|
هزینه آمریکا از ترس موشکهای ایران و کرهشمالی
پنتاگون برای تحقیق و توسعه و تولید یک سامانه دفاعی جدید به منظور مقابله با موشکهایی که ممکن است از ایران و کرهشمالی به سمت آمریکا شلیک شود، هزینهای ۱۸ میلیارد دلاری متحمل شده است. ۲ شرکت نظامی لاکهید مارتین و نورثروپ گرومن رقمی در حدود 1/13 میلیارد دلار برای فاز تحقیق و توسعه این سامانه دفاعی نسل جدید از وزارت دفاع آمریکا دریافت خواهند کرد.
ارسال به دوستان
ولیعهد عربستان ضمن پیشنهاد دوباره طرح دولت سعودی برای پایان درگیریها، در اظهاراتی بیسابقه بر لزوم مذاکره با انصارالله تأکید کرد
فرار از میدان؟
گروه بینالملل: بنسلمان، ولیعهد عربستان در مصاحبه با العربیه از دولت نجات ملی یمن درخواست کرد برای حضور بر سر میز مذاکره، دیپلماسی را جایگزین نبرد کند. درخواست بنسلمان در شرایطی در هفتمین سال جنگ مطرح شده است که اکنون وضعیت میدانی نبرد در یمن کاملا به نفع نیروهای دولت نجات ملی است. این در حالی است که ولیعهد عربستان در آغاز تجاوز به یمن از پیروزی عربستان در کمتر از چند ماه خبر داده بود. اینکه سیاست خارجی عربستان سعودی تابعی از سیاست خارجی آمریکاست تقریبا موضوعی اثبات شده است اما بررسی تحولات سالهای گذشته و رفتار بنسلمان بویژه در 4 سال اخیر نشان میدهد که تاثیر پیروزیهای میدانی یمن و تحولات منطقهای بر تغییر لحن و رفتار سعودی بیشتر از تاثیرپذیری از سیاست آمریکاست.
* ادبیات نرم و بیسابقه محمد بنسلمان در قبال انصارالله یمن
به گزارش «وطنامروز»، «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی در تازهترین مصاحبه خود با ادبیات بیسابقهای درباره جنبش انصارالله یمن موضع گرفت و گفت «حوثیها» خلق و منش عربی و یمنی دارند. بنسلمان در گفتوگو با شبکه العربیه بار دیگر بر طرح دولت سعودی برای پایان درگیریها تأکید کرد و از جنبش انصارالله یمن خواست رو در روی تمام گروهها و جریانات یمنی پشت میز مذاکره بنشیند تا به گفته وی حقوق تمام یمنیها و منافع منطقه حاصل شود. ولیعهد سعودی در ادامه با ادبیاتی که تاکنون سابقه نداشت تلاش کرد از راه دیپلماسی وارد شود و گفت «حوثیها» خوی و منش یمنی و عربی دارند و امیدوار است تا پیش از اولویت قرار دادن هر چیزی، منافع خود و منافع یمن را مدنظر قرار دهند. این ادبیات بنسلمان به رغم اینکه درون خود اتهامزنی همیشگی علیه جنبش انصارالله را دارد اما با لحن 6 سال گذشته وی متفاوت است، به طوری که وی همواره انصارالله را «شبهنظامیان وابسته به ایران» خطاب میکرد. او سپس مدعی شد نگرانی عربستان سعودی از قدرتیابی انصارالله یمن امری طبیعی است و افزود: «هیچ کشوری نمیپذیرد که در مرزهایش شبهنظامیان یا یک سازمان مسلح فعالیت داشته باشند». محمد بنسلمان سپس گفت که طرح دولت سعودی برای آتشبس و ارائه کمکهای اقتصادی، مشروط به حضور «حوثیها» در میز مذاکره است. او اشارهای به چیستی و ماهیت کمکهای اقتصادی نکرد. با این حال، دولت نجات ملی یمن که انصارالله نیز جزوی از این دولت است، این طرح را غیرواقعبینانه و تکرار زیادهخواهیهای متجاوزان دانسته و بر توقف حملات زمینی و هوایی و لغو محاصره ششساله یمن به عنوان نخستین گام به سوی آتشبس در این کشور تأکید کرده است. عدم تحقق اهداف ائتلاف متجاوز به یمن در طول این 6 سال از یک طرف و رسوایی سران سعودی به دلیل این جنگ که بزرگترین فاجعه را رقم زده، ریاض را مجبور کرده است از در صلح سخن بگوید. با این حال یمنیها معتقدند عربستان سعودی آنچه را که با جنگ نتوانسته به دست بیاورد، میخواهد با طرحهای تحمیلی تصاحب کند. دولت صنعا تأکید کرده است تا زمان لغو محاصره همهجانبه و جداسازی مسائل انسانی و بشردوستانه با پروندههای نظامی و سیاسی تن به مذاکره نخواهد داد.
