاندان سلطنتی صحبت کرده و به کنارهگیری از پستهایشان تصمیم گرفتند».
ارسال به دوستان
عبور از خاورمیانه برای رسیدن به چین
ثمانه اکوان: بایدن از رویاروییها، موضوعات و معضلاتی که سالها آمریکا (و او به عنوان یک سیاستمدار با سابقه) را در منطقه غرب آسیا به خود مشغول داشته، خسته است و چنانکه در سیاستها، سخنرانیها و مواضع دولتش دیده میشود، به دنبال اولویتزدایی از منطقه و پرداختن به موضوعات مورد نظر خود در سیاست خارجی آمریکاست.
سیگنالهای فرستادهشده برای منطقه در همین یک ماه ابتدایی فعالیت بایدن، کاملا واضح و آشکار است. هر رئیسجمهوری در آمریکا برای نخستین دیدار و گفتوگو، معمولا سران رژیم صهیونیستی را در منطقه انتخاب میکند. نخستین دیدار ترامپ بعد از انتخاب شدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا دیدار با نتانیاهو در برج ترامپ در منهتن نیویورک بود. اما بایدن رسم همیشگی رؤسایجمهور آمریکا برای توجه ویژه به اسرائیل را بر هم زد. او بعد از گذشت ۳ هفته از زمانی که به عنوان رئیسجمهور ایالاتمتحده قسم خورد، سرانجام پس از هفتهها رایزنی مقامات صهیونیست و در شرایطی که رسانهها اقدام او در تماس برقرار نکردن با نتانیاهو را مشکوک میدانستند، تماس تلفنی یکساعتهای با او برقرار کرد. در این تماس تلفنی آنطور که رسانهها بیان کردند، بیشتر از اینکه بایدن صحبت کند، نتانیاهو بود که دنبال مطرح کردن خواستههای خود درباره اوضاع منطقه بود. او هنوز هم با بسیاری از سران منطقه تماس تلفنی برقرار نکرده است. درباره عربستان تصریح کرده است به حمایت از خاندان سعودی در جنگ یمن خاتمه میدهد و بعد از آن نیز فروش سلاحهای تهاجمی به این کشور را ممنوع کرد. دولت بایدن درباره برخی حملات پهپادی و موشکی به تأسیسات نفتی عربستان نیز سکوت اختیار کرده است؛ سیگنالی که به خاندان سعودی نشان میدهد از این پس امکان دارد در برابر حملات تهاجمیتر نیروهای انصارالله مجبور باشند یکتنه و بدون پشتیبانی اطلاعاتی و لجستیکی آمریکا وارد میدان مبارزه شوند. مسؤولان نظامی و دفاعی دولت بایدن درباره برخی حملات راکتی به پایگاه عینالاسد در عراق نیز واکنشی از خود نشان نداده و تنها به بیان این نکته اکتفا کردهاند که پاسخ این اقدامات را در موعد مقرر خود میدهند. اگرچه برخی حملات به مواضع نیروهای شبهنظامی در سوریه نخستین فرمان نظامی بایدن برای حمله به کشوری دیگر در یک ماه ابتدایی فعالیتش در کاخ سفید بود اما مقطعی بودن این حملات و اعلام نشدن هیچ برنامه خاصی برای مواجهه با معضلات و مشکلات این روزهای منطقه غرب آسیا، بخوبی نشان میدهد خاورمیانه اولویت اصلی دولت بایدن نیست. یکی از مشاوران او نیز چندی پیش در گفتوگو با پلتیکو همین مساله را با صراحت بیان کرد. این مقام مسؤول در شورای امنیت ملی که خواست نامش فاش نشود، گفته است: «اولویتهای دولت بایدن در عرصه سیاست خارجی، ابتدا منطقه شرق آسیا، بعد اروپا و بعد هم نیمکره غربی است. این توافق به صورت ۲ حزبی در آمریکا وجود دارد مسائلی که نیازمند توجه ویژه دولت بایدن هستند، نه مسائل غرب آسیا، بلکه موضوعی است که این روزها از آن با عنوان «رقابت ابرقدرتها» یاد میشود؛ یعنی رقابتهای سیاسی، اقتصادی و نظامی روسیه، چین و آمریکا». یکی دیگر از مشاوران بایدن نیز با وضوح بیشتری به این مساله اشاره کرده و گفته است: «دولت بایدن به عمد قصد دارد به گونهای رفتار کند که بار دیگر به منطقه خاورمیانه کشیده نشود». این مساله البته دلایل خاص خود را دارد و تنها به رقابت بین ابرقدرتها نیز خلاصه نمیشود. منطقه غرب آسیا مدتهاست از منظر موضوعات مرتبط با انرژی دیگر جذابیتی برای آمریکا ندارد. ایالاتمتحده خود هماکنون به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت تبدیل شده و در حال رقابت با روسیه برای رساندن انرژی به اروپاست. از طرف دیگر میداند با توجه به نیازهای بنسلمان برای آینده سیاسی خود، به آسانی شیر چاههای نفت عربستان نیز در اختیارش قرار میگیرد و میتواند بازار را به دلخواه خود دچار نوسان و تغییر کند. مساله دیگر اما توجه به اولویتها و بحرانهایی است که هماکنون ایالاتمتحده در حوزه سیاست خارجی با آنها دستوپنجه نرم میکند. اگر به کارنامه بایدن درباره نوع نگاهش به منطقه غرب آسیا نیز توجه شود، شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد او از اعتمادبهنفس کافی برای تاثیرگذاری بر مسائل خاورمیانه برخوردار نیست. او سال 1991 و در جنگ اول خلیجفارس به عنوان عضو کمیته روابط خارجی سنا، به حمله به عراق رأی منفی داد اما دولت جورج بوش پدر با حمایت کنگره در این جنگ شرکت کرد. در زمان حمله جورج بوش پسر به عراق در سال 2003، او این بار به نفع بوش رأی داد و بعدها اعلام کرد از این کار خود پشیمان شده است. سال 2007 زمانی که به همراه اوباما برای انتخابات ریاستجمهوری آماده میشد، طرحی را پیشنهاد کرد که در همان نقطه شروع، با سرعت تمام به خط پایان رسید؛ این طرح، طرح تقسیمبندی عراق به ۳ منطقه سنی، شیعه و کرد بود که کارشناسان منطقه اعلام کردند به جای حل مشکلات، در این کشور حمام خون به راه میاندازد. این تنها مواجهه او با منطقه نبود. در طول دوران ریاستجمهوری اوباما، بایدن به همراه سایر مشاوران امنیت ملی و دفاعی اوباما سعی داشتند به طرق مختلف میزان حضور نظامیان آمریکایی در عراق و افغانستان را کاهش دهند اما موفق نبودند. در مقابل آنها درگیر در جنگ سوریه نیز شدند و حمایتهای آنها از گروههای تروریستی در داخل خاک سوریه، در نهایت به شکلگیری داعش و درگیر شدن ۲ کشور عراق و سوریه و به نوعی تمام منطقه در باتلاق تروریستها ختم شد. او در سخنرانیهای خود در سال 2014، ناامیدانه تمام متحدان آمریکا را به دلیل ایجاد شدن داعش در منطقه مورد انتقاد قرار میداد و این در حالی بود که تحلیلگران حوزه مسائل سیاست خارجی در آمریکا بیان میکردند این تصمیمات دولت اوباما بود که باعث ایجاد و پیدایش داعش در عراق و سوریه شد و منطقه را برای سالها به آتش کشید. او سعی میکرد با انتقادات خود راهی برای آرام شدن اوضاع بدون اینکه آمریکا بخواهد دخالتی در ماجرای جنگ سوریه داشته باشد، پیدا کند. با این حال این انتقادات نتوانست کشورهای سازنده گروههای تروریستی را وادارد که از نقشههای جاهطلبانه خود برای بیرون کردن بشار اسد از سوریه و به وجود آوردن دولتی سنی- وهابی در این کشور کوتاه بیایند. او در یکی از سخنرانیهای خود کشورهای عرب منطقه را به صورت مستقیم خطاب قرار داد و گفت: «ترکها، سعودیها و اماراتیها چکار میکنند؟ آنها به قدری عزمشان را جزم کرده بودند که اسد را از قدرت کنار بزنند و جنگ نیابتی بین شیعه و سنی به راه بیندازند که میلیاردها دلار پول و هزاران تن سلاح را به دست هر کسی که میخواست با بشار اسد وارد جنگ شود، سرازیر کردند!»