* نخستین واکنش صنعا به سخنان ولیعهد سعودی
عضو تیم مذاکرهکننده دولت نجات ملی یمن به اظهارات ولیعهد سعودی واکنش نشان داد و گفت هیچ کشوری، حضور نظامی کشوری دیگر در خاک خود را نمیپذیرد. «عبدالملک العجری» عضو تیم مذاکرهکننده دولت نجات ملی یمن در توئیتر نوشت: «محمد بنسلمان گفته که هیچ کشوری نمیپذیرد هیچ نیروی شبهنظامی مسلحی در مرزهایش باشد. این سخن خوبی است اما در مقابل، هیچ کشوری نیز وجود ندارد که بخواهد حضور نظامی یک کشور بیگانه در خاک خود را بپذیرد. مرزها نیز با توافقنامههای امضا شده میان ۲ کشور سازماندهی میشود. این معادله مناسبترین راه برای زمینهسازی به منظور صلح با عربستان و برقراری ثبات در یمن است». عربستان سعودی ۲ ماه پیش و در اواخر ششمین سال تجاوز نظامی به یمن، یک طرح ابتکاری را پیشنهاد کرد که به ادعای ریاض به دنبال تحقق صلح در یمن است.
* طعنه بنسلمان به آمریکا
محمد بنسلمان در بخش دیگری از این گفتوگو درباره اختلاف در روابط عربستان و دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفت: توافق ۱۰۰ درصدی بین ۲ کشور حتی بین کشورهای شورای همکاری خلیج[فارس] وجود ندارد. باید اختلافاتی وجود داشته باشد و این کاملا طبیعی است. اختلافات با انتقال از یک دولت به دولت دیگر در آمریکا کم یا زیاد میشود. میزان توافق بین عربستان و دولت بایدن بیش از ۹۰ درصد است. با هم در منافع عربستان و آمریکا توافق داریم و برای تقویت آن تلاش میکنیم. اختلافات ما کمتر از ۱۰ درصد است و برای حل کردن آن تلاش میکنیم. وی افزود: آمریکا بدون شک شریک استراتژیکی برای عربستان است. این شراکت از حدود ۸۰ سال پیش بوده و تأثیر زیادی بر عربستان و آمریکا داشته است. اگر نفت ارزان ما از سالها پیش برای کشور دیگری مثل انگلیس میرفت آمریکا در وضعیت کنونی نبود. عربستان در افزایش قدرت آمریکا نقش داشت. عربستان برای تقویت ائتلافهایش در سرتاسر جهان با آمریکا، انگلیس، اروپا و فرانسه تلاش میکند. همچنین برای ایجاد شراکت جدید با همگان چه روسیه، چه هند، چه آمریکای لاتین، چه آفریقا تلاش میکند.
* محمد بنسلمان: خواهان روابط خوب با ایران هستیم
محمد بنسلمان در بخش دیگری از مصاحبه با شبکه العربیه در چرخشی آشکار نسبت به مواضع قبلی خود درباره ایران گفت: ایران کشور همسایه است و امیدواریم بتوانیم رابطه خوبی با آن داشته باشیم. بنسلمان افزود: «ما خواستار روابط خوب با ایران هستیم. مشکل ما رفتار منفی ایران است و ما در حال کار با کشورهای منطقه و جهان برای یافتن راهحل هستیم». بنسلمان با اشاره به برنامه هستهای و موشکی و «اقدامات نیابتی ایران» گفت: «مشکل ما با رفتار منفی ایران است». وی با این حال افزود: ما در حال کار با شرکای منطقهای و جهانی خود هستیم تا راهحلی برای این مشکلات بیابیم و امیدواریم بتوانیم برای ایجاد روابطی خوب که همه بهرهمند شوند، بر این مشکلات فائق آییم.
* آمریکا یا منطقه؛ دلیل تغییر لحن بنسلمان چیست؟
همانطور که عنوان شد روابط خارجی عربستان بیشتر تابعی از نظام بینالملل و رقابتهای منطقهای است. طی 4 دهه گذشته و پس از انقلاب اسلامی در ایران، عربستان در عرصه بینالمللی و منطقهای همواره در خط مقدم پیشبرد اهداف آمریکا قرار گرفته است؛ موضعی که در تجاوز نظامی رژیم بعث عراق به ایران درسال 1980 و جنگ کویت در 1990 به وضوح نمایان بود. در سالهای اخیر بویژه در 2 سال ریاستجمهوری ترامپ نیز این وضعیت پابرجا بوده است اما نکتهای که باید در رابطه با تغییر لحن بنسلمان مدنظر قرار داد، این است که نباید وزن تغییر دولت در آمریکا و رویکرد دولت بایدن به عربستان را به نسبت تحولات چند سال اخیر در منطقه بیشتر دانست و آن را علت این تغییر لحن عنوان کرد. این حقیقت با بررسی روندهای چند سال اخیر در منطقه نمایان میشود. اگرچه دولت بایدن خواستار پایان «جنگ یمن» شده است اما این به معنای پایان پشتیبانی از عربستان نیست.
تاکید بنسلمان در این مصاحبه بر روابط استراتژیک آمریکا و عربستان و صحبت از وجود اختلاف ناچیز 10 درصدی با دولت بایدن از یک سو و رفتار دولت دموکرات آمریکا در پرونده قتل جمال خاشقجی که با وجود اثبات نقش ولیعهد سعودی در این قتل به عدم تحریم و محکومیت بنسلمان منجر شد از سوی دیگر، نشان از روابط مستحکم ۲ کشور فارغ از دموکرات یا جمهوریخواه بودن دولت آمریکا دارد. در عین حال بررسی تحولات جاری منطقه حاکی از این است ولیعهد جوان سعودی مجبور به قبول واقعیت و احتمالا اتخاذ رویکردی متفاوت از آنچه حداقل تا سال 2017 دنبال میکرد باشد. بنسلمان از زمان تجاوز به یمن در مقام وزیر دفاع عربستان و بعد از آن در مقام ولیعهد عربستان، موضعی خصمانه علیه ایران اتخاذ کرد. در آن زمان عموم تحلیلها پیرامون رفتار بنسلمان به این سو رفت که وی به واسطه حمایت محض دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا این رویکرد را اتخاذ کرده است، تا جایی که ماه مه 2017 بنسلمان در مقام وزیر دفاع، عربستان و ایران را به شکل ماهوی دچار اختلاف دانست و در مصاحبهای در این باره گفت: «هر گونه تلاش برای تفاهم میان ۲ کشور تلف کردن وقت است». او در آن مصاحبه سخن از «جنگ» به میان آورد و گفت: «ما منتظر نخواهیم شد جنگ در عربستان در بگیرد، بلکه تلاش خواهیم کرد جنگ نزد خودشان در ایران باشد نه در عربستان». حدود 2 سال بعد، ژوئن 2019 در حالی که ترامپ سومین سال ریاستجمهوریاش را سپری میکرد، ولیعهد عربستان در مصاحبه با الشرقالاوسط اعلام کرد دست کشورش برای صلح با ایران گشوده است. آنچه در این مقطع زمانی (سال 2019) سبب تغییر لحن بنسلمان و عربستان شد را به طور خلاصه میتوان در مواردی از قبیل توفیق نیافتن در تشکیل ناتوی عربی به دلیل وحشت برخی کشورهای منطقه از قدرت ایران، شکست در ایجاد هرجومرج داخلی و ناامنسازی ایران، تشدید حملات موشکی - پهپادی یمن به عربستان و تاسیسات آرامکو در عمق خاک سعودی که با ضعف پدافندی پاتریوتهای آمریکایی همراه بود، میدانداری مقاومت در سوریه و منطقه و اثبات پوچ بودن تهدیدات نظامی ترامپ پس از انهدام پهپاد آمریکایی از سوی پدافند هوایی ایران دانست. در شرایط فعلی نیز پیشرویهای نیروهای یمنی در میدان نبرد در مناطق مختلف و انجام سلسله عملیاتهای موازنه بازدارندگی که دقت و قدرت موشکی - پهپادی یمن علیه عربستان را اثبات کرده است، سبب شده بنسلمان از چندی پیش عملا به دنبال پایان عملیات تجاوزکارانه به یمن باشد. بر این اساس باید گفت وضعیت میدانی جنگ و دست برتر نیروهای صنعا در صحنه نبرد، بر تصمیمگیریهای سیاسی و دیپلماتیک عربستان و آمریکا اثر گذاشته است و از سوی دیگر چشم دولت آمریکا را به این واقعیت روشن کرده است که دولت نجات ملی یمن برنده نبرد خواهد بود و از سوی دیگر عربستان سعودی را مجبور به پایان تجاوز و دعوت به مذاکره کرده است.