او بعد از این به دلیل فشار دولتهای عرب منطقه به کاخ سفید، مجبور شد به آرامی از این صحبتها عقبنشینی کرده و از آنها عذرخواهی کند! معضلات منطقه غرب آسیا اما با گذشت این سالها همچنان به همان صورت یا حتی وخیمتر از قبل باقی ماند و نه تنها دولت اوباما، بلکه دولت ترامپ نیز نتوانست برنامهای جامع برای ثباتبخشی به منطقه بیابد.
شاید باید بعد از مدتی دولت بایدن را نیز به فهرست دولتهایی که برنامهای جامع و نقشهای بزرگ برای منطقه غرب آسیا نداشتند و خود نیز به عاملی برای اوج گرفتن موج خشونتها و درگیریهای نظامی شدند، اضافه کرد اما تاکنون تنها مسالهای که روشن است، وجود نوعی سردرگمی و ابهام در سیاست خارجی دولت او در قبال منطقه است. ترامپ میدانست دقیقا چه میخواهد و بارها اعلام کرده بود به دنبال بیرون کشیدن نیروهای آمریکایی از افغانستان، عراق و سوریه است اما بایدن نمیداند حالا باید شعارهای ترامپ را تکرار کند یا شیوهای «بایدنی» به سیاست خارجی آمریکا در قبال منطقه غرب آسیا بیفزاید. هنوز مشخص نیست آیا میخواهد عقبنشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان را اجرایی کند یا به دنبال برنامهریزی دیگری در این زمینه است. او تنها تا ماه اردیبهشت برای اجرایی کردن وعدههای ترامپ در طرح صلح افغانستان زمان دارد. لوید آستین، وزیر دفاع او تاکنون کوچکترین نشانهای از اینکه برنامهریزی مدونی برای اجرای وعدههای آمریکا در مذاکرات صلح با طالبان دارد، از خود نشان نداده است. او تنها اعلام کرده است به دنبال «خروج بینظم و شتابزده از افغانستان نیست». پنتاگون هماینک 2500 نیروی نظامی در افغانستان دارد و در جدیدترین گزارش این وزارتخانه نیز آمده است که میزان خشونت در افغانستان به قدری بالا است که نمیتوان ریسک خروج از این کشور را پذیرفت. نوع نگاه وزیر جدید دفاع آمریکا به مسائل منطقه البته تا حدی متفاوت است. او موافق خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان نیست اما اعتقاد دارد اگر قرار باشد از تعداد نیروهای آمریکایی در کل جهان کاسته شود، میتوان نیروهای موجود در منطقه غرب آسیا را کاهش داد و در مقابل، نیروهای موجود در شرق آسیا را در موقعیت خود قرار داد. نگاه وزارت دفاع آمریکا به مناطق مختلف دنیا دقیقا نشان میدهد اولویت اصلی دولت بایدن و آمریکا در کجا قرار دارد؛ این منطقه کیلومترها با خاورمیانه فاصله دارد. علاوه بر پنتاگون، نشانههای سرازیرشده از طریق وزارت خارجه آمریکا نیز نشان میدهد اولویت اصلی در جای دیگری است. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن و همچنین تیم سیاست خارجی او میزان مشاوران در امور خاورمیانه را بشدت کاهش دادهاند و به جای آن بر تعداد اعضای تیمی که قرار است سیاستهای آمریکا در منطقه شرق آسیا را تعیین کند، افزودهاند.