***
ارتش یمن خط دفاعی دوم ائتلاف سعودی در مأرب را شکافت
منابع خبری دیروز گزارش دادند پس از پیشروی ارتش و کمیتههای مردمی یمن به سمت شهر مأرب، نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی، اقدام به ساخت خطوط دفاعی جدید در اطراف این شهر کردهاند. روزنامه «الاخبار» در این باره گزارش داد پس از سقوط خط دفاعی اول نیروهای ائتلاف که حدود ۲ هفته پیش رخ داد، نیروهای «عبدربه منصور هادی» رئیس دولت مستعفی یمن خط دفاعی دیگری در اطراف شهر ایجاد کردند که این خط از بلندیهای «البس» و اطراف «المصاریه» در غرب شهر مأرب تا منطقه «المیل» در شمال شرق کشیده شده است. با این حال، این روزنامه لبنانی خبر داد خط دفاعی جدید نیروهای هادی در برابر حملات ارتش و کمیتههای مردمی یمن چندان دوام نیاورده است و نیروهای صنعا توانستهاند بلندیهای البس را که «الحرضه» نیز نامیده میشود، احاطه کنند و در عین حال، بر «التومه العلیا» کاملا مسلط شوند. بر اساس این گزارش، ارتش و کمیتههای مردمی یمن همچنین توانستهاند خط دفاعی جدید نیروهای ائتلاف و هادی را در چند منطقه بشکافند تا جایی که این تحولات باعث شد نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی- اماراتی خط دفاعی دیگری ایجاد کنند که این خط دفاعی، دومین خط دفاعی آنها طی ۲ هفته گذشته بوده است. الاخبار همچنین گزارش داد ارتش و کمیتههای مردمی یمن حملهای دیگر به سمت جاده اصلی که شهر مأرب را به صرواح متصل میکند، انجام دادهاند و به رغم تلاش بسزای نیروهای هادی برای ایستادگی در برابر این حمله، نیروهای صنعا در مناطق باقیمانده در رشتههای کوههای البلقالقبلی پیشروی محدودی داشتهاند. این روزنامه در ادامه مینویسد درگیریها در طول خط تماس در امتداد ۲ جبهه غربی و شمال غربی تشدید شده است به طوری که نیروهای رئیس دولت مستعفی یمن سعی کردهاند به مواضع ارتش یمن در «التومه العلیا» در غرب مأرب حمله کنند و روز سهشنبه بدین منظور با پشتیبانی هوایی نیروهای سعودی تجهیزات نظامی زیادی به مناطق شرقی «الطلعه الحمرا» آوردهاند تا بخشی از خسارتهای خود در منطقه راهبردی الطلعه را جبران کنند. برخی منابع در قبایل مأرب به الاخبار گزارش دادند این نیروها با انواع مختلفی از تسلیحات به مناطق شرق الطلعه الحمرا حمله کردهاند تا جایی که این حملات چند ساعت به طول انجامیده است اما در پایان این ارتش و کمیتههای مردمی یمن بودند که توانستند با ایجاد کمین برای دشمن در خط صرواح، دهها تن از مهاجمان را از پا درآورده و ۵ خودرو نظامی آنها را منهدم کنند.
***
ماهیت کلی سیاست خارجی در عربستان
گفتمان سیاست خارجی کشورها، عموما از 3 منظر محیط داخلی، روابط منطقهای و تحولات نظام بینالمللی تاثیرپذیر است، البته که تاثیرگذاری هر یک از این 3 منظر بر گفتمان سیاست خارجی، بسته به ساختار سیاسی حکومت و جایگاه آن کشور در عرصه اقتصاد و امنیت بینالملل متفاوت است. در رابطه با عربستان سعودی این گزاره که حکام سعودی به واسطه اتخاذ سیاست «برونسپاری امنیت»، سیاست خارجی خود را تابعی از تحولات نظام بینالملل و منافع آمریکا قرار دادهاند، به طور عام از سوی اکثریت دانشمندان روابط بینالملل و کارشناسان و تحلیلگران مورد قبول واقع شده است. در سطح منطقه نیز گفتمان سیاست خارجی عربستان تابعی از روابط و رقابت با سایر قدرتهای منطقهای است. از آنجا که ساختارهای اجتماعی در این کشور قدرت چندانی ندارد، سیاست خارجی تاثیر قابل توجهی از جامعه عربستان نمیگیرد. از این رو است که باید گفت سیاست خارجی عربستان تابع تحولات منطقه و روابط قدرت در نظام بینالمللی بویژه سیاست خارجی ایالات متحده آمریکاست.
ارسال به دوستان
دور دنیا
حماس: مخالف تعویق انتخابات هستیم
«عبداللطیف القانوع» سخنگوی جنبش حماس گفت: توافق گروههای مقاومت فلسطین در قاهره، همچنان ادامه دارد و موضع حماس نیز مخالفت با تعویق انتخابات است. وی تأکید کرد این جنبش هیچ پیشنهاد یا اشارهای درباره تعویق انتخابات دریافت نکرده است. خبرگزاری شهاب نیز به نقل از القانوع گزارش داد توافق گروههای مقاومت فلسطین که در قاهره حاصل شد، همچنان ادامه دارد و موضع حماس نیز مخالفت با تعویق انتخابات است. وی تصریح کرد حماس همچنان در حال فراهم کردن مقدمات انتخابات است و همه گروهها و لیستهای انتخاباتی باید راه را به روی هر گونه تلاش برای تعویق انتخابات ببندند. این مسؤول حماس خاطرنشان کرد انتخابات در قدس حق ملت فلسطین است و این ملت آماده است برای پس گرفتن حق خود، وارد جنگ تازهای با رژیم صهیونیستی شود. همچنین «نبیل ابوردینه» معاون نخستوزیر و سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین تأکید کرد انتخابات این کشور بر اساس آنچه رامالله اعلام کرده، به قوت خود باقی است. ابوردینه گفت پاسخ دولت رژیم صهیونیستی تا این لحظه به انتخابات منفی است و اتحادیه اروپایی نیز درباره مطالبه برگزاری انتخابات در قدس، پاسخی دریافت نکرده است. مقامات ارشد حماس و گروههای مستقل فلسطینی سهشنبه هفته جاری بر لزوم برگزاری انتخابات در موعد مقرر آن تاکید کردند و گفتند اهالی قدس با پیروزی در انتفاضه چند روز اخیر خود مقابل رژیم اشغالگر، نشان دادند میتوانند انتخابات را هم در قدس برگزار کنند.
***
رزمایش روسیه در دریای سیاه همزمان با ورود ناو آمریکایی به منطقه
نیروی دریایی روسیه از برگزاری رزمایش در دریای سیاه با مهمات واقعی همزمان با ورود یک ناو آمریکایی به منطقه خبر داد. ناوگان دریای سیاه روسیه در حالی رزمایش خود را در دریای سیاه آغاز کرد که یک ناو ایالاتمتحده در حال ورود به آبهای منطقه است. به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از اینترفکس، ناوگان دریای سیاه روسیه سهشنبه اعلام کرد «رزمناو مسکووا» رزمایشی با مهمات واقعی را با سایر کشتیها و بالگردهای نظامی برگزار میکند. این اعلامیه ساعاتی پس از آن منتشر شد که نیروی دریایی ایالات متحده در اروپا اعلام کرد یک ناو ایالات متحده در حال حرکت به دریای سیاه برای همکاری با متحدان و شرکای ناتو در منطقه است. روسیه میگوید ایالات متحده و ناتو در حال دامن زدن به تنشهای نظامی در اروپا هستند. بنا بر برخی گزارشها افزایش نیروهای روس نزدیک مرز اوکراین، بخشی از تمرینات در پاسخ به رفتار تهدیدآمیز ناتو است. «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه سهشنبه گفت روسیه نیروهای خود را از مرز اوکراین به دلیل فشار خارجی عقب نکشیده، بلکه بنا به صلاحدید خود این نیروها را جابهجا کرده است. شویگو گفت: «اقدامات ایالات متحده و ناتو در اروپا برای افزایش آمادگی رزمی نیروها و تقویت حضور آنها به افزایش خطر نظامی کمک میکند».