در همین مدت کوتاه یکماهه، بایدن نشان داده است میخواهد حداکثر استفاده را از ظرفیتهای تولید شده توسط ترامپ در منطقه ببرد. او مخالف طرح عادیسازی روابط کشورهای عرب با اسرائیل نیست؛ عجلهای هم برای افزودن به فهرست کشورهایی که قرار است این راه را طی کنند، ندارد. درباره روابط با عربستان نیز نشان داده میخواهد اصول تعیین شده توسط دولتش را مد نظر قرار دهد و ضمن اینکه ارتباطی با محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی برقرار نکرده، سعی میکند با استفاده از ابزارهای حقوق بشری و کاستن از میزان فروش سلاح به این کشور، میزان حمایت از او را کم کرده و تنها ارتباط رسمی با ملکسلمان داشته باشد.
او با این کار و همچنین تلاش برای بهتر کردن شرایط جهت حضور دوباره محمد بننایف در قدرت، میتواند هم ارتباط رسمی با این کشور را حفظ کند و هم شانس خود در منزوی کردن بنسلمان را بیازماید. درباره ایران و رژیم صهیونیستی، رویکرد او برخورد آرام و بدون جنجال تا زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ایران و پارلمانی در سرزمینهای اشغالی است. آمریکا تلاش خود برای از میدان به در کردن بنیامین نتانیاهو در انتخابات ماه مارس سال جاری میلادی را انجام میدهد و بعد از آن تصمیم میگیرد در صورتی که نتانیاهو همچنان در رأس قدرت باقی ماند، با او چه کند. در مقابله با ایران نیز او خواهان حفظ وضعیت فعلی و افزایش دادن فشارها بر ایران بر پایه تحریمهایی است که پیش از این توسط ترامپ اعمال شده است. بعد از این و در زمانی که نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایران نیز مشخص شد، او میتواند بالاخره به این موضوع فکر کند که چطور میخواهد با تهران وارد مذاکره شود. نگه داشتن وضعیت در همین شرایط فعلی (یعنی حفظ فشارهای اقتصادی و همچنین سیاسی بر تهران برای بازگشت به انجام تعهداتش در برجام، بدون اینکه آمریکا بخواهد به این توافق بازگردد) برنامه اصلی او است. از نظر بایدن ایران در این مسیر میتواند وارد فاز مذاکره شود و غیر از مسائل هستهای، درباره مسائل منطقهای و موشکی نیز مذاکره کند یا میتواند به راه قبلی خود برود. از نظر دولت او، این دیگر مشکل و در عین حال هنرنمایی اروپا است که چگونه بخواهد ایران را در برجام نگه دارد. شاید در این مسیر بازگشت به میز مذاکره برای برجام، یک اولویت باشد اما همانطور که رسیدن به نتیجه در این راه مهم است، عجلهای هم برای رسیدن وجود ندارد. همانطور که وزیر خارجهاش آنتونی بلینکن یا جیک سالیوان مشاور امنیت ملیاش بیان کردهاند، ایران باید به اجرایی کردن تعهداتش بازگردد تا در نهایت فکری به حال بازگشت آمریکا به برجام شود! در عین حال اگر بتوان به توافقی جامع با چین دست پیدا کرد یا به راهی برای تحت فشار گذاشتن این کشور رسید، در نهایت این فشارها میتواند بر روابط ایران و چین به عنوان متحدان اقتصادی نیز تاثیرگذار باشد و ایران را بیشتر از قبل برای رسیدن به توافق با آمریکا به عجله بیندازد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|