***
بلینکن: آمریکا از افغانستان دست بر نمیدارد!
وزیر خارجه آمریکا گفت یک سناریوی احتمالی و قطعی وجود دارد به این صورت که اگر آمریکا تمام سربازانش را از افغانستان خارج کند، طالبان اوضاع در این کشور را به دست میگیرد یا افغانستان وارد جنگ داخلی میشود. آنتونی بلینکن در گفتوگو با شبکه خبری سیانان اذعان داشت اگر آمریکا تمام نیروهایش را از افغانستان خارج کند که بر اساس توافق صلح بین دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا و طالبان در فوریه ۲۰۲۰ بر آن تاکید شده است، افغانستان وارد جنگ داخلی شده یا طالبان کنترل افغانستان را به دست میگیرد. بلینکن گفت دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد همه سناریوها را در نظر بگیرد و همچنین تاکید کرده آمریکا از افغانستان دست برنمیدارد و به حمایت قاطع از این کشور حتی پس از خروج نیروهای آمریکایی ادامه میدهد. بلینکن همچنین نگرانیهای مربوط به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را مدنظر قرار داد و اذعان داشت ناآرامیها یک پیامد احتمالی است و ادامه داد: هیچ کس از وقوع جنگ داخلی مجدد در افغانستان بویژه مردم این کشور نفع نمیبرد. وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه بازیگران منطقهای از نفوذ خود برای کمک به ثبات و حفظ آن در افغانستان استفاده کنند، ادامه داد: فکر نمیکنم دولت کابل و طالبان به دنبال وقوع درگیریهای مجدد در افغانستان باشند، حتی کشورهای همسایه افغانستان و منطقه نیز از این مساله نفعی نمیبرند، به همین دلیل آنها باید به حفظ ثبات در این کشور کمک کنند.
***
مرگبارترین روز هندوستان
هند با زدن رکورد بینالمللی تعداد روزانه مبتلایان به کرونا، مرگبارترین شبانهروز در تاریخ معاصر خود را تجربه کرد. دومین کشور پرجمعیت جهان که در عین حال بزرگترین جامعه فقیر در کره خاکی را دارد، طی 24 ساعت منتهی به صبح چهارشنبه گذشته، 360960 مورد جدید ابتلا به ویروس «کووید-19» را به ثبت رساند. بدین ترتیب هند در حالی پس از آمریکا، آلودهترین کشور به ویروس «کووید-19» با 18 میلیون مبتلا محسوب میشود که نظام بهداشتیاش در آستانه فروپاشی بوده و میزان تستهای کرونا نیز بشدت کاهش یافته است. دیروز تعداد مرگومیر ناشی از کرونا در شبهقاره با ادامه بحران کمبود دستگاهها و کپسول اکسیژن، تجهیزات پزشکی و کارکنان بخش درمان از مرز 200 هزار نفر عبور کرد و در عین حال مرگ 3293 مبتلا در یک روز رکوردی تاریخی برجا گذاشت. همچنین سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد تاکنون ابتلا به کرونای جهشیافته هندی در 17 کشور دیگر جهان شناسایی شده است.
ارسال به دوستان
رهبر حزب یمینا در کنست، رژیم صهیونیستی را در لبه پرتگاه هرجومرج دانست
باج نتانیاهو به گانتس برای بقا
چرخه معیوب انتخابات بینتیجه و دولتهای ضعیف ائتلافی محکوم به شکست در رژیم صهیونیستی در حال تکرار است. بنیامین نتانیاهو، رهبر فاسد و سرکش حزب لیکود بار دیگر با رقیب سیاسیاش بنی گانتس، یک دولت ائتلافی سست تشکیل داد که در آن برخی وزارتخانههای کلیدی مانند جنگ و دادگستری به ائتلاف آبی و سفید تعلق میگیرد. به عبارت دیگر نتانیاهو حتی بیش از دولت ائتلافی فروپاشیده ۶ ماه اخیر به گانتس باج داده است. این همان وضعیتی است که سیاستمداران ارشد صهیونیست از رئیس فعلی رژیم تا مدیران سابق نظامی - امنیتی و نخبگان و رهبران اجتماعی یهودی بویژه در یک سال اخیر درباره ادامه آن هشدار دادهاند. پس از رد پیشنهاد حزب لیکود برای انتصاب یکی از نزدیکان نتانیاهو- نخستوزیر قبلی و مسؤول تشکیل کابینه جدید- به عنوان وزیر دادگستری در جریان نشست روز سهشنبه برای تشکیل کابینه جدید، دست آخر نتانیاهو دیروز، چهارشنبه مجبور به واگذاری این وزارتخانه به ائتلاف راست و چپ میانه به رهبری گانتس، فرمانده اسبق ارتش رژیم و وزیر جنگ کابینه چرخشی پیشین شد.
وزیران حزب لیکود و احزاب راستگرای متحدشان در ابتدا میخواستند اوفیر اکونیس، از اعضای حزب را به عنوان وزیر دادگستری معرفی کنند اما آویخای مندلبلیت، دادستان کل و مشاور حقوقی کابینه رایگیری آنها را غیرقانونی دانست، زیرا از تایید گانتس، نخستوزیر تناوبی- طبق قرارداد سیاسی نوشته شده در کابینه قبلی با نتانیاهو- برخوردار نیست. از یک طرف نتانیاهو برای تشکیل دولت ائتلافی جدید و بقا در پست نخستوزیری به گانتس، دشمن خود که صریحا صلاحیتش را زیر سوال میبرد و کرسیهای حامی او در کنست نیاز دارد و از طرف دیگر میخواهد با کنترل وزارت دادگستری پروندههای فساد مفصل خود موسوم به 1000 تا 4000 را مختومه کرده و از محاکمه شدن رهایی یابد.
نتانیاهو در حین مذاکره برای تشکیل کابینه، از دادگاه قدس اشغالی که پرونده فسادش در آن جریان است، تقاضای مهلت ۴۸ ساعته برای دستیابی به تفاهم با گانتس کرده بود اما رقیب او کوتاه نیامد و در حالی که هر لحظه ممکن بود ماموریت تشکیل کابینه از نتانیاهو سلب شود، سرانجام گانتس موفق شد این وزارتخانه کلیدی را از رئیس کابینه باج بگیرد. روزنامه عبریزبان یدیعوت آحارانوت دیروز به نقل از میخاییل ملخیالی، رئیس فراکسیون حزب افراطی «شاس» در کنست نوشت نتانیاهو در آستانه تشکیل دولت است.
نتانیاهو در ۳ ماه گذشته از انتصاب گانتس برای پست وزارت دادگستری خودداری میکرد و جلسه اخیر دولت برای رایگیری درباره تعیین وزیر دادگستری هم با جنجال همراه بود اما نتانیاهو سرانجام تسلیم شد تا جلوی تخریب هر چه بیشتر چهره سیاسیاش را در فضای سیاسی سرزمینهای اشغالی بگیرد. این زد و بند سیاسی در کابینه احتمالا باعث میشود او فعلا از محکومیت قاطع درباره پروندههای فسادش قسر در برود ولی قطعا در آینده نزدیک، گانتس از وزارت دادگستری برای فشردن گلوی رقیب خود بهره خواهد برد. در همین حال نفتالی بنت، رهبر حزب یمینا که از خلف وعده حزب لیکود برای تشکیل دولت ائتلافی عصبانی است، در یک تسویهحساب آشکار نسبت به نزدیک شدن رژیم صهیونیستی به لبه پرتگاه هرجومرج هشدار داد. او مشخصا به تقابل و اختلافات در کابینه پس از جنجال در رایگیری برای پست وزارت دادگستری واکنش نشان داد و گفت در لحظه حساس کنونی، اسرائیل بشدت به یک دولت پایدار و کارآمد نیاز دارد. مرکز مطالعات راهبردی «مدار» یک اندیشکده فلسطینی در رامالله، هرجومرج سیاسی در بالاترین سطوح رژیم صهیونیستی طی یک سال اخیر را به منزله نقطه ضعفی دانست که منجر به کاسته شدن قلدری این رژیم در جبهههای بیرون خواهد شد و فرصت مبارزه فلسطینیها را تقویت خواهد کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|